Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κάλεσμα σε συστράτευση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση
  • [02] Ελεύθερη πτώση στο ΧΑΑ - στα ύψη το spread
  • [03] Παρέμβαση Παπούλια για την Οικονομία
  • [04] Πόλεμος κατά της διαφθοράς στις πολεοδομίες
  • [05] Χάος στο ουκρανικό κοινοβούλιο
  • [06] Τέσσερις συνήθειες που μπορούν μας γεράσουν κατά 12 χρόνια
  • [07] Εκρήξεις στη Σομαλία
  • [08] Ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ κατά της πειρατείας στη Σομαλία
  • [09] Ο Bobby McFerrin στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [10] Συνεχίζονται οι καταθέσεις για το Βατοπαίδι
  • [11] Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες κατά του Μπακίγεφ
  • [12] Μαραθώνιος για το πακέτο στήριξης
  • [13] Ε.ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ:«Θα διαπραγματευτούμε σκληρά, η κόκκινη γραμμή είναι η επιβίωση του ελληνικού λαού και της χώρας και το μέλλον των
  • [14] Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:«Πιστεύουμε ότι είναι λάθος το ότι έφτασε η χώρα στην ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ.»
  • [15] Γερουλάνος:Καταδίκασε τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά
  • [16] Αρνητικά κρίνουν οι πολίτες την ανάμειξη του ΔΝΤ
  • [17] Συνάντηση ΕΣΕΕ - Α. Λοβέρδου
  • [18] Αποζημιώσεις και πρόστιμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
  • [19] Ανώτερα στελέχη της Goldman Sachs καταθέτουν στην αμερικανική Γερουσία
  • [20] Περαιτέρω μείωση του ελλείμματος συνιστά ο Γ. Προβόπουλος

    [01] Κάλεσμα σε συστράτευση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση

    Τριτη, 27 04 2010 13:07

    Πατριωτικό καθήκον χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός το να παραδώσει, όπως είπε, περήφανη την Ελλάδα που παρέλαβε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε συστράτευση προκειμένου να βγει η χώρα από την κηδεμονία και την επιτήρηση και όπως χαρακτηριστικά είπε, βρισκόμαστε στη δυσκολότερη στιγμή μετά τη μεταπολίτευση. Επέδειξε πυγμή τονίζοντας ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να αναγεννηθεί η χώρα και να νιώσουν ασφαλείς οι πολίτες και εξήγησε στους βουλευτές τις συνθήκες και την αναγκαιότητα, που επέβαλλαν την προσφυγή της χώρας μας στον μικτό μηχανισμό.

    Σε δραματικούς τόνους η ομιλία του Πρωθυπουργού

    Αποφασισμένος να πράξει αυτά που πρέπει για την ανάκαμψη της χώρας δήλωσε μιλώντας στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας, και ζήτησε συστράτευση και κοινό αγώνα, από όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης ώστε η χώρα να τα καταφέρει πιο δυνατή από την κρίση.

    "Παραλάβαμε την Ελλάδα στα πρόθυρα της κατάρρευσης και θα την παραδώσουμε δυνατή, αξιόπιστη, περήφανη και βιώσιμη" τόνισε ο Πρωθυπουργός και δήλωσε προσωπικά αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται στο χρόνο που χρειάζεται για να αναγεννηθεί η χώρα και να νοιώσουν ασφαλείς οι πολίτες."Σήμερα είναι η ώρα να πάμε στην αναγέννηση της πατρίδας. Ή τώρα ή ποτέ. Θα τα καταφέρουμε όμως", πρόσθεσε.

    Ασκώντας παράλληλα κριτική σε όσους είναι αρνητικοί στο μηχανισμό στήριξης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό για να μπορέσει η χώρα να αποφύγει την κατρακύλα στη χρεοκοπία και όπως είπε αυτός ο μηχανισμός στήριξης θα προσφέρει στη χώρα το χρόνο και την ηρεμία για να προωθηθούν οι αλλαγές που χρειάζονται.

    "Εάν δεν υπήρχε ο μηχανισμός δεν θα είχαμε πού την κεφαλήν κλίνη", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Σχολιάζοντας, το σύνθημα "έξω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", ο ίδιος είπε ότι θα μπορούσε να προσυπογράψει και αυτό αλλά και το "έξω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Γιατί, όπως είπε, "δεν θέλουμε επιτήρηση". Ωστόσο πρόσθεσε, υπάρχει μια θεμελιακή διαφορά μεταξύ της κυβέρνησης και όσων συνθηματολογούν, διότι δεν πρόκειται (το ΔΝΤ και η ΕΕ) να φύγουν με τη βία αλλά μόνο όταν μπει η χώρα σε τάξη. Και στο σημείο αυτό εισέπραξε τα πιο θερμά χειροκροτήματα από τους βουλευτές του Κινήματος, τους οποίους κάλεσε να αντισταθούν όλοι μαζί αλλά να αντισταθούν στις παλιές πρακτικές και την ανομία, αναδεικνύοντας παράλληλα ό,τι καλύτερο έχει ο Ελληνισμός.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα περνά τις δυσκολότερές στιγμές από την διδακτορία, έκανε λόγο για πρωτόγνωρες για την Ελλάδα προκλήσεις και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί με την τρόικα όλες τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος για την επόμενη τριετία και θα προστατεύσει τους αδύναμους.

    "Έχουμε αναλάβει ιστορικές ευθύνες και οι πολιτικές μας αποφάσεις θα είναι καθοριστικές", ανέφερε ο Πρωθυπουργός, και κάλεσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει από κοινού τη μάχη με την κυβέρνηση για μια νέα Ελλάδα.

    Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του άσκησε δριμύτατη οξεία κριτική στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατηγόρησε ότι με τις πολιτικές της οδήγησε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

    "Άκουσα μια συγγνώμη που ισοδυναμεί με ομολογία αμαρτιών. Και αυτή η συγγνώμη πρόσθεσε αφορούσε το παρελθόν αλλά όχι το παρόν και το μέλλον. Αλλά συγγνώμη, όπως σημαίνει ότι είμαι έτοιμος να αλλάξω, και αυτό ούτε το άκουσα ούτε το είδα", πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ήθελε από την κυβέρνηση να κρύψει κάτω από το χαλί τις αμαρτίες της.

    Ταυτόχρονα χαρακτήρισε τη στάση της διεθνής κοινότητας, ως σκωτσέζικο ντους και έκανε μάλιστα λόγο για "ανεύθυνους λαϊκιστές" ακόμα και "εγκάθετους" που δημιουργούν διεθνώς κλίμα εναντίον της χώρας, ωστόσο αναγνώρισε ότι κάποιοι στην Ευρώπη ακόμη δυσπιστούν για τις προθέσεις της χώρας, αλλά αυτό που έχει σημασία, είναι ότι υπάρχει πλέον η συλλογική ευρωπαϊκή βούληση είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Παπακωνσταντίνου: Κρίσιμη ημέρα η 19η Μαΐου

    Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι η Ελλάδα, ζει στιγμές εθνικής επιβίωσης και επισήμανε ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων, καθώς όπως είπε όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος.

    Οι αριθμοί δείχνουν μια εικόνα κατάρρευσης της χώρας, υπογράμμισε, χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη σημερινή συγκυρία και πρόσθεσε, ότι αν και η κυβέρνηση θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να απλώσει τις μεταρρυθμίσεις, αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει καθώς η πίεση των διεθνών αγορών που ποντάρουν κατά της Ελλάδας είναι μεγάλη.

    Σχετικά με τη διαπραγμάτευση που γίνεται αυτό το διάστημα με την "τρόϊκα", προανήγγειλε ότι "θα οδηγήσει σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τριετές πρόγραμμα" και πρόσθεσε ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνει η πιο δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών από την εφαρμογή των οποίων, θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης και επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

    "Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση. Ότι προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης θα εφαρμοστεί απολύτως", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκρουστεί με πολύ κόσμο και να μην χαϊδέψει αυτιά, προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλαγές που χρειάζονται.

    Ο Υπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη ημέρα την 19η Μαΐου, καθώς, όπως είπε, μέχρι τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το κείμενο, να έχει συμφωνηθεί, να έχει υπογραφεί και να έχει αρχίσει η εκταμίευση του δανείου, ωστόσο εξέφρασε την βεβαιότητα ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατέληξε τονίζοντας ότι εάν κάνουμε εκείνα που υποσχεθήκαμε και για τα οποία μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός μέσα σε τρία χρόνια θα μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι.

