Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
  • [02] Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου
  • [03] Χωρίς ενημέρωση την Τετάρτη
  • [04] Πιέσεις ΗΠΑ για διάλογο Παλαιστινίων - Ισραήλ
  • [05] Κρίσιμες ρυθμίσεις στο «τραπέζι» του υπουργικού
  • [06] ΕΕ-Επιτροπή: Επέκταση του προγράμματος ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών
  • [07] Ψηφιακό σήμα της ΕΡΤ από την Αίγινα
  • [08] Συνάντηση Κ. Παπούλια με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων
  • [09] Μπαγκλαντές: Πυρκαγιά σε πολυώροφη βιοτεχνία ενδυμάτων
  • [10] Ο Μπερλουσκόνι λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά χωρίς πλειοψηφία
  • [11] Περισσότερα από 604.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν στον Τηλεμαραθώνιο
  • [12] Σταθερή βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στην καινοτομία
  • [13] «Γενέθλια» για τη Χαμάς
  • [14] ΗΠΑ: 16 νεκροί από το πολικό ψύχος
  • [15] Πρατήρια με αέριο από το 2011
  • [16] Έως το Πάσχα η έγκριση του σχεδίου πόλης Περιγιαλίου
  • [17] Ανακοινώθηκαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Βόλου
  • [18] Β. Τριανταφύλλου: Η ΝΑΜ απαξίωσε το ΚΕΚ και ο Νομάρχης ψεύδεται
  • [19] Συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία Ν. Ορεστιάδας πραγματοποιούν αύριο αγρότες, Εργατικό Κέντρο και Π. Α. ΜΕβ¦
  • [20] Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Έβρου για συμμετοχή στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου
  • [21] Συγκέντρωση του Π. Α. ΜΕ. μπροστά στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης
  • [22] Συνασπισμός: «η απεργία στις 15 Δεκέμβρη πρέπει να σημάνει την έναρξη της ολομέτωπης αντεπίθεσης των εργαζομένων⦻
  • [23] Πανηγυρική η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Έβρου
  • [24] Μήνυμα Μανιάτη προς τη Βουλγαρία για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούποληβ¦
  • [25] Μήνυση Τσιτουρίδη κατά Πρωτόπαππα για την υπόθεση των ομολόγων
  • [26] Στο Πειθαρχικό φαρμακοποιός για παράνομες συνταγογραφήσεις
  • [27] Ατύχημα σε υποσταθμό της ΔΕΗ
  • [28] Απειλή υποβάθμισης Βελγίου

    [01] Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

    Τριτη, 14 12 2010 15:02

    Δείτε τα video

    Η ατζέντα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η στάση της ελληνικής πλευράς, καθώς και οι εξελίξεις στην Οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, οι διαφωνίες που υπάρχουν για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική δεν μπορούν να κάνουν δυνατή τη συναίνεση. Πρώτος πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ακολούθησαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΑλέξηςΤσίπρας δεν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, καθώς -όπως τόνισε- δεν είναι δυνατόν ο κ. Παπανδρέου να θυμάται τη συναίνεση την ώρα που στη Βουλή θα συζητείται το πολυνομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά. Η συναίνεση είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    The video (Video ID: 251) is not available

    Αντ. Σαμαράς: "Ο Πρωθυπουργός δεν θέλει συναίνεση, ζητά συνενοχή"

    Ξεκάθαρο "όχι" όσον αφορά τη συναίνεση στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί, "η οποία οδηγεί σε άδικες και μάταιες θυσίες χωρίς ελπίδα", άκουσε ο Πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της ΝΔ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά.

    "Ο κ. Παπανδρέου στην οικονομική πολιτική δεν θέλει συναίνεση, ζητά από εμάς έγκριση και συνενοχή σε αποφάσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη πάρει" δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας ότι η μόνη περίπτωση συμφωνίας θα ήταν εφόσον η κυβέρνηση άλλαζε πορεία.

    "Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση και την κοινωνία σε διάλυση" Αντ. Σαμαράς

    "Πριν από τις πρόσφατες εκλογές υποσχέθηκε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα. Και σήμερα, αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο, φέρνει στη Βουλή κατεπείγον νομοσχέδιο, που αλλάζει δραματικά τη ζωή σε εκατομμύρια συμπολίτες μας. Δίνοντας μόλις 11 λεπτά στη ΝΔ για να μιλήσει στη Βουλή" δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Σαμαράς σημείωσε χαρακτηριστικά: "Δεν είπαμε 'όχι' σε όλα. Ψηφίσαμε μέσα σε ένα χρόνο 33 νομοσχέδια της Κυβέρνησης, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Και χωρίς καμιά συμφωνία Συναίνεσης. Έτσι και σήμερα, ψηφίζουμε κάποια άρθρα του πολυνομοσχεδίου, γιατί απλά το επιβάλλει η κοινή λογική. Όμως, εργασιακό μεσαίωνα δεν πρόκειται να δεχθούμε!".

    "Αν ήταν σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, θα είχαν παραλύσει τη χώρα. Ζήτησα, λοιπόν, από τον κ. Παπανδρέου να αλλάξει πορεία. Να δώσει εκείνος συναίνεση στην Ανάπτυξη. Εδώ δεν χωρούν κομματικοί εγωισμοί. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης", τόνισε.

    Ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ έχει τηρήσει μέχρι τώρα μια έντιμη στάση στηρίζοντας τα μέτρα τα οποία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ο κ . Σαμαράς έκανε λόγο για εργασιακό μεσαίωνα, τον οποίο δεν πρόκειται να δεχθεί.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να λάβει «σοβαρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, καθώς το βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους καλούνται πάλι να σηκώσουν στην πλάτη τους οι "συνήθεις ύποπτοι": Οι νομοταγείς, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι».

    Η ΝΔ έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί στη Βουλή προ ημερησίας συζήτησης για τα εθνικά θέματα και ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στα θέματα αυτά, έκανε λόγο για "εξωφρενικές απόψεις του ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, κινήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας και των Σκοπίων -αλλά και άλλων ξένων παραγόντων- για την Κύπρο, το καθεστώς του Αιγαίου, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα χωρικά ύδατα, το όνομα των Σκοπίων, που μας δίνουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση κινείται στη σφαίρα της μυστικής διπλωματίας".

    The video (Video ID: 250) is not available

    Κατά τη συνάντηση, οι δύο άντρες συμφώνησαν πως η επόμενη Βουλή θα πρέπει να είναι αναθεωρητική, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως στηρίζει την ελληνική θέση στη μεθαυριανή Σύνόδο Κορυφής της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας θετικό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, την επιβολή πρόσθετων μέτρων.

    Ωστόσο, τόνισε ότι η ΝΔ θεωρεί εσφαλμένη τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, γιατί μπορεί ο μηχανισμός αυτός, αν γίνει έτσι, να οδηγήσει στην πτώχευση των πιο αδύναμων κρίκων.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ και τη στάση της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αντί να θεωρεί συνενοχή την ανάγκη συμμετοχής στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση, θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της παράταξής του για τα όσα βιώνουμε σήμερα.

    Ο Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε έστω και τώρα θετικό το γεγονός ότι κυβέρνηση και ΝΔ συμφωνούν στην ανάγκη να προωθηθεί η αναθεώρηση του συντάγματος και η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

    Αλ. Παπαρήγα: "Καμία συναίνεση και σε τίποτα"

    "Αντικείμενο της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό ήταν η ενημέρωση που ζήτησα για την επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ και τις εξελίξεις της κρίσης στην Ευρώπη. Αυτό ήταν" δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα.

    "Για το πολυνομοσχέδιο δεν μιλήσαμε καθόλου διότι είναι δεδομένο: Καμία συναίνεση και σε τίποτα. Άλλωστε θα τα πούμε σε λίγες ώρες και στη Βουλή. Και να ξέρετε ότι η εκτίμησή μας είναι ότι ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει. Γιατί τώρα οι εργαζόμενοι θα καταλάβουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να διαπραγματεύονται πόσα θα χάσουν και πάνω απ' όλα ότι είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν διάφορα μείγματα πολιτικής" δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Όπως είπε η κα Παπαρήγα, "η δική μας εκτίμηση είναι ότι η κρίση θα κρατήσει, οι ανταγωνισμοί μέσα στην ΕΕ θα οξυνθούν, κι αν ξεπεραστεί η κρίση δεν πρόκειται να επιστρέψει στο επίπεδο του ΑΕΠ που ήταν προ κρίσης. Κι αν ακόμα ξεπεραστεί η κρίση θα έχει αφήσει συντρίμμια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και θα έρθει νέος χειρότερος κύκλος κρίσης. Κι από αυτή την άποψη λέμε ότι ο πραγματικός αγώνας, ο πραγματικός πόλεμος τώρα ξεκινάει".

