Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-10-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρώσεις στους «απείθαρχους» επιδιώκουν Βερολίνο-Παρίσι
  • [02] Α. Σαμαράς: Κοινωνική οικονομία της αγοράς
  • [03] Προς παράταση για την περαίωση
  • [04] Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις
  • [05] Προεκλογική δράση χωρίς εορτές και αργίες
  • [06] Ανάκληση αυτοκινήτων Nissan

    [01] Κυρώσεις στους «απείθαρχους» επιδιώκουν Βερολίνο-Παρίσι

    Πεμπτη, 28 10 2010 13:33

    Η οικονομική διακυβέρνηση και η γερμανο-γαλλική πρόταση για αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιβολής πολιτικών κυρώσεων σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, τίθεται επί τάπητος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η σχετική πρόταση που προσκρούει στην αντίδραση αρκετών χωρών. Στις Βρυξέλλες σήμερα και ο Πρωθυπουργός για την κρίσιμη Σύνοδο, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή, αντί για την Πέμπτη, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, με τον Σκοπιανό ομόλογο του μετά από αίτημα της ΠΓΔΜ, ενώ πήρε μέρος και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Κλίμα έντονης αντιπαράθεσης

    Η Σύνοδος πραγματοποιείται μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης για το θέμα των πολιτικών κυρώσεων στις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες.

    Η Γερμανία και η Γαλλία ζητούν την αναθεώρηση της Συνθήκης και να προβλεφθούν και πολιτικές κυρώσεις στις χώρες που δεν θα τηρούν τη δημοσιονομική πειθαρχία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα περισσότερα κράτη μέλη -εκτός από τη Σλοβακία και την Εσθονία- έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την επανέναρξη της διαδικασίας για αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ.

    Η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, 10 μήνες μετά την εφαρμογή της, αποτελεί σημείο τριβής για τους ευρωπαίους ηγέτες, καθώς αρκετοί προβληματίζονται για το μήνυμα παραδοχής της πολιτικής της αποτυχίας, αν τελικά αναθεωρηθεί, ενώ η διενέργεια δημοψηφισμάτων θα δημιουργούσε σημαντικές καθυστερήσεις και τριβές.

    Παράλληλα δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός, ότι καθώς σχεδόν όλες οι χώρες της ευρωζώνης παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, η εφαρμογή ενός συστήματος νέων πιο αυστηρών κυρώσεων θα ήταν μια επίπονη διαδικασία, με αμφίβολα αποτελέσματα.

    Την αντίθεσή του στη γερμανική πρόταση που υποστηρίζεται από τη Γαλλία και αποσκοπεί στην εισαγωγή μιας κύρωσης που χαρακτηρίζεται «πολιτική» κατά των χωρών που παρουσιάζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα ή δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Παράλληλα δήλωσε έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ για να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφάλειας.

    Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο:

    «Το βρίσκω απαράδεκτο η αλλαγή της συνθήκης να εξυπηρετεί στην ελάττωση των δικαιωμάτων ψήφου. Ειλικρινά, αυτό δεν θα ήταν ρεαλιστικό, δεν θα ήταν συμβατό με την ιδέα μιας περιορισμένης αλλαγής της συνθήκης και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό ομόφωνα από τα κράτη μέλη».

    Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν τον "χαμηλότερο δυνατό" προϋπολογισμό για την ΕΕ το 2011, ώστε να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ένωση διαχειρίζεται με υπευθυνότητα τα οικονομικά της.

    Ο Κάμερον απηύθηνε την έκκληση αυτή στη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες την παραμονή της Συνόδου, συνεχίζοντας την εκστρατεία του, που έρχεται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ζήτησε να αυξηθούν κατά 6% οι δαπάνες της ΕΕ για τον επόμενο χρόνο.

    Σύνοδος του ΕΣΚ - δηλώσεις Γ. Παπανδρέου

    Προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ισχυρή βούληση της ελληνικής κυβέρνηση κ του ελληνικού λαού να προχωρήσουν στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. Στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός, έκανε λόγο για την ανάγκη θεσμοθέτησης σε μόνιμη βάση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ο οποίος θα στηρίζεται αφενός στην σταθεροποίηση κ αφετέρου στην ανάπτυξη με σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επίσης αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη στις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, ωστόσο εξέφρασε την αντίδραση του στο ενδεχόμενο και μέτρων πολιτικού χαρακτήρα η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου.

