Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις
  • [02] Βρέθηκε χαμένος κρίκος μεταξύ ανθρώπου και πιθήκου
  • [03] Βατικανό: Συγκάλυψη παιδεραστίας
  • [04] Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Δυτικής Βιρτζίνια
  • [05] Στις έξι Μαΐου οι Βρετανικές βουλευτικές εκλογές
  • [06] Επίσκεψη Δ. Δρούτσα στη Τουρκία
  • [07] Οχτώ νεκροί από εκρήξεις στη Βαγδάτη

    [01] Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις

    Τριτη, 06 04 2010 09:11

    Στις μεταρρυθμίσεις ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση πριν τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Στην ατζέντα των προτεραιοτήτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το σχέδιο «Καλλικράτης», το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το αναπτυξιακό ενώ μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες, σε Κυβερνητικό επίπεδο, που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης ή κατάργησης δημόσιων οργανισμών. Το στίγμα των προθέσεων είχε δώσει στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, πριν από το Πάσχα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας εντατικοποίηση της δουλειάς από όλους.

    Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα οι χάρτες που ρυθμίζουν το χωροταξικό θέμα των συνενώσεων των δήμων της χώρας, μέσω του προγράμματος Καλλικράτης.

    Η κυβέρνηση προωθεί τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση ώστε το σχέδιο στο σύνολό του να ψηφιστεί μέσα στον Μάιο από τη Βουλή και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, να γίνουν με τον «Καλλικράτη» να αποτελεί πραγματικότητα για ολόκληρη τη χώρα.

    Μεθαύριο, φθάνει πιθανότατα στην Αθήνα, κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να συμβάλλει με την τεχνογνωσία του, στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θεωρείται βέβαιο, ότι θα κρατήσει σταθερό το επιτόκιο χορηγήσεων, διαμορφώνοντας, ευνοϊκές συνθήκες, στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη.

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, χρησιμοποιεί σε συνέντευξη του, σκληρή γλώσσα, κατά της Γερμανίας, απευθύνει προειδοποίηση προς τους Πορτογάλους, ότι ενδέχεται να γίνουν, ο επόμενος στόχος των κερδοσκόπων και επισημαίνει την ανάγκη, να επικρατήσει, πνεύμα αλληλεγγύης, στην Ευρωζώνη.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 Είδηση: 35091

    [02] Βρέθηκε χαμένος κρίκος μεταξύ ανθρώπου και πιθήκου

    Τριτη, 06 04 2010 11:00

    Nέα ανακάλυψη απολιθωμάτων, ηλικίας περίπου δύο εκατομμυρίων ετών, στο ασβεστολιθικό σπήλαιο Μαλάπα της Νότιας Αφρικής, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, έρχεται να ρίξει νέο φως στην εξελικτική "αλυσίδα" των προγόνων των ανθρώπων. Τα απολιθώματα προέρχονται από μια κρίσιμη περίοδο, όταν οι πρόγονοί μας άρχισαν να περπατάνε όρθιοι, να αποκτούν μεγαλύτερο εγκέφαλο, να χρησιμοποιούν εργαλεία και να αναπτύσσουν την ικανότητα της ομιλίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων, η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική και μπορεί ακόμα και να οδηγήσει στο να "ξαναγραφεί" η ανθρώπινη προϊστορία, συμπληρώνοντας κρίσιμα κενά που υπήρχαν ως τώρα στις επιστημονικές γνώσεις.

    Τα απολιθώματα ένας σχεδόν πλήρης σκελετός παιδιού και επίσης διάσπαρτα οστά ενηλίκων, προέρχονται από έναν άγνωστο μέχρι σήμερα τύπου ανθρωποειδούς, δηλαδή του εξελικτικού εκείνου κλάδου των πρωτευόντων (που περιλαμβάνουν και τους πιθήκους), ο οποίος οδήγησε στον σύγχρονο άνθρωπο. Το νέο είδος μπορεί να αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στους πιθηκοειδείς ανθρωπίδες και στο πρώτο είδος εξελιγμένου ανθρώπου, τον homo habilis.

    Σύμφωνα με τους "Times του Λονδίνου" και τη βρετανική "Telegraph", η επιστημονική κοινότητα αναμένει με πολύ ενδιαφέρον τις λεπτομερείς ανακοινώσεις για την ανακάλυψη (αναμένονται εντός της εβδομάδος), η οποία έγινε από τον καθηγητή Λι Μπέργκερ του πανεπιστημίου Γουιτγουότερσραντ της Ν.Αφρικής. Ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα ήδη επισκέφτηκε το πανεπιστήμιο για να δει τα απολιθώματα, ενώ μόνο λίγοι άλλοι επιστήμονες είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να τα δουν.

