Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυλαία στο νέο τρόπο πληρωμής
  • [02] Άρειος Πάγος: Σημαντική απόφαση για συμβασιούχους
  • [03] Φοιτητική αναταραχή στην Ιταλία
  • [04] Δημόσια διαβούλευση για εργασιακές διαφορές
  • [05] Το σχέδιο νόμου για Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και Αεροδρόμια
  • [06] Αίγυπτος: Αντιπαράθεση με τους Κόπτες

    [01] Αυλαία στο νέο τρόπο πληρωμής

    Πεμπτη, 25 11 2010 21:32

    Με το νέο τρόπο πληρωμής, δηλαδή από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, καταβάλλεται από την Παρασκευή, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου σε 202.106 δημοσίους υπαλλήλους. Στο σύστημα αυτό, αναμένεται να μπουν τις 27 Δεκεμβρίου άλλοι 200.000 υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης και συγκεκριμένα από τα υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών, Πολιτισμού, Εργασίας αλλά και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, της Γενικής Γραμματείας Τύπου και του ΕΣΡ.

    Αναμένεται με το νέο σύστημα πληρωμών να διευκολυνθούν οι έλεγχοι σε περιπτώσεις διπλοπληρωμών, επιδομάτων που δεν δικαιολογούνται από τις σχετικές διατάξεις, πλασματικές υπερωρίες, αμοιβές οι οποίες δεν αντιστοιχούν με τα τυπικά προσόντα των υπαλλήλων και αποδοχές που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 5.981 ευρώ. Ο πρώτος έλεγχος αποκάλυψε 65 αντίστοιχες περιπτώσεις. Η οικονομική εκτίμηση κάνει λόγο για εξοικονόμηση τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2011, από τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

    Υπενθυμίζεται ότι για το λόγο αυτό είχε πραγματοποιηθεί η απογραφή, με στόχο να εντοπιστούν και να περικοπούν παράτυπες αμοιβές, μέσω άμεσων φορολογικών διασταυρώσεων, σε αποδοχές και δηλωθέντα εισοδήματα. Επιπλέον με τη λειτουργία της νέας αρχής, απελευθερώνονται εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν αποκλειστικό εργασιακό αντικείμενο τη μισθοδοσία.

    Τέλος, μέχρι τον Απρίλιο του 2011, στο σύστημα πληρωμών της Ενιαίας Αρχής, θα ενταχθούν οι υπάλληλοι των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, ενώ όσοι πληρώνονται με το σύστημα αυτό, θα πληρώνονται μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών και όσοι υπάλληλοι δεν έχουν απογραφεί δεν θα πληρώνονται.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 49220

    [02] Άρειος Πάγος: Σημαντική απόφαση για συμβασιούχους

    Πεμπτη, 25 11 2010 20:32

    Σημαντική απόφαση για το θέμα των συμβασιούχων έλαβε ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 7/2010 γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα Γ. Κολιοκώστα. Προηγήθηκε σχετικό ερώτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την απόφαση, το Δημόσιο, οι ΟΤΑ, και τα ΝΠΔΔ οφείλουν να συμμορφώνονται προς τις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων που επιβάλλουν την παραμονή των συμβασιούχων στην εργασία τους.

    Όπως προκύπτει από την εισαγγελική γνωμοδότηση η άρνηση των υπευθύνων του Δημόσιου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου να συμμορφωθούν στις προσωρινές διαταγές παραβιάζει τα άρθρα 20, 28 και 95 του Συντάγματος, το άρθρο 904 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα, οι αρνούμενοι να εφαρμόσουν τις προσωρινές διαταγές απειλούνται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους.

    Παράλληλα, το Ελεγκτικό Συνέδριο οφείλει να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα των συμβασιούχων για το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην προσωρινή διαταγή.

