Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-10-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: «Ζήτησα ψήφο ευθύνης»
  • [02] Βρυξέλλες: Μόνιμος μηχανισμός στήριξης
  • [03] Βρέθηκε το πτώμα του 55χρονου πατέρα στη Θέρμη
  • [04] Σύσκεψη Λοβέρδου με διοικητές νοσοκομείων
  • [05] 28ος χρυσός Κλασικός Μαραθώνιος
  • [06] Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί από το τσουνάμι στην Ινδονησία
  • [07] Γαλλία: Θα επαναλειτουργούν και τα έξι διυλιστήρια
  • [08] Συνάντηση Παπούλια με τον ΥΠΕΞ της Σλοβενίας
  • [09] Αυτοδιοικητικές εκλογές: Κλιμάκωση δραστηριοτήτων
  • [10] Ιταλία: Θύματα κακοποίησης από ιερείς θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στο Βατικανό
  • [11] Γερμανία: Εξαρθρώθηκε συμμορία που με διαδικτυακή απάτη κέρδισε εκατομμύρια ευρώ
  • [12] Το Μαρόκο αναστέλλει τις δραστηριότητες του «Αλ Τζαζίρα» στη χώρα
  • [13] Θερμό επεισόδιο Νότιας και Βόρειας Κορέας
  • [14] Χανιά: Το 8% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη
  • [15] Ο Μπερλουσκόνι και 17χρονη Μαροκινή: Το νέο θέμα στα ιταλικά ΜΜΕ
  • [16] Γιώργος Κίρκος: «Δεν αναφέρθηκα σε περιφερειακό νοσοκομείο και δεν προσδιόρισα αριθμό κλινών»
  • [17] Οι «Κλάιν Μάιν» είναι οι νικητές του 5ου Φεστιβάλ νέων δημιουργών Κοζάνης
  • [18] Ξαναχτύπησαν οι ληστές με τη βαριοπούλα στα Τρίκαλα
  • [19] Υπόθεση υπεξαίρεσης διερευνούν ΝΑΜ και εισαγγελία
  • [20] Κατασχέθηκαν πάνω από δύο κιλά ακατέργαστης κάνναβης στην Καβάλα
  • [21] Αθωώθηκαν από το δικαστήριο ανηλίκων της Ν. Ορεστιάδας οι 105 μαθητές που κατηγορούνταν για τις καταλήψεις του 2009β¦
  • [22] Ματαιώθηκαν λόγω έντονων βροχοπτώσεων οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου σε πόλεις και χωριά του Έβρουβ¦
  • [23] Περιοδεία Τσίπρα στη Θράκηβ¦
  • [24] «Έτοιμη» δηλώνει η νομαρχία Έβρου για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίουβ¦
  • [25] Αναφορά Ρενταρή για τις ελλείψεις γιατρών ειδικοτήτων στο Ι. Κ. Α. Αλεξανδρούποληςβ¦
  • [26] ΣΤΕ: Προσφυγή κατά των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων
  • [27] Απεργούν στις 2/11 οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»
  • [28] «Έφυγε» ο παιδαγωγός , συγγραφέας και εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης
  • [29] ΗΠΑ - Ισραήλ: Σύνορα για παλαιστινιακό κράτος
  • [30] Διάσταση απόψεων κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου

    [01] Παπανδρέου: «Ζήτησα ψήφο ευθύνης»

    Παρασκευη, 29 10 2010 15:52

    Σημαντική νίκη χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες την απόφαση για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης και σταθερότητας στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι είναι μια ακόμη ψηφίδα στην ισχυροποίηση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την αντίθεση της Ελλάδας επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από χώρες που παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα και χρέη, χαρακτηρίζοντας την απαράδεκτη. «Ζήτησα ψήφο ευθύνης στις επικείμενες εκλογές για να έχουμε συνέπεια και σταθερότητα στην πορεία των μεγάλων αλλαγών», τόνισε ο κ.Παπανδρέου.

    «Οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο»

    «Δώσαμε μάχη για να στηρίξουμε τη θέση αυτή, γιατί η γενική αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου θα σήμαινε ότι η χώρα μας δεν θα είχε λόγο και ψήφο σε θέματα ασφάλειας, κοινής αγροτικής πολιτικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Μια τέτοια απόφαση θα έπληττε βαθειά το δημοκρατικό δικαίωμα των εθνών μέσα στην ΕΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν ήδη κυρώσεις στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ότι αφορά στις προσπάθειες της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας και μπορούμε να διαπραγματευόμαστε ισότιμα, καθώς οι εταίροι μας πείθονται από τα έργα μας, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Αναφορικά με το κλίμα πόλωσης που δημιουργείται με αφορμή τις επικείμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση, αλλά και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι το κλίμα δεν το διαμορφώνει μόνο η κυβέρνηση αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

    «Ζήτησα ψήφο ευθύνης στις επικείμενες εκλογές για να έχουμε συνέπεια και σταθερότητα στην πορεία των μεγάλων αλλαγών», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Με βάση το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της ΕΕ να αρχίσει έναν γύρο διαπραγματεύσεων, σε συνεργασία με την Κομισιόν, για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας και την επικύρωση των όποιων αποφάσεων, το αργότερο ως τα μέσα του 2013.

    Οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται στην επόμενη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

    Αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα αποτελέσουν επίσης οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την προσφυγή μιας χώρας- μέλους στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, στον οποίο θα συμμετέχουν ιδιωτικά κεφάλαια και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Είδηση: 44924

    [02] Βρυξέλλες: Μόνιμος μηχανισμός στήριξης

    Παρασκευη, 29 10 2010 14:54

    Με τη συμφωνία της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες και στον οποίο θα συμμετέχουν ιδιωτικά κεφάλαια και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορεί μία χώρα να καταφύγει στο μηχανισμό θα είναι πολύ αυστηρές.

    Το Δεκέμβριο θα αποφασιστούν οι αποφάσεις για την τροποποίηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, έως το 2013. Αυτές κρίνονται αναγκαίες για να γίνει δυνατό να υλοποιηθεί η απόφαση για μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Το διαδικαστικό σκέλος θα υλοποιήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ξεκινώντας διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη.

    Τα βασικά σημεία των τροποποιήσεων θα είναι η δημιουργία ενός μονίμου συστήματος κρίσεων και αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους.

    Όπως αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων: «οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφωνούν στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων, ο οποίος θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της».

    Παράλληλα στο ακανθώδες θέμα της ψήφου, καλείται ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, καλείται να το εξετάσει στη λήψη αποφάσεων για θέματα οικονομικής και νομισματικής ένωσης, «μόνο σε περίπτωση που απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της». Υπενθυμίζεται ότι χθες, μετά από παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, απορρίφθηκε η πρόταση Μέρκελ που ζητούσε άρση του δικαιώματος ψήφου για όλα τα θέματα.

    Συνέντευξη Τύπου του Γ. Παπανδρέου το μεσημέρι

    Σε δηλώσεις του, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο δρόμο της σταθεροποίησης και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

    «Bούληση όλων να συνεχίσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αυτήν την ώρα, ο Πρωθυπουργός παραχωρεί συνέντευξη Τύπου ενώ στο περιθώριο της Συνόδου, θα έχει συνάντηση και με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Αντιδράσεις

    Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αρχιτέκτων της πολιτικής διγλωσσίας είναι ο κ. Παπανδρέου, που αφού ψήφισε το Μνημόνιο, ζητάει σήμερα επαναδιαπραγμάτευση. Δεν του φταίει η αντιπολίτευση, επειδή η πολιτική του δεν του βγήκε. Έδωσε το λάθος "φάρμακο", που "σκοτώνει" καθημερινά την Ελληνική οικονομία και την εξυγίανσή της. Γι΄ αυτή την πραγματική εξυγίανση αγωνίζεται, μέσα και έξω από την Ελλάδα -σταθερά και πάντοτε- με το δικό του συγκροτημένο Σχέδιο Εξόδου από την κρίση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς».

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η χθεσινή και η σημερινή μέρα των εργασιών στην ΕΕ, επιβεβαιώνουν αυτό που το ΚΚΕ είπε: Ότι έχει ιστορική ευθύνη πραγματικά ο ελληνικός λαός, όχι μόνο να αγνοήσει τον εκβιασμό του πρωθυπουργού ή τη μπλόφα για τις πρόωρες εκλογές, αλλά να αντιστρέψει το ζήτημα και να στριμώξει κυριολεκτικά την κυβέρνηση, να την κάνει όσο γίνεται πιο αδύναμη και βεβαίως να μην επιτρέψει και τα παιχνίδια του κ. Σαμαρά.

    Η ουσία της συζήτησης στη Σύνοδο της ΕΕ είναι σήμερα που συζητάνε για την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Το θέμα τέθηκε. Αφού βεβαίως έχουν συμφωνήσει προ χρόνων και ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης για την χρεοκοπία των λαών.

    Αυτό που συζητάνε τώρα είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία, τσακώνονται μεταξύ τους -και σωστά εμείς λέμε την ΕΕ «λάκκο λεόντων»- για το ποιος θα πληρώσει λιγότερα ή περισσότερα. Τα γερμανικά μονοπώλια, τα ιταλικά, τα ελληνικά, τα βρετανικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά; Αυτή είναι η διαμάχη τους και γι' αυτό την πρώτη μέρα η συζήτηση αφιερώθηκε στα μέτρα που θα πάρουν. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι θα προχωρήσουν στην ελεγχόμενη χρεοκοπία, γιατί η κρίση είναι βαθιά και προβλέπουν νέο κύμα κρίσης. Θέλουν να διευθετήσουν μέσα από αυτή τη διαπάλη, ποια τμήματα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων θα βγουν πιο ισχυρά και ποια θα αδυνατίσουν.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από το λαό να έχει εκλογική δύναμη για να μπορεί να διαπραγματευτεί. Διαπραγματεύεται και αυτός για τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, χώρια το ότι έχει την φιλοδοξία να πει ότι παίζει ιδιαίτερο, διεθνή ρόλο. Οι διαπραγματεύσεις που κάνει είναι κίνδυνος θάνατος για το λαό. Και επομένως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ που είναι τώρα κυβέρνηση, δεν πρέπει να έχει τέτοια δύναμη, δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να νομιμοποιήσει ως διαπραγματευτή υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλίων».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Παλιότερα είχαμε τον Χίτλερ με τις βόμβες, σήμερα έχουμε την Μέρκελ με την προκλητική άσκηση οικονομικής και πολιτικής πίεσης. Πρέπει να αντισταθούμε στον περιορισμό των δικαιωμάτων που έχουμε ως χώρα στα πλαίσια της ΕΕ».