    The video (Video ID: 249) is not available

    Γ. Καρατζαφέρης: "Ημουν σημαιοφόρος της συναίνεσης, δεν μπορώ να γίνω ο νεκροθάφτης της κοινωνίας"

    "Είχαμε μια μακράς διαρκείας συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Εξετάσαμε όλα τα θέματα, τόσο τα οικονομικά όσο και τα εθνικά" δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

    "Εμείς, ως ΛΑΟΣ, δείξαμε τη σοβαρότητα που επεβάλλετο και ψηφίσαμε το άρθρο 1 του μνημονίου για να υπάρχουν μισθοί και συντάξεις στον κόσμο. Τώρα όμως, οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται και αυτό δεν μπορούμε να το παρακολουθήσουμε. Ήμουν ο σημαιοφόρος της συναίνεσης, αλλά δεν μπορώ να γίνω ο νεκροθάφτης της κοινωνίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Αλέξης Τσίπρας: "Δεν αναλωνόμαστε σε ανούσιες χειραψίες"

    "Σήμερα είναι μέρα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο και για όσους βουλευτές συνδέσουν το όνομά τους με αυτό το πισωγύρισμα" δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    "Εμείς θα είμαστε εδώ στη Βουλή και θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στο νόμο της κοινωνικής και εργασιακής ταπείνωσης. Δεν αναλωνόμαστε σε ανούσιες χειραψίες. Θα είμαστε εδώ και θα αντικρούσουμε με επιχειρήματα", πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Καταλήγοντας, κάλεσε τους πολίτες να δώσουν αύριο μαζικά "το παρόν "προκειμένου να μπει φραγμός σε αυτή την πολιτική που μας γυρίζει χρόνια πίσω, να δώσουν το παρόν στην απεργία, στις κινητοποιήσεις για να αναγεννηθεί η ελπίδα σε τούτο τον τόπο".

    Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται το ζήτημα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό, καθώς ο ΣΥΝ έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία.

    Γ. Πεταλωτής: "Η συναίνεση είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους"

    Ιδιαίτερα χρήσιμες και θετικές χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει εδώ και 14 μήνες συνεχείς μάχες και θα συνεχίσει να τις δίνει με τόλμη και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες.

    Αναφορικά με τη συναίνεση, ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, δηλαδή κυβέρνηση, κόμματα, εταίρους και πολίτες και η συναίνεση κρίνεται καθημερινά.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής, υπογράμμισε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνηση είναι ξεκάθαρες και με σοβαρότητα και αναβαθμισμένη αξιοπιστία καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής συνοχής.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: ο»ΏΖητείται μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης

    Είδηση: 52357

    [02] Απόψε η κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου

    Τριτη, 14 12 2010 14:58

    Απόψε, στην Ολομέλεια της Βουλής, η κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα, σε ηλεκτρισμένο κλίμα. Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών και από το κυβερνών κόμμα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε ότι αποσύρει το άρθρο 7 που προέβλεπε τη διαγραφή χρεών, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ, ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Όπως ανέφερε ο υπουργός, θα επανακαταθέσει σχετική ρύθμιση σε επόμενο νομοσχέδιο που θα προβλέπει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έχει την τελική ευθύνη για τη διαγραφή, αφού πρώτα γίνει αξιολόγηση των χρεών από τις υπηρεσίες του υπουργείου και δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των οφειλετών στο διαδίκτυο. Παράλληλα, θα δημοσιοποιηθεί η λίστα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων και του ΠΑΣΟΚ, είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για το ποιοί είναι αυτοί στους οποίους διαγράφονται τα χρέη. Ένας μάλιστα, ο Οδυσσέας Βουδούρης ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην κρίσιμη ψηφοφορία. Εν τω μεταξύ, το ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της Αρχής, ενώ στην ομιλία της η γγ του κόμματος ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση επιφέρουν επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα και συνθήκες Νταχάου. «Πρόκειται για ξεθεμελίωμα των κατακτήσεων», είπε ο η κ. Παπαρήγα και χαρακτήρισε το μνημόνιο «ως μπαμπούλα και εκβιαστικό χαρτί για να γίνουν όλες οι αναδιαρθρώσεις». «Βαρύτατο χτύπημα στην καρδιά του κοινωνικού κράτους», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και σημείωσε ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται αποσαρθρώνουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Ήδη όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής και μόνο η ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι θα υπερψηφίσει τις περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ, όχι όμως και τις ανατροπές στα εργασιακά.

    Έντονες αντιδράσεις από συνδικάτα και εργαζομένους

    Με απεργίες, στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια απαντούν οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ.

    Παναττική στάση εργασίας 12.00 - 15.00 και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν σήμερα-ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου- οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ενώ στην Ομόνοια έγινε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

    Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των σωμάτων ασφάλειας στην πλατεία Κολοκοτρώνη, με τη συμμετοχή αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, οι οποίοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή. Διαμαρτύρονται γιατί τα κονδύλια για θέματα ασφαλείας στον προϋπολογισμό του 2011 είναι μειωμενα ενώ συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι τόνισαν ότι τα σώματα ασφαλείας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή των αγώνων των άλλων εργαζομένων καθώς δεν είναι απέναντι στην κοινωνία.

    Αύριο, Τετάρτη, παραλύει τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς με την εξαγγελθείσα γενική απεργία κορυφώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.

    Στην 24ωρη γενική πανεργατική απεργία των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ναυτικοί, νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, υπάλληλοι δικαστηρίων και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

    Απεργούν και οι 14.500 οδοντίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία. Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία και τα δικαστήρια.

    Αύριο τα μπλε λεωφορεία θα λειτουργήσουν 9 το πρωί με 9 το βράδυ, ενώ το μετρό και ο ηλεκτρικός 10 το πρωί με 6 το απόγευμα. Δεν θα κινηθούν τα ταξί από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Επίσης την Τετάρτη ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού.

    Στο απεργιακό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των ειδικοτήτων εργαζομένων στα ΜΜΕ. Δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί απεργούν την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, αλλά και στις 17 και 18 του ιδίου μήνα. Επίσης, η ΠΟΣΠΕΡΤ πραγματοποίησε σήμερα στάση εργασίας την ίδια ώρα με την παναττική στάση και θα πραγματοποιήσει και το βράδυ από τις 19.00-22.00.

    Επίσης την Τετάρτη στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία διαμαρτυρίας στο προαύλιο της ΕΡΤ, με διοργανωτές τους εργαζόμενους και πλήθος καλλιτεχνών να συμμετέχουν.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Υπό έντονες αντιδράσεις το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, Ακινητοποιημένα όλα τα ΜΜΜ

    Είδηση: 52360

    [03] Χωρίς ενημέρωση την Τετάρτη

    Τριτη, 14 12 2010 18:42

    Χωρίς ενημέρωση θα μείνει η EΡT online από τις 6πμ της Τετάρτης 15 Δεκέμβρη, έως τις 6πμ της Πέμπτης 16 Δεκέμβρη, λόγω της συμμετοχής στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, όλων των κλαδικών σωματείων και των ομοσπονδιών του χώρου των ΜΜΕ. Το απόγευμα της Τετάρτης στις 7μμ η ΠΟΣΠΕΡΤ διοργανώνει συναυλία διαμαρτυρίας στο προαύλιο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

    Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι: «στα πλαίσια της κλιμακούμενης αντίδρασης για να αντιμετωπιστούν οι συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις σε βάρος εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων με απολύσεις, αύξηση της ανεργίας, εκ περιτροπής εργασία, αντικατάσταση των ΣΣΕ με ατομικές συμβάσεις εργασίες και σε συνέχεια των κινητοποιήσεων καλεί τις Ενώσεις του Κλάδου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανεργατική απεργία της 15 ης Δεκεμβρίου και την κήρυξη 48ωρης απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ για την Παρασκευή 17/12 και Σάββατο 18/12/2010.

    Ζητάμε:

    Την άμεση υπογραφή και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

    Την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, το σταμάτημα των μαζικών απολύσεων και

    Την λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των ανέργων.

    Σήμερα, στο όνομα μιας οικονομικής κρίσης και με την απειλή της χρεοκοπίας, που προκάλεσαν η κακοδιαχείριση, η σπατάλη, η κερδοσκοπία με την ανοχή και την συνενοχή του πολιτικού συστήματος, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση. Σκοπός, η αφαίρεση ακόμα και των στοιχειωδών ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για την επαναφορά εργατικού Μεσαίωνα.

    Η δημιουργία κλίματος φόβου και τρομοκρατίας σε βάρος των συναδέλφων μας με απειλές η και κλείσιμο εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η σφαγή της ελεύθερης και αντικειμενικής ενημέρωσης στο βωμό της διαπλοκής, της εμπορευματοποίησης και μιας ψευδεπίγραφης δημοκρατίας όργανο των μονοπωλίων, θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και μαζικά από όλους τους εργαζόμενους στον Κλάδο.

    Η Συντονιστική Επιτροπή, τέλος, διακηρύσσει την απόφασή της να προχωρήσει συντεταγμένα με τους εργαζομένους όλης της χώρας, συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις των Τριτοβάθμιων Εργατικών Οργανώσεων».

    Είδηση: 52378

    [04] Πιέσεις ΗΠΑ για διάλογο Παλαιστινίων - Ισραήλ

    Τριτη, 14 12 2010 18:11

    Πλάνο με στόχο την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών παρουσίασε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ παρουσίασε στην παλαιστινιακή πλευρά. Πρόκειται για κατευθύνσεις που έχει εγκρίνει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο κ. Μίτσελ, μιλώντας με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, θεώρησε αναμενόμενη εξέλιξη τα εμπόδια που εμφανίζονται στη διαδικασία αυτή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπως το αναμέναμε υπήρξαν πολλές δυσκολίες, εμπόδια και πισωγυρίσματα. Όμως είμαστε αποφασισμένοι να επιμείνουμε μέχρι να καταλήξουμε σε αυτό που όλοι επιθυμούμε: ένα ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης που θα υπάρχει δίπλα στο Ισραήλ ειρηνικά».

