Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου-Σαμαρά
  • [02] Συναντήσεις για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία
  • [03] Σούπερ ανδρικά εσώρουχα για στατική γυμναστική
  • [04] Ο Μάνος Ξυδούς μας τραγουδάει απόβ¦ ψηλά
  • [05] Το αλκοόλ προστατεύει τους μη-καπνιστές από εγκεφαλικά
  • [06] Δεν τίθεται σε αργία ο Ν. Ζαγοριανός
  • [07] Υπουργικό συμβούλιο για το ασφαλιστικό
  • [08] Κινητικότητα για τον Καλλικράτη
  • [09] Μέτρα προστασίας για τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ
  • [10] Αυξημένη ανεργία προβλέπει το ΔΝΤ και για το 2011
  • [11] Τέσσερις νεκροί σε βίαια επεισόδια σε Μουσούλη και Βαγδάτη
  • [12] Πιέσεις από την αγορά προς την ελληνική οικονομία
  • [13] Απόφαση Αρείου Πάγου για μη προσωρινή παύση Ζαγοριανού
  • [14] Αλλοδαποί σε στρατιωτικές σχολές
  • [15] Ξηλώνουν τις διαφημιστικές πινακίδες
  • [16] Ποινική δίωξη για τον θάνατο του Ν. Κακαουνάκη
  • [17] Δρούτσας: Στενή συνεργασία με την Άγκυρα υπό προϋποθέσεις
  • [18] Μεγάλες απώλειες στη Morgan Stanley
  • [19] Νευρικότητα στις αγορές
  • [20] Οι γιαγιάδες του ποδοσφαίρου προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο

    [01] Η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Παπανδρέου-Σαμαρά

    Τεταρτη, 14 04 2010 17:30

    Τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία συζήτησαν το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της ΝΔ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει ότι η συναίνεση είναι ένα διαρκές ζητούμενο και μια διαρκής πρόσκληση και ότι εναπόκειται στα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν τη δέχονται και εάν συναισθάνονται την πολύ μεγάλη ευθύνη που έχουν.

    Ενημερωτική συνάντηση

    Την ώρα που οι ασφυκτικές πιέσεις των αγορών προς την ελληνική οικονομία συνεχίζονται με αποτέλεσμα το spread να ανεβαίνει και πάλι κοντά στις 400 μονάδες, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

    Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι: "Ενημερώθηκα, ενημέρωσα, συζητήσαμε σε βάθος τις κρίσιμες πτυχές της οικονομικής κρίσης. Πιστεύω ότι με το κατάλληλο μίγμα οικονομικής πολιτικής μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Όσο λιγότερο μιλάμε τόσο το καλύτερο για την οικονομία".

    "Εμείς είμαστε αυτοί που, εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα και χωρίς να έχει αποκαλυφθεί η πραγματική κατάσταση, λέγαμε ότι απαιτείται συναίνεση γιατί οι προκλήσεις και οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, άρα είναι στο χέρι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και όλης της αντιπολίτευσης να αντιληφθεί το μέγεθος των ευθυνών της, ώστε να μπορέσουμε σαν χώρα να βγούμε από αυτή τη δύσκολη οικονομική κρίση", τόνισε σχετικά με τη συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι αντικείμενο της συνάντησης είναι μια θεσμική ενημέρωση προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία και τις τελευταίες εξελίξεις.

    Αντιδράσεις

    "Με τις αλληλοκατηγορίες που ανταλλάσσουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν μπορούν να κρύψουν ότι είναι συνυπεύθυνοι για όσα έγιναν σε βάρος του λαού και για τα χειρότερα που φέρνουν. Ότι έχουν κοινή στρατηγική και ότι συμφωνούν και οι δυο με τη νέα άγρια σφαγή μισθών και συντάξεων, τη δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και θα την προωθήσουν, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στον δανεισμό, γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της πλουτοκρατίας", σχολίασε το ΚΚΕ. Είδηση: 35415

    [02] Συναντήσεις για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

    Τεταρτη, 14 04 2010 19:30

    Το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία θα συζητηθεί στη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ. Ειδικότερα θα συζητηθούν οι ενστάσεις των ομοσπονδιών, ενώ η ΟΛΜΕ ΟΛΜΕ έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

    Yπενθυμίζεται ότι το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ριζικές αλλαγές στις προσλήψεις και την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών.

    Από την πλευρά της η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ Ελίζα Βόζενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο τις προθέσεις του υπουργείου εξαιρετικές, αλλά αναφερόμενη στις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, τις χαρακτήρισε γενικόλογες και ασαφείς ανακοινώσεις.

    Με ανακοίνωσή της η ΚΝΕ τονίζει μεταξύ άλλων: "Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας τη στήριξη της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ υλοποιεί τη στρατηγική της Ε.Ε με μέτρα για την ικανοποίηση των αναγκών της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται και τα μέτρα για την εκπαίδευση. Οι αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών στη μόρφωση και στη ζωή απαιτούν τη σύγκρουση με τα μονοπώλια, την ανατροπή της εξουσία τους. Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, του σχεδιασμού της οικονομίας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες, ο δρόμος της εργατικής λαϊκής εξουσίας".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ Είδηση: 35425

    [03] Σούπερ ανδρικά εσώρουχα για στατική γυμναστική

    Τεταρτη, 14 04 2010 16:25

    Οι επιχειρηματίες που θα ήθελαν να γυμνάζονται καθημερινά, αλλά δεν τους το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις τους είναι ο στόχος μίας εταιρίας κατασκευής εσωρούχων προηγμένης τεχνολογίας που υπόσχονται να γυμνάζουν το σώμα μακριά από τα γυμναστήρια. Ο ιδρυτής της αυστραλιανής εταιρίας Equmen, Γκάβιν Τζόουνς, εξηγεί ότι τα "εσώρουχα συμπίεσης" δοκιμάστηκαν από κορυφαίους αθλητές οι οποίοι και έδωσαν την έγκρισή τους, προτού κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. Η εταιρία θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2012 και γυναικεία σειρά αντίστοιχων εσωρούχων.