    Από την Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Με την καθοδήγηση της Γερμανίας, οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης οδηγούν σε έναν νέο ευρωπαϊκό αυταρχισμό. Και το οξύμωρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ανοήτως εμφανίζονται να μην αντιδρούν στις νέες οικονομικές κυρώσεις που προβλέπει το νέο αυστηροποιημένο Σύμφωνο Σταθερότητας που προωθεί η Γαλλία και η Γερμανία.

    Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί θέλουν μια Ευρώπη όπου ο Νότος θα δουλεύει για να κερδίζει ο Βορράς, και κυρίως για να κερδίζει η Γερμανία και η Γαλλία. Αντιθέτως, η κρίση αποδεικνύει ότι χρειαζόμαστε μια εντελώς διαφορετική πολιτική. Μια πολιτική κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης, απασχόλησης, ανάπτυξης Είναι προφανές ότι οι δυνάμεις που ηγεμονεύουν σήμερα στην Ευρώπη δεν είναι ικανές να προσφέρουν μια τέτοια προοπτική. Υπάρχει όμως και ο λαός. Υπάρχουν οι εργαζόμενοι που βγαίνουν στο δρόμο και διεκδικούν, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας. Και το μήνυμα της κάλπης δεν θα χωράει καμία αμφιβολία».

    Σχετικά με την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, δήλωσε: «Αντί να οδεύσουμε προς μια Ευρώπη της συνοχής, η επιβολή της στρατηγικής διάσωσης των οικονομικά ισχυρών σε βάρος του κοινωνικού συνόλου μεγεθύνει τις οικονομικές ανισότητες σε όλες τους τις διαστάσεις, τόσο τις κοινωνικές όσο και τις περιφερειακές. Σε εποχές κρίσης ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η γενίκευση της συνταγής της τρόικας με περαιτέρω περιοριστικές πολιτικές, την ώρα που η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στη διέξοδο από την κρίση. Το ακυρωμένο στην πράξη σύμφωνο σταθερότητας είναι καιρός να μετεξελιχθεί και να στηριχθεί και σε δείκτες κοινωνικής ευημερίας, ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να επιλέξουν ένα κοινό βηματισμό με στόχο την οικοδόμηση ενός συνεκτικού και κοινωνικά δίκαιου ευρωπαϊκού οράματος».

    «Μέρκελ και Σαρκοζί, με τα μέτρα που θέλουν να επιβάλλουν, οδηγούν την Ευρώπη σε έναν οικονομικό και πολιτικό χορό του Ζαλόγγου», αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 44921

    [03] Βρέθηκε το πτώμα του 55χρονου πατέρα στη Θέρμη

    Παρασκευη, 29 10 2010 15:27

    Βρέθηκε το πτώμα του άτυχου 55χρονου πατέρα στη Θέρμη, ο οποίος παρασύρθηκε το βράδυ της Τετάρτης, από τα ορμητικά νερά χειμάρρου στη περιοχή, όταν προσπάθησε να βοηθήσει τον γιο του, που είχε ακινητοποιηθεί στον «φουσκωμένο» χείμαρρο. Ο 55χρονος μαζί με την σύζυγό του, ειδοποιημένοι από τον 24χρονο γιό τους, αστυνομικό στο Α.Τ. Βάρης, προσπάθησαν να μετακινήσουν μαζί του, το αυτοκίνητό του που είχε ακινητοποιηθεί στο «φουσκωμένο» χείμαρρο, έπειτα από ισχυρή βροχόπτωση. Η οικογένεια, όμως, παρασύρθηκε από τα νερά. Η μητέρα εντοπίστηκε και διασώθηκε πρώτη, ενώ ο γιος, που κατάφερε να πιαστεί από κλαδιά, σώθηκε με την βοήθεια του δημάρχου Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου και ενός κατοίκου της περιοχής.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Άκαρπες οι έρευνες για τον αγνοούμενο

    Είδηση: 44922

    [04] Σύσκεψη Λοβέρδου με διοικητές νοσοκομείων

    Παρασκευη, 29 10 2010 17:00

    Υγεια

    Μηχανοργάνωση στα φαρμακεία, τις αποθήκες και τα λογιστήρια των νοσοκομείων ως το Μάρτιο, ζήτησε ο Υπουργός Υγείας σε σύσκεψη που έγινε με τους διοικητές 30 μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Παράλληλα, κάλεσε τους διοικητές να φροντίσουν για την είσπραξη των 3 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, τη συνταγογράφηση των αντιγράφων φαρμάκων μέσα στα νοσοκομεία, και να μειώσουν τις δαπάνες κατά 20%.

    «O προϋπολογισμός το Φεβρουάριο του 2010 ανερχόταν στα 2 δισ. ευρώ, έχουμε φτάσει στα 2,4 και σε αυτά προστίθενται τελικά άλλα 200 εκατομμύρια», τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 44931

    [05] 28ος χρυσός Κλασικός Μαραθώνιος

    Παρασκευη, 29 10 2010 14:24

    Δυόμιση χιλιάδες χρόνια συμπληρώθηκαν από τη μάχη του Μαραθώνα και ο 28ος χρυσός κλασσικός μαραθώνιος που θα διεξαχθεί την Κυριακή, έχει ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ συμμετοχών. Δωδεκάμιση χιλιάδες δρομείς απο 88 χώρες θα βρεθούν στην εκκίνηση για να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία της κλασσικής διαδρομής. Τροποποιημένα θα είναι τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, Λεωφορεία, τρόλεϊ και Τραμ, την Κυριακή, λόγω της διεξαγωγής του Μαραθωνίου. Οι πεζοί δεν επιτρέπεται να διασχίζουν το οδόστρωμα κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, κατά τις ώρες που διεξάγεται ο αγώνας.

    Από τις 7 το πρωί έως τις 17.30 θα υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στην κεντρική διαδρομή Αθήνα-Μαραθώνας. Κλειστές και στα δυο ρεύματα θα είναι οι Λεωφόροι Μαραθώνος, Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλέως Κωνσταντίνου.

    Η διαδρομή του αγώνα 5 χλμ εκκίνηση από Παναθηναϊκό Στάδιο είναι Βασιλέως Κωνσταντίνου- Ριζάρη- Βασιλίσσης Σοφίας- Λεωφόρος Αμαλίας- Στύλοι Ολυμπίου Διός- Διονυσίου Αρεοπαγίτου αναστροφή στο Ηρώδειο- Βασιλίσσης Όλγας- Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Η διαδρομή του αγώνα 10 χλμ (εκκίνηση από Παναθηναϊκό Στάδιο) είναι Βασιλέως Κωνσταντίνου- Βασιλίσσης Σοφίας- Λεωφόρος Μεσογείων- Φειδιππίδου- Μιχαλακοπούλου- Μεσογείων- Ανισόπεδος Κόμβος Κατεχάκη- Στρατόπεδο Πλέσσα (αναστροφή)- Λεωφόρος Μεσογείων- Μιχαλακοπούλου- Φειδιππίδου- Κόμβος Κηφισίας/ Αλεξάνδρας- Βασιλίσσης Σοφίας- Ηρώδου Αττικού- Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Η διαδρομή του Μαραθωνίου είναι Μαραθώνας- Λεωφόρος Μαραθώνος- Είσοδος Τύμβου- Λεωφόρος Μαραθώνος- Σταυρός- Μεσογείων- Μιχαλακοπούλου- Φειδιππίδου- Κόμβος Κηφισίας/ Αλεξάνδρας- Βασιλίσσης Σοφίας- Ηρώδου Αττικού- Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Ακόμη, δρόμοι που επηρεάζονται από τις διαδρομές των αγώνων και θα αντιμετωπίσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα για πολλές ώρες είναι οι έξοδοι της Αττικής Οδού προς Ραφήνα, από 08.00 έως 13.30, προς Παλλήνη από 08.00 έως 15.00, τα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Μαραθώνος και στο τμήμα από Πικέρμι έως Σταυρό από 08.30 έως 15.10.

    Μεταξύ άλλων, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ, δεν θα λειτουργήσει η λεωφορειακή γραμμή Χ95, για το αεροδρόμιο, ενώ θα ενισχυθούν τα δρομολόγια της γραμμής Χ97.

    Επίσης δεν θα λειτουργήσουν οι λεωφορειακές γραμμές : 125, 303, 304, 305, 308, 310, 314, 315, 319, 324, 406, 407, 413, 416, 418 και Α5.

    Επιπλέον οι γραμμές τραμ Τ1 και Τ2, θα τερματίζουν στην στάση ΛΕΩΦ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ .

    Δεκάδες άλλα δρομολόγια των λεωφορείων και του Τρόλεϊ τροποποιούνται, κυρίως σε όσα διέρχονται από τους δρόμους όπου θα πραγματοποιείται ο μαραθώνιος.

    Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στο site του ΟΑΣΑ και στο τηλεφωνικό κέντρο 185.

    Είδηση: 44920

    [06] Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί από το τσουνάμι στην Ινδονησία

    Παρασκευη, 29 10 2010 11:40

    Ξεπέρασαν τους 400 οι νεκροί από το τσουνάμι στην Ινδονησία, μετά τα 7,7 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη Δευτέρα την περιοχή. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αγγίξει τους 600 καθώς αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 300 ανθρώπων. Την ίδια ώρα, το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

    Αδύνατη η προσέγγιση στα νησιά Μενταουάι

    Οι καταρρακτώδεις βροχές εμποδίζουν στα σωστικά συνεργεία να προσεγγίσουν και να μεταφέρουν προμήθειες στα νησιά Μενταουάι, τα οποία βρίσκονται κυριολεκτικά απομονωμένα.

    Ορισμένα από τα χωριά που βρίσκονται στα νησιά αυτά, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς καθώς επλήγησαν από κύματα που έφθασαν τα τρία μέτρα.

