Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα ενόψει και του β' γύρου
  • [02] ΝΔ: «Ξεκάθαρο το μήνυμα της κάλπης»
  • [03] Θετική η ανταπόκριση των αγορών
  • [04] Μετεκλογικές αναλύσεις και σχεδιασμοί
  • [05] Βραβείο «Καλύτερου Μουσείου του κόσμου» στο Μουσείο της Ακρόπολης
  • [06] Ο επιταχυντής του CERN δημιούργησε ένα μίνι «Μπιγκ Μπανγκ»
  • [07] Γερμανία: Έφτασε το τρένο με τα ραδιενεργά απόβλητα στο Ντάνενμπεργκ
  • [08] Στο Βερολίνο ο Δ. Δρούτσας
  • [09] Προβλήματα στην Κέρκυρα από θυελλώδεις ανέμους
  • [10] Κοντά σε συμφωνία αποζημίωσής οι 10.000 διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [11] Νέα επίθεση κατά δημοσιογράφου στη Μόσχα
  • [12] Άσκηση- για αντιμετώπιση των κινδύνων- κατά τη διάρκεια των ταξιδιών
  • [13] Διχάζει το ισραηλινό εποικιστικό πρόγραμμα
  • [14] Ισραήλ: Το 2011 η ανάπτυξη του νέου αντιπυραυλικού συστήματος
  • [15] Ο Πάπας Βενέδικτος καλεί σε συνεδρίαση όλους τους καρδινάλιους για το πρόβλημα της παιδοφιλίας
  • [16] Έληξε το θρίλερ στο δήμο Αλεξανδρούπολης-ο Γιώργος Αλεξανδρής περνά, τελικά, στο δεύτερο γύροβ¦
  • [17] Στο δεύτερο γύρο σε περιφέρεια και Δήμο
  • [18] Δηλώσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών
  • [19] Σοβαρά προβλήματα απο την κακοκαιρία
  • [20] Ο Γιάννης Μαχαιρίδης είναι ο μοναδικός περιφερειάρχης που εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή
  • [21] Ο πρώτος δήμαρχος του νέου ενιαίου δήμου της Ρόδου είναι ο Στάθης Κουσουρνάς.
  • [22] Συλλήψεις για μαστροπεία
  • [23] Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η μάχη σε 4 δήμους στα Δωδεκάνησα
  • [24] Ποιοι εκλέγονται στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου
  • [25] Αιχμές του Χαράλαμπου Κόκκινου για τους«προδότες» που απουσιάζουν από τη «μάχη»
  • [26] Η χρήση laptop επί των γονάτων μειώνει την παραγωγή σπέρματος
  • [27] «Έφυγε» η Σμάρω Στεφανίδου
  • [28] Ανάκληση αυτοκινήτων SUZUKI
  • [29] Ε. Βενιζέλος: «Με στρατηγική ψυχραιμία απαντά η Ελλάδα»

    [01] Σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα ενόψει και του β' γύρου

    Δευτερα, 08 11 2010 14:13

    Εβδομάδα διεργασιών στα κόμματα, ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη της ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της κυβέρνησης υπό τον Γιάννη Ραγκούση και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Εξωτερικών, Πολιτισμού και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με αντικείμενο η επόμενη μέρα των Αυτοδιοικητικών Εκλογών ενόψει και του β΄γύρου. Ο κ. Ραγκούσης, σε δηλώσεις του αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, τόνισε ότι το πολιτικό σκέλος των εκλογών αυτών για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, έκλεισε οριστικά χθες το βράδυ. «Για μας την εβδομάδα αυτή, υπάρχουν πλέον μόνο οι Αρχές και οι αξίες του «Καλλικράτη», οι γνώσεις, τα προσόντα και η αποφασιστικότητα των υποψηφίων να κάνουν πράξη αυτές τις αρχές και τις αξίες και επ' αυτών στο τέλος η τελική ετυμηγορία των πολιτών την Κυριακή 14 Νοεμβρίου».

    Ο υπουργός Εσωτερικών, υπογράμμισε ακόμη ότι «το σημαντικό είναι πως η χώρα όπως ακριβώς επιδιώξαμε, απομακρύνθηκε οριστικά -χάρη στη σοφή ψήφο του ελληνικού λαού- από μια δραματική περιπέτεια πολιτικής αστάθειας, στην οποία κινδύνευε να την οδηγήσει η εθνικά ανεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

    Οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών

    1 2 3 4 5

    Βαθμολογία: 0.0 (0 Βαθμολογήσεις)

    Κατηγορία: Ελλάδα Τέλος στην ανεύθυνη εκλογολογία

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, καθώς το ΠΑΣΟΚ προηγείται σε 7 από 13 περιφέρειες, ενώ τα αποτελέσματα στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης κρίθηκαν υπέρ των υποψηφίων που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή. Ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι έχει και την ωριμότητα και την υπευθυνότητα και είπε ¨ναι¨ στη σταθερότητα και την προοπτική που εξασφαλίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά την πολύ δύσκολη συγκυρία. Οι Έλληνες πολίτες δεν παρασύρθηκαν από το δήθεν αντιμνημονιακό παροξυσμό της Ν.Δ. και δεν υπέκυψαν σε ψευτοδιλήμματα. Οι πολίτες με την ώριμη ψήφο τους απέτρεψαν την είσοδο της χώρας σε περιπέτεια πολιτικής αστάθειας και αποσταθεροποίησης. Ο δεύτερος γύρος θα κριθεί αποκλειστικά στην αυτοδιοίκηση, στον «Καλλικράτη» και κατά πόσο οι υποψήφιοι μπορούν να οδηγήσουν την αυτοδιοίκηση στη νέα εποχή. Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στην πιο δύσκολη στιγμή μετά τη μεταπολίτευση και αγωνίζεται καθημερινά για τη σωτηρία της πατρίδας, παρέχουμε στον Έλληνα πολίτη την ασφάλεια, την προοπτική αλλά και τη μόνη ασφαλή πρόταση για την έξοδο από την κρίση. Συνεχίζουμε τη δύσκολη προσπάθεια με καλύτερες προϋποθέσεις και προβολή στην ελπίδα για τον ελληνικό λαό. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προχωράμε μπροστά, δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε με τις προτεραιότητές μας: Βάζουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας. Μειώνουμε τα ελλείμματα και τις δαπάνες στο δημόσιο τομέα και αλλάζουμε το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Καλούμε λοιπόν, τους Έλληνες πολίτες να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα για το δεύτερο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών και να επιλέξουν τους υποψηφίους που θα υπηρετήσουν την Αυτοδιοίκηση του «Καλλικράτη» και θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα εποχή».

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε ότι «το μήνυμα είναι πολύ καθαρό και απλό, οι Έλληνες πολίτες θέλουν σταθερότητα, προοπτική και δικαιοσύνη και εμείς ως κυβέρνηση που διαχειριζόμαστε μια εθνική κρίση και όχι μια παραταξιακή υπόθεση γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και το κάνουμε να προσφέρουμε στον Έλληνα πολίτη το αίσθημα ασφάλειας, την προοπτική και την αισιοδοξία που χρειάζεται η οικονομία για να ορθοποδήσει και να βγει δυνατή από αυτή την κρίση».

    Την ίδια ώρα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το προβάδισμα που προκύπτει πανελλαδικά για το ΠΑΣΟΚ είναι 2-3 μονάδες, ενώ άλλες 3,5 υπολογίζονται λόγω του ποσοστού του κ. Δημαρά στην Περιφέρεια Αττικής.

    Επίσης, εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει την αποδοχή της πρόσκλησης για ψήφο ευθύνης που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός στην διακαναλική συνέντευξη.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Γ. Παπανδρέου: «Συνεχίζουμε για τη σωτηρία της χώρας»

    Είδηση: 46256

    [02] ΝΔ: «Ξεκάθαρο το μήνυμα της κάλπης»

    Δευτερα, 08 11 2010 16:36

    Την έντονη ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών εκφράζει η ΝΔ, η οποία εκτιμά πως οι πολίτες έστειλαν στην κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που ακολουθεί. Σύσκεψη με τους βουλευτές της Αττικής συγκαλεί το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στοχεύοντας στην περαιτέρω ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού για την υποστήριξη των υποψηφίων τής ΝΔ στην Αττική.

    Θετικά κρίνει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών η Ρηγίλλης.

    «Το αποτέλεσμα των εκλογών με τη ΝΔ να προηγείται στις περισσότερες περιφέρειες, δήμους και νομούς, είναι ενδεικτικό των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, εκτιμώντας πως η διαφορά των δύο κομμάτων από τις 10,5 μονάδες που ήταν 12 μήνες πριν, πλέον πέφτει σε κάτω από δύο.

    «Με την πρωτοβουλία του αρχηγού και των στελεχών της η ΝΔ ανέδειξε την πολιτική σημασία της αντιμνημονιακής ψήφου και με τις παρεμβάσεις που ανέπτυξε συνέβαλε καθοριστικά στη ραγδαία πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ καθ' όλη την προεκλογική περίοδο ζήτησε από τον ελληνικό λαό να υπάρξει μήνυμα για αλλαγή πολιτικής, το μήνυμα αυτό εστάλη», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος όμως εξέφρασε την απορία του για το αν τελικά ο πρωθυπουργός «διάβασε αυτό το μήνυμα».

