Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με περιστολή των δημοσίων δαπανών η μείωση του ελλείμματος
  • [02] Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες
  • [03] Κατσέλη: «Στόχος της κυβέρνησης η διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας»
  • [04] Κορυφώνονται οι διεργασίες
  • [05] Κλιμακούμενες εκπτώσεις φαρμακοποιών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία
  • [06] Πιέσεις της εξεταστικής προς τη μητρική Siemens
  • [07] Επεισόδια σε διαδήλωση φοιτητών στη Βρετανία
  • [08] Κινητοποίηση των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Περάματος
  • [09] Ανοίγει η αγορά της κρουαζιέρας
  • [10] Π. Μαντούβαλος: Υπέρ Μιχαλολιάκου και Κικίλια
  • [11] Στους 191 οι νεκροί του ηφαιστείου Μεράπι
  • [12] Δ. Ρέππας: Όχι απολύσεις σε δημόσιο και ΔΕΚΟ
  • [13] Πούλησε το μωρό της για να αγοράσει αυτοκίνητο
  • [14] Δυο τεράστιες «ενεργειακές φυσαλίδες» στο κέντρο του σύμπαντος
  • [15] Βρέθηκε το πρώτο γονίδιο που επηρεάζει πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε
  • [16] Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων
  • [17] Προεκλογικές συγκεντρώσεις
  • [18] Η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΣΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ευχαριστεί
  • [19] Χαραλάμπους - ΚΚΕ κατά φημών
  • [20] Μας έπνιξε η σκόνη της Σαχάρα
  • [21] Ακατάλληλο για πόση το νερό του Στεφανοβικείου
  • [22] Απομάκρυνση Κενταύρου Χείρωνα από Αγριά
  • [23] Ποιοι προηγούνται σε σταυρούς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
  • [24] Με βήμα σημειωτόν η καταμέτρηση των σταυρών στο Δήμο Ρόδου
  • [25] Συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού στον Γιάννη Μαχαιρίδη
  • [26] Σοβαρά προβλήματα από βροχοπτώσεις στα Ιωάννινα
  • [27] Πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό ζητά από την Τουρκία η ΕΕ

    [01] Με περιστολή των δημοσίων δαπανών η μείωση του ελλείμματος

    Τεταρτη, 10 11 2010 18:08

    Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών, η εξοικονόμηση πόρων και η αναζήτηση εσόδων, θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το έλλειμμα για το 2009 θα «κλειδώσει" τελικά στο 15,5%. Το μεγαλύτερο βάρος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αναμένεται να πέσει στις ΔΕΚΟ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα νοσοκομεία.

    Υπό διαπραγμάτευση τα μέτρα

    Σε διαπραγμάτευση με την τρόικα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο για τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, την εξοικονόμηση πόρων και την αναζήτηση εσόδων, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011.

    Οι επίσημες διαβουλεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου προς την χώρα μας ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα ανακοινωθούν και τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος του 2009.

    Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το έλλειμμα θα κλειδώσει τελικά στο 15,5%. Για τη μείωσή του απαιτούνται επιπλέον δράσεις ύψους 2,5 με 3 δισ. ευρω.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές το έλλειμμα για το 2009 μετά και την αναθεώρηση από την Eurostat θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 9,3%.

    Το μεγαλύτερο βάρος για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αναμένεται να πέσει στις ΔΕΚΟ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να βάλει άλλους φόρους ή να προχωρήσει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.

    Σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος πρότεινε τρία μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ενόψει και της επικείμενης αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat, προκειμένου να αντισταθμιστεί η δυναμική του Δημόσιου Χρέους.

    Συνεκτιμώντας την επικείμενη δυσμενή αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι:

    πρώτον θα χρειαστεί επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή μεγαλύτερη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος και επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων πιο νωρίς,

    δεύτερον επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (αρχίζοντας από την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του ομίλου ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο), καθώς και της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και

    τρίτον συντονισμένη λήψη αναπτυξιακών διαρθρωτικών μέτρων προκειμένου να επισπευσθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ικανοποιητικούς ρυθμούς ανόδου του ΑΕΠ που θα είναι διατηρήσιμοι.

    Σε κάθε περίπτωση η ΤτΕ εμμένει στην άποψη ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του xρέους θα είναι επιζήμια για την ελληνική οικονομία εκτιμώντας ότι το σχετικό ενδεχόμενο μπορεί να αποτραπεί με την υιοθέτηση κατάλληλου μίγματος πολιτικής. Παράλληλα θεωρεί ότι το πολιτικό και οικονομικό κόστος σε περίπτωση χρεοκοπίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το βραχυχρόνιο κόστος που συνεπάγεται η στρατηγική της δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Η χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ και η συμπίεση της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με ην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

    Όπως εκτίμησε η κ Κατσέλη το 2011 θα υπάρξει μία περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,5 δις ευρώ.

    «Απαιτείται αλλαγή πολιτικής, με αλλαγή του φορολογικού πλαισίου για να γίνουν ελκυστικές οι επενδύσεις, αλλά και να καταστεί εφικτή η παραμονή των Ελληνικών επιχειρήσεων εντός συνόρων. Καλύτερο οικονομικό κλίμα και όχι ανασφάλεια, οικονομική και πολιτική σταθερότητα και όχι εκλογικοί «εκβιασμοί», φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και όχι κυνηγητό των επιχειρήσεων, είναι μεταξύ των άλλων απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης.Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που μέχρι σήμερα απέδειξε ότι δεν έχει σχέδιο, πρόγραμμα και βαδίζει γενικώς στα τυφλά, ας μελετήσει τουλάχιστον προσεκτικά και ας εφαρμόσει τις προτάσεις μας. Σήμερα πριν να είναι αργά», σχολίασε ο αναπληρωτής υπεύθυνος Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου.

    «Oι αριθμοί δεν βγαίνουν με τίποτε και ο πορτοκαλί συναγερμός παραχωρεί τη θέση του στον κόκκινο», τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    Το πρωί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση με στελέχη του οίκου αξιολογήσεων Fitch που βρίσκονται στην Αθήνα για να συλλέξουν στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Ανάλογα θα κινηθεί και το κλιμάκιο των ελεγκτών του οίκου Moody's, που επίσης αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα έως το τέλος του έτους.

    Ο οίκος Fitch είναι ο μόνος που διατηρεί τα ελληνικά ομόλογα με αξιολόγηση BBB- και δεν τα θεωρεί junk (σε ελεύθερη μετάφραση "σκουπίδια"). Αντίθετα, οι S&P και Moody's αξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα ως junk.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 015,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46680

    [02] Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

    Τεταρτη, 10 11 2010 11:52

    Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες δίνει η διατραπεζική αγορά. Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, εξασφάλισε 4,7 δισ. Ευρώ από διεθνείς τράπεζες, με εγγύηση ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Από την πλευρά της η Eurobank ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε ρευστότητα ύψους 4 δισ. Ευρώ. Πρόκειται για κινήσεις που αποτελούν σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανακτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, με όφελος της ελληνικής οικονομίας καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για αύξηση της χορήγησης δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    Βήμα για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών

    Μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου κατά 1,8 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει ρευστότητα ύψους 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες, με εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

    Η διάρκεια αυτών των repos είναι έως 12 μήνες, με όρους ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς για τις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.

    Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να ανακτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές.

    Η διατραπεζική αγορά είχε σχεδόν παγώσει τους τελευταίους μήνες, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, η οποία μαζί με τις διαρροές καταθέσεων στο εξωτερικό προκάλεσε ζήτημα ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

    Το άνοιγμα της γραμμών χρηματοδότησης μεταξύ των τραπεζών θα επιτρέψει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα σταδιακά και σε βάθος χρόνου να προχωρήσει στη διοχέτευση της ρευστότητας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει η διαδικασία της ανάπτυξης.

    Από την πλευρά της, η Eurobank ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε ρευστότητα 4 δισ Ευρώ σημειώνοντας ότι θυγατρικές της τράπεζες στο εξωτερικό δανείζονται στη διατραπεζική αγορά, χωρίς εξασφαλίσεις για μικρές όμως διάρκειες.

