Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστός Ανέστη-Καλό Πάσχα
  • [02] Το Πάσχα των πολιτικών
  • [03] Νέα βομβιστική επίθεση στο Νταγκεστάν χωρίς θύματα

    [01] Χριστός Ανέστη-Καλό Πάσχα

    Κυριακη, 04 04 2010 10:50

    Με λαμπρότητα και το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία γιορτάζει σήμερα όλη η χώρα το Άγιο Πάσχα. Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου, που πρέπει -όπως επισημαίνουν να μας απελευθερώσει από τα σύγχρονα πάθη, απευθύνουν τους πιστούς οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Επιπλέον με τα μηνύματά τους δίνουν έμφαση στην οικονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη. Ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο και το κάψιμο του Ιούδα στον Τυρό, έθιμα της Ανάστασης , προσέλκυσαν και φέτος χιλιάδες επισκέπτες στο νησί του Αιγαίου και το παραλιακό χωριουδάκι.Δυστυχώς και φέτος δεν έλλειψαν τα τραγικά ατυχήματα από τη χρήση βεγγαλικών. Σε δυο περιπτώσεις μάλιστα δυο άτομα έχασαν τη ζωή τους.

    Χριστός Ανέστη

    Στο άκουσμα του Χριστός Ανέστη οι καμπάνες ήχησαν δυνατά και τα βεγγαλικά γέμισαν τον ουρανό. Η είδηση της Ανάστασης του Χριστού οι καμπάνες και το φιλί της αγάπης μετέφεραν σε ολόκληρη την ορθοδοξία το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

    Στο Φανάρι, στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, της αναστάσιμης ακολουθίας χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρουσία πολλών προσκυνητών.

    Πλήθος πιστών κατέκλυσε και τον ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη στην Αθήνα για να ακούσουν το Δεύτε Λάβετε Φως και να λάβουν το ανέσπερο φως της Ανάστασης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

    Στην Ελλάδα των εθίμων

    Ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο και το κάψιμο του Ιούδα στον Τυρό, έθιμα της Ανάστασης , προσέλκυσαν και φέτος χιλιάδες επισκέπτες στο νησί του Αιγαίου και το παραλιακό χωριουδάκι.

    Στο Βροντάδο, οι δύο αντίπαλες ενορίες ήταν καλά οργανωμένες, και τα μέτρα ασφαλείας, άριστα. Η μάχη ανάμεσα στους ενορίτες του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερυθιανής φούντωσε και φέτος στη Χίο. Στόχοι, ο τρούλος του Αγίου Μάρκου και το ρολόι της Παναγίας. Πάνω από 10 συνεργεία των 5 -6 ατόμων κατασκεύασαν περισσότερες από 65.000 ρουκέτες. Κόστος περίπου 1 ευρώ η καθεμιά.

    Χιλιάδες τουρίστες από όλες τις γωνιές της Ελλάδας παρακολούθησαν το εντυπωσιακό θέαμα.

    Την ώρα που ο ιερέας αναγγέλλει το Χριστός Ανέστη ένας ναυτικός ντυμένος με την παραδοσιακή στολή του Τυρού, ξεκινάει από την εκκλησία και με βάρκα πλησιάζει την ειδικά διαμορφωμένη σχεδία.

    Με την ρίψη ενός βεγγαλικού η σχεδία τυλίγεται στις φλόγες που σε λίγο θα φτάσουν και θα κάψουν το ομοίωμα του Ιούδα.

    Εκατοντάδες πλωτά κεράκια επιπλέουν στη θάλασσα συμβολίζοντας τις ψυχές των χαμένων ναυτικών.

    Το παλιό έθιμο του Αφανού, των Τσακώνων της περιοχής αναβίωσε και φέτος. Μαζί με τα βεγγαλικά, τις φωτοβολίδες και τα πυροτεχνήματα έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στην φετινή Ανάσταση.

