Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευκαιρία για ώθηση στην πράσινη ανάπτυξη δίνει η Σύνοδος της G20
  • [02] Πολυτελές θέρετρο για γάτες και σκύλους
  • [03] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο BBC
  • [04] Χρηματιστήριο: O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 1.460,46 μονάδες με πτώση 0,57%
  • [05] Πεταλωτής: Ανακριβές το δημοσίευμα της Guardian
  • [06] Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό ν/σ

    [01] Ευκαιρία για ώθηση στην πράσινη ανάπτυξη δίνει η Σύνοδος της G20

    Παρασκευη, 25 06 2010 17:34

    Δείτε το video

    Στη σημασία της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για σταδιακή απάλειψη των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να επιμείνουν οι ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) πλούσιων και αναδυόμενων χωρών, σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου, το Σαββατοκύριακο, στο Τορόντο, που διέρρευσε στον Τύπο. Όπως υποστηρίζει άρθρο στον δικτυακό τόπο businessgreen.com, στο σχέδιο αναφέρεται: "Εμμένουμε στη δέσμευσή μας για μια "πράσινη" ανάκαμψη και τη βιώσιμη παγκόσμια ανάπτυξη, μέσω επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια". Στον Καναδά έφτασε και ο Αμερικανός πρόεδρος, έχοντας στις αποσκευές του τη συμφωνία για την ιστορική μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών κανονισμών της Γουόλ Στριτ. Αν και εκκρεμεί η επικύρωσή της από το Κογκρέσο, εκτιμάται πως ενισχύει τη θέση του Μπαράκ Ομπάμα για αυστηρότερη εποπτεία των αγορών στο τραπέζι των διαδοχικών συνομιλιών του G8 και του G 20. Ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες των χωρών της G20, έκανε έκκληση για στήριξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη έχουν πολλές συγκλίσεις οικονομικής πολιτικής υπογράμμισε η βρετανική αντιπροσωπεία κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου των Οκτώ πλουσιότερων και των 12 ταχέως αναπτυσσομένων οικονομιών, των "20", σχετικά κοντά στο Τορόντο.

    Tο κυρίαρχο θέμα της διπλής Συνόδου θα είναι η διαφωνία των ηγετών για το πως θα διατηρηθεί η ούτως ή άλλως άνιση και εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Η Ουάσιγκτον δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη, ενώ οι Βρυξέλλες στη λιτότητα. Πάντως, οι δύο τους συμφωνούν πως η Κίνα πρέπει να αναθεωρήσει την οικονομική πολιτική της. Πρέπει να διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις και να επιτρέψει την ελεύθερη διαμόρφωση της ισοτιμίας γιουάν - δολαρίου.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες "αναγνωρίζουν ότι στα ευρωπαϊκά κράτη, όπως και στη Βρετανία και στον Καναδά" (...) "υφίστανται δημοσιονομικά ελλείμματα", συντρέχει λόγος επίσπευσης της πολιτικής της εδραίωσης των δημοσιονομικών μεγεθών σε "καλά", όμως αυτό ακριβώς εκτιμά και πλειοψηφία των "20", τόνισε ο εκπρόσωπος της βρετανικής αντιπροσωπείας, ενώ επίκειται η έναρξη των εργασιών της συνόδου, περίπου 200 χλμ.από το Τορόντο, σ ένα πολύ ωραίο θέρετρο που λέγεται Χάντσβιλ.

    "Οίκοθεν νοείται ότι συμφωνούμε με το πρόσταγμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ότι θα πρέπει να ενωθούν προσπάθειες και να ανακάμψει βιώσιμα η διεθνής οικονομία", επισήμανε ο ίδιος εκπρόσωπος. "Πρέπει και τα τού προϋπολογισμού να θεραπεύουμε, αλλά και να φροντίζουμε ταυτόχρονα για την οικονομική ανάπτυξη", δήλωσε ο ίδιος καταλήγοντας.

