Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] G20: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η ανάκαμψη
  • [02] Στην κυκλοφορία μία λωρίδα κυκλοφορίας στα Τέμπη
  • [03] Υπεγράφη στην Αριζόνα ο πιο αυστηρός μεταναστευτικός νόμος στις ΗΠΑ

    [01] G20: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η ανάκαμψη

    Σαββατο, 24 04 2010 10:43

    Στο συμπέρασμα πως η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ήταν καλύτερη και ταχύτερη του αναμενομένου, κατέληξε η Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναδυομένων κρατών, που συνεδρίασε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Προειδοποίησε πάντως για το ενδεχόμενο υπερβολικής αυτοπεποίθησης, σημειώνοντας ότι η κρίση χρέους της Ελλάδας έθεσε στο επίκεντρο την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών. Εξάλλου, η G20 απέτυχε να καταλήξει σε συναίνεση όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο αναπλήρωσης του κόστους διάσωσης των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα των οποίων οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στη μεγαλύτερη πτώση της από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Προειδοποίηση κατά υπερβολικής αυτοπεποίθησης

    Επίσης, κατά τις εργασίες της, η G20 παρέκαμψε το ακανθώδες ζήτημα του κατά πόσον η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στο νόμισμά της, το γουάν, να ανέλθει πιο γρήγορα προκειμένου να χαλιναγωγηθεί η ωθούμενη από τις εξαγωγές μεγέθυνσή της. Αξιωματούχοι του G20 δήλωσαν πως δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    Σε εξασέλιδο ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε κατά το κλείσιμο της συνάντησης, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν πως η ανάκαμψη "προχώρησε καλύτερα απ' ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά" και είπαν ότι οι δικές τους προσπάθειες βοήθησαν να τερματιστεί ο χρηματοπιστωτικός πανικός που κατέλαβε την παγκόσμια οικονομία πριν από ένα χρόνο.

    Παρά την αισιόδοξη αυτή εκτίμηση, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι, δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την G20 εναντίον μιας ενδεχόμενης υπερβολικής αυτοπεποίθησης.

    "Υπήρξε κάποια σημαντική ανησυχία πως ορισμένες χώρες ήταν πολύ αισιόδοξες στις οικονομικές τους προβλέψεις και πως αθροιστικά υπήρξε ίσως υπερβολική αισιοδοξία" είπε.

    Αν και η Ελλάδα δεν ήταν επίσημα στην ημερήσια διάταξη, ήταν ένα καυτό θέμα τόσο στην G20 όσο και στο περιθώριο, όπου οι αξιωματούχοι συναθροίστηκαν πίσω από τη βοήθεια που αναμένεται να φθάσει τα 45 δισ. ευρώ, δυνητικά το μεγαλύτερο ποτέ σχέδιο διάσωσης μιας χώρας.

    Οι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν πως δεν θα επιτρέψουν σε προβλήματα χρεών να μολύνουν και να απειλήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την παγκόσμια οικονομία.

    "Αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, ακόμη κι αν είναι ένα μικρό σπίτι και, ίσως, το φταίξιμο είναι του γείτονά σου, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοήσεις τη φωτιά" δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι: "Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν πυροσβεστήρα αν έχεις, και εμείς τον έχουμε. Διαφορετικά η φωτιά θα φθάσει και το σπίτι σου, ακόμη κι αν είναι ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι".

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να ολοκληρώσουν την εργασία τους σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα έως τις αρχές Μαΐου.

    Η G20 τόνισε την ανάγκη να τύχει "επεξεργασίας" το πώς οι χώρες θα αποσύρουν τα έκτακτα προγράμματα δαπανών και δανειοδότησης χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη, αλλά αναγνώρισαν πως τα διαφορετικά ποσοστά ανάκαμψης σημαίνουν πως οι χώρες χρειάζονται διαφορετικές πολιτικές.

    Η πιο οξεία διαίρεση εμφανίστηκε σε μία πρόταση του ΔΝΤ να επιβληθεί φόρος στις τράπεζες, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην πληρώνουν το λογαριασμό για δαπανηρά σχέδια διάσωσης. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει πιέσεις για την προώθηση τέτοιων πολιτικών, ενώ ο Καναδάς ήταν ο πιο ηχηρός επικριτής του σχεδίου.

