Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κλίμα οδύνης η κηδεία-Εντατικές έρευνες
  • [02] Η αύξηση του ΦΠΑ φέρνει νέες ανατιμήσεις
  • [03] Κριτική και μηνύματα
  • [04] Υπόθεση Βατοπεδίου: Ανακρίτρια καλεί Αγγέλου
  • [05] Αναστολή απεργίας σιδηροδρομικών
  • [06] Ψάχνουν τους κοινούς τόπους για συμφωνία
  • [07] Aλλαγές και αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό
  • [08] Σε πειορισμό υποδοχής μεταναστών προχωρά η Βρετανία
  • [09] Τουρκία: Διεθνιστική βραδιά Αλληλεγγύης- ΚΚΕ - ΚΚΤ
  • [10] Κορέα 60 χρόνια μετά
  • [11] Που οδηγούν οι έρευνες
  • [12] Πακιστάν: Μπλόκο σε 7 sites για το φόβο αντιισλαμικού περιεχομένου
  • [13] Γερμανία: Υπέρ της ευθανασίας
  • [14] Ενας χρόνος χωρίς τον Μάικλ Τζάκσον β
  • [15] Οι αλλαγές στα εργασιακά
  • [16] Διαβεβαιώσεις Δ. Ρέππα για τον ΟΣΕ

    [01] Σε κλίμα οδύνης η κηδεία-Εντατικές έρευνες

    Σαββατο, 26 06 2010 16:25

    Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε το Σάββατο το μεσημέρι ο άτυχος υπασπιστής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργος Βασιλάκης, που έχασε τη ζωή του από το φονικό χτύπημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τον αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας συνόδευαν στην τελευταία του κατοικία, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συγγενείς, φίλοι, εκατοντάδες συνάδελφοί του και πολύς κόσμος. Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών και όπως έγινε γνωστό, το είδος αυτό του εκρηκτικού μηχανισμού δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, παρά μόνο σε Ιταλία και Ισπανία. Το δέμα-βόμβα είχε παραδοθεί από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στις 21 Ιουνίου στο πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοϊδη με αποστολέα το όνομα Χρήστος Καραβέλας, και δύο μέρες αργότερα μεταφέρθηκε στην Κατεχάκη.

    Τελευταίο αντίο

    Συγγενείς, φίλοι από την Αθήνα και την Κρήτη, συνάδελφοι, αλλά και άνθρωποι που δεν γνώριζαν τον Γιώργο Βασιλάκη, πήγαν στο νεκροταφείο Ζωγράφου για να πουν το τελευταίο αντίο στον αδικοχαμένο αξιωματικό της Ελληνικής αστυνομίας και να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του αδικοχαμένου αστυνομικού.

    Μιλώντας εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ., ο διευθυντής της Άμεσης Δράσης Κων/νος Βαλλιάνος τόνισε ότι ο Γ. Βασιλάκης αποτελούσε την απτή απόδειξη του "ανθρώπινου προσώπου του οράματος της ελληνικής αστυνομίας" και διαβεβαίωσε ότι οι συνάδελφοί του θα είναι "παντοτινοί συνοδοιπόροι στη ζωή της οικογένειάς του".

    Η Νομάρχης Ηρακλείου Ευαγγελία Σχοιναράκη μετέφερε τον αποχαιρετισμό της γενέτειρας του ενώ τόσο η ίδια όσο και οι άλλοι Κρητικοί (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου που μίλησαν) εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση σε "εκείνους που φοβούνται τη ζωή και το φως και ζουν στο σκοτάδι" και εξέφρασαν σε έντονο τόνο την «αγανάκτηση για την άνανδρη δολοφονική επίθεση» εναντίον ενός ωφέλιμου για την κοινωνία ανθρώπου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε μήνυμά του εξέφρασε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την Ελληνική Αστυνομία και την οικογένεια του Γ. Βασιλάκη τα συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του. Μίλησε για την "Ελλάδα που συγκλονίσθηκε από τον άδικο θάνατο ενός έντιμου αξιωματικού" και ευχήθηκε "ο Κύριος της ζωής Ιησούς Χριστός να παύσει το άδικο που κυριαρχεί στον κόσμο".

    Εκτός από τον κ. Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό κ. Βούγια, μεταξύ των άλλων πολιτικών που παραβρέθηκαν στην κηδεία ήταν οι κ. Αντώνης Καρράς και Δημήτρης Καρύδης από το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ, οι Γιώργος Βουλγαράκης και Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πάνος Τριγάζης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Θάνος Πλεύρης από τον ΛΑΟΣ.

    Η πορεία του δέματος-Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη βόμβα

    Για τους συναδέλφους του, το μεγάλο στοίχημα είναι να βρουν το δολοφόνο του. Αυτόν που έστειλε το πακέτο βόμβα το οποίο κατέληξε στα χέρια του και εξερράγη το βράδυ της Πέμπτης παίρνοντάς του τη ζωή.

    Σημαντικό στοιχείο για την πορεία των ερευνών είναι πως πλέον είναι γνωστή η διαδρομή του φονικού πακέτου.

    Από τα ΕΛΤΑ στην Κυψέλη, στο πολιτικό γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στην Βασιλίσσης Σοφίας και από εκεί στον 7ο όροφο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Και το πιο βασικό το ότι γνωρίζουν από που ξεκίνησε καθώς αυτό ίσως βοηθήσει στο να βρεθούν στοιχεία για το ποιός το έστειλε.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε φάκελο Α3 και παραπέμπει στη συνδεσμολογία που επανειλημμένα έχουν χρησιμοποιήσει η ΕΤΑ στην Ισπανία και ο ΙΡΑ στην Ιρλανδία αλλά ποτέ δεν είχε χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας.Ο φάκελος έφερε την ένδειξη αποστολέα "Χρήστος Καράβελας" και τόπο διαμονής την Εκάλη και παρελήφθη με απόδειξη στις 21 Ιουνίου.Όταν ο υπασπιστής επιχείρησε να τον ανοίξει εξερράγη με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

    Στην αντιτρομοκρατική εκτιμούν ότι αυτός που κατασκεύασε την βόμβα δεν το έκανε πρώτη φορά αλλά έχει ασχοληθεί πάρα πολύ με το αντικείμενο και υποστηρίζουν ότι ο κατασκευαστής δεν βρίσκεται στην Ελλάδα

    Όπως τονίζουν στη ΝΕΤ η βόμβα ίσως ήταν "παραγγελία" και έφτασε έτοιμη προς χρήση στην Ελλάδα. Αυτός που την παρέλαβε άνοιξε το δέμα αλλά σε καμία περίπτωση τον φάκελο. Το μόνο που έκανε ήταν να γράψει το όνομα αποστολέα και να την στείλει μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

    Από τα έως τώρα στοιχεία, οι αστυνομικοί έχουν περισυλλέξει μια μπαταρία ρολογιού, δυο μαύρα καλώδια, πυρίτιδα και ένα μεταλλικό κυρτό αντικείμενο το οποίο οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι λειτούργησε ως η περόνη ασφαλείας.