    Παπουτσής: "Συντασσόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις"

    "Έχουμε πλήρη συνείδηση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, της πλήρους διάλυσης του κρατικού μηχανισμού και των αδιεξόδων που δημιούργησε η ΝΔ, αλλά έχουμε και πλήρη συνείδηση της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλει ο Πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση τους τελευταίους επτά μήνες", δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ, Χρήστος Παπουτσής και τόνισε ότι όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν πλήρη συνείδηση της αγωνίας των πολιτών, όσο αποκαλύπτεται "η τραγική κατάσταση που οδήγησε την οικονομία η ΝΔ και ο κ. Καραμανλής μέχρι να αποδράσει από την εξουσία τον προηγούμενο Σεπτέμβριο".

    Ο κ. Παπουτσής διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι το σύνολο της ΚΟ ανεξαιρέτως, έχει στρατευθεί στην προσπάθεια που γίνεται και ανταποκρίνεται με όλες του τις δυνάμεις στο "μεγάλο πατριωτικό προσκλητήριο που απευθύνατε στις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας" και στέκεται στο πλευρό του Πρωθυπουργού, με δημιουργικές παρεμβάσεις, κριτική, σκληρή δουλειά και συνεχή επαφή με τους πολίτες".

    Τι είπαν οι βουλευτές

    Τη στήριξή τους στον Πρωθυπουργό και στο έργο της κυβέρνησης εξέφρασαν στις ομιλίες τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταφέροντας ταυτόχρονα την αγωνία, την ανασφάλεια και το φόβο, όπως είπαν, που διακατέχει τους πολίτες, οι οποίοι παράλληλα αγωνιούν και για τις προοπτικές της χώρας, ενώ απαιτούν τιμωρία των ενόχων για την σημερινή κατάσταση της χώρας.

    Οι βουλευτές θεώρησαν ως αναπόφευκτη την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, μερικοί εξ' αυτών όμως είπαν ότι αυτό δεν σημαίνει πως για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν "κόκκινες γραμμές".

    Παπανδρέου: "Πατριωτικό καθήκον η σωτηρία της Ελλάδας"

    "Είμαστε εμείς που θέλουμε να αλλάξουμε τη χώρα", τόνισε στη δευτερολογία του ο Γιώργος Παπανδρέου και αναφερόμενος στο φόβο που προκαλεί το πέρασμα του ΔΝΤ από άλλες χώρες, δήλωσε ότι το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά τί θα κάνουμε εμείς για να βγούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο και πρόσθεσε ότι η μόνη εγγύηση γι΄αυτό είναι να κάνουμε εμείς τις αλλαγές.

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών του Κινήματος για το αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε αποτελεί πατριωτικό καθήκον η σωτηρία της Ελλάδας και ότι μπροστά στη βαρβαρότητα η κυβέρνηση επιλέγει την ανθρωπιά και την εξασφάλιση των αδυνάμων.

    "Δεν θα πληρώνει ο μικρός και θα απαλλάσσεται ο ισχυρός", επισήμανε και τόνισε πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία για όσους έφεραν την Ελλάδα σε αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση.

    Αντιδράσεις

    Απάντηση Παναγιωτόπουλου στην ομιλία Παπανδρέου

    Απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Παπανδρέου κατά του Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε πως "το ότι ο κ. Σαμαράς είχε την τόλμη να ζητήσει συγγνώμη για τα όποια λάθη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι πράξη ευθύνης και δείγμα νέας πολιτικής συμπεριφοράς που απαιτεί ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Αντίθετα ο κ. Παπανδρέου δεν έχει το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη για τα δεινά που έφερε στη χώρα επί δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ. Ο λαός βλέπει τη διαφορά".

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος καταλόγισε στον Γ. Παπανδρέου προσωπικές ευθύνες για την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον κατηγόρησε για λαϊκισμό.

    "Οι τεράστιες ευθύνες του κ. Παπανδρέου για το ΔΝΤ και τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις ότι δήθεν τα λεφτά υπάρχουν, δεν καλύπτονται σήμερα με φθηνούς λαϊκισμούς" ,τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Σχόλιο ΚΚΕ

    "Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν ένα παραλήρημα απειλών προς το λαό και συκοφάντησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Επιβεβαίωσε και πάλι ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να επιβάλλει την πολιτική του κεφαλαίου διά πυρός και σιδήρου. Παρουσίασε με κυνικότητα την προσφυγή στον δανεισμό ΕΕ - ΔΝΤ ως σωτήρια για τη χώρα που ωφελεί όλους, ενώ ωφελεί μόνο την πλουτοκρατία", σχολίασε το ΚΚΕ.

    Η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, αλλά και η λιτότητα θα είναι μακράς διάρκειας, σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    "Η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού αποτελεί μνημείο υποκρισίας και προκλητικότητας. Αλήθεια ποιον μπορεί να πείσει ο κ. Πρωθυπουργός όταν καλεί σε «συστράτευση για να βγει η χώρα από την κηδεμονία»; Δεν ήταν αυτός που παρέδωσε τα κλειδιά της χώρας στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ; Δεν ήταν η πολιτική που ακολούθησε αυτή που άνοιξε το δρόμο στον μηχανισμό ΔΝΤ-Ε.Ε.; Αυτοί που ευθύνονται για την κρίση, μαζί με τους προκατόχους τους, εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες", τόνισε ο Συνασπσισμός.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Περαιτέρω μείωση του ελλείματος ζητά ο Γ. Προβόπουλος, Μέτρα σε βάθος τριετίας ζήτησε η Μέρκελ

    Είδηση: 35924

    [02] Ελεύθερη πτώση στο ΧΑΑ - στα ύψη το spread

    Τριτη, 27 04 2010 17:37

    Ασφυκτικές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με την αγορά να καταγράφει κάθετη πτώση, διασπώντας καθοδικά τόσο τα επίπεδα των 1.800 μονάδων όσο και αυτά των 1.700 μονάδων.O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.696,68 μονάδες σημειώνοντας κάθετη πτώση σε ποσοστό 6,00%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 335,676 εκατ. ευρώ. Αλλεπάλληλα ρεκόρ καταρρίπτει το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, το οποίο σκαρφάλωσε στις 700 μονάδες βάσης, με τους επενδυτές να κάνουν λίγο για περαιτέρω διεύρυνσή του.

    Πτωτικά οι δείκτες

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών σημείωσε πτώση σε ποσοστό 6,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,48% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 7,28%.

    Ολοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών -11,41% και των Τραπεζών -9,23%.

    13 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 193 πτωτικά και 26 παρέμειναν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές :Εκδόσεις Λιβάνη +10,00%, Σέλμαν (κο) +5,00%, Μevaco +5,00%, Nutriart+3,45% και Ιλυδα +2,44%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Βωβός -22,35%, Dionic -20,00%, Sprider -19,67% και Παρνασσός -18,84%. Είδηση: 35941

    [03] Παρέμβαση Παπούλια για την Οικονομία

    Τριτη, 27 04 2010 14:33

    Παρέμβαση στο θέμα της οικονομίας έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση, σημείωσε ωστόσο ότι θα χρειαστούν πικρές θυσίες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

    "Aισιοδοξία, αλλά και πικρές θυσίες"

    Την αισιοδοξία του ότι θα κερδίσουμε τη μάχη εξέφρασε ο Κ. Παπούλιας μετά τη συνάντησή του με τον υπ. Εξωτερικών των Εμιράτων . Ο κ. Παπούλιας μίλησε στον επισκέπτη του για τις δυσκολίες που περνάει η Ελλάδα οι οποίες, όπως επεσήμανε, "δεν οφείλονται ολοκληρωτικά σε μάς" αλλά σε πολλούς λόγους και αιτίες όπως η κερδοσκοπική μανία ορισμένων κύκλων".

    "Και η γειτονιά σας δοκίμασε αυτό το πικρό παιγνίδι αυτών των κύκλων" κατέληξε ο κ. Παπούλιας, απευθυνόμενος στον ΥΠΕΞ των Εμιράτων. "Εσείς είχατε πολλές δυνάμεις και πολλές εφεδρείες και τα καταφέρατε. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουμε με πολλές θυσίες και δυστυχώς με πικρές θυσίες από τους αδύναμους" πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ενίσχυση της συνεργασίας με τα ΗΑΕ

    Ο υπ. Εξωτερικών, σεϊχης Αμντουλάχ Μπιν Σαϋέντ αλ Ναχράν αναφέρθηκε στη συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα που έχει προωθηθεί, όπως είπε, ιδιαίτερα τους τελευταίους τρεις μήνες ενώ δήλωσε την ικανοποίησή του που "υπάρχουν επενδυτικά κεφάλαια που θα έρθουν από τη χώρα τους προς τη δική μας κι ακόμη ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε αυτές τις επενδύσεις."