    Η πλήρης δήλωση του κ. Παπανδρέου:

    «Το μήνυμά μας, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού, για την πορεία σταθερότητας - οικονομικής και πολιτικής - της χώρας μας, αλλά και για τη βούληση όλων μας να συνεχίσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για έναν ισχυρό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η κρίση στη χώρα μας και οι επιθέσεις από τις αγορές, εμείς ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και, σήμερα, συζητείται αυτό το πολύ μεγάλο θεσμικό πρόταγμα. Μια ουσιαστική θεσμική αλλαγή, για την οποία εμείς είμαστε θετικά διακείμενοι από την πρώτη στιγμή. Βεβαίως, η ουσία των αλλαγών αυτών πρέπει να συμπεριλαμβάνει, όχι μόνο τη σταθεροποίηση, αλλά και την ανάπτυξη. Την ανάπτυξη, που φέρνει δουλειές και που κάνει και την Ευρωπαϊκή Ένωση ανταγωνιστική, μέσα από την πράσινη ανάπτυξη. Γι' αυτό και θα επιμείνουμε στη θέση των σοσιαλιστών, αυτός ο μηχανισμός να έχει και αυτή τη διάσταση. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που γίνονται για τις κυρώσεις, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν, αλλά η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου, είναι κάτι στο οποίο είμαστε εμείς αρνητικοί. Διότι υπονομεύει τελικά και τη δημοκρατική βούληση των πολιτών μας και των λαών. Σε ό,τι αφορά την αλλαγή της Συνθήκης, δεν έχουμε καταρχήν καμία αντίρρηση, θα είναι θετικό να περιληφθεί αυτός ο μηχανισμός στο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης, αλλά αυτό όμως δεν πρέπει να προδικάσει τις θέσεις που η κάθε χώρα, το κάθε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει. Πρέπει να διαπραγματευτούμε το ποιος θα είναι ο μηχανισμός αυτός, με έναν τρόπο που θα σέβεται την κυριαρχία, τις απόψεις και την αυτονομία του κάθε κράτους σε αυτή τη διαδικασία. Και ευχαριστούμε και τον Poul Rasmussen για τη δουλειά που κάνει στο χώρο των σοσιαλιστών, για την προώθηση αυτών των ιδεών».

    Τη στήριξη του ΕΣΚ στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΣΚ Πωλ Ράσμουσεν, λέγοντας: «Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω, στα ελληνικά ΜΜΕ, την έντονη υποστήριξή μου στον Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου και στην προσπάθειά του, να υπάρξει ένας ουσιαστικός ευρωπαϊκός μηχανισμός, για να συνδράμει τις χώρες στις επιθέσεις κερδοσκοπίας και στο χειρισμό του χρέους, καθώς και στην προσπάθεια του Έλληνα Πρωθυπουργού, να εξασφαλίσει ότι ένας νέος οικονομικός μηχανισμός προωθεί επίσης, την απασχόληση και την ανάπτυξη, έτσι ώστε να έχουμε όχι μόνο καλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Και θέλω να εκφράσω, κύριε Πρωθυπουργέ, την πλήρη υποστήριξή μας από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είστε ένας εξαιρετικός ηγέτης, υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες. Έχετε την πλήρη υποστήριξή μας».

    Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, για να λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

    Την Τετάρτη, ο κ. Σαμαράς, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς, δήλωσε ότι η ΝΔ στηρίζει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα, αλλά διαφωνεί με το μίγμα πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

    Αντιδράσεις

    Με ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ. αναφέρει ότι: «Η Γερμανία επιχειρεί για άλλη μια φορά, να γονατίσει τις πιο αδύνατες χώρες της Ευρώπης. Η πολιτική της συμπίεσης με οικονομικούς όρους μπορεί να αποβεί μοιραία για την Ενότητα της Ευρώπης. Όσοι αντιδρούσαμε για το Ευρωσύνταγμα, δικαιωνόμαστε σήμερα από τη στάση της κ. Μέρκελ».