    «Ως Νέα Δημοκρατία υπογραμμίσαμε ότι το μήνυμα αυτό είναι μήνυμα αποδοκιμασίας και απόρριψης της πολιτικής του Μνημονίου. Και μήνυμα καταδίκης των ανεύθυνων χειρισμών του πρωθυπουργού. Ο ελληνικός λαός ζήτησε την αλλαγή πολιτικής και μία πολιτική που να συνδυάζει μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση, μέτρα που έχουν ληφθεί και δεν χρειάζονται άλλα, με μέτρα για ανάπτυξη που δεν έχουν ληφθεί και ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει σε νέα φοροεισπρατικά μέτρα που θα επιτείνουν την ασφυξία στην αγορά», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Επιπλέον, στη Ρηγίλλης εκτιμούν πως το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες είναι και μήνυμα καταδίκης των πολιτικών εκβιασμών του πρωθυπουργού. Μάλιστα, επισημαίνουν πως η αναγεννημένη και ανανεωμένη ΝΔ ένα χρόνο μετά την πιο βαριά ήττα της στην ιστορία του κόμματος με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά αναλαμβάνει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

    Όσον αφορά τα υψηλά ποσοστά αποχής, στη Ρηγίλλης εκτιμούν πως οι πολίτες επέλεξαν να στείλουν γενικότερα ένα μήνυμα και δηλώνουν πως η ΝΔ το έχει λάβει υπόψη της. Επισημαίνουν όμως πως σύμφωνα με την ανάγνωση και την ερμηνεία του ποσοστού της αποχής φαίνεται πως ένα σημαντικό μερίδιο του εκλογικού σώματος δεν υπέκυψε στο εκβιαστικό δίλημμα του Γιώργου Παπανδρέου.

    «Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διασπείρει στο εκλογικό σώμα το φόβο που διακατέχει τον ίδιο, δεν το πέτυχε, η αποχή κυρίως αφορά αυτό το δίλημμα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε το δεύτερο γύρο εξίσου σημαντικό με τον πρώτο και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν και να ψηφίσουν, καθώς το μήνυμα του πρώτου γύρου, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να γίνει πιο ηχηρό το δεύτερη Κυριακή.

    Όσον αφορά το ενδεχομενο συνεργασιών με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία και αυτά προέταξαν την αντιμνημονιακή ψήφο, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η κοινωνία έχει τη δική της λογική και τα δικά της μέτρα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδχόμενα.

    Στη Ρηγίλης εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία του Βασίλη Κικίλια στην περιφέρεια Αττικής, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ήδη ετοιμάζει κύκλο περιοδειών τόσο στο λεκανοπέδιο όσο και σε όλη τη χώρα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Α. Σαμαράς: «Καταδικάστηκε η πολιτική Παπανδρέου»

    Είδηση: 46268

    [03] Θετική η ανταπόκριση των αγορών

    Δευτερα, 08 11 2010 15:26

    Θετική είναι η επόμενη ημέρα των εκλογών για την αγορά ομολόγων και το ελληνικό χρηματιστήριο. Στο ΧΑΑ ο γενικός δείκτης σημειώνει σημαντική άνοδο, ενώ υποχώρηση περίπου 50 μονάδων βάσης παρουσιάζουν τα spreads των δεκαετών ομολόγων. Την Τρίτη το δημόσιο προχωρά σε νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ. Μια ημέρα μετά τις εκλογές ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στις ελληνικές αρχές αναφορικά με τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Άνοδος του ΧΑΑ - Μερική υποχώρηση των spreads

    Η αποφυγή των πρόωρων εκλογών, διαμορφώνει θετικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.526,91 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 1,27%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε και άνοδο έως και 2,96%.

    Ο απόηχος των αγορών

    1 2 3 4 5

    Βαθμολογία: 0.0 (0 Βαθμολογήσεις)

    Κατηγορία: Οικονομία Θετική ανταπόκριση

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο χρηματοδοτικό άρμα της Τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ για διάστημα μακρύτερο του προβλεπομένου από το μνημόνιο, εκφράζει με έκθεσή του ο χρηματοοικονομικός όμιλος Morgan Stanley.

    Σύμφωνα με τον Οίκο:

    «η εξέλιξη αυτή είναι θετική για τους πιστωτές της χώρας, καθώς μειώνει τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης, διασφαλίζει ότι το χρέος θα αποπληρωθεί και αποτρέπει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μίας χώρας μέλους της ευρωζώνης. Το κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία, είναι ο έλεγχος του κόστους χρηματοδότησης. Οι περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν τις ίδιες θεμελιώδεις προκλήσεις όπως και οι υπόλοιπες, αλλά με λιγότερες επιλογές, καθώς έχουν απεμπολήσει το δικαίωμα εκτύπωσης φρέσκου χρήματος. Εάν η ελληνική ή η ιρλανδική κυβέρνηση έπρεπε να πληρώσει με τις τρέχουσες αποδόσεις της αγοράς σε μόνιμη βάση, θα ήταν λιγότερο πιθανό να επιτευχθεί η σταθεροποίηση του χρέους, ενώ η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 14% επί του ΑΕΠ, κάτι που είναι αδύνατο υπό οποιοδήποτε σενάριο. Γίνεται όλο και πιο πιθανό ότι την Ελλάδα θα ακολουθήσουν και άλλες κυβερνήσεις που θα επωφεληθούν από τη στήριξη ρευστότητας των ευρωπαϊκών χωρών και του ΔΝΤ καθώς και ότι η στήριξη αυτή θα απαιτείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

    Κρίσιμους χαρακτηρίζει τους αμέσως επόμενους μήνες ο πρόεδρος του ΣΕΒ σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος υπογραμμίζει ότι η πολιτική σταθερότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι τομές που χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία και δηλώνει ότι ο λαός ανέλαβε στην κάλπη τις ευθύνες του για τη διατήρηση της σταθερότητας. Ταυτόχρονα καλεί το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διατήρηση ενός υγιούς πολιτικού κλίματος ώστε να υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

    Η αποφυγή των πρόωρων εκλογών αποτελεί θετικό στοιχείο για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, επισημαίνει, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Wealth Management κ. Θοδωρής Κρίντας. Ο ίδιος θεωρεί πως το γεγονός πως ξεκαθάρισε η εικόνα στο πολιτικό σκηνικό θα ευνοήσει το Χ.Α, οπότε εκτιμά πως πιθανότατα η ανοδική αντίδραση να συνεχιστεί.

    Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης, από την πλευρά του υποστήριξε πως η αφαίρεση του πολιτικού ρίσκου βελτιώνει το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο και τονίζει ότι η μεσο-βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθεί από την πορεία στα spreads των ελληνικών ομολόγων, από τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων, που ολοκληρώνονται στις τέλος του μήνα και βεβαίως από το διεθνές κλίμα.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την επομένη της συνεντεύξεως του Πρωθυπουργού στις 25 Οκτωβρίου, όπου ετέθη θέμα πρόωρων εκλογών, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτη έχει καταγράψει απώλειες της τάξης του 7,90%.

    Σημάδια ομαλοποίησης εμφανίζει και η αγορά ομολόγων. Ενδεικτικά, το μεσημέρι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου υποχωρούσε στο 11,03% από 11,45% που είχε φθάσει την Παρασκευή. Συνακόλουθα το περιθώριο με τ΄ αντίστοιχα γερμανικά ομόλογα υποχωρούσε στο 8,64%.

    Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού χθες για συνέχιση του προγράμματος της Κυβέρνησης και η αποφυγή των πρόωρων εκλογών θα συμβάλλουν στην εξομάλυνση της αγοράς ομολόγων.

    Σήμερα έφτασε στην Αθήνα κλιμάκιο στελεχών της τρόικας για να ξεκινήσει τους τεχνικούς ελέγχους για την εφαρμογή του Μνημονίου. Την επόμενη εβδομάδα οι κ.κ. Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ) θα βρεθούν στην Αθήνα για να μελετήσει τα στοιχεία του Προϋπολογισμού πριν το τελικό κείμενο κατατεθεί στη Βουλή.

    Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την πεποίθηση πως η εισήγηση της τρόικας για την εκταμίευση των 9 δισ. ευρώ της τρίτης δόσεως του μηχανισμού χρηματοδοτικής στηρίξεως θα είναι θετική.

    Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Euroigroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε το πρόγραμμα της Ελλάδας αξιόπιστο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

    «Νομίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση, αναφορικά με τις προσδοκίες ή τις προοπτικές του 2014, να διορθώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και νομίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι επίσης σε θέση να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2011. Σε γενικές γραμμές και σε ό,τι αφορά τον ελληνικό μηχανισμό στήριξης ... πιστεύουμε ότι το αυστηρό πρόγραμμα που έχει αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση παραμένει αξιόπιστο».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46261

    [04] Μετεκλογικές αναλύσεις και σχεδιασμοί

    Δευτερα, 08 11 2010 18:48

    Με αντικείμενο την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλά και τη στάση τους στις αναμετρήσεις του δεύτερου γύρου, τα πολιτικά επιτελεία των κομμάτων ξεκίνησαν σειρά συσκέψεων και συνεδριάσεων, ώστε να επιλέξουν την τακτική που θα ακολουθήσουν.

