Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση στην Αθήνα
  • [02] Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη βίζα
  • [03] Γενική απεργία την Πέμπτη
  • [04] Καταδικάζει το νέο εποικιστικό σχέδιο του Ισραήλ ο Μπάιντεν
  • [05] Προβληματισμός για την ευρω-άμυνα απέναντι στην κερδοσκοπία
  • [06] Τουρκία: Επίσημος απολογισμός του σεισμού
  • [07] Πυροβόλησαν σωφρονιστικό υπάλληλο
  • [08] Α. Γκερέκου: «Ο Τουρισμός είναι ο σημαντικότερος τομέας της οικονομίας μας, δεδομένου ότι δίνει 18 ως και 20% στο ΑΕΠ.»
  • [09] Μεγάλα προβλήματα από χιονοπτώσεις σε Ισπανία και Ιταλία
  • [10] Συλλήψεις λόγω ηλεκτρονικής πειρατείας
  • [11] ΕRT online: 24 ώρες χωρίς ενημέρωση
  • [12] Γ. Ντόλιος: «Εάν κάποιοι δεν κατάλαβαν, ότι αυτά τα οποία λέγαμε, τα εννοούσαμε, είναι δικό τους πρόβλημα.»
  • [13] Επισημάνσεις για παρεκκλίσεις στην υπόθεση του Βατοπαιδίου
  • [14] Αντιπαράθεση στη Βουλή για το μεταναστευτικό
  • [15] Επίσκεψη Αχμαντινεζάντ στο Αφγανιστάν
  • [16] 350 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς στην Ολλανδία
  • [17] Όχι κυβέρνησης και ΣΕΒ στην περικοπή 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα
  • [18] 12 - 21 Μαρτίου: 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    [01] Ικανοποίηση στην Αθήνα

    Τεταρτη, 10 03 2010 15:00

    Ευρετήριο Άρθρου

    Ικανοποίηση στην Αθήνα

    Οι επαφές του Πρωθυπουργού

    Εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Λευκό Οίκο

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 3Αποδεκτή έκανε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να επισκεφθεί τη χώρα μας, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνάντησης των δύο ανδρών, την Τρίτη στην Ουάσινγκτον, αλλά και την κατάργηση της βίζας, ενώ ποικίλες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Nέα Δημοκρατία να ζητά από τον Πρωθυπουργό, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, να ενημερώσει αμέσως τους πολιτικούς αρχηγούς και τη Βουλή για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε και τα αποτελέσματά τους. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου, είπε σχετικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ότι τις επόμενες ήμερες θα γίνει προκαταρκτική εισήγηση για μέτρα κατά των κερδοσκόπων.

    Γ. Παπανδρέου: "Βάζουμε τα οικονομικά σε τάξη"

    H Ελλάδα εργάζεται προκειμένου να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός.

    Δεν προσπαθεί η χώρα να αποδώσει όλα της τα προβλήματα στις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Γ. Παπανδρέου

    Πρόσθεσε επίσης ότι σε αυτόν τον αγώνα που έχει αποδυθεί η χώρα είναι σημαντικό να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις που λειτουργούν εναντίον της.

    Εάν επιμείνουν να ανεβάζουν τα σπρεντ, είπε ο Πρωθυπουργός, Ελλάδα και ΕΕ δεν θα τους αφήσουν να συνεχίσουν να δρουν εναντίον μιας χώρας που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.

    Επανέλαβε ακόμη πως η επιλογή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει στο τραπέζι και στέλνοντας μήνυμα στην ΕΕ σημείωσε για άλλη μία φορά πως είναι λάθος να αφεθεί η χώρα να οδηγηθεί στο ΔΝΤ.

    Ο Πρωθυπουργός στο δείπνο με τους ομογενείς την Τρίτη ανέλυσε το σχέδιό του για να τους βοηθήσει να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Αποδέχθηκε πρόσκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα ο Ομπάμα

    Απολύτως ικανοποιημένη είναι η Αθήνα από τα αποτελέσματα της συνάντησης Παπανδρέου-Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρωινή Ενημέρωση", ο Έλληνας Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφτεί την χώρα μας, την οποία εκείνος απεδέχθη.

    "Και θα σας πω με κάθε ειλικρίνεια την αντίδρασή του, την αυθόρμητη αντίδραση του κ. Ομπάμα, ο οποίος μας αποκάλυψε ότι λυπάται πάρα πολύ που μέχρι σήμερα δεν έχει επισκεφθεί την Ελλάδα, δεν είχε την ευκαιρία, και είναι πρόθεσή του με την πρώτη ευκαιρία μέσα σε αυτή την περίοδο, την προεδρική του θητεία, να επισκεφθεί και τη χώρα μας. Και ει δυνατόν να συνδυάσει και μία επίσκεψη σε κάποιο από τα πανέμορφα, όπως τα αποκάλεσε, νησιά μας" σημείωσε ο κ. Δρούτσας.

    "Το πρώτο στάδιο, το οποίο μπορώ να σας πω, είναι μία κοινή επιστολή των τεσσάρων ηγετών, της κας Μέρκελ, του κ. Σάρκοζι, του κ. Γιούνγκερ και του Έλληνα Πρωθυπουργού, προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Μπαρόζο" Δημήτρης Δρούτσας

    Η ελληνική πλευρά στέκεται ιδιαίτερα στο μήνυμα στήριξης που έστειλε ο πρόεδρος Ομπάμα στη χώρα μας εν μέσω οικονομικής κρίσης, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεδιπλωθεί και η πρωτοβουλία στην οποία μετέχει ο Γιώργος Παπανδρέου με στόχο τη διεθνή κερδοσκοπία.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως γνωρίζετε, είναι και το αρμόδιο όργανο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επεξεργαστεί τους κατάλληλους μηχανισμούς, να επεξεργαστεί τις κατάλληλες προτάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη διεθνή κερδοσκοπία" σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Αναλυτική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση Παπανδρέου-Ομπάμα και αφορούν ειδικά στα εθνικά θέματα ζητά η ΝΔ, ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την κατάργηση της βίζας.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης έχουμε έντονη κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ανταλλαγή επιστολών των δύο Πρωθυπουργών και σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου εκκρεμεί επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα στις αρχές καλοκαιριού. Πρόσθεσε δε ότι οι όποιες εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων "βλέπουν" προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το φθινόπωρο του 2010.

    Τη χαρά της εξέφρασε με δήλωσή της η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη γιατί με την απόφαση του προέδρου Ομπάμα, για την κατάργηση της θεώρησης για τις ΗΠΑ, κατέληξε επιτυχώς μια σημαντική εθνική προσπάθεια που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2006 με την επίσκεψή της στις ΗΠΑ και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή των σχετικών συμφωνητικών από την κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούνιο του 2009 στην Κέρκυρα.

    Η πολιτική στήριξη από τον Μπαράκ Ομπάμα σημαίνει στήριξη στον πόλεμο που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση κατά του λαού, σε συνεργασία με την ΕΕ και τα άλλα αστικά κόμματα, στήριξη για την κατάργηση όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει στην εργατική τάξη και τη γενίκευση των συνθηκών γαλέρας στην εργασία και στο εισόδημα, δηλώνει το ΚΚΕ.

    Αναφορικά δε με τη κατάργηση της βίζας, το ΚΚΕ επισημαίνει: "Η παραχώρηση βίζας που εμφανίζει η κυβέρνηση ως κατάκτηση, σημαίνει με βάση τις κατάπτυστες συμφωνίες τη νομιμοποίηση του φακελώματος του ελληνικού λαού (δακτυλικά αποτυπώματα, DNA, προσωπικά δεδομένα κ.α.) και από τις αμερικανικές «αντιτρομοκρατικές» υπηρεσίες, τον έλεγχο και την επιτήρηση των ελληνικών αεροδρομίων και των υπηρεσιών έκδοσης των διαβατηρίων από αυτές και την παρουσία ενόπλων πρακτόρων τους στις υπερατλαντικές πτήσεις".

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:

    «Η σημερινή συνάντηση με τον κ. Ομπάμα είναι πορεία σε "τεντωμένο σκοινί". Εξαρτάται απ΄ την ακροβατική δεινότητα του Πρωθυπουργού να μη χάσει την ισορροπία ανάμεσα στις οικονομικές ανάγκες μας και στις ανάγκες της υπερδύναμης στην περιοχή. Εξυπακούεται, ότι όσο ο Πρωθυπουργός είναι πάνω σε "τεντωμένο σxοινί" δεν εξυπηρετούν το έθνος πράξεις ή δηλώσεις που προκαλούν "ταλαντώσεις" στο σxοινί».

