Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία
  • [02] G20: Δέσμευση κατά της «ανταγωνιστικής υποτίμησης» νομισμάτων
  • [03] Αυλαία με έντονες ζυμώσεις
  • [04] Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για την oικονομία
  • [05] Κυκλοφοριακό χάος από την έντονη βροχόπτωση
  • [06] Στις αρχές του 2011 οριστικοποιούνται οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού
  • [07] Εντοπίστηκε το πτώμα του δημοσιογράφου Θόδωρου Σγουρδαίου
  • [08] Έκτακτη έκκληση του ΟΗΕ για αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή
  • [09] Ο ιστότοπος Wikileaks δημιούργησε μία εταιρεία στην Ισλανδία
  • [10] Η σοβαρή ακμή ίσως προκαλεί τάσεις αυτοκτονίας
  • [11] Σε δημοπρασία ο θρυλικός πρώτος χειροποίητος «Apple-1»
  • [12] Η «φυσική του ρουφήγματος» της γάτας
  • [13] Τηλεφωνική γραμμή για τους εργαζομένους από την Επιθεώρηση Εργασίας
  • [14] Υπό εξέταση οι απειλές Ριζάι
  • [15] Εξιχνίαση στυγερής δολοφονίας αλλοδαπού
  • [16] Κάλεσμα Παπατόλια προς τους ψηφοφόρους της Αριστεράς
  • [17] Χωρίς ανατροπές στους συνδυασμούς η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων
  • [18] Εξοργίζει η περαίωση
  • [19] Υπερσυνταγογραφούσαν στο ΙΚΑ Μαγνησίας
  • [20] Έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία
  • [21] Νέα συνάντηση διοίκησης - εργαζομένων στην πρώην ΚΟΝΤΙ
  • [22] Στοπ στο Μνημόνιο
  • [23] Χωρίς μηχανικό ο ΕΟΤ Θεσσαλίας
  • [24] Μία μόνο προσφορά για το καφέ «Αχίλλειο»
  • [25] Το Βελβεντό στο πανευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη
  • [26] Ελπίδες για αποτελεσματικότερο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου

    [01] Κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία

    Παρασκευη, 12 11 2010 14:49

    Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων είναι η επόμενη για την ελληνική οικονομία. Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Eurostat τα στοιχεία για το χρέος και το δημόσιο έλλειμμα για το 2009, που αναμένεται να ξεπερνάει το 15%, ενώ στο 4,5% καταγράφεται η ύφεση στην ελληνική οικονομία για το γ' τρίμηνο. Στην Αθήνα φθάνει και η τρόικα για έλεγχο και διαπραγματεύσεις ενόψει της καταβολής της τρίτης δόσης του δανείου. Βέβαιες θεωρούνται οι περαιτέρω πιέσεις για περιστολή των δαπανών στις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία. Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζουν Eurogroup και EcoFin, ενώ, ενόψει της κατάθεσης την Πέμπτη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, το οικονομικό επιτελείο με συσκέψεις οριστικοποιεί αποφάσεις και στόχους για τα κονδύλια. Την ίδια ώρα, «φωτιά» στις αγορές ομολόγων ρίχνει η ζοφερή κατάσταση στην Ιρλανδία.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Στο 4,5% η ύφεση το γ' τρίμηνο

    Κατά 4,5% συρρικνώθηκε η ελληνική οικονομία το γ' τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    Σε σχέση με το β' τρίμηνο υπάρχει μια περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας κατά μισή μονάδα, με αποτέλεσμα σε μέσα επίπεδα εννεαμήνου να βρισκόμαστε περίπου στο -3,7%.

    Κυβερνητική σύσκεψη υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου, στην οποία θα συμμετέχει σχεδόν το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου.

    Ιδιαίτερα σκληρές αναμένονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα ανακοινωθεί και η αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Εurostat.

    Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί η εκτίναξη του ποσοστού της ανεργίας στη χώρα, ενώ η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, χαρακτηρίζοντας "άκαιρη" κάθε συζήτηση για τον τρόπο που θα εξυγιανθούν οι ΔΕΚΟ.

    Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων προχωρά την ερχόμενη Τρίτη το Ελληνικό Δημόσιο, σε άυλη μορφή, ποσού 300 εκατ. ευρώ, λήξεως 18 Φεβρουαρίου 2011.

    Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση που έκανε το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, με τη συμμετοχή 1.030 επενδυτών και αναλυτών, 71% θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία της Ελλάδας, έναντι 51% αυτή της Ιρλανδίας.

    Την Ιρλανδία ακολουθεί η Πορτογαλία, με ποσοστό 38% να θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία έναντι 36% τον Σεπτέμβριο.

    Αντιδράσεις

    «Πρόκειται για πρωτοφανή, σε ένταση και έκταση, συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας, τη μεγαλύτερη από το 1975. Για τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 2,1%, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους. Για τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, μαζί με τη Ρουμανία, με αρνητικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει το μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Το α' εξάμηνο του 2011 θα είναι πιο δύσκολο από το β' εξάμηνο του 2010. Όσο δεν αναπτύσσονται τα έσοδα, τόσο θα επιβάλλονται μειώσεις και στις δαπάνες, και σκληρά μέτρα τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν ακόμα και απολύσεις. Χρειάζεται επειγόντως γενναία επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Αγώνας δρόμου για τα έσοδα

    Είδηση: 47046

    [02] G20: Δέσμευση κατά της «ανταγωνιστικής υποτίμησης» νομισμάτων

    Παρασκευη, 12 11 2010 11:50

    Να απόσχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους και να ακολουθήσουν μία συναλλαγματική πολιτική υπαγορευμένη από τους κανόνες της αγοράς, δεσμεύθηκαν, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν την Παρασκευή στη Σεούλ, οι ηγέτες των G20. Οι είκοσι ανεπτυγμένες και αναδυόμενες δυνάμεις απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση σε όσες χώρες εφαρμόζουν μη συντονισμένες οικονομικές πολιτικές σημειώνοντας ότι τέτοιες πρακτικές έχουν καταστροφικές συνέπειες για όλους. Ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της συνόδου εμφανίστηκαν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι "όλες οι κύριες οικονομίες συμφώνησαν να διαδραματίσουν το ρόλο τους ώστε να μειωθούν οι ανισορροπίες".

    Συναλλαγματικές πολιτικές υπαγορευμένες από την αγορά

    Το «σχέδιο δράσης της Σεούλ», προβλέπει την κατάρτιση από τους υπ. Οικονομικών ενδεικτικών κανόνων για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών των εμπορικών ισοζυγίων οι οποίοι συνιστούν απειλή αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας.

    Στο ίδιο σχέδιο καλούνται ανεπτυγμένες χώρες και αναδυόμενες δυνάμεις να ακολουθούν συστήματα ισοτιμιών που θα προσδιορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις αγορές .