    Σε δηλώσεις του από τη Νέα Ιωνία Αττικής, όπου περιόδευσε την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Σήμερα και αύριο έχουμε μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στην Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσαν την προηγούμενη Παρασκευή. Δεν έχει ενημερωθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν έχει ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και το ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας και του Πρωθυπουργού στο αίτημα της κας Μέρκελ και του κ.Σαρκοζί να αυστηροποιηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας. Υπάρχουν νέες κυρώσεις για τις χώρες που δεν μπορούν να μειώσουν το έλλειμμα και το χρέος. Αν υιοθετηθούν οι προτάσεις τους, τότε η χώρα μας θα μπει σε δεύτερη κατηγορία, θα είναι διαρκώς μια χώρα που θα έχει υποθηκεύσει τη δυνατότητα να ασκεί τη δική της κυριαρχία. Είναι μια κρίσιμη Σύνοδος. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Δεν έχει το δικαίωμα ο Πρωθυπουργός να πάρει αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού για άλλη μια φορά στα μουλωχτά, δίχως να ρωτήσει κανέναν. Είναι υποχρεωμένος να κρατήσει στάση σθεναρής αντίστασης και να φέρει το θέμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

    Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει ότι: «Αυτό που χρειάζονται οι πολίτες και τα κράτη μέλη της Ένωσης δεν είναι οι οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εν ονόματι της οικονομικής ορθοδοξίας, αλλά η καθολική αλληλεγγύη και η ουσιαστική προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης».

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Η οικονομική διακυβέρνηση στο επίκεντρο της Συνόδου

    Είδηση: 44689

    [02] Α. Σαμαράς: Κοινωνική οικονομία της αγοράς

    Πεμπτη, 28 10 2010 19:20

    Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Β. Μαρτένς, συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική δημοσιονομική προσαρμογή σε μια οικονομία που καταρρέει, σε μια κοινωνία που διαλύεται. Επίσης ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις με αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής πολιτικής, που μάλλον επιδεινώνουν την ύφεση, παρά περιορίζουν το έλλειμμα. Έχουμε σοβαρές αντιρρήσεις με ένα μείγμα πολιτικής, που επιτυγχάνει λιγότερο από 50% αποτελεσματικότητα ως προς τη μείωση του ελλείμματος. Εμείς, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πιστεύουμε στην κοινωνική οικονομία της αγοράς, στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Αυτό σημαίνει, υγιείς πολιτικές ελεύθερης αγοράς και δημοσιονομική πειθαρχία, πάνω σε στέρεες βάσεις κοινωνικής συνοχής».

    Επίσης ο κ. Σαμαράς, τόνισε στον κ. Μαρτένς, ότι η θέση της ΝΔ για την Οικονομική Διακυβέρνηση στην Ευρώπη, συνοψίζεται στις έννοιες: Αξιοπιστία - Αποτελεσματικότητα - Δημοσιονομική Πειθαρχία.

    Μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Ρομπάι, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Μιλήσαμε για τα προβλήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, αλλά και για τις προτάσεις της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Ειδικά για την Ελλάδα τον ενημέρωσα ότι η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση. Έχουμε, όμως, σοβαρό πρόβλημα με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιοριστικής, συσταλτικής οικονομικής πολιτικής, που περισσότερο επιδεινώνουν την ύφεση παρά περικόπτουν το έλλειμμα. Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και για τους στόχους της ανασυγκρότησης, που σήμερα συζητούνται, η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τέσσερις αρχές: την αξιοπιστία και τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Βρήκα, επιπλέον, την ευκαιρία να δηλώσω στον κ. Ρομπάι ότι θα είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην ιδέα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που πολλοί εμφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό. Και υπεστήριξα με θέρμη ότι μία ελεγχόμενη πτώχευση, είναι πτώχευση για τη χώρα που την υφίσταται και ελεγχόμενη για όλες τις υπόλοιπες. Μπορεί να λειτουργήσει, όχι ως μηχανισμός διάσωσης των αδύναμων χωρών, αλλά ως μηχανισμός που τις διαχωρίζει, τις ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες, τις ισχυρότερες. Και, αντί να καθιστά έτσι ισχυρότερη, γενικά, την Ευρωζώνη, αποδυναμώνει την ενότητα της Ευρωζώνης. Και θα ήταν μεγάλο λάθος».

