Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Σύνοδο Κορυφής το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας
  • [02] Ναι της Ολομέλειας στην περικοπή των δαπανών της Βουλής
  • [03] Κινητοποιήσεις γιατρών για τις εφημερίες
  • [04] Έκπτωση 20% για ανέργους και πολύτεκνους στα καταστήματα

    [01] Στη Σύνοδο Κορυφής το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας

    Τριτη, 16 03 2010 10:13

    Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα αναλάβουν άμεσα συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αποφάσισε το Eurogroup μετά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση, παρέπεμψε ωστόσο την υιοθέτηση των προτάσεών του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου. Το σχέδιο του Eurogroup θα συζητηθεί σήμερα και στη συνεδρίαση του Ecofin. Στο μεταξύ, στην Ουγγαρία, μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τον διπλωματικό μαραθώνιο για την εξασφάλιση πολιτικής στήριξης στη χώρα μας. Πρόκειται για μια κίνηση με προφανή πολιτικό συμβολισμό καθώς η Ουγγαρία είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν προσφύγει στο ΔΝT.

    Συνεδριάζει σήμερα το Ecofin

    Στη συνεδρίαση του Ecofin θα συζητηθεί σήμερα το σχέδιο του Eurogroup.

    Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup επαναβεβαιώθηκε ότι εφόσον χρειαστεί τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα αναλάβουν άμεσα αποφασιστική και συντονισμένη δράση, ενώ διευκρινίστηκαν οι τεχνικές πτυχές της.

    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup, στόχος δεν είναι η παροχή βοήθειας στα επίπεδα του μέσου όρου των επιτοκίων της ευρωζώνης, αλλά να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα συνολικά στην ευρωζώνη.

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το σχέδιο που προκρίνεται, εφ όσον κριθεί αναγκαίο, είναι η χορήγηση διμερών δανείων υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ υπογράμμισε, επίσης, ότι η όποια βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι συμβατή, τόσο προς το κοινοτικό δίκαιο, όσο και προς τα εθνικά δίκαια των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος, υπογράμμισε και αυτός με τη σειρά του το πόσο σημαντικά και γενναία είναι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

    Τόνισε ωστόσο ότι εκτός από το ζήτημα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης η ελληνική οικονομία έχει και σοβαρό πρόβλημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, όπως άλλωστε θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και σε μια σειρά άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίστηκε ότι τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα επαρκούν για την επίτευξη των στόχων της το τρέχον έτος, υπό την προϋπόθεση, ότι θα εφαρμοστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

    Υπογραμμίζεται πάντως πως απαιτείται οπωσδήποτε η διόρθωση των ανισορροπιών και η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας για να διατηρηθεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία και να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% μέχρι το 2012.

    Επίσης, οι ελληνικές αρχές καλούνται να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την πορεία εφαρμογής των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, αλλά και για τα μέτρα εκείνα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού το 2011 και 2012.

    Η Αθήνα θα πρέπει να παράσχει αυτές τις πληροφορίες στην έκθεση που θα υποβάλει στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες έως τις 15 Μαΐου.

    Στη Βουδαπέστη ο Πρωθυπουργός - στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς

    Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην ξαναπροχωρήσει σε δανεισμό με βάρβαρα επιτόκια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Στη Βουδαπέστη, μεταβαίνει σήμερα για το συνέδριο του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος της Ουγγαρίας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος, την Τετάρτη, θα μιλήσει σε ειδική επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

    Στις Βρυξέλλες, θα βρίσκεται σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 -ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Σκληρές διαπραγματεύσεις Είδηση: 34343

    [02] Ναι της Ολομέλειας στην περικοπή των δαπανών της Βουλής

    Δευτερα, 15 03 2010 20:41

    Την ψήφο της Ολομέλειας, ζήτησε και έλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, για τις επιπρόσθετες περικοπές εισοδηματικού χαρακτήρα που εξήγγειλε προ ημερών και που αφορούν τα εισοδήματα των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής. Ο κ. Πετσάλνικος επισκόπησε τις περικοπές που εξήγγειλε στην βουλευτική αποζημίωση (μείωση εξόδων κίνησης και του επιδόματος οργάνωσης και λειτουργίας γραφείου κατά 12%, μείωση κατά 15% της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, παράταση της μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 5% και 30% μείωση στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινών διακοπών), όπως επίσης και στις αποδοχές των υπαλλήλων της Βουλής (μείωση κατά 12% των επιδομάτων υπερωριών και κίνησης, μείωση του ειδικού επιδόματος έκτακτης αποζημίωσης από 12% έως 17% ανάλογα με το ύψος και υπαγωγή του στην κανονική φορολόγηση στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου).

    Για βουλευτές και υπαλλήλους

    «Όλ' αυτά, σημαίνουν μηνιαίες μειώσεις της βουλευτικής αποζημίωσης που είναι κοντά στα 900 ευρώ - μειώσεις διπλάσιες από τις αντίστοιχες που αποφασίστηκαν για τις οποιεσδήποτε άλλες κοινωνικές κατηγορίες» σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    «Σχετικά δε, με τους εργαζομένους στη Βουλή, βλέπω ακόμη και τις προηγούμενες μέρες, έστω και σποραδικά, κείμενα και τοποθετήσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Εγώ ο ίδιος είχα πει πως δεν θα συμφωνούσα με μια προνομιακή μεταχείρισή τους, παρότι δουλεύουν πάρα πολλές ώρες, παρότι δεν υπάρχει ωράριο. Το επίδομα έκτακτης αποζημίωσης (που διάφοροι θέλουν να το χαρακτηρίζουν «μισθό» χωρίς να είναι, αφού δεν επηρεάζει τις υπερωρίες και την σύνταξή τους) θα περικοπεί κατά 12% εάν δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ μηνιαίως και κατά 17% όταν τα υπερβαίνει - και ως γνωστόν δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 1320 για τους Διευθυντές, ενώ στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, τα ειδικά επιδόματα μειώνονται κατά 12%, ανεξάρτητα από το ύψος τους, σε μηνιαία βάση. Δεν είναι το μεγαλύτερο επίδομα που υπάρχει στο Δημόσιο, ωστόσο εμείς προχωρούμε».

