Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο τοπίο στα εργασιακά
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Είμαστε σε καλό δρόμο
  • [03] Διασκεδάζει τις εντυπώσεις η Moody's
  • [04] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Απόφαση για το ωράριο εργασίας οδηγών λεωφορείων και φορτηγών
  • [05] Αίγυπτος: Επίσκεψη Κ. Παπούλια - Συνάντηση με Χ. Μουμπάρακ
  • [06] Πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι από την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ
  • [07] Ο ΟΑΣΕ καταγγέλλει τον Μπερλουσκόνι για φίμωμα του Ιταλικού τύπου
  • [08] Στο Ηράκλειο Κρήτης ο αντιπρόεδρος της Κίνας

    [01] Νέο τοπίο στα εργασιακά

    Τεταρτη, 16 06 2010 19:51

    Με προεδρικά διατάγματα, που ήδη κοινοποιήθηκαν από τον Υπουργό Εργασίας στους κοινωνικούς εταίρους, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στον τομέα της απασχόλησης. Οι νέες διατάξεις, που υλοποιούν στην ουσία όσα προβλέπει το μνημόνιο, αφορούν την αύξηση του ορίου των απολύσεων και τα ποσά της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης ή συνταξιοδότησης τα οποία μειώνονται. Στο 5% αυξάνεται το ποσοστό των απολύσεων για επιχειρήσεις πάνω από 150 εργαζόμενους έναντι 2% σήμερα, ενώ οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 άτομα θα μπορούν να απολύουν 6 άτομα το μήνα. Περιορίζεται δραστικά από έναν έως το πολύ 4 μήνες ο χρόνος προειδοποίησης σε περίπτωση απολύσεων, με αποτέλεσμα, αφού παρέλθει το εν λόγω διάστημα, η αποζημίωση μπορεί να περιορίζεται στο μισό όσων σήμερα προβλέπονται. Την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση με την τρόικα των επιτηρητών για τις τελικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Μικρότερες οι αποζημιώσεις απόλυσης

    Νέο τοπίο στην αγορά εργασίας, διαμορφώνουν οι αλλαγές , που προωθεί με ταχύτατες διαδικασίες το υπουργείο Eργασίας.

    Τα Προεδρικά Διατάγματα τα οποία κοινοποιήθηκαν στους κοινωνικούς εταίρους προβλέπουν μείωση του ποσού των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης κατά 5%.

    Καθοριστικος είναι ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης του εργαζομένου που «πέφτει» στον ένα έως τέσσερις μήνες και συμπαρασύρει και το ύψος της αποζημίωσης, σε όσες περιπτώσεις υπάρχει προειδοποίηση του εργοδότη.

    Για παράδειγμα, σήμερα ένας εργαζόμενος με 16 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη δικαιούται αποζημίωση για 12 μήνες. Ωστόσο, σε περίπτωση που ενημερωθεί έναν χρόνο νωρίτερα για την απόλυση η αποζημίωση πέφτει στο μισό (δηλαδή 6 μήνες). Τώρα ο χρόνος προειδοποίησης μειώνεται δραστικά, κάτι που εκτιμάται πως θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και την αποζημίωση (η οποία μπορεί να πέσει στο μισό).

    Για τις απολύσεις το υπουργείο προτείνει:

    Να είναι ελεύθερες στις επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 άτομα (και σήμερα ισχύει αυτό).

    Να επιτρέπονται 6 απολύσεις το μήνα στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 έως 150 άτομα.

    Το ποσοστό 5% από 2% στις επιχειρήσεις και μέχρι 30 άτομα σε επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους.

    Για τη μείωση των αποζημιώσεων

    Κλειδί ο χρόνος προειδοποίησης της απόλυσης

    Ανώτατο όριο οι 4 μήνες για την προειδοποίηση της απόλυσης σε περιπτώσεις εργαζομένων με 20 έτη απασχόλησης και άνω

    Μείωση στο 50% της σημερινής αποζημίωσης και με δόσεις

    Για την αμοιβή νέων εργαζομένων

    Έως 21 ετών στο 80% της Συλλογικής Σύμβασης

    Από 21-25 ετών στο 85%

    Το υπόλοιπο καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ

    Για την προσφυγή σε Διαιτησία

    Απαραίτητη η συμφωνία και των δυο μερών

    Για τις συμβάσεις μαθητείας

    Για ετήσιες σε ηλικία από 15-18 ετών με το 70% του ημερομίσθιου

    Οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν αλλαγές χωρίς υπεκφυγές ή πρωτοτυπίες ελληνικής έμπνευσης όπως σημειώνει ο ΣΕΒ χαρακτηριστικά, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για εκείνους που χάνουν την εργασια τους όπως τονίζει η ΓΣΒΕΕ.

    Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    Για εργασιακό μεσαίωνα και απροστάτευτους εργαζόμενους, αλλά και για μέτρα που δεν εξυπηρετούν την κοινωνία και τον ελληνικό λαό έκαναν λόγο οι εκπρόσωπου εργατικών συνδικάτων και σωματείων, τα οποία συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Δεν παρέλειψαν επίσης να προαναγγείλουν και νέες κινητοποιήσεις από την επόμενη εβδομάδα.

    "Τα προεδρικά διατάγματα συνιστούν κλιμάκωση του πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης και ειδικά των νέων εργαζομένων. Εργάτες, εργάτριες έχετε χρέος να ξεσηκωθείτε. Αυτή η επίθεση δεν πρέπει να περάσει" ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Σχετικές ειδήσεις: Τελευταίες συναντήσεις για το Ασφαλιστικό, ο»ΏΤο απόγευμα το Π.Δ για αποζημιώσεις απολύσεων

    Είδηση: 37742

    [02] Γ. Παπανδρέου: Είμαστε σε καλό δρόμο

    Τεταρτη, 16 06 2010 21:22

    "Είμαστε σε καλό δρόμο, συνεχίζουμε σε εντατικούς ρυθμούς τις προσπάθειές μας για μια πολιτική ευνομία και μια κοινωνική ευημερία", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φθάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που συνέρχεται στις Βρυξέλλες. "Το ελληνικό ζήτημα ανέδειξε την ανάγκη συντονισμένης παρουσίας και δράσης της ΕΕ. Υπάρχει ο μηχανισμός στήριξης αλλά πρέπει να θεσμοθετηθεί μαζί με ένα ταμείο στήριξης και να υπάρχει εποπτεία στις διεθνείς αγορές γιατί υπάρχει κερδοσκοπία και δεν υπάρχουν κανόνες" σημειώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Καλύτερη εποπτεία της αγοράς και στήριξη της ανάπτυξης

    "Χρειάζεται επίσης μια καλύτερη εποπτεία της Διεθνούς αγοράς, η οποία λειτουργεί με αδιαφάνεια και η θέσπιση κανόνων" είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Αυτό είναι ένα θέμα που θέλουμε να προωθηθεί και στο G-20"υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ακόμη πως οι Σοσιαλιστές θεωρούν πως δεν αρκεί η δημοσιονομική ισορροπία, χρειάζονται και επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης, η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορεί να γίνει με νέα μέσα - όπως είναι η δασμολόγηση των συναλλαγών (που μπορεί να αποδώσει 200 δισ. ευρώ ετησίως) ο πράσινος φόρος και τα ευρωομόλογα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε τέλος πως οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να στηρίξουν την εργασία και την κοινωνική συνοχή καθώς επίσης την μετατροπή της οικονομίας σε πράσινη ανταγωνιστική οικονομία. "Αυτή είναι η προοδευτική πρότασή μας", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου ενόψει της συζήτησης που θα έχουν αύριο οι 27 ηγέτες της ΕΕ για την στρατηγική της "Ευρώπης 2020" και τις προοπτικές της οικονομικής διακυβέρνησης.

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Κρίσιμη Σύνοδος για την οικονομία της Ευρωζώνης

    Είδηση: 37745

    [03] Διασκεδάζει τις εντυπώσεις η Moody's

    Τεταρτη, 16 06 2010 20:51

    Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πετύχει και τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι επαρκή, εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC. "Θα διαψευστούν όσοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα τελικά θα πτωχεύσει", δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. "Η ΕΕ εργάζεται βήμα-βήμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ η στήριξη του ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων", τόνισε. Μετά τις εντονότατες αντιδράσεις από Αθήνα Βρυξέλες και Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, που δέχθηκε για την υποβάθμιση της χώρας μας, η Moody's έκανε στροφή 180 μοιρών επιχειρώντας να δικαιολογήσει την κίνηση της.

    Υποβάθμιση ως "υπενθύμιση"

    Ανασκευάζοντας την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το «Μoody's», η Σάρα Κάρλσον, κορυφαία αναλύτρια του οίκου, σε δηλώσεις της είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η υποβάθμιση έγινε για το καλό μας: "Η υποβάθμιση είναι ίσως μια υπενθύμιση ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη και μια πρόκληση σε ό,τι αφορά το (δημόσιο) χρέος. Δεν πιστεύω ότι (η απόφαση) επαναφέρει τον κίνδυνο γιατί λέμε απερίφραστα ότι ο κίνδυνος μιας πτώχευσης είναι αρκετά μικρός".

