Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Δύσκολο και απαιτητικό το 2011»
  • [02] Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κοντογιάννης
  • [03] Εύσημα στην Ελλάδα από την Άγγελα Μέρκελ
  • [04] «Μαμούθ» πρόγραμμα λιτότητας στην Ιρλανδία
  • [05] Η ανάπτυξη στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη
  • [06] Προς προανακριτική και για τα ομολόγα
  • [07] Λονδίνο: Επεισόδια φοιτητών - αστυνομίας
  • [08] Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις
  • [09] Σταδιακά η παράδοση της Κορίνθου- Πατρών
  • [10] Απαγόρευσαν τα κινητά στις ανύπαντρες για το φόβο των «λαθραίων» γάμων
  • [11] «Επί σκηνής χωρίς πρόβα» από τον Δημήτρη Μπουραντά
  • [12] Στην κλίση του κεφαλιού το «μυστικό της γοητείας»
  • [13] Οι κραιπάλες με αλκοόλ διπλασιάζουν τον κίνδυνο για την καρδιά
  • [14] Columbia: Αστυνομική επιχείρηση στο παλιό εργοστάσιο
  • [15] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
  • [16] Ένταση στη λαϊκή αγορά
  • [17] Τροχαίο ατύχημα
  • [18] Επιδείνωση του καιρού
  • [19] Σύσκεψη στη Δυτική Μακεδονία για τις χιονοπτώσεις και τον παγετό
  • [20] 28 προτάσεις επενδυτικών σχεδίων υποβλήθηκαν στην ΑΝΚΟ
  • [21] Δ' Εθνική: Αποτελέσματα 3ου Ομίλου (11η Αγωνιστική)
  • [22] Με 5 εκ. ευρώ βελτιώνεται αισθητά η προσβασιμότητα ΑμΕΑ σε δημόσια κτίρια της Θεσσαλίας
  • [23] Οριστικό λουκέτο σε κεραμοποιία με απόφαση της νομαρχίας που κατηγορεί το ΥΠΠΕΚΑ για ολιγωρία
  • [24] Στα 12 εκ. το οικονομικό άνοιγμα στο Δήμο Βόλου
  • [25] Με δύο συγκεντρώσεις στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου
  • [26] Νέα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας
  • [27] Πρόσκληση Ερντογάν προς Παπανδρέου
  • [28] Ξεκίνησε η αποκομιδή των σκουπιδιών
  • [29] Συνάντηση Τ. Χυτήρη με ΔΣ ΕΡΤ και ΠΟΣΠΕΡΤ
  • [30] Συνάντηση Παπούλια-Θεοδωράκη
  • [31] Διαβιβάστηκαν στη Βουλή δικογραφίες κατά υπουργών
  • [32] Διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [33] Γενική απεργία στην Πορτογαλία
  • [34] Αυξητική τάση στα πρόστιμα του ΣΔΟΕ

    [01] Γ. Παπανδρέου: «Δύσκολο και απαιτητικό το 2011»

    Τεταρτη, 24 11 2010 14:20

    Δείτε τα video

    «Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μία καθαρή τριετία δουλειάς προκειμένου να ολοκληρώσει το τιτάνιο έργο που έχει αναλάβει», τόνισε ο Πρωθυπουργός σε Διημερίδα για τον «Καλλικράτη». Στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε δύσκολη και απαιτητική χρονιά το 2011 και επισήμανε την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας. «Εθνική υπόθεση η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συνολική αλλαγή της αυτοδιοίκησης και του κράτους, καθώς σε αυτή την αλλαγή ενσωματώνονται αρχές και αξίες», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στο πλαίσιο της διημερίδας επιμορφώσης των νέων αυτοδιοικητικών αρχών.

    «Ηθική επαναθεμελίωση του κράτους»

    «Το 2011 και το 2012 θα είναι χρονιές κατά τις οποίες θα προχωρήσουμε στον περιορισμό της σπατάλης, δηλαδή στην μείωση του μεγέθους του δημοσίου τομέα», τόνισε ο Πρωθυπουργός στη του ομιλία.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Σε μια σύντομη ανασκόπηση των όσων διαδραματίστηκαν την προηγούμενη χρονιά, προέβη ο κ. Παπανδρέου, επικεντρώνοντας στο ότι η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά στην χρεοκοπία.

    «Η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τους εταίρους της χώρας και τις δύσπιστες αγορές ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί. Η Ελλάδα κέρδισε πολύτιμο χρόνο με την δημιουργία του μηχανισμού στήριξης», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο παρελθόν έκανε λόγο για απώλεια της κοινής λογικής και του μέτρου επί δεκαετίες, καθώς και για διαμόρφωση αρνητικών προτύπων από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ, ενώ σε ό,τι αφορά στην οικονομία είπε ότι είχαμε εσωστρεφή οικονομία με πήλινα πόδια, εξάρτηση επιχειρήσεων από το κράτος, αντί για την δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων και τελικά την μετατροπή του κράτους σε λάφυρο ιδιοτελών συμφερόντων.

    Η ασθένεια του κράτους μεταφέρθηκε και στην αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας σε ένταση της πορείας αλλαγών που ξεκίνησε η κυβέρνηση πέρσι.

    Εύσημα απέδωσε ο κ. Παπανδρέου στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειές του, που είχαν, ως αποτέλεσμα, την μείωση του ελλείμματος κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ.

    Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο κράτος, ο Πρωθυπουργός ανέφερε επιγραμματικά την απογραφή του δημοσίου τομέα, την εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων στις προσλήψεις και την δημοσιοποίηση των αποφάσεων της διοίκησης στο διαδίκτυο, ενώ ως μεγαλύτερη τομή χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη», που τόνισε, εκπροσωπεί την «ηθική επαναθεμελίωση του κράτους».

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο «Καλλικράτης» συνιστά ευκαιρία και για την αναζωογόνηση του πολιτικού συστήματος και χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση ως απαραίτητο θεμέλιο κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.

    Όλες οι αρμοδιότητες, από την πρόνοια, το συντονισμό όλων των εκπαιδευτικών μονάδων - ιδιωτικών και δημοσίων - σε κάθε περιφέρεια, την ανέγερση και λειτουργία σχολείων, ως την περιφερειακή ανάπτυξη και την αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου θα μεταφερθούν στον «Καλλικράτη».

    Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εσωτερικών περιέγραψε εκτενώς τη λειτουργία περαιτέρω δυνατότητες των νέων «Καλλικράτειων» Δήμων.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας συνάντησε το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48946

    [02] Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κοντογιάννης

    Τεταρτη, 24 11 2010 12:07

    Την ανεξαρτητοποίησή του από την Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο βουλευτής Ηλείας, Γιώργος Κοντογιάννης. Από το βήμα της Βουλής, ο κύριος Κοντογιάννης εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, μιλώντας για λογική στρατοπέδου. Για οργανωμένο σχέδιο αποδυνάμωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει η Ρηγίλλης, φωτογραφίζοντας τη Ντόρα Μπακογιαννη, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε ότι ο κόσμος και βλέπει και καταλαβαίνει και τιμωρεί.

    Βολές κατά Σαμαρά

    Με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, ο βουλευτής Ηλείας Γ. Κοντογιάννης ανακοίνωσε την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Είχε προηγηθεί η ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής όπου εξαπέλυσε επίθεση κατά της ηγεσίας της ΝΔ, όπου ο κ. Κοντογιάννης κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι εν μέσω κρίσης θα έπρεπε να σταματήσει το διαχωρισμό των εργαζομένων σε πράσινα και γαλάζια στρατόπεδα. Τόνισε ότι αυτή τη λογική ακολουθεί και ο Αντώνης Σαμαράς οδηγώντας, σε κρίσιμες ώρες, την παράταξη σε «διχασμό και φραξιονισμό έχοντας εισέλθει στη λογική των στρατοπέδων για προσωπικά όμως οφέλη και όχι για το συμφέρον της Ελλάδας».

    Ο κ. Κοντογιάννης συμπλήρωσε ότι «όλοι είναι στρατιώτες για τη σωτηρία της πατρίδος και σε αυτή τη μάχη η πατρίδα μπαίνει πάνω από προσωπικά συμφέροντα και όλοι είναι υπόλογοι απέναντι στο λαό και την ιστορία».

    «Αυτό που αρνήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου να δώσει στον Κώστα Καραμανλή την άνοιξη του 2009, δηλαδή να συμφωνήσουν στα αυτονόητα -αυτή τη στοιχειώδη συναίνεση οφείλουμε να δώσουμε στη σημερινή κυβέρνηση γιατί είναι εθνική ανάγκη», τόνισε ο βουλευτής, καλώντας την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει αυτή εθνική συνεννόηση για έξοδο από την κρίση, αφήνοντας τους «εσωκομματικούς λεονταρισμούς».

    Διαφορετικά, κατέληξε ο βουλευτής, «η διαδρομή μου δεν μου επιτρέπει να ταυτίζομαι με τακτικές της αυτοαποκαλούμενης νέας Νέας Δημοκρατίας».

