Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρχισαν οι επαφές με το μικτό κλιμάκιο
  • [02] Ο Γ. Κεφαλογιάννης στην Εξεταστική για τη Siemens
  • [03] 48ωρο απεργιακών κινητοποιήσεων
  • [04] Κολομβία: Τουλάχιστον έξι νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων
  • [05] Άνοιξαν τα αεροδρόμια το χάος όμως παραμένει
  • [06] Πίτσα σπέσιαλ... με ακρίδες
  • [07] Πετρέλαιο: Πάνω από τα 84 δολ. το βαρέλι στην Ασία
  • [08] Αργεντινή: Καταδικάστηκε ο τελευταίος δικτάτορας
  • [09] ΗΠΑ: Απεβίωσε η αγωνίστρια των πολιτικών δικαιωμάτων Ντόροθι Χάιτ
  • [10] Ψηφίστηκε επί της αρχής η ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκενστάιν
  • [11] Πενταετή κάθειρξη για το γιο του Μάικλ Ντάγκλας για ναρκωτικά
  • [12] Στις 20 Ιουνίου οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία

    [01] Άρχισαν οι επαφές με το μικτό κλιμάκιο

    Τεταρτη, 21 04 2010 09:37

    Αρχισαν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης. Οι επαφές του Γ. Παπακωνσταντίνου με το μικτό κλιμάκιο θα διαρκέσουν 10 ημέρες και θα κινηθούν γύρω από τη δημοσιονομική προσαρμογή για τα επόμενα δύο χρόνια. Μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε, ότι αυτό που συζητείται είναι η εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων για την επόμενη διετία. Η προσφυγή - πρόσθεσε- γίνεται σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στον οποίο συμμετέχει το ΔΝΤ, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και χωρίς να κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία, αφού η κυβέρνηση διασφάλισε ότι η χώρα θα ανταπεξέλθει στα μεγάλα προβλήματα. Νωρίτερα, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, ο Γιώργος Παπακωνσταντινου διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να προστρέξει στην ευρωπαϊκή βοήθεια και πριν από την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοηθείας. Κατά τη δημοπρασία έντοκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το Δημόσιο άντλησε 1,95 δισ., με υψηλό επιτόκιο 3,65%, ενώ το σπρεντ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου άγγιξε τις 490 μονάδες, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή για την Οικονομία

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή την Τρίτη σημειώθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη αλλά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρη, με αφορμή για μια ακόμα φορά τις εξελίξεις στην οικονομία.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου, εμφανίστηκε αισιόδοξος, διαβεβαιώνοντας ότι: «δε κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία γιατί η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει ότι η χώρα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει». Ακόμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν υπάρχει προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ αλλά υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, ένα δίχτυ ασφαλείας, όπως είπε, στον οποίο συμμετέχει και το ΔΝΤ. Με αυτόν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πρόσθεσε, "αρχίζουν οι διαβουλεύσεις για τις οικονομικές πολιτικές και πιθανή χρηματοδότηση της χώρας μας και η κυβέρνηση θα κρίνει και θα πάρει τις αποφάσεις της με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον".

    Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για «πλιάτσικο» στην οικονομία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μανώλη Κεφαλογιάννη, που αντέτεινε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογο απέναντι στην κοινωνία με την μεγαλύτερη αναδιανομή, ύψους 110 δισ. ευρώ, που έγινε στο χρηματιστήριο.

    Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης που κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα ότι υπουργοί τους είναι μπλεγμένοι σε σκάνδαλα, ενώ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην οικονομία, ο κ. Καρατζαφέρης μίλησε για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και κάλεσε την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για ολιγωρία και λάθη, να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια πριν πάμε στον "Καιάδα", όπως είπε, του ΔΝΤ, στο οποίο δεν προσφεύγουμε εμείς αλλά μας το επιβάλλουν.

