Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: «Μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές το 2011»
  • [02] Ριζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ
  • [03] Κλειδώνουν οι αλλαγές στα εργασιακά
  • [04] Συνάντηση με Ρουμπινί - Στην Αθήνα ο Ο.Ρεν την Πέμπτη
  • [05] Κυκλοφοριακό χάος λόγω της απεργίας
  • [06] Πλαστά στοιχεία εντόπισε η αστυνομία στις γιάφκες
  • [07] Χιλή: Πυρκαγιά σε φυλακή με 83 νεκρούς
  • [08] Συναντήσεις Αμπάς με Παπανδρέου-Παπούλια
  • [09] Φυλακές: Επισκέψεις διακομματικής επιτροπής της Βουλής
  • [10] «Κυβερνοεπιθέσεις» σε αντίποινα για το WikiLeaks
  • [11] ΕΡΤ: Τηλεμαραθώνιος Αγάπης για όλα τα παιδιά του κόσμου
  • [12] Google Chrome OS: πολύ αργά για τις γιορτές, πολύ νωρίς για τους χρήστες
  • [13] Οι καλύτεροι βαθμοί στο σχολείο φέρνουν και καλύτερη υγεία αργότερα
  • [14] Εντός του 2011 έρχεται η φοροκάρτα
  • [15] Νέο είδος κυττάρου ανακαλύφθηκε ότι εμπλέκεται στην όραση
  • [16] Σύγκρουση τρένων στο Μπανγκλαντές
  • [17] Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια στο κέντρο του Βόλου
  • [18] Θερμό Ιανουάριο προβλέπουν οι κόκκινοι αγροτοσυνδικαλιστές
  • [19] Λιγότερα τα επενδυτικά σχέδια του LEADER στο νομό Γρεβενών
  • [20] Προσλαμβάνονται μόνιμοι υπάλληλοι στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας Γρεβενών
  • [21] Εξοπλίζει αγροτικά ιατρεία ο δήμος Πτολεμαϊδας
  • [22] Συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης ΘΗΣΕΑ
  • [23] Οι ζημιές από την θεομηνία στο Επαρχιακό Συμβούλιο Ικαρίας
  • [24] 17 εκατ. για τον βιολογικό του Ευεργέτουλα
  • [25] Στο σφυρί η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Χίου
  • [26] ΕΔΕ στο ΝΑΤ για την υπόθεση Βεντούρη
  • [27] Παράλυτος πίθηκος περπάτησε μετά από εμφύτευση πολυδύναμων βλαστοκυττάρων
  • [28] Ενημέρωσε τον Προέδρο για τα εργασιακά η Λ.Κατσέλη
  • [29] Την Παρασκευή η απολογία Ψωμιάδη
  • [30] Υποχώρησε στο 4,9% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

    [01] Παπανδρέου: «Μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές το 2011»

    Τεταρτη, 08 12 2010 14:17

    Για ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει όλες τις μεγάλες αλλαγές μέσα στο 2011 έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός σε εκδήλωση του υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης με θέμα "η Ελλάδα της εξωστρέφειας, εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές". O κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι τεράστιες δυνατότητες που έχει η χώρα βοηθούν τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για την έξοδο από την οικονομική κρίση και επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα κράτος χωρίς γραφειοκρατία, φέουδα και διαμεσολαβητές. Την λειτουργία εξάλλου εντός του πρώτου τριμήνου του 2011 ειδικού ταμείου για την στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων που θα διαθέτει κατ' αρχήν κεφάλαιο 70 εκατομμύρια ευρώ προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Μήνυμα εξωστρέφειας και αισιοδοξίας από τον Πρωθυπουργό

    Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω μεγάλες, διαρθρωτικές, θεσμικές αλλαγές το 2011, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση του Υπουργείου Περιφερειακής.

    «Το 2010 κάναμε πολλές θεσμικές διαθρωτικές αλλαγές και το 2011 θα συνεχίσουμε πιο δυναμικά για μια Ελλάδα που αισιοδοξεί, δεν φοβάται και αντιμετωπίζει το μέλλον χωρίς δάνεια και επιτηρήσεις», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

    «Πρέπει να κάνουμε την κρίση» ευκαιρία τόνισε και αναφέρθηκε στη σημασία της ανάληψης πρωτοβουλιών από τους ίδιους τους επιχειρηματίες αναφέροντας ότι σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλλει το κράτος με την εξάλειψη χρόνιων προβλημάτων «χωρίς φέουδα και χωρίς γραφειοκρατία και θα αντιστρέψει την εκτίμηση ότι ο πολίτης ή ο επιχειρηματίας είναι ύποπτος».

    «Σε αυτή την κατεύθυνση πάμε προς το 2011 με στόχευση ένα φάσμα αλλαγών στη γραφειοκρατία, στην απονομή της δικαιοσύνης, με τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην καινοτομία, τη δημιουργικότητα, την προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της χώρας μας και στον προσανατολισμό σε ένα νέο μοντέλο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Ζήτησε, δε, τη συνεργασία των εξαγωγέων για να αντιμετωπιστούν τα δύσκολα θέματα, όπως η μείωση των φόρων που ζητούν οι επιχειρήσεις και έθεσε ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    «Εμείς θέλουμε λιγότερους φόρους που είναι το βασικό αίτημα των επιχειρηματιών, αλλά προϋπόθεση είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τότε θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη καθώς η πολιτεία φέρει ευθύνη σε αυτό το θέμα της σωστής διαχείρισης» τόνισε.

    «Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και δεν μπήκαμε σε κρίση επειδή δεν μπορούσαμε να έχουμε μια καλύτερη χώρα, αλλά μπήκαμε σε κρίση διότι είχαμε τις δυνατότητες και δεν τις αξιοποιήσαμε ή μάλλον τις απαξιώσαμε και αυτό μας προσθέτει ευθύνες για το μέλλον. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική Ελλάδα και να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε ακόμη και θαύματα, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους αλλά και για προσέλκυση επενδύσεων και αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας μας», πρόσθεσε.

    Ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρουσιάζοντας την εθνική στρατηγική για τη στήριξη των εξαγωγών, ανέπτυξε τους τρεις πυλώνες που θα τη στηρίξουν: τη δημιουργία μιας ελληνικής ταυτότητας που θα πιστοποιεί την ποιότητα, τη δημιουργία ταμείου εξωστρέφειας με δημόσιο κεφάλαιο ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ και την άμεση εφαρμογή προγράμματος ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ.

    Αντιδράσεις

    «Όσο η Ελλάδα είναι στην ΕΕ και η παραγωγή ρυθμίζεται με βάση τα κέρδη των μονοπωλίων, ούτε η χώρα μπορεί να αναπτύξει τις παραγωγικές δυνατότητες, ούτε να υπάρχει ανάπτυξη που να ωφελεί το λαό. Για να γίνει αυτό χρειάζεται αποδέσμευση από την ΕΕ, λαϊκή εξουσία, κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός, οι επιχειρήσεις στρατηγική σημασίας να γίνουν λαϊκή - κοινωνική περιουσία», τόνισε το ΚΚΕ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51324

    [02] Ριζικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ

    Τεταρτη, 08 12 2010 16:04

    Ριζικές αλλαγές αναμένονται στις ΔΕΚΟ με στόχο την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό τους. Μεταξύ αυτών που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να μπει ανώτατο όριο στις αμοιβές των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, με ενσωμάτωση των επιδομάτων στις βασικές αποδοχές. Μαχαίρι θα μπει στα διάφορα μπόνους και στις υπερωρίες εκτός έδρας, ενώ θα υπάρχει πρόνοια για την προστασία των κατώτατων μισθών, και μείωση στις αμοιβές των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Τέλος στις υψηλές αμοιβές

    Τέλος στις υψηλές αμοιβές και τα εργασιακά προνόμια που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ βάζει νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος η δραστική περικοπή των ελλειμμάτων μέσα από αλλαγές σε αμοιβές, εργασιακές σχέσεις και στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

    «Για τις ΔΕΚΟ υπάρχει μια πραγματική κατάσταση που γνωρίζουμε τι γινόταν εδώ και δεκαετίες το οποίο χειροτέρευσε τα τελευταία 6 χρόνια επί διακυβέρνησης ΝΔ που έκανε πάρτι στις πλάτες του λαού. Γνωρίζουμε τα τεράστια προνόμια που υπήρχαν σε κάποιους εργαζομένους και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτό γιατί εμείς μιλάμε για κοινωνική δικαιοσύνη. Προσπαθώντας να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία των ΔΕΚΟ προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τους μισθούς και στο τέλος με το νόμο που θα παρουσιαστεί θα υπάρχουν ΔΕΚΟ που θα προσεγγίζουν τα ελληνικά δεδομένα της μισθοδοσίας και έτσι θα μειωθούν οι σπατάλες τους», τόνισε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκρουστεί με τις παθογένειες πολλών δεκαετιών που κορυφώθηκαν επί ΝΔ χωρίς να λογαριάσει τίποτα και μας έφερε αθωράκιστους στην κρίση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβάλλονται:

    πλαφόν στις αποδοχές, ώστε κανείς να ΅ην α΅είβεται ΅ε πάνω από 45-50.000 ευρώ το χρόνο

    ενσωμάτωση επιδομάτων στις αποδοχές, επιφέροντας μείωση έως 40% στις αμοιβές.

