Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένταση και εξελίξεις στην υπόθεση Siemens
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα
  • [03] Εγκρίθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις
  • [04] Σε εξέλιξη η απέλαση των ακτιβιστών
  • [05] Εν αναμονή της επιστροφής των Ελλήνων ακτιβιστών
  • [06] Νέο σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ
  • [07] Διαδοχικές συναντήσεις Τζέρυ Μπούζιεκ
  • [08] Ανάγκη προσέγγισης Ε.Ε- Βαλκανίων
  • [09] Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Εάν υπάρχουν επίορκοι πολιτικοί, οφείλουν να εκπαραθυρωθούν, να μπουν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και να
  • [10] Ουγγαρία: 2.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας βροχοπτώσεων
  • [11] Ασφαλιστικό: Στην τελική ευθεία
  • [12] Βρετανία :Πέντε νεκροί όταν ένοπλος καταλήφθηκε από αμόκ
  • [13] Ζ.Μπαρόζο: Σταθερό κι ισχυρό νόμισμα είναι το ευρώ .
  • [14] Αποχή δικηγόρων και συμβολαιογράφων
  • [15] ΚΕΔΚΕ: «Οι ΟΤΑ αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τη βιωσιμότητάς τους»
  • [16] Ξεκινούν οι εργασίες για διάνοιξη παραλίας του Αγ. Κοσμά
  • [17] Αυτοπυρπολήθηκε μέσα σε τράπεζα
  • [18] Φωτιά έξω από το Λουτράκι
  • [19] Άρχισε στη Λαμία η δίκη για τα επεισόδια του Σαββάτου
  • [20] Iράν: Δεν μας σταματούν οι νέες κυρώσεις
  • [21] Ψηφίστηκε το ν/σ για ίδρυση εμπορικών εταιρειών
  • [22] Διόδια: Αναπροσαρμόζονται λόγω αύξησης ΦΠΑ, στην Κορίνθου- Τριπόλεως

    [01] Ένταση και εξελίξεις στην υπόθεση Siemens

    Τεταρτη, 02 06 2010 15:41

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens. Σε κλίμα έντασης συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή, στην οποία κατέθεσε ο επιχειρηματίας Μάριος Κάτσικας, ο φερόμενος ως παραλήπτης ηλεκτρονικού μηνύματος, που στάλθηκε το Μάρτιο 2008 και έδινε εντολή να μπουν χρήματα σε λογαριασμό για "άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου", σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση. Ταυτόχρονα από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κατατέθηκε στην Επιτροπή ένα e-mail του γαμπρού του πρόεδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Σέκερη, ο οποίος εργαζόταν στη Siemens και του ζητά να επικοινωνήσει με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφοράκο προκειμένου ο ίδιος να αναβαθμιστεί στην εταιρεία. Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ δια μέσω του βουλευτή Αναστάσιου Νεράντζη που έκανε λόγο για κατήφορο του ΠΑΣΟΚ στο βούρκο.

    Ένταση με την έναρξη

    Ένταση επικράτησε στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens, με αφορμή τις συνθήκες διαρροής ηλεκτρονικού σημειώματος για γαλάζιο υπουργό που έλαβε μίζα.

    Με την έναρξη της συνεδρίασης οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν τον πρόεδρο της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη για χειρισμούς που υπονομεύουν την αξιοπιστία της επιτροπής, ενώ αρνήθηκαν ότι το επίμαχο email ήταν στη δικογραφία.

    Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι το επίμαχο έγγραφο δεν αφορά σε καμία περίπτωση υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή και ότι η φράση "να δοθούν τα συμφωνηθέντα στον άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου" οφείλεται σε λάθος της μεταφραστικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ.

    Σύμφωνα πάντως με τη σχετική ενημέρωση που έκαναν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι δύο ανακριτές της υπόθεσης, Ειρήνη Νικολακέα και Ιωάννης Φιοράκης, το email ήταν στοιχείο της ογκώδους δικογραφίας και εστάλη ως αντίγραφο στην εξεταστική από το εφετείο.

    Κατάθεση Κάτσικα

    Στην εξεταστική κατέθεσε ο Μάριος Κάτσικας ο οποίος φέρεται ως παραλήπτης του ηλεκτρονικού μηνύματος.

    Ο επιχειρηματίας κλήθηκε να εξηγήσει πώς στο λογαριασμό του στην Γιούνιον Μπανκέαρ Πριβέ στη Γενεύη, εντοπίστηκε έμβασμα 200000 ευρώ του 2003 από την εταιρία Πλάσιντ Μπλου, η οποία διακινούσε μαύρο χρήμα από τη Siemens.

    Ο επιχειρηματίας απάντησε ότι είχε σκοπό να αγοράσει ένα σπίτι από τον κ. Παπάδογιαννάκη στην Αγία Μαρίνα, αλλά επειδή η δουλειά χάλασε ο κ. Παπαδογιαννάκης του επέστρεψε τα χρήματα μέσω της Πλάσιντ Μπλου.

    Ο επιχειρηματίας ανέφερε επίσης πως όταν το 2008 αποκαλύφθηκε ότι τα χρήματα προέρχονται από την Πλάσιντ Μπλου και ο λογαριασμός στην Ελβετία πάγωσε, τότε ζήτησε από τον κ. Παπαδογιαννάκη να του υπογράψει χαρτί που να λέει ότι τα χρήματα ήταν δικά του(δηλαδή του Παπαδογιαννάκη), κάτι το οποίο έγινε.

    Ο μάρτυρας προσκόμισε στην επιτροπή αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης και του συμφωνητικού με τον κ. Παπαδογιαννάκη από το οποίο προκύπτει ότι ο κ. Παπαδογιαννάκης είχε οφειλή επιστροφής 200000 ευρώ στον βιομήχανο Μάριο Κάτσικα, όπως πάντως επισημαίνουν μέλη της εξεταστική επιτροπής, ο Μανόλης Παπαδογιάννάκης έχει ταυτοποιηθεί με λογαριασμό που φέρει την κωδική ονομασία "Μάτι", στον οποίο λογαριασμό επίσης έχουν εντοπιστεί εμβάσματα από την Πλάσιντ Μπλου που διακινούσε μαύρο χρήμα από τη Siemens.

    Πεταλωτής: "Να μην προτρέχουμε"

    "Δεν πρέπει να προτρέχουμε να βγάλουμε συμπεράσματα τα οποία παρουσιάστηκαν κατά κόρον, ειδικότερα χτες, γιατί μπορεί να μην είναι ορθά", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς για τη χτεσινή αναστάτωση που προκλήθηκε με τα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση της Siemens.

    Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι δεν πρέπει να παρεμποδίζεται το έργο των εξεταστικών "με εικασίες, παρερμηνείες και διαρροές, που όχι απλώς δεν συμβάλλουν στη διαφάνεια και την εξεύρεση της αλήθειας, αλλά αντίθετα τη συσκοτίζουν".

    "Γι' αυτό θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί και φειδωλοί στις εκτιμήσεις μας και να αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα τη λειτουργία των εξεταστικών επιτροπών", σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

    "Πρέπει η διαδικασία και η μέθοδος λειτουργίας των εξεταστικών επιτροπών να γίνει αντικείμενο επανεξέτασης, ώστε να στείλουμε το μήνυμα που πρέπει για το κοινοβούλιο, σχετικά με τη διαφάνεια", δήλωσε σε παρέμβασή του ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    "Αφού βρέθηκε ένα χαρτί στη δικογραφία, πρέπει να διερευνηθεί. Το ότι δόθηκε στη δημοσιότητα επιλεκτικώς, είναι πρόβλημα. Το κακό είναι η διαρροή" , τόνισε στη ΝΕΤ 105.8 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ζητώντας να διερευνηθεί επισταμένως η περίπτωση του κ. Κάτσικα.

    "Όσοι έκαναν τα «βαποράκια» στη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος της Siemens, θα κελαηδήσουν μόνο αν φοβηθούν με το «μαστίγιο» της φυλακής και προσελκυθούν με το «καρότο» του καθεστώτος ευνοϊκής μεταχείρισης μαρτύρων. Αναμένουμε επιτέλους τις ενέργειες της ελληνικής δικαιοσύνης, που ακόμη δεν έχει καλέσει τον κ. Κάτσικα, ούτε καν ως μάρτυρα", σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναστάτωση με email που εμπλέκει τον Aντώνη Σαμαρά

    Να επανακληθεί στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens ο γαμπρός του πρόεδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελος Σέκερης -αλλά κι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ- ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Γκεγκέρογλου, καθώς από τα αρχεία που εστάλησαν στην επιτροπή από τη Siemens υπάρχει ηλεκτρονικό μήνυμα του κυρίου Σέκερη προς τον Αντώνη Σαμαρά.