    «Ο δρόμος για το ΔΝΤ είναι γεμάτος με τσουκνίδες και λακκούβες. Ο ελληνικός λαός δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο. Ο κίνδυνος μιας σπίθας είναι ιδιαίτερα πιθανός. Φοβάμαι ότι αυτά που έρχονται θα είναι τόσο σοβαρά και επικίνδυνα όσο σε καμία άλλη εποχή. Αυτοί που κινήθηκαν ενάντια στη δημοκρατία μήπως τρίβουν τα χέρια τους σήμερα; Θα ήταν ολέθριο να επιτρέψουμε στους επιβήτορες της δημοκρατίας να μας ελέγξουν για το πού φτάσαμε τη δημοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καρατζαφέρης.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: "Τσουχτερός" δανεισμός με τη σκέψη στο μηχανισμό Είδηση: 35687

    [02] Ο Γ. Κεφαλογιάννης στην Εξεταστική για τη Siemens

    Τεταρτη, 21 04 2010 11:09

    Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens καταθέτει σήμερα, Τετάρτη, μετά από δική του πρωτοβουλία, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών στην περίοδο της Οικουμενικής (1989-90) έχει ζητήσει ο ίδιος να καταθέσει, αναφέροντας σε μακροσκελές υπόμνημά του ότι η διαπλοκή του δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία ξεκίνησε ήδη από τότε με την αποδοχή από τους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη της απευθείας ανάθεσης της προμήθειας 470.000 ψηφιακών παροχών, συνολικής αξίας 32 δισ. δραχμών στις εταιρείες ΙΝΤΡΑΚΟΜ/ΖΗΜΕΝΣ ΕΛΛΑΣ. Με την κατάθεση του νυν διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Παναγιώτη Ξυνή συνεχίστηκαν την Τρίτη οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο. Κατέθεσαν επίσης και χρηματιστές που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Συνεχίστηκε η εξεταστική για τη SIEMENS Είδηση: 35690

    [03] 48ωρο απεργιακών κινητοποιήσεων

    Τεταρτη, 21 04 2010 08:46

    Διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων αρχίζει σήμερα, με τα συνδικάτα να αντιδρούν στα μέτρα για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση. Σαρανταοκτάωρη απεργία από σήμερα του ΠΑΜΕ, της ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών, των δικαστικών υπαλλήλων, αλλά και του σωματείου Ελλήνων ηθοποιών, ενώ, αύριο Πέμπτη, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί 24ωρη απεργία κατά της περικοπής επιδομάτων και δώρων αλλά και της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Πρωτοδικείο Πειραιά τη 48ωρη απεργία που είχαν κηρύξει από σήμερα ναυτεργατικά σωματεία. Ωστόσο, προβλήματα σημειώνονται στον απόπλου από τον Πειραιά, από μέλη του ΠΑΜΕ.

    Αντιδρούν στο νέο Ασφαλιστικό

    48ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο και οι ομοσπονδίες κλωστοϋφαντουργών, οικοδόμων, φαρμάκου και χάρτου, οι οποίες πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Η κινητοποίηση έχει ως αιτήματα την απόσυρση του Ασφαλιστικού, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και μισθολογικές αναπροσαρμογές.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκίνησαν από σήμερα 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στη μείωση κατά 20% του κονδυλίου για τις εφημερίες.

    Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ αύριο Πέμπτη συμμετέχουν με 24ωρη απεργία δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν το μεσημέρι φοιτητές προσκείμενοι στις ενιαίες ανεξάρτητες αριστερές κινήσεις διαμαρτυρόμενοι για το ίδιο πολυνομοσχέδιο.

    Σήμερα και αύριο απεργούν επίσης οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι αντιδρούν στην αρνητική στάση, όπως αναφέρουν, των κυβερνήσεων να ικανοποιήσουν αιτήματα του κλάδου, που κατ' επανάληψη έχουν θέσει.

    Ανεκτέλεστα παρέμειναν τα πρωινά δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό τα νησιά του Αργοσαρωνικού καθώς επίσης και τα δρομολόγια του "Blue Star Ιθάκη" και του "Blue Star Πάρος" προς τα νησιά των Κυκλάδων, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που, παρότι κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια, πραγματοποιούν τα μέλη των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ.