    Σε συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, έγινε και η πρώτη ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ: «Η αύξηση της δύναμης του ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές περικλείει σημαντική δυναμική, σηματοδοτεί μια νέα πορεία συσπείρωσης ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων εναντίον της πολιτικής που εδώ και πάνω από 20 χρόνια οδήγησε στην επιδείνωση της ζωής του λαού, συνέβαλε στην όξυνση της κρίσης και οδήγησε στην σύναψη του βάρβαρου Μνημονίου που θα έχει διάρκεια και στη φάση της κρίσης και στη φάση της ανάκαμψης, όταν αυτή έλθει που έτσι και αλλιώς θα είναι αναιμική και θα την διαδεχθεί νέο κύμα κρίσης. Δυναμώνει το ρεύμα αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης, κερδίζει έδαφος η εναλλακτική πρόταση διεξόδου με στόχο τη λαϊκή εξουσία, οικονομία.

    Το ΠΑΣΟΚ υπέστη σημαντική μείωση των δυνάμεών του, ενώ η ΝΔ δεν μπόρεσε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αποτελεί δύναμη φιλολαϊκής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, παρά τον ελιγμό της να προβάλλει τον δήθεν αντιμνημονιακό της χαρακτήρα. Η καταδίκη του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρή και αδιαμφισβήτητη, παρότι χρησιμοποίησε στην προεκλογική περίοδο δεύτερα ψηφοδέλτια σε αρκετές περιπτώσεις, με στόχο να υποκλέψει ψήφους, να καμουφλάρει την πτωτική του πορεία, επιστρατεύοντας ταυτόχρονα τη γνωστή συκοφαντία περί ενιαίου αντιπασόκ μετώπου από όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης».

    Για την αποχή: «Η ΚΕ εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος αποχής που σημειώθηκε ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στο δήμο της Αθήνας, εκφράζει λαϊκή δυσαρέσκεια και καταδίκη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, έχει σχετικά μεγαλύτερο πολιτικό βάθος σε σύγκριση με το αντίστοιχο φαινόμενο των ευρωεκλογών. Εκφράζει θετικές διεργασίες, που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, για απεγκλωβισμό από τα αστικά κόμματα και τη λογική της διαχείρισης της κρίσης του συστήματος. Η αποχή αντανακλά επίσης σε σημαντικό βαθμό καταδίκη και απέχθεια απέναντι στα φοβικά και εκβιαστικά διλήμματα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα».

    Για το δεύτερο γύρο στην ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι: «Η ΚΕ συνιστά λευκό ή άκυρο και στην περίπτωση που στο δεύτερο γύρο υπάρχει εκπρόσωπος άλλων πολιτικών δυνάμεων ή δήθεν ανεξάρτητοι, που με την πολιτική και τη στάση τους στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική, παρεμβάλλουν εμπόδια και αναχώματα στον ριζοσπαστισμό. Η θητεία των δυνάμεων αυτών και των στελεχών τους στα όργανα των νομαρχιών και των δήμων ως τώρα, είτε με το μανδύα του αντάρτη και ανεξάρτητου, δεν δίνει καμιά εγγύηση απειθαρχίας και αντίστασης στις αντιλαϊκές επιλογές του Καλλικράτη. Το επόμενο βήμα για το λαό πρέπει να γίνει τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, στα ευρύτερης σημασίας συλλαλητήρια που έχει καλέσει το ΚΚΕ, προκειμένου να διατρανωθεί η αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού ενάντια στο Μνημόνιο, και με σύνθημα να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης οι ένοχοι, τα μονοπώλια, η πλουτοκρατία και όχι ο εργαζόμενος λαός».

    Με αντικείμενο την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ. υπό την προεδρία του Γιώργου Καρατζαφέρη στα γραφεία του κόμματος. Με το ίδιο αντικείμενο θα συνεδριάσει την Τετάρτη το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και ο ΛΑ.Ο.Σ. κράτησε τις δυνάμεις του, ενώ σε ορισμένα μέρη όπως η Στερεά Ελλάδα τις αύξησε. Στην Αττική ο ΛΑ.Ο.Σ. έχασε περίπου μια μονάδα από τα ποσοστά που συγκέντρωσε στις εθνικές εκλογές του 2009.

    Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΛΑ.Ο.Σ. Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του στο ρ.σ. «Φλάς» εκτίμησε πως «εν πολλοίς συγκρατήθηκαν τα ποσοστά σε μία δύσκολη συνθήκη, υπό την έννοια ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. είχε κάνει επιλογές ευθύνης. Εννοώ την υπερψήφιση του μνημονίου γιατί η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό, για λόγους που δεν συνδέονται με τις δικές μας επιλογές αλλά που αντικειμενικά υπήρξαν και επικράτησαν μέσα στην προεκλογική περίοδο, ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτή».

    Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι: «Τα χθεσινά αποτελέσματα των εκλογών ήταν σαφή. Η μεγάλη αποχή και η πτώση του δικομματισμού δείχνουν τη βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος. Η Δημοκρατική Αριστερά είχε από τα χθεσινά αποτελέσματα μια σημαντική ενθάρρυνση για το εγχείρημά της. Προχωράμε. Τώρα συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στη μάχη του δεύτερου γύρου. Επιτέλους ήρθε η ώρα, οι δύο μεγάλες πόλεις, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, να αλλάξουν σελίδα».

    Επίσης ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό 9, για την αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, είπε: «Τα αποτελέσματα είναι απολύτως ενθαρρυντικά για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Αποτελούν διαβατήριο για την είσοδο στη βουλή, οποτεδήποτε και αν γίνουν εθνικές εκλογές. Τώρα πρέπει όλοι να δώσουμε τη μάχη για αλλάξει το γκρίζο αυτοδιοικητικό τοπίο στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της χώρας. Είναι η χρυσή ευκαιρία. Όλες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, αλλά και οι συντηρητικοί πολίτες που δεν αντέχουν να έχει η Αθήνα το χειρότερο δήμαρχο, πρέπει να συστρατευθούν για να αλλάξει ο δήμος χέρια και να εκλεγεί ο Γιώργος Καμίνης».

    Την πρόθεσή του να προτείνει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς να στηρίξει στο δεύτερο γύρο τον Γιάννη Σγουρό για την περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ο Γ. Κακουλίδης. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «flash» δήλωσε ότι αποτελεί απόφασή του - όποια και να είναι η απόφαση της ΚΠΕ - να ψηφίσει τον Γ. Σγουρό, εκτιμώντας ότι πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει ο κ. Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η εκτεταμένη εκλογική καταδίκη του ΠΑΣΟΚ, με αποκορύφωμα την 14 ποσοστιαίες μονάδες πτώση του συνδυασμού Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2009, εκφράζουν την ξεκάθαρη καταδίκη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού απέναντι στην κυβέρνηση του Μνημονίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στο δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, η απάντηση ήταν ένα ηχηρό μήνυμα ανυπακοής. Ό,τι και εάν λέει ο πρωθυπουργός, το μήνυμα των εκλογών είναι καταδίκη της κυβέρνησής του και του Μνημονίου, άρνηση των περιβόητων «μεταρρυθμίσεων», απαίτηση για ρήξη. Ελπιδοφόρο γεγονός είναι η συνολική άνοδος των ποσοστών της Αριστεράς και κυρίως η σημαντική ενίσχυση των ποσοστών της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνολικά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς κατέγραψαν σημαντικά ποσοστά στις 11 περιφέρειες που κατέβηκαν, ενώ ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα κατέγραψαν και δεκάδες ριζοσπαστικά αριστερά δημοτικά σχήματα σε όλη την Ελλάδα, κάτι που αποτυπώνεται και στη διαφαινόμενη εκλογή αρκετών περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων».

    Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «οι κομματικές ηγεσίες επέλεξαν να θέσουν κομματικά διλήμματα και πήραν πολιτική απάντηση από την κάλπη. Το μήνυμα της κάλπης ήταν απόρριψη, 1.100.000 λιγότεροι άνθρωποι απ' ότι είχαν ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν χθες καθώς και 550.000 λιγότεροι νεοδημοκράτες από που είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές του 2009. Η κοινωνία απαιτεί εθνική συνεννόηση, ειλικρίνεια, και πάνω απ' όλα δράση. Θέλει δράση και θέλει να δει αποτελέσματα. Νοιώθω ανθρώπινα την ανάγκη να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μου στην Κρήτη για το μήνυμα το οποίο έστειλαν. Ένα μήνυμα ότι κάτι καινούργιο γεννιέται και πάει σε ολόκληρη την Ελλάδα».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 46270

    [05] Βραβείο «Καλύτερου Μουσείου του κόσμου» στο Μουσείο της Ακρόπολης

    Δευτερα, 08 11 2010 15:23

    Το βραβείο του «Καλύτερου Μουσείου του κόσμου» πήρε το Μουσείο της Ακρόπολης από τον διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ένωση Δημοσιογράφων Τουριστικών Συντακτών Μεγάλης Βρετανίας. Το βραβείο παρέλαβε το βράδυ της Κυριακής, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Βρετανική πρωτεύουσα. Ο κ. Νικητιάδης, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και όσους συμμετείχαν στην ψηφοφορία, τονίζοντας ότι με την κίνηση τους άνοιξαν την πόρτα για να επιστρέψουν τα μάρμαρα της Ακρόπολης στον τόπο τους.

