Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε αναμονή των νέων μέτρων
  • [02] Βουλή: Σε επίκαιρες ερωτήσεις απαντά ο Πρωθυπουργός
  • [03] Υπό δίωξη η ελευθεροτυπία και το 2009
  • [04] Στο δέλτα του Μισισιπί η πετρελαιοκηλίδα
  • [05] Συγκρούστηκαν για την οικονομία
  • [06] Κίνα: Νέα επίθεση σε σχολείο
  • [07] Στη γραμμή Εφραίμ και ο Αρσένιος
  • [08] Εισαγγελική έρευνα για τη Goldman Sachs - Διαδήλωση κατά των τραπεζών στη Ν. Υόρκη
  • [09] ΗΣΑΠ: έως τις 16/5 οι εργασίες στο τμήμα Φάληρο-Καλλιθέα

    [01] Σε αναμονή των νέων μέτρων

    Παρασκευη, 30 04 2010 10:38

    Τις επόμενες ημέρες φαίνεται πως θα ανακοινωθεί το τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής ανάταξης που θα εφαρμόσει η Ελλάδα, για να μπει πλέον σε λειτουργία ο μηχανισμός δανειακής στήριξης της οικονομίας από την EE και το ΔΝΤ. Λίγα 24ωρα πριν γίνουν γνωστά τα μέτρα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων και των παραγωγικών τάξεων να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προέβλεψαν δυναμικές αντιδράσεις εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για επώδυνα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σχετικές διαπραγματεύσεις οι εμπειρογνώμονες της τρόικα ζητούν, μεταξύ άλλων, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο, της 13ης και 14ης σύνταξης, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ή έστω περικοπή τους με βάση κάποιο πλαφόν, αύξηση του ΦΠΑ, διπλασιασμό του επιτρεπόμενου ορίου απολύσεων και πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 10% σε δύο χρόνια.

    Συστράτευση ζήτησε ο Πρωθυπουργός

    Τα μέτρα είναι η γέφυρα για να περάσουμε σε μεγάλες αλλαγές, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, τα περισσότερα μέλη του τοποθετήθηκαν αρνητικά στην υιοθέτησή των μέτρων.

    Στη συνάντησή του με τους κοινωνικούς εταίρους, ο πρωθυπουργός ζήτησε συστράτευση για τη διάσωση της χώρας.

    Οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να αθροίσουν τις δυνάμεις τους, συμφώνησε ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Για εθνική προσπάθεια έκαναν λόγο οι πρόεδροι του ΣΕΒ και του ΓΣΕΒΕΕ, με τον τελευταίο πάντως να αντιδρά σε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ.

    Κατανοούμε τη δύσκολη θέση της χώρας, δεν κατανοούμε όμως τις μονομερείς και άδικες πολιτικές, παρατήρησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ είπε πως η μάχη κατά της εξαθλίωσης των μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων θα δοθεί στον δρόμο.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, και επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για την κρίση δανεισμού.

    Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για νέα, προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα και επιδιώκει την τρομοκράτηση των εργαζομένων, καταγγέλλει το ΚΚΕ.

    Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι διακυβεύονται κατακτήσεις 60 χρόνων και κάλεσε τον λαό να βάλει αυτός κόκκινες γραμμές.

    Αποδοτικότερο κυβερνητικό σχήμα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Αποκλιμάκωση του spread

    Συρρικνώνεται σήμερα το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών, εν μέσω προσδοκιών για οριστικοποίηση της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας εντός των επόμενων ημερών.

    Περίπου στις 640 μονάδες βάσης σήμερα η τιμή από 765 μονάδες βάσης που έκλεισε την Πέμπτη.

    Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας εξέφρασε μιλώντας στο Συνέδριο του Economist ο αντιπρόεδρος των Eλλήνων τραπεζιτών στο Λονδίνο, Νοτης Μυταρακης.

    Πρόσθεσε ότι τα επιπλέον μέτρα περιορισμού των δαπανών που σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν είναι αρκετά για την έξοδο από την κρίση, αλλά πρέπει να συμπληρωθούν με κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων.