    προστασία στις κατώτατες αμοιβές όπως 1.600-1800 ευρώ μηνιαίως

    μετατάξεις σε άλλους φορείς του δημοσίου.

    Ήδη στον προϋπολογισμό του 2011 έχει κλείσει η «κάνουλα» των δανείων με την εγγύηση του δημοσίου.

    Σε μία προσπάθεια να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, επιταχύνονται και οι διαδικασίες υλοποίησης δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, όπως η κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου αλλά και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Αλλαγές στις ΔΕΚΟ

    Είδηση: 51337

    [03] Κλειδώνουν οι αλλαγές στα εργασιακά

    Τεταρτη, 08 12 2010 16:51

    Κάλεσμα στους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν στις αλλαγές στα εργασιακά, απηύθυνε η Λούκα Κατσέλη κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο τελικό σχέδιο που θα τεθεί προς έγκριση την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, δεν προβλέπεται όμως συγκεκριμένο ποσοστό για χαμηλότερες αποδοχές, κατ' απαίτηση της τρόικας.

    The video (Video ID: 214) does not exist

    Αναμένοντας την απάντηση της τρόικας

    Κλειδώνουν οι αλλαγές στα εργασιακά που θα προβλέπουν την εφαρμογή των ειδικών συμβάσεων σε ζημιογόνες επιχειρήσεις.

    Η Υπουργός Εργασίας που αναμένει την απάντηση της τρόικας στο κείμενο που κατέθεσε, ενημέρωσε το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, για τις συντονισμένες όπως δήλωσε προσπάθειες που καταβάλλει για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος στη δύσκολη συγκύρια που διανύουμε

    «Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαμε μία πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση, τον ενημέρωσα για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας, καθώς και τη συνεργασία με όλους τους φορείς ώστε να μπορέσουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να ρυθμιστούν, όμως είμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, μετά τη συνάντηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες σε επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα θα ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις και σε εκείνες με οικονομικά προβλήματα θα υπογράφονται συμβάσεις ειδικών συνθηκών, με μείωση μισθών χωρίς ανώτατο πλαφόν, υπό τη προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

    Αναφορικά με την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επισήμανε ότι αυτό θα γίνεται με πολύ συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και χρονικούς περιορισμούς και τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο πως μοναδικό κριτήριο και κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μη χαθούν θέσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

    «Δεν πρόκειται να αφήσουμε να κλείσουν επιχειρήσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να έχει τις καλύτερες και ισοδύναμης αποτελεσματικότητας λύσεις, ώστε να προασπίζει και θέσεις εργασίας και τα εργασιακά συμφέροντα και δικαιώματα.

    Ο ρόλος των συνδικάτων θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς ειδικές συμβάσεις θα υπογράφονται σε επιχειρήσεις όπου υπάρχουν σωματεία και όπου δεν υπάρχουν οι εργοδότες θα διαπραγματεύονται με την ομοσπονδία

    «Πράξη ευθύνης για τους εργαζόμενους, όταν τους καταδικάζουν σε μισθούς πείνας και στην ανασφάλεια, δεν είναι να βάλουν πλάτη αλλά να υψώσουν τώρα τη γροθιά τους στην κυβέρνηση, την τρόικα και την πλουτοκρατία», σχολίασε το ΚΚΕ.

    Επίθεση στο πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο εξαπέλυσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στον οποίο καταλόγισε ευθύνες για τους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις.

    «Φέρει βαρύτατες ιστορικές ευθύνες ο κ. Παναγόπουλος και η ηγεσία της ΓΣΕΕ, γιατί επί των ημερών τους και με τη δική τους συνενοχή κατεδαφίζονται εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών στη χώρα μας. Και, κυρίως, έχει μεγάλη ευθύνη γιατί μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης γι αυτή την εγκληματική προοπτική που μας οδηγεί σε καταστάσεις εργασιακού Μεσαίωνα, που αφορά την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων.», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Εάν δεν τελεσφορήσουν τις επόμενες ώρες οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Εργασίας με τη τρόικα το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τα εργασιακά η Λ. Κατσέλη

    Είδηση: 51343

    [04] Συνάντηση με Ρουμπινί - Στην Αθήνα ο Ο.Ρεν την Πέμπτη

    Τεταρτη, 08 12 2010 18:26

    Με το διάσημο οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί που επισκέπτεται τη χώρα μας, συναντήθηκαν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Αναφερόμενος στη θέση του κ. Ρουμπινί για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει την Πέμπτη στην Αθήνα ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν.

    Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Oικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτη Θωμόπουλο θα έχει την Πέμπτη στην Αθήνα ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος 'Ολι Ρεν.

    Παρουσιάζοντας, σήμερα κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ο. Ρεν στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, είπε ότι στις επαφές του με την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο κοινοτικός επίτροπος θα συζητήσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και γενικότερα τους τρόπους ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    Στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους προς την τρόικα, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Ιρλανδία και την θετική στάση που κρατά προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινικ Στρος Καν.

    Ο κ. Ρεν θα συναντηθεί ακόμη με τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ θα συμμετάσχει και σε συνέδριο με θέμα την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Σήμερα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον διάσημο και νομπελίστα οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί που είχε προβλέψει την πιστωτική κρίση του 2008.

    Σε ομιλία του την Τρίτη ο κ. Ρουμπινί είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

    «Δεν είμαστε κοντά στη χρεοκοπία, αλλά αντίθετα ήμασταν στο χείλος της χρεοκοπίας και με τις προσπάθειες λαού και κυβέρνησης έχουμε απομακρυνθεί», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το ευρώ.

    Είδηση: 51348

    [05] Κυκλοφοριακό χάος λόγω της απεργίας

    Τεταρτη, 08 12 2010 12:14

    Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται από το πρωί σε πολλούς δρόμους του Λεκανοπέδιου, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες και τα τρένα του ΟΣΕ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές στις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ καθώς και στις ρυθμίσεις για την εξυγίανση του ΟΣΕ. Λόγω της απεργίας δεν ισχύει ο Δακτύλιος.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος

    Ακινητοποιημένα παραμένουν σήμερα λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό, τραμ, προαστιακός και τρένα του ΟΣΕ λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση των συγκοινωνιών.

    Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατόπιν πορεία στο υπ. Οικονομικών και τη Βουλή.

    Κυκλοφοριακό έμφραγμα

    Από το πρωί, σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται σε πολλούς δρόμους της Αθήνας.

    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση των αυτοκινήτων στις λεωφόρους Βουλιαγμένης, Μεσογείων, Κηφισίας, Κηφισού, Συγγρού και Αθηνών ενώ μποτιλιάρισμα επικρατεί και στους δρόμους περιμετρικά του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας καθώς δεν ισχύει σήμερα ο περιορισμός της κυκλοφορίας.