    Η συγκεκριμένη βόμβα δεν φαίνεται να είχε πυροκροτητή η έκρηξη έγινε με την μέθοδο της πυράκτωσης, δηλαδή η γόμωση ήταν υπό πίεση και μόλις ανοίχτηκε ο φάκελος έκλεισε το κύκλωμα που είχαν συνδέσει και είχαμε το τραγικό αποτέλεσμα.

    Όπως υποστηρίζουν οι αστυνομικοί, η βόμβα λειτούργησε όπως μια χειροβομβίδα άλλου τύπου, με περόνη αλλά χωρίς πυροκροτητή.

    Παρόμοιοι φάκελοι-βόμβα είχαν σταλεί το 1999 σε κέντρο καραμπινιέρηδων στη Ρώμη σε ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Μαζιώτη που είχε αναλάβει τότε την ευθύνη για το χτύπημα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τώρα είναι κρατούμενος για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα/ αλλά και τον περασμένο Απρίλη πάλι στη Ρώμη όπου την ευθύνη είχε αναλάβει οργάνωση με την ονομασία Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία Λάμπρος Φούντας.

    Αυτά τα δύο περιστατικά αποκτούν τώρα άλλη σημασία για τις ελληνικές αρχές που θα ζητήσουν την συνεργασία των ιταλικών.

    Αντιδράσεις

    Στη σοβαρότητα και το μέγεθος του προβλήματος δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

    "Η χώρα μας είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει θέμα τρομοκρατίας ενώ υπάρχει και μεγάλο πρόβλημα εγκληματικότητας. Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει μια τρομακτική συγκυρία στην ελληνική κοινωνία και καλείται να δώσει συγκεκριμένες προτάσεις" δήλωσε ο κ. Δένδιας, συσχετίζοντας το πρόβλημα με την οικονομική κρίση.

    Την "απόλυτη καταδίκη" του για την τρομοκρατική ενέργεια κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη που προκάλεσε τον τραγικό θάνατο του υπασπιστή του , εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του.

    Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα που αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά και πρόσθεσε ότι το μόνο προφανές είναι ότι κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι ήθελαν να αποπροσανατολίσουν τη προσοχή της κοινής γνώμης, να τρομοκρατήσουν, να δώσουν συνέχεια στον κύκλο του αίματος και της βίας. Πρόκειται για ανθρώπους , είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ , που ακόμα κι αν δεν είναι συνειδητά απέναντι στο λαϊκό παράγοντα, πράγμα που δεν μπορούμε εξ αρχής να αποκλείσουμε, σε κάθε περίπτωση λοιδορούν τη λαϊκή κινητοποίηση, δεν την πιστεύουν.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Που οδηγούν οι έρευνες

    Είδηση: 38000

    [02] Η αύξηση του ΦΠΑ φέρνει νέες ανατιμήσεις

    Σαββατο, 26 06 2010 18:13

    Νευρικότητα προκαλούν στην αγορά, οι νέες επιβαρύνσεις που έρχονται από την 1η Ιουλίου, σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, λογά της δεύτερης, μέσα σε τρεισήμισι μήνες, αύξησης του ΦΠΑ. Σε προσφορές καταφεύγουν οι έμποροι, προκειμένου να τονωθούν οι πώλησης, ενώ οι μικροί επιχειρηματίες υπόσχονται, ότι δε θα μετακυλήσουν στους καταναλωτές, το επιπλέον κόστος.Η αύξηση του ΦΠΑ συμπαρασύρει και τις τιμές των διοδίων στο εθνικό οδικό δίκτυο και την Αττική οδό. Με τις νέες τιμές, το πλεον ακριβό ταξίδι, θα είναι απο την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, το οποίο, με επιστροφή, θα κοστίζει σχεδόν 40 ευρώ, χωρίς, βεβαίως, να υπολογίζουμε τη βενζίνη.

    Στό κόκκινο νοικοκυριά και επιχειρήσεις

    Σανίδα σωτηρίας στα αλλεπάλληλα τριήμερα, πενθήμερα και δεκαήμερα προσφορών αναζητούν μικροί και μεγάλοι έμποροι για να ξεπαγώσει η αγορά που ασφυκτιά από τη συνεχιζόμενη πτώση της κατανάλωσης.

    Σύμφωνα με την ΕΣΣΕ, 65.000 επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο, καθώς δεν μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια ύψους 8,6 δις ευρώ.

    Μπροστά στον νέο γύρο ανατιμήσεων που φέρνει από 1ης Ιουλίου η νέα αύξηση του ΦΠΑ, οι μικροί καταστηματάρχες θεωρούν μονόδρομο το πάγωμα των τιμών, ζητώντας όμως καθαρές μειώσεις τιμών και από τις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου και όχι υπό την μορφή προσφορών και δώρων.

    Από την ερχόμενη Πέμπτη που τίθενται σε ισχύ οι νέοι αυξημένοι κατά 10% συντελεστές ΦΠΑ, η επιβάρυνση ξεκινά από το καλάθι της νοικοκυράς, με αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού στις μεταφορές και επεκτείνεται σε ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, καύσιμα, οινοπνευματώδη ποτά, κινητή τηλεφωνία , αυτοκίνητα.

    Ακριβότερες, όμως, γίνονται και οι υπηρεσίες που θα παρέχουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι αλλά και ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές λόγω της επιβολής ΦΠΑ για πρώτη φορά.

