Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-10-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Παπανδρέου στο φόρουμ για τις «πράσινες επενδύσεις»
  • [02] Επίσκεψη Σαμαρά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα
  • [03] Αϊτή: Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης
  • [04] Ιράκ: 109.000 νεκροί από το 2003, σύμφωνα με τη WikiLeaks
  • [05] Παπαρήγα: «Υπερψηφίστε τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
  • [06] Ντιμπέιτ αρχηγών ζητά ο Αλέξης Τσίπρας
  • [07] Δριμεία επίθεση Καρατζαφέρη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ από τη Λάρισα
  • [08] Κλειστή την Κυριακή η Ομόνοια λόγω κατεδάφισης κτηρίου
  • [09] Προαστιακός: Αεροδρόμιο-Κιάτο σε 1ώρα και 15'
  • [10] Σπάρτη: Ακυρώθηκε ο συνδυασμός του Κ.Φούρκα
  • [11] Αφγανιστάν: Επίθεση Ταλιμπάν χωρίς θύματα σε κτήριο του ΟΗΕ
  • [12] Γαλλία: Ανυποχώρητα τα συνδικάτα- Την Τετάρτη η ψήφιση του ν/σ
  • [13] Ν. Κορέα: Κατά των τεχνητών υποτιμήσεων τάχθηκε η Ομάδα των «20»
  • [14] Ρέθυμνο: Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων οι προτάσεις του Υπ.Παιδείας για τα ΑΕΙ
  • [15] Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 36χρονης στην Κέρκυρα
  • [16] Άγνωστοι χτύπησαν το διευθυντή φυλακών ανηλίκων Αυλώνας
  • [17] Νέα επεισόδια στον Αγ. Παντελεήμονα
  • [18] Ένταση στην κατάληψη στο 8ο Λύκειο Βόλου
  • [19] Πληθώρα προβλημάτων σε Γυμνάσια, Λύκεια
  • [20] Θα ξεμείνουν από καύσιμα τα απορριμματοφόρα
  • [21] Σύλληψη στο Χορευτό για ναρκωτικά
  • [22] Ομιλητής ο Ιαβέρης σε εκδήλωση στην Τσαγκαράδα
  • [23] Εκτός εκλογών ο συνδυασμός Σαρλή
  • [24] 25χρονος νεκρός απο ναρκωτικά
  • [25] Στην Αλβανία συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας 37χρονης
  • [26] Σύσκεψη για την υγεία στη Δυτική Μακεδονία
  • [27] 4,5R στο νομό Γρεβενών
  • [28] Ασθενής σεισμική δόνηση στο νομό Γρεβενών

    [01] Ομιλία Παπανδρέου στο φόρουμ για τις «πράσινες επενδύσεις»

    Σαββατο, 23 10 2010 10:33

    Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι εμπόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας το πρωί του Σαββάτου, στο φόρουμ των «Πράσινων Επενδύσεων» που πραγματοποιείται στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Το φόρουμ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του κ. Παπανδρέου, από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και το Ινστιτούτο για την Κλιματική και Ενεργειακή Ασφάλεια. Η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, καθώς το παλιό έχει εξαντλήσει τα όριά του, επισήμανε ο πρωθυπουργός, και ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2015 θα γίνουν επενδύσεις, ύψους 45 δισ. ευρώ σε πράσινες υποδομές. Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να γλυτώσει την Ελλάδα από το φάσμα τής χρεοκοπίας και σήμερα προωθεί μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για να γίνει η οικονομία ανταγωνιστική.

    «Ανάπτυξη χωρίς τη μείωση μισθών»

    Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου είπε «αναλάβαμε πριν ένα χρόνο και βρεθήκαμε μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας, στον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα λιτότητας για να μειώσουμε το έλλειμμα. Καταφέραμε να γλυτώσουμε την Ελλάδα από το χείλος του γκρεμού, τώρα προωθούμε ριζικές μεταρρυθμίσεις. Δεν ήμασταν ανταγωνιστική οικονομία. Για να γίνουμε ανταγωνιστική οικονομία δεν θα γίνουμε με την κλασική μέθοδο της μείωσης των μισθών, αλλά με διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, δίνοντας αξία στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας».

    «Στη χώρα μας έχουμε τεράστιες ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε ήδη προωθήσει διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, fast track, για επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων και των έργων υποδομής. Απελευθερώνουμε την αγορά ενέργειας, όπου οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Το 2009 οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν μόλις 400 εκατ. ευρώ, το 2011 αναμένεται να τριπλασιαστούν σε 1,2 δισ.», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπεγράφη χθες, υπογραμμίζοντας ότι «σε μια περιοχή με έντονες αντιπαραθέσεις, πολιτικά προβλήματα και συγκρούσεις καταφέραμε να γεφυρώσουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις γύρω από έναν κοινό σκοπό». Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν ενεργεί μεμονωμένα αλλά προωθεί προτάσεις και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η επιβολή φόρου στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ο οποίος, είπε, μπορεί να αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης των πράσινων υποδομών και επενδύσεων στην πράσινη οικονομία.

    Επιπλέον μίλησε και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την μετατροπή της Ελλάδας σε οικονομία χαμηλών εκπομπών. Όπως η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά (που θα τα καταστήσει ενεργειακά ανεξάρτητα και θα αποφέρει, όπως είπε, εισόδημα στους κατοίκους), η κατασκευή των διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό δίκτυο για την απορρόφηση της ενέργειας, που θα συγχρηματοδοτηθεί από τους ιδιώτες, η θέσπιση νέων κανόνων ενεργειακής απόδοσης για όλα τα δημόσια κτίρια, η εφαρμογή προγραμμάτων ύψους 9,5 δις. Ευρώ για αστικές αναπλάσεις στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, τέλος, ότι η Μεσόγειος έχει τη δυνατότητα να καταστεί σημαντικός κόμβος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γεγονός που θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης, ενώ υπενθύμισε ότι την τελευταία διετία πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα προγράμματα στήριξης που διοχετεύθηκαν στην παγκόσμια οικονομία, αφορούσαν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα διεξαχθεί περιφερειακή σύσκεψη για την κοινωνική, αναπτυξιακή και αγροτική πολιτική, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει σε κοινωνικούς φορείς.