    "Στη Σύνοδο του G20, αυτό το Σαββατοκύριακο θα συνεργαστώ με τα άλλα κράτη, όχι μόνο για να συντονίσουμε τις προσπάθειες για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και για να προωθήσουμε την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, διασφαλίζοντας ότι κάθε χώρα ακολουθεί το δρόμο που είναι κατάλληλος για τα δημοσιονομικά της".

    Μπαράκ Ομπάμα

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά τη συνάντηση, το σύντομο και απρόσμενο γεύμα με χάμπουργκερ που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας σε παραδοσιακή αμερικανική αλυσίδα ταχυφαγείου, χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση του Πεκίνου για μικρή ανατίμηση του γιουάν. Τις τριήμερες επαφές ανοίγει η Σύνοδος του G8 στο Οντάριο και τη σκυτάλη παραλαμβάνει το Σάββατο το G 20 στο Τορόντο.Σ

    Εν τω μεταξύ, στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου, το Σαββατοκύριακο, στο Τορόντο, που διέρρευσε στον Τύπο, αναφέρεται ότι οι ηγέτες της G20 "εξέτασαν τη μέχρι σήμερα πρόοδο στον προσδιορισμό των ανεπιτυχών επιδοτήσεων για χρήση ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την περιττή κατανάλωση και συμφωνούν να συνεχίσουν να εργάζονται για τη χάραξη εθελοντικών και εξειδικευμένων για κάθε χώρα-μέλος προσεγγίσεων με στόχο την εκλογίκευση και σταδιακή απάλειψη τέτοιων μέτρων".

    Η αναφορά, ωστόσο, σε δέσμευση για χάραξη "εθελοντικών" μέτρων γεννά, εύλογα, ανησυχίες, καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανακοίνωση στη Σύνοδο στο Πίτσμπουργκ, πέρυσι. Η τότε φράση έλεγε ρητά ότι η G20 θα "εκλογικεύσει και θα απαλείψει σταδιακά, μεσοπρόθεσμα, τις ανεπιτυχείς επιδοτήσεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την περιττή κατανάλωση".

    Στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου στο Πίτσμπουργκ δινόταν επίσης η διαβεβαίωση ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα επηρεάσουν τη στήριξη στην καθαρή ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές και καθιστούσε σαφές ότι οι ηγέτες της G20 θα έδιναν οδηγίες στους υπουργούς τους Ενέργειας και Οικονομικών να εκπονήσουν "στρατηγικές υλοποίησης και χρονοδιαγράμματα".

    Διαστάσεις μείζονος θέματος αρχίζουν, πλέον, να αποκτούν οι επιδοτήσεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εν αναμονή της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Κανκούν. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ανέρχονται στο ποσό των 550 δισ. δολαρίων ετησίως.

    Προτρέπει ο ΟΗΕ

    Έκκληση για στήριξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας απηύθυνε ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες των χωρών της G20, υπογραμμίζοντας ότι "ενθαρρύνει τη στήριξη πρωτοβουλιών που θα ενδυναμώσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας".

    "Βασιζόμενοι στη συλλογική εμπειρία μας, εκτιμούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για την ενίσχυση του πλαισίου για μια ισχυρή, βιώσιμη και ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη είναι να θέσουμε στο επίκεντρο την ανάπτυξη και να επενδύσουμε σε μια πράσινη οικονομική ανάκαμψη για όλους. Καλωσορίζω, συνεπώς, την πρόθεση της G20 να συμπεριλάβει την ανάπτυξη τόσο τους επόμενους μήνες όσο και στη Σύνοδο στη Σεούλ το Νοέμβριο του 2010. Αυτή η προσέγγιση θα συντελέσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στη διατροφική ασφάλεια και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ενώ θα διασφαλίζει τη δημιουργία θέσεων εργασίας", επισημαίνει στην επιστολή του ο γγ του ΟΗΕ.

    Ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) Άχιμ Στάινερ και ο οικονομολόγος της Πρωτοβουλίας για την Πράσινη Οικονομία στην UNEP Πάβαν Σούκντεβ, στάθηκαν στη δημιουργία θέσεων εργασίας από τις πράσινες επενδύσεις, σε άρθρο τους που αναρτήθηκε στη δικτυακή πύλη Project Syndicate, μέλη της οποίας είναι 427 μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες σε 150 χώρες. Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ τόνισαν την ευκαιρία που δίνει σε αυτή την κατεύθυνση η Σύνοδος της G20 στον Καναδά. Επεσήμαναν ότι στην Κίνα, ο αριθμός των απασχολούμενων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά 300.000, μόνον το 2009, υπερβαίνοντας συνολικά το ενάμισι εκατομμύριο. Υπογράμμισαν επίσης ότι το πενταετές πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης της Νότιας Κορέας στοχεύει στη δημιουργία 1,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και ότι ο νόμος Εγγύησης της Απασχόλησης στις Αγροτικές Περιοχές στην Ινδία παρέχει βελτιωμένη ασφάλεια ύδρευσης και οδηγεί σε αύξηση 25% των μισθών των αγροτών.

    "Η Πράσινη Οικονομία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια επιβεβλημένη πρακτική για τον 21ο αιώνα ενός πλανήτη με πληθυσμό 6 δισεκατομμυρίων, που θα ανέλθουν στα 9 δισεκατομμύρια σε διάστημα μόλις 40 χρόνων", τόνισαν οι Στάινερ και Σούκντεβ.

    Ο πρόεδρος Λούλα ακύρωσε το ταξίδι του στον Καναδά για την G20 λόγω των πλημμυρών στην χώρα του

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ακύρωσε την Παρασκευή το ταξίδι του στον Καναδά όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στη σύνοδο της G20 για να εποπτεύσει τις επιχειρήσεις διάσωσης των θυμάτων από τις μεγάλες πλημμύρες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας,ανακοίνωσε εκπρόσωπος της προεδρίας.

    Στην σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο Τορόντο,τον πρόεδρο της Βραζιλίας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα,που σύμφωνα με πληροφορίες αναχώρησε ήδη για τον Καναδά. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο πρόεδρος θα παραμείνει στην Μπραζίλια για να εποπτεύσει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 51 άνθρωποι και πάνω από 200.000 να μείνουν άστεγοι,σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Με διαφωνίες ξεκινά η Σύνοδος των G8 και G20

    Είδηση: 37980

    [02] Πολυτελές θέρετρο για γάτες και σκύλους

    Παρασκευη, 25 06 2010 17:39

    Δείτε το video

    Ένα νέο πολυτελές θέρετρο θα λειτουργεί στους χώρους του θεματικού πάρκου της Ντίσνει, στην Φλόριντα, που θα διαθέτει σουίτες κλιματιζόμενες με τηλεόραση και υδάτινο πάρκο και θα φιλοξενεί γάτες και σκύλους.

    Ο νέος χώρος ονομάζεται Best Friends Pet Care Resort, έχει έκταση 4.600 τμ, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 270 σκύλους και 30 γάτες, καθώς και "κατοικίδια τσέπης" , όπως ινδικά χοιρίδια, χάμστερ ή κουνέλια.

    Για όσα κατοικίδια έχουν ροπή προς τη χλιδή, το θέρετρο διαθέτει και τέσσερις σουίτες VIP, με τηλεόραση, ιδιωτική αυλή, υπερυψωμένο κρεβάτι και 121 τμ "μόνο για σκύλους" με κομμωτήριο, υδάτινο πάρκο, ορθοπεδικό κρεβάτι και λιχουδιές όπως παγωτό και...καναπεδάκια.

    Το Βest Friends Pet Care ιδρύθηκε το 1991, διαθέτει πάνω από 40 κέντρα φροντίδας κατοικιδίων σε 18 αμερικανικές πολιτείες και πέντε ξενοδοχεία σκύλων στο Walt Disney World Resort, τα οποία θα κλείσουν όταν ξεκινήσει η λειτουργία του θερέτρου κατοικιδίων.