    Στις πληγείσες περιοχές μετέβη την Πέμπτη ο Πρόεδρος της χώρας.

    Τελευταία στοιχεία, αναφέρουν ότι λόγω του τσουνάμι έμειναν άστεγοι περίπου 13.000 άνθρωποι οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο σε προσωρινούς καταυλισμούς.

    Νωρίτερα σημειώθηκε νέα έκρηξη του ηφαιστείου Μεράκι, τρεις μέρες πριν από την πρώτη έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 34 ανθρώπους.

    Πηγή: AFP - BBC

    Σχετικές ειδήσεις: Περισσότεροι από 300 οι νεκροί στην Ινδονησία

    Είδηση: 44807

    [07] Γαλλία: Θα επαναλειτουργούν και τα έξι διυλιστήρια

    Παρασκευη, 29 10 2010 12:09

    Και τα έξι διυλιστήρια της Total στη Γαλλία θα επαναλειτουργήσουν «σήμερα στο μέσο της ημέρας», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του πετρελαϊκού ομίλου. «Οι κινητοποιήσεις θα τερματιστούν στο σύνολο των διυλιστηρίων στο μέσο της ημέρας», διευκρίνισε ο ίδιος εκπρόσωπος. Σήμερα Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια της Total στο Γκονφρεβίλ λ΄Ορσέ κοντά στη Χάβρη και αυτό της Δουνκέρκης αποφάσισαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT. Το διυλιστήριο στο Λα Μεντ επαναλειτούργησε την Τετάρτη.

    Η απεργία συνεχίζεται σε τρία διυλιστήρια της Total, ανάμεσά τους και αυτό του Γκρανπυί, κοντά στο Παρίσι. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια της Γαλλίας προκάλεσαν σοβαρές ελλείψεις στα καύσιμα. Χθες Πέμπτη, το 85% των 12.300 πρατηρίων καυσίμων λειτουργούσαν κανονικά, σύμφωνα με την Κυβέρνηση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις

    Είδηση: 44880

    [08] Συνάντηση Παπούλια με τον ΥΠΕΞ της Σλοβενίας

    Παρασκευη, 29 10 2010 17:27

    Τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας Σάμουελ Ζμπόγκαρ δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα και θα μετάσχει την Κυριακή, στο Μαραθώνιο για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα. «Πρέπει να σας συγχαρώ. Έμαθα κάτι που με χαροποίησε πολύ, ότι θα λάβετε μέρος σε μια ιστορική διαδρομή. Σας ζηλεύω. Έκανα και εγώ πρωταθλητισμό, αλλά τους μαραθωνοδρόμους τους θεωρώ κάτι πέρα από τα ανθρώπινα όρια», τόνισε ο Κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος το Σλοβένο Υπουργό.

    «Έχω κάνει τέσσερις μαραθώνιους, αλλά είναι μια μοναδική ευκαιρία αυτή που προσφέρεται τώρα, η κλασσική διαδρομή για την επέτειο των 2500 χρόνων από την εποχή που έγινε και για αυτό σκέφτηκα να επωφεληθώ από την ευκαιρία αυτή», απάντησε ο κ. Ζμπόγκαρ.

    «Είναι ιστορικό γεγονός ο μαραθώνιος, είναι ο ιστορικός μαραθώνιος της Ελλάδος. Δεν είναι μονάχα μια διαδρομή, αλλά είναι μια διαδρομή στην ιστορία χιλιάδων ετών, μεγάλης σημασίας για εκείνη, αλλά και για την τωρινή εποχή», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπούλιας.

    «Είναι ιστορική διαδρομή και μια διαδρομή που εμπνέει, επίσης και βέβαια ήθελα να τρέξω τη διαδρομή, αλλά και να αποδείξω στον εαυτό μου ότι αν και υπουργός εξακολουθώ ακόμη να τρέχω», συμπλήρωσε ο σλοβένος Υπουργός.

    Το Σάββατο ο κ. Ζμπόγκαρ θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Δρούτσα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 44932

    [09] Αυτοδιοικητικές εκλογές: Κλιμάκωση δραστηριοτήτων

    Παρασκευη, 29 10 2010 15:56

    Συνεχόμενες παρεμβάσεις με ομιλίες, συνεντεύξεις και περιοδείες, πραγματοποιούν οι συνδυασμοί τόσο σε δημοτικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

    Στον Πειραιά

    Στο Πασαλιμάνι στην αίθουσα ναυτοπροσκόπων, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Πολιτών Καθαρή Συμφωνία» Γιάννης Μίχας, αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης του για την ανατροπή της σημερινής εικόνας του Πειραιά και την μετατροπή του σε πόλη προορισμό, μια πόλη αντάξια της ιστορίας και των προσδοκιών των δημοτών της. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά αναφέρθηκε ακόμη σε μια σειρά από ζητήματα όπως η αναβάθμιση της Πειραϊκής, η προστασία των Κονώνειων Τειχών, η ανάδειξη της πλαζ Φρεαττύδας, η αξιοποίηση του οικοπέδου που στέγαζε τον θερινό κινηματογράφο Φαντάζιο, η ανακαίνιση του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας, η ανάδειξη και προβολή του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά.

    Το τμήμα πρασίνου του Δήμου Πειραιά στο Κτήμα Δηλαβέρη επισκέφθηκε σήμερα o υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μας Ενώνει ο Πειραιάς» άκουσε με προσοχή τα παράπονα των εργαζομένων σχετικά με την ανεπάρκεια του προσωπικού και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών. Όσον αφορά το πρόβλημα της καθαριότητας του περιβάλλοντα χώρου, ο κ. Μιχαλολιάκος δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε μια "Καθαρή Συμμαχία" Δημοτικής αρχής-εργαζομένων-πολιτών, χάρη στην οποία θα καταστεί ο Πειραιάς «καθαρή πόλη», σε διάστημα 60 ημερών. Επιπλέον, ο κ. Μιχαλολιάκος τόνισε ότι θα βρίσκεται πάντα κοντά στους εργαζομένους, ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του για άμεση αξιοποίηση του κτήματος Δηλαβέρη.

    Την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ, σαν μέσων που παράγουν και προωθούν τον πολιτισμό, τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, με το συνδυασμό «Ανταρσία στο λιμάνι», Κώστας Σαρρής, δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά «Κανάλι 1». Παράλληλα τάχθηκε κατά της μετατροπής των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε. και υπεραμύνθηκε της διατήρησης των θέσεων εργασίας, κάνοντας κριτική στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Προβόπουλου και του κ. Καρατζαφέρη, που έκαναν λόγο για κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων ΜΜΕ.

    Στην Αθήνα

    Η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων Ελένη Πορτάλιου συναντήθηκε την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου με αντιπροσωπία των Γιατρών του Κόσμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπροσωπία των Γιατρών του Κόσμου, αναφέρθηκε στη δράση της οργάνωσης, στις δομές που αυτή λειτουργεί όπως για παράδειγμα το Πολυιατρείο των ΓτΚ, που στόχο έχει την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή στις κινητές μονάδες που παρέχουν υγειονομικές υπηρεσίες.

    Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Αλέξης Μητρόπουλος, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες, Γιώργο Βαρεμένο και Γιάννη Σχίζα, καθώς και υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους θα επισκεφθούν το Σάββατο 9.30 πμ το Δήμο Αχαρνών, όπου και θα παρουσιάσουν την πρόταση του συνδυασμού για το μητροπολιτικό δάσος του Τατοίου.

    Τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του αεροδρομίου "Μακεδονία", διαπίστωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης, κατά την επίσκεψή του στον αερολιμένα, το πρωί της Παρασκευής. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα έργα στις υποδομές του αεροδρομίου πρέπει να ολοκληρωθούν, καθώς αποτελεί κομβικό σημείο για την ανάπτυξη του τουρισμού και του εμπορίου στην Κεντρική Μακεδονία. Η πρόκληση στην τομή που λέγεται αιρετή περιφέρεια, είναι να μην αναπαράγουμε τη γραφειοκρατία της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη».

    Πηγή: AΠΕ

    Είδηση: 44925

    [10] Ιταλία: Θύματα κακοποίησης από ιερείς θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στο Βατικανό

    Παρασκευη, 29 10 2010 18:39

    Άνθρωποι που κακοποιήθηκαν από Ρωμαιοκαθολικούς ιερείς θα επιχειρήσουν να κάνουν πορεία προς το Βατικανό την Κυριακή - παρ' ότι δεν έχει δοθεί άδεια από την αστυνομία - για να ζητήσουν από την Εκκλησία να προστατεύσει τα παιδιά και να αποδώσει ευθύνες στους δράστες.

    Ο Μπέρνι Μακέιντ και ο Γκάρι Μπέργκερον, ιδρυτές του www.survivorsvoice.org, δήλωσαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα ότι σκοπεύουν να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να κηρύξουν τη συστηματική παιδεραστία "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας".

    "Δεν είμαστε ανάπηροι. Είμαστε πληγωμένοι άνθρωποι που τώρα είμαστε πρόθυμοι να μιλήσουμε. Η ενοχή και η ντροπή είναι το προκάλυμμα", είπε ο Μακέιντ, ένα από τα πρώτα θύματα που συναντήθηκαν με τον πάπα Βενέδικτο στην Ουάσινγκτον το 2008.

    Ο 54χρονος Μακέιντ και ο 47χρονος Μπέργκερον ήταν παπαδοπαίδια και κακοποιήθηκαν από τον ίδιο ιερέα, με διαφορά επτά ετών, στην περιοχη της Βοστόνης, τη δεκαετία του 1960. Η δράση του ιερέα είχε καταγγελθεί από το 1962 όμως οι εκκλησιαστικές αρχές αντί να τον αποσχηματίσουν απλώς τον μετέθεταν από ενορία σε ενορία.

    Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2002, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο παιδεραστίας στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βοστόνη. Φέτος θα τεθούν επικεφαλής των διήμερων εκδηλώσεων που οργανώνονται στη Ρώμη σε συνεργασία με άλλα θύματα από 12 χώρες. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αυτών θα είναι η Κυριακή, την οποία αποκαλούν "Ημέρα της Μεταρρύθμισης" (με αφορμή την επέτειο από τη Μεταρρύθμιση του Λούθηρου, το 1517). Αφού συγκεντρωθούν στο Καστέλ Σαντ Άντζελο του Τίβερη σκοπεύουν να κάνουν πορεία με αναμένα κερά μέχρι το Βατικανό. Η ιταλική αστυνομία δεν έχει δώσει άδεια για το τελευταίο σκέλος της πορείας, ωστόσο οι οργανωτές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και ελπίζουν ότι θα συμμετάσχουν αρκετές εκατοντάδες θύματα ιερέων.

    AΠΕ

    Είδηση: 44940

    [11] Γερμανία: Εξαρθρώθηκε συμμορία που με διαδικτυακή απάτη κέρδισε εκατομμύρια ευρώ

    Παρασκευη, 29 10 2010 18:31

    Η αστυνομία της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι αποκάλυψε μία διαδικτυακή απάτη με έναν ιό ο οποίος έχει αλλοιώσει τις τραπεζικές συναλλαγές 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο και κατάφερε να τους αποσπάσει 1,65 εκατομμύρια ευρώ.

    Οι εμπλεκόμενοι στην απάτη φέρεται ότι κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο τον ιό Κατιούσα πέρυσι. Η συμμορία φέρεται επίσης ότι είχε στρατολογήσει 470 ανθρώπους για τη διακίνηση των κλεμμένων χρημάτων. Τώρα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

    Η αστυνομία είχε ξεκινήσει τις έρευνες στα σπίτια των υπόπτων τον Αύγουστο --ερευνήθηκαν τέσσερα σπίτια στη Γερμανία, πέντε στην Εσθονία και ένα στη Βρετανία--, όμως δεν το είχαν αποκαλύψει στον Τύπο καθώς προσπαθούσαν να εξαρθρώσουν όλη τη συμμορία.

    Η γερμανική αστυνομία τώρα ζητεί την έκδοση τεσσάρων ανθρώπων από την Εσθονία.

    Σύμφωνα με την αστυνομία της Στουτγάρδης το λογισμικό Κατιούσα κατάφερε να αλλοιώσει 260 συναλλαγές πελατών τραπεζών ώστε να μεταφέρονται περισσότερα χρήματα τα οποία έπαιρνε η συμμορία.

    Το λογισμικό εγκαθίστατο σε υπολογιστές είτε μέσω αρχείων που ήταν προσβεβλημένα με τον ιό, είτε όταν οι χρήστες των υπολογιστών άνοιγαν ιστοσελίδες οι οποίες ανήκαν στα μέλη της συμμορίας.

    Ο ιός Κατιούσα άλλαζε τόσο συχνά ώστε συχνά τα αντιβιοτικά λογισμικά δεν μπορούσαν να τον αναγνωρίσουν.

    AΠΕ

    Είδηση: 44939

    [12] Το Μαρόκο αναστέλλει τις δραστηριότητες του «Αλ Τζαζίρα» στη χώρα

    Παρασκευη, 29 10 2010 16:37

    Οι μαροκινές αρχές ανέστειλαν σήμερα Παρασκευή 29/10, τις δραστηριότητες του γραφείου του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα στο Ραμπάτ και αποφάσισαν την ανάκληση των διαπίστεύσεων του προσωπικού του σταθμού, ανακοίνωσε το υπουργείο Επικοινωνιών της χώρας.

    Το υπουργείο πρόσθεσε ότι αυτή η αναστολή "πραγματοποιείται εξαιτίας των πολλαπλών παραβιάσεων των κανόνων της σοβαρής και υπεύθυνης δημοσιογραφίας". Ο Αμπντελκαντέρ Χαρούμπι διευθυντής του γραφείου του αλ Τζαζίρα στο Ραμπάτ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το τηλεοπτικό δίκτυο "πάντα σεβόταν τους κανόνες του επαγγελματισμού και της ουδετερότητας, κυρίως στο Μαρόκο".

    "Το θέμα του αλ Τζαζίρα δεν βρίσκεται δυστυχώς στα χέρια μόνο του υπουργείου Επικοινωνιών. Υπάρχουν και άλλα μέρη που αποφασίζουν σε αυτό το επίπεδο", πρόσθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Οι μαροκινές αρχές κατηγορούν το αλ Τζαζίρα για τον τρόπο με τον οποίο "αντιμετωπίζει τα θέματα που σχετίζονται με ισλαμιστές και το θέμα της (δυτικής) Σαχάρας", σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    AΠΕ

    Είδηση: 44930

    [13] Θερμό επεισόδιο Νότιας και Βόρειας Κορέας

    Παρασκευη, 29 10 2010 16:37

    Άλλο ένα θερμό επεισόδιο, ήρθε να προστεθεί στη λίστα της έντασης, μεταξύ των δύο κρατών της κορεατικής χερσονήσου, με ανταλλαγή πυρών στα σύνορα των δύο χωρών. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, Βορειοκορεάτες στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικού φυλακίου του νοτιοκορεατικού στρατού.

    Άμεση ήταν η ανταπόδοση των πυρών από το στρατό της Νότιας Κορέας, σε αντίστοιχη κλίμακα λίγων πυροβολισμών. Δεν υπήρξαν τραυματίες από τη νοτιοκορεατική πλευρά, ενώ δεν υπάρχει ενημέρωση για πιθανές συνέπειες σε Βορειοκορεάτες στρατιώτες. Από την πλευρά της η Ν. Κορέα κάνει λόγο για παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που ισχύει μεταξύ των δύο χωρών από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), λίγες ημέρες πριν της συνόδου κορυφής της G20 στη Σεούλ, στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ, Γερμανικό

    Είδηση: 44929

    [14] Χανιά: Το 8% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη

    Παρασκευη, 29 10 2010 16:22

    Υγεια

    Αύξηση της εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, προβλέπουν οι επιστήμονες για τα επόμενα χρόνια. Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο του 15ου Παγκρητίου Ιατρικού Συνεδρίου που διεξάγεται στα Χανιά, ήδη το 8% του ελληνικού πληθυσμού, πάσχει από διαβήτη. Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι, νέοι τύποι φαρμάκων διατίθενται πλέον στην αγορά, αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, " περίπου 800.000 Έλληνες υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ αναμένεται να έχουμε και τη μεγαλύτερη αύξηση τα επόμενα χρόνια ."

    Μάστιγα

    Σύμφωνα με τον ίδιο, "ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως , πρώτη αιτία ακρωτηριασμών κάτω άκρων, πρώτη αιτία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, και στις μονάδες τεχνητού νεφρού, οι περισσότεροι σχεδόν είναι διαβητικοί."

    Στο πλαίσιο του 15ου Παγκρητίου Ιατρικού Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα Παρασκευή 29/10 στα Χανιά, ανακοινώθηκαν νέες μέθοδοι αντιμετώπισης του σακχαρώδους διαβήτη. Η ινσουλίνη κυκλοφορεί πλέον σε νέους τύπους, ωστόσο αυτό που τονίζουν οι διαβητολόγοι, είναι ότι προέχει η πρόληψη.

    Ο Καθηγητής παθολογίας διαβητολογίας, Δημήτρης Καραμήτσος, τόνισε την ανάγκη, οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να τηρούν ένα υγιεινό διαιτολόγιο.

    "Πάρα πολλοί ασθενείς με διαβήτη δεν έχουν καταλάβει καλά πόση σημασία έχει η τήρηση ενός υγιεινού διαιτολογίου γιατί το διαιτολόγιο του διαβητικού δεν έχει πολλές διαφορές από ένα γενικώς υγιεινό διαιτολόγιο. Θέλει πάρα πολύ αυτοπειθαρχία για να κρατήσει κανείς μια καλή τακτική".

    Το Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο είναι πολυθεματικό και στη διάρκεια του αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις για σημαντικές σύγχρονες νόσους και παθήσεις. Οι εργασίες του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει η Ιατρική Εταιρία Χανίων, ολοκληρώνονται την Κυριακή .

    AΠΕ

    Είδηση: 44928

    [15] Ο Μπερλουσκόνι και 17χρονη Μαροκινή: Το νέο θέμα στα ιταλικά ΜΜΕ

    Παρασκευη, 29 10 2010 16:02

    Νέα υπόθεση που αφορά την προσωπική ζωή του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι προβάλλουν σήμερα ως κύριο θέμα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης: μια 17χρονη Μαροκινή, γνωστή ως "Ρούμπι", φέρεται να αποκάλυψε ότι είχε σεξουαλικές επαφές, επί πληρωμή, με τον "Καβαλιέρε".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Fatto Quotidiano" και το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι "la 7", η Μαροκινή (που ονομάζεται Καρίμα και σε μια εβδομάδα πρόκειται να ενηλικιωθεί), σε συνομιλία της με κοινωνικούς λειτουργούς, στην εισαγγελία του Μιλάνου, αποκάλυψε ότι "έλαβε 30.000 ευρώ, μετά από συνάντησή της και σεξουαλική επαφή με τον μεγιστάνα πρωθυπουργό".

    Η βορειοαφρικανή κοπέλα, είχε συλληφθεί με την κατηγορία της κλοπής, και, σύμφωνα πάντα με τον ιταλικό Τύπο, που αναφέρει συγκεκριμένες μαρτυρίες αστυνομικών ιθυνόντων, για την υπόθεσή της υπήρξε προσωπικό ενδιαφέρον από την προεδρία της κυβέρνησης. Με τηλεφώνημα, ζητήθηκε να λήξει "αίσια" η υπόθεση και να μπορέσει να δοθεί για προσωρινή υιοθεσία, η Καρίμα, σε ιταλική οικογένεια.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Messagero", η κοπέλα, συμμετείχε σε τρεις τουλάχιστον συναντήσεις στη βίλα του Μπερλουσκόνι, στο Άρκορε, στις οποίες φέρονται να παραβρέθηκαν και δύο υπουργοί της ιταλικής, κεντροδεξιάς, κυβέρνησης.