    Αντίστοιχη δήλωση για επανέναρξη των συνομιλιών, είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

    Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία περίοδο, το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, είναι το εποικιστικό πρόγραμμα των δεύτερων.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της αμερικανικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του Αμπάς Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε ότι «ο κ. Μίτσελ μας παρουσίασε κάποιες αμερικανικές ιδέες, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση. Περιμένουμε να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις στην επικείμενη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς η ισραηλινή πλευρά δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμα τις θέσεις της σχετικά με τις αμερικανικές ιδέες. Προς το παρόν δεν είναι παρά μία αρχή. Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους Άραβες αδερφούς μας για να αποφασίσουμε τα επόμενα στάδια».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 52374

    [05] Κρίσιμες ρυθμίσεις στο «τραπέζι» του υπουργικού

    Τριτη, 14 12 2010 16:52

    Το πράσινο φως άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο σε πέντε νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων το καυτό νομοσχέδιο για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, αλλά και εκείνο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας.

    Τα μέτρα για την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής παρουσίασε ο Δ. Ρέππας

    Τα μέτρα που προτείνει το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την εξυγίανση, αναδιάρθρωση και ανάπτυξη των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας, στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, οι βασικότερες παρεμβάσεις που προτείνονται σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, είναι οι εξής:

    -Ο ΟΑΣΑ θα μετεξελιχτεί σε Μητροπολιτικό Φορέα και η περιοχή αρμοδιότητάς του γίνεται πλέον η Περιφέρεια Αττικής (όπως αυτή ορίζεται από το νόμο "Καλλικράτη"), πλην νήσων. Στις βασικές αρμοδιότητές του συγκαταλέγονται ο σχεδιασμός, η οργάνωση, ο προγραμματισμός και ο συντονισμός παροχής του συγκοινωνιακού έργου από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    -Οι πέντε εταιρείες που απαρτίζουν σήμερα το πλέγμα των αστικών συγκοινωνιών, θα γίνουν δύο, μία για τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και τραμ και μία για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Μοναδικός μέτοχος των δύο νέων φορέων θα είναι ο ΟΑΣΑ, ο οποίος ως αμιγώς κρατική επιχείρηση εγγυάται το δημόσιο χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών.

    -Ο ΟΑΣΑ θα έχει τη συνολική εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου που θα αναλαμβάνεται από τους δύο νέους φορείς στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και από τους φορείς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο, καθώς επίσης και από κάθε εταιρεία που θα ιδρυθεί από τον ΟΑΣΑ ή οποιονδήποτε άλλο φορέα που θα παρέχει στο μέλλον έργο δημόσιων συγκοινωνιών.

    Σε ό,τι αφορά το εργασιακό, στο νομοσχέδιο που θα έλθει σύντομα στη βουλή, προβλέπονται μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού, περίπου 1.500 τον αριθμό, σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί άμεσα, θα αφορά προσωπικό που απασχολείται ως βοηθητικό, ενώ χαρακτηρίζεται και αμείβεται ως παραγωγικό από τους φορείς, καθώς και του πλεονάζοντος διοικητικού προσωπικού. Το δεύτερο στάδιο των μετατάξεων θα προκύψει μετά τη συγχώνευση των εταιρειών και την εκπόνηση των νέων οργανογραμμάτων τους ως αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακας που θα προκύψουν.

    Τα σωρευμένα χρέη των φορέων προβλέπεται να αναληφθούν από το Δημόσιο με τη μεταφορά στον κρατικό προϋπολογισμό του υφιστάμενου δανεισμού των εταιρειών και το συμψηφισμό του με τις υπάρχουσες απαιτήσεις των εταιρειών από δημόσιες υπηρεσίες και φορείς. Ταυτόχρονα το Δημόσιο θα αναλάβει και το μελλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα των φορέων.

    Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ομίλου και των Φορέων προβλέπει αύξηση των εσόδων, κατά τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2011, από το μεταφορικό έργο, κάτι που "μεταφράζεται" σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων. Συγκεκριμένα θα επανεξεταστεί η ισχύς του ενιαίου εισιτηρίου για όλες τις διαδρομές, καθώς και της διάρκειας ισχύος του (η οποία σήμερα είναι 90 λεπτά). Επίσης, το Επιχειρησιακό Σχέδιο προβλέπει καθιέρωση διαφοροποιημένου εισιτηρίου ανάλογα με τις διαδρομές, αλλά και αύξηση της ονομαστικής αξίας όλων των τύπων κομίστρου σε συμφωνία με όσα ορίζονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο.

    Έμφαση θα δοθεί επίσης στην αντιμετώπιση του φαινομένου της εισιτηριοδιαφυγής με άμεση ενίσχυση των διενεργούμενων ελέγχων ακυρώσεων εισιτηρίων μέσω σύστασης Ενιαίου Σώματος Ελεγκτών Κομίστρων το οποίο οργανικά θα υπάγεται στον ΟΑΣΑ, αλλά θα έχει την αρμοδιότητα διενέργειας ελέγχων σε όλα τα μέσα αστικών μεταφορών στην περιφέρεια Αττικής. Ακόμη, προβλέπεται ενίσχυση των λοιπών εσόδων των φορέων με δράσεις αξιοποίησης ή εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και ενίσχυση των διαφημιστικών εσόδων.

    Παράλληλα, δημιουργείται μηχανισμός παρακολούθησης της υλοποίησης των επιχειρησιακών στόχων και του προϋπολογισμού των φορέων και του νέου ομίλου ΟΑΣΑ. Ειδικότερα, οι επιμέρους φορείς θα παρακολουθούν σε μηνιαία βάση την εξέλιξη του ετήσιου προϋπολογισμού τους, ενώ θα καταρτίζουν απολογισμό τριμήνου. Σε περίπτωση που οι δείκτες απόδοσης εμφανίζουν απόκλιση άνω του 10% από τον αρχικό προϋπολογισμό και το επιχειρησιακό σχέδιο, θα επιβάλλεται η ανάληψη άμεσων πρόσθετων δράσεων αναπροσαρμογής, προκειμένου να επιτευχθούν οι επιχειρησιακοί στόχοι.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, στόχος των διαρθρωτικών μέτρων είναι η επίτευξη του καλύτερου λειτουργικού, οικονομικού αλλά και κοινωνικού αποτελέσματος για τις αστικές συγκοινωνίες της περιφέρειας Αττικής από τη χρήση 2011 και εξής, με την υλοποίηση διαδοχικών κυμάτων μεταρρυθμίσεων τόσο για την ενίσχυση των εσόδων όσο και για τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, το 2011 το συνολικό έλλειμμα των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής θα μειωθεί από τα 389 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2010, στα 155 εκατομμύρια ευρώ.

    Είδηση: 52369

    [06] ΕΕ-Επιτροπή: Επέκταση του προγράμματος ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών

    Τριτη, 14 12 2010 15:05

    Η ΕΕ ενέκρινε την Τρίτη την επέκταση του προγράμματος ρευστότητας για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατά έξι μήνες, έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Σε ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται: «Η επέκταση του προγράμματος μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλη για την αντιμετώπιση της σοβαρής αναταραχής στην ελληνική οικονομία». Η Κομισιόν, η αρχή για θέματα ανταγωνισμού της ΕΕ, έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής ανάλογες χρονικές επεκτάσεις και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση επέκτεινε νωρίτερα φέτος το πρόγραμμα στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 25 δις ευρώ, υπό τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για τα ομόλογα των τραπεζών.

    Την παράταση κατά έξι μήνες, έως τον Ιούνιο του 2011, του καθεστώς για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενέκρινε την Τρίτη στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την απόφασή της, η Επιτροπή έκρινε ότι το καθεστώς αυτό που είχε εγκρίνει στις 3 Σεπτεμβρίου 2010- έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010- είναι σύμφωνο με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις στον τραπεζικό τομέα στη διάρκεια της κρίσης και ειδικότερα με την πρόσφατη ανακοίνωσή της για την εφαρμογή, από την 1η Ιανουαρίου 2011, κανόνων για κρατικές ενισχύσεις προς όφελος των τραπεζών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η παράταση στην εφαρμογή αυτών των μέτρων θεωρείται κατάλληλο μέσο για την αντιμετώπιση σοβαρών διαταραχών στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου είναι συμβατή με το άρθρο 107 παράγραφος 3 β της Συνθήκης της ΕΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι το κεφάλαιο του Ταμείου ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ και αποτελεί μέρος της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπεται στο μνημόνιο για τους ειδικούς όρους της οικονομικής πολιτικής της 3ης Μαΐου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ, REUTERS

    Είδηση: 52358

    [07] Ψηφιακό σήμα της ΕΡΤ από την Αίγινα

    Τριτη, 14 12 2010 16:21

    Από σήμερα Τρίτη 14/12/2010 ξεκινά η εκπομπή και του δεύτερου ψηφιακού μπουκέτου της ΕΡT από το Κέντρο εκπομπής Αίγινας, με τα τηλεοπτικά προγράμματα ΝΕΤ, ΕΤ-1, ΕΤ-3 και Βουλή και τα ραδιοφωνικά ΝΕΤ 105,8, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑΣπορ και Κόσμος. Η μετάδοση θα πραγματοποιηθεί από τον δίαυλο 52 (συχνότητα 722 MHz). Απαιτείται επανασυντονισμός των δεκτών.