    Πρώην δημοσιογράφος, ο 43χρονος Τζόουνς συνεργάστηκε με μία αμερικανίδα φίλη του, πρώην στέλεχος επενδυτικής τράπεζας, την Κόρι Τσανγκ, και μετά από ένα χρόνο έρευνας και επένδυση περίπου 1.4 εκατομμυρίων δολαρίων, παρουσίασαν τη νέα γραμμή σούπερ-εσωρούχων γυμναστικής για άνδρες. Βρήκαν έναν κατασκευαστή στο Ισραήλ, ο οποίος διέθετε το απαιτούμενο ιδιαίτερα ελαστικό, χωρίς ραφές και εύκαμπτο ύφασμα.

    Η σειρά κυκλοφόρησε στην αγορά πριν από ένα χρόνο και υπόσχεται να χαρίσει στους πολυάσχολους άνδρες καλύτερη στήριξη της μέσης τους, να βελτιώσει τη στάση τους και την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και τη σιλουέτα τους.

    Η σειρά των ανδρικών σούπερ εσωρούχων πωλείται στην Αυστραλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ισπανία, τη Νότιο Αφρική και την Ταϊβάν και αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει και στη Σκανδιναβία, τη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS Είδηση: 35411

    [04] Ο Μάνος Ξυδούς μας τραγουδάει απόβ¦ ψηλά

    Τεταρτη, 14 04 2010 11:33

    Δείτε το video

    Ο Μάνος Ξυδούς, ιδρυτικό μέλος και "ψυχή" των Πυξ Λαξ, συγκροτήματος που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ελληνική μουσική σκηνή, έφυγε αιφνίδια από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης, πιθανότατα από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 57 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μάνος Ξυδούς αισθάνθηκε δυσφορία ενώ έκανε πρόβες στο "Olympico" στο Νέο Φάληρο και άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά τις εννιά το βράδυ κατά τη μεταφορά του στο Τζάνειο νοσοκομείο. Σήμερα αναμένεται το ιατρικό ανακοινωθέν από το νοσοκομείο για τα ακριβή αίτια του θανάτου του.

    Ο Μάνος Ξυδούς μας είναι γνωστός κυρίως επειδή "κρυβόταν" πίσω από τους στίχους και τις μουσικές των περισσοτέρων τραγουδιών του συγκροτήματος Πυξ Λαξ που άφησε τη δική του εποχή τα τελευταία είκοσι χρόνια στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας μας. Όμως πλην αυτής της συνεργασίας ο Ξυδούς διέγραψε τη δική του πορεία.

    Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

    Ο Μάνος Ξυδούς γεννήθηκε στις 15 Μαΐου του 1953 στους Αγίους Αναργύρους Αθηνών.

    Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και στη συνέχεια σπούδασε marketing, ενώ παράλληλα έπαιζε μουσική ως DJ στις "Καρυάτιδες" της Πλάκας.

    Εργάστηκε στην ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ απεσταλμένος ως πωλητής στην Κρήτη, όπου κι έμεινε τρία χρόνια. Όταν συναντήθηκε με τους Πυξ Λαξ, στα τέλη της δεκαετίας του '80, ήταν Marketing Director στην ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ, ενώ είχε ως παραγωγός χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

    Συμμετείχε στην παραγωγή του πρώτου και του τρίτου δίσκου των Πυξ Λαξ και έγινε μέλος του συγκροτήματος γράφοντας στίχους, μουσική και κάνοντας φωνητικά.

    Παράλληλα, συμμετείχε στον δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου "Προσέχω δυστυχώς" στον οποίο έγραψε στίχους και μουσική στα περισσότερα τραγούδια, και συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

    Μετά τη διάλυση των Πυξ Λαξ, κυκλοφόρησε πέντε προσωπικούς δίσκους. Τον τελευταίο καιρό έκανε εμφανίσεις με τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα.

    Είδηση: 35389

    [05] Το αλκοόλ προστατεύει τους μη-καπνιστές από εγκεφαλικά

    Τεταρτη, 14 04 2010 12:20

    Υγεια

    Η κατανάλωση αλκοόλ σε λογικές ποσότητες, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά μόνο εφόσον δεν συνδυάζεται με το κάπνισμα, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. Η μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους στη Βρετανία, διαπίστωσε ότι μη καπνιστές, που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ έχουν σχεδόν 40% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο από αυτούς που δεν πίνουν καθόλου.

    Ωστόσο μόλις προστεθεί ο παράγοντας τσιγάρο, η προστατευτικές επιδράσεις εξαφανίζονται. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έπιναν ένα ή δύο μικρά ποτήρια κρασιού τη μέρα και οι άνδρες λίγο παραπάνω, είχαν 37% μείωση του κινδύνου για εμφάνιση εγκεφαλικού αλλά μόνο αν δεν κάπνιζαν. Οι καπνιστές, είτε έπιναν είτε όχι, εμφάνισαν παραπλήσιο κίνδυνο εγκεφαλικού.

    Οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είναι γνωστό ότι αυξάνουν την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου.

    Ωστόσο το αλκοόλ προκαλεί αραίωση του αίματος και έτσι παρεμποδίζεται η δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η χοληστερόλη μεταφέρεται στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας λιπαρών εναποθέσεων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

    Αντίθετα, το κάπνισμα προκαλεί πήξιμο του αίματος και αυξάνει την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος. Ταυτόχρονα αυξάνεται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού.

