Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-10-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Α. Τσίπρα στη Λαμία
  • [02] «Φρένο» του ΣτΕ, υπέρ του «Καλλικράτη»
  • [03] Τρίκαλα: Νερό ο θησαυρός του Αλί Πασά
  • [04] Δεν τροποποιείται και δεν αναστέλλεται ο αντικαπνιστικός νόμος
  • [05] Συλλήψεις λιμενικών για ληστεία
  • [06] Δύο νεκροί και σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [07] Γαλλία: Όλοι στους δρόμους για σύνταξη στα 60
  • [08] Τσετσενία: Εισβολή ενόπλων στη Βουλή
  • [09] Πυροβολισμοί στη Βουλή της Τσετσενίας/Υπάρχουν νεκροί
  • [10] ΗΠΑ: Ξέχασε το παιδί του στο αυτοκίνητο λόγω μέθης
  • [11] Δεύτερος στολίσκος από 16 χώρες προς τη Γάζα από «12 έως 20 πλοία»
  • [12] Ιράκ: Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ
  • [13] Έλεγχοι για την ακρίβεια
  • [14] Καταργούνται οργανισμοί του δημοσίου
  • [15] Ματαίωση επένδυσης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας
  • [16] Αισιοδοξία για την οικονομία και τις αγορές
  • [17] Προσπάθεια για ευνοϊκότερο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ
  • [18] Μέτρα ανάχωμα για την ανεργία και την ενίσχυση της απασχόλησης
  • [19] Στο 3,75% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων
  • [20] Ίσως και σήμερα η ανακοίνωση του νέου προέδρου του ΟΤΕ
  • [21] Έκθεση ζωγραφικής Κων/νου Κερεστετζή
  • [22] Ευρωπαϊκή περιοδεία 2010: Άλκηστις Πρωτοψάλτη και Στέφανος Κορκολής
  • [23] Μεξικό: 20χρονη φοιτήτρια χρίστηκε αρχηγός της αστυνομίας
  • [24] Όμερ - Μπαρτ: σε ποιό Θεό πιστεύουν;

    [01] Περιοδεία Α. Τσίπρα στη Λαμία

    Τριτη, 19 10 2010 19:55

    Επίσκεψη στη Λαμία, περιοδεία στο εμπορικό κέντρο της πόλης, συναντήσεις με επικεφαλής τοπικών συνδυασμών, επίσκεψη στο ΙΚΑ Λαμίας και το νοσοκομείο της Λαμίας, που το χαρακτήρισε «τριτοκοσμικό», πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι: «υπέγραψε την πρόσδεση της χώρας στην ομηρία του μνημονίου, υποθήκευσε το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι: «υπάρχει άλλος δρόμος και αυτόν πρέπει να διεκδικήσουμε. Είναι ο δρόμος απεμπλοκής της χώρας από την ομηρία του μνημονίου και αυτός ο δρόμος μπορεί να διεκδικηθεί μονάχα αν οι πολίτες αντισταθούν, διεκδικήσουν και στείλουν μήνυμα στην κάλπη. Η κυβέρνηση έχει δώσει λίγες μέρες παράταση από μια νέα εκτέλεση της κοινωνίας, πρέπει να πάρει ισχυρό μήνυμα στην κάλπη για να ματαιωθεί η νέα εκτέλεση που ετοιμάζεται από την επόμενη των εκλογών. Από την επόμενη των εκλογών ξημερώνει μια μέρα, που μπορεί να σηματοδοτήσει ελπίδα για το λαό μας, εάν όλοι όσοι, και ας διαφωνούμε σε επιμέρους σημεία, θέλουμε να αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική, ενώσουμε τις δυνάμεις μας παρά τις διαφορές μας και πορευθούμε μαζί το δρόμο της αντίστασης, της διεκδίκησης μιας άλλης προοπτικής για την ελληνική κοινωνία».

    Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το ΙΚΑ Λαμίας το οποίο έχει σημαντικές ελλείψεις από γιατρούς και σε δηλώσεις του λίγο αργότερα ανέφερε ότι: «διαπιστώνουμε εικόνα εγκατάλειψης» την οποία συνδύασε με το μνημόνιο, τονίζοντας «ίσως αυτή να είναι η εικόνα της δημόσιας υπηρεσίας κοινωνικής στήριξης μετά το μνημόνιο». Παράλληλα συζήτησε με τους εργαζόμενους στο ΙΚΑ και το νοσοκομείο της Λαμίας όπου διαπίστωσε ότι «ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 30 ασθενείς».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 43209

    [02] «Φρένο» του ΣτΕ, υπέρ του «Καλλικράτη»

    Τριτη, 19 10 2010 21:00

    Αρνητική ήταν η εισήγηση στο αίτημα δεκάδων Δήμων και κοινοτήτων από όλη της Ελλάδα που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η συνένωση δήμων και κοινοτήτων που έγινε με το σχέδιο «Καλλικράτης», στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΣτΕ, από τους συμβούλους Επικρατείας, Νίκο Μαρκουλάκη και Παναγιώτα Καρλή.

    Βασικό επιχείρημα των εισηγητών ήταν ότι ο νέος νόμος για τον «Καλλικράτη» δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. Η πλευρά των δικηγόρων που εκπροσωπούσαν του Δήμους, τόνισαν ότι κατά παράβαση του Συντάγματος δεν τηρήθηκαν τα γεω-οικονομικά κριτήρια στη συνένωση των Δήμων και ειδικά των ορεινών περιοχών.

    Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Δημοσίου υποστήριξε ότι οι συνενώσεις έγιναν με ισόρροπες κατανομές εντός των νομών χωρίς να διασπάται η εδαφική συνέχεια των ΟΤΑ. Τόνισε χαρακτηριστικά, ότι σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει αντίθετα από τις εισηγήσεις, θα ακυρωθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου ανεξάρτητα αν η απόφαση εκδοθεί πριν ή μετά τις εκλογές. Η απόφαση αναμένεται προσεχώς.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 43213

    [03] Τρίκαλα: Νερό ο θησαυρός του Αλί Πασά

    Τριτη, 19 10 2010 18:16

    Νερό σε μεγάλη ποσότητα, έφερε στην επιφάνεια το γεωτρύπανο, αντί του θησαυρού του Αλί Πασά, στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων στο νομό Τρικάλων. Ο Ελληνοαυστραλός που συνεχίζει να πιστεύει ακόμη ότι στην περιοχή και στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ο θησαυρός, θα επιστρέψει ύστερα από λίγο καιρό προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνες.

    Πάντως, η τρύπα που έβγαλε νερό αντί του θησαυρού σφραγίστηκε και στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρδευτικές ανάγκες της περιοχής.

    Η γεώτρηση βρισκόταν στα 35 - 38 μέτρα όταν άρχισε να εξέρχεται μεγάλη ποσότητα νερού. Οι υπεύθυνοι των μηχανημάτων τόνισαν πως το νερό ήταν πάρα πολύ και ήταν σχεδόν αδύνατον η μικροκάμερα να βεβαιώσει την ύπαρξη του θησαυρού.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 43200

    [04] Δεν τροποποιείται και δεν αναστέλλεται ο αντικαπνιστικός νόμος

    Τριτη, 19 10 2010 13:42

    Δεν τροποποιείται ο αντικαπνιστικός νόμος, ούτε αναστέλλεται η εφαρμογή του, διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων με τους οποίους συναντήθηκε το πρωί. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, ζητούν την τροποποίηση του νόμου ή την αναστολή εφαρμογής του για 1-2 χρόνια για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Κάπνισμα: Ο νόμος θα εφαρμοστεί

    Είδηση: 43189

    [05] Συλλήψεις λιμενικών για ληστεία

    Τριτη, 19 10 2010 13:41

    Τρεις Έλληνες συνελήφθησαν, δύο από αυτούς άνδρες του Λιμενικού Σώματος, διότι χθες τα ξημερώματα, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς, χτύπησαν και έδεσαν πέντε αλλοδαπούς στο λιμάνι της Πάτρας, τους έκλεψαν τρία κινητά τηλέφωνα και 300 ευρώ. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι άνδρες του Λιμενικού, πριν από 12 μέρες, είχαν κάνει πάλι ληστεία δένοντας οκτώ αλλοδαπούς και κλέβοντάς τους πέντε κινητά τηλέφωνα και 110 ευρώ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 43191

    [06] Δύο νεκροί και σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία

    Τριτη, 19 10 2010 09:01

    Δύο νεκροί, υλικές καταστροφές και σοβαρά προβλήματα στις υποδομές, από το πέρασμα της σφοδρής κακοκαιρίας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει η Χίος και η Ικαρία. Στη Χίο, ένας ηλικιωμένος βρέθηκε νεκρός σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από χείμαρρο στην περιοχή Ολύμποι στα νότια του νησιού. Στην Ικαρία, στο χωριό Αμάλο της Ικαρίας ένας νέος άνδρας παρασύρθηκε μαζί με το σπίτι του από χείμαρρο, την ώρα που κοιμόταν και έχασε τη ζωή του. Μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών της Χίου και της Ικαρίας, με δωρεάν ενισχύσεις και άτοκα δάνεια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

    Υπουργικό κλιμάκιο στη Χίο

    Τις πληγείσες από την καταστροφική νεροποντή περιοχές της Χίου επισκέφτηκαν την Τρίτη ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας και η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Ελπίδα Τσουρή, οι οποίοι μεταβαίνουν το μεσημέρι στο νησί.

    Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για σπίτια που χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέα, θα δίνονται 800 ευρώ ανά τετραγωνικό, από τα οποία το 50% χορηγείται δωρεάν ως κρατική αρωγή και το υπόλοιπο 50% ως άτοκο δάνειο.

    Για κτίρια που δεν είναι κατοικίες, τα ποσά που χορηγούνται φθάνουν μέχρι τα 600 ευρώ ανά τετραγωνικό, από τα οποία το 1/3 δίδεται δωρεάν και τα 2/3 με την μορφή άτοκου δανείου.

    Για ελαφρές ζημιές χορηγείται το ποσό των 60 ευρώ ανά τ.μ. δωρεάν.

    Σοβαρά προβλήματα σε αρκετές πόλεις της χώρας

    Στη Χίο, οι πυροσβέστες που ενισχύθηκαν με συνεργεία από τη Μυτιλήνη απεγκλώβισαν άλλα δέκα άτομα που είχαν παγιδευτεί σε αυτοκίνητα, ενώ έγιναν συνολικά 312 κλήσεις για πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα.

    Μέχρι το πρωί της Τρίτης, τα συνεργεία είχαν αντλήσει τα νερά από 80 πλημμυρισμένα σπίτια και το έργο συνεχίζεται.

    Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην Ικαρία, καθώς το νησί από τις κατολισθήσεις έχει κοπεί στα δύο. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε, όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαινε κρεμάστηκε σε γκρεμό, μετά την υποχώρηση του οδοστρώματος. Ελαφρά τραυματισμένη και η γυναίκα την οποία οι πυροσβέστες είχαν απεγκλωβίσει λίγο νωρίτερα. Η Πυροσβεστική δέχθηκε 50 κλήσεις για πλημμύρες , ενώ χρειάστηκε να επέμβει σε έξι περιπτώσεις για να σώσει ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί σε αυτοκίνητα.

    Στο Κιλκίς και στο νομό Έβρου χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν θαφτεί στη λάσπη, ενώ μετ' εμποδίων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα του δρόμου Γιαννιτσών Πέλλας - Νέας Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε στην περιοχή στη διάρκεια της νύχτας. Λάσπες, που μετέφεραν τα ορμητικά νερά, κάλυψαν το οδόστρωμα στο παραπάνω τμήμα της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης - Έδεσσας και μέχρι αυτή την ώρα συνεργεία υπαλλήλων προσπαθούν να τις απομακρύνουν με τη βοήθεια μηχανημάτων, ενώ τα οχήματα κινούνται με μικρές ταχύτητες. Το κομμάτι αυτό του δρόμου, που οδηγεί και στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας πλημμυρίζει πολύ συχνά σε περίπτωση που σημειωθεί ισχυρή βροχόπτωση προκαλώντας προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής και στους οδηγούς διερχόμενων οχημάτων.

    Στη Μυτιλήνη και την Αττική η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.

    Επίσης, προβλήματα δημιουργήθηκαν στη Λακωνία και στη Ζάκυνθο, όπου το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους που έριξαν δέντρα και τα πυροσβεστικά συνεργεία χρειάστηκε να τα κόψουν για να απελευθερώσουν δρόμους, αλλά και τρία αυτοκίνητα που είχαν καταπλακωθεί.

    Επίσης, ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» τα χωριά Βανάτο και Σαρακηνάδο, στην κεντρική Ζάκυνθο όπου προκλήθηκαν πτώσεις δέντρων. Νεαρή Αγγλίδα τραυματίστηκε ελαφρά, από θραύση γυαλιών. κΕίναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες μέρες, καθώς μεγαλύτερος σε ένταση ανεμοστρόβιλος έπληξε την Κυριακή το χωριό Βασιλικός.

    Προβλήματα προκάλεσε η χθεσινή νεροποντή και το Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης. Νερά άρχισαν να τρέχουν απ' τους τοίχους, στα εξωτερικά ιατρεία, στον προθάλαμο των χειρουργείων και στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

    Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν αργά χθες από την έντονη βροχόπτωση στην περιοχή των δήμων Βόχας και Βέλου Κορινθίας. Πλημμύρισαν σπίτια σε οικισμούς των Δήμων, για τέταρτη φορά μέσα σ' ένα μήνα και διακόπηκε για αρκετή ώρα, λόγω των νερών η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική Κορίνθου - Πατρών. Σήμερα μετρούν και πάλι της πληγές τους και ζουν με το φόβο της βροχής.

    Σήμερα τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αύριο.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ικαρία

    Για περίπου 15 ώρες η δυνατή βροχή που έπεσε στην Ικαρία παρέσυρε αυτοκίνητα, απέκλεισε χωριά, βούλιαξε καΐκια και προξένησε καθιζήσεις τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και σε περιοχές όπως αυτή του Αμμάλου που βρήκε τραγικό θάνατο ο 34χρονος Μ. Α. Το σπίτι που έμεινε ο 34χρονος, ύστερα από την καθίζηση που υπέστη η περιοχή, παρασύρθηκε με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

    "Η νύχτα ήταν εφιαλτική" δήλωσε ο Έπαρχος Ικαρίας, Νίκος Ροζίνος, που προσπαθούσε να βοηθήσει τους συμπολίτες του να γλυτώσουν από την θεομηνία. Μέσα σε λίγες ώρες έπεσε τόση βροχή όση δεν έπεσε όλη τη χρονιά, σημείωσε ο Έπαρχος και συνέχισε λέγοντας ότι σε ορισμένες περιοχές αγγίζει τα όρια της βιβλικής καταστροφής. Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε πάνω από 50 κλήσεις για άντληση υδάτων, απεγκλωβισμό πολιτών από υπόγεια και χωμένα στις λάσπες αυτοκίνητα.

    Το οδικό δίκτυο είναι κομμένο σε αρκετά σημεία και χρειάστηκε η επέμβαση των μηχανημάτων του επαρχείου για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με απομακρυσμένα χωριά.

    Το νησί κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το υπουργείο Εσωτερικών ύστερα από αίτημα του έπαρχου Ικαρίας, των δημάρχων και του Νομάρχη Σάμου. Οι μαθητές δεν πήγαν στα σχολεία ύστερα από εντολή του έπαρχου, ενώ μηχανήματα του επαρχείου, των δήμων και ιδιωτών βοηθούν για να ανοίξουν και οι υπόλοιποι δρόμοι.

    Η εικόνα της καταστροφής αποτυπώνεται στα Γεμέλια όπου από ένα γεφύρι 150 ετών έμεινε μόνο η αψίδα του.

    Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο που σε πολλά σημεία του είναι χωμάτινο.

    Η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχθεί περίπου 45 κλήσεις για βοήθεια. Ενα πυροσβεστικό όχημα αντιμετώπισε προβλήματα αφού έγειρε τη στιγμή κατά την οποία πήγαινε να βοηθήσει σε περίπτωση απεγκλωβισμού μιας γυναίκας από το αυτοκίνητό της.

    Με εντολή του έπαρχου δεν έγιναν μεταφορές των μαθητών, ενώ από το πρωί μηχανήματα ιδιωτών, του επαρχείου και του στρατού προσπαθούν να ανοίξουν τον δρόμο και να επικοινωνήσουν με τα απομακρυσμένα χωριά.

    Οχήματα της Νομαρχίας μεταφέρονται από το νησί της Σάμου στην Ικαρία για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών.

