Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις κάλπες για τον β' γύρο
  • [02] Στις κάλπες και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία
  • [03] Ψηφίζουν υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες
  • [04] Αούνγκ Σαν Σου Κι: «Μη χάνετε την ελπίδα σας»
  • [05] Ισραήλ: Υπό διαβούλευση ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ
  • [06] Σκοτώθηκε κρατούμενος κατά την προσπάθειά του να αποδράσει
  • [07] Πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Βέλγιο
  • [08] Δέσμευση των μελών του APEC για δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου
  • [09] Ανώγεια: Ψηφίζουν στο μόνο ρεθεμνιώτικο δήμο που πήγε στο β' γύρο

    [01] Στις κάλπες για τον β' γύρο

    Κυριακη, 14 11 2010 06:52

    Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών σε 11 περιφέρειες και 221 δήμους. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 και θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 19:00. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αστυνομίας, διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας, ενώ στα ψηφοδέλτια δεν χρειάζεται σταυρός. Εκτός από τους μεγάλους δήμους, υπάρχουν πολλές μονομαχίες σε όλη τη χώρα, όπου ο α' γύρος κρίθηκε κυριολεκτικά πάνω στο νήμα, ενώ σε άλλους, ο προπορευόμενος δεν εξελέγη απευθείας για μερικές δεκάδες ψήφους. Από το πρωί της Κυριακής, πάνω από 300 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και σκηνοθέτες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και της ΕΡΤ online, θα μεταφέρουν τον παλμό των εκλογών, με απευθείας συνδέσεις και ρεπορτάζ απ' όλη τη χώρα.

    "Πώς ψηφίζουμε"

    Χωρίς σημαντικά προβλήματα ξεκίνησε η επαναληπτική αναμέτρηση σε ολόκληρη τη χώρα.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, σημειώθηκαν μικρά προβλήματα με τις εφορευτικές επιτροπές, αλλά αντιμετωπίστηκαν αμέσως επί τόπου.

    Στη Χίο, μόνο, ένας δικαστικός αντιπρόσωπος έχασε τα βιβλία εκλογής, αλλά αντικαταστάθηκαν έγκαιρα.

    Σήμερα η εκλογική διαδικασία είναι απλούστερη, καθώς δεν σημειώνουμε σταυρό προτίμησης.

    Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ψηφίζουμε στα ίδια εκλογικά τμήματα, με την ταυτότητα, το διαβατήριο, το βιβλιάριο ασφάλισης ή την άδεια οδήγησης. Το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουμε μπορούμε να το πληροφορηθούμε από τον διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Εσωτερικών ή καλώντας τον τηλεφωνικό αριθμό 1500.

    Όσοι εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δύο ή περισσότερων δήμων, οφείλουν να ψηφίσουν στο δήμο όπου έγινε η τελευταία εγγραφή.

    Επιπλέον, όπως και στον α΄ γύρο, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι ομογενείς και οι υπήκοοι τρίτων χωρών που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι να κλείσουν οι κάλπες για να εξυπηρετούν τους πολίτες.

    Σημειώνεται ότι τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών υπηρεσιών θα είναι ανοιχτά και σήμερα έως τις 18:00.

    Σε ισχύ παραμένουν έως και αύριο οι τροποποιήσεις στα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, ενώ κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία μόνο στις περιοχές όπου διεξάγονται εκλογές.

    "Ντέρμπι" για λίγες ψήφους

    Σε 11 περιφέρειες και 221 δήμους, όπου κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκέντρωσε το 50 συν 1% των ψήφων, στρέφεται το ενδιαφέρον του σημερινού δεύτερου γύρου.

    Ταχύτερη αναμένεται να είναι η ροή των αποτελεσμάτων, ενώ η Singular Logic υπόσχεται να δώσει νωρίτερα την ασφαλή πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα.

    Η ασφαλής πρόβλεψη SRT θα εφαρμοστεί στις 11 περιφέρειες και τους τέσσερις μεγαλύτερους δήμους: την Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

    Ζητούμενο για τα δύο μεγάλα κόμματα, οι υποψήφιοι των οποίων αναμετρώνται στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση.