    Με το μήνυμα ο κ. Σέκερης ενημέρωνε τον κ. Σαμαρά, για αλλαγές που θα γίνουν στο εσωτερικό της Siemens και του ζητούσε να παρέμβει στο Μιχάλη Χριστοφοράκο, προκειμένου να μην μετακινηθεί από τον τομέα του καθώς ο κ. Σέκερης εργάζεται στη Siemens.

    Στο ηλεκτρονικό μήνυμα, ο κ. Σέκερης εμφανίζεται να συμβουλεύει τον κ. Σαμαρά να μην είναι ιδιαίτερα ευγενής με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο διότι όπως λέει ο ίδιος ο κ. Σέκερης γνωρίζει πολλά για τις βρωμιές στη εταιρία και έχει κρατήσει το στόμα του κλειστό.

    Σε άλλη επιστολή του κ. Σέκερη προς το Μιχάλη Χριστοφοράκο λίγους μήνες μετά, στις 30 Οκτωβρίου 2006 ο κ. Σέκερης υπενθυμίζει στον κ. Χριστοφοράκο, ότι υπήρξε βασικός χειριστής των προμηθειών του ΟΤΕ, ως επίσης και των προγραμματικών συμφωνιών που ακολούθησαν και βεβαίως όλου του παρασκηνίου που περιέβαλε τα σημαντικότατα γεγονότα για την τύχη ολόκληρης της εταιρίας.

    Από τη συγκεκριμένη επιστολή του κ. Σέκερη προς τον κ. Χριστοφοράκο, προκύπτει ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Μιχάλη Χριστοφοράκου με συγγενικό πρόσωπο του κ. Σέκερη για την υπηρεσιακή του εξέλιξη και ο κ. Σέκερης δήλωσε την έκπληξή του διότι από τη συγκεκριμένη τηλεφωνική επικοινωνία προέκυψε ότι ο κ. Χριστοφοράκος έχει σοβαρές αμφιβολίες ως προς την εχεμύθειά του.

    ΝΔ: "Ο κατήφορος του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται"

    Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ.

    "Το ΠΑΣΟΚ γνώριζε ήδη την εξ αγχιστείας συγγένεια του προέδρου της ΝΔ με τον κύριο Σέκερη και ότι προ 40 μόλις ημερών κλήθηκε και εξετάσθηκε ενώπιον της Επιτροπής επισταμένα και για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο e-mail. Εντούτοις αποτολμά την υποβολή αιτήματος για εκ νέου κλήση του κυρίου Σέκερη, αλλά και του ιδίου του κυρίου Σαμαρά, για λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται. Τίποτε, λοιπόν, το καινούργιο δεν προσθέτει το email σε όσα είναι ήδη γνωστά. Απλώς δείχνει ότι ο κατήφορος του ΠΑΣΟΚ προς το βούρκο συνεχίζεται, εκθέτοντας έτσι προσωπικά, τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου που επιτρέπει τέτοιου είδους αθλιότητες. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης, έχει δηλώσει ότι: "πάντως εδώ μας κατετέθη ότι η επικοινωνία του κ. Σέκερη, συγγενή του κ. Σαμαρά και δεν είχε καμία σχέση -βάσει της εικόνας που έχουμε στην Επιτροπή μας- με το αντικείμενο που διερευνούμε", τόνισε ο κ Ανάστάσιος Νεράντζης μιλώντας εκ μέρους των βουλευτών της Ν.Δ. που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

    Κληθείς να σχολιάσει τις φήμες για το e-mail, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε οτι αρχή της κυβέρνησης είναι η αυτοτέλεια των εξεταστικών επιτροπών και πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι φήμες και διαρροές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέσουσα σοβαρότητα και επιφύλαξη.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Διχάζει η μετάφραση του ηλεκτρονικού μηνύματος

    Είδηση: 37212

    [02] Γ. Παπανδρέου: Οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα

    Τεταρτη, 02 06 2010 16:31

    Στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις αποκρατικοποιήσεις ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόνισε οτι "οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα" και υπογράμμισε οτι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τον φτωχότερο και τη μεσαία τάξη. Ο κ. Παπανδρέου έκανε παρατηρήσεις για τις διαρροές στον Τύπο, τόνισε οτι δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις και πρόσθεσε οτι σύντομα οι υπουργοί θα πρέπει να απαντήσουν στο Συνήγορο του Πολίτη για τις δυσλειτουργίες στη δημόσια διοίκηση. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη οτι τα υπουργεία εξακολουθούν να λειτουργούν με στεγανά και με γραφειοκρατικούς ανταγωνισμούς.

    Οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου πρέπει να αξιοποιηθεί η δυναμική της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η δύσκολη σημερινή κρίση και να γίνει ευκαιρία για να προωθηθούν οι αλλαγές που θα θεραπεύσουν χρόνιες παθήσεις και προβλήματα που έχει η χώρα.

    Παράλληλα με την προώθηση των αλλαγών και την εφαρμογή των δύσκολων μέτρων που έχουν αποφασιστεί, η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρέπει να στηρίξει το φτωχότερο, τον πιο αδύναμο, τη μεσαία τάξη, με σωστές υπηρεσίες και λειτουργίες και να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα του πολίτη.

    Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι ένα από τα θέματα των επόμενων άτυπων συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά και σε μία από τις τακτικές συνεδριάσεις του Οργάνου, οι υπουργοί θα κληθούν να απαντήσουν στις παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και στα θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή του πολίτη.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην καθημερινή δραστηριότητα των υπουργείων, επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται και σήμερα η λογική του υπουργείου - φέουδου σε σχέση με άλλα υπουργεία. Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι τα υπουργεία λειτουργούν με στεγανά, ενώ υπάρχουν και οι γραφειοκρατικοί ανταγωνισμοί πίσω από κλειστές πόρτες.

    Και ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να συμβάλουν όσο γίνεται καλύτερα στην προώθηση των θεμάτων που έχουν συναρμοδιότητα με άλλους συναδέλφους τους.

    Ο κ. Παπανδρέου, εξ άλλου, έκανε παρατηρήσεις σχετικά με τις διαρροές προς τον Τύπο, τονίζοντας ότι πρέπει να προστατεύουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται και να στηρίζουν το έργο της κυβέρνησης χωρίς να δαιμονοποιούνται οι διαφορετικές απόψεις, πριν ληφθούν οι αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το θεωρεί πολύ σημαντικό.

    Σημαντικό θεωρεί επίσης ο πρωθυπουργός το ότι πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός διάλογος και προβληματισμός στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα οδηγούνται σε κάποια κατάληξη, ώστε να μπορεί η κυβερνηση να κάνει σωστά το έργο της.

    Εχουμε αναλάβει, τόνισε, επίσης, ο κ. Παπανδρέου, να υπηρετήσουμε τη χώρα και τους πολίτες, το δημόσιο συμφέρον, καθώς και να προστατεύσουμε την αξιοπιστία της πολιτική.

    Γιατί αυτή μονο μπορεί να δώσει λύσεις τόσο στα μικρά αλλά και κυρίως στα μεγάλα ζητήματα, τόνισε.

    Πηγή: ΝΕΤ- ΑΠΕ

    Σχετική είδηση: Εγκρίθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις

    Είδηση: 37217

    [03] Εγκρίθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις

    Τεταρτη, 02 06 2010 15:37

    Σελίδα 1 από 3 Σε διαδικασία αποκρατικοποίησης θέτει η Κυβέρνηση σχεδόν το σύνολο των συμμετοχών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις, υποδομές, τράπεζες και ακίνητη περιουσία, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση γτου άτυπου υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό. Στόχος είναι η άντληση 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, για την 3ετία 2011-2013.