    Ομιλίες-παρεμβάσεις

    Στην απαραίτητη αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου των συγχρόνων κοινωνιών, ως επιτυχή επιλογή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην σπουδαιότητα της υπογραφής της Διακήρυξης για τη Συνεργασία των Μεσογειακών Κρατών αναφέρθηκε στην ομιλία της στο Φόρουμ Πράσινων Επενδύσεων η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

    «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό που ξεκίνησε εδώ, στην Αθήνα θα εξελιχθεί σε μία δυνατή συμμαχία με ισχυρή φωνή στη διεθνή πραγματικότητα, πιέζοντας για μία παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα»,είπε και συμπλήρωσε: «Οι πράσινες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν υψηλή οικονομική απόδοση και δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας συγκριτικά με τις συμβατικές τεχνολογίες. Οι προσδοκίες για μεγαλύτερες αποδόσεις στο μέλλον, έχουν δημιουργήσει μια έκρηξη των επενδύσεων σε ΑΠΕ, στις τεχνολογίες μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και άλλες πράσινες τεχνολογίες. Οι αγορές αυτές αναπτύσσονται ραγδαία και μαζί τους αυξάνεται και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για την απόσπαση του όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου τους. Αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες προσπαθούν, και κάποιες έχουν ήδη τοποθετηθεί στρατηγικά στις αγορές αυτές, με στόχο να εδραιώσουν ηγετικό ρόλο και να αποκομίσουν τα αναλογούντα κέρδη».

    Αναφέρθηκε στιςπαρεμβάσεις του ΥΠΕΚΑ όπως, μεταξύ άλλων, στη ψήφιση των νόμων για την ανακύκλωση, τις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια, θεμελιώνοντας έτσι, ένα στέρεο και διαφανές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διευρύνεται και θα ισχυροποιείται συνεχώς.

    Κλείνοντας η Υπουργός υπογράμμισε ότι κάτω από την ισχυρή πίεση των περιβαλλοντικών προβλημάτων και ιδιαίτερα της κλιματικής αλλαγής, «η παγκόσμια οικονομική ατμομηχανή έχει αρχίσει να αναπτύσσει ταχύτητα προς το νέο πράσινο προορισμό, οι συνθήκες έχουν αρχίσει να ωριμάζουν και στη χώρα μας. Η Κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί, έχει αναπτύξει και σταδιακά εφαρμόζει το σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη της χώρας μας. Η αναπτυξιακή πολιτική της Ελλάδας δεν μπορεί να παραμείνει μυωπική και κοντόφθαλμη. Διαφωνώ απόλυτα με τη λογική που μας παρουσιάζει δέσμιους παρωχημένων συνταγών. Εδώ μας δίνεται μία ευκαιρία και δεν θα τη χάσουμε».

    Παρεμβάσεις στο φόρουμ έκαναν ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Κοινοτική Επίτροπος, υπεύθυνη για θέματα ναυτιλίας και αλιείας της Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη.

    Ειδικότερα ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έχει μία διπλή πρόκληση, να σώσει τη χώρα δημοσιονομικά και να φτιάξει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Προανήγγειλε ότι αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την δημιουργία μιας νέας Τράπεζας που θα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Επείγει η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε στην ομιλία της υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Τίνα Μπιρμπίλη, διευκρινίζοντας ότι το σημαντικό δεν είναι εάν η οικονομία προσανατολιστεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά το πως θα γίνει αυτό.

    Πηγές: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43951

    [02] Επίσκεψη Σαμαρά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

    Σαββατο, 23 10 2010 12:11

    Στα Τρίκαλα περιοδεύει από το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε με το Νομάρχη και το Δήμαρχο της πόλης και επισκέφθηκε το εμπορικό κέντρο. Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό λέγοντας «σε ώρες μεγάλης και βαθιάς οικονομικής κρίσης, μια κυβέρνηση σοβαρή πρέπει να επενδύει στην αλήθεια και όχι στο ψέμα. Τα ψευτοδιλήμματα, τα οποία όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται να βάλει τις επόμενες μέρες ο κ. Παπανδρέου, θα πέσουν στο κενό».

    Ο κ. Σαμαράς, υπογράμμισε, «θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι εμείς αγωνιζόμαστε με ένα πρόγραμμα κοστολογημένο και αληθινό και δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε παρά μόνο την οικονομική πραγματικότητα, η οποία σήμερα έχει κάνει τον ελληνικό λαό πραγματικά να στενάζει».

    Τόνισε ότι και στα Τρίκαλα, «βλέπουμε παντού κόσμο, μαγαζιά να κλείνουν, η ανεργία να μεγαλώνει, η ελπίδα να σβήνει για μια βιοτεχνία, για ένα νέο παιδί που είχε ένα δικό του όνειρο, για μια οικογένεια που βλέπει να μην μπορεί να προγραμματίσει ούτε καν για το σήμερα. Επομένως θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρη η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Αγωνιζόμαστε με πρόγραμμα για την αλήθεια, και για το πώς θα βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Ο κ. Παπανδρέου, αγωνίζεται με το ψέμα, με την παραπληροφόρηση και προσπαθεί να βάλει ψευτοδιλήμματα. Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα ψευτοδιλήμματα θα πέσουν στο κενό», σημείωσε.

    Εξάλλου ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους κατοίκους των Τρικάλων να ψηφίσουν τον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον υποψήφιο δήμαρχο Τρικκαίων Μιχάλη Ταμήλο.

    Αναφερόμενος στις υποψηφιότητες των κ.κ. Αγοραστού και Ταμήλου, υποστήριξε πως «θέλω να γνωρίζετε ότι σήμερα μέσα από αυτή την περιοδεία είδα στα μάτια του κόσμου την αποφασιστικότητα, την πίστη και τη δύναμη παρά τις σκληρές ώρες που περνά σήμερα η πατρίδα και η οικονομία μας και είμαι για αυτό πολύ υπερήφανος».

    «Αλλά είμαι δύο φορές υπερήφανος γιατί βρίσκομαι εδώ μαζί με τον πρώτο περιφερειάρχη που θα βγάλει η Θεσσαλία, τον Κώστα Αγοραστό, αλλά βρίσκομαι ταυτόχρονα εδώ και με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει μάθει στη ζωή του να σχεδιάζει, να έχει όραμα να δημιουργεί και να έχει πίστη. Πραγματικά χαίρομαι που ξανά η πόλη θα βγάλει δήμαρχο τον πιο καλό δήμαρχο που έχει βγάλει ποτέ, τον Μιχάλη Ταμήλο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων, όπου σε ομιλία του, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της παράταξής του για έξοδο από την οικονομική κρίση, τόνισε: «Στο πρόγραμμα που θέλουμε να περάσουμε ως μήνυμα στον ελληνικό λαό για ανάκαμψη, γιατί πρώτα γίνεται η ανάκαμψη και μετά πάμε στην ανάπτυξη, είναι η επιδότηση 2% για δέκα χρόνια του στεγαστικού επιτοκίου».

    Αναλύοντας στη συνέχεια τί θα προσφέρει αυτή η προσπάθεια στην ελληνική οικονομία, ο κ. Σαμαράς είπε ότι "πρώτον θα φέρει πίσω περισσότερα χρήματα στο κράτος, μέσα από τους φόρους και δεύτερον, ένα μέσο στεγαστικό δάνειο διαρκεί περίπου είκοσι χρόνια για την αποπληρωμή του". Στα δέκα πρώτα χρόνια δίνουμε, τόνισε, με ευθύνη κοστολογημένων υπολογισμών, την επιδότηση του 2%.