    Οι δήμαρχοι της Ικαρίας καταλήγουν στο έγγραφό τους ότι πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης για το νησί κατάστασης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8-ΑPE

    Σχετική είδηση: Σε ετοιμότητα για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

    Είδηση: 42997

    [07] Γαλλία: Όλοι στους δρόμους για σύνταξη στα 60

    Τριτη, 19 10 2010 12:46

    Δείτε το video Έκτη μέρα κινητοποιήσεων η Τρίτη στη Γαλλία και στους δρόμους κατέβηκαν πάλι οι πολίτες διαμαρτυρόμενοι για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Σαρκοζί. Στο πλευρό των Γάλλων εργαζομένων στα εργοστάσια, στα αεροδρόμια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα διυλιστήρια και στα ταχυδρομεία, έρχονται να συνταχθούν και οι μαθητές που τις τελευταίες μέρες, έχουν προχωρήσει σε μαζικές καταλήψεις ενώ δεν λείπουν τα βίαια επεισόδια και οι τραυματισμοί.

    Στους δρόμους οι μαθητές

    Η κυβέρνηση προανήγγειλε σκληρότερη στάση για να αντιμετωπίσει τα περιστατικά βίας.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 290 συλλήψεις ενώ σε επεισόδια με διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί τέσσερις αστυνομικοί.

    Νωρίτερα σε ένα σχολείο της πόλης Ναντέρ, έξω από το Παρίσι, νεαροί έκαψαν ένα αυτοκίνητο και πέταξαν πέτρες κατά αστυνομικών. Την ίδια ώρα, στο Παρίσι, μία μαθήτρια τραυματίστηκε έξω από το σχολείο της, από κάδο απορριμάτων που πήρε φωτιά.

    Συνολικά, σύμφωνα με το γαλλικό υπ. Παιδείας, 379 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τελούν υπό κατάληψη.

    Ασφυξία στην αγορά καυσίμων - προβλήματα στον ανεφοδιασμό αγαθών

    Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν από τη Δευτέρα και οι οδηγοί φορτηγών, γεγονός που μαζί με την απεργία στα διυλιστήρια φέρνει ασφυξία στην αγορά.

    Σε πολλές επαρχιακές πόλεις της χώρας, οδηγοί φορτηγών δεν επέτρεψαν τον εφοδιασμό με αγαθά και φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχουν ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

    Την ίδια ώρα, έχουν στερέψει από καύσιμα περισσότερα από 2600 βενζινάδικα σε όλη τη χώρα, ενώ μαζί με τους οδηγούς των φορτηγών συντάχθηκαν και αυτοί που εφοδιάζουν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.

    Απολογισμός σημερινής κινητοποίησης

    Περίπου 60.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία και 330.000 σύμφωνα με τα συνδικάτα, συμμετείχαν στη διαδήλωση που οργανώθηκε σήμερα στο Παρίσι εναντίον των μέτρων για το συνταξιοδοτικό, μία κινητοποίηση που άνετα μπορεί να συγκριθεί σε μέγεθος και παλμό με αυτήν της 12ης Οκτωβρίου, η οποία ήταν η μεγαλύτερη από την έναρξη των διαμαρτυριών στη Γαλλία.

    Περίπου 480.000 διαδηλωτές είχαν καταγραφεί έως το μεσημέρι στις διάφορες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα , σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, αριθμός κατά 20.000 μικρότερος από αυτόν των κινητοποιήσεων στις 12 Οκτωβρίου.

    Περίπου 3,5 εκατομμύρια γάλλοι πολίτες στους δρόμους

    Ο αριθμός των διαδηλωτών στη Γαλλία κατά των σχεδίων του προέδρου Νικολά Σαρκοζί για αναθεώρηση των ορίων συνταξιοδότησης έφτασε σήμερα τα 3,5 εκατομμύρια, ίδιο αριθμό με τις κινητοποιήσεις ρεκόρ της 12ης Οκτωβρίου, ανέφερε ένα από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα, η CGT.

    Για τελευταία φορά σήμερα πριν από την ψήφιση του κειμένου από τη Γερουσία, που αναμένεται να γίνει στα τέλη της εβδομάδας, οι Γάλλοι διαδήλωσαν με ορμή και μαζικά σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι για την αντιλαϊκή αυτή μεταρρύθμιση που προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια.

    Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών δεν κοινοποίησε ακόμα τα δικά του στοιχεία όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στις κινητοποιήσεις, αλλά το πρωί έκανε λόγο για περίπου 480 χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα, λιγότερους δηλαδή από τους διαδηλωτές της 12ης Οκτωβρίου στο ίδιο χρονικό διάστημα.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε σήμερα το πρωί ότι φαίνεται πως οι συγκεντρώσεις έχουν αρχίσει να κλονίζονται αλλά εξακολουθούν να είναι σκληρές.

    Οι φόβοι πάντως για παράλυση της οικονομίας στη Γαλλία ενισχύονται αφού δυναμώνει το κίνημα των διαμαρτυρόμενων στους στρατηγικούς τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

    Πηγή: Agence francaise de Presse

    Είδηση: 43146

    [08] Τσετσενία: Εισβολή ενόπλων στη Βουλή

    Τριτη, 19 10 2010 09:33

    Οκτώ νεκροί και 10 τραυματίες είναι ο απολογισμός εισβολής που πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης ένοπλοι αντάρτες στο κοινοβούλιο της Τσετσενίας, στο Γκρόζνι. Τρεις φρουροί κι ένας υπάλληλος του κοινοβουλίου έπεσαν νεκροί από την ανταλλαγή πυρών, ενώ νεκροί είναι και οι τέσσερις αντάρτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Καντίροφ, οι βουλευτές του κοινοβουλίου είναι καλά στην υγεία τους.

    Ασφαλείς οι βουλευτές

    Η επίθεση άρχισε λίγο πριν από τις 9:00, με τρία οχήματα να κατευθύνονται προς το κτίριο του κοινοβουλίου. Στο ένα αυτοκίνητο επέβαιναν οι ένοπλοι και εκινείτο μαζί με τα δύο άλλα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν βουλευτές.

    Ένας αντάρτης ανατινάχθηκε και οι άλλοι δύο κατευθύνθηκαν προς το κοινοβούλιο, δήλωσε αστυνομική πηγή στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρία-Νοβόστι.

    Δύο ώρες αργότερα, η τσετσενική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι "εξόντωσε" τους αντάρτες που πραγματοποίησαν την επίθεση, ενώ το τσετσενικό υπουργείο Εσωτερικών πρόσθετε ότι τρεις αστυνομικοί, αρμόδιοι για την ασφάλεια του κτιρίου, και ένας υπάλληλος της Βουλής σκοτώθηκαν.

    Κάποιες πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν ένοπλο που κρατούσε έναν όμηρο, μετά την έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας, κάτι που διεύψεσε το υπουργείο Εσωτερικών.

    "Η επιχείρηση εξόντωσης των ανταρτών και η απελευθέρωση των βουλευτών και των εργαζομένων διήρκεσε 15 έως 20 λεπτά" δήλωσε ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    "Όλοι οι βουλευτές είναι ζωντανοί, απομακρύνθηκαν από το χώρο του κοινοβουλίου και είναι σε ασφαλές μέρος", πρόσθεσε ο Καντίροφ, που είχε επικοινωνία το πρωί με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Η διερευνητική επιτροπή της ρωσικής εισαγγελίας έδωσε, από την πλευρά της, μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για τρεις νεκρούς (δύο αστυνομικοί, ένας άμαχος) και 17 τραυματίες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τρεις αντάρτες επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο και όλοι τους ανατινάχτηκαν.

    "Τρεις αντάρτες εισήλθαν στο κυβερνητικό συγκρότημα του Γκρόζνι, ο ένας από αυτούς ανατινάχθηκε στην είσοδο του Κοινοβουλίου. Οι δύο άλλοι εισήχθησαν στο κτίριο οχυρώθηκαν στο εσωτερικό του και στη διάρκεια της εφόδου των δυνάμεων της τάξης ανατινάχτηκαν", αναφέρει η επιτροπή.

    Ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Ρασίντ Νουργκάλιεφ που βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Γκρόζνι, συνεχάρη τις τσετσενικές δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας: "Το υπουργείο Εσωτερικών της Τσετσενίας εργάστηκε με τρόπο επαγγελματικό".

    Η τελευταία αυτή επίθεση της ισλαμιστικής εξέγερσης, που έχει αιματοκυλίσει ολόκληρο το ρωσικό Καύκασο και την οποία η Μόσχα δεν έχει επιτύχει να καταπνίξει τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια, ήταν η πιο "θεαματική" στην Τσετσενία, μετά την επίθεση στα τέλη Αυγούστου εναντίον του χωριού Ζαντορόι, γενέτειρα του τσετσένου προέδρου.

