Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομπάμα: Από τις χειρότερες ωμότητες οι σφαγές των Αρμενίων
  • [02] Χρυσός ο Μάρας, ασημένιοι οι Κοσμίδης, Τσολακίδης
  • [03] ΣΥΝ: Δημοψήφισμα και πρόσκληση στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς
  • [04] Δεύτερη θητεία για τον Αυστριακό πρόεδρο

    [01] Ομπάμα: Από τις χειρότερες ωμότητες οι σφαγές των Αρμενίων

    Κυριακη, 25 04 2010 20:47

    Μια από τις χειρότερες ωμότητες του 20ου αιώνα, χαρακτήρισε τις σφαγές των Αρμενίων ο Αμερικανός πρόεδρος, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφέρει τον όρο 'γενοκτονία'. Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας χαιρέτισε το μήνυμα του Μπάρακ Ομπάμα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών το χαρακτήρισε απαράδεκτο. Η συγκέντρωση Τούρκων πολιτών στην Κωνσταντινούπολη, για να τιμήσουν την 95η επέτειο, προκάλεσε την οργή των εθνικιστών.

    "Απαράδεκτη η δήλωση Ομπάμα"

    Την αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα για την 95η επέτειο από τη γενοκτονία των Αρμενίων: "Αυτή την ημέρα μνήμης, σιωπούμε και θυμόμαστε ότι πριν από 95 χρόνια άρχισε μία από τις χειρότερες ωμότητες του 20ου αιώνα".

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου: "Οι τουρκικές και οι αμερικανικές σχέσεις είναι σχέσεις στρατηγικής, με μεγάλο εύρος και βαθιές. Περιμένουμε από τους Αμερικανούς ηγέτες να καταλάβουν αυτή την προοπτική της στρατηγικής συνεργασίας, αλλά την ίδια στιγμή να προσπαθήσουν να σεβαστούν τον πόνο μας για την ιστορία".

    Αντιθέτως, τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "Η δήλωση δείχνει ότι η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση έλαβε υπόψη της τις ευαισθησίες μας".

    Στην Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες Τούρκοι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν όσους σφαγιάστηκαν το 1915, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

    Στην Αρμενία, έγιναν τελετές για το 1,5 εκατομμύριο που σφαγιάστηκε πριν από περίπου έναν αιώνα.

    Εκδηλώσεις για τη γενοκτονία των Αρμενίων έγιναν επίσης σε πολλά μέρη του κόσμου.

    Ημέρα μνήμης

    Στην Αθήνα, η ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων εορτάστηκε κι εφέτος με την καθιερωμένη πολιτική εκδήλωση, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, των δικαστικών και στρατιωτικών αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αρμενικής κοινότητας.

    Στην εκδήλωση βραβεύθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης για τη συμβολή του στην αναγνώριση της γενοκτονίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πορεία προς το Σύνταγμα και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 35855

    [02] Χρυσός ο Μάρας, ασημένιοι οι Κοσμίδης, Τσολακίδης

    Κυριακη, 25 04 2010 21:01

    Μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Μπέρμιγχαμ. Οι Έλληνες αθλητές έγραψαν ιστορία, καθώς ο Βλάσης Μάρας πήρε το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο και ο Βασίλης Τσολακίδης το ασημένιο στο δίζυγο, ακολουθώντας το δρόμο που είχε ανοίξει λίγο νωρίτερα ο Λευτέρης Κοσμίδης (ασημένιο στις ασκήσεις εδάφους). Η συγκομιδή των τριών μεταλλίων συνιστά ισοφάριση ρεκόρ για την ελληνική ενόργανη γυμναστική, που είχε πανηγυρίσει ανάλογη τριπλή διάκριση μόνο στο ευρωπαϊκό της Πάτρας το 2002.

    Σχετική είδηση: "Χρυσός" ο Μάρας, ασημένιοι οι Κόσμίδης, Τσολακίδης

    Είδηση: 35856

    [03] ΣΥΝ: Δημοψήφισμα και πρόσκληση στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς

    Κυριακη, 25 04 2010 21:26

    Κατά πλειοψηφία ενέκρινε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ στη συνεδρίασή της την Κυριακή το Σχέδιο της Πολιτικής Απόφασης που επεξεργάστηκε επιτροπή του κόμματος. Στην απόφαση της ΚΠΕ επαναδιατυπώνεται η έντονη κριτική του ΣΥΝ στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ-ΕΕ καθώς και η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απόρριψή του.

    Πρόσκληση για κοινή δράση

    Στην απόφαση διατυπώνεται και η πρόσκληση προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς "για κοινή δράση στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πλατιού μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και τις επιπτώσεις από την προσφυγή στο μηχανισμό του ΔΝΤ-ΕΕ".

    Ακόμα στην απόφαση διατυπώνεται ένα πλήρες κείμενο προτάσεων για την έξοδο από την σημερινή οικονομική κρίση, καθώς και η ανάγκη συγκεκριμένων δομικών αλλαγών στο σημερινό πλαίσιο της ΕΕ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35858

    [04] Δεύτερη θητεία για τον Αυστριακό πρόεδρο

    Κυριακη, 25 04 2010 21:13

    Για μια νέα εξαετή θητεία και με εντυπωσιακή πλειοψηφία, σχεδόν 79%, ο 71 χρονος υπερκομματικός υποψήφιος, με σοσιαλδημοκρατικές ρίζες, Χάιντς Φίσερ, επανεξελέγη την Κυριακή ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, επικρατώντας των δύο αντιπάλων του, της υποψήφιας του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς και του υποψήφιου του πρωτοεμφανιζόμενου Χριστιανικού Κόμματος Αυστρίας, Ρούντολφ Γκέρινγκ.

    Με ποσοστό σχεδόν 79%

    Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης που έγιναν αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 18.00 ώρα Ελλάδας και καταμετρημένο το 55% των ψηφοδελτίων, ο κ. Φίσερ επανεκλέγεται με ποσοστό 78,7%, ενώ η κ. Ρόζενκραντς αποσπά 15,5% και ο κ. Γκέρινγκ 5,8%, ενώ το ποσοστό συμμετοχής, 52%, είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο των τελευταίων προεδρικών εκλογών του 2004, που ήταν 72%.

    Σε πρώτες τοποθετήσεις πολιτικών αναλυτών, η επανεκλογή του μέχρι τώρα κατόχου του ύπατου αξιώματος της χώρας, Χάιντς Φίσερ, χαρακτηρίζεται ως απόδειξη της επιθυμίας των ψηφοφόρων για συνέχεια και σταθερότητα και ως μεγάλη ήττα για τον αρχηγό των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος προέβλεπε για την υποψήφιά του, Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς, ποσοστό 35%.

    Κατά τις σημερινές προεδρικές εκλογές, σχεδόν 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αυστρία - ανάμεσά τους για πρώτη φορά δεκαεξάχρονοι και δεκαεπτάχρονοι που απέκτησαν δικαίωμα ψήφου με προπερσινό νόμο - καλούνταν στις κάλπες για να εκλέξουν, για τα επόμενα έξι χρόνια, τον ομοσπονδιακό πρόεδρό τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35857


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 25 April 2010 - 20:54:02 UTC