    Επίσης, η τράπεζα, ξεκίνησε να χρηματοδοτεί στην αγορά, μικρό αλλά σταθερά ανερχόμενο τμήμα του χαρτοφυλακίου Ελληνικών ομολόγων.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Είδηση: 46635

    [03] Κατσέλη: «Στόχος της κυβέρνησης η διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας»

    Τεταρτη, 10 11 2010 14:12

    Την ανάγκη να υπάρξουν συνέργιες ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα και το Υπουργείο Εργασίας για την καλύτερη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού, πρότεινε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, κατά την ομιλία της στο συνέδριο «The Big HR Debate», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ). Η υπουργός ανέπτυξε το σύνολο των πολιτικών που προωθεί αυτή την περίοδο το Υπουργείο και επικεντρώθηκε στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, για τα οποία οι επιχειρήσεις έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη κατατεθεί αιτήσεις για την προστασία τουλάχιστον 150.000 θέσεων εργασίας.

    Στην τελική ευθεία το ρυθμιστικό πλαίσιο για Συμβάσεις

    Η κ. Κατσέλη τόνισε, επίσης, ότι στις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αφορά τις Συμβάσεις, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις -και ιδίως στις μικρές- να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά τους λόγω της κρίσης, αλλά και να μην επιτραπεί η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις ευέλικτες μορφές εργασίας και εξήγησε ότι στο νόμο που πρόκειται να κατατεθεί θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας.

    Άλλα θέματα στα οποία αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν:

    Η ανάγκη βελτίωσης της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

    Η ηλεκτρονική σύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων και των διαφόρων φορέων του Υπουργείου Εργασίας, έτσι ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ τους, αλλά και οι υπηρεσίες που παρέχουν στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος που απαιτείται για την κατάθεση περιοδικών και άλλων δηλώσεων.

    Η προώθηση του νόμου για το ΣΕΠΕ, έτσι ώστε να μπορέσει σύντομα να παίξει και πάλι τον συμφιλιωτικό του ρόλο ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

    Η κατάθεση του αναμορφωμένου σχεδίου για τον ΟΜΕΔ, έτσι ώστε εργαζόμενοι και εργοδότες να έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν ισότιμα σε αυτόν.

    Η πάταξη της εισφοροδιαφυγής και η ανάγκη για πληρωμή των παγίων οφειλών προς τα ταμεία, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί ποτέ η απρόσκοπτη πληρωμή των συντάξεων, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή της από την πορεία του προγράμματος «Ρυθμίζω και Κερδίζω».

    Τέλος, αναφέρθηκε και στη νέα πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο για την κατάρτιση των εργαζομένων. Όπως εξήγησε, σύντομα θα σταματήσει η απευθείας επιδότηση των ΚΕΚ, που είχε δημιουργήσει φαινόμενα εξαρτήσεων από το κράτος και θα προωθηθεί η πολιτική των «voucher», με τα οποία ο καταρτιζόμενος θα έχει τη δυνατότητα επιλογής του κέντρου της προτίμησής του.

    Η κ. Κατσέλη απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τρόπους για τη μείωση του μισθολογικού κόστους , καθώς οι ευέλικτες μορφές εργασίας περιλαμβάνονται στο νέο νόμο για τις Συμβάσεις. «Το μη μισθολογικό κόστος στη χώρα μας είναι πολύ υψηλό», τόνισε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Εργασίας σε συνεννόηση με τα ασφαλιστικά ταμεία, εξετάζει τρόπους για τη μείωση του κόστους ώστε να αυξηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας.

    Αναφέρθηκε επίσης στο υπέρογκο κόστος που συνιστούν για τις επιχειρήσεις οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την υποβολή των δηλώσεων τους προς τον ΟΑΕΔ, προς το ΣΕΠΕ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους άλλους φορείς και εκτίμησε ότι το κόστος αυτό θα μειωθεί μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής και σημείωσε ότι στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται η αναμόρφωση των πάγιων ρυθμίσεων, όπου οι επιχειρήσεις επωμίζονται κόστος το οποίο δεν αποφέρει πολλά στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ερωτηθείς για το ύψος των κονδυλίων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2011 για το Υπουργείο η κ. Κατσέλη, είπε ότι «πρέπει κάθε ευρώ που έχουμε να το διαχειριστούμε με πολύ μεγάλη σύνεση», και πρόσθεσε ότι θα γίνουν περικοπές κονδυλίων που δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ώστε να αξιοποιηθούν για τη στήριξη της εργασίας και των προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης και προστασίας.

    Απέφυγε όμως να τοποθετηθεί ευθέως σε ερώτηση για το αν θα υπήρχαν περισσότερα έσοδα για το κράτος στην περίπτωση που η περαίωση είχε γίνει διαφορετικά και αρκέστηκε να δηλώσει ότι το «θέμα έχει λήξει» και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι «να έχουμε τα περισσότερα έσοδα τα οποία μπορούμε μέσα στο 2010».

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    1 2 3 4 5

    Βαθμολογία: 0.0 (0 Βαθμολογήσεις)

    Κατηγορία: Οικονομία Δηλώσεις Λούκας Κατσέλη για θέσεις εργασίας

    Είδηση: 46664

    [04] Κορυφώνονται οι διεργασίες

    Τεταρτη, 10 11 2010 15:02

    Κορυφώνονται οι διεργασίες στα επιτελεία των κομμάτων και των συνδυασμών, καθώς απομένουν λίγα 24ωρα για το δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. H κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να ψηφίσουμε με αυτοδιοικητικά κριτήρια, ενώ η Ρηγίλλης επιμένει στον αντιμνημονιακό χαρακτήρα της αναμέτρησης. Την τακτική τους για το β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών χαράσσουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με ανακοινώσεις τους βάλλουν κατά δημοσιεύματος, ενώ το ΛΑΟΣ θα αποφασίσει την τελική του στάση στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Προς την τελική ευθεία

    Έντονες διεργασίες στα κομματικά επιτελεία καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

    H κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν τα κατάλληλα πρόσωπα που μπορούν να προωθήσουν την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εκλογή Σγουρού στην περιφέρεια Αττικής και εστιάζει στους Δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης τους οποίους πιστεύει ότι μπορεί να γίνει η ανατροπή με εκλογή των κκ. Καμίνη και Μπουτάρη.

    Η Ρηγίλλης σχεδιάζει τη στρατηγική της που έχει αντιμνημονιακό χαρακτήρα, ενώ θεωρεί πολύ πιθανή την εκλογή του Βασίλη Κικίλια στην περιφέρεια Αττικής. Γι αυτό άλλωστε την Τρίτη ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε το εκλογικό κέντρο του κ Κικίλια.

    Σε επίσκεψή του σε εκδήλωση κομματικών οργανώσεων της ΝΔ της Α΄Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Το μνημόνιο δεν δημιουργεί μόνο ασφυξία στην αγορά, αλλά αφαιρεί και οξυγόνο από την Αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται επιλογή ανθρώπων που να διεκδικούν γι΄ αυτό και ήρθα να πω καλή επιτυχία στο Νικήτα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Σήμερα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για κρυφή έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης η οποία θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές και ζήτησε εκ νέου από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για αλλαγή πολιτικής.

    «Κρυφή ατζέντα έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για μετά τις εκλογές, που περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα. Οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι η πολιτική του κ. Παπανδρέου, μας πάει κατευθείαν στα βράχια. Γι' αυτό και ζήτησαν, με την ψήφο τους, αλλαγή πορείας. Το ίδιο θα κάνουν και την επόμενη Κυριακή. Γιατί, από ότι φαίνεται, η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα της κάλπης», δήλωσε.