    Για γενικόλογες προσεγγίσεις, οι οποίες τελικά συσκοτίζουν τα πραγματικά προβλήματα, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8: "Αναφέρομαι στα της οικονομίας και στο δήθεν πόλεμο κατά των κερδοσκόπων που θα κάνει η κα Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί και ο κ. Ομπάμα. Η ανεξέλεγκτη δράση των κερδοσκοπικών αγορών είναι προϊόν, είναι αποτέλεσμα ενός νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που υπηρετήσανε και στην Ευρώπη και στον κόσμο οι δυο μεγάλες πολιτικές οικογένειες της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας. Σήμερα, το να λέμε γενικώς αντιμετωπίζουμε τους κερδοσκόπους, ως έναν εξωγενή παράγοντα, ως ένα καιρικό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, είναι υποκριτικό".

    Είδηση: 34196

    [02] Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη βίζα

    Τεταρτη, 10 03 2010 16:35

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα εντάσσεται στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα, σε περίπου 30 ημέρες. "Η απόφαση αυτή αποτελεί ιστορικό σταθμό που καταδεικνύει την ισχυρή και στερεή σχέση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας. Η κατάργηση της βίζας θα διευκολύνει στο μέλλον πολλούς Έλληνες πολίτες να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα ενδυναμώσει τους μακροχρόνιους οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών", αναφέρει ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

    "Είναι μια μεγάλη ημέρα τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Ελλάδα. Σκληρή δουλειά και συνεργασία μεταξύ πολλών παραγόντων και στις δύο κυβερνήσεις μας πέτυχαν να κάνουν την κατάργηση της βίζας πραγματικότητα για τους Ελληνες πολίτες", δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Πρόγραμμα Κατάργησης της Βίζας επιτρέπει σε Έλληνες να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τουρισμό ή κάποιους επιχειρηματικούς λόγους, και να παραμένουν εκεί για χρονικό διάστημα 90 ημερών χωρίς βίζα, αν και οι συγκεκριμένοι επισκέπτες θα πρέπει να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά - πριν αναχωρήσουν από την Ελλάδα - ένα έντυπο για την παροχή σχετικών πληροφοριών.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι όσοι θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα θα πρέπει να έχουν μαζί τους τρία πράγματα απαραιτήτως:

    1. Διαβατήριο με ενσωματωμένο τσιπ που θα περιλαμβάνει πληροφορίες από τη σελίδα δεδομένων που η ελληνική κυβέρνηση εκδίδει από 26 Αυγούστου 2006 και έχει το σύμβολο του μικροτσίπ στο εξώφυλλο (Σημείωση: Όσοι Έλληνες πολίτες διαθέτουν διαβατήρια που εκδόθηκαν πριν από τις 26 Αυγούστου 2006 πρέπει να υποβάλουν ακόμα αίτηση για βίζα με τον παλιό τρόπο, ή να αποκτούν καινούργιο διαβατήριο προκειμένου να επωφεληθούν από τη νέα διάταξη).

    2. Έγκυρο εισιτήριο μετ' επιστροφής ή προώθησης σε άλλο προορισμό που θα έχει εκδοθεί από αεροπορική εταιρία που συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας.

    3. Ηλεκτρονική έγκριση ή άδεια με τίτλο "ESTA", ακρωνύμιο για Ηλεκτρονικό Σύστημα για την Έγκριση Ταξιδίου.

    Ηλεκτρονική ESTA

    Η "ESTA" είναι ένα ηλεκτρονικό έντυπο που οι επισκέπτες στις ΗΠΑ θα πρέπει να συμπληρώνουν μόνο ηλεκτρονικά στην ακόλουθη διεύθυνση: https://esta.cbp.dhs.gov.

    Το συγκεκριμένο έντυπο είναι παρόμοιο με το έντυπο που συμπληρώνουν οι ταξιδιώτες πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο στις ΗΠΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

    "Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο αντίτιμο για τη συμπλήρωση της αίτησης, αλλά στο μέλλον ενδέχεται να υπάρξει κάποια μικρή επιβάρυνση. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν διάφορες ιστοσελίδες που τους χρεώνουν, προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις για λογαριασμό τους.

    Μετά τη συμπλήρωση του εντύπου, στις περισσότερες περιπτώσεις, η ESTA υποδεικνύει αμέσως ότι το ταξίδι εγκρίθηκε. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τυπώνουν τη σχετική έγκριση και να την προσκομίζουν στο αεροδρόμιο. Συνήθως η έγκριση αυτή θα είναι έγκυρη για δύο χρόνια, αλλά οι κάτοχοι διαβατηρίων που λήγουν θα πρέπει να κάνουν αίτηση ξανά με το καινούργιο διαβατήριο.

    Οι επισκέπτες που δεν έχουν έγκριση ESTA ή βίζα δεν θα μπορούν να εισέρχονται στις ΗΠΑ. Επίσης, σε όσους ταξιδιώτες που η αίτηση για βίζα απορρίφθηκε, ή δεν τους επετράπη να εισέλθουν στις ΗΠΑ για διάφορους λόγους, ή υποχρεώθηκαν να αναχωρήσουν από τις ΗΠΑ δεν θα χορηγείται έγκριση ESTA, κατά πάσα πιθανότητα. Αυτοί οι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν αίτηση για βίζα στην πρεσβεία.

    Η χορήγηση βίζας με το παλιό σύστημα θα είναι απαραίτητη για όσους Έλληνες σκοπεύουν να μείνουν στις ΗΠΑ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, ή να συμμετάσχουν σε διάφορα προγράμματα, όπως για παράδειγμα προγράμματα σπουδών ή μορφωτικών ανταλλαγών, για όσους σκοπεύουν να εργαστούν προσωρινά και για δημοσιογράφους σε επαγγελματική αποστολή.

    Όσοι διαθέτουν ήδη έγκυρη βίζα τύπου Β1/Β2 και για όσο διάστημα αυτή ισχύει μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για τουριστικό ή επιχειρηματικό σκοπό χωρίς να χρειάζεται να έχουν έγκριση ESTA".

    Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Απαλλαγής Βίζας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας http://athens.usembassy.gov.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34204

    [03] Γενική απεργία την Πέμπτη

    Τεταρτη, 10 03 2010 16:33

    Με 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο πεδίο του Άρεως, ενώ χωριστή συγκέντρωση διοργανώνει την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Στην απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά την προκήρυξη 24 απεργίας από τις έξι το πρωί της Πέμπτης έως στις έξι το πρωί της Παρασκευής από την ΠΟΕΣΥ.

    Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας κατεβάζουν ρολά, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΠΑΜΕ. Στην απεργία έχουν δηλώσει συμμετοχή 24ωρη εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, Υπουργεία, σχολειά, εφορίες, Ασφαλιστικά Ταμεία, πολεοδομίες, ΟΤΑ, τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Ακινητοποιημένα θα μείνουν όλο το 24ωρο, τα μπλε λεωφορεία, το τραμ, ο Προαστιακός, τα τρένα του ΟΣΕ, το μετρό και τα τρόλεϊ. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα,για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων που θα μεταβούν στα συλλαλητήρια.

    Καθηλωμένα στο έδαφος τα αεροσκάφη

    Στην απεργία, μετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης δεν θα πραγματοποιηθεί καμία απολύτως πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια. Οι δύο μεγάλες ελληνικές εταιρίες ΑEGEAN και OLYMPIC AIR ματαιώνουν όλες τις προγραμματισμένες τους πτήσεις για την Πέμπτη, ενώ τροποποιούν την ώρα αναχώρησης σε ορισμένες άλλες, προκειμένου να μην συμπέσουν με την απεργία.

    Για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν σήμερα το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, να επικοινωνούν με τις εταιρίες για να πληροφορηθούν αν και πότε θα εκτελεστεί η πτήση τους.

    Στην απεργία συμμετέχει και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που έχει προκηρύξει απεργία και για τις 16-17 Μαρτίου

    Κλειστοί θα παραμείνουν μέχρι την Πέμπτη και οι ΧΥΤΑ, ενώ στάση εργασίας και πορεία πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους Δήμους.Εν τω μεταξύ συνεχίζεται για 7η ημέρα ο αποκλεισμός του γενικού λογιστηρίου από απολυμένους της πρώην Ολυμπιακής που ανά ώρες κλείνουν και την οδό Πανεπιστημίου. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Γιάννης Σακελάκος, ζήτησε αστυνομική παρέμβαση για να ανοίξει ο δρόμος.