    Επίσης, οι ηγέτες των G20 δηλώνουν έτοιμοι να εφαρμόσουν νέους τραπεζικούς κανόνες ως προς τα τραπεζικά κεφάλαια και τη ρευστότητα των τραπεζών και επιδιώκουν να τις καταστήσουν περισσότερο ανθεκτικές.

    Οι ρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοσθούν σταδιακά από το 2013 και προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού των ιδίων κεφαλαίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέχρι τον Ιανουάριο 2015.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στη σκιά του «πολέμου των νομισμάτων» η Σύνοδος των G20

    Είδηση: 47014

    [03] Αυλαία με έντονες ζυμώσεις

    Παρασκευη, 12 11 2010 15:06

    Σελίδα 1 από 2

    Δείτε τα video

    Πέφτει απόψε η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε 11 Περιφέρειες και 221 δήμους. Την Κυριακή ψηφίζουμε στα ίδια εκλογικά τμήματα, που πήγαμε και για τον πρώτο γύρο, αλλά αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να βάλουμε σταυρό προτίμησης. Τα κομματικά και τα επιτελεία των υποψηφίων, δίνουν τη μάχη των τελευταίων εντυπώσεων με έμφαση στην αύξηση της συμμετοχής και στην προσέλκυση ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο είχαν προτιμήσει υποψήφιους που αποκλείστηκαν.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Στο πλευρό των υποψηφίων έχουν στρατευθεί κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. «Στηρίζουμε τα πρόσωπα που θα πάνε μπροστά τις τοπικές κοινωνίες», τονίζει η κυβέρνηση.

    Κάλεσμα στους πολίτες να μη μείνουν αμέτοχοι στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών απηύθυνε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Οι προοδευτικοί πολίτες, πρόσθεσε, δεν θα μείνουν αμέτοχοι, γιατί ξέρουν ότι οι μεγάλες αλλαγές και ανατροπές, δεν γίνονται από αυτούς που απέχουν, αλλά από αυτούς που δηλώνουν παρών.

    «Την Κυριακή καλούνται οι περιφέρειες της χώρας μας να χειραφετηθούν διοικητικά και αναπτυξιακά και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη», δήλωσε από τον Έβρο όπου βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «σε κάθε περιοχή - αλλά ιδίως γι αυτή την περιοχή - έχουμε ένα σημαντικό υποψήφιο με τεράστια εμπειρία, τον Άρη Γιαννακίδη που μπορεί να αναλάβει την ευθύνη αυτής της υπόθεσης. Είναι ένας δοκιμασμένος και επιτυχημένος Νομάρχης και πιστεύω ότι θα τιμηθεί από τον Θρακιώτικο λαό και τον λαό της Καβάλας και της Δράμας κι έτσι θα δώσει υπόσταση σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης».

    Τη στήριξή του στον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Πελοποννήσου Super TV.

    Στη Ν.Δ. επιμένουν πολιτικά και αντιμνημονιακά. Σήμερα, ο πρόεδρος της ΝΔ περιόδευσε στο Περιστέρι. Ο κ. Σαμαράς περπάτησε, υπό βροχή, στο εμπορικό κέντρο του δήμου Περιστερίου και είχε την ευκαιρία να συζητήσει για την κρίση με αρκετούς από τους καταστηματάρχες. Άκουσε παράπονα για την πτώση του τζίρου στην αγορά και για τον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε αρκετά μαγαζιά. Επίσης, μίλησε και με νέους σε καφετέριες της περιοχής, ενώ μαζί του ήταν βουλευτές και υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες.

    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την περιοδεία του στην Πελοπόννησο συναντήθηκε με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Δημήτρη Δράκο. Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Δράκου, λέγοντας ότι «η πολιτική του είναι πέρα και πάνω από κόμματα. Απευθύνεται στο σύνολο των συμπατριωτών μας, οι οποίοι έχοντας ξεπεράσει τις κομματικές τους δεσμεύσεις βλέπουν το ήθος του, τη διαδρομή του, το πρόγραμμά του, το σχέδιό του, το όνειρό του και κυρίως, την πίστη και την αγωνιστικότητά του».

    Για άκυρο ή λευκό προτρέπει το ΚΚΕ, διαμηνύοντας ότι ο λαϊκός απεγκλωβισμός από τα κόμματα των μονοπωλίων πρέπει να συνεχιστεί και να γίνει πιο ορμητικός. «Και το ΚΚΕ και τα λαϊκά συμφέροντα τα χωρίζει άβυσσος από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ που είναι συνυπεύθυνοι και συνένοχοι για τα εγκλήματα σε βάρος του λαού. Καμία ψήφος στους υποψηφίους τους και στην αντιλαϊκή πολιτική τους», επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του.

    Ο ΛΑΟΣ συντάσσεται με τη ΝΔ - εκτός της περιφέρειας Αττικής. Συγκεκριμένα, ο ΛΑΟΣ στην Αθήνα στηρίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ για την περιφέρεια με δηλώσεις του ο κ. Καρατζαφέρης έχει αφήσει να φανεί ότι στηρίζει τον Γιάννη Σγουρό για περιφερειάρχη. Στη Θεσσαλονίκη στηρίζει Κώστα Γκιουλέκα, ενώ ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Κυριάκος Βελόπουλος έχει εκφράσει την υποστήριξη του στον κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στον Πειραιά, ο Γ. Καρατζαφέρης έχει αφήσει καθαρά να εννοηθεί ότι στηρίζει τον Βασίλη Μιχαλολιάκο.

    Ψήφο κατά συνείδηση συστήνει ο Συνασπισμός. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι η στάση του κόμματος σε ότι αφορά τις επαναληπτικές εκλογές εδώ και είκοσι χρόνια δεν έχει αλλάξει, προσθέτοντας ότι «δεν θεωρούμε τους ψηφοφόρους μας αγέλη για να κάνουμε τον τσοπάνη και να την κατευθύνουμε στον β' γύρο των εκλογών».

    Για ανάληψη και επιμερισμό ευθυνών, χωρίς αντιπαλότητες για κάνει λόγο το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος, σχολιάζοντας την εικόνα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο τονίζοντας: «Όλοι όσοι επιχείρησαν και επιχειρούν να αλώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ας κατανοήσουν επιτέλους ότι η συνεργασία απαιτεί αμοιβαία κατανόηση και αλληλεγγύη. Τα χωριστά ψηφοδέλτια ούτε αποτελούν απόδειξη ιδεολογικής καθαρότητας, ούτε γκρεμίζουν το κατεστημένο του δικομματισμού, είναι σκέτοι μονόδρομοι πολιτικής αυτοκαταστροφής».

    Υπέρ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ τάσσεται εμμέσως η Δημοκρατική Αριστερά. Χθες, ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο υπογράμμισε ότι έχουν στηθεί ακροδεξιοί μηχανισμοί προκειμένου να εμποδίσουν το ενδεχόμενο να εκλεγούν δήμαρχοι, εκφράζοντας την ανάγκη να ηττηθούν αυτοί οι μηχανισμοί. Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες και σε αυτές η «Δημοκρατική Αριστερά» θα κατέλθει αυτόνομα.