    Την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στη Χίο για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις για για την 98η επέτειο απελευθέρωσης του Νησιού και θα έχει συναντήσεις με στελέχη του κόμματος. Η Χίος ανήκει στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου αναμένεται ντέρμπι για το ποιος θα πάρει τη νίκη από τους δυο υποψηφίους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Σκληρή επίθεση ΚΚΕ με αφορμή δημοσίευμα

    Σήμερα την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ, προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας, «Τα Νέα» υπό τον τίτλο «Νέο βρώμικο '89 βλέπει το ΠΑΣΟΚ» στο οποίο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση, ενόψει του δεύτερου κρασιού γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών» βλέπει ««ανίερες» συμμαχίες ανά΅εσα στη ΝΔ και τα κό΅΅ατα της Αριστεράς με την προσθήκη ότι «κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι από την επο΅ένη του πρώτου γύρου συντελούνται υπόγειες διεργασίες ανά΅εσα σε εκπροσώπους της αξιω΅ατικής και της ήσσονος αντιπολίτευσης, ΅ε όχη΅α τη διάθεση για αντι΅νη΅ονιακή δια΅αρτυρία των ψηφοφόρων, που έχει ό΅ως ως στόχο την καταψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ».

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επιτίθεται στο συγκρότημα Λαμπράκη και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για: «Προβοκάτορες αντάξιους του Γκέμπελς και προσθέτει: «Το Συγκρότημα, που τον βρώμικο ρόλο του διαπιστώνει κανείς όποια πέτρα της ελληνικής ιστορίας και αν σηκώσει, εμφανίζει όπως του αρέσει την κρυστάλλινη θέση και στάση του ΚΚΕ για το δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών που είναι ίδια με τον πρώτο».

    Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση του, για άκυρο ή λευκό τονίζοντας την ανάγκη για απεγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων από τα δύο κόμματα εξουσίας.

    Για το ίδιο ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση και ο Συνασπισμός στην οποία κάνει λόγο για κατασκευασμένα δημοσιεύματα κατάλληλα για προβοκάτσια και τονίζει ότι η συνείδηση των πολιτών δεν επηρεάζεται από εκβιασμούς. Ο Συνασπισμός έχει προτείνει ψήφο κατά συνείδηση στο β' γύρο.

    Λάδι στη φωτιά πάντως έρχεται να ρίξει και ανακοίνωση του ΛΑΟΣ, που κάνει λόγο για κρυφό «ειδύλλιο», μεταξύ ΝΔ και ΚΚΕ, το οποίο έκανε πιο έντονη την παρουσία του στην κυβέρνηση Καραμανλή, όπου με διάφορους τρόπους χρηματοδοτήθηκε το ΚΚΕ. «Τώρα, αν προκύψει κάτι στις κάλπες, εξαρτάται από την ειλικρίνεια των σχετιζομένων. Το ΠΑΣΟΚ πάντως αισθάνεται ότι έχασε δια παντός μια παλιά σχέση που είχε διάφορα σκαμπανεβάσματα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.

    Ο ΛΑΟΣ θα καθορίσει τη στάση του στη αποψινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν εισηγήσεις από τους υποψήφιους δήμαρχους και περιφερειάρχες που υποστήριξε ο ΛΑΟΣ, για το ποιος θα μπορούσε να υποστηριχθεί την ερχόμενη Κυριακή.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    1 2 3 4 5

    Βαθμολογία: 0.0 (0 Βαθμολογήσεις)

    Κατηγορία: Ελλάδα

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Διεργασίες και εκτιμήσεις για τον β' γύρο

    Είδηση: 46665

    [05] Κλιμακούμενες εκπτώσεις φαρμακοποιών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία

    Τεταρτη, 10 11 2010 14:35

    Δείτε το Video

    Στην απόδοση κλιμακωτής έκπτωσης στα Ασφαλιστικά Ταμεία ανάλογα με τον τζίρο τους καλούνται να προβαίνουν οι φαρμακοποιοί. Η πρόταση που υποβλήθηκε από τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, στο Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακοποιών κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη έγινε δεκτή από τους φαρμακοποιούς που συμφώνησαν επίσης να αυξηθούν τα εφημερεύοντα φαρμακεία σε ποσοστό 20% τα Σάββατα. Σε ότι αφορά τα χρέη των ταμείων απέναντι στα φαρμακεία ο υπουργός δήλωσε ότι θα καταβληθούν 800 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή θα εξοφληθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2010 τις επόμενες εβδομάδες αρχίζοντας από τις 25 Νοεμβρίου.

    Εκπτώσεις ανάλογα με το τζίρο

    Κλιμακούμενες εκπτώσεις καλούνται να κάνουν οι φαρμακοποιοί προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία ανάλογα με το τζίρο τους και εφόσον τα ταμεία τους εξοφλούν σε πραγματικό χρόνο.

    Ήδη, ισχύει το ποσοστό του 3% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων για τη φαρμακοβιομηχανία, ενώ οι φαρμακοποιοί φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν έκπτωση της τάξης του 1%, παρότι δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να είναι υψηλότερο, εφόσον απαιτηθεί από το υπουργείο Υγείας.

    Οι ενώσεις των φαρμακοποιών από την άλλη πλευρά δεν διαπραγματεύονται καμία μείωση στο ποσοστό κέρδους τους, το οποίο είναι σήμερα 23,8% και όπως είπαν αν τεθεί τέτοιο αίτημα από το Υπουργείο θα αποτελούσε «αιτία πολέμου».

    Επίσης και ενόψει της επικείμενης απελευθέρωσης του επαγγέλματος οι φαρμακοποιοί τόνισαν στον Υπουργό ότι δεν πρόκειται να δεχτούν αλλαγές στα πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια και τόνισαν ότι ήδη αντιστοιχεί ένα φαρμακείο ανά 1000 κατοίκους.

    Όσο αφορά το ωράριο των φαρμακείων, από την 1η Δεκεμβρίου, θα εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι θα είναι ανοιχτά το 20% των φαρμακείων κάθε Σάββατο. Σήμερα ανοίγουν τα εφημερεύοντα φαρμακεία, τα οποία εκτιμάται ότι είναι λιγότερα από το 20%, με αποτέλεσμα οι πολίτες να ταλαιπωρούνται. Αν δεν υπάρξει ικανοποίηση από την εξυπηρέτηση του κόσμου θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση από τη νέα χρονιά.

    Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε στους φαρμακοποιούς ότι στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και είπε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να εξοφληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και από τον ΟΠΑΔ , ο οποίος εκτιμάται ότι τους οφείλει πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    1 2 3 4 5

    Βαθμολογία: 0.0 (0 Βαθμολογήσεις)

    Κατηγορία: Ελλάδα

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46663

    [06] Πιέσεις της εξεταστικής προς τη μητρική Siemens

    Τεταρτη, 10 11 2010 17:34

    Παράταση εργασιών για ακόμη ένα μήνα πήρε η εξεταστική επιτροπή της Bουλής για τη Siemens και αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Παράλληλα κλιμακώνει και την πίεση της προς την γερμανική εταιρεία, προκειμένου να την αναγκάσει να δώσει στοιχεία που γνωρίζει για δωροδοκίες και να καταβάλλει αποζημίωση στο ελληνικό δημόσιο. Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ο εκ των διαχειριστών των μαύρων ταμείων της Ζιμενς Ράιχαρντ Σίκατσεκ 4 ημέρες μετά την κατάθεση του στο κλιμάκιο της εξεταστικής στο Μόναχο απέστειλε έγγραφο στην εισαγγελία του Μονάχου με το οποίο επιχειρεί να ανασκευάσει με την κατάθεση του και φέρεται να δηλώνει ότι η μητρική εταιρεία δεν γνώριζε τίποτα για τις δωροδοκίες.

    Αναίρεσε ο Σίκατσεκ την καταθεσή του

    Αιφνιδιαστικά αναίρεσε ο πρώην διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, την προ δεκαημέρου κατάθεσή του ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών - μελών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά το ομώνυμο σκάνδαλο στην Εισαγγελία του Μονάχου και με συμπληρωματική χθεσινή του δήλωση επιχείρησε να «αθωώσει» τη μητρική εταιρεία από τη γνώση της πολιτικής των δωροδοκιών.