    «Αυτό και μόνο θα μπορούσε να ξεκινήσει -συνέχισε- την αναπτέρωση του ηθικού της οικονομίας, η οποία αν αυτή τη στιγμή συνεχίσει την κατρακύλα, προβλέπω ότι θα στοιχίσει σε όλους ανεργία, χιλιάδες νέα παιδιά στους δρόμους. Και πρέπει να ξέρει κανείς, ότι αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί με την αύξηση της ανεργίας. Υπάρχουν, δηλαδή, μέσα, υπάρχουν τρόποι, χωρίς το κράτος να έχει δημοσιονομική επιβάρυνση, που είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα, τις μέρες αυτές, που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε συγκράτηση των δαπανών", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Ακόμα, είπε πως, όταν μπορεί, πηγαίνει στα Εργατικά Κέντρα, "γιατί συμβολικά είμαστε υποχρεωμένοι, να περνάμε από αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να περνάμε και από τα επιμελητήρια", γιατί σε αυτά, όπως τόνισε, "είναι που χτυπά η καρδιά της πραγματικής αγοράς, και της πραγματικής πιάτσας".

    Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στην Καρδίτσα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Αντ. Σαμαράς: Δήλωση μετανοίας ή εξαπάτηση των Ελλήνων το επίδομα;

    Είδηση: 43959

    [03] Αϊτή: Σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης

    Σαββατο, 23 10 2010 11:12

    Η κυβέρνηση της Αϊτής κήρυξε σήμερα, τη χώρα σε κατάσταση υγειονομικής εκτάκτου ανάγκης καθώς η επιδημία χολέρας που πλήττει τη χώρα έχει ήδη στοιχίσει περίπου σε 200 άτομα τη ζωή, ενώ έχει προσβάλλει άλλους 2.634. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα, με τη συμβολή διεθνών οργανώσεων αρωγής, για να ανακόψει την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί όλα τα μέσα και το ιατρικό προσωπικό που διαθέτει για να αντιμετωπίσει την επιδημία και κάλεσε τους πολίτες να λάβουν προληπτικά μέτρα.

    Σκηνές φρίκης

    Πάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από χολέρα στην περιοχή Αρτιμπονίτ, 80 χλμ. βόρεια του Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με Αϊτινούς αξιωματούχους. Οι οργανώσεις αρωγής και οι υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να εμποδίσουν την εξάπλωση της ασθένειας στα ασφυκτικά γεμάτα στρατόπεδα των αστέγων στην πρωτεύουσα. Ως τώρα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου 1,3 εκατ. άστεγοι ζουν ακόμα σε σκηνουπόλεις.

    Η επιδημία ίσως συνδέεται με τις πολύ κακές συνθήκες υγιεινής στη χώρα όπου οι υποδομές καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου ο οποίος κόστισε τουλάχιστον 200.000 ζωές, ισοπεδώνοντας την πρωτεύουσα.

    Ακόμα και πριν το σεισμό, η Αϊτή --η φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου-- αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα στις υποδομές και είχε πληγεί με σφοδρότητα από κυκλώνες τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αυτή είναι η πρώτη επιδημία χολέρας που καταγράφεται στη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου εδώ κι έναν αιώνα, ενώ η χώρα αυτή τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί με σφοδρότητα από κυκλώνες.

    Εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση που επισκέφθηκε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται ασθενείς έκανε λόγο για «σκηνές φρίκης» στην αυλή του, με σειρές ολόκληρες από ασθενείς, ξαπλωμένους στο χώμα, υπό βροχή, με βρόμικες κουβέρτες, καλυμμένους από περιττώματα, αλλά με την ελπίδα ότι θα τους σώσει ο ενδοφλέβιος ορός. Ο ίδιος περιέγραψε ότι στην επαρχία χωρικοί εκλιπαρούσαν να τους δώσουν καθαρό πόσιμο νερό.

    Ο υπουργός Υγείας Άλεξ Λάρσεν κάλεσε τους υποψήφιους στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την 28η Οκτωβρίου να αναστείλουν τις συγκεντρώσεις, τις περιοδείες και κάθε άλλη δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές. Παραμένει ασαφές αν η επιδημία θα έχει συνέπειες στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43955

    [04] Ιράκ: 109.000 νεκροί από το 2003, σύμφωνα με τη WikiLeaks

    Σαββατο, 23 10 2010 12:48

    Περίπου 110.000 άμαχοι Ιρακινοί σκοτώθηκαν από το 2003, έτος της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, μέχρι και τα τέλη του 2009. Αυτό αναφέρεται στα μυστικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού που δημοσίευσε τελικά η ιστοσελίδα WikiLeaks. Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι αμερικανικές δυνάμεις διέθεταν μία βάση δεδομένων, στην οποία κατέγραφαν νεκρούς και τραυματίες, έστω κι αν το αρνούνται δημόσια.

    Συγκλονιστικά στοιχεία

    Τα μυστικά αμερικανικά έγγραφα που απέκτησε η ιστοσελίδα WikiLeaks και αποκάλυψε την Παρασκευή το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, δείχνουν πως ο «πόλεμος προκάλεσε 285.000 θύματα, από τα οποία τουλάχιστον 109.000 είναι νεκροί», ανάμεσα στο 2003 και στα τέλη του 2009, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το 63% των νεκρών ήταν άμαχοι.

    Σύμφωνα με ένα νέο αμερικανικό απολογισμό που δημοσιεύθηκε διακριτικά στα τέλη Ιουλίου στην ιστοσελίδα της Κεντρικής Διοίκησης του Αμερικανικού Στρατού (Centcom), σχεδόν 77.000 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Αύγουστο του 2008, περίοδος η οποία ήταν η πιο αιματηρή σε επτά χρόνια πολέμου. Ανάμεσά τους, 63.185 άμαχοι και 13.754 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

    Εκατοντάδες αμάχους σκότωσε αδιακρίτως ο αμερικανικός στρατός στα οδοφράγματα που είχε στήσει. Ιρακινοί κρατούμενοι βασανίστηκαν από τις συμμαχικές δυνάμεις, ενώ Αμερικανοί στρατιώτες πολλές φορές ανατίναζαν ολόκληρες πολυκατοικίες εξαιτίας κάποιου ύποπτου αντάρτη στην ταράτσα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 2007, όταν ένα ελικόπτερο Απάτσι σκότωσε εν ψυχρώ δύο ύποπτους Ιρακινούς αν και οι ίδιοι προσπαθούσαν να παραδοθούν.

    Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο των εγγράφων, που καλύπτουν μία περίοδο, η οποία περιλαμβάνει και την τωρινή αμερικανική διοίκηση.