    Στο μεταξύ, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης από τις εννιά το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Την ίδια ώρα, τρίωρη στάση εργασίας 12 με 3 το μεσημέρι είχε κηρύξει και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων για τις συλλογικές συμβάσεις ενώ 24ωρη απεργία κάνουν σήμερα και οι εργαζόμενοι στην Αγροτική τράπεζα.

    Απεργούν και σήμερα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

    Την ίδια ώρα, απεργούν και σήμερα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, ζητώντας την τακτοποίηση των περίπου 780 συμβασιούχων.

    Τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται και πάλι στους δρόμους της πόλης και για το θέμα συνεδριάζει σήμερα η ΚΕΔΚΕ.

    Ευθύνες στην απερχόμενη δημοτική αρχή επέρριψε την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών, χαρακτηρίζοντας ασυγχώρητη αμέλεια τη μη προκήρυξη προσλήψεων.

    «Το πρόβλημα θα υπάρξει όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλους της Δήμους της χώρας» απάντησε ο Νικήτας Κακλαμάνης, προσθέτοντας ότι το θέμα των συμβασιούχων θα συζητηθεί στο σημερινό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις /24ωρη απεργία στα Μέσα Μεταφοράς

    Είδηση: 51269

    [06] Πλαστά στοιχεία εντόπισε η αστυνομία στις γιάφκες

    Τεταρτη, 08 12 2010 18:43

    Στη δημοσιότητα έδωσαν οι αστυνομικές αρχές τα στοιχεία των πλαστών ταυτοτήτων που είχαν στην κατοχή τους οι συλληφθέντες μετά από τον εντοπισμό γιαφκών με οπλισμό. Τα δελτία ταυτότητας βρέθηκαν στα κρησφύγετα και από αυτά, τα 24 χρησιμοποιούσε ο Γιώργος Καραγιαννίδης, εκ των έξι συλληφθέντων και άλλες εννέα η Στυλιανή Αντωνίου.

    Επίσης τα πλήρη προσωπικά στοιχεία 33 ατόμων βρέθηκαν στις μικροσυσκευές ηλεκτρονικής μνήμης (USB), που έφεραν επάνω τους οι συλληφθέντες για την υπόθεση της τρομοκρατίας. Εξετάζεται αν τα στοιχεία αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από τους συλληφθέντες για την κατάρτιση πλαστών ταυτοτήτων, ή άλλων εγγράφων, που ενδεχομένως να είχαν χρησιμοποιηθεί για διάφορες δραστηριότητες.

    Οι έρευνες της αστυνομίας συνεχίζονται, με στόχο τον εντοπισμό και άλλων κρησφύγετων, ή άλλων στοιχείων σχετικών με την υπόθεση. Στα πλαίσια αυτά η αστυνομία υπενθυμίζει ότι πολίτες που έχουν σχετικές πληροφορίες μπορούν να επικοινωνούν στους αριθμούς κλήσης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας 170,1014 και 1964 με την διαβεβαίωση ότι θα διασφαλίζεται το απόρρητο της συνομιλίας.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8 , ΑΠΕ

    Είδηση: 51349

    [07] Χιλή: Πυρκαγιά σε φυλακή με 83 νεκρούς

    Τεταρτη, 08 12 2010 14:26

    Τουλάχιστον 83 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 21 άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων τα 14 σοβαρά, από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε φυλακή τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγο, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα.

    Πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα που σημειώνεται ποτέ σε σωφρονιστικό ίδρυμα της χώρας.

    «Είναι μια τεράστια και επώδυνη τραγωδία, μια τραγωδία από την οποία πρέπει να πάρουμε μαθήματα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ένα απάνθρωπο σωφρονιστικό σύστημα», προσέθεσε Ο Χιλιανός Πρόεδρος.

    Ακόμη, ο κ. Πινιέρα εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι μόνον 6 υπάλληλοι φρουρούσαν εντός του κτιρίου όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, ενώ 26 στον περίβολο της φυλακής, δηλαδή το εξωτερικό του κτιρίου.

    Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν μέχρι στιγμής η πυρκαγιά ξέσπασε στη διάρκεια καυγά μεταξύ κρατουμένων σε ένα από τα πέντε πολυπληθή κτιριακά συγκροτήματα της φυλακής Σαν Μιγκέλ.

    Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 05:00 τοπική ώρα και κατέστρεψε τον τέταρτο όροφο του ενός εκ των πέντε συγκροτημάτων που συνιστούν τη φυλακή αυτή. Λιγότερο από τρεις ώρες αργότερα η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία σωφρονιστικών υπαλλήλων και το συνδικάτο τους, στη φυλακή αυτή κρατούνται περίπου 1.900 άνθρωποι. Από αυτούς περίπου 200 κρατούμενοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την πτέρυγα στην οποία ξέσπασε η πυρκαγιά.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51325

    [08] Συναντήσεις Αμπάς με Παπανδρέου-Παπούλια

    Τεταρτη, 08 12 2010 15:02

    Τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες της Παλαιστίνης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού, με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στάση της Ελλάδας και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει πολιτικό ρόλο για την ενίσχυση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ακόμη, τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του παλαιστινιακού λαού στις προσπάθειες της χώρας μας για έξοδο από την κρίση, εξέφρασε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Η διπλωματία των καταστροφών είναι μια καλή ευκαιρία για να αναπτύξουμε την ειρηνική συνεργασία με τους γειτονικούς λαούς, συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, λίγο πριν την έναρξη του γεύματος, που παρέθεσε προς τιμήν του ξένου προσκεκλημένου, ο Έλληνας Πρόεδρος.

    Στη στενή συνεργασία, που αναπτύχθηκε με το Ισραήλ, με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, που ξέσπασαν εκεί, ο κ. Αμπάς είπε ότι «από την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, θα πάμε στην αντιμετώπιση των συμφορών του εξτρεμισμού, με τελικό στόχο την επίτευξη της ειρήνης».

    «Η Ελλάδα ενθαρρύνει έμπρακτα προς αυτή την κατεύθυνση με τη σύσταση μιας περιφερειακής δύναμης φυσικών καταστροφών ιδιαίτερα κατάσβεσης πυρκαγιών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, που παρευρέθηκε στο γεύμα.

    Μετά τις πυρκαγιές, η συνέχεια της ευκαιρίας θα δοθεί με το νερό, το οποίο είναι ένα κοινό αγαθό και μάλιστα εν ανεπαρκεία, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Όπως είπε ο κ. Αμπάς, η Παλαιστινιακή Αρχή προτίθεται να δημιουργήσει σταθμούς αφαλάτωσης με τη συνεργασία Ισραήλ, Ιορδανίας και Αιγύπτου. «Μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα σβήσουμε και τη δίψα για νερό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το Ισραήλ διαθέτει πολύ υψηλή τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα.

    «Θέλουμε να συνεργαστούμε περισσότερο, γιατί το νερό και το ρεύμα είναι για όλους μας», υπογράμμισε, καλώντας και άλλες χώρες της Μεσογείου να βοηθήσουν.

    Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Δρούτσας για να αναφέρει την πρωτοβουλία της Ελλάδας, προκειμένου να συσταθεί μία περιφερειακή δύναμη για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

    Στο γεύμα προς τιμήν του κ. Αμπάς παρευρέθηκε, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Συνάντηση Παπανδρέου- Αμπάς

    «Η χώρα μας υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου, ενιαίου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων - με βάση την προ του 1967 γραμμή - και παραμένει προσανατολισμένη στη συνολική επίλυση της αραβοϊσραηλινής διαμάχης", τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μαχμούντ Αμπάς.

    Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία παραμένει για τη διεθνή κοινότητα ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα που διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής, είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην ειρηνευτική διαδικασία και τώρα και στο μέλλον».

    Ωστόσο, προανήγγειλε ότι, σε συνεννόηση και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλία να οργανωθεί μια περιφερειακή δύναμη για την κατάσβεση πυρκαγιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε τον ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό που έχει αυτή η πρόταση «για τις δυνατότητες που έχουμε σε αυτή την περιοχή, όταν συνεργαζόμαστε να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα κρίσης και να αναδεικνύουμε τη δυναμική της περιοχής».

    Την απόλυτη και πλήρη στήριξη του, προς αυτή την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, εξέφρασε ο κ. Αμπάς.

