Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες
  • [02] Ελπίδες για νέες θεραπείες κατά της νεφροπάθειας
  • [03] Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ « Ποτέ οι διαγραφές δεν προσέφεραν στη ΝΔ τίποτα.»
  • [04] Ιταλία: Πολλοί οι τραυματίες σε σιδηροδρομικό ατύχημα
  • [05] Μαθήτρια δημοτικού ετών... 102
  • [06] Ανακαλύφθηκε ο κοντινότερος στη Γη σκοτεινός ήλιος
  • [07] Να συλληφθεί ο Πάπας για το σκάνδαλο παιδεραστίας
  • [08] Σκοτώθηκαν δύο 16χρονοι στην Τρίπολη
  • [09] Η Καβάλα αποκτά το δικό της Μαντάμ Τισώ
  • [10] Κλείνουν και πάλι τα Τέμπη
  • [11] Κιργιστάν: Ο αδελφός του έκπτωτου Μπακίγιεφ διέταξε τον πυροβολισμό των διαδηλωτών
  • [12] Ουγγαρία: Σάρωσαν οι Κεντροδεξιοί στις εκλογές
  • [13] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Ισπανία

    [01] Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες

    Δευτερα, 12 04 2010 10:15

    Στον εισαγγελέα οδηγούνται οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας" ενώ συνεχίζονται οι έρευνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, για την γιάφκα με τον οπλισμό της οργάνωσης, αλλά για άλλα πρόσωπα. Ένα από τα σπίτια που ερευνάται βρίσκεται στην οδό Πίνδου 35 στη Ν. Φιλαδέλφεια, το οποίο θεωρείται από τα πιο σημαντικά αλλά και εκεί δεν βρέθηκαν όπλα ή εκρηκτικά.

    Σε εξέλιξη οι έρευνες για τη γιάφκα με τον οπλισμό της οργάνωσης

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εντοπίστηκαν είδη μεταμφίεσης, συσκευές για την αλλοίωση της φωνής και διάφορα άλλα αντικείμενα τα οποία μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

    Στο μεταξύ, για συμμετοχή στη δραστηριότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» παραπέμπονται σήμερα στον αρμόδιο Εισαγγελέα τα έξη άτομα, που συνελήφθησαν το προηγούμενο 48ωρο,σ΄εφόδους της αστυνομίας στα σπίτια τους .

    Πρόκειται για τους Μαζιώτης Νικόλαο του Αγαμέμνονα ετών 39, Ρούπα Παναγιώτα του Βίκτωρα ετών 41, Σταθόπουλο Ευάγγελο του Κωνσταντίνου ετών 32, Κορτέση Χριστόφορο του Γεωργίου ετών 31, Νικητόπουλο Σαράντο του Ευσταθίου ετών 32 και Γουρνά Κωνσταντίνο του Δημητρίου ετών 30.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 -ΑΠΕ - ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Νέες συλλήψεις, "καυτά" ευρήματα

    Είδηση: 35311

    [02] Ελπίδες για νέες θεραπείες κατά της νεφροπάθειας

    Δευτερα, 12 04 2010 11:00

    Υγεια

    Μια μεγάλη διεθνής ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε 20 γονίδια που βοηθάνε στην εξήγηση των αιτιών των παθήσεων των νεφρών και τα οποία μπορεί, μια μέρα, να οδηγήσουν σε "επαναστατικές" θεραπείες, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η χρόνια νεφροπάθεια επηρεάζει περίπου έναν στους δέκα ενηλίκους και μπορεί να απαιτήσει μέχρι και μεταμόσχευση οργάνου.

    Τα γονίδια που εντοπίστηκαν, ελέγχουν διάφορες λειτουργίες των νεφρών, όπως το φιλτράρισμα του αίματος από περιττές ουσίες. Οι ερευνητές, στην εργασία τους που δημοσίευσαν στο περιοδικό "Nature Genetics", σύμφωνα με το BBC, κάνουν λόγο για "σημαντική ανακάλυψη".

    Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μια μακρόχρονη ασθένεια, κατά την οποία τα νεφρά σταδιακά χάνουν τη λειτουργικότητά τους. Οι ασθενείς συνήθως δεν παρατηρούν τα αρχικά συμπτώματα, που μπορεί να περιλαμβάνουν πρησμένους αστραγάλους και χέρια ή αίμα στα ούρα, ώσπου η πάθηση να είναι πια σε προχωρημένο στάδιο.

    Η ασθένεια συνδέεται με τη γήρανση, καθώς περίπου ένας στους πέντε άνδρες και μία στις τέσσερις γυναίκες μεταξύ 65 - 74 ετών θα εμφανίσουν σε κάποιο βαθμό κάποια δυσλειτουργία των νεφρών. Η πιο συνήθης αιτία της πάθησης είναι η ζημιά που προκαλούν άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή πίεση του αίματος.

    Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι υπήρχε και γενετική αιτία για την εμφάνιση της νεφροπάθειας, αλλά δεν είχαν εντοπιστεί σχετικά γονίδια. Η νέα έρευνα ανέλυσε τα γονίδια περίπου 70.000 Ευρωπαίων και βρήκε 13 γονίδια που επηρεάζουν τη νεφρική λειτουργία και άλλα επτά που επηρεάζουν την παραγωγή και έκκριση της κρεατινίνης, μιας χημικής ουσίας που δημιουργείται από τον μεταβολισμό των μυών και φιλτράρεται μέσω των νεφρών.

    Σύμφωνα με τον γενετιστή δρα Τζιμ Γουίλσον του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που συμμετείχε στην έρευνα, η ανακάλυψη των γονιδίων "μπορεί να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των νεφροπαθών, όμως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Είναι πάντως ένα πολύ κρίσιμο πρώτο βήμα προς την πλήρη κατανόηση της βιολογίας πίσω από την πάθηση. Η μετατροπή της ανακάλυψης σε κλινικά οφέλη θα πάρει μερικά χρόνια".

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35314

    [03] Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ « Ποτέ οι διαγραφές δεν προσέφεραν στη ΝΔ τίποτα.»

    Δευτερα, 12 04 2010 11:35

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια .

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχουμε ένα μηχανισμό στήριξης της οικονομίας μας, κάποια λεφτά μπορούμε να δανειστούμε και απ' ότι φαίνεται δεν είναι και λίγα με ένα επιτόκιο γύρω στο 5 %. Πώς το βλέπετε εσείς προσωπικά;»

    Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Μπροστά στη θύελλα που είχε επικρατήσει μπορεί να πει κανείς ότι είναι μια παρηγοριά, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δημιούργησε η ίδια πολλά προβλήματα στον εαυτό της και κατ' επέκταση βέβαια στη πατρίδα μας με τις διάφορες παλινωδίες, οι οποίες υπήρχαν. Η κυβέρνηση λέει περισσότερα απ' όσα οφείλει να λέει. Μην τα ρίχνουμε συνέχεια όλα στους κακούς ευρωπαίους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για το σύνολο της οικονομικής κατάστασης της χώρας φταίει αποκλειστικά αυτό το εξάμηνο του ΠΑΣΟΚ;»

    Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Και εμείς φταίξαμε βεβαίως. Έπρεπε η κυβέρνηση η δική μας να πάρει μέτρα πιο θαρραλέα και μοιραία φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, αλλά άλλες οι ευθύνες οι δικές μας και άλλες οι ευθύνες της κυβέρνησης. Δεν μπορεί όμως η κυβέρνηση και δεν έχει το δικαίωμα συνεχώς να επιρρίπτει ευθύνες στη ΝΔ. Έχει αυτή τις ευθύνες και υπάρχει ο επιμερισμός. Για πρώτη φορά, μια αντιπολίτευση δείχνει τέτοια συμπάθεια και ανοχή προς όλα τα μέτρα της κυβέρνησης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θεωρείτε ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να μιλήσει κάποια στιγμή; Να πει τι έφταιξε, ποιοι πούλησαν την ΝΔ, να πει 5 πράγματα;»

    Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Και οφείλει και κάποτε θα μιλήσει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εσείς πήγατε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής;»

    Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν πήγα στη Κεντρική Επιτροπή και ειδοποίησα ότι είμαι ασθενής. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ανασυνταχθούμε. Έχουμε περάσει όλη αυτή την ταλαιπωρία και καταλαβαίνετε ότι θέλουμε χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση έξι μηνών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ποιοι είναι αυτοί που πλήγωσαν την παράταξη;»

    Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Πρέπει να απευθυνθείτε στον ίδιο τον πρόεδρο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπέρ, ή κατά των διαγραφών;»

    Θ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Ποτέ οι διαγραφές δεν προσέφεραν στη ΝΔ τίποτα. Θα πρέπει να πρυτανεύει πάντοτε η πολιτική διάσταση των θεμάτων. Είναι της μόδας και στα δυο μεγάλα κόμματα να τίθενται οι βουλευτές εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως το έχουν οι ανήκοντες στις στοές, Μασόνοι κ.λ.π. όταν είναι πολιτικοί, γιατί έχουμε και κάποιους πολιτικούς που είναι στην Αχαρνών λέει είναι εν ύπνο.» Είδηση: 35317

    [04] Ιταλία: Πολλοί οι τραυματίες σε σιδηροδρομικό ατύχημα

    Δευτερα, 12 04 2010 11:29

    "Πολλά άτομα τραυματίσθηκαν" σήμερα Δευτέρα κατά τον εκτροχιασμό τραίνου στην περιοχή Μεράνο της βόρειας Ιταλίας, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, επικαλούμενο την τοπική αστυνομία. Το δυστύχημα σημειώθηκε γύρω στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10 π.μ. ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με διασώστες, ίσως οφείλεται σε κατολίσθηση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σωστικά συνεργεία και ασθενοφόρα κατευθύνονται στην περιοχή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35316

    [05] Μαθήτρια δημοτικού ετών... 102

    Δευτερα, 12 04 2010 11:28

    Είναι 102 ετών, έχει εννέα παιδιά, πολλά εγγόνια και κατέχει τον τίτλο της πιο μεγάλης σε ηλικία μαθήτριας Δημοτικού σχολείου! Η θέληση της Κινέζας Ma Xiuxian για μάθηση αποδεικνύει ότι ποτέ δεν είναι αργά για επιστροφή στα σχολικά θρανία!

    Η κα Xiuxian, η οποία έσπασε το ρεκόρ της γηραιότερης μαθήτριας του δημοτικού, δήλωσε σε δημοσιογράφους τοπικής εφημερίδας ότι πάντα επιθυμούσε να λάβει τη στοιχειώδη παιδεία, ωστόσο οι κακουχίες της ζωής δεν της το επέτρεψαν ποτέ. Λόγω οικονομικών προβλημάτων, αναγκάστηκε να δουλέψει από την ηλικία των 13 ετών σε εργοστάσιο επεξεργασίας βάμβακος, ενώ παντρεύτηκε όταν ήταν 18 χρόνων.

    Έτσι οι υπεύθυνοι του δημοτικού σχολείου Weshan Road όταν διάβασαν το δημοσίευμα, αποφάσισαν να κάνουν το όνειρο της υπερήλικης γυναίκας πραγματικότητα προσφέροντάς της τη δυνατότητα εγγραφής της στην πρώτη τάξη του Δημοτικού σχολείου.

    Ενθουσιασμένη η κυρία Μa πήρε τη σχολική τσάντα στον ώμο, όπου εκτός από βιβλία και γραφική ύλη έβαλε μέσα ακουστικά βαρηκοΐας και μεγεθυντικό φακό και ξεκίνησε για την πρώτη ημέρα στο σχολείο.