    Είχε προηγηθεί, χθες, η διαγραφή του βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αμφότεροι, βρίσκονται πολύ κοντά στο νέο κόμμα (Δημοκρατική Συμμαχία) που ίδρυσε την περασμένη Κυριακή, 21 Νοεμβρίου, η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Σαμαράς: « Ο κόσμος και βλέπει και καταλαβαίνει και τιμωρεί»

    «Άμεση» ήταν η απάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Μιλώντας στους περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες που κατέβηκαν με τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, τόνισε: «Ο Γιώργος Παπανδρέου αναζητά δεκανίκια από άλλους, πολύ λίγους αλλά πολύ πρόθυμους. Αυτό από προχθές γίνεται ανοιχτά. Σήμερα έγινε και χωρίς το παραμικρό πρόσχημα. Και όλα αυτά πότε; Μόλις ο λαός μας με την ψήφο του στις τελευταίες εκλογές έβαλε και πάλι τη ΝΔ σε ανοδική τροχιά. Ο κόσμος και βλέπει και κρίνει και τιμωρεί. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντέξει στα δύσκολα, έπρεπε να βασίζεται στην οικονομική πολιτική. Ομως, η οικονομική της πολιτική, είναι αδιέξοδη και μάλιστα με απίστευτες εσωτερικές διαιρέσεις που την αποδυναμώνουν ακόμα παραπάνω».

    Απάντηση στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Γιώργος Πεταλωτής, αφού τόνισε ότι η ανεξαρτητοποίηση Κοντογιάννη και η διαγραφή Αυγεράκη είναι ένα θέμα που αφορά τη ΝΔ, αναφέρθηκε στις αιτιάσεις του κ Σαμαρά ότι ο κ Παπανδρέου τους χρειάζεται για δεκανίκια επισημαίνοντας ότι: «δεν περιμέναμε να έχει άλλη αντίληψη των πραγμάτων ο κ Σαμαράς, όταν εξακολουθεί να λέει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά Το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται δεκανίκια έχει δίπλα του τον ελληνικό λαό, την ωριμότητα του οποίου δεν έχει αντιληφθεί ο κ Σαμαράς».

    Έντονη η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

    Κύκλοι της Ρηγίλλης επίσης ανέφεραν πως η απόφαση του κ. Κοντογιάννη δεν τους προκάλεσε καμία έκπληξη, καθώς την ανέμεναν. «Βέβαια ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του», τόνισαν χαρακτηριστικά.

    Η Ρηγίλλης, σαφέστατα πλέον, ζητά τόσο από τον κ. Αυγενάκη όσο και από τον κ. Κοντογιάννη να παραιτηθούν και από το βουλευτικό τους αξίωμα, καθώς, όπως υποστηρίζει, εξελέγησαν με τη σημαία της ΝΔ.

    Σε ερώτηση για το αν η πράξη των δύο βουλευτών συνιστά «αποστασία», κύκλοι της Ρηγίλλης τόνιζαν πως «από τη στιγμή που στηρίζουν με αυτόν τον τρόπο τον Γιώργο Παπανδρέου, ναι είναι δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός «νέα αποστασία»;».

    Επίσης, εκφράζουν τη βεβαιότητα πως οι τελευταίες κινήσεις των βουλευτών έχουν ως στόχο να πλήξουν την ανοδική πορεία του κόμματος και να στηρίξουν τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Επισημαίνουν μάλιστα πως, «από τα όσα είπε ο κ. Κοντογιάννης προκύπτει ότι στόχος όλων των ενεργειών και των πρωτοβουλιών που εκδηλώνονται από την περασμένη Κυριακή, είναι να πληγεί η ΝΔ και να στηριχθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου».

    Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζουν μάλιστα τη βεβαιότητα πως τόσο ο κ. Αυγενάκης όσο και ο κ. Κοντογιάννης θα ενταχθούν σύντομα στη Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Μπακογιάννη.

    «Όταν πιστεύεις στην ηθική στην πολιτική, ακόμα και όταν διαφωνείς, παραιτείσαι και παραδίδεις την έδρα σου στο κόμμα σου. Αυτό έκανα εγώ, αν θυμάστε. Όταν, όμως, έχεις στο DNA σου την αποστασία, φεύγεις και πας σε άλλο κόμμα. Αυτά που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα είναι πρωτόγνωρα», τόνισε από την πλευρά ο ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων, Γιάννης Μανώλης.

    Κόντρα στη Βουλή

    Η ανεξαρτητοποίηση του κ. Κοντογιάννη αλλά και η διαγραφή Αυγενάκη, προκάλεσαν κόντρα στη Βουλή μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τζαβάρα και του ανεξάρτητου βουλευτή, Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

    Ο κ. Τζαβάρας αφού έκρινε ως κεφαλαιώδες ζήτημα να ξεκαθαρίσει καθένας τη θέση του απέναντι στο μνημόνιο, χαρακτήρισε ντροπή τη στάση όσων παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι, καθώς όπως είπε «τους καθιστά ιστορικά υπόλογους και θεραπαινίδες συμφερόντων».

    Η επισήμανση προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος παρεμβαίνοντας υπενθύμισε ότι ο ίδιος κατέστη ανεξάρτητος «από την επίδειξη πυγμής του κ. Σαμαρά», συμπληρώνοντας ότι ο αρχηγός της ΝΔ χρησιμοποιεί τις διαγραφές ως μπαμπούλα για να συγκρατήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα.

    Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας

    Απάντηση στις αιχμές που αφήνουν στελέχη της ΝΔ για τη Δημοκρατική Συμμαχία, δόθηκε με ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη.

    Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για αδιέξοδα κομμάτων και άγονες αντιπαραθέσεις, που δεν αφορούν τους πολίτες - που αγωνιούν για το μέλλον - και δεν συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    «Απευθυνόμαστε στη σιωπηρή, αγανακτισμένη πλειοψηφία των Ελλήνων, που λαχταρούν να νιώσουν ξανά υπερήφανοι για την Ελλάδα - και θέλουν να κάνουν κάτι γι' αυτό. Όσοι επενδύουν ανεύθυνα στον κομματικό φανατισμό, αντί να συμβάλλουν στην εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση που βρισκόμαστε και όσοι περιμένουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη, κάνουν λάθος. Οι πολίτες έχουν κρίση, μνήμη και προπαντός ένστικτο αυτοσυντήρησης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48917

    [03] Εύσημα στην Ελλάδα από την Άγγελα Μέρκελ

    Τεταρτη, 24 11 2010 15:21

    Τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση εξήρε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ που «επικροτήθηκαν», όπως είπε, στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Μιλώντας στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, η κ. Μέρκελ επέμεινε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης του ευρώ μετά το 2013, με τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

    Υπέρ της διαμόρφωσης ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης του ευρώ μετά το 2013, τάχθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή εμμένoντας ωστόσο με έμφαση στη συμμετοχή σε αυτόν των ιδιωτών επενδυτών.

    Πρόσθεσε ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη απόφαση μακρο-οικονομικής πολιτικής οικονομικής σύγκλισης, και ότι η απόφαση αυτή είναι κομβικής σημασίας για την κοινωνική οικονομία της αγοράς στον 21ο αιώνα και αποκαθιστά την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής έναντι των αγορών.

    Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα και την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για δημοσιονομική προσαρμογή, η κ. Μέρκελ εξήρε τις προσπάθειες που γίνονται για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, τονίζοντας ότι παρά το σκληρό χαρακτήρα των μέτρων οι πολιτικές που ακολουθούνται «επικροτήθηκαν» από τους πολίτες στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Η καγκελάριος ταυτόχρονα επιτέθηκε στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «πολιτική» και «περίπλοκη απόφαση» του 2000 για ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς και για τη στάση αποχής που τήρησε κατά την ψήφιση της βοήθειας στην Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή την περασμένη άνοιξη.

    Αναφερόμενη στο θέμα της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι το Βερολίνο εγκρίνει την χορήγηση του δανείου αλλά υπό όρους, ενώ κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους να έχουν το θάρρος να επιβάλουν όρια στις αγορές και να συμφωνήσουν στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο μελλοντικό μηχανισμό στήριξης.

    Δριμεία κριτική από τον Σταϊνμάιερ

    Δριμύτατη επίθεση στην Άγκελα Μέρκελ για την πολιτική της στη διαχείριση της κρίσης, άσκησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

    Μιλώντας στη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής ο κ. Σταϊνμάιερ αφού τόνισε ότι «η κρίση δεν οφείλεται μόνο σε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία», επισήμανε ότι το μεγάλο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης περιήλθε σε «απάθεια», ενώ απουσιάζουν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες.