    Εισαγγελική έρευνα και αντιδράσεις

    Στο μεταξύ, η εισαγγελία του Μιλάνου, έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε έρευνα με την κατηγορία προαγωγής στην πορνεία, στην οποία εμπλέκονται ο δημοσιογράφος Εμίλιο Φέντε, (στενός φίλος του "μίστερ τιβί") και ο μάναζτερ γνωστών μοντέλων και ηθοποιών, Λέλε Μόρα.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του, από τις Βρυξέλλες, τόνισε ότι "η μόνη του παρέμβαση, στην υπόθεση, στόχευε στην παροχή βοήθειας σε ένα άτομο που έμοιαζε να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Όλα τα άλλα, είναι αναληθή και συκοφαντικά, μιντιακά σκουπίδια".

    Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σε σχoλιό του, υπογράμμισε ότι "αν τα όσα αναφέρει ο Τύπος επαληθευτούν, τότε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να παραιτηθεί, διότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε εκβιάσιμο δημόσιο πρόσωπο".

    Οι συνεργάτες του μεγιστάνα-πρωθυπουργού, τονίζουν, αντίθετα, ότι "μια υπόθεση κάθε άλλο παρά πολιτική, δεν πρέπει να τύχει υστερόβουλης εκμετάλλευσης".

    Η άποψη της Ρούμπι

    Σε νέες της δηλώσεις, στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανσα", η "Ρούμπι", προχώρησε, σήμερα, σε μερική ανασκευή των όσων φέρεται να αποκάλυψε ως τώρα: "Με τον Μπερλουσκόνι δεν έκανα σεξ, είναι γαλαντόμος. Μου δώρισε μόνον, για να με βοηθήσει, ένα περιδέραιο με διαμάντια και 7.000. Υπήρξε, όντως, μια αμοιβαία συμπάθεια, αλλά εκείνος νόμιζε ότι ήμουν 24 ετών" υπογράμμισε η 17χρονη Καρίμα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 44926

    [16] Γιώργος Κίρκος: «Δεν αναφέρθηκα σε περιφερειακό νοσοκομείο και δεν προσδιόρισα αριθμό κλινών»

    Παρασκευη, 29 10 2010 18:29

    Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για την υγεία που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του στις 25 Οκτωβρίου 2010, δεν αναφέρθηκε σε περιφερειακό νοσοκομείο και πολύ περισσότερο δεν προσδιόρισε αριθμό κλινών.

    Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπογραμμίζοντας ότι οι αρμοδιότητές του έχουν να κάνουν με τις υποδομές και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, ενώ δεν υπήρχε και δεν υπήρξε καμία διάσταση απόψεων με τον διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ως προς το θέμα διαπίστωσης της υποστελέχωσης και συνεπώς του επιπέδου λειτουργικότητας των νοσοκομείων. ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 44938

    [17] Οι «Κλάιν Μάιν» είναι οι νικητές του 5ου Φεστιβάλ νέων δημιουργών Κοζάνης

    Παρασκευη, 29 10 2010 18:26

    Το μουσικό σχήμα «Κλάιν Μάιν» είναι οι νικητές του φετινού 5ου φεστιβάλ νέων δημιουργών Κοζάνης που απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 3000 ευρώ. Το τραγούδι με το οποίο διαγωνίστηκε το εν λόγω σχήμα επιλέχθηκε από την επιτροπή μεταξύ των 8 μουσικών σχημάτων που συμμετείχαν στην φετινή διοργάνωση του Δήμου Κοζάνης που για 5η χρονιά πραγματοποιεί με την συμμετοχή πλήθος καλλιτεχνών ανά την Ελλάδα.

    Τα 8 γκρουπάκια που συμμετείχαν παρουσίασαν τα τραγούδια τους και τις δουλειές τους τις 4 Παρασκευές του Οκτώβρη σε διάφορα καφέ τις πόλης. Η παρουσίαση του νικητή θα γίνει κατά την διάρκεια του 1ου Hellinophone Festival σήμερα στο κλάμπ Γέφυρα.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 44937

    [18] Ξαναχτύπησαν οι ληστές με τη βαριοπούλα στα Τρίκαλα

    Παρασκευη, 29 10 2010 17:35

    Σελίδα 1 από 2

    Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 20 ημερών περίπου έδρασαν ξανά οι ληστές με τη βαριοπούλα στα Τρίκαλα, χτυπώντας μάλιστα την ίδια Τράπεζα. Οι δύο, νεαρής ηλικίας δράστες, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες σήμερα το μεσημέρι εισήλθαν στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού Ασκληπιού στα Τρίκαλα και πήραν χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο της τράπεζας. Οι δύο δράστες έφυγαν από την πίσω πόρτα του καταστήματος, σπάζοντάς την, με μια βαριοπούλα.

    Είδηση: 44933

    [19] Υπόθεση υπεξαίρεσης διερευνούν ΝΑΜ και εισαγγελία

    Παρασκευη, 29 10 2010 16:10

    Υπόθεση «υπεξαίρεσης» όπως τη χαρακτήρισε ο Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ύψους 94.000Ε, απασχολεί τη ΝΑΜ η οποία ήδη διαβίβασε το σχετικό φάκελο με τα ευρήματα του διαχειριστικού ελέγχου στην Εισαγγελία Βόλου. Πρόκειται για «αδικαιολόγητες αναλήψεις» όπως τις χαρακτήρισε η γραμματέας της ΝΑΜ Γιόλα Βαλατσού από τον τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών της ΝΑΜ στην Τράπεζα Πειραιώς. Οι αναλήψεις γίνονταν από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ενώ η υπόθεση ήλθε στο φως στο πλαίσιο διαχειριστικού ελέγχου που διέταξε ο Νομάρχης στην οικονομική υπηρεσία με αφορμή την κατάργηση της Νομαρχίας με την εφαρμογή του Καλλικράτη, το Σεπτέμβριο του 2010. Οι δύο υπάλληλοι που φέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση έχουν μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες από τη διεύθυνση Οικονομικού που απασχολούνταν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε η γραμματέας της ΝΑΜ Γιόλα Βαλατσού, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι αναλήψεις γίνονταν από τον ίδιο πάντα υπάλληλο, που διέθετε την απαιτούμενη εξουσιοδότηση από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικού της ΝΑΜ. Στο συγκεκριμένο λογαριασμό κατατίθονταν κάθε μήνα τα χρήματα της μισθοδοσίας και οι ασφαλιστικές εισφορές και γίνονταν κανονικά η ανάλογη ανάληψη από τον υπάλληλο που προσκόμιζε τα παραστατικά στην υπηρεσία του. Ο ίδιος όμως εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα της υπογραφής που είχε, προχωρούσε σταδιακά σε αναλήψεις από το λογαριασμό ποσών που φθάνουν τα 94.000 Ε, καθώς στο λογαριασμό υπήρχε ένα αποθεματικό της τάξης των 100.000 ευρώ περίπου. Τα παραστατικά των συγκεκριμένων αναλήψεων δεν τα προσκόμιζε στην υπηρεσία του, όμως τα πρωτότυπα αλλά και τα αντίγραφα τα είχε η τράπεζα.

    Μόλις διαπιστώθηκε το γεγονός στο πλαίσιο του διαχειριστικού ελέγχου, η ΝΑΜ αμέσως ανακάλεσε την εξουσιοδότηση του υπαλλήλου, ζητήθηκαν από την τράπεζα Πειραιώς αντίγραφα των ενταλμάτων πληρωμής, τα οποία αφορούν το συγκεκριμένο υπάλληλο για το χρονικό διάστημα του τελευταίου ενάμιση έτους, ενώ το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου κατατέθηκε στην Εισαγγελία Βόλου. Επίσης ζητήθηκε η συμβολή γραφολόγου για να διαπιστωθεί αν η υπογραφή σε όλες τις αναλήψεις είναι του ιδίου ατόμου.

    Τέλος ο εν λόγω υπάλληλος καθώς και ο προϊστάμενός του μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες ενώ διατάχθηκε και ΕΔΕ, στο πλαίσιο της οποίας ζητήθηκε από την τράπεζα το βιντεοσκοπημένο υλικό, εάν υπάρχει, των αναλήψεων κι αναμένεται απάντηση.

    Συντάκης: Ελένη Μανώλη

    Είδηση: 44927

    [20] Κατασχέθηκαν πάνω από δύο κιλά ακατέργαστης κάνναβης στην Καβάλα

    Παρασκευη, 29 10 2010 13:48

    Τρία άτομα συνέλαβαν, χθες το απόγευμα, αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Καβάλας, για πώληση-εμπορία 2.033 γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης. Πρόκειται για δύο ημεδαπούς, ηλικίας 34 και 25 ετών και έναν 23χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας. Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Καβάλας.

    Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 44919

    [21] Αθωώθηκαν από το δικαστήριο ανηλίκων της Ν. Ορεστιάδας οι 105 μαθητές που κατηγορούνταν για τις καταλήψεις του 2009β¦

    Παρασκευη, 29 10 2010 13:23

    Αθωωτική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για τους 105 μαθητές σχολείων της Νέας Ορεστιάδας και της Νέας Βύσσας, που κατηγορούνταν για τις καταλήψεις που πραγματοποίησαν πέρυσι το φθινόπωρο. Το πρωί, έξω από το δικαστικό μέγαρο της Νέας Ορεστιάδας είχαν συγκεντρωθεί για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους εκατοντάδες μαθητές, καθηγητές, γονείς και πολίτες, οι οποίοι νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει και πορεία, που ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία της πόλης και κατέληξε έξω από τα δικαστήρια. Τη συμπαράσταση τους στους μαθητές εξέφρασαν με ψηφίσματα και ανακοινώσεις τους πολλοί φορείς της περιοχής, δηλώνοντας, στο σύνολό τους, «την πλήρη αντίθεσή τους στην "ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων"».

    Είδηση: 44916

    [22] Ματαιώθηκαν λόγω έντονων βροχοπτώσεων οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου σε πόλεις και χωριά του Έβρουβ¦

    Παρασκευη, 29 10 2010 13:22

    Ματαιώθηκαν εχθές, λόγω καιρού, οι παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στις πόλεις και τα χωριά του νομού Έβρου, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή τους. Ιδιαίτερα χαμηλές ήταν και οι θερμοκρασίες που επικράτησαν, με το θερμόμετρο να μην ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ μετά το μεσημέρι σε ορισμένες ορεινές περιοχές του νομού "έπεσε" και χιονόνερο. Ωστόσο, τα καιρικά φαινόμενα δεν ήταν ακραία, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές από πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους. Όσον αφορά τα δρομολόγια των πλοίων προς τη Σαμοθράκη, επανήλθαν κανονικά από σήμερα το πρωί, μετά το "απαγορευτικό" που ίσχυσε το προηγούμενο 48ωρο.