    Μετά από την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο σεϊχης επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα με τον οποίο υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας.

    Σε δηλώσεις του ο Δ. Δρούτσας ανέτρεξε στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Παπούλια στο Αμπού Ντάμπι, αλλά και στις δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν πρόσφατα ανάμεσα στις δύο χώρες (για την αποφυγή διπλής φορολογίας και για τις αεροπορικές συνδέσεις) ενώ τόνισε, πως η τρίτη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα αφορά την πολιτική συνεργασία ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών.

    Ο Eλληνας υπουργός θύμισε επίσης στην έντονη δραστηριοποίηση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι η ελληνική κυβέρνηση "με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσει το απαραίτητο νομικό περιβάλλον που θα ευνοήσει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων".

    Ο Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν επεσήμανε ότι η χώρα του προωθεί την οικονομική ανάπτυξη μέσω της συνεργασίας, όπου "πρωτοποριακό ρόλο έχει η φίλη Ελλάδα", υπογράμμισε ότι "αναζητούνται νέοι τομείς επενδύσεων" και στο πλαίσιο αυτό σήμερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στον πολιτισμό, τον τουρισμό και στην ενέργεια, ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Πηγή: NET, NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35927

    [04] Πόλεμος κατά της διαφθοράς στις πολεοδομίες

    Τριτη, 27 04 2010 17:07

    Στην κορυφή των δημόσιων υπηρεσιών που καταγγέλλονται για φαινόμενα διαφθοράς βρίσκονται οι πολεοδομίες, σύμφωνα με τους ελέγχους των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Για πρώτη φορά γίνεται γνωστό ότι προϊστάμενος της πολεοδομίας παύεται από τα καθήκοντα του, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα εισοδήματα του δεν δικαιολογούνταν από τον μισθό του. Πρόκειται για τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας Σύρου, ο οποίος ελέγχθηκε από τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης για την περίοδο 2003-2006. Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μπει τέλος στην ατιμωρησία και τη διαφθορά, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

    Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σύρου

    635.000 ευρώ σε καταθέσεις, μετοχές, οικόπεδο σε περιοχή -φιλέτο της Σύρου και πολυτελές αυτοκίνητο είχε στην κατοχή του ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σύρου. Περιουσία που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από το μισθό του. Οι επιθεωρητές τον ήλεγξαν για το διάστημα 2003-2006.

    Στις 19 Απριλίου ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας Σύρου παύθηκε από τα καθήκοντά του. Για την απόλυση του θα κρίνει το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο ή το Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι πάντως η πρώτη φορά που γίνεται γνωστή η απόλυση επικεφαλής πολεοδομικού γραφείου παρότι οι πολεοδομίες, σύμφωνα με τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, πρωταγωνιστούν στα φαινόμενα διαφθοράς.

    Η έρευνα στην Πολεοδομία της Σύρου δεν θα περιοριστεί μόνον στο διευθυντή της, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους υπαλλήλους.

    Aπαντώντας σε ερώτηση σχετική με τους ελέγχους, που πραγματοποιούνται από το Σώμα επιθεωρητών - ελεγκτών δημόσιας διοίκησης, o υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτό τον δρόμο. Να τελειώσει επιτέλους η ατιμωρησία στο κράτος, στη Δημόσια Διοίκηση, παντού», δήλωσε ο υπουργός.

    Πηγή: NET Είδηση: 35938

    [05] Χάος στο ουκρανικό κοινοβούλιο

    Τριτη, 27 04 2010 16:01

    Δείτε το video

    Χάος προκλήθηκε στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας με καπνογόνα και αβγά να εκτοξεύονται κατά του προέδρου. Το σώμα ενέκρινε εκείνη την ώρα συμφωνία με τη Ρωσία, βάσει της οποίας παρατείνεται η παραμονή του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το 2042 με αντάλλαγμα πιο φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ουκρανία.

    Επικυρώθηκε η συμφωνία με τη Ρωσία

    Χάος επικράτησε στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης εκτόξευσαν καπνογόνα κατά του προέδρου του σώματος, για να ακολουθήσουν αυγά, αλλά και άλλα αντικείμενα.

    Ο πρόεδρος, κάτω από τις μαύρες ομπρέλες που άνοιξαν οι άνδρες της ασφάλειας, προσπάθησε να συνεχίσει τη διαδικασία, η οποία, παρά τις σκηνές συνεχίστηκε και η συμφωνία με τη Ρωσία, στην οποία αντιδρούσαν επικυρώθηκε. Έξω πάντως από το κοινοβούλιο οι ταραχές συνεχίστηκαν.

    Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα παραμείνει στην Κριμαία, στην Ουκρανία, μέχρι το 2042 - γεγονός που αποτελεί εθνική προδοσία για τους βουλευτές που αντιδρούν, μεταξύ των οποίων και πολλοί εθνικιστές που ξεδίπλωσαν τεράστιες ουκρανικές σημαίες στη Βουλή.

    Ως αντάλλαγμα, η Ουκρανία, με τον φιλορώσο πρόεδρό της Βίκτορ Γιανουκόβιτς, θα έχει μεγάλη έκπτωση στην αγορά του ρωσικού φυσικού αερίου - κάτι που εντυπωσιάζει ακόμη και τον Ρώσο πρωθυπουργό.

    "Θα ... έτρωγα τον πρόεδρό σας Γιανουκόβιτς, για τα λεφτά που μας ζήτησαν. Δεν υπάρχει βάση στον κόσμο που να κοστίζει τόσο πολύ. Σε δέκα χρόνια θα έχουμε πληρώσει 40-45 δισ. δολάρια" σημείωσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Την ίδια ώρα, όμως, μια νέα ρωσική πρόταση για πλήρη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, φέρνει τις πολιτικές ηγεσίες Ρωσίας - Ουκρανίας ακόμη πιο κοντά, καθώς ο Γιανουκόβιτς φέρεται να την αντιμετωπίζει θετικά.

    Πηγή: NET Είδηση: 35935

    [06] Τέσσερις συνήθειες που μπορούν μας γεράσουν κατά 12 χρόνια

    Τριτη, 27 04 2010 18:07

    Υγεια

    Ο συνδυασμός τεσσάρων ανθυγιεινών συνηθειών -κάπνισμα, υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, σωματική αδράνεια και ανθυγιεινή διατροφή- μπορούν να γεράσουν έναν άνθρωπο κατά 12 έτη, προειδοποιούν ερευνητές.

    H έρευνα

    Η Elisabeth Kvaavik από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και οι συνάδελφοί της, που παρακολούθησαν σχεδόν 5.000 Βρετανούς ενήλικες για 20 έτη, βρήκαν ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης απεβίωσαν 91 από τα 314 άτομα που είχαν και τις τέσσερις αυτές ανθυγιεινές συνήθειες (29%), σε σύγκριση με μόνο 32 από τα 387 άτομα που δεν είχαν καμία από τις τέσσερις αυτές συνήθειες (8%).

    Οι επικίνδυνες συνήθειες ήταν: κάπνισμα, κατανάλωση πάνω από τριών αλκοολούχων ποτών ημερησίως για τους άνδρες και πάνω από δύο για τις γυναίκες, σωματική άσκηση λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα και πρόσληψη φρούτων και λαχανικών λιγότερο από τρεις φορές ημερησίως. Οι συνήθειες αυτές σε συνδυασμό αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου και έκαναν τα άτομα που τις είχαν να φαίνονται 12 έτη μεγαλύτερα από τα άτομα που ακολουθούσαν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

    Η ομάδα που ακολουθούσε πιο υγιεινό τρόπο ζωής περιλάμβανε άτομα που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και άτομα που είχαν διακόψει το κάπνισμα, άτομα που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, καθώς και γυναίκες που έπιναν λιγότερα από δύο ποτά και άνδρες που έπιναν λιγότερα από τρία ποτά ημερησίως, άτομα που ασκούνταν τουλάχιστον δύο ώρες εβδομαδιαίως και άτομα που κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον τρεις φορές ημερησίως.

    Όπως αναφέρεται στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine, τα πιο συχνά αίτια θανάτου που καταγράφηκαν ήταν η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος, νόσοι που και οι δύο σχετίζονται με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

    "Ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν απαιτεί υπερβολικές θυσίες", τόνισε η Kvaavik. Για παράδειγμα, προσθέτει η ερευνήτρια, ένα καρότο, ένα μήλο και ένα ποτήρι πορτοκαλάδα ημερησίως καλύπτουν την απαιτούμενη ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών της μελέτης.

    Αν και τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι όλοι όσοι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής θα ζήσουν περισσότερο από τα άτομα με ανθυγιεινές συνήθειες, ο υγιεινός τρόπος ζωής σίγουρα αυξάνει τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, επισημαίνουν επιστήμονες.