    «Υποστηρίζω σθεναρά ότι πρέπει να καταδικάσουμε ξεκάθαρα την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών από άτομα και οργανώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών, συνεργατών τους και πολιτών», είπε η Χίλαρυ Κλίντον.

    Στα έγγραφα αποκαλύπτεται και ο μυστικός πόλεμος του Ιράν μέσα στο Ιράκ. Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν φέρονται να παρείχαν εκπαίδευση και όπλα στους Ιρακινούς αντάρτες.

    Τα 400.000 έγγραφα που δημοσίευσε η Wikileaks έχουν τη μορφή αναφορών, οι οποίες είναι γραμμένες από στρατιώτες σε σκληρή γλώσσα φανερώνοντας όλη τη φρίκη του πολέμου..

    Σε μία έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2009, το ιρακινό υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι νεκροί είναι 85.694 και οι τραυματίες 147.195.

    Η ανεξάρτητη ιστοσελίδα Iraq Body Count εκτιμά από την πλευρά της πως ο αριθμός των αμάχων που σκοτώθηκαν από το 2003 είναι από 98.252 έως 107.235 άνθρωποι.

    Μία αμφισβητούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό περιοδικό The Lancet το 2006 ανέφερε πως ο πόλεμος κόστισε τη ζωή σε 655.000 Ιρακινούς, ένας αριθμός που υπερβαίνει όλες τις άλλες εκτιμήσεις.

    Σύμφωνα με έναν απολογισμό που στηρίζεται στην ανεξάρτητη ιστοσελίδα www.icasualties.org, 4.425 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ από το 2003.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Μια σημαντική ανακοίνωση υπόσχεται να κάνει αύριο ο ιστότοπος WikiLeaks

    Είδηση: 43965

    [05] Παπαρήγα: «Υπερψηφίστε τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

    Σαββατο, 23 10 2010 14:43

    Ενιαία ψήφο σε Δήμους και Περιφέρειες, ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα από τους πολίτες, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου σε συγκέντρωση στα Σεπόλια. Η γ.γ. του ΚΚΕ κάλεσε το λαό να καταδικάσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης", και επιτέθηκε σε ανεξάρτητες υποψηφιότητες οι οποίες, σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα λειτουργούν ως ανάχωμα στη δυναμική του, εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς, ασκώντας σκληρή κριτική κυρίως απέναντι στο Γιάννη Δημαρά, υποψήφιο Περιφεριάρχη Αττικής.

    Νωρίτερα η κα Παπαρήγα περιοδεύοντας στα Σεπόλια, συνοδευόμενη από τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Νίκο Σοφιανό, συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες της περιοχής, ακούγοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 43968

    [06] Ντιμπέιτ αρχηγών ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

    Σαββατο, 23 10 2010 17:32

    Στο δήμο Καισαριανής περιόδευσε το πρωί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σύριζα. Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αλέξη Μητρόπουλο επισκέφθηκαν το δημαρχείο, όπου συναντήθηκαν με τον υποψήφιο Δήμαρχο Σπύρο Τζόκα. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές ένα δημοψήφισμα αντίστασης ενάντια στο Μνημόνιο και ζήτησε τη διεξαγωγή ντιμπέιτ των πέντε πολιτικών αρχηγών.

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν ένα μήνυμα για το μέλλον του τόπου στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, το κόμμα του συνέβαλε στην πολιτικοποίηση των εκλογών.

    Αναφέρθηκε στην εκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου "ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν έχουν πολιτικό χρώμα. Συνέχισε λέγοντας ότι είναι δημοψήφισμα για τον "Καλλικράτη" και τώρα μας λέει ότι είναι δημοψήφισμα για τη χρεοκοπία ή τη σωτηρία της χώρας".

    "Εμείς ακριβώς αυτό λέμε: Ότι είναι ένα δημοψήφισμα αντίστασης στην κυρίαρχη εφαρμοζόμενη πολιτική που οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία", είπε ο κ. Τσίπρας.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 43976

    [07] Δριμεία επίθεση Καρατζαφέρη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ από τη Λάρισα

    Σαββατο, 23 10 2010 15:17

    Σε Λάρισα και Βόλο περιοδεύει από το πρωί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τα εθνικά θέματα. Ο κ. Καρατζαφέρης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν «χαστούκι» σε Παπανδρέου και Σαμαρά. «Οδηγούμαστε σε εκλογές με εκβιαστικά διλήμματα και είναι ανάγκη να πάμε σε εθνικό διάλογο γιατί μέχρι το Πάσχα αυτή η κυβέρνηση μεταξύ τρίτης και τέταρτης δόσης θα βρεθεί σε αδιέξοδο». Όσον αφορά το ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές είναι καλύτερα και θα βελτιωθούν περαιτέρω στις δύο εβδομάδες που απομένουν.

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι θα πάμε αναγκαστικά σε οικουμενική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές , γιατί μέχρι τις 4 Απριλίου οι εκλογές διεξάγονται με λίστα.

    Αυτό, σημείωσε μπορεί να βολεύει όλους, αλλά δυσκολεύει το ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι, το πολιτικό σύστημα καμώνεται ότι δεν έχει γνώση του κλίματος καταχνιάς εθνικής, κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης που υπάρχει. Πίσω από την ομίχλη και την καταχνιά, τόνισε, ελλοχεύουν τεράστιοι εθνικοί κίνδυνοι για την πατρίδα.

    Ανησυχώ, είπε χαρακτηριστικά, για το φόβο ενός πιθανού ακρωτηριασμού στο μέλλον της χώρας, βόρεια και ανατολικά. Δώσαμε το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας στον Γκρουέφσκι, δεχθήκαμε το όνομα «Μακεδονία - Βαρντάσκα» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Σχετικά με τη νέα επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, σχολίασε ότι έρχεται και τα παίρνει όλα και δεν δίνει τίποτα. Η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, ανέφερε, είναι γεγονός, και απορώ πως η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό έναν πρώην υπουργό των Εξωτερικών και έμπειρα στελέχη όπως ο Π. Μολυβιάτης δεν έχει συνειδητοποιήσει τι γίνεται. Ακόμη, ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι κυβέρνηση και Ερντογάν έχουν συμφωνήσει στην κατάργηση των 12 μιλίων και πάμε, όπως, είπε, σε μια μέση απόσταση. Η Τουρκία πέτυχε αυτό που ήθελε, σχολίασε.

