Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χυτήρης: «Κρίσιμο το αποτέλεσμα της Κυριακής»
  • [02] Αλλαγή πολιτικής ζήτησε ο Α. Σαμαράς από την κυβέρνηση
  • [03] Παπαρήγα: «Την Κυριακή ο λαός να προκαλέσει ρήγμα»
  • [04] Η ΕΡΤ στις Εκλογές
  • [05] Υψηλά πρόστιμα σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας
  • [06] Αυλαία στην προεκλογική δραστηριότητα
  • [07] Ρωσία: Δώδεκα άνθρωποι δολοφονημένοι σε σπίτι όπου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά
  • [08] Γεωργία: Συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
  • [09] Aldi: Κρίσιμες εξελίξεις για την αγορά τους
  • [10] Τον κατασπάραξαν λιοντάρια στο ντους
  • [11] Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου βοηθά στην αριθμητική
  • [12] Οι τομογραφίες καλύτερες από τις ακτίνες Χ στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα
  • [13] Βαρέθηκαν πια τις ουρές
  • [14] Έκτακτη προσγείωση για ακόμη ένα αεροσκάφος της Qantas
  • [15] Επιθεώρηση στη δύναμη συνοριοφύλαξης
  • [16] Υπογραφή σημαντικών συμφωνιών Γαλλίας-Κίνας
  • [17] Απάντηση Γ. Καλούδη για την δημοσιευση των προεκλογικών δαπανών
  • [18] Σημαντικά έσοδα από τη λειτουργία μονάδας βιοαερίου
  • [19] Με νέα απορριμματοφόρα ενισχύονται δήμοι της Μαγνησίας
  • [20] Καμία υπέρβαση στα αιωρούμενα σωματίδια τον Οκτώβριο
  • [21] Ίδρυση ΤΕΜΠΜΕ Αγροτών ζητά ο Γ. Κασαπίδης
  • [22] Τσιγάρα αξίας 12 χιλιάδων ευρώ έκαναν «φτερά» από περίπτερο στην Ποντοκώμη Κοζάνης
  • [23] Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Κοζάνη
  • [24] Στην Καστοριά αντίγραφο της εικόνας «Παναγίας Πορταϊτίσσης»
  • [25] «Η γιαγιά Πηνιώ» της Καστοριανής Όλγας Κοκκίνου Στασινοπούλου
  • [26] Αντάμωμα Κερασιωτών Κοζάνης
  • [27] Φάρσα τα τηλεφωνήματα για βόμβα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
  • [28] Ιράκ: Η Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις της Τρίτης
  • [29] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν
  • [30] Kρίσιμες εξελίξεις στον τουρισμό

    [01] Χυτήρης: «Κρίσιμο το αποτέλεσμα της Κυριακής»

    Παρασκευη, 05 11 2010 11:53

    Από το αποτέλεσμα της Κυριακής θα εξαρτηθεί, εάν θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές ή όχι, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρωινή Ενημέρωση». Ο κ. Χυτήρης τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, ενώ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά για ανευθυνότητα.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πιστεύουν ότι πρέπει να σωθεί η χώρα και γι' αυτό πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια.

    Επίσης, άσκησε δριμεία επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι δρα ανεύθυνα και με μικροκομματικούς στόχους, καθώς επίσης και στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος - όπως είπε- το έσκασε, το έβαλε στα πόδια και εγκατέλειψε την προσπάθεια. Υπογράμμισε δε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου που έσκυψε το κεφάλι στο πρόβλημα. Αγωνίστηκε από την πρώτη στιγμή και αγωνίζεται», είπε ο κ. Χυτήρης.

    «Την πρώτη Κυριακή γίνεται από όλους τους δημοσκόπους σε όλη την περιφέρεια η δυναμικότητα των κομμάτων. Αν αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση και ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια που δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Όλα αυτά που λέγονται ανεύθυνα είναι παρά πολύ επικίνδυνα γιατί μπορεί να γλιστρήσει η Ελλάδα στην χρεοκοπία και να γίνουν πιο επώδυνα τα πράγματα. Είναι ένας πόλεμος. Θέλει προσπάθεια σωστή απ' όλους».

    Αναφερόμενος στην οικονομία τόνισε ότι «κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον με την οικονομία. Ούτε οι οικονομολόγοι. Άρα είναι πολύ απλοϊκό να λέει κανείς πότε θα βγω και τι θα κάνω».

    Σχολιάζοντας την αύξηση των σπρεντς επεσήμανε ότι με τις περιφερειακές εκλογές θα άλλαζαν ούτως ή άλλως, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέος δανεισμός, διευκρινίζοντας ότι έχουμε το μαξιλάρι των 110 δισ.

    «Μετά τις εκλογές και αν τα πράγματα πάνε σταθερά, διότι αυτό χρειάζεστε η χώρα, σταθερότητα, πιστεύω ότι τα σπρεντς θα πέσουν και η Ελλάδα θα μπει στις αγορές ξανά. Εμείς προχωράμε στις διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος», υπογράμμισε ο κ. Χυτήρης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 45950

    [02] Αλλαγή πολιτικής ζήτησε ο Α. Σαμαράς από την κυβέρνηση

    Παρασκευη, 05 11 2010 13:35

    Αλλαγή πολιτικής ζήτησε από την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος περιόδευσε την Παρασκευή σε Κερατσίνι και Καμίνια που ανήκουν στη Β' Πειραιώς. «Θα προέτρεπα τον κ. Παπανδρέου αντί να εκβιάζει τον ελληνικό λαό, να έρθει δίπλα στον απλό πολίτη και να βιώσει την αγωνία του για το αύριο και να πάρει το μήνυμά του», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ από το Κερατσίνι, όπου επισκέφθηκε το εμπορικό κέντρο. Το μήνυμα, είπε, είναι ξεκάθαρο, «αλλαγή πολιτικής με ανάπτυξη και ελπίδα, υπάρχει άλλος δρόμος, αλλάξτε πορεία».

    "Πρωτοβουλίες με επίκεντρο τον κάθε πολίτη"

    Εντυπωσιασμένος από την απήχηση της πρωτοβουλίας του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου, με τη συμβολική δημιουργία παιδότοπων στη Μαρίνα Ζέας, στα Καμίνια και στα Μανιάτικα του Πειραιά, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφτηκε στη συνέχεια το Κερατσίνι και τα Καμίνια.

    Συνοδευόμενος από τον υποψήφιο για το Δήμο του Πειραιά, ο πρόεδρος της ΝΔ περπάτησε στην κεντρική αγορά των Καμινίων και συνομίλησε με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής, ενώ σε δηλώσεις του επεσήμανε το μεγάλο πρόβλημα με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και τα εκατοντάδες "λουκέτα" στα μαγαζιά και το μόνιμο "στέγνωμα" της αγοράς.

    "Οι πολίτες, την Κυριακή, θα στείλουν στην κυβέρνηση ένα ηχηρό μήνυμα: Ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Δρόμος ανάπτυξης και ελπίδας», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εξήρε τις πρωτοβουλίες του κ. Μιχαλολιάκου, πρωτοβουλίες που, όπως τόνισε, έχουν ως επίκεντρο "την οικογένεια και τον κάθε πολίτη και που φιλοδοξούν να δώσουν στον Πειραιά τη χαμένη του αρχοντιά".

    Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς αναχωρεί για τη Μεσσηνία όπου το βράδυ θα παραβρεθεί σε εκδήλωση του υποψηφίου για την περιφέρεια Πελοποννήσου Δημήτρη Δράκου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 45995

    [03] Παπαρήγα: «Την Κυριακή ο λαός να προκαλέσει ρήγμα»

    Παρασκευη, 05 11 2010 13:45

    Τα ναυπηγεία Ελευσίνας επισκέφτηκε την Παρασκευή η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου μίλησε στους εργαζόμενους, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τη διοίκησή τους. Η κ. Παπαρήγα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον κ. Παπανδρέου κατηγορώντας τον ότι πατριωτισμός είναι ο ελληνικός λαός να σκύψει το κεφάλι και να δώσει όλο το μισθό του για να εξοφλήσουν τους Γερμανούς, τους Γάλλους τραπεζίτες και όλους τους υπόλοιπους. Την Κυριακή ο λαός έχει μια ευκαιρία να προκαλέσει βαθύ ρήγμα στην κυρίαρχη πολιτική, τόνισε η γγ του ΚΚΕ. Το μεσημέρι του Σαββάτου, η κ. Παπαρήγα θα επισκεφθεί το περίπτερο της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Πειραιά (πλ. Κοραή) και θα συζητήσει με υποψηφίους.

