Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατηγορηματική διάψευση από την ΕΕ
  • [02] Φόβος για ντόμινο κρατικών χρεών
  • [03] Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για Siemens-Βατοπέδι
  • [04] Συνέδριο ΣΥΝ: Ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου
  • [05] Αποφασισμένο να πατάξει τις παρανομίες το Υπουργείο Υγείας
  • [06] Απέκλεισαν τα Τέμπη οπαδοί του Ηρακλή
  • [07] Σεισμική δόνηση στο Ηράκλειο
  • [08] Σφοδρή κριτική Σαμαρά στην κυβέρνηση
  • [09] Συνάντηση Παπούλια - Γιανουκόβιτς
  • [10] Προς άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα
  • [11] Ασταμάτητη η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού
  • [12] Η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

    [01] Κατηγορηματική διάψευση από την ΕΕ

    Κυριακη, 06 06 2010 11:44

    Διαψεύδει η ΕΕ ότι ζήτησε από την Κυβέρνηση να κοπούν οι συντάξεις στο μισό και αποδίδει το θόρυβο που δημιουργήθηκε σε παρανόηση του Τύπου. Σε επιστολή του εκπροσώπου του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν στην εφημερίδα "Βήμα", επισημαίνεται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης των μικρών και μεσαίων συντάξεων θα κυμανθεί τελικά σε ποσοστό 65% έως 80%. Επίσης, διευκρινίζει ότι το 48% που έχει αναφερθεί, αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό σύστημα και σε αυτό θα προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη, η οποία δεν έχει αμφισβητηθεί. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι ξεκαθαρίζονται οριστικά οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της τρόικας. Το θέατρο σκιών γύρω από το Ασφαλιστικό, του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης, πρέπει επιτέλους να σταματήσει, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος. Η κυβέρνηση μαζί με τους συμμάχους της, ΕΕ και ΔΝΤ, υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού, σχολίασε το ΚΚΕ.

    Πρόκειται για παρανόηση

    "Πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό", διευκρινίζει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σέρβας Ντερούζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρέν, σε αποκλειστική δήλωση του στο "Βήμα της Κυριακής".

    Ειδικότερα ο κ. Ντερούζ αναφέρει σχετικά: "Ένα ποσοστό αναπλήρωσης 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση. Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% ( μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης ) επί 40 έτη ( περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα ( για ένα άτομο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη). Σε αυτό, επισημαίνει, έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης από 65 %-80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού. Αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι σε γενικές γραμμές αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στα περισσότερα μέλη της ΕΕ και είναι αρκετά υψηλότερα από τα ελάχιστα επίπεδα που απαιτούνται από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για την κοινωνικη ασφάλιση".

    Με αφορμή τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κ. Ρεν στο Βήμα της Κυριακής , το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής:

    "Σε δήλωση του εκπροσώπου τύπου του κ. Ρεν αναφέρεται ότι πουθενά στο Mνημόνιο δεν αναγράφεται ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν στο ήμισυ. Η συγκεκριμένη θέση είναι ορθή. Την υποστηρίζει άλλωστε σταθερά και επίμονα από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποτελεί θετικότατη εξέλιξη η εκ μέρους του εκπροσώπου του κ.Ρεν υποστήριξη της θέσης ότι στο ποσοστό αναπλήρωσης του 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη. Αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του Μνημονίου. Συνεπώς, οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. , του ΔΝΤ και της Ε.Κ.Τ. κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους (26-29 Μαϊου) στην Αθήνα (να συνυπολογίζονται δηλαδή στο 48% τόσο η βασική όσο και οι επικουρικές συντάξεις) ξεκαθαρίζονται οριστικά. Να θυμίσουμε ότι για το θέμα αυτό σχετική επιστολή έχει αποστείλει στον Επίτροπο κ.Ρεν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. κ.Σερβάς Ντερούς, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου".

    Στο 65%-80% το ποσοστό αναπλήρωσης

    Αν τελικά ισχύσει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που προβλέπεται στο προσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, οι συντάξεις μετά από 35 χρόνια ασφάλισης και ηλικία 60 ετών για μισθό 1.500 ευρώ, θα διαμορφωθούν στα 963 ευρώ έναντι 1.069 που είναι σήμερα και 505 ευρώ που θα ήταν με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής επιτροπής.