    The video (Video ID: 252) is not available

    Λόγω της έναρξης της ψηφιακής μετάδοσης η αναλογική μετάδοση των προγραμμάτων της ΕΡΤ από το Κέντρο Εκπομπής Αίγινας, στους διαύλους 23 (ΕΤ-1), 28 (ΕΤ-3) και 51 (ΝΕΤ) θα διακοπεί κατά την ίδια ημερομηνία οριστικά, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

    Για τη λήψη των νέων ψηφιακών προγραμμάτων της ΕΡΤ οι τηλεθεατές που λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα από το Κέντρο Εκπομπής Αίγινας θα πρέπει, από σήμερα Τρίτη 14/12/2010, να επανασυντονίσουν τους ψηφιακούς τους δέκτες ή τις τηλεοράσεις τους που διαθέτουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη προσθέτοντας τον δίαυλο 52 (722 MHz).

    Επισημαίνεται ότι η ψηφιακή μετάδοση των προγραμμάτων σινέ+, σπορ+, πρίσμα+ και ΡΙΚSat από το Κέντρο Εκπομπής Αίγινας θα συνεχιστεί κανονικά από το δίαυλο 48, χωρίς καμία αλλαγή.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 52367

    [08] Συνάντηση Κ. Παπούλια με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων

    Τριτη, 14 12 2010 18:59

    Τη συμπαράστασή του στα δίκαια, όπως τα χαρακτήρισε, αιτήματα των πολυτέκνων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προς τους εκπροσώπους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, που τον επισκέφθηκαν νωρίτερα σήμερα.

    "Η συγκυρία είναι άσχημη, κε Πρόεδρε. Διότι πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια ξαναβγαίνουμε στους δρόμους, διότι περικόπτονται τα επιδόματα και στις πολύτεκνες οικογένειες, σε μια χώρα που αργοπεθαίνει, ή μάλλον πεθαίνει ταχύτερα απ' ό,τι θα έπρεπε", σημείωσε ο Πρόεδρος της ΑΣΠΕ Βασίλειος Θεοτοκάτος.

    "Ξέρετε ότι πάντα σας στηρίζω", απάντησε ο Κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι η πόρτα του θα είναι πάντα ανοιχτή για τους πολύτεκνους, αν και, όπως είπε, θα επιθυμούσε να ήταν διαφορετικές οι συνθήκες:

    "Θα προτιμούσα να μην έρχεστε εδώ με αιτήματα που είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν και για τα οποία και εγώ μαζί σας όσο μπορώ -παρ' όλο που τα πράγματα είναι δύσκολα - θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Και πιστεύω οι αρμόδιοι υπουργοί να καταλάβουν, όπως καταλαβαίνω κι εγώ, το πρόβλημα το δικό σας, όπως το ζείτε εσείς", τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην προσφορά των πολυτέκνων στην χώρα έκανε λόγο για "πολύ σημαντική και άξια προσοχής και υποστήριξης συμβολή" και συνέχισε:

    "Γιατί αν δεν στηρίξουμε εσάς τί παράδειγμα δίνουμε, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση;".

    Οι εκπρόσωποι των πολυτέκνων ενημέρωσαν τον κ. Παπούλια και για θεσμικά αιτήματά τους, όπως το θέμα των μετεγγραφών των φοιτητών και αυτό της συνυπηρέτησης των γονέων, ενώ του δώρισαν βιβλίο με την 75χρονη ιστορία της Συνομοσπονδίας.

    AΠΕ

    Είδηση: 52380

    [09] Μπαγκλαντές: Πυρκαγιά σε πολυώροφη βιοτεχνία ενδυμάτων

    Τριτη, 14 12 2010 17:03

    Τουλάχιστον 25

    είναι οι νεκροί και περισσότεροι από 100 οι τραυματίες από την πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα σε πολυώροφη βιοτεχνία ενδυμάτων κοντά στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, όπως μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα. «Οι πυροσβέστες επιχειρούν να κατασβέσουν τη μεγάλη πυρκαγιά και οι διασώστες απομακρύνουν τους τραυματίες και απεγκλωβίζουν τους παγιδευμένους εργάτες», δήλωσε ένας αξιωματούχος που επιβλέπει τη διαδικασία στην Ασούλια, 25 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα τοπικά νοσοκομεία με εγκαύματα, ενώ κάποιοι άλλοι τραυματίστηκαν όταν ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

    Περισσότεροι από 10.000 οι εργάτες της βιοτεχνίας

    Στρατιώτες από το γειτονικό στρατόπεδο του Σαβάρ συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας απομάκρυναν κάποιους από τους εργάτες που είχαν καταφύγει στη στέγη του 12ώροφου κτιρίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    «Περισσότεροι από 10.000 εργάτες, κυρίως γυναίκες, εργάζονταν, αλλά η ευτυχής συγκυρία είναι ότι πολλοί από αυτούς έκαναν διάλειμμα για φαγητό», είπε στο Reuters, ο Αρίφα Αχμεντ, αξιωματούχος του εργοστασίου, ιδιοκτησίας του Ομίλου Hamim. Η πυρκαγιά ξέσπασε στον ένατο όροφο και εξαπλώθηκε γρήγορα.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

    Είδηση: 52370

    [10] Ο Μπερλουσκόνι λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά χωρίς πλειοψηφία

    Τριτη, 14 12 2010 18:49

    Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής βουλής, με 314 "ναι" και "311" όχι, κατά την ψηφοφορία που μόλις ολοκληρώθηκε στο ιταλικό κοινοβούλιο.

    Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια νίκη του "Καβαλιέρε", που οφείλεται και στη θετική ψήφο, υπέρ του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δύο μελών του κόμματος "Μέλλον και Ελευθερία" του Τζανφράνκο Φίνι και δύο βουλευτών του κόμματος "Ιταλία των Αξιών" του Αντόνιο Ντι Πιέτρο.

    Παράλληλα, όμως, προκύπτει με σαφήνεια ότι είναι πολύ δύσκολο, ο Ιταλός πρωθυπουργός να μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά, από τη στιγμή που η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, για την έγκριση των νόμων, είναι 316 ψήφοι, σε σύνολο 630 βουλευτών. Σήμερα, οι τρεις βουλευτές των γλωσσικών μειονοτήτων, δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία.

    Μετά την ετυμηγορία της βουλής, αναμένονται οι εξελίξεις στον όλο πολιτικό χώρο. Είναι πιθανόν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να προσπαθήσει να διευρύνει την κυβερνητική του συμμαχία, ζητώντας τη συνεργασία, μεμονωμένων μετριοπαθών πολιτικών. Αν δεν τα καταφέρει, το εναλλακτικό σενάριο στο οποίο επικεντρώνονται οι σχολιαστές, είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών - αίτημα που έχει ήδη προβάλει η Λέγκα του Βορρά και που μέχρι τώρα, αντιμετωπίσθηκε με διαφορετικές διαθέσεις, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, από τον "Καβαλιέρε".

    Η τελική απόφαση ανήκει , φυσικά, στον πρόεδρο της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αλλά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, "αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, είναι αρκετά πιθανό να καταφέρει να υπερισχύσει και πάλι η συμμαχία της Λέγκας του Βορρά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι".

    Σε ό,τι αφορά τον Τζανφράνκο Φίνι, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις διαφορές που προέκυψαν στο εσωτερικό του νεοσύστατου κόμματός του, "Μέλλον και Ελευθερία". Πέρα από τις δύο πολυτιμότατες αρωγές της τελευταίας στιγμής προς τον "μίστερ τιβί", ο βουλευτής Σιλβάνο Μόφα, ζήτησε την παραίτηση του εκπροσώπου του κόμματος, Ίταλο Μποκίνο, στενότατου συνεργάτη του Φίνι. Μένει ανοικτό το θέμα της βιωσιμότητας του λεγόμενου "τρίτου πόλου" ( Μέλλον και Ελευθερία, κεντρώο κόμμα Udc, το μικρό κόμμα Api του Φραντσέσκο Ρουτέλι) που στοχεύει στην κατάκτηση του μετριοπαθούς χώρου. Ο "τρίτος πόλος" χαρακτηρίσθηκε από τον Ιταλό πρωθυπουργό "άμετρα φιλόδοξος, με ηγετικά στελέχη που ανήκουν στην παλιά σχολής της κομματοκρατίας".

    Εξάλλου, η κεντροαριστερά θα πρέπει να αποφασίσει αν θα οργανώσει εσωτερικές εκλογές για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού, αν θα συμμαχήσει με τους κεντρώους "εχθρούς" του "Καβαλιέρε" και αν θα προωθήσει μια βαθιά ανανέωση της ιθύνουσας τάξης της.

