Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη μεγάλα έργα
  • [02] Αυλαία για τον Καλλικράτη
  • [03] Νέες στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες
  • [04] Ηράκλειο: Συλλήψεις για ασέλγεια εις βάρος 12χρονης και μαστροπεία
  • [05] Τ. Χυτήρης: Αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες
  • [06] Προτεραιότητα στην οικονομία
  • [07] Νέα χρονιά με νέο τοπίο στο ασφαλιστικό
  • [08] Ακτή Ελεφαντοστού: «Κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων»
  • [09] «Κόβουν» το τσιγάρο οι Ισπανοί
  • [10] Επικίνδυνη κλιμάκωση από τον ισραηλινό στρατό καταγγέλλει η Παλαιστινιακή Αρχή

    [01] Σε εξέλιξη μεγάλα έργα

    Κυριακη, 02 01 2011 18:17

    Στην τελική ευθεία μπαίνει σειρά μεγάλων έργων, μέσα στο 2011. Ανάμεσά τους το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, με τις προσφορές να αναμένονται έως την 1η Μαρτίου, για την κατασκευή με σύμβαση παραχώρησης.

    Στο λεκανοπέδιο, οι επεκτάσεις της Αττικής οδού θα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι και ακολούθως θα προωθηθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου.

    Επίσης θα συνδεθεί η Ελευσίνα με τη Θήβα, με νέο οδικό άξονα 50 χιλιομέτρων, ενώ στο πρόγραμμα των νέων έργων είναι και οι επεκτάσεις του μετρό, μέχρι τον Πειραιά, αλλά και νέοι σταθμοί σε Περιστέρι, Ανθούπολη, Χαϊδάρι, Ηλιούπολη, Άλιμο, Αργυρούπολη και Ελληνικό. Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της γραμμής Ευαγγελισμός - Γαλάτσι. Τέλος μέσα στο 2011 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Καλαμάτας .

    Στο οικονομικό επίπεδο, ο προϋπολογισμός των μεγάλων έργων ξεπερνάει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο θα αλλάξει ο τρόπος ανάθεσης των έργων. Ταυτόχρονα έχει συσταθεί ειδική υπηρεσία που παρακολούθησης 3100 δημοσίων κατασκευών που βρίσκονται σε εξέλιξη με προϋπολογισμό πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54915

    [02] Αυλαία για τον Καλλικράτη

    Κυριακη, 02 01 2011 15:47

    Πρεμιέρα είχαν σήμερα αρκετά δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, με θέμα την εκλογή των νέων τους προεδρείων. Εκτός από τις Περιφέρειες που είναι νέος θεσμός στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αρκετοί Δήμοι και δημοτικά συμβούλια, προήλθαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη.

    Δήμος Αθηναίων

    Με ευρεία συναίνεση του δημοτικού συμβουλίου εξελέγη σήμερα, κατά την πρώτη συνεδρίαση του σώματος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών ο Παναγιώτης Μπέης, αντιπρόεδρος ο Λευτέρης Σκιαδάς και γενικός γραμματέας ο Δημήτρης Κωσταντάρας. Ειδικότερα από τους 47 δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στη διαδικασία (υπήρχε μία απουσία) ο κ. Μπέης έλαβε 40 ψήφους, ο κ. Σκιαδάς 33 ενώ για τον κ. Κωσταντάρα χρειάστηκε να γίνει επαναληπτική ψηφοφορία γιατί στην πρώτη δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Στη συνέχεια έγινε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών των επιτροπών Ποιότητα Ζωής και Οικονομικών. Επίσης εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο και οι 10 θέσεις αντιδημάρχων: Αντιδήμαρχος οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου ο Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Παιδείας και πρόεδρος της επιτροπής Ποιότητας Ζωής η Νέλλη Παπαχελά, καθαριότητας ο Ανδρέας Βαρελάς, διαφάνειας και εξυπηρέτησης του πολίτη η Εύα Κοντοσταθάκου, κοινωνικής και πολιτικής αλληλεγγύης η Καλλιόπη Γιαννοπούλου, περιβάλλοντος και πρασίνου ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και πολεοδομίας ο Φώτης Προβατάς, τεχνικών υπηρεσιών η Νανά Σπυροπούλου, αναπλάσεων και σχεδίου πόλεως η Αγγελική Αντωνοπούλου, δημοτικής αστυνομίας ο Αναστάσιος Αβραντίνης.