    "Πατριωτισμός για τον Πρωθυπουργό είναι να σκύβει ο λαός το κεφάλι"

    "Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να ανταγωνιστούμε με τον κ. Παπανδρέου τόσο στον πατριωτισμό όσο και στο συντεχνιασμό" δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι για τον κ. Παπανδρέου "πατριωτισμός είναι ο ελληνικός λαός να σκύψει το κεφάλι, να δώσει και ολόκληρο αν είναι δυνατόν το μισθό του, για να εξοφλήσουν τους Γερμανούς, τους Γάλλους τραπεζίτες και τους υπόλοιπους. Για τον πρωθυπουργό πατριωτισμός είναι να δουλεύει κανείς με 500 ευρώ το μήνα. Πατριωτισμός είναι να έχει απούλητα ο αγρότης τα προϊόντα και το μικρομάγαζο να έχει αναδουλειά".

    Όσον αφορά τις συντεχνίες, υπογράμμισε: "Εμείς είμαστε περήφανοι που υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργατοϋπαλλήλων, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων" και πρόσθεσε ότι η θέση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το συντεχνιασμό".

    Για συντεχνίες, είπε η ΓΓ του ΚΚΕ, ο κ. Παπανδρέου κατηγορεί αυτούς που δεν θέλουν να χάσουν τα τελευταία ίχνη των κατακτήσεων και θέλουν να έχουν δικαίωμα να ζήσουν καλύτερα.

    Αναφερόμενη στο θέμα της περαίωσης, η κ. Παπαρήγα ζήτησε από την κυβέρνηση να την πάρει πίσω και σημείωσε ότι "είναι ντροπή να εκμεταλλεύεστε έτσι τους ανθρώπους με τα μικρομάγαζα και να φτάνετε να στέλνετε περαίωση και στους μισθωτούς που δουλεύουν με τα μπλοκάκια. Τέρμα οι ελιγμοί, εδώ και τώρα πάρτε την πίσω".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 46001

    [04] Η ΕΡΤ στις Εκλογές

    Πεμπτη, 04 11 2010 18:13

    Από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής, πάνω από 300 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και σκηνοθέτες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και της ΕΡΤ online, θα είναι επί ποδός για να μεταφέρουν λεπτό προς λεπτό τον παλμό της εκλογικής αναμέτρησης, με απευθείας συνδέσεις και ρεπορτάζ από τις περιφέρειες και τους δήμους όλης της χώρας. Σε συνεργασία με την ΕΤ3, περιφερειακούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, η ΝΕΤ θα ενημερώνει συνεχώς, έγκαιρα και έγκυρα τους τηλεθεατές. Στην κάλυψη των εκλογών θα χρησιμοποιηθούν δύο δορυφόροι, δέκα μονάδες εξωτερικών μεταδόσεων και δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία ανά την επικράτεια. Ταυτόχρονα, και η ΝΕΤ 105,8, με τη σοβαρότητα και την εγκυρότητα που πάντα την διακρίνει, θα καλύψει και φέτος τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από νωρίς το πρωί, όλο το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΝΕΤ 105,8 θα βρίσκεται στις επάλξεις, σε όλα τα σημεία όπου δίνονται οι μεγάλες εκλογικές μάχες, σε όλα τα κομματικά επιτελεία, για να παρέχει άμεση ενημέρωση με ανταποκριτές σε όλη την επικράτεια και σε συνεργασία με την Singular Logic.

    Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στη ΝΕΤ

    Η ενημέρωση θα αρχίσει από τις 06:00 το πρωί με τον Κώστα Αρβανίτη και τη Μαριλένα Κατσίμη στην «ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» της εκλογικής μάχης.

    Αμέσως μετά, στις 10:00 και έως τις 12.00, η Μαρία Σαράφογλου, θα μεταφέρει ό, τι «ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ», σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

    Από τις 12.00 έως τις 13.00 θα μεταδοθεί δελτίο ειδήσεων με όλη την εκλογική δραστηριότητα.

    Στη συνέχεια και μέχρι τις 15:00, τη σκυτάλη θα παραλάβουν η Πηνελόπη Γαβρά και ο Γιάννης Σκάλκος, οι οποίοι θα την παραδώσουν στις 15.00 στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.

    Ο μαραθώνιος της εκλογικής βραδιάς θα αρχίσει στις 18:00. Στο κεντρικό στούντιο θα βρίσκονται ο Τάκης Σπηλιόπουλος και η Ρίτσα Μπιζόγλη, τους οποίους θα πλαισιώσουν ο Προκόπης Δούκας και η Βάλια Πετούρη. Πολιτικοί, πολιτικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι θα μεταφέρουν το σφυγμό της ημέρας, αναμένοντας το κλείσιμο της κάλπης.

    Στις 19.00, με το κλείσιμο της κάλπης, σε απευθείας σύνδεση με το υπουργείο Εσωτερικών, η ΝΕΤ θα μεταδώσει τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ αναμένεται ότι γύρω στις 21:00 θα υπάρχει σαφής εκτίμηση για τα αποτελέσματα στις 13 περιφέρειες και τους πέντε μεγαλύτερους δήμους, μέσω του συστήματος ασφαλούς μετάδοσης που εφαρμόζει η εταιρεία Singular Logic.

    Από το στούντιο θα σχολιάζουν τα αποτελέσματα, αλλά και το μήνυμα της κάλπης για την επόμενη μέρα υπουργοί, στελέχη κομμάτων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και γνωστοί δημοσιογράφοι.

    Μέχρι το πρωί η ΝΕΤ θα μεταδίδει κάρτες με όλα τα αποτελέσματα.

    Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στη ΝΕΤ 105,8

    Έγκαιρα και έγκυρα, οι ακροατές της ΝΕΤ 105,8 θα μπορούν να έχουν συνεχή ενημέρωση για τα εκλογικά αποτελέσματα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους όλης της Ελλάδας, σε ένα μαραθώνιο ενημέρωσης, που θα ξεκινήσει την ώρα που ανοίγουν οι κάλπες και θα ολοκληρωθεί αφού υπάρξει αντιπροσωπευτική εικόνα από τα σημαντικά εκλογικά μέτωπα.

    Παράλληλα, πολιτικοί, δημοσκόποι, αναλυτές και δημοσιογράφοι θα αναλύσουν ψύχραιμα τα αποτελέσματα και θα προσεγγίσουν την επόμενη μέρα.

    Συγκεκριμένα, για την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, το πρόγραμμα της ΝΕΤ 105,8 διαμορφώνεται ως εξής:

    Έως 07.00: ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ Β΄ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    07.00-10.00: ME TO ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ (Κατερίνα Σερέτη-Διονύσης Χατζημιχάλης)

    10.00-12.00 ΠΡΩΙΝΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ (Ελένη Δερβηνιώτη)

    12.00-14.00: ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΞΩ (Γιάννης Παντελάκης)

    14.00-16.00: ΡΑΔΙΟΕΦΗΜΕΡΙΔΑ (Νίκος Σπυράκος)

    16.00-18.00: ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ (Χρήστος Παγώνης)

    18.00-19.00: ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ (Μαρία Γεωργίου)

    19.00-20.00: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ (Μαρία Γεωργίου-Τάκης Σαράντης)

    20.00-21.00: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ (Μαρία Γεωργίου-Γιώργος Γιουκάκης)

    21.00-23.00: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ (Αναστασία Ζήγου-Γιώργος Γιουκάκης)

    23.00-01.00: Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ (Ανδρέας Παπασταματίου)

    Είδηση: 45802

    [05] Υψηλά πρόστιμα σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας

    Παρασκευη, 05 11 2010 17:57

    Αντιμέτωπες με πρόστιμα βρέθηκαν τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, τα οποία επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) λόγω παράβασης των υποχρεώσεών τους, σε σχέση με την ενημέρωση των συνδρομητών τους. Το συνολικό ποσό των προστίμων ανέρχεται σε πέντε εκατομμύρια ευρώ, σε βάρος των εταιριών Cosmote, Vodafone και Wind. Αναμένεται η προσφυγή των εταιριών στη δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στο Διοικητικό Εφετείο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, εκτός από δηλώσεις στελεχών τους.