    Οι αναλυτές, τονίζουν ότι "είναι παραπάνω από πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει συνέπειες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, με αντίκτυπο και σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική κατάσταση της Ιταλίας, στο διεθνές σκηνικό".

    ΑΠΕ

    Είδηση: 52379

    [11] Περισσότερα από 604.000 ευρώ συγκεντρώθηκαν στον Τηλεμαραθώνιο

    Τριτη, 14 12 2010 18:14

    Περισσότερα από 604 χιλιάδες ευρώ συγκεντρώθηκαν στον τηλεμαραθώνιο της UNICEF που οργανώθηκε σε συνεργασία με τα Special Olympics και την ΕΡΤ, για την καταπολέμηση της φτώχειας και του υποσιτισμού των παιδιών του κόσμου. Τη διοργάνωση υποστήριξαν δεκάδες ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το ποσό αναμένεται να αυξηθεί, δεδομένου ότι οι δωρεές θα γίνονται δεκτές τουλάχιστον ως τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να συνεχίσουν να στέλνουν μέχρι τότε, SMS στο 54234 (με χρέωση 1 ευρώ +ΦΠΑ). Στον τηλεμαραθώνιο φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες από τον πολιτικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 52375

    [12] Σταθερή βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στην καινοτομία

    Τριτη, 14 12 2010 17:51

    Τη σταθερή βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στην καινοτομία αποτυπώνει ο «Ελληνικός Χάρτης Καινοτομίας 2010», η έκθεση του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft, που πραγματοποιήθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, υπό την εποπτεία του Δρ. Δημήτρη Δενιόζου και έχει ως αντικείμενο την καταγραφή της πορείας εμπέδωσης της καινοτομίας στην ελληνική οικονομία.

    Η συγκεκριμένη μελέτη επιχειρεί την αποτύπωση της συγκριτικής θέσης της Ελλάδας στους δείκτες καινοτομικών επιδόσεων, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τόσο τα ισχυρά σημεία της χώρας όσο και εκείνα που χρήζουν βελτίωσης απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Βασική υπόθεση εργασίας της παρούσας μελέτης αποτελεί η στενή σχέση ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας και στην καινοτομία των επιχειρήσεων.

    Για την εκπόνηση της μελέτης αξιοποιήθηκαν κατά βάση τα στοιχεία του European Innovation Scoreboard, τα οποία εμπλουτίστηκαν και συμπληρώθηκαν από τα ευρήματα των εκθέσεων του Innobarometer, του Eurobarometer και του Global Entrepreneurship Monitor.

    Εκτός από την παρουσίαση και ανάλυση επίσημων στοιχείων σχετικά με την πορεία της καινοτομίας στη χώρα μας, επιχειρείται και καταγραφή των αντιλήψεων, που επικρατούν στη δημόσια διοίκηση, τους επιχειρηματικούς φορείς και τους επιχειρηματίες νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, αναφορικά με την καινοτομία.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του «Ελληνικού Χάρτη Καινοτομίας 2010», έχει σημειωθεί πρόοδος και έχουν καταγραφεί καλές επιδόσεις σε ορισμένους τομείς, όπως οι δαπάνες για βιομηχανικό σχεδιασμό, η αγορά εξοπλισμού, η κατάρτιση προσωπικού, οι επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα και η υιοθέτηση οργανωτικών και εμπορικών καινοτομιών. Ωστόσο, η χώρα μας έχει ακόμα σημαντική απόσταση να διανύσει σε καίριους τομείς, όπως η παραγωγή και διάδοση της γνώσης, η συμμετοχή στις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης και η χαμηλή επένδυση σε καινοτομία, προερχόμενη από την έρευνα.

    Αναλυτικότερα, οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία, όπως παρουσιάζονται στο Συνοπτικό Δείκτη Καινοτομίας (SII) του European Innovation Scoreboard, συνεχίζουν να βελτιώνονται σταθερά, αλλά αργά, τοποθετώντας την Ελλάδα στην ομάδα των μέτριων καινοτόμων. Τη σημαντικότερη βελτίωση, το 2009, παρουσιάζουν η συμμετοχή του ενεργού πληθυσμού στη δια βίου μάθηση, τα χορηγηθέντα επιχειρηματικά κεφάλαια και οι άλλες ιδιωτικές πιστώσεις, η πρόσβαση των επιχειρήσεων στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, καθώς και οι αιτήσεις για χορήγηση ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και κοινοτικών βιομηχανικών σχεδίων. Ωστόσο, παρόλη τη βελτίωση, ένα μεγάλο μέρος των επιμέρους δεικτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ μερικοί δείκτες συρρικνώνονται περαιτέρω. Σε ιδιαίτερη ύφεση βρίσκονται οι δείκτες που έχουν σχέση με την οικονομία της γνώσης, όπως και εκείνοι που σχετίζονται με τις δημόσιες και τις επιχειρηματικές επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, σε τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών και σε καινοτομία μη εξαρτώμενη από έρευνα. Τέλος, η εκπαίδευση και τα επιχειρηματικά κεφάλαια συνεχίζουν να υστερούν σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με τις ευρωπαϊκές επιδόσεις.

    Όπως επισημαίνεται από τα συμπεράσματα της μελέτης, προκειμένου να βελτιωθούν οι επιδόσεις της χώρας μας στον κρίσιμο τομέα της καινοτομίας, θα πρέπει η έρευνα και η καινοτομία να καταλάβουν υψηλή θέση στις προτεραιότητες της Ελλάδας, ώστε όχι απλά να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, αλλά να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της χώρας.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Microsoft

    Είδηση: 52372

    [13] «Γενέθλια» για τη Χαμάς

    Τριτη, 14 12 2010 18:25

    Επίδειξη δύναμης έκανε στη Λωρίδα της Γάζας, η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, στην Παλαιστίνη, γιορτάζοντας τα 23 χρόνια από την ίδρυσή της, με συγκέντρωση, περίπου 250.000 υποστηρικτών της, αλλά και την «υπενθύμιση» της παρουσίας του Ισραήλ, καθώς μαχητικά αεροπλάνα του Ισραήλ, πραγματοποιούσαν πτήσεις σε χαμηλό ύψος. Ημερομηνία ίδρυσης της Χαμάς, από το σείχη Αχμεντ Γιασίν στη Γάζα, ήταν η 14 Δεκεμβρίου 1987.

    Στην ομιλία του ο ηγέτης της οργάνωσης κ. Χανίγιε, άσκησε κριτική στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με επικεφαλής τον υποστηριζόμενο από τη Δύση παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, εκτιμώντας ότι η αναγνώριση του Ισραήλ, αποτέλεσε «ιστορικό λάθος». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, για το ίδιο θέμα, ο βασικός οργανωτής της συγκέντρωσης Αμπού Χάμζα: «Το είχαμε πει πριν από πέντε χρόνια το ξαναλέμε και σήμερα, ποτέ, ποτέ, ποτέ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε το Ισραήλ. Η Χαμάς θα είναι πάντα ο καλός φύλακας άγγελος των Παλαιστίνιων και των δικαιωμάτων τους και η βάση των παλαιστινιακών αρχών. Αυτή τη χρονιά η συγκέντρωσή μας ήταν διαφορετική από τις προηγούμενες. Επιθυμούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο και στον σιωνιστή εχθρό ότι το κίνημα της Χαμάς είναι ένα πανίσχυρο ισλαμικό παλαιστινιακό κίνημα που ποτέ δεν πρόκειται να λυγίσει».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γερμανικό

    Είδηση: 52377

    [14] ΗΠΑ: 16 νεκροί από το πολικό ψύχος

    Τριτη, 14 12 2010 16:25

    Το παγωμένο πρόσωπό του συνεχίζει να δείχνει ο χειμώνας. Στη Γερμανία, από τις ισχυρές χιονοπτώσεις έχει προκληθεί χάος στο οδικό δίκτυο, όπου σημειώθηκαν χιλιάδες ατυχήματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πυκνό χιόνι και οι ισχυροί άνεμοι που πλήττουν τις μεσοδυτικές πολιτείες, έχουν προκαλέσει την ακύρωση τουλάχιστον 1500 πτήσεων.

    Χάος συνεχίζουν να προκαλούν οι χιονοθύελλες στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 16 άτομα. Στην Ιντιάνα περίπου 100 οχήματα παγιδεύτηκαν σε αυτοκινητόδρομο τη νύχτα και οι αρχές οργάνωσαν επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών τους.

    Κλειστά παραμένουν τα σχολεία σε πολλές πολιτείες, όπως και δεκάδες οδικές αρτηρίες, ενώ εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας. Το πολικό μέτωπο κατευθύνεται τώρα Βορειοανατολικά προς τις Μεγάλες Λίμνες, το Οχάιο και τη Δυτική Νέα Υόρκη και το θερμόμετρο δεν αναμένεται να ανέβει πριν την ερχόμενη εβδομάδα.

