Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία του Μ. Γλέζου στην Αστυνομική Ακαδημία
  • [02] Επίσκεψη Π. Γερουλάνου στα Χανιά
  • [03] Γαλλία: Νέο κόμμα - αντίπαλος του Σαρκοζί
  • [04] Oικονομία: Σύνοδοι από Ευροσοσιαλιστές και Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

    [01] Ομιλία του Μ. Γλέζου στην Αστυνομική Ακαδημία

    Πεμπτη, 25 03 2010 12:51

    Με παραλληλισμούς αναφέρθηκε ο Μανώλης Γλέζος στο ρόλο που διαδραμάτισε η Ελληνική Αστυνομία στην πάροδο του χρόνου αλλά και στους αγώνες των Ελλήνων για ανεξαρτησία, στην Κατοχή και την επανάσταση του 1821, την Τετάρτη, κατά την ομιλία του στην Αστυνομική Ακαδημία στους Θρακομακεδόνες. Στην αρχή της ομιλίας του, ο Μανώλης Γλέζος είπε ότι του ήταν πολύ δύσκολο να αναλάβει να εκφωνήσει τον πανηγυρικό αυτό, και μετά από πολλή σκέψη αποφάσισε ότι καλύτερο θα ήταν να κάνει μία σύγκριση των αγώνων του ελληνικού λαού από το 1821 έως το 1928 και από το 1940 έως το 1945, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τιμά τις ημέρες που αποφάσισε τον αγώνα για τη λευτεριά, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα είχε ο αγώνας. Και αυτό είναι μοναδικό, καθώς οι άλλες χώρες τιμούν τις ημέρες της λευτεριάς, σημείωσε ο ίδιος.

    "Ποιός ο ρόλος της Αστυνομίας;"

    "Έναν Έλληνα, έναν αγωνιστή, έναν πολιτικό, έναν άνθρωπο, ο οποίος θα τιμά για πολλούς αιώνες αυτή τη χώρα έχουμε κοντά μας και θα σας μιλήσει". Με αυτή τη φράση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος για πρώτη φορά προσκλήθηκε και μίλησε στην Αστυνομική Ακαδημία.

    "Ποιός είναι ο ρόλος της Αστυνομίας; Να καταστέλλει τους λαϊκούς αγώνες ή να κυνηγάει τους παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου; Αυτό είναι το πρόβλημα" Μ. Γλέζος

    Ο αγωνιστής της Αριστεράς είπε ότι η Ελλάδα έδωσε στον κόσμο τις λέξεις "πόλεις", "πολίτης" και "πολιτισμός" και οι ξένοι μας έστειλαν από τη Δύση την "police", "το όργανο καταστολής των λαϊκών και κοινωνικών και πολιτικών αγώνων".

    Ο Μανώλης Γλέζος εξήρε την αντίσταση των Ελλήνων αστυνομικών κατά των Γερμανών κατακτητών, λέγοντας ότι ήταν το πρώτο αστυνομικό σώμα στην υποδουλωμένη Ευρώπη, το οποίο όχι μόνο δεν υπάκουσε στους κατακτητές, αλλά έβγαζε και επίσημες ανακοινώσεις εναντίον τους και κατέβηκε και σε απεργία, μέχρις ότου ανάγκασε τους Γερμανούς να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους.

    Όπως είπε, οι Έλληνες αστυνομικοί ήταν κοντά στους πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία και αναφέρθηκε και ονομαστικά στον τότε αρχηγό της Αστυνομίας Άγγελο Έβερτ, ο οποίος ήταν με την πλευρά των αντιστασιακών, όπως είπε, στον αστυνόμο Τσαπόγα, ο οποίος είχε κάνει αντιστασιακή οργάνωση μέσα στην ίδια την Αστυνομία και στους αστυνομικούς Βενετσανόπουλο και Μουστάκα, οι οποίοι προσχώρησαν με ολόκληρους σταθμούς Χωροφυλακής στο αντάρτικο.

    Ο Μανώλης Γλέζος είπε ότι είχε τρεις καταδίκες σε θάνατο, 28 καταδίκες για πολιτικά αδικήματα ως διευθυντής εφημερίδων, αλλά διατηρεί λευκό ποινικό μητρώο.

    Αίσθηση προκάλεσε η εκτενής αναφορά του στον 17χρονο μαθητή Μαθιό Πόταγα. Είπε ότι αυτό που έκανε ο μαθητής της Βαρβακείου είναι η πρώτη αντιστασιακή πράξη, και όχι το κατέβασμα της σημαίας από την Ακρόπολη.

    Θύμισε ότι ο 17χρονος, όταν μπήκαν οι Γερμανοί στο χωριό του στη Βυτίνα, μπήκε μπροστά από τα άρματα και άρχισε να τους λέει να σταματήσουν και να γυρίσουν πίσω. Ο Γερμανός διοικητής αφού άκουσε από το διερμηνέα τι λέει το παιδί πήρε ένα αυτόματο όπλο και όχι μόνο τον γάζωσε, αλλά διέταξε και στρατιώτες να του συντρίψουν το κεφάλι με βράχους. Αυτή, είπε ο Μανώλης Γλέζος, ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη και έγινε στις 2 Μαΐου 1941.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι η υποστολή της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη είναι μια πράξη η οποία συμβολίζει στα μάτια όλου του πλανήτη τον αγώνα για τη Δημοκρατία και την ελευθερία ενάντια στο φασισμό, το ναζισμό και σε κάθε προσπάθεια περιορισμού των δικαιωμάτων.