    Μάλιστα, σε εννέα "καλλικρατικούς" δήμους, οι υποψήφιοι θα δώσουν τη μάχη ψήφο με ψήφο.

    Δέκα ψήφοι έκαναν τη διαφορά στο δήμο Μεσολογγίου, ανάμεσα στον ανεξάρτητο υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Κατσούλη που έλαβε 23,04% και το Γιώργο Πρεβεζάνο από το χώρο της ΝΔ που πήρε 22,99%

    Στο δήμο Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης, 13 ψήφοι χωρίζουν τον ανεξάρτητο Παναγιώτη Δαϊκούδη που πήρε 30,77% από τον Αριστείδη Αραμπατζή που συγκέντρωσε 30,72%.

    Ο Βασίλης Κετσετζής στο δήμο Εμμανουήλ Παππά στις Σέρρες συγκέντρωσε 46,93% και 14 ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό του Βαγγέλη Καλαθά που έλαβε 46,83%.

    Δεκαέξι ψήφοι είναι η διαφορά ανάμεσα στον Νικόλαο Μίγκο που έλαβε 24,44% και τον Δημήτρη Καραστεργίου που έπεται με 24,16% στο δήμο Δεσκάτης.

    Δεκαεννέα ψήφους περισσότερους συγκέντρωσε ο Αντώνης Αντωνάκης από τον Αλέξανδρο Λιβάνιο στη Σέριφο. Ο πρώτος έλαβε 46,14% και ο δεύτερος 44,51%.

    Στο δήμο Δομοκού, η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου είναι 23 ψήφοι. Πρώτος ο Στυλιανός Σύρος που συγκέντρωσε 33,7% και δεύτερος ο Δημήτριος Τζιαχρήστας με 33,49%.

    Στο δήμο Παύλου Μελά, οι υποψήφιοι έχουν 32 ψήφους διαφορά, 33 ψήφοι είναι η διαφορά στο δήμο Προσοτσάνης και 34 στο δήμο Πέλλας.

    Για ελάχιστες ψήφους δεν εξελέγησαν και πέρασαν στον δεύτερο γύρο οι νυν δήμαρχοι Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης και Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος. Ο πρώτος συγκέντρωσε 49,76% και ο δεύτερος 48,96%.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στις κάλπες και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

    Είδηση: 47105

    [02] Στις κάλπες και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

    Κυριακη, 14 11 2010 07:33

    Το εκλογικό τους δικαίωμα ασκούν σήμερα, κατά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών σε 11 περιφέρειες και 221 δήμους, οι πολιτικοί αρχηγοί αλλά και οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

    Πού ψηφίζουν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 12:00, στο 4ο Λύκειο Ιωαννίνων (248ο εκλογικό κέντρο).

    Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 11:30, στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας.

    Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου Μεσσηνίας ψήφισε λίγο μετά τις 9:30 ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δηλώνοντας ότι στις κάλπες υπάρχει από τη μία το ψηφοδέλτιο του μνημονίου και των νέων μέτρων και από την άλλη το ψηφοδέλτιο της ελπίδας "που ανοίγει δρόμους και προοπτικές για ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή".

    "Το παντοδύναμο μήνυμα του ελληνικού λαού, από τη Δευτέρα, για αλλαγή πορείας της κυβέρνησης, κανείς δεν θα μπορέσει να υποκριθεί και να πει ότι δεν το είδε, δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε" πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα ψηφίσει στις 12:00, στο Γκύζη, στο 41ο & 42ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (2875ο εκλογικό τμήμα).

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 12:00, στο 15ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (434ο εκλογικό τμήμα).

    Στην Κυψέλη, στις 12:30, στο 14ο εκλογικό διαμέρισμα, 27ο & 30ο δημοτικά σχολεία Αθηνών θα ψηφίσει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πράξη δημοκρατίας και ευθύνης όλων μας, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, λίγο πριν από τις 11:00, στο 41ο και 42ο δημοτικό σχολείο Αθήνας στου Γκύζη (εκλογικό τμήμα 2867ο).