    Τα μέλη των δύο ναυτεργατικών σωματείων, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, απέκλεισαν από νωρίς το πρωί τους καταπέλτες των πλοίων που είχαν προγραμματισμένα δρομολόγια, με αποτέλεσμα τα πλοία να μην αποπλεύσουν αλλά και να υπάρξουν μικρές αντεγκλήσεις με επιβάτες που ήθελαν να ταξιδέψουν. Στο λιμάνι εκτός από λιμενικούς, «παρών» είναι και η εισαγγελέας Πειραιά.

    Στο λιμάνι βρίσκονται επίσης περίπου 300 μέλη του ΠΑΜΕ, τα οποία διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό των ναυτικών και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την ανάκαμψη της οικονομίας, και δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανένα πλοίο να αποπλεύσει όσο διαρκούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση αύριο Πέμπτη, στις 12:00 στην πλατεία Συντάγματος, ενώ η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί ίδιας ημέρας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Απεργίες και κινητοποιήσεις Είδηση: 35678

    [04] Κολομβία: Τουλάχιστον έξι νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων

    Τεταρτη, 21 04 2010 09:03

    Τουλάχιστον έξι στρατιωτικοί, ανάμεσά τους και ένας στρατηγός, σκοτώθηκαν από την εναέρια σύγκρουση και τη συντριβή στο έδαφος δυο ελικοπτέρων που απογειώνονταν για να συμβάλουν σε αποστολή εναντίον ανταρτών στην κεντρική Κολομβία, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο στρατηγός Φερνάνδο Χόγια Δουάρτε. Πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε τραυματίες. Το δυστύχημα σημειώθηκε ενώ τα ελικόπτερα απογειώνονταν από περιοχή κοντά στην πόλη Τσαπάραλ, στην επαρχία Τολίμα. Οι στρατιωτικοί είχαν επιφορτιστεί με αποστολή εναντίον της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). O Κολομβιανός στρατός διέταξε να αρχίσει αμέσως έρευνα για τα αίτια της σύγκρουσης.

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters Είδηση: 35680

    [05] Άνοιξαν τα αεροδρόμια το χάος όμως παραμένει

    Τεταρτη, 21 04 2010 09:21

    Aντιμέτωποι με καθυστερήσεις είναι οι ταξιδιώτες στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει να πραγματοποιείται πλέον το μεγαλύτερο τμήμα των πτήσεων στην Ευρώπη. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας Eurocontrol, εκτιμούν ότι πλήρης αποκατάσταση της τάξης στους αιθέρες θα υπάρξει μέχρι την Παρασκευή.Για σήμερα Τετάρτη προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη τα Ύ των προγραμματισμένων πτήσεων. Στη Γαλλία, το υπουργείο Μεταφορών της χώρας εκτιμά ότι οι 75.000 Γάλλων πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό θα έχουν επαναπατριστεί τις επόμενες 48 ώρες.

    Μέχρι την Παρασκευή πλήρης εξομάλυνση

    Την ίδια ώρα, η δραστηριότητα στο ηφαίστειο Εϊγιαφτζαγιοκούλ της Ισλανδίας έχει μειωθεί αισθητά τις τελευταίες ώρες και σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλα δείχνουν ότι τα δύσκολα έχουν μείνει πια πίσω. Η Βρετανία, άνοιξε όλα τα αεροδρόμια της, ενώ κλειστοί παραμένουν για την ώρα οι εναέριοι χώροι της Γερμανίας και της Ιρλανδίας.

    Νωρίτερα, άνοιξαν επίσης ο εναέριος χώρος της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Νορβηγίας.

    Στη Γερμανία, παρά το απαγορευτικό θα πραγματοποιηθούν περίπου 800 πτήσεις σε χαμηλό ύψος.