    Η WIND υποστηρίζει ότι είχε ακολουθήσει στο ακέραιο όσα αναφέρει ο κανονισμός της ΕΕΤΤ για την ενημέρωση των συνδρομητών και ουδεμία ένσταση υπήρξε από πλευράς της Ανεξάρτητης Αρχής, ενώ καμία από τις καταγγελίες που επικαλείται η ΕΕΤΤ δεν αφορούσε ονομαστικά την WIND. Αντίστιχο περιεχόμενο είχαν και οι δηλώσεις στελεχών της Vodafone, που επίσης θα προσπαθήσει να προσβάλει τη συγκεκριμένη απόφαση στα δικαστήρια.

    Η Cosmote, επίσης με δηλώσεις στελεχών της, αναφέρει ότι έχει μειώσει τη μέση τιμή χρέωσης ανά λεπτό ομιλίας κατά 33% τον τελευταίο χρόνο, αναγνωρίζοντας τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η οικονομική συγκυρία και τις ανάγκες των πελατών της.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 46030

    [06] Αυλαία στην προεκλογική δραστηριότητα

    Παρασκευη, 05 11 2010 16:11

    Λίγες ώρες έχουν μείνει μέχρι και την τυπική λήξη της προεκλογικής περιόδου και οι συνδυασμοί ολοκληρώνουν τις παρεμβάσεις τους.

    Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε πολιτικά τον Ελληνικό λαό, πριν από τις περσινές εκλογές. Στη συνέχεια, επέβαλε στη χώρα το Μνημόνιο και την καταστροφική πολιτική του. Ο κ. Παπανδρέου εκβιάζει τώρα με πρόωρες βουλευτικές εκλογές, γιατί δεν του βγαίνει η πολιτική του. Και, με τους εκλογικούς εκβιασμούς του, προκαλεί πρόβλημα στην εικόνα της χώρας στις αγορές. Γι΄ αυτό εκτινάσσονται τα spreads προς τα πάνω. Και ετοιμάζει νέα σκληρότερα μέτρα. Ως Νέα Δημοκρατία, καλούμε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Η οικονομία δεν αντέχει άλλο. Το Μνημόνιο μας οδηγεί σε αδιέξοδο. Οι πολίτες να στείλουν Μήνυμα Ελπίδας, για έξοδο από την κρίση με Ανάπτυξη. Να ζητήσουν αλλαγή πολιτικής με την ψήφο τους».

    Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε την Βαρβάκειο αγορά όπου συνομίλησε με τους εμπόρους και τους πολίτες και διαπίστωσε την αγωνία του εμπορικού κόσμου και των καταναλωτών από τα μέτρα εφαρμογής του μνημονίου.

    Με ανακοίνωσή τους οι κομματικές οργανώσεις Ιλίου του ΚΚΕ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: «Καταγγέλλουμε την απόπειρα σκοτεινών μηχανισμών να κάψουν το κεντρικό εκλογικό περίπτερο της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Ίλιο, τη νύχτα 4 προς 5 Νοέμβρη. Η εγκληματική αυτή ενέργεια ενάντια στο ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση έρχεται να προστεθεί σε μια εκτυλισσόμενη επιχείρηση εκφοβισμού των εργαζόμενων, λίγες ώρες πριν την κάλπη. Δείχνει την ανησυχία φανερών και κρυφών μηχανισμών της αστικής τάξης μπροστά στη δυναμική της Λαϊκής Συσπείρωσης. Τους τρομάζει η αποδοχή που συναντάει ο λόγος και η πρόταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα παντού, ιδιαίτερα στις εργατογειτονιές της Δυτικής Αθήνας και στο Ίλιον. Μαζικά ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση που στηρίζει το ΚΚΕ, και στις 15.11 όλοι μαζικά στο μεγάλο συλλαλητήριο του ΚΚΕ, τη μέρα που καταφτάνει η Τρόικα».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, σε δήλωσή του για την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, τονίζει ότι: «όσοι ζητούν από τους ψηφοφόρους να μετατρέψουν αυτές τις εκλογές σε δημοψήφισμα πράττουν μεγάλο πολιτικό σφάλμα. Οι πολίτες πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις διλημματικές σειρήνες και να επιλέξουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια τους καλύτερους και τους ικανότερους. Το γκρίζο αυτοδιοικητικό τοπίο που επικρατεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει. Είναι στο χέρι μας. Δεν πρέπει να χαθεί μια ακόμη ευκαιρία».

    Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Αλέξης Μητρόπουλος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 1ο Εκλογικό Διαμέρισμα: Φιλοθέης, Δημοτική Κοινότητα: Φιλοθέης, Δήμος: Φιλοθέης-Ψυχικού, Εκλογικό Τμήμα: 824ο, στο Δημοτικό Σχολείο Φιλοθέης, ΖΩΣΙΜΑ 3, 15237, Φιλοθέη την Κυριακή, 7/11, στις 9 π.μ. Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή 7/11/2010 και ώρα 10.30 π.μ. θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 14ο εκλογικό διαμέρισμα, 6ο Δημ. Διαμ. Δημοτική Ενότητα, Εκλογικό Τμήμα : 2702o Διεύθυνση : 27ο & 30ο δημοτικά σχολεία Αθήνας, οδός Κερκύρας και Κασταλίας, Χιλιανδρίου 2-4.

    Με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος τονίζουν: «Η ψήφος της Κυριακής θα καθορίσει, για τα επόμενα 3,5 χρόνια, τοπικές επιλογές και κατευθύνσεις που θα επηρεάζουν σοβαρά τη ζωή μας και τη δυνατότητα να βγούμε από την κρίση. Είναι η ώρα να ψηφίσουμε για βιώσιμες τοπικές απαντήσεις, για δεσμεύσεις υπεράσπισης των συλλογικών αγαθών στις μάχες που έρχονται, για ποιότητα ζωής για όλους ανεξάρτητα από αγοραστική δύναμη. Τέτοιες επιλογές θα είναι η καλύτερη απάντηση και στη μικροκομματική πειρατεία της ψήφου μας από τον πρωθυπουργό και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες δε χρωστούν να δεχθούν ούτε την κατάχρηση της υπομονής τους ούτε τη χειραγώγηση της οργής τους. Στις εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες, η αυτοδιοίκηση δε μπορεί να είναι δεύτερη προτεραιότητα».

    Σήμερα στις 10 το βράδυ ο Άγγελος Χάγιος, επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική- Ανταρσία σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ» , θα παρευρεθεί στην ειδική εκπομπή της ΝΕΤ με θέμα τις περιφερειακές εκλογές στην Αττική. Εξόρμηση στα υποκαταστήματα του Περισσού, της Αλσούπολης και του Ηρακλείου των σούπερ μάρκετ Ατλάντικ, που εντάχθηκαν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, έκανε το πρωί της Παρασκευής η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» στην περιφέρεια Αττικής. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: « Άδεια ράφια, λίγοι εργαζόμενοι, τρεις μήνες μη καταβολή δεδουλευμένων, ρολά στην Καλογρέζα, ήταν η εικόνα της επιχείρησης που μπήκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Στους εργαζόμενους μοιράστηκε η εκλογική διακήρυξη και έγινε συζήτηση για τις εργασιακές εξελίξεις και την ανάγκη συντονισμένης δράσης και μετά τις εκλογές, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά, όχι μόνο στη συγκεκριμένη επιχείρηση αλλά παντού, διότι βάλλεται από την αντεργατική επίθεση κυβέρνησης, ΔΝΤ, ΕΕ».