    «Είμαστε σίγουροι ότι καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Παλαιστινιακού με τρόπο δίκαιο», τόνισε ο κ. Αμπάς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα, η οποία όπως σημείωσε «παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ΕΕ».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51330

    [09] Φυλακές: Επισκέψεις διακομματικής επιτροπής της Βουλής

    Τεταρτη, 08 12 2010 19:05

    Περιοδείες και έλεγχο στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, θα πραγματοποιήσει διακομματική επιτροπή της Βουλής, με στόχο να ελέγξει τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Σήμερα Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διακομματικής επιτροπής, με αρμόδιους φορείς, που κατέθεσαν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους.

    «Καμπανάκι» για την εξέλιξη αυτή, ήταν η ταυτόχρονη εξέγερση σε 33 σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ μια από τις υπάρχουσες σκέψεις, είναι ο διαχωρισμός των κρατουμένων ανάλογα με την παραβατική τους συμπεριφορά, και η μέριμνα για επανένταξη τους.

    Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις φυλακές όλης της χώρας πάνω από 12.100 άτομα και οι 6.900, δηλαδή το 55% είναι αλλοδαποί, ενώ πολλές από το 60% των υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια θα μπορούσαν να λυθούν με άλλο τρόπο.

    Παράλληλα περίπου 2000 είναι καταδίκες για απλές παραβάσεις, γεγονός που συμβάλλει στη συμφόρηση των φυλακών. Στις διαδικασίες επανένταξης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι αποφυλακισθέντες λόγω του «λερωμένου μητρώου», με αποτέλεσμα τα 2/3 αυτών που αποφυλακίζονται να επιστρέφουν στη φυλακή, μη έχοντας διέξοδο σε μορφές νόμιμης επαγγελματικής δραστηριότητας. Οι επισκέψεις της διακομματικής επιτροπής, θα πραγματοποιηθούν αρχικά στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, καθώς και άλλα σωφρονιστικά καταστήματα με κρατούμενους ανήλικους και νεαρούς καθώς και αγροτική φυλακή.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 51351

    [10] «Κυβερνοεπιθέσεις» σε αντίποινα για το WikiLeaks

    Τεταρτη, 08 12 2010 17:04

    «Κυβερνοπειρατές» επιτέθηκαν σε ιστότοπους της ελβετικής τράπεζας Postfinance και της αμερικανικής εταιρείας Mastercard σε αντίποινα για το κλείσιμο των μέσων πληρωμών του ιστότοπου WikiLeaks, ο ιδρυτής του οποίου Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται από χθες υπό κράτηση στη Βρετανία. Επίθεση χάκερ δέχθηκε επίσης και ο ιστότοπος της εισαγγελίας της Σουηδίας, αλλά και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του σουηδού δικηγόρου που έχει αναλάβει την υπόθεση εναντίον του Ασάνζ, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση.

    Οι «κυβερνοπειρατές», με την ονομασία «AnonOps», δηλώνουν ότι μάχονται κατά της λογοκρισίας και υπέρ της διαφάνειας, και έχουν εξαπολύσει την επιχείρηση «Payback», σύμφωνα με τον ιστότοπό τους, AnonOps.net. Χρησιμοποιούν το tweet του συνιδρυτή της Electronic Frontier Foundation (EFF.Org), Τζον Πέρυ Μπάρλοου, «Ο πρώτος διαδικτυακός πόλεμος έχει ξεκινήσει. Το πεδίο μάχης είναι το WikiLeaks. Εσείς είστε οι μαχητές» για να καταδείξουν τη στάση τους και να προσελκύσουν συμμάχους.

    Ανάμεσα στα «θύματά» τους βρίσκονται ο ιστότοπος της τράπεζας Postfinance.ch, που έκλεισε τη Δευτέρα τον λογαριασμό του Ασάνζ επειδή είχε δώσει «ψευδείς ενδείξεις για τον τόπο κατοικίας του», μέσω του οποίου γίνονταν απευθείας δωρεές «στο ταμείο υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ και άλλων μελών της ομάδας WikiLeaks». Αυτή η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με την τράπεζα, «αυτόνομα και χωρίς οποιαδήποτε πίεση».

    «Μετά το κλείσιμο του λογαριασμού (του Ασάνζ) ομάδες έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση "Payback" για να εμποδίσουν (την πρόσβαση) στην Postfinance», γράφει η ομάδα AnonOps.

    Οι «κυβερνοπειρατές» που ευθύνονται γι'αυτές τις επιθέσεις ανακοίνωσαν, επίσης, στον ιστότοπό τους ότι επιτέθηκαν και στον ιστότοπο της Mastercard. «Η ομάδα που απενεργοποίησε (τον ιστότοπο) μιας ελβετικής τράπεζας, τώρα απενεργοποίησε (τον ιστότοπο) Mastercard.com», αναφέρουν.

    Ο ιστότοπος της Mastercard δεν ήταν προσβάσιμος γύρω στη μία, ώρα Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, με τον οποίο συνομίλησε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, δεν θέλησε, παρ' όλα αυτά, να επιβεβαιώσει αν τα προβλήματα στον ιστότοπο της εταιρείας οφείλονται σε κυβερνοεπιθέσεις.

    Και άλλοι ιστότοποι που σχετίζονται με το WikiLeaks δέχθηκαν επιθέσεις από χάκερ, κυρίως η υπηρεσία διαδικτυακών πληρωμών PayPal και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του δικηγόρου των δύο Σουηδέζων, που κατηγορούν τον Ασάνζ για «βιασμό και σεξουαλική επίθεση», αλλά και ο ιστότοπος της σουηδικής εισαγγελίας.

    Πάντως, ο διαδικτυακός συντάκτης της εισαγγελίας, Φρέντρικ Μπεργκ, δήλωσε στην τηλεόραση του Reuters: «Φυσικά, είναι εύκολο να πιστέψει κάποιος ότι σχετίζεται με το WikiLeaks, αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε». Ο ιστότοπος της εισαγγελίας, www.aklgare.se, δε λειτουργούσε χθες το βράδυ και για αρκετή ώρα σήμερα.

    Οσο για την Postfinance, ο εκπρόσωπος της τράπεζας διαβεβαίωσε ότι «αυτοί οι κυβερνοπειρατές» δεν έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συστημάτων πληρωμών της τράπεζας, ούτε τη διαχείρηση των λογαριασμών. «Η κατάσταση βελτιώθηκε σήμερα, όμως οι επιθέσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε.

    Οι «κυβερνοπειρατές» ζητάνε απ' όσους «επιλέγουν την ελευθερία» να τους στηρίξουν, συμπράττοντας στο έργο τους και αξιοποιώντας τα «εργαλεία» που προσφέρονται στον ιστότοπό τους, αποτελώντας, έτσι, μέρος των «στρατευμάτων» τους, «ενάντια στις απόπειρες φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης», όπως γράφουν.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters, AnonOps.net

    Είδηση: 51344

    [11] ΕΡΤ: Τηλεμαραθώνιος Αγάπης για όλα τα παιδιά του κόσμου

    Τεταρτη, 08 12 2010 12:32

    Σε συνεργασία με τη Unicef και το special olympics τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου η ΕΡΤ διοργανώνει έναν τηλεμαραθώνιο Αγάπης για την προστασία των παιδιών στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, ο οποίος θα μεταδοθεί απευθείας και διαδικτυακά από την ΕΡΤ online.

    Παρουσιαστές του τηλεμαραθωνίου θα είναι η Μαρία Σαράφογλου, η Μαριλένα Κατσίμη, η Μάριον Μιχελιδάκη, ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος, ο Κώστας Αρβανίτης, η Λένα Αρώνη, η Αφέντρα Βαρσαμακίδου, η Εύα Μπούρα, ο Προκόπης Δούκας και η Ρίτσα Μπιζόγλη.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Είδηση: 51281

    [12] Google Chrome OS: πολύ αργά για τις γιορτές, πολύ νωρίς για τους χρήστες

    Τεταρτη, 08 12 2010 14:33

    Οι πρώτοι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που θα «τρέχουν» το νέο λειτουργικό σύστημα Chrome OS της Google, το οποίο θα λειτουργεί online μέσω του «υπολογιστικού νέφους» (cloud computing), θα κυκλοφορήσουν στα μέσα περίπου του 2011. Η κίνηση αποτελεί «σφήνα» στην επικράτεια της Microsoft και της Apple και αναμένεται να «ανάψει τα αίματα» ακόμα περισσότερο στην ολοένα πιο ανταγωνιστική αγορά πληροφορικής.