    Την ώρα που οι ισλανδικές αρχές εκτιμούν ότι η δραστηριότητα στο ηφαίστειο ϊγιαφτζαγιοκούλ βαίνει μειούμενη, εκφράζονται φόβοι για πιθανή έκρηξη ενός άλλου ηφαιστείου που βρίσκεται πολύ κοντά.

    Το ηφαίστειο Κάτλα, είναι μεγαλύτερο και η τελευταία μεγάλη δραστηριότητα του είχε καταγραφεί το 1918.

    Πηγή: BBC - Associated Press - Le Monde - AFP

    Σχετικές ειδήσεις: Αποκαθίστανται τα προβλήματα στις αερομεταφορές Threat of new, larger Icelandic eruption looms Air Travel Chaos Persists In Europe Είδηση: 35683

    [06] Πίτσα σπέσιαλ... με ακρίδες

    Τεταρτη, 21 04 2010 09:57

    Ο "καλός" επιχειρηματίας δεν πρέπει να αφήνει καμιά ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Αυτό φαίνεται να ισχύει και στην περίπτωση ενός ιδιοκτήτης πιτσαρίας στην πόλη της Μιλτζούρας στην Αυστραλία, ο οποίος, για να εκμεταλλευτεί τα σμήνη ακριδών, που καταστρέφουν τις καλλιέργειες, αποφάσισε να προσφέρει στους πελάτες του πίτσα με ...ακρίδες. Η ιδέα ήταν του δημάρχου, Γκλέν Μάϊλν και την υιοθέτησε ο ιδιοκτήτης της πιτσαρίας.

    Στην περιοχή του Μαλί οι ακρίδες είναι τόσες πολλές που σχηματίζουν ένα τεράστιο σκούρο σύννεφο που καλύπτει ακόμα και τον ήλιο.

    Οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ τα πλυντήρια αυτοκινήτων λένε πως τετραπλασιάστηκαν οι δουλειές τους.

    Τα καταστροφικά σμήνη έχουν εξαπλωθεί από το Κουίνσλαντ μέχρι τη Μελβούρνη και την Αδελαΐδα, σε μια έκταση 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αφανίζουν τις καλλιέργειες.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35689

    [07] Πετρέλαιο: Πάνω από τα 84 δολ. το βαρέλι στην Ασία

    Τεταρτη, 21 04 2010 09:47

    Πάνω από τα 84 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται η τιμή του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία ,καθώς αποκαθίστανται σταδιακά οι αερομεταφορές στην Ευρώπη. Στις πρωινές συναλλαγές ,η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου κατέγραφε άνοδο κατά 36 σεντς στα 84,21 δολάρια το βαρέλι. Το Μπρεντ σημείωνε επίσης άνοδο κατά 47 σεντς στα 85,27 δολάρια το βαρέλι.

    "Στην άνοδο των τιμών συμβάλει η ενίσχυση των χρηματιστηρίων στην Ασία,αλλά και η αποκατάσταση των αερομεταφορών στην Ευρώπη" εκτιμά ο Ντέιβιντ Μουρ αναλυτής της Τράπεζας της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35686

    [08] Αργεντινή: Καταδικάστηκε ο τελευταίος δικτάτορας

    Τεταρτη, 21 04 2010 09:39

    Καταδικάστηκε χθες Τρίτη ο τελευταίος δικτάτορας της Αργεντινής Ρεϊνάλδο Μπινιόνε, 82 ετών, σε ποινή κάθειρξης 25 ετών αφού κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι διέταξε βασανισμούς και παράνομες φυλακίσεις επί των ημερών του (1982-1983). Άλλοι έξι αξιωματούχοι της εποχής εκείνης καταδικάστηκαν επίσης σε ποινές κάθειρξης 17 ως 25 ετών στο τέλος της δίκης, η οποία διήρκεσε πέντε μήνες, με συγγενείς των δολοφονημένων και εξαφανισθέντων να επιδεικνύουν αρκετές φορές φωτογραφίες των οικείων τους. Ο Μπινιόνε ανέλαβε την εξουσία μετά τον καταστροφικό πόλεμο του 1982 εναντίον της Βρετανίας με αφορμή τα νησιά Μαλβίνας/Φόκλαντς και παρέδωσε την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Ραούλ Αλφονσίν στα τέλη του 1983.