    Η υποψήφια Δήμαρχος Αθήνας Ελένη Πορτάλιου επισκέφθηκε σήμερα το «Κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και Αγωγής Υγείας» στο 5ο διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων (Γαλατσίου 1 και Πατησίων), όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους και να ενημερωθεί για το σημαντικό έργο που επιτελείται στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης. Σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», τονίζει ότι «τέτοιοι οργανισμοί, που στοχεύουν, όχι απλά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων (εξαρτησιογόνες ουσίες, παραβατικότητα, κ.ά.), αλλά στη συνολική προαγωγή ψυχοκοινωνικής υγείας, είναι σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, πιο σημαντικοί από ποτέ και η λειτουργία τους, σε καθεστώς Μνημονίου και με την εφαρμογή του Καλλικράτη, τίθεται εν αμφιβόλω».

    Πηγές: ΑΠΕ

    Είδηση: 46022

    [07] Ρωσία: Δώδεκα άνθρωποι δολοφονημένοι σε σπίτι όπου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά

    Παρασκευη, 05 11 2010 19:03

    Τα πτώματα δώδεκα ανθρώπων μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, τα περισσότερα με πολλές πληγές από αιχμηρά αντικείμενα, βρέθηκαν σήμερα σε ένα σπίτι όπου είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στη νότια Ρωσία, αναφέρει σε ανακοίνωση της η επιτροπή έρευνας της εισαγγελίας.

    "Στις 5 Νοεμβρίου του 2010, τα πτώματα 12 ατόμων μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά βρέθηκαν σε μια κατοικία στην κοινότητα Κουσχέφσκαγια στην περιοχή του Κράσνονταρ", αναφέρει η επιτροπή στην ιστοσελίδα της (www.sledcomproc.ru).

    "Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ένα παιδί πέθανε από ασφυξία από μονοξείδιο του άνθρακα, ένα άλλο είχε στραγγαλιστεί. Ο θάνατος των 10 άλλων οφείλεται σε πολλά τραύματα που έγιναν με τη χρήση ενός αιχμηρού αντικειμένου. Κάθε θύμα είχε δεχτεί τρία έως δέκα χτυπήματα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η επιτροπή έρευνας δεν αποκλείει καμία πιθανότητα για να εξηγήσει "αυτό το ιδιαίτερα βίαιο και απεχθές έγκλημα".

    AΠΕ

    Είδηση: 46034

    [08] Γεωργία: Συλλήψεις για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

    Παρασκευη, 05 11 2010 16:57

    Σημαντικό δίκτυο κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας εξάρθρωσαν οι γεωργιανές οι αρχές, συλλαμβάνοντας 13 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις Ρώσους πολίτες. Όπως ανακοίνωσε το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης αντικατασκοπείας αποκαλύφθηκε ότι "πολλές δεκάδες" άνθρωποι εργάζονταν για λογαριασμό των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών (GRU). Την οργή της εξέφρασε η Ρωσία για τις συλλήψεις, δήλωσε πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Την περασμένη εβδομάδα διέρρευσαν πληροφορίες για τη σύλληψη 20 ανθρώπων, οι οποίοι σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας είναι Γεωργιανοί πολίτες, ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 46026

    [09] Aldi: Κρίσιμες εξελίξεις για την αγορά τους

    Παρασκευη, 05 11 2010 16:40

    Κινητικότητα παρουσιάζεται στον τομέα των διαπραγματεύσεων για την αγορά του δικτύου των 38 καταστημάτων σούπερ μάρκετ της Aldi Ελλάς, μετά από την απόφαση της γερμανικών συμφερόντων εταιρίας, να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

    Σε ανακοίνωση των εργαζομένων στην επιχείρηση τονίζεται πως:

    «είναι ανεξήγητο πώς μια επιχείρηση αυτού του μεγέθους, αποφάσισε σε λιγότερα από δύο χρόνια λειτουργίας, ότι η επιχειρηματική παρουσία της στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη. Τη στιγμή που ευνοείται η άνθιση των εκπτωτικών σούπερ μάρκετ, αφού τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εμφανίζουν δυναμική ανάπτυξη τζίρου κατά 5,1%, έναντι πτώσης 2,2% για τα επώνυμα, η Aldi για πρώτη φορά στην ιστορία της αποσύρει επένδυση».

    Παράλληλα οι δύο επιτροπές εργαζομένων, στην Aldi Eλλάς ΕΕ και τη Thessaloniki Logistics AE (αποθήκες της εταιρίας), που αριθμούν συνολικά περί τους 700 εργαζόμενους, αναφέρουν ότι στις διαπραγματεύσεις της με υποψήφιους αγοραστές, η διοίκηση της εταιρίας δεν βάζει ως όρο τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανσή τους έξι εβδομάδες προ της ανακοίνωσης περί παύσης λειτουργίας στην Ελλάδα, η κεντρική διοίκηση της Αυστρίας ενημέρωσε το προσωπικό της Aldi Ελλάδας ότι όχι μόνο αποφασίστηκε η συνέχιση της επένδυσης, αλλά και ότι εγκρίθηκε νέο κονδύλιο, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις.

    Από την πλευρά της η διοίκηση της Aldi Ελλάς, ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε δηλώσεις, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις εξαγοράς και οι διαβουλεύσεις με τους εργαζομένους και δε θέλει να δημιουργηθεί κλίμα μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    Από τις 16 Ιουλίου, η Aldi είχε ανακοινώσει το σταδιακό κλείσιμο όλων των καταστημάτων στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι: «ο όμιλος επιχειρήσεων ALDI Sued θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου του στις υπόλοιπες εννέα χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, ΗΠΑ, Αυστραλία), όπου δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία, με συνολικά 4.200 καταστήματα».

    Το 2008, η ALDI είχε ανακοινώσει συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική αγορά, σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, προβλεπόταν να δημιουργηθούν 80-100 καταστήματα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 46024

    [10] Τον κατασπάραξαν λιοντάρια στο ντους

    Παρασκευη, 05 11 2010 17:20

    Ένας τουρίστας έχασε τη ζωή του όταν τον κατασπάραξαν λιοντάρια, την ώρα που έκανε ντους κάτω από ένα δέντρο, μέσα στον καταυλισμό των τουριστών που πηγαίνουν για σαφάρι, στη βορειοδυτική Ζιμπάμπουε, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Το θύμα, ο 59χρονος επιχειρηματίας από τη Ζιμπάμπουε Πίτερ Τζον Έβερσεντ, είχε καταλύσει με την σύζυγό του και άλλους τουρίστες στον καταυλισμό που απέχει 300 χιλιόμετρα δυτικά της Χαράρε, όταν δέχτηκε επίθεση από λιοντάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Herald.

    «Άρχισε να καλεί σε βοήθεια τους άλλους τουρίστες, που μετέβησαν οδικώς επί τόπου με τους φακούς τους και προσπάθησαν να διώξουν τα λιοντάρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Ο διοργανωτής του σαφάρι Στίβεν Ποπ κατάφερε να τα διώξει τελικά, πυροβολώντας στον αέρα, αλλά ο Έβερσεντ ήταν ήδη νεκρός, έγραψε η εφημερίδα.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46027

    [11] Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου βοηθά στην αριθμητική

    Παρασκευη, 05 11 2010 15:22

    Στο μέλλον μπορεί κανείς να βελτιώνει τις ικανότητές του στην αριθμητική με τη βοήθεια μιας συσκευής που θα στέλνει ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλό του. Βρετανοί νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι η διέγερση του εγκεφάλου με πολύ χαμηλής ισχύος ηλεκτρικό ρεύμα (tDCS) μπορεί να βελτιώσει τις ικανότητες ενός ανθρώπου στην αριθμητική και, μάλιστα, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπό τον γνωσιακό νευροεπιστήμονα Ρόι Κοέν Καντός, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", έκαναν πειράματα με 15 εθελοντές ηλικίας 20-21 ετών και ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο να κάνουν τους ανθρώπους καλύτερους στην αριθμητική και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

    «Δεν συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να κάνουν μόνοι τους ηλεκτροσόκ, αλλά έχουμε υπερβολικά εντυπωσιαστεί από τις δυνατότητες της ανακάλυψής μας και ήδη μελετούμε τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο. Η ηλεκτρική διέγερση είναι απίθανο να σας μετατρέψει στον επόμενο Αϊνστάιν, όμως, με λίγη τύχη, μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να τα πηγαίνουν καλύτερα στα μαθηματικά», δήλωσε ο Κοέν.