    Πασχαλινό τραπέζι για απόρους

    Το πασχαλινό τραπέζι έστρωσε για τους άστεγους, η Εκκλησία, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ερυθρός Σταυρός και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Για μία μέρα οι άποροι και ανήμποροι συνάνθρωποί μας αφήνουν στην άκρη τον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης για να γιορτάσουν και αυτοί το Πάσχα.

    Ο Δήμος Αθηναίων έστρωσε και φέτος το πασχαλινό τραπέζι για τους άστεγους και άπορους συνανθρώπους μας. Μοιράστηκαν περισσότερες από 2 χιλιάδες μερίδες φαγητού.

    Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος οι εθελόντριες του ιδρύματος αστέγων μοίρασαν δώρα στους άπορους και είδη ρουχισμού. Εκτός από το Δήμο Αθηναίων το πασχαλινό τραπέζι έστρωσε η Εκκλησία, ο Ερυθρός Σταυρός και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Το ίδρυμα αστέγων σιτίζει καθημερινά περισσότερους από 3 χιλιάδες άπορους, έλληνες και αλλοδαπούς.

    Δύο θανάσιμοι τραυματισμοί από βεγγαλικά

    Τραγικός είναι και φέτος ο απολογισμός από τη χρήση βεγγαλικών το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Δύο νέοι άνθρωποι, ένας 24χρονος και ένας 25χρονος, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσσηνία και τη Σαντορίνη, ενώ άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Την τελευταία 10ετία, 9 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 110 έχουν τραυματιστεί απο εκρήξεις βαρελότων και βεγγαλικών.

    Μηνύματα Προκαθήμενων

    Για τη "διατάραξη των σχέσεών μας προς εαυτούς και αλλήλους" μιλά στο πασχαλινό του μήνυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η κάθαρση για να λάμψει το αναστάσιμο φως, κάτι, που -όπως σημειώνει- δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επιστήμης, της τέχνης ή της τεχνικής, παρά μόνο μέσω της πίστεως.

    Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ' ευχήθηκε ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και να εξέλθει η Ελλάδα από τη φθορά και τη δυσπραγία.

    Ο εορτασμός του Πάσχα είναι μια πρόκληση αφύπνισης και δεν θα πρέπει να εορτασθεί εθιμοτυπικά, επισημαίνει στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, τονίζοντας ότι είναι πλέον καιρός αναζήτησης τρόπων πνευματικής αφύπνισης απέναντι στην καταλυτική δύναμη της παρακμής.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35069

    [02] Το Πάσχα των πολιτικών

    Κυριακη, 04 04 2010 11:12

    Κοντά στη στρατευμένη νεολαία θα βρεθεί την εορτή του Πάσχα η Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία. Στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο θα γιορτάσει το Πάσχα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Στρατιωτικές μονάδες θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ σε στρατόπεδο στην Κόρινθο θα μεταβεί ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. "Εντός των τειχών" θα γιορτάσουν το Πάσχα η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35070

    [03] Νέα βομβιστική επίθεση στο Νταγκεστάν χωρίς θύματα

    Κυριακη, 04 04 2010 11:40

    Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σήμερα σε σιδηροτροχιά της ρωσικής επαρχίας του Νταγκεστάν, προκαλώντας τον εκτροχιασμό 8 βαγονιών εμπορικής αμαξοστοιχίας, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Σημειώνεται ότι η Ρωσία βρίσκεται σε συναγερμό μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε Μόσχα και Νταγκεστάν που στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 50 ανθρώπους.

    Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν την αυγή στη γραμμή που συνδέει τη Μόσχα με τη δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν και προκάλεσε τον εκτροχιασμό των οκτώ βαγονιών εμπορικού τρένου που μετέφερε δομικά υλικά, μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣ και Ιντερφαξ επικαλούμενα δηλώσεις αξιωματούχων της αστυνομίας και των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης.

    Η Ρωσία βρίσκεται σε συναγερμό μετά τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε Μόσχα και Νταγκεστάν που στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 50 ανθρώπους.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35071


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 4 April 2010 - 8:52:41 UTC