    Η αποχώρησή του σήμανε το τέλος δεκαετιών καταπίεσης, ταραχών και διαδοχικών πραξικοπημάτων που ταλαιπώρησαν την Αργεντινή για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα.

    Το δικαστήριο έκρινε τον Μπινιόνε βασικό υπαίτιο της φρικωδίας στο Κάμπο δε Μάγιο, μιας στρατιωτικής βάσης στα προάστια η οποία αποτέλεσε κέντρο εκτελέσεων και βασανιστηρίων. Περίπου 4.000 ύποπτοι ως αντιφρονούντες μετήχθησαν εκεί. Πολλοί εξ αυτών εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος υπό θολές συνθήκες--ανάμεσά τους, βρέφη που συνελήφθησαν μαζί με ή γεννήθηκαν μέσα στη φυλακή από γυναίκες κρατούμενες, που εκλάπησαν και δόθηκαν, με νέες ταυτότητες, σε ανάδοχες οικογένειες.

    Το δικαστήριο αποφάσισε ότι και οι επτά καταδικασθέντες θα εκτίσουν την ποινή τους στη φυλακή, κάτι που συμπεριλαμβάνει τον Μπινιόνε, ο οποίος τελούσε υπό κατ' οίκον σύλληψη.

    Οι συγγενείς των θυμάτων επιδοκίμασαν την επιβολή των ποινών. "Αυτό θέλαμε: να φυλακιστούν", δήλωσε η Έλα Έσπεν, η οποία έχασε τον γιο της στην διάρκεια της χούντας. "Η δικαιοσύνη αποδόθηκε πολύ αργά, αλλά αποδόθηκε", είπε από την πλευρά της η Εστέλα δε Καρλότο, ηγέτιδα της οργάνωσης Abuelas de Plaza de Mayo ("Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου"), που απαιτεί εδώ και χρόνια απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω από την τύχη των εξαφανισθέντων.

    "Όπως συνέβη και με τους Ναζί, όπου και να κρυφτούν, όπου και να πάνε, θα τους βρούμε", φώναζαν δεκάδες συγγενείς θυμάτων και μαχητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έξω από το δικαστήριο. Ο Μπινιόνε είπε στο δικαστήριο, πριν απαγγελθεί η απόφασή του, ότι η καταδίκη του θα ήταν προτιμότερη από "την αποκήρυξη των κατωτέρων μου και των ανθρώπων υπό τις διαταγές μου που μαζί μου πολέμησαν τη φρίκη σε αυτόν τον πόλεμο κατά του τρόμου".

    Πρόσθεσε ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, ενώ παραδέχθηκε ότι το καθεστώς του εξαφάνισε "όχι πάνω από 8.000" ανθρώπους--οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για πάνω από 30.000.

    Οι υπόλοιπο καταδικασθέντες είναι οι: Σαντιάγο Ριβέρος, στρατηγός ε.α., ο οποίος διοικούσε στρατιωτικά ιδρύματα, ο Φερνάνδο Φερπλέτσεν, στρατηγός ε.α., επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στο Κάμπο δε Μάγιο και οι στρατηγοί ε.α. Κάρλος Τεπέδινο, Χόρχε Γκαρσία και Εουχένιο Γκουάνιαμπενς Περεγιό. Όλοι είναι πάνω από 80 ετών. Ο πρώην αστυνομικός Χέρμαν Μοντενέγκρο αθωώθηκε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης: BBC: Argentina ex-dictator Gen Bignone jailed for 25 years Είδηση: 35685