    Για τον ίδιο μισθό και 15 χρόνια ασφάλισης, η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 520 ευρώ από 534 που είναι με το ισχύον σύστημα.

    Στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αναμένεται να ξεκαθαριστεί ακόμα αν η βασική σύνταξη θα δοθεί με την συνταξιοδότηση ή μετά τα 65 με εισοδηματικά κριτήρια.

    Μάχη αναμένεται να δοθεί επίσης για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και τις μητέρες ανηλίκων.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 37314

    [02] Φόβος για ντόμινο κρατικών χρεών

    Κυριακη, 06 06 2010 16:48

    Στις Βρυξέλλες συνέρχονται τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας για να εξετάσουν ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την πορεία εκτέλεσης του μνημονίου. Στη Βουδαπέστη μεταβαίνει την ίδια ημέρα ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, την ώρα που ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν έσπευσε να καθησυχάσει τους φόβους για κατάρρευση της ουγγρικής οικονομίας μετά τους κραδασμούς που δέχτηκε το ευρώ και την πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων την Παρασκευή. Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών του G20, που συνεδρίασαν στη Νότια Κορέα, εκτίμησαν ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με γρήγορους αλλά άνισους ρυθμούς, ενώ για άλλη μια φορά εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα υψηλά κρατικά χρέη.

    Καθησυχάζουν για την ουγγρική οικονομία

    Μέτρα για οικονομική εξισορρόπηση αναζητά η Ευρώπη, μετά και τις διαψεύσεις των φημών για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ουγγαρίας που προκάλεσαν νέους τριγμούς διεθνώς.

    Στο πλαίσιο αυτό, αύριο συνέρχονται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας για να εξετάσουν ένα αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας με σειρά μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων, όπως έχει προτείνει η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της ΕΕ θα εγκρίνονται πρώτα από την Κομισιόν.

    Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι τα προβλήματα της ουγγρικής οικονομίας είναι ελεγχόμενα.

    Η Ουγγαρία, για να αποφύγει την πτώχευση του κράτους, έχει δεχτεί από το φθινόπωρο του 2008 οικονομική ενίσχυση ύψους 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Καθησυχαστικός για τον ουγγρικό κίνδυνο εμφανίστηκε και ο Όλι Ρεν, καθώς θεωρεί υπερβολικούς τους φόβους περί κατάρρευσης της ουγγρικής οικονομίας: "Τώρα η οικονομία της Ουγγαρίας είναι στο δρόμο της ανάκαμψης και έχει ήδη δείξει τα πρώτα σημάδια αυτής της ανάκαμψης το πρώτο τετράμηνο του 2010. Κατά συνέπεια, οι φόβοι περί χρεοκοπίας είναι υπερβολικοί".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 37324

    [03] Στο κόκκινο η αντιπαράθεση για Siemens-Βατοπέδι

    Κυριακη, 06 06 2010 18:24

    "Κόκκινο" έχει χτυπήσει η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την πολύκροτη υπόθεση με τα "μαύρα ταμεία" της Siemens, με τον πρόεδρο της ΝΔ να κάνει λόγο για "πολιτικούς κανιβαλισμούς" και "λασποπόλεμο". Αύριο Δευτέρα αναμένεται να δοθούν στην Επιτροπή στοιχεία από το ΣΔΟΕ για πρόσωπα που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έλαβαν χρήματα από την γερμανική εταιρεία. Στο Βατοπέδι, την αντίδραση του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη, προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", που τον εμπλέκει στην παραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένος του Πόρτο Λάγος στη Μονή. Ο κ.Ξυνίδης απάντησε άμεσα με γραπτή δήλωση και μίλησε στην ΝΕΤ για το όλο θέμα, επισημαίνοντας πως σχετίζεται με εκβιασμό που δέχτηκε για τις αλλαγές που επέφερε το σχέδιο "Καλλικράτης".

    Εν αναμονή των στοιχείων από το ΣΔΟΕ

    Μετά από τέσσερις μήνες λειτουργίας και την εξέταση 70 μαρτύρων, τα μέλη της Εξεταστικής για τη Siemens αναμένουν στις αρχές της εβδομάδας τα στοιχεία από το ΣΔΟΕ, προκειμένου να ταυτοποιηθούν φυσικά πρόσωπα και λογαριασμοί.