    Επί έξι μέρες και για 20 λεπτά κάθε φορά, οι βρετανοί επιστήμονες διέγειραν ηλεκτρικά με ρεύμα ενός χιλιοστού του Αμπέρ το βρεγματικό λοβό των εθελοντών (μια περιοχή που σχετίζεται με την επεξεργασία των αριθμών), από αριστερά προς τα δεξιά και αντίστροφα. Οι εθελοντές αισθάνονταν αμυδρά τη διακρανιακή ηλεκτρική διέγερση μόνο στα αρχικά δευτερόλεπτα του πειράματος και κανείς δεν εμφάνισε κάποια παρενέργεια. Παράλληλα, άλλοι εθελοντές έκαναν εικονικές ηλεκτρικές διεγέρσεις, ή πραγματικές, αλλά πολύ μικρότερης διάρκειας, μόνο 30 δευτερολέπτων.

    Τα τεστ αριθμητικής που ακολούθησαν έδειξαν ότι όσοι εθελοντές είχαν διεγερθεί ηλεκτρικά για περισσότερη ώρα τα κατάφεραν σαφώς καλύτερα και, μάλιστα, η επανάληψη των τεστ μετά από έξι μήνες έδειξε ότι η βελτίωση των ικανοτήτων τους παρέμενε.

    Το επίτευγμα μπορεί μελλοντικά να βοηθήσει περίπου το εν πέμπτο του παγκοσμίου πληθυσμού, που υπολογίζεται ότι δυσκολεύεται μέτρια έως σοβαρά με τους αριθμούς και τους σχετικούς υπολογισμούς, ή όσους ανθρώπους, μετά από ένα εγκεφαλικό ή μια νευροεκφυλιστική νόσο, χάνουν τις μαθηματικές ικανότητές τους. Οι χρόνιες δυσκολίες με τους αριθμούς φαίνεται πως έχουν ως συνέπεια ορισμένοι άνθρωποι να μένουν πιο εύκολα στην ανεργία, να έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, μικρότερη αυτοεκτίμηση, συχνότερη κατάθλιψη και άλλα προβλήματα.

    Ορισμένοι άλλοι επιστήμονες πάντως, όπως ο δρ Κρίστοφερ Τσάμπερς της Σχολής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κάρντιφ, επεσήμαναν ότι, παρά τις νέες προοπτικές που ανοίγονται, πρέπει πρώτα οι ερευνητές να σιγουρευτούν ότι η ηλεκτρική διέγερση δεν έχει άλλα αρνητικά παρεπόμενα, σε άλλα κυκλώματα του εγκεφάλου.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 46021

    [12] Οι τομογραφίες καλύτερες από τις ακτίνες Χ στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

    Παρασκευη, 05 11 2010 15:00

    Υγεια

    Ο έλεγχος των καπνιστών με τομογράφο χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, αντί για την μέθοδο της ακτινογραφίας με ακτίνες Χ, μειώνει τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα μέχρι και 20% μέσα την επόμενη πενταετία μετά την εξέταση, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η ελικοειδής τομογραφία χαμηλής δοσολογίας μπορεί να εντοπίσει μικρούς όγκους καρκίνου στα πρώτα στάδια τους, έχοντας καλύτερα διαγνωστικά αποτελέσματα από τις ακτίνες Χ.

    Η νέα έρευνα, σε μεγάλο πλέον δείγμα πληθυσμού, που έγινε από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου των ΗΠΑ, έρχεται για πρώτη φορά κατηγορηματικά να επιβεβαιώσει αυτή τη διαπίστωση.

    Αν και οι ερευνητές ανέφεραν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες για να εξακριβώσουν γιατί η τομογραφία σχετίζεται με τόσο μεγάλη μείωση στη θνησιμότητα από καρκίνο του πνεύμονα, το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι χάρη στην τομογραφία, σε σχέση με τη διάγνωση μέσω ακτινών Χ, ένας μεγαλύτερος αριθμός πρώιμων όγκων, δυνητικά θανατηφόρων, εντοπίστηκαν και αφαιρέθηκαν έγκαιρα.

    Οι ελικοειδείς τομογραφίες κάνουν λήψη πολλαπλών εικόνων από όλο το στήθος μέσα σε επτά έως δεκαπέντε δευτερόλεπτα, ενώ η απλή ακτινογραφία Χ κάνει λήψη μόνο μιας εικόνας. Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν ότι οι τομογραφίες είναι ακριβότερες και εκθέτουν τους ανθρώπους σε μεγαλύτερη ακτινοβολία, σε σχέση με τις ακτίνες Χ.

    Μια τυπική ακτινογραφία Χ στον θώρακα στέλνει στον ασθενή 0,1 mSv (milliesieverts) ακτινοβολίας, έναντι μιας μέσης δόσης 1,4 mSv για τις τομογραφίες χαμηλής έντασης. Επιπλέον, οι τομογραφίες εμφανίζουν συχνότερα λανθασμένες θετικές διαγνώσεις, πράγμα που γεννά πιο εύκολα ανησυχία στους ασθενείς.

    Η νέα έρευνα μελέτησε τις περιπτώσεις άνω των 50.000 νυν και πρώην καπνιστών, ηλικίας 55 έως 74 ετών. Οι καπνιστές επιλέχθηκαν τυχαία, για μερικά χρόνια, να κάνουν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα είτε τομογραφίες είτε ακτινογραφίες. Όταν μελετήθηκαν εκ των υστέρων τα στοιχεία των θανάτων, και συσχετίστηκαν με το είδος διάγνωσης που είχε προηγηθεί, προέκυψε ότι όσοι είχαν κάνει τομογραφίες, εμφάνιζαν ως ομάδα 20% λιγότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, καθώς επίσης 7% μικρότερη πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία, σε σχέση με όσους είχαν κάνει μόνο ακτινογραφίες.

    «Αυτή η ανακάλυψη έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να σώσει πολλές ζωές, κυρίως όσων έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα», δήλωσε ο Χάρολντ Βάρμους, επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. Η πρώτη ερευνήτρια που από το 1999 είχε επισημάνει την ανωτερότητα της τομογραφίας, ήταν η Κλόντια Χένσκε, της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, η οποία τότε είχε δεχτεί επικρίσεις και τώρα δικαιώνεται.

    Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς, σκοτώνοντας περίπου 1,3 εκατ. ανθρώπους ετησίως.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

    Είδηση: 46018

    [13] Βαρέθηκαν πια τις ουρές

    Παρασκευη, 05 11 2010 17:32

    Ένα ολόκληρο έθνος, που φημίζεται για τη συνήθειά του να περιμένει υπομονετικά στην ουρά, μάλλον βαρέθηκε να περιμένει, όπως προκύπτει από έρευνα, καθώς ο βρετανός ενήλικας στέκεται στην ουρά κατά μέσο όρο για μόλις 10 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα, προτού χάσει την υπομονή του. Οι περισσότεροι βαριούνται να περιμένουν στην ουρά του σούπερ μάρκετ -κι ακολουθούν η ουρά στο ταχυδρομείο και στον έλεγχο των εισιτηρίων στα αεροδρόμια.

    Σε ό,τι αφορά τους ερωτηθέντες άνω των 55 ετών, εκείνοι αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους περιμένοντας στην ουρά σχεδόν τρία λεπτά νωρίτερα σε σχέση με τους νεότερους, αλλά εκείνοι που είναι κάτω των 35 συνήθως χάνουν την υπομονή τους και ξεσπούν στους γύρω τους.

    Οι περισσότεροι Βρετανοί θα προτιμούσαν να αποφεύγουν εντελώς τις ουρές, με οκτώ στους 10 ενήλικες να προτιμούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους ηλεκτρονικά, σύμφωνα με την έρευνα του Συμβουλίου Πληρωμών.

    Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη ηλεκτρονικά σε δείγμα 2.006 ενηλίκων, διαπίστωσε ότι ένας στους πέντε ενήλικες κάνει τις αγορές του τη νύχτα για να αποφύγει τις ουρές.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 46029

    [14] Έκτακτη προσγείωση για ακόμη ένα αεροσκάφος της Qantas

    Παρασκευη, 05 11 2010 18:03

    Ένα Boeing 747-400 της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας Qantas προσγειώθηκε την Παρασκευή εκτάκτως στη Σιγκαπούρη, έπειτα από βλάβη σε έναν από τους κινητήρες του, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Qantas. Το Boeing 747-400 προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα στο αεροδρόμιο Τσανγκί της Σιγκαπούρης, από το οποίο είχε αναχωρήσει λίγο νωρίτερα.

    "Λίγο μετά την απογείωσή του, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους αντιμετώπισε ένα πρόβλημα με έναν από τους κινητήρες" διευκρίνισε η εταιρεία.

    Την Πέμπτη, ένα Airbus A380 της Qantas αναγκάστηκε να προσγειωθεί εκτάκτως στη Σιγκαπούρη, πάλι λόγω βλάβης σε έναν από τους κινητήρες του.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Αίσιο τέλος στο θρίλερ με αεροσκάφος της Qantas

    BBC: Second Qantas jet in engine scare

    Είδηση: 46031

    [15] Επιθεώρηση στη δύναμη συνοριοφύλαξης

    Παρασκευη, 05 11 2010 17:41

    Με θερμικές κάμερες, σύγχρονα συστήματα ανίχνευσης και εντοπισμού, καθώς κι άλλα σύγχρονα μηχανήματα έχουν εξοπλιστεί οι συνοριοφύλακες που περιπολούν στα ελληνικά σύνορα. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής βρίσκεται στην Ορεστιάδα, όπου από την προηγούμενη Τρίτη ξεκίνησε, υπό ελληνική διοίκηση, η επιχειρησιακή δράση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης της FRONTEX για τη συνοριακή φύλαξη.

    Υπό ελληνική διοίκηση

    Με το διακριτικό της FRONTEX στις στολές τους και ειδικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα 155 μέλη της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης περιπολούν στον Έβρο στα χερσαία σύνορα της χώρας με την Τουρκία με στόχο την πάταξη της λαθρομετανάστευσης.

    Από τα περάσματα της ευρύτερης περιοχής της Ορεστιάδας, τους τελευταίους μήνες έχουν μπει περισσότεροι από 32.000 λαθρομετανάστες.

    Έμφαση δίνεται στα 12 χλμ. από τη Νέα Βύσσα έως την Ορεστιάδα.

    Στο επιχειρησιακό κέντρο της FRONTEX βρέθηκε η αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ, συνοδευόμενη από τον κ. Παπουτσή και τον Ιλκα Λάιτινεν, εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX.

    Τα μέλη της δύναμης τελούν υπό ελληνική διοίκηση και θα συνεργάζονται με τους Έλληνες αστυνομικούς-συνοριοφύλακες. Έχουν ήδη εξοπλιστεί με θερμικές κάμερες, ισχυρά κιάλια, σύγχρονα συστήματα ανίχνευσης και εντοπισμού, ελικόπτερο, βαν και οχήματα. Στο έργο του ελέγχου συνδράμουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

    Συνολικά, στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα αναπτυχθούν 175 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες, ενώ άλλοι 45 θα αναλάβουν καθήκοντα στον νότιο Έβρο.

    Την Πέμπτη, στο χερσαίο σύνορο με την Τουρκία (περιοχή Ορεστιάδας) έγιναν 115 συλλήψεις, αριθμός έως και 50% μικρότερος από τον συνήθη μέσο όρο στο ίδιο σημείο.

    Παρατηρήθηκε, επίσης, αυτό το δεκαήμερο μείωση έως και 25% της διέλευσης παράνομων μεταναστών (2.100), σε σχέση με το προηγούμενο δεκαήμερο (2.700), γεγονός που εκτιμάται ως «καλό σημάδι» αναφορικά με το μήνυμα «αποθάρρυνσης», που έστειλε η ανακοίνωση της άφιξης της δύναμης.

    Ωστόσο, τα στοιχεία και ο χρόνος δεν επαρκούν για να εξαχθεί ακόμη ασφαλές συμπέρασμα, καθώς πρέπει να εξεταστούν και οι παραποτάμιες περιοχές του Έβρου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 46028

    [16] Υπογραφή σημαντικών συμφωνιών Γαλλίας-Κίνας

    Παρασκευη, 05 11 2010 15:58

    Περισσότερες από 10 μεγάλες συμφωνίες συνεργασίας με γαλλικές επιχειρήσεις -μεταξύ των οποίων ο γαλλο-αμερικανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Alcatel-Lucent, η βιομηχανική Alstom Power Systemw και η οινοπαραγωγός Fournier- υπογράφτηκαν την Παρασκευή, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο στο Παρίσι. Το πρωί, επεισόδια σημειώθηκαν όταν διαδηλωτές υπέρ της αποφυλάκισης του Νομπελίστα Λιού Σιαομπό κατάφεραν να πλησιάσουν την αυτοκινητοπομπή του Κινέζου προέδρου και της συνοδείας του. Στη συνέχεια, ο Χου Ζιντάο θα επισκεφθεί τη Νίκαια.

    Στη Νίκαια ο Χου Ζιντάο

    "Η Γαλλία είναι σήμερα η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα στις εξαγωγές προς την Κίνα, μετά τη Γερμανία" δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε ωστόσο μία έμμεση αναφορά στο πρόβλημα των παράνομων απομιμήσεων προϊόντων, ζητώντας "σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας".

    Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Τσεν Ντεμίνγκ διαβεβαίωσε ότι στόχος της Κίνας δεν είναι το εμπορικό πλεόνασμα και ευχήθηκε "Γαλλία και Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξουν ακόμη περισσότερο τις αγορές τους".

    Αύριο Σάββατο στη Νίκαια, ο Χου Ζιντάο και η σύζυγός του θα έχουν «τετ-α-τετ» συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, όπου και θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν τη γαλλική προεδρία στην «Ομάδα των 20».

    Mε κοινή απόφαση των δύο ηγετών, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, δεν θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου.

    Οι μοναδικές δημόσιες παρεμβάσεις των δύο προέδρων έγιναν το βράδυ της Πέμπτης, με τους χαιρετισμούς που απηύθηναν κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου στη γαλλική προεδρία, στο παλάτι των Ηλυσίων.

    Διαμαρτυρία για την απελευθέρωση του Νομπελίστα Κινέζου

    Περίπου 20 εκπρόσωποι της οργάνωσης "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" κατάφεραν να πλησιάσουν την αυτοκινητοπομπή του Κινέζου προέδρου, ζητώντας την αποφυλάκιση του αντιφρονούντα και τιμηθέντος με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης 2010, Λιου Σιαομπό.

    Τη στιγμή που ο Χου Ζιντάο πλησίαζε στην Αψίδα του Θριάμβου, οι διαδηλωτές άνοιξαν λευκές ομπρέλες οι οποίες έγραφαν "Λευτεριά στον Λιου Σιαομπό", φωνάζοντας παράλληλα το ίδιο σύνθημα, πριν απομακρυνθούν άμεσα με την παρέμβαση της αστυνομίας.

    "Προσπαθήσαμε να κάνουμε τον Χου Ζιντάο ν' ακούσει μία κουβέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον Λιου Σιαομπό", δήλωσε ο Ζαν-Φρανσουά Ζιλιάρ, γγ της οργάνωσης "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" η οποία αγωνίζεται για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας.

    Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις της Γαλλίας κατηγορούν τον Γάλλο πρόεδρο ότι θυσίασε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέρ των συμφερόντων των γαλλικών εταιρειών, οι οποίες εξασφάλισαν συμβόλαια συνολικού ύψους περίπου 16 δισ. ευρώ με την Κίνα.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Κίνας στη Γαλλία

    BBC: China and France sign deals as Hu Jintao visits Paris

    Είδηση: 46020

    [17] Απάντηση Γ. Καλούδη για την δημοσιευση των προεκλογικών δαπανών

    Παρασκευη, 05 11 2010 18:33

    Διάψευση από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ζητά ο Γιώργος Καλούδης επικεφαλής της «Επτανησιακής Αναγέννησης», για το σημερινό της δημοσίευμα στη στήλη «μικροπολιτικός», σύμφωνα με το οποίο απειλείται με έκπτωση αν εκλεγεί διότι δεν έχει δημοσιεύσει τα οικονομικά στοιχεία του συνδυασμού, σύμφωνα με το νόμο. Ο κύριος Καλούδης δηλώνει ότι έχει ήδη αναρτήσει τα οικονομικά στοιχεία του συνδυασμού στην ιστοσελίδα του Δήμου Κερκυραίων (corfu.gr) όπως προβλέπει ο νόμος καθώς και στην προσωπική του ιστοσελίδα (giorgoskaloudis.com) .