    "Την κρίσιμη αυτή ώρα της μεγάλης και φιλότιμης προσπάθειας της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και μάλιστα σε στάδιο όπου σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα εμφανίζονται στοιχεία ανάκαμψης, τέτοιου είδους τοποθετήσεις είναι απαράδεκτες με απόδειξη ότι προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα κορυφαία όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης" σχολίασε και ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματικίδης.

    Στην Αθήνα, ο μαραθώνιος επαφών των στελεχών της τρόικας συνεχίζεται. Στο επίκεντρο των συναντήσεων των ελεγκτών με τραπεζικά στελέχη βρέθηκε η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και οι εναλλακτικοί τρόποι άντλησης ρευστότητας.

    Από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι άνθρωποι της τρόικας ζήτησαν να τηρούνται οι κανόνες συλλογής στοιχείων ώστε να μην υπάρχει κανένα θέμα μη αποδοχής τους από τη Eurostat.

    Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα αντέξει στην κρίση, ήταν η εκτίμηση Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Γιωργου Προβόπουλου μετά τη συνάντηση που είχαν. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο τη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος.

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Κώδωνας κινδύνου για τα υπερχρεωμένα μέλη, Κρίσιμη Σύνοδος για την οικονομία της Ευρωζώνης

    Είδηση: 37744

    [04] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Απόφαση για το ωράριο εργασίας οδηγών λεωφορείων και φορτηγών

    Τεταρτη, 16 06 2010 22:17

    Το "48ωρο", παραμένει το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας για όλους τους οδηγούς λεωφορείων και φορτηγών είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι είτε αφεντικά, είτε υπάλληλοι μίας εταιρείας, σύμφωνα με σχετική απόφαση που έλαβε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η κοινοβουλευτική μάχη ήταν σκληρή, προκειμένου να καταλήξουν οι ευρωβουλευτές σε αυτό το αποτέλεσμα που έρχεται σε αντίθεση με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου, αλλά και της εισηγήτριας της σχετικής έκθεσης της Σλοβάκας Εντιτ Μπάουερ (από την ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών) εκ μέρους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Η αντίθεση βρίσκεται στο γεγονός ότι η θέληση των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να εξαιρεθούν από τον κανονισμό του "48ωρου" οι αυτοαπασχολούμενοι οδηγοί με το δικαιολογητικό ότι πέρα από την οδήγηση έχουν και άλλες υποχρεώσεις, όπως η γραφειοκρατική διεκπεραίωση και επομένως μπορούν να διαμορφώσουν τα ωράρια που θέλουν.

    Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια, η πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Γαλλίδα σοσιαλίστρια Περβάνς Μπερές δήλωσε ότι η έκθεση της κ. Μπάουερ δεν εκφράζει τις θέσεις της Επιτροπής και ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία η απόρριψή της, πράγμα που έγινε με οριακή πλειοψηφία 368 ψήφους υπέρ, 301 κατά και οκτώ αποχές.

    Εντός και εκτός Ημικυκλίου η μάχη ήταν σκληρή και το θέμα του ωραρίου δίχασε τους ευρωβουλευτές: σοσιαλιστές, κομμουνιστές, πράσινοι και ορισμένοι συντηρητικοί, ζητούσαν την πλήρη ισότητα ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους και στους υπαλλήλους, με κύριο επιχείρημα την οδική ασφάλεια. Από την άλλη πλευρά χριστιανοδημοκράτες και φιλελεύθεροι υποστήριζαν ότι η ασφάλεια είναι ένα "λάθος επιχείρημα".

    Σύμφωνα με τον ισχύοντα έως τα τώρα ευρωπαϊκό κανονισμό, οι ώρες οδήγησης για όλους τους οδηγούς (αυτοαπασχολούμενους ή όχι) είναι 90 ώρες ανά δύο εβδομάδες με 11 ώρες διακοπής κάθε 24ωρο και 48 ώρες ανάπαυσης κάθε 6 ημέρες.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37748

    [05] Αίγυπτος: Επίσκεψη Κ. Παπούλια - Συνάντηση με Χ. Μουμπάρακ

    Τεταρτη, 16 06 2010 21:58

    Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα. Στην ατζέντα της συνάντησης, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις, οι διεθνείς εξελίξεις, αλλά κυρίως η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την Γάζα. Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης κορυφής συζητήθηκαν ακόμη οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής τους, ενώ ο κ. Παπούλιας επανέλαβε ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση περιορισμό του ενδιαφέροντός της για τις εξελίξεις σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Παπούλιας επανέλαβε τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης της Ελλάδας προς τον αραβικό κόσμο και το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για την ειρήνευση στην περιοχή, ενώ στην συζήτηση ετέθη και ο ρόλος που φαίνεται να διεκδικεί τελευταία η Τουρκία και ο πρωθυπουργός της, Ταγίπ Ερντογάν.