    Άφησε πάντως αιχμές κατά των αγορών, λέγοντας ότι αντιδρούν υπερβολικά απέναντι της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι αρκετές άλλες χώρες έχουν τα ίδια προβλήματα.

    Με άνοδο πάνω από 3,5% άνοιξε το ΧΑΑ. Νευρικότητα στο άνοιγμα των ευρωπαικών Χρηματιστηρίων. Με μικρή πτώση Λονδίνο - Παρίσι, οριακή άνοδος στη Φρανκφούρτη.

    Μπαρόζο: Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας.

    "Οι ελληνικές αρχές θα πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν τις φορολογικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες", δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

    Η Αθήνα "κάνει σταθερή πρόοδο προς την κατεύθυνση της λήψης μιας σειράς μέτρων και της εξομάλυνσης των ανισορροπιών", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι "η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μία ισχυρή υπενθύμιση ότι όλοι είμαστε αλληλεξαρτώμενοι".

    Υπέρ της σύστασης ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, τάχθηκε ο αντι-καγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, αμφισβητώντας την αξιοπιστία των αμερικανικών οίκων αξιολόγησης.

    Το ισπανικό χρέος είναι υπό έλεγχο και η Ισπανία δε θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια όπως η Ελλάδα, δήλωσε πάντως η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Ελενα Σαλγάδο σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Cinco Dias. Σύμφωνα με τη Σαλγάδο, το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού.

    Η κρίση της Ελλάδας είναι δυνατόν να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και να βλάψει την οικονομία του Καναδά, δήλωσε ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά, Μάρκ Κάρνι.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ζήτησε συστράτευση-Κλειδώνουν τα μέτρα, Γ. Παπανδρέου: "Γνώμονας το εθνικό συμφέρον", Α. Σαμαράς: "Από την κρίση θα βγούμε δυνατότεροι"

    Είδηση: 36087

    [02] Βουλή: Σε επίκαιρες ερωτήσεις απαντά ο Πρωθυπουργός

    Παρασκευη, 30 04 2010 09:39

    Σε επίκαιρες ερωτήσεις των προέδρων του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στη Βουλή, στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου, η οποία μεταδίδεται απευθείας από τη ΝΕΤ 105,8. Η ερώτηση του κ. Καρατζαφέρης αφορά την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού και δέκα Υπουργών της Τουρκίας στην Αθήνα ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε για τις ανατροπές στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας από τις επικείμενες υπαγορεύσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. "Η χώρα μας βρίσκεται υπό κηδεμονία μόνο στα θέματα της οικονομίας, και αν κάποιος προσπαθούσε να μας επιβάλλει κηδεμονία και στα εθνικά θέματα, αυτό θα αποτελούσε casus belli", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στο Γιώργο Καρατζαφέρη.

    «Θέλουμε να είμαστε φίλοι με την Τουρκία, αλλά επιτέλους υπάρχουν κάποιοι κανόνες», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Από τη μεριά του ο κ. Καρατζαφέρη ζήτησε αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα.

    «Είμαστε αποφασισμένοι να ανασυστήσουμε το κράτος πρόνοιας, παρά την κρίση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα. «Με τις επιλογές σας στην οικονομία και την υγεία παίρνετε διαζύγιο με την ιστορία σας», τόνισε από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36082

    [03] Υπό δίωξη η ελευθεροτυπία και το 2009

    Παρασκευη, 30 04 2010 10:13

    Υποχώρησε για ακόμη μια χρονιά η ελευθεροτυπία σε πολλές χώρες του κόσμου λόγω πολιτικών αναταραχών ή εγκλημάτων που έχουν σχέση με διακίνηση ναρκωτικών -όπως συνέβη στην Ταϊλάνδη και το Μεξικό- ή λόγω της επιβολής αυστηρότερων ελέγχων στον Τύπο σε χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία. Η Freedom House, η αμερικανική οργάνωση που χρηματοδοτείται από ιδιωτικά και κυβερνητικά κεφάλαια δυτικών χωρών και παρακολουθεί την κατάσταση στον Τύπο από το 1980 ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι το 2009 μόνο ένας στους έξι ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ζούσε σε χώρες με ελεύθερο Τύπο.