    Η λίστα

    Στη σχετική λίστα, που παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, περιλαμβάνονται: ο ΟΣΕ με πώληση του 49% της ΤΡΕΝΟΣΕ και μετατάξεις υπαλλήλων, η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, η δημιουργία κρατικής εταιρίας με όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας προκειμένου στη συνέχεια αυτή να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, η μετοχοποίηση του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος", η πώληση των καζίνο, η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για το 39% των ΕΛΤΑ, ο διαχωρισμός ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με ενδεχόμενη πώληση 49% της δεύτερης εταιρίας, καθώς και η δημιουργία ενός φορέα συμμετοχών στον οποίο θα υπαχθούν ολα τα τουριστικά, ολυμπιακά και άλλου είδους ακίνητα του Δημοσίου, προκειμένου στη συνέχεια η εταιρεία αυτη να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

    Είδηση: 37214

    [04] Σε εξέλιξη η απέλαση των ακτιβιστών

    Τεταρτη, 02 06 2010 15:26

    Δείτε τα video

    Στην απελευθέρωση όλων των ξένων υπηκόων που κρατούνταν στις φυλακές Μπιρ Σέβα προχώρησαν οι ισραηλινές αρχές Ασφαλείας, ενώ ήδη έχουν απελαθεί πολλοί από αυτούς, μετά την παγκόσμια κατακραυγή για την αιματηρή επέμβαση στα πλοία του "Στόλου της Ελευθερίας". Στην Ιορδανία είχαν μεταφερθεί ήδη από το πρωί της Τετάρτης 120 ακτιβιστές, με πολλούς από αυτούς να δηλώνουν ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στον διεθνή στολίσκο "χωρίς προειδοποίηση". Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας αποφάσισε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, έκκληση προς τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας ακόμα ενός πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια απευθύνουν οι ιρλανδικές αρχές. Το Rachel Corrie βρίσκεται ήδη ανοιχτά της Λιβύης. Το Ισραήλ "χάνει τον μοναδικό του φίλο" στην περιοχή, την Τουρκία, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του. Από την Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, εφόσον το Τελ Αβίβ άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζα.

    Δεν υπογράφουν χαρτί απέλασης

    Στις 14.15 (τοπική ώρα) ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση από τη φυλακή του Μπιρ Σέβα όλων των ξένων υπηκόων που κρατούνται από το Ισραήλ και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

    Εκεί παραδίδονται από τις αστυνομικές αρχές σε άτομα του υπουργείου των Εσωτερικών, οι οποίοι και ολοκληρώνουν τη διαδικασία απελευθέρωσής τους.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων έχει αρνηθεί να υπογράψει το χαρτί απέλασης το οποίο αξίωναν οι Ισραηλινοί.

    Μετά και τα τελευταία λεωφορεία που μετέφεραν τους κρατούμενους, εξήλθαν από το χώρο των φυλακών μικρά βαν χωρίς παράθυρα, τα οποία μετέφεραν άγνωστο αριθμό κρατουμένων. Την ώρα που περνούσαν μπροστά από τα τηλεοπτικά συνεργεία, άρχισαν να χτυπούν τα τοιχώματα των κλειστών φορτηγών από το εσωτερικό τους και να φωνάζουν συνθήματα στα αγγλικά.

    Αμέσως μετά ακολούθησαν σκηνές πανικού από τους αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί στην περιοχή και έπειτα δύο στρατιώτες με πυροβόλα όπλα άνοιξαν την πίσω πόρτα του φορτηγού και μπήκαν μέσα σε αυτό, επιχειρώντας να σταματήσουν την προσπάθεια να υπάρξουν δηλώσεις από τους κρατουμένους.

    Όπως δήλωσαν Ισραηλινοί δικηγόροι, μέλη της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητούσαν επιμόνως από το πρωί να συναντηθούν με συγκεκριμένες ομάδες κρατουμένων, αλλά δεν τους επετράπη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία κλειστά φορτηγά μεταφοράς κρατουμένων μετέφεραν άτομα τα οποία κρατήθηκαν στην απομόνωση, μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες.

    Διεθνής έρευνα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

    Ψήφισμα με το οποίο εγκρίνει τη δημιουργία "μίας διεθνούς αποστολής έρευνας" για την ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση κατά της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, υιοθέτησε την Τετάρτη το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

    Το ψήφισμα εγκρίθηκε από 32 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου, ενώ τρεις χώρες δήλωσαν αντίθετες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. Η Γαλλία και η Βρετανία απείχαν από την ψηφοφορία.

    Η έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ισραηλινή επίθεση συνεκλήθη την Τρίτη έπειτα από πρωτοβουλία του Παλαιστίνιου εκπροσώπου, του Σουδάν και του Πακιστάν που ενήργησε εκ μέρους του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) και του Αραβικού Συνδέσμου.

    Ο OIC θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή για να συζητήσει τις συνέπειες της ισραηλινής επίθεσης στον διεθνή στολίσκο.

    Η απόφαση να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος σε επίπεδο υπουργών ελήφθη σε απάντηση του αιτήματος αρκετών κρατών-μελών του OIC, αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

    "Βάρβαρη επίθεση χωρίς προειδοποίηση"

    Οι Ισραηλινοί κομάντος χρησιμοποίησαν γκλομπ, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και αληθινά πυρά κατά τη διάρκεια της επίθεσής τους κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, όπως δήλωσαν ακτιβιστές που το πρωί της Τετάρτης απελάθηκαν στην Ιορδανία.

    "Οι Ισραηλινοί μας επιτέθηκαν χωρίς προειδοποίηση λίγο μετά τα ξημερώματα" δήλωσε ο Μαλαισιανός Νοράζμα Αμπντουλάχ.

    "Στην αρχή έριξαν πλαστικές σφαίρες, αλλά έπειτα από λίγο χρησιμοποίησαν κανονικά πυρά. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν αμέσως και μετά από αυτό παραδοθήκαμε" πρόσθεσε ο Αμπντουλάχ που βρισκόταν στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara.

    Ο Αμπντουλάχ δήλωσε στο Reuters ότι οι Ισραηλινοί κομάντος κράτησαν τους ακτιβιστές με δεμένα τα χέρια για 15 ώρες, μέχρι να φτάσουν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ.

    Ο Μαλαισιανός υπογράμμισε ότι ο διεθνής στολίσκος βρισκόταν περισσότερα από 68 μίλια μακριά από τις ακτές της Γάζας όταν καταλήφθηκε από τους Ισραηλινούς: "Το αρχικό μας σχέδιο ήταν να σταματήσουμε εκεί και να ζητήσουμε την άδεια των Ισραηλινών προτού εισέλθουμε (στα χωρικά ύδατα της Γάζας) και αν αρνούνταν, θα παραμέναμε στη θάλασσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας (...) όμως μας επιτέθηκαν προτού προλάβουμε να το κάνουμε".

    Ο Αμπντούλ Ραχμάν Φαϊλακαουέε από το Κουβέιτ σε τηλεφωνική του συνομιλία με το Reuters δήλωσε: "Η επίθεση ήταν απολύτως βαρβαρη (...) Χρησιμοποίησαν γκλομπ καθώς κατέβαιναν (από τα ελικόπτερα) για να μας χτυπήσουν και να πάρουν τον έλεγχο του πλοίου".

    Εν πλω για Γάζα το Rachel Corrie

    Η ιρλανδική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ

    Να επιτρέψει στο πλοίο MV Rachel Corrie -που έχει μισθώσει ιρλανδική οργάνωση και κατευθύνεται προς τη Γάζα- να ολοκληρώσει τον πλου του ζητά η ιρλανδική κυβέρνηση από το Ισραήλ.

    Την Τρίτη, ο ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ: "Αν συμβεί ο,τιδήποτε στους πολίτες μας, (το Ισραήλ) θα υποστεί τις πιο σοβαρές συνέπειες".

    Το πλοίο MV Rachel Corrie, το οποίο φέρει το όνομα της Αμερικανίδας ακτιβίστριας που σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας το 2003, ανήκει στον "Στόλο της Ελευθερίας", αλλά η πολύ χαμηλή του ταχύτητα το άφησε πολύ πίσω από τα υπόλοιπα πλοία της αποστολής.

    Κανονικά το Rachel Corrie θα έφτανε στη Γάζα σήμερα, όμως άλλαξε το πρόγραμμά του και θα φτάσει στον προορισμό του τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη Νάιμ Μαλόνεϊ της οργάνωσης Free Gaza Ireland, παρακλάδι του κινήματος Free Gaza.

    Το πλοίο "βρίσκεται στη Μεσόγειο και ταξιδεύει προς τη Γάζα. Προσπαθούμε να λάβουμε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να καταπλεύσουμε με ασφάλεια" δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Το Rachel Corrie βρίσκεται "μεταξύ της Κρήτης και των ακτών της βόρειας Αφρικής", διευκρίνισε η Μαλόνεϊ, προσθέτοντας ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν ακόμα να ανέβουν στο πλοίο και να παρουν μέρος στην αποστολή.

    Η ακτιβίστρια δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που επιβαίνουν στο πλοίο, που σύμφωνα με τον ιρλανδικό Τύπο είναι 15, μεταξύ αυτών και η βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης 1976 Βορειο-Ιρλανδή Μέιρεντ Κόριγκαν-Μαγκουάιρ.

    Ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

    Εάν μέχρι το βράδυ δεν αφεθούν από το Ισραήλ ελεύθεροι οι Τούρκοι πολίτες, η Τουρκία θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με τη χώρα αυτή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επιστρέφοντας το μεσημέρι από την Ουάσιγκτον.

    Ο Α. Νταβούτογλου είπε πως έχουν ήδη επιστρέψει 210 Τούρκοι πολίτες, αλλά τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις θα ομαλοποιηθούν εάν τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας και το Ισραήλ συνδράμει στην έρευνα σχετικά με την υπόθεση, ενώ σημείωσε ότι "δεν μπορούμε να βασιστούμε σε έρευνα που θα κάνει μια χώρα που βρίσκεται σε θέση κατηγορούμενου".

    Σε ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ στο όλο θέμα, ο Τούρκος υπουργός είπε πως "το κείμενο που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι κείμενο καταδίκης και φέρει και την υπογραφή των ΗΠΑ και συνεπώς υπάρχει καταδίκη κι από πλευράς ΗΠΑ".

    Σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας

    Οι πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και νομικές διαστάσεις αναφορικά με θέμα με το Ισραήλ εξετάστηκαν την Τετάρτη σε ευρεία σύσκεψη στην Άγκυρα, μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.

    Στην ανακοίνωση δεν περιλαμβάνεται κάτι συγκεκριμένο για τα ενδεχόμενα μέτρα που θα ληφθούν, ωστόσο αναφέρεται ότι "εξετάστηκαν η κατάσταση και τα βήματα που θα γίνουν".

    Αναφέρονται, επίσης, οι "διεθνείς πρωτοβουλίες" της τουρκικής κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα των οποίων -τονίζεται στην ανακοίνωση- το Συμβούλιο Ασφαλείας και το ΝΑΤΟ καταδίκασαν την ενέργεια του Ισραήλ.

    Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για τη διαδικασία επιστροφής των Τούρκων πολιτών που βρίσκονται στο Ισραήλ, με αεροσκάφη των τουρκικών αερογραμμών.

    Πηγές: Reuters, NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ισραήλ: Ελεύθεροι θα αφεθούν όλοι οι ακτιβιστές, Εν αναμονή της επιστροφής των Ελλήνων ακτιβιστών, BBC: Gaza flotilla: Israel frees foreign flotilla activists

    Είδηση: 37209

    [05] Εν αναμονή της επιστροφής των Ελλήνων ακτιβιστών

    Τεταρτη, 02 06 2010 13:10

    Το "πράσινο φως" πήρε από το Ισραήλ αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες πολίτες που απελευθερώθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, και το οποίο αναχώρησε στις 15.00 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το Ισραήλ. Νωρίτερα σήμερα, ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Ζέπος είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα Αλί Γιάχια, στον οποίος επεσήμανε "ακόμη μια φορά ότι περιμένουμε την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Ισραήλ και την επιστροφή τους στην Αθήνα". Παράλληλα, ο κ. Ζέπος επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ισραηλινό πρέσβη και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων, υπενθυμίζοντας και τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του ισραηλινού ΥΠΕΞ ότι οι Έλληνες πολίτες θα απελευθερωθούν χωρίς κανέναν όρο.

    Στην απομόνωση δύο Έλληνες

    Θέμα χρόνου είναι ο επαναπατρισμός των 31 Ελλήνων ακτιβιστών. Οι Έλληνες ακτιβιστές, που είναι καλά στην υγεία τους, αρνήθηκαν να υπογράψουν τα χαρτιά απέλασης που ζητάει το Ισραήλ.

    Μετά και τα τελευταία λεωφορεία που μετέφεραν το μεσημέρι της Τετάρτης τους κρατούμενους από τη φυλακή του Μπιρ Σέβα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, εξήλθαν από το χώρο των φυλακών μικρά βαν χωρίς παράθυρα, τα οποία μετέφεραν άγνωστο αριθμό ατόμων, τα οποία κρατήθηκαν στην απομόνωση. Ανάμεσα σε αυτά, ήταν και δύο Έλληνες πολίτες, οι κκ. Καρυπίδης και Καρατζάς.

    Σε χειρόγραφη επιστολή που συνέταξαν οι Έλληνες ακτιβιστές, καταγγέλλουν τη στρατιωτική επιχείρηση, επισημαίνοντας ότι δεν υπογράφουν οποιαδήποτε δήλωση τους ζητούν οι ισραηλινές αρχές.

    Όπως επισημαίνουν: "Ισραηλινοί κομάντο με προτεταγμένα τα όπλα εφόρμησαν στα πλοία, χτύπησαν βάναυσα Έλληνες επιβαίνοντες ασκώντας σωματική βία και χρησιμοποιώντας όπλα ηλεκτροσόκ, τους έδεσαν με χειροπέδες, τους έσυραν με αγριότητα στο κατάστρωμα.

    Η βιαιότητα των Ισραηλινών συνεχίστηκε και στο λιμάνι του Ασντόν που οδηγήθηκαν πλοία και επιβαίνοντες, όπου Έλληνες ξυλοκοπήθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα και τρεις από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ή σε ξεχωριστούς χώρους κράτησης.

    Οι Έλληνες και Ελληνίδες που βρισκόμαστε παράνομα κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές αρνούμαστε να δεχτούμε να υπογράψουμε οποιαδήποτε δήλωση που μας ζητά το κράτος-πειρατής".

    Σύμφωνα με τον πρέσβη, ο μοναδικός Έλληνας με εμφανή χτυπήματα είναι ο Βαγγέλης Πισίας, τον οποίο οι στρατιώτες χτύπησαν με τα όπλα τους στη μέση και τον αυχένα.

    Συνάντηση του γγ του ΥΠΕΞ με τον Ισραηλινό πρέσβη

    Ο κ. Ζέπος επέστησε την προσοχή του Ισραηλινού πρέσβη στην απαίτηση της Ελλάδας να προστατεύσει και να φροντίσει για την καλή τους υγεία των Ελλήνων πολιτών και του μετέφερε τις διαμαρτυρίες ορισμένων από τους συλληφθέντες ότι "έτυχαν κακής μεταχείρισης κατά τη σύλληψή τους".

    Ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα πάντα με δήλωση του ίδιου, είπε επίσης τον κ. Γιάχια ότι "έχουμε συμφωνήσει και από το πρωί είναι έτοιμο ένα αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μόλις συνεννοηθούμε και με την Πρεσβεία μας στο Τελ Αβίβ και τις ισραηλινές αρχές, θα φύγει για το Ισραήλ, για να φέρει αυτούς τους Έλληνες πολίτες πίσω στην Ελλάδα".

    Ο Ισραηλινός πρέσβης υποσχέθηκε στον Έλληνα αξιωματούχο ότι μέχρι το μεσημέρι ελπίζει να έχει απαντήσεις.

    Ο κ. Ζέπος του υπενθύμισε ότι υπάρχει μια προγενέστερη συνεννόηση του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Λίμπερμαν, προκειμένου οι Έλληνες να απελευθερωθούν το ταχύτερο δυνατό και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα χωρίς κανέναν όρο.

    Ο Ισραηλινός πρέσβης από την πλευρά του είπε ότι θα κάνει το παν με τις αρχές του ώστε να ενημερωθούμε το ταχύτερο δυνατόν, πότε μπορεί να πάει το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας να τους παραλάβει.

    Η πρεσβεία μας στο Τελ Αβίβ, είπε τέλος ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών, έχει περάσει το ίδιο μήνυμα ακριβώς, για άμεσο επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών και περιμένουν ειδοποίηση από τους Ισραηλινούς πότε μπορεί να πάει το δικό μας αεροσκάφος στο Ισραήλ.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Εφθασαν οι πρώτοι έξι Ελληνες από το Ισραήλ

    Είδηση: 37204

    [06] Νέο σχέδιο νόμου για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

    Τεταρτη, 02 06 2010 17:12

    Σε ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων προχωρά το υπουργείο Υγείας βάσει νέου σχεδίου νόμου, που έχει καταρτίσει. Σε ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων προχωρά το υπουργείο Υγείας βάσει νέου σχεδίου νόμου, που έχει καταρτίσει.Οι γιατροί θα αμείβονται με υπερωρίες για τον πρόσθετο χρόνο εργασίας, ανακοίνωσε η Υπουργός Υγείας.

    «Τα νοσοκομεία θα λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε πρώτη φάση με τους μόνιμους γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται με υπερωρίες, ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορούν να αυξήσουν και το εισόδημά τους», τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σημείωσε, δε, πως θα υπάρχει αυστηρότατη εποπτεία των γιατρών σε ό,τι αφορά τα ωράρια εργασίας, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.