    AΠΕ Είδηση: 37977

    [03] Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο BBC

    Παρασκευη, 25 06 2010 18:33

    Στο ΒΒC και συγκεκριμένα στην εκπομπή "Νews Night" και στη δημοσιογράφο Kirsty Wark, παραχώρησε συνέντευξη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με θέμα τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

    Φοροδιαφυγή

    Στο στόχαστρο του κ. Παπανδρέου βρέθηκε και η φοροδιαφυγή, για την οποία δήλωσε: "Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι ότι είχαμε ένα μεγάλο κράτος κοινωνικής πρόνοιας, για το οποίο πληρώναμε αφειδώς, αλλά η κακοδιαχείριση στον δημόσιο τομέα. Και ειδικότερα, ένα πελατειακό κράτος, με πολύ μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, περισσότερους απ' όσους χρειαζόμαστε, αλλά και έλλειψη διαφάνειας, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ συχνά σπατάλη στα χρήματα των φορολογούμενων, ακόμα και δωροδοκία.

    Μόλις καταθέσαμε ένα νόμο, βάσει του οποίου, κάθε υπογραφή του δημόσιου τομέα, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τον δημόσιο υπάλληλο, εφόσον έχει σχέση με χρήμα, θα αναρτάται στο Διαδίκτυο, για να μπορούν να βλέπουν οι πολίτες πού πάνε τα χρήματα των φόρων τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη αλλαγή, η οποία δημιουργεί ένα σημαντικό εμπόδιο στη διαφθορά κάθε είδους".

    Ακολούθως η κ. Wark ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό: "Δέχεστε ότι όταν μπήκατε στην Ευρωζώνη μπορούσατε να δανείζεστε χρήματα πολύ πιο φθηνά και ότι επικράτησε μια περίοδος ξέφρενης δαπάνης στην Ελλάδα, παντού, από τις συντάξεις, τους μισθούς κ.λπ.; Αυτό ήταν μεγάλο λάθος, έτσι δεν είναι";

    Η απάντηση του κ. Παπανδρέου ήταν:

    "Ναι, αλλά το πρόβλημα δεν ήταν οι συντάξεις. Πράγματι, έχουμε κάποια προβλήματα με τις συντάξεις και οι Έλληνες πληρώνουν γι' αυτά. Ήδη, περικόψαμε κάποια από τα συνταξιοδοτικά επιδόματα. Αλλά η μεγάλη δαπάνη ήταν, δυστυχώς, ότι δίναμε φορολογικά οφέλη στους πιο πλούσιους και, όπως είπα, και το αναφέρατε και εσείς, ήταν το θέμα της φοροδιαφυγής. Αυτό λοιπόν λειτουργεί σαν μαξιλάρι, αν ασχοληθούμε με τα θέματα αυτά. Μόλις περάσαμε ένα φορολογικό νόμο, που καλεί τους πλουσιότερους της κοινωνίας να καταβάλουν το μερίδιό τους για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Αλλά επίσης, αν ασχοληθούμε με αυτή την άτυπη οικονομία, την παραοικονομία, είτε πρόκειται για φοροδιαφυγή, είτε για άτομα που δουλεύουν και δεν είναι εγγεγραμμένα, καθώς και με το μεγάλο ποσοστό διαφθοράς που υπάρχει στο δημόσιο τομέα, κυρίως στον τομέα της υγείας, αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε γρήγορα να επιστρέψουμε σε μια αναπτυξιακή προοπτική και να διαχειριστούμε το έλλειμμα και το χρέος μας πολύ πιο αποτελεσματικά".

    Ευρωζώνη

    Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα χρειαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη ο πρωθυπουργός απάντησε: "Όχι, δεν θα χρειαστεί. Αυτό είναι απόλυτα βέβαιο και γι' αυτό, άλλωστε, λάβαμε αυτά τα μέτρα και έχουμε το μηχανισμό στήριξης. Το γεγονός ότι όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση και βέβαια και η Ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημιούργησαν το μηχανισμό στήριξης - έναν μηχανισμό, που σημαίνει βέβαια δάνεια, τα οποία θα εξοφλήσουμε με καλό επιτόκιο - δείχνει ότι όλη η Ευρώπη μάς θέλει στο ευρώ. Και εμείς, ασφαλώς, θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ".