    "Μολονότι υπήρξαν ορισμένες θετικές εξελίξεις, ιδίως στη Νότια Ασία, καταγράφηκε σημαντική χειροτέρευση στη Λατινική Αμερική, την Υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή", σημειώνεται στην έκθεση.

    Η ύφεση αυτή, η χειρότερη από το 1996, οφείλεται σε διάφορους λόγους που απειλούν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία: τον "πόλεμο" των καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό, τα πραξικοπήματα στην Ονδούρα, τη Γουινέα και το Νίγηρα και την πολιτική αναταραχή στην Ταϊλάνδη.

    Στην Κίνα, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα, που εφάρμοζαν ήδη αυστηρούς ελέγχους στα μέσα ενημέρωσης, "εντάθηκαν οι προσπάθειες ολοκληρωτικών καθεστώτων για να τεθούν περιορισμοί σε όλα τα κανάλια πληροφόρησης". Μάλιστα η Κίνα "έχει καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη νέων και πιο εκλεπτυσμένων μεθόδων ελέγχου της πληροφορίας", προστίθεται στην έκθεση που, σημειωτέον, συντάχθηκε πριν από την αποχώρηση της εταιρείας Google Corp από την κινεζική αγορά με αφορμή τη λογοκρισία.

    Η Freedom House προειδοποίησε μάλιστα για την "παγκοσμιοποίηση της λογοκρισίας" επειδή ορισμένες μέθοδο ελέγχου περνούν τα σύνορα των χωρών όπου εφαρμόζονται. Το Πεκίνο πίεσε ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ και εκθέσεις βιβλίου να απαγορεύσουν την παρουσίαση έργων που επικρίνουν την Κίνα ενώ οι ισλαμικές χώρες προσπαθήσουν να επιβάλουν άρθρα περί βλασφημίας στη διεθνή νομοθεσία για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, για το 2009 οι χειρότερες χώρες όσον αφορά την ελευθεροτυπία, με ελάχιστη ή ανύπαρκτη ελευθερία του Τύπου, ήταν η Λευκορωσία, η Μιανμάρ, η Κούβα, η Ισημερινή Γουινέα, η Ερυθραία, το Ιράν, η Λιβύη, η Βόρεια Κορέα, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36086

    [04] Στο δέλτα του Μισισιπί η πετρελαιοκηλίδα

    Παρασκευη, 30 04 2010 09:04

    Δείτε το video

    Στο δέλτα του Μισισιπή έφθασε η μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που έχει σχηματιστεί στον Κόλπο του Μεξικού και απειλεί σημαντικούς βιότοπους της περιοχής. Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας κονδύλια για να διατάξει την ανάπτυξη 6.000 ανδρών της Εθνοφρουράς, για να πάρουν μέρος στην επιχείρηση αντιμετώπισης των ζημιών.

    Ζητούν την επιχείρηση της Εθνοφρουράς

    Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Μπόμπι Τζίνταλ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας κονδύλια για να διατάξει την ανάπτυξη 6.000 ανδρών της Εθνοφρουράς, για να πάρουν μέρος στην επιχείρηση αντιμετώπισης των ζημιών από τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, που αναμένεται να φτάσει μέχρι τις ακτές.

    Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα προειδοποίησε ότι η πετρελαιοκηλίδα "απειλεί τον φυσικό πλούτο της πολιτείας", η οποία ακόμα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά το καταστροφικό πλήγμα από τον τυφώνα Κατρίνα, το 2005.