    Ο υφυπουργός, εξήρε τη σημασία των εξελίξεων αυτών για τον Ελληνικό Πολιτισμό και εκδήλωσε την αισιοδοξία του ότι με την βράβευση αυτή έπεσε και το τελευταίο τείχος, δίνοντας νέα ώθηση στην υπόθεση της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα.

    Η βράβευση απέσπασε ευμενή σχόλια σε τηλεοπτικούς σταθμούς της Μεγάλης Βρετανίας, με την επισήμανση ότι το γεγονός δίνει νέα δυναμική στο αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα, όπως ανέφεραν Βρετανοί σχολιαστές.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46258

    [06] Ο επιταχυντής του CERN δημιούργησε ένα μίνι «Μπιγκ Μπανγκ»

    Δευτερα, 08 11 2010 19:07

    Ο μεγάλος υπόγειος επιταχυντής αδρονίων του CERN, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, κατάφερε για πρώτη φορά να αναδημιουργήσει διαδοχικά "μίνι-Μπιγκ Μπανγκ", προκαλώντας συγκρούσεις ιόντων μολύβδου αντί πρωτονίων, με ταχύτητα κοντά σε αυτήν του φωτός (0,999) και αναπαράγοντας συνθήκες πολύ κοντά σε αυτές που επικρατούσαν κατά την απαρχή του σύμπαντος.

    Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) δημιούργησαν θερμοκρασίες πάνω από δέκα τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ένα εκατομμύριο φορές πιο υψηλές από αυτές που επικρατούν στο κέντρο του Ήλιου μας, οι οποίες είναι οι υψηλότερες που έχουν ποτέ επιτευχθεί σε πείραμα. Αφάνταστα υψηλές ήσαν και οι πυκνότητες που επιτεύχθηκαν, ανάλογες με αυτές σε ένα άστρο νετρονίων, που ισοδυναμούν με τη συμπίεση της ύλης της μεγάλης πυραμίδας της Αιγύπτου στο κεφάλι μιας καρφίτσας.

    Σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, τις οποίες κατέστησαν εφικτές σε ένα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον, όπως δήλωσε ο πυρηνικός φυσικός του CERN Ντέηβιντ Έβανς, ακόμα και τα πρωτόνια και τα νετρόνια, που αποτελούν τους πυρήνες των ατόμων, λιώνουν δημιουργώντας μια καυτή υπέρ-πυκνη "σούπα" (πλάσμα) υποατομικών σωματιδίων κουάρκ και γκλουονίων. Αυτή η εξωτική μορφή ύλης πιστεύεται ότι υπήρχε αμέσως μετά τη δημιουργία του σύμπαντος.

    Όπως είπε ο Έβανς, αμέσως μετά τις πρώτες ιστορικές συγκρούσεις ιόντων μολύβδου, επιφωνήματα ενθουσιασμού ξέσπασαν στην αίθουσα ελέγχου του πειράματος Alice του CERN, ενώ το πανηγυρικό κλίμα διαχύθηκε ανά τον κόσμο, σε όλους τους φυσικούς που από μακριά παρακολουθούν την εξέλιξη των πειραμάτων.

    Μέχρι τώρα, ο επιταχυντής έκανε συγκρούσεις πρωτονίων, σε αναζήτηση, μεταξύ άλλων, του σωματιδίου-φαντάσματος, του μποζονίου του Χιγκς. Τώρα πια όμως και για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ο επιταχυντής θα κάνει συγκρούσεις ιόντων μολύβδου και οι φυσικοί ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για την ύλη (πλάσμα) από την οποία συνίστατο το σύμπαν μόλις ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά την αρχική "έκρηξη" (Big Bang) της δημιουργίας, πριν από περίπου 13,7 δισ. χρόνια.

    Εκτός από το πείραμα Alice (ακρωνύμιο της φράσης Α Large Ion Collider Experiment) που σχεδιάστηκε ειδικά για τις συγκρούσεις ιόντων μολύβδου, επίσης και τα άλλα πειράματα Atlas και CMS (Compact Muon Solenoid) αφιερώθηκαν στις νέου τύπου συγκρούσεις σωματιδίων, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική "Τέλεγκραφ". Μετά τις συγκρούσεις ιόντων μολύβδου για ένα μήνα, ο επιταχυντής θα επιστρέψει στις συνήθεις συγκρούσεις πρωτονίων.

    Οι φυσικοί θα μελετήσουν τώρα διεξοδικά τα αποτελέσματα που θα παράγουν τα πειράματα του CERN σχετικά με το "πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων", ελπίζοντας ότι θα καταλάβουν καλύτερα την ισχυρή πυρηνική δύναμη, μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις στη φύση, που συγκρατεί τους πυρήνες των ατόμων και η οποία είναι χίλιες φορές ισχυρότερη από την ηλεκτρομαγνητική δύναμη. Η ισχυρή πυρηνική δύναμη είναι αυτή εξάλλου που γεννάει περίπου το 98% της μάζας των πρωτονίων και νετρονίων.

    Στο πείραμα Alice συμμετέχουν περίπου 1.000 φυσικοί από 100 ερευνητικά ινστιτούτα 30 χωρών. Τα πειράματα των "μίνι-Μπιγκ Μπανγκ" θα παράγουν δεδομένα με ρυθμό 1,2 gigabytes ανά δευτερόλεπτο και όλα αυτά θα πρέπει να αναλυθούν, πριν υπάρξει επίσημη επιστημονική επιβεβαίωση για τον εντοπισμό της εξωτικής πρωταρχικής ύλης, μια διαδικασία που θα πάρει εβδομάδες, αν όχι μήνες.

    AΠΕ

    Είδηση: 46272

    [07] Γερμανία: Έφτασε το τρένο με τα ραδιενεργά απόβλητα στο Ντάνενμπεργκ

    Δευτερα, 08 11 2010 12:14

    Το τρένο με τα ραδιενεργά απόβλητα έφθασε σήμερα στον τερματικό του σταθμό, στο Ντάνενμπεργκ στη βόρεια Γερμανία, ύστερα από διαδρομή τριών ημερών, η οποία παρεμποδίστηκε από αντιπυρηνικούς διαδηλωτές. Το τρένο εισήλθε σήμερα το πρωί στο σταθμό εκφόρτωσης απ' όπου στη συνέχεια τα πυρηνικά απόβλητα θα μεταφερθούν με φορτηγά ως το χώρο αποθήκευσής τους στο Γκορλέμπεν, το οποίο βρίσκεται 20 χλμ. από το Ντάνενμπεργκ.

    Αντιπυρηνικοί διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν το «ταξίδι» των αποβλήτων

    Το τρένο χρειάστηκε να διανυκτερεύσει 25χλμ από το Ντάνενμπεργκ, καθώς περίπου 3000 αντιπυρηνικοί διαδηλωτές είχαν αποκλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές και δεν μπορούσε να συνεχίσει το ταξίδι του. Η αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των διαδηλωτών που διήρκεσε όλη τη νύχτα, ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί.

    Οι 123 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων θα μεταφορτωθούν στο Ντάνενμπεργκ σε φορτηγά, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει ως το βράδυ, για να διανύσουν στη συνέχεια μια απόσταση 20 χλμ ως το χώρο αποθήκευσής τους στο Γκορλέμπεν της Κάτω Σαξωνίας.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο χώρος εκφόρτωσης περιβάλλεται από συρματόπλεγμα και δεν αναμένονται επεισόδια.