    G20

    Aπαντώντας σε ερώτηση εν όψει της συνεδρίασης του G20 και για το αν υπάρχει χάσμα μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: "Πιστεύω ότι το χάσμα είναι περισσότερο πολιτικό παρά γεωγραφικό. Υπάρχουν διαστάσεις απόψεων και στην Ευρώπη για το πόσο "Κεϋνσιανοί" πρέπει να είμαστε, και για το πόσο πρέπει να εξυγιάνουμε τους προϋπολογισμούς μας.

    Πιστεύω ότι, πράγματι, οι αναπτυγμένες χώρες φαίνεται ότι έχουν πληγεί, επειδή είμαστε κράτη κοινωνικής πρόνοιας, αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητάς μας.

    Το χρέος μας οφείλεται στο γεγονός ότι οι οικονομίες μας δεν είναι ανταγωνιστικές, όπως εκείνες των αναδυομένων χωρών. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες, όπως οι σκανδιναβικές, ο Καναδάς και η Αυστραλία, με πολύ ισχυρά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, που είναι όμως και πολύ ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά".

    Τα μέτρα στην Ελλάδα

    Ακολούθως ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας, λέγοντας: "Δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, αν μιλάμε μόνο για λιτότητα. Χρειάζεται ανάπτυξη. Και θα έχουμε ανάπτυξη, βέβαια, αν είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, κάνοντας εξαγωγές, αλλά και με επενδύσεις. Και πρέπει να αναζητήσουμε πόρους. Τώρα, πού θα τους βρούμε τους πόρους; Αντιλαμβάνομαι και γνωρίζω, και αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε τώρα, ότι δεν θα τους βρούμε μέσα από το δημόσιο χρήμα, εφόσον έχουμε δημόσιο χρέος, ή ότι θα έχουμε μόνο ένα μικρό ποσοστό δημοσίου χρήματος και δημοσίων επενδύσεων. Πρέπει να το κάνουμε φέρνοντας επενδύσεις, αλλά και με τη δημιουργία πόρων. Γι' αυτό μιλάμε για φορολόγηση των συναλλαγών στην Ε.Ε., που θα αποφέρει περίπου 200 δις ευρώ. Μιλάμε για πολλά χρήματα για έργα υποδομής, σε περιοχές που είναι φτωχές, όπως στην Κεντρική, την Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ώστε να υποστηριχθούν οι χώρες αυτές, ενώ θα υπάρξουν και θέσεις εργασίας σε αναπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι σκανδιναβικές χώρες κ.λπ".

    Τέλος για το επόμενο διάστημα ο κ. Παπανδρέου σχολίασε:

    Γι' αυτό, άλλωστε, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δούμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο G20, τις επόμενες ημέρες, στο Τορόντο, σαφή πολιτική βούληση για ρύθμιση των αγορών, που ήταν, αν θέλετε, και στο επίκεντρο αυτής της κρίσης, λόγω της έλλειψης διαφάνειας. Ρύθμιση των αγορών, ώστε να μην υπάρξει κερδοσκοπία σε βάρος των κυρίαρχων κρατών, αλλά αγορές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση.