    Τέλος, έκανε και μια αναφορά στο θέμα του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι ενώ μιλάμε για σκάνδαλο στο Βατοπέδι, όταν το δημόσιο έδωσε στην ιερά μονή εκτάσεις, στο θέμα του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, το δημόσιο δίνει περιουσία του Πολεμικού Ναυτικού και 80 εκατομμύρια πριμ. Πρόκειται, είπε ο κ. Καρατζαφέρης, για το μεγαλύτερο ισλαμικό κέντρο στην Ευρώπη. "Πού θα ανήκει;" αναρωτήθηκε." Στους σιίτες ή τους σουνίτες; Θα μεταφέρουμε τη Βαγδάτη εδώ";

    Πηγές: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43970

    [08] Κλειστή την Κυριακή η Ομόνοια λόγω κατεδάφισης κτηρίου

    Σαββατο, 23 10 2010 17:46

    Κλειστοί θα παραμείνουν την Κυριακή 24 Οκτωβρίου οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια, λόγω ελεγχόμενης κατεδάφισης του παλιού κτηρίου του ΝΑΤ στη συμβολή των οδών Βερανζέρου 47, Ξούθου και Μενάνδρου. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, λόγω της έκρηξης θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης οχημάτων μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι της Κυριακής 24 Οκτωβρίου.

    Οι ρυθμίσεις θα ισχύσουν για τις οδούς:

    - Βερανζέρου, μεταξύ Σωκράτους και Μάρνης

    - Μενάνδρου, μεταξύ Μάρνης και Γ' Σεπτεμβρίου

    - Ξούθου, μεταξύ Σωκράτους και Μενάνδρου

    - Σατωβριάνδου, μεταξύ Μάρνης και Σωκράτους

    - Κουμουνδούρου, μεταξύ Αγ. Κων/νου και Μάρνης

    - Χαλκοκονδύλη, μεταξύ Σωκράτους και Μάρνης

    Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο θα εκτελεστούν εργασίες καθαρισμού, συντήρησης ηλεκτροφωτισμού και καθαρισμού των φρεατίων στις υπόγειες διαβάσεις αυτοκινήτων Μεσογείων-Κατεχάκη, Κηφισίας-Φάρος Ψυχικού, Κηφισίας-Σίδερα Χαλανδρίου, Κηφισίας-Παράδεισος Αμαρουσίου και Κηφισίας-ΟΤΕ Αττική Οδός. Οι εργασίες θα διαρκέσουν από τις 6:00 έως τις 19:00 της ίδιας μέρας και η κυκλοφορία των οχημάτων θα περιορίζονται κάθε φορά σε μία λωρίδα ανά διεύθυνση.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 43977

    [09] Προαστιακός: Αεροδρόμιο-Κιάτο σε 1ώρα και 15'

    Σαββατο, 23 10 2010 20:17

    Συντομεύει κατά 20' από το Σάββατο 30 Οκτωβρίου ο χρόνος που απαιτείται για το δρομολόγιο του Προαστιακού προς Κόρινθο, καθώς ξεκινάει η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Άνω Λιόσια-Κιάτο, ενώ δεν θα γίνεται μετεπιβίβαση στα Άνω Λιόσια. Τα σημερινά τρένα θα αντικατασταθούν από Desiro ηλεκτροκίνητα που έχουν και μεγαλύτερη χωρητικότητα. Συγκεκριμένα από τις 30 Οκτωβρίου η διαδρομή από τα Άνω Λιόσια ως το Κιάτο, μήκους 90 χλμ., αντί για μια 1 και 10 λεπτά, θα πραγματοποιείται σε 50 λεπτά. Η συχνότητα των δρομολογίων, αντί ανά μία ώρα, θα είναι ανά 15 λεπτά.

    Η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Άνω Λιόσια-Κιάτο, θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα 7,5 εκατομμυρίων επιβατών, που ετησίως επιλέγουν τον Προαστιακό για τις μετακινήσεις τους.

    Τα δρομολόγια θα πραγματοποιούν τα οκτώ ηλεκτροκίνητα desiro που τώρα δρομολογούνται στο τμήμα Άνω Λιόσια-Αεροδρόμιο, το μόνο μέχρι τώρα ηλεκτροκινούμενο τμήμα του Προαστιακού στο λεκανοπέδιο.

    Όταν ηλεκτροκινηθεί το τμήμα Άνω Λιοσίων-Κιάτο ο επιβάτης που φτάνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος θα φτάνει στο Κιάτο σε 1:15' χωρίς μετεπιβίβαση, ενώ τώρα για την ίδια διαδρομή απαιτούνται τουλάχιστον δυο ώρες, όταν ο επιβάτης βρει αμέσως ανταπόκριση στα Λιόσια).

    Η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Άνω Λιόσια-Κιάτο καθυστέρησε δυο χρόνια. Κυριότερα εμπόδια υπήρξαν οι δολιοφθορές και οι κλοπές καλωδίων χαλκού κατά μήκος των γραμμών αλλά και τεχνικά προβλήματα που ανέκυπταν κατά διαστήματα, όπως αυτό με τα καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ, που έπρεπε να βρίσκονται σε συγκεκριμένες αποστάσεις ασφαλείας από την ηλεκτροκίνηση.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 43978

    [10] Σπάρτη: Ακυρώθηκε ο συνδυασμός του Κ.Φούρκα

    Σαββατο, 23 10 2010 17:10

    Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης που συνεδρίασε σήμερα Σάββατο για να επικυρώσει τους συνδυασμούς που είχαν κατατεθεί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο συνδυασμός του νυν νομάρχη Λακωνίας Κώστα Φούρκα, με την επωνυμία "Σπάρτη-Νέα εποχή", που έθετε υποψηφιότητα για το δήμο Σπάρτης, ακυρώθηκε με ψήφους 2-1, γιατί κατατέθηκε εκπρόθεσμα κατά 13 δευτερόλεπτα, μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής. Ως εκ τούτου, ο συνδυασμός δεν θα συμμετάσχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 43974

    [11] Αφγανιστάν: Επίθεση Ταλιμπάν χωρίς θύματα σε κτήριο του ΟΗΕ

    Σαββατο, 23 10 2010 16:47

    Τέσσερις Ταλιμπάν βομβιστές αυτοκτονίας, μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες και αστυνομικούς, επιτέθηκαν στο κύριο συγκρότημα των Ηνωμένων Εθνών στο δυτικό Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι, αλλά δεν υπήρξαν απώλειες ανάμεσα στο προσωπικό του ΟΗΕ. Η επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον του συγκροτήματος στη Χεράτ, εμπορικό κέντρο και μεγαλύτερη πόλη στα δυτικά της χώρας, όπου οι Ταλιμπάν και άλλοι μουσουλμάνοι εξεγερμένοι δεν είναι συνήθως τόσο ενεργοί. Πρόκειται για τη σοβαρότερη επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Εθνών από πέρυσι και θα προκαλέσει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια σε μία πόλη που αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν πως θα μπορούσε να είναι μία από τις πρώτες στις οποίες θα παραδοθεί η ευθύνη της ασφάλειας από τα ξένα στρατεύματα στις αφγανικές δυνάμεις.