    Είδηση: 47056

    [04] Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για την oικονομία

    Παρασκευη, 12 11 2010 17:36

    Ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στη Βουλή, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού και της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στο Παρίσι, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κατά την παραμονή του στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην γαλλική πρωτεύουσα πραγματοποιείται λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του G 20 στη Σεούλ και εν μέσω σημαντικών εξελίξεων στην Ευρώπη.

    Στην αυριανή σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία

    Είδηση: 47067

    [05] Κυκλοφοριακό χάος από την έντονη βροχόπτωση

    Παρασκευη, 12 11 2010 13:20

    Κυκλοφοριακά προβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση στην Αθήνα. Σε κεντρικούς άξονες της πόλης προκλήθηκε κυκλοφοριακό έμφραγμα εξαιτίας και των φωτεινών σηματοδοτών που έχουν βγεί εκτός λειτουργίας. Αρκετοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με ιδιαίτερες δυσκολίες. Εβδομήντα κλήσεις για άντληση υδάτων δέχθηκε από το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή της Αττικής. Η περιοχή που επλήγη περισσότερο από τη δυνατή νεροποντή ήταν η βορειοανατολική Αττική και ιδιαίτερα ο Γέρακας, η Παλλήνη, η Ανθούσα, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι και η Κηφισιά. Κλήσεις για άντληση υδάτων δέχθηκε το κέντρο της Πυροσβεστικής και από τη Βούλα και τη Γλυφάδα. Για αρκετή ώρα, διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Λαυρίου στα Γλυκά Νερά, λόγω του ότι βούλωσαν τα φρεάτια και πλημμύρισε ο δρόμος, καθώς και στην οδό Αγίου Χριστοφόρου στο Πικέρμι από υπερχείλιση του ρέματος της περιοχής και στην οδό Καλισίων στην Πεντέλη από κλαριά, πέτρες και άλλα αντικείμενα που «κατέβασαν» τα νερά από το βουνό που έχει καεί.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Στην Αττική, βροχερός θα είναι ο καιρός κατά τόπους, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ και ανατολικά τοπικά 6. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 22 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη, επικρατούν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, ενώ ο υδράργυρος θα φτάσει στους 22 βαθμούς.

    Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και νότια. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Στα βόρεια θα φτάσει στους 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 24 και στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 27.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΜΥ

    Είδηση: 47039

    [06] Στις αρχές του 2011 οριστικοποιούνται οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού

    Παρασκευη, 12 11 2010 15:37

    Στο τέλος του επόμενου μήνα ολοκληρώνεται το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, που προβλέπει και νέους περιφερειακούς άξονες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Πρόκειται για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και του άξονα Ελευσίνας-Θήβας. Οι οριστικές επεκτάσεις της Αττικής Οδού θα προκύψουν μετά από τη δημόσια διαβούλευση του ρυθμιστικού σχεδίου, όμως έχει ήδη αποφασιστεί να περιοριστούν έως και 50% σε σχέση με ό,τι είχε παρουσιαστεί πριν από ένα χρόνο.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 47049

    [07] Εντοπίστηκε το πτώμα του δημοσιογράφου Θόδωρου Σγουρδαίου

    Παρασκευη, 12 11 2010 17:39

    Στη θαλάσσια περιοχή Σκάλωμα Μετοχίου του Δήμου Τροιζήνας, εντοπίστηκε νεκρός ο 80χρονος αθλητικός συντάκτης Θόδωρος Σγουρδαίος που αγνοείτο από την περασμένη Παρασκευή. Σήμερα, οι οικείοι του έκαναν την αναγνώριση στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία όπου είχε μεταφερθεί η σορός του. Το σκάφος του είχε εντοπιστεί αναποδογυρισμένο έξω από τη Μήλο, στην περιοχή της Φαλκονέρας και γίνονταν έρευνες από το Λιμενικό για τον εντοπισμό του. Ο άτυχος 80χρονος είχε ξεκινήσει από τη Σέριφο, με το σκάφος του, προκειμένου να μεταβεί στο Καλαμάκι την προηγούμενη Δευτέρα, αλλά τα ίχνη του χάθηκαν.

    Ο 80χρονος Σγουρδαίος ήταν μία ξεχωριστή προσωπικότητα που σφράγισε με την δημοσιογραφική του διαδρομή ολόκληρη εποχή στο χώρο της αθλητικής -και όχι μόνο- δημοσιογραφίας.

    Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο «ΒΗΜΑ», διευθυντής της αθλητικής εφημερίδας «ΟΜΑΔΑ», προϊστάμενος των αθλητικών τμημάτων των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ», «Η ΠΡΩΤΗ» και «ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ».

    Ξεχώριζε για την σοβαρότητα, τον απλό χαρακτήρα του και τα θαυμάσια δημοσιογραφικά του κείμενα. Και βέβαια για την μεγάλη του αγάπη για τη θάλασσα και το ψάρεμα, που τελικά του κόστισαν την ίδια του τη ζωή.

    Ο Θόδωρος Σγουρδαίος διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΑΤ και διατηρούσε πάντα σχέσεις, τόσο με τον Σύνδεσμο, όσο και με την ΕΣΗΕΑ, επί πολλά χρόνια και μετά την συνταξιοδότησή του.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια του διακεκριμένου αθλητικού δημοσιογράφου και τα πιο θερμά του συλλυπητήρια προς τους οικείους του. Αποφάσισε να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. να παρακολουθήσει τη νεκρώσιμη ακολουθία και να δώσει σε ένα από τα έπαθλα των ετησίων Αθλητικών Βραβείων ΠΣΑΤ το όνομα του.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 47069

    [08] Έκτακτη έκκληση του ΟΗΕ για αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή

    Παρασκευη, 12 11 2010 17:04

    Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση σήμερα για έκτακτη βοήθεια ύψους 163,8 εκατομμυρίων δολαρίων (120 εκατομμύρια ευρώ) για να καταφέρει να αντιμετωπίσει την επιδημία χολέρας που έχει ξεσπάσει στην Αϊτή και η οποία έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο 800 ανθρώπων.

    "Έχουμε απόλυτη ανάγκη αυτά τα χρήματα το συντομότερο δυνατόν για να αποφύγουμε να μας ξεπεράσει αυτή η επιδημία" που ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) Ελίζαμπεθ Μπιρς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας της Αϊτής, 497 θάνατοι σημειώθηκαν στο διαμέρισμα Αρτιμπονίτ, στο βόρειο τμήμα της χώρας απ' όπου ξεκίνησε η επιδημία.

    Όμως η κατάσταση στο Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής στην οποία μένουν 1 εκατομμύριο κάτοικοι σε επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, είναι πιθανόν πιο ανησυχητική, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς.