    Οι εργασίες της Επιτροπής θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα με την κατάθεση του Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ανεβάζουν στα ύψη την πολιτική αντιπαράθεση.

    Στόχος των μελών της Επιτροπής είναι να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις με προσοχή, χωρίς οι εργασίες να εκτρέπονται στην εξέταση επουσιωδών λεπτομερειών.

    Οι βουλευτές της Εξεταστικής, μάλιστα, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το ελληνικό δημόσιο να προχωρήσει γρήγορα σε αγωγές αποζημίωσης

    Για αποχώρηση του κόμματός του από την Εξεταστική σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχει θέσει στον πρόεδρο της επιτροπής, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Πρόσθεσε επίσης ότι το κόμμα του δεν έχει "καμία όρεξη, ούτε επιθυμία, ούτε πολιτική" να συμμετέχει "σε συγκαλύψεις".

    Δημοσίευμα εμπλέκει τον Σ. Ξυνίδη στο Βατοπέδι

    Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει όμως και στην επιτροπή για το Βατοπέδι. Μια ημέρα πριν από την έκδοση του πορίσματος, η "Καθημερινή" εμφανίζει το Σωκράτη Ξυνίδη να συναινεί ως νομικός το 2001 στον αποχαρακτηρισμό τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμένος του Πόρτο Λάγος.

    Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Ξυνίδη, ο οποίος σε δήλωσή του στη ΝΕΤ σημειώνει πως κάποιοι επιχειρούν να θολώσουν τα νερά ενόψει της απόφασης για το πόρισμα και τονίζει πως το όλο θέμα σχετίζεται με εκβιασμό που δέχτηκε για τις αλλαγές που επέφερε ο "Καλλικράτης".

    Επίσης, προσθέτει ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με κανέναν και για κανέναν λόγο την πολιτική και προσωπική του αυτονομία και κάνει λόγο για προσπάθεια συκοφάντησής του.

    "Με τους ισχυρισμούς που διατυπώνει για να δικαιολογήσει την εμπλοκή του στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ο κ. Ξυνίδης, αντί να απαντήσει πειστικά στα όσα προκύπτουν από το σημερινό δημοσίευμα της "Καθημερινής" και τον αφορούν, εκτίθεται ακόμη περισσότερο" αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ και προστίθεται: "Είναι, πλέον, ξεκάθαρο ότι υφίσταται μείζον πολιτικό ζήτημα για το Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Οπότε είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που καλείται να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και, συνακόλουθα, να αναλάβει και τις ευθύνες του".

    Η συζήτηση για την έκδοση του πορίσματος για το Βατοπέδι θα ξεκινήσει στη Βουλή στις 18:00, το απόγευμα της Δευτέρας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: Siemens: Κατ' αντιπαράσταση εξέταση Φίσερ-Τσακάλου

    Είδηση: 37325

    [04] Συνέδριο ΣΥΝ: Ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου

    Κυριακη, 06 06 2010 12:06

    Ολοκληρώνονται στο 6ο συνέδριο του ΣΥΝ οι ψηφοφορίες για την εκλογή νέου προέδρου του Συνασπισμού και νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΝ είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Βλαχογιώργος, απλός σύνεδρος, ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Το κλίμα στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο του Φαλήρου είναι βαρύ μετά την αποχώρηση το βράδυ του Σαββάτου, από το συνέδριο της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στην επόμενη ημέρα, καθώς η Ανανεωτική Πτέρυγα θα αποφασίσει την στάση της στη Βουλή, αν δηλαδή θα παραμείνει στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ή θα αποχωρήσει. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις του κ. Τσίπρα, αφού η επανεκλογή του θεωρείται σίγουρη, προς τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη τοποθέτησή του ότι "τα παιχνίδια τελείωσαν".

    Μετά την υπερψήφιση της Πολιτικής Απόφασης από το 6ο συνέδριο του ΣΥΝ και αφού δεν έγινε δεκτή η πρόταση για αποδέσμευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φώτης Κουβέλης ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου και ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τις διαδικασίες του συνεδρίου.

    Αμέσως εκατοντάδες στελέχη και σύνεδροι που πρόσκεινται στην Ανανεωτική Πτέρυγα αποχώρησαν από το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο. Ετσι, η Ανανεωτική Πτέρυγα δεν θα πάρει μέρος στην εκλογή προέδρου του ΣΥΝ και στην εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής εξελιξη που σηματοδοτεί την διάσπαση του κόμματος.

    Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί μία έντονη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία διεμήνυε σε όλους τους τόνους, πως απο την κοινή προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Διεργασίες και διαφωνίες στο 6ο συνέδριο του ΣΥΝ

    Είδηση: 37315

    [05] Αποφασισμένο να πατάξει τις παρανομίες το Υπουργείο Υγείας

    Κυριακη, 06 06 2010 13:27

    Στα μέτρα για την πάταξη της παράνομης συνταγογράφησης αναφέρθηκε η υπουργός Υγείας μιλώντας στη ΝΕΤ, με αφορμή την αποκάλυψη κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων με κέρδη δισεκατομυρίων ευρώ, στο οποίο εμπλέκονται γνωστές φαρμακευτικές εταιρείες, γιατροί και φαρμακοποιοί. Η κα. Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι ήδη προχωράει η τιμολόγηση και ανακοστολόγηση των φαρμάκων για να μπορέσει να λειτουργήσει η λίστα και έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΙΚΑ, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας σύμφωνα με την οποία οι προμηθευτές των νοσοκομείων θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν τις τρεις χαμηλότερες τιμές των αναλώσιμων.

    Ακόμα, η Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε ως ύστατη την προσπάθεια που γίνεται για τη σταθεροποίηση του ΕΣΥ, εστιάζοντας στη μάχη για την αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων και στην ολοήμερη λειτουργία τους χωρίς να θιχθεί το σύστημα των εφημεριών, ενώ τόνισε ότι οι προσλήψεις 3.000 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ που θα γίνουν από το Ιούλιο, θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα υπάρξει ρύθμιση για την αυτόματη αντικατάσταση των συνταξιοδοτούμενων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Σκάνδαλο με πλαστές συνταγο-γραφήσεις φαρμάκων

    Είδηση: 37319

    [06] Απέκλεισαν τα Τέμπη οπαδοί του Ηρακλή

    Κυριακη, 06 06 2010 19:01

    Περίπου 2.000 οπαδοί του Ηρακλή που διαμαρτύρονται για τον υποβιβασμό της ομάδας τους στη Β΄ Εθνική κατηγορία, ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητα, μηχανές και λεωφορεία κι έφθασαν στα Τέμπη όπου τους σταμάτησαν δυνάμεις των ΜΑΤ λίγο πριν από τα παλιά διόδια, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 37326

    [07] Σεισμική δόνηση στο Ηράκλειο

    Κυριακη, 06 06 2010 16:23

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.21 το μεσημέρι της Κυριακής και έγινε ιδιαιτέρα αισθητή στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Η δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζεται ασθενής και προερχόταν από απόσταση 285 χλμ. ΝΑ της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο ΒΔ του Ηρακλείου. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37323

    [08] Σφοδρή κριτική Σαμαρά στην κυβέρνηση

    Κυριακη, 06 06 2010 15:01

    Με την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής οι εργασίες της πολυθεματικής συνδιάσκεψης του κόμματος στην Αθήνα. Σφοδρή κριτική άσκησε ο κ. Σαμαράς, στην κυβέρνηση και σε όσους στήριξαν με την ψήφο τους στη Βουλή το μνημόνιο με την τρόϊκα, ενώ άφησε αιχμές κατά του Κώστα Καραμανλή για ιδεολογικό αφοπλισμό του κόμματος και μίλησε για λαϊκισμό εκ μέρους της κυβέρνησης. "Ορόσημο" για την πολιτική ιστορία του τόπου χαρακτήρισε το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Δημήτρης Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι "θα είναι συνέδριο αρχών και επανίδρυσης της παράταξης που θα σημάνει την απαρχή νέας μεταπολίτευσης".