    Ο Μανώλης Γλέζος τιμήθηκε με πλακέτα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και εκείνος ανταπέδωσε με την προσφορά της "Μαύρης Βίβλου", όπου περιγράφονται όλα τα εγκλήματα της Βέρμαχτ κατά του ελληνικού λαού.

    Ο κ. Γλέζος αφιέρωσε την πλακέτα στον φοιτητή της Ιατρικής Ανδρεάκο, ο οποίος όμως υπηρετούσε και στη Χωροφυλακή, ως υπαξιωματικός. Ο Ανδρεάκος συνελήφθη μαζί με τον αδελφό του Μανώλη Γλέζου κι εκτελέστηκαν από τους ναζί τον Απρίλιο του 1944.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34745

    [02] Επίσκεψη Π. Γερουλάνου στα Χανιά

    Πεμπτη, 25 03 2010 19:17

    Τα Χανιά επισκέφτηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Εκτός των εορταστικών εκδηλώσεων ο κ. Γερουλάνος επισκέφτηκε τους τάφους των Βενιζέλων και να παρακολούθησε μέρος της δοξολογίας στο παρακείμενο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

    Μετά από την παρακολούθηση της παρέλασης και την κατάθεση στεφανιών, δήλωσε: "Η Ελλάδα, ο Ελληνισμός, κάνουν ένα μεγάλο αγώνα αυτήν τη στιγμή. Είναι ένας αγώνας που μπορούμε να κερδίσουμε διότι είμαστε ενωμένοι και βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός, σήμερα στις Βρυξέλλες, δίνει το δικό του δύσκολο αγώνα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας ώστε να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αξιών και ήθους. Το μήνυμα λοιπόν σήμερα στα Χανιά είναι ότι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να βγούμε από την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η χώρα μας δεν παλεύει μόνη της, πρέπει όμως να σταθεί στα δικά της πόδια".

    Παράλληλα ο κ. Γερουλάνος επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και τις αρχαιότητες στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: "Όπου και αν έχω ταξιδέψει, σε όλον τον κόσμο με ρωτούν για τις νέες ανασκαφές και τις γενικότερες εξελίξεις στον τομέα του πολιτισμού στη χώρα μας. Είναι σαφές ότι ο τουρισμός αλλά και γενικότερα η ανάπτυξη μιας περιοχής, είναι συνδεδεμένοι με τον πολιτισμό της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σουηδική ανασκαφή στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, η οποία έχει αναδειχθεί με τον σωστό τρόπο αλλά και έχει εκτιμηθεί όπως της αξίζει από την τοπική κοινωνία".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία του τουρισμού το 2010, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού απάντησε πως "Τα μηνύματα είναι ακόμα ρευστά ενώ δεν έχουν σταματήσει τα αρνητικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο. Παρόλα αυτά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας ακόμα και αν παλεύουμε με ελάχιστα μέσα".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 34748

    [03] Γαλλία: Νέο κόμμα - αντίπαλος του Σαρκοζί

    Πεμπτη, 25 03 2010 17:36

    Ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, αναμένεται να δημιουργήσει η ίδρυση νέου πολιτικού φορέα από τον πρώην πρωθυπουργό, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Στόχος του νέου κόμματος είναι να αναδειχτεί σαν η εναλλακτική λύση της γαλλικής Δεξιάς κατά τις προεδρικές εκλογές του 2012.

    Ο κ. Βιλπέν, ήταν αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί στην προεδρική κούρσα διαδοχής του Ζακ Σιράκ, όπου και ηττήθηκε. Αποκατέστησε όμως το όνομά του καθώς αλλά πήρε τη ρεβάνς στα δικαστήρια, όπου αθωώθηκε από τη κατηγορία για σχέδιο σπίλωσης του Σαρκοζί, στην πολύκροτη υπόθεση Clearstream.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 34747

    [04] Oικονομία: Σύνοδοι από Ευροσοσιαλιστές και Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

    Πεμπτη, 25 03 2010 16:16

    Σημαντική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις συνεδριάσεις, τόσο των ευρωπαίων σοσιαλιστών, όσο και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, αλλά και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Α. Σαμαρά, να παρεμβαίνουν, αφού προηγουμένως είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους και ενημέρωση για τις κατευθύνσεις και τις επιλογές τους.

    Εναλλακτικό σχέδιο των ευρωπαίων σοσιαλιστών για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης κρατών - μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, ήταν το αντικείμενο συζήτησης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι όποια κι αν είναι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, η χώρα μας θα συνεχίσει τη νέα θετική της πορεία.

    Σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΕΣΚ τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο επικεφαλής του ΕΣΚ Πωλ Ρασμουσεν, εξέφρασαν την ελπίδα και αισιοδοξία ότι απόψε στη σύνοδο κορυφής θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό ζήτημα και απέναντι στην κερδοσκοπία των αγορών.

    Προτάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

    Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο πρόεδρός του Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, δήλωσε: "Έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη λύση την οποία θα προτείνουμε απόψε, στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, Εδώ και μερικά χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφεύγοντας τα υψηλά επιτόκια που συνδέονται με την κερδοσκοπία, χορηγεί ευρωπαϊκά δάνεια σε πολλές χώρες εκτός της ζώνης ευρώ, μεταξύ των οποίων η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία. Αυτό που προτείνουμε σήμερα είναι να αλλάξει ο κανονισμός γι΄ αυτήν την κοινοτική διευκόλυνση που προορίζεται για τις χώρες εκτός ζώνης ευρώ ώστε να καλύπτει και τα μέλη της ζώνης ευρώ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Επιτροπή θα μπορεί να χρησιμοποιεί τη δυνατότητά της να χορηγεί δάνεια στην αγορά για χώρες όπως η Ελλάδα, ή και για άλλες" και "μπορώ να πω στους γερμανούς φορολογούμενους ότι αυτό δεν θα τους κοστίσει ούτε ένα ευρώ".

    Έμφαση στη λύση του ελληνικού ζητήματος εντός του πλαισίου της Ε.Ε., σαν απαραίτητη προϋπόθεση για το μέλλον της Ευρωζώνης, είναι η θέση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, η οποία εκφράστηκε και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ανάμεσα στους αποδέκτες και η Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο κ. Σαμαράς τάσσεται σθεναρά εναντίον στην προοπτική εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, επιλογής που δεν συμβαδίζει με τη φιλοσοφία του ενιαίου νομίσματος. Οι περισσότεροι ηγέτες κομμάτων που πήραν μέρος στη Σύνοδο, τάχθηκαν υπέρ ενός μικτού σχήματος με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, θέση που κινείται στην τροχιά των απόψεων της κ. Μέρκελ.

    Δηλώσεις Α. Σαμαρά

    Ο κ. Σαμαράς, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Όπως στην Ελλάδα, παλεύω για μέτρα "ανάσες", για την τόνωση της Οικονομίας, έτσι εδώ πέρα, σήμερα, έδωσα τη μάχη, για τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας. Ως πολιτικός, τους είπα, ότι ο Ελληνικός λαός πέραν των ήδη σκληρών μέτρων, που υπάρχουν, κοινωνικά δεν μπορεί να αντέξει άλλα. Ως οικονομολόγος, τους είπα, ότι φοβάμαι τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Δηλαδή, οι εισπράξεις να είναι λιγότερες, λόγω της κρίσης, λόγω της ύφεσης, αυτό να χρειάζεται καινούργια μέτρα, για να πετύχουμε τους στόχους και τα νέα μέτρα να φέρουν και πάλι καινούργια ύφεση. Τέλος, ως Ευρωπαίος, τους είπα, ότι είμαι ξεκάθαρα εναντίον της λύσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οφείλω, όμως, να πω ότι η πλειοψηφία ήταν υπέρ. Από την τελική απόφαση, που θα κριθεί απόψε, μετά τη συνεδρίαση, θα έχουμε τα αποτελέσματα και τότε θα μπορώ να πω περισσότερα".

    "Μην πυροβολείτε την Ελλάδα"

    Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συζήτησης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης-26ης Μαρτίου, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανέφερε τα εξής: "Είναι αλήθεια ότι η χώρα μου, η Ελλάδα, δεν ανέπτυξε όταν και όσο έπρεπε την οικονομία της με μέτρο και σύνεση. Η διεθνής οικονομική κρίση γιγάντωσε τα διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα και τις αδυναμίες της. Τώρα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Ο ελληνικός λαός καταβάλλει το δυσβάσταχτο τίμημα. Ας μην κρυβόμαστε, όμως. Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ΟΝΕ που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Δεν ήταν η μόνη που προσέφυγε στις "δηλητηριώδεις" υπηρεσίες γνωστών διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δεν είναι ούτε θα μείνει ο μόνος στόχος των κερδοσκόπων. Όλοι γνωρίζουμε καλά ότι το ελληνικό ζήτημα είναι και Ευρωπαϊκό ζήτημα. Η ΟΝΕ θα μείνει ακρωτηριασμένη χωρίς περισσότερο συντονισμό οικονομικής φορολογικής πολιτικής και πάνω από όλα, χωρίς αλληλεγγύη. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Η κρίση -κάθε κρίση- είναι μητέρα αλλαγών. Η σημερινή κρίση μπορεί να γεννήσει μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μαία μιας ελπιδοφόρας αλλαγής. Ας μην πυροβολούμε, λοιπόν, την Ελλάδα. Ας πυροβολήσουμε όλοι μαζί τους κερδοσκόπους και όλους εκείνους που θα ήθελαν να δουν ένα γονατισμένο Ευρώ. Αυτό οφείλει να πράξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο."

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 34746


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 March 2010 - 17:53:06 UTC