    Νωρίτερα η αμερικανική ακτοφυλακή ανέφερε ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε πλησιάσει τις ακτές και απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το βιότοπο του Πας-α-Λουτρ. Η υποναύαρχος Μαίρη Λάντρι, που είναι επικεφαλής της επιχείρησης καθαρισμού, είπε ότι επιδίωξη της ακτοφυλακής είναι να μην επιτρέψει στην πετρελαιοκηλίδα να διαταράξει την κυκλοφορία των πλοίων στο Μισισιπή.

    //<![CDATA[

    var sOptions = "{'api_version':'2', 'context_menu':1, 'to_location':'Athens Greece', 'target_lat':30.357, 'target_lon':-89.2004, 'to_location_info':'', 'to_location_changeable':0, 'from_location':'', 'map_width':500, 'map_height':300, 'maptype':'normal', 'maptype_control_display':1, 'maptype_control_style':'drop_down', 'maptype_control_position':'top_right', 'toolbar_control_display':1, 'toolbar_control_style':'small_3d', 'toolbar_control_position':'top_left', 'display_layer':'none', 'display_scale':0, 'display_overview':0, 'zoom':9, 'api_key':'ABQIAAAAixXrP144z5QMRyoDJgrvbhSirWNKoRH9jKC0N06WSH6Zci-khhRCp0Q92p1XwtnMqUrzuFo2YhyLkQ', 'sensor':0, 'display_popup':0, 'popup_width':640, 'popup_height':480, 'popup_type':'highslide'}";

    var JAMapOptions0 = Json.evaluate(sOptions);

    var objWidgetMap0 = new JAWidgetMap('ja-widget-map0', JAMapOptions0);

    var objWidgetMapPopup0;

    window.addEvent('domready', function (){

    objWidgetMap0.displayMap('','',false);

    });

    function JAMapOpenPopup0()

    {

    var popupOptions = Object.extend(JAMapOptions0, {size: new GSize(640, 480), toolbar_control_style: 'large_3d', display_scale: 1} || {});

    objWidgetMapPopup0 = new JAWidgetMap('ja-widget-map0-popup', popupOptions);

    objWidgetMapPopup0.setCenter(objWidgetMap0);

    }

    function JAMapClosePopup0()

    {

    objWidgetMap0.setCenter(objWidgetMapPopup0);

    return false;

    }

    //]]>

    Η πετρελαιοκηλίδα αναμένεται από ώρα σε ώρα να εξαπλωθεί μέχρι το δέλτα του ποταμού Μισισιπη, απειλώντας ένα καταφύγιο αγρίων ζώων και μία ακτογραμμή που θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητη περιβαλλοντικά.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι "θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο" για να περιοριστεί η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN

    Διαβάστε επίσης: CNN: Stopping Gulf Coast oil leak could take weeks

    Σχετική είδηση: Φόβος για τεράστια οικολογική καταστροφή στις ΗΠΑ

    Είδηση: 36080

    [05] Συγκρούστηκαν για την οικονομία

    Παρασκευη, 30 04 2010 09:30

    Δείτε το video

    Μαχητικός εμφανίστηκε ο ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, κατά την τρίτη τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών στη Βρετανία, πριν τις πολυαναμενόμενες εκλογές. Υποστήριξε ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε «λούκι» και ότι χρειάζεται αλλαγή για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Παίρνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας, επανέλαβε ότι εάν γίνει πρωθυπουργός η Βρετανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ευρωζώνη. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να τον κρίνουν με βάση τα όσα πέτυχε στην οικονομία, ενώ ο Νικ Κλεγκ, βλέποντας τη δημοτικότητά του να αυξάνεται κατακόρυφα μετά τα δύο πρώτα debate, προσπάθησε για άλλη μια φορά να προτείνει μια «διαφορετική» προσέγγιση. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το τέλος του ντιμπέιτ ανέδειξαν νικητή τον Κάμερον, ακολουθεί ο Νικ Κλεγκ και με μόλις 25% ο Γκόρντον Μπράουν.