    Δηλώσεις

    "Φανταστείτε να είχαμε υπερψηφίσει και εμείς τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που δέσμευε την χώρα για τέσσερα χρόνια χωρίς να ξέρει τι ψηφίζει. Τί έχουν να μας πουν τα λίγα εξαπτερυγα το Παπανδρέου που ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ τώρα που αποδεικνύεται ότι ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί του δεν ήξεραν το περιεχόμενο του περιβόητου μνημονίου;" ρώτησε ο κ. Σαμαράς. Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ βάζει την λάσπη στον ανεμιστήρα θέλοντας να δείξει ότι όλοι ίδιοι είμαστε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, σήμερα όλα ευτελίζονται, η πολιτική υποβαθμίζεται σε καφενειακό επίπεδο, η μικρότητα καταβροχθίζει την σύνεση και την τόλμη. Η κρίση φέρνει γενικευμένη ανασφάλεια και η κοινωνία θα αναζητήσει στέρεες δοκιμασμένες αρχές. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή όταν κόβονται συντάξεις των 480 ευρώ. Πρέπει να δημιουργήσουμε τη νέα μεταπολίτευση και να προτείνουμε μία εναλλακτική λύση που αναζητά η κοινωνία", ανέφερε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στα κομματικά στελέχη και πρόσθεσε ότι πρέπει να πείσουμε ότι θα τα αλλάξουμε όλα όχι ότι θα τα αφήσουμε ίδια ούτε ότι θα κάνουμε καλύτερη διαχείριση.

    Ο κ. Σαμαράς άσκησε έμμεση κριτική στον προκάτοχό του γιατί δεν έδωσε την μάχη της ιδεολογίας: "Για πολλά χρόνια επικράτησε η εσφαλμένη αντίληψη ότι η ΝΔ δεν πρέπει να εκφέρει στέρεο ιδεολογικό λόγο γιατί είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα. Για να διατηρήσουμε την πολυσυλλεκτικότητά μας δεν δίναμε ιδεολογικές μάχες, απλώς προβάλαμε τις πολιτικές μας θέσεις που έτσι κατάντούσαν διαχειριστικές απόψεις. Από την πολύ πολυσυλλεκτικότητα χάσαμε σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων μας".

    "Κρύψαμε την ιδεολογία μας και το πληρώσαμε. Στην Ελλάδα κυριαρχεί η άποψη ότι κατά 60% είναι κεντροαριστεροί και ότι αν και εμείς κρύψουμε ότι είμαστε κεντροδεξιοί θα κερδίσουμε κάποιους από τους ταλαντευόμενους". Η μεγάλη πλειονότητα δεν προτιμά αυτό που υποστηρίζουν τα κεντροαριστερά κόμματα υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ και ως παράδειγμα έφερε "το σχέδιο Ανάν όπου ο Κώστας Καραμανλής αποενοχοποίησε το "όχι". Στο Μακεδονικό τα κόμματα της Αριστερά άσκησαν ιδεολογική τρομοκρατία και απομονώθηκαν. Το ίδιο και στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου και στο μεταναστευτικό όπου η πλειοψηφία είναι αντίθετη με τις απόψεις της κεντροαριστεράς", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    Αναφερόμενος στην πολιτική της ΝΔ ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι "ως εξωτερική πολιτική δεν εννοούμε μόνο κόκκινες γραμμές αλλά ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώκει συγκλίσεις και ρόλους παντού και να προωθεί τα συμφέροντά της εντός και εκτός ευρώπης με όλα τα μέσα. Επιδιώκουμε την έντιμη φιλία με τους γείτονες που δεν μπορεί να υπάρχει με casus belli. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη εννούμε ανταγωνιστικότητα και διάχυση ευκαιριών παντού. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός μπορεί να κερδίσει όλους τους Έλληνες".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική και στους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως στην γερμανική κυβέρνηση λέγοντας ότι "δεν μας αρέσει να μας θεωρούν αδύναμο κρίκο της Ευρώπης και δεν μας αρέσει να προσβάλλουν την Ελλάδα όσοι από τα δικά μας ελλείμματα έχτισαν τα δικά τους εμπορικά πλεονάσματα".

    "Περνάμε από τις συμπληγάδες μίας βαρθιάς κρίσης στην οικονομία, στην κοινωνία, στους θεσμούς. Παρά τις αντίξοες πολιτικά συνθήκες ο κόσμος της παράταξης ανταποκρίθηκε και συνέβαλε στον προσυνεδριακό διάλογο", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    "Αποφύγαμε το καρκίνωμα της εσωστρέφειας", είπε ακόμη ο κ. Αβραμόπουλος και υποστήριξε ότι "η ΝΔ είναι η πρώτη παράταξη που θα βγει αξιόπιστα με πρόταση διακυβέρνησης, για την έξοδο από την κρίση. Ο κόσμος συνέβαλε ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της παράταξης για την αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης και υπογράμμισε ότι "η στάση μας για την οικονομία έχει την αναφορά της στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής".