    Μέτριες ποσότητες αλκοόλ και καθόλου τσιγάρο θωρακίζουν κατά του εγκεφαλικού σύμφωνα με τη νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    "Η σχέση μεταξύ καπνίσματος και εγκεφαλικού επεισοδίου είναι σαφής. Το 10% των θανάτων αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και το 25% των εγκεφαλικών επεισοδίων συνολικά, συνδέεται με το κάπνισμα. Έτσι, το κόψιμο του καπνίσματος είναι ένα σημαντικό βήμα στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου", προειδοποιεί ο ο Joe Korner του The Stroke Association.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 12 ετών με επικεφαλής ερευνητές του πανεπιστημίου Κέμπριτζ και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά, σύμφωνα με το BBC.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35394

    [06] Δεν τίθεται σε αργία ο Ν. Ζαγοριανός

    Τεταρτη, 14 04 2010 19:10

    Δεν τίθεται σε προσωρινή αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, μέχρις να αποφανθούν αμετάκλητα τα τακτικά δικαστήρια για τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο της siemens.

    Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία 48 έναντι 19 αρεοπαγιτών, απέρριψε το αίτημα του υπουργού δικαιοσύνης και δεν ακύρωσε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο επίσης είχε αποφασίσει να μην θέσει προσωρινά εκτός δικαστικού σώματος, τον πρώην ανακριτή της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σε βάρος του κ. Ζαγοριανού ανάκριση που διενεργείται από ειδικό ανακριτή πρόεδρο εφετών, που όρισε η ολομέλεια των εφετών της Αθήνας.

    Ειδικότερα, ο Καστανίδης είχε υποστηρίξει ότι το ΑΔΣ «υπερέβη την εξουσία του» στην υπόθεση του Ζαγοριανού γιατί αν και συνεδρίασε ως πειθαρχικό συμβούλιο, έκρινε «απαραδέκτως την ουσία της υπόθεσης λαμβάνοντας θέση ως προς τη νομική και ουσιαστική βασιμότητα των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Ζαγοριανός, την ίδια στιγμή που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η σε βάρος του κύρια ανάκριση για τις ίδιες πράξεις από ειδικό πρόεδρο εφετών ανακριτή».

    Ο 4ος ειδικός ανακριτής υποστήριξε στην Ολομέλεια ότι όλες οι ενέργειες του στην υπόθεση της Siemens ήταν νόμιμες, ενώ παράλληλα αιτιολόγησε τις ανακριτικές πράξεις που έκανε για την υπόθεση αυτή.

    Είδηση: 35423

    [07] Υπουργικό συμβούλιο για το ασφαλιστικό

    Τεταρτη, 14 04 2010 19:08

    Άτυπο υπουργικό συμβούλιο με θέμα το ασφαλιστικό, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης. Μεταξύ των ρυθμίσεων του προσχεδίου περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση, που θα ισχύσει, για όσους αποχωρήσουν από την εργασία τους, από το 2018.

    Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την προστασία των εργαζομένων, που απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 35422

    [08] Κινητικότητα για τον Καλλικράτη

    Τεταρτη, 14 04 2010 18:45

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες των Δημάρχων, με στόχο τη διαμόρφωση των προτάσεών τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών μέχρι την Παρασκευή, για το σχέδιο "Καλλικράτης". Βασική θέση της ΚΕΔΚΕ είναι να εφαρμοστούν ενιαία κριτήρια στο θέμα των συνενώσεων και να υπάρξει κοστολόγηση αρμοδιοτήτων, καθώς και να μην υπάρχει επαγγελματικό ασυμβίβαστο για τους δημάρχους.

    Στο θέμα των αμοιβών, αίτημα των δημάρχων είναι η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος, με τα έξοδα παράστασης. Παράλληλα στη σημερινή της συνεδρίαση η ΚΕΔΚΕ τόνισε ότι περιμένει τον τελικό χάρτη με το χωροταξικό, ώστε να τον συνυπολογίσει στις τελικές της προτάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΚΕ έχει διατυπώσει θετική άποψη για τις μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας όμως προβληματισμό για το αν θα έχουν προβλεφθεί οι απαιτούμενοι πόροι για τη λειτουργία των ΟΤΑ, που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 35421

    [09] Μέτρα προστασίας για τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ

    Τεταρτη, 14 04 2010 17:51

    Αυξημένα μέτρα για την προστασία των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, που, όπως δείχνουν τα στοιχεία αποτελούν εύκολη λεία για τους πάσης φύσεως κακοποιούς ζήτησαν από την πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι εκπρόσωποι του Οργανισμού.

    Συγκεκριμένα, πρόσθετα μέτρα προστασίας των πρακτορείων της ΟΠΑΠ, έναντι εγκληματικών ενεργειών, αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπύρου Βούγια, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΠΑΠ ΑΕ Γιάννη Σπανουδάκη, του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ (Π.Ο.Ε.Π.Π.Π.) και υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΛ.ΑΣ.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΠΑΠ ΑΕ, αποφασίστηκε ότι η ΕΛ.ΑΣ, θα ενισχύσει τις περιπολίες των αστυνομικών στις περιοχές όπου λειτουργούν πρακτορεία ΟΠΑΠ, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα, ειδικοί αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια σεμιναρίων τα οποία θα οργανωθούν σε όλη τη χώρα, θα ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες για τα ειδικότερα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβουν και εκείνοι για την αποτροπή ή την αντιμετώπιση εγκληματικών πράξεων.

    Από την πλευρά της Π.Ο.Ε.Π.Π.Π συμφωνήθηκε οι ιδιοκτήτες πρακτορείων να ενημερώνουν τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για τις ώρες λειτουργίας τους, ώστε η επιτήρησή τους από τους αστυνομικούς να καθίσταται ευχερέστερη, ενώ θα ζητήσει από τα μέλη της να ενισχύσουν τα συστήματα ασφαλείας στα καταστήματά τους και να συμμετέχουν στα κατά τόπους σεμινάρια που θα οργανωθούν από την ΕΛ.ΑΣ. Είδηση: 35420

    [10] Αυξημένη ανεργία προβλέπει το ΔΝΤ και για το 2011

    Τεταρτη, 14 04 2010 16:44

    Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα ποσοστά της ανεργίας στις ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2011, όπου εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί κατά μέσον όρο γύρω στο 9%.