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι: "Παπανδρέου, ΣΕΒ και Alpha Bank επιτέθηκαν σήμερα εναντίον των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων και απεργιών, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Έδειξαν συντονισμένα ότι εχθροί της εργατικής τάξης και του λαού είναι το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του. Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι αποφασιστική".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: Κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις Είδηση: 34203

    [04] Καταδικάζει το νέο εποικιστικό σχέδιο του Ισραήλ ο Μπάιντεν

    Τεταρτη, 10 03 2010 16:37

    Εκ νέου καταδίκασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από τη Ραμάλα την απόφαση του Ισραήλ να κατασκευάσει 1.600 νέες κατοικίες σε οικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή υπονομεύει την πίστη των Παλαιστινίων στις νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. "Είναι υποχρεωτικό και για τις δύο πλευρές να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα στήριξης των διαπραγματεύσεων και όχι να τις περιπλέκουν" υπογράμμισε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι η έγκριση κατασκευής των κατοικιών απειλεί την ειρηνευτική διαδικασία και ζήτησε να ακυρωθεί αυτή η απόφαση.

    "Παράνομη απόφαση"

    "Η απόφαση από την ισραηλινή κυβέρνηση, να προχωρήσει στο σχεδιασμό νέων οικιστικών μονάδων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, υπονομεύει την ίδια την εμπιστοσύνη, την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε ακριβώς τώρα για να αρχίσουν καρποφόρες διαπραγματεύσεις" Τζο Μπάιντεν

    Παράλληλα, και η Γαλλία καταδίκασε το σχέδιο αυτό του ισραηλινού υπουργείου Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντάς το "άκαιρο" και παράνομο.

    "Η απόφαση αυτή είναι απολύτως άκαιρη, καθώς τώρα ξαναρχίζουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Είναι, εξάλλου, παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο" σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

    Για το ισραηλινό σχέδιο διαμαρτυρήθηκε και η Νορβηγία, σημειώνοντας ότι θέτει σε κίνδυνο σε μια κρίσιμη στιγμή την ειρηνευτική διαδικασία.

    "Η Νορβηγία καταδικάζει απερίφραστα την κατασκευή από το Ισραήλ νέων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση και, με την απόφαση αυτή, το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την πρόοδό της" σημειώνει ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στέρε σε ανακοίνωσή του.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Τζο Μπάιντεν: Πραγματική ευκαιρία για την ειρήνη BBC: Joe Biden steps up pressure on Israel over E Jerusalem

    Είδηση: 34202

    [05] Προβληματισμός για την ευρω-άμυνα απέναντι στην κερδοσκοπία

    Τεταρτη, 10 03 2010 17:28

    Νέα διαβεβαίωση ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας είναι έτοιμος και αν ζητηθεί μπορεί να κινηθεί αμέσως, δόθηκε από πλευράς Κομισιόν, την ίδια ώρα που το οικονομικό επιτελείο δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να χρειαστεί μεγαλύτερος κρατικός δανεισμός φέτος λόγω των υψηλών επιτοκίων. Συνεχίστηκε και ο δημόσιος προβληματισμός για τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις σύστασης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, φαίνεται ωστόσο ότι άρχισαν να επικρατούν δεύτερες σκέψεις για την αναγκαιότητα δημιουργίας του Ταμείου, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα Financial Times. Αντιθέτως κερδίζει έδαφος η πρωτοβουλία των 4 - Γερμανίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Λουξεμβούργου- για την επόπτευση των αγορών, κίνηση η οποία φέρεται να βρίσκει σύμφωνη και την αμερικανική κυβέρνηση.

    Πιθανή η αύξηση των δανειακών αναγκών

    Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αυξηθούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για φέτος, όσο παραμένουν υψηλά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, εξέλιξη που θα επιβαρύνει τις πληρωμές τόκων για τις οποίες αναγκαστικά θα απαιτηθούν επιπλέον δαπάνες.

    Σε αυτή τη φάση καθοριστικής σημασίας είναι η ασπίδα προστασίας από τους κερδοσκόπους. Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας είναι έτοιμος να παρέμβει εφόσον κριθεί άμεσα αναγκαίο και εφόσον ζητηθεί.

    Το επόμενο βήμα πρωτοβουλίας εν όψει και της συνόδου του G20 είναι η σύνταξη κοινής επιστολής από Γερμανία, Γαλλία και Ελλάδα προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, όπως προανήγγειλε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως γνωρίζετε είναι και το αρμόδιο όργανο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επεξεργαστεί τους κατάλληλους μηχανισμούς, να επεξεργαστεί τις κατάλληλες προτάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη διεθνή κερδοσκοπία" δήλωσε ο κ. Δρούτσας.

    Με την επιστολή θα του ζητούν να επεξεργαστεί τις αναγκαίες πρακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων.

    Καλύτερη από το χρονοδιάγραμμα η πρόοδος στην εφαρμογή του ΠΣΑ

    Βαθύτερη θα είναι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος, καθώς η κυβέρνηση αναθεωρεί την πρόβλεψη του 0,3% και εκτιμά πλέον ότι θα φτάσει στο 0,9%, εξαιτίας της μεγαλύτερης μείωσης του ΑΕΠ το 2009.

    Αυτό αναφέρει η έκθεση πεπραγμένων που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της επιτήρησης και η οποία θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα στα συμβούλια Γιουρογκρούπ και Εκοφίν.

    Αναφέρεται επίσης ότι η πρόοδος στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας για μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 είναι καλύτερη από το χρονοδιάγραμμα, ενώ δεν υπάρχουν αστοχίες στα σχέδια για την μείωση των δαπανών.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταμειακό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 1,64 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους, καταγράφοντας μείωση 52% σε σχέση με πέρσι.

    ΕΝΤ: Γερμανικό «ναι», υπό προϋποθέσεις

    Ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο θα ενίσχυε το Σύμφωνο Σταθερότητας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίου Μέρκελ.

    Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία έθιξε από την αρχή την ιδέα που συζητείται ευρέως τις τελευταίες ημέρες για την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, επέμεινε σήμερα στο γεγονός ότι ένα τέτοιο όργανο θα εξυπηρετούσε στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και σε καμία περίπτωση στην αποδυνάμωσή του.

    Η πρόθεση της Γερμανίας απέχει "χίλια μίλια" από μια "αποδόμηση του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης", δήλωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου εκπρόσωπος της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. Αντιθέτως η σύσταση ενός τέτοιου ταμείου θα επιτρέψει την "ενίσχυση" των μηχανισμών του συμφώνου, πρόσθεσε.

    Ωστόσο ο ίδιος αναγνώρισε ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί ένας αριθμός ζητημάτων, όπως για παράδειγμα, "ποιός θα συμβάλει στο ταμείο, υπό ποια μορφή, σε ποιο μέτρο το ταμείο θα είναι ανεξάρτητο από την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή" κλπ.

    Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντελε υπέβαλε στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις προτάσεις του για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

    Όπως επισημαίνει:

    -απαιτείται να έχει ανεξαρτησία

    -τα κράτη-μέλη θα πρέπει να παρέχουν ένα αρχικό κεφάλαιο μέσω ενός συστήματος ξεχωριστών ποσοστώσεων αντίστοιχων με αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    -θα πρέπει να βοηθάει τις χώρες της Ευρωζώνης μόνο όταν υπάρχει ζήτημα αφερεγγυότητας.

    Σύμφωνα με τον Γερμανο υπ.Οικονομιας το ταμείο θα επιτρέπει την επίλυση των προβλημάτων χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποφεύγοντας την ανάμειξη του ΔΝΤ τονίζει ο Μπρούντερλε.