    Οι δηλώσεις του κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν επιβεβαίωσαν την ορθότητα των επιχειρημάτων της ΝΔ, ανέφερε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και σημείωσε ότι "ο κόσμος της ΝΔ ξέρει να δίνει μάχες".

    Αντιδράσεις

    "Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του κ. Σαμαρά να απολογηθεί στον ελληνικό λαό, έστω και καθυστερημένα, για την άρνηση της παράταξής του να ψηφίσει συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με την οποία η Ελλάδα είναι σε θέση σήμερα να εξυπηρετεί με ασφάλεια τις δανειακές της ανάγκες και να εγγυάται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    "Η ΝΔ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ανευθυνότητα απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα και η επιλογή του εύκολου λαϊκισμού που χαϊδεύει αυτιά μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τη χώρα (...) Ας ψάξει αλλού ο κ. Σαμαράς για συμψηφισμούς και ανθρωποφαγίες. Εμείς τολμούμε και είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε αυτή τη διαδικασία ως το τέλος" τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Πεταλωτής.

    "Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε τη φράση «εξαπτέρυγα». Προφανώς, κρίνει εξ' ιδίων τα αλλότρια, όταν ως εξαπτέρυγο έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. με κεφάλαια τα οποία ακόμα δεν μας έχει γνωστοποιήσει. (...) Ψηφίσαμε ό,τι οι Ευρωβουλευτές του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ψηφίσαμε ό,τι ο ίδιος, πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες και παρακαλώντας τον κ. Μπαρόζο, τον κ. Όλι Ρεν αλλά και την κα Αγγέλα Μέρκελ, να βοηθήσουν με το μνημόνιο την Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς προφανώς φοβάται" δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Πολυθεματική συνδιάσκεψη της ΝΔ

    Είδηση: 37322

    [09] Συνάντηση Παπούλια - Γιανουκόβιτς

    Κυριακη, 06 06 2010 14:37

    Με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς συναντήθηκε το πρωί της Κυριακής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Υποδεχόμενος τον ομόλογό του, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην συγκινητική υποδοχή της οποίας έτυχε όταν επισκέφθηκε την Ουκρανία, ενώ ο κ. Γιανουκόβιτς σημείωσε ότι έχει μεγαλώσει στα ελληνικά χωριά, καθώς ο ίδιος κατάγεται από την Μαριούπολη. "Είναι πολλά αυτά που συνδέουν τους δύο λαούς. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη ελληνική διασπορά αισθάνεται άνετα στην Ουκρανία. Χιλιάδες Έλληνες έκαναν την Ουκρανία δεύτερη πατρίδα τους", δήλωσε ο κ. Παπούλιας. Από την πλευρά του, ο κ. Γιανουκόβιτς ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια και για τα συγχαρητήρια που απέστειλε αμέσως μετά την πρόσφατη εκλογή του.

    Ο κ. Γιανουκόβιτς, που πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στη χώρα μας, θα επισκεφτεί το Άγιο Όρος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37321

    [10] Προς άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα

    Κυριακη, 06 06 2010 14:30

    Στην τελική ευθεία μπαίνει από την Δευτέρα το θέμα της άρσης του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, με τις τελικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο να συζητούνται στη διυπουργική επιτροπή. Όπως άφησε να διαφανεί ο πρόεδρος του ΟΛΠ και επικεφαλής της επιτροπής του σχετικού μνημονίου, Γιώργος Ανωμερίτης, το τελικό μοντέλο θα είναι η σύναψη ξεχωριστών συμφωνιών της Ελλάδας με την κάθε εταιρεία, η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων και την απασχόληση συγκεκριμένου αριθμού Ελλήνων ναυτικών, στα πλοία. Κανονικά θα καταπλεύσει το πλοίο "Ζενίθ" στον Πειραιά τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετά την απόφαση της ΠΝΟ να μην προβεί στον αποκλεισμό του και να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας, με αίτημα την διασφάλιση των θέσεων των Ελλήνων ναυτικών.

    Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως οι πλοιοκτήτριες εταιρείες προκειμένου να εκτελούν δρομολόγια στην Ελλάδα θα υπογράφουν τριετείς συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο και θα δεσμεύονται:

    Για ελάχιστο πλου τουλάχιστον 72 ωρών.