    Πάντως, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια καθυστέρηση αρκετών μηνών στα αρχικά σχέδια της Google, η οποία ήλπιζε να προλάβει τις φετινές γιορτές, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με τεχνικές δυσκολίες κατά την ανάπτυξη του νέου λογισμικού. Η Google θέλει να σιγουρέψει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα, που βασίζεται στο Web, θα είναι συμβατό με πολλές άλλες συσκευές, όπως οι ψηφιακές κάμερες.

    Οι πρώτοι φορητοί Η/Υ με το λειτουργικό της Google αναμένεται να κατασκευαστούν από την κορεατική Samsung και την ταϊβανέζικη Acer, ενώ η αμερικανική Intel θα παρέχει τους πρώτους επεξεργαστές. Οι τιμές για τα μελλοντικά λάπτοπ με το Chrome OS δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, αλλά αναμένεται να κινούνται σε μεγάλη γκάμα.

    Η βασική καινοτομία του νέου λειτουργικού συστήματος θα είναι η «Ιστο-κεντρική» (Web-centric) χρήση του υπολογιστή, καθώς οι χρήστες θα χρησιμοποιούν πλέον online εφαρμογές μέσω του υπολογιστικού «νέφους» (cloud computing), αντί να πονοκεφαλιάζουν για να τις «κατεβάζουν» και να τις αποθηκεύουν στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή τους.

    Τα πλεονεκτήματα του Chrome OS περιλαμβάνουν επίσης ταχύτερο άνοιγμα και κλείσιμο του υπολογιστή, αυτόματη ανανέωση της προστασίας από ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας Η/Υ, καθώς και ασφαλή προσωπική πρόσβαση στα δεδομένα του υπολογιστή από οπουδήποτε στο Ίντερνετ.

    Οι χρήστες που επιθυμούν, θα μπορούν να χρησιμοποιούν και εκτός διαδικτυακής σύνδεσης (offline) τα προγράμματα και τα δεδομένα του υπολογιστή τους, αλλά ο στόχος είναι να αξιοποιούν τις ευρυζωνικές συνδέσεις για να βρίσκονται online (υπογράφηκε σχετική συμφωνία της Google με την εταιρία τηλεπικοινωνιών Verizon).

    Ήδη η Google ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν αρκετές εταιρίες και οργανισμοί στις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών το Πεντάγωνο), στους οποίους μοίρασε δοκιμαστικούς φορητούς υπολογιστές με το υπό ανάπτυξη λειτουργικό της, για να το αξιολογήσουν και να το εμπλουτίσουν με την εμπειρία και τις παρατηρήσεις τους.

    Παραμένει ακόμα ασαφές αν και πώς το Chrome OS θα συνεισφέρει στα μελλοντικά κέρδη της Google. Με το λειτουργικό της σύστημα Android για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές-ταμπλέτες, το οποίο διατίθεται δωρεάν, η εταιρία κερδίζει από τις διαφημίσεις. Επειδή το Google Chrome OS αναμένεται να ωθήσει τους χρήστες να χρησιμοποιούν ακόμα συχνότερα το διαδίκτυο, μεταξύ άλλων θα αυξηθούν οι αναζητήσεις μέσω της διάσημης μηχανής αναζήτησης της εταιρίας, πράγμα που αναμένεται να αποφέρει περισσότερα διαφημιστικά έσοδα.

    Σήμερα, η Microsoft ελέγχει, χάρη στα Windows, περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας αγοράς λειτουργικών συστημάτων για υπολογιστές. Ορισμένοι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι, την πρώτη διετία τουλάχιστον, θα απειληθεί η κυριαρχία της Microsoft από την έλευση του Google Chrome OS. Όσον αφορά το ομώνυμο πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης Chrome της Google, σύμφωνα με την εταιρία, βρίσκεται σε φάση συνεχούς επέκτασης, καθώς έχει πλέον 120 εκατ. χρήστες διεθνώς, από 70 εκατ. τον Μάιο.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters, Google Blog

    Είδηση: 51328

    [13] Οι καλύτεροι βαθμοί στο σχολείο φέρνουν και καλύτερη υγεία αργότερα

    Τεταρτη, 08 12 2010 16:20

    Υγεια

    Οι καλοί βαθμοί των μαθητών δεν κάνουν καλό μόνο στην αυτοπεποίθησή τους, αλλά και στην υγεία τους ως ενηλίκων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η εκπαίδευση συνδέεται με καλύτερη υγεία γενικά, αλλά η νέα έρευνα δείχνει συγκεκριμένα ότι οι καλύτερες επιδόσεις στο γυμνάσιο και το λύκειο παίζουν κρίσιμο ρόλο για την ύπαρξη καλύτερης υγείας σε όλη τη ζωή του ενήλικου.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πάμελα Χερντ του πανεπιστημίου Ουισκόνσιν-Μάντισον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο «Journal of Health and Social Behavior», μελέτησαν περισσότερους από 10.000 μαθητές, που αποφοίτησαν από το σχολείο το 1957, και κατέγραψαν την πορεία της υγείας τους κατά τα επόμενα 53 χρόνια, μέχρι δηλαδή το 2010.

    Η έρευνα έδειξε ότι όσο καλύτεροι ήταν οι βαθμοί με τους οποίους αποφοίτησε ένας μαθητής, τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα να επιδεινωθεί η υγεία του μελλοντικά, κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησής του.

    Μια πιθανή εκτίμηση (που όμως δεν προκύπτει από τα δεδομένα), σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να είναι ότι το αίσθημα ευσυνειδησίας, που χαρακτηρίζει τους καλούς μαθητές, έχει ευεργετική επίδραση και στην κατοπινή υγεία τους, γιατί ως ενήλικοι αποφεύγουν με μεγαλύτερη ευκολία τις ανθυγιεινές συνήθειες στη ζωή τους.

    «Πόσο καλά τα πάει κανείς στο σχολείο, μετράει, όχι μόνο σε πράγματα όπως η εργασία και τα εισοδήματα, αλλά και στην υγεία, όπως αποδεικνύεται πλέον», δήλωσε η Χερντ. Η ευεργετική επίδραση στην υγεία μπορεί να γίνει φανερή χρόνια ή και δεκαετίες μετά την αποφοίτηση από το σχολείο.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51340

    [14] Εντός του 2011 έρχεται η φοροκάρτα

    Τεταρτη, 08 12 2010 16:21

    Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν για την έκδοση και τα κίνητρα χρήσης της φοροκάρτας, ώστε να κάνει πρεμιέρα από τις αρχές του έτους. Η φοροκάρτα θα απαλλάξει τους καταναλωτές από το χαρτοβασίλειο των αποδείξεων και θα δώσει τη δυνατότητα στις εφορίες να έχουν ά΅εση εικόνα του τζίρου των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσουν.

    Μέσω διαδικτύου ή με ένα απλό sms θα μπορούν να ενεργοποιήσουν οι καταναλωτές τη φοροκάρτα καταγραφής των αποδείξεων από τις αρχές του 2011, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν από οποιαδήποτε τράπεζα.

    Η κάρτα που αναμένεται να απαλλάξει τους πολίτες από τη χαρτούρα των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα είναι ανώνυμη. Δεν θα ενσωματώνει κανένα προσωπικό στοιχείο του φορολογούμενου, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ένσταση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Στην μπροστινή όψη της θα φέρει το λογότυπο του υπουργείου Οικονομικών και έναν 19ψήφιο κωδικό, και στην πίσω όψη το λογότυπο της τράπεζας που την εκδίδει.

    Στην κάρτα θα περνάνε όλες οι αγορές, ανεξαιρέτως ποσού και θα καταγράφονται μέσω της τράπεζας είτε οι καταναλωτές ψωνίζουν με μετρητά είτε με πιστωτική. Οι καταστηματάρχες θα την περνούν από τα μηχανήματα ΡΟS που χρησιμοποιούνται για τις πιστωτικές κάρτες και το ποσό της αγοράς που θα μετρά αντί για απόδειξη θα πιστώνεται αυτόματα στον λογαριασμό του πελάτη. Με τον τρόπο αυτό η εφορίες θα ελέγχουν παράλληλα online τον τζίρο και τον ΦΠΑ των επιχειρήσεων.