    Προσπάθησε να διασκεδάσει τη γκάφα

    Ο Γκόρντον Μπράουν, ζήτησε από τους ψηφοφόρους να τον κρίνουν με βάση τα όσα πέτυχε στην οικονομία και όχι για την προσωπικότητά του, κατά την τελευταία τηλεμαχία των τριών πολιτικών αρχηγών.

    Ο ηγέτης των Εργατικών προσπάθησε μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την γκάφα που έκανε την Τετάρτη, όταν αποκάλεσε "φανατική" μια γυναίκα με την οποία συνομιλούσε, ξεχνώντας ότι το μικρόφωνό του ήταν ανοιχτό. Ο βρετανικός Τύπος έκρινε ότι η γκάφα αυτή μπορεί να σήμαινε και το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας για τους Εργατικούς που στις δημοσκοπήσεις έρχονται τρίτοι, μετά τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες του Νικ Κλεγκ.

    "Η δουλειά αυτή (σ.σ. του πρωθυπουργού) περιλαμβάνει πολλά πράγματα και, όπως είδαμε χθες, δεν τα καταφέρνω όλα", παραδέχτηκε ο Μπράουν. "Όμως ξέρω πραγματικά να ελέγχω την οικονομία, τόσο στις καλές όσο και στις κακές περιόδους", πρόσθεσε. Έκανε μάλιστα απολογισμό των ενεργειών του κατά την οικονομική κρίση λέγοντας ότι έλαβε αμέσως μέτρα "για να αποφύγουμε η δυσπραγία να μετατραπεί σε ύφεση" και κατηγόρησε τον Κάμερον ότι "κάνει λάθος" στον οικονομικό σχεδιασμό του.

    Μαχητικός ο Κάμερον

    Ο ηγέτης των Συντηρητικών πάντως εμφανίστηκε μαχητικός και υποστήριξε ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται "σε λούκι" και ότι χρειάζεται "αλλαγή" για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Παίρνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας, επανέλαβε ότι εάν γίνει πρωθυπουργός η Βρετανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ευρωζώνη.

    Στο ίδιο μοτίβο ο Κλεγκ

    Ο Κλεγκ, η δημοτικότητα του οποίου αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τα δύο πρώτα ντιμπέιτ, ακολούθησε και πάλι την επικοινωνιακή στρατηγική της «διαφορετικής προσέγγισης». "Ο τρόπος με τον οποίο αυτοί (σ.σ. Εργατικοί και Συντηρητικοί) μας ώθησαν στα δύσκολα, δεν είναι η λύση", υποστήριξε. Υποσχέθηκε τέλος ότι θα απαλλάξει από τους φόρους όλα τα εισοδήματα κάτω των 10.000 λιρών (περίπου 11.000 ευρώ).

    Μπροστά οι Συντηρητικοί στις δημοσκοπήσεις

    Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το τέλος του ντιμπέιτ ανέδειξαν νικητή, με σημαντική διαφορά, τον Κάμερον. Η δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov για την εφημερίδα Sun έδωσε ποσοστό 41% στον ηγέτη των Συντηρητικών, 32% στον Νικ Κλεγκ και μόλις 25% στον Γκόρντον Μπράουν. Άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας ComRes για το κανάλι ITV, έδωσε ποσοστό 35% στον Κάμερον, 33% στον Κλεγκ και 26% στον Μπράουν.

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

    Διαβάστε επίσης: ΒΒC: Election TV Debate: Who got the most from final clash? Είδηση: 36084

    [06] Κίνα: Νέα επίθεση σε σχολείο

    Παρασκευη, 30 04 2010 09:34

    Νέα επίθεση σημειώθηκε σε νηπιαγωγείο στην ανατολική Κίνα. Πέντε παιδιά τραυματίσθηκαν σήμερα από έναν μανιακό που τους επιτέθηκε με μαχαίρι, πριν αυτοπυρποληθεί, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Πρόκειται για την τρίτη επίθεση σε σχολείο της Κίνας από προχθές, Τετάρτη, και την τέταρτη σε διάστημα ενός μηνός. Ο δράστης περιλούστηκε με βενζίνη κρατώντας ανάμεσα στα χέρια του δυο παιδιά και στη συνέχεια αυτοπυρπολήθηκε.