    Πιέσεις για ευρωπαϊκή δράση, υπαναχώρηση για το ταμείο

    Στο ρεπορτάζ τους οι Financial Times εκτιμούν ότι η Γερμανία και η Γαλλία αυξάνουν τις πιέσεις για να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση άμεση δράση στην επόπτευση των αγορών κρατικών ομολόγων, ενώ κάνουν ένα βήμα πίσω ως προς τη σύσταση του ΕΝΤ. Στην επιβράδυνση συμβάλλουν και ισχυρές φωνές αντίδρασης από την Ε.Κ.Τ

    "Εξακολουθούν να παραμένουν άλυτες οι διαφορές ανάμεσα στο Βερολίνο και στο Παρίσι για το αν θα απαγορευτεί τελείως ή απλώς θα διακόπτεται το «γυμνό» short selling (κατοχή παραγώγων χωρίς την κατοχή του υποφαινόμενου ενεργητικού) στα CDS.Η Γερμανία θέλει απαγόρευση, αλλά η Γαλλία προτιμά να δοθούν στις εποπτικές αρχές οι δυνατότητες διακοπής τέτοιων τοποθετήσεων" αναφέρει το ρεπορτάζ των Financial Times.

    Προς το παρόν, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ έκρινε "ενδιαφέρουσα" την ιδέα, σημειώνοντας ωστόσο ότι "δεν αποτελεί προτεραιότητα".

    Σύμφωνα με τον Guardian oι ευρωπαϊκές χώρες "μπλοκάρουν" τις τράπεζες της Wall Street από τη συμμετοχή τους σε κερδοφόρα deals για την πώληση κρατικών ομολόγων αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Στην αγορά ομολόγων τηρείται προς το παρόν στάση αναμονής με μικρή αποκλιμάκωση στο κόστος ασφάλισής τους.

    Σε έκθεσή του ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να ενισχύσουν την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών αγορών, να περιορίσουν τα υπέρογκα κρατικά τους ελλείμματα και ζητά από τη χώρα μας να ξεκινήσει αμέσως η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας.

    Πηγή: NET, NET 105.8 Είδηση: 34207

    [06] Τουρκία: Επίσημος απολογισμός του σεισμού

    Τεταρτη, 10 03 2010 19:15

    Οι τουρκικές αρχές μείωσαν σήμερα τον αριθμό των νεκρών από τον σεισμό που σημειώθηκε την Δευτέρα σε πέντε χωριά της ανατολικής πλευράς της χώρας στην επαρχία Ελαζίγκ και ανακοίνωσαν επισήμως ότι οι νεκροί είναι 41 και όχι 51 όπως είχε ειπωθεί αρχικά.

    Το μπέρδεμα έγινε γιατί διπλομετρήθηκαν δέκα θάνατοι λόγω της σύγχυσης που επικρατούσε μετά από τον σεισμό, ανέφεραν οι αρχές.

    Το κομφούζιο προκλήθηκε κυρίως γιατί κάποιες νεκρές παντρεμένες γυναίκες, με θρησκευτικό και όχι με πολιτικό γάμο, μετρήθηκαν με το πατρικό επώνυμό τους και στη συνέχεια ξαναμετρήθηκαν με το επώνυμο του συζύγου τους.

    Ο τελικός απολογισμός των νεκρών είναι επισήμως: Είκοσι παιδιά, 14 γυναίκες και 7 άνδρες. Είδηση: 34210

    [07] Πυροβόλησαν σωφρονιστικό υπάλληλο

    Τεταρτη, 10 03 2010 17:16

    Αιματηρό επεισόδιο λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι στη διασταύρωση Κουντουριώτου και Παλαιολόγου στον Κορυδαλλό. Δύο άτομα, ο ένας πρώην κρατούμενος των φυλακών, πυροβόλησαν και τραυμάτισαν σωφρονιστικό υπάλληλο ο οποίος διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Τα αίτια διερευνώνται και οι δράστες αναζητούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης που πυροβόλησε ήταν αλλοδαπός - τρόφιμος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, ο όποιος είχε αποφυλακιστεί πριν από ένα χρόνο περίπου.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 34206

    [08] Α. Γκερέκου: «Ο Τουρισμός είναι ο σημαντικότερος τομέας της οικονομίας μας, δεδομένου ότι δίνει 18 ως και 20% στο ΑΕΠ.»

    Τεταρτη, 10 03 2010 17:00

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ο τουρισμός ήταν πάντα ένα βασικό επενδυτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Τι προοπτικές υπάρχουν, με δεδομένο τα αρνητικά σχόλια που έχουμε βιώσει για τη χώρα μας, από τη Διεθνή κοινότητα;&hellip;»

    Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: «Ο Τουρισμός, καταρχάς, πιστεύω ότι είναι ο σημαντικότερος τομέας της οικονομίας μας, δεδομένου ότι δίνει 18 ως και 20% στο εθνικό ακαθάριστο προϊόν. Σίγουρα η περίοδος τουρισμού είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας, που επηρεάζεται, βεβαίως, από τις αρνητικές συγκυρίες. Ο τουρισμός, εφόσον τον στηρίξουμε σωστά θα μπορέσει, πραγματικά να μας βοηθήσει να βγούμε και από την κρίση. Η Ελλάδα παρ&rsquo; όλη την κρίση είναι, πάντοτε, ένας ελκυστικός προορισμός, από τους πιο σημαντικούς, και αυτό θα πρέπει να πετύχουμε, και φέτος, να γίνει κατανοητό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ο μέσος Έλληνας αναρωτιέται αν φέτος το καλοκαίρι, όπως παραδοσιακά το συνηθίζουν, οι Γερμανοί τουρίστες θα επισκεφθούν τη χώρα μας;»

    Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: «Έχουμε μια μικρή κάμψη, ήδη, όπως είναι φυσικό. Επηρεάζεται πάντοτε ο ενδεχόμενος επισκέπτης μας από τη συγκυρία, τη δική του, της χώρας του ή την παγκόσμια. Όμως δεν επαναπαυόμαστε μόνο στην Ευρώπη, όπου βρίσκονται και οι πιο σημαντικές χώρες υποδοχής, όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, με τους περισσότερους επισκέπτες στη χώρα μας. Ανοίγουμε, όμως, και καινούργιες αγορές, κυρίως από χώρες όπως είναι η Ρωσία, μια τεράστια αγορά με ήδη 300 χιλιάδες τουρίστες. Αριθμός που θα αυξηθεί εάν και εφόσον μπορέσουμε και λύσουμε το θέμα της βίζας, για να είναι πολύ πιο εύκολη η διαδικασία. Και στην Κίνα πρέπει να δώσουμε μια πολύ μεγάλη βαρύτητα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μήπως έχουμε επαναπαυτεί στο ότι η Ελλάδα σημαίνει ήλιος και θάλασσα, και δεν έχουμε φροντίσει να κάνουμε πιο δελεαστικά τα πακέτα του τουρισμού;&hellip;»

    Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: «Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα όσον αφορά το πόσο σημαντικός τουριστικός προορισμός είναι. Πήγαινε κάπως με τον αυτόματο πιλότο, βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια, επειδή σχεδόν μονοπωλούσαμε τη Μεσόγειο όσον αφορά τον τουρισμό. Τώρα, όμως, υπάρχουν ανταγωνίστριες χώρες γύρω μας, και όπως καταλαβαίνετε οφείλουμε να διαφοροποιηθούμε. Έχουμε μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Η Ελλάδα πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα μπορεί και πρέπει να είναι ένας προορισμός δώδεκα μήνες το χρόνο. Σίγουρα μπορούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο. Γι&rsquo; αυτό και στις άμεσες πολιτικές μας πρωτοβουλίες είναι να δώσουμε έμφαση και νομοθετικό πλαίσιο και για το συνεδριακό τουρισμό και για τον ιαματικό, έναν τουρισμό που τον έχει σε αφθονία η χώρα μας. Λουτροπόλεις, όπως το Λουτράκι, είναι η μόνη λουτρόπολη στον κόσμο, κοντά σε αστικό περιβάλλον, κι όμως δεν έχουμε δώσει τη βαρύτητα που θα έπρεπε. Πολύ σύντομα θα ανέβει και προς διαβούλευση και το νομοθετικό πλαίσιο για τη στήριξη αυτού του τουρισμού.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Συμμερίζεστε την άποψη ότι μέχρι τώρα ο καθένας λειτουργούσε για το συμφέρον του και στην υπόθεση του τουρισμού εδώ στην Ελλάδα;»

    Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: «Δεν είχε δοθεί βαρύτητα, δεν υπήρχε σταθερή και συνεχής συνεργασία, όπως κάνουμε αυτή τη στιγμή, και οφείλω να πω πως τώρα πιο πολύ από ποτέ είμαστε μαζί, δημιουργούμε ένα πλαίσιο που μπορούμε να συνδημιουργήσουμε αυτή την καινούργια εικόνα της Ελλάδας. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μια χώρα γεμάτη θετικές προκλήσεις για τον εν δυνάμει επισκέπτη της.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πόσο πληγώθηκε ο ελληνικός τουρισμός σε ό,τι αφορά τον ΕΟΤ αλλά και τις υπόλοιπες δομές του τουρισμού;&hellip;»

    Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: «Πάρα πολύ. Όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλος χρέος, τα τελευταία ειδικά χρόνια, προς τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να είναι υποστηρικτικοί όταν αυτήν τη στιγμή πολλά κανάλια, όπως το CNN, το ΒΒC, για τη New York Times, που ενώ είχαν κάνει μια συμφωνία με μια χώρα η οποία ήταν αξιόπιστη, αυτή η συμφωνία να μην τηρείται.