    Από τα δέκα διαμερίσματα της Αϊτής τα πέντε έχουν επηρεαστεί άμεσα από την επιδημία, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον οργανισμό περίπου "200.000 άνθρωποι αναμένεται να παρουσιάσουν συμπτώματα χολέρας, από ελαφρά διάρροια ως σοβαρή αφυδάτωση".

    Ο ΟΗΕ προβλέπει πως "τα κρούσματα (χολέρας) θα εμφανιστούν στο πλαίσιο μιας ξαφνικής εξάπλωσης της επιδημίας σε διάφορες περιοχές της χώρας".

    Ενόψει αυτής της αναμενόμενης εξάπλωσης της επιδημίας σε όλη τη χώρα ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η κινητοποίηση θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες.

    "Εχει γίνει αξιοσημείωτη προσπάθεια, όμως η ίδια η ποσότητα των υλικών που πρέπει να διανεμηθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες απαιτεί μεγαλύτερη υποστήριξη προς την κυβέρνηση (της Αϊτής) από την πλευρά των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των δωρητών", εξηγεί ο ΟΗΕ.

    AΠΕ

    Είδηση: 47066

    [09] Ο ιστότοπος Wikileaks δημιούργησε μία εταιρεία στην Ισλανδία

    Παρασκευη, 12 11 2010 18:43

    Ο ιστότοπος Wikileaks δημιούργησε στην Ισλανδία μία εταιρεία με την ονομασία Sunshine Press Productions, την πρώτη γνωστή νομική οντότητά του, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου.

    "Θέλουμε το Wikileaks να έχει παγκόσμια παρουσία και το να έχουμε μία εταιρεία στην Ισλανδία αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρίστιν Χράφνσον, ένας από τους βοηθούς του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του ιστότοπου.

    "Εγγράψαμε την Sunshine Press Productions ως εταιρεία στην Ισλανδία , όμως δεν έχουμε γραφεία ή δραστηριότητες προς το παρόν", διευκρίνισε ο Χράνφσον. "Δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει αν θα την χρησιμοποιήσουμε για τη συγκέντρωση πόρων ή για να μαζεύουμε πληροφορίες".

    Μέχρι στιγμής ο ιστότοπος Wikileaks λειτουργούσε χάρη σε σέρβερ που βρίσκονταν κυρίως στη Σουηδία.

    AΠΕ

    Είδηση: 47071

    [10] Η σοβαρή ακμή ίσως προκαλεί τάσεις αυτοκτονίας

    Παρασκευη, 12 11 2010 15:30

    Υγεια

    Οι νέοι που έχουν έντονα σημάδια ακμής στο πρόσωπο θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά, καθώς φαίνεται να εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που επίσης εκτιμά ότι υπάρχει περίπτωση (αλλ' όχι βεβαιότητα) ο κίνδυνος, σε μερικές περιπτώσεις, να γίνεται χειρότερος από τα ίδια τα φάρμακα κατά της ακμής.

    Η δερματική πάθηση ταλαιπωρεί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, οκτώ στους δέκα εφήβους. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις παραμορφώνουν το πρόσωπο και δημιουργούν πολύ έντονα αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό τους στους άτυχους νέους.

    Οι ερευνητές του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου Καρολίνσκα, υπό τον Άντερς Σάντστρομ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέφεραν ότι φάρμακα όπως το Roaccutane (isotretinoin) που χορηγούνται για την ακμή, μειώνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας σε μερικούς νέους, καθώς βελτιώνουν την εμφάνισή τους, όμως σε μερικούς ευαίσθητους νέους μπορεί να φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, ενισχύοντας την αυτοκτονική συμπεριφορά.

    Οι σουηδοί επιστήμονες, μελετώντας περίπου 5.800 περιστατικά, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας αυξάνεται ένα έως τρία χρόνια πριν αρχίσει η χορήγηση ενός τέτοιου φαρμάκου, πράγμα που δείχνει ότι η ίδια η ακμή αυξάνει τον κίνδυνο. Οι ενδείξεις, όμως, δεν είναι εξίσου ξεκάθαρες αναφορικά με τον ρόλο που παίζει ένα φάρμακο όπως η isotretinoin, καθώς ο υψηλότερος κίνδυνος καταγράφηκε περίπου έξι μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας με το φάρμακο.

    «Μερικοί ασθενείς, πιθανώς ευαίσθητοι στο φάρμακο, που έκαναν την πρώτη τους απόπειρα αυτοκτονίας σε στενή σχέση με την θεραπεία, ίσως το έκαναν λόγω έκθεσής τους στο φάρμακο», σύμφωνα με τους ερευνητές. Πρόσθεσαν ότι, από την άλλη, μπορεί μερικοί «ασθενείς που δεν είδαν βελτίωση από την θεραπεία, να απελπίστηκαν από την προοπτική να συνεχίσουν να ζουν με μια τόσο παραμορφωτική για το πρόσωπό τους ακμή».

    Όπως είπαν, αν όντως το φάρμακο το ίδιο σχετίζεται με την επιδείνωση μιας αυτοκτονικής διάθεσης, τότε νέες έρευνες στο μέλλον θα πρέπει να εντοπίσουν ποιοι νέοι είναι πιο ευαίσθητοι και ευάλωτοι σε αυτό. Όπως αναφέρουν, μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο όχι εκείνοι που ήδη έκαναν μια απόπειρα, καθώς απόπειρες αυτοκτονίας μπορεί να συμβούν αρκετό καιρό, μέχρι κι ένα χρόνο, μετά τη διακοπή της θεραπείας με το φάρμακο.

    Η νέα έρευνα αναμένεται να αναζωπυρώσει τη διαμάχη κατά πόσο πράγματι τα φάρμακα κατά της ακμής, όπως το Accutane της Roche (που εμφανίστηκε το 1982 και έχει, έκτοτε, επικριθεί για διάφορες πιθανές παρενέργειες, κάτι που η παραγωγός ελβετική εταιρία αρνείται), μπορούν να επιδεινώσουν τις αυτοκτονικές σκέψεις στους νέους.

    Σύμφωνα με τη λέκτορα του Τμήματος Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου του Μπαθ, Σάρα Μπέιλι, η νέα σουηδική μελέτη ενισχύει μεν την άποψη ότι η ίδια η ακμή μπορεί να έχει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις σε ένα νέο, προκαλώντας ένα μικρό κίνδυνο αυτοκτονίας σε μερικές επιπτώσεις, όμως, από την άλλη, δεν επιλύει το επίμαχο ζήτημα του τυχόν αυξημένου κινδύνου από την χρήση isotretinoin, ουσία που περιέχεται πια και σε άλλα σχετικά φάρμακα, που κυκλοφορούν στην αγορά από τις εταιρίες Mylan, Ranbaxy, Teva κ.α.