    Η μαθήτρια δήλωσε πανευτυχής και ευχαρίστησε τους δασκάλους και συμμαθητές της για την θερμή υποδοχή ενώ δεσμεύτηκε να διαβάζει σκληρά και να είναι πάντοτε επιμελής. Είδηση: 35318

    [06] Ανακαλύφθηκε ο κοντινότερος στη Γη σκοτεινός ήλιος

    Δευτερα, 12 04 2010 11:07

    Ένα αχνό ουράνιο σώμα, σε απόσταση μικρότερη από δέκα έτη φωτός από τη Γη, το οποίο ανακαλύφθηκε από διεθνή επιστημονική ομάδα, φαίνεται πως είναι ο πιο κοντινός στον πλανήτη μας "σκοτεινός ήλιος", δηλαδή καφέ "νάνος", που έχει ποτέ βρεθεί. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1947 που οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν ένα νέο άστρο-ήλιο τόσο κοντά στη Γη. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν ότι υπάρχουν και άλλα τέτοια σκοτεινά άστρα ακόμα πιο κοντά στη Γη.

    Το άστρο είναι τόσο κρύο που τυχόν παρατηρητές σε ένα πλανήτη σε τροχιά γύρω από αυτό, θα έβλεπαν έναν "σκοτεινό ήλιο" στον έναστρο ουρανό της "μέρας" τους. Η ανακάλυψη, μετά από έρευνα σε ένα μικρό μόνο τμήμα του ουρανού, δείχνει ότι τέτοια άστρα είναι συνηθισμένα και μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν πολύ πιο κοντά στη Γη, αλλά δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν λόγω του χλωμού φωτός που εκπέμπουν.

    Οι καφέ "νάνοι" έχουν τόσο μικρή μάζα, που δεν καταφέρνουν ποτέ να αποκτήσουν την κατάλληλη υψηλή θερμοκρασία, ώστε να διατηρήσουν τις αναγκαίες αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης που λαμβάνουν συνεχώς χώρα σε άστρα όπως ο δικός μας ήλιος. Παρόλα αυτά, λάμπουν χάρη στην θερμοκρασία του σχηματισμού τους, αν και σταδιακά, όσο παγώνουν, φέγγουν όλο και λιγότερο.

    Αν η εκτιμώμενη απόσταση είναι σωστή (θα επιβεβαιωθεί σε λίγες εβδομάδες), τότε το UGPS 0722-05 είναι το κοντινότερο σκοτεινό άστρο στη Γη.

    Οι ερευνητές, υπό τον Φίλιπ Λούκας του βρετανικού πανεπιστημίου του Χερτφορντσάιρ, σύμφωνα με το New Scientist, "βάφτισαν" UGPS 0722-05 το σκοτεινό άστρο που (με βάση προκαταρκτικούς υπολογισμούς στηριγμένους στην παράλλαξη) απέχει 9,6 έτη φωτός από τη Γη. Έχει, δηλαδή, υπερδιπλάσια απόσταση από το άστρο Proxima Centauri, το πλησιέστερο άστρο στη Γη μετά τον ήλιο μας.

    Μέχρι σήμερα κάτοχος του ρεκόρ εγγύτητας ήταν ένα ζεύγος καφέ "νάνων" κοντά στο άστρο Έψιλον Ίντι, σε απόσταση 11,8 ετών φωτός από τον πλανήτη μας.

    Το νεοανακαλυφθέν σκοτεινό άστρο σπάει και άλλα ρεκόρ. Είναι ο πιο παγωμένος καφέ "νάνος" που έχει ποτέ βρεθεί, με θερμοκρασία μόλις 400 - 500 βαθμών Κελσίου (τρομερά χαμηλή για "ήλιο"). Είναι επίσης το πιο αχνό, καθώς εκπέμπει μόλις το 0,000026% της ενέργειας του δικού μας ήλιου και αυτή η λιγοστή ενέργεια γίνεται αντιληπτή κατά βάση στο υπέρυθρο παρά στο ορατό μήκος κύματος.