    Συγκεκριμένα, για τα δύο αυτά χρόνια "το ποσοστό της ανεργίας θα παραμείνει υψηλό (γύρω στο 9%) έως τα τέλη του 2011", αναφέρεται στις "Παγκόσμιες Οικονομικές Προβλέψεις" του ΔΝΤ, οι οποίες γίνονται κάθε εξάμηνο.

    "Επιπροσθέτως το ποσοστό της ανεργίας εξακολουθεί να ανεβαίνει, μολονότι αρχίζει να αυξάνεται και ο αριθμός των θέσεων εργασίας, λόγω της συνεχούς αύξησης του ενεργού πληθυσμού", προσθέτει το ΔΝΤ.

    Το ΔΝΤ στήριξε τις προβλέψεις του αυτές στην εξέταση των τάσεων που παρουσίασε η αγορά εργασίας στις φάσεις που ακολούθησαν των προηγούμενων οικονομικών υφέσεων.

    "Για πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες, οι πιθανότητες μιας αργής ανάκαμψης της δραστηριότητας και η φύση της πρόσφατης ύφεσης προμηνύουν βραχυπρόθεσμα ανεβασμένα ποσοστά ανεργίας", επισημαίνει το ΔΝΤ.

    Η πλειοψηφία των ανεπτυγμένων οικονομιών έχουν δει μέχρι σήμερα μόνον μία σταθεροποίηση των ποσοστών της ανεργίας τους, μετά τη μεγάλη άνοδο που σημείωσαν το 2009, και τη μείωση της ανεργίας να καθυστερεί εν γένει σε σχέση με την επάνοδο της ανάπτυξης.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35416

    [11] Τέσσερις νεκροί σε βίαια επεισόδια σε Μουσούλη και Βαγδάτη

    Τεταρτη, 14 04 2010 16:35

    Τέσσερις νεκροί και περισσότεροι από έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Μοσούλη καθώς και της έκρηξης βόμβας στη Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τις Αρχές ασφαλείας, τρία άτομα σκοτώθηκαν σήμερα σε βίαια επεισόδια στη Μοσούλη όταν μία νοσηλεύτρια πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ενόπλους κοντά στο σπίτι της στη Μοσούλη, 400 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας. Σε ένα άλλο περιστατικό πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και σε ένα τρίτο ένα μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης του Κουρδιστάν σε δύο διαφορετικά σημεία της ίδιας πόλης.

    Στη Βαγδάτη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε μέσα σε ένα εμπορικό κατάστημα το μεσημέρι σκοτώθηκε ένα και τραυματίστηκαν έξι άτομα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35413

    [12] Πιέσεις από την αγορά προς την ελληνική οικονομία

    Τεταρτη, 14 04 2010 16:22

    Μεγαλύτερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφεξής κατάρτιση και εκτέλεση των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών μελών, θα ζητήσει ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν στο άτυπο συμβούλιο Ecofin που πραγματοποιείται την Παρασκευή στη Μαδρίτη. Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων από τις αγορές συνεχίζει να βρίσκεται η ελληνική οικονομία με το spread των 10ετών ομολόγων να αγγίζει τις 400 μονάδες. Πτωτικά κατά 1,4% κινήθηκε ο δείκτης του ΧΑΑ που έκλεισε στις 1.987,36 μονάδες.

    Πιέσεις από τις αγορές

    Την ίδια ώρα οι αγορές συνεχίζουν τις ασφυκτικές πιέσεις προς την ελληνική οικονομία με τον Κρίστοφερ Πράις, κορυφαίο οικονομολόγο και αξιολογητή της ελληνικής οικονομίας για του Οίκου Fitch, να προβλέπει μιλώντας στο πρακτορείο Βloomberg ότι τελικά η Ελλάδα θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης το αργότερο σε 15 μέρες.

    "Έχουμε σαν σκοπό να δανειζόμαστε από την ελεύθερη αγορά με τις καλύτερες συνθήκες δανεισμού. Βλέπουμε το μηχανισμό στήριξης, που θεωρούμε ότι είναι μεγάλη επιτυχία, ως δίχτυ ασφαλείας και έτσι τον αντιμετωπίζουμε μέχρι στιγμής", δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η χώρα από το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

    "Θα προσπαθήσουμε να δανειστούμε με καλύτερο όρους από την αγορά", είπε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι "εάν χρειαστεί θα ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό στήριξης".

    Αναφορικά με τον τσουχτερό σε επιτόκια δανεισμό της Ελλάδας την Τρίτη ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις συνθήκες δανεισμού από πολύ κοντά και βγάζει τα συμπεράσματά της.

    Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του οίκου αξιολόγησης Moody's, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones, θεωρεί ότι υπάρχουν πάνω από 50% πιθανότητες να υποβαθμίσει τη χώρα μας τους επομένους 12 με 18 μήνες, εκφράζοντας την ανησυχία ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ως προς την εκτέλεση του Προγράμματος του Σταθερότητας.

    Μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΕ ζητά ο Όλι Ρεν

    Tα πρώτα συμπεράσματα από την "ελληνική κρίση στη ζώνη του ευρώ" αποφάσισε να εξαγάγει κατά τη σημερινή, τακτική συνεδρίασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήγοντας σε μια σειρά ιδέες τις οποίες θα θέσει υπόψη των κρατών- μελών της ΕΕ την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μαδρίτη, όπου συνέρχεται - ατύπως - το ECOFIN.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Επίτροπος Ολι Ρεν, αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη η ενίσχυση τόσο του συντονισμού όσο και της εποπτείας από τις Βρυξέλλες των δημοσιονομικών πολιτικών που ασκούν οι χώρες του ευρώ, ούτως ώστε καμία χώρα στο μέλλον να μη βρεθεί σε δημοσιονομική κατάσταση τόσο προβληματική όσο αυτή που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα.