    Η υπουργός, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, είπε ότι θα είναι σε θέση να παρουσιάσει το νέο σχέδιο νόμου στους δημοσιογράφους σε δέκα μέρες από σήμερα. Για την πρωτοβάθμια φροντίδα, στην οποία δίνεται μεγάλη έμφαση, ανακοίνωσε ότι οι μονάδες του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ.

    Θεσμοθετείται, επίσης, ειδικό Γραφείο του Πολίτη σε κάθε νοσοκομείο με την εποπτεία του διοικητή, στο οποίο θα καταγράφονται παράπονα και καταγγελίες όσων δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά και τις υπηρεσίες Υγείας, που τους παρείχε το ΕΣΥ.

    Το συγκεκριμένο γραφείο θα συγκεντρώνει τις παρατηρήσεις αυτές, θα τις περνάει στο Υπουργείο και η υπουργός θα τις ανακοινώνει με τη μορφή στατιστικής μελέτης στη Βουλή.

    Επιπλέον, δίνεται οκτάμηνη διορία στους καθηγητές Ιατρικής, που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία, να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

    Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο προωθείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με οδηγίες, που θα δοθούν από τον ΕΟΦ.

    Η υπουργός τόνισε επίσης ότι στις 30 Ιουλίου λήγει η διορία και πως "είναι τελεσίδικη" για τις ιδιωτικές κλινικές άνω των εξήντα κλινών, οι οποίες θα πρέπει να έχουν το δικό τους φαρμακείο. Αν αυτό δεν συμβεί, θα πάψουν να συνεργάζονται με τα ταμεία.

    Σύμφωνα με τις βασικές αρχές του νέου σχεδίου νόμου ενοποιείται ένα σημαντικό κομμάτι από τις εκατό δομές της πρόνοιας, που στο εξής θα εποπτεύονται από έναν ενιαίο φορέα, στον οποίον θα δίνουν αναφορά ανεξάρτητα από το σε ποιο σημείο της χώρας βρίσκονται και λειτουργούν.

    Ο δεκάλογος στον οποίο βασίζεται το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

    * Επίτευξη εθνικού σχεδίου για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας.

    * Προσβασιμότητα σε όλους στο ΕΣΥ, ώστε να εκλείψουν οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά και οι ασθενείς της περιφέρειας να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες Υγείας.

    * Βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας του συστήματος με αναβάθμιση των δομών και του εξοπλισμού, ώστε να υπάρχει καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους ασθενείς.

    * Ορθολογική κατανομή και διαχείριση των πόρων του ΕΣΥ με διαφάνεια και ελέγχους παντού.

    * Αναβάθμιση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού με κίνητρα, αξιοκρατία και επανεκπαίδευση.

    *Νέα αρχιτεκτονική των δομών Υγείας, σύμφωνα με τον νέο υγειονομικό χάρτη, που προκύπτει από το πρόγραμμα «Καλλικράτης».

    * Ολοκλήρωση του ΕΣΥ με ανάπτυξη και έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

    * Καθιέρωση και άσκηση αποτελεσματικών ελέγχων στην παροχή δημοσίων και ιδιωτικών υπηρεσιών Υγείας.

    * Θεσμοθέτηση διαδικασιών κοινωνικής λογοδοσίας, όπως το Γραφείο του Πολίτη.

    * Ενδυνάμωση του εθελοντισμού για την Υγεία και την Πρόνοια.

    Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί σε κάθε νοσοκομείο, ή προνοιακό κέντρο, μητρώο εθελοντών, το οποίο θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες, ώστε ο εθελοντισμός να φανεί στην πράξη, αλλά και να περιοριστούν οι πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κάποιες από τις οποίες, όπως εκτιμούν φορείς στο υπουργείο Υγείας, δεν παρήγαγαν έργο.

    Γ. Πεταλωτής : Αντιμετωπίζουμε διπλή πρόκληση στο θέμα της υγείας

    O Γ. Πεταλωτής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας για θεσμικές αλλαγές στο ΕΣΥ και ένα νέο πρότυπο εφημεριών, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.

    Ερωτηθείς αν προβλέπονται χρήματα για αυτό το πρόγραμμα, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν, το υπουργείο Υγείας κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες ώστε να πληρώνονται τις εφημερίες τους οι γιατροί όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα, γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χρόνιες καθυστερήσεις.

    Ο κ. Πεταλωτής έκανε λόγο για "μεγάλη απαξίωση" του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας, με αποτέλεσμα την υπερχρέωσή του, τη συνεπαγόμενη υποβάθμιση και την άναρχη διόγκωση του ιδιωτικού τομέα, κατά την περίοδο 2004 - 2009.

    Επιπλέον, είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει διπλή πρόκληση, αφενός για στροφή των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας και αφετέρου, για εξάλειψη της σπατάλης και της αδιαφάνειας "που κοστίζει και οικονομικά αλλά και ηθικά στο δημόσιο χαρακτήρα του".

    Ζητήματα που, όπως εξήγησε, η κυβέρνηση τα επιτυγχάνει με δημιουργία ενός νέου πλαισίου προμηθειών υγείας και φαρμάκων, ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους και την καθιέρωση λίστας, ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ με ολοήμερη λειτουργία, σύγχρονη εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού του και με ένα σύγχρονο και αντικειμενικό πλαίσιο κανόνων στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

    AΠΕ Είδηση: 37221

    [07] Διαδοχικές συναντήσεις Τζέρυ Μπούζιεκ

    Τεταρτη, 02 06 2010 14:26

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζέρυ Μπούζιεκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Φίλιππου Πετσάλνικου. Για την αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος του προγράμματος σταθερότητας μίλησε ο Πρωθυπουργός, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζέρυ Μπούζιεκ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Διαδοχικές συναντήσεις, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζέϊμς Ρούμπιν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζέρυ Μπούζιεκ, πραγματοποίησε το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στη Ρηγίλλης.

    Δηλώσεις Παπανδρέου

    "Η παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ στην Αθήνα, αποτελεί ισχυρή ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις θυσίες του ελληνικού λαού, έτσι ώστε να κατακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της, να δημιουργήσει μια βιώσιμη οικονομία με διαφάνεια, με προστασία του εισοδήματος και των συντάξεων", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι, πέραν της οικονομικής κρίσης που αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε το πώς θα συντονιστούν οι προσπάθειες, ώστε η Ευρώπη να βγει από την κρίση πιο ανταγωνιστική, έχοντας μπει σε αναπτυξιακή τροχιά και στην πράσινη ανάπτυξη.

    Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Μπούζεκ για τις προσπάθειες επίλυσης του θέματος του ονόματος με την ΠΓΔΜ, για την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που γίνονται για την ανοικοδόμηση μιας νέας σχέσης βασισμένη στις αρχές της καλής γειτονίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου συζήτησε με τον κ. Μπούζεκ, το θέμα που έχει προκύψει με το απευθείας εμπόριο ΕΕ και κατεχομένων στην Κύπρο, ενώ εξέφρασε ακόμα μια φορά την αμέριστη υποστήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια.

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε ότι, όπως βλέπει και ο ίδιος ο κ. Μπούζεκ, η Ελλάδα είναι ασφαλής και φιλόξενος τόπος για τον Τουρισμό: Χρειάζεται να το μεταφέρουμε αυτό καθώς έγινε υπερπροβολή ορισμένων αρνητικών εικόνων από τις κινητοποιήσεις σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε "έρχομαι από την Ευρώπη με μήνυμα αλληλεγγύης. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Η κυβέρνηση έχει να επιτελέσει ηράκλειο έργο, πιστεύω ότι θα επιτύχει".

    Ακόμη, ο κ. Μπούζεκ είπε ότι "τα μέτρα είναι σαν τα φάρμακα, πικρά αλλά απαραίτητα". Υπενθύμισε τη δική του δράση ως μέλος του πολωνικού συνδικάτου "Αλληλεγγύη" στη διάρκεια της δεκαετίας του '80 και είπε ότι, στη διάρκεια της δεκαετίας του '90, η Πολωνία κατέβαλε σκληρές προσπάθειες προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλωσόρισε το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ένδειξη υπευθυνότητας εκ μέρους της Ελλάδας και προσθέτοντας ότι δεν θα είναι εύκολο αλλά είναι αναγκαίο.

    Τέλος, ο κ. Μπούζεκ είπε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένταση η οποία όμως συνοδεύει πάντα τις μεταρρυθμίσεις.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37207

    [08] Ανάγκη προσέγγισης Ε.Ε- Βαλκανίων

    Τεταρτη, 02 06 2010 18:01

    Την σταθερή θέση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είχε την ευκαιρία να επισημάνει στον σκοπιανό ομόλογό του ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στο περιθώριο της συνεδρίασης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, την οποία οργάνωσε η Ισπανική Προεδρία στο Σεράγιεβο.

