Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έτοιμοι για τις εκλογές
  • [02] Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η έξοδος των ψηφοφόρων
  • [03] Η ΕΡΑ Κοζάνης στη «μάχη» των αποτελεσμάτων
  • [04] Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη Δυτική Μακεδονία
  • [05] Αποχή μηλοπαραγωγών της Καστοριάς από τις εκλογές
  • [06] Καλούδης:Οι κινήσεις των αντιπάλων μας δείχνουν πανικό
  • [07] Η. Μπεριάτος: «Μακριά από τοπικισμούς»
  • [08] Συνέντευξή Παπανδρέου στα «Νέα»

    [01] Έτοιμοι για τις εκλογές

    Σαββατο, 06 11 2010 10:57

    Με τη χθεσινοβραδινή ομιλία του πρωθυπουργού στο κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτινγκ, έπεσε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων, όπως προβλέπει ο Καλλικράτης. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα υπάρξουν exit poll και σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, γύρω στις εννέα και μισή το βράδυ θα υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα, καθώς θα έχει συγκεντρωθεί το 10% από τα εκλογικά κέντρα. Οι εκλογείς θα ψηφίσουν πρώτα για τις δημοτικές και στη συνέχεια για τις περιφερειακές εκλογές, ενώ οι σταυροί για τους δήμους θα αναγράφονται στα ψηφοδέλτια και για τις περιφέρειες θα υπάρχει ενημερωτική αφίσα έξω από το παραβάν.

    Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όλα είναι έτοιμα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή τους. Το εκλογικό Σώμα αποτελούν 9.809.177 ψηφοφόροι, που καλούνται να προσέλθουν για να αναδείξουν τους 13 πρώτους αιρετούς περιφερειάρχες, τους 325 νέους δημάρχους, τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί αύριο και θα κλείσουν στις 7.00 το απόγευμα και απαραίτητο εφόδιο για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου είναι για τους εκλογείς η αστυνομική ταυτότητα ή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αστυνομίας, το διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.

    Οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν από την ιστοσελίδα του υπουργείου www.ypes.gr και το «Μάθε που ψηφίζεις», από τους δήμους και τα ΚΕΠ της περιοχής τους.

    Για την εξυπηρέτηση των πολιτών τα γραφεία ταυτοτήτων των Αστυνομικών υπηρεσιών αυτό το Σαββατοκύριακο και το επόμενο θα λειτουργήσουν έως τις έξι το απόγευμα.

    Στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα υπάρχουν exit poll, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα θα υπάρχει γύρω στις 9.30 το βράδυ, όταν συγκεντρωθεί το 10% από τα εκλογικά κέντρα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Γενική πρόβα πριν από τις εκλογές

    Είδηση: 46048

    [02] Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η έξοδος των ψηφοφόρων

    Σαββατο, 06 11 2010 11:15

    Ελαφρά αυξημένη είναι η κίνηση από νωρίς το πρωί στους αυτοκινητοδρόμους, καθώς σήμερα κορυφώνεται η έξοδος των ψηφοφόρων με προορισμό την κάλπη στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα της ηπειρωτικής. Παρότι ο όγκος των εκλογέων που θα μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην επαρχία αναμένεται φέτος -έπειτα από τις αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους- να είναι μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής έχει λάβει έκτακτα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα όποια προβλήματα παρουσιασθούν και για να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 46049

    [03] Η ΕΡΑ Κοζάνης στη «μάχη» των αποτελεσμάτων

    Σαββατο, 06 11 2010 10:47

    Η ΕΡΑ Κοζάνης, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση θα είναι κοντά σας, αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες με έκτακτη εκπομπή για να σας μεταδώσει σε συνεχή ροή, τα αποτελέσματα των εκλογών απ' όλη τη Δυτική Μακεδονία. Από τις 7 αύριο το βράδυ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η ΕΡΑ Κοζάνης, με συνεχείς ανταποκρίσεις από τα εκλογικά κέντρα και τις νομαρχίες της Δυτικής Μακεδονίας, θα δίνει λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα, τόσο των περιφερειακών όσο και των δημοτικών εκλογών.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 46047

    [04] Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στη Δυτική Μακεδονία

    Σαββατο, 06 11 2010 08:31

    Τους πρώτους αιρετούς περιφερειάρχες και τους δημάρχους των «Καλλικρατικών» δήμων θα κληθούν να επιλέξουν την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010 οι ψηφοφόροι σε όλη την Ελλάδα. Στη Δυτική Μακεδονία οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται στους 355.512 και τα εκλογικά τμήματα ανέρχονται στα 955.