    [09] ΗΠΑ: Απεβίωσε η αγωνίστρια των πολιτικών δικαιωμάτων Ντόροθι Χάιτ

    Τεταρτη, 21 04 2010 09:27

    Δείτε το video

    Μια από τις σημαντικότερες φωνές του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα την δεκαετία του 1960 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ντόροθι Αϊρίν Χάιτ, η οποία είχε συμμετάσχει σε πορείες και κινητοποιήσεις με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, πέθανε σε ηλικία 98 ετών το πρωί της Τρίτης από φυσικά αίτια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον, όπου νοσηλευόταν επί εβδομάδες. Η Χάιτ ηγείτο του Εθνικού Συμβουλίων Νέγρων Γυναικών από το 1957 ως το 1998 και συνεργαζόταν στενά με τον Κινγκ. Ήταν στη σκηνή στην διάρκεια της πορείας του Μαρτίου του 1963, όταν ο Κινγκ είχε κάνει την περίφημη ομιλία του με τη φράση-κλειδί "Έχω ένα όνειρο".

    "Γιαγιά του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα"

    Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε απονείμει στη Χάιτ το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας -την υψηλότερη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε πολίτη- το 1994 και το Κογκρέσο της είχε απονείμει επίσης την ανώτατη τιμή του σώματος το 2004.

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση με την οποία αποκάλεσε τη Χάιτ "γιαγιά" του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα κι εξήρε το ακούραστο έργο της ως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής της.

    "Ακόμα και στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της ζωής της -όταν κάθε άλλος θα προτιμούσε να απολαύσει την ανάπαυση που θα δικαιούνταν- η Δρ. Χάιτ συνέχιζε τον αγώνα για να κάνει το έθνος μας πιο ανοικτό και φιλόξενο για ανθρώπους κάθε φυλής, φύλου, υποβάθρου και πίστης" ανέφερε ο Ομπάμα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press

    Σχετική είδηση: US civil rights leader Dorothy Height dies aged 98 Είδηση: 35684

    [10] Ψηφίστηκε επί της αρχής η ενσωμάτωση της οδηγίας Μπολκενστάιν

    Τεταρτη, 21 04 2010 09:17

    Με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψηφίστηκε επί της αρχής του στη Βουλή το νομοσχέδιο που εντάσσει στην εθνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία Μπολκενστάιν, η οποία αφορά στην ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων και υπηρεσιών στις χώρες της Ε.Ε. Καταψήφισαν ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να έρθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή για συζήτηση το θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για οδηγία «Φρανκεστάϊν» που θα οδηγήσει στην κατάργηση κάθε εργατικής νομοθεσίας.

    Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης υποστήριξε ότι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα αλληλοσυμπληρώνονται υποστηρίζοντας τέτοιες οδηγίες που καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα.

    Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι «το ν/σ είναι γεμάτο τρύπες, ασάφειες και γκρίζες ζώνες» για αυτό το καταψηφίζει.

    Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν ο κ. Παπακωνστάντινου μίλησε για "ακατανόητα φοβικά σύνδρομα που δεν έχουν σχέση με τη πραγματικότητα".

    Σχολιάζοντας δε, τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του εισηγητή της Κυριάκου Μητσοτάκη, που επέρριψε στη κυβέρνηση αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε ότι αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο κ. Παπακωνστάντινου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ανοιχτά ότι είναι υπέρ.

    Πρόσθεσε δε ότι εντός του μήνα η διϋπουργική επιτροπή θα κινηθεί γρήγορα και θα κάνει διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας ώστε να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα που μέσα από αυστηρό έλεγχο θα βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35681

    [11] Πενταετή κάθειρξη για το γιο του Μάικλ Ντάγκλας για ναρκωτικά

    Τεταρτη, 21 04 2010 09:16

    Σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών μετά την ομολογία του στην κατηγορία για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, καταδικάστηκε ο 32χρονος γιος του Αμερικανού ηθοποιού Μάικλ Ντάγκλας, Κάμερον, όπως ανέφεραν δικαστικές πηγές χθες Τρίτη. Έχει εκτίσει ήδη περίπου ένα χρόνο προφυλακισμένος. Ο Ντάγκλας συνελήφθη τον Αύγουστο στη Νέα Υόρκη με μεγάλη ποσότητα μεταμφεταμίνης, καθώς και ποσοτήτων ηρωίνης και κοκαΐνης στην κατοχή του. Ο δικαστής Ρίτσαρντ Μπέρμαν δήλωσε ότι έλαβε υπόψη του τις επιστολές που τον καλούσαν να δείξει επιείκεια.