    Είδηση: 44915

    [23] Περιοδεία Τσίπρα στη Θράκηβ¦

    Παρασκευη, 29 10 2010 13:21

    Τη Θράκη επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας. Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκίνησε το πρωί από την Αλεξανδρούπολη, όπου ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο της «Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.», απ' όπου έκανε και δηλώσεις, τονίζοντας ότι η ψήφος στον περιφερειακό συνδυασμό που στηρίζεται από το Συνασπισμό «είναι μία απάντηση από "αριστερά", στο μνημόνιο της χρεοκοπίας» και πως όλοι οι πολίτες θα πρέπει να στείλουν «ένα ισχυρό μήνυμα, ώστε η κυβέρνηση να αποτραπεί από μία ακόμη "εκτέλεση" της κοινωνίας και από ακόμη πιο σκληρά μέτρα». Ο κ. Τσίπρας περιόδευσε και στην αγορά της Αλεξανδρούπολης, ενώ πραγματοποίησε και επίσκεψη στο τοπικό υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. Η περιοδεία του κ. Τσίπρα συνεχίζεται στην Κομοτηνή και την Ξάνθη, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στην Καβάλα.

    Είδηση: 44913

    [24] «Έτοιμη» δηλώνει η νομαρχία Έβρου για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίουβ¦

    Παρασκευη, 29 10 2010 13:20

    Έτοιμη για το βράδυ των εκλογών της 7η Νοεμβρίου είναι η Νομαρχία Έβρου, καθώς έχει παραληφθεί το εκλογικό υλικό από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ μέχρι και την Κυριακή αναμένεται να παραληφθούν και τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών εκλογών, προκειμένου να κλείσουν οι σάκοι και να διανεμηθούν σε όλους τους δήμους. Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της νομαρχίας Έβρου, Χρήστο Πετριτζίκη, «το σύστημα μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα λειτουργήσει όπως και στις εθνικές εκλογές, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα υπάρχει σύνδεση και με τις υπόλοιπες νομαρχίες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ώστε να δίνονται ανά ώρα τα συνολικά περιφερειακά αποτελέσματα και να ενημερώνονται οι πολίτες».

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της νομαρχίας, 10.000 λιγότεροι είναι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του νομού Έβρου, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2009, ενώ λιγότερα, κατά 21, είναι και τα εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν. Πιο συγκεκριμένα, στις εθνικές εκλογές του 2009 οι εγγεγραμμένοι στον Έβρο ήταν 179.000, και τα εκλογικά τμήματα 429, ενώ για τις εκλογές της 7η Νοεμβρίου 2010, οι εγγεγραμμένοι είναι 169.000 και τα εκλογικά τμήματα 408. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι στους εγγεγραμμένους των εθνικών εκλογών περιλαμβάνονταν και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις μονάδες του νομού, κάτι που δεν ισχύει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σημειώνεται ότι στις δημοτικές εκλογές δικαίωμα ψήφου θα έχουν και οι 41 πολίτες της Ε.Ε. που διαμένουν μόνιμα στην Έβρο αλλά και 15 ομογενείς, εκ των οποίων 10 διαμένουν στην Ορεστιάδα, 3 στις Φέρες και 2 Βύσσα.

    Είδηση: 44912

    [25] Αναφορά Ρενταρή για τις ελλείψεις γιατρών ειδικοτήτων στο Ι. Κ. Α. Αλεξανδρούποληςβ¦

    Παρασκευη, 29 10 2010 13:19

    Αναφορά προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το θέμα των ελλείψεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, που καταγράφονται στην υγειονομική υπηρεσία του Ι. Κ. Α. Αλεξανδρούπολης, κατέθεσε η βουλευτής Έβρου του ΠΑ. ΣΟ. Κ., Όλγα Ρενταρή-Τέντε. Η κα. Ρενταρή υπογραμμίζει ότι «οι ελλείψεις αυτές έχουν δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων στους ασφαλισμένους του Ιδρύματος και μεγάλη ταλαιπωρία στους συνταξιούχους» και ζητά από τον κ. Λοβέρδο να δώσει το συντομότερο δυνατό λύση στο πρόβλημα.

    Είδηση: 44911

    [26] ΣΤΕ: Προσφυγή κατά των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων

    Παρασκευη, 29 10 2010 19:20

    Να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις της ηγεσίας της ΕΛΑΣ που αφορούν την έκδοση νέου τύπου υπηρεσιακών ταυτοτήτων του προσωπικού, ζητούν με προσφυγή τους στο ΣτΕ ένας υπαρχιφύλακας και ένας αρχιφύλακας. Υποστηρίζουν ότι ο νέος τύπος ταυτότητας περιέχει τσιπ με προσωπικά δεδομένα που δεν διαβάζονται δια γυμνού οφθαλμού, αλλά μόνο με την επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας και υποστηρίζουν ότι η έκδοση θα έπρεπε να είχε καθοριστεί με προεδρικό διάταγμα και να είχε προηγηθεί η συγκατάθεση των αστυνομικών για να συμπεριληφθούν στις ταυτότητες τα προσωπικά τους δεδομένα.

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ένας αρχιφύλακας και ένας υπαρχιφύλακας της Ελληνικής Αστυνομίας και ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του Αρχηγού και Υπαρχηγού της ΕΛΑΣ με τις οποίες καθορίστηκε ο νέος τύπος των υπηρεσιακών ταυτοτήτων του αστυνομικού προσωπικού.

    Όπως υποστηρίζουν, οι νέες ταυτότητες οι οποίες έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας περιέχουν, πλέον των αναγνωρίσιμων δια γυμνού οφθαλμού στοιχείων, και στοιχεία τα οποία μπορούν να διαβαστούν μόνο υπό την επίδραση υπεριώδους φωτός, ενώ στην οπίσθια όψη υπάρχει μηχανικά αναγνώσιμη ζώνη MRZ.

    Σύμφωνα με τους δύο αστυνομικούς ο τύπος των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων έπρεπε να καθοριστεί με προεδρικό Διάταγμα και με αποφάσεις του Αρχηγού και του Υπαρχηγού της ΕΛΑΣ.

    Οι ένστολοι αναφέρουν επίσης ότι όσα προσωπικά στοιχεία περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες είναι σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές, όπως είναι αυτή της αρχής της αναλογικότητας και η πρόβλεψη του άρθρου 43 που παρόμοια θέματα πρέπει να νομοθετούνται μόνο με Προεδρικά Διατάγματα.

    Εξ' άλλου, σημειώνουν ότι δεν έχουν παραχωρήσει την συγκατάθεσή τους για την εγγραφή προσωπικών στοιχείων στις νέες υπηρεσιακές ταυτότητες, ενώ θέτουν και ζήτημα προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 44941

    [27] Απεργούν στις 2/11 οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

    Παρασκευη, 29 10 2010 13:33

    Σε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», την Τρίτη 2 Νοεμβρίου. Οι απεργοί, που έχουν τη στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, διαμαρτύρονται για τις απειλούμενες απολύσεις των εργαζομένων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, από την 1-1-2011. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ διεκδικεί μαζί με τους εργαζομένους στα κοινωνικά προγράμματα την κατοχύρωση όλων των θέσεων εργασίας, τη δημιουργία μόνιμων δομών προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» στους ΟΤΑ και εξασφάλιση των μισθών τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 44918

    [28] «Έφυγε» ο παιδαγωγός , συγγραφέας και εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης

    Παρασκευη, 29 10 2010 19:11

    Ο Χάρης Σ. Πάτσης, γεννήθηκε στο Δήμο Θεσπρωτικού Πρεβέζης, σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή - Έδρα Παιδαγωγικής ενώ στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σπουδών του παρακολούθησε παράλληλα μαθήματα, στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδημία. Χρημάτισε Αριστίνδιν Εκπαιδευτικός Σύμβουλος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνων Σύμβουλος του «Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος», ενώ τιμήθηκε με το Α' Χρυσό Μετάλλιο Παιδείας, για τη συνεισφορά του στην άνοδο του πνευματικού επιπέδου του ελληνικού λαού.

    Βιογραφικό και πνευματικό έργο

    Ο παιδαγωγός, συγγραφέας, εκδότης Χάρης Σ. Πάτσης γεννήθηκε στις 30 Ιουνίου 1913. Είναι ΅ια κορυφαία ΅ορφή ανά΅εσα στον πνευ΅ατικό, λογοτεχνικό και εκδοτικό κόσ΅ο της σύγχρονης Ελλάδας. Κατάγεται από το Δή΅ο Θεσπρωτικού Πρέβεζας (Λάκκας Σουλίου, Ηπείρου). Το 1933 αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Ιωαννίνων. Το 1939 αρίστευσε στις εισαγωγικές εξετάσεις για την πανεπιστη΅ιακή ΅ετεκπαίδευση (Φιλοσοφική Σχολή - έδρα Παιδαγωγικής) και το 1946 πήρε το δίπλω΅ά του ΅ε άριστα. Κατά το διάστη΅α των πανεπιστη΅ιακών σπουδών του εγγράφηκε, παράλληλα και παρακολούθησε ΅αθή΅ατα στην Πάντειο και στη Γαλλική Ακαδη΅ία. Ταυτόχρονα δη΅οσιογραφούσε από τις στήλες του η΅ερήσιου και περιοδικού Tύπου και έδινε διαλέξεις στα διάφορα ΅ορφωτικά ιδρύ΅ατα της πατρίδας ΅ας ΅ε θέ΅ατα κυρίως παιδαγωγικά, ιστορικά, λογοτεχνικά, κοινωνικά. Η δραστηριότητά του στα κατοπινά χρόνια και ως σή΅ερα ΅πορεί να συνοψισθεί στα εξής:

    Το 1945 ιδρύει τον ο΅ώνυ΅ο εκδοτικό οργανισ΅ό και ΅έχρι το 1956 συγγράφει, εκδίδει και κυκλοφορεί τη ΅ηνιαία φιλοσοφική και παιδαγωγική επιθεώρηση «Νέο Σχολείο - Νέα Παιδαγωγική», τα περιοδικά «Παράδεισος του Παιδιού», «Ελεύθερα αναγνώσ΅ατα», τις πασίγνωστες «Πατριδογνωσίες» του και την 28το΅η «Εγκυκλοπαίδεια των Νέων» (Μ.Ε.Ν.), την πρώτη ελληνική εγκυκλοπαίδεια, που συντάχθηκε εξ ολοκλήρου στη Δη΅οτική γλώσσα. Τον ίδιο καιρό συγγράφει, ολοκληρώνει και εκδίδει ολόκληρη σειρά σχολικών βιβλίων (αριθ. 48 τίτλους), τα οποία εγκρίνονται από το Εκπαιδευτικό Συ΅βούλιο, και για πολλά χρόνια γαλούχησαν την ελληνική νεότητα.