    "Το συμβάν έληξε και δεν υπάρχουν απώλειες του ΟΗΕ", δήλωσε ο Κιέραν Ντόιγερ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Καμπούλ. Ένας επιτιθέμενος πυροδότησε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο στην πύλη του συγκροτήματος, άλλοι δύο ανατινάχθηκαν και ένας τέταρτος πυροβολήθηκε από την αστυνομία μέσα στο κτίριο προτού πυροδοτήσει τη βόμβα που μετέφερε, δήλωσε ο κυβερνήτης της Χεράτ, Μοχάμαντ Νταβούντ Σάμπα. Κάποιοι ήταν ντυμένοι με ολόσωμη μπούρκα η οποία φοριέται από πολλές Αφγανές και άλλοι φορούσαν αστυνομικές στολές, δήλωσε η αστυνομία.

    Μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του Αφγανιστάν, με πληθυσμό περίπου τριών εκατομμυρίων, η Χεράτ είναι υπό τη διοίκηση ιταλικών στρατευμάτων και απολαμβάνει σχετική ηρεμία σε σχέση με άλλα τμήματα της χώρας.

    Νωρίτερα φέτος, ο περιφερειακός διοικητής του ΝΑΤΟ είπε πως κάποιες περιοχές εντός της Χεράτ είναι έτοιμες για τη μεταφορά της ευθύνης ασφαλείας στις τοπικές δυνάμεις. Ένας τοπικός διοικητής των Ταλιμπάν, ο Μουλάχ Μπιλάλ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εκ μέρους της οργάνωσης. Ένας μαχητής ανατινάχθηκε και άλλοι εισήλθαν στο κτίριο, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση εναντίον του ΟΗΕ από τον Οκτώβριο του 2009, όταν μαχητές επιτέθηκαν εναντίον ξενώνα του ΟΗΕ στην Καμπούλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε αλλοδαποί υπάλληλοι του ΟΗΕ. Η επίθεση εκείνη οδήγησε στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να απομακρύνουν εκατοντάδες αλλοδαπούς εργαζόμενους από την περιοχή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43972

    [12] Γαλλία: Ανυποχώρητα τα συνδικάτα- Την Τετάρτη η ψήφιση του ν/σ

    Σαββατο, 23 10 2010 14:11

    Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό, κρατά κλειστά τα διυλιστήρια της χώρας, προκαλώντας ελλείψεις σε καύσιμα, κυρίως στη βορειο-δυτική Γαλλία. Το νομοσχέδιο θα εγκριθεί οριστικά την Τετάρτη. Πάντως ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Ντομινίκ Μπισερό διαβεβαίωσε ότι, παρά τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, η τροφοδοσία του δικτύου των γαλλικών αυτοκινητοδρόμων σε καύσιμα είναι πλήρης σήμερα, πρώτη ημέρα των σχολικών διακοπών.

    Την Τετάρτη η ψήφιση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό

    Τα πρατήρια καυσίμων των αυτοκινητοδρόμων τροφοδοτούνται σήμερα κατά προτεραιότητα, πρώτη ημέρα των σχολικών διακοπών, ενώ η κίνηση των σιδηροδρόμων βελτιώθηκε, με τουλάχιστον 8 στα 10 τρένα μεγάλης ταχύτητας να βρίσκονται στην κυκλοφορία και με σχεδόν κανονικά δρομολόγια στις διεθνείς διαδρομές.

    Την ίδια ώρα η κατάσταση παραμένει τεταμένη, την επομένη της ψήφισης από τη Γερουσία του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, το οποίο θα ψηφιστεί την Τετάρτη.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι Γάλλοι απεργοί

    Είδηση: 43967

    [13] Ν. Κορέα: Κατά των τεχνητών υποτιμήσεων τάχθηκε η Ομάδα των «20»

    Σαββατο, 23 10 2010 13:58

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των «20» συμφώνησαν σήμερα να περιορίσουν τις ανισορροπίες των εξωτερικών ισοζυγίων και να απόσχουν από επεμβάσεις για την υποτίμηση των νομισμάτων τους, ώστε να υποστηρίξουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στην Κιεντζού της Νότιας Κορέας, μετά από διήμερες συνομιλίες.

    Στις 11-12 Νοεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής των «20»

    Όπως επισημαίνεται στο τελικό ανακοινωθέν, οι χώρες- μέλη της Ομάδας των «20» θα λάβουν σύνολο μέτρων για τον περιορισμό των ανισορροπιών για τη διατήρηση των ισοζυγίων τους σε ανεκτά επίπεδα.

    Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες απηύθυναν έκκληση για συστήματα ισοτιμιών «που θα καθορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τους νόμους της αγοράς» και για «αντίσταση σε όλες τις μορφές προστατευτισμού».

    «Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά κατά τρόπο εύθραυστο και άνισο. Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία και χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι μη συντονισμένες κινήσεις θα οδηγήσουν στα χειρότερα των αποτελεσμάτων. Η συνεργασία μας είναι ουσιαστικής σημασίας», επισημαίνουν οι «20» μετά την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης της συνόδου κορυφής της Ομάδας των «20» που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Νοεμβρίου στη Σεούλ.

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 43966

    [14] Ρέθυμνο: Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων οι προτάσεις του Υπ.Παιδείας για τα ΑΕΙ

    Σαββατο, 23 10 2010 17:24

    "Οφείλουμε στα παιδιά μας, οφείλουμε στο μέλλον της Ελλάδας μια αλλαγή στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση", τόνισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, προσερχόμενη το απόγευμα στην 65η Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Ρέθυμνο. Η Υπουργός υπογράμμισε ότι "θέλουμε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα με ποιότητα, λογοδοσία, αξιοκρατία, εξωστρέφεια, κυρίως όμως θέλουμε σπουδές με αξία και πτυχία με αντίκρισμα για τα παιδιά μας" και με αυτό το στόχο καταθέτουμε σήμερα προτάσεις.

    "Ξεκινάει ένας διάλογος με συγκεκριμένες φάσεις, με χρονοδιάγραμμα, ώστε η εθνική στρατηγική για την Παιδεία να μη γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαλότητας. Σε αυτό το μεγάλο έργο θα κριθούμε όλοι μας από τη συμμετοχή μας και όχι από την άρνησή μας", πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου.

    Η κα Διαμαντοπούλου θα παρουσιάσει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το νέο νόμο πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ.

    Επεισόδια στο Ρέθυμνο

    Στο μεταξύ μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών σημειώθηκαν αργά το μεσημέρι στο Ρέθυμνο, 300 μέτρα από το ξενοδοχείο όπου διεξάγεται η 65η Σύνοδος των Πρυτάνεων.Όλα ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές, πραγματοποιώντας την προγραμματισμένη πορεία τους προς το χώρο διεξαγωγής της Συνόδου, προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στο ξενοδοχείο, χρησιμοποιώντας καδρόνια, αυγά και γιαούρτια, τα οποία εκτόξευσαν προς τους αστυνομικούς. Αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ συνελήφθησαν τέσσερα άτομα.