    Όπως έγινε γνωστό από τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, κατά την δεύτερη επίσκεψη του κλιμακίου των βουλευτών στο Μόναχο προχθές τους γνωστοποιήθηκε από την εισαγγελέα κ. Μπόιμλερ ότι με γραπτή του δήλωση ο Σίκατσεκ, τέσσερις ημέρες μετά την κατάθεσή του, σημείωσε ότι παρερμηνεύτηκαν τα όσα κατέθεσε και ότι ο ίδιος ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι είχε γνώση των δωροδοκιών η εταιρεία.

    Αυτό έρχεται να αναιρέσει και όσα ίδια «περί πολιτικής της εταιρείας» υποστήριξε ενώπιον των Ελλήνων δικαστών Παναγιώτη Αθανασίου και Νίκου Ζαγοριανού το 2008. Παίρνει πίσω, όσα εννοούσε για τις μυστικές πληρωμές στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Βαλυράκης, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό φαίνεται να έχει θορυβηθεί η γερμανική πλευρά από τις διαδικασίες περί οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος που έχει κινήσει η ελληνική πλευρά.

    Η εξεταστική επιτροπή, που θα εισηγηθεί και θα ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής παράταση ενός μηνός για να καταλήξει ως τις 15 Δεκεμβρίου σε πόρισμα, εντείνει την κριτική και στρατηγική πιέσεων.

    Μετά τη χθεσινή επιστολή προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, με την οποία η επιτροπή δια του κ. Βαλυράκη ζητεί να εφαρμοστεί ο νόμος για το οργανωμένο έγκλημα και να επιβληθεί στην εταιρεία πρόστιμο από 50.000 έως 5 εκ. ευρώ, σήμερα ο κ. Βαλυράκης απέστειλε ανάλογη αναφορά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Στην αναφορά γνωστοποιούνται προς την επιτροπή η παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού από την Siemens, η οποία κατέχοντας δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά εφάρμοσε για μεγάλο διάστημα (από το 1992-2008) παράνομες τακτικές παρακώλυσης του ελεύθερου ανταγωνισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μυστικές συμφωνίες, διοχέτευση μαύρου χρήματος εξαπατώντας μεταξύ άλλων και το Ελληνικό Δημόσιο, παραβιάζοντας το εσωτερικό και το κοινοτικό δίκαιο.

    Τα πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη συγκριμένη περίπτωση φθάνουν μέχρι το 1/15 του συνολικού τζίρου της μητρικής εταιρείας κατ' έτος επί 18 έτη.

    «Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα μέχρις ότου η Siemens σε συνεννόηση με το ελληνικό κράτος υποχρεωθεί σε αποζημίωση για τις ζημιές 2 δισ. που έχουν προκληθεί από τις πολιτικές της και θα υποχρεωθεί να δώσει στην εξεταστική επιτροπή τη γνώση της για όσους «λαδώθηκαν» που γνωρίζει ή οφείλει να γνωρίζει», δήλωσε σχετικά ο κ. Βαλυράκης.

    Ο πρόεδρος της εξεταστικής απέστειλε εξάλλου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου συμπληρωματική πορισματική αναφορά για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για κατάχρηση εξουσίας, «γιατί ενώ προέκυπτε η εμπλοκή των στελεχών της μητρικής εταιρείας σε παράνομες πράξεις προς όφελός της και ιδιαίτερα όσων ομολόγησαν ότι διαχειρίζονταν τα μαύρα ταμεία, δεν είχε ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη και μάλιστα για οργανωμένο έγκλημα».

    Με την πράξη αυτή μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου που έκανε την προανάκριση και ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νικόλαος Ζαγοριανός.

    Για μία ακόμη φορά ο κ. Βαλυράκης κατηγόρησε και τη σημερινή εφέτη - ανακρίτρια Μαρία Νικολακέα για απαράδεκτη ολιγωρία να προσωποποιήσει με κατηγορίες την δίωξη για το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, ενώ υπονόησε ότι θα μπορούσε να ασκήσει διώξεις κατά των στελεχών της Siemens, υπόδικων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

    - Βεβαίως και είναι αποστολή μας η απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά «ο δρόμος μέχρι τους υπουργούς είναι μέσω της Δικαιοσύνης που ολιγώρησε», τόνισε ο κ. Βαλυράκης.

    Η εξεταστική επιτροπή ομόφωνα εξάλλου με γνώμονα τις διεθνείς συμβάσεις που διέπουν την καταπολέμηση της διαφθοράς και την καθιέρωση της διαφάνειας και του υγιούς ανταγωνισμού, αποφάσισε να καταγγείλει τη Siemens στους διεθνείς οργανισμούς, τον ΟΟΣΑ, τον ΟΑΣΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, τη Διεθνή Κεφαλαιαγορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια συμβούλια υπουργών.

    Την Παρασκευή το πρωί πάντως η εξεταστική θα βρεθεί και πάλι στο Μόναχο για να εξετάσει τον τελευταίο μάρτυρα, τον συνδιαχειριστή των «μαύρων ταμείων» Μίχαελ Κουτσενόϊτερ, ενώ θα συνέλθει εκ νέου στις 15 του μηνός Δευτέρα, για να αποφασίσει για τα περαιτέρω.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46673

    [07] Επεισόδια σε διαδήλωση φοιτητών στη Βρετανία

    Τεταρτη, 10 11 2010 17:21

    Επεισόδια σημειώθηκαν στη Βρετανία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης περίπου 40.000 φοιτητών που διαμαρτύρονται για τα σχέδια της κυβέρνησης Κάμερον να τριπλασιάσει τα δίδακτρα στα Πανεπιστήμια και να κόψει το 40% της χρηματοδότησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Εξοργισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, όταν προσπάθησαν να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών στο κέντρο του Λονδίνου. Έσπασαν τζαμαρίες και έβαλαν φωτιές σε πλακάτ έξω από το κτήριο των Τόρις, ενώ ένταση επικράτησε και έξω από τα γραφεία των ελεύθερων Δημοκρατών, του έτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Σημαντικές αυξήσεις στα δίδακτρα

    Πρόκειται για τη σημαντικότερη διαδήλωση που διοργανώθηκε αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η συντηρητική κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, τον περασμένο Μάιο.

    «Οι πολιτικοί μοιάζει να μην ενδιαφέρονται για ότι συμβαίνει. Θα έπρεπε να παίρνουν χρήματα από εκείνους που κερδίζουν περισσότερα, εκείνους που έχουν επταψήφιους μισθούς, και όχι από τους φοιτητές που δεν έχουν χρήματα», τόνισε η Άνα Τέναντ-Σίρεν, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Όλστερ στο Κόλεραιν.

    Σήμερα, τα δίδακτρα για τους Ευρωπαίους και Βρετανούς φοιτητές στα Πανεπιστήμια της χώρας δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις 3.290 λίρες (3.777 ευρώ) ανά φοιτητή και κατ' έτος. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του Κάμερον σκοπεύει να επιτρέψει στα Πανεπιστήμια να τα αυξήσουν έως και μέχρι τις 6.000 λίρες και σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις» στις 9.000 λίρες.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης: BBC News:Clashes at student fee protest

    Είδηση: 46672

    [08] Κινητοποίηση των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Περάματος

    Τεταρτη, 10 11 2010 16:39

    Πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.200 ευρώ σε όλους τους ανέργους, πραγματοποιούν αύριο οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος. Οι εργατοτεχνίτες υποστηρίζουν ότι εξασφάλισαν από τον ΟΑΕΔ, απόφαση επέκτασης του εποχιακού επιδόματος, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση με το ποσόν των 1.200 ευρώ για όσους το 2008 και το 2009 έχουν τουλάχιστον 30 ένσημα, το 2009 δεν έχουν πάνω από 250 και το πρώτο εξάμηνο του 2010 δεν έχουν πάνω από 100. Ωστόσο, για να ενεργοποιηθεί η απόφαση αυτή και να ξεκινήσουν οι εργάτες να παίρνουν το επίδομα χρειάζεται υπογραφή από τον υπουργό Οικονομικών.