    Οι δάσκαλοι άρπαξαν αμέσως τα δυο παιδιά και τα μετέφεραν μαζί με ακόμα τρια τα οποία είχαν τραυματιστεί, σε νοσοκομείο.

    Η επίθεση αυτή σημειώθηκε σε νηπιαγωγείο του Ουαϊφάνγκ στην επαρχία Σαντόνγκ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κίνα: Άνδρας μαχαίρωσε 29 παιδιά σε νηπιαγωγείο

    Είδηση: 36083

    [07] Στη γραμμή Εφραίμ και ο Αρσένιος

    Παρασκευη, 30 04 2010 09:12

    Στη γραμμή της προχθεσινής κατάθεσης του μοναχού Εφραίμ, κινήθηκε και η κατάθεση του μοναχού Αρσενίου την Πέμπτη ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων στην Μονή Βατοπαιδίου. Ο μάρτυρας υποστήριξε κι αυτός, πως η Μονή, ουσιαστικά «σύρθηκε» στις ανταλλαγές, ένεκα των ισχυρών πιέσεων της κοινωνίας της Ξάνθης προς τον πολιτικό κόσμο. Οι μοναχοί, δεν πίεσαν κανέναν, δεν είχαν καμία ιδιαίτερη σχέση με κανέναν πολιτικό και δέχθηκαν τις θετικές γι' αυτούς αποφάσεις των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων του Υπουργείου Οικονομικών, ως «ευλογία Θεού».

    Έτσι, ο Αρσένιος, διέψευσε τους μάρτυρες που κατέθεσαν πως μιλούσε στον ενικό στο κινητό με τον Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως «δεν είχα ποτέ τέτοιο θάρρος, να παίρνω τον κ. Αγγέλου στο τηλέφωνο μ' αυτόν τον τρόπο - δεν γίνονται αυτά».

    Ερωτηθείς για την σχέση του πρώην υπουργού Θόδωρου Ρουσόπουλου με τη Μονή, ο Αρσένιος επιβεβαίωσε τις επισκέψεις του πολιτικού και την πνευματική του σχέση με τον γέροντα Εφραίμ, διέψευσε ωστόσο κατηγορηματικά την εμπλοκή του στην υπόθεση: «Δεν θέλω να είμαι υπερβολικός. Όλοι είναι άνθρωποί μας, όλους τους αγαπούμε και με όλους συσχετιζόμαστε. Ο καθένας βέβαια κάνει τη δουλειά του. Αλλά ειδικότερα για το θέμα ο κ. Ρουσόπουλος δεν έχει καμία απολύτως σχέση».

    Το ότι δεν είχε υπάρξει παρέμβαση από πλευράς Θ. Ρουσόπουλου, επιβεβαιώνεται -σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα- από το ότι η Μονή οδηγήθηκε στις ανταλλαγές του συνόλου των εκτάσεων που διεκδικούσε, χωρίς να το επιδιώκει: «Αυτό που θέλει η Μονή δεν γίνεται, αλλά τελικά η Μονή εκδιώκεται. Πιέζονται οι φορείς και γίνονται ανταλλαγές. (...) Αφήστε κάτι στη Μονή και να ξέρετε ότι σε μία δυσκολία, πάλι η Μονή στον κόσμο θα τα δώσει. Δεν πρόκειται στη δυσκολία η Μονή να αφήσει τον κόσμο πεινασμένο. Ήδη έχει αρχίσει η οικονομική κρίση και οι πέντε που έρχονταν στη Μονή και ζητούσαν ελεημοσύνη, έχουν γίνει 25 και τα γράμματα που ήταν ένα μικρό πακέτο έχουν γίνει πολλά. Που θα τα δώσουμε;»