    Απάντηση Γ. Πεταλωτή

    Με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά, δήλωσε: «Ο κ. Σαμαράς με όσα αδιανόητα είπε στη σύνοδο του ΕΛΚ απέδειξε ότι συνεχίζει αμετανόητα την ίδια πρακτική υποκρισίας και συγκάλυψης της αλήθειας στην Ευρώπη που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή. Με την ίδια ανευθυνότητα που έστελναν ψευδή στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της χώρας, ο κ. Σαμαράς παραπλάνησε τους ομολόγους του, ισχυριζόμενος ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης! Μη τολμώντας να επαναλάβει όσα λέει στους Έλληνες πολίτες ή να αναπτύξει τις θεωρίες περί μηδενικού ελλείμματος, προσπάθησε να εξασφαλίσει έπαινο για μια συμβολή στην προσπάθεια του ελληνικού λαού που ποτέ δεν είχε. Απόδειξη, η στάση του στη Βουλή, σε όλες τις μεγάλες ριζοσπαστικές τομές που βγάζουν την Ελλάδα από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας: Καταψήφισε την κατάργηση των πελατειακών προσλήψεων, αποχώρησε από τη Βουλή στην θέσπιση αντικειμενικών προαγωγών στο δημόσιο, καταψήφισε τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, καταψήφισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καταψήφισε την ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, καταψήφισε τον Καλλικράτη, ήταν σε όλα φανατικά αντίθετος. Η απροκάλυπτη αυτή διγλωσσία συνιστά ακραίο εμπαιγμό του ελληνικού λαού και εξηγεί πως οδηγήθηκε η χώρα στην χρεοκοπία».

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 44694

    [03] Προς παράταση για την περαίωση

    Πεμπτη, 28 10 2010 16:19

    Σε διορθωτικές κινήσεις με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της περαίωσης. Συγκεκριμένα προσανατολίζεται στην παράταση της προθεσμίας που λήγει στις18 Νοεμβρίου, με καταβολή του 20% του οφειλόμενου φόρου και η 29η Νοεμβρίου στην περίπτωση που κάποιοι φορολογούμενοι εντοπίσουν λάθη στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν.

    Συνολικά έχουν αποσταλεί μέχρι αυτή τη στιγμή 200.000 εκκαθαριστικά σημειώματα και άλλα τόσα θα σταλούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ ο τελικός αριθμός των σχετικών σημειωμάτων θα ανέλθει στα 1.400.000. Ο οικονομικός στόχος είναι η είσπραξη εντός του 2010 περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, από τη διαδικασία της περαίωσης.

    Τι προβλέπει η ρύθμιση

    ελάχιστο ποσό για τους επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία πρώτης κατηγορίας ανέρχεται στα 300 ευρώ.

    για βιβλία β΄ κατηγορίας το ποσό φθάνει τα 700 ευρώ εάν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και 500 ευρώ για επιχειρήσεις και

    για τις επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας ο ελάχιστος φόρος ανά χρήση ανέρχεται στα 700 ευρώ ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες στα 1.000 ευρώ.

    Οι επιτηδευματίες μπορούν να επιλέξουν να περαιώσουν τις υπαγόμενες υποθέσεις τους για ορισμένα μόνο από τα οικονομικά έτη, αρκεί αυτά να είναι συνεχόμενα.

    Πηγή: NET

    Είδηση: 44692

    [04] Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις

    Πεμπτη, 28 10 2010 15:03

    Συνεχίστηκαν και σήμερα Πέμπτη οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία με αφορμή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά και με τον επικοινωνιακό «πόλεμο» μεταξύ της αστυνομίας και της κυβέρνησης, από τη μια πλευρά και των συνδικάτων από την άλλη. Από την πλευρά της η αστυνομία κάνει λόγω για 198.000 διαδηλωτές και το υπουργείο Εσωτερικών κάνει συγκρίσεις με τις 480.000 που είχαν συγκεντρωθεί στα μέσα της ημέρας στις 19 Οκτωβρίου και τις 500.000 στις 12 Οκτωβρίου, αριθμούς πάντως που δεν αποδέχονται τα γαλλικά συνδικάτα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη επίσημα καταγραφή στοιχείων, που ενδέχεται να αλλάξει στην εξέλιξη της ημέρας. Σε δηλώσεις του ο Μπερνάρ Τιμπό, γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT, παραδέχεται ότι η συμμετοχή στη σημερινή ημέρα δράσης, είναι μικρότερη από τις προηγούμενες, τονίζει όμως ότι παραμένει μια κινητοποίηση με μεγάλο εύρος. Υπενθυμίζεται ότι χτες Τετάρτη η γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε οριστικά το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 44691