    Σύμφωνα με καταναλωτικές οργανώσεις, μια μέση τετραμελή οικογένεια επιβαρύνεται μέσα σε ένα χρόνο από τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων κατά 510 ευρώ από τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, 127 ευρώ από ψώνια στο σουπερ μάρκετ και 570 ευρώ από τις αυξήσεις στα τσιγάρα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 38003

    [03] Κριτική και μηνύματα

    Σαββατο, 26 06 2010 12:26

    Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα άνοιξαν το Σάββατο οι εργασίες της Συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις και την εκλογή Εκτελεστικής Γραμματείας. Ο κ.Τσίπρας επικέντρωσε την ομιλία του τόσο στο νομοσχέδιο στο ασφαλιστικό, όσο και στην αντισυνταγματικότητα -όπως υποστηρίζει- του Προεδρικού Διατάγματος για το εργασιακό. Όσον αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα, έστειλε το μήνυμα ότι στο ΣΥΝ δεν περισσεύει κανείς.

    Επίθεση στην κυβέρνηση

    Οξύτατη επίθεση σε κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Γ.Π. εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ στην ομιλία του στην διάρκεια της συνόδου της Κ.Ε. του κόμματος. Επικέντρωσε την ομιλία του τόσο στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, όσο και στην αντισυνταγματικότητα του Π.Δ. και άρθρων για το εργασιακό. Κάλεσε επίσης τα Σωματεία και τους συνδικαλιστές ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης να ασκήσουν πιέσεις στο σύνολο των βουλευτών, κυρίως των κυβερνητικών, προκειμένου να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι θα προτείνει στους 3 ανεξάρτητους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και στους 4 ανεξάρτητους από το ΣΥΝ, να ζητήσουν μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου κατ' άρθρο, καθώς θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 16 βουλευτών για να υποβληθεί το αίτημα.

    Τέλος όσον αφορά τα εσωκομματικά ζητήματα έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες τονίζοντας πως δεν περισσεύει κανείς.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 37993

    [04] Υπόθεση Βατοπεδίου: Ανακρίτρια καλεί Αγγέλου

    Σαββατο, 26 06 2010 13:17

    Κλήση να απολογηθεί για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες ο Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Το κατηγορητήριο αφορά την εμπλοκή του κυρίου Αγγέλου στην υπόθεση του Βατοπεδίου και στηρίζεται στην απολογία της πρώην διευθύντριας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνας Μαντέλη και σε καταθέσεις άλλων αξιωματούχων, οι οποίοι υποστήριξαν πως οι ανταλλαγές εκτάσεων ήταν αποτέλεσμα κεντρικής κυβερνητικής επιλογής. Η απολογία του Γιάννη Αγγέλου αναμένεται εντός του Ιουλίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 37997

    [05] Αναστολή απεργίας σιδηροδρομικών

    Σαββατο, 26 06 2010 13:25

    Αναστέλλεται η απεργία που είχε εξαγγείλει για την προσεχή Τετάρτη, 30 του μηνός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΣ, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην Πανελλαδική κινητοποίηση που εξήγγειλαν για την Τρίτη, 29 Ιουνίου, οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣ επισημαίνει ότι εκτός από την απεργία της Τρίτης, η Ομοσπονδία θα κηρύξει και νέα κινητοποίηση την ημέρα ανακοίνωσης των μέτρων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το πρόγραμμα εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ.

    Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣ αναφέρει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και του κλεισίματος των 2/3 του δικτύου που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου, δημόσιου, εκσυγχρονισμένου και εξυγιασμένου σιδηροδρόμου, στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37998

    [06] Ψάχνουν τους κοινούς τόπους για συμφωνία

    Σαββατο, 26 06 2010 19:00

    Με κοινές επιδιώξεις αλλά διαφορετικές προσεγγίσεις, εμφανίζονται οι ηγέτες των 20 οικονομικά ισχυρών κρατών του κόσμου, που συνεδριάζουν στο Τορόντο, του Καναδά. Όλοι, συμφωνούν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη, και να θωρακιστεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όμως, οι απόψεις τους για το πώς θα επιτευχθεί ο σκοπός, δεν συγκλίνουν. Η Ευρώπη προκρίνει την δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ για την Ουάσιγκτον, προέχει η τόνωση της ανάπτυξης. Επιστολή, με την οποία τους κοινοποιεί Ψήφισμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομική μεταρρύθμιση, απέστειλε ο Πρωθυπουργός. Στην Καναδική μεγαλούπολη, έγιναν συγκρούσεις διαδηλωτών, που έφτασαν από κάθε γωνιά του πλανήτη, με τις αστυνομικές δυνάμεις, που περιφρουρούν τη Σύνοδο.

    Ζητούμενο η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

    Με θέμα την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας πραγματοποιείται στον Καναδά η διπλή σύνοδος της G-8 και της G-20, αλλά και σημείο τριβής τη θέση της Ευρώπης υπέρ της δημοσιονομικής σταθερότητας και των ΗΠΑ υπέρ της ανάπτυξης.

    Η Ευρώπη προκρίνει τη δημοσιονομική εξυγίανση, την ώρα που για τις ΗΠΑ προέχει η τόνωση της ανάπτυξης. Στο τραπέζι των συνομιλιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης να τονώσουν την εσωτερική ζήτηση και να μην αποσύρουν τόσο γρήγορα τα πακέτα ρευστότητας. Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκέλα Μέρκελ υπερασπίστηκε τα μέτρα λιτότητας και επέμεινε ότι οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο το μείγμα της πολιτικής που οδηγεί στην ανάπτυξη.

    Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, τονίζοντας ότι όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, τα οποία και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με δράση.

    Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιτνερ, σε συνέντευξή του στο BBC, τόνισε ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιορίσει την προσπάθειά της στη δημοσιονομική σταθεροποίηση, αλλά να δώσει εξίσου μεγάλη έμφαση και στην τόνωση της ανάπτυξης.

    Πάντως ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Δημήτρη Σούδα, σχεδιάζει να καλέσει τις χώρες της Ομάδας των 20 να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδιά τους για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις βιομηχανικές χώρες να μειώσουν στη συνέχεια τα ελλείμματα και το χρέος τους.

    Επιστολή Παπανδρέου

    Επιστολή, με την οποία τους κοινοποιεί Ψήφισμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομική μεταρρύθμιση, απέστειλε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει μια σειρά από απτά μέσα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και εφιστά την προσοχή των παραληπτών της επιστολής στις συγκεκριμένες προτάσεις για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

    "Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι, δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να διασώσουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της φτώχιας στον κόσμο, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση έργων, την κατάρτιση και τις υποδομές, που θα μας οδηγήσουν στην πράσινη οικονομία, ενώ θα δημιουργήσουν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς μας. Η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και η διασφάλιση ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διαφανή και ρυθμίζονται σωστά, αποτελούν επίσης επιτακτικές προτεραιότητες", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    Την ίδια ώρα οι ηγέτες της G-8 δεν τα "βρίσκουν" στο αίτημα για την επιβολή ενός φόρου στις τράπεζες καθώς Καναδάς, Αυστραλία και Κίνα αντιστέκονται σθεναρά.