    Η χρήση της φοροκάρτας τουλάχιστον για το ερχόμενο έτος θα είναι προαιρετική.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 51339

    [15] Νέο είδος κυττάρου ανακαλύφθηκε ότι εμπλέκεται στην όραση

    Τεταρτη, 08 12 2010 15:57

    Υγεια

    Τα ραβδία και τα κωνία του αμφιβληστροειδούς φαίνεται πως δεν είναι τα μόνα κύτταρα στο εσωτερικό του ματιού μας που μας επιτρέπουν να βλέπουμε, καθώς βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν, μέσα από έρευνες σε πειραματόζωα, ότι στην όραση βοηθά κι ένας πολύ πιο σπάνιος τύπος κυττάρου. Πρόκειται για τα γαγγλιοκύτταρα που περιέχουν την ουσία μελανοψίνη και τα οποία αποτελούν μόλις το 1% έως 2% των συνολικών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς που επικοινωνούν με τον εγκέφαλο.

    Αν όντως επιβεβαιωθεί και στους ανθρώπους ότι αυτά τα γαγγλιοκύτταρα είναι εξίσου σημαντικά για την όραση, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για νέες θεραπείες σε μερικές μορφές τύφλωσης, αν και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν αυτό είναι εφικτό.

    Οι επιστήμονες γνώριζαν για αυτά τα γαγγλιοκύτταρα του αμφιβληστροειδούς από το 2000 και έκτοτε οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στις ενστικτώδεις αντιδράσεις ευαισθησίας στο φως, όπως, για παράδειγμα, στη συστολή της κόρης του ματιού, αλλά και στη ρύθμιση του βιολογικού «ρολογιού» αναφορικά με τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Όμως τώρα, για πρώτη φορά, ανακαλύπτεται ότι εμπλέκονται και στην ίδια την όραση.

    Φέτος τον Ιούλιο, μια άλλη ομάδα ερευνητών, σε μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Neuron» και όπου παρουσίασαν τα αποτελέσματα των πειραμάτων τους σε ποντίκια, ανέφεραν ότι οι νευράξονες, οι επεκτάσεις των γαγγλιοκυττάρων, συνδέονται με τμήματα του εγκεφάλου που δεν αφορούν μόνο τις ασυνείδητες αντιδράσεις στο φως, αλλά εμπλέκονται σε αυτή καθεαυτή τη συνειδητή όραση. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και αναφέρει ότι τα γαγγλιοκύτταρα φαίνεται να επιτρέπουν στα πειραματόζωα να αντιλαμβάνονται τη φωτεινότητα των αντικειμένων του περιβάλλοντός τους.

    Η νέα μελέτη, υπό τον καθηγητή Ρόμπερτ Λούκας και τον νευροεπιστήμονα Τίμοθι Μπράουν της Σχολής Επιστημών της Ζωής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «PLoS Biology», εκτιμά ότι περίπου το 40% των εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία επεξεργάζονται οπτικά σήματα που στέλνει το μάτι, φαίνεται να λαμβάνουν σχετικές πληροφορίες από τα γαγγλιοκύτταρα.

    Ο αμφιβληστροειδής των ανθρώπων και άλλων θηλαστικών περιέχει πληθώρα κωνίων και ραβδίων, φωτοευαίσθητων κυττάρων που στέλνουν στον εγκέφαλο, μέσω του οπτικού νεύρου, πληροφορίες για την κίνηση, το σχήμα και το χρώμα των αντικειμένων στο οπτικό πεδίο. Περίπου το 1% των νευρώνων στον αμφιβληστροειδή παράγουν την μελανοψίνη, μια φωτοευαίσθητη πρωτεΐνη.

    Τα νέα πειράματα με τυφλά ποντίκια έδειξαν ότι υπήρχε ηλεκτρική δραστηριότητα στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου τους, όταν αυτά εκτίθεντο στο φως. Έτσι, οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα κέντρα της όρασης στον εγκέφαλο μπορούσαν να αντιδρούν στο φως. «Αυτό σημαίνει ότι (τα πειραματόζωα) δεν είναι πραγματικά τυφλά, όπως πιστεύαμε μέχρι τώρα. Διατηρούν μια ικανότητα να αντιλαμβάνονται το φως», δήλωσε ο Μπράουν, που απέδωσε αυτήν την ικανότητα στη δράση της μελανοψίνης, η οποία παράγεται από τα γαγγλιοκύτταρα του ματιού.

    Οι βρετανοί ερευνητές σχεδιάζουν νέες μελέτες, σε ανθρώπους αυτή τη φορά, για να βεβαιώσουν κατά πόσο τα κύτταρα αυτά είναι σημαντικά και για την ανθρώπινη όραση, πράγμα που, αν όντως συμβαίνει, θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια στιγμή σε καινοτομικές θεραπείες τυφλών ανθρώπων, οι οποίοι πάσχουν από εκφύλιση των κωνίων και ραβδίων του αμφιβληστροειδούς. Η θεραπεία θα μπορούσε να αφορά βοηθήματα όρασης, τα οποία βελτιώνουν τη δράση των γαγγλιοκυττάρων που παράγουν την μελανοψίνη.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνά τους, παράλληλα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνολογικές εφαρμογές, όπως σε βελτιωμένες μεθόδους τεχνητού φωτισμού, καθώς επίσης σε φωτεινότερες οθόνες τηλεόρασης και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, The Guardian

    Είδηση: 51338

    [16] Σύγκρουση τρένων στο Μπανγκλαντές

    Τεταρτη, 08 12 2010 15:41

    Πέντε άτομα σκοτώθηκαν και πενήντα τραυματίστηκαν σε σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο Μπανγκλαντές. Το δυστύχημα σημειώθηκε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Ναρσίνγκντι, 55 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσα Ντάκα, όταν ένα επιβατηγό τρένο προσέκρουσε σε ένα άλλο το οποίο ήταν σταθμευμένο. Τα σωστικά συνεργεία που έχουν φτάσει στο σημείο προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες που βρίσκονται μέσα στα βαγόνια των τρένων.

    «Τα δύο τρένα στην κυριολεξία πέταξαν. Κόβουμε το μέταλλο για να φτάσουμε στα θύματα. Έχω δει τουλάχιστον 20 τραυματίες. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ακόμα μέσα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία υπεύθυνη της αστυνομίας, η Μομένα Χατούν.

    «Πρόκειται για ένα σοβαρό δυστύχημα. Φοβόμαστε ότι θα υπάρχουν πολλά θύματα», δήλωσε ο Μπελαγιέτ Χοσάιν, διευθυντής των εθνικών σιδηροδρόμων του Μπανγκλαντές.

    Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Daily Star και το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Desh κάνουν λόγο για 10 και 13 νεκρούς αντίστοιχα, ενώ και τα δύο μέσα μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51333

    [17] Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια στο κέντρο του Βόλου

    Τεταρτη, 08 12 2010 18:12

    Την διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Βόλου κ. Νίκη Μπόλλη για τα όσα έγιναν στην πορεία της περασμένης Δευτέρας, στο Βόλο, με αφορμή τα δύο χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η έρευνα θα αφορά όλες τις πτυχές και τις διαστάσεις του θέματος με στόχο να εντοπιστούν τυχόν αξιόποινες πράξεις και να αποδοθούν κατηγορίες κατά συγκεκριμένων προσώπων. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι ΕΔΕ που διέταξε ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας κ. Β. Κιος για την συμπεριφορά αστυνομικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

    Είδηση: 51346

    [18] Θερμό Ιανουάριο προβλέπουν οι κόκκινοι αγροτοσυνδικαλιστές

    Τεταρτη, 08 12 2010 16:51

    Σελίδα 1 από 2

    Θερμός προέβλεψαν ότι θα είναι ο Ιανουάριος στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης τύπου οι αγροτοσυνδικαλιστές της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Π.Α.ΣΥ.) κκ. Β. Μπούτα και Ρ. Μαρούδας, προαναγγέλοντας επί της ουσίας ένα νέο γύρο αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Είδηση: 51342

    [19] Λιγότερα τα επενδυτικά σχέδια του LEADER στο νομό Γρεβενών

    Τεταρτη, 08 12 2010 16:47

    Στα 23 ανήλθαν τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 1ης προκήρυξης του Τοπικού Προγράμματος προσέγγισης LEADER Γρεβενών.