    Στις δημοκρατίες της Ινγκουσετίας, του Νταγκεστάν και της Τσετσενίας, σε αυτή την ορεινή περιοχή του νότου της Ρωσίας, οι επιθέσεις, οι ενέδρες και οι τρομοκρατικές ενέργειες με θύματα πολλές φορές αμάχους είναι σχεδόν καθημερινές.

    Πηγή: Reuters - Ria Novosti - NET

    Σχετικές ειδήσεις: Πυροβολισμοί στη Βουλή της Τσετσενίας/Υπάρχουν νεκροί, BBC: Attack on Chechen parliament in Grozny leaves six dead

    Είδηση: 43026

    [09] Πυροβολισμοί στη Βουλή της Τσετσενίας/Υπάρχουν νεκροί

    Τριτη, 19 10 2010 08:45

    Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης, στο κοινοβούλιο της Τσετσενίας, στο Γκρόζνι και υπάρχει αδιευκρίνιστος για την ώρα αριθμός νεκρών. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΝΕΤ, Δημήτρης Λιάτσος, μία πολυπληθής ένοπλη ομάδα ληστών εισήλθε στη Βουλή και άρχισε να πυροβολεί κατά όσων βρίσκονταν εκείνην την ώρα στο κτήριο. Ομάδες ρωσικών κομάντος κατευθύνονται στην περιοχή.

    Πηγή: Reuters - ΝΕΤ

    Είδηση: 42994

    [10] ΗΠΑ: Ξέχασε το παιδί του στο αυτοκίνητο λόγω μέθης

    Τριτη, 19 10 2010 10:05

    Σώο και αβλαβές βρέθηκε ένα τρίχρονο αγοράκι που το είχε εγκαταλείψει μέσα στο αυτοκίνητό του ο πατέρας του, ο οποίος είχε συλληφθεί σε κατάσταση μέθης 24 ώρες νωρίτερα και... ξέχασε να αναφέρει στους αστυνομικούς την ύπαρξη του γιου του. Ο Ντίλον Καριχέιρα κοιμόταν μέσα στο αυτοκίνητο όταν τον εντόπισαν στην Πασαντίνα, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το σημείο όπου είχε συλληφθεί ο πατέρας του το βράδυ του Σαββάτου.

    Δεν θυμόταν πως είχε μαζί του το παιδί

    «Βρέθηκε στο καθισματάκι του, κοιμισμένος και σε καλή φυσική κατάσταση, αν λάβουμε υπόψη την περιπέτειά του», είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας, Τζάνετ Πόουπ Γκίβενς.

    Η αστυνομία είχε ξεκινήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό του παιδιού αφού ενημερώθηκε, το πρωί της Κυριακής, από τη μητέρα του που δεν γνώριζε πού βρισκόταν ο γιος της. Οι αστυνομικοί «δεν μπορούσαν να ξέρουν ποιος ήταν ο πατέρας», εξήγησε η εκπρόσωπος. Επιπλέον, εκείνος «δεν θυμόταν πως είχε μαζί του το παιδί λόγω της μέθης του», πρόσθεσε.

    Ο πατέρας παραμένει στη φυλακή αφού δεν έχει καταβάλει ακόμη την εγγύηση, ύψους 100.000 δολαρίων, που του ορίστηκε, ενώ το αγοράκι ανατέθηκε στην κοινωνική πρόνοια μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43057

    [11] Δεύτερος στολίσκος από 16 χώρες προς τη Γάζα από «12 έως 20 πλοία»

    Τριτη, 19 10 2010 18:32

    Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που προγραμματίζουν την αποστολή ενός δεύτερου στολίσκου προς τη Γάζα ελπίζουν ότι θα συγκεντρώσουν μεταξύ 12 και 20 πλοίων, που θα πλεύσουν προς την περιοχή με στόχο να σπάσουν τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ.

    Όπως ανακοίνωσαν οι Ισπανοί που συμμετέχουν στη «Διεθνή Συμμαχία Στολίσκος για την Ειρήνη» μεταξύ «12 και 20 πλοίων» θα πάρουν μέρος στην αποστολή, ενώ στην πρώτη συμμετείχαν έξι. Η πρώτη προσπάθεια του στολίσκου να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας ανεκόπη από άνδρες των ισραηλινών επίλεκτων δυνάμεων που κατέλαβαν το ένα από τα έξι πλοία, άνοιξαν πυρ και σκότωσαν εννέα Τούρκους επιβαίνοντες.

    Δεκαέξι οργανώσεις, από 16 χώρες, προγραμματίζουν τον απόπλου του στολίσκου "μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου". Οι οργανώσεις είναι από την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Αυστραλία, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

    Στο πρώτο σκάφος του στολίσκου θα φορτωθούν 2,5 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ στα επόμενα θα επιβαίνουν περίπου 200 μέλη των οργανώσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

    AΠΕ

    Είδηση: 43203

    [12] Ιράκ: Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ

    Τριτη, 19 10 2010 21:38

    Αιματηρή επίθεση σημειώθηκε την Τρίτη στο Ιράκ, με στόχο την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Ιράκ, Αντ Μέλκερτ στο αεροδρόμιο της Νατζάφ. Από την επίθεση έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός, ενώ άλλοι τρεις ήταν οι τραυματίες. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της αστυνομίας: «Ο κ. Μέλκερτ είναι καλά. Bόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου εξερράγη όταν πέρασε από το σημείο εκείνο η αυτοκινητοπομπή που συνόδευε τον κ. Μέλκερτ στο αεροδρόμιο».

    Λίγο πριν την επίθεση, ο κ. Μέλκερτ είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε συνάντηση με τον πνευματικό ηγέτη της σιιτικής κοινότητας, μεγάλο Αγιατολάχ Αλι Σιστάνι στη Νατζάφ όπου θα συζητούσαν τις πιθανότητες σχηματισμού της ιρακινής κυβέρνησης.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 43214

    [13] Έλεγχοι για την ακρίβεια

    Τριτη, 19 10 2010 23:33

    Την δραστηριότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, με έντονους ρυθμούς, στην αντιμετώπιση των καρτέλ που λυμαίνονται το πορτοφόλι των καταναλωτών, ιδίως στα βασικά είδη διατροφής, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στα πλαίσια αυτά περίπου 30 πολυεθνικές έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για τις φουσκωμένες τιμές με τις οποίες αγοράζουν οι Έλληνες 100 προϊόντα καθημερινής χρήσης.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης: «Η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι χώρα για κερδοσκοπικά παιχνίδια χωρίς συνέπειες. Θα επιβάλουμε τους νόμους, δεν θα χαριστούμε σε κανέναν.

    Κατά 30% αγοράζει η Eλληνίδα νοικοκυρά οκτώ από τα 10 βασικά προϊόντα καθημερινής ανάγκης, σε σχέση με τις τιμές που πωλούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

    Ακραία παραδείγματα

    Στο ψωμί για τοστ, στην Ελλάδα πωλείται έως και 400% ακριβότερα σε σχέση με την Αυστρία, το Βέλγιο, και την Γαλλία.

    Ενώ ο Έλληνας αγοράζει ένα κιλό αλεύρι με καπέλο έως και 226% σε σχέση με το Βέλγο τον Ισπανό και τον Γάλλο. Ένα κιλό ρύζι πωλείται στην χώρα μας από διαφορά έως 40%.

    Παράλληλα το υπουργείο Ανάπτυξης ενισχύει την αγορά με νέα προγράμματα, ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα τρία, θα εκταμιευτούν από το ΕΣΠΑ και δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα διαθέσουν οι τράπεζες.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 43218

    [14] Καταργούνται οργανισμοί του δημοσίου

    Τριτη, 19 10 2010 23:08

    Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα. Στο πολιτικό επίπεδο, η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της, παρά τη διαφωνία της σε αρκετά από τα άρθρα και με δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου: «Το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και συμβαδίζει με τις επιλογές που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση». Από το ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του Γιώργος Αρβανιτίδης, μίλησε για: «Βήμα για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, που ακολουθεί τον Καλλικράτη, τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και τη διαφάνεια στις αποφάσεις του δημοσίου. Από την συγχώνευση ή κατάργηση των πρώτων υπηρεσιών και νομικών προσώπων εξοικονομούνται ετησίως περί τα 10,5 εκ. ευρώ».

    Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποτέλεσε η κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, με τη ΝΔ να υποστηρίζει ότι 270 εργαζόμενοι προσληφθέντες ένα μήνα πριν τις εκλογές του περυσινού Οκτωβρίου, απολύονται με καταγγελία των συμβάσεών τους και το ΠΑΣΟΚ να απαντάει ότι δεν τηρήθηκαν οι τύποι και οι αρχές διαφάνειας για την πρόσληψη αυτού του προσωπικού.

    Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Σοφία Μανωλάκου, δήλωσε ότι: «το νομοσχέδιο σκοπεύει στην περαιτέρω θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρατούν διαχρονικά ομήρους τους εργαζόμενους και εν τέλει τους συκοφαντούν ως προϊόν ρουσφετιού».

    Από το ΛΑΟΣ ο εισηγητής του Άγγελος Κολοκοτρώνης, τόνισε ότι: «επιλέχθηκε η πλέον ανώδυνη προσέγγιση για το φόβο του πολιτικού κόστους».

    Ο Βασίλης Μουλόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε «εντυπωσιασμένος από τον καυγά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ποιος καταργεί περισσότερους οργανισμούς. Το νομοσχέδιο κινείται στη γραμμή του μνημονίου και καταργεί και οργανισμους που παράγουν έργο».

    Μεθαύριο Πέμπτη θα εκθέσουν τις απόψεις τους ενώπιον της επιτροπής για το υπό κρίση νομοσχέδιο εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43217

    [15] Ματαίωση επένδυσης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

    Τριτη, 19 10 2010 22:32

    Ματαιώνεται τελικά το έργο της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, μετά από διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ των επενδυτών από το Κατάρ και των Ιταλών καταναλωτών, στο θέμα της τιμής διάθεσης του προϊόντος. Σχετική επιστολή κοινοποίησαν στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, οι εκπρόσωποι της πλευράς του Κατάρ, όπου αναφέρουν πως είναι ανοιχτοί σε ενεργειακές συνεργασίες.

    Την εκτίμησή του ότι η επένδυση στον Αστακό έχει χαλάσει εξέφρασε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Παράλληλα ο κ. Παμπούκης προσέθεσε ότι εκτός από τις διαφωνίες για την τιμή του αερίου σε επίπεδο κοινοπραξίας, δημιουργήθηκε κακό επενδυτικό κλίμα, από τις πολλές αντιδράσεις πολιτών και φορέων για το περιβάλλον.

    Στην επιστολή του προς τον κ. Κουβέλη, ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ, τον ενημερώνει ότι «οι δύο καταρινές εταιρίες που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το εν λόγω πρότζεκτ».

    Δεν υπάρχει εμπλοκή του ελληνικού δημοσίου, αφού στην επένδυση εμπλέκονταν μόνο ιδιωτικές εταιρίες, με μόνη «παρέμβαση» του ελληνικού δημοσίου, την διευκόλυνση της αδειοδότησης για να προχωρήσει γρήγορα η επένδυση, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Παράλληλα η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τη συμφωνία Ελλάδας - Κατάρ, που υπεγράφη από τον κ. Παμπούκη, για επενδύσεις ύψους πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Επιτροπή που συστάθηκε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, θα συνεδριάσει σε δύο με τρεις εβδομάδες.

    Πηγή: NΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 43216

    [16] Αισιοδοξία για την οικονομία και τις αγορές

    Τριτη, 19 10 2010 16:49

    Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων, κοινωνικώς επαχθών μέτρων, λόγω της πιθανολογούμενης αναθεώρησης προς τα άνω του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους της Ελλάδας, εμφανίστηκε την Τρίτη από το Λουξεμβούργο ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωσταντίνου, όπου έλαβε μέρος στο Συμβούλιο Ecofin. Την ίδια ώρα επιτυχημένη ήταν η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, με το δημόσιο να αντλεί 1,17 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,75%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 3,98% της προηγούμενης δημοπρασίας του Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων και χαρακτήρισε πολύ θετική την έκβαση της σημερινής δημοπρασίας.

    Περιορισμένες οι επιπτώσεις από την αναθεώρηση

    Ως θετικό χαρακτήρισε το κλίμα που αντιμετώπισε τόσο από τους εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου οι οποίοι από κοινού χαιρέτισαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

    Χαρακτήρισε ακόμη πολύ θετική τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, από την οποία το Δημόσιο άντλησε 1,17 δισ. με επιτόκιο 3,75%. Οι αγορές αναγνωρίζουν την πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ως προς το ενδεχόμενο της προς τα άνω αναθεώρησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ο Υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι ήταν προδιαγεγραμμένη και ότι η συνεργασία ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές υπηρεσίες είναι απολύτως, ικανοποιητική, κάτι που αναγνωρίζουν και οι Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το μείζον πρόβλημα που υφίσταται αυτή τη στιγμή είναι η αναθεώρηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας την περίοδο 2006-2009 και η ενσωμάτωση στα δημοσιονομικά ελλείμματα αυτών των ετών, των χρεών που έχουν συσσωρεύσει μια σειρά ζημιογόνων επιχειρήσεων του δημοσίου.

    Ο Υπουργός Οικονομικών πάντως προέβλεψε ότι παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων οι επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010 θα είναι περιορισμένες και ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας το 2010 και συνεπώς δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκ νέου επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων.

    Η διαδικασία αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδος ενδέχεται να περατωθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, οπότε η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών της ΕΕ. Ωστόσο, όπως ανέφερε η διαδικασία αυτή ενδέχεται να περατωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 από τη Βουλή των Ελλήνων.

    «Κύριος στόχος μας, είναι να υπάρξει οριστική άρση των αστερίσκων και πλήρης πιστοποίηση των στοιχείων», ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδουν οι αγορές στο θέμα αυτό.

    Παράλληλα σημείωσε ότι ως ένα βαθμό η εξέλιξη αυτή είχε συνυπολογιστεί κατά την περίοδο κατάρτισης του μνημονίου και ότι για αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων, κάτι που όπως τόνισε θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

    Ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε εκ νέου τις μεγάλες ευθύνες που φέρουν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αφετηρία των όσων δεινών αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. «Οι πολίτες γνωρίζουν την απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τα λόγια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περιμένω από τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά να εξηγήσουν στη Eurostat γιατί το έλλειμμα δε βρίσκεται στο 9,9% όπως είχε ισχυριστεί και όχι εκεί που θα διαμορφωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει την Κοινωνία για νέα φορολογικά μέτρα. Μια καινούργια καταιγίδα, καινούργια λουκέτα, ασφυξία, ανεργία. Το δικό μας το αντίδοτο είναι ένα: Ανάπτυξη.Και ο Ελληνικός λαός, στις 7 Νοεμβρίου, αυτή τη σημαία της ανάπτυξης θα υψώσει. Και θα δείξει κόκκινη κάρτα στο ΠΑΣΟΚ και στα λαθεμένα μέτρα, στα οποία, δυστυχώς, επιμένει», η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά.

    Η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στα άλλα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin χθες και σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι υπήρξε τελική συμφωνία στο ζήτημα της ενίσχυσης, τόσο του προληπτικού, όσο και του αποτρεπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ.

    Ειδικότερα, ανέφερε ότι με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, το Ecofin θα αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία αν ένα κράτος βρίσκεται σε πορεία δημοσιονομικού εκτροχιασμού και στην περίπτωση αυτή θα το ειδοποιεί να λάβει όλα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα μέσα στο διάστημα ενός εξαμήνου.

    Επιπλέον, ο Υπουργός τόνισε ότι το αναθεωρημένο Σύμφωνο θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, σημειώνοντας ότι η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το χρέος του ιδιωτικού τομέα μιας χώρας.

    Ο υπουργός, χαιρέτησε, εξάλλου τη συμφωνία που επετεύχθη στο σημερινό Ecofin, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των επενδυτικών κεφαλαίων στην ΕΕ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόταση περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

    Τέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος για την προοπτική δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων στη ζώνη του ευρώ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν στη γαλλογερμανική πρόταση και τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι ο μηχανισμός αυτός προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους μιας χώρας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχειτκές ειδήσεις: Στο 3,75% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων

    Είδηση: 43199

    [17] Προσπάθεια για ευνοϊκότερο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

    Τριτη, 19 10 2010 15:58

    Τη δυνατότητα να γίνει πιο ευνοϊκό το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για τους οικονομικά ασθενέστερους καταναλωτές, εξετάζει η κυβέρνηση. Για το σκοπό αυτό, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη έχει καταθέσει σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανακοινώνοντας την Τρίτη το σχεδιασμό για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που περιλαμβάνει τη διασύνδεση όλων των νησιών της χώρας με το ηπειρωτικό σύστημα, η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε όσο το δυνατό περισσότεροι να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο και να έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος από 10 έως 20%. Το υπουργείο καλεί τους καταναλωτές να καταθέσουν αιτήσεις στη ΔΕΗ, από την οποία ζήτησε να εξαλείψει γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση για πολίτες που θέλουν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο. Παράλληλα, έως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν διευθετηθεί εκκρεμότητες όπως η περίπτωση ενοικιαστών που δεν εχουν λογαριασμό στο όνομά τους.

    Υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό τιμολόγιο

    Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης δεσμεύθηκε ότι ως το τέλος του χρόνου θα λυθούν όλες οι εκκρεμμότητες προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή του από 1- 1- 2011.

    Παράλληλα, κάλεσε τους δικαιούχους (υπολογίζονται σε 1,2 εκατ. πελάτες) να υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο στη ΔΕΗ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν περισσότεροι καταναλωτές.

    Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό τιμολόγιο είναι 10-20 % φθηνότερο από το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και απευθύνεται σε άνεργους, πολύτεκνους και νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

    Επενδύσεις ύψους 16,4 δισ. θα φέρουν οι ΑΠΕ

    Έως το τέλος Νοεμβρίου θα ολοκληρώσει η ΔΕΗ την καταγραφή των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που έχουν υποβληθεί ανά την Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσες από τις αιτήσεις αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν, δεδομένης της χωρητικότητας των δικτύων.

    Η στρατηγική της κυβέρνησης για τις ΑΠΕ προβλέπει επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ ως το 2020 σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα, (μεταξύ αυτών για τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου), ενώ για την επόμενη χρονιά προβλέπεται, με συντηρητικούς υπολογισμούς, ότι θα τεθούν σε λειτουργία περί τα 500 μεγαβάτ αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων, από 140 εφέτος.

    Παρουσιάζοντας το στρατηγικό σχέδιο για τις ΑΠΕ, η κα Μπιρμπίλη επανέλαβε ότι τα φωτοβολταϊκά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επένδυση και όχι ως «κότα που γεννά χρυσά αυγά».

    Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ, από αγρότες και λοιπούς επενδυτές υπολογίζονται σε 20.000 οι οποίες θα ξεκαθαριστούν ως το Νοέμβριο αφού αποτυπωθεί το δυναμικό απορρόφησης των δικτύων ανά νομό και περιφέρεια. Προτεραιότητα όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση θα έχουν οι αγρότες και οι υπόλοιπες αιτήσεις θα εξεταστούν με σειρά προτεραιότητας.

    Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, ο τομέας των ΑΠΕ θα φέρει επενδύσεις ύψους 16,4 δισ. ευρώ σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, άλλα 4-5 δισ. για κατασκευή διασυνδέσεων, ενώ θα δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας ως το 2020, οπότε το 20 % της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα πρέπει να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές.

    Στο Αιγαίο οι διασυνδέσεις που προωθούνται αφορούν:

    Κυκλάδες (Σύρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο), έργο που είναι σε φάση διακήρυξης από τη ΔΕΗ

    ΝΑ Αιγαίο (Καβάλα-Λήμνο-Λέσβο-Χίο-Εύβοια)

    Κρήτη και Δωδεκάνησα.

    Ήδη για τη διασύνδεση της Κρήτης θα εξετασθεί αύριο από την Ολομέλεια της ΡΑΕ πρόταση ιδιωτικού ομίλου για κατασκευή αιολικών ισχύος 1000 MW που συνοδεύεται από πρόταση για διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, ενώ έχει κατατεθεί και δεύτερη αίτηση για την ίδια ισχύ από άλλο όμιλο.

    Οι διασυνδέσεις θα κατασκευάζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Διαχειριστή του Συστήματος, με συμμετοχή στο κόστος των ιδιωτών που θα τις χρησιμοποιούν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το κόστος των επενδύσεων σε ΑΠΕ, δεδομένου ότι η καθαρή ενέργεια επιδοτείται από τους καταναλωτές μέσω του τέλους Ανανεώσιμων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η κα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το τέλος ΑΠΕ στη χώρα μας είναι χαμηλό, αλλά στόχος είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση για τους καταναλωτές, ή αυτή να είναι οριακή.

    Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο θα δημοπρατήσει το 2011 τα αδιάθετα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της περιόδου 2010-2013 και τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν (εκτιμώνται σε 120 - 150 εκατ. ευρώ) θα διοχετευθούν στο λογαριασμό των ΑΠΕ.

    Τέλος, για την επένδυση σε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό η υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία από τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να εγκριθεί η άδεια παραγωγής.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43196

    [18] Μέτρα ανάχωμα για την ανεργία και την ενίσχυση της απασχόλησης

    Τριτη, 19 10 2010 14:32

    Πέντε στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης περιλαμβάνει το σχέδιο συνολικού κόστους 2,6 δισ., με αποδέκτες 670.000 εργαζομένους και ανέργους, που παρουσίασε στους κοινωνικούς εταίρους ο Πρωθυπουργός. Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την ανεργία το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει «ενεργητικές πολιτικές» και όχι απλά πολιτικές στήριξης των ανέργων.

    Πρόγραμμα μαμούθ

    Δεκαεπτά προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ ύψους 2,6 δισ., με αποδέκτες 670.000 εργαζόμενους και ανέργους, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε σήμερα με τους κοινωνικούς φορείς.

    Τονίζοντας ότι η ανεργία αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας ο πρωθυπουργός έθεσε πέντε στόχους για την αντιμετωπισή της:

    τη διατήρηση θέσεων εργασίας και την προσαρμοστικότητα των επιχειρήσεων. Προς τούτο θα στηριχθούν οικονομικά, επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση, για να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να προσαρμόσουν στις νέες συνθήκες το εργατικό τους δυναμικό και να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, μειώνοντας έτσι το λειτουργικό τους κόστος, όπως τόνισε.

    Η ένταξη νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας μέσω τοπικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων, ή μέσω προγραμμάτων στήριξης νέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

    η επανένταξη ανέργων μέσω ολοκληρωμένων προγράμματων για ανέργους επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, αλλά και χορήγηση "επιταγής επανένταξης" ανέργων αντί για "το κλασικό επίδομα εργασίας".

    η ένταξη στην αγορά εργασίας και υποστήριξη των γυναικών

    η στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως αποφυλακισμένων ή τοξικοεξαρτημένων για τους οποίους προβλέπεται και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

    Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στα προγράμματα θα γίνεται αρχικά ηλεκτρονικά μέσω των δομών του ΟΑΕΔ και στη συνέχεια μέσω των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Από τα 17 προγράμματα τα 10 έχουν ξεκινήσει ήδη την υλοποίησή τους ενώ 7 πρόκειται να αρχίσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία δομών σχεδιασμού και αξιολόγησης αυτών των προγραμμάτων και θα προχωρήσει και σε διεθνή συνεργασία με τον Σουηδό Γιοακίμ Πάλμε, τον ΟΟΣΑ και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για την αξιολόγηση και την καταλληλότητα των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνει καταγραφή όλων των προνοιακών επιδομάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στην οικονομία εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας και είπε ότι, παρά τις δυσκολίες, για πρώτη φορά πνέει άνεμος αλλαγής.

    «Βρισκόμαστε στο σημείο που ή αποφασίζουμε να πάμε μπροστά ή γυρνάμε πίσω στη χρεοκοπία, ή ολοκληρώνουμε την προσπάθεια ή την αφήνουμε να πάει χαμένη», υπογράμμισε και τόνισε πρώτος στόχος για να πετύχει η προσπάθεια είναι μια κοινωνία με συνοχή, ενότητα και σιγουριά και χαρακτήρισε την ανεργία ως υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για την κοινωνία.

    «Η ανεργία είναι συνέπεια μιας οικονομίας που αργοπέθαινε, καθώς είχαμε σβησμένες τις μηχανές της ανάπτυξης, ενώ δεν είχαμε προχωρήσει και σε αλλαγή αναπτυξιακού μοντέλου», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για εσωστρεφείς επιχειρήσεις που στηρίζονταν στις επιδοτήσεις, την κατανάλωση και την παρασιτική επιβίωση.

    «Η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και σε αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας στις διεθνείς αγορές», επισήμανε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών, τονίζοντας, ότι η προοπτική εξαρτάται από τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων η οποία προϋποθέτει την αναγνώριση της κρισιμότητας της περίστασης και τη λήψη αποφάσεων που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην κοινωνική συνοχή και την πρόοδο.