    Οι ηγέτες της G8 σύμφωνα με σχέδιο της τελικής ανακοίνωσής τους που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο συμπέραναν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμη "εύθραυστη" και επεσήμαναν ότι η κρίση έχει θέσει σε κίνδυνο ορισμένους στόχους ανάπτυξης της Χιλιετίας,.

    Εκτός από τη μείωση της ακραίας φτώχειας κατά το ήμισυ στον κόσμο έως το 2015, οι Στόχοι της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη, οι οποίοι ορίστηκαν το 2000, προβλέπουν την εγγύηση της στοιχειώδους εκπαίδευσης για όλους, την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και την αυτονόμηση των γυναικών, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, τη βελτίωση της υγείας των μητέρων, την καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία μιας παγκόσμιας σύμπραξης για την ανάπτυξη.

    Διαδηλώσεις επεισόδια και υψηλό κόστος

    Δεκαεννιά χιλιάδες αστυνομικοί και ένας τσιμεντένιος φράχτης ύψους τριών μέτρων επιστρατεύθηκαν, ώστε να μην διαταραχθεί η ηρεμία των ηγετών στο συνεδριακό κέντρο του Τορόντο.

    Η παρουσία όμως των διαδηλωτών ήταν δυναμική και όταν επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, οι ειδικές δυνάμεις τους απώθησαν, κάνοντας χρήση χημικών ουσιών.

    Ένα δισεκατομμύριο δολάρια κόστισε στον Καναδά η διοργάνωση της διπλής Συνόδου των G8 και G20. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο σε καιρούς οικονομικής κρίσης... Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολυτέλειας και αυτή η τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε για να προσφέρει στιγμές χαλάρωσης στους παγκόσμιους ηγέτες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ευκαιρία για ώθηση στην πράσινη ανάπτυξη δίνει η Σύνοδος της G20

    Είδηση: 38005

    [07] Aλλαγές και αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό

    Σαββατο, 26 06 2010 17:44

    Τις ριζικές αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που φέρνουν οι νέες ρυθμίσεις, αποτιμούν κόμματα και συνδικάτα, ενώ οι εργαζόμενοι, έχουν αρχίσει να κάνουν τους υπολογισμούς τους. Μεταξύ άλλων, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προβλέπει γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο έτος, κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, μείωση συντάξεων, και αλλαγές, για γυναίκες και μητέρες. Για "ταφόπλακα" εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μιλάει η Αριστερά, ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έχουν εξαγγείλει 24ωρη γενική απεργία, για την Τρίτη, 29 του μηνός.

    Tι προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό

    Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανεβαίνουν σταδιακά:

    στο 65ο έτος από το 2011 (σε βάθος 3ετίας),

    πλήρης σύνταξη δίνεται στα 40 έτη ασφάλισης (προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας)

    δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης έως 7 πλασματικών ετών ασφάλισης, προκειμένου ο ασφαλισμένος να συμπληρώσει την απαραίτητη 40ετία

    Από το 2015 καθιερώνεται:

    βασική και αναλογική σύνταξη με ποσοστό αναπλήρωσης 64% (θα προστίθενται και η επικουρική). Παράλληλα,

    για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αυξάνονται στο 60ό έτος για πλήρη σύνταξη και το 58ο για μειωμένη (νέος κατάλογος επαγγελμάτων από την 1η Ιουλίου 2011)

    κόβονται η 13η και η 14η σύνταξη (θα δίδονται 12 συντάξεις)

    Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, εργαζόμενος με 35 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ, η σύνταξη του από 700 ευρώ με το σημερινό καθεστώς, ανεβαίνει στα 829 με το νέο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17%.

    Αντίθετα εργαζόμενος με 25 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 2.100 ευρώ, η σύνταξη του από 1.050 σήμερα θα μειωθεί κατά 9% στα 940 ευρώ.

    Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τη διάρκεια του 2010.

    Στον τομέα του εργασιακού αυξάνεται ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση από 4 σε 6 μήνες ενώ διατηρείται η δυνατότητα παραπομπής μιας συλλογικής διαφοράς στη διαιτησία.

    Ο ΟΑΕΔ συμπληρώνει 15-20% τον κατώτατο μισθό των νεοπροσλαμβανόμενων κάτω από 25 ετών αλλά και το 50-80% των απολυμένων ηλικίας 55 και άνω που κάνουν αυτασφάλιση.

    Αντιδράσεις

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα ασφαλιστικό, που δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα της Κοινωνικής Ασφάλισης, τα επόμενα χρόνια και που προκαλεί οδύνες σε εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες , σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Η κυβέρνηση βάζει βαριά ταφόπλακα σε κατακτήσεις για τις οποίες οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων μάτωσαν, τόνισε το ΚΚΕ.

    Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει ο ΛΑΟΣ σε άρθρα του νομοσχεδίου που αφανίζουν -όπως αναφέρει- ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

    Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, λέγοντας ότι θα ζητήσει τη στήριξη των 3 ανεξάρτητων βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ και των 4 από το ΣΥΝ.

    Από την πλευρά τους, τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και ήδη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στη νέα πανελλαδική απεργία της 29ης Ιουνίου, στην οποία συμμετέχει η ΕΣΗΕΑ και Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Οι αλλαγές στα εργασιακά

    Είδηση: 38002

    [08] Σε πειορισμό υποδοχής μεταναστών προχωρά η Βρετανία

    Σαββατο, 26 06 2010 17:22

    Σε προσωρινό περιορισμό στον αριθμό των μεταναστών που θα δέχεται η Βρετανία και προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά το Λονδίνο. Ο αριθμός τους δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τους 24.000 ανθρώπους μέχρι τον Απρίλιο του 2011, οπότε και θα αρχίσει να ισχύει μόνιμος περιορισμός.

    Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο που επικαλείται πηγή από το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, στόχος είναι η παρεμπόδιση μιας μεγάλης εισροής μεταναστών στη χώρα πριν την εφαρμογή του μόνιμου περιορισμού τον Απρίλιο 2011.

