Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Δρούτσας: Από τα λόγια στις πράξεις
  • [02] Aναδασώσεις στην Ανατολική Αττική
  • [03] Γερμανία: Μέτωπο κατά του Facebook, για τα προσωπικά δεδομένα

    [01] Δ. Δρούτσας: Από τα λόγια στις πράξεις

    Τεταρτη, 07 04 2010 18:37

    Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά από πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Δρούτσας έγινε δεκτός στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της χώρας μας. Την Πέμπτη 8/4, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με την τουρκική πολιτική ηγεσία και αναμένεται να θέσει, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο Βήμα, σημειώνει με έμφαση πως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών. Το σεβασμό του διεθνούς δικαίου τονίζει σε συνέντευξή του στη "Σαμπαχ" ο κ. Δρούτσας. Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Δρούτσας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία

    Συνέντευξη Δρούτσα στη "Σαμπάχ" - Υφαλοκρηπίδα - Κυπριακό

    "Είμαστε αποφασισμένοι να συνεννοηθούμε συνομιλώντας, ακόμη και με εκείνους οι οποίοι έχουν διαφορετικές θέσεις από τις δικές μας. Ας είναι, όμως, ξεκάθαρο ότι αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει ότι διαπραγματευόμαστε τις αρχές ή τα κυριαρχικά δικαιώματά μας", τονίζει ο αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ενόψει της επισκέψεώς του (σήμερα και αύριο) στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο Υπουργό των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Ο Δ. Δρούτσας σημειώνει πως το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει με την επίσκεψή του στην Τουρκία είναι πως "ήρθε η ώρα να χτίσουμε από κοινού" την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά "σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται πολιτική βούληση, καλή πίστη και προπαντός εμπιστοσύνη", ανακοινώνει επίσης ότι στις συνομιλίες που θα έχει θα προετοιμαστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, επίσκεψη που "θέλουμε να αποτελέσει σημαντικό βήμα στην πορεία προσέγγισης των χωρών μας".

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών τονίζει πως η Αθήνα επιδιώκει να δώσει ώθηση στη διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών «με στόχο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας». Επισημαίνει δε, εν προκειμένω, ότι η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη:

    "Εάν δεν τα καταφέρουμε σε εύλογο χρόνο, πρέπει να πάμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρέπει να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι οι χώρες μας είναι ικανές να επιλύσουν μια νομική διαφορά. Όραμά μας είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης", υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δρούτσας. Και προσθέτει πως: "Αν επιτύχουμε, τα θετικά αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα επηρεάσουν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό είναι το "μέρισμα ειρήνης", για το οποίο μιλούσε ο Γιώργος Παπανδρέου ήδη πριν από δέκα χρόνια. Το "μέρισμα ειρήνης" που θα οδηγήσει και σε αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, προς όφελος και των δύο λαών μας. Οι χώρες μας ξοδεύουν πολλά δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά συστήματα, εδώ και δεκαετίες. Χρήματα που θα μπορούσαν να επενδυθούν στην παιδεία, την υγεία, τις υποδομές, τον πολιτισμό.

    Τα σχετικά μηνύματα που εκπέμπει τελευταία η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, είναι σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση και μας ενθαρρύνουν. Και εμείς θέλουμε να πιστέψουμε στην ειλικρίνεια αυτών των μηνυμάτων. Αλλά ήρθε η ώρα για πράξεις".

    Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο "βλάπτουν σοβαρά" τις σχέσεις των χωρών μας, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και προσθέτει πως "είναι ολοφάνερο ότι κάθε προσπάθεια προσέγγισης είναι καταδικασμένη σε αποτυχία, εάν αυτή η πρακτική συνεχιστεί. Πεποίθησή μας είναι ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των κανόνων που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας, θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της νέας μας προσπάθειας προσέγγισης".