    Ο κ. Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι του προκαλεί «ανησυχία η οργή και η αποστροφή που δείχνουν, στο μεταξύ, πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι στη Γερμανία», και απευθυνόμενος στην Καγκελάριο, επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να την ανησυχεί «ακόμη και όταν διαφαίνεται η υποψία ότι η Γερμανία έχει χάσει το ενδιαφέρον της για την Ευρώπη, ή ακόμα χειρότερα, ότι λόγω οικονομικών συμφερόντων δείχνει ενδιαφέρον για επανεθνικοποίηση».

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, διαπίστωσε ότι η Γερμανία δεν βρίσκει κατανόηση από πολλούς Ευρωπαίους εταίρους και προειδοποίησε ότι «μπορεί κανείς να επιβάλλει αποφάσεις στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα να αποτύχει», και όπως είπε αυτό συμβαίνει όταν «στην πορεία προς μια απόφαση αφήνει πίσω του πολλούς τραυματισμένους».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48952

    [04] «Μαμούθ» πρόγραμμα λιτότητας στην Ιρλανδία

    Τεταρτη, 24 11 2010 17:26

    Στην Ιρλανδία, εν μέσω σφοδρότατων επικρίσεων για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση, ο πρωθυπουργός Μπράϊαν Κόουεν παρουσίασε το τετραετές σχέδιο λιτότητας. Το πρόγραμμα, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα του 3% μέχρι το 2014. και η έγκριση του μαζί με τον προϋπολογισμό του 2011 αποτελούν όρους για την χορήγηση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ιρλανδού Πρωθυπουργού, ο εταιρικός φόρος παραμένει σταθερός, ενώ προβλέπονται περικοπές στο δημόσιο τομέα, σε μισθούς και συντάξεις.

    Εξοικονόμηση 15 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια

    Τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2011 - 2014, συνολικού ύψους 15 δισ.ευρώ. εξήγγειλε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, με στόχο τη μείωση του ελλείμματός του προϋπολογισμού ως ποσοστού επί του ΑΕΠ στο επίπεδο του 3% έως το 2014.

    Από τα 15 δισ. τα 6 δισ. θα εξοικονομηθούν το 2011 με το πρόγραμμα να στηρίζεται κατά τα 2/3 σε περικοπές δαπανών και κατά το 1/3 στην αύξηση εσόδων και να προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος στο 9,1%. Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα κορυφωθεί στο επίπεδο του 102% το 2013 και θα μειωθεί στο επίπεδο του 100% το 2014. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Δουβλίνου, το ΑΕΠ θα σημειώσει άνοδο 2,75% στη διάρκεια της περιόδου 2011-2014.

    Τα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων:

    την αύξηση των φορολογικών εσόδων (με φόρο επί των εισοδημάτων) κατά 1,9 δισ. ευρώ

    την εφαρμογή φορολογικών αλλαγών επί του συνταξιοδοτικού καθεστώτος με συνολική απόδοση 700 εκ. ευρώ

    την κατάργηση ή μείωση φορολογικών δαπανών με συνολικό όφελος 755 εκ. ευρώ

    την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 22% το 2013 και σε 23% το 2014, με όφελος 640 εκ.ευρώ

    τη θέσπιση φόρου τοπικών υπηρεσιών, με όφελος 530 εκ.ευρώ

    σταδιακή αύξηση της τιμής των λιγνιτανθράκων από 15 ευρώ σε 30 ευρώ με όφελος 330 εκ.ευρώ και

    αναμόρφωση της φορολογίας κεφαλαιακών κερδών με επιπρόσθετο όφελος 140 εκ.ευρώ.

    Σταθερός ως έχει διατηρείται ο φορολογικός συντελεστής 12,5% για τις επιχειρήσεις, σημείο αιχμής μεταξύ Ιρλανδίας και αρκετών ευρωπαϊκών κρατών που ζητούσαν την αύξησή του.

    Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση μειώνει κατά ένα ευρώ την ελάχιστη ωριαία αποζημίωση εργασίας στα 7,65 ευρώ και προχωρά στην αναμόρφωση του καθεστώτος ανεργίας και την ανάπτυξη της απασχόλησης, την τόνωση του ανταγωνισμού, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, την αύξηση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα και τη μείωση του κόστους στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

    Το 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας αναμένεται να ανέλθει στο επίπεδο του 32% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, υπο το φώς των δεκάδων δισ. ευρώ που διοχέτευσε η κυβέρνηση του Δουβλίνου στη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

    Το πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοινώθηκε σήμερα είναι προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση πακέτου δανείων αναμενόμενου ύψους 85 δισ.ευρώ από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σήμερα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's υποβάθμισε, κατά δύο βαθμίδες, το μακροπρόθεσμο ιρλανδικό χρέος στο επίπεδο "Α" έναντι "ΑΑ-", επικαλούμενος τις μεγαλύτερες, του αναμενομένου, ανάγκες δανειοδότησης της ιρλανδικής κυβέρνησης.

    Σε ότι αφορά στο βραχυπρόθεσμο χρέος, η υποβάθμιση ήταν μόνον κατά μια βαθμίδα, στο επίπεδο του "A-1" έναντι "A-1+", προηγουμένως.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ιρλανδία: Δεσμεύτηκε για 4ετές πρόγραμμα λιτότητας

    Είδηση: 48961

    [05] Η ανάπτυξη στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη

    Τεταρτη, 24 11 2010 18:14

    Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβούλιου που θα συνεδριάσει την Πέμπτη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου θα συνεδριάσει αύριο το και θα ασχοληθεί με τα θέματα της ανάπτυξης, Τα θέματα της ανάπτυξης απασχόλησαν, εξ άλλου, σημερινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό το Γιώργο Παπανδρέου, με τα κυριότερα από αυτά να επικεντρώνονται στον αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ, το χειρισμό και την αξιοποίηση της κτηματικής περιουσίας του δημοσίου, καθώς και την προσέλκυση κεφαλαίων στην Ελλάδα με στόχο τις επενδύσεις.

    «Συντονιστικό ξεκίνημα» για την ανάπτυξη χαρακτήρισε Υπουργός τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου Όπως τόνισε ο αναπτυξιακός νόμος είναι πλέον έτοιμος, ενώ σημείωσε ότι μέσα στο 2011 η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιταχύνει στο μέγιστο δυνατό την απορροφητικότητα των κοινωτικών κονδυλίων.

    Σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ, έχει αποτυπωθεί από την κυβέρνηση η διπλάσια απορροφητικότητα του προγράμματος απ' ότι επί ΝΔ, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

    Στο επίκεντρο και η κτηματική περιουσία του δημοσίου - το μεγαλύτερο τμήμα της ανήκει στην ΚΕΔ, η οποία διαθέτει και τα σχετικά αρχεία - με την κυβέρνηση να προχωρά σε πλήρη απογραφή της, προτού ξεκινήσει η αξιοποίησής της, όπως προβλέπεται και στο Μνημόνιο.

    Ένας από τους τρόπους αξιοποίησης, είναι η χρήση των δημοσίων κτηρίων, καθώς, όπως αναφέρθηκε, η προηγούμενη κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει την περιουσία αυτή, προχώρησε σε πολλές περιπτώσεις, στην ενοικίαση κτηρίων για τις ανάγκες της διοίκησης και με κομματικά κριτήρια.

    Στην σημερινή συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι Θόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ .Ρέππας, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Γερουλάνος, Χ. Παμπούκης και Ε. Βενιζέλος.

    Να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές ζήτησε ο Γ. Α. Παπανδρέου

    Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για θέματα ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μετά τη δημοσιονομική προσαρμογή το βάρος πέφτει στις διαρθρωτικές αλλαγές και το κομμάτι της ανάπτυξης. "Πρώτο μεγάλο βήμα ήταν η δημοσιονομική προσαρμογή, δεύτερο μεγάλο βήμα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές", έλεγε υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη. Επιπλέον, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει στην Ευρώπη, η Ελλάδα πρέπει να δώσει το σήμα ότι προχωρά γρήγορα στις απαιτούμενες αλλαγές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε σειρά ζητημάτων που αφορούν στην ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές αλλαγές, με επίκεντρο το ΕΣΠΑ και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ταχύτερη απορρόφησή του, τον αναπτυξιακό νόμο καθώς επίσης και τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το σχέδιο δράσης για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται να παρουσιαστεί έως το τέλος του χρόνου. Ακόμη, τέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα της αδειοδότησης επιχειρήσεων και της ενίσχυσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Είδηση: 48966

    [06] Προς προανακριτική και για τα ομολόγα

    Τεταρτη, 24 11 2010 16:17

    Σε προανακριτική επιτροπή για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να οδηγείται η υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής θα κατατεθεί την Τρίτη και σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ εντοπίζει ευθύνες στα υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης και θα προτείνει για παραπομπή τους Πέτρο Δούκα και Σάββα Τσιτουρίδη. Το ΚΚΕ κατηγορεί τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Ο ΛΑ.Ο.Σ. αναφέρθηκε σε πιθανή παραγραφή των αδικημάτων και εντοπίζει ευθύνες στον Πέτρο Δούκα. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να συμφωνεί με τη σύσταση προανακριτικής.