    Όπως δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, τη Δευτέρα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για αυτό το θέμα από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή από τον επόμενο μήνα και έως τον Απρίλιο του 2011 περίπου 24.100 άνθρωποι που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ θα μπορούν να εγκαθίστανται σε βρετανικό έδαφος, δηλαδή 5% λιγότεροι απ' ότι την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Στον περιορισμό θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, κυρίως για αθλητές υψηλού επιπέδου ή για υπαλλήλους ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται και σε βρετανικό έδαφος.

    Ο περιορισμός της μετανάστευσης αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 38001

    [09] Τουρκία: Διεθνιστική βραδιά Αλληλεγγύης- ΚΚΕ - ΚΚΤ

    Σαββατο, 26 06 2010 14:20

    "Διεθνιστική βραδιά αλληλεγγύης", στο Πολιτιστικό κέντρο "Ναζίμ Χικμέτ" στην Κωνσταντινούπολη οργανώνει τό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας κατά την διάρκεια της οποίας θα βραβευτούν οι 3 πρωτοπόρες οργανώσεις της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραστεί στην εκδήλωση και θα έχει διμερείς συναντήσεις με την ηγεσία του ΚΚ Τουρκίας. Στην Κωνσταντινούπολη ταξίδευσαν πενήντα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ που διακρίθηκαν στην τελευταία Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, για να συμμετάσχουν στην "Διεθνιστική βραδιά αλληλεγγύη".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 37999

    [10] Κορέα 60 χρόνια μετά

    Σαββατο, 26 06 2010 12:40

    Συμπληρώνονται 60 χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Κορέα και ο νοτιοκορεάτης Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, επισκέφθηκε το Κορεατικό μνημείο των μαχών, στη Νέα Υόρκη. Στην τελετή, που οργάνωσαν Νότιο-Κορεάτες βετεράνοι του πολέμου, αποδόθηκαν τιμές και στις σημαίες των 21 κρατών που είχαν στείλει στρατεύματα ή ιατρική συνδρομή. Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε στη διεθνή βοήθεια που έλαβε η χώρα του, σε κρίσιμες στιγμές, που έκριναν τη νεότερη ιστορία της. Εκδηλώσεις μνήμης έγιναν τόσο στη Νότια όσο και στη Βόρεια Κορέα. Ο Πόλεμος του 1950 ξέσπασε κατά μήκος του 38ου παραλλήλου, όριο που αποτέλεσε αργότερα το σύνορο ανάμεσα στις δύο Κορέες.

    Στις 25 Ιουνίου του 1950, η Βόρειος Κορέα εισέβαλε με τανκ και χιλιάδες στρατιώτες στη Νότιο Κορέα, σημαίνοντας έτσι την έναρξη του Πολέμου της Κορέας, ο οποίος διήρκεσε τρία χρόνια και προκάλεσε τον θάνατο περίπου τριών εκατομμυρίων ανθρώπων. Εξήντα ολόκληρα χρόνια μετά από εκείνη την ημέρα, στη Νότια Κορέα, γίνονται ειδικές εκδηλώσεις μνήμης εκείνου του τρομερού πολέμου. Οι ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη υποστήριξαν τότε τη Νότια Κορέα, ενώ η Κίνα και η Μόσχα υποστήριξαν τη Βόρεια Κορέα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 37994

    [11] Που οδηγούν οι έρευνες

    Σαββατο, 26 06 2010 11:32

    Στη 1 μετά το μεσημέρι κηδεύτηκε από το νεκροταφείο Ζωγράφου ο άτυχος υπασπιστής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργος Βασιλάκης, που έχασε τη ζωή του από το φονικό χτύπημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τον αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας συνόδευαν στην τελευταία του κατοικία, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συγγενείς, φίλοι, εκατοντάδες συνάδελφοί του και πολύς κόσμος. Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες των αρχών. Το είδος του εκρηκτικού μηχανισμού προβληματίζει την αντιτρομοκρατική υπηρεσία αφού παρόμοια βόμβα δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα. Το δέμα-βόμβα είχε παραδοθεί από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στις 21 Ιουνίου στο πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοϊδη με αποστολέα το όνομα Χρήστος Καραβέλας, και δύο μέρες αργότερα μεταφέρθηκε στην Κατεχάκη.

    Η διαδρομή του φονικού πακέτου

    Μηχανισμός που για πρώτη φορά συναντάται στην Ελλάδα, ήταν το πακέτο-βόμβα που εξερράγη στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λίγα μόλις μέτρα από το γραφείο του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον υπασπιστή του, αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη.

    Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, στον χώρο της έκρηξης στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού βρέθηκαν από τους πυροτεχνουργούς και του ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας υπολείμματα μπαταρίας 1,5 βολτ, καλώδια με ακροδέκτες και ένα μεταλλικό άγκιστρο που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση του δέματος, το οποίο μόλις άνοιξε ο Γιώργος Βασιλάκης εξερράγη στα χέρια του με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία. Η συνδεσμολογία και ολόκληρη η κατασκευή αποσκοπούσε στο να σκοτώσει όποιον άνοιγε το δέμα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο προορισμός του παγιδευμένου δέματος ήταν ο ίδιος ο υπουργός, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε με όλη την αλληλογραφία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί αυτός.

    Το είδος της εκρηκτικής ύλης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, δεδομένου ότι ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε από την έκρηξη, αλλά εκτιμάται ότι επρόκειτο για "αργό' εκρηκτικό, όπως είναι η πυρίτιδα με λίγη ποσότητα αμμωνίας. Επειδή τέτοιος μηχανισμός δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν και το ενδεχόμενο να κατασκευάσθηκε στο εξωτερικό ή από άνθρωπο που έχει αποκτήσει εμπειρία σε αυτό τον τομέα.

    Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εκφράσουν συγκεκριμένη εκτίμηση και περιμένουν τυχόν προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης. Στο μεταξύ, διευκρινίστηκε από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής ο τρόπος με τον οποίο έφτασε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο φάκελος βόμβα. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, επρόκειτο για ένα δέμα σε σκληρό κουτί που εστάλη ταχυδρομικώς στις 18 Ιουνίου από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στο Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

    Το δέμα έγραφε ως αποστολέα τον Χρήστο Καραβέλα με διεύθυνση την Εκάλη και έφτασε στο γραφείο την περασμένη Τρίτη. Την Τετάρτη οι συνεργάτες του κ. Χρυσοχοϊδη τηλεφώνησαν στον υπασπιστή του ενημερώνοντάς τον ότι υπήρχε αλληλογραφία για τον υπουργό στο Πολιτικό Γραφείο και εκείνος τους είπε να του την πάνε στο υπουργείο.