    Υπάρχει και αυτό το χρέος που θέλουμε να το αποπληρώσουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι ύψους είναι κα Γκερέκου;»

    Α. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: «Όσον αφορά τον ΕΟΤ, είναι γύρω στα 130 με 140 εκατομμύρια, έχει, όμως, υπάρξει και μια αποπληρωμή σε ένα ποσοστό 15%.»

    Είδηση: 34205

    [09] Μεγάλα προβλήματα από χιονοπτώσεις σε Ισπανία και Ιταλία

    Τεταρτη, 10 03 2010 16:29

    Δείτε το video

    Περί τα εκατό χιλιάδες άτομα εξακολουθούν να μην έχουν σήμερα ηλεκτρικό ρεύμα στην Καταλονία μετά από τις έντονες χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν την Δευτέρα ,ενώ τα καιρικά φαινόμενα άρχισαν να πλήττουν και το αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    Γαλλία

    Η περιοχή που επλήγη περισσότερο από τις διακοπές του ηλεκτρικού είναι η περιοχή μεταξύ της Βαρκελώνης και των γαλλικών συνόρων. Ο Γενικός Γραμματέας του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Χοάν Μποάντα δήλωσε ότι ελπίζει πως περί τα 50.000 άτομα θα έχουν ηλεκτρικό κατά την διάρκεια της ημέρας.

    Περίπου 40.000 μαθητές δεν μπόρεσαν να πάνε σήμερα στα σχολεία τους, δύο ημέρες μετά τις ισχυρές χιονοπτώσεις που έχουν καλύψει με ένα λευκό πέπλο την πόλη της Βαρκελώνης, η οποία είχε να δει χιόνι 25 χρόνια.

    Η σιδηροδρομική συγκοινωνία αποκαταστάθηκε αλλά η κατάσταση παρέμεινε χαοτική σήμερα στον αυτοκινητόδρομο AP-7,κοντά στα γαλλικά σύνορα. Στην ισπανική πλευρά παραμένουν ακινητοποιημένα χιλιάδες φορτηγά αυτοκίνητα ενώ το μποτιλιάρισμα φθάνει τα 20 χιλιόμετρα.

    Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σήμερα και στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων. Στη Πάλμα ντε Μαγιόρκα παραμένουν κλειστοί 11 δρόμοι σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

    Ιταλία

    Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σήμερα και στη βόρεια Ιταλία ενώ στη νότια ισχυρές βροχές που έχουν προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις και κλείσιμο του αεροδρομίου Μαρκόνι της Μπολόνιας. Το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη εκατοντάδες άτομα αποκλείστηκαν από το χιόνι στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Ρώμης και Λ'Ακουιλα. Χιόνισε και στη Βενετία ενώ ισχυροί άνεμοι με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα σάρωσαν την περιοχή.

    ΗΠΑ: Προειδοποίηση για τυφώνες τον Ιούνιο

    Στην ιδιωτική ιστοσελίδα πρόγνωσης καιρού AccuWeather.com αναφέρεται σήμερα ότι αναμένονται πέντε τυφώνες, δύο η τρεις από τους οποίους ισχυροί, να πλήξουν τις αμερικανικές ακτές κατά την εποχή των τυφώνων του Ατλαντικού για το 2010 που αρχίζει την 1η Ιουνίου.

    "Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η εποχή των τυφώνων θα είναι εφέτος πολύ ενεργότερη με πάνω του φυσιολογικού απειλές για την αμερικανική ακτογραμμή", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η AccuWeather.com. Η ομάδα πρόβλεψης των τυφώνων της ιδιωτικής ιστοσελίδας υπό τον μετεωρολόγο Τζόε Μπαστάρντι, προβλέπει 16 με 18 τροπικές καταιγίδες ότι θα δημιουργηθούν από τις οποίες οι 15 θα είναι στο δυτικό Ατλαντικό η στο Κόλπο του Μεξικού και επομένως θα υπάρξει απειλή για την ενδοχώρα.

    Το 2009 σημειώθηκαν εννέα τροπικές καταιγίδες στη λεκάνη του Ατλαντικού από τους οποίες τρεις εξελίχθηκαν σε τυφώνες.

    AΠΕ

    Είδηση: 34201

    [10] Συλλήψεις λόγω ηλεκτρονικής πειρατείας

    Τεταρτη, 10 03 2010 16:19

    Δικογραφία σε βάρος 11 ατόμων, εκ των οποίων έξι συνελλήφθησαν για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, σχηματίστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση σε Αθήνα, Λάρισα, Πέλλα και Θεσσαλονίκη, που έγινε στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την πάταξη της πειρατείας, μέσω διαδικτύου.

    Οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν συντελεστές ή συνδέονταν στην ιστοσελίδα www.gamato.info, είτε ως διαχειριστές, είτε ως επίσημα μέλη (vip mempers) και διαμοίραζαν ψηφιακά αρχεία με τραγούδια, ταινίες και παιχνίδια.

    Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται μετά τη μήνυση, που υπέβαλε εκπρόσωπος της εταιρίας προστασίας οπτικοαουστικών έργων «ΕΠΟΕ», κατά των διαχειριστών της ιστοσελίδας.

    Η εν λόγω ιστοσελίδα είχε 850.000 μέλη και δεχόταν καθημερινά 16 εκατ. επισκέψεις και ήταν το δημοφιλέστερο ελληνικό σάιτ απ' όπου οι χρήστες "κατέβαζαν" κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά κομμάτια, λογισμικά, παιχνίδια και άλλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά στις εταιρίες εμπορίας, καθώς και φοροδιαφυγή.

    Από τις έρευνες, που έγιναν, κατασχέθηκαν συνολικά 27 σκληροί δίσκοι, εκ των οποίων οι δύο εξωτερικοί, πέντε φορητοί υπολογιστές και 604 DVD. Οι δύο από τους κατηγορούμενους μένουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, γι' αυτό έχει ενημερωθεί η Ιντερπόλ για τη σύλληψή τους.

    Την εποπτεία όλων των ερευνών είχε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών, Ιωάννης Σακελλάκος, μαζί με την αρμόδια Εισαγγελέα για τη δίωξη των ηλεκτρονικών εγκλημάτων, Ελένη Ράικου, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους κατά τόπους εισαγγελείς. Είδηση: 34200

    [11] ΕRT online: 24 ώρες χωρίς ενημέρωση

    Τεταρτη, 10 03 2010 19:39

    Χωρίς ενημέρωση θα είναι την Πέμπτη 11 Μαρτίου η ERT online, λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που πραγματοποιούν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η ιστοσελίδα θα ανανεωθεί το πρωί της Παρασκευής 12 Μαρτίου.

    Τόσο οι δημοσιογραφικές ενώσεις όλης της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΣΘ και η ομοσπονδία του χώρου, η ΠΟΕΣΥ), όσο και η ΠΟΣΠΕΡΤ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Παράλληλα το διοικητικό προσωπικό (ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΠΠΗΤ) και οι τεχνικοί ραδιοφώνου και τηλεόρασης (ΕΤΙΤΑ, ΕΤΕΡ), οι φωτορεπόρτερ, η ΕΤΗΠΤΑ, οι εφημεριδοπώλες, οι λιθογράφοι και το προσωπικό των πρακτορείων εφημερίδων, συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

    Στην κοινή τους ανακοίνωση οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου των ΜΜΕ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: "Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (συντάκτες, υπάλληλοι και τεχνικοί) διατρανώνουμε την συνολική αντίθεση του Κλάδου στην επαπειλούμενη λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Στην συνεδρίασή της, ομόφωνα η Συντονιστική Επιτροπή, εν όψει της νέας απεργίας, για μιαν ακόμα φορά υπογραμμίζει τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις της, όπως ήδη έχουν διατυπωθεί στις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα:

    Διακηρύσσει σε κάθε κατεύθυνση την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αγωνιστική διάθεση του κλάδου απέναντι στην επιδρομή που επιχειρείται σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Η κινητοποίηση είναι ο μόνος τρόπος για να αποκρούσουμε τις επιχειρούμενες σε βάρος μας μεθοδεύσεις που επιφέρουν τελικά την πτώχευση μόνο των εργαζομένων.