    ΠΗΓΕΣ:

    Είδηση: 52366

    [15] Πρατήρια με αέριο από το 2011

    Τριτη, 14 12 2010 18:03

    Ενημέρωση για τον προγραμματισμό της ΔΕΠΑ με θέμα την αεροκίνηση των αυτοκινήτων είχαν σήμερα ο Νομάρχης κ. Απόστολος Παπατόλιας και η αντινομάρχης κ. Ν. Οικονόμου από εκπροσώπους της εταιρείας, καθώς μέσα στο 2011 στο Βόλο θα εφαρμόσουν πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης νέων πρατηρίων. Σύμφωνα με τον Τεχνικό Σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Στέφανο Οικονομίδη η εταιρεία στον επόμενο χρόνο με δικά της έξοδα θα τοποθετήσει αντλίες παροχής φυσικού αερίου σε πρατήρια του Βόλου, τα οποία ως μεικτά πρατήρια πλέον θα τροφοδοτούν και την αεροκίνηση αυτοκινήτων. Το καύσιμο διατίθεται ήδη στην Αθήνα στο 1/3 της τιμής της βενζίνης, αλλά πέρα από το οικονομικό όφελος, θα ωφεληθεί το ίδιο το περιβάλλον καθώς με την καύση του φυσικού αερίου θα εκπέμπεται λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα, ώστε να οδηγηθούμε σε πιο αποτελεσματική διέξοδο στο πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

    Είδηση: 52373

    [16] Έως το Πάσχα η έγκριση του σχεδίου πόλης Περιγιαλίου

    Τριτη, 14 12 2010 16:46

    Μέχρι το Πάσχα του 2011 θα έχουν ολοκληρωθεί συνολικά οι διαδικασίες για την έγκριση του σχεδίου πόλης Περιγιαλίου και θα είναι εφικτή πλέον η κατάθεση αιτήσεων για τις πρώτες οικοδομικές άδειες στην περιοχή.

    Όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είναι το τελευταίο στάδιο μιας μακράς προσπάθειας για την οριστική έγκριση του Σχεδίου Πόλης Περιγιαλίου. Θα ακολουθήσει η Πράξη Εφαρμογής, η οποία όμως έχει ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, η ανάρτησή της, οι ενστάσεις και η υποβολή του Σχεδίου στο περιφερειάρχη προκειμένου να το εγκρίνει.

    Ερωτηθείς για τα έργα υποδομής στην περιοχή του Περιγιαλίου, ο κ.Σιμιτσής ανέφερε ότι προβλέπεται όλοι οι ιδιοκτήτες να συμμετέχουν στην κατασκευή των έργων με την εισφορά σε γη και χρήμα, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια από το Δήμο τα έργα αυτά να ενταχθούν και σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

    Είδηση: 52368

    [17] Ανακοινώθηκαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Βόλου

    Τριτη, 14 12 2010 15:48

    Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις η επιλογές του νέου δημάρχου Βόλου Παν. Σκοτινιώτη για τις θέσεις των αντιδημάρχων του νέου διευρυμένου δημου Βόλου ενώ επτασφράγιστο μυστικό κρατά τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των προέδρων της Κοινωφελούς Επιχείρησης και της Αναπτυξιακής του Δήμου Βόλου αν κι έχουν ήδη διαρρεύσει τα ονόματα των κ.κ. Α. Φοινικόπουλου για τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. και των κ.κ. Π. Μαβίδη και Β. Κοντορίζου για τις άλλες δύο. Σημαντικές αρμοδιότητες συγκεντρώνει ως αντιδήμαρχος η Νατάσσα Οικονόμου αλλά και ο Π. Πελεκάνος. Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του προέδρου του ιατρικού συλλόγου Μαγνησίας Λεων. Μαυρογιάννη στη θέση του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜΒ με αυξημένες αρμοδιότητες, ενώ τη θέση του προέδρου, κρατά ο ίδιος ο κ. Σκοτινιώτης. Πάντως ο νέος δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι οι επιλογές είναι δικές του, ότι η θητεία των αντιδημάρχων θα είναι διετής και ουδείς αναντικατάστατος, ενώ αλλαγές στις αρμοδιότητες μπορεί να γίνουν στην πορεία ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν, καθώς πρόκειται για την οργάνωση ενός δήμου που γίνεται χωρίς προηγούμενη παρόμοια εμπειρία.

    Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισηγητική του ομιλία ο κ. Σκοτινιώτης στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία ενός δήμου πρότυπου που θα λειτουργεί άρτια και με διαφάνεια.

    Μια από τις καινοτομίες του «Καλλικράτη», τόνισε, είναι ότι ο Δήμαρχος ασκεί τον διοικητικό και επιτελικό του ρόλο όχι απλώς συνεπικουρούμενος από τους Αντιδημάρχους, αλλά ως επικεφαλής ενός συντονιστικού συλλογικού οργάνου, της Εκτελεστικής Επιτροπής, που συγκροτείται από αυτόν και τους Αντιδημάρχους. Ο θεσμός του Αντιδημάρχου προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των νέων Δήμων.

    Τις επόμενες μέρες και αφού ολοκληρωθεί η σχετική προετοιμασία, θα συνέλθει η Ομάδα Πλειοψηφίας για να αποφασίσει συλλογικά, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου,τον καταμερισμό των δημοτικών συμβούλων της παράταξής στα άλλα σημαντικά θεσμικά όργανα, η σύνθεση των οποίων αποφασίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. «Επισημαίνουμε στο σημείο αυτό ότι ισχύει η προεκλογική μας δέσμευση για εκπροσώπηση όλων των μειοψηφιών στα διάφορα συλλογικά όργανα»

    Οι εννιά Αντιδήμαρχοι και οι καταρχήν αρμοδιότητες του καθενός είναι:

    -Νατάσα Οικονόμου: Διοίκησης, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Νέων Τεχνολογιών, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής.

    -Ηλίας Ξηρακιάς: Τεχνικών Υπηρεσιών και Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης.

    -Μπάμπης Τσαμπάζης: Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας.

    -Απόστολος Παντσάς: Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

    -Νίκος Μόσχος: Πολεοδομίας και Διαφάνειας, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

    -Παντελής Πελεκάνος: Βόλου, Ν.Αγχιάλου και Δημοτικής Αστυνομίας.

    -Νίκος Μαυρόπουλος: Νέας Ιωνίας και Αισωνίας.

    -Γιάννης Γκουντέλιας: Πορταριάς, Ιωλκού και Μακρυνίτσας.

    -Νίκος Στόϊκος: Αγριάς και Αρτέμιδας.

    Τέλος ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε ότι όλα τα στελέχη της παράταξης είναι άξια, ότι η επιλογή των αντιδημάρχων σηματοδοτεί με σαφή τρόπο το προεκλογικό σύνθημα της παράταξης για μια νέα αρχή. «Και βεβαίως εξυπηρετεί την αξίωση της κοινωνίας για ανανέωση και μεταρρυθμιστικές τομές. Μια ανανέωση όμως όχι ισοπεδωτική, αλλά ουσιαστική, που θα συνδυάζεται με την εμπειρία και φυσικά με την ανάγκη να παραχθεί δημιουργικό έργο. Όπως είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω και πριν από λίγες μέρες, δεν υπήρξε καμία προσπάθεια επηρεασμού μου από κανένα δημοτικό σύμβουλο, κόμμα ή οποιονδήποτε άλλον. Οι επιλογές είναι δικές μου. Τη μόνη συζήτηση που έκανα, από ιδιαίτερο σεβασμό και εκτίμηση στην ιστορία και τη διαδρομή τους, ήταν με τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας και πρώτο πλειοψηφίσαντα δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού μας, Παύλο Μαβίδη, και με τον «πατριάρχη» της αυτοδιοίκησης, Βασ.Κοντορίζο, προκειμένου να τους εξηγήσω το σκεπτικό μου, με το οποίο και συμφώνησαν και θέλω να τους ευχαριστήσω γι' αυτό. Η στάση τους αυτή αποδεικνύει όχι μόνο το προσωπικό πολιτικό τους ήθος, αλλά και επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, τις αξίες και το ήθος της Δημοκρατικής Συμπολιτείας, που θα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Είναι προφανές ότι οι ανωτέρω θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πλαίσιο των θεσμικών οργάνων που θα συγκροτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα προταθούν για πολύ σημαντικές θέσεις ευθύνης».

    Είδηση: 52363

    [18] Β. Τριανταφύλλου: Η ΝΑΜ απαξίωσε το ΚΕΚ και ο Νομάρχης ψεύδεται

    Τριτη, 14 12 2010 15:47

    Σκληρή επίθεση εναντίον του Νομάρχη Μαγνησίας αλλά και της διοίκησης της ΚΕΚΑΝΕΜ εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΚΕΚ της ΚΕΚΑΝΕΜ αλλά και πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΕΚ της Αυτοδιοίκησης, Βασ. Τριανταφύλλου, για το οικονομικό αδιέξοδο των εργαζομένων αλλά κυρίως για τη διάλυση του ΚΕΚ που έχει πάρει τα εύσημα πανελλαδικά. Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο κ. Τριανταφύλλου ο οποίος όπως είπε, η χθεσινή συνέντευξη του Νομάρχη Απ. Παπατόλια σχετικά με τη βιωσιμότητα του ΚΕΚ έρχεται σαν επιστέγασμα της κοροϊδίας σε βάρος των εργαζομένων όλους τους προηγούμενους μήνες καθώς ο κ. Παπατόλιας επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο.