    Η αιγυπτιακή ηγεσία πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον παραδοσιακό ρόλο της στην περιοχή. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μουμπάρακ, μετά και τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο εννέα ακτιβιστών, πραγματοποιεί αλλεπάλληλες επαφές υψηλού επιπέδου.

    Την Τρίτη δέχθηκε στο Σαρμ Ελ Σέιχ τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, ο οποίος προερχόταν από περιοδεία στην Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Ισπανία και προηγουμένως είχε δεχθεί τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζόζεφ Μπάιντεν, στον οποίο είχε απευθύνει έκκληση για ανάληψη ενεργότερου ρόλου στην προσπάθεια για επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

    Επιπλέον, από την 1η Ιουνίου, η Αίγυπτος διατηρεί συνεχώς ανοιχτό το πέρασμα της Ράφα προς την Γάζα, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

    Είδηση: 37747

    [06] Πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι από την Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

    Τεταρτη, 16 06 2010 21:20

    Κατετέθη το βράδυ της Τετάρτης από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της βουλής για το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Η πρόταση αφορά στη διερεύνηση ευθυνών των πρώην υπουργών και υφυπουργών Ευάγγελου Μπασιάκου, Πέτρου Δούκα, Αλέξανδρου Κοντού, Γιώργου Βουλγαράκη, Κώστα Κιλτίδη και Θοδωρή Ρουσόπουλου και υπογράφεται από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πλην των υπουργών, των υφυπουργών και του προέδρου της Βουλής.

    Ειδικότερα, ζητείται η διερεύνηση για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας των κυρίων Μπασιάκου, Δούκα και Κοντού, αλλά και η ενδεχόμενη ηθική αυτουργία στις πράξεις της απλής συνέργιας σε απιστία σχετική με την υπηρεσία και της ψευδούς βεβαίωσης με σκοπό τον προσπορισμό σε άλλον αθέμιτου οφέλους σε βάρος του δημοσίου.

    Επίσης, για τον πρώην υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη και τον υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη ζητείται διερεύνηση για την τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος ενώ για τον πρώην υπουργό Επικρατείας Θοδ. Ρουσόπουλο ζητείται η διερεύνηση της ενδεχόμενης ηθικής αυτουργίας στην τέλεση αδικημάτων των άλλων υπουργών και υφυπουργών.

    Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση, το οποίο συντάχθηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση της στάσης των ως άνω πολιτικών προσώπων, σε ό,τι αφορά την αμοιβαία παραίτηση του Δημοσίου και της Μονής, από την αγωγή που είχε ασκήσει η τελευταία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής της λίμνης Βισθωνίδας, (αγωγή που τελικά κέρδισε πρωτοδίκως το ελληνικό Δημόσιο) και τις "ανταλλαγές" εκτάσεων που ακολούθησαν, με όρους που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο - κατά το πόρισμα - κατά 1 δισ. ευρώ.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37746

    [07] Ο ΟΑΣΕ καταγγέλλει τον Μπερλουσκόνι για φίμωμα του Ιταλικού τύπου

    Τεταρτη, 16 06 2010 19:56

    Μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες που συνεχίζει να προκαλεί στο εσωτερικό της Ιταλίας, ο αμφιλεγόμενος νόμος-φίμωτρο, της δεξιάς κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Ιταλός πρωθυπουργός δέχεται τώρα έντονη κριτική και από διεθνούς οργανισμούς και συγκεκριμένα από τον εδρεύοντα στη Βιέννη ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη).

    Με σημερινή ανακοίνωσή του στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο ΟΑΣΕ διαμαρτύρεται κατά του νόμου ο οποίος προβλέπει υψηλές ποινές για Μέσα Ενημέρωσης και δημοσιογράφους, που δημοσιεύουν υλικό τηλεφωνικών υποκλοπών.

    Ο νόμος περιορίζει την ελευθερία του Τύπου στη χώρα και εμποδίζει τους δημοσιογράφους στη δημοσιοποίηση δικαστικών ερευνών, αναφέρει στην ανακοίνωση η νέα ύπατη εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για τα ΜΜΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

    Η ύπατη εκπρόσωπος του διεθνούς Οργανισμού ζητάει από την ιταλική κυβέρνηση να παραιτηθεί από το νόμο αυτό ή να προχωρήσει σε τροπολογία του στη βάση διεθνών κεκτημένων για την Ελευθερία Γνώμης.