    Ο επιφανής ανθρωπολόγος Φίλιπ Τομπάιας, ένας από τους πρώτους ερευνητές που το 1964 ανακάλυψαν ότι ο homo habilis αποτελούσε ένα πρωτόγονο κρίκο στην αλυσίδα της ανθρώπινης εξέλιξης, χαρακτήρισε "συναρπαστική" την ανακάλυψη, αν μη τι άλλο, όπως είπε, επειδή είναι πολύ σπάνια η εύρεση ενός τόσο παλαιού σκελετού, καθώς συνήθως οι παλαιοανθρωπολόγοι πρέπει να αρκεστούν σε μερικά δόντια ή σε ένα κομμάτι κρανίου. Η ελλιπής αυτή εικόνα έχει δώσει τροφή στους φονταμενταλιστές εχθρούς της θεωρίας της εξέλιξης να αμφισβητήσουν ότι ο άνθρωπος είναι στενός συγγενής των πιθήκων.

    Οι άνθρωποι και οι χιμπατζήδες διαχωρίστηκαν από ένα κοινό πρόγονο πριν από περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια.

    Οι πρώτοι ανθρωπίδες που περπατούσαν όρθιοι, οι Αυστραλοπίθηκοι, εμφανίστηκαν στην Αφρική πριν από 3,9 εκατ. χρόνια, παρόλα αυτά συνέχισαν να περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους πάνω στα δέντρα και κράτησαν για πολλά χρόνια τα πιθηκοειδή χαρακτηριστικά τους.

    Μόνο πριν από περίπου 2,5 εκατ. χρόνια, στη νότια και ανατολική Αφρική, οι homo habilis άρχισαν να αναπτύσσουν πιο εξελιγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, που αργότερα αναπτύχθηκαν περαιτέρω στα επόμενα ανθρώπινα είδη, τον homo erectus και κυρίως στον homo sapiens, ο οποίος κατέκτησε τον πλανήτη.

    Ο homo habilis, που είχε 50% μεγαλύτερο εγκέφαλο από τους πιθηκοειδείς προγόνους του, είναι το πρώτο είδος που θεωρείται ανθρώπινο (δηλαδή ανήκει στο γένος Homo), όμως μέχρι σήμερα ελάχιστα απολιθώματά του έχουν βρεθεί και αυτά είναι διάσπαρτα μέρη οστών μόνο από κρανίο, σαγόνι και άκρα και όχι από τη λεκάνη του ούτε από τα μέλη του σώματός του.

    Το πότε και γιατί οι πρόγονοί μας υιοθέτησαν την μόνιμα όρθια στάση και το βάδισμα στα δύο πόδια, παραμένει ζήτημα επιστημονικών διαφωνιών.

    Η νέα ανακάλυψη -που πιθανότατα αποτελεί έναν χαμένο κρίκο ανάμεσα στον Αυστραλοπίθηκο και στον Homo habilis- έρχεται να επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό της Αφρικής ως "λίκνου της ανθρωπότητας", καθώς συνεχώς νέα ευρήματα έρχονται στο φως από την "μαύρη ήπειρο".

    Το 1994, στην ίδια περιοχή της Νοτίου Αφρικής, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή από την Unesco, είχε ανακαλυφθεί ο επονομαζόμενος "Μικροπόδαρος", ένα σχεδόν πλήρες απολίθωμα Αυστραλοπίθηκου ηλικίας 3,3 εκατ. ετών.

    Σχετική είδηση: Fossil could rewrite human evolution Είδηση: 35104

    [03] Βατικανό: Συγκάλυψη παιδεραστίας

    Τριτη, 06 04 2010 09:53

    Για την συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης 200 κωφάλαλων αγοριών σε ίδρυμα του Γουινσκίνσιν στις ΗΠΑ, ευθύνεται ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, ο καρδινάλιος Ταρτσίζιο Βερτόνε και όχι ο σημερινός πάπα, αναφέρει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπερτόνε, υπ΄αριθμόν δυο του Βατικανού και προσωπικός φίλος του πάπα Βενέδικτου ΧVI, "φρέναρε" τις προσπάθειες διαλεύκανσης της υπόθεσης, για την οποία ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των "New York Times" κατηγορεί τον σημερινό πάπα.

    Στη διάρκεια έκτακτης συνόδου που συνεκλήθη στο Βατικανό το 1998 για την υπόθεση του παιδεραστή αμερικανού ιερέα Λόρενς Μέρφι, ο οποίος κατηγορείται ότι κακοποίησε σεξουαλικά 200 κωφάλαλα αγόρια σε καθολικό ίδρυμα του Γουινσκόνσιν των ΗΠΑ, ο καρδινάλιος Μπερτόνε ήγειρε πολλά εμπόδια απέναντι στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δίκης στους κόλπους της Εκκλησίας.

    Συγκεκριμένα, ο καρδινάλιος Μπερτόνε είχε αναφερθεί "στη δυσκολία διεξαγωγής της δίκης σε απόλυτη μυστικότητα καθώς επίσης και στη δυσκολία να υπάρξουν μαρτυρίες και αποδείξεις χωρίς τον κίνδυνο διόγκωσης του σκανδάλου".