    Θα χρειάζονταν 3,8 εκατομμύρια τέτοιοι καφέ "νάνοι" για να παράγουν ενέργεια ισοδύναμη με τον ήλιο μας, ενώ το μέγεθος του σκοτεινού άστρου είναι περίπου όσο του Δία, αλλά η μάζα του είναι πέντε έως 30 φορές μεγαλύτερη.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35315

    [07] Να συλληφθεί ο Πάπας για το σκάνδαλο παιδεραστίας

    Δευτερα, 12 04 2010 10:51

    Τη σύλληψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ' ως υπόλογου για τις κακοποιήσεις παιδιών από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας, όταν ο Ποντίφηκας επισκεφθεί τη Βρετανία τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα προσπαθήσει να επιτύχει ο Βρετανός επιστήμονας και συγγραφέας Ρίτσαρντ Ντόκινς, διαπρύσιος κήρυκας της αθεΐας, ανακοίνωσε χθες ένας από τους δικηγόρους του.

    Ο Ντόκινς, συγγραφέας λαμπρών μελετών όπως "Το εγωϊστικό γονίδιο" και αντιθρησκευτικών μανιφέστων όπως "Η Θεία Πλάνη" ζήτησε από δικηγόρους που ασχολούνται με υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εάν στοιχειοθετούνται κατηγορίες κατά του Πάπα.

    Ο Ντόκινς και ο Bρετανός δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς (συγγραφέας του "Ο Θεός δεν είναι Μεγάλος: Η Υπόθεση κατά της Εκκλησίας") εξουσιοδότησαν τους δικηγόρους Τζέφρι Ρόμπερτσον και Μαρκ Στέφενς να ερευνήσουν τους πιθανούς τρόπους που μπορούν να στραφούν κατά του Πάπα.

    Σύμφωνα με τον Στέφενς, υπάρχουν τρεις πιθανοί τρόποι: προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, προσωπική, ή δημόσια δίωξη για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ή απλή μήνυση.

    Οι ενάγοντες θα υποστηρίξουν ότι ο Ποντίφηκας δεν καλύπτεται από διπλωματική ασυλία ως αρχηγός κράτους, διότι το Βατικανό έχει μόνον "διαρκές καθεστώς παρατηρητή" στον ΟΗΕ και δεν είναι πλήρες μέλος του, ούτε έχει δικαίωμα ψήφου.

    Ο Ντόκινς δήλωσε στο φύλλο των Σάντεϊ Τάιμς πως υποπτεύεται ότι η υπόθεση της κακοποίησης παιδιών από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας έχει συγκαλυφθεί.

    Το Βατικανό έχει αρνηθεί πως ο νυν Πάπας έχει συμβάλλει ώστε να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο και κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης ότι μηχανεύονται εκστρατεία δυσφήμισής του.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: "Κανόνες" καταπολέμησης της παιδεραστίας στο διαδίκτυο από το Βατικανό Είδηση: 35319

    [08] Σκοτώθηκαν δύο 16χρονοι στην Τρίπολη

    Δευτερα, 12 04 2010 10:31

    Τραγικό θάνατο στην άσφαλτο βρήκαν δύο έφηβοι. Στο 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Γυθείου-Αρεόπολης δίκυκλη μοτοσικλέτα οδηγούμενη από 16χρονο και κινούμενη με κατεύθυνση από Γύθειο προς Αρεόπολη, εκτράπηκε της πορείας της και συγκρούσθηκε διαδοχικά με δύο αντιθέτως κινούμενα οχήματα.

    Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του οδηγού της μοτοσικλέτας, καθώς και του συνεπιβάτη του, επίσης 16χρονου.

    Προανάκριση για τα αίτια του ατυχήματος, διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35313

    [09] Η Καβάλα αποκτά το δικό της Μαντάμ Τισώ

    Δευτερα, 12 04 2010 10:16

    Μουσείο στα χνάρια του Μαντάμ Τισώ άνοιξε πριν λίγες μέρες στα Κηπιά Ελευθερούπολης, στην Καβάλα, το οποίο "φιλοξενεί" διάσημες προσωπικότητες. Ο Μάικλ Τζάκσον διδάσκει χορό στον... Ανδρέα Παπανδρέου, η Μαντόνα τραγουδάει μαζί με τη Μαρία Κάλλας και ο Έλβις Πρίσλεϊ ανταλλάσσει απόψεις με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μπορεί συναντήσεις όπως οι παραπάνω να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, ωστόσο οι σπουδαίες αυτές φυσιογνωμίες δίνουν... ραντεβού στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη, που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του.