    Ο διαδηλωτές αποχώρησαν προς την πόλη του Ρεθύμνου. Εκεί, ορισμένοι που αποκόπηκαν από την πορεία, προκάλεσαν μικρές φθορές σε αυτοκίνητα. Το κλίμα νωρίς το απόγευμα στην πόλη ήταν ήρεμο.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43975

    [15] Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 36χρονης στην Κέρκυρα

    Σαββατο, 23 10 2010 17:00

    Εξιχνιάστηκε από την αστυνομία η ανθρωποκτονία μιας 36χρονης γυναίκας που έγινε χθες Παρασκευή στην Κέρκυρα. Σύμφωνα με την Ασφάλεια Κέρκυρας, δράστης είναι ο 44χρονος πρώην σύζυγός του θύματος, μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, ο οποίος συνελήφθη σήμερα Σάββατο στην Αλβανία. Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από τηλεφώνημα που έγινε χθες το απόγευμα στο τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας, σύμφωνα με το οποίο στο πόρτ-μπαγκάζ ΙΧ αυτοκινήτου ήταν νεκρή μία γυναίκα.

    Το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην περιοχή Γεωργουταίικα Αλυκών Κέρκυρας, όπου οι αστυνομικοί που πήγαν στο σημείο βρήκαν πράγματι στο πορτ-μπαγκάζ τη γυναίκα με τραύματα από πυροβόλο όπλο. Το αυτοκίνητο είναι ιδιοκτησίας του αδελφού του θύματος.

    Αμέσως ξεκίνησε έρευνα από την Ασφάλεια Κέρκυρας και σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας προέκυψαν σοβαρά στοιχεία και ενδείξεις σε βάρος του 44χρονου πρώην συζύγου της, ο οποίος είχε έρθει στην Κέρκυρα από τη Γερμανία, που διαμένει τα τελευταία χρόνια και χθες αναχώρησε με αυτοκίνητο για την Αλβανία. Τα στοιχεία υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών Κέρκυρας από όπου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και ενημερώθηκαν οι αλβανικές αρχές.

    Η αλβανική αστυνομία συνέλαβε τον 44χρονο στην Αυλώνα και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την έκδοσή του στην Ελλάδα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43973

    [16] Άγνωστοι χτύπησαν το διευθυντή φυλακών ανηλίκων Αυλώνας

    Σαββατο, 23 10 2010 15:35

    Επίθεση δέχθηκε χθες το βράδυ, ο διευθυντής των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα κοντά στο σπίτι του στην Χαλκίδα. Τρεις άγνωστοι, που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και φορούσαν γάντια, πλησίασαν τον 48χρονο διευθυντή των φυλακών Αυλώνα στην οδό Δημοκρίτου, στη Χαλκίδα, τον αιφνιδίασαν, του έριξαν σπρέι στο πρόσωπο και ο ένας τον χτύπησε στο κεφάλι πιθανόν με ρόπαλο. Στη συνέχεια οι δράστες τράπηκαν σε φυγή και εξαφανίστηκαν.

    Νοσηλεύεται εκτός κινδύνου

    Περίοικοι ειδοποίησαν την Αστυνομία και άμεσα μετέβησαν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις, όπου βρήκαν τον 48χρονο χτυπημένο και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    Οι έρευνες της Αστυνομίας στρέφονται σε κυκλώματα των φυλακών ή σε προσωπικές διαφορές.

    Είδηση: 43971

    [17] Νέα επεισόδια στον Αγ. Παντελεήμονα

    Σαββατο, 23 10 2010 14:52

    Νέα επεισόδια εναντίον υποψηφίων της Αριστεράς σημειώθηκαν και πάλι στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Αυτή τη φορά άγνωστοι προπηλάκισαν την υποψήφια δήμαρχο του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Πορτάλιου με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια. Τα γεγονότα σημειώθηκαν μια μέρα μετά την επίθεση με γιαούρτια εναντίον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος έκανε περιοδεία χθες Παρασκευή στην ίδια περιοχή ως ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης.

    Την επίθεση εναντίον του κ. Αλαβάνου καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και το στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Σοφιανός, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού και ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Καμίνης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πάντως πρόσθεσε ότι όταν δέχονται επιθέσεις στελέχη του ΛΑΟΣ από αναρχικούς δεν εκδηλώνονται αντιδράσεις διαμαρτυρίας από την Αριστερά.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Επίθεση στον Αλέκο Αλαβάνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα

    Είδηση: 43969

    [18] Ένταση στην κατάληψη στο 8ο Λύκειο Βόλου

    Σαββατο, 23 10 2010 13:06

    Ένταση, που είχε ως αποτέλεσμα να κληθεί η Αστυνομία, επικράτησε χθες στο 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου, όπου οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη, επειδή διαφωνούν ως προς το χρόνο πραγματοποίησης της τριήμερης εκδρομής πριν τα Χριστούγεννα. Οι μαθητές από νωρίς χθες το πρωί βρέθηκαν στο σχολείο και έκαναν κατάληψη με συγκεκριμένο αίτημα το χρόνο πραγματοποίησης της εκδρομής. Οι ίδιοι ζητούν να γίνει η εκδρομή στις2Νοεμβρίου, ενώ οι καθηγητές διευκολύνονται δέκα περίπου ημέρες αργότερα.

    Είδηση: 43964

    [19] Πληθώρα προβλημάτων σε Γυμνάσια, Λύκεια

    Σαββατο, 23 10 2010 13:02

    «Στον αέρα» βρίσκεται ακόμη η στέγαση των 2ου ΕΠΑΛ και Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, ενώ οι τοπικοί φορείς αναμένουν ποια απόφαση για την καταλληλότητα του διδακτηρίου θα βγάλει ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων. Χθες η ΕΛΜΕ Μαγνησίας άσκησε κριτική κατά των αρμόδιων φορέων για την προβληματική κτιριακή κατάσταση πολλών σχολείων στη Μαγνησία

    Είδηση: 43963

    [20] Θα ξεμείνουν από καύσιμα τα απορριμματοφόρα

    Σαββατο, 23 10 2010 12:59

    Ορατός είναι ο κίνδυνος τις επόμενες ημέρες να μείνουν από πετρέλαιο τα απορριμματοφόρα της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, καθώς οι πληρωμές στον προμηθευτή έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Μάλιστα, μέχρι μεθαύριο Δευτέρα τα αποθέματα ασφαλείας πετρελαίου για τα απορριμματοφόρα της Υπηρεσίας Καθαριότητας δεν ξεπερνούν τα 60 λίτρα.