    Ζητεί: Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που αφαιρούν δικαιώματα, απεμπολούν κατακτήσεις και κινούνται συνολικά σε βάρος της ποιότητας ζωής των εργαζομένων και οι πολιτικές που οδηγούν στην κατάργηση των ΣΣΕ. Να καταργηθεί το παράνομο εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων, που αμείβονται με ΔΠΥ, παρόλο που εργάζονται υπό συνθήκες εξαρτημένης εργασίας. Να σταματήσουν οι απολύσεις και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων. Να διασφαλιστεί πλήρης και σταθερή εργασία για όλους τους συναδέλφους με παράλληλη κατοχύρωση όλων και εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων". Είδηση: 34211

    [12] Γ. Ντόλιος: «Εάν κάποιοι δεν κατάλαβαν, ότι αυτά τα οποία λέγαμε, τα εννοούσαμε, είναι δικό τους πρόβλημα.»

    Τεταρτη, 10 03 2010 15:20

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά και το Δημήτρη Χόνδρο. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Τι έχετε να σχολιάσετε μετά την ολοκλήρωση των κρίσιμων και σημαντικών επαφών, που είχε ο Πρωθυπουργός στο εξωτερικό;»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: «Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες, πια, αντιλαμβάνονται ότι υπήρξε επιτυχές το ταξίδι του Πρωθυπουργού. Όλοι οι στόχοι, τους οποίους είχε θέσει, επιτεύχθηκαν. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, σε καμία περίπτωση, ότι επιλύθηκε το πρόβλημα της χώρας. Μέσα από το πρόβλημα της χώρας μας και μέσα από τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, αναδείχθηκε το θέμα της κερδοσκοπίας και ο ρόλος τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο οποίος είναι ένας ρόλος που δε γίνεται πλέον αποδεκτός από τα κράτη του πλανήτη και από μεγάλες οικονομίες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αύριο έχουμε και μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση. Πιστεύετε ότι οδεύουμε προς μια κοινωνική ένταση και μια κοινωνική αναταραχή;»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: «Το περιμέναμε, το ξέραμε. Θα έλεγα ότι ως ένα βαθμό είναι αναμενόμενες οι αντιδράσεις. Να επισημάνω, με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τον άδικο χαρακτήρα ενός μέρους των μέτρων. Είναι κάτι το οποίο εμείς, σαν κυβέρνηση, το έχουμε πει, το έχουμε αποδεχθεί. Οι έμμεσοι φόροι, παραδείγματος χάρη, δεν είναι δίκαιοι. Δεν υπάρχει, όμως, άλλος δρόμος. Εμείς, εκείνο το οποίο φροντίσαμε, είναι να υπάρχει και ένας χαρακτήρας κοινωνικής δικαιοσύνης στα μέτρα αυτά. Εισπράχτηκαν, ήδη, 700 εκατ. και θα εισπραχθούν άλλα 300 εκατ. από τις τριακόσιες πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Σ&rsquo; αυτή τη φάση που βρίσκεται η χώρα και στη φάση που βρίσκεται η οικονομία μας, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε άμεσα αυτά τα μέτρα, για να δώσουμε, με έντονο τρόπο, μήνυμα στις αγορές, ότι εμείς, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Είναι σημαντικό και το να γίνει κατανοητή η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων, όσον αφορά τους πολίτες.»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: «Είναι το μεγάλο ζήτημα, και θα πρέπει, πράγματι, να γίνει κατανοητή. Ένα μέρος των μέτρων αφορά τον περιορισμό της σπατάλης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μιλάω, κυρίως, για το νομοσχέδιο για την επιλογή των προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση. Εδώ έχουμε μια αντιπαράθεση στη Βουλή, δεν ξέρω, όμως, εάν αυτή η αντιπαράθεση γίνεται επί της ουσίας του νομοσχεδίου.»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: «Έχουμε ένα νομοσχέδιο υψηλής πολιτικής αξίας. Είναι μεγάλες τομές, οι οποίες θέλουν κάποιο χρόνο να εμπεδωθούν στη συνείδηση και του δημοσιο-υπαλληλικού κόσμου αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών, και πιστεύουμε ότι αυτές οι τομές και αυτές μας οι επιλογές, είναι που θα αναδείξουν ένα χαρακτηριστικό σημαντικό της νέας διακυβέρνησης. Δεν αμφισβητήθηκε μέσα στη Βουλή, από κανένα κόμμα, ότι το νομοσχέδιο έχει αξιοκρατικά χαρακτηριστικά. Ακόμη και η μεταβατική διάταξη θα εφαρμοστεί με βάση τη μοριοδότηση, που θα ισχύει με τις πάγιες διατάξεις. Είναι επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να εκτρέπει τη συζήτηση από την ουσία του νομοσχεδίου, επικαλούμενη μια προσθήκη στο νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι είναι ολίσθημα του κ. Σαμαρά να μετατρέψει σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα αυτήν την προσθήκη και να μη μιλάει για την ουσία του νομοσχεδίου, που είναι η αξιοκρατία στο δημόσιο. Εκείνο, το οποίο επιχειρείται είναι να αποκρυφτεί η ουσία της νομοθετικής παρέμβασης. Υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης όλων των πράξεων αυτών, στο διαδίκτυο. Είναι πολύ ταπεινωτικό, υποτιμητικό και ευτελές να αμφισβητείται ο Πρωθυπουργός της χώρας, όταν κρίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει, επειγόντως, σε τέτοιου είδους πράξεις. Η δυνατότητα αυτή υπήρχε στην πραγματικότητα, και το έκαναν οι Πρωθυπουργοί της χώρας. Αυτό το οποίο επιχειρούμε εμείς με την προσθήκη, είναι να διαμορφώσουμε ένα απόλυτα τυπικό πλαίσιο, εντός του οποίου, θα μπορούν να γίνονται τέτοιες πράξεις, χωρίς να αμφισβητείται η νομιμότητάς τους από κανένα. Αυτή η κυβέρνηση απεμπόλησε το εθιμικό δικαίωμα να κάνει μόνη της διευθυντές, απεμπόλησε το εθιμικό δικαίωμά της να τακτοποιεί δικούς της &al

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Προς χάρη της αξιοκρατίας, υποθέτω.»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: «Προς χάρη της αξιοκρατίας δεν είναι αναγκαίο να ξέρουμε και τα φρονήματα των διευθυντών. Το 2004 άλλαξαν χιλιάδες διευθυντές, τμηματάρχες και γενικοί διευθυντές με μια αυθαίρετη διαδικασία, ακόμη έχουμε δικαστήρια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ένα πάρα πολύ μικρό σχόλιο, για το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, το οποίο φαίνεται ότι βρίσκει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: «Εμείς με τόλμη κάνουμε πολιτικές επιλογές, στις οποίες πιστεύουμε και οι οποίες δεν είναι πάντα εξαργυρώσιμες. Έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά γι&rsquo; αυτές μας τις επιλογές, μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Εάν κάποιοι δεν κατάλαβαν, ότι αυτά τα οποία λέγαμε, τα εννοούσαμε, όταν μας χειροκροτούσαν, είναι δικό τους πρόβλημα.»

    Είδηση: 34197

    [13] Επισημάνσεις για παρεκκλίσεις στην υπόθεση του Βατοπαιδίου

    Τεταρτη, 10 03 2010 14:37

    Παρεκκλίσεις από την διαδικασία που ακολουθούσε συνήθως στις περιπτώσεις ανταλλαγών η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, επεσήμανε στην υπόθεση των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπαιδίου, η Ελισάβετ Μαυραγκά, δικηγόρος της διεύθυνσης διαχείρισης ακινήτων που κατέθεσε σήμερα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

    Εντύπωση επίσης προκαλεί έγγραφο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή, σύμφωνα με το οποίο, η πρώην διευθύντρια της διεύθυνσης πολιτικής γης, κ. Μαντέλη, διατηρούσε στο σπίτι της το αρχείο με τα έγγραφα για τις ανταλλαγές με τη Μονή Βατοπαιδίου από την ημέρα που παραιτήθηκε από την υπηρεσία της.