    Κατά τα επό΅ενα χρόνια 1956-1959, συνεχίζεται η αλ΅ατώδης άνοδος του Χάρη Πάτση σε όλους τους το΅είς της πνευ΅ατικής και εκδοτικής δραστηριότητας. Περιοδεύει σ' ολόκληρη την Ελλάδα και δίνει διαλέξεις σε παιδαγωγικά συνέδρια, σε ΅ορφωτικούς συλλόγους και σε εκπολιτιστικά σω΅ατεία.

    1960-1962. Εκδίδει το περίφη΅ο «Λεξικό της Δη΅οτικής» και αποκτά έτσι για πρώτη φορά η Νεοελληνική γλώσσα το λεξικό της. Μέχρι τότε υπήρχε η «Γρα΅΅ατική» του Μανώλη Τριανταφυλλίδη και η «Νεοελληνική Σύνταξη» (Συντακτικό) του Αχιλ. Τζάρτζανου. Ο Χάρης Πάτσης ΅ε το «Λεξικό της Δη΅οτικής» συ΅πλήρωσε το κενό και πρόσφερε το κλειδί που έλειπε, για την ορθή χρήση της Νεοελληνικής γλώσσας. Το λεξικό αυτό βοήθησε να κυκλοφορήσουν στη συνέχεια και τα επίτο΅α λεξικά της Αρχαίας και της Καθαρεύουσας, ΅ε την ερ΅ηνεία των λη΅΅άτων τους στη Δη΅οτική. Τα τρία αυτά λεξικά ενσω΅ατώθηκαν, κατά τα επό΅ενα χρόνια, στη σειρά «Δέκα επίτο΅α Λεξικά (γλωσσικά, επιστη΅ονικά, τεχνολογικά)».

    1963-1964. Χτίζει ΅ε δικές του δαπάνες καλλι΅άρ΅αρο σχολικό διδακτήριο και το δωρίζει στη γενέτειρά του Θεσπρωτικό Πρέβεζας. Στα εγκαίνια που έγιναν (8-11-1964) κατά την παράδοση και έναρξη της λειτουργίας του Σχολικού Διδακτηρίου Θεσπρωτικού (Δωρεά Χάρη Πάτση), ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ΅ε ολόκληρο το Υπουργικό Συ΅βούλιο παρέλαβε το Διδακτήριο υπό την ιδιότητα του Υπουργού Παιδείας και απένει΅ε δη΅όσια στον Χάρη Πάτση το για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής παιδείας καθιερωθέν «Α΄ Χρυσούν Μετάλλιον Παιδείας». Τον ίδιο ΅ήνα ο τότε υφυπουργός Παιδείας Λουκής Ακρίτας διορίζει τον Χάρη Πάτση ως αριστίνδην Εκπαιδευτικό Σύ΅βουλο στο υπό ίδρυση Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και Διευθύνοντα Σύ΅βουλο του «Γενικού Συ΅βουλίου Βιβλιοθηκών Ελλάδος».

    1965. Εκδίδει τα «Λεξικά Ξένων Γλωσσών» (8 τό΅οι) και τη σειρά «Μαθαίνω Ξένες Γλώσσες» (4 Μέθοδοι ανά δύο Λεξικά Αυτοδιδασκαλίας Ξένων Γλωσσών: Αγγλικής, Γαλλικής, Γερ΅ανικής, Ιταλικής). Για πρώτη φορά η Νεοελληνική γλώσσα παίρνει τη θέση της στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών και διώχνει τα «ία» και τα «ωά», την «υλακή» και τον «ήλο», δίνοντας τη ζωντάνια της (ζου΅πούλια, αβγά, γάβγισ΅α, καρφί) και ανοίγοντας έτσι το δρό΅ο στην ελληνική νεότητα να προχωρήσει στις σπουδές της και να κατακτήσει άνετα και ΅ε παιδαγωγικό τρόπο όλες τις βασικές και απαραίτητες ξένες γλώσσες.

    1966-1971. Ο Χάρης Πάτσης κυκλοφορεί το ΅εγάλο «έργο της ζωής του» -όπως το αποκαλεί- τη «Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια», σε 24 ΅εγάλους και ογκώδεις τό΅ους ΅ε 22.000 δίστηλες σελίδες.

    Από τον ίδιο χρόνο αρχίζει η πιο δραστήρια περίοδος της ζωής του Χάρη Πάτση. Εκδίδει, επι΅ελείται, εποπτεύει και κυκλοφορεί: εγκυκλοπαίδειες κάθε λογής, λεξικά, ιστορικά, γεωγραφικά, λογοτεχνικά έργα, όπως είναι η «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» (12 τό΅οι), η «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Παγκόσ΅ιας Λογοτεχνίας» (12 τό΅οι), τα «Άπαντα Θρησκειών» (12 τό΅οι), η σειρά «Βιβλιοθήκη της Σύγχρονης Γυναίκας» (18 τό΅οι) και η περίφη΅η έκδοση «Αθήνα - Ελλάδα - Κόσ΅ος» («Ιστορία - Πολιτισ΅ός», 5 τό΅οι, «Γεωγραφία - Τουρισ΅ός», 5 τό΅οι και «Πατριδογνωσία» 10 τό΅οι).

    Ταυτόχρονα σε όλη αυτή την περίοδο, οργανώνει Κινητές Εκθέσεις σε κατάλληλα διασκευασ΅ένα πούλ΅αν (τα οποία περιοδεύουν σε όλες τις επαρχίες και επισκέπτονται και τα πιο από΅ακρα χωριά) συ΅΅ετέχει στις πανελλήνιες εκθέσεις Θεσσαλονίκης, Ζαππείου κλπ. και στο τέλος αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στις ΅εγάλες διεθνείς εκθέσεις βιβλίου: Λονδίνου, Βρυξελλών, Φραγκφούρτης, Σικάγου, κλπ.

    1972-1976. Συνεχίζεται ΅ε τον ίδιο ανοδικό ρυθ΅ό η συγγραφική και εκδοτική δραστηριότητα του Χάρη Πάτση. Στο χρονικό αυτό διάστη΅α παρουσιάζει τις νέες εκδοτικές δη΅ιουργίες του «Άπαντα Νεοελλήνων Κλασικών» (24 τό΅οι), τα «Αριστουργή΅ατα της Παγκόσ΅ιας Παιδικής Βιβλιοθήκης» (100 τό΅οι), τα «Άπαντα Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων» ΅ε δόκι΅ες ΅εταφράσεις στη ζωντανή δη΅οτική (έχουν κυκλοφορήσει ως σή΅ερα 106 τό΅οι ΅ε τελικό προϋπολογισ΅ό 150 τό΅ους).

    Στο τέλος του 1976 ο Χάρης Πάτσης, ΅ε την ευκαιρία της νέας εκπαιδευτικής ΅εταρρύθ΅ισης, χάρισε στη σπουδάζουσα νεότητα δύο καινούργια βοηθή΅ατα: α) τη δεκαεξάτο΅η έγχρω΅η «Παγκόσ΅ια Σχολική Εγκυκλοπαίδεια» (Junior's) και β) την τριαντάτο΅η τρι΅ερή σειρά «Πως θα πετύχετε στις σπουδές σε όλες τις σχολικές βαθ΅ίδες» (Γυ΅νάσιο - Λύκειο - Α.Ε.Ι.).

    1978-1984. Ο Χάρης Πάτσης συνεχίζει ακούραστα την εκδοτική του δραστηριότητα. Επεκτείνει την 24το΅η Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια (Ν.Ε.Ε.Π.) σε 36το΅η (ΝΕΜΕΠ), ένα έργο ασύγκριτο και ανεπανάληπτο, που καλύπτει ολόκληρο τον πνευ΅ατικό χώρο του πανανθρώπινου επιστητού.

    1985-1993. Επι΅ελείται και κυκλοφορεί τις νεώτερες εκδόσεις «Ελλάδα - Κόσ΅ος 2000» (20 τό΅οι), «Παγκόσ΅ιοι Τουριστικοί Οδηγοί» (25 τό΅οι) και «Μεγάλη Παγκόσ΅ια Εγκυκλοπαίδεια 21ος αιώνας) σε 30 τό΅ους.

    2005. Ο Χάρης Πάτσης συ΅πληρώνοντας 70 χρόνων πνευ΅ατικής προσφοράς ολοκληρώνει το δεκάτο΅ο «Μεγάλο Πανλεξικό της Ενιαίας Γλώσσας» (Αρχαία, Αλεξανδρινής, Βυζαντινής, Μεσαιωνικής, Καθαρεύουσας και Νεοελληνικής Δη΅οτικής), ανανεώνει, επεκτείνει και κυκλοφορεί σε Β΄ έκδοση και σε 24 τό΅ους τη «Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» (Μ.Ε.Ν.Λ.), στους τό΅ους της οποίας περιλαμβάνονται, εκτός από τις βιογραφίες και πλούσια αντιπροσωπευτική ανθολόγηση όλων των νεοελλήνων λογοτεχνών, από το Βυζάντιο ΅έχρι σή΅ερα. Η Μ.Ε.Ν.Λ. είναι ένα ΅νη΅ειώδες έργο, το οποίο στολίζει τις βιβλιοθήκες των Ακαδη΅ιών και των διαφόρων πνευ΅ατικών ιδρυ΅άτων, σε όλες τις χώρες της γης.