    Μια καναδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ψυχιατρικό περιοδικό "Journal of Clinical Psychiatry" το 2008, βρήκε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Από την άλλη, μια φετινή νορβηγική μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων διπλασιάζονται ή και τριπλασιάζονται ούτως ή άλλως στους νέους με την πιο σοβαρή ακμή, δείχνοντας έτσι ότι το φάρμακο μάλλον δεν έχει σχέση.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 47061

    [11] Σε δημοπρασία ο θρυλικός πρώτος χειροποίητος «Apple-1»

    Παρασκευη, 12 11 2010 17:34

    Ο θρυλικός υπολογιστής Apple-1, τον οποίο οι νεαροί, τότε, φίλοι Στιβ Τζομπς και Στιβ Βόζνιακ κατασκεύασαν με τα χέρια τους στο γκαράζ των γονιών του πρώτου, ένα επίτευγμα που σηματοδότησε τη γέννηση του σημερινού κολοσσού της Apple, πρόκειται να «βγει στο σφυρί», σε δημοπρασία των Κρίστις, σε λίγες μέρες. Οι εκτιμητές υπολογίζουν την αξία του στα 240.000 ευρώ.

    Ο Apple-1, που διέθετε τον επεξεργαστή MOS 6502 1 MHz και μονόχρωμη οθόνη 280Χ192, αλλά όχι πληκτρολόγιο, σχεδιάστηκε το 1976 και σταμάτησε να παράγεται το Σεπτέμβριο του 1977. Τελικά κατασκευάστηκαν μόνο 200 κομμάτια, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι επιβιώνουν γύρω στα 50.

    Κάθε υπολογιστής πουλήθηκε τότε αντί 666,66 δολαρίων (η τιμή έκρυβε ασφαλώς κάποιο μαύρο χιούμορ), αλλά, σήμερα, η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα ύψη, λόγω της συλλεκτικής και συναισθηματικής αξίας του για πολλούς φίλους των υπολογιστών.

    Το μηχάνημα, που θα δημοπρατηθεί στις 23 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Κρίστις, βρίσκεται στην αρχική συσκευασία του, πάνω στην οποία υπάρχει τυπωμένη ακόμα η διεύθυνση του ιστορικού γκαράζ -για την περίπτωση επιστροφής από τον πελάτη.

    Στη συσκευασία περιέχονται επίσης τα συνοδευτικά εγχειρίδια, ένα γράμμα δια χειρός -του δισεκατομμυριούχου σήμερα- Στιβ Τζομπς και ένα τιμολόγιο με ημερομηνία 12/7/76 (ηρωικές εποχές για την πληροφορική, εκείνες).

    Ο Apple-1 διέθετε την ασύλληπτα μικρή, για τα σημερινά δεδομένα, μνήμη των 4 Κ (που μπορούσε να επεκταθεί στα 8Κ), δηλαδή 524.000 φορές μικρότερη από ένα σημερινό τυπικό υπολογιστή της Apple. Ούτε το ένα χιλιοστό ενός σημερινού τραγουδιού δε θα μπορούσε να αποθηκεύσει ο χρήστης σε εκείνη την μνήμη. Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που θα γίνει η δημοπρασία ενός τέτοιου μηχανήματος και τα μουσεία τεχνολογίας, αλλά και πολλοί συλλέκτες, αναμένεται να δείξουν ζωηρό ενδιαφέρον.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47068

    [12] Η «φυσική του ρουφήγματος» της γάτας

    Παρασκευη, 12 11 2010 16:49

    Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκαλύψουν τον πολύπλοκο φυσικό μηχανισμό που κρύβεται πίσω από την ικανότητα της γάτας να ρουφάει με τόση μαεστρία με τη γλώσσα της το γάλα ή το νερό, χωρίς να λερώνεται ή να μουσκεύεται. Το φαινόμενο αυτό πάντα γοήτευε τους ανθρώπους, ειδικούς και μη, αλλά παρέμενε μυστηριώδες ως τώρα, γιατί τα γυμνά μάτια μας δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τι ακριβώς κάνει μια γάτα με ένα υγρό. Η νέα ανακάλυψη όμως ρίχνει φως στη «φυσική του ρουφήγματος» της γάτας.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ, Πρίνστον και Βιρτζίνια των ΗΠΑ, υπό τον βιοφυσικό Ρόμαν Στόκερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», χρησιμοποίησαν βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας και διαπίστωσαν ότι η γάτα, χωρίς να το κάνει συνειδητά φυσικά, καθώς ρουφάει ένα υγρό, δημιουργεί μια ισορροπία ανάμεσα στη βαρύτητα και στην αδράνεια, με συνέπεια να δημιουργεί ένα είδος αντίστροφου «καταρράκτη», που ανυψώνει σε συνεχή ροή το υγρό προς το στόμα της, μόλις αυτή χώσει τη γλώσσα της μέσα σε ένα μπολ.

    Όπως αποκαλύπτεται τώρα, αντίθετα με το σκύλο που χρησιμοποιεί τη λυγισμένη γλώσσα του ως «σπάτουλα» και καταφέρνει να μουσκεύει συνεχώς το σαγόνι του (ή να χύνει τα υγρά στο πάτωμα...), η γλώσσα της γάτας δεν βουτάει βαθιά μέσα στο υγρό σχηματίζοντας καμπύλη, για να δημιουργήσει ένα είδος «κουτάλας», αλλά αντίθετα ανεβοκατεβαίνει αστραπιαία πάνω-κάτω, ακουμπώντας μόνο την επιφάνεια του υγρού.

    Πετυχαίνει έτσι να δημιουργήσει μια σχεδόν κάθετη στήλη υγρού ανάμεσα στην άκρη της γλώσσας της και στην υγρή επιφάνεια, με αποτέλεσμα το υγρό να ανυψώνεται ακριβώς προς το στόμα της και το σαγόνι της να μένει στεγνό.

    Η στήλη του υγρού δημιουργείται από την ταυτόχρονη επίδραση των δύο δυνάμεων της φύσης, της βαρύτητας που ωθεί το υγρό προς το μπολ, και της αδράνειας που ωθεί το υγρό προς τη γλώσσα και το στόμα της. Η γάτα γνωρίζει ενστικτωδώς πόσο γρήγορα πρέπει να κινεί τη γλώσσα της πάνω-κάτω στο υγρό, ώστε να ισορροπεί τις δύο αυτές δυνάμεις, και πότε ακριβώς πρέπει να κλείσει το στόμα της για να ρουφήξει το υγρό που ανεβαίνει. Αν το κλείσει ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πιο αργά, τότε η βαρύτητα θα υπερισχύσει και η στήλη υγρού θα σπάσει, με συνέπεια το υγρό να ξαναπέσει στο μπολ.

    Οι γάτες κάνουν τέσσερα ρουφήγματα ανά δευτερόλεπτο κατά μέσο όρο και κάθε ρούφηγμα ανεβάζει στο στόμα τους περίπου ένα χιλιοστόλιτρο υγρού, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Οι γάτες είναι εξυπνότερες από ό,τι πολλοί άνθρωποι νομίζουν, τουλάχιστον όσον αφορά την υδροδυναμική», δήλωσε ο ερευνητής Τζέφρι Αρίστοφ του πανεπιστημίου Πρίνστον.