    Το Μουσείο

    Στο νεοσύστατο μουσείο φιλοξενούνται κέρινα ομοιώματα σημαντικών Ελλήνων, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη και η Μαρίας Κάλλας, αλλά και εκπροσώπων του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος (Μάικλ Τζάκσον, Μαντόνα, Έλβις Πρίσλεϊ, κ.α.).

    "Ήθελα να φτιάξω ένα μουσείο στα πρότυπα του Μαντάμ Τισό, όπου να παρουσιάζονται σπουδαίες φυσιογνωμίες με σημαντικό έργο, με τη διαφορά ότι εγώ στις μορφές πρόσθεσα περισσότερο συναίσθημα", εξηγεί ο ιδιοκτήτης του μουσείου και δημιουργός των ομοιωμάτων, Θεόδωρος Κοκκινίδης.

    Η έκθεση στο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ισόγειο κτίσμα διαρθρώνεται σε δύο αίθουσες, συνολικής έκτασης 150 τ.μ. Στην πρώτη, όπου κυριαρχούν τα μπαρόκ διακοσμητικά στοιχεία, εκτίθενται πολιτικές προσωπικότητες. Στη δεύτερη, με τα σύγχρονα διακοσμητικά στοιχεία, τα γεωμετρικά μοτίβα και τα έντονα χρώματα, "πρωταγωνιστούν" οι καλλιτέχνες, μουσικοί και ηθοποιοί. Τα κέρινα ομοιώματα συνοδεύονται από πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση των εικονιζόμενων προσωπικοτήτων.

    Μία τρίτη αίθουσα θα χρησιμοποιηθεί αρχικά ως εργαστήρι του καλλιτέχνη, ενώ αργότερα θα αξιοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος. "Επόμενος στόχος μου είναι να φιλοτεχνήσω τα ομοιώματα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων και μουσουργών", επισημαίνει ο κ. Κοκκινίδης.

    Η έκθεση των κέρινων ομοιωμάτων συμπληρώνεται από παρουσίαση φωτογραφικού υλικού για τη διαδικασία και τα στάδια δημιουργίας ενός κέρινου ομοιώματος.

    Ο προαύλιος χώρος του μουσείου διαμορφώνεται αυτή την περίοδο κατάλληλα, για να γίνει χώρος αναψυχής των επισκεπτών.

    Ο εμπνευστής

    Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης γεννήθηκε το 1977 στο Βερολίνο και μεγάλωσε στα Κηπιά Ελευθερούπολης. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και τη ζωγραφική, ενώ σε ηλικία 16 ετών απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ζωγραφικής, που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας.

    "Την εποχή εκείνη έπεσαν τυχαία στα χέρια μου φωτογραφίες των εκθεμάτων του μουσείου Τισό. Μου έκανε εντύπωση το πώς ένα άψυχο υλικό, όπως το κερί, μπορεί να δείχνει τόσο ζωντανό", θυμάται.

    Πρώτη του δουλειά ήταν το κέρινο ομοίωμα του Μάικλ Τζάκσον, που εκτίθεται και στο Μουσείο στα Κηπιά. Το 1999 παρουσίασε για πρώτη φορά τη δουλειά του σε ομαδική έκθεση στην Καβάλα. Λίγο αργότερα αποφασίζει να απευθυνθεί στους καλλιτέχνες του μουσείου Μαντάμ Τισό, προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες για την τέχνη τους. "Μου πρόσφεραν απλόχερα βοήθεια και μου δίδαξαν μέσα, με τα οποία είχα καλύτερο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο", λέει.

    Το 2003 πραγματοποίησε την πρώτη του προσωπική έκθεση με κέρινα ομοιώματα και έργα ζωγραφικής στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Τον Νοέμβριο του 2008 συμμετείχε με το κέρινο ομοίωμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη σε έκθεση που διοργάνωσε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, με αυθεντικά κοστούμια και προσωπικά αντικείμενα της αείμνηστης ηθοποιού.