    "Με δημοκρατική υπευθυνότητα οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν τα στελέχη της κοινωνίας των πολιτών, της ανάπτυξης, των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι πράξη δημοκρατικής ευθύνης όλων μας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 47106

    [03] Ψηφίζουν υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες

    Κυριακη, 14 11 2010 10:31

    Ψηφίζουν από το πρωί και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, που προκρίθηκαν στο β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών σε 11 περιφέρειες και 221 δήμους. "Σήμερα είναι ημέρα ευθύνης των πολιτών", δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος ψήφισε στο 5ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης, για το β' γύρο των περιφερειακών και νομαρχιακών εκλογών. "Τα προβλήματα είναι πολλά και χρειάζονται λύσεις. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε σκληρά, απ' όποια θέση μας τάξουν οι πολίτες, που νομίζω ότι θα στείλουν το δικό τους μήνυμα για το παρόν και το μέλλον της Αττικής", είπε ο κ. Σγουρός, τονίζοντας ότι "με λόγια δε γίνεται τίποτα, μόνο με έργα". "Αποφασίζουμε σήμερα για το αύριο που θέλουμε, που αξίζουμε, που δικαιούμαστε. Ένα αύριο κοινωνικής μέριμνας, ελπίδας και ανάπτυξης", δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο 12ο Γυμνάσιο-Λύκειο Αθηνών στα Κάτω Πετράλωνα, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ποσοστό της αποχής, που δείχνει ανεβασμένο, ο κ. Κικίλιας είπε ότι πρέπει να περιμένουμε να το δούμε στο τέλος και πρόσθεσε ότι ευελπιστεί, πως όλοι οι πολίτες θα ασκήσουν τα δικαιώματά τους στην κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε.

    "Σήμερα οι πολίτες εκλέγουν το δήμαρχο της πόλης τους και της καρδιάς τους, για μια Αθήνα με περισσότερη ασφάλεια, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, πολιτισμό και πολεοδομική αναγέννηση", δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, για το β' γύρο των εκλογών. Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα και ευχαρίστησε τους συμπολίτες του, γιατί -όπως είπε- επί 20 χρόνια τον τιμούν με την ψήφο τους.

    «Οι πολίτες σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν εποχή, με αισιοδοξία για το μέλλον και με πίστη στις δυνάμεις αυτού του τόπου», τόνισε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μάρκος Μπόλαρης, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στον Αϊ - Γιάννη Σερρών. Ο κ. Μπόλαρης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πρόσθεσε: «Στη Δημοκρατία υπάρχουν επιλογές για τους πολίτες».

    Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος , στο 88ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. «Με ήθος και αξιοπρέπεια αντιμετωπίσαμε τον αντίπαλο μας. Είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε έτοιμοι. Η Μακεδονία θέλει έναν περιφερειάρχη, διεκδικητή και όχι έναν αντιπρόσωπο της κυβέρνησης και του μνημονίου», δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης, εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν ένιωσα τον εαυτό μου κάτι άλλο, πέρα από στρατιώτη και αγωνιστή. Πάντα έχω αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο».

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στις κάλπες για τον β' γύρο

    Σχετική είδηση: Στις κάλπες και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα εμφανίστηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος , στο 88ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. «Με ήθος και αξιοπρέπεια αντιμετωπίσαμε τον αντίπαλο μας. Είμαστε αισιόδοξοι, είμαστε έτοιμοι. Η Μακεδονία θέλει έναν περιφερειάρχη, διεκδικητή και όχι έναν αντιπρόσωπο της κυβέρνησης και του μνημονίου», δήλωσε ο κ.Ψωμιάδης, εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν ένιωσα τον εαυτό μου κάτι άλλο, πέρα από στρατιώτη και αγωνιστή. Πάντα έχω αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο». Είδηση: 47114

    [04] Αούνγκ Σαν Σου Κι: «Μη χάνετε την ελπίδα σας»