    Και καταλήγει ότι θεωρεί ανακριβές το δημοσίευμα και θεωρεί ότι προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις η αναφορά σε έκπτωση χωρίς να εξειδικεύεται η σχετική αίρεση που θέτει νόμος. Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 5 εδ α και β του ν. 3870/2010 η μη τήρηση της διαδικασίας δημοσιοποίησης συνεπάγεται έκπτωση εάν το πραγματικό ύψος δαπανών υπερβαίνει κατά το 1/3 το ανώτατο επιτρεπτό όριο, άλλως επιβάλλεται πρόστιμο. Επίσης το άρθρο 10 παρ. 6 του ίδιου νόμου προβλέπει δημοσιοποίηση των στοιχείων στις ιστοσελίδες των οικείων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Είδηση: 46032

    [18] Σημαντικά έσοδα από τη λειτουργία μονάδας βιοαερίου

    Παρασκευη, 05 11 2010 15:10

    Διακόσιες χιλιάδες ευρώ το χρόνο έχει έσοδα ο Δήμος Βόλου από τη λειτουργία της μονάδας βιοαερίου που λειτουργεί στο ΧΥΤΑ, καίγοντας το μεθάνιο και παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα. Τη μονάδα διαχειρίζεται η ιδιωτική εταιρεία ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ Α.Ε. που αποδίδει από τα ακαθάριστα κέρδη 12% στο Δήμο Βόλου, 6% στο ΦΟΣΔΑ και 4% στο Δήμο Αισωνίας, στου οποίου τα διοικητικά όρια λειτουργεί ο ΧΥΤΑ.

    Όπως τόνισε σήμερα ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, πλέον με το νέο Καλλικράτειο Δήμο όλα τα έσοδα θα επωφελούνται οι πολίτες του δήμου ενώ η ποσότητα του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να διπλασιαστεί, σύμφωνα με τις δυνατότητες της μονάδας. Η μονάδα αυτή είναι η πρώτη περιφερειακή σε όλη την Ελλάδα, καθώς άλλη μία λειτουργεί στο ΧΥΤΑ στα Λιόσια και μία στη Θεσσαλονίκη. Το 2008 παρήγαγε 2.5 εκ. κιλοβατώρες, το 2009 3.700.000 και το 2010 κλείνει με 5.500.000 κιλοβατώρες.

    Είδηση: 46017

    [19] Με νέα απορριμματοφόρα ενισχύονται δήμοι της Μαγνησίας

    Παρασκευη, 05 11 2010 15:09

    Δώδεκα απορριμματοφόρα σύγχρονης τεχνολογίας, τέσσερα πλυντήρια κάδων και τέσσερις ηλεκτρικά σάρωθρα παρέδωσε σήμερα ο Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων σε δήμους της Μαγνησίας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε κάνει η ΤΕΔΚ. Ο διαγωνισμός έγινε πριν δύο χρόνια από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, καθώς άγονοι είχαν αποβεί οι διαγωνισμοί που είχε κάνει για τον ίδιο λόγο η δημοτική αρχή Κυρ. Μήτρου, και πέτυχε τελικά, διαθέτοντας 2.500.000Ε από το ΘΗΣΕΑ, να προμηθευτεί αυτά τα μηχανήματα, απαραίτητα για τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

    Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν τόσο ο δήμαρχος Βόλου όσο και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Γιάννης Κουρτίνας, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι ο διαγωνισμός ήταν τόσο άρτιος που το ελεγκτικό συνέδριο δεν έκανε ούτε μία παρατήρηση. Τόνισε όμως ότι είναι ανάγκη τα νέα μηχανήματα να χειριστεί εκπαιδευμένο προσωπικό κι όχι συμβασιούχοι, για να μπορέσουν και τα μηχανήματα ν' αποδώσουν και να μην αχρηστευτούν από κακή χρήση.

    Είδηση: 46016

    [20] Καμία υπέρβαση στα αιωρούμενα σωματίδια τον Οκτώβριο

    Παρασκευη, 05 11 2010 15:08

    Καμία υπέρβαση των αιωρούμενων σωματιδίων δεν σημειώθηκε τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο σταθμός μέτρησης της αέριας ρύπανσης του υπουργείου Περιβάλλοντος, που λειτουργεί με ευθύνη της Νομαρχίας. Σύμφωνα με την καταγραφή των στοιχείων του σταθμού, τον περασμένο μήνα, δεν σημειώθηκε καμία υπέρβαση του ορίου των 50 μg/m3, που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η ημέρα που πλησιάζει πιο πολύ στο όριο είναι η 25η Οκτωβρίου, με 42 μg/m3. Ο δε μέσος όρος του περασμένου μήνα ήταν 28 μg/m3. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Νομαρχίας από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουμε υπερβάσεις του ορίου των 50 μg/m3, για 14 ημέρες, τη στιγμή που το όριο που θέτει η Ε.Ε,. είναι 35 ημέρες το έτος.

    Είδηση: 46015

    [21] Ίδρυση ΤΕΜΠΜΕ Αγροτών ζητά ο Γ. Κασαπίδης

    Παρασκευη, 05 11 2010 15:01

    «Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της "Νέας Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης", για ίδρυση και ενεργοποίηση από τον περασμένο Σεπτέμβριο του ΤΕΜΠΜΕ αγροτών, ουδεμία αίτηση συγχρηματοδότησης τέτοιου εγχειρήματος υποβλήθηκε από τις ελληνικές αρχές στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας».

    Τα παραπάνω αναφέρει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ., βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης, με αφορμή την έγγραφη διαβεβαίωση του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Ciolos για τη μη υποβολή ελληνικού αιτήματος σύστασης του ΤΕΜΠΜΕ αγροτών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με δεδομένη, όπως αναφέρει, τη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Κασαπίδης καλεί την πολιτεία να αντιληφθεί, έστω και την ύστατη στιγμή, τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην εξεύρεση κεφαλαίων και να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση του ΤΕΜΠΜΕ αγροτών.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 46014

    [22] Τσιγάρα αξίας 12 χιλιάδων ευρώ έκαναν «φτερά» από περίπτερο στην Ποντοκώμη Κοζάνης

    Παρασκευη, 05 11 2010 14:58

    Περίπτερο στο κέντρο της Ποντοκώμης άδειασαν άγνωστοι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης αφαιρώντας δεκάδες κούτες που περιείχαν τσιγάρα χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς, ενώ το ύψος της ζημίας για τους ιδιοκτήτες του περιπτέρου ανέρχεται στις 12 χιλιάδες ευρώ.

    Το φαινόμενο με τις διαρρήξεις στην Ποντοκώμη είναι συχνό, τόσο σε σπίτια όσο και σε καταστήματα και αποδίδεται στην ελλιπή αστυνόμευση της περιοχής.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Μαίρη Κεσκιλίδου

    Είδηση: 46013

    [23] Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Κοζάνη

    Παρασκευη, 05 11 2010 14:57

    Πυρκαγιά σε διαμέρισμα διώροφης κατοικίας, στην οδό Ματιώ Σακελλαρίου 8 στην Κοζάνη, εκδηλώθηκε σήμερα (5/4/2010) περίπου στις 2:45 τα ξημερώματα.