    INFO:

    Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ.- 6 μ.μ.(Σεπτέμβριος- Μάιος) και 9 π.μ.- 5 μ.μ. (Ιούνιος- Αύγουστος). Είδηση: 35312

    [10] Κλείνουν και πάλι τα Τέμπη

    Δευτερα, 12 04 2010 09:27

    Κλείνει και πάλι από τις 12:00 το μεσημέρι για τα οχήματα όλων των τύπων, η οδική πρόσβαση των Τεμπών μετά το σύντομο «διάλειμμα» των εργασιών αποκατάστασης, που διευκόλυνε τους οδηγούς κατά την εορταστική περίοδο του φετινού Πάσχα. Η κίνηση των οχημάτων θα γίνεται από το μεσημέρι μέσω παρακαμπτήριων οδών, από την Ελάσσονα, αλλά και την Αγιά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35306

    [11] Κιργιστάν: Ο αδελφός του έκπτωτου Μπακίγιεφ διέταξε τον πυροβολισμό των διαδηλωτών

    Δευτερα, 12 04 2010 10:10

    Ο Τζανιμπέκ Μπακίγιεφ, επικεφαλής ασφαλείας του Πρόεδρου του Κιργιστάν, Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ και αδελφός του, δήλωσε την Κυριακή ότι αυτός και όχι ο έκπτωτος Πρόεδρος διέταξε τους ειδικούς φρουρούς να πυροβολούν τους διαδηλωτές στη διάρκεια των επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας που στοίχισαν τη ζωή σε 81 πολίτες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA. Τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι ειδικοί φρουροί άνοιξαν πυρ κατά ενός πλήθους πάνω από 5 χιλιάδων διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της χώρας Μπισκέκ στις μάχες που οδήγησαν στο τέλος της πενταετούς προεδρικής θητείας του κ. Μπακίγιεφ ο οποίος έχει καταφύγει στο νότιο τμήμα της χώρας, στη γενέτειρά του Ντζαλαλαμπάντ.

    Ο ίδιος ο κ. Μπακίγιεφ δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο Reuters ότι δε διέταξε τους φρουρούς του να πυροβολούν στο ψαχνό το πλήθος των διαδηλωτών και ζήτησε να γίνει διεθνής έρευνα για να αποκαλυφθούν όσα ισχυρίζεται.

    Ο αδελφός του έκπτωτου Προέδρου, επικεφαλής της προεδρικής φρουράς, Τζανιμπέκ Μπακίγιεφ αποκάλυψε επίσης χθες, μιλώντας σε ξένα πρακτορεία, ότι είναι αυτός που διέταξε να πυροβολούνται στα πόδια μόνο όσοι από το πλήθος ήταν οπλισμένοι.

    "Εγώ έδωσα την εντολή και μάλιστα είπα σε ραδιοφωνικό μήνυμα μου ότι όποιος κρατά όπλο θα πυροβολείται αμέσως", δήλωσε ο Τζανιμπέκ Μπακίγιεφ και πρόσθεσε: "Προσπαθήσαμε να μην κτυπήσουμε άοπλους διαδηλωτές αλλά όταν και οι άοπλοί άρχισαν να πετούν πέτρες και αυτοσχέδιες μολότοφ απειλώντας τις ζωές άλλων, τότε ανοίξαμε πυρ και εναντίον τους", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ το νούμερο δύο της προσωρινής Κυβέρνησης του Κιργιστάν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία υποσχέθηκε να προσφέρει οικονομική βοήθεια στη νέα ηγεσία της χώρας. "Καταλήξαμε σε συμφωνία για σταθερή παροχή βοήθειας", δήλωσε ο Αλμάζ Αταμπάγεφ. "Το Κιργιστάν είναι αδελφή χώρα για τη Ρωσία", πρόσθεσε και διευκρίνισε πως το ύψος της βοήθειας ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια δολάρια.