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Γερμανία: Απομακρύνθηκαν οι διαδηλωτές που εμπόδιζαν τη μεταφορά πυρηνικών

    Είδηση: 46222

    [08] Στο Βερολίνο ο Δ. Δρούτσας

    Δευτερα, 08 11 2010 15:34

    Στο Βερολίνο μεταβαίνει για επίσκεψη εργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Δημήτρης Δρούτσας θα μιλήσει σήμερα στη Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής, με θέμα «Ασκώντας εξωτερική πολιτική σε συνθήκες οικονομικής κρίσης». Επίσης θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του με τον οποίο θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ αλλά και την Ελλάδα, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το θέμα των παγιδευμένων δεμάτων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 46262

    [09] Προβλήματα στην Κέρκυρα από θυελλώδεις ανέμους

    Δευτερα, 08 11 2010 15:54

    Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση από ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν προκαλέσει οι ισχυρότατοι άνεμοι που πνέουν από τα ξημερώματα στην Κέρκυρα. Η Πυροσβεστική ήδη έχει δεχτεί 50 κλήσεις για κοπές δέντρων, ενώ ως το βράδυ αναμένεται να έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές στην ηλεκτροδότηση. Από τους ισχυρούς ανέμους που φτάνουν και τα 8 μποφόρ η γραμμή για τα ανοιχτού τύπου φέριμποτ παραμένει κλειστή ενώ σήμερα το πρωί για αρκετή ώρα το φέριμποτ «Άνω Χώρα 2» έμεινε ακινητοποιημένο ανοιχτά του λιμανιού της Ηγουμενίτσας καθώς λόγω του αέρα δε μπορούσε να προσεγγίσει το λιμάνι. Το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, λόγω των θυελλωδών ανέμων που επικρατούν στο Ιόνιο και το Βορειοανατολικό Αιγαίο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να σημειωθούν αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων. Οι επιβάτες, πριν αναχωρήσουν, καλούνται να ενημερώνονται από τις κατά τόπους λιμενικές αρχές και τα ναυτικά πρακτορεία.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46263

    [10] Κοντά σε συμφωνία αποζημίωσής οι 10.000 διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου

    Δευτερα, 08 11 2010 17:39

    Περίπου10.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες, διασώστες και εθελοντές που υποφέρουν από ασθένειες, οι οποίες σχετίζονται με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη, έχουν προθεσμία μέχρι σήμερα το βράδυ για να αποδεχθούν μία συμφωνία αποζημίωσης ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Αν γίνει αποδεκτή από το 95% των διασωστών, αυτή η συμφωνία που ολοκληρώθηκε σήμερα και αγγίζει τα 712 εκατομμύρια δολάρια θα δώσει τέλος σε εννέα χρόνια αναμονής και δικαστικών διαδικασιών.

    Τα θύματα, τα οποία έχουν παρουσιάσει προβλήματα υγείας επειδή εισέπνευσαν τοξική σκόνη από τα συντρίμμια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, κατέληξαν σε συμφωνία με τον δήμο της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο.

    Περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν καταγραφεί ότι εκτέθηκαν σε τοξικές αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων. Σύμφωνα με τον Πολ Νάπολι, τον επικεφαλής της νομικής ομάδας υπεράσπισης της πλειοψηφίας των 10.000 εναγόντων, το ποσό της αποζημίωσης θα μπορούσε να φτάσει έως τα 796 εκατομμύρια ευρώ με τον συνυπολογισμό και άλλων θυμάτων στη συμφωνία.

    AΠΕ

    Είδηση: 46269

    [11] Νέα επίθεση κατά δημοσιογράφου στη Μόσχα

    Δευτερα, 08 11 2010 16:22

    Και δεύτερος δημοσιογράφος δέχτηκε επίθεση, λίγα μόλις 24ωρα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του Ολέγκ Κασίν, που ερευνούσε το θέμα της αμφιλεγόμενης κατασκευής ενός αυτοκινητοδρόμου που διέρχεται μέσα από το δάσος του Χίμκι σε προάστιο της Μόσχας, για λογαριασμό της εφημερίδας Kommersant. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Ανατόλι Ανταμτσούκ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Zhukovskiye Vesti, υπέστη διάσειση και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από επίθεση που δέχτηκε τα ξημερώματα της Κυριακής σε προάστιο της ρωσικής πρωτεύουσας. Απαράδεκτες οι επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, διαβεβαιώνει ο Ρώσος πρόεδρος.

    Σε τεχνητό κώμα ο Κασίν

    Οι δράστες της επίθεσης κατά του Κασίν θα τιμωρηθούν "ανεξάρτητα από τη θέση τους στην κοινωνία ή το επάγγελμά τους" υπογράμμισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    Το βράδυ της Παρασκευής ο Ολέγκ Κασίν, ο οποίος εργάζεται για την εφημερίδα Kommersant, δέχθηκε επίθεση από δύο άτομα που τον χτύπησαν χωρίς να τον ληστέψουν, μπροστά από την κατοικία του στη Μόσχα. Βρίσκεται ακόμα σε τεχνητό κώμα αφού τραυματίσθηκε πολύ σοβαρά.

    "Πρόκειται για σαφώς απαράδεκτες πράξεις, ελπίζουμε ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε.

    "Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας γι' αυτές τις βάναυσες πράξεις που φαίνεται ότι μπορεί να αποτελούν προμελετημένες επιθέσεις", δήλωσε από την πλευρά της η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

    "Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως απόπειρα να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι" πρόσθεσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε τη βούληση να ρίξει φως στις υποθέσεις αυτές.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Second Russian reporter attacked

    Είδηση: 46264

    [12] Άσκηση- για αντιμετώπιση των κινδύνων- κατά τη διάρκεια των ταξιδιών

    Δευτερα, 08 11 2010 16:40

    Υγεια

    Όταν κάποιος ταξιδεύει, το μέσο της μεταφοράς είναι το μόνο που κινείται. Ο ταξιδιώτης είναι τελείως ανενεργός. "Με δυσκολία μπορείς να μετακινήσεις το σώμα σου και έχεις ελάχιστο χώρο για να κινηθούν τα πόδια, τα οποία μένουν επί ώρες ακίνητα και υπάρχει ο κίνδυνος συμφόρησης", προειδοποιεί ο Ντίτερ Μπρεϊθέκερ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ένωσης της Γερμανίας για την προώθηση της διατήρησης της καλής στάσης του σώματος και της φυσικής δραστηριότητας" (BAG).

    Από τη στιγμή που η ροή του αίματος προς την καρδιά επιβραδύνεται έχουμε "πρησμένα και βαριά πόδια -- σε σοβαρές περιπτώσεις και θρομβώσεις", τονίζει ο Μπρεϊθέκερ. Για τους εποχούμενους, υπάρχει και ο κίνδυνος του "στιγμιαίου ύπνου" εξ αιτίας της πτώσης του καρδιακού ρυθμού.

    Η καλύτερη προφύλαξη για όλα τα παραπάνω είναι η τακτική και άνω από όλα ουσιαστική άσκηση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ο Μπρεϊθέκερ συστήνει στους επιβάτες να επιλέγουν, εάν είναι δυνατόν, εξωτερικές προς το διάδρομο θέσεις στο τρένο, στο λεωφορείο ή στο αεροπλάνο. Να σηκώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και να κάνουν ορισμένα βήματα, κάμψεις, να τσιτώνονται και να κινούν ρυθμικά τα πόδια, γεγονός που βοηθά στην ορθή λειτουργία της καρδιάς.

    Οι εποχούμενοι πρέπει να πραγματοποιούν στάσεις κάθε δύο ώρες για να μπορούν να κινηθούν και να πραγματοποιήσουν μια σειρά από ασκήσεις. Ο επιστήμονας συστήνει την τακτική κατανάλωση υγρών - περίπου μισό λίτρο την ώρα - αλλά σε καμιά περίπτωση αλκοόλ, καφέ και μαύρο τσάι και την αποφυγή χρήσης στενών υποδημάτων ή ρούχων.

    Επίσης η ήρεμη και ισορροπημένη άσκηση βοηθά ουσιαστικά στο να κρατά σε εγρήγορση τους εποχούμενους. Επίσης η ισορροπία στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα με κλειστά τα μάτια και η εναλλαγή στο άλλο, αποτελεί "ντόπινγκ" για τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τον Μπρεϊθέκερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτή η διαδικασία προωθεί το μεταβολισμό των νευρικών κυττάρων.

    AΠΕ

    Είδηση: 46267

    [13] Διχάζει το ισραηλινό εποικιστικό πρόγραμμα

    Δευτερα, 08 11 2010 19:27

    Νέες κατηγορίες εξαπέλυσε η παλαιστινιακή πλευρά εναντίον του Ισραήλ, για εφαρμογή τακτικής με στόχο την καταστροφή κάθε διαδικασίας διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως δήλωσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ: «Ελπίζαμε ότι ο Νετανιάχου θα σταματούσε τον εποικισμό και θα επέστρεφε στις διαπραγματεύσεις αλλά είναι ξεκάθαρο σε εμάς, ότι ο Νετανιάχου είναι αποφασισμένος να καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις. Έχει κλείσει όλες τις πόρτες του διαλόγου και τον θεωρούμε υπεύθυνο για την καταστροφή του διαλόγου».

    Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές ήταν η απόφαση του Ισραήλ να προχωρήσει με κυβερνητική έγκριση το εποικιστικό του πρόγραμμα στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με την ανέγερση 1.300 νέων διαμερισμάτων. Η πληροφορία αυτή διοχετεύτηκε από ισραηλινή μη-κυβερνητική οργάνωση που είναι αντίθετη στο πρόγραμμα εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 46273

    [14] Ισραήλ: Το 2011 η ανάπτυξη του νέου αντιπυραυλικού συστήματος

    Δευτερα, 08 11 2010 18:06

    Το Ισραήλ θα αναβάλλει για το επόμενο έτος την προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο ανάπτυξη του νέου του αντιπυραυλικού συστήματος "Iron Dome" το οποίο στοχεύει στην εξάλειψη των απειλών από την Γάζα και τον Λίβανο, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή. Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι οι δύο πρώτες συστοιχίες πυραύλων θα λειτουργήσουν τον Νοέμβριο του 2010.

    Ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε τελικά να καθυστερήσει την ανάπτυξη για το πρώτο τρίμηνο του 2011 προκειμένου να επιτραπεί η κατάρτιση των υπαλλήλων για την χρήση αυτού του ιδιαίτερα περίπλοκου συστήματος, σημείωσε η ίδια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Οι συστοιχίες πυραύλων θα εγκατασταθούν σε μία αεροπορική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, από όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν αμέσως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

    "Η διαδικασία ενσωμάτωσης ενός τέτοιου συστήματος σε ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα είναι ορισμένες φορές πολύπλοκη", δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματικός στην εφημερίδα Jerusalem Post.

    Το Iron Dome είναι σχεδιασμένο για την αναχαίτιση ρουκετών και βλημάτων μικρής εμβέλειας, παρόμοιων με αυτών που διαθέτει η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.

    Το αντιπυραυλικό σύστημα αναμένεται να αναπτυχθεί αρχικά κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

    Σε δεύτερη φάση, το Iron Dome θα εγκατασταθεί στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 46271

    [15] Ο Πάπας Βενέδικτος καλεί σε συνεδρίαση όλους τους καρδινάλιους για το πρόβλημα της παιδοφιλίας

    Δευτερα, 08 11 2010 16:21

    Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' θα καλέσει σε συνεδρίαση όλους τους καρδινάλιους στις 19 Νοεμβρίου για να συζητήσουν κυρίως το θέμα της παιδοφιλίας, την ώρα που η Καθολική Εκκλησία βρίσκεται εν μέσω μεγάλης κρίσης εξαιτίας της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς, αναφέρει σήμερα το Βατικανό σε ανακοίνωσή του.

    "Ο Πάπας καλεί τα μέλη του Κολλεγίου των Καρδιναλίων και τους νέους καρδινάλιους σε μία ημέρα στοχασμού και προσευχής την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου", ανακοίνωσε το Βατικανό.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ένα από τα θέματα της συνεδρίασης θα είναι "η απάντηση της Εκκλησίας στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης".

    Μετά τη δημοσιοποίηση το Νοέμβριο του 2009 μίας έκθεσης που αποκαλύπτει εκατοντάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερωμένους στην περιοχή του Δουβλίνου, τις οποίες είχαν καλύψει οι ανώτεροί τους, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' αντιμετωπίζει την πιο μεγάλη κρίση της Καθολικής Εκκλησίας τα τελευταία χρόνια, που επιδεινώθηκε από την αποκάλυψη ανάλογων σκανδάλων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τις ΗΠΑ.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 46265

    [16] Έληξε το θρίλερ στο δήμο Αλεξανδρούπολης-ο Γιώργος Αλεξανδρής περνά, τελικά, στο δεύτερο γύροβ¦

    Δευτερα, 08 11 2010 14:03

    Έληξε το θρίλερ στο δήμο Αλεξανδρούπολης, όπου μέχρι και νωρίς το μεσημέρι δεν είχε ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι τελικά ο αντίπαλος του Βαγγέλη Λαμπάκη, που πέρασε πρώτος στη δεύτερη Κυριακή με 36,26%. Η πρώτη καταμέτρηση έδινε δεύτερο τον κ. Μιχάλη Κογιομτζή και τρίτο τον κ. Γιώργο Αλεξανδρή, με διαφορά μόλις τριών ψήφων. Ο επανέλεγχος έδειξε ότι είχε γίνει λάθος σε ένα εκλογικό τμήμα, όπου ο κ. Αλεξανδρής είχε συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από αυτές που αρχικά ανακοινώθηκαν. Τελικά, η διαφορά μεταξύ των δύο είναι 98 ψήφοι, και συγκεκριμένα, ο κ. Αλεξανδρής συγκέντρωσε 9.305 ψήφους στο σύνολο του δήμου, ενώ ο κ. Κογιομτζής πήρε 9.207 ψήφους.

    Είδηση: 46255

    [17] Στο δεύτερο γύρο σε περιφέρεια και Δήμο

    Δευτερα, 08 11 2010 13:58

    Στο δεύτερο γύρο των εκλογών, όπως αναμενόταν, να αναδειχθούν τελικά τόσο ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων όσο και ο Δήμαρχος του καλικράτειου δήμου της Κέρκυρας.

    Για την Περιφέρεια θα αναμετρηθούν οι κ.κ. Σπύρος Σπύρου και Ηλίας Μπεριάτος και για το δήμο οι κ.κ. Τρεπεκλής και Αυλωνίτης.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και με ενσωματωμένα όλα τα εκλογικά τμήματα, το ποσοστό της αποχής στα Ιόνια Νησιά έφθασε το 48%. Τα ποσοστά των συνδυασμών είναι τα εξής:

    ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: 30,40%

    ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ: 25,55%

    ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ: 19,76%

    ΓΟΥΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 15,3%

    ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ: 4,38%

    ΒΛΑΧΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ: 2,39%

    ΛΑΧΑΝΙΩΤΗ ΑΝΤΩΝΙΑ: 2,22%

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, οι έδρες της πρώτης Κυριακής κατανέμονται ως εξής:

    Σπύρος Σπύρου 6 έδρες, Ηλίας Μπεριάτος 5 έδρες, Γιώργος Καλούδης 4 έδρες, Θόδωρος Γουλής 3 έδρες και από μία έδρα ο Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο Σωτήρης Βλάχος και η Αντωνία Λαχανιώτη.

    Στο Δήμο Κέρκυρας, στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων, η αποχή έφθασε στο 46% ενώ τα αποτελέσματα, έχουν ως εξής:

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΕΠΕΚΛΗΣ: 34,27%

    ΑΛΕΚΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ: 28,10%

    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΠΑΜΠΗΣ: 26,96%

    ΜΕΡΟΠΗ ΥΔΡΑΙΟΥ: 8,33%

    ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΜΟΪΛΗΣ: 2,35%

    Οι έδρες της πρώτης Κυριακής κατανέμονται ως εξής: Γιάννης Τρεπεκλής 8, Αλέκος Αυλωνίτης και Μπάμπης Χαραλάμπους από 7, Μερόπη Υδραίου 2 έδρες και μία έδρα ο Στέφανος Σαμοΐλης

    Στο Δήμο των Παξών, εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή ο νυν δήμαρχος Σπύρος Μπογδάνος. Στα 8 από τα συνολικά 8 εκλογικά τμήματα έλαβαν:

    ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ: 56,48%

    Θωμάς ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΣ: 43,52%

    ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η κατάθεση των πρακτικών των εκλογικών τμημάτων στο Πρωτοδικείο. Ο Έφορος Πρωτοδικών για τις εκλογές στα Ιόνια Νησιά, Παναγιώτης Μαυριδής δήλωσε ότι η καταμέτρηση των σταυρών των υποψηφίων θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

    σύνταξη: Γιάννης Ανδριώτης - Μαρία Παγκράτη

    Είδηση: 46254

    [18] Δηλώσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

    Δευτερα, 08 11 2010 13:55

    Σε μήνυμά του ο Ηλίας Μπεριάτος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε όλους υποστηρικτές μας, που μας βοήθησαν και στάθηκαν στο πλευρό μας αυτές τις ημέρες της πορείας μας. Καλούμε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες να συμπαραταχθούν μαζί μας και να στηρίξουν το συνδυασμό ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ώστε την επόμενη Κυριακή να αναδειχθεί ο νικηφόρος συνδυασμός που θα αναλάβει την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων».

    Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καλούδης αναφέρει σε γραπτό μήνυμά του ότι οι μηχανισμοί δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα από το ποσοστό της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ: «Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα αγωνιστούμε, ώστε τα νησιά μας να έχουν την προοπτική που τους αρμόζει και τη δυνατότητα που έχουν οι Επτανήσιοι να συμμετέχουν στη διαμόρφωση νησιωτικών πολιτικών».

    Η Μερόπη Υδραίου

    Γραπτό μήνυμα εξέδωσε η υποψήφια δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, στο οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς νικήτρια στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου αναδείχτηκε με διαφορά η αποχή. Ηττημένη κατά την άποψη μας είναι η έκφραση των πολιτών στην κάλπη. Και αυτό θα πρέπει νομίζω όσους ασχολούμαστε με τα κοινά να μας προβληματίσει ιδιαίτερα».

    Ο Στέφανος Σαμοΐλης

    Ενισχυμένα βγήκαν τα 2 μεγάλα κόμματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές σύμφωνα με τον επικεφαλής του συνδυασμού Εμπρός με εσένα για την Κέρκυρα Στέφανος Σαμοΐλης.