    Ευθύνες σε δυο πρώην υπουργούς βλέπει το ΠΑΣΟΚ

    Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να παραδώσει το πόρισμα της στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων. Όπως όλα δείχνουν, θα παραπέμπει στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να ερευνήσει περαιτέρω, για τυχόν ποινικές ευθύνες τουλάχιστον δύο πρώην υπουργών της ΝΔ. Του Σάββα Τσιτουρίδη, που διετέλεσε υπουργός Απασχόλησης και του Πέτρου Δούκα, που ήταν υφυπουργός Οικονομικών.

    Στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα κόμματα φάνηκε να συγκλίνουν στην προοπτική συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τις τελικές αποφάσεις επιφυλάχθηκαν να τις καταθέσουν την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα συνεδριάσουν για τελευταία φόρα πριν καταθέσουν το πόρισμα τους.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση του ΠΑΣΟΚ είναι να παραπεμφθούν στην Προανακριτική Επιτροπή οι κ.κ. Τσιτουρίδης και Δούκας, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες τους, για το επίμαχο ομόλογο των 280 εκ ευρώ του ΤΕΑΔΥ. Ο κ Τσιτουρίδης με την κατηγορία της πλήρους παράλειψης για άσκηση εποπτείας και ελέγχου της νομιμότητας, ενώ ο κ Δούκας για παρεμβάσεις του, παρά τις ενστάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας, για ευνοϊκή απορρόφηση των ομολόγων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έθεσαν «θέμα Αλογοσκούφη», τονίζοντας ότι η υπόθεση παραμένει προς διερεύνηση.

    ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, φάνηκαν να συζητούν σοβαρά το ενδεχόμενο για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, χωρίς να αναφέρουν ωστόσο ονόματα και επιφυλάχθηκαν για τη Δευτέρα.

    Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, τέθηκε θέμα πιθανής παραγραφής τυχόν αδικημάτων για πολιτικά πρόσωπα, ενώ προσανατολίζεται στην παραπομπή μόνο του Πέτρου Δούκα.

    Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, εμφανίστηκε να συμφωνεί με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ,

    Υπενθυμίζεται ότι στην Εξεταστική Επιτροπή δεν μετέχουν οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι αποχώρησαν από τις εργασίες της, καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ για προειλημμένες αποφάσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕΜΠΕ

    Είδηση: 48955

    [07] Λονδίνο: Επεισόδια φοιτητών - αστυνομίας

    Τεταρτη, 24 11 2010 17:52

    Ένταση και συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο, μεταξύ χιλιάδων φοιτητών και μαθητών και αστυνομικών δυνάμεων, με αιχμή της κινητοποίησης, την αντίθεση στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα δίδακτρα των πανεπιστημίων.

    Η κινητοποίηση ήταν στα πλαίσια πανεθνικής ημέρας δράσης, με αποχή στα μαθήματα, ενάντια στον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, από 3.290 λίρες (3.867 ευρώ), στις 6.000 λίρες (7.072 ευρώ) και σε ορισμένες περιπτώσεις στις 9.000 λίρες (10.505 ευρώ).

    Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη διαδήλωση της 10ης Νοεμβρίου, είχαν σημειωθεί επεισόδια, πραγματοποιήθηκαν 70 συλλήψεις, έγινε εισβολή στο κτίριο που στεγάζεται η έδρα του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο.

    Η κυβέρνηση που εισηγείται την περικοπή των δαπανών για την παιδεία, ύψους 81 δισεκατομμυρίων λιρών, είναι κυβέρνηση συμμαχίας Συντηρητικών-Φιλελευθέρων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Είδηση: 48963

    [08] Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις

    Τεταρτη, 24 11 2010 11:51

    Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις αύριο με τις αστικές συγκοινωνίες, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτές θα συμμετάσχουν στην παναττική στάση εργασίας των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα μείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7 το πρωί, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 10 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, το μετρό και το τραμ δεν θα κινηθούν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 48911

    [09] Σταδιακά η παράδοση της Κορίνθου- Πατρών

    Τεταρτη, 24 11 2010 17:23

    Έως την άνοιξη του 2011 αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία, η πρώτη απο τις πέντε δίδυμες σήραγγες, που κατασκευάζονται στον άξονα Κορίνθου- Πατρών-Πύργου. Η ολοκληρωση ομως του αυτοκινητοδρόμου θα καθυστερήσει δύο χρόνια, γιατί για την κατασκευή του θα χρειαστεί να κατεδαφιστούν τουλάχιστον 100 μικρές και μεγάλες γέφυρες.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 48962

    [10] Απαγόρευσαν τα κινητά στις ανύπαντρες για το φόβο των «λαθραίων» γάμων

    Τεταρτη, 24 11 2010 18:13

    Το συμβούλιο μιας ομάδας χωριών στη βόρεια Ινδία απαγόρευσε στις ανύπαντρες γυναίκες να έχουν κινητό τηλέφωνο για να μην μπορούν να δημιουργήσουν σχέση με άνδρες διαφορετικής κάστας, αναφέρει δημοσίευμα ινδικής εφημερίδας. Το συμβούλιο του Μπαλιγιάν στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές της βόρειας Ινδίας αποφάσισε να λάβει το μέτρο αυτό επειδή 23 ζευγάρια το έσκασαν πέρυσι για να παντρευτούν χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

    «Η "πανσαγιάτ" (συνέλευση) είναι πεπεισμένη ότι τα ζευγάρια αυτά είχαν σχεδιάσει τη φυγή τους ύστερα από συνεννοήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων», δήλωσε ένας σοφός του χωριού στην εφημερίδα Calcutta Telegraph.

    Τα έθιμα, όσον αφορά στους γάμους, είναι πολύ αυστηρά σε πολλές αγροτικές κοινότητες της Ινδίας, όπου οι διακρίσεις λόγω της κάστας ισχύουν ακόμα σε μεγάλο βαθμό, και μπορεί να φθάσουν ως το «έγκλημα τιμής».

    «Εγινε παράκληση σε όλους τους γονείς να φροντίσουν, ώστε οι ανύπαντρες κόρες τους να μην έχουν κινητό τηλέφωνο. Τα αγόρια μπορούν να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο αλλά μόνον υπό την επίβλεψη των γονιών τους», δήλωσε εκπρόσωπος της συνέλευσης.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Είδηση: 48968

    [11] «Επί σκηνής χωρίς πρόβα» από τον Δημήτρη Μπουραντά

    Τεταρτη, 24 11 2010 16:48

    Το νέο βιβλίο του καθηγητή Μάνατζμεντ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντά, με τίτλο «Επί σκηνής χωρίς πρόβα», παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο IANOS. Ενα βιβλίο που βοηθάει τον αναγνώστη να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σύνολο γνώσεων, υπαρξιακής, νοητικής, κοινωνικής, και πολιτικής νοημοσύνης. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγές: ΝΕΤ

    Είδηση: 48957

    [12] Στην κλίση του κεφαλιού το «μυστικό της γοητείας»

    Τεταρτη, 24 11 2010 18:36

    Η κατάλληλη κλίση του κεφαλιού, διαφορετική στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, έχει τη δύναμη να προσελκύει ενστικτωδώς και να γοητεύει το άλλο φύλο, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα. Άνδρες και γυναίκες φροντίζουν, χωρίς πάντα να έχουν επίγνωση, να κάνουν τον εαυτό τους πιο ελκυστικό στο άλλο φύλο, γέρνοντας έτσι το κεφάλι τους, ώστε να αλλάζουν τη γωνία υπό την οποία φαίνεται το πρόσωπό τους.

    Η μελέτη, υπό τον ψυχολόγο Ντάρεν Μπερκ του πανεπιστημίου του Νιούκασλ της Αυστραλίας και τη σύζυγό του, Ντανιέλ Σουλικόφσκι του πανεπιστημίου Macquarie του Σίδνεϊ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό εξελικτικής ψυχολογίας "Evolutionary Psychology", διαπίστωσε ότι άνδρες και γυναίκες φροντίζουν, χωρίς πάντα να έχουν επίγνωση, να κάνουν τον εαυτό τους πιο ελκυστικό στο άλλο φύλο, γέρνοντας έτσι το κεφάλι τους, ώστε να αλλάζουν τη γωνία υπό την οποία φαίνεται το πρόσωπό τους.

    Οι γυναίκες γίνονται πιο γοητευτικές, όταν σκύβουν ελαφρά το κεφάλι τους προς τα εμπρός και κάτω, ώστε να κοιτούν ελαφρά προς τα πάνω τον άνδρα, ενώ αντίθετα, οι άνδρες γίνονται πιο ελκυστικοί, όταν γέρνουν λίγο το κεφάλι τους προς τα πίσω και πάνω, ώστε να κοιτούν την γυναίκα κάπως «αφ' υψηλού», πράγμα που τους κάνει πιο αρρενωπούς.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρισδιάστατα μοντέλα ανδρικών και γυναικείων προσώπων, δημιουργημένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα οποία φαίνονταν να γέρνουν υπό διάφορες γωνίες και προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Μια ομάδα εθελοντών κλήθηκε να αξιολογήσει τα πρόσωπα από άποψη γοητείας, θηλυκότητας και αρρενωπότητας, απ' όπου και προέκυψαν τα ανωτέρω συμπεράσματα.