    Για προσέγγιση τουλάχιστον τριών ελληνικών λιμανιών.

    και παραμονή τουλάχιστον έξι ωρών σε κάθε ελληνικό λιμάνι.

    Παράγοντες ωστόσο τόσο του τουρισμού όσο και της ναυτιλίας ζητούν την πλήρη και άνευ όρων απελευθέρωση της κρουαζιέρας.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 37320

    [11] Ασταμάτητη η πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού

    Κυριακη, 06 06 2010 12:53

    "Περίπου 10.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως συλλέχθηκαν μέσω του μηχανισμού απορρόφησης που έχει εγκατασταθεί για να συλλέγει το πετρέλαιο που διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού", τόνισε ο γενικός διευθυντής της BP Τόνι Χέιγουορντ στο BBC1, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται "πιθανώς για το μεγαλύτερο μέρος" του πετρελαίου που διαρρέει από τα φρεάτια. Επίσης, ο διοικητής της αμερικανικής ακτοφυλακής ναύαρχος Ταντ Αλεν, είχε δηλώσει το Σάββατο ότι περίπου 950.000 λίτρα πετρελαίου μπόρεσαν να συλλεχθούν την Παρασκευή χάρη στο "χωνί" αυτό που τοποθετήθηκε πάνω στο σημείο διαρροής σε βάθος περίπου 1500 μέτρων. Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ομίλου της ΒΡ Τόνι Χέιγουορντ δήλωσε ότι δε σκέφτεται να παραιτηθεί, παρά την κατακραυγή στις ΗΠΑ για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.

    "Δεν μου έχει περάσει από το μυαλό. Σίγουρα πέρασε από το μυαλό άλλων, αλλά όχι από το δικό μου", δήλωσε ο επικεφαλής του ομίλου της ΒΡ Τόνι Χέιγουορντ, στην εφημερίδα Sunday Telegraph όταν ρωτήθηκε εάν έχει σκεφτεί να παραιτηθεί.

    Ο Χέιγουορντ επικρίθηκε έντονα, ενώ έσπευσε να δώσει εξηγήσεις για τη δήλωσή του ότι "ήθελε πίσω τη ζωή του", εβδομάδες μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα Deepwater Horizon, που στοίχισε τη ζωή σε έντεκα εργάτες και προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Ακόμη, ο Χέιγουορντ δήλωσε στην εφημερίδα ότι καταλαβαίνει την απογοήτευση και τον εκνευρισμό λόγω της έκτασης της καταστροφής αλλά και του χρόνου που έχει περάσει και θα χρειαστεί ακόμα για να περιοριστεί η πετρελαιοκηλίδα.

    "Πιστεύω ότι η αντίδραση είναι κατανοητή από τη στιγμή που συμβαίνει κάτι αυτού του μεγέθους. Είμαι και εγώ θυμωμένος και απογοητευμένος", τόνισε.

    Ο Χέιγουορντ πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί ότι μπορεί να διωχθεί ποινικά για την καταστροφή.

    "Δεν ανησυχώ μήπως συλληφθώ. Η έρευνα θα συνεχιστεί και θα βγάλει τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλει. Το μόνο πράγμα που με κάνει να χάνω τον ύπνο μου είναι η διαρροή", τόνισε.

    Ο Χέιγουρντ προκάλεσε την έντονη απάντηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα όταν δήλωσε πως η ΒΡ θα καταβάλει μερίσματα στους μετόχους της εταιρίας παρά το το κόστος καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας που ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ερωτηθείς εάν η ΒΡ θα πρέπει ίσως να επανεξετάσει το θέμα αυτό, μετά τη δήλωση του Ομπάμα ότι η εταιρία έχει "ηθικές και νομικές υποχρεώσεις" για τις ζημιές που έχει προκαλέσει στον Κόλπο του Μεξικού, ο Χέιγουορντ απάντησε:"

    "Το διοικητικό συμβούλιο θα τα λάβει όλα υπόψη του όταν θα αποφασίσει για τα μερίσματα, σε έξι εβδομάδες".

    Ο Χέιγουορντ παραδέχθηκε ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην εταιρία, αλλά τόνισε ότι η ΒΡ έμαθε από την εμπειρία αυτή.