    Σε ό,τι αφορά την αποτροπή τέτοιων φαινομένων τάχθηκε υπέρ της επιβολής ισχυρών οικονομικών κυρώσεων στις χώρες του ευρώ που παραβιάζουν κατά συρροή τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά εμφανίσθηκε ριζικά αντίθετος έναντι των γερμανικής προέλευσης ιδεών περί αποβολής των απείθαρχων δημοσιονομικώς κρατών από τη ζώνη του ευρώ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι απόψεις αυτές είναι αντίθετες τόσο προς τις διατάξεις της Συνθήκης της Λισαβόνας όσο και προς τις βασικές αρχές επί των οποίων οικοδομείται η ενωμένη Ευρώπη.

    Ως προς τον μηχανισμό αρωγής στην Ελλάδα ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της ΕΕ με το ΔΝΤ, ενώ αναφερόμενος στο αν υπάρχει κίνδυνος καθυστερήσεων στην υλοποίηση της ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα λόγω του γεγονότος ότι σε ορισμένες χώρες προαπαιτείται κοινοβουλευτική επικύρωση, εμφανίσθηκε καθησυχαστικός και δήλωσε ότι δεν θα προβεί σε εικασίες.

    Τέλος, ο Επίτροπος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, χαρακτηρίζοντας φιλόδοξο το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας της χώρας και υπαρκτούς τους κινδύνους μη υλοποίησής του.

    Ισπανία: "Δεν χρειάζεται Σύνοδος για την ενεργοποίηση του μηχανισμού"

    Στο ζήτημα της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, αναφέρθηκε σήμερα ο Ισπανός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντιέγκο Λόπεθ Γκαρίδο.

    Όπως δήλωσε για να δοθεί το πράσινο φως για τη χορήγηση της βοήθειας δεν χρειάζονται περισσότερες σύνοδοι των χωρών της ευρωζώνης, μετά τις τρεις που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να καθορίσουν τους όρους του πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

    "Η πολιτική απόφαση ελήφθη, θα υπάρχουν 30 δισεκατομμύρια στη διάθεση της Ελλάδας, εάν η ελληνική κυβέρνηση χρειαστεί αυτό το ποσό", είπε ο ισπανός αξιωματούχος, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να βοηθήσει την Ελλάδα αν χρειασθεί, και καμία χώρα δεν μπορεί να προκαλέσει εμπλοκή στη χορήγηση της βοήθειας", ανακοίνωσε επίσης η ισπανική προεδρία.

    "Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε μία απάντηση" όσον αφορά το ύψος στο οποίο μπορεί να φτάσει η βοήθεια προς την Ελλάδα σε τριετές επίπεδο, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    "Συμφωνήσαμε την Κυριακή ότι τα χρόνια που έπονται του 2010 θα εξετάσουμε ενδελεχώς τις λεπτομέρειες ενός μηχανισμού βοήθειας, αν θα πρέπει να υπάρχει ακόμη ένας μηχανισμός βοήθειας εκείνη την περίοδο, το οποίο θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των αγορών και την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης", σημείωσε.

    Στις 1.987,36 μονάδες με πτώση 1,40% το χρηματιστήριο

    Το ψυχολογικό φράγμα των 2.000 μονάδων έσπασε για μία ακόμη φορά, κατά την σημερινή νευρική συνεδρίαση, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου, με το σύνολο, σχεδόν των μετοχών να δέχονται πιέσεις και την αγορά να επηρεάζεται αρνητικά τόσο από τη νέα άνοδο των spread, όσο και από την υποβάθμιση των τραπεζικών μετοχών από την Goldman Sachs.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.987,36 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,40%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 187,181 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,05%, της μεσαίας υποχώρησε σε ποσοστό 0,42% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,58%.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, 50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 138 πτωτικά και 51 παρέμειναν σταθερές.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Νευρικότητα στις αγορές Είδηση: 35410

    [13] Απόφαση Αρείου Πάγου για μη προσωρινή παύση Ζαγοριανού

    Τεταρτη, 14 04 2010 15:55

    Να μην τεθεί σε προσωρινή αργία ο πρώην ανακριτής στην υπόθεση της Siemens Νίκος Ζαγοριανός, αποφάσισε την Τετάρτη η ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατά τη συνεδρίασή της. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με ψήφους 48 υπέρ και 19 κατά (ένας Αρεοπαγίτης τάχθηκε υπέρ της αναβολής) δεν έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη, ο οποίος ζητούσε να τεθεί σε αργία ο Νίκος Ζαγοριανός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γιώργου Καλαμίδα, είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματική και εσφαλμένη την απόφαση του 11μελούς Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο κατά πλειοψηφία είχε αποφασίσει ότι δεν πρέπει να τεθεί σε αργία ο Νίκος Ζαγοριανός.

    Για το λόγο αυτό ο υπουργός ζήτησε να επιληφθεί του θέματος η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία και συνήλθε σήμερα για το θέμα αυτό. Κατά του κ. Ζαγοριανού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας, επειδή δεν εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου για την υπόθεση του C-41, καθώς και για παράβαση καθήκοντος, λόγω μη χορηγήσεως αντιγράφων της δικογραφίας της υπόθεσης της Siemens στους δικηγόρους των εμπλεκομένων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35406

    [14] Αλλοδαποί σε στρατιωτικές σχολές

    Τεταρτη, 14 04 2010 15:32

    Δικαίωμα εισαγωγής στις Ανώτερες και Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές θα έχουν πλέον και αλλοδαποί που δεν είναι κατά το γένος Έλληνες ή Ελληνίδες, σύμφωνα με την εγκύκλιο του διαγωνισμού για την επιλογή των σπουδαστών, που υπογράφεται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, δεκτοί γίνονται και υποψήφιοι ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, όταν εισαχθούν.