    Ερωτηθείς επίσης, πώς επί Γ. Δρυ, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδότησε υπέρ της Μονής για το σύνολο των παραλιμνίων εκτάσεων της Βισθωνίδας, χωρίς να έχει προσφύγει σ' αυτό, η ίδια η Μονή, ο Αρσένιος δήλωσε άγνοια: «Δεν ενεπλάκην και δεν ξέρω», απάντησε. Αλλά και όταν προέκυψε εμπλοκή στο θέμα των ανταλλαγών που η Μονή ζήτησε, με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί Σάββα Τσιτουρίδη, να προκρίνουν την λύση μιας νομοθετικής διευθέτησης του προβλήματος και πάλι υπήρξε, χωρίς παρέμβαση της Μονής, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υπέρ της νομιμότητας των ανταλλαγών.

    -Εσείς δεν ασχοληθήκατε ξανά, δεν ενοχλήσατε κανέναν και ξαφνικά μάθατε ότι βγήκε η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους; παρατήρησε ο Ντίνος Ρόβλιας (ΠΑΣΟΚ)

    -Ναι. Το παρακολουθούσαν οι νομικοί μας σύμβουλοι, απάντησε ο μάρτυρας.

    -Θαύμα. Πρόκειται για θαύμα. Είμαι βέβαιος. Επειδή έχω μεγάλη εμπειρία της ελληνικής διοίκησης, εδώ βρισκόμαστε προ θαύματος, του είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    -Δεν πιστεύετε ότι γίνονται και θαύματα, χίλια χρόνια με το Άγιο Όρος; Η ύπαρξη του Αγίου Όρους χίλια χρόνια δεν είναι ένα θαύμα, κύριε Υπουργέ; απάντησε ο Αρσένιος.

    Σε ερώτηση γιατί, τόσο αυτός, όσο και ο γέροντας Εφραίμ, αρνήθηκαν να καταθέσουν στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή ενώ έσπευσαν στην παρούσα, ο μάρτυρας απάντησε πως, «είχαμε ρωτήσει τότε σεβαστούς γέροντες του Αγίου Όρους, αλλά και τους νομικούς μας συμβούλους και μας είπαν πως «ο θόρυβος θα περάσει σε δυο-τρεις μήνες. Ωστόσο ο θόρυβος συνεχίζει. Κρίνεται σκόπιμο, λοιπόν, να εμφανιστούμε εμείς, που σαν μοναχοί ξέρετε δεν μας είναι και τόσο εύκολο. Είδατε κάθε μέρα στα ΜΜΕ ακούγονται χιλιάδες πράγματα. Σε όλα αυτά πότε μπορέσαμε να απαντήσουμε; Ακούστηκαν τόσα και τόσα. Δεν είχα ποτέ, ούτε ένα ευρώ για μένα, θυσιάστηκα κυριολεκτικά και εισπράττω τον τίτλο του απατεώνα. Για τις αμαρτίες μου, τον αποδέχομαι. Όμως, σε αυτήν την υπόθεση, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Ήρθα, λοιπόν και αυτό να το καταθέσω».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Εφραίμ: "Πάρτε όλα τα ακίνητα αλλά αφήστε μας τη λίμνη"

    Είδηση: 36081

    [08] Εισαγγελική έρευνα για τη Goldman Sachs - Διαδήλωση κατά των τραπεζών στη Ν. Υόρκη

    Παρασκευη, 30 04 2010 08:25

    Δείτε το video

    Εισαγγελική έρευνα διεξάγουν οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ για να διαπιστωθεί κατά πόσο η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ή κάποιοι εργαζόμενοι σε αυτή διέπραξαν οικονομικό έγκλημα αναφορικά με τις πωλήσεις ασφαλειών ενυπόθηκων δανείων, όπως γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal. Στο μεταξύ, χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στο επιχειρηματικό κέντρο της Νέας Υόρκης, αξιώνοντας από τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street να λογοδοτήσουν για τα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζουν, την ώρα που ο μέσος Αμερικανός αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

    Έρευνα για ευθύνες στη "φούσκα" των ασφαλειών ενυπόθηκων δανείων

    Η έρευνα, που διεξάγεται από την εισαγγελία του Μανχάταν και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ξεκίνησε με αφορμή στην αναφορά της αμερικανικής Επιτροπής Ασφαλειών και Συναλλάγματος (SEC), που κατηγορεί τη Goldman, την πιο ισχυρή επενδυτική τράπεζα στον κόσμο, ότι απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες από επενδυτές για τις ασφάλειες ενυπόθηκων δανείων.