    Ο κ. Δρούτσας, κατά τη σύντομη συνάντησή τους κάλεσε για μία ακόμη φορά στον κ. Μιλοσόσκι, χώρα του να δείξει εποικοδομητικό πνεύμα και να προσέλθει με θετική διάθεση στις συνομιλίες και επανέλαβε την ίδια προτροπή εκ μέρους της ελληνικής κυβερνήσεως ώστε στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ονομασία να βρεθεί μία λύση, η οποία θα απελευθερώσει την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

    Επίσης, ο Δημ. Δρούτσας επανέλαβε στον συνομιλητή του τη σημασία της ανάγκης για τη διακοπή της αρνητικής προπαγάνδας εναντίον της Ελλάδας ενόψει της προοπτικής επίτευξης μίας λύσης, ως στοιχείου απαραίτητου για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα και να έχουν θετική κατάληξη οι διαπραγματεύσεις.

    "Στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι να ανοίξει η οικονομική δράση προς την ευρύτερη περιοχή και να γίνει η γειτονιά μας περισσότερη ασφαλής". Δ. Δρούτσας

    Ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός είχε επίσης συζήτηση και με τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμεν Μπαγίς, ο Δημ. Δρούτσας είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, καθώς επίσης και το θέμα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών, θέμα το οποίο ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Ελλάδα λόγω των τεράστιων λαθρομεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται από την γείτονα.

    Στο πλαίσιο των επαφών του ο κ. Δρούτσας είχε την ευκαιρία για σύντομες επαφές με ομολόγους του από άλλες χώρες, όπως με το Αλβανό Ιλιρ Μέτα, τον Σέρβο Βουκ Γιέρεμιτς, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέημς Στάινμπεργκ, την αρμόδια για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ Κάθριν Άστον και πολλούς άλλους.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37227

    [09] Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Εάν υπάρχουν επίορκοι πολιτικοί, οφείλουν να εκπαραθυρωθούν, να μπουν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και να υποστούν τις συνέπειες.»

    Τεταρτη, 02 06 2010 15:36

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Θα ήθελα να ξεκινήσω από αυτό το περιβόητο email με τον υπουργό που τελικά όπως φαίνεται ήταν επιπλοποιός.»

    Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Νομίζω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για γκάφα ολκής, νομίζω ότι είναι μια φτηνή κίνηση αντιπερισπασμού που γύρισε μπούμερανγκ στο ΠΑΣΟΚ. Η υπόθεση αυτή είχε σκιές από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη Κυριακή. Αρχικώς ελέγετο ότι πρόκειται για χειρόγραφο του κου Χριστοφοράκου, στην πορεία έγινε έγγραφο, μετά έγινε email, υπήρχε στη δικογραφία υποστήριζε η πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όλοι θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ιδιαίτερα η εξεταστική επιτροπή, το κύρος της οποίας υπονομεύτηκε από τις άστοχες κινήσεις του προέδρου της. Νομίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσει απερίσπαστη από κομματικές γραμμές στο έργο που της έχει αναθέσει η ελληνική βουλή.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η ΝΔ διαμηνύει όλα στο φως και οι ένοχοι όποιοι και αν είναι στη φυλακή.»

    Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο, είμαστε σε ένα μεταίχμιο, η πολιτική απαξίωση είναι τέτοια που οφείλει το πολιτικό προσωπικό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εάν υπάρχουν επίορκοι πολιτικοί, όπου και αν αυτοί υπάρχουν, οφείλουν να εκπαραθυρωθούν, να μπουν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και να υποστούν τις συνέπειες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχουν ακόμα μέσα στο κόμμα σας μετά τις τελευταίες εκλογές που βγήκαν από τα ψηφοδέλτια άνθρωποι που πλήγωσαν την παράταξη;»

    Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Για την αυτοκάθαρση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, συγκροτήθηκε η επιτροπή αξιολόγησης στελεχών, είναι μια διαρκής προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της ΝΔ. Εκείνο για το οποίο ρωτήθηκα είναι το αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν στελέχη της ΝΔ, τα οποία χρηματίστηκαν είναι ποια θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση και βεβαίως είπα ότι θα πρέπει να πάνε στο πυρ το εξώτερο και το επαναλαμβάνω και σήμερα. Όπου σας λέω υπάρχουν πρόσωπα τα οποία έχουν σκιές, τα οποία αποδεικνύεται ότι συμμετείχαν σε δυσώδεις υποθέσεις οφείλουν να βγουν εκτός πολιτικής ζωής.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών διαπιστώνει ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα μεταξύ Σαμαρικών και Καραμανλικών που ενισχύεται μετά και τις δηλώσεις του κου Μιχαλολιάκου, χθες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ότι η διακυβέρνηση Καραμανλή αυγάτισε την διαφθορά.»

    Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την διαπίστωση του κου Μιχαλολιάκου, νομίζω ότι έγινε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, δεν ήταν πάντα επιτυχής, θεωρώ ότι έγιναν σημαντικά βήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίστηκαν όλα τα φαινόμενα διαφθοράς και βεβαίως υπήρξαν και πρόσωπα που αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων και δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του πρώην πρωθυπουργού -όσο θα ανέμενε κανείς-. Αλλά νομίζω ότι είναι άδικο να πει κανείς ότι τα φαινόμενα αυτά γιγαντώθηκαν την προηγούμενη περίοδο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Διατηρήθηκαν τα φαινόμενα διαφθοράς επί κυβερνήσεως της ΝΔ, -δε νομίζω ότι δεν το βλέπετε-.»

    Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Το ζήτημα είναι συνολικά να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα. Νομίζω ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοιες πρωτοβουλίες και εμείς είμαστε εδώ να συντρέξουμε. Υπενθυμίζω ότι στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κος Σαμαράς είχε καταθέσει σειρά προτάσεων και είχαμε συμφωνήσει τα πολιτικά κόμματα να λάβουν αυτά την μορφή νομοσχεδίων από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει τέτοια νομοσχέδια. Είχαμε πει μέχρι τον Ιούνιο να πάρουν την μορφή σχεδίων νόμων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτή την σκληρή κριτική που ασκούν πολλά στελέχη προσωπικά στον κο Καραμανλή τις τελευταίες μέρες, μήπως είναι ένας τρόπος να του ασκηθεί πίεση για να βγει και να μιλήσει και ποια είναι προσωπική σας άποψη επ αυτού;»

    Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Κριτική για αστοχίες, ή για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ μπορεί να γίνουν, αλλά νομίζω ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ηθική ακεραιότητα του πρώην πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή.»

    Είδηση: 37211

    [10] Ουγγαρία: 2.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας βροχοπτώσεων

    Τεταρτη, 02 06 2010 18:28

    Περίπου 2.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε δύο περιοχές στα βόρεια και βορειοανατολικά της Ουγγαρίας εξαιτίας των πλημμύρων που προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και του κινδύνου να σπάσει ένα φράγμα σε ένα από τα ποτάμια της περιοχής, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του γαλλικού πρακτορείου.

    Στην Ουγγαρία βρέχει εδώ και περίπου ένα μήνα και οι βόρειες και βορειοανατολικές περιοχές της χώρας έχουν πλημμυρίσει, ενώ σχεδόν όλα τα ποτάμια έχουν υπερχειλίσει. Εξήντα δρόμοι είναι κλειστοί, ενώ 18 κοινότητες έχουν αποκοπεί προσωρινά από την υπόλοιπη χώρα.

    Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του Μαΐου έχουν πέσει 210 με 220 χιλιοστά βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσότητα που συνήθως πέφτει μέσα σε ένα χρόνο, ενώ στα βορειοανατολικά οι βροχοπτώσεις έφτασαν τα 173 χιλιοστά.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία πάντως προβλέπει ότι οι βροχές θα σταματήσουν στο τέλος αυτής της εβδομάδας και η θερμοκρασία θα ανέβει.

    AΠΕ Είδηση: 37231

    [11] Ασφαλιστικό: Στην τελική ευθεία

    Τεταρτη, 02 06 2010 18:58

    Oι τελευταίες "πινελιές" στο ασφαλιστικό φαίνεται πως πέφτουν τις ημέρες αυτές, με τους ασφαλισμένους να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις, την κυβέρνηση να προσπαθεί να βελτιώσει τους σκληρούς όρους του μνημονίου, ενώ άκαμπτη δείχνει να παραμένει η τρόικα.