    Είδηση: 43962

    [21] Σύλληψη στο Χορευτό για ναρκωτικά

    Σαββατο, 23 10 2010 12:57

    Στη σύλληψη τριών ατόμων με την κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών ουσιών προχώρησαν προχθές το βράδυ στην παραλία του Χορευτού άντρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου ΒόλουΣυνελήφθησαν ένας 42χρονος, ένας 53χρονος και μία 39χρονη, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο ιδιοκτησίας του 53χρονου ιδιωτικής χρήσεως επιβατικό όχημα, βρέθηκαν στην κατοχή του 42χρονου και της 39χρονης δύο συσκευασίες, με ποσότητες ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, βάρους 2,3 και 0.8 γραμμαρίων αντίστοιχα.Σε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι ο 42χρονος διώκεται για το αδίκημα της κλοπής, ενώ σε έρευνα στην οικία του στην πόλη του Βόλου εντοπίστηκε ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, βάρους 3 γραμμαρίων.

    Είδηση: 43961

    [22] Ομιλητής ο Ιαβέρης σε εκδήλωση στην Τσαγκαράδα

    Σαββατο, 23 10 2010 12:53

    Το Γυμνάσιο Τσαγκαράδας οργανώνει εκδήλωση αύριο Κυριακή 24 Οκτωβρίου και ώρα 11.45 π.μ στο ξενοδοχείο St. Stefano στην Τσαγκαράδα, με θέμα «Οδική Συμπεριφορά» και ομιλητή τον Ιαβέρη, στη μνήμη του αδικοχαμένου σε τροχαίο δυστύχημα με τη μηχανή του παλιού μαθητή του Γυμνασίου Γιάννη Αγγέλικα. Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη της «Ε.Π.Ι ΤΕΧΝΩΝ» του Δήμου Μουρεσίου.

    Είδηση: 43960

    [23] Εκτός εκλογών ο συνδυασμός Σαρλή

    Σαββατο, 23 10 2010 11:43

    Δεν έγινε δεκτή η υποψηφιότητα του συνδυασμού του Χρύσανθου Σαρλή «Κέρκυρα Πολιτών» από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, ως εκπρόθεσμη. Η απόφαση της ανακήρυξης των υποψηφίων για τις εκλογές του Καλλικράτη εκδόθηκε σήμερα στις 10:00 το πρωί και δεν περιείχε άλλες εκπλήξεις.

    Η απόφαση για το συνδυασμό που είχε το επίσημο χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε καθώς σύμφωνα με το αποδεικτικό από τη Γραμματεία του Δικαστηρίου, αναγράφεται ως ώρα κατάθεσης 13 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα της Κυριακής, τη λήξη δηλαδή της αποκλειστικής προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος.

    σύνταξη: Γιάννης Ανδριώτης

    Είδηση: 43958

    [24] 25χρονος νεκρός απο ναρκωτικά

    Σαββατο, 23 10 2010 11:41

    Ένας 25χρονος βρέθηκε νεκρός από υπερβολική δόση ναρκωτικών, χθες το μεσημέρι, στο τροχόσπιτο που διέμενε σε χτήμα της οικογένειάς του στην περιοχή Αλυκές Ποταμού. Ο 25χρονος, βρέθηκε με τη σύριγγα δίπλα από το σημείο όπου έχασε τη ζωή του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είχε συλληφθεί παλαιότερα για χρήση ναρκωτικών αλλά τον τελευταίο χρόνο είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια να αποτοξινωθεί.

    σύνταξη: Γιάννης Ανδριώτης

    Είδηση: 43957

    [25] Στην Αλβανία συνελήφθη ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας 37χρονης

    Σαββατο, 23 10 2010 11:38

    Τα σύνορα είχε περάσει ο εν διαστάσει σύζυγος της 37χρονης που βρέθηκε δολοφονημένη χθες στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου της, στην περιοχή Ποταμός Κέρκυρας. Οι αρχές φέρουν το 45χρονο άνδρα ως δράστη της στυγερής δολοφονίας με 4 σφαίρες περιστρόφου, στη 1 μετά το μεσημέρι έξω από το σπίτι της γυναίκας.

    Ο άνδρας εντοπίστηκε από την Αλβανική αστυνομία εντός αλβανικού εδάφους και ήδη έχει κατατεθεί αίτημα των ελληνικών αρχών για έκδοσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΧ του φερόμενου ως δράστη βρέθηκε χθες αργά το απόγευμα στην περιοχή της Αλεπούς, ενώ η 37χρονη άφησε πίσω της ένα 8χρονο αγοράκι το οποίο φιλοξενούν από χθες οι παπούδες του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 45χρονος βρισκόταν σε διάσταση με τη σύζυγό του και το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε μετακομίσει στη Γερμανία.

    σύνταξη: Γιάννης Ανδριώτης

    Είδηση: 43956

    [26] Σύσκεψη για την υγεία στη Δυτική Μακεδονία

    Σαββατο, 23 10 2010 10:50

    Οι υποδομές υγείας και πρόνοιας στη Δυτική Μακεδονία θα είναι το αντικείμενο σύσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στις 12:30 το μεσημέρι.

    Στη σύσκεψη που θα γίνει υπό την προεδρία του γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, Γιώργου Κίρκου έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι διοικητές των νοσοκομείων της Περιφέρειας και ο διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ζηλίδης.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 43952

    [27] 4,5R στο νομό Γρεβενών

    Σαββατο, 23 10 2010 10:08

    Ασθενή σεισμική δόνηση 4,5R σημειώθηκε σήμερα Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010 στις 9:17 το πρωί στο νομό Γρεβενών.

    Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης βρίσκεται νότια του νομού, ανάμεσα στα χωριά Αιμιλιανός και Διάκος, ενώ το εστιακό βάθος ήταν επιφανειακό (1 Κm). «Η σεισμική δόνηση δεν εμπνέει καμία ανησυχία» δήλωσε στην ΕΡΑ Κοζάνης ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και τόνισε ότι «είναι ένας μεμονωμένος σεισμός, το επίκεντρο του οποίου δεν έχει καμία σχέση με το επίκεντρο του σεισμού των 6,6 R της 13η Μαϊου του 1995».

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 43950

    [28] Ασθενής σεισμική δόνηση στο νομό Γρεβενών

    Σαββατο, 23 10 2010 10:55

    Ασθενής σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:17 το πρωί, μεταξύ των χωριών Αιμιαλιανού και Διάκου του νομού Γρεβενών. Σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η σεισμική δόνηση δεν εμπνέει καμιά ανησυχία, καθώς είναι ένας μεμονωμένος σεισμός, το επίκεντρο του οποίου δεν έχει καμία σχέση με το σεισμό των 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 13ης Μαΐου του '95.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 43953


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 November 2010 - 20:03:10 UTC