    Στο ερώτημα της "Σαμπάχ" ποιο είναι το βήμα στο οποίο αν προέβαινε η Τουρκία θα μπορούσε να θεωρηθεί "θετικό" και "συγκεκριμένο", ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα με ανάλογο τρόπο, ο Δημήτρης Δρούτσας είναι σαφής: "Η απόσυρση άνευ όρων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Βέβαια, το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα. Έχει διεθνείς διαστάσεις. Μια τέτοια κίνηση, όμως, θα συνέβαλε αποφασιστικά όχι μόνο στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά και στην ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών μας. Θα αποτελούσε μια ξεκάθαρη πολιτική πράξη που θα αποδείκνυε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αφήσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συμφωνήσουν μόνοι τους για το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ, η οποία αποτελεί την πραγματική εγγύηση για όλους τους κατοίκους της Κύπρου".

    Για Κυπριακό και συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ

    "Πρέπει όλοι να αφήσουμε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν μόνοι τους το κοινό τους μέλλον στην ΕΕ και πρέπει η λύση που θα βρεθεί να σέβεται πλήρως τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες της ΕΕ, το λεγόμενο «acquis communautaire". Και σημειώνει: "Σύντομα θα γνωρίζουμε εάν ο κ. Ταλάτ θα συνεχίσει να εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι βάζει πάνω απ' όλα την επανένωση της κοινής πατρίδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για να προχωρήσει όμως, χρειάζεται έναν αξιόπιστο συνομιλητή που θα εργάζεται με εποικοδομητικό τρόπο για τη λύση του Κυπριακού, έναν συνέταιρο για την ειρήνη".

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών απορρίπτει τις τουρκικές επικρίσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τονίζει πως «δεν πρέπει οι μειονότητες να γίνονται όργανο πολιτικής εκμετάλλευσης από κανέναν, ούτε χωρούν σκέψεις περί αμοιβαιότητας στην αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων». Τέλος αναφορικά με το θέμα των διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά, ο Δ. Δρούτσας σημειώνει πως η Ελλάδα, ως χώρα - μέλος του Σένγκεν δεν έχει αρμοδιότητα να καταργήσει μονομερώς τις διαδικασίες θεώρησης, αλλά προσθέτει πως έχουν δοθεί οδηγίες στα Ελληνικά Προξενεία στην Τουρκία για τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία, στο πλαίσιο των υφισταμένων περιορισμών, ώστε οι θεωρήσεις για τα κοινά τουρκικά διαβατήρια να χορηγούνται εντός 24 ωρών.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: "Προκαλεί εντύπωση γιατί ο Πρωθυπουργός έστειλε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Δρούτσα στο «στόμα του λύκου». Ευχόμαστε ο κ. Δρούτσας να γυρίσει αρτιμελής".

    Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση είναι πάντοτε δίπλα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο δύσκολο έργο που επιτελεί, έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο επισκέφθηκε στο Φανάρι.

    Ο Δ. Δρούτσας διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη ότι στις συνομιλίες που θα έχει αύριο στην Άγκυρα, η ελληνική πλευρά θα θέσει τα θέματα των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου,που αποτελούν και "υποχρεώσεις της Τουρκίας,οι οποίες απορρέουν από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ".

    Από την πλευρά ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει το Πατριαρχείο στη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων "τόσο για την δική του υπόσταση, όσο και για την ευστάθεια και την ισορροπία στις σχέσεις των δυο γειτόνων και συμμάχων λαών".

    Ο Οικουμενικός πατριάρχης εξέφρασε την ευχή η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα στην Τουρκία "να είναι ευλογημένη και να προετοιμάσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την μελετώμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στην Αθήνα".