    Πηγή: healthview Είδηση: 35942

    [07] Εκρήξεις στη Σομαλία

    Τριτη, 27 04 2010 18:55

    'Eκρυθμη κατάσταση έχουν δημιουργήσει στη Σομαλία, οι εκρήξεις βομβών και ναρκών, με τις συνεχείς απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και με μεγάλο αριθμό τραυματιών.

    Την Τρίτη από έκρηξη νάρκης κοντά σε τζαμί, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν. Το τζαμί Άμπου Χουρέιρα στην Αγορά Μπακαρά, αποτελεί βάση ανταρτών που αντιμάχονται τα στρατεύματα της μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ).

    Σε άλλο περιστατικό με αποδέκτη της επίθεσης τα στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης, οδηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά και με οδηγό βομβιστή αυτοκτονίας, εξουδετερώθηκε πριν μπει στη βάση των στρατευμάτων, με αποτέλεσμα της έκρηξης το θάνατο του οδηγού και τον τραυματισμό δύο στρατιωτών. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση των ανταρτών "Σεμπάμπ". Στη Σομαλία οι ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος των νότιων και κεντρικών περιοχών, ενώ η φιλοδυτική κυβέρνηση ελέγχει μόνο μέρος της πρωτεύουσας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς

    Είδηση: 35944

    [08] Ομόφωνη απόφαση του ΟΗΕ κατά της πειρατείας στη Σομαλία

    Τριτη, 27 04 2010 18:22

    Ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία όλα τα κράτη καλούνται να σκληρύνουν την στάση και τους νόμους τους, που αφορούν στην πειρατεία και συγκεκριμένα τις δίκες και τις φυλακίσεις των πειρατών που δρουν στα ανοικτά των σομαλικών ακτών υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Ρωσίας.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα 15 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν όλα τα κράτη περιλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στο Κέρας της Αφρικής, "να ποινικοποιήσουν την πειρατεία στους εθνικούς τους νόμους ενώ τάσσονται υπέρ της προσαγωγής σε δίκες ατόμων που θεωρούνται ύποπτα για πειρατείες καθώς και να φυλακίζονται οι πειρατές που έχουν συλληφθεί στα ανοικτά της Σομαλίας και έχουν καταδικαστεί για το αδίκημα αυτό".

    Στο κείμενο ζητείται επίσης από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν να παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός τριών μηνών μια έκθεση που να περιέχει πολλά ενισχυμένα σχέδια του διεθνούς νομικού συστήματος που θα επιτρέπουν να δικάζονται οι πράξεις πειρατείας και οι ένοπλες επιθέσεις που διαπράττονται στα ανοικτά της Σομαλίας.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35945

    [09] Ο Bobby McFerrin στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Τριτη, 27 04 2010 17:21

    Δείτε το video

    Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής, o καλλιτέχνης των δέκα μουσικών βραβείων Grammy, Bobby McFerrin, θα δώσει μία και μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 31 Μαΐου. Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκινάει τη Δευτέρα 3 Μαΐου.

    Ο Bobby McFerrin είναι ένα από τα φυσικά θαύματα του μουσικού κόσμου αφού η έκταση της φωνής του αγγίζει τις 4 οκτάβες, και θεωρείται ο περισσότερο γνωστός στον κόσμο ανανεωτής, αυτοσχεδιαστής της φωνητικής μουσικής, ένας παγκόσμια αναγνωρισμένος διευθυντής κλασικής ορχήστρας και ο δημιουργός του περίφημου και γνωστότερου τραγουδιού του 20ου αιώνα "Don't worry be happy".

    Η συναυλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα περιέχει μια μουσική παλέτα με όλα τα είδη, από τη Jazz και τη Rock μέχρι R&B, Κλασική αλλά και Ethnic μουσική όλα αυτά μαζί, ακόμα και στο ίδιο τραγούδι.

    Για όσους δεν τον έχουν ακούσει ποτέ είναι κάτι εξειδικευμένο, διαφορετικό, πρωτότυπο, ένα δώρο, αφού δεν μπορεί να καταταγεί σ' ένα συγκεκριμένο είδος ούτε η φωνή του και οι δυνατότητές της να ταξινομηθούν δεδομένου ότι είναι ένα θαύμα της φύσης μ' ένα ήχο που είναι αποκλειστικά και μοναδικά «δικός του» και ξεπερνά όρια αγκαλιάζοντας πολλές κουλτούρες.

    Συνεχής εφεύρεση και δημιουργία

    Όταν ηχογράφησε τη μεγάλη του επιτυχία "Don't worry be happy" το 1988 εκτοξεύθηκε αμέσως στο No1 των charts στην Αμερική - για πρώτη φορά έγινε κάτι τέτοιο με τραγούδι a capella - αλλά και σε πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

    Παρόλο τη μεγάλη διεθνή αναγνώριση και τα 10 μουσικά βραβεία GRAMMY ο Booby McFerrin δε σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζει να εφευρίσκει τρόπους και να οδηγεί το κοινό σε νέους μουσικούς δρόμους, ιδιαίτερα όταν το καλεί να τον συνοδεύσει σ' ένα τραγούδι του πράγμα που συνήθως κάνει σε κάθε εμφάνισή του. Αυτή τη μουσική εμπειρία θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν οι θαυμαστές του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 31 Μαΐου.

    INFO

    Κρατήσεις- Πληροφορίες: ΕΛΒΑ, τηλ.: 210-6728080, www.elvaevents.gr

    Εισιτήρια: Ταμεία Μεγάρου Μουσικής, Ομήρου 8, τηλ : 210-7282333

    Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη Ζώνη: 80 ευρώ, Α' Ζώνη 65: ευρώ, Β' Ζώνη 55: ευρώ, Γ' Ζώνη 45 : ευρώ, Φοιτητικό 30: ευρώ

    Είδηση: 35939

    [10] Συνεχίζονται οι καταθέσεις για το Βατοπαίδι

    Τριτη, 27 04 2010 16:49

    Ενώπιον της Εξεταστικής επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπαιδίου, καταθέτουν σήμερα, κατ' αντιπαράσταση ο πληρεξούσιος δικηγόρος της μονής Δημήτριος Πελέκης, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, ο διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, Γεώργιος Ξηραδάκης και ο δικηγόρος της εταιρείας Σταύρος Ζερβουδάκης.

    Τελικά, η προσπάθεια για τον εντοπισμό των 24.000 ευρώ που φέρονται ως εισπραχθέντα από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κατά τις συναλλαγές της με την Μονή Βατοπεδίου, με την κατ' αντιπαράσταση εξέταση των τεσσάρων συντελεστών του επίμαχου συμβολαίου από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, απέβη άκαρπη, αφού δεν διευκρινίστηκε τι ακριβώς συνέβη κατά την οικονομική συναλλαγή.

    Η συμβολαιογράφος Αικ. Πελέκη αν και υπογράμμισε πως δεν ήταν αρμοδιότητά της «να μετρήσει» τα χρήματα, διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα «καταβλήθηκαν».

    Με το δεδομένο αυτό υπερασπίστηκε την υπογραφή της: «Κάποιος έδωσε χρήματα ή συνεννοήθηκε μετά ότι κάτι άλλο θα γίνει. Πάντως, εκείνη την ώρα είναι δεδομένο ότι τα οικονομικά λύθηκαν πάνω στο τραπέζι. Διαφορετικά, δεν υπήρχε λόγος να είναι έτσι το συμβόλαιο. Το απλούστερο πράγμα ήταν να γίνει μια παραπομπή, όπως έχει γίνει στην ίδια σελίδα και να γραφτεί ότι δεν καταβλήθηκαν, ότι θα καταβληθούν αργότερα, ότι κατεβλήθησαν πρότερον, ότι θα συμψηφιστούν, οτιδήποτε». Πελέκη.

    Ο Γ. Ξηραδάκης αποδέχθηκε πως δεν υπήρξε παρών κατά την ανάγνωση του συμβολαίου, ούτε στις συζητήσεις περί οικονομικών, τις οποίες διεξήγαγαν «υπηρεσιακοί παράγοντες της ΚΕΔ»: «Εάν το έτερο μέρος στην προσωπική μου συναλλαγή ήταν αντίστοιχα η Μονή, που είναι ένας «δημόσιος φορέας», θα έλεγα καλή τη πίστει ότι «όσα είναι θα σου τα δώσω μετά ή θα τα πάρουμε μετά» ή οτιδήποτε. Πόσο μάλλον δε, όταν είσαι Πρόεδρος ενός Οργανισμού, όπου έχεις διακόσια άτομα από κάτω σου και βεβαίως, ρωτάς αν έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες. Μπαίνω μέσα να υπογράψω. Δεν είμαι μέσα, ούτε κατά την ανάγνωση, ούτε κατά τις συζητήσεις περί οικονομικών, ούτε σε τίποτα. Υπήρχαν οι υπηρεσιακοί της ΚΕΔ - πρέπει να ήταν δύο - τρία άτομα, που δεν μπορώ να θυμηθώ τα ονόματά τους - έφθανε την τελευταία στιγμή και ο κ. Ζερβουδάκης», είπε.