    Αντιπροσωπεία από το Κιργιστάν θα μεταβεί αυτήν την εβδομάδα στη Μόσχα για συνομιλίες, επισήμανε. Ο Αταμπάγεφ είπε ακόμα πως θα μια "ειδική επιχείρηση" θα πραγματοποιηθεί κατά του ανατραπέντος Προέδρου Κουρμπανμπέκ Μπακίγεφ, ο οποίος έχει καταφύγει στη Ντζαλαλαμπάντ.

    "Προετοιμάζουμε μια ειδική επιχείρηση (κατά του Μπακίγεφ). Όμως κρύβεται πίσω από μια ανθρώπινη ασπίδα...Ελπίζουμε ότι θα την πραγματοποιήσουμε χωρίς απώλειες ανάμεσα στους πολίτες", τόνισε.

    Στο μεταξύ, ο Μπακίκεφ τόνισε πως κάθε προσπάθεια σύλληψης ή απόπειρα δολοφονίας του από την προσωρινή Κυβέρνηση θα καταλήξει σε αιματοχυσία. "Αφήστε τους να προσπαθήσουν να με συλλάβουν, να προσπαθήσουν να με σκοτώσουν. Πιστεύω πως αυτό θα οδηγήσει σε μια τέτοια αιματοχυσία που κανείς δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Μπακίγεφ μίλησε σήμερα σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο χωριό Τεϊίτ και δήλωσε πως "διατύπωσε το αίτημα προς τα Ηνωμένα Έθνη να στείλουν ειρηνευτικές δυνάμεις στο βόρειο Κιργιαστάν για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της βίας".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κιργιστάν: Τη σύλληψη Μπακίγεφ εξετάζει η προσωρινή Κυβέρνηση Είδηση: 35310

    [12] Ουγγαρία: Σάρωσαν οι Κεντροδεξιοί στις εκλογές

    Δευτερα, 12 04 2010 09:08

    Δείτε το video Το κεντροδεξιό κόμμα του "Ένωση Νεαρών Δημοκρατών" του Βίκτορ Ορμπαν, είναι ο μεγάλος νικητής των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία. Ο ακριβής αριθμός των εδρών στο ουγγρικό κοινοβούλιο θα προσδιορισθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 25 Απριλίου. "Ο ουγγρικός λαός, ψήφισε κατά της απελπισίας" τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας.

    Οι Σοσιαλιστές "πλήρωσαν" την οικονομική κρίση

    Οι Ούγγροι καταψήφισαν την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γκόρντον Μπαζνάι, η οποία επέβαλε αυστηρή δημοσιονομική πολιτική μέσα από αυξήσεις στη φορολογία και μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

    Η Ουγγαρία, βρέθηκε στη δίνη της οικονομικής κρίσης και χρειάστηκαν για τη διάσωση της, 20 δις ευρώ τα οποία και έλαβε από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Βίκτορ Όρμπαν, ηγέτης του κεντροδεξιού Fidesz που διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας, την περίοδο 1998-2002 δεσμεύθηκε για τη δραστική μείωση των φόρων προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία.

    Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της χώρας, υπογράμμισε την μεγάλη στροφή στην πολιτική της Ουγγαρίας.

    "Τα αποτελέσματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη στροφή στην πολιτική της Ουγγαρίας. Είναι απρόσμενο σε ένα κόμμα που κέρδισε να επιτύχει μια τόσο μεγάλη και καθαρή νίκη" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz φαίνεται να καταλαμβάνει τις 206 από τις 386 έδρες του κοινοβουλίου ενώ οι Σοσιαλιστές περιορίζονται σε μόλις 28 έδρες.

    Πηγή: BBC - Reuters - AFP Διαβάστε ακόμα: Hungary's centre-right claims victory in polls Είδηση: 35305

    [13] Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στην Ισπανία

    Δευτερα, 12 04 2010 08:44

    Σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα στα νότια της Ισπανίας, 24 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Γρανάδας. Ο σεισμός σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τη μία τα ξημερώματα και είχε εστιακό βάθος 616 χιλιομέτρων στον ορεινό όγκο της Σιέρα Νεβάδα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

    Πηγή: AFP

    Είδηση: 35304


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 April 2010 - 8:55:32 UTC