    Η Όλγα Τσιλιμπάρη

    Η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης με την Αντικαπιταλιστική Αριστερά Όλγα Τσιλιμπάρη έκανε λόγο για αξιοπρεπή εμφάνιση του συνδυασμού ενώ δήλωσε εξοργισμένη με την πολιτική που ακολουθείται από την κεντρική εξουσία και έχει στόχο τον στραγγαλισμό των δικαιωμάτων και των δυνατοτήτων των λαϊκών τάξεων.

    Ο Μάκης Μπούκας

    « Η πρώτη μάχη του υποψήφιου Περιφερειάρχη που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ Ηλία Μπεριάτου, κερδήθηκε» αναφέρει σήμερα σε γραπτή δήλωσή του ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, Μάκης Μπούκας.

    «Σοβαρός στον πολιτικό του λόγο, με υπεύθυνες προγραμματικές θέσεις και προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα νησιά της Περιφέρειάς μας.

    Ο αγώνας συνεχίζεται. Προσκαλούμε όλους εκείνους που την πρώτη Κυριακή απείχαν της εκλογικής διαδικασίας, να προσέλθουν και να στηρίξουν με την ψήφο τους το συνδυασμό "Ιόνιο Αρχιπέλαγος" με επικεφαλής τον Ηλία Μπεριάτο.

    Καλούμε σε δημοκρατική πανστρατιά τον Επτανησιώτικο Λαό, ανεξάρτητα τον συνδυασμό προτίμησης την πρώτη Κυριακή, ώστε η Περιφέρειά μας να αποκτήσει συνοχή που θα της επιτρέψει να αναπτυχθεί δημιουργώντας υπεραξία αγαθών που έχει και παράγει προς όφελος του Λαού της».

    Η Λίνα Ρούσσου

    Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η αναπληρώτρια γραμ. της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ Λίνα Ρούσου, η οποία επεσήμανε ότι θα γίνει μια προσπάθεια τις επόμενες ημέρες από τον συνδυασμό Μπεριάτου να πείσει τους αναποφάσιστους με ψυχραιμία και χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις.

    Ο Στέφανος Γκίκας

    Οι πολίτες έδωσαν ένα καθαρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ζητώντας να αλλάξει την πολιτική της επεσήμανε ο Στ. Γκίκας, ο οποίος και επεσήμανε ότι και το μεγάλο ποσοστό της αποχής αποδεικνύει ότι το παρών πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει.

    Ο Δημήτρης Πιτσιάβας

    Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών για τους συνδυασμούς της λαϊκής συσπείρωσης τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο ο γραμ. της ΝΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Πιτσιάβας.

    σύνταξη: Μαρίνα Μοσχατ-Γιάννης Ανδριώτης

    Είδηση: 46253

    [19] Σοβαρά προβλήματα απο την κακοκαιρία

    Δευτερα, 08 11 2010 13:52

    Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που έπληξε την Κέρκυρα τα ξημερώματα. Επτά κεντρικές γραμμές της ΔΕΗ έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες εξαιτίας της πτώσης δέντρων, με αποτέλεσα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρεια Κέρκυρας καθώς και σε περιοχές του νότου.

    Συνεργεία της ΔΕΗ αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καταβάλλουν προσπάθειες για την απομάκρυνση των δέντρων και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ενώ αναμένεται και συνεργείο της ΔΕΗ από τα Γιάννενα. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η αποκατάσταση θα επιτευχθεί σταδιακά από το απόγευμα και μετά.

    Επίσης κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας για τα ανοιχτά τύπου πλοία και τα αμφίδρομα καθώς οι Ν.Α. άνεμοι που πνέουν στο Ιόνιο φτάνουν τα 8 μποφόρ.

    σύνταξη: Μαρίνα Μοσχάτ

    Είδηση: 46252

    [20] Ο Γιάννης Μαχαιρίδης είναι ο μοναδικός περιφερειάρχης που εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή

    Δευτερα, 08 11 2010 13:50

    Ο Γιάννης Μαχαιρίδης είναι ο μοναδικός περιφερειάρχης που εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 50,70% στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μέχρι στιγμής με καταμετρημένο το 98,85% των εκλογικών τμημάτων (686/694) ο Γιάννης Μαχαιρίδης συγκεντρώνει ποσοστό 50,79%, ο Χαράλαμπος κόκκινος 31,12%, η Λίλα Καφαντάρη 9,05%, ο Νίκος Συρμαλένιος 5,18% και ο Νίκος Χρυσόγελος 3,87%.

    Συγκινημένος από την εμπιστοσύνη των Δωδεκανησίων στο πρόσωπο του εμφανίστηκε ο νομάρχης και αυριανός περιφερειάρχης μιλώντας πριν από λίγο στην ΕΡΑ. Ο Γιάννης Μαχαιρίδης έδωσε έμφαση στα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Καλλικράτη λόγω της ιδιαιτερότητας της Περιφέρειας μας.

    Είδηση: 46251

    [21] Ο πρώτος δήμαρχος του νέου ενιαίου δήμου της Ρόδου είναι ο Στάθης Κουσουρνάς.

    Δευτερα, 08 11 2010 13:47

    Ο πρώτος δήμαρχος του νέου ενιαίου δήμου της Ρόδου είναι ο Στάθης Κουσουρνάς. Με καταμετρημένο το 97% των εκλογικών τμημάτων στο Δήμο Ρόδου ο Στάθης Κουσουρνάς παίρνει 51,11%, ο Γιώργος Χατζημάρκος 42,24%, ο Τάκης Πότσος 4,82% και ο Δημήτρης Γάκης 1,83%. Ο Στάθης Κουσουρνάς στις πρώτες του δηλώσεις αφού ευχαρίστησε όλους όσοι τον στήριξαν τόνισε πως θα τηρήσει όσα υποσχέθηκε

    και από αύριο ξεκινά την προετοιμασία ώστε η μετάβαση στον ενιαίο δήμο να είναι ομαλή. Πριν από λίγο μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ. Κουσουρνάς μίλησε για καθαρή και δυνατή εντολή.

    Είδηση: 46250

    [22] Συλλήψεις για μαστροπεία

    Δευτερα, 08 11 2010 13:45

    Συνελήφθησαν την Παρασκευή ένας 34χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για μαστροπεία, μία 61χρονη ημεδαπή κατηγορούμενη για μαστροπεία και για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και μία 49χρονη ημεδαπή κατηγορούμενη κατηγορούμενη για παράβαση της νομοθεσίας για εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα.

    Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας παρουσιάστηκε σα πελάτης στην 61χρονη, η οποία είναι ιδιοκτήτρια από κοινού με 63χρονο και υπεύθυνη στο μπαρ στο οποίο εργαζόταν ως σερβιτόρα η 49χρονη. Με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, της κατέβαλε το χρηματικό ποσό των 135 ευρώ, για να έρθει σε ερωτική επαφή με την 49χρονη.

    Είδηση: 46248

    [23] Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η μάχη σε 4 δήμους στα Δωδεκάνησα

    Δευτερα, 08 11 2010 13:44

    Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η μάχη σε 4 δήμους στα Δωδεκάνησα: Στην Κω ανάμεσα στον Κώστα Καίσερλη και τον Γιώργο Κυρίτση, στην Κάλυμνο ανάμεσα στον Δημήτρη Διακομιχάλη και τον Γιώργο Ρούσο, στη Λέρο ανάμεσα στον Τιμόθεο Κωττάκη και το Μιχάλη Κόλλια και στο δήμο Καρπάθου αντιμέτωποι θα βρεθούν ο Ηλίας Λάμπρος και ο Μιχάλης Χανιώτης. Στην Κω ο Κώστας Καίσερλης στα 59 από τα 60 εκλογικά τμήματα συγκέντρωσε ποσοστό 42,19% και ο Γιώργος Κυρίτσης 36,84%.

    Στην Κάλυμνο με καταμετρημένα τα 43 από τα 44 εκλογικά τμήματα ο Δημήτρης Διακομιχάλης προηγείται με 41,30%. Ακολουθεί ο Γιώργος Ρούσσος με 32,35%. Στη Λέρο η μάχη του 2ου γύρου θα δοθεί ανάμεσα στον Μιχάλη Κόλια που συγκέντρωσε ποσοστό 39,34% και τον Τιμόθεο Κωττάκη που πήρε 36,55%. Στην Κάρπαθο πρώτος είναι ο Μιχάλης Χανιώτης με 36,82% και θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με τον Ηλία Λάμπρο που συγκέντρωσε ποσοστό 35,32%

    Είδηση: 46249

    [24] Ποιοι εκλέγονται στα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου

    Δευτερα, 08 11 2010 13:39

    Με μεγάλα ποσοστά επανεκλέγονται : στην Τήλο ο Τάσος Αλειφέρης, στους Λειψούς ο Μπενέτος Σπύρου, στην Αστυπάλαια , στην Κάσο ο Δημήτρης Ερωτόκριτος και στο Καστελλόριζο ο Παύλος Πανηγύρης. Ο κ. Αλιφέρης επανεκλέγεται στην Τήλο με ποσοστό 63,59%, ο κ. Σπύρου στους Λειψούς με ποσοστό 60,54%,στην Κάσο ο Δημήτρης Ερωτόκριτος με 67,83%. Το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο Παύλος Πανηγύρης στο Καστελλόριζο με ποσοστό 69,07%.