    Μετά τις αναφορές του Προέδρου της Βουλής, το λόγο ζήτησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος κατήγγειλε ότι ανάμεσα στους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, «υπάρχουν κάποιοι που δεν κάνουν τίποτε άλλο καθημερινά, παρά να συκοφαντούν τους βουλευτές, να λένε ότι λαμβάνουν 10.000 ευρώ το μήνα αποδοχές και άλλα απαράδεκτα πράγματα. Θα ήθελα να στείλετε μια επιστολή στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες που η Βουλή φιλοξενεί. Δεν είναι δυνατόν να γινόμαστε βορά των δημοσιογράφων» ανέφερε ο βουλευτής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34330

    [03] Κινητοποιήσεις γιατρών για τις εφημερίες

    Δευτερα, 15 03 2010 15:14

    Ασφαλή προγράμματα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία, ζητά η ένωση νοσοκομειακών γιατρών, η οποία διαμαρτύρεται για τα μειωμένα κονδύλια σε σύγκριση με το περυσινό έτος.

    Ήδη, σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δύσκολή, αφού, όπως αναφέρεται, σε νοσοκομείο των βορείων προαστίων της Αθήνας, ο διευθυντής χειρουργικής κλινικής ενημέρωσε πως δεν θα πραγματοποιηθούν άλλες εφημερίες γι' αυτό το μήνα και πως οι αρμόδιοι θα έπρεπε να φροντίσουν για τη μεταφορά των ασθενών σε άλλες κλινικές.

    Στο γενικό κρατικό Νίκαιας οι γιατροί από αύριο δεν θα εφημερεύουν καθώς, όπως λένε, έχουν ήδη κάνει τις τέσσερις εφημερίες για τις οποίες πληρώνονται.

    Σε πολλά νοσοκομεία της Αθήνας και της περιφέρειες έχουν αρχίσει να δημιουργούνται προβλήματα λόγω των μειωμένων εφημεριών που έχουν καταρτιστεί. Οι γιατροί τονίζουν πως σε πολλές κλινικές θα μπει λουκέτο.

    Όπως λένε , θα τηρήσουν την κλαδική συμφωνία που είχαν υπογράψει με την προηγούμενη κυβέρνηση, εφημερεύοντας 4 φορές το μήνα ο καθένας. Όμως αυτός ο αριθμός εφημεριών δεν αρκεί για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα νοσοκομεία.

    Από αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας προχωρούν σε επισχέσεις εργασίας ενώ αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας τους θα συναντηθεί με την υπουργό υγείας .

    Εικοσιτετράωρη απεργία θα κάνουν αύριο και οι νοσηλευτές αντιδρώντας στις περικοπές των αποδοχών τους και στην απαξίωση όπως τονίζουν του εθνικού συστήματος υγείας .

    Οι εκπρόσωποι της Ένωσης, θα ενημερώσουν το πρωί της Τρίτης τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα μη ασφαλή όπως τα χαρακτηρίζουν προγράμματα εφημεριών, προκειμένου όπως δήλωσαν να μη φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη.

    Επίσης, οι γιατροί του νοσοκομείου Ευαγγελισμού προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενώ οι γιατροί του Αγλαΐα Κυριακού θα πραγματοποιήσουν επίσχεση εργασίας για τα οφειλόμενα ποσά Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

    Τέλος στη μία το μεσημέρι, η υπουργός Υγείας, έχει συνάντηση με το δ.σ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος προκειμένου να διευθετηθούν τα θέματα που αφορούν στις αμοιβές γιατρών και εφημερίες.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34308

    [04] Έκπτωση 20% για ανέργους και πολύτεκνους στα καταστήματα

    Δευτερα, 15 03 2010 14:04

    Το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι τυγχάνει και της θετικής αντιμετώπισής του από τους εμπόρους, θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα στήριξης των ανέργων και των πολυτέκνων, οι οποίοι θα κάνουν τις αγορές τους με έκπτωση 20% από τα καταστήματα.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος στην κοινή συνέντευξη τύπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, όσοι επιδεικνύουν κάρτα ανεργίας και κάρτα πολυτέκνων, θα έχουν στα καταστήματα έκπτωση 20%.

    Κατά τη συνέντευξη που δόθηκε με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή υπουργός ανέφερε ότι στο πρόγραμμα ''συμμετέχω'' δεν περιλαμβάνονται τα σούπερ μάρκετ και δημόσια και ιδιωτικά μέσα συγκοινωνιών.

    Θα αναρτηθούν σχετικές διαφημιστικές αφίσες στα καταστήματα όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης ενώ ο υπουργός σημείωσε ότι το θετικό στοιχείο του προγράμματος είναι η ευελιξία του και ο ταχύτατος χρόνος εφαρμογής του.

    Σχετικά με τη μη συμμετοχή των συγκοινωνιών στο πρόγραμμα ο υπουργός, ανέφερε ότι κάλεσε τους εκπροσώπους ιδιωτικών και δημόσιων εκπροσώπων τους στο διάλογο αυτοί προσήλθαν αλλά δεν συμμετείχαν τελικά στο πρόγραμμα.

    Σχετικά με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ο υπουργός επανέλαβε ότι στόχος είναι να αυξηθεί μέχρι το 2015 κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης που σήμερα είναι 61,3 έτη.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34302


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 March 2010 - 9:53:23 UTC