    Κυριακη, 14 11 2010 09:19

    Να μη χάσουν την ελπίδα τους κάλεσε τους χιλιάδες οπαδούς της η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, κατά την πρώτη της ομιλία μετά την απελευθέρωσή της, αλλά και τα τελευταία επτά χρόνια, στα κεντρικά γραφεία του κόμματός της στην πρωτεύουσα Ρανγκούν. Η 65χρονη ηγέτιδα του κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Μιανμάρ αφέθηκε ελεύθερη το Σάββατο «χωρίς όρους», μετά από επτά χρόνια υπό κατ'οίκον περιορισμό. Η στρατιωτική χούντα κρατούσε περιορισμένη την τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι τα 15 από τα τελευταία 21 χρόνια.

    Έκκληση για εθνική ενότητα

    Στην ομιλία της ενώπιον χιλιάδων παραληρούντων οπαδών της, η Αούνγκ Σαν Σου Κι προέτρεψε τους υποστηρικτές της να μη χάνουν το κουράγιο τους και απεύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα, τονίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή του λαού.

    «Η βάση των δημοκρατικών ελευθεριών είναι η ελευθερία του λόγου» Αούνγκ Σαν Σου Κι

    «Εάν θέλουμε να επιτύχουμε εκείνο που επιζητούμε, θα πρέπει να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης.

    Η ίδια πρόσθεσε πως επί έξι ώρες την ημέρα άκουγε τις εκπομπές των μέσων ενημέρωσης και πιστεύει πως «γνωρίζει τι θέλει ο λαός ως ένα βαθμό».

    Παράλληλα, διευκρίνισε πως δεν είναι θυμωμένη με την στρατιωτική χούντα: «Δεν τρέφω κανενός είδους ανταγωνισμό απέναντι στους ανθρώπους που με κράτησαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Εγώ πιστεύω στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους κανόνες δικαίου. Οι φύλακές μου με μεταχειρίσθηκαν καλά. Εγώ από την πλευρά μου θέλω να τους ζητήσω να μεταχειρίζονται καλά και τον λαό».

    Η Σου Κι πρόσθεσε πως επιθυμεί «να συνεργασθεί με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», επιβεβαιώνοντας ήδη από την επαύριο της απελευθέρωσής της πως επιθυμεί να επανέλθει αμέσως στην πολιτική σκηνή της χώρας.

    «Έχω ανάγκη από την ενέργεια του λαού. Θέλω να αφουγκρασθώ τη φωνή του λαού και στη συνέχεια να αποφασίσουμε εκείνο που θέλουμε να κάνουμε», υποσχέθηκε η Σου Κι, προσθέτοντας πως στόχος της είναι να εργασθεί για να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής στη χώρα.

    Η Αούνγκ επικεντρώνεται στο να επανενώσει τη διχασμένη αντιπολίτευση μετά τις εκλογές που καταδικάστηκαν από χώρες της Δύσης ως φάρσα, αλλά στις οποίες έλαβαν μέρος «αντάρτες» τους κόμματός της, της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Μικρό βήμα εκδημοκρατισμού στη Μιανμάρ

    BBC: Burma's Suu Kyi tells followers not to give up hope

    Είδηση: 47110

    [05] Ισραήλ: Υπό διαβούλευση ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ

    Κυριακη, 14 11 2010 08:41

    Σχέδιο πέντε σημείων, για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, το οποίο σύμφωνα με διπλωματική πηγή προβλέπει το "πάγωμα" για 90 ημέρες του ισραηλινού σχεδίου για εποικισμό κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, πρότειναν στο Ισραήλ οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στο αμερικανικό σχέδιο, το οποίο και παρουσίασε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθίσταται σαφές ότι μετά την πάροδο των 90 ημερών δεν θα ζητηθεί εκ νέου "πάγωμα" της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών.

    Εγγυήσεις από πλευράς ΗΠΑ

    Σημειώνεται ότι στο σχέδιο προβλέπεται ότι το "πάγωμα" του εποικισμού αφορά την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά όχι και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Επίσης, προβλέπονται διάφορες εγγυήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ, μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.

    Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σταμάτησαν μόλις μερικές εβδομάδες αφότου άρχισαν, όταν έληξε το 10μηνο "πάγωμα" της εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, στις 26 Σεπτεμβρίου.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: US offers Israel incentive plan for settlement freeze

    Είδηση: 47109

    [06] Σκοτώθηκε κρατούμενος κατά την προσπάθειά του να αποδράσει

    Κυριακη, 14 11 2010 08:25

    Τη ζωή του έχασε Πολωνός κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, κατά την προσπάθεια του να αποδράσει, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την αστυνομία. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, πρόκειται για έναν 21χρονο, ο οποίος είχε συλληφθεί την Πέμπτη για κλοπή και προσπάθησε να αποδράσει, με αποτέλεσμα να πέσει από τον 3ο όροφο του αστυνομικού τμήματος.

    Ο Πολωνός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο βαρύτατα τραυματισμένος, όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγη ώρα αργότερα.

    Για την υπόθεση γίνεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες της απόπειρας απόδρασης και του θανάσιμου τραυματισμού του κρατούμενου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 47107

    [07] Πλημμύρες και κατολισθήσεις στο Βέλγιο

    Κυριακη, 14 11 2010 10:36

    Έντονες βροχοπτώσεις πλήττουν πολλές περιοχές και δήμους του Βελγίου με αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις, αλλά και ανησυχητική αύξηση του επιπέδου των υδάτων σε μεγάλο μέρος της χώρας. Επίσης, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga . Η Πολιτεία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Το Βασιλικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (IRM) εξέδωσε σήμερα πορτοκαλί προειδοποίηση εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που αναμένονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι βροχές αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το βράδυ της Κυριακή, σύμφωνα με τον ιστότοπο του IRM.

    Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

    Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Σολρ-Σαν Ζερί της επαρχίας Αινό, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία την οποία διασχίζει ο ποταμός Αντ.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, το πρώτο θύμα ήταν η 72χρονη συνεπιβάτις ενός αυτοκινήτου που βρέθηκε ακινητοποιημένο από την υψηλή στάθμη των υδάτων και δεν κατόρθωσε να βγει έγκαιρα από το αυτοκίνητο.

    Επίσης βρέθηκε και η σορός ενός άλλου κατοίκου, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

    Ο κυβερνήτης της ανατολικής Φλάνδρας, στο βόρειο Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών, που προβλέπει την ενεργοποίηση συναγερμού στο πυροσβεστικό σώμα, τις ιατρικές υπηρεσίες, την πολιτική προστασία και την άμυνα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga.

    Το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων ενεργοποιήθηκε χθες το απόγευμα σε ακόμα μία περιοχή του βόρειου Βελγίου, το φλαμανδικό Μπραμπάν, καθώς και σε πολλούς φλαμανδικούς δήμους.

    Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου πολλά ρέματα κινδυνεύουν να υπερχειλίσουν στην επαρχία Ναμίρ και την περιοχή Βερβιέ.

    Μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων 24 ωρών σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα το επίπεδο των υδάτων αυξάνεται ανησυχητικά, ενώ κατολισθήσεις κλείνουν δρόμους και κάνουν αναγκαία την εκκένωση κατοικιών.

    Το κέντρο Perex, που διαχειρίζεται την κυκλοφορία στη Βαλονία, ανέφερε ότι αρκετοί δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι. Ενας μέρος του περιφερειακού των Βρυξελλών έχει κλείσει εντελώς από σήμερα το πρωί.

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 47112

    [08] Δέσμευση των μελών του APEC για δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου

    Κυριακη, 14 11 2010 11:11

    Έκκληση για ισορροπημένη ανάπτυξη στην περιφέρεια κάνουν οι ηγέτες των 21 κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν την Κυριακή, και υπόσχονται να αποφύγουν επιθετικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους. Παράλληλα, δεσμεύτηκαν για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, κίνηση που θα ένωνε τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη: τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα. Ωστόσο, παραμένουν κρίσιμες διαφωνίες μεταξύ των μελών. Η διήμερη σύνοδος πραγματοποιηθηκε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας.