    Οι ερευνητές σχεδιάζουν μια επόμενη έρευνα, για να διαπιστώσουν αν οι άνθρωποι υποσυνείδητα γέρνουν τα κεφάλια τους, όταν φλερτάρουν.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 48972

    [13] Οι κραιπάλες με αλκοόλ διπλασιάζουν τον κίνδυνο για την καρδιά

    Τεταρτη, 24 11 2010 18:57

    Υγεια

    Όχι μόνο το πόσο πίνει κανείς, αλλά επίσης το πόσο γρήγορα, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία του, όχι μόνο για το συκώτι, αλλά και για την καρδιά του. Όσοι κάνουν κραιπάλες με αχαλίνωτη κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για την καρδιά τους σε σχέση με όσους πίνουν παρόμοια ποσότητα αλκοόλ, αλλά σε μικρότερες μερίδες και με πιο σταθερό ρυθμό, αποφεύγοντας τις καταχρήσεις μέσα στην μέρα, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη, υπό τον καθηγητή ιατρικής Ζαν Φεριέρ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουλούζης, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", συνέκρινε επί δέκα ολόκληρα χρόνια περίπου 10.000 άνδρες πότες, ηλικίας 50 - 59 ετών, από το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας (όπου συνηθίζονται οι καταχρήσεις με αλκοόλ) και τρεις γαλλικές πόλεις - Λιλ, Στρασβούργο και Τουλούζη (όπου οι άνθρωποι συνήθως πίνουν τακτικά, αλλά με περισσότερο μέτρο κάθε φορά). Οι Γάλλοι, γενικά, πίνουν λιγότερο αλκοόλ στην καθισιά τους, αλλά καθημερινά, σε σχέση με τους Ιρλανδούς που είναι «γερά ποτήρια», αλλά όχι κάθε μέρα.

    Η έρευνα συμπέρανε ότι οι άνδρες που ακανόνιστα κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα έπιναν ασταμάτητα (συνήθως μαζί με τους φίλους τους), είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή να πεθάνουν από την καρδιά τους στη διάρκεια της δεκαετίας που κράτησε η μελέτη.

    Οι ερευνητές συμπέραναν ότι όσο πιο πολύ αλκοόλ πίνει κάποιος «μονοκοπανιά», τόσο μεγαλύτερο κακό κάνει στην υγεία του, ιδίως αν πρόκειται για αλκοολούχα ποτά αντί για κρασί. Αντίθετα, η κατανεμημένη κατανάλωση αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα έχει λιγότερες επιπτώσεις σε σχέση με την κραιπάλη μια ή δύο μέρες την εβδομάδα (ως κραιπάλη ορίζεται η κατανάλωση περισσότερων από πέντε μερίδων αλκοόλ μέσα στη μέρα). Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες ότι είναι καλύτερα να καταναλώνει κανείς μια μικρή ποσότητα αλκοόλ σε τακτική βάση παρά μια μεγάλη ποσότητα μια κι έξω.

    Οι γιατροί συμβουλεύουν τις μεν γυναίκες να μην πίνουν περισσότερο από δύο ποτήρια κρασί ή μια μπίρα την μέρα, ενώ τους άνδρες να μην πίνουν περισσότερο από τρία ποτήρια κρασί τη μέρα.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Είδηση: 48973

    [14] Columbia: Αστυνομική επιχείρηση στο παλιό εργοστάσιο

    Τεταρτη, 24 11 2010 17:12

    Επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ερειπωμένου εργοστασίου δίσκων και ηχογραφήσεων Columbia, στη Ριζούπολη. Για το χώρο έχουν κινητοποιηθεί κατά καιρούς κάτοικοι της περιοχής, αλλά και φορείς του πολιτισμού, διεκδικώντας να χαρακτηριστεί το εργοστάσιο ιστορικός τόπος. Για τη διάσταση αυτή εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ.

    Στην ανακοίνωσή της η αστυνομία αναφέρει: «Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, χθες, με συμμετοχή διαφόρων υπηρεσιών της ΓΑΔΑ, στις κτιριακές εγκαταστάσεις της COLUMBIA, στη Λ. Ηρακλείου 127 στη Ριζούπολη, όπου εδώ και αρκετό καιρό έχουν καταλύσει διάφορα άτομα κυρίως αλλοδαποί. Όπως ανακοινώθηκε, από την αστυνομία, προσήχθησαν 51 αλλοδαποί εκ των οποίων οι 16 αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά την εξακρίβωση στοιχείων, καθώς κατείχαν έγγραφα παραμονής. Οι υπόλοιποι 35 μεταφέρθηκαν στην υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής διότι δεν είχαν έγγραφα παραμονής. Στο χώρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπήρχε μεγάλος όγκος απορριμμάτων και άλλων υλικών, γι' αυτό συνεργεία του δήμου και της Διεύθυνσης Υγειονομικής Προστασίας Καταναλωτή, έκαναν απολύμανση σε όλο το κτήριο».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 48960

    [15] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

    Τεταρτη, 24 11 2010 17:05

    Δεμένα μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια όλης της χώρας, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της πανελλήνιας ναυτικής ομοσπονδίας να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα 48ωρη απεργία. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι των νησιών παραμένουν αποκομμένοι για τρίτη μέρα, καθώς και τα μποφώρ δεν επέτρεψαν τον απόπλου των πλοίων.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Είδηση: 48959

    [16] Ένταση στη λαϊκή αγορά

    Τεταρτη, 24 11 2010 18:41

    Ένταση, σημειώθηκε, σήμερα το πρωί στη λαϊκή αγορά του Πύργου, εξαιτίας της παρουσίας κλιμακίων του ΣΔΟΕ, που έκαναν ελέγχους στους πωλητές για το έαν τηρούνται οι προβλεπόμενες φορολογικές υποχρεώσεις τους.

    Ο πρόεδρος του σωματείου πωλητών αγροτικών προϊόντων λαϊκών αγορών "Η Αναγέννηση" Χρήστος Παναγόπουλος κάλεσε τους πωλητές να μεταβούν στη Δ.Ο.Υ. Πύργου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους άδικους, όπως τους χαρακτήρισε, ελέγχους του ΣΔΟΕ.

    Είδηση: 48971

    [17] Τροχαίο ατύχημα

    Τεταρτη, 24 11 2010 18:37

    Τροχαίο ατύχημα, συνέβη σήμερα στη 13.00 το μεσημέρι, στην Εθνική Οδό Πύργου-Πατρών (στο ύψος των Βραχνεϊκων), με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό 20χρονου απο τα Καβάσιλα,

    ο οποίος λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου έχασε τον έλεγχο του αυτοκινητού του, το οποίο αρχικά προσέκρουσε σε τοίχωμα και στη συνέχεια σε διερχόμενη νταλίκα.

    Είδηση: 48970

    [18] Επιδείνωση του καιρού

    Τεταρτη, 24 11 2010 18:34

    Επιδείνωση, παρουσιάζει σταδιακά ο καιρός απο σήμερα το μεσημέρι στη Δυτική Ελλάδα, με βροχές και ισχυρές καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα έντονες στη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν απο νότιες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν.

    Είδηση: 48969

    [19] Σύσκεψη στη Δυτική Μακεδονία για τις χιονοπτώσεις και τον παγετό

    Τεταρτη, 24 11 2010 18:20

    Σύσκεψη με θέμα την «αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό περιόδου 2010 - 2011» πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονία. Στη σύσκεψη έκανε εισήγηση ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Γιώργος Κίρκος, ενώ ακλούθησε ενημέρωση για το σχέδιο αποχιονισμού από τη Διεύθυνση Συντήρησης Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για κάθε νομό και την περιφερειακή ενότητα.