    "Θα είναι οδυνηρά τα πράγματα για όλους μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Γι' αυτό, άλλωστε, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να δούμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο G20, τις επόμενες ημέρες, στο Τορόντο, σαφή πολιτική βούληση για ρύθμιση των αγορών, που ήταν, αν θέλετε, και στο επίκεντρο αυτής της κρίσης, λόγω της έλλειψης διαφάνειας. Ρύθμιση των αγορών, ώστε να μην υπάρξει κερδοσκοπία σε βάρος των κυρίαρχων κρατών, αλλά αγορές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση. Πρέπει επίσης να φροντίσουμε να βρούμε νέους πόρους, που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε νέες θέσεις απασχόλησης και ανάπτυξη, καθώς και να προωθήσουμε την πράσινη οικονομία, επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή δεν είναι απλά μια χρηματοπιστωτική κρίση. Μιλάμε για κρίση λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη, μιλάμε για ενεργειακή κρίση, ενώ περάσαμε και από επισιτιστική κρίση. Πρόκειται για σημαντικά θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί. Και εκεί πρέπει να επιδείξει το G20 τη βούληση, ώστε να υπάρξει κοινή κατανόηση των προβλημάτων και κοινή θέληση για την εφαρμογή μέτρων - να μη μιλάμε μόνο για μέτρα, αλλά να τα εφαρμόζουμε κιόλας. Να εφαρμόσουμε μέτρα, που θα επιτρέψουν στον πλανήτη να βγει από την κρίση, αλλά και να βρει λύσεις για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη μας".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 37982

    [04] Χρηματιστήριο: O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 1.460,46 μονάδες με πτώση 0,57%

    Παρασκευη, 25 06 2010 17:46

    Με πτώση, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι τιμές των μετοχών δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, τα οποία ξεπερνούσαν το 1%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.460,46 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,57%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 79,466 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,56%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,10% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,68%.

    Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Κατασκευών +1,92% και των Ασφαλειών +1,73%.

    Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας -3,83% και των Βιομηχανικών προϊόντων -0,81% 73 κινήθηκαν ανοδικά, 74 πτωτικά και 53 παρέμειναν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές :Epsilon Net +9,52%, Καρατζή +8,59%, Επίλεκτος +8,57% και Eurodrip +8,47%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εικόνα-Ηχος -11,11%, Ζάμπα -9,83%, Βιοκαρπέτ -9,57% και ΑΛΚΟ -7,69%.

    AΠΕ Είδηση: 37978

    [05] Πεταλωτής: Ανακριβές το δημοσίευμα της Guardian

    Παρασκευη, 25 06 2010 15:46

    Πλήρως ανακριβές χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, το οποίο υπογράφει η Έλενα Μόγια, περί δήθεν πώλησης νησιών από την ελληνική κυβέρνηση. Σε επιστολή απάντηση στην εφημερίδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζει ότι είναι εκτός πραγματικότητας και προσβλητική η άποψη που διατυπώνεται ότι η Ελλάδα σκέφτεται την πώληση νησιών. Επισημαίνει ακόμη ότι αγοραπωλησίες νησιών που ανήκουν σε ιδιώτες, ούτε κάτι καινούριο είναι ούτε και αποτελεί νέο, στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Πράγματι, το νησί του Ιονίου "Ναυσικά" είναι μια τέτοια περίπτωση που βρίσκεται στην αγορά εδώ και καιρό.

    Εκτός πραγματικότητας το δημοσίευμα

    Στην επιστολή του ο κ. Πεταλωτής, υπογραμμίζει ότι είναι εξίσου παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύεται, με Ρώσους και Κινέζους επενδυτές, την πώληση γης στη Ρόδο, γεγονός που ανήκει στο πεδίο της ιδιωτικής εμπορικής κτηματομεσιτικής αγοράς που ουδεμία σχέση έχει με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά βασίζεται σε ανυπόστατες φήμες.

    Όσο για την παρατραβηγμένη άποψή σας ότι η Ελλάδα σκέφτεται την πώληση νησιών, "ωθούμενη από την αδυναμία του κράτους να αναπτύξει υποδομές και αστυνόμευση σε πολλά από αυτά", είναι όχι μόνο εκτός πραγματικότητας, αλλά και προσβλητική. Επιπλέον, τέτοιοι ισχυρισμοί πραγματικά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα μιας τέτοιας δημοσίευσης και μάλιστα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Guardian".

    Τέλος, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η Ελλάδα δεν έλαβε κάποια "απαλλαγή" χρεών ή δωρεάν βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ένα δάνειο το οποίο και θα αποπληρώσει έγκαιρα και πλήρως.

