Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η εκτίμηση για το αποτέλεσμα
  • [02] Περιφέρειες: Προβάδισμα και ντέρμπι
  • [03] Αποχώρησε ελληνική φρεγάτα από τουρκική άσκηση
  • [04] Αζερμπαϊτζάν: Νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές
  • [05] Στη Βαρκελώνη ο πάπας Βενέδικτος
  • [06] Αζερμπαϊτζάν: Νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές
  • [07] Μιανμάρ: Πρώτες εκλογές τα τελευταία 20 χρόνια
  • [08] Γ. Παπανδρέου: «Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στη σωτηρία της χώρας»

    [01] Η εκτίμηση για το αποτέλεσμα

    Κυριακη, 07 11 2010 20:35

    Ανακοινώθηκε από τη Singular Logic, στις 22:00, η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, με ενσωμάτωση που είχε φθάσει -και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει- το 10%. Σύμφωνα με αυτή, οκτώ περιφέρειες κερδίζουν υποψήφιοι τους οποίους υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και πέντε περιφέρειες υποψήφιοι που στηρίζει η ΝΔ. Ντέρμπι σε τρεις περιφέρειες, αυτές της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Βορείου Αιγαίου και της Πελοποννήσου. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά για τα "ζευγάρια" του β' γύρου της επόμενης Κυριακής. Τη ροή των αποτελεσμάτων μπορείτε να παρακολουθείτε ζωντανά από το υπουργείο Εσωτερικών και την ΕΡΤ.

    Επίσημα αποτελέσματα

    Συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic Γιάννης Καρακαδάς και με περιθώριο λάθους συν πλην 1,5 μονάδα, σε οχτώ περιφέρειες προηγούνται υποψήφιοι που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και σε πέντε υποψήφιοι που στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία.

    Στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Βορείου Αιγαίου και της Πελοποννήσου η μάχη δίνεται στήθος με στήθος ανάμεσα στους δύο πρώτους, ενώ, με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, κανένας υποψήφιος δεν εκλέγεται από τον α' γύρο.

    Τα αποτελέσματα στις περιφέρειες

    Στην περιφέρεια Αττικής προηγούνται: Γιάννης Σγουρός 24,3%, Βασίλης Κικίλιας 20,56%

    Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγούνται: Ψωμιάδης Παναγιώτης 43,89%, Μπόλαρης Μάρκος 31,15%

    Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης προηγούνται: "Ντέρμπι" μεταξύ των Γιαννακίδη Άρη και Παυλίδη Γιώργο (με ποσοστό άνω του 40% και οι δύο)

    Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προηγούνται: Δάκης Γιώργος 45,30%, Παπαϊορδανίδης Ιωάννης 39,42%

    Στην περιφέρεια Ηπείρου προηγούνται: Καχριμάνης Αλέξανδρος 44,32%, Αργύρης Βαγγέλης 38,83%

    Στην περιφέρεια Θεσσαλίας προηγούνται: Αγοραστός Κώστας 38,78%, Παπατόλιας Απόστολος 34,47%

    Στην περιφέρεια Ιονίου προηγούνται: Σπύρου Σπύρος 29,22%, Μπεριάτος Ηλίας 26,66%

    Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προηγούνται: Κατσιφάρας Απόστολος 43,78%, Παπαναστασίου Γεώργιος 25,85%

    Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προηγούνται: Περγαντάς Κλέαρχος 39,99%, Χειμάρας Αθανάσιος 35,21%

    Στην περιφέρεια Πελοποννήσου προηγούνται: "Ντέρμπι" μεταξύ των Τατούλη Πέτρο (42,50%) και Δράκο Δημήτρη (40,53%)

    Στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προηγούνται ("ντέρμπι" με τάση σταθεροποίησης): Βογιατζής Παύλος 38,34%, Γιακαλής Νάσος 36,53%

    Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προηγούνται: Μαχαιρίδης Ιωάννης 50,08%, Κόκκινος Χαράλαμπος 31,67%

    Στην περιφέρεια Κρήτης προηγούνται: Αρναουτάκης Σταύρος 49,73% , Γιαννουλάκης Δημήτριος 18,37%

    Τα αποτελέσματα στους δήμους

    Στο δήμο Αθηναίων προηγούνται: Κακλαμάνης Νικήτας 34,97%, Καμίνης Γιώργος 28,66%

    Στο δήμο Θεσσαλονίκης προηγούνται: Γκιουλέκας Κωνσταντίνος 38,77%, Μπουτάρης Γιάννης 32,91%

    Στο δήμο Πειραιά προηγούνται: Μίχας Γιάννης 30,36%, Μιχαλολιάκος Βασίλης 23,07%

    Στο δήμο Πατρέων προηγούνται: Κατσικόπουλος Δημήτρης 34,99%, Δημαράς Γιάννης 21,02%

    Από την εκλογική διαδικασία θα αναδειχθούν οι 13 περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες, καθώς και οι 325 δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της επικράτειας.