    Ο συνολικός αιτούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 6,7 εκατομμύρια ευρώ και η δημόσια δαπάνη στα 3,6 εκατομμύρια ευρώ Το ποσό που προκηρύχθηκε ήταν συνολικού κόστους 9,4 εκατομμύριων ευρώ με δημόσια δαπάνη 5,1 εκατομμύρια ευρώ. Ηδη η Ομάδα Τοπικής Δράσης έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση των προτάσεων σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, ενώ για περισσότερες πληροφορίες, συγκεντρωτικά στοιχεία της προκήρυξης καθώς και για αναλυτικούς πίνακες με τα υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της «Αν Γρε» στη διεύθυνση. www.angre-leader.gr

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 51341

    [20] Προσλαμβάνονται μόνιμοι υπάλληλοι στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας Γρεβενών

    Τεταρτη, 08 12 2010 16:02

    Στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης αναμένεται να δημοσιευτεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η απόφαση πρόσληψης των οκτώ Τεχνικών Χειριστών Αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας, που υπογράφεται από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο.

    Την επόμενη εβδομάδα προβλέπεται επίσης, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του βουλευτή Γρεβενών, Θανάση Χαντάβα, να υπογραφούν και οι συμβάσεις πρόσληψης των οκτώ χειριστών.

    Σύμφωνα επίσης με τον κ. Χαντάβα εκδόθηκε και η Υπουργική Απόφαση έγκρισης της μελέτης ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου στη θέση «Καστρί» Πολυνερίου και Αλατόπετρας του Δήμου Θεοδώρου Ζιάκα. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναμένεται να προωθήσει τις επόμενες ημέρες, δια μέσου του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, το φάκελο του έργου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Όπως ενημέρωσε η υπεύθυνη του έργου, καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Στέλλα Δρούγου το βουλευτή Γρεβενών, οι εργασίες ανάδειξης των αρχαιοτήτων προβλέπεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη Άνοιξη.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 51336

    [21] Εξοπλίζει αγροτικά ιατρεία ο δήμος Πτολεμαϊδας

    Τεταρτη, 08 12 2010 16:01

    Στον εξοπλισμό με νέα μηχανήματα των αγροτικών ιατρείων των δημοτικών διαμερισμάτων: Ασβεστόπετρας, Γαλάτειας και Ολυμπιάδας, προχώρησε ο δήμος Πτολεμαϊδας, συμβάλλοντας στην επίλυση ενός χρόνιου αιτήματος των τοπικών κοινωνιών.

    Επίσης εξοπλισμό παρέλαβαν και τα αγροτικά ιατρεία των δημοτικών διαμερισμάτων: Περδίκκα, Μαυροπηγής και Πενταβρύσου, τα οποία αναμένεται να αξιοποιηθούν πολύ σύντομα.

    Τα τρία αγροτικά ιατρεία είναι πλήρως εξοπλισμένα με ηλεκτροκαρδιογράφους, οξύμετρα, σακχαρόμετρα, πιεσόμετρα, ηλεκτρονικές ζυγαριές, υψόμετρα, ρινοσκόπια, ωτοσκόπια, βυθοσκόπια, ιατρικά κρεβάτια και υψόμετρα, τα οποία χορήγησε ο δήμος Πτολεμαϊδας.

    «Αυτό που πετύχαμε είναι να μπορούν πλέον οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται στον τόπο τους χωρίς να ταλαιπωρούνται από τη μετάβαση και αναμονή τους στην πόλη και να προλαμβάνουν κάποιες ασθένειες που εγκυμονούν κινδύνους και για τη ζωή τους», επισήμανε ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας, Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο οποίος επισκέφθηκε τα τρία αγροτικά ιατρεία.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 51335

    [22] Συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Παρακολούθησης ΘΗΣΕΑ

    Τεταρτη, 08 12 2010 15:59

    Συνεδριάζει την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010 στις 11 το πρωί η Περιφερειακή Επιτροπή Παρακολούθησης του «ΘΗΣΕΑ».

    Το θέμα της συνεδρίασης είναι: «Τροποποιήσεις, ολοκληρώσεις, απεντάξεις, οριστικές εντάξεις έργων».

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 51334

    [23] Οι ζημιές από την θεομηνία στο Επαρχιακό Συμβούλιο Ικαρίας

    Τεταρτη, 08 12 2010 14:03

    Μηδενική είναι μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία την 18η Οκτωβρίου και το θέμα αυτό θα τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Επαρχιακού Συμβουλίου Ικαρίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό αρκετά από τα έργα που απαιτούνται,θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, όμως η διαδικασία της ωρίμανσης αλλά και της υλοποίησής τους είναι χρονοβόρα τη στιγμή που πολλά προβλήματα έχουν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, όπως το αποχετευτικό δίκτυο Καρκιναγρίου. Στη συνεδρίαση θα γίνει και ενημέρωση για το τελικό σχέδιο του Οργανισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

    Είδηση: 51323

    [24] 17 εκατ. για τον βιολογικό του Ευεργέτουλα

    Τεταρτη, 08 12 2010 14:00

    Εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου το έργο «Έργα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων δήμου Ευεργέτουλα» Λέσβου, με προϋπολογισμό 17εκατ. ευρώ και φορέα υλοποίησης την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ». Προβλέπεται η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης στους οικισμούς Ασώματος, Συκούντα, Κεραμειά, Ίππειος, Λάμπου Μύλοι, Κάτω Τρίτος, Μυχού και Κουφό Βουνό.

    Ακόμη προβλέπεται η κατασκευή μιας κεντρικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων καθώς και δύο μικρότερων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων για τους οικισμούς Ασώματος και Λάμπου Μύλοι. Ικανοποιημένος από την εξέλιξη δήλωσε ο δήμαρχος Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλλης τονίζοντας ότι «είναι ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για το δήμο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου της Γέρας και της Μυτιλήνης μιας και από τις πηγές του ποταμού Ευεργέτουλα υδρεύεται όλη η πόλη». Τέλος ο κ. Πολυπαθέλλης ευχαρίστησε όλα τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια, τους μελετητές και όσους εργάστηκαν για το έργο.

    Είδηση: 51321

    [25] Στο σφυρί η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Χίου

    Τεταρτη, 08 12 2010 13:59

    Χωρίς στέγη κινδυνεύει να μείνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Χίου καθώς η διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, εκποιεί σε πλειστηριασμό το ακίνητό της στον Κάμπο. Ο πλειστηριασμός του ακινήτου θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου με τιμή εκκίνησης 1.000.000 ευρώ χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί η ένωση.

    Σύνταξη: Μυρσίνη Τζινέλλη

    Είδηση: 51322

    [26] ΕΔΕ στο ΝΑΤ για την υπόθεση Βεντούρη

    Τεταρτη, 08 12 2010 13:58

    Τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης στο ΝΑΤ για την υπόθεση ναυτολόγησης του εφοπλιστή Απόστολου Βεντούρη ζητά ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων. Συγκεκριμένα με επιστολή του προς το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και τη Διεύθυνση Υποστήριξης ασφαλιστικών οργανισμών, ζητά τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης στην περίπτωση που υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος υπαλλήλων του ΝΑΤ.

    Στην επιστολή διαβιβάζεται αντίγραφο δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής εφημερίδας "Zougla gr" που αναδημοσιεύθηκε σε πληθώρα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και το οποίο κάνει λόγο για ναυτολόγηση του προέδρου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας Απόστολου Βεντούρη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "το ΝΑΤ που είναι επιδοτούμενο από το κράτος ασφαλιστικό ταμείο θα πληρώσει τη σύνταξη απόμαχου ναυτικού αλλά και τις άλλες παροχές σε εύπορο εφοπλιστή".