    Κατσέλη: Μέτρα ανάχωμα

    «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους κοινωνικούς εταίρους για να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα ανάχωμα στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας μας που είναι η ανεργία», τόνισε η Λούκα Κατσέλη παρουσιάζοντας τα 17 προγράμματα δράσεις του ΟΑΕΔ. «Πρόκειται για ένα δίχτυ προστασίας που έχει σαν πρώτο στόχο την ανάσχεση των απολύσεων, και σαν δεύτερο την ενίσχυση της εργασίας» είπε η υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι τα προγράμματα θα είναι στοχευμένα «ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ» και τόνισε ότι ο στόχος είναι ο ΟΑΕΔ να γίνει βασικός πυλώνας της πολιτικής για την στήριξη της εργασίας.

    Ο αναπληρωτής υπoυργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης σημείωσε ότι με τις νέες δράσεις «μετατοπίζεται το κέντρο βάρους από την επιδότηση της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας», ενώ ο διευθυντής του ΟΑΕΔ κ. Ηλίας Κικίλιας, τόνισε ότι «ο σχεδιασμός των προγραμμάτων ήταν διαφορετικός από εκείνον των προηγουμένων εφόσον στη διαβούλευση που προηγήθηκε συμμετείχαν και οι κοινωνικοί εταίροι οι οποίοι θα έχουν συμμετοχή και στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων».

    Θετική η ανταπόκριση των εταίρων

    Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου έτυχαν της θετικής αποδοχής των κοινωνικών εταίρων.

    «Είναι ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα που μπορεί να δώσει σημαντικά αποτελέσματα και είναι απολύτως απαραίτητο να το υποστηρίξουν όλοι. Δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στον αναπτυξιακό νόμο», τόνισε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (Ο.Κ.Ε).

    «Σε αυτή την εποχή του σκληρού μνημονίου και της λιτότητας, η κρίση έχει μετατραπεί σε κρίση απασχόλησης. Εμείς υποστηρίζουμε κάθε πρόγραμμα που στηρίζει την απασχόληση. Ζητήσαμε την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και την επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του, καθώς και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων. Ζητήσαμε ακόμη κατά προτεραιότητα να επιστραφεί το δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους και σε όσους έχουν απολαβές κάτω των 1000 ευρώ. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα μνημόνιο ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

    «Είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχουν τέτοια προγράμματα πολύπλευρα και εκτεταμένα. Ασφαλώς η μόνη ουσιαστική λύση είναι η ανάπτυξη , η μείωση της σπατάλης κ των φόρων κ η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φαστ τρακ για την επιχειρηματικότητα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

    «Η μάχη θα πρέπει να δοθεί με μέτρα σαν και αυτά αλλά και με μέτρα που θα επαναλειτουργήσουν την παραγωγική μηχανή της χώρας. Θέσαμε στον πρωθυπουργό και το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των εμπόρων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.

    «Είναι ένα πρόγραμμα μαμούθ που δίνει ανάσα κ αισιοδοξία κ ίσως είναι το αντίδοτο κ για τα λουκέτα και για τις απολύσεις. Εμείς προτιμούμε ο καταναλωτής να είναι εργαζόμενος και όχι άνεργος», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

    Εξαιρετικά, χαρακτήρισε τα μέτρα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος τόσο από την πλευρά των εργαζόμενων, όσο και των επιχειρήσεων. Όπως είπε το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε επιδοτεί την εργασία και όχι την ανεργία, συμπληρώνοντας ότι θα ξεβολέψει εκείνους που ήταν βολεμένοι με τα επιδόματα ανεργίας.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Δριμεία κριτική άσκησε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης, που χαρακτήρισε τα μέτρα ξαναζεσταμένα εσπευσμένα και χωρίς αντίκρισμα και χωρίς ελπίδα.

    «Τα μέτρα που εξαγγέλλει σήμερα η κυβέρνηση εσπευσμένα, για την αντιμετώπιση της Ανεργίας είναι:

    Μέτρα ξαναζεσταμένα, χρησιμοποιημένα αρκετές φορές στο παρελθόν.

    Προγράμματα του ΟΑΕΔ, που έχουν εξαγγελθεί επανειλλημένα τον τελευταίο χρόνο.

    Μέτρα χωρίς αντίκρισμα, χωρίς ελπίδα.

    Μοναδική καινοτομία, η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών. Πρόκειται για ένα μέτρο, που η ευρωπαϊκή του εμπειρία είναι αρνητική, αφού όπου εφαρμόστηκε δεν έφερε αποτελέσματα», τόνισε.

    Έντονη κριτική άσκησαν τα κόμματα της αριστεράς.

    «Με νέα ψέματα και απατηλές υποσχέσεις ο πρωθυπουργός προσπαθεί για άλλη μια φορά να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και τους άνεργους μπροστά στις εκλογές. Είναι μεγάλο ψέμα ότι οι απώλειες των εργαζομένων είναι προσωρινές και ότι η κυβέρνηση θα τις αποκαταστήσει. Τα μέτρα που πάρθηκαν όπως η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, τα 40 χρόνια για ασφάλιση, η κατάργηση της 5ετίας για τις γυναίκες, η ανατροπή εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η ελευθερία στις απολύσεις και άλλα, δεν είναι προσωρινά. Είναι κρατικές πολιτικές υπέρ της πλουτοκρατίας», ανέφερε το ΚΚΕ.

    «Ο πρωθυπουργός, αντί να δώσει δουλειές και στήριξη στους ανέργους που παράγει σωρηδόν η πολιτική του, πρόσφερε σήμερα νέα προκλητικά δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την ανεργία είναι υποκριτικό, γιατί οι κατεδαφιστικές πολιτικές του μνημονίου που συνυπέγραψε και εφαρμόζει, δηλαδή η μείωση των μισθών, η συρρίκνωση των δημοσίων επενδύσεων και οι νέοι φόροι δημιουργούν στρατιές ανέργων», τόνισε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η στήριξη των ανέργων

    Είδηση: 43193

    [19] Στο 3,75% το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων

    Τριτη, 19 10 2010 14:22

    Κεφάλαια ύψους 1,17 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,75%, από 3,98% που ήταν στην προηγούμενη έκδοση της 21ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,674 δισ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 5,19 φορές. Στην προηγούμενη δημοπρασία ο συντελεστής κάλυψης είχε διαμορφωθεί στο 6,25. Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρο Χριστοδούλου, πάνω από το 50% της σημερινής δημοπρασίας απορρόφησαν οι ξένοι επενδυτές. Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε καμία προμήθεια.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43192

    [20] Ίσως και σήμερα η ανακοίνωση του νέου προέδρου του ΟΤΕ

    Τριτη, 19 10 2010 12:53

    Ο αντικαταστάτης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη, ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του σημερινού ΔΣ του ΟΤΕ. Το θέμα εξετάστηκε και στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής της Ντόϊτσε Τέλεκομ την προηγούμενη εβδομάδα και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ελληνικό δημόσιο επιθυμεί ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, που θα καταλάβει και τις δύο θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ. Μεταξύ των επικρατέστερων ονομάτων είναι ο σημερινός εκτελεστικός διευθυντής του ΟΤΕ Ιορδάνης Αϊβάζης και ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote Μιχάλης Τσαμάζ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 43178

    [21] Έκθεση ζωγραφικής Κων/νου Κερεστετζή

    Τριτη, 19 10 2010 12:11

    Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Κερεστετζή στο μεγάλο εικαστικό γεγονός της Κωνσταντινούπολης, «Τuyap Istanbul Art Fair», στην Αίθουσα Τέχνης Γαβράς. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2010. Ο καλλιτέχνης εγκαταστάθηκε στο Φανάρι μετά τη δεύτερή του επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Το Φανάρι είναι μια γειτονιά, που φέρει ανεξίτηλες τις ιστορικές μνήμες και τις ενθυμήσεις των Ελλήνων χωρίς όμως να αποπνέει πια την αστική αίγλη που διέθετε τον 19ο αιώνα. Σήμερα, ωστόσο, βιώνει εκεί κανείς μια πιο ταπεινή, απλή καθημερινότητα. Αυτή επέλεξε ο Κωνσταντίνος να απεικονίσει στα έργα του, να στήσει το καβαλέτο του απέναντί της, στους δρόμους, και να την αποτυπώσει με ειλικρίνεια και αμεσότητα.

    Ο Κ. Κερεστετζής ενσωματώθηκε στη ζωή της κοινότητας την οποία απεικόνισε. Υπήρξε για τους κατοίκους ο ζωγράφος που έστηνε το καβαλέτο του στο Φανάρι, έζησε ανάμεσα στους ανθρώπους που ζωγράφισε, έμεινε στα σπίτια που εικόνισε, περιδιάβηκε τους δρόμους που αποτύπωσε. Αυτή του η επιλογή προίκισε τα έργα με μια εξαιρετική ευαισθησία και ειλικρίνεια.