    Στον τόπο του συμβάντος έφτασε δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης με τρία οχήματα και εφτά άνδρες, οι οποίοι απεγκλώβισαν τα δύο άτομα, που βρίσκονταν στο διαμέρισμα και στη συνέχεια έσβησαν την πυρκαγιά. Από την φωτιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές κυρίως στο χώρο του σαλονιού. Το πυροσβεστικό έργο συντόνισε ο αναπληρωτής διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης Πυραγός Κωνσταντίνος Μαυροματίδης, ενώ προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Περικλής Καραφυλλίδης

    Είδηση: 46012

    [24] Στην Καστοριά αντίγραφο της εικόνας «Παναγίας Πορταϊτίσσης»

    Παρασκευη, 05 11 2010 14:55

    Ακριβές αντίγραφο της Θαυματουργού Εικόνας «Παναγίας Πορταϊτίσσης» που φυλάσσεται στο Άγιο Όρος θα υποδεχθεί αύριο Σάββατο 6 Νοεμβρίου η πόλη της Καστοριάς.

    Την εικόνα θα μεταφέρει ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής των Ιβήρων Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ. Η υποδοχή θα γίνει αύριο Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου. Στην συνέχεια θα τελεσθεί δοξολογία και μέγα πανηγυρικός εσπερινός. Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Το αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας αγιογραφήθηκε στο Άγιο Όρος, καθαγιάστηκε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Πορταϊτίσσης της Ιεράς Μονής των Ιβήρων και θα φυλάσσεται από εδώ και στο εξής ως κειμήλιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα

    Είδηση: 46010

    [25] «Η γιαγιά Πηνιώ» της Καστοριανής Όλγας Κοκκίνου Στασινοπούλου

    Παρασκευη, 05 11 2010 14:51

    Μνήμες του χωριού της, η ζωή των απλών ανθρώπων, ήθη, έθιμα, παραδόσεις και συνταγές μαγειρικής περιλαμβάνονται στο βιβλίο της Καστοριανής συγγραφέως Όλγας Κοκκίνου Στασινοπούλου «Η γιαγιά Πηνιώ».

    Η γιαγιά Πηνιώ , η προγιαγιά της συγγραφέως γεννήθηκε στο Τσιρίλοβο Καστοριάς το 1886. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, η συγγραφέας γράφοντας το, θέλησε να διαφυλάξει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου και να δώσει ένα φόρο τιμής στους απλούς αυτούς ανθρώπους, στους οποίους οφείλουμε την ύπαρξη μας. Την έκδοση του βιβλίου έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα

    Είδηση: 46009

    [26] Αντάμωμα Κερασιωτών Κοζάνης

    Παρασκευη, 05 11 2010 14:47

    Το 3ο «Αντάμωμα Κερασιωτών» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010 στην Κερασιά επ ευκαιρία της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, που είναι πολιούχος του χωριού. Στην εκδήλωση που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασιάς, ο αγροτικός συνεταιρισμός και η εκκλησιαστική επιτροπή θα προσφερθεί στους επισκέπτες γίδα βραστή και τοπικά εδέσματα.

    Είδηση: 46008

    [27] Φάρσα τα τηλεφωνήματα για βόμβα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

    Παρασκευη, 05 11 2010 19:21

    Φάρσα αποδείχθηκαν τελικά τα απειλητικά τηλεφωνήματα που έγιναν νωρίς το απόγευμα σε γραφεία μέσων μαζικής ενημέρωσης και αεροπορικής εταιρίας και προειδοποιούσαν για ύπαρξη βόμβας στο διεθνή αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

    Όπως έγινε γνωστό, τα τηλεφωνήματα έγιναν περί τις 3 το απόγευμα στα γραφεία τηλεοπτικού σταθμού των Αθηνών (Μέγκα) και εφημερίδας της Θεσσαλονίκης (Μακεδονία), καθώς επίσης στα εκδοτήρια εισιτηρίων αεροπορικής εταιρίας (Aegean).

    Αμέσως σήμανε συναγερμός στο αεροδρόμιο και εκκενώθηκαν προληπτικά όλοι οι χώροι του.

    Στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικοί του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών που με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ερεύνησαν εξονυχιστικά όλους τους χώρους του αερολιμένα.

    Περί τις 4.30 το απόγευμα έληξε ο συναγερμός οπότε επέστρεψαν στο κτίριο οι εργαζόμενοι και οι επιβάτες των πτήσεων.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον αερολιμενικό έλεγχο, από την κινητοποίηση δεν επηρεάστηκε το πρόγραμμα αφίξεων και αναχωρήσεων του αερολιμένα.

    AΠΕ

    Είδηση: 46035

    [28] Ιράκ: Η Αλ Κάιντα πίσω από τις επιθέσεις της Τρίτης

    Παρασκευη, 05 11 2010 13:17

    Την ευθύνη για τις επιθέσεις της Τρίτης εναντίον σιιτών στη Βαγδάτη ανέλαβε σήμερα Παρασκευή η Αλ Κάιντα, ενώ ανακοίνωσε και νέες επιθέσεις εναντίον της σιιτικής κοινότητας, η οποία πήρε τον έλεγχο του Ιράκ μετά την υπό τις ΗΠΑ εισβολή το 2003, έπειτα από 80 χρόνια κυριαρχίας των σουνιτών. Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ισλαμιστικό ιστότοπο "αλ Χανέιν", το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI), "ομπρέλα" των ανταρτικών οργανώσεων των δρουν υπό την καθοδήγηση της Αλ Κάιντα, υποστηρίζει πώς "οι μουτζαχεντίν διεξήγαγαν μια νέα εκστρατεία για να πάρουν εκδίκηση για τη Μητέρα των πιστών και τους συντρόφους του προφήτη, αφού οι σιίτες έδειξαν την έχθρα τους εναντίον της".

    Οι σιίτες κατηγορούν την Αΐσα, κόρη του Αμπού Μπακρ, συντρόφου του Μωάμεθ, ότι διεξήγαγε πόλεμο εναντίον του ιμάμη Άλι, εμβληματικής φυσιογνωμίας των σιιτών, το 656.

    Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2010, ένας κουβεϊτιανός σιίτης ιερωμένος που ζει από το 2004 εξόριστος στη Βρετανία, ο σεΐχης Γιάσερ αλ-Χαμπίμπ, είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό δίκτυο πως η Αΐσα ήταν "εχθρός του Θεού". Το Κουβέιτ του είχε αφαιρέσει αμέσως την υπηκοότητα.

    Το βράδυ της Τρίτης, μέσα σε μερικά λεπτά, οι εκρήξεις 12 παγιδευμένων αυτοκινήτων, τριών βομβών και μιας μαγνητικής βόμβας στοίχισαν τη ζωή σε 64 ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 300 σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας.

    "Ήταν μόνο μια ημέρα, όμως θα υπάρξουν και πολλές άλλες γεμάτες με αίμα και η οσμή του θανάτου δεν θα αφήσει τους σιίτες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 45994

    [29] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν

    Παρασκευη, 05 11 2010 12:40

    Περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον τεμένους στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ο καμικάζι ανατινάχτηκε ανάμεσα στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στο τέμενος χωριού κοντά στην Πεσαβάρ για την προσευχή της Παρασκευής, δήλωσε ο Χαλίντ Ουμάρ Ζάι, επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας.

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 45959

    [30] Kρίσιμες εξελίξεις στον τουρισμό

    Παρασκευη, 05 11 2010 15:19

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συρρίκνωση των ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων, έκρουσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής Γιάννης Ρέτσος, με συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, ορατό είναι το ενδεχόμενο να κλείσει το ξενοδοχείο «Εσπέρια», από τα πιο γνωστά και ιστορικά ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Σταδίου.

    Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, βασική αιτία που ίσως οδηγήσει στην εξέλιξη αυτή, είναι το υψηλό ενοίκιο (1,5 εκατ. ευρώ ετησίως περίπου), που καλείται να καταβάλει ο μισθωτής του ξενοδοχείου, στο Ταμείο Νομικών που είναι ο ιδιοκτήτης του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2011. Πριν λίγες ημέρες έκλεισε το ξενοδοχείο «Κάνιγγος 21» στο κέντρο της Αθήνας, λόγω αδυναμίας της μισθώτριας εταιρίας να καταβάλλει τα μισθώματα στο Ταμείο των Υπαλλήλων των Ασφαλιστικών Ταμείων που είναι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου. Επιβαρυντικός παράγοντας ήταν και η κακή πορεία του τουρισμού την τελευταία διετία, γεγονός που οδηγεί τους ξενοδόχους να ζητούν την αποτροπή της αύξησης του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 46019


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 November 2010 - 17:57:11 UTC