    Μίλησαν επίσης ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Μακεδονίας και ο εκπρόσωπος του Α' Σώματος Στρατού.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

    Είδηση: 48967

    [20] 28 προτάσεις επενδυτικών σχεδίων υποβλήθηκαν στην ΑΝΚΟ

    Τεταρτη, 24 11 2010 18:17

    Υποβλήθηκαν 28 επενδυτικά σχέδια συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού 6.594.203,69 ευρώ με δημόσια δαπάνη 3.620.272,58 ευρώ στο πλαίσιο της 1ης προκήρυξης του Τοπικού Προγράμματος του Άξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης«Εφαρμογή της προσέγγισης LEADER», που υλοποιεί η Ομάδα Τοπικής Δράσης, Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας ΑΝΚΟ ΑΕ, με συγχρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Το είδος των προτεινόμενων επενδυτικών σχεδίων αφορά στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, στη δημιουργία - επέκταση και εκσυγχρονισμό βιοτεχνικών μονάδων, στη δημιουργία μικρών καταλυμάτων, στην ίδρυση και εκσυγχρονισμό χώρων εστίασης και αναψυχής καθώς και στη δημιουργία επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου και την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Τέλος, κατατέθηκαν και 2 προτάσεις από ΟΤΑ α΄βαθμού για την ανακαίνιση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων με σκοπό την αναβάθμιση των οικισμών.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Δέσποινα Αμαραντίδου

    Είδηση: 48965

    [21] Δ' Εθνική: Αποτελέσματα 3ου Ομίλου (11η Αγωνιστική)

    Τεταρτη, 24 11 2010 18:10

    Συνεχίζει την εντυπωσιακή της πορεία στο πρωτάθλημα της Δ' Εθνικής η Καστοριά, η οποία στην εμβόλιμη αγωνιστική, που έγινε την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου κέρδισε τη Λεπτοκαρυά με 1-0.

    Στο γειτονικό ντέρμπυ το Βατερό κέρδισε τον Πυρσό Γρεβενών, ενώ σημαντική εκτός έδρας νίκη με 0-1 πέτυχε στο Σβορώνο ο Μακεδονικός Φούφας. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

    Εθνικός Βατερού - Πυρσός Γρεβενών 2-1

    Γαλατινή - Νάουσα 1-1

    Αλεξάνδρεια - Κάστωρ 2-1

    Καστοριά - Όλυμπος Λεπτοκαρυάς 1-0

    Εθνικός Κατερίνης - Βατανιακός 0-3

    Σειρήνα - Νίκη Αγκαθιάς 0-0

    Λευκάδια - Σιάτιστα 3-1

    Άρης Λόφων - Πεντάβρυσος 3-2

    Σβορώνος - Μακεδονικός Φούφα 0-1

    Στη Βαθμολογία έχουμε:

    Θ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΒΑΘ. 1 Αλεξάνδρεια 25 2 Βατανιακός 24 3 Νάουσα 23 4 Καστοριά (-6) 22 5 Εθνικός Βατερού 21 6 Πυρσός Γρεβενών 17 7 Νίκη Αγκαθιάς 16 8 Λευκάδια Ημαθίας 16

    9 Κάστορας 15 10 Γαλατινή 15 11 Όλυμπος Λεπτοκαρυάς 14 12 Σβορώνος 13 13 Σειρήνα Γρεβενών 12 14 Άρης Λόφων 11 15 Μακεδονικός Φούφα (-3) 8

    16 Πεντάβρυσος 6 17 Εθνικός Κατερίνης 5 18 Σιάτιστα 4

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Περικλής Καραφυλλίδης

    Είδηση: 48964

    [22] Με 5 εκ. ευρώ βελτιώνεται αισθητά η προσβασιμότητα ΑμΕΑ σε δημόσια κτίρια της Θεσσαλίας

    Τεταρτη, 24 11 2010 17:05

    Σελίδα 1 από 2

    Σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των υποδομών τους, ώστε να είναι προσβάσιμα από άτομα με αναπηρία εμφανίζουν τα δημόσια κτίρια της Θεσσαλίας. Παράλληλα, τόσο η εφαρμογή του «Προγράμματος Προσβασιμότητας στους Δήμους» του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η δυνατότητα υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να προχωρήσουν σημαντικές παρεμβάσεις σε ότι αφορά στην βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ.

    Είδηση: 48958

    [23] Οριστικό λουκέτο σε κεραμοποιία με απόφαση της νομαρχίας που κατηγορεί το ΥΠΠΕΚΑ για ολιγωρία

    Τεταρτη, 24 11 2010 16:58

    Σελίδα 1 από 2

    Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα το μεσημέρι ο νομάρχης Λάρισας κ. Λ. Κατσαρός μέσω συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, με αφορμή δηλώσεις των παραγόντων του Υπ. Περιβάλλοντος που εγκαλούσαν τη Νομαρχία για τα προβλήματα που ανέκυψαν με την λειτουργία της κεραμοποιϊας "Βιοκεράλ". Η νομαρχία, είπε ο κ. Κατσαρός με τις ελάχιστες αρμοδιότητες που διαθέτει, έκανε τα μέγιστα.

    Είδηση: 48956

    [24] Στα 12 εκ. το οικονομικό άνοιγμα στο Δήμο Βόλου

    Τεταρτη, 24 11 2010 15:15

    Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για τα οικονομικά του ενιαίου δήμου Βόλου αλλά και το ύψος του οικονομικού «ανοίγματος» του δήμου Βόλου σήμερα, ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης ζήτησε από τις οικονομικές υπηρεσίες να κάνουν μία εκτίμηση για τις υποχρεώσεις του 2010 και το «άνοιγμα» που αναμένεται να υπάρξει. Σύμφωνα με το σημείωμα που υπογράφουν ο γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών και η διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών, εκτιμάται ότι οι υποχρεώσεις του 2010 που θα μεταφερθούν στην επόμενη χρονιά ανέρχονται στο ποσό των 9 εκ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις του δήμου που θα μεταφερθούν στο επόμενο έτος προσαυξάνονται με το ποσό των 3.000.000 ευρώ που αφορά υποχρεώσεις των αμιγών δημοτικών επιχειρήσεων παλαιότερων ετών που με τη μετατροπή και συγχώνευσή τους ανέλαβε ο Δήμος. Όσον αφορά στα έσοδα του 2010, υπολογίζεται ότι θα υπολείπονται σε σχέση με τα έσοδα του έτους 2009 κατά 9.000.000 ευρώ.

    Επιπρόσθετα διευκρινίζεται ότι η εκτίμηση των ορκωτών λογιστών, σύμφωνα με τον ισολογισμό του έτους 2008 που αναλύθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συζήτηση του ισολογισμού, περιελάμβανε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ποσού 3.288.430,55 ευρώ. Επιπλέον, δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα χρήσης βαρύνονται με ποσό 6.541.309,13 ευρώ που προέρχεται από την αρνητική διαφορά αποτίμησης της αξίας των επιχειρήσεων από τη σύστασή τους (δεκαετία του 1980) μέχρι το οικονομικό έτος 2008 και η οποία διαμορφώνεται διαχρονικά συνεχώς.

    Είδηση: 48951

    [25] Με δύο συγκεντρώσεις στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου

    Τεταρτη, 24 11 2010 15:14

    Διασπασμένο εν μέσω οικονομικής κρίση και ορυμαγδού μέτρων κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων, εμφανίζεται το συνδικαλιστικό κίνημα στη Μαγνησία. Έτσι για τις 15 Δεκεμβρίου ημέρα πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Βόλου διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 π.μ. στο ΕΚΒ ενώ το ΠΑΜΕ στις 10π.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου. Παρά τις «κορώνες» για ενότητα και μαζική αντίδραση στη λαίλαπα των μέτρων, πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ και ΠΑΜΕ, στη σημερινή συνεδρίαση της Διοίκησης του οργάνου, έμειναν οχυρωμένοι στα μετερίζια τους καταγράφοντας για άλλη μια φορά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Μαγνησία.

    Στη μάχη που πρέπει να δοθεί για να μην ισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις και στη συνέχεια οι ατομικές αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος επισημαίνοντας ότι το μέτρο φέρνει μείωση μισθών τουλάχιστον κατά 20% και εργασιακό μεσαίωνα. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις του ΕΚΒ σε βιομηχανίες της περιοχής όπως ΚΟΝΤΙ, ΒΜΤΕ, ΜΕΤΚΑ, ΒΙΟΣΩΛ αλλά και στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό του Δήμου Βόλου, το ΔΟΥΚ, την ΚΕΚΑΝΕΜ όπου υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι. Τόνισε ότι η απεργία της 15ης Δεκεμβρίου θα είναι η απαρχή κινητοποιήσεων ενώ ανέφερε ότι θα συμμετέχει στην περιφερειακή σύσκεψη που διοργανώνει μεθαύριο Παρασκευή στη Λαμία η ΓΣΕΕ αλλά και στο γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ το ερχόμενο Σάββατο με πρόταση για εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων. Επίσης ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη στην Αθήνα με την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη.