    Η ανακάλυψη, πέρα από τη σημασία της για τη βιολογία, μπορεί να έχει αντίκτυπο στη ρομποτική κίνηση των υγρών. Ήδη οι ερευνητές έφτιαξαν ένα μηχανικό μοντέλο γλώσσας, που ανεβοκατεβαίνει σε ένα μπολ και μιμείται το ρούφηγμα της γάτας.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

    Είδηση: 47065

    [13] Τηλεφωνική γραμμή για τους εργαζομένους από την Επιθεώρηση Εργασίας

    Παρασκευη, 12 11 2010 16:15

    Τηλεφωνική γραμμή παροχής πληροφοριών και υποστήριξης σε εργαζομένους και εργοδότες, σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, δημιουργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων θα γίνεται παράλληλα με την υποδοχή και καταγραφή καταγγελιών και δρομολόγησή τους στις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες. Ενημέρωση θα παρέχεται και σχετικά με θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας. Τόσο τα ερωτήματα όσο και οι καταγγελίες θα μπορούν να κατατίθενται επώνυμα ή και ανώνυμα και θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά στο σύστημα.

    Μέχρι τώρα οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να ενημερωθούν για τα θέματα αυτά από τους Επιθεωρητές του Σώματος που υπηρετούν στα 102 Τμήματα Κοινωνικής Επιθεώρησης (ΤΚΕ) και 52 Τμήματα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης (ΤΤΥΕ) που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.

    Με την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης η διαδικασία απλουστεύεται ενώ η παροχή των πληροφοριών και των απαντήσεων σε ερωτήματα θα γίνεται σε δύο επίπεδα:

    Στο πρώτο επίπεδο οι ερωτήσεις θα είναι πιο απλές και γενικές. Η απάντησή τους δεν θα απαιτεί ουσιαστική εξειδίκευση και γνώση του ιδιαίτερου περιβάλλοντος του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης που υποβάλλει το ερώτημα.

    Στο δεύτερο επίπεδο θα παραπέμπονται ερωτήματα που αφορούν σε συγκεκριμένες συνθήκες και χαρακτηριστικά της επιχείρησης και της δραστηριότητάς της ή του εργαζόμενου και της εργασίας του. Τα ερωτήματα αυτά κατά βάση θα έχουν περάσει από το πρώτο επίπεδο χωρίς επιτυχή αντιμετώπιση και θα έχουν κλιμακωτή εξέταση από περισσότερο εξειδικευμένα στελέχη (επιθεωρητές).

    Το help desk, θα ενεργοποιηθεί στη γραμμή 15512, η οποία χρησιμοποιείται ήδη για την υποβολή καταγγελιών -επώνυμων ή ανώνυμων- σχετικά με παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και της αδήλωτης εργασίας. Η ανταπόκριση του κοινού στην γραμμή καταγγελιών δεν ήταν η αναμενόμενη.

    Τη στιγμή που το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, στα στοιχεία δράσης εννεαμήνου και γ' τριμήνου 2010, πιστοποιεί 2.924 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, το τηλεφωνικό κέντρο 15512 δεν δεχόταν περισσότερες από τέσσερις καταγγελίες την ημέρα και οι περισσότερες δεν αφορούσαν καταγγελίες παραβάσεων. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε η μετατροπή και η αναβάθμιση του συστήματος.

    Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση μέσα από το υποέργο "Υλοποίηση σύγχρονου κεντρικοποιημένου συστήματος παροχής υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε - Call Center".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 47063

    [14] Υπό εξέταση οι απειλές Ριζάι

    Παρασκευη, 12 11 2010 15:55

    Με αναφορά του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, γνωστοποίησε τις απειλές του Αλκέτ Ριζάι προς το πρόσωπό του ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Γιάννης Αγγελής. Παράλληλα, ενημερώθηκε και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία θα εξετάσει αν το περιστατικό χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

    Συγκεκριμένα, ο Ριζάι -που καταδικάστηκε σε 25 ετή κατά συγχώνευση, κάθειρξη για την υπόθεση της απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού- όταν άκουσε την απόφαση ενοχής του και κυρίως της συντρόφου του, είπε στον κ. Αγγελή, πετώντας του ένα χαρτομάντιλο: «Εσύ θα τα πεις με τη "Σέχτα Επαναστατών". Θα δεις».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ένοχος ο Ριζάι για την απόδραση με το ελικόπτερο/ Απείλησε τον Εισαγγελέα

    Είδηση: 47062

    [15] Εξιχνίαση στυγερής δολοφονίας αλλοδαπού

    Παρασκευη, 12 11 2010 15:46

    Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Zωής, η άγρια δολοφονία του 40χρονου Αιγύπτιου ηλεκτρολόγου, το πτώμα του οποίου είχε βρεθεί τεμαχισμένο, στις 11 Μαΐου 2010, στην οδό Σαπφούς 44, στην Καλλιθέα. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, δράστες είναι δύο Παλαιστίνιοι 30 ετών, ένας Αλγερινός 35 ετών κι ένας Ιρακινός 25 ετών.

    Από την προανάκριση προέκυψε ότι την ανθρωποκτονία σχεδίασε ο Αλγερινός επειδή το θύμα είχε πάρει εργολαβία για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε μια οικοδομή, την οποία ήθελε να αναλάβει ο δράστης.

    Για να τον εκδικηθεί επειδή του πήρε τη δουλειά, ο 35χρονος έπεισε έναν από τους δύο Παλαιστίνιους, που ήταν φίλος του θύματος να κανονίσει να συναντηθούν στο σπίτι του.

    Πράγματι η συνάντηση έγινε στο διαμέρισμα του Παλαιστίνιου, στην οδό Σκρα 82 στην Καλλιθέα, όπου τον σκότωσαν και στη συνέχεια για να εξαφανίσουν το πτώμα το τεμάχισαν στην μπανιέρα του διαμερίσματος, έβαλαν τα ανθρώπινα μέλη σε ένα σακ βουαγιάζ και το εγκατέλειψαν δίπλα σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Σαπφούς.

    Οι τρεις από τους δράστες συνελήφθησαν και ομολόγησαν με κάθε λεπτομέρεια την πράξη τους, ενώ αναζητείται ο Ιρακινός, ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό μετά τη δολοφονία.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 47054

    [16] Κάλεσμα Παπατόλια προς τους ψηφοφόρους της Αριστεράς

    Παρασκευη, 12 11 2010 16:34

    Μήνυμα-πρόκληση προς τους Θεσσαλούς ψηφοφόρους και ιδιαίτερα προς αυτούς της Αριστεράς απηύθυνε σήμερα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Απόστολος Παπατόλιας, επισημαίνοντας πως η ευθύνη για μια κοινωνικά δίκαιη Θεσσαλία είναι στα χέρια τους. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για μια ακόμη φορά, η στάση των ψηφοφόρων της Αριστεράς θα είναι καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, για αυτό και τους κάλεσε να αναλογιστούν τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε όλοι, να μη δώσουμε λευκή επιταγή στις δυνάμεις που ταυτίζονται με τον «εφιάλτη», όπως τον χαρακτήρισε, του νεοφιλελευθερισμού και της οπισθοδρόμησης.