    [05] Προεκλογική δράση χωρίς εορτές και αργίες

    Πεμπτη, 28 10 2010 14:41

    Ούτε η εθνική επέτειος δε σταμάτησε τις περιοδείες και τις δραστηριότητες των συνδυασμών για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που με παρεμβάσεις, επισκέψεις σε προεκλογικά περίπτερα και δηλώσεις, συνέχισαν τη δράση τους.

    Επίθεση στο προεκλογικό περίπτερο του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Βασίλη Κικίλια, πραγματοποίησαν άγνωστοι. Για το περιστατικό, ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Σήμερα το πρωί, το κεντρικό προεκλογικό περίπτερο του συνδυασμού μας στο Σύνταγμα δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι τραυμάτισαν τον φύλακα στο χέρι του και προξένησαν σημαντικές ζημιές στο περίπτερο. Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις προσπάθειες ορισμένων να ανακόψουν την ανοδική μας πορεία. Δηλώνουμε απερίφραστα πως δε μας πτοούν, δε μας τρομοκρατούν.»

    Πρόγραμμα του Νίκου Σοφιανού υποψήφιου Δήμαρχου Αθήνας & μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

    Παρασκευή 29 Οκτωβρίου

    11:00: Θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε καταστήματα στην περιοχή της Πλατείας Αμερικής (οδός Λευκωσίας και Πλατεία Αγίου Ανδρέα, σημείο εκκίνησης: Πλατεία Αμερικής). Θα συμμετέχουν ο Λάφης Φάνης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και ο Αυγίκος Τάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

    19:30: Θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα καταστήματα και τα καφενεία στο Κουκάκι και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Γ. Ολυμπίου στις 20:00.

    Εμπρησμός στα Ιλίσια

    Το πρωί της 28η Οκτωβρίου 2010 άγνωστοι έκαψαν ολοσχερώς το προεκλογικό περίπτερο του «Κινήματος στην Πόλη στα Ιλίσια». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδυασμού: «Δυο χρόνια μετά την επίθεση με γκαζάκια και τον εμπρησμό των γραφείων του Κινήματος στην Πόλη δεχόμαστε άλλη μια επίθεση 10 μέρες πριν τις εκλογές. Είναι φανερό ότι η δράση, ο λόγος και η συμβολή του Κινήματος στην Πόλη στα κινήματα της πόλης έχει ενοχλήσει πολλούς. Η νίκη των επιτροπών κατοίκων για να μην γίνουν οι πλατείες του Ζωγράφου μπετόν, η νίκη της επιτροπής κατοίκων για τη Βίλα να μη γίνει το Κτήμα Ζωγράφου εμπορικό κέντρο είναι δείγματα γραφής μιας πολιτικής πρακτικής και αντίληψης που δείχνει ότι οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες μπορούν να νικάνε! Την εποχή του μνημονίου και της τρόικας, κυβερνήσεις, δήμαρχοι και ύποπτοι κύκλοι θέλουν τον εργαζόμενο λαό και την νεολαία υποταγμένη και φοβισμένη. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν τρομοκρατούμαστε».

    Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Ν.Δ. καταδικάζει την χθεσινοβραδινή επίθεση αγνώστων στο Εκλογικό Κέντρο του Υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Β. Κικίλια στο Σύνταγμα, που είχε ως αποτέλεσμα, πέρα από τις υλικές ζημιές, και τον τραυματισμό ενός φύλακα. Ευχόμαστε αυτό να είναι ένα μεμονωμένο συμβάν και ζητάμε από την αστυνομία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των δραστών. Σε κάθε περίπτωση - και ανεξαρτήτως του λυπηρού αυτού συμβάντος - οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε κλίμα ομαλότητας και ηρεμίας, ούτως ώστε οι πολίτες να ασκήσουν απερίσπαστοι το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Η Ν.Δ. δεν θα ακολουθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθεια όξυνσης στην οποία έχει επιδοθεί τις τελευταίες μέρες. Μας φτάνει η πρωτοφανής κρίση που περνάει η Ελληνική κοινωνία, δεν χρειάζεται και το εκρηκτικό μείγμα της οξύτητας που προσθέτει η κυβέρνηση».