    "Αυτό δε θα σταματήσει την εξόρυξη πετρελαίου. Θα την αλλάξει. Θα είμαστε η εμπροσθοφυλακή γιατί θα γνωρίζουμε περισσότερα γι΄αυτό από οποιονδήποτε άλλον", τόνισε.

    Οσο για τη μελλοντική μορφή της εταιρίας, ο Χέιγουορντ τόνισε ότι "θα είναι σαφώς διαφορετική" γιατί θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις μείωση των κινδύνων και στην απόκτηση του κατάλληλου εξοπλισμού για την αντιμετώπιση μιας έκρηξης και μιας πετρελαιοκηλίδας.

    Να σημειωθεί ότι η χοάνη που τοποθετήθηκε την Πέμπτη έχει τέσσερις βαλβίδες που εμποδίζουν τον σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό του μηχανισμού, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της αρχικής προσπάθειας περιορισμού της διαρροής. Οι βαλβίδες, από τις οποίες συνεχίζει να διαρρέει πετρέλαιο, θα πρέπει παντως να κλείσουν σταδιακά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Οργή Ομπάμα - Μοιράζει μερίσματα η BP

    Είδηση: 37317

    [12] Η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

    Κυριακη, 06 06 2010 12:35

    Yπό δρακόντεια μέτρα ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος τέλεσε την Κυριακή τη Θεία Λειτουργία σε κλειστό στάδιο της Λευκωσίας, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πιστοί. Τη λειτουργία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, υπουργοί, πρεσβευτές, καθώς και πολλοί πατριάρχες και επίσκοποι διαφόρων εκκλησιαστικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, που έχουν έλθει στην Κύπρο ειδικά γι' αυτό τον σκοπό. Κατά την είσοδο του Πάπα στο στάδιο, ο κόσμος τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό. Ο Ποντίφικας διέσχισε την εξωτερική ανατολική πλευρά του σταδίου και χαιρέτισε και ευλόγησε από το αυτοκίνητό του τα πλήθη. Μετά τη θεία λειτουργία, ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα παραδώσει στους Επισκόπους της Μέσης Ανατολής το Κείμενο Εργασίας για την Ειδική Συνέλευση της Συνόδου τους, που θα γίνει τον Οκτώβριο στο Βατικανό.

    Ο Πάπας προσευχήθηκε για την Κύπρο, την Μ. Ανατολή και την ανάπαυση της ψυχής του Επισκόπου Παντοβέζε

    Για την ανάπαυση της ψυχής του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου Αλεξανδρέττας Λουίτζι Παντοβέζε, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 3 Ιουνίου, προσευχήθηκε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος στη Θεία Λειτουργία στη Λευκωσία. Σήμερα ο άτυχος Παντοβέζε έπρεπε να ήταν στη Λευκωσία για να παραλάβει μαζί με τους άλλους Επισκόπους της Μέσης Ανατολής από τον Πάπα την Εισήγηση του Ποντίφηκα για τη Σύνοδο τους, που θα γίνει τον Οκτώβριο στη Ρώμη. Ο Πάπας σε ομιλία του χαρακτήρισε τον Παντοβέζε "μάρτυρα", είπε ότι η στυγερή δολοφονία του προκάλεσε "έκπληξη και σοκ" και τόνισε: "Εμπιστεύομαι την ψυχή του στο έλεος του Θεού. Στη ζωή του εργάστηκε για την κατανόηση του χριστιανισμού με τις άλλες θρησκείες".

    Ο Επίσκοπος Λουίτζι Παντοβέζε, κορυφαίος υπέρμαχος του χριστιανικού διαλόγου με το Ισλάμ, είχε την ευθύνη για την Καθολική Εκκλησία σε μια μεγάλη περιοχή από την Μαύρη Θάλασσα μέχρι τα παράλια της Μεσογείου, ανατολικά της Άγκυρας. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο και δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα για παράπονα.

    Ο Πάπας κάλεσε όλους να προσευχηθούν στην Παναγία για το λαό της Κύπρου, για τους Αγίους Τόπους, για όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής και υπογράμμισε ότι πρέπει επιτέλους να τεθεί τέρμα στην αιματοχυσία στην περιοχή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Διεθνή συνδρομή για λύση του Κυπριακού ζητά από τον Πάπα ο πρόεδρος Χριστόφιας, Δολοφονία καθολικού επισκόπου στη νότια Τουρκία

    Είδηση: 37316


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 6 June 2010 - 16:55:28 UTC