    Στο μεταξύ, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, μειώνεται κατά 2 μήνες (από 17 στους 15, η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας των

    αντιρρησιών συνείδησης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 35405

    [15] Ξηλώνουν τις διαφημιστικές πινακίδες

    Τεταρτη, 14 04 2010 15:29

    Το ξήλωμα όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων καθώς και την επιβολή προστίμων σε διαφημιστές- διαφημιζόμενους αλλά και ιδιώτες που διαθέτουν τους χώρους τους αρχίζει από τις 26 Απριλίου. Στο πλαίσιο βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε επίσης τις παρεμβάσεις σε 10 χιλιάδες χιλιόμετρα εθνικού και επαρχιακού δικτύου καθώς και την κατασκευή 20 πεζογεφυρών στο λεκανοπέδιο.

    Περιθώριο μέχρι τις 25 Απριλίου

    Παρελθόν θα αποτελούν μετά από περίπου 15 ήμερες όλες οι παράνομες διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται σε πεζοδρόμια, κολώνες και ταράτσες κτιρίων και έχουν γίνει η αιτία όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σηφουνάκης, για τον τραγικό θάνατο οδηγών.

    Διαφημιστές, διαφημιζόμενοι και μεμονωμένοι πολίτες που έχουν διαθέσει χώρο στην πρόσοψη ή τη ταράτσα της ιδιοκτησίας τους, έχουν περιθώριο ως τις 25 Απριλίου να ξηλώσουν τις παράνομες πινακίδες.

    Από την επομένη 26 Απρίλιου ξεκινά η αποξήλωση όλων των διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκονται καταρχήν επί της λεωφόρου Κηφισίας από το Ζηρίνειο ως το νοσοκομείο Υγεία, από μεικτά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών, των δήμων, της τροχαίας και του ΣΔΟΕ.

    Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 3η χειρότερη θέση μεταξύ των 25 χωρών της Ε.Ε. με 1.314 θανατηφόρα το 2009.

    "Κάθε χρόνο χάνεται μια κωμόπολη" στον ακήρυχτο πόλεμο της ασφάλτου, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος εξήρε το ρόλο της τροχαίας στην περιπέτεια που περνούν οι οδηγοί με αφορμή το κλείσιμο των Τεμπών, αλλά και των ίδιων των οδηγών που είναι πιο προσεχτικοί και πειθαρχημένοι, με αποτέλεσμα σε μικρότερο δρόμο και μεγάλο όγκο οχημάτων να μην έχουν σημειωθεί σοβαρά ατυχήματα.

    Το στρατηγικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας εκτός από τη ξήλωμα των διαφημιστικών πινακίδων περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε 10.000 χλμ εθνικού και επαρχιακού δικτύου, δηλαδή 150 χλμ ανά νομό.

    Οι παρεμβάσεις, που θα αρχίσουν το 2011, θα περιλαμβάνουν τοποθέτηση στηθαίων, βελτίωση οδοστρωμάτων, φωτισμού και σήμανσης και αναπροσαρμογή ορίων ταχύτητας σε καινούργιους αυτοκινητοδρόμους.

    Ως τον Ιούνιο του 2011 θα κατασκευαστούν 20 πεζογέφυρες στο Λεκανοπέδιο Αττικής , ενώ ειδικά η πεζογέφυρα στην Κηφισίας θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου.

    Επίσης θα αναδειχτούν σε δρόμους πρότυπα οδικής ασφάλειας, η Λεωφόρος Καβάλας και η Πειραιώς.

    Για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας απαιτείται κάθε πολίτης θα μπορεί να καταγγέλλει με εύκολο και ανέξοδο τρόπο τις περιπτώσεις των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων οπουδήποτε τις εντοπίζει, μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση www. illegalsigns.gov.gr.

    Το πρόστιμο που προβλέπει ο συγκρινόμενος νομός κυμαίνεται από 10.000 ως 30.000 ευρώ ανά 15ημερες που παραμένει αναρτημένη η παράνομη διαφημιστική πινακίδα.

    Είδηση: 35404

    [16] Ποινική δίωξη για τον θάνατο του Ν. Κακαουνάκη

    Τεταρτη, 14 04 2010 15:19

    Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας σε βάρος των τριών γιατρών του Ευαγγελισμού που φέρονται ως υπεύθυνοι για λάθη που στοίχισαν τη ζωή στον δημοσιογράφο Νίκο Κακαουνάκη στςι 30 Δεκεμβρίου 2009. Η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των τριών γιατρών του Ευαγγελισμού για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

    Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεοδώρα Μπότσα σε βάρος τριών γιατρών του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" για την υπόθεση του θανάτου του δημοσιογράφου Νίκου Κακαουνάκη, στις 30 Δεκεμβρίου 2009.

    Η εισαγγελέας, είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση με αφορμή καταγγελίες της οικογένειας του εκλιπόντος δημοσιογράφου, στις οποίες έκαναν λόγο για σοβαρές ευθύνες των γιατρών του νοσοκομείου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35403

    [17] Δρούτσας: Στενή συνεργασία με την Άγκυρα υπό προϋποθέσεις

    Τεταρτη, 14 04 2010 14:37

    Την επιθυμία της Ελλάδας για μία πιο στενή και ειλικρινή συνεργασία με την Τουρκία, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια. Σαν βασική προϋπόθεση ωστόσο για αυτή τη συνεργασία ο κ. Δρούτσας έθεσε το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τον σεβασμό στο δεθνές δίκαιο. Στη συνάντηση που διήρκεσε 45 λεπτά, ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κύπρο, αλλά και για το δικό του στην Άγκυρα και τις επαφές και συνομιλίες του με το σύνολο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

    "Ηρθα για να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για να ακούσω τις απόψεις του και προπαντός τις συμβουλές του", δήλωσε ο κ. Δρούτσας εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου.