    Οι συνδυασμοί των υποψηφίων περιφερειαρχών ανέρχονται στους 70. Οι δημοτικοί συνδυασμοί είναι 976 και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι 49.405.

    Σημειώνεται ότι αυτή τη φορά δεν πραγματοποιήθηκαν exit poll από τα μέσα ενημέρωσης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, Υπουργείο Εσωτερικών, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Λίγο πριν τα αποτελέσματα

    Είδηση: 46098

    [02] Περιφέρειες: Προβάδισμα και ντέρμπι

    Κυριακη, 07 11 2010 22:18

    Σε πέντε από τις δεκατρείς περιφέρειες προηγείται καθαρά το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στις υπόλοιπες πέντε προηγούνται οι υποψήφιοι της ΝΔ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται ντέρμπι για το τελικό αποτέλεσμα στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Βόρειου Αιγαίου και της Πελοποννήσου. Ήδη ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής, Γιάννης Δημαράς που καταλαμβάνει την τρίτη θέση, παραδέχτηκε ότι μένει εκτός της δεύτερης αναμέτρησης της επόμενης Κυριακής και ανακοίνωσε ότι το νέο έτος θα ανακοινώσει την παραιτησή του από βουλευτής.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις την επομένη Κυριακή, την περιφέρεια Αττικής, θα διεκδικήσουν ο Γιάννης Σγουρός του ΠΑΣΟΚ, με τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια.

    Εκτός δεύτερου γύρου μένει ο Γιάννης Δημαράς που ταυτόχρονα με δήλωσή του αφού παραδέχτηκε την ήττα του ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από βουλευτής, την 1η Ιανουαρίου. Τη θέση του Γιάννη Δημαρά στη Βουλή, αναμένεται να καταλάβει ο επιλαχών στο ψηφοδέλτιο Β΄Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Τζουμάκας. Ο κ. Δημαράς με δεδομένο το ποσοστό του, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυμαίνεται γύρω στο 15% συνεχάρη τους δύο συνυποψηφίους του περιφερειάρχες Αττικής, κυρίους Σγουρό και Κικίλια που περνούν, όπως είπε, στο δεύτερο γύρο.

    Το κόμμα του ΛΑΟΣ συγκράτησε τις δυνάμεις του, δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επέκρινε τη ΝΔ για την αντιμνημονιακή της πολιτική.

    «Παρά την εκστρατεία εναντίον του μνημονίου που "δυστυχώς" στρέφει την Ελλάδα στην αριστερά, χωρίς να κερδίζει τίποτα ο κ. Σαμαράς και παρά τις προβλέψεις πολλών ότι το ΛΑΟΣ θα μπορούσε να βρεθεί σε πολύ δύσκολη εκλογική θέση, έχουμε συγκρατήσει παντού τα εκλογικά ποσοστά και μάλιστα σε πολλά σημεία τα έχουμε αυξήσει», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Σημείωσε δε ότι «όπου η ΝΔ συνεργάστηκε με το ΛΑΟΣ παίρνει την πρώτη θέση και όπου η ΝΔ δεν άκουσε τον Γ. Καρατζαφέρη έπεται του ΠΑΣΟΚ».

    Στην δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αυτή της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης της ΝΔ προηγείται κατά 12 μονάδες του Μάρκου Μπόλαρη.

    «Ο λαός ψηφίζει πάντοτε σοφά. Αυτόν τον λαό δεν τον πρόδωσα και δεν θα τον προδώσω ποτέ», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της εκτίμησης ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. «Δώσαμε μια σκληρή μάχη απέναντι σε ένα πόλεμο λάσπης μέχρι την τελευταία μέρα. Την εβδομάδα που ακολουθεί θα δώσουμε ακόμα πιο δυνατά τη μάχη για την αυτοδιοίκηση, για τον τόπο μας», πρόσθεσε.