    Από πλευράς του, ο τότε δικηγόρος - παραστάτης της ΚΕΔ, Σ. Ζερβουδάκης, σημείωσε ότι δεν εμφανίζεται να χρωστάει μονάχα η Μονή χρήματα στο Δημόσιο, αλλά και το αντίστροφο.

    Από κει και πέρα, στο συγκεκριμένο συμβόλαιο, «εκπρόσωπος της ΚΕΔ, ήταν ο πρόεδρός της. Εγώ παρά ταύτα, την τελευταία στιγμή, μόλις ανέβηκα επάνω και έφτασαν σ' αυτό το σημείο, ρώτησα: «Τακτοποιήθηκε το οικονομικό»; Κάναμε και έγγραφο προς την Διοίκηση που λέμε ότι πρέπει να τακτοποιηθεί η διαφορά. Ωστόσο, νομίζω πως είχαμε καταλήξει ότι οι ανταλλαγές, ούτως ή άλλως συνεχίζονται και πως θα γίνουν ένα σωρό συμβόλαια και κάποια στιγμή, στο τέλος, θα δούμε ποιος χρωστάει σε ποιον».

    Πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προγραμματισμένη για αύριο κατάθεση των μοναχών Εφραίμ και Αρσενίου.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 35937

    [11] Απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες κατά του Μπακίγεφ

    Τριτη, 27 04 2010 16:30

    Βαρύτατες κατηγορίες, όπως φόνοι και κατάχρηση εξουσίας απαγγέλθηκαν κατά του ανατραπέντος προέδρου του Κιργιστάν Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από την προσωρινή κυβέρνηση της χώρας η οποία πρόκειται να ζητήσει από τη Λευκορωσία την έκδοσή του για να δικαστεί.

    Ο Μπακίγεφ διώκεται βάσει δύο άρθρων του ποινικού κώδικα: Για φόνους άνω των δύο ατόμων και κατάχρηση εξουσίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης Αζιμπέκ Μπεκναζάροφ.

    Ο Μπακίγεφ, ο οποίος ανατράπηκε από την αιματηρή λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε στη χώρα του στις αρχές Απριλίου και στοίχισε τη ζωή 85 ανθρώπων, κατέφυγε στη Λευκορωσία αφού έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

    Την ίδια ώρα η μη κυβερνητική οργάνωση του Κιργιστάν "Το δίκιο μας", ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη δίωξη του Μπακίγεφ για πολυγαμία.

    "Η πολυγαμία του κ. Μπακίγεφ είναι γνωστή σε όλους, αλλά η εξακρίβωση του αριθμού των συζύγων του είναι υπόθεση των ανακριτών", είπε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

    Η πολυγαμία είναι παράνομη στο Κιργιστάν, μολονότι το Ισλάμ κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια στη χώρα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35936

    [12] Μαραθώνιος για το πακέτο στήριξης

    Τριτη, 27 04 2010 15:56

    Τις αρχές Μάιου έδωσε ως ορόσημο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών της τρόικας, με τους Έλληνες αξιωματούχους, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν μιλώντας στο το Κολλέγιο των κοινοτικών επιτρόπων. Ο μηχανισμός στήριξης θα βρεθεί την Τετάρτη στο επίκεντρο των συναντήσεων στο Βερολίνο που θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος με τον διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλώντ Τρισέ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η τελική απόφαση της Γερμανίας θα ληφθεί σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας

    Σε εγρήγορση για το πακέτο

    Σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων και πρωτοβουλιών ώστε με την ολοκλήρωση των συνομιλιών της τρόικας ΕΚΤ-Κομισιόν και ΔΝΤ με τους Έλληνες αξιωματούχους να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση για την στήριξη της Ελλάδας έχουν επιδοθεί οι ευρωπαίοι εταίροι.

    Ο Ολι Ρεν μιλώντας στο Κολλέγιο των κοινοτικών επιτρόπων τόνισε ότι οι συνομιλίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως την επόμενη εβδομάδα και το σχέδιο που θα παρουσιάσουν οι τέσσερις πλευρές, θα αποτελεί την έναρξη των διαδικασιών για την χρηματοδότηση της Ελλάδας.

    Ο Επίτροπος επανέλαβε ότι όλες οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους για συμμετοχή στο μηχανισμό στήριξης επισημαίνοντας πως η β'όηθεια που θα διατεθεί δεν είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά γενικότερα τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας συνολικά στην ευρωζώνη.

    Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, επισήμανε ότι "είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστούν, μέσω του προγράμματος που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μαζί με τις ελληνικές αρχές, συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που θα χτυπήσουν τη ρίζα των δημοσιονομικών ανισορροπιών και διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελλάδας".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η "βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας, διεθνώς".

    Έντονες διεργασίες στη Γερμανία

    Ο μηχανισμός στήριξης θα βρεθεί την Τετάρτη στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ με την Γερμανίδα Καγκελάριο και το οικονομικό επιτελείο της χώρας.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μέσα στην εβδομάδα η Άγκελα Μέρκελ θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη όπου πρόκειται να συμφωνηθεί μία πορεία δράσης για την Ελλάδα.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει στη λήψη αξιόπιστων μέτρων μέσω ενός κοινού πρόγραμματος με την ΕΚΤ την Κομισιόν και το ΔΝΤ, προτού η κυβέρνησή της συμφωνήσει να καταβάλει αυτό που της αναλογεί από το πακέτο διάσωσης.

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανικών Ενώσεων CDU/CSU του συνασπισμού που ηγείται η κ. Μέρκελ στη Βουλή, Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε σήμερα ότι την Δευτέρα η κυβέρνηση θα έχει έτοιμο ένα πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που θα παρουσιαστεί στους βουλευτές κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου της επιτροπής του προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με τον κ. Φόλκερ τα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου μπορεί να αποφασίσουν ως τις 7 Μαΐου την αποδέσμευση της βοήθειας του Βερολίνου προς την Ελλάδα, όμως όπως δήλωσε το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν είναι εγγυημένο.

    Ο κ. Κάουντερ απέρριψε επίσης την ιδέα σύμφωνα με την οποία η Γερμανία επιδιώκει να αναβάλει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη βοήθεια προς την Ελλάδα για μετά τις σημαντικές για τον κυβερνητικό συνασπισμό περιφερειακές εκλογές της 9ης Μαΐου στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.

    "Δεν υπάρχει καμιά βούληση να υπάρξει κάποια τακτική" δήλωσε.

    Το Βερολίνο θα έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα δάνεια προς την Ελλάδα μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, καθώς θα διαθέσει 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Με την Γερμανία συντάσσεται η Αυστρία

    Συντασσόμενη με τη γερμανική θέση η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει το μερίδιο της από τον μηχανισμό στήριξης μόνον αφού πρώτα οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός των περικοπών και των άλλων μέτρων στην Ελλάδα.

    "Ούτε ένα ευρώ δεν θα καταβληθεί από την Αυστρία μέχρι η Ευρωπαϊκή βοήθεια να σχεδιαστεί ολοκληρωτικά και η Ελλάδα να συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ στο Αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

    Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της αυστριακής κυβέρνησης, ξεκαθάρισε ότι το μερίδιο της Αυστρίας ύψους μέχρι 858 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ήδη αποφασιστεί.

    Στις 4 Μαΐου έτοιμη η Γαλλία

    "Η συμβολή της Γαλλίας στο σχέδιο δημοσιονομικής αρωγής προς την Ελλάδα θα υποβληθεί στις 4 Μαΐου προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση", ανακοίνωσε σήμερα ο Μπερνάρ Ακουαγιέ, ο πρόεδρος της κάτω βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου.

    Η γαλλική συνεισφορά ανέρχεται σε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεσμεύσεις πιστώσεων, εκ των οποίων 3,3 δισεκατομμύρια σε πιστώσεις πληρωμών, διευκρίνισε ο Ακουαγιέ.

    Ρουμπινί: "Η Ελλάδα είναι η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης χρέους"

    Τον φόβο ότι "τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι απλά και μόνον η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης κρατικού χρέους σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες", εξέφρασε ο γνωστός οικομονολογος, Νούριελ Ρουμπίνι.