    "Με δεδομένο ότι προσφάτως η προσοχή εστιάζεται στην εταιρία, δεν μας εκπλήσσουν οι πληροφορίες για την έρευνα", δήλωσε εκπρόσωπος της Goldman . "Θα συνεργασθούμε πλήρως με οποιοδήποτε αίτημα για πληροφορίες", πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Μανχάταν δήλωσε ότι "δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει" τις πληροφορίες για τη διεξαγωγή έρευνας για τη Goldman.

    Πάντως εκτιμάται ότι η εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης θα κλιμακώσει τις πιέσεις που ασκούνται στη Goldman, δύο ημέρες μετά τη θυελλώδη ακρόαση στην αμερικανική Γερουσία, όπου εκλήθησαν ο πρόεδρος της εταιρίας, Λόιντ Μπλανκφέιν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη.

    Η εισαγγελική έρευνα για τα πεπραγμένα της Goldman βασίζεται σε διαφορετικά στοιχεία από εκείνα που περιλαμβάνονται στην αναφορά της SEC, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

    Διαδήλωση κατά των τραπεζών

    Η διαδήλωση στο επιχειρηματικό κέντρο της Νέας Υόρκης διοργανώθηκε από εργατικά συνδικάτα και οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανώ που έγραφαν συνθήματα όπως "η Γουόλ Στριτ έδωσε επιταγές χωρίς αντίκρυσμα στην οικονομία" και "διεκδικήστε και πάλι την Αμερική- να λογοδοτήσουν οι τράπεζες".

    Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο του Μανχάταν. Ένας από τους διαδηλωτές, ο Κουρτ Χάλμαν, δήλωσε ότι οι μεγάλες τράπεζες "άφησαν τους πάντες να βυθιστούν, σταματώντας τη χορήγηση δανείων". "Είναι αυτά τα άτομα που εξασφάλισαν για τους εαυτούς τους μπόνους δισεκατομμυρίων δολαρίων", πρόσθεσε.

    Η διαδήλωση διοργανώθηκε την ώρα που οι Δημοκρατικοί προωθούν νομοσχέδιο για μεταρρυθμίσεις στη Wall Street και στη Γερουσία γίνεται ακρόαση για τα πεπραγμένα της Goldman Sachs.

    "Η Γουόλ Στριτ πρέπει να πληρώσει για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση που η ίδια προκάλεσε και το Κογκρέσο πρέπει να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία της αγοράς", δήλωσε ο συνδικαλιστής Ρίτσαρντ Τρούμκα, στην ιστοσελίδα Huffington Post .

    Πηγή: ΑΠΕ, CNN, Wall Street Journal, APTN

    Διαβάστε επίσης: WSJ: Criminal Probe Looks Into Goldman Trading Είδηση: 36079

    [09] ΗΣΑΠ: έως τις 16/5 οι εργασίες στο τμήμα Φάληρο-Καλλιθέα

    Παρασκευη, 30 04 2010 11:30

    Για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες θα παραταθεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, που χρησιμοποιεί για τις καθημερινές του μετακινήσεις τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, καθώς οι εργασίες ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Φάληρο-Καλλιθέα, που επρόκειτο να ολοκληρωθούν σήμερα Παρασκευή, δεν έχουν τελειώσει. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΗΣΑΠ οι εργασίες θα παραταθούν πιθανόν μέχρι τις 16 Μαΐου, με αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο τμήμα οι επιβάτες να συνεχίζουν εξυπηρετούνται από τη λεωφορειακή γραμμή Χ13.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36088


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 30 April 2010 - 8:55:18 UTC