    Παρουσία και του προέδρου του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλου αλλά και του Γ.Γ. Κ. Γεωργούλα ο διευθυντής του ΚΕΚ έκανε λόγο για ένα προαναγγελθέντα θάνατο του ΚΕΚ. Αναφέρθηκε στην κακή οικονομική κατάσταση του ΚΕΚ μετά και τη συγχώνευσή του με την ΑΝΕΜ, «μία αναπτυξιακή που είναι όλο φρου-φρου κι αρώματα και με καμία υποδομή και ουσία αλλά μόνο για να απασχολεί άτομα για πελατειακές σχέσεις» κι επέρριψε ευθύνες γι αυτό στο Νομάρχη και στη διοίκηση. Ο κ. Τριανταφύλλου επίσης επέκρινε το Νομάρχη γιατί ποτέ δεν στήριξε το ΚΕΚ κι ότι πέτυχε σε εκπόνηση προγραμμάτων το διεκδίκησε η διοίκησή του. «Ουδέποτε ο νομάρχης παρενέβη στο υπουργείο Εργασίας για να έρθουν προγράμματα. Και όμως από τα προαναφερόμενα προγράμματα ύψους 1,2 εκ. ευρώ, τα χρήματα για το ΚΕΚ θα είναι 400χιλ. ευρώ και αυτά θα μπουν στο ταμείο μετά δύο χρόνια. Ο Απ. Παπατόλιας δενβ¦χτύπησε την πόρτα των υπουργείων. Τα αποτελέσματα βγήκαν μετά από ενάμισι χρόνο. Είναι πλέον πολύ αργά και η κατάσταση δεν μπορεί να αντιστραφεί. Πρέπει να τηρηθεί η δέσμευση για λουκέτο στο ΚΕΚ και απορρόφηση των εργαζομένων στην Περιφέρεια» επισήμανε, όπως άλλωστε δεσμεύτηκε ο κ. Παπατόλιας προεκλογικά και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, έπειτα από παρεμβάσεις του πανελληνίου συλλόγου των εργαζομένων στα ΚΕΚ.

    Ανέφερε ότι πέρυσι, σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2009, τα χρέη της ΚΕΚΑΝΕΜ ήταν 1,7 εκατ. ευρώ και η συσσωρευμένη ζημία 890χιλ. ευρώ. Φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ζημία θα ανέλθει στο 90% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα χρέη εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 2,5 εκατ. ευρώ ενώ η ζημία το 1,7 εκατ. ευρώ.

    Ο πρόεδρος του ΚΕΚ έκανε λόγο για απαξίωση του Κέντρου από τη νομαρχιακή αρχή που επέλεξε ακόμη και αναθέσεις σε άλλους, μη δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στο ΚΕΚ σε διαγωνισμούς.

    Σημειώνεται τέλος ότι οι εργαζόμενοι στο ΚΕΚ, παρά τις διαβεβαιώσεις για εξόφληση των οφειλομένων, παραμένουν 4,5 μήνες απλήρωτοι, χωρίς να υπολογιστεί ο μήνας Δεκέμβριος και το Δώρο Χριστουγέννων.

    Είδηση: 52362

    [19] Συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία Ν. Ορεστιάδας πραγματοποιούν αύριο αγρότες, Εργατικό Κέντρο και Π. Α. ΜΕβ¦

    Τριτη, 14 12 2010 13:23

    Δύο συγκεντρώσεις, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, θα πραγματοποιήσουν αγρότες του Έβρου, αύριο στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας και μπροστά στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα». Την ίδια ώρα, στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας, διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και η γραμματεία βορείου Έβρου του Π. Α. ΜΕ., ενώ στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της πλατείας θα πραγματοποιηθεί και η συγκέντρωση που διοργανώνει στο πλαίσιο της αυριανής γενικής απεργίας, το Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας.

    Είδηση: 52355

    [20] Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Έβρου για συμμετοχή στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου

    Τριτη, 14 12 2010 13:22

    Σε «συστράτευση και συμμετοχή στην αυριανή πανεργατική πανελλαδική απεργία», καλεί τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο Έβρου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «οι εξελίξεις στα μέτωπα της οικονομίας, του προϋπολογισμού, των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών σχέσεων είναι ραγδαία»

    Είδηση: 52353

    [21] Συγκέντρωση του Π. Α. ΜΕ. μπροστά στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης

    Τριτη, 14 12 2010 13:22

    Συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης διοργανώνει αύριο, στις 10 το πρωί, η τοπική γραμματεία του Π. Α. ΜΕ., στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κηρύχτηκε για τις 15 Δεκεμβρίου. «Υπάρχει άλλος δρόμος, αυτός της αντίστασης στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», αναφέρει στο μήνυμά του το Π. Α. ΜΕ. καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. «Το πολυνομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση, βάζει ταφόπλακα σε ό, τι έχει μείνει όρθιο στα εργασιακά ζητήματα», τόνισε εχθές σε συνέντευξη τύπου, η Φανή Τρέλλη, μέλος της τοπικής γραμματείας του Π. Α. ΜΕ.

    Είδηση: 52354

    [22] Συνασπισμός: «η απεργία στις 15 Δεκέμβρη πρέπει να σημάνει την έναρξη της ολομέτωπης αντεπίθεσης των εργαζομένων⦻

    Τριτη, 14 12 2010 13:17

    Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση και στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται καλεί τους εργαζόμενους ο Συνασπισμός, τονίζοντας πως η «πανεργατική- πανελλαδική απεργία στις 15 Δεκέμβρη πρέπει να σημάνει την έναρξη της ολομέτωπης αντεπίθεσης των εργαζομένων ενάντια στον καταστροφικό», όπως τον χαρακτηρίζει, «κατήφορο στον οποίο σπρώχνουν τη χώρα η Τρόϊκα και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑ. ΣΟ. Κ.

    Ο αγώνας είναι το μοναδικό όπλο στα χέρια μας για την ανατροπή της χυδαίας και βίαιας νεοφιλελεύθερης επίθεσης που δεχόμαστε», υπογραμμίζει ο Συνασπισμός καλώντας τους εργαζόμενους να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ισπανίας για τη διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού αγωνιστικού μετώπου ανατροπής.

    Είδηση: 52352

    [23] Πανηγυρική η σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Έβρου

    Τριτη, 14 12 2010 13:16

    Η τελευταία, πανηγυρική συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Έβρου θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι στο δημοτικό σχολείο της Ζώνης. Στη συνεδρίαση θα παρίστανται και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αλλά και ο δήμαρχος με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Ιβαΐλοβγκραντ.

    «Κλείνει ένας κύκλος», σχολίασε νωρίτερα σε δηλώσεις του στην Ε. ΡΑ ο νομάρχης Έβρου, Νίκος Ζαμπουνίδης, εξηγώντας πως η επιλογή της Ζώνης για την τελευταία αυτή συνεδρίαση έγινε για λόγους συμβολικούς, «για να σηματοδοτήσουμε τη σημαντικότητα της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο τυπικό μέρος της διαδικασίας, τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου θα εξετάσουν εννέα θέματα, στα οποία περιλαμβάνονται οι δωρεάν παραχωρήσεις, ενός ασθενοφόρου στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, υλικών στους Ο. Ε. Β. και τους δήμους του νομού και κινητών πραγμάτων σε φορείς. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τις γνωμοδοτήσεις του νομαρχιακού συμβουλίου για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τριών έργων.

    Είδηση: 52351

    [24] Μήνυμα Μανιάτη προς τη Βουλγαρία για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούποληβ¦

    Τριτη, 14 12 2010 13:16

    Μήνυμα προς τη Βουλγαρική κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, απηύθυνε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σε ημερίδα του ελληνο-ρωσικού συνδέσμου στην Αθήνα. Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι η Ελλάδα, ως ένα από τα δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν στο έργο, έχει εγκρίνει την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη με βάση όλες τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης της τελικής μελέτης.

    «Θα ήταν παράδοξο», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, «το έργο να εγκριθεί από την μια χώρα-μέλος και να απορριφθεί με τους ίδιους κανόνες από την άλλη». Σχολιάζοντας την ανησυχία της Βουλγαρίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε πως «ο αγωγός αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή παρέμβαση για να μειωθούν οι κίνδυνοι ατυχήματος με δεξαμενόπλοια στα Δαρδανέλια».

    Είδηση: 52350

    [25] Μήνυση Τσιτουρίδη κατά Πρωτόπαππα για την υπόθεση των ομολόγων

    Τριτη, 14 12 2010 16:17

    Μήνυση κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης κατά του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπης για την υπόθεση των ομολόγων, Χρήστου Πρωτόπαππα. Ο κ. Τσιτουρίδης τον κατηγορεί για κατάχρηση εξουσίας και συκοφαντική δυσφήμιση στήνοντας μια προειλημμένη πολιτικά απόφαση.