    Στο νομό Κοζάνης στα 426 εκλογικά κέντρα θα ψηφίσουν 162.647, στα 140 εκλογικά κέντρα του νομού Γρεβενών θα ψηφίσουν 45.385, στο νομό Καστοριάς οι 62.854 εγγεγραμμένοι θα ψηφίσουν σε 166 εκλογικά τμήματα και στα 223 εκλογικά τμήματα του νομού Φλώρινας θα ψηφίσουν 84.626. Συνολικά οι άνδρες ψηφοφόροι είναι 176.924 και οι γυναίκες 178.588. Στις εκλογές αυτές οι νέοι ψηφοφόροι στη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται στους 3.653. Το αξιοσημείωτο αυτών των εκλογών στη Δυτική Μακεδονία είναι η αποχή από την ψηφοφορία των κατοίκων του σημερινού δήμου Βελβεντού, οι οποίοι αποφάσισαν με δημοψήφισμα, στις 4 Ιουλίου να μη συμμετέχουν, καθώς ζητούν να παραμείνει ο δήμος στη σημερινή κατάσταση και να μη συνενωθεί με το νέο δήμο Σερβίων-Βελβεντού. Επίσης αποχή από τις εκλογές αποφάσισαν χθες και οι μηλοπαραγωγοί του νομού Καστοριάς, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις από τις καταστροφές των καλλιεργειών τους.

    Στη Δυτική Μακεδονία έχουμε έξι υποψηφίους περιφερειάρχες για την αιρετή περιφέρεια και 45 υποψήφιους δημάρχους για τους 12 συνολικά δήμους. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 46046

    [05] Αποχή μηλοπαραγωγών της Καστοριάς από τις εκλογές

    Σαββατο, 06 11 2010 08:29

    Επικυρώθηκε χθες το βράδυ (Παρασκευή 5/11/2010) η απόφαση των μηλοπαραγωγών του Νομού Καστοριάς να απέχουν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

    Μιλώντας στην ΕΡΑ Κοζάνης, το μέλος της επιτροπής αγώνα των μηλοπαραγωγών του νομού, Βασίλης Βαενάς ανέφερε ότι οι μηλοπαραγωγοί δε θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επειδή μέχρι και χθες δεν υπήρξε απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα των αποζημιώσεων. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μηλοπαραγωγοί δεσμεύτηκαν να απέχουν από τις εκλογές, ενώ κάποιοι έχουν καταθέσει και τις ταυτότητες τους στην επιτροπή αγώνα. Οι μηλοπαραγωγοί προχώρησαν στην απόφαση αυτή, όπως αναφέρουν, «λόγω μη υλοποίησης της δέσμευσης της κυβέρνησης για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων τους, εντός του Οκτωβρίου του 2010».

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα

    Είδηση: 46045

    [06] Καλούδης:Οι κινήσεις των αντιπάλων μας δείχνουν πανικό

    Σαββατο, 06 11 2010 00:00

    Την προεκλογική του εκστρατεία έκλεισε σήμερα το βράδυ στον κινηματογράφο Ορφέας ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιώργος Καλούδης, παρόντων των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών Κέρκυρας Δ. Πουλιέζου και Κεφαλονιάς Μ. Φόρτε, καθώς και του προσφάτως παραιτηθέντα γραμματέα της Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ Π. Σκληρού.

    Στην ομιλία του ο κ. Καλούδης ξεκαθάρισε την αντίθεση του ιδίου και του συνδυασμού του με το μνημόνιο και την οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, κατηγορώντας το «αθηνοκεντρικό» κράτος, όπως χαρακτηριστικά είπε, για την υποβάθμιση των Ιονίων Νήσων προς όφελος άλλων περιοχών και, κυρίως, του Αιγαίου.