    Ο Καναδός Φλάχερτι εκτίμησε πως το γενικό αίσθημα έτεινε προς την πλευρά της χώρας του.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Global recovery moving faster than expected, says G20 Είδηση: 35827

    [02] Στην κυκλοφορία μία λωρίδα κυκλοφορίας στα Τέμπη

    Σαββατο, 24 04 2010 10:04

    Με εναλλάξ κυκλοφορία ανά μία μόνο κατεύθυνση και σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, δόθηκε από τις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής στην κυκλοφορία η εθνική οδός στην κοιλάδα των Τεμπών. Η κίνηση των οχημάτων θα επιτραπεί μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα στις 6:00 τα ξημερώματα, οπότε ο δρόμος θα ξανακλείσει προκειμένου να συνεχισθούν οι εργασίας για να ξανανοίξει -πιθανόν πάλι με το ίδιο καθεστώς- το επόμενο Σαββατοκύριακο που συμπίπτει με την αργία της Πρωτομαγιάς. Για την τήρηση των προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων επιστρατεύθηκε μεγάλος αριθμός αστυνομικών, ενώ χωρίς την καταβολή διοδίων θα γίνεται η διέλευση από τους σταθμούς Πυργετού και Μακρυχωρίου.

    Τα προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η λωρίδα που άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής παρέμεινε ανοιχτή και μέχρι τις 8:30 το πρωί του Σαββάτου και κινήθηκαν σε αυτή τα οχήματα με κατεύθυνση προς την Θεσσαλονίκη.

    Στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου, η κοιλάδα θα έκλεισε για μισή ώρα, και εν συνεχεία άνοιξε ξανά από τις 9:00 και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 18:30 στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα.

    Θα κλείσει και πάλι για μισή ώρα, και θα ανοίξει στις 19:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Και πάλι στις 14:00 θα κλείσει μισή ώρα και θα ανοίξει στις 14:30 μέχρι και τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας στο ρεύμα προς Αθήνα.

    Σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, η κυκλοφορία στο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, εντός της κοιλάδας των Τεμπών, θα διεξάγεται υπό την προϋπόθεση απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης των διερχομένων οχημάτων καθώς και της κυκλοφορίας των πεζών από τον κόμβο Ομολίου έως τον κόμβο Ιτέας-Αμπελακίων (περιοχή παλαιού σταθμού διοδίων Τεμπών).

    Τα φορτηγά οχήματα άνω των 3,5 τόνων θα κινηθούν από σήμερα Σάββατο στις 11:00 έως το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 18:30.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

    "Σε ότι αφορά στην κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων, αυτή θα διεξάγεται υπό τις κείμενες διατάξεις που αφορούν την κυκλοφορία τους από τις εθνικές οδούς.

    Κατά τη διάρκεια της εκάστοτε μονοδρόμησης, η κυκλοφορία των οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα θα διεξάγεται, ως ακολούθως:

    Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη: Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται:

    Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας [Χ/Θ 346+300 Π.Α.Θ.Ε], προς την περιφερειακή οδό Λάρισας-Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας -Τρικάλων -Καλαμπάκας-Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

    Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 Π.Α.Θ.Ε.], όπου θα συνεχίζουν στην Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης - Αμπελώνα - Τυρνάβου -Ελασσόνα-Κοζάνης-Εγνατία οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος κλειδί Ημαθίας. Τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων, θα εκτρέπονται από τον κόμβο του Πλατυκάμπου [Χ/Θ 349+396 Π.Α.Θ.Ε.] προς Αγιά και μέσω της Ε.Ο. Λάρισας-Αγιάς-Αγιοκάμπου-Βελίκας-Κόκκινο Νερό-Στόμιο-Ομόλιο, θα εισέρχονται στον Αυτοκινητόδρομο προς Θεσσαλονίκη από δ/ση Στομίου [Χ/Θ 390+700 Π.Α.Θ.Ε.].

    Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

    Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας [Χ/Θ 474+500 Π.Α.Θ.Ε.] προς Βέροια (Εγνατία Οδό) - Κοζάνη και από εκεί:

    είτε, μέσω Ε.Ο. Κοζάνης - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.

    είτε, μέσω Ε.Ο. Κοζάνης -Γρεβενών -Καλαμπάκας-Τρικάλων -Λάρισας και εν συνεχεία δια της περιφερειακής οδού Λάρισας-Τρικάλων, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.

    Όλα τα Ι.Χ.Ε. και τα φορτηγά μέχρι 3,5, τόνους, που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης [Α/Κ Κορινού Πιερίας Χ/Θ 445+000] προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνας -Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.

    Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη-Πλαταμώνα, θα κατευθύνονται Α/Κ Κορίνου και θα ακολουθούν εν συνεχεία την παραπάνω διαδρομή".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ανοιχτά τα Τέμπη για δύο Σαββατοκύριακα

    Είδηση: 35826

    [03] Υπεγράφη στην Αριζόνα ο πιο αυστηρός μεταναστευτικός νόμος στις ΗΠΑ

    Σαββατο, 24 04 2010 11:15

    Τον πιο αυστηρό νόμο για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ υπέγραψε την Παρασκευή η κυβερνήτης της Αριζόνα, τον οποίο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε ως μια "άκριτη" προσπάθεια που καταδεικνύει την ανάγκη για μεταρρύθμιση σε εθνικό επίπεδο. Στο εξής, η αστυνομία της πολιτείας, που συνορεύει με το Μεξικό, θα πρέπει να αποφασίζει κατά πόσον οι άνθρωποι βρίσκονται στη χώρα παράνομα, εάν συντρέχει μία "εύλογη υποψία" ότι αυτό πράγματι συμβαίνει, κάτι που οι επικριτές του νόμου λένε πως θα ανοίξει το δρόμο στο ρατσιστικό προσδιορισμό. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του Καπιτωλίου στο Φοίνιξ πριν από την ανακοίνωση της κυβερνήτου, κυρίως αντιτιθέμενοι στο μέτρο, οι οποίοι κρατούσαν πανό που έγραφαν "Είμαστε άνθρωποι" και "Αρκετά".

    Μείζον θέμα η μετανάστευση

    Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που προκαλεί πολλές διαμάχες στις ΗΠΑ, όπου περίπου 10,8 εκατ. παράνομοι μετανάστες ζουν και εργάζονται στη σκιά. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα επισκιαζόταν στο εθνικό επίπεδο από άλλα θέματα, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκαλώντας οργή σε πολλούς Λατίνους υποστηρικτές του Ομπάμα.

    Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Πατρίσια Εσπινόσα δήλωσε πως το νομοσχέδιο θα πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στο Μεξικό και την Αριζόνα, που έχουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς.

    Περίπου 460.000 παράνομοι μετανάστες υπολογίζεται πως ζουν στην πολιτεία, η οποία αποτελεί επίσης την κύρια πηγή εισόδου παράνομων μεταναστών που περνούν στις ΗΠΑ από το Μεξικό.

    Το νομοσχέδιο -που εγκρίθηκε από την υπό ρεπουμπλικανική πλειοψηφία Γερουσία της πολιτείας αυτήν την εβδομάδα και υπογράφτηκε από τη Ρεπουμπλικανή Μπριούερ-, αναμένεται να προκαλέσει νομική διαμάχη και θεωρείται ήδη ένα "καυτό" θέμα ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο το Νοέμβριο.

    Η ανησυχία για το σχετιζόμενο με τα σύνορα έγκλημα έφθασε στα ύψη τον περασμένο μήνα στην Αριζόνα -όπου ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν αντιμετωπίζει σκληρή μάχη στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών από τον υπερσυντηρητικό Τζ. Ντ. Χέιγουορθ- όταν ένας επιφανής κτηματίας σκοτώθηκε από έναν φερόμενο ως παράνομο μετανάστη κοντά στη μεθόριο με το Μεξικό.

    "Αν συνεχίσουμε να μην ενεργούμε σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε άκριτες προσπάθειες να ξεδιπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα" Μπαράκ Ομπάμα

    Η Μπριούερ δήλωσε πως ο νέος νόμος ισχυροποιεί την Αριζόνα και θα τη βοηθήσει να κρατηθεί ασφαλής από καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες απειλές.

    "Μας προστατεύει όλους, κάθε πολίτη της Αριζόνα και καθέναν που βρίσκεται νόμιμα στην πολιτεία μας και το κάνει αυτό διασφαλίζοντας ότι τα συνταγματικά δικαιώματα όλων στην Αριζόνα παραμένουν ακλόνητα" τόνισε.

    Η ίδια υπογράμμισε ότι η Αριζόνα ενήργησε γιατί η Ουάσινγκτον δεν το είχε κάνει και πως η αστυνομία θα εκπαιδευθεί στη σκέψη τού τι συνιστά "εύλογη υποψία" ότι κάποιος είναι παράνομος μετανάστης. "Δεν γνωρίζω πώς μοιάζει ένας παράνομος μετανάστης" είπε απαντώντας σε μία ερώτηση.

    Ο νόμος της Αριζόνα είναι ο πιο αυστηρός μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού μεταναστευτικών μέτρων που εγκρίνονται από πολιτείες των ΗΠΑ.

    Απαιτεί από τους πολιτειακούς και τοπικούς αστυνομικούς να συλλαμβάνουν όσους δεν είναι σε θέση να παράσχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Καθιστά, επίσης, ποινικό αδίκημα τη μεταφορά κάποιου που είναι παράνομος μετανάστης, καθώς και την πρόσληψη ημερήσιων εργατών στο δρόμο.

    Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ σε 90 ημέρες.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: CNN: Arizona governor signs immigration bill Είδηση: 35828


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 24 April 2010 - 8:53:52 UTC