    Πρωτοβουλίες για προγραμματικό σύμφωνο, το οποίο θα αφορά στην ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία, ξεκινά σύμφωνα με δήλωσή του ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Μπόλαρης έκανε λόγο για ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας και ψήφος ανατροπής ενός κατεστημένου αναποτελεσματικότητας και ευτελισμού της πολιτικής και τόνισε ότι την επόμενη Κυριακή θα συνεργαστεί με όλους όσοι έδειξαν την αντίθεσή τους στο καθεστώς της αδιαφάνειας, της εσωστρέφειας, της φοβικότητας και δείχνουν ότι μπορούν και θέλουν να πιστεύουν στις συνέργειες και την προοπτική που έχει αυτός ο τόπος.

    Στο Βόρειο Αιγαίο, αναμένεται ντέρμπι καθώς ο υποψήφιος της ΝΔ, Παύλος Βογιατζής προηγείται του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Νάσου Γιακαλής, με βραχεία κεφαλή του.

    Στην Δυτική Ελλάδα ο Απόστολος Κατσιφάρας, του ΠΑΣΟΚ, έχει διαφορά άνω των 16 ποσοστιαίων μονάδων από τον Γιώργο Παπαναστασίου της Νέας Δημοκρατίας.

    Η Κρήτη, ο Σταύρος Αρναουτάκης μπορεί πιάσει και το 50% των ψήφων από την πρώτη Κυριακή. Ακολουθεί ο ανεξάρτητος Δημήτρης Γιαννουδάκης.

    Το 50% πλησιάζει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαχαιρίδης στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αν η μάχη δεν κριθεί από την πρώτη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο ο Γιάννης Μαχαιρίδης θα αντιμετωπίσει το Χαράλαμπο Κόκκινο της Νέας Δημοκρατίας.

    Στην Πελοπόννησο, η εκλογική μάχη εξελίσσεται και εδώ σε ντέρμπι καθώς ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Τατούλης, προηγείται με πολύ μικρή διαφορά του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Δράκο.

    Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Κλέαρχος Περγαντάς, προηγείται του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιου Χειμάρα.

    Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, η εκτίμηση εμφανίζει τον Αριστείδη Γιαννακίδη του ΠΑΣΟΚ να προηγείται του Γιώργου Παυλίδη της ΝΔ.

    Ο Γιώργος Δάκης, της Νέας Δημοκρατίας, φαίνεται να προηγείται του Γιάννη Παπαϊορδανίδη από το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

    Στην Ήπειρο, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης είναι μπροστά του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Αργύρη ενώ στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός είναι μπροστά από τον Απόστολο Παπατόλια.

    Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο Σπύρος Σπύρου της ΝΔ προηγείται του Ηλία Μπεριάτου από το ΠΑΣΟΚ.

    Πρώτη εκτίμηση της ΝΔ

    Αναλύοντας τα αποτελέσματα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνολική διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ θα κυμανθεί κάτω από τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

    Με βάση την μέχρι στιγμής ροή των αποτελεσμάτων η Ρηγίλλης θεωρεί ότι προηγείται σε πέντε περιφέρειες έναντι πέντε του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε τρεις περιφέρειες εκτιμά ότι το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο. Επίσης, εκτιμά ότι στην Κρήτη τελικά θα περάσει στον δεύτερο γύρο ο υποψήφιος του κόμματος, έναντι του υποψηφίου που υποστηρίζεται από την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΝΔ εμφανίζεται ικανοποιημένη αφού η διαφορά μειώνεται στο μισό σε σχέση με το αποτέλεσμα των περυσινών βουλευτικών εκλογών και θεωρεί ότι το εκλογικό σώμα ανταποκρίθηκε στην έκκληση του προέδρου του κόμματος και έστειλε μήνυμα για αλλαγή οικονομικής πολιτικής στον Πρωθυπουργό.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Η μάχη στις Περιφέρειες

    Σχετικός σύνδεσμος: Αποτελέσματα Υπουργείου Εσωτερικών

    Είδηση: 46101

    [03] Αποχώρησε ελληνική φρεγάτα από τουρκική άσκηση

    Κυριακη, 07 11 2010 20:53

    Αποχώρησε η ελληνική Φρεγάτα Θεμιστοκλής από την προγραμματισμένη τουρκική άσκηση "MAVI BALINA" (ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ) μετά τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου στις οποίες προέβησαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Δύο φορές αποχώρησε το Σάββατο και σήμερα Κυριακή η ελληνική φρεγάτα Θεμιστοκλής από άσκηση της Τουρκίας Μπλε Φάλαινα στην οποία συμμετέχει και η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη σύνθεση της οποίας περιλαμβάνεται και το ελληνικό πλοίο. Η τουρκική άσκηση διεξάγεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από 1 έως 11 Νοεμβρίου.