    Στο μεταξύ, η εξεταστική επιτροπή θα αναζητήσει τις επόμενες ημέρες την κ. Χρυσούλα. Πρόκειται για γυναίκα η οποία συνόδευε τον μοναχό Αρσένιο στις καθημερινές επισκέψεις του στα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και δήλωνε βοηθός του, σύμφωνα με την κατάθεση της κ. Ελισάβετ Μαυραγκά σήμερα στην εξεταστική.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 34195

    [14] Αντιπαράθεση στη Βουλή για το μεταναστευτικό

    Τεταρτη, 10 03 2010 13:53

    Σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ, αλλά και Ν.Δ με το ΛΑΟΣ, εξελίχθηκε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "με το νομοσχέδιο δεν προάγεται η ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών", προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών.

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομιοσχέδιο ως επικίνδυνο, καθώς οδηγεί την ελληνική κοινωνία σε επικίνδυνα αδιέξοδα και τόνισε ότι η ΝΔ θα καταργήσει αυτό το νόμο όταν ξαναέρθει στην εξουσία.

    "...Σε αυτή τη φάση των έντονων κλυδωνισμών, δίνετε την εντύπωση ότι προσπαθείτε να αλλάξετε το ελληνικό εκλογικό σώμα, έστω και μόνο για τις δημοτικές εκλογές...".

    Αντώνης Σαμαράς

    Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατηγόρησε τη ΝΔ για διαστρέβλωση και παραποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου και εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας ως αστήρικτη την επιχειρηματολογία περί κατάργησης του νομοθετήματος.

    Ο κ. Ραγκούσης, τόνισε ότι πρόκειται για ολοκληρωμένο πακέτο με συγκεκριμένες διαδικασίες πολιτογράφησης και σημείωσε ότι καμία διάταξη δεν αφορά παράνομους μετανάστες και κανείς δεν νομιμοποιείται χωρίς χαρτιά.

    Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, είπε στον Γιώργο Καρατζαφέρη πως έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ως βοηθός του Παπανδρέου, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ του απάντησε ότι ο λαός βλέπει και κρίνει.

    Από το ΚΚΕ,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Μαυρίκος έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί προστάτης των μεταναστών, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να γίνει το ν/σ κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για «αμήχανη κυβέρνηση που δεν τολμά να υπερασπιστεί με σθένος ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να είναι τομή για την ελληνική κοινωνία".

    «Το δίλημμα είναι αν θα πάμε πίσω στα επαναστατικά Συντάγματα ή θα προχωρήσουμε σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, ειδικά σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 34193

    [15] Επίσκεψη Αχμαντινεζάντ στο Αφγανιστάν

    Τεταρτη, 10 03 2010 13:33

    Την άποψη ότι η Νατοϊκή δύναμη δεν μπορεί να φέρει την ειρήνη στο Αφγανιστάν, καθώς και ότι η χώρα πρέπει να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια της, διατύπωσε ο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, κατά την συνάντησή του με τον Αφγανό ομόλογό τους στην Καμπούλ.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο πρόεδρος του Ιράν, που πραγματοποιεί από το πρωί επίσκεψη στο Αφγανιστάν, είπε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσαν με τον Χαμίντ Καρζάι ότι η παρουσία των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δεν συνιστά "λύση" για να υπάρξει ειρήνη στο Αφγανιστάν.

    "Δεν βλέπουμε την παρουσία των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων ως λύση για την ειρήνη στο Αφγανιστάν. Η λύση περνά από τον έλεγχο της κατάστασης, τον οποίο ασκεί η νόμιμη κυβέρνηση του Αφγανιστάν". Αχμαντινεζάντ

    "Το Ιράν δεν έχει ρόλο στην έλλειψη ασφάλειας στο Αφγανιστάν. Πάντοτε ήμασταν στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού του Αφγανιστάν για την ασφάλεια στη χώρα αυτή".

    Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Αχμαντινεζάντ στη χώρα, από τότε που ο ίδιος και ο ομόλογός του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι επανεξελέγησαν στις προεδρικές εκλογές πέρυσι στις οποίες υπήρξαν καταγγελίες για ευρεία νοθεία.

    Ο Αχμαντινεζάντ επρόκειτο να μεταβεί τη Δευτέρα στην Καμπούλ αλλά η επίσκεψη πραγματοποιείται δύο ημέρες αργότερα, πιθανότατα, λόγω της τριήμερης επίσκεψης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς στο Αφγανιστάν τη Δευτέρα.

    Σtη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Γκέιτς λέγεται ότι ανέφερε πως το Ιράν παίζει διπλό παιχνίδι στο Αφγανιστάν υιοθετώντας φιλική στάση απέναντι στην κυβέρνηση της Καμπούλ, ενώ παράλληλα φέρεται να στηρίζει τους Ταλιμπάν για να υπομονεύουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα.

    Η Τεχεράνη έχει διατηρήσει σχετικά καλές σχέσεις με την Καμπούλ μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001, παρά τις επανειλημμένες επικρίσεις του Ιράν για την παρουσία των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων που πιστεύει ότι είναι βασικός λόγος για να συντηρείται η αντίσταση των Ταλιμπάν και τα προβλήματα στο Αφγανιστάν.

    Η Ουάσινγκτον που θα έχει στείλει 100.000 στρατιώτες της έως τα τέλη του 2010 στο Αφγανιστάν, εκτιμά ότι το Ιράν παρέχει στήριξη στους αντάρτες, όχι στην ίδια κλίμακα όπως στο Ιράκ, άλλο γείτονα του Ιράν όπου οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν στρατεύματα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ Είδηση: 34192

    [16] 350 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από κληρικούς στην Ολλανδία

    Τεταρτη, 10 03 2010 13:01

    Το ένα χτύπημα μετά το άλλο δέχεται η Καθολική εκκλησία, μετά και τις νέες αποκαλύψεις για σεξουαλικές κακοποιήσεις στην Ολλανδία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Καθολική εκκλησία της Ολλανδίας, οι καταγγελίες ατόμων που υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από μέλη του κλήρου στην Ολλανδία, κατά τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70 και έχουν κατατεθεί από τις αρχές Μαρτίου, φτάνουν τις 350.

    Οι καταγγελίες αυτές συγκεντρώθηκαν από την επισκοπική συμβουλευτική επιτροπή "Βοήθεια και Δίκαιο", που δημιουργήθηκε το 1995 από την ολλανδική καθολική εκκλησία, προκειμένου να βοηθήσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς.

    "Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πρόκειται για 350 καταγγελίες", ανακοίνωσε ο Πιέτερ Κόχνεν, εκπρόσωπος της ολλανδικής καθολικής εκκλησίας. "Οι περισσότερες προέρχονται από οικότροφους σε όλη την επικράτεια της χώρας".

    Καμία από τις καταγγελίες αυτές ωστόσο δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής έρευνας, καθώς τα παραπτώματα έχουν παραγραφεί. Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της ολλανδικής εισαγγελίας, "όταν πρόκειται για σεξουαλική κακοποίηση που επισύρει ποινή κάθειρξης άνω των 10 ετών, η περίοδος παραγραφής είναι τα 20 χρόνια".

    Οι καταγγελίες αυτές έρχονται να προστεθούν στο κύμα αποκαλύψεων που ξέσπασε από τα τέλη Ιανουαρίου για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε καθολικά ιδρύματα της Γερμανίας και της Αυστρίας.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34189

    [17] Όχι κυβέρνησης και ΣΕΒ στην περικοπή 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

    Τεταρτη, 10 03 2010 12:48

    Διέψευσε κατηγορηματικά την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα η περικοπή του 14ου μισθού. Μιλώντας στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος απέδωσε τη συνεχιζόμενη φιλολογία σε ακριτομυθίες εξωθεσμικών παραγόντων, εκτός πολιτικής ζωής, με έντονη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης και χαρακτήρισε καταστροφική για την οικονομία τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος απέρριψε και αυτός κατηγορηματικά το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και για τους εργαζόμενους που κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις,και έθεσε ζήτημα άρσης μονιμότητας στο δημόσιο τομέα, δηλώσεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, που με δηλώσεις του στη Βουλή διέψευσε εκ νέου και κατηγορηματικά ότι υπάρχει κυβερνητική ή άλλη πρόταση για επέκταση των μέτρων αυτών και στον ιδιωτικό τομέα.