    "Τον ενημέρωσα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο και την πολύ σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων" είπε ο κ. Δρούτσας, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε και για το δικό του ταξίδι στην Άγκυρα και τις επαφές του με το σύνολο της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας.

    "Η επιθυμία μας για πιο στενή συνεργασία με την Τουρκία είναι ειλικρινής και σαφής όσο σαφείς είναι και οι προϋποθέσεις για μια τέτοια συνεργασία, δηλαδή ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου", είπε ο κ. Δρούτσας.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κατά την είσοδό του είπε στον Πρόεδρο: "Αγωνιζόμαστε για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και δεν ξεχνάμε και τα εθνικά μας θέματα", πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία και το κύρος της.

    Μετέφερε στον Πρόεδρο Παπούλια τους θερμούς χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και τους χαιρετισμούς του προέδρου και του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σε ερώτηση του κ. Παπούλια, αν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία άφιξης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, απάντησε ότι η ακριβής ημερομηνία αναζητείται ακόμη με τη συνεργασία και των δύο πλευρών, αλλά τοποθετείται, γύρω στα μέσα Μαΐου.

    ΠΗΓΕΣ: Είδηση: 35401

    [18] Μεγάλες απώλειες στη Morgan Stanley

    Τεταρτη, 14 04 2010 12:37

    Μεγάλες απώλειες κεφαλαίων ανακοίνωσε θυγατρική της Morgan Stanley που ειδικεύεται στις αγοραπωλησίες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. H θυγατρική φαίνεται να χάνει το 61% των κεφαλαίων της, ποσό που ανέρχεται στα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

    "Φούσκα" στην αγορά ακινήτων

    Τα τελευταία 20 χρόνια, ο τομέας αγοραπωλησιών ακινήτων της Morgan Stanley, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ακινήτων παγκοσμίως με έσοδα από κληροδοτήματα και συνταξιοδοτικά ταμεία.

    Οι απώλειες, αφορούν επενδύσεις σε ακίνητα, μεταξύ αυτών, τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φραγκφούρτη, τα ξενοδοχεία Intercontinental στην Ευρώπη.

    Μπ. Ομπάμα

    Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος, στην προσπάθειά του να αποτρέψει πιθανά νέα κρούσματα, ανάλογα της Morgan Stanley, ζητά από το Κογκρέσο να ψηφίσει ταχέως την προτεινόμενη, από τον Λευκό Οίκο, μεταρρύθμιση στη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και της Γουόλ Στριτ, με ένα πολύ μεγαλύτερο "δίχτυ ασφάλειας" για τους καταναλωτές όλων των "προϊόντων" τους.

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Ομπάμα για τον σκοπό αυτόν είχε σήμερα στον Λευκό Οίκο μακρά συνάντηση με σημαίνοντα μέλη του Κογκρέσου, τόσο των Δημοκρατικών όσο όμως και των Ρεπουμπλικάνων, των οποίων την πολιτική συναίνεσης επιζητεί στο κρίσιμο αυτό νομοσχέδιο.

    Ένα νομοσχέδιο, που διαμορφώθηκε στη σκιά της πρωτόγνωρης μεταπολεμικά για τις ΗΠΑ ύφεσης, που επακολούθησε το κορύφωμα της κρίσης με την τεράστια "φούσκα" στην κτηματομεσιτική τους αγορά.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ξεχωριστές συνομιλίες για το νομοσχέδιο αυτό με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Νάνσι Πελόζι και τον ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, γερουσιαστή Χάρι Ρέϊντ, παρουσία των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των Ρεπουμπλικάνων στα δύο νομοθετικά Σώματα, Τζον Μπέχνερ της Βουλής και Μιτς Μακόνελ της Γερουσίας, συνομιλίες που έγιναν στην "Αίθουσα Συμβουλίων" στον Λευκό Οίκο.

    Πηγή: WSJ Διαβάστε ακόμα: Morgan Stanley property fund may lose $5.4B: WSJ

    Είδηση: 35396

    [19] Νευρικότητα στις αγορές

    Τεταρτη, 14 04 2010 11:29

    Μετά το πρώτο θετικό τεστ από τις αγορές, την Τρίτη, η κυβέρνηση εστιάζει πλέον στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Οι αποκρατικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι οι τομείς που μπαίνουν σε προτεραιότητα και αύριο, Πέμπτη, θα συζητηθούν στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στις διεθνείς αγορές παρατηρείται νευρικότητα με τα spreads και το κόστος ασφάλισης του ελληνικού χρέους να κινούνται ανοδικά και να έχουν φθάσει κοντά στις 390 μονάδες βάσης. Πτωτικά κινείται ο δείκτης του ΧΑΑ. Στόχος της Κυβέρνησης, είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του δανεισμού της χώρας από τις αγορές, τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει ζητηθεί από την Αθήνα η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Ενιαία στάση των μελών της κυβέρνησης απέναντι στα μέσα ενημέρωσης ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος, το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά για την Oικονομία. Στο μεταξύ, γερμανικά δημοσιεύματα δεν αποκλείουν να φτάσει το ποσό του δανεισμού στα 90 δισ. ευρώ.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: "Προτεραιότητα παραμένει ο δανεισμός από τις αγορές"

    Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που μίλησε στην εκπομπή της ΝΕΤ "Press", επανέλαβε ότι ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές, παραμένει πρώτος στόχος της κυβέρνησης.