    "Οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Στο τέλος, ενδέχεται να βάλουν στο στόχαστρο και άλλες χώρες - ακόμη και την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ - στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική είναι σε μη βιώσιμο μονοπάτι", επισήμανε ο Νούριελ Ρουμπίνι.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Μέτρα σε βάθος τριετίας ζήτησε η Μέρκελ

    Είδηση: 35934

    [13] Ε.ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ:«Θα διαπραγματευτούμε σκληρά, η κόκκινη γραμμή είναι η επιβίωση του ελληνικού λαού και της χώρας και το μέλλον των παιδιών μας.»

    Τριτη, 27 04 2010 15:18

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με αφορμή και την δημοσκόπηση μετά την ενεργοποίηση για τον μηχανισμό στήριξης βλέπουμε ότι η κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη, οργισμένη και το πρόσημο στο κυβερνητικό έργο είναι αρνητικό για πρώτη φορά⦻

    Ε.ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Αυτό σημαίνει ένα καμπανάκι για όλους. Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, δεν φυγομαχούμε. Η ΚΟ ανταποκρίνεται με τόλμη και ωριμότητα στις προκλήσεις που έθεσε ο πρωθυπουργός. Το πολιτικό στίγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός είναι αυτό που θα μας οδηγήσει πολύ πιο γρήγορα στις μεγάλες και σκληρές αποφάσεις που έχουμε πάρει. Μιλώ για σκληρές, γιατί είναι τέλος εποχής, γιατί δεν μπορούμε πια να μην παράγουμε, να μην δημιουργούμε την Ελλάδα που αξίζουμε, της ομορφιάς, της παραγωγής, του πολιτισμού, της γνώσης, των αγροτικών βιοτικών προϊόντων. Έχουμε τόσα πολλά πλεονεκτήματα που αξίζει τον κόπο με ομαδικότητα να σηκώσουμε μπροστά τη χώρα ξανά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κριτική που έχει ασκήσει η ΝΔ είναι ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση αν λειτουργούσε με πιο γρήγορους ρυθμούς αν είχαν στελεχωθεί εγκαίρως οι φορείς, θα μπορούσαμε συνολικότερα σαν χώρα και μέσα από τον πολιτικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα να αποφύγουμε την προσφυγή στο ΔΝΤ φαίνεται ότι βρίσκει απήχηση σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας⦻

    Ε.ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: «Το πρόσημο στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Ναι, υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις σε διορισμούς, κάποια λάθη, αλλά το πρόσημο του έργου είναι μεγάλο μέσα σε 6 λίγους μήνες. Υπάρχουν και διαχρονικά λάθη, αλλά η Ελλάδα του 2004 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2009 που παραλάβαμε. Τα διαχρονικά λάθη του πολιτικού συστήματος πρέπει να αποδοθούν. Πρέπει να φτιάξουμε την Ελλάδα για τις γενιές του μέλλοντος, για τον ελληνισμό, αυτό θα το κάνουμε είναι χρέος μας. Πρέπει να κοιτάξουμε όλοι το δικό του μερίδιο στη συνολική προσπάθεια. Αν δεν πάμε όλοι μαζί να σηκώσουμε το βάρος της ανάταξης της χώρας, δεν θα πετύχουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ΔΝΤ σηματοδοτεί τον κίνδυνο επιταγής πιο σκληρών μέτρωνβ¦Έχει η κυβέρνηση διαπραγματευτικά δυνατά χαρτιά για να το παλέψει και να μην πάμε εκεί;»

    Ε.ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: «Το διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, που θα εμπλουτιστεί και είναι σαφές αυτό. Σε κάθε τομέα κάνουμε ριζικές αλλαγές. Η χώρα βέβαια είναι σε καθεστώς πολύ σκληρής επιτήρησης. Θα υπάρξουνε διαπραγματεύσεις και σε σημεία που ενδεχομένως δεν θα μας αρέσουν. Θα διαπραγματευτούμε σκληρά, η κόκκινη γραμμή είναι η επιβίωση του ελληνικού λαού και της χώρας και το μέλλον των παιδιών μας. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν τέτοιες δραστικές μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχουν διατυπωθεί ενστάσεις σε ό,τι αφορά το ειδικό βάρος στην αξιολόγηση για τον εκπαιδευτικό⦻

    Ε.ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: «Ανάμεσα σε πάρα πολλές παραμέτρους που παίζουν ρόλο στα διευθυντικά στελέχη είναι και η προϋπηρεσία. Θα υπάρχει δραστική περικοπή των αποσπάσεων. Η αξιολόγηση είναι μια ευκαιρία και όχι τιμωρία, είναι μια αλλαγή νοοτροπίας, να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι. Η αξιολόγηση είναι η ουσιαστικότερη παράμετρος για την δημιουργία του νέου σχολείου.»

    Είδηση: 35933

    [14] Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:«Πιστεύουμε ότι είναι λάθος το ότι έφτασε η χώρα στην ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ.»

    Τριτη, 27 04 2010 15:14

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Περιμένει ακόμη ένα συγγνώμη ο πρωθυπουργός για την κατάσταση στην οποία έφερε η διακυβέρνηση της ΝΔ τη χώρα⦻

    Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Νομίζω ότι τη συγγνώμη την είπε η ΝΔ και την είπε με τον αρχηγό της προχθές μιλώντας στην Καλαμάτα. Το ζήτημα είναι, δεν νιώθει ο πρωθυπουργός που εκπροσωπεί ένα κόμμα το οποίο διαχειρίστηκε το μέγιστο μέρος της μεταπολίτευσης τις τύχες της χώρας, να ζητήσει αυτός ένα συγγνώμη και για τα λάθη και τις παραλείψεις την διόγκωση την τεράστια του δημοσίου χρέους την δεκαετία του 80, αλλά και για τον μισό χρόνο που κυβερνά τον τόπο τώρα; Στα προεκλογικά μπαλκόνια έλεγε λεφτά υπάρχουν, λεφτά από ό,τι φαίνεται μόνο στο ΔΝΤ υπάρχουν αυτή την ώρα για τη χώρα και στον μηχανισμό στήριξης, εκεί μας έφτασε η διακυβέρνηση των τελευταίων μηνών. Δεν ήταν ρόδινα τα πράγματα στην οικονομία μας, αλλά μια κρίση ελλείμματος την μετέτρεψε η παρούσα κυβέρνηση σε κρίση δανεισμού.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ήταν πάρα πολύ κακή η κατάσταση της οικονομίας, ο ίδιος ο κος Καραμανλής προεκλογικά το είχε πει.»

    Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Και αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί και σήμερα. Είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια για να είναι σήμερα στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η κυβέρνηση που άλλα υποσχέθηκε και άλλα κάνει. Εγώ να δεχθώ ότι έγιναν λάθη, υπήρχαν παραλείψεις δεν προχώρησε η ΝΔ με γρήγορους ρυθμούς όταν θα έπρεπε στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά έχουμε τώρα μισό χρόνο αυτή την κυβέρνηση, η οποία δυστυχώς στέλνει αντιφατικά μηνύματα στις αγορές. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φούσκωσε το έλλειμμα και το έκανε μεταφέροντας έσοδα που μπορούσαμε να είχαμε το τελευταίο 3μηνο για τον επόμενο χρόνο, ή καταργώντας μέτρα που είχε λάβει η ΝΔ, είτε μεταφέροντας δαπάνες επιχείρησε να τις αποπληρώσει άμεσα. Γύρισε μπούμερανγκ αυτή η προσπάθεια να δυσφημιστεί η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σημασία έχει με παρρησία ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.»

    Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Είναι ώρα ευθύνης για τον πολιτικό κόσμο, είναι ώρα ευθύνης για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ο Αντώνης Σαμαράς καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, βλέπουμε η κυβέρνηση να τις υιοθετεί με το τσιγκέλι. Αναπτυξιακές προτάσεις, χρειάζεται να προχωρήσουμε γρηγορότερα σε αυτές τις αναπτυξιακές ανάσες. Εκείνο που τώρα προέχει είναι να δούμε πως θα βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το ΔΝΤ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κος Σαμαράς αναφέρθηκε και στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Ελλάδα.»

    Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Η ΝΔ δεν θα πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις, πολιτεύεται με υπευθυνότητα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και το επόμενο διάστημα. Δεν πρέπει να μπούμε σε παρατεταμένη ύφεση, εκτίναξη της ανεργίας και κοινωνικές εντάσεις. Για αυτό λέμε ότι η κυβέρνηση είναι άμεση ανάγκη να συναισθανθεί και εκείνη την ευθύνη της και να υιοθετήσει τις προτάσεις τις αναπτυξιακές, που εδώ και καιρό καταθέτει η ΝΔ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχω την άποψη ότι υπάρχει και πολυγλωσσία στη ΝΔ.»

    Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Προς το παρόν πολυγλωσσία βλέπουμε στην πλευρά της κυβέρνησης. Η ΝΔ με καθαρότητα τοποθετήθηκε για το ζήτημα αυτό. Πιστεύουμε ότι είναι λάθος το ότι έφτασε η χώρα στην ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ.»

    Είδηση: 35932

    [15] Γερουλάνος:Καταδίκασε τα επεισόδια στο λιμάνι του Πειραιά

    Τριτη, 27 04 2010 14:52

    Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε το χθεσινό επεισόδιο στον Πειραιά, όπου συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εμπόδισαν την επιβίβαση τουριστών σε κρουαζιερόπλοιο, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι ο τουρισμός είναι "η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και το καλοκαίρι που έρχεται μπορεί να γυρίσει το κλίμα και να γίνει πηγή ανάπτυξης. Και ως εκ τούτου, σκηνές όπως οι χθεσινές κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στον τόπο, κάνουν ζημιά σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την οικονομία".

    Προώθηση θεμάτων πολιτισμού και τουρισμού

    Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, "ο πρωθυπουργός εξήγησε από την πρώτη στιγμή ότι το καμποτάζ θα γινόταν προϊόν συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους. Κάποιοι αποφάσισαν χθες ότι αυτή η συζήτηση θα πάρει βίαιες διαστάσεις. Θεωρούμε ότι είναι αρνητική εξέλιξη οι ενέργειες αυτές".

    Στη συνάντηση των κ.κ. Παπούλια-Γερουλάνου συζητήθηκε επίσης, η προώθηση των θεμάτων πολιτισμού και τουρισμού, κυρίως στο εξωτερικό, ο μαραθώνιος για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα που γιορτάζουμε φέτος και η βία στα γήπεδα.

    Όπως είπε ο υπουργός, υπήρξε ταύτιση απόψεων για τη σημασία και των τριών θεμάτων και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνεργασία του Κάρολου Παπούλια και του Παύλου Γερουλάνου σε όλα αυτά τα επίπεδα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ Είδηση: 35931

    [16] Αρνητικά κρίνουν οι πολίτες την ανάμειξη του ΔΝΤ

    Τριτη, 27 04 2010 14:17

    "Αρνητικά" κρίνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 60,9%, την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό δανειοδότησης από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας GPO, που έγινε για λογαριασμό του ΜEGA. "Θετικά" και "μάλλον θετικά" κρίνει την προσφυγή το 31%, ενώ 8,1% επέλεξε να μην απαντήσει (Δε γνωρίζω / Δεν απαντώ). Ομοίως αρνητικά, σε ποσοστό 70,2%, βλέπουν οι ερωτηθέντες την ανάμειξη του ΔΝΤ στη χώρα μας ("Θετικά" και "μάλλον θετικά" 23,2% και Δ.Ξ./Δ.Α. 6,6%).

    Η κρίση στο επίκεντρο

    Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε, τηλεφωνικά, το διάστημα 22 έως 26 Απριλίου, σε δείγμα 1.400 ατόμων, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 9,6% της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα, το 30,6% των ερωτηθέντων εξέφρασαν την πρόθεση να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, το 21% ΝΔ , ΚΚΕ 8,9%, ΛΑΟΣ 6,9%, ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, Οικολόγοι 1,9%, άλλο κόμμα 2%, άκυρο-λευκό 6,4%, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 19,1%.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 45,5% και ακολουθεί με 26% ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ το 24,6% δηλώνει "κανέναν".

    Για το αν υπάρχει σήμερα κοινωνικός, πολιτικός χώρος για τη δημιουργία νέου κόμματος, το 60,1% δηλώνει "όχι & μάλλον όχι" και το 37,3% "ναι & μάλλον ναι".

    Στο ερώτημα "ποιος είναι καλύτερα για τη χώρα μας να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση", το 31,9% απαντά "η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", το 31% "μια κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ", ενώ το 27% απαντά (αυθόρμητα) "καμία από αυτές".

    Συντριπτικά αρνητικά τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών που πιστεύουν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι συνεπή με τις προεκλογικές της εξαγγελίες καθώς το 87,4% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στη σχετική ερώτηση.

    Τέλος, στο ερώτημα "ποιος κυρίως ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας" το 54,3% απαντά (αυθόρμητα) "όλοι μαζί", το 20% "η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ", το 11,8% "οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ" και το 4,1% "η σημερινή κυβέρνηση".

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35926

    [17] Συνάντηση ΕΣΕΕ - Α. Λοβέρδου

    Τριτη, 27 04 2010 19:19

    Με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου με επικεφαλής τον πρόεδρο της Β. Κορκίδη. Όπως τόνισε η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ, απαιτούνται ρυθμίσεις με στόχο την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς την αύξηση των χρόνων εργασίας και χωρίς μείωση των συντάξεων.

    Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, το οποίο θα δοθεί αρχές της επόμενης εβδομάδας, με στόχο να ξεκινήσει η διαβούλευση με γραπτές επισημάνσεις και παρεμβάσεις από τους Κοινωνικούς Εταίρους.

    Οι προθέσεις της ΕΣΕΕ είναι να δημιουργηθεί μια κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εμπόριο, που θα δημιουργεί τόσο στους νέους εργοδότες, όσο και στους εργαζόμενους, στο ασφαλιστικό και εργασιακό πεδίο, ελκυστικές συνθήκες.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχετική είδηση: H Λ. Κατσέλη για το νέο αναπτυξιακό νόμο

    Είδηση: 35946

    [18] Αποζημιώσεις και πρόστιμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

    Τριτη, 27 04 2010 12:23

    Αποζημιώσεις ύψους 1.267.000 ευρώ καταβάλλονται σήμερα Τρίτη σε 1.200 κτηνοτρόφους όλης της χώρας με απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή για ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο το διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2009. Αύριο Τετάρτη καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ 4.376.000 ευρώ σε 2.861 παραγωγούς, για ζημιές που υπέστη κυρίως λογά πυρκαγιών το φυτικό και πάγιο κεφάλαιο τους και ενταθήκαν σε προγράμματα ΠΣΕΑ.

    Εξάλλου πρόστιμα ύψους 139.000 ευρώ σε 13 επιχειρήσεις ζωοτροφών επιβλήθηκαν από το Υπουργείο, καθώς διαπιστώθηκαν ίχνη μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ Είδηση: 35921

    [19] Ανώτερα στελέχη της Goldman Sachs καταθέτουν στην αμερικανική Γερουσία

    Τριτη, 27 04 2010 11:46

    Τις καταθέσεις των διευθυντικών στελεχών της τράπεζας Goldman Sachs, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για απάτη θα ακούσουν σήμερα Τρίτη οι Αμερικανοί γερουσιαστές που αναζητούν απαντήσεις για τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η διαρκής υποεπιτροπή έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας έχει καλέσει για σήμερα τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας Λόιντ Μπλανκφάιν, καθώς και άλλα στελέχη, ανάμεσά τους και το Γάλλο Φαβρίς Τουρέ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της υποεπιτροπής, ο πρύτανης του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

    Καρλ Λέβιν: "Καζίνο" η Goldman Sachs

    Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Καρλ Λέβιν, πρόεδρος της επιτροπής, έδωσε τον τόνο της σημερινής συνεδρίασης από χθες χαρακτηρίζοντας την Goldman Sachs "καζίνο" και "κυλιόμενο διάδρομο", που δηλητηρίασε με τοξικούς τίτλους την αμερικανική οικονομία.

    Ο Καρλ Λέβιν κατηγόρησε επίσης την τράπεζα ότι κέρδισε χρήματα πουλώντας στις αρχές του 2007 στους πελάτες αυτά τα προϊόντα που ήταν συνδεδεμένα με στεγαστικούς τίτλους υψηλού κινδύνου, χωρίς να τους ενημερώσει ότι η τράπεζα πληρωνόταν από κερδοσκοπικά κεφάλαια για να δημιουργήσει συναλλαγές που επέτρεπαν στα κεφάλαια αυτά να στοιχηματίζουν εναντίον αυτών των ίδιων τίτλων.

    Στην προετοιμασμένη του κατάθεση ο Μπλάνκφαιν διαβεβαιώνει ότι η τράπεζα δεν στοιχημάτισε εις βάρος της στεγαστικής αγοράς και εις βάρος των πελατών της και ότι, αντίθετα, κατέγραψε απώλειες ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε τίτλους που συνδέονται με την αγορά της στέγης.