    H oλομέλεια των υποψηφίων Συμβούλων του ψηφοδελτίου «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ» μετά την οδυνηρή απώλεια του επικεφαλής και υποψηφίου Δημάρχου, Νίκου Λεγάκη, αποφάσισε μεταξύ άλλων τα εξής:

    Να πορευτεί στα βήματα του Νίκου Λεγάκη , τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του, τόσο στο Δήμο Πειραιά από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου, όσο και στη συγκρότηση της δημοτικής κίνησης «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ».

    Να διατηρηθεί το ψηφοδέλτιο, όπως το συγκρότησε ο Νίκος Λεγάκης, και όπως ανακηρύχθηκε επίσημα από το Πρωτοδικείο Πειραιά.

    Την Παρασκευή 29/10 αντιπροσωπεία του περιφερειακού ψηφοδελτίου «Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο», αποτελούμενη από τον τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη νότιου τομέα Ηλία Νικολόπουλο και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Αλ. Μπίστη, Χρ. Νικολόπουλο & Στ. Κολυβά θα πραγματοποιήσει στις 9.30π.μ. περιοδεία στη λαϊκή αγορά της Αμφιθέας και στις 11.00π.μ. περιοδεία στην κεντρική αγορά του Π. Φαλήρου.

    Παρεμβάσεις με διανομή υλικού στις παρελάσεις, σε πολλούς δήμους της Αττικής, πραγματοποίησε ο συνδυασμός «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» με υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής τον Άγγελο Χάγιο. Η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού θα γίνει το Σάββατο 30 Οκτώβρη στη 1 μμ στην Πλατεία Ομόνοιας με ομιλητές τους: Άγγελο Χάγιο, επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική, Πέτρο Κωνσταντίνου, επικεφαλής της Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας, θα χαιρετίσει ο Θανάσης Διαβολάκης, επικεφαλής στον Πειραιά, της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης στον Πειραιά-Ανταρσία στο λιμάνι.

    Επίσκεψη στη Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου και συναντήθηκε με τον υποψήφιο Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση και τον υποψήφιο Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Θανάση Μάλλιο.

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 44690

    [06] Ανάκληση αυτοκινήτων Nissan

    Πεμπτη, 28 10 2010 19:26

    Ανάκληση 2,1 εκατομμύρια οχήματα από όλο τον κόσμο ανακοίνωσε η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan, για πρόβλημα που παρουσιάζει ο ηλεκτρονόμος (ρελέ) στο σύστημα ελέγχου της μηχανής, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας που απευθύνεται στο ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών. Σε ορισμένα μοντέλα, η Nissan θα αντικαταστήσει δωρεάν τα ελαττωματικά εξαρτήματα. Το πρόβλημα, διευκρινίζει η εταιρεία στην έκθεσή της, μπορεί να εκδηλωθεί με το «σβήσιμο του κινητήρα ενώ το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει».

    Σύμφωνα με την εταιρεία, το πρόβλημα αυτό αφορά περίπου 835.000 αυτοκίνητα στην Ιαπωνία, περίπου 760.000 στις ΗΠΑ και σχεδόν 355.000 στην Ευρώπη.

    Στην Ιαπωνία η ανάκληση αυτή αφορά 9 μοντέλα διαφόρων τύπων που είχαν κατασκευαστεί μεταξύ του 2003 και του 2006.

    Περίπου 60 περιπτώσεις αναφέρθηκαν στην Ιαπωνία, αλλά σε καμία δεν είχε προκληθεί ατύχημα, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Μεταφορών.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τα αυτοκίνητα που αφορά η ανάκληση αυτή στο εξωτερικό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 44695


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 October 2010 - 17:08:39 UTC