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46670

    [09] Ανοίγει η αγορά της κρουαζιέρας

    Τεταρτη, 10 11 2010 18:03

    Υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται το τέλος ανά επιβάτη και τα κίνητρα που παρέχονται στις εταιρείες κρουαζιερόπλοιων που επιθυμούν να επιβιβάζουν και να αποβιβάζουν επιβάτες στα ελληνικά λιμάνια υπέγραψε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Όπως δήλωσε ο κ. Γιάννης Διαμαντίδης, η απόφαση αυτή δίνει κίνητρα στις εταιρείες για να πιάνουν περισσότερα ελληνικά λιμάνια τα κρουαζιερόπλοια, δίνει κίνητρα για να προσλάβουν Έλληνες ναυτικούς, δίνει κίνητρα για να μπορέσει να αναπτυχθεί η χώρα μας και να αναπτυχθούν τα λιμάνια μας.

    Σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό της εισφοράς ορίζεται, ανά επιβάτη και ανά κυκλικό περιηγητικό ταξίδι, στο ποσό των 3,95 ευρώ.

    Αντιθέτως, μειώνεται σε ποσοστό 20%, υπό τη ρητή προϋπόθεση ότι η εταιρία απασχολεί Έλληνες ναυτικούς, σε αριθμό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1% του συνολικού αριθμού των μελών του πληρώματος.

    Τέλος, το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά ποσοστό 7% για κάθε επιπλέον ελληνικό λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο, ρητά εξαιρουμένου του αφετηρίου, κατά τη διάρκεια του ίδιου περιηγητικού πλου, σύμφωνα με το δηλούμενο πρόγραμμα ταξιδιών της εταιρείας.

    Θετικά χαρακτηρίζουν ναυτιλιακοί παράγοντες τα κίνητρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 46681

    [10] Π. Μαντούβαλος: Υπέρ Μιχαλολιάκου και Κικίλια

    Τεταρτη, 10 11 2010 18:50

    Στο πλευρό του Βασίλη Μιχαλολιάκου, που θα διεκδικήσει το Δήμο Πειραιά τη δεύτερη Κυριακή και του Βασίλη Κικίλια στην Περοφέρεια Αττικής, τάχτηκε ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Πειραιάς πόλη Θρύλος» Πέτρος Μαντούβαλος που υποστηρίζεται από το ΛΑΟΣ.

    Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μαντούβαλος:

    «Δυστυχώς οι εκβιασμοί και τα διλήμματα του κ. Παπανδρέου στέρησαν σε εμάς τη δυνατότητα να εισέλθουμε στο δεύτερο γύρο. Θα περίμενε κανείς τώρα να προβούμε σε άμεση και παραδειγματική τιμωρία όσων μας έβλαψαν, εκείνων που μας αδίκησαν. Δεν είναι όμως ώρα επί του παρόντος. Μας αρκεί η λαϊκή δικαίωση. Τώρα προέχει η επισφράγιση της ανοδικής πορείας της παράταξης εντός των κόλπων της οποίας γεννηθήκαμε και εκτραφήκαμε. Γι΄ αυτό με ευθύτητα και ανιδιοτέλεια δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε ανεπιφύλακτα τις επιλογές της ΝΔ κατά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Eγώ και οι συνεργάτες μου συμπαραστασσόμεθα στο πλευρό του Βασίλη Μιχαλολιάκου για τον Πειραιά και του Βασίλη Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής και καλούμε όσους μας ψήφισαν να πράξουν το ίδιο».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επιλογή του κ. Μαντούβαλου, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι: «Έκανε την υπέρβασή του και απέδειξε ότι διαθέτει παραταξιακή συνείδηση. Ευχαριστώ πολύ».

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 46682

    [11] Στους 191 οι νεκροί του ηφαιστείου Μεράπι

    Τεταρτη, 10 11 2010 13:16

    Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων, από την έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι στην Ινδονησία. Νεότερος απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 191 και τον αριθμό των σοβαρά τραυματιών στους 145. ς απολογισμός έκανε λόγο για 151 θύματα. Ηφαιστειολόγοι στην περιοχή, αναφέρουν ότι η δραστηριότητα του Μεράπι είναι αυξημένη αλλά οι εκρήξεις είναι μικρής έντασης. Το Μεράπι άρχισε να «βρυγχάται» στις 26 Οκτωβρίου και λόγω της δραστηριότητας του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους 200.000 άνθρωποι.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - CNN

    Είδηση: 46651

    [12] Δ. Ρέππας: Όχι απολύσεις σε δημόσιο και ΔΕΚΟ

    Τεταρτη, 10 11 2010 19:23

    Kατηγορηματικός ήταν στις δηλώσεις του στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Αθήνα 9,84» και «9», ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, διαψεύδοντας τόσο ότι θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, όσο και μονίμου προσωπικού στις ΔΕΚΟ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Ασφαλώς, δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις, δοθέντος ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται υπό την προστασία του Συντάγματος. Η απασχόληση στο δημόσιο τομέα των μονίμων υπαλλήλων, δεν τίθεται σε κίνδυνο σε καμιά περίπτωση».

    Ακολούθως δήλωσε ότι στις ΔΕΚΟ του υπουργείου δεν θα γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού και συνέχισε λέγοντας: «Ασφαλώς θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι υπηρεσίες του κράτους, όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων και βεβαίως τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι μέτρα τα οποία δεν θα υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική που πρέπει να επιδιώκουμε πάντα για να βγούμε από την ύφεση. Δεν θα πρέπει να περιορίζουν τη ρευστότητα στην αγορά, που είναι αναγκαία για να κινηθεί η οικονομία και δεν θα πρέπει να θίγουν τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες βρίσκονται στα όρια αντοχής, όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητάς τους».

    Αναφερόμενος στο αν υπάρχει το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, σχολίασε ότι: «Καθένας, στο δικό του τομέα, ασφαλώς έχει περιθώριο διαπραγματεύσεων και χειρισμών. Και συνολικά τώρα, όπως το δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημοσίως, το θέμα της αναδιαπραγμάτευσης όρων του μνημονίου, όσον αφορά την επιμήκυνση αποπληρωμής των χρεών που έχουμε είναι θέματα που θα τα χειριστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τον αρμόδιο υπουργό που έχουν τη συνολική εικόνα. Το θέμα είναι να είναι και να αισθάνονται τόσο ισχυροί, ώστε να διαπραγματεύονται από μια θετική θέση απέναντι στους δανειστές. Αυτό αποτελεί έργο όλων μας. Πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε, ώστε να αισθάνεται ισχυρός ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση, για να διαπραγματεύονται με καλύτερους όρους».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 46683

    [13] Πούλησε το μωρό της για να αγοράσει αυτοκίνητο

    Τεταρτη, 10 11 2010 18:07

    Μια γυναίκα από τη Φλόριντα κατηγορείται ότι επιχείρησε να πουλήσει το μωρό της για να αγοράσει αυτοκίνητο, ανακοίνωσε η αστυνομία. Μάλιστα, τη διαμεσολάβηση έκανε η γιαγιά του παιδιού, η οποία αρχικά ζήτησε 75.000 δολάρια αλλά τελικά υποχώρησε στα 30.000, όταν ο επίδοξος αγοραστής της είπε ότι δε μπορούσε να πάρει δάνειο από την τράπεζα, αναφέρει το αστυνομικό τμήμα της Φλόριντα.

    Η 22χρονη μητέρα του μόλις δύο μηνών αγοριού, η Στέφανι Μπίγκμπι Φλέμινγκ, θα λάμβανε ως ποσοστό από την πώληση 9.000 δολάρια.

    «Η Φλέμινγκ σχεδίαζε να αγοράσει καινούργιο αυτοκίνητο με τα χρήματα που θα λάμβανε», είπε η εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος.

    Η μητέρα συνελήφθη χθες, ενώ η γιαγιά, η 45χρονη Πάτι Μπίγκμπι, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα μαζί με τον σύντροφό της, τον 42χρονο Λόρενς Γουόρκς.