    Και καταλήγει: "Θέλω να πιστεύω πως στο μέλλον θα προβείτε σε πιο ενδελεχή έρευνα πριν δημοσιεύσετε τέτοιου είδους "εμπρηστικά" άρθρα. Με δεδομένο δε, ότι το αναληθές άρθρο σας έχει ήδη επανεκδοθεί σε μεγάλο αριθμό διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, σας καλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή και να ανακαλέσετε το εν λόγω άρθρο σας αμέσως".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37972

    [06] Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό ν/σ

    Παρασκευη, 25 06 2010 19:29

    Ερρίφθη ο κύβος για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, με την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου. Οι βασικές κατευθύνσεις είναι η πλήρης σύνταξη όσων έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσίας και έχουν υπερβεί το 60ο έτος της ηλικίας τους, την οποία θα μπορούν να πάρουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, από το 2011. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων γυναικών στο δημόσιο, αυξάνονται κατά 5 έως 15 έτη, λόγω της εξίσωσής τους με τα υψηλότερα όρια ηλικίας των ανδρών συναδέλφων τους, μέχρι το 2013.

    Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι και επτά πλασματικών ετών από το στρατό, τη λοχεία, τις σπουδές, την ανεργία, τις ημέρες απεργίας κλπ. Οι ασφαλισμένοι στα βαρέα θα συνταξιοδοτούνται στο 60ο έτος της ηλικίας από το 55ο σήμερα, ενώ αίρεται η κρατική εγγύηση προς τις επικουρικές συντάξεις. Από το 2015 και μετά, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν ανταποδοτική σύνταξη από το ταμείο τους 1,2 % σε μέσα επίπεδα για κάθε χρόνο ασφάλισης και βασική σύνταξη από το Δημόσιο 360 ευρώ.

    "Θεσμική απάντηση της πολιτείας στη θεσμική κρίση του ασφαλιστικού συστήματος", χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Η ΓΣΕΕ αντέδρασε έντονα στις νέες ρυθμίσεις και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία της 29ης Ιουνίου.

    Έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο

    Πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, προηγήθηκε η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, θα εισαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και θα εισαχθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την προσπάθεια που γίνεται να εμπεδωθεί ένα κλίμα σιγουριάς, ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τα άτομα με αναπηρία και γενικά στον κάθε Έλληνα πολίτη. Έθεσε σα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ασφαλιστικού συστήματος τη βιωσιμότητα και την εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης. Αναφερόμενος στα εργασιακά ο κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν σημεία επαφής κατά τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και συμφωνίες οι οποίες θα καλύπτουν τόσο τα εργασιακά όσο και τα μισθολογικά ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη.

    Αντιδράσεις

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι: "Η κυβέρνηση με θράσος και κυνικότητα βάζει βαριά ταφόπλακα σε κατακτήσεις που αφορούν στα όρια συνταξιοδότησης, στις συντάξεις, στις παροχές για τις οποίες οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων μάτωσαν για να υπάρξουν. Θίγει όλους τους εργαζόμενους αλλά κυριολεκτικά ρίχνει στον Καιάδα τους νέους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες γυναίκες. Σφαγιάζει τους κάτω των 60 ετών.

    Τώρα είναι ώρα να αναλάβουν οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενες, οι νέοι, οι αυτοαπασχολούμενοι την ευθύνη τους. Έχουν χρέος να σηκώσουν το κεφάλι, να πάρουν τη θέση τους στον οργανωμένο ταξικό αγώνα για να εμποδίσουμε αυτό το μεγάλο έγκλημα σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Ο οργανωμένος αποφασιστικός αγώνας για την ανατροπή του μνημονίου και συνολικά των επιλογών κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας θα είναι δύσκολος και σκληρός αλλά είναι μονόδρομος για να κατακτήσει ο λαός τα σύγχρονα δικαιώματά του στην εργασία, στην Ασφάλιση, συνολικά στη ζωή".

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Eγκρίθηκε από το Υπουργικό το ν/σ για το ασφαλιστικό

    Είδηση: 37983


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 June 2010 - 16:55:44 UTC