    "Το έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ότι δεν τίθεται από την κυβέρνηση, ούτε από τους επιτηρητές, ούτε από τον αρμόδιο επίτροπο θέμα επέκτασης. Θα ήταν καταστροφικό κάτι τέτοιο και γίνεται μία συζήτηση χωρίς λόγο, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί ανησυχία", τόνισε χαρακτηριστικά και απέδωσε τη σχετική φημολογία που έχει αναπτυχθεί σε κέντρα με επιρροή στον Τύπο που δεν έχουν σχέση με πολιτικά πρόσωπα.

    Σύμφωνοι με όσα δεσμευτικά είπε ο υπουργός, δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο τομεάρχης Απασχόλησης της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης υπογράμμισε ότι μέρος της ευθύνης για την περιρρέουσα φιλολογία έχει και η κυβερνητική πλευρά σε επίπεδο αξιοπιστίας, αφού υπήρξαν αυτοδιαψεύσεις σε σχέση με αυτά που υποσχέθηκε το κυβερνών κόμμα όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις στο δημόσιο τομέα παρατηρήθηκε ότι έγιναν περικοπές μέχρι του σημείου καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων.

    Στη θέση αυτή συνηγόρησε και ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡIZA Mιχάλης Κριτσωτάκης συμφώνησε ότι "δεν είναι ποιος διαρρέει αυτές τις πληροφορίες, αλλά τι πιστεύει ο κόσμος, αφού τίθεται θέμα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα πράττει σήμερα".

    Παρεμβαίνοντας και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, συμπλήρωσε ότι θα ήταν καταστροφικές οι επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τυχόν εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στον ιδιωτικό τομέα, γιατί τότε θα παρουσιαζόταν μία μαύρη τρύπα 2 δισεκ. ευρώ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, όσα είναι η συμβολή του δώρου και των επιδομάτων στο ασφαλιστικό σύστημα το χρόνο.

    Δηλώσεις Δασκαλόπουλου

    Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Στη χώρα μας υπάρχει ένα παγιοποιημένο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, τόνισε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά των εργαζομένων που κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

    Χαρακτήρισε υποκινούμενες τις κινητοποιήσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κάποιοι επικαλούμενοι τη λαϊκή αντίσταση υπέρ προνομίων προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στο λαό.

    "Κινητοποιήσεις, αναταραχές και βιαιότητες", πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος, "υποκινούνται από εκείνους που για δικό τους όφελος θέλουν να συντηρήσουν τις παθογένειες που έκαναν την Ελλάδα ζητιάνο στις διεθνείς αγορές. Ευτυχώς υπάρχει η Ελλάδα που μοχθεί, δημιουργεί και παράγει με την αξία της, που δεν χωρά στα κρατικά επιδόματα και τις κομματικές αργομισθίες. Αυτή η Ελλάδα δίνει ελπίδα σε όλους μας".

    Αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα τα χαρακτήρισε οδυνηρά, άδικα, αλλά αναγκαία, εκτίμησε ότι η ύφεση θα διαρκέσει μια πενταετία και τάχτηκε υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.

    "Πρέπει να αναρωτηθούμε αν ένας παράγοντας του προβλήματος είναι η μονιμότητα, χρειάζεται συζήτηση για το αν πρέπει να τεθεί το θέμα", τόνισε και πρόσθεσε ότι το κράτος είναι υπερτροφικό, δεν μπορεί να διατηρηθεί και ότι δεν πρέπει να μας τρομάζει η μείωση φορέων του Δημοσίου και η μείωση του απασχολούμενου προσωπικού καθώς δεν θα σημάνει ανθρώπους στο δρόμο.

    Έντονες αντιδράσεις

    Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕB προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αριστεράς.

    "Ζητιάνος δεν είναι ο λαός. Ζητιάνο θέλουν να τον κάνουν ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και τα κόμματά τους. Τη δραματική επιδείνωση της ζωής του λαού και την κρίση την προκαλεί ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας, όχι οι δίκαιοι αγώνες των εργαζομένων. Όσο για τον 14ο μισθό, ο ΣΕΒ «ξεχνάει» ότι η κυβέρνηση δίνει τόσα στην πλουτοκρατία που θα χαθεί και ο 13ος μισθός. Και κάνει ότι δεν γνωρίζει πως η εργοδοτική τρομοκρατία και εκμετάλλευση σαρώνουν εισόδημα και δικαιώματα", τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    "Δεν θα περίμενε κανείς τίποτα διαφορετικό, την παραμονή μιας γενικής απεργίας, από τον ΣΕΒ παρά να την χτυπήσει και να τη διαβάλει. Όμως ξεπέρασε σε προκλητικότητα και τον εαυτό του. Διότι ό,τι οδυνηρό βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και γενικά τα λαϊκά στρώματα της χώρας είναι καρπός της πολιτικής που εφαρμόζουν οι ως τώρα κυβερνήσεις και εισηγείται η εργοδοσία με προεξάρχοντα τον ΣΕΒ", σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 34187

    [18] 12 - 21 Μαρτίου: 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Τεταρτη, 10 03 2010 12:54

    Ευρετήριο Άρθρου

    12 - 21 Μαρτίου: 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

    Αφιερώματα

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2Αντιμέτωπους με εικόνες του σήμερα, με αλήθειες του χθες και ερωτήσεις για το αύριο μας φέρνει για 12η συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με ταινίες που απευθύνονται direct, χωρίς εφέ, στο πιο ευαίσθητο κύτταρο του ματιού. Του νου, της καρδιάς. Το αφιέρωμα στον σπουδαίο Πολωνό δημιουργό Κριστόφ Κισλόφσκι, στον συμπατριώτη του Αντρέι Φίντικ, αλλά και στο σύγχρονο πολωνικό ντοκιμαντέρ, αφιέρωμα στον ασυμβίβαστο Ολλανδό σκηνοθέτη Γιόρις Ιβενς, ελληνικά ντοκιμαντέρ με θέμα το Αιγαίο και πολλά άλλα είναι οι φετινές εκπλήξεις του ΦΝΘ.

    Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, το οποίο πραγματοποιείται από 12 έως 21 Μαρτίου στο "Ολύμπιον" και στις αίθουσες του λιμανιού, φιλοξενεί φέτος 189 ιδιαίτερες ταινίες, σπάνιες εικόνες και αποκαλυπτικές μαρτυρίες, ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες, ημερίδες, μάστερκλας, αναδρομικά αφιερώματα σε ανεξάρτητους δημιουργούς και τολμηρές εκθέσεις. Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης υπόσχονται ένα δεκαήμερο ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, ευαισθητοποίησης. Οι θεατές χαιρόμαστε μια γιορτή και μια τέχνη που συνενώνει πληροφόρηση και ψυχαγωγία σε χρόνο ενεστώτα.

    Είναι γεγονός πως το ντοκιμαντέρ κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους. Με δεδομένη την επιτυχία προηγούμενων διοργανώσεων και την αυξανόμενη ανταπόκριση του κοινού (πέρυσι έφτασε τους 40.000 θεατές), ο Δημήτρης Εϊπίδης, υπόσχεται μια κινηματογραφική εκδήλωση πλούσια σε προτάσεις, παρουσιάζοντας Ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που ξεκινάει με την ταινία του Kaspar Astrup Schroder "Η εφεύρεση του Δόκτορα Νάκαματς".

    Επιδιώκοντας να προκληθεί ένας ζωντανός διάλογος μεταξύ θεατών και καλλιτεχνών, ο Δημήτρης Εϊπίδης διαμορφώνει ένα πρόγραμμα με σκοπό να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των θεατών και να παίξει ενεργό ρόλο στην εναλλακτική ενημέρωση τους, φωτίζοντας ζητήματα που τα μέσα ενημέρωσης καταδικάζουν σε παγκόσμια λήθη. Έτσι, όπως κάθε χρόνο, οι θεματικοί άξονες του φεστιβάλ, που αναλαμβάνουν την ανάδειξη σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων, πλαισιώνονται από "ανήσυχα" αφιερώματα και ενδιαφέρουσες ενότητες που απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα.

    Είδηση: 34188


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 March 2010 - 22:42:30 UTC