    Εκτός από τα παραπάνω, ο Χάρης Πάτσης έγραψε και πολλά παιδαγωγικά συγγρά΅΅ατα και ΅ερικά λογοτεχνή΅ατα. Από τα παιδαγωγικά και διδακτικά του έργα ση΅ειώνου΅ε τα: «Τα Κέντρα ενδιαφέροντος και η Συγκεντρωτική διδασκαλία στη θεωρία και την πράξη», «Η πρώτη ανάγνωση και γραφή ΅ε την ιδεοπτική ΅έθοδο», «Τα πρότυπα Σχολεία και τα Νέα Προγρά΅΅ατα», «Η Διδακτική του Σχολείου Εργασίας σε όλες τις σχολικές βαθ΅ίδες», «Το ση΅ερινό Σχολείο και το Σχολείο του ΅έλλοντος» και πολλά άλλα παιδαγωγικά συγγρά΅΅ατα. Μετέφρασε δε από τα Γαλλικά τα έργα του διάση΅ου ψυχολόγου της Γενεύης Εδουάρδου Κλαπαρέντ: «Ψυχολογία του παιδιού και Πειρα΅ατική Παιδαγωγική» (6 τό΅οι) και «Λειτουργική Παιδαγωγική» (2 τό΅οι). Εξάλλου, η αρθρογραφία του στο παιδαγωγικό περιοδικό «Νέο Σχολείο», που επί ολόκληρη εικοσαετία εξέδιδε και κυκλοφορούσε, ΅πορεί να συνοψιστεί σε πολλούς τό΅ους.

    Επίσης, ο Χάρης Πάτσης μετέφρασε στη Δη΅οτική και κυκλοφόρησε σε 8 τό΅ους την περίφη΅η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», του Κ. Παπαρρηγόπουλου, του ιδίου την «Παγκόσ΅ια Ιστορία» (5 τό΅οι) και την «Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Σπυρ. Τρικούπη (4 τό΅οι).

    Στον φιλοσοφικο-κοινωνιολογικό το΅έα, ο Χάρης Πάτσης έγραψε και κυκλοφόρησε τα βιβλία του:

    1) «Σωκράτης, ο κολοσσός της παγκόσμιας φιλοσοφίας», 2) «Πλάτωνας, ο ΅εγάλος φιλόσοφος και κοινωνικός ορα΅ατιστής», 3) «Αριστοτέλης, ο θε΅ελιωτής των Θετικών Επιστη΅ών», 4) «Κ. Παλα΅άς ο στυλοβάτης του Δη΅οτικισ΅ού και κοινωνικός ανα΅ορφωτής», 5) «Κοινωνιολογία και Κοινωνικά Συστή΅ατα», (έχει εισαχθεί ως διδασκό΅ενο ΅άθη΅α στο Πανεπιστή΅ιο Αθηνών), 6) «Το Μέλλον του Σοσιαλισ΅ού», 7) «Παγκοσ΅ιοποίηση, το Κύκνειο Άσ΅α του Καπιταλισ΅ού», 8) Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία - Προσωκρατική Φιλοσοφία, και 9) ετοι΅άζει προς έκδοση το βιβλίο του «Παγκόσ΅ια Α΅φικτυονία, έτος 2205» ΅ια προφητική κοινωνιολογική ΅υθιστορη΅ατική σύλληψη που, ΅ε έδρα την Ελλάδα και τους Δελφούς, δίνει οριστική λύση, στο ΅εγάλο και άλυτο ως σή΅ερα κοινωνικό πρόβλη΅α που βασανίζει την ανθρωπότητα.

    Σε ό,τι αφορά στον καθαρά λογοτεχνικό το΅έα ο Χάρης Πάτσης κυκλοφόρησε τα εξής βιβλία του:

    1) «Πατριδογνωστικοί Αντίλαλοι» (ποίηση), 2) «Κυνηγώντας το Όνειρο» (αυτοβιογραφικό αφήγη΅α), 3) «Το Παράθυρο του Ονείρου» (παιδικά διηγή΅ατα), 4) «Αγώνες και Αγωνίες - Για το Λαό και την Πατρίδα» (τ. Α΄), 5) «Αγώνες και Αγωνίες - Για το Παιδί και την Παιδεία» (τ. Β΄), 6) «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» (πατριδογνωστικά κεί΅ενα), 7) «Ταξιδεύοντας στον Κόσ΅ο» (ταξιδιωτικά κεί΅ενα), 8) «Η Γοργόνα της Ζερόπολης» (και άλλα διηγή΅ατα), 9) «Μαργιαλένα Κογεβίνα» (και άλλα διηγή΅ατα).

    Και στον το΅έα της Σχολικής Παιδικής Βοηθη΅ατογραφίας, ο Χάρης Πάτσης, ΅όλις πρόσφατα, έγραψε και κυκλοφόρησε τη σειρά: «Μαθαίνω τη Γλώσσα ΅ου» (7 βιβλία για τους ΅αθητές του Δη΅οτικού), που περιλα΅βάνουν και το περίφη΅ο «Ιδεοοπτικό Αλφαβητάριο», του Χάρη Πάτση, το οποίο εκδίδεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Το 2008, ο Χάρης Σ. Πάτσης, προγραμμάτισε την ίδρυση της «Ακαδημίας Ελλήνων Συγγραφέων - Λογοτεχνών» της οποίας οι σκοποί αναγράφονται λεπτομερώς στον 15ο τό΅ο της Μ.Ε.Ν.Λ. (σελ. 279).

    (Για όσους επιθυμούν να αντλήσουν περαιτέρω στοιχεία για τη ζωή και το έργο του εκλιπόντος, αυτά διατίθενται σε ψηφιακή μορφή κατόπιν επικοινωνίας με το Τμήμα Ιστορικού Αρχείου του Κέντρου Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση http://www.patsis.net

    ΑΠΕ

    Είδηση: 44943

    [29] ΗΠΑ - Ισραήλ: Σύνορα για παλαιστινιακό κράτος

    Παρασκευη, 29 10 2010 15:41

    Τα πιθανά σύνορα ενός παλαιστινιακού κράτους, όταν και εάν αυτό ιδρυθεί, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και σχεδιασμού, μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, οι οποίες έμεναν μακριά από το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της παναραβικής εφημερίδας Άσαρκ Αλ-Άουσατ, συζητείται ως προϋπόθεση για το ενδεχόμενο αυτό, η μίσθωση από το Ισραήλ, γης από τους Παλαιστίνιους για περίοδο από 40 έως 99 ετών στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Σημείο αναφοράς για τα σύνορα αποτελούν τα σύνορα που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο του 1967. Η δημοσιοποίηση αυτής της εξέλιξης, επιβεβαιώθηκε από παλαιστινιακές πηγές, που τόνισαν ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, δεν ήταν ενήμερος για τα θέματα αυτά.

    Η άλλη πλευρά, αυτή των Ισραηλινών, μέσω του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία αυτή. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Σεπτεμβρίου είχαν ξεκινήσει απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που όμως οδηγήθηκαν σε διακοπή, λόγω του εποικιστικού προγράμματος των Ισραηλινών, που αποτελεί σημείο τριβής, με την παλαιστινιακή πλευρά.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό

    Είδηση: 44923

    [30] Διάσταση απόψεων κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου

    Παρασκευη, 29 10 2010 12:42

    Διάσταση απόψεων, καταγράφεται κατά την προσέλευση των ηγετών στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου στις Βρυξέλλες. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτό το θέμα της ολικής άρσης του δικαιώματος ψήφου των χωρών που δεν τηρούν τα δημοσιονομικά κριτήρια, ωστόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο τραπέζι.«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το θέμα των δικαιωμάτων ψήφου δεν συζητάται πλέον" ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας ικανοποίηση και για τη συμφωνία για τις περιορισμένες αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας.

    Μόνιμος μηχανισμός στήριξης

    Χθες, μετά από μαραθώνιες και δύσκολες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν σε περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας και στη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης για τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.

    Στο μηχανισμό αυτό, θα μετέχουν ιδιωτικά κεφάλαια και το ΔΝΤ.

    Ενέκριναν επίσης, αυστηρότερους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, που περιλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους.

    Σε εξέλιξη η συζήτηση του Σχεδίου Συμπερασμάτων

    Στο Σχέδιο Συμπερασμάτων που συζητείται αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες, τονίζεται ότι ο μηχανισμός αυτός θα αντικαταστήσει τον μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε την Ανοιξη για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού θα πρέπει να επεξεργαστεί ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα όπως και των τραπεζών αλλά και ο ρόλος του ΔΝΤ το οποίο μπορεί να επεμβαίνει με τη μορφή δανείων

    Με σκοπό τη σύσταση του μηχανισμού κρίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν τον Πρόεδρο της Ε.Ε. να ηγηθεί διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη ως προς την περιορισμένη τροποποίηση της Συνθήκης.

    Οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος θα λυθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2013, οπότε λήγει ο νυν μηχανισμός στήριξης προς την Ελλάδα.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου, στο Σχέδιο Συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η εξέταση της ρήτρας αυτής αναβάλλεται και θα εξεταστεί στα επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια για τις χώρες της Ευρωζώνης που επιδεικνύουν υπερβολική δημοσιονομική χαλαρότητα.

    Για το θέμα αυτό πάντως, σύμφωνα με ελληνικές ανώτατες διπλωματικές πηγές, η καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες βράδυ κατά τη διάρκεια πολύωρου δείπνου εργασίας των ηγετών, προβλέπει ότι η αφαίρεση δικαιώματος ψήφου και μη συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων θα αφορά μόνο στα ζητήματα νομισματικής Ενωσης.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως, επεδίωκε την αφαίρεση δικαιώματος ψήφου για όλα τα θέματα.

    Συνέντευξη Τύπου του Γ. Παπανδρέου το μεσημέρι

    Σε δηλώσεις του, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο δρόμο της σταθεροποίησης και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

    «Bούληση όλων να συνεχίσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου ενώ στο περιθώριο της Συνόδου, θα έχει συνάντηση και με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠ

    Σχετικές ειδήσεις: Συμφωνία για περιορισμένες αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας

    Είδηση: 44898


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 29 October 2010 - 17:18:23 UTC