    Και στους τρεις απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη πώληση παιδιού, ενώ το αγοράκι βρίσκεται στα χέρια των κοινωνικών υπηρεσιών.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 46679

    [14] Δυο τεράστιες «ενεργειακές φυσαλίδες» στο κέντρο του σύμπαντος

    Τεταρτη, 10 11 2010 17:35

    Κάτι σπουδαίο συμβαίνει στο κέντρο του γαλαξία μας και οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να το αποκρυπτογραφήσουν. Αμερικανοί αστρονόμοι εντόπισαν κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας δύο τεράστιες, άγνωστης προέλευσης, δομές που μοιάζουν με «ενεργειακές φυσαλίδες» και οι οποίες εκπέμπουν πανίσχυρες ακτίνες-γ. Οι «φυσαλίδες» αυτές περιέχουν ασύλληπτη ενέργεια ισοδύναμη με 100.000 εκρήξεις σούπερ-νόβα. Η ανακάλυψη έγινε αρχικά από τον Νταγκ Φινκμπάινερ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν και παρουσιάζεται στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal».

    Οι δύο «φυσαλίδες», που φαίνεται να διαθέτουν καλά προσδιορισμένα εξωτερικά περιγράμματα και καλύπτονται πίσω από μια «ομίχλη» ακτινών γάμα, καταλαμβάνουν μια πελώρια έκταση 50.000 ετών φωτός, 25.000 έτη βόρεια του κέντρου του γαλαξία και άλλα 25.000 έτη νότια από αυτό. Μπορεί να εκπέμφθηκαν από μια έκρηξη σωματιδίων από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, που εκτιμάται ότι βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας, ή να δημιουργούνται από ένα κύμα γεννήσεων και θανάτων άστρων στο γαλαξιακό κέντρο.

    Το φαινόμενο είναι τόσο εκτεταμένο, που, όπως συνειδητοποίησαν οι αστρονόμοι, καλύπτει περισσότερο από το μισό ουρανό της Γης (από τον αστερισμό της Παρθένου έως αυτόν του Γερανού) και μπορεί να έχει ηλικία εκατομμυρίων ετών.

    «Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τη φύση ή την προέλευση τους», δήλωσε ο Φινκμπάινερ, ο οποίος έκανε την ανακάλυψη με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Φέρμι» της NASA, που αποτελεί το πιο ευαίσθητο όργανο που έχει ποτέ εκτοξευθεί στο διάστημα για την ανίχνευση ακτινών-γ, οι οποίες αποτελούν την υψηλότερης ενέργειας μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο σύμπαν. Το τηλεσκόπιο, στο οποίο έχουν συμβάλει επιστήμονες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, από το 2008 «χτενίζει» ολόκληρο τον ουρανό κάθε τρεις ώρες και αναμένεται να κάνει κι άλλες σημαντικές ανακαλύψεις στο μέλλον.

    «Ουάου! Και νομίζαμε ότι ξέραμε πολλά για το δικό μας γαλαξία...», σχολίασε ο αστροφυσικός Ντέηβιντ Σπέργκελ του πανεπιστημίου Πρίνστον, ο οποίος επεσήμανε ότι οι «φυσαλίδες» φαίνεται να είναι μεγάλες όσο ολόκληρος ο γαλαξίας μας και, παρόλα αυτά, δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. «Είναι άλλη μια απόδειξη ότι το σύμπαν είναι γεμάτο εκπλήξεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής αστροφυσικός της NASA, Γιον Μόρσε.

    Μέχρι τώρα τις μυστηριώδεις «φυσαλίδες» έκρυβε η «ομίχλη» που δημιουργείται, όταν σωματίδια που κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός αλληλεπιδρούν με το φως και τα διαστρικά αέρια του γαλαξία μας. Όταν ένα ηλεκτρόνιο, που κινείται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο και το φως, συγκρούεται με ένα φωτόνιο χαμηλής ενέργειας, η σύγκρουση επιβραδύνει ελαφρά το ηλεκτρόνιο και παράλληλα αυξάνει τρομερά την ενέργεια του φωτονίου στο επίπεδο μιας ακτίνας-γ.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Είδηση: 46675

    [15] Βρέθηκε το πρώτο γονίδιο που επηρεάζει πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε

    Τεταρτη, 10 11 2010 17:15

    Υγεια

    Πολλοί άνθρωποι νιώθουν σαν «ζόμπι» αν δεν κοιμηθούν τουλάχιστον οκτώ ώρες -και άλλοι είναι φρέσκοι με πέντε ώρες ύπνου το πολύ. Τώρα, για πρώτη φορά, οι γενετιστές εντόπισαν ένα γονίδιο στο γενικό πληθυσμό, το οποίο φαίνεται να επηρεάζει το γιατί μερικοί πρέπει να κοιμούνται περισσότερο από άλλους. Ο ύπνος, που ως διαδικασία ενδιαφέρει εδώ και χρόνια τους επιστήμονες, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, από το βάρος του σώματος: όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης σωματικής μάζας ενός ανθρώπου, τόσο λιγότερο γενικά κοιμάται.

    Αναζητώντας γενετικές αιτίες για τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων στη διάρκεια του ύπνου, μια ομάδα ευρωπαίων ερευνητών, υπό την Κάρλα Άλενμπραντ του Κέντρου Χρονοβιολογίας του πανεπιστημίου του Μονάχου, παρουσίασαν τη νέα ανακάλυψή τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Ανθρώπινης Γενετικής, στην Ουάσιγκτον.

    Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα DNA 4.260 ατόμων από επτά χώρες, από την Ιταλία έως την Εσθονία, και τα συσχέτισαν με τις συνήθειες ύπνου που ανέφεραν οι εθελοντές. Οι ερευνητές, στη συνέχεια, αναζήτησαν γενετικούς παράγοντες που είναι κοινοί σε εκείνους τους ανθρώπους που κοιμούνται περισσότερο ή λιγότερο.

    Με αυτό τον τρόπο, εντόπισαν ένα γονίδιο, το ABCC9, το οποίο φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν έχουν τη δυνατότητα να κοιμηθούν όση ώρα θέλουν, όσοι διαθέτουν δύο αντίγραφα μιας παραλλαγής αυτού του γονιδίου, κοιμούνται κατά μέσο όρο 6% λιγότερο από όσους έχουν δύο αντίγραφα από μια δεύτερη παραλλαγή του ίδιου γονιδίου ή περίπου 7,5 ώρες έναντι 8 ωρών.

    Το γονίδιο ABCC9 κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη, τη SUR2, που εμπλέκεται στο «κύκλωμα του καλίου», το οποίο διοχετεύει ιόντα καλίου στα κύτταρα. Όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν αυτό το γονίδιο σε μύγες στο εργαστήριο, αυτές κοιμήθηκαν πολύ λιγότερο σε σχέση με τις άλλες που δεν είχαν υποστεί τη γενετική μετάλλαξη.

    Μέχρι στιγμής, έχει βρεθεί και ένα άλλο γονίδιο, το Dec2, που επηρεάζει τη διάρκεια του ύπνου, όμως αυτό έχει εντοπιστεί μόνο σε μερικές οικογένειες και όχι γενικά στον ανθρώπινο πληθυσμό. Το ABCC9 είναι το πρώτο γονίδιο που εμφανίζεται να σχετίζεται στενά με τη διάρκεια του ύπνου σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο σε μερικές ομάδες του πληθυσμού.

    Επειδή η πρωτεΐνη SUR2, που ελέγχεται από το γονίδιο ABCC9, εμπλέκεται επίσης στο διαβήτη και στην καρδιοπάθεια, όπως δήλωσαν οι γερμανοί ερευνητές, η ανακάλυψή τους μπορεί να ενδιαφέρει και όσους επιστήμονες ασχολούνται με αυτές τις παθήσεις και το πώς αλληλοεπηρεάζονται με τη διάρκεια του ύπνου ενός ασθενούς.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46671

    [16] Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων

    Τεταρτη, 10 11 2010 18:03

    Ολοκληρώθηκε από το Πρωτοδικείο της Κέρκυρας, η διπλή καταμέτρηση των ψήφων των συνδυασμών. Ο προϊστάμενος Γραμματείας των Πρωτοδικείου, Βασίλης Νικομάνης, τόνισε ότι δυστυχώς συνεχίζονται τα προβλήματα προσβασιμότητας στους Παξούς και τα Διαπόντια, με αποτέλεσμα να μην έχουν εκδοθεί επισήμως οι σταυροδοσίες.

    Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ακύρων και λευκών που ζήτησε η παράταξη Χαραλάμπους.

    Είδηση: 46678

    [17] Προεκλογικές συγκεντρώσεις

    Τεταρτη, 10 11 2010 18:01

    Ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση οργανώνει ενόψει της δεύτερης Κυριακής των εκλογών, ο υποψήφιος Δήμαρχος Κέρκυρας Αλέκος Αυλωνίτης, αύριο Πέμπτη στις 7.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο.

    Την τελική προεκλογική ομιλία του ενόψει των εκλογών του β΄ γύρου θα πραγματοποιήσει ο υποψήφιος Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής την Παρασκευή στις 8:00 το βράδυ στον Κινηματογράφο «Ορφέας». Την ίδια ημέρα, την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ιόνιο Αρχιπέλαγος», υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηλίας Μπεριάτος, στις 8.00, στο Δημοτικό Θέατρο.

    Είδηση: 46677

    [18] Η ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΣΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ευχαριστεί

    Τεταρτη, 10 11 2010 17:59

    Τους Επτανήσιους που στήριξαν με την ψήφο τους την «Επτανησιακή Αναγέννηση, ευχαριστεί με ανακοίνωσή της η παράταξη, με επικεφαλής τον Γιώργο Καλούδη. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η δράση της κίνησης θα συνεχιστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο με στόχο την διατήρηση της Ιόνια Περιφέρειας, την πολιτική ενότητα, την οικονομική συνεργασία, την αποκέντρωση των υπηρεσιών και τη σύνδεση των νησιών μας. Στην ίδια ανακοίνωση, καλούνται όσοι στήριξαν την Επτανησιακή Αναγέννηση να επιλέξουν κατά βούληση ποιον θα στηρίξουν τη δεύτερη Κυριακή.

    Είδηση: 46676

    [19] Χαραλάμπους - ΚΚΕ κατά φημών

    Τεταρτη, 10 11 2010 17:55

    Με ανακοίνωσή της, η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζει προβοκατόρικες τις φήμες που έχουν διαχυθεί περί συνεργασίας της Λαϊκής Συσπείρωσης με συγκεριμένους συνδυασμούς που πέρασαν στο δεύτερο γύρο. Καλείς μάλιστα τους ψηφοφόρους του κόμματος, να ψηφίσουν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, «Λαϊκή Συσπείρωση», άκυρο ή λευκό.

    Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκε και δήλωση του Μπάμπη Χαραλάμπους.

    Είδηση: 46674

    [20] Μας έπνιξε η σκόνη της Σαχάρα

    Τεταρτη, 10 11 2010 16:41

    Αποπνικτική είναι από νωρίς το πρωί η ατμόσφαιρα στο Βόλο, λόγω των ανέμων νότιας διεύθυνσης, που μετέφεραν αέριες μάζες από τη σκόνη της Σαχάρα, με τη Νομαρχία να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Σύμφωνα με στοιχεία του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η αντινομάρχης περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης Νατάσσα Οικονόμου, μόνο σήμερα Τετάρτη, από τις 6 μέχρι τις 11 το πρωί, σημειώθηκαν έξι υπερβάσεις του ορίου των 50 μg/m3, που θέτει η ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο σταθμός μέτρησης της σκόνης του ΥΠΕΧΩΔΕ, που λειτουργεί με ευθύνη της Νομαρχίας, κατέγραψε τιμές 72, 62, 57, 76, 90, 125 μg/m3, αντίστοιχα. Η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη από την προπερασμένη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου όπου η μεγαλύτερη τιμή ήταν 83, η μικρότερη 51 και ο μέσος όρος 42 μg/m3. Στις 2 του μήνα η μέση τιμή ων αιωρούμενων σωματιδίων ήταν 46 μg/m3, ενώ στις 3 Νοεμβρίου, ο μέσος όρος «εκτοξεύτηκε» στα 59 μg/m3, με τη μεγαλύτερη τιμή 239 μg/m3! Στις 9 το πρωί. Στις 3 Νοεμβρίου ο μ.ο. των pm 10 ήταν 59 μg/m3 (με τη μεγαλύτερη τιμή στα 102 μg/m3), την επόμενη μέρα έφτασε στα 50 μg/m3 (μεγαλύτερη τιμή 102 μg/m3) και στις 5 Νοεμβρίου ο μ.ο. ήταν 66 μg/m3 (με μεγαλύτερη τιμή τα 184 μg/m3, στις 11 τη νύχτα). Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου ο μέσος όρος των pm10 ήταν 70 και η μεγαλύτερη τιμή 130 μg/m3 και την Κυριακή των εκλογών 63 μg/m3 με μέγιστη τιμή τα 136 μg/m3 στις 9 το βράδυ. Η αντινομάρχης τόνισε ότι από τις αρχές του μήνα παρατηρούνται υψηλοί μέσοι όροι της αέριας ρύπανσης και έχουν σημειωθεί τέσσερις υπερβάσεις της μέσης ημερήσιας τιμής. Εκτίμησε δε ότι οι υψηλές υπερβάσεις, τις νυχτερινές ώρες, μπορούν να ερμηνευτούν από το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής. Απέδωσε την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, στις αυξημένες, για την εποχή, θερμοκρασίες, στην άπνοια και στους ανέμους, που ευνοούν τη μεταφορά αέριων μαζών από τη Σαχάρα. Το Νοέμβριο του 2009, είχαν σημειωθεί συνολικά έντεκα (11) υπερβάσεις της μέσης ημερήσιας τιμής, με μικρότερη τα 55 μg/m3 και μεγαλύτερη τα 89 μg/m3.

    Είδηση: 46669

    [21] Ακατάλληλο για πόση το νερό του Στεφανοβικείου

    Τεταρτη, 10 11 2010 16:21

    Διακόπηκε χθες η υδροδότηση του Δημοτικού Διαμερίσματος Στεφανοβικείου λόγω του ότι διαπιστώθηκε υπέρβαση στο χρώμιο. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αντινομάρχης Ε. Ζαχαρόπουλος, κατά τον έλεγχο δειγματοληψίας νερού που λήφθηκε στο Τ.Δ Στεφανοβικείου στο πλαίσιο της υποχρέωσης αυτοελέγχων του δήμου, διαπιστώθηκε υπέρβαση στο χρώμιο, που καθιστά ακατάλληλο το νερό προς οικιακή και ανθρώπινη κατανάλωση. Για το λόγο αυτό διατάχθηκε η διακοπή της χρήσης νερού, μέχρι να γίνουν νέες δειγματοληψίες ώστε να πιστοποιηθεί η καταλληλότητα ή μη των νέων δειγμάτων.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ζαχαρόπουλος τονίζει ότι η « Διεύθυνση Υγείας της ΝΑΜ έδρασε αμέσως, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, ότι η ανθρώπινη υγεία είναι υπεράνω προσώπων και εκλογικών σκοπιμοτήτων και διαδικασιών, ακόμα και εν μέσω της περιόδου αυτής. Η πολιτική ηγεσία της ΝΑΜ δεν εφησυχάζει και δεν αδιαφορεί για την ανθρώπινη υγεία, ακόμη και εν μέσω εκλογών». Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρόπουλο οι δειγματοληψίες έγιναν 22 Οκτωβρίου και τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν από το Δήμο στην διεύθυνση Υγείας μόλις χθες. «Εμείς αμέσως δώσαμε εντολή κι έκλεισε η συγκεκριμένη γεώτρηση». Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα με την παρουσία χρωμίου στο νερό του Στεφανοβικείου δεν είναι νέο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρόπουλο, το χρώμιο που ανιχνεύθηκε είναι ελάχιστα πάνω από το όριο. Ερωτηθείς από την ΕΡΑ Βόλου ο δήμαρχος Κάρλας Θαν. Παπαδήμας ανέφερε ότι δεν θα μοιραστεί στους κατοίκους εμφιαλωμένο νερό, διότι στο δίκτυο θα πέσει νερό από νέα γεώτρηση που έχει ελεγχθεί κι έχει δώσει πολύ καλά αποτελέσματα.