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νew York Τimes, το 1996 υπήρξε αλληλογραφία ανάμεσα στον Μέρφι και τον σημερινό πάπα, τότε καρδινάλιο Γιόζεφ Ράτσινγκερ. Ο τελευταίος ενημερώθηκε για την υπόθεση από τον αρχιεπίσκοπο του Γουινσκόνσιν, ο οποίος τού έστειλε δυο γράμματα για το θέμα αυτό.

    Μια κεκλεισμένων των θυρών εκκλησιαστική δίκη κατά του Μέρφι απεφεύχθη ύστερα από επιστολή του αμερικανού ιερέα προς τον Γιόζεφ Ράτσινγκερ, από τον οποίο ζητούσε να σταματήσει τη διαδικασία.

    Το Βατικανό υπεραμύνθηκε της ενέργειας αυτής του πάπα Βενέδικτου XVI, τονίζοντας ότι ο ποντίφηκας ενημερώθηκε πολύ αργά όταν ο ιερέας Μέρφι ήταν ήδη αρκετά μεγάλος σε ηλικία και άρρωστος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: "Συγνώμη" από τους Εβραίους ζητά ο προσωπικός ιεροκήρυκας του Πάπα Είδηση: 35101

    [04] Έκρηξη σε ανθρακωρυχείο της Δυτικής Βιρτζίνια

    Τριτη, 06 04 2010 09:34

    Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη Δυτική Βιρτζίνια, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Η έκρηξη σημειώθηκε σε ορυχείο που ανήκει στην εταιρεία Massey Energy's Performance Coal Co., σε απόσταση περίπου 48 χιλιομέτρων από την πόλη του Τσάρλεστον, την πρωτεύουσα της Πολιτείας. Σύμφωνα με τα συνεργεία διάσωσης υπάρχουν πολλοί τραυματίες, αλλά και αγνοούμενοι. Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Massey, Ντον Μπλάνκεσιπ, δήλωσε στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι WCHS ότι δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς συνέβη στο ορυχείο και ότι όλοι εργάζονται τώρα για τον εντοπισμό και τη διάσωση των αγνοούμενων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35092

    [05] Στις έξι Μαΐου οι Βρετανικές βουλευτικές εκλογές

    Τριτη, 06 04 2010 09:49

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ότι οι βουλευτικές εκλογές προκηρύσσονται για τις 6 Μαΐου όπως τόνισε χθεσινή πηγή από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα. Προηγουμένως θα συναντηθεί με τη βασίλισσα Ελισσάβετ, από την οποία θα ζητήσει να διαλύσει το Κοινοβούλιο στις 12 Απριλίου, αφήνοντας έτσι περιθώριο για να τακτοποιηθούν οι εκκρεμούσες υποθέσεις.

    Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί, που βρίσκονται στην εξουσία από το 1997, θα χάσουν τις εκλογές. Αναλυτές όμως τονίζουν πως το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο και πως σε κάθε περίπτωση θα προκύψει κυβέρνηση μειοψηφίας.

    Χθες η εφημερίδα «Guardian» δημοσίευεσε την τελευταία δημοσκόπηση, που δείχνει το κυβερνών Εργατικό Κόμμα να μειώνει στο 4% τη διαφορά που το χωρίζει από το προπορευόμενο Συντηρητικό Κόμμα (33 έναντι 37%), μάλιστα αυξάνουν τις πιθανότητές τους να παραμείνουν η ισχυρότερη παράταξη στο Κοινοβούλιο.

    Σε περίπτωση που οι προβλέψεις επαληθευθούν, οι Εργατικοί θα διατηρήσουν την πλειονότητα από τις 650 έδρες του Κοινοβούλιο, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση θα υπολείπεται κατά 30 έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35097

    [06] Επίσκεψη Δ. Δρούτσα στη Τουρκία

    Τριτη, 06 04 2010 10:25

    Επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει αύριο και μεθαύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας μετά από πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών στην Άγκυρα αναμένεται να συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο της προετοιμασίας της προγραμματιζόμενης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Επίσης θα συζητηθούν θέματα περιφερειακής και διεθνούς συνεργασίας. Αύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 Είδηση: 35099

    [07] Οχτώ νεκροί από εκρήξεις στη Βαγδάτη

    Τριτη, 06 04 2010 10:51

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 35 τραυματίστηκαν μετά από πέντε εκρήξεις που σημειώθηκαν στο κέντρο της Βαγδάτης, δύο ημέρες μετά τις επιθέσεις εναντίον πρεσβειών που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τριάντα ανθρώπους. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε πως τουλάχιστον μια από τις εκρήξεις οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείο μετέδωσε πως η επίθεση αυτοκτονίας είχε στόχο καφενείο στη συνοικία Αλάουι, με αποτέλεσμα από την έκρηξη να καταρρεύσει το διώροφο κτίριο στο οποίο στεγαζόταν

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Σχετική είδηση: Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

    Είδηση: 35103


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 6 April 2010 - 8:53:56 UTC