    Ανάμεσα στους επιστολογράφους ήταν ο θρύλος του Χόλιγουντ Κερκ Ντάγκλας, 93 ετών, που ανέφερε ότι θέλει να δει τον εγγονό του να κάνει καριέρα ως ηθοποιός πριν πεθάνει. Στην δίκη παρέστη ο 62χρονος πατέρας του κατηγορούμενου.

    Η σύντροφος του Ντάγκλας, Κάθριν Ζίτα Τζόουνς, έγραψε μαζί με το σύζυγό της στον δικαστή ότι ο Κάμερον Ντάγκλας "παλεύει με τα ναρκωτικά από τα 13 του" και περισσότερο χρειάζεται "αποτοξίνωση" απ' ό,τι "φυλάκιση".

    Η πολιτική αγωγή παρουσίασε στοιχεία που κατέδειξαν ότι ο Κάμερον Ντάγκλας πωλούσε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και χρησιμοποιούσε και ο ίδιος μεταμφεταμίνες. Είχε φυλακιστεί το 1999 και το 2007, και πάλι για υποθέσεις ναρκωτικών.

    Συμφώνησε να συνεργαστεί με πράκτορες της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) για την διαλεύκανση άλλων υποθέσεων, σύμφωνα με τις αρχές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35682

    [12] Στις 20 Ιουνίου οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία

    Τεταρτη, 21 04 2010 08:51

    Στις 20 Ιουνίου θα διεξαχθούν τελικά οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο εκτελών χρέη προέδρου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι. Στο μεταξύ, όπως δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, ο Κομορόφσκι θα μπορούσε να κερδίσει εύκολα τις εκλογές, αν αυτές διεξάγονταν σήμερα. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της TNS OBOP, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου σε δείγμα 1.000 ατόμων, ο Κομορόφσκι, υποψήφιος του κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών συγκεντρώνει ποσοστό 55% έναντι 32% του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, αρχηγού της αντιπολίτευσης. Σε δημοσκόπηση της Homo Homini, που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα, φαίνεται πως ο Κομορόφσκι συγκεντρώνει 39,3% και ο αντίπαλός του 18.2%. Η Πολωνία ακόμα θρηνεί τους νεκρούς της, μετά από τη μοιραία πτήση του προεδρικού Τουπόλεφ. Οι ταφές ακόμα 21 ατόμων που σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα όπου χάθηκε και ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι, πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας.

    Κηδεύτηκαν οι αξιωματούχοι

    Μεταξύ των θυμάτων που ετάφησαν είναι ο Βλαντισλάβ Στάσιακ, επικεφαλής της προεδρικής καγκελαρίας, που ετάφη στη Βαρσοβία και ο Ομντουντσμάν Γιανούζ Κοχανόφκσι που κηδεύτηκε στην Τεστοστόβα, στη νότια Πολωνία.

    Επίσης πραγματοποιήθηκαν οι κηδείες των κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών αξιωματούχων και άλλων που εργάζονταν στην προεδρία και βρίσκονταν μέσα στο μοιραίο αεροπλάνο που συνετρίβη στο Σμόλενσκ της Ρωσίας.

    Ο Κριστόφ Πότρα, αντιπρόεδρος της Κάτω Βουλής, κηδεύτηκε στο Μπιαλιστόκ, της βορειοανατολικής Πολωνίας. Ηταν μέλος του δεξιού κόμματος "Νόμος και Δικαιοσύνη", που είχαν ιδρύσει τα δύο δίδυμα αδέλφια Λεχ και Γιαροσλάβ Κατσίνσκι.

    Τέλος ο Γέρζι Σματζίνσκι, υποψήφιος για την προεδρία - μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος "Συμμαχία της Δημοκρατικής Αριστεράς", κηδεύτηκε στη Βαρσοβία.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35679


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 April 2010 - 8:55:44 UTC