    Ως προς τον μικτό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι είναι απολύτως σαφές, πως πρόκειται για έναν μηχανισμό, που αποτελεί κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν κατηγορηματικός στη δήλωσή του ότι δεν υπάρχει θέμα νέων περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

    Μεγαλύτερη ευρω-παρέμβαση στους εθνικούς προϋπολογισμούς

    Ικανοποιημένος από την αντίδραση των αγορών στην έκδοση εντοκων γραμματίων δήλωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Aγκελα Μέρκελ χαιρέτισε το βράδυ της Τρίτης την επιτυχή έκδοση ομολόγων της Ελλάδας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι προς το παρόν δε χρειάζεται ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    Μεγαλύτερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφεξής κατάρτιση και εκτέλεση των εθνικών προϋπολογισμών των κρατών μελών, θα ζητήσει ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν στα άτυπα συμβούλια Eurogroup και Ecofin που πραγματοποιούνται την Παρασκευή στη Μαδρίτη.

    Τις προτάσεις του για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη νέα οικονομική κρίση, παρουσιάζει ο κοινοτικός επίτροπος σε συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland.

    Ο δανεισμός μπορεί να φτάσει και τα 90 δισ. ευρώ αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα

    Oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αποκλείουν την ανάγκη χρηματοδότησης συνολικού ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια για να βοηθηθεί η Ελλάδα, ποσό κατά πολύ υψηλότερο των 30 δισεκατομμυρίων που ανακοινώθηκε την Κυριακή, γράφει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

    Τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ δεν αποτελούν παρά "ένα πρώτο βήμα", γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη μέλος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, καθώς το τελικό ποσό μπορεί να είναι "τουλάχιστον δύο φορές πιο υψηλό", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    "Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το συνολικό ύψος της πίστωσης να φτάσει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ", προσθέτει η Handelsblatt, επικαλούμενη αυτή τη φορά πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Δηλώσεις Τζορτζ Σόρος

    Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «σπιράλ θανάτου» λόγω του υψηλού κόστους του πακέτου στήριξης από την Ευρωζώνη, δήλωσε αργά την Τρίτη το βράδυ, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

    Ο Σόρος, μιλώντας σε εκδήλωση του περιοδικού Economist στο Λονδίνο, είπε σχετικά με το κόστος του "πακέτου" ότι "αν και είναι καλύτερο από αυτό που είναι διατεθειμένη να προσφέρει σήμερα η αγορά, είναι και πάλι μάλλον πολύ υψηλό".

    Mείωση των καταθέσεων

    Μείωση 3,5% εμφάνισαν οι καταθέσεις τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι το σύνολο καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις Τράπεζες διαμορφώθηκε στα 229,3 δισ. ευρώ από 232,6 δισ. τον Ιανουάριο.

    Οι προθεσμιακές καταθέσεις ανήλθαν σε 130,6 δισ ευρώ και οι καταθέσεις ταμιευτηρίου σε 74,8 δισ. και οι καταθέσεις όψεως σε 23,9 δισ. ευρώ.

    Τα συνολικά χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες αγγίζουν τα 255 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 119,6 δισ. οφείλουν τα νοικοκυριά και τα 135,2 δισ. οι επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το ταμειακό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου, στο 1,6 δισ ευρώ.

    Στο μεταξύ, μείωση των τιμών-στόχων για την Εθνική, την Alpha Bank, την Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, προχώρησε η Goldman Sachs, συμβουλεύοντας τους επενδυτές να αποφεύγουν τις ελληνικές τράπεζες, προβλέποντας περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας.

    Πηγή: NET, ΝΕΤ 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ενιαία φωνή στα θέματα της οικονομίας Είδηση: 35391

    [20] Οι γιαγιάδες του ποδοσφαίρου προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο

    Τεταρτη, 14 04 2010 16:21

    Καθώς η ημερομηνία έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το Ποδόσφαιρο πλησιάζει, οι "γιαγιάδες του ποδοσφαίρου" της Νότιας Αφρικής προετοιμάζονται πυρετωδώς για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους- να διεκδικήσουν τη δόξα στις ΗΠΑ. Οι 35 γυναίκες, ηλικίας από 50 ως 84 ετών, αγωνίζονται με μία ομάδα που λέγεται "Vakhegula Vakhegula" ή αλλιώς "Γιαγιάδες Γιαγιάδες" στη γλώσσα Ξιτσόνγκα της βορείου Νότιας Αφρικής.

    Την ομάδα ίδρυσε πριν από πέντε χρόνια η Μπέκα Ντσανγουίσι με στόχο να βοηθήσει τις πιο ηλικιωμένες γυναίκες να διατηρούνται σε φόρμα, αλλά το σχέδιο πέτυχε τόσο που οι γιαγιάδες έχουν βλέψεις για το Κύπελλο Βετεράνων, που θα διεξαχθεί στο Λάνκαστερ του Μίσιγκαν.

    "Έχουμε προσκληθεί για να παίξουμε στις ΗΠΑ από τις 13 ως τις 18 Ιουλίου στο Κύπελλο Βετεράνων, όπου συναντώνται γιαγιάδες και παίζουν ποδόσφαιρο. Όχι μόνο γιαγιάδες, αλλά όλοι όσοι είναι ηλικιωμένοι. Επομένως, το πρόβλημά μου τώρα, η πρόκληση που αντιμετωπίζω, είναι ότι δεν έχω αρκετά χρήματα", είπε η Ντσανγουίσι στο Ρόιτερ.

    Η ίδια πρόσθεσε ότι οι γιαγιάδες έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 130.000 ραντ αλλά χρειάζονται συνολικά 500.000 ραντ για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι στις ΗΠΑ για το τουρνουά, το οποίο αρχίζει δύο ημέρες μετά τη λήξη του Μουντιάλ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS Είδηση: 35408


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 14 April 2010 - 16:56:24 UTC