    Ο κ. Καλούδης εξαπέλυσε πυρά κατά στελεχών αντίπαλων συνδυασμών αλλά και κεντρικών ΜΜΕ που διαδίδουν ότι έχει προκύψει ζήτημα με την οικονομική διαφάνεια του συνδυασμού του, δηλώνοντας ότι η παράταξή του είναι στοιχισμένη στο γράμμα του νόμου και πως οι κινήσεις αυτές, όπως το ότι κάποιοι έβγαλαν και μοιράζουν φωτοτυπία με σημερινό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας που αναπαράγει τους ισχυρισμούς αυτούς, δείχνει πανικό και αποδεικνύει ότι η «Επτανησιακή Αναγέννηση» είναι πρώτη και θα κερδίσει τις εκλογές.

    Είδηση: 46044

    [07] Η. Μπεριάτος: «Μακριά από τοπικισμούς»

    Σαββατο, 06 11 2010 00:00

    ο»Ώ

    Μεγάλη δυναμική βλέπει να αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες υπέρ του συνδυασμού του ο Ηλίας Μπεριάτος, στην ομιλία του, την Παρασκευή το βράδυ, στο Δημοτικό θέατρο.

    Προγραμματικός ήταν κυρίως ο λόγος του, με πρώτες προτεραιότητες, το σχεδιασμό από την αρχή, για την ανάπτυξης της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τη διεκδίκηση του μειωμένου ΦΠΑ, την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής στη βάση του ολοκληρωμένου μοντέλου που περιλαμβάνει και την τυποποίηση, την ενίσχυση της αλιείας, τη δημιουργία βιοτεχνικού πάρκου και την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διάθεση των απορριμμάτων.

    Να ηγηθεί, πρότεινε, η Περιφέρεια των Ιονίων μια προσπάθειας που θα περιλαμβάνει όλη την Αδριατική, για την ανάπτυξη νέων τουριστικών πακέτων, την αξιοποίηση του Ιονίου Πελάγους. Καμία αναφορά δεν έκανε στους πολιτικούς του αντιπάλους.

    Ο επικεφαλής της παράταξης Ιόνιο Αρχιπέλαγος έκλεισε την ομιλία του με το σύνθημα «μακριά από τοπικισμούς», χαρακτηρίζοντας το συνδυασμό του ως συνδυασμό της ελπίδας.

    Στη συγκέντρωση μίλησε και ο Υπουργός Αγροτικής Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος κυρίως υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας ότι αποτελούσε τη μόνη λύση για τη σωτηρία της χώρας και μίλησε για ψήφο ευθύνης για την υποστήριξη μιας μεγάλης αλλαγής. Αναφερόμενος στους πολιτικούς αντιπάλους της παράταξης, τόνισε ότι οι μόνοι, που μπορούν να αποδώσουν για την οργάνωση και ανάπτυξη της αιρετής περιφέρειας, είναι εκείνοι που πιστεύουν στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και σχολίασε τους αντάρτες μιλώντας για διεκδίκηση «καρέκλας». Τέλος, έκανε πολιτική δεύτερου γύρου, δηλώνοντας ότι απευθύνεται στη βάση του κόμματος για ενότητα και για την πρώτη και για τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

    Είδηση: 46043

    [08] Συνέντευξή Παπανδρέου στα «Νέα»

    Σαββατο, 06 11 2010 11:33

    «Σταθερότητα ή περιπέτειες», είναι το διακύβευμα των αυριανών εκλογών, τονίζει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα". Ο πρωθυπουργός επικρίνει την αντιπολίτευση για δημαγωγία και λαϊκισμό, ενώ επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, απαντώντας στις κατηγορίες ότι ετοιμάζει την έξοδό του από τη διακυβέρνηση της χώρας. «Το μόνο που τους νοιάζει είναι να πουν το βράδυ των εκλογών ότι ηττήθηκε το ΠΑΣΟΚ, άρα τελικά ότι ηττήθηκε η προσπάθεια που κάνουμε για να βγάλουμε τη χώρα από το μεγάλο αδιέξοδο. Και ότι η κυβέρνηση απώλεσε τη νομιμοποίηση της συνέχισης της πολιτικής της», αναφέρει. Το Ηράκλειο της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα Σάββατο ο πρωθυπουργός.

    Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και κυρίως η ΝΔ «χωρίς ίχνος ενδοιασμού θεώρησαν, εδώ και μήνες, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μία καλή ευκαιρία να λαβώσουν την εθνική μας προσπάθεια. Να υπερθεματίσουν σε λαϊκισμό, να διαγκωνιστούν σε δημαγωγία, με αποκλειστικό στόχο να «ζεματίσουν» την κυβέρνηση, όπως οι ίδιοι λένε», αναφέρει ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «το μόνο που τους νοιάζει είναι το κομματικό ταμείο το βράδυ των εκλογών».

    Στην παρατήρηση ότι πολλοί από την αντιπολίτευση θεωρούν ότι μπλοφάρει με τις πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι δεν μπλοφάρει, ούτε πρώτη του επιλογή είναι να πάμε σε εκλογές.

    «Αποκλειστικό μου κριτήριο είναι το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων».

    Γ. Παπανδρέου.

    «Στις 7 του Νοέμβρη οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση για την πορεία της χώρας: μπροστά με σταθερότητα και αυτονόητες αλλαγές ή πίσω με περιπέτειες», τονίζει ο πρωθυπουργός.

    «Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορικά αποδείξει ότι δεν είναι ΝΔ. Ανέλαβα ιστορικές ευθύνες για να γλιτώσω τη χώρα από την καταστροφή. Αν σκεφτόμουν όπως αυτοί, θα μου ήταν εύκολο να σταυρώσω τα χέρια και να αφήσω τη χώρα να χρεοκοπήσει, φορτώνοντας όλο το ανάθεμα στη ΝΔ», σημειώνει και προσθέτει:

    «Δεν δραπευτεύω από τα προβλήματα, Δεν φυγομαχώ. Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη. Οσο για τον ΟΗΕ, η συζήτηση με τιμά, αλλά η ευθύνη μου είναι εδώ. Είναι απέναντι στην πατρίδα μου, με εντολή που μου έχει δώσει ο ελληνικός λαός».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι μοναδικό κριτήριο για τις αποφάσεις του θα είναι το εάν κινδυνεύει η πορεία σταθερότητας της χώρας.

    «Αν η πορεία της χώρας απειληθεί, ο κυρίαρχος λαός θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του", λέει, θεωρώντας "καθοριστικής σημασίας το μήνυμα της κάλπης, ιδιαίτερα αυτό της πρώτης Κυριακής για τις περιφέρειες».

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του Αντώνη Σαμαρά ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να μετέχει σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ο κ. Παπανδρέου κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι "αυτοαναιρείται για άλλη μια φορά" και προσθέτει:

    «Αποτελεί μνημείο πολιτικού κυνισμού να παριστάνεις τον αδιάλλακτο, να κάνεις κάθε μέρα πύρινες δηλώσεις κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής της, να ζητάς την καταδίκη της στις εκλογές, να καταψηφίζεις κάθε σημαντική αλλά και αυτονόητη μεταρρύθμιση και την ίδια ώρα να αφήνεις να εννοηθεί ότι θα μπορούσες να ξεχάσεις όλους αυτούς τους λεονταρισμούς με αντάλλαγμα μια κυβερνητική καρέκλα».

    Σχετικά με το Μνημόνιο σημειώνει ότι ήταν αναγκαίο για να αιμοδοτήσουμε την οικονομία που είχε φθάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

    «Όσοι δείχνουν το Μνημόνιο ως την αιτία των δεινών που περνάμε σήμερα, ως την πηγή του κακού για όσα ζούμε, απλώς υποκρίνονται και δημαγωγούν», αναφέρει και προσθέτει:

    «Ποιος λογικός πολίτης θέλει η χώρα μας να έχει εξαρτήσεις και να χρειάζεται Μνημόνια; Πρώτος εγώ θεωρώ απαράδεκτο ότι η χώρα έφτασε εκεί. Και το Μνημόνιο θα το είχαμε αποφύγει αν δεν είχε προηγηθεί η καταστροφική διακυβέρνηση της ΝΔ ή αν αυτή είχε επιδείξει αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και είχε προκηρύξει νωρίτερα εκλογές».

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46050


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 November 2010 - 9:54:45 UTC