    Είδηση: 51320

    [27] Παράλυτος πίθηκος περπάτησε μετά από εμφύτευση πολυδύναμων βλαστοκυττάρων

    Τεταρτη, 08 12 2010 14:50

    Υγεια

    Ομάδα ιαπώνων ερευνητών ανακοίνωσε ότι πίθηκος, που είχε μείνει παράλυτος από κάκωση, μπόρεσε να χρησιμοποιήσει και πάλι τα μέλη του χάρη στην έγχυση πολυδύναμων βλαστοκυττάρων (iPS). Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν δημιουργήθηκαν με την εμφύτευση τεσσάρων τύπων γονιδίων στα κύτταρα ανθρώπινου δέρματος, για να αναπρογραμματισθούν. Τα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα που δημιουργήθηκαν με τον τρόπο αυτό επέστρεψαν, σχεδόν, σε εμβρυακό στάδιο.

    «Είναι η πρώτη φορά που ένα ζώο αυτού του είδους ανακτά τις κινητικές του λειτουργίες με τον τρόπο αυτό», εξήγησε ο καθηγητής Χιντεγιούκι Οκάνο του πανεπιστημίου Κέιο.

    Η ομάδα του, που έχει φθάσει στο ίδιο αποτέλεσμα και με ένα ποντίκι, προχώρησε σε έγχυση πολυδύναμων βλαστοκυττάρων στην τραυματισμένη σπονδυλική στήλη του ζώου. Τα βλαστοκύτταρα διοχετεύθηκαν εννέα ημέρες μετά την κάκωση που τραυμάτισε την σπονδυλική του στήλη. Ο πίθηκος άρχισε να κινεί τα μέλη του δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή Οκάνο.

    «Σε διάστημα έξι εβδομάδων, ξαναβρήκε την ικανότητά του να πηδά, σχεδόν κανονικά. Η δύναμη της λαβής του, επίσης, επανήλθε στα μπροστινά του μέλη κατά 80%», πρόσθεσε ο επιστήμονας. «Πραγματοποιούμε πειράματα με τη πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε πιο ασφαλή και καλύτερα ποιοτικώς κύτταρα, ώστε κάποια μέρα να γίνουν δυνατές κλινικές μελέτες επί ανθρώπων», δήλωσε ο καθηγητής Οκάνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με θέμα την μοριακή βιολογία, στο Κόμπε.

    Η Ιαπωνία είναι πολύ δραστήρια σε αυτού του είδους την έρευνα. Η ομάδα του καθηγητή Σίνια Γιαμανάκα του Πανεπιστημίου του Κιότο ήταν η πρώτη που κατόρθωσε να επαναπρογραμματίσει κύτταρα του δέρματος, μετατρέποντάς τα σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS).

    Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών δε βρίσκονται ακόμη σε ικανοποιητικό σημείο, ώστε να επιτρέψουν την ιατρική εφαρμογή. Χρειάζεται η επαλήθευση των κινδύνων, η ανάπτυξη τεχνικών και η δημιουργία θεραπευτικών αγωγών. Η σημερινή μέθοδος δημιουργίας πολυδύναμων βλαστοκυττάρων χρησιμοποιεί ρετροϊούς για τη μεταφορά των γονιδίων αναπρογραμματισμού, και έτσι είναι πιθανή η αφύπνιση γονιδίων που προκαλούν καρκίνους.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 51329

    [28] Ενημέρωσε τον Προέδρο για τα εργασιακά η Λ.Κατσέλη

    Τεταρτη, 08 12 2010 12:48

    Από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έγινε δεκτή σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η Λούκα Κατσέλη πέρασε τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου στις 11.30, προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Παπούλια για τις προσπάθειες που καταβάλει η Κυβέρνηση στο χώρο της εργασίας. «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να ρυθμιστούν, όμως είμαστε σε καλό δρόμο», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, αναφερόμενη στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο. Η κα Κατσέλη διευκρίνισε ότι αν οι λεπτομέρειες αυτές ρυθμιστούν σήμερα τότε το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη, αλλιώς την ερχόμενη εβδομάδα.

    «Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαμε μία πολύ καλή και εποικοδομητική συζήτηση, τον ενημέρωσα για τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα προγράμματα για την καταπολέμηση της φτώχειας, καθώς και τη συνεργασία με όλους τους φορείς ώστε να μπορέσουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας.

    Απαντώντας, σε σχετική ερώτηση, η κ. Κατσέλη, είπε ότι το μνημόνιο ισχύει, είναι νόμος του κράτους, υπάρχει όμως περιθώριο για βελτιωτικές κινήσεις και επανέλαβε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

    Η υποδοχή

    «Χαίρομαι για τις προσπάθειες που κάνετε, τις διαβάζω. Θα τις μάθω τώρα από πρώτο χέρι», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος την κα Κατσέλη. «Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη συγκυρία, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να σωθούν θέσεις εργασίας, αλλά και για να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Όλοι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να βάλουν πλάτη. Ο διάλογος είναι συνεχής και με τους εσωτερικούς και με τους διεθνείς εταίρους. Είμαστε σε καλό δρόμο, θα τα καταφέρουμε», απάντησε η κα Κατσέλη. «Το εύχομαι», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 51302

    [29] Την Παρασκευή η απολογία Ψωμιάδη

    Τεταρτη, 08 12 2010 13:22

    Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή ζήτησε και πήρε από τον έκτο τακτικό Ανακριτή ο επικεφαλής του ομίλου Ασπίς, Παύλος Ψωμιάδης, ο οποίος συνελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτη. Το ένταλμα εκδόθηκε μετά την έγγραφη καταγγελία που έκαναν πρώην συνεργάτες του ότι σχεδιάζει τη φυγή του στο εξωτερικό.

    Απαγόρευση εξόδου για τη σύζυγο και την κόρη του

    Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργούσαν εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος για εξαπάτηση περισσοτέρων από 60 επενδυτών της «Ασπίς Capital» ολοκληρώθηκε την Τρίτη, με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του και η δικογραφία χρεώθηκε στον ανακριτή.

    Ο ανακριτής απήγγειλε τις κατηγορίες που βαρύνουν τον επιχειρηματία και σε βάρος της συζύγου και της κόρης του, για τις οποίες εκδόθηκε διάταξη για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συνελήφθη ο Παύλος Ψωμιάδης

    Είδηση: 51309

    [30] Υποχώρησε στο 4,9% ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

    Τεταρτη, 08 12 2010 15:31

    Σε πτωτική τροχιά κινήθηκε ο πληθωρισμός το Νοέμβριο υποχωρώντας στο 4,9% το Νοέμβριο από 5,2% που ήταν τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του μηνός Νοεμβρίου 2010 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2009 προκύπτει αύξηση 4,9%, έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2010, ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,2%, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 09 - Νοεμβρίου 10, σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 08 - Νοεμβρίου 09, παρουσίασε αύξηση 4,5%, έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

    Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2010, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

    α) Κατά 0,2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα λαχανικά νωπά και πατάτες νωπές. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα φρούτα νωπά.

    β) Κατά 0,7% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

    γ) Κατά 0,5% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης.

    δ) Κατά 0,3% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των οικιακών υπηρεσιών.

    ε) Κατά 0,5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης).

    Από τη μείωση του δείκτη :

    Κατά 0,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω μείωσης των τιμών, κυρίως, των ξενοδοχείων.

    Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 4,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2009, προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:

    α) Κατά 1,2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : λαχανικά νωπά, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, γλυκά-ζαχαρωτά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη : γιαούρτι, φρούτα νωπά.

    β) Κατά 19% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.

    γ) Κατά 2,4% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    δ) Κατά 5,9% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών και των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

    ε) Κατά 2,0% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, στα υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.

    στ) Κατά 0,4% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

    ζ) Κατά 15,6% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη : αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσυκλέτας και υπηρεσίες μεταφορών.

    η) Κατά 1,8% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

    θ) Κατά 1,2% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη : βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής.

    ι) Κατά 0,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων .

    ια) Κατά 2,9% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών : φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.

    ιβ) Κατά 4,8% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων-ρολογιών.

    Είδηση: 51331


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 December 2010 - 17:57:40 UTC