    Πράγματι όλη η αλληλογραφία μεταφέρθηκε το πρωί της Πέμπτης, πέρασε χωρίς να ελεγχθεί και παρέμεινε στο γραφείο του Γιώργου Βασιλάκη μέχρι τις 8 και τέταρτο το απόγευμα που ξεκίνησε να ανοίγει τους φακέλους με αποτέλεσμα να εκραγεί στα χέρια του το παγιδευμένο δέμα.

    Από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι η βόμβα - παγίδα έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν αρκετές φορές από την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ καθώς και από τον IRA που είχε στείλει ίδιο φάκελο στην Θάτσερ. Επίσης το 1999 εστάλησαν δύο πανομοιότυπες βόμβες σε καραμπινιέρους στην Ιταλία οι οποίες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν ενώ την ευθύνη ανέλαβε αργότερα η οργάνωση Διεθνής Αλληλεγγύη σε ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Μαζιώτη, ο οποίος τότε ήταν στη φυλακή για βομβιστική ενέργεια και τώρα κρατείται για την υπόθεση του Επαναστατικού Αγώνα.

    Οι ελληνικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τις ιταλικές και έχουν ζητήσει απαντήσεις για να διαπιστώσουν αν υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στις βόμβες που είχαν σταλεί τότε και τη χθεσινή. Ένας ακόμη παγιδευμένος φάκελος είχε σταλεί, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πριν από λίγο καιρό στην Ιταλία.

    Συγκεκριμένα, ο φάκελος-βόμβα είχε σταλεί σε καραμπινιέρους στη Ρώμη, στις 19 Απριλίου 2010, αλλά εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε. Αμέσως μετά την ευθύνη ανέλαβε η "άτυπη αναρχική ομοσπονδία ΛΑΜΠΡΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ" ζητώντας την απελευθέρωση όλων των κρατούμενων αναρχικών σε Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα.

    Σύσσωμη καταδίκη της επίθεσης

    "Με αισθήματα οργής και βαθιάς οδύνης θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους οικείους του Γιώργου Βασιλάκη. Η ελληνική πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Είμαι βέβαιος ότι η δολοφονία αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη. Για να δικαιωθεί ο νεκρός και η δημοκρατία μας", αναφέρει σε συλληπητήριο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας, ενώ τον αποτροπιασμό τους για το δολοφονικό χτύπημα, εξέφρασαν σήμερα στη Βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος του Σώματος, Φ. Πετσάλνικος, εκφράζοντας παράλληλα τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού αστυνομικού.

    "Η πράξη αυτή και οι νοσηροί εγκέφαλοι που την σχεδίασαν και την εκτέλεσαν, με στόχο να πλήξουν την ομαλότητα σε αυτόν τον τόπο που αγωνίζεται για να ξεπεράσει τα προβλήματά του και να βγει απ' την κρίση, είμαι βέβαιος ότι καταδικάζονται από ολόκληρο τον ελληνικό λαό και από όλους τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος.

    "Χθες γίναμε μάρτυρες τυφλής και απάνθρωπης βίας" ανέφερε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. "Είμαι βέβαιος ότι το σύνολο της κοινωνίας μας εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την εγκληματική αυτή ενέργεια. Την ώρα που ο λαός μας δίνει καθημερινή μάχη για να ορθοποδήσει η χώρα και να αποκτήσει αξιοπιστία, άνανδροι και κρυπτόμενοι δολοφόνοι, θέλουν να χτυπήσουν την κοινωνική ειρήνη και την ομαλότητα. Θα αποτύχουν γιατί έχουν απέναντί τους ολόκληρη την κοινωνία".

    Την "αυτονόητη αγανάκτηση και θλίψη" της, εξέφρασε και η Αλέκα Παπαρήγα. "Ψάξτε πραγματικά από πού ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και χτυπήστε αλύπητα αυτούς που την έκαναν. Τους αξίζει. Μην διανοηθείτε ωστόσο να μπλέξετε το ζήτημα αυτό με τις λαϊκές κινητοποιήσεις" προειδοποίησε η γγ του ΚΚΕ.

    Θλίψη για τον θάνατο ενός "άξιου αξιωματικού και καλού οικογενειάρχη» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Συνδέοντας, δε, το τραγικό γεγονός με την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό που συζητήθηκε, αναρωτήθηκε "εάν συμβεί το ίδιο μετά από δυο χρόνια, η χήρα ενός επόμενου Βασιλάκη ή επόμενου Ηλιάκη, θα πάρει σύνταξη;"

    Στόχευση αποπροσανατολισμού του λαού διέκρινε πίσω απ' τη δολοφονία, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας βέβαιο πως "προέρχεται από πολύ σκοτεινούς κύκλους»: «Αν δεν είχε γίνει, θα είχαν σήμερα, τελείως διαφορετικούς τίτλους τα ΜΜΕ" σημείωσε ο κος Τσίπρας. "Θα ασχολούνταν με το Μνημόνιο, με την συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με την αποκάλυψη των δύο γραφών στη μετάφραση του Μνημονίου - αλλά όλοι ασχολούνται με μια στυγνή δολοφονία, γιατί κάποιοι το αποφάσισαν. Και για να μην πω και άλλες κουβέντες που μπορεί να παρεξηγηθούν, εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ενημερώθηκε για την έκρηξη που σημειώθηκε στο γραφείο του υπασπιστή του και εξέφρασε τον συγκλονισμό και τη στήριξή του για το φόνο του υπασπιστή του.

    Σε δήλωσή του, αναφέρει: "Πρόκειται για μια αποτρόπαια και πρωτοφανή εγκληματική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και προσέβαλε βαρύτατα τον Νόμο και τη Δημοκρατία. Απέναντι σε τέτοια κρούσματα θηριωδίας αντιτάσσουμε την ενότητα του λαού μας και την καθολική μας απόφαση να αντιμετωπίσουμε το κακό στη ρίζα του. Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου και συμπάσχω με την οικογένεια του θύματος".

    Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έστειλε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει: "Με βαθύτατη θλίψη, ευρισκόμενος στην Καππαδοκία, πληροφορήθηκα το χθεσινό αποτρόπαιο έγκλημα, το οποίο και καταδικάζω απερίφραστα. Ολόψυχα δε εκφράζω την συμπαράστασή μου στην οικογένεια του αστυνομικού υποδιευθυντού Γιώργου Βασιλάκη που έπεσε κατά την επιτέλεση του καθήκοντος. Σε αυτές τις σκληρές ώρες τέτοια οδυνηρά γεγονότα θα πρέπει να μας φέρουν πιο κοντά στο ομόψυχο και όμαιμο του Γένους μας. Η Εκκλησία είναι δίπλα στον ανθρώπινο πόνο και προσευχή Της είναι η ειρήνη και γαλήνη στην κοινωνία μας".

    Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Γεωργίου Βασιλάκη εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ και σημειώνει πως "είναι αδιανόητο σε περιόδους κρίσης όταν ένα έθνος πρέπει να δρα και να λειτουργεί ενωμένο για την υπέρβαση δυσκολιών, ότι κάποιοι δεν διστάζουν να σκοτώσουν αθώους πολίτες.Καταδικάζω τους δράστες αυτής της βομβιστικής επίθεσης".

    Συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του Γεωργίου Βασιλάκη εκφράζει και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. "Από την πλευρά μου και εκ μέρους της κοινότητας της αμερικανικής πρεσβείας επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συνεργάτες του αστυνομικού υποδιευθυντή Γ. Βασιλάκη. Μαζί με τους Ελληνες, οι Αμερικανοί καταδικάζουμε αυτή την αισχρή επίθεση και προσφέρουμε τη στήριξη και βοήθειά μας, στην προσπάθεια να προσαχθούν οι υπαίτιοι αυτής της πράξης στη Δικαιοσύνη", δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Αντιτρομοκρατική: Έρευνες και εκτός Ελλάδας

    Είδηση: 37990

    [12] Πακιστάν: Μπλόκο σε 7 sites για το φόβο αντιισλαμικού περιεχομένου

    Παρασκευη, 25 06 2010 18:13

    Η κυβέρνηση του Πακιστάν διέταξε σήμερα την επίβλεψη των μεγάλων ιστοσελίδων του Ίντερνετ μεταξύ των οποίων το Google, το Yahoo, το MSN, το Hotmail, το Amazon, το Bing και το You Tube για να ελέγχεται η περίπτωση ανάρτησης σε αυτά γεγονότων και ειδήσεων με "αντι-ισλαμικό περιεχόμενο", ανακοινώθηκε από αξιωματούχο της κυβέρνησης.

    Ο έλεγχος των συνολικά επτά ιστοσελίδων θα γίνεται μετά από την ανάρτηση σε μια ιστοσελίδα στην επαρχία του Πουντζάμπ υλικού προσβλητικού για το Ισλάμ.

    Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που το Πακιστάν θέτει υπό έλεγχο ιστοσελίδες ενώ έχει πολλές φορές διακόψει το λειτουργία του Facebook για θέματα υβριστικά προς τον προφήτη Μωάμεθ.

    Το Πακιστάν, μια συντηρητική μουσουλμανική χώρα με 180 εκατομμύρια κατοίκους ξεσηκώθηκε το 2005 και το 2006 μετά από τη δημοσίευση σε ξένα ευρωπαϊκά έντυπα σκίτσων του Μωάμεθ που θεωρήθηκαν υβριστικά.

    AΠΕ Είδηση: 37981

    [13] Γερμανία: Υπέρ της ευθανασίας

    Παρασκευη, 25 06 2010 15:24

    Η διακοπή της μηχανικής στήριξης των ζωτικών λειτουργιών ασθενούς δεν αποτελεί έγκλημα, εάν είναι η θέληση του ασθενούς, όπως αποφάνθηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας σε μία ιστορική του απόφαση που ενισχύει το δικαίωμα στην παθητική ευθανασία.

    Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, του ανώτατου δικαστικού θεσμού της Γερμανίας, δημιουργεί νομολογία, αποτελεί το επιστέγασμα πολυετούς δημοσίου διαλόγου για την ευθανασία στη Γερμανία και αθωώνει δικηγόρο που είχε καταδικασθεί για απόπειρα δολοφονίας, αφού συμβούλεψε μια γυναίκα να αφαιρέσει τον καθετήρα σίτισης που διατηρούσε τη μητέρα της στη ζωή επί πέντε χρόνια και η οποία είχε ζητήσει, πριν πέσει σε κώμα, να μην διατηρηθεί στη ζωή με τεχνητά μέσα.

    Ο δικηγόρος καταδικάστηκε από γερμανικό δικαστήριο σε φυλάκιση εννέα μηνών με αναστολή, αλλά η κόρη της ασθενούς είχε αθωωθεί, καθώς το δικαστήριο είχε κρίνει τότε ότι είχε οδηγηθεί σε σφάλμα από τον δικηγόρο της.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37971

    [14] Ενας χρόνος χωρίς τον Μάικλ Τζάκσον β

    Παρασκευη, 25 06 2010 09:14

    Δείτε το video

    Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το θάνατο του βασιλιά της ποπ, Μάικλ Τζάκσον. Χιλιάδες θαυμαστές του θα παραβρεθούν στις εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο για την πρώτη επέτειο του θανάτου του, ενώ πολλοί αναμένεται να βρεθούν στο νεκροταφείο του Λος Άντζελες όπου βρίσκεται ο τάφος του βασιλιά της ποπ. Ο Τζάκσον πέθανε πριν από ένα χρόνο σε ηλικία 50 ετών από υπερβολική δόση φαρμάκων στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, λίγες εβδομάδες πριν την πολυαναμενόμενη επανεμφάνισή του στο Λονδίνο.

    Οι θαυμαστές του θα επισκεφτούν το νεκροταφείο Φόρεστ Λον στο Γκλεντέιλ στα περίχωρα του Λος Άντζελες.

    Όμως η πρόσβαση στο μαυσωλείο όπου βρίσκεται η σορός του Τζάκσον έχει απαγορευτεί και όσοι βρεθούν στο νεκροταφείο θα μπορέσουν μόνο να φτάσουν μέχρι το εξωτερικό του επιβλητικού κτίσματος.

    Οι πρώτοι θαυμαστές έφτασαν στο νεκροταφείο το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο νεκροταφείο θα βρεθούν σήμερα μετά το μεσημέρι και μέλη της οικογένεια του Τζάκσον.