    Επίσης, στο μήνυμά του ο κ. Παπατόλιας τονίζει πως, αν στον πρώτο γύρο, η αποχή, το λευκό, το άκυρο και η στήριξη των αριστερών ψηφοδελτίων, σηματοδοτούσε μια υγιή στάση διαμαρτυρίας, στον δεύτερο γύρο, μια ψήφος άρνησης θα δώσει συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στην κοινωνική και πολιτική χρεοκοπία. Παράλληλα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης επιχείρησε να θέσει διαχωριστικά όρια μεταξύ της κεντρικής πολιτικής σκηνής (κυβέρνηση - κόμματα) και της περιφερειακή αυτοδιοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με την ψήφο τους, οι Θεσσαλοί πολιτες καλούνται να αποτελέσουν το ανάχωμα απέναντι στα κυβερνητικά και κομματικά αφεντικά και κηδεμόνες.

    Είδηση: 47064

    [17] Χωρίς ανατροπές στους συνδυασμούς η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων

    Παρασκευη, 12 11 2010 15:52

    Ολοκληρώθηκε από το Πρωτοδικείο Βόλου η καταμέτρηση-διασταύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων των συνδυασμών κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους της Μαγνησίας, χωρίς να καταγραφούν ανατροπές. Το ίδιο δεν φαίνεται να συμβαίνει και με τη σταυροδοσία καθώς από τη μέχρι τώρα καταμέτρηση που ολοκληρώνεται σήμερα, διαπιστώνονται διαφορές στην σταυροδοσία που μπορεί να αλλάξουν την σειρά κατάταξης αρκετών υποψηφίων ίσως και την εκλογή τους, μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής και ανάλογα με τα τελικά αποτελέσματα εκλογής των συνδυασμών.

    Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, το Πρωτοδικείο θα επιτηρεί την διαδικασία της εκλογικής αναμέτρησης όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των εκλογικών τμημάτων με δικαστικούς αντιπροσώπους. Χρέη δικαστικού αντιπροσώπου, υπενθυμίζεται, θα κάνουν τα ίδια άτομα στα 416 εκλογικά τμήματα του Νομού, όπως και την περασμένη Κυριακή. Θεωρητικά, όπως σημειώνεται από το Πρωτοδικείο, η εκλογική διαδικασία αναμένεται να γίνει με απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών. Η μετάδοση των αποτελεσμάτων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους υπολογίζεται πως θα γίνει σε πολύ συντομότερο χρόνο σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή. Η παράδοση των σάκων αναμένεται να ολοκληρωθεί, το αργότερο, μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου.

    Είδηση: 47060

    [18] Εξοργίζει η περαίωση

    Παρασκευη, 12 11 2010 15:51

    Είκοσι δύο χιλιάδες ευρώ καλείται να πληρώσει ένας Βολιώτης περιπτεράς στο πλαίσιο της περαίωσης για να κλείσει τις λογιστικές χρονιές από το 2005 και μετά. Είναι από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα από το χαράτσι που επέβαλλε η κυβέρνηση σε ελεύθερους επαγγελματίες, επαγγελματοβιοτέχνες κ.α. όπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ Γιάννης Μολόχας. «Κατά μέσο όρο μας καλούν να πληρώσουμε από 5.000 έως 7.000 ευρώ αλλά ακόμη και το 500άρικο που είναι να πληρώσουν κάποιοι, πώς θα τα καταφέρουν, που όλοι χρωστάμε ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ΔΕΚΟ;» αναρωτήθηκε. Ξεκαθάρισε ότι οι συνάδελφοί του δεν πρόκειται να πληρώσουν σε καμία περίπτωση και φυσικά τους κάλεσε ν' αντιδράσουν και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται την ερχόμενη εβδομάδα με αφορμή την έλευση της ΤρόΪκα.

    Είδηση: 47059

    [19] Υπερσυνταγογραφούσαν στο ΙΚΑ Μαγνησίας

    Παρασκευη, 12 11 2010 15:49

    Τρεις γιατροί του ΙΚΑ στο νομό Μαγνησίας βρέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος να υπερσυνταγογραφούν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τη διοίκηση του ΙΚΑ, οι τρεις γιατροί περιλαμβάνονται στις λίστες 250 γιατρών απ΄ όλη την χώρα, που ελέγχονται για υπερσυνταγογράφηση το πεντάμηνο Απριλίου-Αυγούστου 2010. Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό χθες, προωθείται από τη διοίκηση του ΙΚΑ η ανανέωση των συμβάσεων ή η επαναπρόσληψη 1500 γιατρών.

    Είδηση: 47058

    [20] Έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία

    Παρασκευη, 12 11 2010 15:49

    Σειρά παρεμβάσεων με στόχο την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας δρομολογεί ήδη η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας επιδιώκεται η εντατικοποίηση των ελέγχων κυρίως σε εργολαβίες, καθώς και σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι συνδικαλιστές, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι απασχολούνται ως επί το πλείστον στους κλάδους της οικοδομής, του επισιτισμού, του τουρισμού και της καθαριότητας. Όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Βόλου ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος κυρίως παρατηρούνται παραβάσεις στα ποσά που δηλώνει η επιχείρηση ότι πληρώνει η επιχείρηση με αυτά που τελικά παίρνουν στο χέρι, γεγονός που πρόκειται να επιλυθεί με την καταβολή της μισθοδοσία μέσω τραπέζης, όπως επιβάλλει ο νέος νόμος, από 1ης Ιουλίου του 2011.

    Είδηση: 47057

    [21] Νέα συνάντηση διοίκησης - εργαζομένων στην πρώην ΚΟΝΤΙ

    Παρασκευη, 12 11 2010 15:48

    Σε νέα συνάντηση για τις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης καλεί το σωματείο εργαζομένων η διοίκηση της πρώην ΚΟΝΤΙ. Αντικείμενο της συνάντησης, όπως ενημερώθηκε σχετικά χθες το βράδυ η διοίκηση του σωματείου, θα είναι ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος των οικειοθελών αποχωρήσεων.

    Η διοίκηση του σωματείου εκφράζει την έντονη αντίδρασή της για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι 48 ώρες μετά την τελευταία συνάντηση δεν της έχουν ακόμη κοινοποιηθεί εγγράφως οι προτάσεις της εταιρείας σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος των οικειοθελών αποχωρήσεων, καθώς και με την επαναλειτουργία του εργοστασίου τμηματικά για λόγους τεχνικούς και αντίστοιχους ασφαλείας από την ερχόμενη Δευτέρα.

    Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων, με εντολή της διοίκησης της πρώην ΚΟΝΤΙ ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες συντήρησης του εργοστασίου προκειμένου να επαναλειτουργήσει, καθώς παραμένει κλειστό τους τρεις τελευταίους μήνες.

    Είδηση: 47055

    [22] Στοπ στο Μνημόνιο

    Παρασκευη, 12 11 2010 15:47

    Πρόσκληση σε όλους τους εργαζόμενους αλλά και τους πολίτες στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνουν την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις έξη το απόγευμα στην πλατεία Πανεπιστημίου, από κοινού το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ και ΣΑΣΒ απηύθυναν σήμερα εκπρόσωποί τους στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Τους καλούν να διατρανώσουν τη λαϊκή αντίθεσή τους στα άγρια μέτρα που ήδη έλαβαν και στα χειρότερα που φέρνουν, να διεκδικήσουν τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα να σταματήσουν τώρα το χαράτσι της περαίωσης στους μικρούς επιχειρηματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Επίσης ν' απαιτήσουν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, των χαμηλοαμειβόμενων, όλων των λαϊκών οικογενειών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη, τους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού.

    Είδηση: 47053

    [23] Χωρίς μηχανικό ο ΕΟΤ Θεσσαλίας

    Παρασκευη, 12 11 2010 15:46

    Χωρίς μηχανικό με αρμοδιότητα εγκρίσεων σχεδίων και ελέγχων είναι ο ΕΟΤ Θεσσαλίας, σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. Ο ΕΟΤ διέθετε ένα μηχανικό που τώρα όμως εκλείπει με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ξενοδόχοι να χάσουν προγράμματα επενδύσεων για κατασκευή ή βελτίωση υπαρχουσών μονάδων. Την καταγγελία τους γνωστοποιούν στο υπουργείο Πολιτισμού, τον ΕΟΤ, την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας και τους υποψηφίους Περιφερειάρχες Θεσσαλίας. Όπως ανέφερε στην ΕΡΑ Βόλου ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, το γραφείο του ΕΟΤ στη Μαγνησία τους τελευταίους μήνες δεν λειτουργεί σωστά. Οι ξενοδόχοι είναι αναγκασμένοι να υποβάλλουν τις μελέτες στην ΠΥΤ Θεσσαλίας, εκείνη με τη σειρά της να στέλνει τα σχέδια στην Αθήνα, να ελέγχονται εκεί και κατόπιν να επιστρέφουν στην ΠΥΤ Θεσσαλίας κλπ, με αποτέλεσμα μια απίστευτη γραφειοκρατία και τεράστια καθυστέρηση.

    Είδηση: 47052

    [24] Μία μόνο προσφορά για το καφέ «Αχίλλειο»

    Παρασκευη, 12 11 2010 15:45

    Το ποσό των 36.000 ευρώ ετησίως θα καταβάλει στο Δήμο Βόλου ο επιχειρηματίας που θα εκμεταλλευτεί την καφετέρια του πρώην κινηματοθέατρου «Αχίλλειο», στην παραλία του Βόλου. Χθες, η αρμόδια επιτροπή του Δήμου Βόλου έκανε δεκτή τη μοναδική προσφορά που είχε κατατεθεί από τον κ. Γ. Γρηγορίου και αποφάσισε να προχωρήσει στη μίσθωση της καφετέριας σε αυτόν για 10 συν 2 χρόνια, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη σχετική Νομοθεσία.

    Είδηση: 47051

    [25] Το Βελβεντό στο πανευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη

    Παρασκευη, 12 11 2010 14:39

    Tο Βελβεντό, το Ρέθυμνο και η Σαμοθράκη επιλέχτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ομάδα Αστικής Ανάπτυξης, ως ελληνικές πόλεις που θα συμμετέχουν στο πανευρωπαϊκό Δίκτυο «Πλαίσιο Αναφοράς για τις Βιώσιμες Πόλεις».

    Με την επιλογή αυτή το Βελβεντό θα συμμετέχει σε ένα δίκτυο πενήντα ως εβδομήντα ευρωπαϊκών πόλεων. Το δίκτυο θα εργάζεται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Η διαγωνιστική διαδικασία προέβλεπε δυο φάσεις. Στην πρώτη φάση οι ελληνικές αρχές θα επέλεγαν οκτώ πόλεις και ακολούθως στη δεύτερη φάση το αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο θα επέλεγε τρεις. Στην πρώτη επιλογή επιλέχτηκαν από τη Ελλάδα οι πόλεις Αγία Βαρβάρα Αττικής, Αλεξανδρούπολη, Βελβεντό, Ιεράπετρα, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σαμοθράκη και Σέρρες. ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 47045

    [26] Ελπίδες για αποτελεσματικότερο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου

    Παρασκευη, 12 11 2010 14:59

    Υγεια

    Ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο για την πνευμονία και τη μηνιγγίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί στο μέλλον, χάρη σε μια νέα ανακάλυψη ερευνητών στη Βρετανία και την Ιρλανδία, που εντόπισαν ένα νέο τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός ενεργοποιείται για να καταπολεμήσει με φυσικό τρόπο το επικίνδυνο βακτήριο του πνευμονιόκοκκου.

    Οι ερευνητές Αράς Καδίογλου του πανεπιστημίου του Λέστερ και Εντ Λαβέλ του Κολλεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens», έκαναν λόγο για «δραματική πρόοδο στην κατανόηση» του πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στην μόλυνση που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας (πνευμονιόκοκκος), ο οποίος ευθύνεται για πολλά περιστατικά πνευμονίας και μηνιγγίτιδας.

    Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε νέα φάρμακα και εμβόλια που θα «πυροδοτούν» την ίδια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

    Σήμερα, τα εμβόλια κατά των βακτηρίων για αυτές τις παθήσεις προστατεύουν μόνο έναντι επτά διαφορετικών στελεχών του πνευμονιόκοκκου, όμως η νέα επιστημονική ανακάλυψη μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματική εναντίον και των 92 στελεχών συνολικά που υπάρχουν.

    Οι ερευνητές έδειξαν για πρώτη φορά ότι μια τοξίνη (η πνευμολυσίνη) στα βακτήρια όχι μόνο προκαλεί τα συμπτώματα της νόσου, αλλά επίσης ωφελεί το σώμα, επειδή ενεργοποιεί τις φυσικές άμυνές του. Η τοξίνη αυτή συγκεκριμένα «πυροδοτεί» μια ομάδα πρωτεϊνών που παρέχουν προστασία από τις μολύνσεις.

    «Το ιερό δισκοπότηρο θα είναι να βρούμε ένα εμβόλιο εναντίον όλων των στελεχών», δήλωσε ο Καδίογλου και εκτίμησε ότι, με τη νέα προσέγγιση, αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Η πνευμονία και η μηνιγγίτιδα σκοτώνουν πάνω από ένα εκατομμύρια μωρά και παιδιά παγκοσμίως κάθε χρόνο, καθώς και αρκετούς ηλικιωμένους.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47048


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 November 2010 - 17:56:08 UTC