    Τέλος ζήτησε από τον Δ.Δρούτσα να διαβιβάσει στον Πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου το θερμό και πάντοτε ειλικρινές ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου και για την υπέρβαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και όχι μόνο αυτή. Είδηση: 35175

    [02] Aναδασώσεις στην Ανατολική Αττική

    Τεταρτη, 07 04 2010 20:10

    Ανάσα για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής αποτελεί το πρόγραμμα αναδασώσεων που εγκρίθηκε για το 2010, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, μετά από πρόταση που υπέβαλε η Διεύθυνση Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής. Συγκεκριμένα για περιοχές που δεν είναι δυνατή η φυσική αναδάσωση, προβλέπονται οι εξής δράσεις:

    - Αναδάσωση περίπου 8.000 στρεμμάτων στην περιοχή Καψάλα του Πεντελικού Όρους.

    - Αναδάσωση περιοχών Βαρθάκη - Κοκκινάδεζα - Μπέη, εκτάσεως περίπου 2.600 στρεμμάτων του Δήμου Μαραθώνα.

    - Αναδάσωση στη θέση Αδάμες εκτάσεως περίπου 700 στρεμμάτων.

    - Αναδάσωση στη θέση Μερέντα του Δήμου Καλυβίων εκτάσεως περίπου 1.000 στρεμμάτων.

    - Συντήρηση αναδασώσεων του όρους Πάρνηθα και της Πεντέλης.

    - Συνέχιση λειτουργίας του δασικού φυτωρίου Αμυγδαλέζας για την παραγωγή ανάλογου φυτευτικού υλικού για την κάλυψη των αναγκών αναδασώσεων.

    Είδηση: 35174

    [03] Γερμανία: Μέτωπο κατά του Facebook, για τα προσωπικά δεδομένα

    Τεταρτη, 07 04 2010 20:56

    Όλο και περισσότερο στη Γερμανία, πολλαπλασιάζονται οι προτροπές για να εγκαταλείψουν οι χρήστες του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, καθώς η αμερικανική εταιρεία κατηγορείται ότι είναι ιδιαίτερα αμελής στην προστασία των δεδομένων του κάθε χρήστη. Σήμερα τη σκυτάλη πήρε η Ομοσπονδία των Οργανώσεων των Γερμανών Καταναλωτών (VZBZ), η οποία συνδεκάζει 42 οργανώσεις προστασίας κατανωτή, η οποία προειδοποιεί τους χρήστες: "εάν δίνετε μεγάλη σημασία στην προστασία των δεδομένων σας, τότε αλλάξτε δίκτυο".

    Την Τρίτη ήταν η σειρά της υπουργού Κατανάλωσης Ίλζε Άιγκνερ, η οποία έστειλε επιστολή στον διευθυντή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, για να του εκφράσει την "έκπληξή της" για τη νέα πολιτική του ιστοτόπου, που προβλέπει ότι τα «γενικά δεδομένα» του κάθε χρήστη μπορούν να μεταβιβασθούν και σε τρίτους χωρίς την άδειά τους.

    Απέναντι στην αδιαφορία της εταιρείας "για τις ανησυχίες των χρηστών και τις κριτικές των προασπιστών των καταναλωτών, η υπουργός απείλησε πως θα αποσυρθεί από τον ιστότοπο, που αριθμεί 400 εκατ. μέλη. Η ομοσπονδία από την πλευρά της εκτιμά πως το Facebook θα πρέπει να αντιστρέψει την λογική που ακολουθεί στην προστασία των δεδομένων: αντί να υποχρεώνει τον συνετό χρήστη να ακολουθεί "μία χρονοβόρα και χρηματοβόρα διαδικασία" για να εμποδίζει τη διάδοση των αποθηκευμένων δεδομένων του (opt-out), το Facebook θα πρέπει να ζητεί την άδεια δημοσίευσής τους σε κάθε βήμα (opt-in), με την απαγόρευση να αποτελεί a priori προϋπόθεση.

    "Η ευθύνη για την προστασία των δεδομένων βαρύνει τον πάροχο και όχι τον καταναλωτή", τονίζει η VZBZ.

    Οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, λόγω του προηγουμένου του "φακελώματος" των πολιτών στη διάρκεια του ναζιστικού καθεστώτος και στην Ανατολική Γερμανία.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 35178


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 April 2010 - 20:52:34 UTC