    "Διαφωνούμε απολύτως με την κατηγορία της υποεπιτροπής έρευνας, αλλά αναγνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην κατανοούν σωστά τόσο πολύπλοκες συναλλαγές", λέει στην κατάθεσή του ο Μπλανκφάιν.

    Ο Καρλ Λέβιν και η επιτροπή του έδωσαν το Σάββατο στη δημοσιότητα κείμενα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία στάλθηκαν από στελέχη της τράπεζας και έδειχναν ότι η τράπεζα κέρδισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια χάρις στην πτώση της αγοράς των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου.

    Παράλληλα, εξήντα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησαν χθες από την υποεπιτροπή να ερευνήσει για απάτη 24 ακόμη συναλλαγές με εξαιρετικά πολύπλοκα τραπεζικά προϊόντα που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Goldman Sachs.

    Η σημερινή ακρόαση συμπίπτει με την αρνητική ψήφο του συνόλου των ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας ως προς την έναρξη διαβουλεύσεων στην Ολομέλεια για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ελέγχου της Wall Street.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: "Φρένο" στις διαβουλεύσεις για τη μεταρρύθμιση της Wall Street

    Είδηση: 35919

    [20] Περαιτέρω μείωση του ελλείμματος συνιστά ο Γ. Προβόπουλος

    Τριτη, 27 04 2010 12:36

    Βαθύτερη ύφεση για φέτος προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην ετήσια έκθεσή του, συστήνοντας στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, εν όψει και της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης. Οι αγορές εξακολουθούν να πιέζουν, με την τιμή βάσης του spread 10ετούς ομολόγου να ξεπερνά τις 650 μονάδες, ενώ κρίσιμη ημερομηνία είναι η 19η Μαΐου, οπότε λήγει και πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο 9 δισ. ευρώ, επισήμανε τη Δευτέρα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην οικονομική επιτροπή της Βουλής.

    "Υποχώρηση του ΑΕΠ πάνω από 2%"

    "Δεν μπορούμε να πλέον να πορευτούμε με συνταγές του παρελθόντος" Γ. Προβόπουλος

    Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κρίση πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα της χώρας, ο κ. Προβόπουλος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λογικές άλλων εποχών. Προβλέπει ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ για φέτος θα ξεπεράσει το 2%, ενώ το δημόσιο χρέοςείναι πιθανόν το 2009 να ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ και το έλλειμμα το 13,6%.

    Υπό τις συνθήκες αυτές, εκτιμά ότι φέτος η απασχόληση θα υποχωρήσει περαιτέρω και η ανεργία θα προσεγγίσει το 11%.

    Αναγνωρίζει ότι οι δυσμενείς εξελίξεις στα δημοσιονομικά και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των αγορών επιβάρυναν εν τέλει και το τραπεζικό σύστημα.

    Με δεδομένες τις συνθήκες αυτές, κρίνει ότι το αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη.

    Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι εξαιρετικά επείγουσες, ενώ ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση θαίναι μακρύς και δύσβατος, εκτιμά η ΤτΕ, θεωρώντας ότι "θα χρειαστούν περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας προσπάθειες απ' όλους".

    Για ν' αντιστρέψουμε τις δυσμενείς τάσεις, θα πρέπει να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές, εκτιμά ο διοικητής της ΤτΕ, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά των αγορών οφείλεται κατά βάση στο μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

    Σε αυτό, όμως, προστίθενται οι ανησυχίες ως προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δύο παραμέτρους από τις οποίες θα εξαρτηθεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους στο μέλλον.

    Με άλλα λόγια, οι αγορές εξακολουθούν να εστιάζουν την προσοχή τους στην δυναμική του χρέους, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

    Περιορισμός της σπατάλης και συγχωνεύσεις

    Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής της ΤτΕ συστήνει η δημοσιονομική εξυγίανση στο σκέλος των δαπανών να προχωρήσει ακόμη περισσότερο από ό,τι μέχρι στιγμής προγραμματίζεται, ώστε να επιτευχθεί εφέτος μείωση του ελλείμματος μεγαλύτερη και του 5% του ΑΕΠ, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε σε 13,6% και μπορεί να αναθεωρηθεί περαιτέρω.

    Η προσαρμογή αυτή είναι εφικτή αν επιδιωχθούν, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτερο βηματισμό, ο περιορισμός της σπατάλης και η συγχώνευση ή και κατάργηση φορέων του δημόσιου τομέα, που δεν προσφέρουν πραγματικό έργο.

    Η ΤτΕ προκρίνει τη μείωση των δαπανών ως "εργαλείο" για την δημοσιονομική προσαρμογή, δεδομένου ότι ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα. Θα πετύχαινε, δηλαδή, αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά: συρρίκνωση αντί αύξησης των εσόδων.

    Ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι η προτεινόμενη επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ήδη από εφέτος, θα βοηθήσει να μειωθεί περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, με αλυσιδωτές ευνοϊκές επιδράσεις στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ' επέκταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

    Για τις τράπεζες

    Απευθυνόμενους στους τραπεζίτες ο κ.Προβόπουλος επισήμανε ότι στην παρούσα φάση επιβάλλονται η διατήρηση σημαντικών περιθωρίων κεφαλαίου, πάνω από τα ελάχιστα που καθορίζουν οι εποπτικοί κανόνες, ο σχηματισμός επαρκών προβλέψεων για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου, ο εξορθολογισμός των λειτουργικών εξόδων και η ευέλικτη και συνετή διαχείριση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης.

    "Η Τράπεζα της Ελλάδος, από την πλευρά της, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά και να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, ώστε τα επόμενα δύσκολα βήματα να γίνουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο", τόνισε ο κ.Προβόπουλος.

    Ενώ σε πολλές άλλες χώρες η κρίση εκδηλώθηκε αρχικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και από εκεί μεταφέρθηκε στην πραγματική οικονομία, στην Ελλάδα η φορά ήταν αντίθετη, ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

    "Οι δυσμενείς εξελίξεις στα δημοσιονομικά μεγέθη και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των αγορών επιβάρυναν εν τέλει και το τραπεζικό σύστημα".

    Και πρόσθεσε: "Το τραπεζικό σύστημα κατέληξε να αντιμετωπίζει δυσχέρειες ρευστότητας, όταν η δημοσιονομική κρίση οδήγησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, συνακόλουθα και των τραπεζών, περιορίζοντας την πρόσβασή τους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Παράλληλα, η επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου των καταθέσεων, λόγω και της ύφεσης, επηρέασε την εγχώρια προσφορά δανειακών κεφαλαίων. Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά τα προβλήματα αυτά, ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε θετικός καθ' όλη τη διάρκεια του 2009, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη ζώνη του ευρώ, όπου υπήρξαν και περίοδοι αρνητικής μεταβολής. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επέδειξε ισχυρές αντοχές στην διάρκεια της διεθνούς κρίσης, γεγονός στο οποίο συνετέλεσε και η παροχή άφθονης ρευστότητας από το Ευρωσύστημα με χαμηλό κόστος".

    Πλήττει τους νέους η ανεργία

    Η οικονομική κρίση επιβάλλει την έγκαιρη λήψη μέτρων για να διευκολυνθεί η ενεργός συμμετοχή των νέων σε εκπαιδευτικές διαδικασίες ή προγράμματα κατάρτισης καθώς και στην αγορά εργασίας, αναφέρεται στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ.

    Σε περίοδο οικονομικής κρίσης οι νέοι συγκαταλέγονται στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Καθώς απασχολούνται συνήθως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έχουν μικρότερη εργασιακή εμπειρία από ό,τι οι απασχολούμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, οι μεταβολές στην οικονομική δραστηριότητα τους επηρεάζουν περισσότερο από ό,τι άλλες ηλικιακές ομάδες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μεταξύ 2008 και 2009, ενώ το ποσοστό ανεργίας των ατόμων άνω των 30 ετών αυξήθηκε κατά 1,6 εκατοστιαία μονάδα, το ποσοστό ανεργίας των νέων 15-24 ετών (15-29 ετών) αυξήθηκε κατά 4,2 εκατοστιαίες μονάδες (3,5 εκατοστιαίες μονάδες).

    Όσον αφορά το μη μισθολογικό κόστος εργασίας, στα προσφάτως ανακοινωθέντα προγράμματα του ΟΑΕΔ (αρχές Απριλίου 2010) προβλέπεται μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για σημαντικό αριθμό ανέργων (65 χιλιάδες), ιδίως νέων, που θα προσληφθούν από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στις οποίες θα υπάρξει καθαρή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις, Παπανδρέου: "Εθνική ανάγκη η προσφυγή στο μηχανισμό", Μέτρα σε βάθος τριετίας ζήτησε η Μέρκελ

    Είδηση: 35923


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 April 2010 - 16:55:40 UTC