    Πηγές: ΑΠΕ

    Είδηση: 49219

    [03] Φοιτητική αναταραχή στην Ιταλία

    Πεμπτη, 25 11 2010 20:14

    Χιλιάδες φοιτητές στην Ιταλία, έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις και καταλήψεις πανεπιστημιακών κτηρίων σε πολλές πόλεις. Παράλληλα αποκλείστηκαν δρόμοι και σιδηροδρομικοί σταθμοί, κατελήφθη ο Πύργος της Πίζας στην Τοσκάνη και το Κολοσσαίο στη Ρώμη. Αιχμή της διαμαρτυρίας είναι οι μεταρρυθμίσεις των Πανεπιστημίων, που προωθεί η κυβέρνηση του Σϊλβιο Μπερλουσκόνι.

    Η ημερομηνία ψήφισης του νόμου αναμένεται να είναι η 30η Νοεμβρίου και προβλέπονται συγχωνεύσεις μικρών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και συμμετοχή στα συμβούλια προσώπων εκτός του ακαδημαϊκού χώρου. Δεν έλειψαν και οι συμπλοκές, με απολογισμό ένα φοιτητή σοβαρά τραυματισμένο στη διάρκεια συμπλοκών με την αστυνομία στη Φλωρεντία.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Είδηση: 49218

    [04] Δημόσια διαβούλευση για εργασιακές διαφορές

    Πεμπτη, 25 11 2010 23:08

    Δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη διαιτησία, υπό τον τίτλο «Διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών». Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2010, μέσω του www.οpengov.gr

    Σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης, ο στόχος είναι με βάση την πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τα 18 έτη λειτουργίας του θεσμού, να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο επίλυσης συλλογικών διαφορών. Σε πρακτικό επίπεδο, με τις αλλαγές αυτές και οι εργοδότες θα έχουν την ευχέρεια να προσφεύγουν στη διαιτησία για την επίλυση των συλλογικών διαφορών.

    Στο ίδιο κείμενο, γίνεται λόγος για τα βασικά χαρακτηριστικά που διέπουν το σχέδιο νόμου, που αναφέρεται ότι είναι η εξισορρόπηση του δικαιώματος εργοδοτών και εργαζομένων να προσφεύγουν στη Μεσολάβηση και Διαιτησία, η ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Επίσης η προώθηση των αρχών της αντικειμενικότητας, της διαφάνειας και της αμεροληψίας στη διαδικασία Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

    Η προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου και το περιεχόμενό του, όπως αναφέρεται, είναι δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας με την Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 49223

    [05] Το σχέδιο νόμου για Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και Αεροδρόμια

    Πεμπτη, 25 11 2010 21:41

    Το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και την περαιτέρω ανάπτυξη και εκμετάλλευση των 34 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μέσα από μικτά επιχειρηματικά σχήματα, παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας.

    Σε ότι αφορά την ΥΠΑ, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μετονομασία της Γενικής Διεύθυνσης Αεροναυτιλίας της Υ.Π.Α. σε Γενική Διεύθυνση Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας με αρμοδιότητα την παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας για τη γενική εναέρια κυκλοφορία και αποτελεί τον "Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας".

    Ο Φορέας αυτός παρέχει:

    - Υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας (Air Traffic Services - ATS),

    - Υπηρεσίες Επικοινωνίας, Πλοήγησης και Επιτήρησης (Communication, Navigation, Surveillance - CNS) και

    - Υπηρεσίες Αεροναυτικών Πληροφοριών (Aeronautical Information Services - AIS).

    To νομοσχεδιο

    Ο συγκεκριμένος Φορέας υποχρεούται να λειτουργεί σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα διεθνή και κοινοτικά πρότυπα ασφαλείας, με σκοπό την ασφάλεια των πτήσεων και την ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.

    Με το νομοσχέδιο καθορίζεται επίσης η λειτουργία όλων των διευθύνσεων της ΥΠΑ, το προσωπικό που θα τις απαρτίζουν, καθώς και άλλα οργανωτικά θέματα της Υπηρεσίας.