    Μήνυση για κατάχρηση εξουσίας και συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του βουλευτή κ. Χρήστου Πρωτόπαππα, Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, κατέθεσε το πρωί στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο πρώην Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης. Ο κύριος Τσιτουρίδης εγκαλεί τον κύριο Πρωτόπαππα, ότι μέσω της Προεδρίας που ασκούσε, έστησε μια προειλημμένη πολιτικά απόφαση, χρησιμοποιώντας ανακρίβειες, αυθαίρετους συλλογισμούς και ψευδείς παραδοχές, αποκρύπτοντας στοιχεία και μαρτυρίες με σκοπό να αναδείξει ευθύνες του κυρίου Τσιτουρίδη και να τον εκθέσει σε δίωξη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 52365

    [26] Στο Πειθαρχικό φαρμακοποιός για παράνομες συνταγογραφήσεις

    Τριτη, 14 12 2010 15:08

    Στο Πειθαρχικό παραπέμφθηκε ο φαρμακοποιός που εμπλέκεται στην υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αρκαδίας συνεδρίασε τη Δευτέρα το βράδυ και συζήτησε την αναφορά του ΟΓΑ που έχει να κάνει με τον έλεγχο φαρμακείου το οποίο φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση παράνομων συνταγογραφήσεων. Όπως απισημαίνει μεταξύ άλλων το συμβούλιο, σε ανακοίνωσή του, «αφού εξέτασε το πλήθος των αναφερόμενων παραβάσεων και εφαρμόζοντας τη νομοθεσία και τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας φαρμακοποιών για αυτοκάθαρση και περιφρούρηση της αξιοπρέπειας και του κύρους του επιστήμονα και φαρμακοποιού, αποφάσισε ομόφωνα να παραπέμψει το συγκεκριμένο συνάδελφο στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα».

    Τονίζει ότι «το Δ.Σ. του συλλόγου ασκεί μόνο τον πειθαρχικό έλεγχο στα μέλη του και πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της» και προσθέτει: «Ειδικά στη σημερινή συγκυρία θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, επιστημονικοί σύλλογοι, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλισμένοι, να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 52359

    [27] Ατύχημα σε υποσταθμό της ΔΕΗ

    Τριτη, 14 12 2010 10:47

    Ατύχημα με οκτώ τραυματίες, ευτυχώς ελαφρά, σημειώθηκε το πρωί σε υποσταθμό της ΔΕΗ στο Λαύριο. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, εξερράγη αντλία μεταφοράς μαζούτ της εγκατάστασης εκσφενδονίζοντας ρινίσματα στα μάτια των εργατών, οι οποίοι διακομίσθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Λόγω έλλειψης οφθαλμιάτρου οι πέντε μεταφέρθηκαν σε οφθαλμίατρο στην Κερατέα, ενώ οι άλλοι τρείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Γεννηματάς", όπου θα παραμείνουν μία ημέρα για παρακολούθηση. Κανείς δεν υπέστη εγκαύματα καθώς -σύμφωνα πάντα με τη ΔΕΗ- το μαζούτ ήταν κρύο.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 52271

    [28] Απειλή υποβάθμισης Βελγίου

    Τριτη, 14 12 2010 15:14

    Η Standard & Poor's προειδοποίησε την Τρίτη το Βέλγιο με υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής του ικανότητας, πιθανόν και εντός έξι μηνών, εάν η χώρα δεν καταφέρει σύντομα να σχηματίσει κυβέρνηση και να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της. Ο ξένος οίκος υποβάθμισε τις προοπτικές της χώρας σε αρνητικές, διατηρώντας όμως την αξιολόγηση AA+. Η αξιολόγηση του Βελγίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά μία βαθμίδα, είπε η S&P, αν η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέψει στη κυβέρνηση να βάλει σε σταθεροποιητική τροχιά το χρέος της. Η S&P δήλωσε επίσης ότι διαβλέπει κινδύνους όσον αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας γενικότερα. Συγκεκριμένα εξέφρασε αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,1% του ΑΕΠ το 2011. Η S&P υποβάθμισε προσφάτως σε αρνητικές και τις προοπτικές της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.

    Εκφράζοντας ανησυχίες για την «πολιτική αβεβαιότητα» που επικρατεί στο Βέλγιο, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor΄s απείλησε σήμερα το Βέλγιο με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατικών ομολόγων, εάν εντός έξι μηνών δεν έχει λυθεί το θέμα της ακυβερνησίας της χώρας.

    Η ανακοίνωση της S&P έρχεται μέσα σε ένα κλίμα έντονης ανησυχίας και αντιπαραθέσεων που δημιούργησε η πρόσφατη συνέντευξη του πρόεδρου της Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας Μπαρτ Ντε Ουέβερ, και νικητή των εκλογών του περασμένου Ιουνίου, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel όπου χαρακτηρίζει το Βέλγιο ως τον «ασθενή της Ευρώπης» και τους Βαλλόνους ως «πρεζάκηδες».

    Χαρακτηριστικό είναι σημερινό άρθρο της βελγικής οικονομικής εφημερίδας «L΄ECHO», με τίτλο: «Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το βελγικό δημόσιο χρέος». Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να εξηγήσει τη δυσπιστία των αγορών έναντι του βελγικού χρέους είναι η πολιτική κατάσταση της χώρας και όχι η οικονομική. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η βραδύτητα προς τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης καθυστερεί την υιοθέτηση σημαντικών οικονομικών αποφάσεων, ενώ τα πολιτικά κόμματα αφήνουν να πλανάται ένα κλίμα πλήρους αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. «Είναι επείγον να επιστρέψει το Βέλγιο σε ομαλή πολιτική κατάσταση. Εάν αυτό είναι ακόμη εφικτό», υπογραμμίζει το άρθρο της «L΄Echo».

    Ειδικότερα, το άρθρο είναι αφιερωμένο στους λόγους για τους οποίους αυξάνονται τα spreads των βελγικών κρατικών ομολόγων, τονίζοντας ότι η αύξηση αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση του βελγικού τραπεζικού τομέα στο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και στο γενικότερο πλαίσιο της έντασης που δημιουργεί η κρίση στην ευρωζώνη, η οποία επηρέασε ακόμη και τα γερμανικά επιτόκια.

    Η «Echo» αναφέρει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του τραπεζικού τομέα σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια μίας χώρας, τόσο ισχυρότερη είναι η επιδείνωση του κρατικού χρέους, σε περίπτωση που εκείνο προβεί στην αναγκαστική διάσωση των τραπεζών. Αναφέρεται, ενδεικτικά ότι το ενεργητικό του Βέλγικου τραπεζικού τομέα ανέρχεται στο 380% του ΑΕΠ, όταν στην Ελλάδα ανέρχεται στο 141% του ΑΕΠ, στην Ιταλία στο 151%, στην Πορτογαλία 188%, στη Φιλανδία 205%, στη Γερμανία 246%, στην Αυστρία 299% και στη Γαλλία 338%. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σε κάποιες χώρες ο τραπεζικός τομέας είναι πολύ πιο διογκωμένος, όπως για παράδειγμα στην Ολλανδία όπου το ενεργητικό των τραπεζών ανέρχεται στο 432% του ΑΕΠ και ακόμα περισσότερο στην Ιρλανδία όπου ανέρχεται στο 872% του ΑΕΠ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με την «Echo», η έκθεση των Βελγικών τραπεζών στο ιρλανδικό χρέος ανέρχεται σε 28,84 δις. δολάρια ( 6,4% του ΑΕΠ της χώρας). Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο από την έκθεση, για παράδειγμα, των γερμανικών τραπεζών στο ιρλανδικό χρέος (4,4% του ΑΕΠ), ή των ολλανδικών (2,5% του ΑΕΠ) ή των γαλλικών (1,7% του ΑΕΠ).

    Από την άλλη, σημειώνεται ότι οι βελγικές τράπεζες είναι λιγότερο εκτεθειμένες στο χρέος της Ισπανίας, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρεται, ωστόσο, ενδεικτικά ότι περισσότερο εκτεθειμένες στο χρέος των αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) είναι οι ολλανδικές τράπεζες (13,7% του ΑΕΠ), οι βελγικές (12,4% του ΑΕΠ), οι γαλλικές (12,1% του ΑΕΠ) και οι γερμανικές (10,3% του ΑΕΠ).

    Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η δυσπιστία των επενδυτών έναντι στα βελγικά ομόλογα δεν οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, αλλά κυρίως έχουν να κάνουν με το σοβαρό θέμα της ακυβερνησίας της χώρας. Υπογραμμίζεται ότι το δημόσιο χρέος του Βελγίου (98,6% του ΑΕΠ) είναι το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη, μετά το Ελληνικό (140,2% του ΑΕΠ) και το Ιταλικό (118,9% του ΑΕΠ), ωστόσο, σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας (4,8% του ΑΕΠ) είναι από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη και κατώτερο από εκείνο της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

    «Η δημοσιονομική κατάσταση του Βελγίου δεν έχει τίποτα κοινό με εκείνη της Ελλάδος ή της Πορτογαλίας» επισημαίνει η «Echo», υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως το 2010 η οικονομική ανάπτυξη στο Βέλγιο θα είναι από τις υψηλότερες στην ευρωζώνη (κοντά στο 2% του ΑΕΠ), ενώ το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας θα είναι από τα λίγα στην ΕΕ που θα έχουν θετικό πρόσημο.

    Τέλος, σημειώνεται ότι το ποσοστό αποταμίευσης των βελγικών νοικοκυριών ανέρχεται σε 18,3% του διαθέσιμου εισοδήματος, ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και τη Γερμανία, ενώ το ενεργητικό των βελγικών νοικοκυριών ανέρχεται σε 210% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας κατά πολύ τις άλλες χώρες στην ευρωζώνη.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΝΕΤ 105,8,REUTERS

    Είδηση: 52361


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 December 2010 - 17:59:15 UTC