    Στην Αστυπάλαια δήμαρχος και για την επόμενη περίοδο θα είναι ο Πανορμίτης Κονταράτος με 56,75%. Δύσκολη επικράτηση του Νίκου Καρακωνσταντίνου στη Νίσυρο με 51,33%, καθαρή νίκη στου Μιχάλη Πατρού στη Χάλκη με 56%, σαρωτική επικράτηση του Γρηγόρη Στόικου στην Πάτμο με ποσοστό 65,38%. Να προσθέσουμε τον Λευτέρη Παπακαλοδούκα στη Σύμη και τον Ευάγγελο Κόττορο στο Αγαθονήσι που δεν είχαν αντίπαλο στην εκλογική μάχη.

    Είδηση: 46247

    [25] Αιχμές του Χαράλαμπου Κόκκινου για τους«προδότες» που απουσιάζουν από τη «μάχη»

    Δευτερα, 08 11 2010 13:34

    Με δήλωση του ο Χαράλαμπος Κόκκινος ευχαριστεί θερμά τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου που στήριξαν το συνδυασμό , τις θέσεις και το πρόγραμμα του. Συγχαίρει τον πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη του Νοτίου Αιγαίου τον Γιάννη Μαχαιριδη και όλους τους αυτοδιοικητικους παράγοντες που συμμετείχαν σε αυτές τις εκλογές, τόσο στην περιφέρεια , όσο και στους δήμους και διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα συνεχίσει με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα να προωθεί τα δίκαια αιτήματα τους

    . «Θα επικροτούμε τα θετικά και θα αντιστεκόμαστε σθεναρά σε κάθε αρνητικό, θα είμαστε παρόντες με θέσεις και προτάσεις» τονίζει χαρακτηριστικά και καταλήγει αφήνοντας αιχμές για τους όσους απουσίασαν από τη μάχη που δόθηκε, θυμίζοντας αυτό που έλεγε συχνά στις ομιλίες του , ότι στην ιστορία και στην πολιτική ζωή του τόπου καταγράφονται τόσο οι «μαχητές» που δίνουν το «παρόν», όσο και οι «προδότες» που απουσιάζουν από τη «μάχη».

    Είδηση: 46244

    [26] Η χρήση laptop επί των γονάτων μειώνει την παραγωγή σπέρματος

    Δευτερα, 08 11 2010 15:25

    Υγεια

    Η χρήση του laptop -φορητού υπολογιστή- πάνω στα γόνατα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών, αναφέρεται σε πρόσφατη έρευνα. Υπάρχουν ελάχιστα που μπορούν να γίνουν για το θέμα αυτό, εκτός από το να γίνεται η χρήση του φορητού υπολογιστή πάνω σε σταθερή επιφάνεια, δηλώνει ο Γελίμ Σεϊνκίν, ουρολόγος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Στόνι Μπρούκ, που ήταν ο επικεφαλής της έρευνας η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Fertility and Sterility.

    Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν θερμόμετρα για να μετρηθεί η θερμοκρασία των όσχεων σε 29 νεαρούς άνδρες που δούλευαν ισορροπώντας το laptop πάνω στα πόδια τους. Ακόμα και με τη χρήση ενός προστατευτικού pad κάτω από τον φορητό υπολογιστή η περιοχή των όσχεων υπερθερμαίνεται πάρα πολύ γρήγορα.

    "Εκατομμύρια των εκατομμυρίων άνδρες χρησιμοποιούν laptops σήμερα και ειδικότερα αυτοί που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία", δηλώνει ο Σεϊνκίν και συνεχίζει "μέσα σε 10 ή 15 λεπτά η θερμοκρασία των όσχεων είναι πολύ υψηλότερη από το όριο ασφαλείας, αλλά οι χρήστες των υπολογιστών δεν το καταλαβαίνουν".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρίας, σχεδόν ένα στα έξι ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS

    Είδηση: 46259

    [27] «Έφυγε» η Σμάρω Στεφανίδου

    Δευτερα, 08 11 2010 13:29

    Μια από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, η Σμάρω Στεφανίδου, έφυγε το βράδυ της Κυριακής από τη ζωή, ενώ νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο, με καρδιακή ανεπάρκεια.

    Γεννημένη το 1913 στην Αθήνα από Μικρασιάτες γονείς, ξεκίνησε να παίζει στο θέατρο από πολύ μικρή. Τελείωσε τις θεατρικές της σπουδές στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, και το 1937 συνεργάστηκε με το θίασο της Μαρκίκας Κοτοπούλη, ενώ από τη δεκαετία του '50, συμμετείχε στο θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη.

    Σταθμός στην καριέρα της υπήρξε ο ρόλος της Εκάβης στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη. Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία της και στο ραδιόφωνο, σε σειρές, θεατρικά έργα, και αναγνώσεις μυθιστορημάτων, και αξέχαστη η φωνή της στη «Βαρώνη Σταφ», και στο «Τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή.

    To μεσημέρι της Τετάρτης, στις 15.30, από το Β΄ Νεκροταφείο,θα τελεστεί η κηδεία της μεγάλης ηθοποιού.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 46245

    [28] Ανάκληση αυτοκινήτων SUZUKI

    Δευτερα, 08 11 2010 15:29

    H Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοινώνει ότι η εταιρεία ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ A.Ε.Β.E., σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης αυτοκινήτων SUZUKI μοντέλο SX4 2WD 1.6L.

    Η ανάκληση αφορά 1.439 οχήματα, που έχουν παραχθεί από τις 31 Μαΐου 2007 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου 2009 και με πανελλαδικό εύρος πλαισίων από JSAGYA21S0000107882 έως JSAGYA21S00207083. Στα προαναφερόμενα οχήματα χρειάζεται να αντικατασταθούν οι βίδες στήριξης των εξωτερικών καθρεπτών.

    Ο τύπος βίδας που χρησιμοποιείται δεν διαθέτει σπείρωμα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να προκαλείται συντονισμός στο κρύσταλλο του καθρέπτη και να δυσχεραίνεται η ορατότητα του οδηγού. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών αυτοκινήτων SUZUKI σε όλη την Ελλάδα, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στο όχημά τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

    Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την 24ωρη γραμμή Εξυπηρέτησης Πελατών της εταιρείας ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ A.Ε.Β.E. στο τηλέφωνο 210 9988168.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46260

    [29] Ε. Βενιζέλος: «Με στρατηγική ψυχραιμία απαντά η Ελλάδα»

    Δευτερα, 08 11 2010 14:54

    Ανήμερα της γιορτής της Πολεμικής Αεροπορίας, προκάλεσαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, με υπέρ-πτήση στο Φαρμακονήσι, ενώ και την, Κυριακή, ημέρα εκλογών, προέβησαν σε παραβιάσεις, προκαλώντας έντονη αντίδραση από το ΓΕΕΘΑ, που απέσυρε φρεγάτα από νατοϊκή δύναμη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, από το χώρο των εκδηλώσεων για τη γιορτή της Αεροπορίας και μετά το πέρας αυτών, ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις, είπε μεταξύ άλλων για τη συνεχιζόμενη ένταση, ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί μια πολιτική εξηρτημένων αντανακλαστικών και επιδεικνύει την αναγκαία στρατηγική ψυχραιμία αφενός και αφετέρου δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο. Γι' αυτό και αποχωρήσαμε από την άσκηση και αναχαιτίσαμε τα τουρκικά αεροσκάφη.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στη συζήτηση τονίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να διολισθήσουμε ούτε 1% σε σχέση με την προσπάθεια για την υπεράσπιση των εθνικών δικαιωμάτων.

    Είπε ακόμα ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η σταθερότητα και η θεσμική προοπτική της Τουρκίας, ωστόσο δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις να εξάγονται αλλά ούτε και να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι.

    Δηλώσεις ΥΕΘΑ κ. Ευ. Βενιζέλου από τη Σχολή Ικάρων

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος παρέστη σήμερα στην τελετή εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων (Αεροδρόμιο Δεκέλειας). Μετά την τελετή ο κ. Βενιζέλος έκανε τις παρακάτω δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

    Ευ. Βενιζέλος: Ο ελληνικός λαός και η ελληνική Πολιτεία τιμούμε σήμερα την Πολεμική μας Αεροπορία. Τιμούμε τους λεβέντες που υπερίπτανται ως προστάτες - άγγελοι πάνω από τους ελληνικούς ουρανούς και προστατεύουν, όχι απλά και μόνο την ακεραιότητα, αλλά και την αξιοπρέπεια της χώρας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και σήμερα, ανήμερα της εορτής της Αεροπορίας, έγιναν όλες οι αναγκαίες κινήσεις, οι αναχαιτίσεις και οι αναγνωρίσεις που πρέπει ώστε να διαφυλάσσεται το κύρος και η εθνική μας κυριαρχία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΝΕΤ

    Είδηση: 46257


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 8 November 2010 - 17:57:14 UTC