    Είδηση: 46668

    [22] Απομάκρυνση Κενταύρου Χείρωνα από Αγριά

    Τεταρτη, 10 11 2010 16:20

    Πρωτόκολλο κατεδάφισης του αγάλματος του Κενταύρου Χείρωνα που έχει στηθεί εδώ και μερικές εβδομάδες στο Δ.Δ. Αγριάς ετοιμάζει η Πολεοδομία της ΝΑΜ μετά από αυτοψία αλλά και σχετικό έγγραφο της Επιτροπής Πολεοδομικού κι Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού.

    Ειδικότερα έπειτα από καταγγελία του Συλλόγου των Αρχιτεκτόνων αλλά και του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Αγριάς προς την Πολεοδομία της ΝΑΜ όπου τίθονταν το ερώτημα αν η ΕΠΑΕ είχε δώσει την έγκρισή της για την κατασκευή αυτή και την τοποθέτησή της έπειτα από αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ το διερεύνησε και απάντησε αρνητικά. Μάλιστα την απαντητική του επιστολή έστειλε πέραν των δύο συλλόγων και στην Πολεοδομία η οποία προχώρησε σε αυτοψία και τώρα ετοιμάζει πρωτόκολλο κατεδάφισης το οποίο θα επιδοθεί σύντομα κι αν η δημοτική αρχή Αγριάς δεν φροντίσει για την απομάκρυνση του αγάλματος θα επιβάλλει υψηλά πρόστιμα. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Δημ. Βασιλειάδης, «ο δήμος Αγριάς ποτέ δεν εστάλη από το δήμο σχετικό αίτημα για δική μας γνωμοδότηση όπως προβλέπει ο ΓΟΚ 1985, άρθρο 19, ότι για τέτοιου είδους κατασκευές (κιόσκια, αγάλματα, μνημεία κλπ) σε κοινόχρηστους χώρους απαιτείται η έγκριση πρώτα από το Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια από την ΕΠΑΕ».

    Σύνταξη: Ελένη Μανώλη

    Είδηση: 46667

    [23] Ποιοι προηγούνται σε σταυρούς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

    Τεταρτη, 10 11 2010 14:15

    Ανακοινώθηκαν χθες από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου οι σταυροί προτίμησης των περιφερειακών συμβούλων για τα 185 εκλογικά τμήματα επί συνόλου 215 της περιφέρειας Ρόδου. Από την παράταξη του Γιάννη Μαχαιρίδη προηγείται ο Δημήτρης Κρεμαστινός και ακολουθούν οι: Δέσποινα Διακοσταυριανού, Σωτήρης Παμπάκας, Μιχάλης Δρακιού, Ανδριάνα Μπαφίτη, Φίλιππος Λίσγος, Λίτσα Φτακλάκη, Δέσποινα Μουτάφη, Γώργος Πόκκιας.

    Από την παράταξη του Χαράλαμπου Κόκκινου προηγείται ο Γιάννης Γιαννακάκης και ακολουθούν οι Γιώργος Ζωγραφίδης, Μαρία Καραγιάννη, Μιχάλης Μπαριανάκης, Ανδρέας Αγγούριας. Στην περιφέρεια, 31 έδρες καταλαμβάνει η παράταξη Μαχαιρίδη, 13 του Χαράλαμπου Κόκκινου, 4 ο συνδυασμός της Λίλας Καφαντάρη, 2 του Νίκου Συρμαλένιου και 1 ο Νίκος Χρυσόγελος.

    Είδηση: 46662

    [24] Με βήμα σημειωτόν η καταμέτρηση των σταυρών στο Δήμο Ρόδου

    Τεταρτη, 10 11 2010 14:10

    Συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης στις δημοτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Δήμος Ρόδου στα 70 από τα 76 εκλογικά τμήματα της πόλεως στην παράταξη Κουσουρνά προηγούνται οι Γλυνός Μανώλης, Διακοσταματίου Σάββας, Κούκουλας Ανδρέας, Καρίκης Στράτος, Καρατζιάς Δημήτρης, Καμπουρόπουλος Μανώλης, Σαββής Μανώλης Λίτσα Ροδίτη-Κρεμαστινού, Θανάσης Μπαράκας.

    Από την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου προηγούνται μέχρι στιγμής οι: Κώστας Ταρασλιάς, Κώστας Χρυσοχοϊδης, Ηλίας Ζωγραφίδης, Μαριάννα Κολώνα, Θωμάς Σωτρίλης, Δημήτρης Τσοπανάκη, Μαρία Μπόνη. Οι έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο του ενιαίου Δήμου της Ρόδου είναι 49, με την κατανομή στους 4 συνδυασμούς που μετείχαν στις εκλογές να δίνει 29 έδρες στην παράταξη Κουσουρνά, 17 στην παράταξη Χατζημάρκου, 2 στον Τάκη Πότσο και 1 στον Δημήτρη Γάκη.

    Είδηση: 46661

    [25] Συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού στον Γιάννη Μαχαιρίδη

    Τεταρτη, 10 11 2010 14:05

    Με τον Γιάννη Μαχαιρίδη επικοινώνησε τηλεφωνικά χθές ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για τη μεγάλη του επιτυχία στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Ο κ. Παπανδρέου ήταν πλήρως ενημερωμένος για τον αγώνα που έδωσε ο επικεφαλής και οι υποψήφιοι σύμβουλοι της παράταξης «Νότιο Αιγαίο - Αρχιπέλαγος Δημιουργίας»

    και τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τους νέους θεσμούς να υπηρετηθούν από ανθρώπους που πίστεψαν εξ αρχής στη Διοικητική Μεταρρύθμιση, όπως είναι ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης. «Η νίκη σου από την πρώτη κιόλας Κυριακή σημαίνει πολλά» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, διαβεβαιώνοντας τον πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για πλήρη στήριξη στο δύσκολο έργο και αποστολή που αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου.

    Είδηση: 46660

    [26] Σοβαρά προβλήματα από βροχοπτώσεις στα Ιωάννινα

    Τεταρτη, 10 11 2010 12:55

    Δείτε το Video

    Υπερχείλισε την Τρίτη ο ποταμός Καλαμάς στα Ιωάννινα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο. Παράλληλα, πολλά και σοβαρά ήταν τα προβλήματα σε όλο το νομό, καθώς πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπίτια και καταστήματα. Εξάλλου, κατολισθήσεις και καθιζήσεις σημειώθηκαν στο επαρχιακό δίκτυο.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    1 2 3 4 5

    Βαθμολογία: 0.0 (0 Βαθμολογήσεις)

    Κατηγορία: Ελλάδα

    Σχετική είδηση: Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη - Ζημιές από την κακοκαιρία

    Είδηση: 46649

    [27] Πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό ζητά από την Τουρκία η ΕΕ

    Τεταρτη, 10 11 2010 11:51

    Αναγκαία είναι η επιτάχυνση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από βασικούς τομείς λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας, αλλά και η επίτευξη προόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Ικανοποιημένη δηλώνει η Άγκυρα, αλλά σημειώνει πως "ξενίζει" η έκκληση που απευθύνει η ΕΕ στην Τουρκία για υποστήριξη προς την επίλυση του Κυπριακού, αφού, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, "το γεγονός ότι δεν υπάρχει προς το παρόν το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν οφείλεται ούτε στην τουρκοκυπριακή πλευρά, ούτε στην Τουρκία".

    Ειδική αναφορά γίνεται στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά αλλά και των χωρικών υδάτων.

    Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η Κομισιόν ζητά από την Άγκυρα να κάνει συγκεκριμένα βήματα ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνολική λύση του Κυπριακού.

    Υπογραμμίζεται ακόμη ότι επιτεύχθηκε διμερής συμφωνία για την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών στην Τουρκία, η οποία όμως ακόμη δεν εφαρμόζεται.

    Μία ημέρα, εξάλλου, μετά τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο στην ΠΓΔΜ, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ επίτροπος, Στέφαν Φούλε, επισημαίνει τη σπουδαιότητα που έχει για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 46624


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 November 2010 - 17:56:04 UTC