    Ο Γ.Γ. του ΕΚΒ Κ. Γεωργούλας έκανε έκκληση για ενότητα και επισήμανε ότι ο κόσμος απαξίωση την πολιτική με το να απέχει στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι είναι ζητούμενο πως νομιμοποιείται μια περιφερειακή αρχή π.χ. που εξελέγη από το ένα τρίτο των πολιτών να λαμβάνει αποφάσεις εφαρμόζοντας την καταστροφική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

    Το μέλος της ΔΑΣ Μιχάλης Τριανταφυλλίδης επισήμανε ότι λύση στα προβλήματα μπορεί να δώσει μόνο η πρόταση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ για λαϊκή εξουσία και μαζική λαϊκή αντίδραση για την ανατροπή των μέτρων, ενώ ανέφερε ως τελευταίο παράδειγμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας την πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη της Τραπέζης Πειραιώς Μιχ. Σάλα να προτείνει σε εργαζόμενους ν' αποχωρήσουν για τρία χρόνια από την δουλειά τους με αντάλλαγμα την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών τους και τη λήψη το 30% του μισθού τους. Επικριτικός για την ηγεσία της ΓΣΕΕ ήταν και ο εκπρόσωπος της ΑΤΕ Χρήστος Κόφφας και πρότεινε καθημερινά συλλαλητήρια και σε τοπικό επίπεδο.

    Πανελλαδική σύσκεψη για Coca-Cola

    Στο μεταξύ όπως έκανε γνωστό το μέλος της ΔΑΣ Βασίλης Βλαχάκης, πραγματοποιείται αύριο στο Βόλο πανελλαδική σύσκεψη σωματείων στην Coca-Cola καθώς υπήρξαν 14 απολύσεις, που τελικά βαπτίστηκαν οικιοθελής αποχωρήσεις και δεν προχώρησαν οι εργαζόμενοι σε κινητοποιήσεις. Επίσης ανέφερε ότι απολύσεις δρομολογούνται και από ΜΕΒΓΑΛ και ΔΕΛΤΑ που συγχωνεύονται με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μειώσουν τον αριθμό των κωδικών (προΪόντων) που παράγουν από 210 και οι δύο μαζί σε 140, όπως προβλέπει ο νόμος για μία τέτοια εταιρεία. Επίσης είπε ότι 20 άτομα αναμένεται ν' απολυθούν από το κέντρο διανομής της βιομηχανίας ΙΟΝ στο Βόλο. Τέλος το μέλος της διοίκησης Γ. Κίτσιος από την πλευρά της ΔΑΚΕ ζήτησε να υπάρξει ενότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα και το τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα ν' ασχοληθεί και με τα καθημερινά προβλήματα των εργαζομένων με ασφαλιστικούς οργανισμούς κι άλλα θέματα, ενώ το μέλος της ΔΑΣ Κ. Στεργίου, απαντώντας στις εκκλήσεις για ενότητα, είπε πως είναι δυνατόν να υπάρξει αυτή, όταν δεν υπάρχει κοινό πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο για να καθοδηγήσεις τους εργαζόμενους.

    Είδηση: 48950

    [26] Νέα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

    Τεταρτη, 24 11 2010 15:58

    Σύσκεψη με θέμα τις παρεμβάσεις του Οργανισμού εργατικής Κατοικίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Κεγκέρογλου και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων που συμμετέχουν στο Δ.Σ του Οργανισμού. Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η σταδιακή δημοσιοποίηση των προγραμμάτων και η επανέναρξη τους από την 1η Φεβρουαρίου 2011, ημερομηνία κατά την οποία ο ΟΕΚ θα δέχεται και αιτήσεις δανειοδότησης.

    Υπενθυμίζεται ότι οι παροχές του ΟΕΚ στους δικαιούχους (παροχή πάσης φύσεως δανείων, στεγαστικών και επισκευαστικών, επιδότηση ενοικίου) είχαν διακοπεί από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι να επιλυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα του οργανισμού. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει η αποπληρωμή του επιδόματος ενοικίου.

    Επίσης θα αντιμετωπιστεί σταδιακή κάλυψη των υποχρεώσεων του οργανισμού για τα δάνεια που είχαν δρομολογηθεί μέχρι τις 9 Ιουλίου του 2010, καθώς και η οργάνωση και ανάπτυξη μηχανισμού είσπραξης οφειλών δικαιούχων του ΟΕΚ σε συνδυασμό με τη ρύθμιση δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους.

    Παράλληλα ο κ. Κεκέρογλου συναντήθηκε και με το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων στον ΟΕΚ, με θέμα συζήτησης, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού και τη στήριξη του Υπουργείου Εργασίας στον Οργανισμό, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα προγράμματα και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 48954

    [27] Πρόσκληση Ερντογάν προς Παπανδρέου

    Τεταρτη, 24 11 2010 14:41

    Στην ετήσια συνάντηση εξωτερικής πολιτικής που οργανώνει κάθε Ιανουαρίου, το Tουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, κάλεσε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τους συνεργάτες του, ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση αυτή, που έχει καθιερωθεί από το 2008, συγκεντρώνει περίπου 200 τούρκους διπλωμάτες που υπηρετούν σε πρεσβείες της Τουρκίας στο εξωτερικό ή σε στρατηγικής σημασίας διευθύνσεις στην Άγκυρα, αλλά και προσωπικότητες της διεθνούς ζωής. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αν δεν υπάρξουν έκτακτα γεγονότα, ο κ. Παπανδρέου σχεδιάζει να συμμετάσχει στο δεύτερο μέρος της συνάντησης που θα γίνει στην πόλη Eρζουρούμ ( Erzurum) της ανατολικής Τουρκίας.

    H συνάντηση εξελίσσεται σε δύο φάσεις:

    αφορά στην επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και εκτιμήσεις των προοπτικών που διαγράφονται

    και την πιο λεπτομερή εξέταση αυτών των προοπτικών

    Την περυσινή συνάντηση παρακολούθησαν ο υπουργός εξωτερικών της Ιαπωνίας, ο υπουργός εξωτερικών της Βραζιλίας και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, καθώς και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Mαχμούντ Αμπάς ( Mahmoud Abbas).

    Παράλληλα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό έχει προσκληθεί και η υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κατρίν Άστον (Catherine Aston), η οποία, επίσης,έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει, πλην απρόοπτου.

    Η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στην συνάντηση αυτή αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην πορεία που ήδη έχουν πάρει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρουν διπλωματικοί παρατηρητές στην εφημερίδα «Ζαμάν».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48949

    [28] Ξεκίνησε η αποκομιδή των σκουπιδιών

    Τεταρτη, 24 11 2010 14:36

    Ξεκίνησε από τις 6 το πρωί η αποκομιδή των σκουπιδιών από τους υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων. Ωστόσο γεμάτοι παραμένουν αρκετοί κάδοι καθώς είχε συσσωρευτεί μεγάλος όγκος σκουπιδιών. Ειδικά για την Αθήνα οι υπηρεσίες του Δήμου, προβλέπουν διάστημα δυο με τριών ημερών, για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Την Τρίτη το βράδυ οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προχώρησαν στην αναστολή των κινητοποιήσεών τους μετά τη δέσμευση του υφυπ. Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων τους που αφορούν στην άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης και τον καθορισμό ενιαίου πλαισίου αμοιβών και απασχόλησης.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ανεστάλη η απεργία της ΠΟΕ - ΟΤΑ

    Είδηση: 48947

    [29] Συνάντηση Τ. Χυτήρη με ΔΣ ΕΡΤ και ΠΟΣΠΕΡΤ

    Τεταρτη, 24 11 2010 14:25

    Με την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Τηλέμαχου Χυτήρη, συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, υπό τη νέα του σύνθεση, με πρόεδρο τον Θανάση Παπαγεωργίου και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας τον Χαράλαμπο Ταγματάρχη.

    Στην ομιλία του ο κ. Χυτήρης, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Ταγματάρχη και εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία του από την πολύχρονη θητεία του στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο «με τον καλύτερο τρόπο, όσον αφορά στη διεύθυνση της δημόσιας τηλεόρασης».

    Ακόμη, ευχαρίστησε τον κ. Παπαγεωργίου και όλα τα μέλη του Δ.Σ., τονίζοντας ότι στη μεταβατική περίοδο που προηγήθηκε «έγιναν πολλά πράγματα, νοικοκυρεύτηκε η ΕΡΤ σε μικρό διάστημα» και πρόσθεσε: «πιστεύω ότι πολύ σύντομα η ΕΡΤ θα αποκτήσει την οντότητα που της αξίζει ως δημόσια τηλεόραση». Παράλληλα, καλωσόρισε τα νέα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. Λυδία Κονιόρδου και τον Παναγιώτη Σαμούρη και ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του τον Χαράλαμπο Κεφάλα, ο όποιος αποχωρεί από το Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. μετά από 13,5 χρόνια.

    Ο κ. Χυτήρης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που απορρέουν από την οικονομική κρίση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εξορθολογισμό των οικονομικών της ΕΡΤ: «Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στις δαπάνες, να τις ελέγχουμε και να τις συνυπολογίζουμε με το πρόγραμμά μας, το οποίο βεβαίως μέσα στις παρούσες συνθήκες πρέπει να προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο. Μόνο τότε η δημόσια τηλεόραση εκπληροί τον σκοπό της, μόνο και μόνο τότε θα το δει αυτό ο κόσμος και θα αγαπήσει ξανά τη δημόσια τηλεόραση, γιατί ήταν επιφυλακτικός τα τελευταία χρόνια απέναντί της και για λόγους πραγματικούς και για λόγους - θα έλεγα - υπερβολικών επικρίσεων, πολλές φορές».

    Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη για αναβάθμιση του επιπέδου της δημόσιας τηλεόρασης, όσον αφορά στην ενημέρωση, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, στην πορεία προς την ψηφιακή εποχή. Υπογράμμισε τη σημασία του ουσιαστικού δημοκρατικού διαλόγου και της πολυφωνίας μέσα από τα προγράμματα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «παίζει σπουδαίο ρόλο σε όλες τις δημοκρατίες». Ακόμα, ανακοίνωσε την ανάπτυξη εκπαιδευτικής τηλεόρασης σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. Χ. Ταγματάρχης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες για την αναβάθμιση και τη βελτίωση της εικόνας της ΕΡΤ και τόνισε ότι θα αναρτώνται στο διαδίκτυο το μηνιαίο κόστος των εκπομπών που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΕΡΤ, οι συμβάσεις που θα συνάπτει η εταιρεία και οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΡΤ

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. στη χθεσινή συνεδρίασή του έλαβε επίσης τις ακόλουθες αποφάσεις:

    1. Ενέκρινε τη δαπάνη για την παραγωγή της μετάδοσης δύο ποδοσφαιρικών αγώνων του Champions League κάθε εβδομάδα, για την περίοδο 18 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2010. Το συνολικό κόστος των μεταδόσεων για την προαναφερόμενη περίοδο ανέρχεται στο ποσό των 263.849,40 ευρώ. Επισημαίνεται ότι το κόστος είναι μειωμένο κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.

    2. Ακύρωσε την ανάθεση της παραγωγής έξι 45λεπτων επεισοδίων της σειράς «Το απουσιολόγιο του χρόνου» στην εταιρία "PORTOLANOS FILMS".

    3. Ενέκρινε την προμήθεια 30 ενισχυτών UHF100W και 10 ενισχυτών UHF 500W. Η συνολική δαπάνη ανέρχεται στα 109.649,50 ευρώ πλέον ΦΠΑ 23%. Οι ενισχυτές αυτοί -που είναι συμβατοί με την ψηφιακή τεχνολογία- θα αντικα-ταστήσουν τους ενεργοβόρους ενισχυτές με λυχνίες και θα συμβάλουν στη μείωση του λειτουργικού κόστους.

    4. Ενέκρινε την προμήθεια κεραιών για 25 πομπούς συνολικής δαπάνης 116.367 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%).

    Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Χυτήρης συναντήθηκε με την ΠΟΣΠΕΡΤ και ενημερώθηκε για εργασιακά θέματα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    ο»Ώ

    Είδηση: 48945

    [30] Συνάντηση Παπούλια-Θεοδωράκη

    Τεταρτη, 24 11 2010 13:43

    Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο τον διάσημο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ο κ. Θεοδωράκης δώρισε στον Πρόεδρο, το άλμπουμ που κυκλοφόρησε στην Γερμανία, αφιέρωμα στα 85 χρόνια του συνθέτη και μαζί με τον κ. Παπούλια θυμήθηκαν παλαιότερες εποχές, με συναυλίες αλλά και πολιτικές παρέες. «Είναι καλό που συναντιόμαστε σε μια στιγμή που ο ελληνικός λαός δίνει μια μεγάλη μάχη», τόνισε ο Κ.Παπούλιας.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48944

    [31] Διαβιβάστηκαν στη Βουλή δικογραφίες κατά υπουργών

    Τεταρτη, 24 11 2010 13:05

    Δύο ποινικές δικογραφίες κατά του τέως υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και νυν αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη και του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, κατατέθηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Η πρώτη δικογραφία αφορά έγκληση της MARFIN INVESTMENT GROUP, κατά του κ. Σηφουνάκη, για συκοφαντική δυσφήμιση του Ανδρέα Βγενόπουλου, δια του Τύπου και από το βήμα της Βουλής.

    Η δεύτερη δικογραφία αφορά τη διάθεση, εκ μέρους του κ. Κεφαλογιάννη, υπηρεσιακού αυτοκινήτου του Λιμενικού Σώματος με οδηγό για την προσωπική εξυπηρέτησή του συνεργάτη του, Ηλία Φιλιππακόπουλου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 48940

    [32] Διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Τεταρτη, 24 11 2010 12:12

    Διευρυμένη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου πραγματοποιείται από τις 2.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο θέματα ανάπτυξης. Στη σύσκεψη μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος και οι υπουργοί: Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Γερουλάνος και Χ. Παμπούκης. Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης βρέθηκε στο επίκεντρο χθεσινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και του συμβούλου του κ. Παπανδρέου Λουκά Παπαδήμου.

    Κρίσιμη χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφης του Δεκεμβρίου, όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό στηριξης της ευρωζώνης, η αναπληρωτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλιζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8.

    «Στηρίζουμε την ύπαρξη του μηχανισμού, θέλουμε να έχει επάρκεια πόρων αλλά έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για τη συμμετοχή των ιδιωτών σε αυτόν», είπε η κα Ξενογιαννακοπουλου, σημειώνοντας την πρόταση για την έκδοση ευρώ-ομολόγων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Παπακωνσταντίνου: «Δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο», Τρόικα: Περικόψτε δαπάνες - Μειώστε προσωπικό

    Είδηση: 48918

    [33] Γενική απεργία στην Πορτογαλία

    Τεταρτη, 24 11 2010 15:25

    Την άποψη ότι η πορτογαλική κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια ελιγμών ώστε να ελαφρύνει τα μέτρα λιτότητας, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας της χώρας Χελένα Αντρέ. Αφορμή για τη δήλωση της υπουργού, ήταν οι σημερινές απεργίες ( η πρώτη γενική απεργία από το 1988) στην Πορτογαλία, με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού την Παρασκευή. Ο στόχος της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 7,3% , στο 4,6% το 2011, με μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα, μείωση των κοινωνικών παροχών και αύξηση των φόρων.

    Όπως τόνισε η υπουργός Εργασίας της Πορτογαλίας στο ραδιοφωνικό σταθμό TSF:

    «Όλοι οι Πορτογάλοι καταλαβαίνουν ότι το περιθώριο ελιγμών της κυβέρνησης για να αλλάξει την πολιτική της ή να αποσύρει τις προτάσεις της που αναφέρονται στον προϋπολογισμού του 2011 είναι πρακτικά μηδενικό. Χωρίς τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει και αυτά που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά οι συνέπειες για τους Πορτογάλους και την οικονομία θα είναι πολύ πιο σοβαρές. Παρατηρούμε καθημερινά επιθέσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας και τις αρνητικές τους συνέπειες για την οικονομία, γι' αυτό το λόγο ζητάμε την ενότητα των Πορτογάλων για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

    Στο περιθώριο της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης, διευθυντής σούπερ μάρκετ στη βόρεια Πορτογαλία έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε μία πικετοφορία τραυματίζοντας δύο συνδικαλίστριες και απείλησε με όπλο τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Συνελήφθη για επικίνδυνη οδήγηση και για οπλοφορία. Οι δύο γυναίκες διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 48953

    [34] Αυξητική τάση στα πρόστιμα του ΣΔΟΕ

    Τεταρτη, 24 11 2010 14:45

    Κατά 136% αυξημένα ήταν τα πρόστιμα και ο ΦΠΑ που επέβαλε το ΣΔΟΕ κατά τη διάρκεια ελέγχων το δεκάμηνο του 2010 από τον Ιανουάριο, μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2009. Στα ύψος των προστίμων και του ΦΠΑ, τα ποσά ήταν, 570 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 1,512 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό δεκάμηνο.

    Από αυτά, το ποσό των 2,846 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος, έναντι 1,077 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, προέρχεται από μη απόδοση ΦΠΑ φόρου μισθωτών υπηρεσιών καθώς και άλλων παρακρατούμενων φόρων όπως και από τις παραβάσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων συνυπολογιζόμενου του ύψους της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.

    Από ελέγχους σε σε επιλεγμένες επιχειρήσεις και σε ελέγχους διαχείρισης προκύπτει ότι:

    - σε 32.366 ελέγχους που έγιναν σε επιλεγμένες επιχειρήσεις εντοπίστηκαν 15.030 παραβάτες και 903.063 παραβάσεις, δηλαδή σχεδόν η μία στις δύο επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν διαπιστώθηκε ότι φοροδιαφεύγει.

    - σε 1.830 ελέγχους που έγιναν σε επιχειρήσεις για χρήσεις παρελθόντων οικονομικών ετών εντοπίστηκαν 1.302 παραβάτες και 246.857 παραβάσεις.

    σε 32.481 ελέγχους που έγιναν τη διακίνηση προϊόντων εντοπίστηκαν 2.107 παραβάτες και 7.410 παραβάσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 48948


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 November 2010 - 18:00:36 UTC