    Η ελληνική φρεγάτα "Θεμιστοκλής", που ανήκει στη μόνιμη ναυτική νατοϊκή δύναμη στη Μεσόγειο, δύναμη που με τη σειρά της συμμετέχει στην εν εξελίξει τουρκική άσκηση "MAVI BALINA" (ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ) αποχώρησε χθες και σήμερα από δύο φάσεις της συγκεκριμένης άσκησης, εξαιτίας της στάσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της "MAVI BALINA" (ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ), κατά τη διάρκεια άσκησης αεροναυτικής συνεργασίας χθες (Σάββατο) δέκα τουρκικά αεροσκάφη που συμμετέχουν στην άσκηση εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως (καταγράφηκαν επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε έξι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου ανατολικά της Ρόδου. Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

    Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και σήμερα Κυριακή 7/11. Στη διάρκεια άσκησης ναυτικής συνεργασίας σήμερα, έξι τουρκικά αεροσκάφη εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως, καταγράφηκαν τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (στο FIR Αθηνών), που εξελίχθηκαν σε τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, ανατολικά της Ρόδου. Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

    Και στις δύο περιπτώσεις δόθηκε εντολή αποχώρησης της ελληνικής φρεγάτας από τις συγκεκριμένες φάσεις της τουρκικής άσκησης, ενημερώνοντας παράλληλα τις νατοϊκές αρχές για τα αίτια της αποχώρησης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διεξαγωγή της ελληντουρκικής άσκησης είχε ζητηθεί δέσμευση περιοχών εντός του FIR Αθηνών, οι οποίες εγκρίθηκαν από την ΥΠΑ. Ολα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

    Η ελληνική φρεγάτα διετάχθη από το ΓΕΕΘΑ να αποχωρήσει σε δύο συγκεκριμένες φάσεις κατά τις οποίες τουρκικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην άσκηση παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και τους διεθνείς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας σε περιοχές κοντά στη Ρόδο και το Καστελόριζο.

    Το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη για τις τουρκικές προκλήσεις και αύριο αναμένεται να γίνουν και διπλωματικές ενέργειες.

    Είδηση: 46099

    [04] Αζερμπαϊτζάν: Νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές

    Κυριακη, 07 11 2010 22:34

    Το κόμμα του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, που κυβερνάει το Αζερμπαϊτζάν, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην πετρελαιοπαραγωγό πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου, σύμφωνα με δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit poll) που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών ELS.

    Σύμφωνα με υπολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίχθηκε στα αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια που παρουσίασε η δημοσκόπηση αυτή, το κόμμα "Γενί Αζερμπαϊτζάν" (Νέο Αζερμπαϊτζάν) εξασφαλίζει τουλάχιστον τις 63 έδρες που χρειάζεται στο κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

    Το κοινοβούλιο έχει συνολικά 125 έδρες. Η δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τις κάλπες έγινε σε δείγμα περισσότερων από 200.000 ψηφοφόρων. Παράλληλα και το κυβερνών κόμμα του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει τη βεβαιότητα ότι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και απέρριψε παράλληλα τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για νοθεία.

    "Είμαι βέβαιος για τη νίκη μας. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματά μας", δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος "Γενί Αζερμπαϊτζάν" Άλι Αχμέντοφ σε συνέντευξη Τύπου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ,REUTERS

    Είδηση: 46103

    [05] Στη Βαρκελώνη ο πάπας Βενέδικτος

    Κυριακη, 07 11 2010 21:20

    Με μια σκληρή δήλωση προς την Ευρώπη, ο Πάπας Βενέδικτος ζήτησε την επιστροφή της στις ρίζες του Χριστιανισμού αντί να περιορίζει τη θρησκεία στην ιδιωτική σφαίρα. Με την άφιξή του στη Βαρκελώνη, δεύτερο σταθμό του στην Ισπανία, επιτέθηκε και στην πρακτική της άμβλωσης και των γάμων των ομοφυλοφίλων, που νομιμοποιήθηκαν πρόσφατα στην Ισπανία.