    Με την πινελιά του αναζητά την αλήθεια της εικόνας, προσεγγίζει την βαθύτερη ομορφιά των σπιτιών, την ανεμελιά των παιδιών, τα ίχνη των ανθρώπων στους δρόμους (μαγαζιά, αυτοκίνητα, απλωμένα ρούχα). Απεικονίζει τη ζωή που γνώρισε, διότι έχει κουβεντιάσει με τους μαγαζάτορες, έχει αστειευτεί με τα παιδιά, έχει παρατηρήσει τις καθισμένες στο πλατύσκαλο γυναίκες, που τον έχουν υποδεχτεί στα σπίτια τους.

    Το φως και το χρώμα, επιπλέον, απασχολούν πάντα το ζωγράφο. Σε αυτά του τα έργα, μάλιστα, τα χρώματα παίρνουν μια βαθιά ανατολίτικη απόχρωση. Σφύζουν από ζωντάνια και ένταση, καθώς αποδίδουν τη σπάνια όψη της γειτονιάς του Φαναριού, φιλτραρισμένη από το βλέμμα του δημιουργού. Κάθε πινελιά, κάθε απόχρωση εγγράφει στον καμβά μια πτυχή της καθημερινότητας, μια στιγμή της ημέρας, έναν εικαστικό προβληματισμό, όλα συνδεδεμένα σε ένα συγκροτημένο, ολοκληρωμένο σύνολο.

    Είδηση: 43127

    [22] Ευρωπαϊκή περιοδεία 2010: Άλκηστις Πρωτοψάλτη και Στέφανος Κορκολής

    Τριτη, 19 10 2010 10:34

    «Ένα Πιάνο - Μια Φωνή»... Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψει κανείς τι συμβαίνει όταν συναντιούνται επί σκηνής η μοναδική ερμηνεύτρια Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο ταλαντούχος συνθέτης Στέφανος Κορκολής. Μια λέξη μόνο αρκεί: Μαγεία... Μια φωνή που μας ταξιδεύει στα πιο αγαπημένα μας ακούσματα με τρόπο μοναδικό, ένα πιάνο που με μαεστρία «παίζει» αναπάντεχα μουσικά παιχνίδια και μια τόσο απτή χημεία μεταξύ τους, μεταδοτική και προκλητική, καλεί εμάς, τους θεατές, να μπούμε στο παιχνίδι και να παραδοθούμε στη μαγεία.

    Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής σε ένα πρόγραμμα λιτό, χωρίς περιτύλιγμα, τολμούν και αγγίζουν την πεμπτουσία της μουσικής και του τραγουδιού και μας χαρίζουν στιγμές μοναδικές αλλά και απόλυτα προσωπικές. Ένα πραγματικό ρεσιτάλ πιάνου-φωνής όπου τα παλιά μπλέκονται μελωδικά με τα καινούργια, οι μουσικές εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη και τα δεδομένα ανατρέπονται κάθε στιγμή.

    Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής αναπολούν, δημιουργούν, πειραματίζονται και, το πιο σημαντικό ίσως, περνάνε καλά και μοιράζονται μαζί μας την χαρά τους, το ταλέντο τους και την απίστευτη ενέργειά τους!!!

    Από τις 23 ως τις 31 Οκτωβρίου, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Στέφανος Κορκολής πρόκειται να συναντήσουν το Ευρωπαϊκό κοινό. Επτά παραστάσεις σε μεγάλα θέατρα και μουσικές σκηνές της Ευρώπης.

    Αναλυτικά

    23.10.10 DΓΌsseldorf - Savoy Theater

    24.10.10 Neu-Isenburg - Hugenottenhalle

    26.10.10 MΓΌnchen - Freiheizhalle

    27.10.10 ZΓΌrich - Volkshaus

    28.10.10 Stuttgart - Liederhalle

    30.10.10 Amsterdam - Melkweg

    31.10.10 Bruxelles - Palais des Beaux Arts

    Είδηση: 43081

    [23] Μεξικό: 20χρονη φοιτήτρια χρίστηκε αρχηγός της αστυνομίας

    Τριτη, 19 10 2010 19:01

    Μία 20χρονη φοιτήτρια διορίστηκε χθες, ελλείψει άλλου υποψηφίου, αρχηγός της αστυνομίας σε μία παραμεθόριο με τις ΗΠΑ πόλη του Μεξικού, η οποία μαστίζεται από τη βία και το οργανωμένο έγκλημα, ανακοινώθηκε σήμερα από τη δημαρχία της.

    Η Μαρισόλ Βάλιες, «ήταν η μόνη που αποδέχθηκε τη θέση της διευθύντριας της δημοτικής δημόσιας ασφάλειας στη Γουαδαλούπε», μία πόλη 10.000 κατοίκων στην Πολιτεία της Τσιουάουα, τόνισε η δημαρχία.

    Η νεαρή φοιτήτρια σπουδάζει εγκληματολογία στη Σιουδάδ Χουάρες-την πλέον επικίνδυνη πόλη στη χώρα, που μετρά ήδη 2.000 νεκρούς από την αρχή του χρόνου-η οποία απέχει 60 χλμ από τη Γουαδαλούπε, της οποίας ο δήμαρχος δολοφονήθηκε στις αρχές Ιουνίου.

    Πολλοί αστυνομικοί και στελέχη της δημοτικής αστυνομίας έχουν πέσει θύματα του κύματος βίας, ορισμένοι μάλιστα βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι. Μόνον την περασμένη εβδομάδα οι αρχές κατέγραψαν τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων στη Γουαδαλούπε, πόλη προ βρίσκεται πάνω στην κύρια δίοδο διακίνησης των ναρκωτικών προς το Τέξας των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με τις αρχές, η βία στην Τσιουάουα σχετίζεται με τον πόλεμο που έχει εκραγεί ανάμεσα στα καρτέλ ναρκωτικών της Χουάρες και της Σιναλόα για τον έλεγχο της τοπικής αγοράς και της διακίνησης προς τις ΗΠΑ.

    AΠΕ

    Είδηση: 43205

    [24] Όμερ - Μπαρτ: σε ποιό Θεό πιστεύουν;

    Τριτη, 19 10 2010 16:27

    Η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού αποφάνθηκε ότι τόσο ο εξώφθαλμος Όμερ Σίμπσον όσο και ο γιος του, Μπαρτ, είναι Καθολικοί και, επιπλέον, οι γονείς δεν θα πρέπει να φοβούνται να αφήνουν τα παιδιά τους να παρακολουθούν «τις περιπέτειες των μικρών κίτρινων ανθρώπων». «Λίγοι το γνωρίζουν και κάνει τα πάντα για να το κρύψει. Αλλά είναι αλήθεια: Ο Όμερ Τζ. Σίμπσον είναι Καθολικός», αναφέρει η εφημερίδα L'Osservatore Romano σε άρθρο της Κυριακής, με τον τίτλο «Ο Όμερ και ο Μπαρτ είναι Καθολικοί».

    Η εφημερίδα επικαλείται μελέτη ενός ιησουίτη ιερωμένου ενός επεισοδίου του 2005 με τίτλο «Ο Πατέρας, ο Υιός και ο Άγιος Προσκεκλημένος».

    Η μελέτη καταλήγει ότι «Οι Σίμπσονς συγκαταλέγονται στα λίγα προγράμματα για παιδιά, στα οποία η Χριστιανική πίστη, η θρησκεία και τα ερωτήματα για το Θεό είναι επαναλαμβανόμενα θέματα».

    Οι Σίμπσονς προσεύχονται πριν από το γεύμα τους και «με το δικό τους τρόπο πιστεύουν σε κάτι μεταθανάτιο», αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη τη μελέτη.

    Είναι η δεύτερη φορά που μια σειρά κινουμένων σχεδίων στην αμερικανική τηλεόραση, η οποία μεταδίδεται σε 90 χώρες, επαινείται από το Βατικανό. Ωστόσο, ο υπεύθυνος εκτέλεσης παραγωγής, Αλ Τζιν, δήλωσε στο Entertainment Weekly ότι ένιωσε «σοκ και δέος» με την άποψη αυτή και πρόσθεσε ότι η οικογένεια Σίμπσον πηγαίνει στην Πρεσβυτεριανή Πρώτη Εκκλησία του Σπρίνγκφιλντ.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 43198


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 November 2010 - 20:02:58 UTC