    Σημεία στα οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η τρόικα είναι η αναλογική και βασική σύνταξη να μη ξεπερνά το 48% , η βασική να δίδεται στα 65 και η πλήρης σύνταξη στα 60 με 40 χρόνια εργασίας, ενώ η εφαρμογή των μέτρων να γίνει μέσα σε μια τριετία.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχύσει 48% μόνο για την αναλογική που θα χορηγείται μαζί με την βασική, ενώ από το 2011 στη 40ετία εργασίας και στα 60 χρόνια θα συνυπολογίζεται η στρατιωτική θητεία και η περίοδος της λοχείας.

    Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

    Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε πως:

    "Ό, τι υπάρχει στο μνημόνιο ισχύει. Όσον αφορά στις σκέψεις για τη βελτίωση και τη διεύρυνση θα φανεί με την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε, με αυτές τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, να υπάρχει όσο πιο κοινωνικά δίκαιη σύνταξη γίνεται το μνημόνιο είναι καθορισμένο, τα συμφωνηθέντα ισχύουν, κάποια σημεία που θέλουν διευκρίνιση, τα διευκρινίζουμε. Εμείς τολμούμε να έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα, να νομοθετούμε τη συνέχιση της δημόσιας ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Εάν η κυβέρνηση δεν το άνοιγε για να μην επιβαρυνθεί με το πολιτικό κόστος, σε λίγο δεν θα υπήρχαν συντάξεις, ταμεία υγείας και δημόσια περίθαλψη. Αυτά εμείς τα κατοχυρώνουμε και τα διασφαλίζουμε. Κάνουμε τα πάντα για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα".

    Κινητοποίηση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Το Σάββατο 5 Ιουνίου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 11πμ στην πλατεία Κοτζιά, με αιχμή τις προτάσεις των συνδικάτων για το ασφαλιστικό. Παράλληλα αρκετοί κλάδοι εργαζομένων πραγματοποιούν κινητοποιήσεις ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ταμείων τους και των διεκδικήσεών τους, εκτός από τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συνομοσπονδιών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 37232

    [12] Βρετανία :Πέντε νεκροί όταν ένοπλος καταλήφθηκε από αμόκ

    Τεταρτη, 02 06 2010 18:18

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον δήλωσε ότι τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν ένας ένοπλος καταλήφθηκε από αμόκ στην βορειοδυτική Αγγλία. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τον τοπικό πληθυσμό και όλους αυτούς που επλήγησαν, απαντώντας σε ερωτήσεις στην Βουλή των Κοινοτήτων.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι πιστεύει πως βρήκε σε δάσος ένα πτώμα που πιστεύεται ότι ανήκει στον δράστη και είπε ότι πρόκειται για τον 52χρονο οδηγό ταξί Ντέρεκ Μπερντ, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και τραυματίες αλλά δεν προσδιόρισε τον αριθμό τους. Νωρίτερα είχε καλέσει τους κατοίκους στο λιμάνι Ουάϊτχέβεν, όπου άρχισαν οι πυροβολισμοί, να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 10:30 τοπική ώρα στην δυτική Κούμπρια, μέσα και γύρω από τις πόλεις Ουάϊτχέβεν, Σισκέϊλ και Ιγκρεμοντ.

    Το 1996 ένας ένοπλος σκότωσε 16 παιδιά και την δασκάλα τους στην πόλη Ντανμπλέϊν της Σκωτίας το 1996, ενώ 16 άτομα σκότωσε ένας άνδρας το 1987 στην πόλη Χάνγκερφορντ της νότιας Αγγλίας.

    AΠΕ Είδηση: 37228

    [13] Ζ.Μπαρόζο: Σταθερό κι ισχυρό νόμισμα είναι το ευρώ .

    Τεταρτη, 02 06 2010 18:16

    Την πεποίθηση ότι το ευρώ είναι σταθερό και ισχυρό νόμισμα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κ. Μπαρόζο από τη Λιθουανία όπου βρίσκεται, σε μία ακόμη προσπάθεια να ενισχυθεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, που το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει αισθητά λόγω των ανησυχιών για την δημοσιονομική κατάσταση της Ευρωζώνης.

    Συγκεκριμένα, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από το Βίλνιους που επισκέπτεται επίσημα, τόνισε με δηλώσεις του ότι, "το ευρώ είναι σταθερό κι ισχυρό νόμισμα", πολύ λίγο αφότου καταγράφηκε στις αγορές η χαμηλότερη ισοτιμία του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε βάθος 4ετίας στα 1,211 δολάριο το ευρώ.

    "Σας το εγγυώμαι, το ευρώ είναι σταθερό και ισχυρό νόμισμα, η δε τωρινή ισοτιμία του έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ είναι ανώτερη εκείνης κατά την κυκλοφορία του ευρώ. Κατανοείστε ότι μέριμνά μας είναι, το νόμισμα της ΕΕ να είναι ισχυρό κι αξιόπιστο", είπε ο κ. Μπαρόζο.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37230

    [14] Αποχή δικηγόρων και συμβολαιογράφων

    Τεταρτη, 02 06 2010 17:49

    Διήμερη αποχή, την Πέμπτη και την Παρασκευή, από την άσκηση των καθηκόντων τους, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας. Οι συμβολαιογράφοι ζητούν συμμετοχή στον διάλογο για την τελική διαμόρφωση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, προκειμένου να μη θιγούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ασφαλισμένων του κλάδου και να αποφευχθεί η απώλεια της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, που είναι σίγουρο ότι θα προκληθεί από την, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη μελέτη, ενοποίηση ανομοιογενών Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης". Μέχρι την Παρασκευή απέχουν για τον ίδιο λόγο από τα δικαστήρια και οι δικηγόροι.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37225

    [15] ΚΕΔΚΕ: «Οι ΟΤΑ αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τη βιωσιμότητάς τους»

    Τεταρτη, 02 06 2010 17:37

    Στην αδυναμία των ΟΤΑ να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων, αλλά και να αντιμετωπίσουν ακόμη και ζητήματα βιωσιμότητάς τους, αναφέρθηκε το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το σύνολο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) το 2009 ανήλθε στα 3.019 εκ. ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό, το 2010, μειώθηκε σε 2.684 εκ. ευρώ.

    Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, από το υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε να παρακρατηθεί 10% του συνολικού ποσού, ήτοι 604 εκ. ευρώ (-28%). Ως εκ τούτου, θα πρέπει να κατανεμηθούν 2.415 εκ. ευρώ. Απόφαση για την κατανομή των ΚΑΠ δεν έχει ακόμη υπογραφεί με αποτέλεσμα αυτή να γίνεται «έναντι».

    Σε ό,τι αφορά τη ΣΑΤΑ - το πρόγραμμα επενδύσεων, συντηρήσεων και επισκευών - σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, αναμένεται να ανέλθει στα 800 εκ. ευρώ, δηλαδή και αυτό είναι μειωμένο κατά 120 εκ. σε σύγκριση με το 2009. Υπό αυτές τις συνθήκες -σημειώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ - ο «Καλλικράτης» θα έρθει στις 2 Ιανουαρίου του 2011, αλλά μπορεί μέχρι τότε να μην υπάρχουν δήμοι...

    Προς τούτο, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις και αμέσως μετά θα καθορίσει τη περαιτέρω στάση τους.

    AΠΕ Είδηση: 37223

    [16] Ξεκινούν οι εργασίες για διάνοιξη παραλίας του Αγ. Κοσμά

    Τεταρτη, 02 06 2010 17:25

    Στην καθαίρεση των περιφράξεων στην παραλία του Αγίου Κοσμά προχωρούν από σήμερα δύο συνεργεία της περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο της διάνοιξης του παραλιακού μετώπου των 2 χιλιομέτρων, από την πρώην "Φαντασία" έως το Ακρωτήρι και από εκεί έως τον Ιππόκαμπο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το Υπουργείο ενημερώνει ότι τα δύο συνεργεία θα εργάζονται παράλληλα, ώστε έως τις 15 Ιουνίου να έχουν ολοκληρώσει την καθαίρεση περιφράξεων που βρίσκονται στην παραλία του Αγίου Κοσμά έως το Ακρωτήρι και έως τις 20 Ιουνίου θα έχουν απελευθερώσει από τα εμπόδια το παραλιακό μέτωπο έως τον Ιππόκαμπο. "Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να μετατρέψει το παραλιακό μέτωπο σε ένα ζωντανό τοπίο χωρίς εμπόδια και αυθαιρεσίες", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Είδηση: 37222

    [17] Αυτοπυρπολήθηκε μέσα σε τράπεζα

    Τεταρτη, 02 06 2010 17:04

    Τα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε οδήγησαν έναν 50χρονο να λουστεί με βενζίνη και μπροστά στα μάτια έντρομων πολιτών να βάλει φωτιά στα ρούχα του μέσα σε υποκατάστημα τράπεζας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι, όταν ο επίδοξος αυτόχειρας, περιλούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στα έντρομα μάτια των υπαλλήλων της τράπεζας που πρόλαβαν και βγήκαν έξω από το κατάστημα.

    Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικοί και δυνάμεις της Πυροσβεστικής που πρόλαβαν και έσβησαν τη φωτιά από τα φλεγόμενα ρούχα του άνδρα, πριν αυτή αποβεί μοιραία για τον ίδιο.

    Στη συνέχεια, έσβησαν και την φωτιά που είχε επεκταθεί και στο εσωτερικό της τράπεζας, η οποία , όμως, δεν είχε πάρει διαστάσεις.

    Όσον αφορά στον 50χρονο, σύμφωνα με τους γιατρούς του Ιπποκράτειου νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε για την παροχή των πρώτων βοηθειών, δεν φέρει εμφανή εγκαύματα.

    Ο επίδοξος αυτόχειρας φέρεται να αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ήταν πελάτης στο συγκεκριμένο υποκατάστημα όπου συνέβη το περιστατικό.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37219

    [18] Φωτιά έξω από το Λουτράκι

    Τεταρτη, 02 06 2010 16:44

    Σε λίγες δεκάδες στρέμματα περιορίστηκε, χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων η καταστροφή από τη φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι σε δασική έκταση έξω από το Λουτράκι, η οποία πριν τις πέντε το απόγευμα είχε τεθεί υπό έλεγχο.

    Σύμφωνα με τη πυροσβεστική, η πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στην περιοχή "Κυρά Βρύση" στην Περαχώρα Κορινθίας και λόγω των ανέμων που έπνεαν έλαβε γρήγορα ανησυχητικές διαστάσεις.

    Αμέσως στο σημείο έσπευσαν 30 άνδρες της Π.Υ με δέκα υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος το έργο τους βοηθούσαν κάνοντας συνεχείς ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη.

    Τελικά, η φωτιά τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων λίγο μετά τις 16:30, έχοντας κάψει μικρή έκταση δάσους. Από τις φλόγες δεν κινδύνεψαν σπίτια.

    Το έργο της προανάκρισης και των ερευνών για τον εντοπισμό των αιτίων έχει αναλάβει το Ανακριτικό τμήμα της Π.Υ, ενώ στο σημείο παραμένουν δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη αναζωπύρωση. Είδηση: 37218

    [19] Άρχισε στη Λαμία η δίκη για τα επεισόδια του Σαββάτου

    Τεταρτη, 02 06 2010 16:13

    Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Λαμίας ξεκίνησε το μεσημέρι η δίκη των επτά νεαρών που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το περασμένο Σάββατο στην πόλη, μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

    Κατά την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης, οι τρεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων ζήτησαν την αναβολή της δίκης λόγω της αποχής των δικηγόρων και όπως τόνισαν στο δικαστήριο, δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τις σχετικές άδειες από τους δικηγορικούς συλλόγους στους οποίους ανήκουν, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από το δικαστήριο που προχώρησε κανονικά στη διαδικασία.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι 7 κατηγορούνται για ανάμειξη στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στην πόλη της Λαμίας πολλές ώρες πριν τον αγώνα χάντμπολ μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, ο οποίος τελικά αναβλήθηκε. Μεταξύ των κατηγοριών είναι παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία για αντίσταση, βιαιοπραγίες και ρίψη αντικειμένων ο ένας τον άλλον. Κατηγορούνται ακόμη για επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή.

    Να σημειωθεί ότι λόγω του φόβου πρόκλησης επεισοδίων από συγκεντρωμένους οπαδούς των δύο ομάδων, γύρω από τα δικαστήρια είχαν ληφθεί ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37216

    [20] Iράν: Δεν μας σταματούν οι νέες κυρώσεις

    Τεταρτη, 02 06 2010 19:25

    Απάντηση στο ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος του έδωσε το Ιράν, υποστηρίζοντας γι άλλη μια φορά ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, ισχυρισμός που μάλλον δεν πείθει τη διεθνή κοινότητα. Για το λόγο αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άρχισε να εξετάζει ένα νέο σχέδιο κυρώσεων που υποστηρίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, που έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν βέτο.

    "Συνεχίζουμε παρά τις κυρώσεις"

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Αλι Λαριτζανί:

    "Οι νέες διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν δεν πρόκειται να σταματήσουν τις ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες της χώρας. Ακόμα και εάν επιβληθούν και εκατό ακόμα αποφάσεις, αυτό δεν θα μας εμποδίσει να προχωρήσουμε τις ειρηνικές πυρηνικές μας δραστηριότητες. Εάν υιοθετηθεί μια ακόμα απόφαση εναντίον μας η θέση μας έναντι της ΙΑΕΑ θα αλλάξει. Εάν επιχειρήσετε να μας ξεγελάσετε, εμείς στο κοινοβούλιο, θα αλλάξουμε τις προϋποθέσεις διαλόγου με την ΙΑΕΑ".

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαριτζανί, που σημείωσε ότι πιθανές νέες κυρώσεις θα οδηγήσουν την Τεχεράνη να επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ),υπήρξε διαπραγματευτής για τον φάκελο των ιρανικών πυρηνικών.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό Είδηση: 37233

    [21] Ψηφίστηκε το ν/σ για ίδρυση εμπορικών εταιρειών

    Τεταρτη, 02 06 2010 16:57

    Ψηφίστηκε από τη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης εμπορικών εταιρειών. Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το χαρακτήρισε ως πρώτο σημαντικό βήμα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας ότι βάζει τέλος στη γραφειοκρατία και σε άσκοπες και χρονοβόρες διαδικασίες. Κατά τη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος κατέθεσε επιστολές επενδυτικού ομίλου για να δανείσει στη χώρα μας ποσό περίπου 20 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,2% πέραν του τρέχοντος. Απαντώντας η κ. Λούκα Κατσέλη είπε ότι δεν γνωρίζει ούτε για τις επιστολές ούτε για τα στοιχεία αυτών των εταιρειών, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι στο δανεισμό μιας χώρας υπάρχουν διαδικασίες και δεν δανείζεσαι από τέτοια funds καθώς δεν ξέρεις τι κρύβεται από πίσω.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 37220

    [22] Διόδια: Αναπροσαρμόζονται λόγω αύξησης ΦΠΑ, στην Κορίνθου- Τριπόλεως

    Τεταρτη, 02 06 2010 12:26

    Η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι από 1ης Ιουλίου, λόγω αύξησης του συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) από 21% σε 23%, τα διόδια και στις δύο κατευθύνσεις του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης αναπροσαρμόζονται.

    Αναλυτικά: Στον σταθμό διοδίων Νεστάνης:

    Κατηγορία 1 (Δίκυκλα): 0,90 β¬ δεν επέρχεται μεταβολή.

    Κατηγορία 2 (Οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, με ύψος έως 2,20 μέτρα): 1,40 β¬ από την σημερινή τιμή που είναι 1,30 β¬.

    Κατηγορία 3 (Οχήματα 2-3 αξόνων, με ύψος άνω των 2,20 μέτρων): 3,50 β¬ από την σημερινή τιμή που είναι 3,40 β¬.

    Κατηγορία 4 (Οχήματα 4 και άνω αξόνων, με ύψος άνω των 2,20 μέτρων): 4,90 β¬ (σημερινή τιμή: 4,80 β¬)

    Στο σταθμό διοδίων Σπαθοβουνίου έχουμε:

    Κατηγορία 1 (Δίκυκλα): 1,00 β¬ δεν επέρχεται μεταβολή.

    Κατηγορία 2 (Οχήματα με ή χωρίς ρυμουλκούμενο, με ύψος έως 2,20 μέτρα): 1,40 β¬ δεν επέρχεται μεταβολή.

    Κατηγορία 3 (Οχήματα 2-3 αξόνων, με ύψος άνω των 2,20 μέτρων): 3,60 β¬ δεν επέρχεται μεταβολή.

    Κατηγορία 4 (Οχήματα 4 και άνω αξόνων, με ύψος άνω των 2,20 μέτρων): 5,10 β¬ από την σημερινή τιμή που είναι 5,00 β¬.

    Τέλος ο νέος τιμοκατάλογος θα ισχύει για όλους τους μετακινούμενους, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομητών της Αττικής Οδού (e-PASS).

    Είδηση: 37201


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 June 2010 - 16:55:51 UTC