    Ο Βενέδικτος, κατευθύνθηκε στην εκκλησία-σύμβολο, Σαγράδα Φαμίλια, που θεμελιώθηκε το 1882 από τον αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί, και για 128 χρόνια παρέμενε ημιτελής. Κατά τον καθαγιασμό του ναού, ο ποντίφικας αναφέρθηκε στην «επιθετική εκκοσμίκευση» που προκαλεί ένταση στις σχέσεις της Ισπανίας με το Βατικανό.

    Την ώρα που ο πάπας Βενέδικτος μετέβαινε προς την Σαγράδα Φαμίλια, περίπου τριακόσιοι ομοφυλόφιλοι πραγματοποιούσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας, ανταλλάσσοντας φιλιά δημοσίως.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 46100

    [06] Αζερμπαϊτζάν: Νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές

    Κυριακη, 07 11 2010 22:34

    Το κόμμα του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, που κυβερνάει το Αζερμπαϊτζάν, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην πετρελαιοπαραγωγό πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου, σύμφωνα με δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit poll) που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών ELS.

    Σύμφωνα με υπολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που στηρίχθηκε στα αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια που παρουσίασε η δημοσκόπηση αυτή, το κόμμα "Γενί Αζερμπαϊτζάν" (Νέο Αζερμπαϊτζάν) εξασφαλίζει τουλάχιστον τις 63 έδρες που χρειάζεται στο κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

    Το κοινοβούλιο έχει συνολικά 125 έδρες. Η δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τις κάλπες έγινε σε δείγμα περισσότερων από 200.000 ψηφοφόρων. Παράλληλα και το κυβερνών κόμμα του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει τη βεβαιότητα ότι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές και απέρριψε παράλληλα τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για νοθεία.

    "Είμαι βέβαιος για τη νίκη μας. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματά μας", δήλωσε ο γραμματέας του κόμματος "Γενί Αζερμπαϊτζάν" Άλι Αχμέντοφ σε συνέντευξη Τύπου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ,REUTERS

    Είδηση: 46104

    [07] Μιανμάρ: Πρώτες εκλογές τα τελευταία 20 χρόνια

    Κυριακη, 07 11 2010 19:47

    Ιάπωνας δημοσιογράφος συνελήφθη στη Μιανμάρ, ενώ κάλυπτε τις εκλογές, τις πρώτες μετά είκοσι χρόνια στη χώρα, που έχει απαγορεύσει την είσοδο ξένων δημοσιογράφων για την εκλογική διαδικασία, ανακοίνωσε επίσημη πηγή. Ο δημοσιογράφος συνελήφθη το Σάββατο στο κρατίδιο της Καρέν, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη.

    "Ένας Ιάπωνας δημοσιογράφος συνελήφθη στο Μιαουαντι την ώρα που προσπαθούσε να εισέλθει στη χώρα", δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης εργάζεται ο δημοσιογράφος.

    Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ δεν έχει δώσει άδεια σε κανέναν ξένο παρατηρητή ή δημοσιογράφο για τις σημερινές βουλευτικές εκλογές, κρίνοντας πως υπάρχουν αρκετοί διπλωμάτες στην Ρανγκούν καθώς και βιρμανοί ανταποκριτές ξένων μέσων.

    Έκκληση Ομπάμα στο καθεστώς γα την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σούου Κιι

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Μιανμάρ να απελευθερώσει την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και τόνισε πως οι πρώτες εκλογές στη χώρα μετά είκοσι χρόνια δεν είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες.

    "Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις αρχές (της Μιανμάρ) να απελευθερώσουν αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις την Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους", επισήμανε ο Ομπάμα από την πόλη Μουμπάι. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίζουν να εφαρμόζουν την πολιτική της πίεσης και της δέσμευσης που ταιριάζει στις συνθήκες που επικρατούν στην Μιανμάρ, αλλά και στις ενέργειες των αρχών της χώρας", πρόσθεσε.