    "Όχι σε επιθετικές υποτιμήσεις"

    «Θα κινηθούμε προς πιο εναρμονισμένα με την αγορά συστήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών και θα βελτιώσουμε την ευελιξία των ισοτιμιών, ώστε να αντανακλώνται τα θεμελιώδη οικονομικά και θα απόσχουμε από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων», ανέφερε το ανακοινωθέν, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

    «Ο προστατευτισμός υπό διάφορες μορφές έχει αυξηθεί αξιοσημείωτα. Θα πρέπει να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα (...) Θα πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας για να μην ορθώνουμε νέα φράγματα στα προϊόντα, στις επενδύσεις και στις υπηρεσίες», τόνισε από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο στους συμμετέχοντες στο Φόρουμ.

    Αναφερόμενος στο τεράστιο πρόγραμμα για μία ζώνη ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, ο Χου υπογράμμισε πως η Κίνα στηρίζει την επιτάχυνση των εκτεταμένων μελετών πάνω στον στόχο αυτό, «σε διάφορα επίπεδα, σε διαφορετικές περιοχές, και μέσα από πολλαπλούς διαύλους».

    Σε ομιλία του στο περιθώριο της συνόδου της APEC στην Ιαπωνία, ο Χου σημείωσε ότι χρειάζεται μια «ισόρροπη ανάπτυξη» για να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

    Οι ΗΠΑ ερίζουν ότι το νόμισμα της Κίνας είναι «τεχνητά» υποτιμημένο, ώστε να αποκτά εξαγωγικό πλεονέκτημα. Το Πεκίνο διατείνεται ότι η εκτύπωση χρήματος από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει στόχο την εξασθένιση του δολαρίου για την τόνωση των αμερικανικών εξαγωγών και μπορεί να αποσταθεροποιήσει άλλες οικονομίες.

    Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ιαπωνίας και Κίνας συμφώνησαν τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και μέσω «προσωπικών και πολιτιστικών ανταλλαγών», δήλωσε Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης λόγω της διμερούς διένεξης για διαφιλονικούμενες νησίδες στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

    Οι σχέσεις ανάμεσα στο Τόκιο και το Πεκίνο έχουν ψυχραθεί από το Σεπτέμβριο, μετά από ένα ναυτικό επεισόδιο κοντά στα νησιά που είναι γνωστά ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Asia-Pacific leaders pledge to move to free-trade area

    Είδηση: 47115

    [09] Ανώγεια: Ψηφίζουν στο μόνο ρεθεμνιώτικο δήμο που πήγε στο β' γύρο

    Κυριακη, 14 11 2010 11:31

    Για την ανάδειξη νέου δημάρχου ψηφίζουν σήμερα στα Ανώγεια, στο μοναδικό δήμο του Ρεθύμνου, όπου ο πρώτος γύρος τον εκλογών δεν έφερε αποτέλεσμα. Χωρίς κανένα πρόβλημα ξεκίνησε η επαναληπτική αναμέτρηση για τους Σωκράτη Κεφαλογιάννη (νυν δήμαρχος) και το Γιάννη Δραμουντάνη. Η ψηφοφορία διεξάγεται στα ίδια εκλογικά τμήματα, που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ψηφοφορία της Κυριακής 7 Νοεμβρίου, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους. Τόσο ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης όσο και ο Γιάννης Δραμουντάνης ελπίζουν σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για τον συνδυασμό τους, κυρίως όμως ελπίζουν να μην υπάρξει αποχή.

    Ο συνδυασμός "Τα Ανώγεια του Μέλλοντος", με επικεφαλής τον Σωκράτη Κεφαλογιάννη, έλαβε στον πρώτο γύρο ποσοστό 48,13% με 1083 ψήφους, ενώ ο συνδυασμός "Μπορούμε για τ' Ανώγεια", με επικεφαλής τον Γιάννη Δραμουντάνη, συγκέντρωσε ποσοστό 43,24% λαμβάνοντας 973 ψήφους και όλα δείχνουν ότι η εκλογική διαδικασία θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 47119


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 November 2010 - 9:53:08 UTC