    Επίσης τόπος προσκυνήματος είναι και το σπίτι της οικογένειας Τζάκσον σε προάστιο του Λος Άντζελες, όπου ήδη εκατοντάδες θαυμαστές του Μάικλ έχουν αφήσει λουλούδια και αναμνηστικά.

    Η επίσημη τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Γκάρι της Ιντιάνα, την ιδιαίτερη πατρίδα του Μάικλ Τζάκσον, όπου η μητέρα του Κάθριν θα κάνει τα αποκαλυπτήρια μνημείου.

    Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση σε ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς στην οποία είναι πιθανόν να παραβρεθούν μέλη της οικογένειας Τζάκσον.

    Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε όλον τον κόσμο είναι και μια έκθεση στο Τόκιο με προσωπικά αντικείμενα του σταρ στη διάρκεια της οποίας περίπου 500 θαυμαστές του θα μπορούν έναντι 900 ευρώ να κοιμηθούν με υπνόσακους ανάμεσα στη Ρολς Ρόις και στα ρούχα του διάσημου τραγουδιστή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37959

    [15] Οι αλλαγές στα εργασιακά

    Σαββατο, 26 06 2010 12:05

    Οι νέες ρυθμίσεις καθιστούν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο έως το 2060 βάσει διεθνούς αναλογιστικής μελέτης, τόνισε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση που θα απαιτείται πλέον ανέρχεται σε 3% επί του ΑΕΠ έναντι 12,5%. Μιλώντας στο ΜΕGA, ο Ανδρέας Λοβέρδος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του προνομιακού επιδόματος που αντικατέστησε τον 13ο και 14ο μισθό και σύνταξη, σύμφωνα με την κατάσταση της οικονομίας, η οποία θα αξιολογείται κάθε χρόνο βάσει του μνημονίου. Ακόμα, έκανε λόγο για αναγκαίες αλλαγές που αποφασίστηκαν, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

    Ριζικές αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης φέρνει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη βουλή.

    Σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από του χρόνου έως το 2015 και προβλέπεται η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65, με δυνατότητα απόδοσης πλήρους σύνταξης στα 60 με 40 χρόνια εργασίας, ενώ παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι και 7 πλασματικών ετών.

    Τα όρια ηλικίας των μητέρων με ανήλικο αυξάνονται στο 65ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 60ο για μειωμένη, εξισώνονται τα όρια ηλικίας ανδρών-γυναικών στο δημόσιο, οι ασφαλισμένοι στα βαρέα θα συνταξιοδοτούνται στα 60, ενώ αίρεται η κρατική εγγύηση προς τις επικουρικές συντάξεις. Για τον υπολογισμό της σύνταξης, το ποσοστό αναπλήρωσης θα ανέρχεται στο 64%, στο οποίο θα προστίθεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό του δημοσίου θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

    Ηρθε η ώρα να λύσουμε το ασφαλιστικό, τονίζει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης στη "Βραδυνή", σημειώνοντας πως στο κυβερνών κόμμα όλοι είναι πεπεισμένοι ότι δεν έχουμε δικαίωμα με τη στάση μας να οδηγήσουμε τη χώρα σε πτώχευση.

    Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο εργασιακό, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε πρόθυμος, να υιοθετήσει οιαδήποτε συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: "Υπάρχει μία ελπιδα, οι κοινωνικοί φορείς να βρουν μέσα από τις συλλογικές τους διαπραγματεύσεις σημεία επαφής, ίσως και συμφωνίας, όχι μόνο στα εργασιακά αλλά και στα μισθολογικά, ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη. Εάν υπάρξουν διευθετήσεις στις οποίες συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι, αυτές θα τις υιοθετήσουμε και εμείς στο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε".

    Για "ταφόπλακα" εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μιλά η Αριστερά και καλεί σε σε αγώνα διαρκείας για την αποτροπή του "κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα", όπως αναφέρει.

    Στο πεδίο των αντιδράσεων

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τα συνδικάτα και ήδη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στη νέα πανελλαδική απεργία της 29ης Ιουνίου.

    Η κυβέρνηση βάζει βαριά ταφόπλακα σε κατακτήσεις που αφορούν τα όρια συνταξιοδότησης, τις συντάξεις και τις παροχές για τις οποίες οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων μάτωσαν, τόνισε το ΚΚΕ.

    Για κατεδάφιση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν εδώ κι έναν αιώνα, μίλησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, συνταγματική κρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η διάταξη που θεσπίζει το νέο ΛΑΦΚΑ από 1ης Αυγούστου, ενώ πρόβλημα αντισυνταγματικότητας αντιμετωπίζουν 3 διατάξεις.

    Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τις αλλαγές: "Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών" δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό ν/σ

    Είδηση: 37991

    [16] Διαβεβαιώσεις Δ. Ρέππα για τον ΟΣΕ

    Παρασκευη, 25 06 2010 17:39

    Τη δέσμευση ότι θα περιφρουρηθούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στον ΟΣΕ και ότι οι περίπου 2.000 που έχει εκτιμηθεί ότι είναι πλεονάζον προσωπικό, σε σύνολο 6.500, δεν θα απολυθούν, αλλά θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας. Απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών της ΝΔ, διαβεβαίωσε επίσης ότι η ΤΡΕΝΟΣΕ θα παραχωρηθεί ως το 49% σε ιδιώτες, είτε αφορά εμπορευματικές, είτε επιβατικές υπηρεσίες.

    Το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ η καλύτερη πρόσκληση σε ιδιώτες

    Ακόμα, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι από τις συζητήσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα με εκπροσώπους της COSCO, δεν φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει να δει τις προθέσεις του Γάλλου ομολόγου του με τον οποίο θα συναντηθεί την 1η Ιουλίου.

    "Ο ΟΣΕ έχει καταντήσει μια νύφη που κανείς δεν θέλει να παντρευτεί", ανέφερε ο κ. Ρέππας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι "το πρόγραμμα εξυγίανσης του Οργανισμού που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση είναι η καλύτερη πρόσκληση σε ιδιώτες που αξίζει να επενδύσουν".

    "Το πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε σε ένα συγκεκριμένο, δυσμενές, οικονομικό περιβάλλον, δεν θέλει εξωραϊσμούς αλλά δραστικές τομές", υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών, ενώ έκανε λόγο για συνειδητή πολιτική της ΝΔ να απαξιώσει τον οργανισμό, για να έχει, όπως είπε, την τύχη της Ολυμπιακής. Είδηση: 37979


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 June 2010 - 16:55:51 UTC