    Σε ότι αφορά την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ομαδοποίησή τους με βάση τη γεωγραφική τους θέση, όπως νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, ή παραμεθόριες περιοχές, όπως Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα και την επιβατική κίνηση. Επικεφαλής των ομάδων που θα δημιουργηθούν, αναμένεται να οριστούν τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση.

    Στόχος είναι η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού των αεροδρομίων της χώρας για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών που αδυνατούσαν τόσα χρόνια να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια Ταμεία.

    Σύμφωνα με το μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης που προωθείται, το κράτος θα παραχωρήσει για μια μεγάλη περίοδο συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία του (ή δικαιώματα) έναντι επενδύσεων που θα δεσμευθούν να κάνουν οι ιδιώτες για να αξιοποιήσουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία. Οι ιδιώτες θα έχουν μεν την εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων των αεροδρομίων, αλλά στις εταιρείες που θα συσταθούν, την προεδρία και το πλειοψηφικό πακέτο θα έχει το δημόσιο, ενώ στους ιδιώτες θα περάσει το μάνατζμεντ και ένα μειοψηφικό πακέτο.

    Από τη διαδικασία αυτή το οικονομικό επιτελείο προσδοκά σημαντικά έσοδα αλλά και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας μιας και οι ιδιωτικές εταιρείες θα επιδιώξουν την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών για την μεγέθυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους.

    Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, όπως αυτό τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ιδρύονται νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για κάθε αερολιμένα ή ομάδα αερολιμένων ή και για το σύνολο των αερολιμένων της χώρας με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, το σύνολο των μετοχών της οποίας ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Προσδιορίζεται ο συγκεκριμένος σκοπός, όπως η διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση ενός ή περισσοτέρων αεροδρομίων, την πραγματοποίηση του οποίου αναλαμβάνει η εταιρεία.

    H ιδιωτικοποίηση γίνεται με σύμβαση παραχώρησης, όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η συμβατική περίοδος, η δυνατότητα παράτασης και τροποποίησής της, τα δικαιώματα και υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας, καθώς και τα τέλη Αεροδρομίου, τα οποία θα επιβάλει η εταιρεία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελεγκτές της Τρόικας, που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη χώρα μας και είχαν συνεργασία με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία αυτή του υπουργείου.

    Τέλος, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται επίσης η επίλυση του προβλήματος της μετάταξης των υπαλλήλων της πρώην Ολυμπιακής, η απορρόφηση των οποίων, 15 μήνες μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, προχωρεί με πολύ αργούς ρυθμούς.

    AΠΕ

    Είδηση: 49221

    [06] Αίγυπτος: Αντιπαράθεση με τους Κόπτες

    Πεμπτη, 25 11 2010 19:58

    Σε 156 συλλήψεις ανέρχεται ο απολογισμός των επεισοδίων μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και χιλιάδων χριστιανών διαδηλωτών στο Κάιρο. Επίσης ένας νεκρός διαδηλωτής και δεκάδες τραυματίες, συμπληρώνουν την εικόνα του πεδίου μάχης που θύμιζε το Κάιρο. Αιτία των διαδηλώσεων, ήταν η απαγόρευση της ανέγερσης εκκλησίας σε προάστιο του Καΐρου, που εξόργισε τους Κόπτες.

    Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες, είναι αυτή της παράνομης διαδήλωσης, αλλά και η πολύ σοβαρότερη του σχεδιασμού δολοφονίας αστυνομικών, όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Άμπντελ Μεγκίντ Μαχμούντ.

    Οι συλληφθέντες θα κρατηθούν για ένα δεκαπενθήμερο και μετά την ανακριτική διαδικασία θα κριθεί ποιοί θα απελευθερωθούν, σε ποιους θα παραταθεί η κράτηση και σε ποιους θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ

    Είδηση: 49217


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 November 2010 - 21:54:27 UTC