    Ο νόμος εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας ποινικοποίησης της δημοσιογραφικής εργασίας, αναφέρει η κ. Μιγιάτοβιτς, σημειώνοντας πως οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι στο έργο τους , στη δημοσιοποίηση όλων των ερευνών που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον.

    Έξαλλος ο Μπερλουσκόνι

    Σε σφοδρή αντίδρασή του στις διαμαρτυρίες του ΟΑΣΕ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαμήνυσε πως οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να σεβαστούν την κυρίαρχη ιταλική Βουλή, ενώ ο εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαουρίτσιο Μασάρι, προειδοποίησε για ανάμιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει το δημοκρατικό διάλογο στη Βουλή.

    Έπειτα από την υπερψήφιση του αμφιλεγόμενου νόμου-φίμωτρο στις 10 Ιουνίου, από την ιταλική Γερουσία, από την δεξιά πλειοψηφία του Μπερλουσκόνι, δριμύτατες ήταν οι αντιδράσεις στην Ιταλία, με σύσσωμες τις δημοσιογραφικές οργανώσεις αλλά και τους εκδότες, να τον καταδικάζουν απερίφραστα και να κηρύττουν απεργία για τις 8 Ιουλίου.

    Ο νόμος περιορίζει τη χρησιμοποίηση των τηλεφωνικών υποκλοπών στις δικαστικές έρευνες και τη δημοσιοποίησή τους από τα Μέσα Ενημέρωσης, προβλέποντας βαριά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης, σε περίπτωση παραβίασής του.

    Σοβαρές αντιδράσεις

    Η ιταλική αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, εάν ο αμφιλεγόμενος νόμος υπερψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Κάτω Βουλή του ιταλικού Κοινοβουλίου, κάτι που θεωρείται ως δεδομένο, καθώς και εκεί η δεξιά του Μπερλουσκόνι διαθέτει πλειοψηφία.

    Την "εξαιρετική απογοήτευσή" του από την ψήφιση του νόμου από την ιταλική Γερουσία, είχε εκφράσει πρόσφατα και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου που εδρεύει στη Βιέννη, καλώντας την ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων να μην προχωρήσει στην υιοθέτησή του, υπερασπιζόμενη με τον τρόπο αυτό, όπως τόνιζε σχετικά, τις αρχές της Ελευθερίας του Τύπου και της Ελευθερίας της Έκφρασης, που κατοχυρώνονται στο ιταλικό Σύνταγμα.

    AΠΕ Είδηση: 37743

    [08] Στο Ηράκλειο Κρήτης ο αντιπρόεδρος της Κίνας

    Τεταρτη, 16 06 2010 19:45

    Διήμερη επίσκεψη στο Ηράκλειο πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο αντιπρόεδρος της Κίνας Ζανγκ Ντεγιάνγκ, που βρίσκεται στη χώρα μας προσκεκλημένος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Ο αντιπρόεδρος της Κίνας έφθασε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στις τέσσερις το απόγευμα της Τετάρτης, όπου τον υποδέχθηκε η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη και οι τοπικές αρχές .

    Κατά την εδώ άφιξη του ο αντιπρόεδρος της Κίνας έτυχε θερμής υποδοχής με τσικουδιές και Κρητικά παραδοσιακά εδέσματα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.Στη συνέχεια επισκέφθηκε , με την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.

    Ο αντιπρόεδρος της Κίνας αναφέρθηκε σε σύντομες δηλώσεις του στην αμοιβαία συνεργασία των δυο χωρών και δήλωσε ενθουσιασμένος για τον Μινωικό πολιτισμό . Από την πλευρά της η Νομάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση της για την επίσκεψη του κ. Ντεγιάνγκ τονίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τη πλευρά της ΝΑ Ηρακλείου για προώθηση των Κρητικών προϊόντων στην Κίνα .

    Αργότερα ο κ. Ντεγιάνγκ θα συναντηθεί με τη νομάρχη Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη- Ηλιάκη, στο ξενοδοχείο Κρέτα Μάρις στη Χερσόνησο όπου και θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του . Αύριο στις δέκα το πρωί ο Κινέζος αξιωματούχος θα επισκεφθεί το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την πατρίδα του.

    ΑΠΕ Είδηση: 37741


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 June 2010 - 20:56:16 UTC