    Εν τω μεταξύ, οτιδήποτε άλλο εκτός από ελεύθερες και δίκαιες, χαρακτήρισε τις εκλογές στη Μιανμάρ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

    Οι εκλογές που διεξάγονται σήμερα, είναι οι πρώτες μετά είκοσι χρόνια.

    Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ έχει λάβει τα μέτρα του ώστε το δικό του κόμμα, η Ένωση Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης, να κερδίσει χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό, αλλά και να ενισχυθούν οι φιλικές προς αυτό δυνάμεις, όπως το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του πρώην επικεφαλής της χούντας Νε Γουίν.

    Μιλώντας σε μαθητές στην πόλη Μουμπάι, οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως "εδώ και πολύ καιρό ο λαός της Μιανμάρ βλέπει να του στερούν το δικαίωμα να αποφασίζει για την ίδια του τη μοίρα",

    Από την πλευρά της η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε από την Αυστραλία, ότι οι εκλογές στη Μιανμάρ "φέρνουν στο φως τις παραβιάσεις του στρατιωτικού καθεστώτος της χώρας".

    Είδηση: 46097

    [08] Γ. Παπανδρέου: «Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στη σωτηρία της χώρας»

    Κυριακη, 07 11 2010 23:22

    Από αύριο συνεχίζουμε την δουλειά μας για τη σωτηρία της χώρας. Ο λαός επιβεβαίωσε την προσήλωσή του στην αλλαγή για την οποία αποφάσισε πριν από ένα χρόνο, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. "Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές και όσους εργάσθηκαν για τις εκλογές είπε. Κάναμε το πρώτο βήμα της αποκέντρωσης εξουσιών στην τοπική κοινωνία. Οι πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν ελεύθερα και δημοκρατικά ποιος θα διοικεί τους δήμους. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όσους εξελέγησαν. Θα είμαστε κοντά τους".

    Δηλώσεις Παπανδρέου

    "Ανέλαβα το τιμόνι της χώρας στην πιο δύσκολη στιγμή. Ζήσαμε μαζί αυτή τη δύσκολη χρονιά. Η προσπάθεια δεν είναι μόνο δική μου, είναι όλων μας. Κάθε πολίτης χρειάστηκε να θυσιάσει κάτι από τη ζωή του, ώστε να έχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε. Τα καταφέραμε όλου μαζί. Η δύσκολη προσπάθεια θα συνεχισθεί. Γι' αυτή την αλλαγή ο ελληνικός λαός μας έφερε στην εξουσία. Το προηγούμενο μοντέλο της οικονομίας και της πολιτικής κατέρρευσε και χρεοκόπησε, και παρά λίγο να οδηγήσει και τη χώρα στη χρεοκοπία.

    Αλλάξαμε κατεύθυνση. Τώρα πρέπει να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας. Μένοντας πιστοί στις υποχρεώσεις μας, δίνουμε ελπίδα στη νέα γενιά της χώρας μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ένα δίκτυο ασφαλείας για όλους μας. Μπροστά μας έχουμε βασικές προτεραιότητες, όπως να μειώσουμε δραστικά τα ελλείμματα, να ελέγξουμε το χρέος, να σταθεροποιήσουμε την οικονομία για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, το εκπαιδευτικό σύστημα, μ' έναν νέο εκλογικό νόμο, αλλάζοντας τη δημόσια διοίκηση που δυσλειτουργεί. Να δημιουργήσουμε κοινωνικές δομές που θα διασφαλίζουν δικαιώματα για όλους. Έχουμε ΚΑΙ το σχέδιο ΚΑΙ τη βούληση να πετύχουμε.

    Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, αλλά θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Είναι ο μόνος δρόμος για να σώσουμε την πατρίδα. Το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης, το 2013 να είναι η τελευταία χρονιά του μνημονίου.

    Η αποχή πρέπει να μας προβληματίσει. Το μήνυμά μου είναι ότι κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ν΄αλλάξουμε την Ελλάδα. Χρέος μας, να πείσουμε και τους πιο δύσκολους συμπολίτες μας. Η δημιουργική συμμετοχή είναι προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη Ελλάδα. Η προσπάθεια είναι εθνική. Νά φύγουμε από την κρίση και ν' αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν χωρούν μικρο-κομματικές λογικές. Καλώ όλους τους Ελληνες να πάρουν μέρος στον αγώνα που δίνω. Είδηση: 46105


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 November 2010 - 21:53:04 UTC