    Στη Θεσσαλονίκη ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος εξελέγη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ αντιπρόεδρος εξελέγη ο Χάρης Αηδονόπουλος, από την παράταξη του Κώστα Γκιουλέκα και γραμματέας η Ελένη Τζιούτζια από την παράταξη του Στέλιου Παπαθεμελή.

    Τα μέλη του προεδρείου ψηφίστηκαν από όλες τις παρατάξεις (44 υπέρ) εκτός από τους δύο δημοτικούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που ψήφισαν «λευκό».

    Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Το σημερινό ευοίωνο στίγμα συναίνεσης που σημαδεύει την εναρκτήρια λειτουργία μας πρέπει να είναι το μήνυμα της ευθύνης μας. Το μήνυμα της ευθύνης της νέας Δημοτικής Ηγεσίας της πόλης που την συναπαρτίζουν άνθρωποι με διαφορετικές κοινωνικές ή πολιτικές προελεύσεις, άνθρωποι που έχουν διανύσει διαφορετικές πορείες στην προσωπική ή την επαγγελματική τους ζωή, που έχουν υπηρετήσει τα κοινά με διαφορετικούς τρόπους και από διαφορετικές θέσεις ή άλλοι που τώρα για πρώτη φορά μπαίνουν στην περιπέτεια του δημόσιου βίου».

    Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο νέος αιρετός Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , τόνισε ότι: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την αυτοδιοίκηση. Η καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στην Κεντρική Μακεδονία. Σήμερα γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε τα δεδομένα, κάνουμε μια νέα αρχή. Μας ενώνουν πλέον τα μεγάλα, χρόνια προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε από αύριο. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να γίνουν για όλους μας κίνητρο για ομόνοια, για τη μέγιστη δυνατή συνεργασία και συναίνεση».

    Στη Στυλίδα της Φθιώτιδας, ο νέος Δήμαρχος, Απόστολος Γκλέτσος, δεν κατόρθωσε να εκλέξει πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, λόγω μεγάλης διαρροής, από το συνδυασμό του. Μετά από τρεις άκαρπες ψηφοφορίες διεκόπη η διαδικασία για την επόμενη Κυριακή, όπου θα συνεδριάσουν εκ νέου.

    Η γιατρός Χριστίνα Φραγκογιάννη, εξελέγη πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ενώ πρόεδρος του Δήμου Μίνωα Πεδιάδας, εξελέγη ο Γεώργιος Γρινάκης. Στο Δήμο Βιάννου εξελέγη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ο Σταυρακάκης Μηνάς.

    O Δημήτρης Καρατζάνης επανεξελέγη στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια των σημερινών δημαιρεσιών, με 32 ψήφους υπέρ και 11 λευκά. Συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά το νέο δημοτικό συμβούλιο Πάτρας για την εκλογή του προεδρείου και μετά από μυστική ψηφοφορία πρόεδρος εξελέγη ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος,.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54912

    [03] Νέες στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες

    Κυριακη, 02 01 2011 15:29

    Συνεχίζεται το πρόγραμμα κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, με στάσεις εργασίας στις αρχές και το τέλος της βάρδιας. Λεωφορεία , μετρό, ηλεκτρικός και τρόλεϊ, θα κινηθούν από τις 9πμ μέχρι τις 9μμ το βράδυ, αφού στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας. Το τραμ θα κινηθεί από τις 8πμ έψς τις 8μμ, ενώ ο προαστιακός θα κινηθεί κανονικά.

    Για την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, οι στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί για τις12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα τα λεωφορεία, ενώ τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, από τις 11το πρωί έως τις 4μμ.

    Υπενθυμίζεται ότι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2 Ιανουαρίου, αυξάνονται οι τιμές των διοδίων στο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Οι νέες τιμές είναι 2,05 στις Αφίδνες, 2,5 στη Θήβα, 2,4 στην Τραγάνα και 1,55 στην Αγία Τριάδα.

    Το συνολικό κόστος διοδίων της απλής διαδρομής Αθήνα -Θεσσαλονίκη, ανέρχεται 22,6 ευρώ και μετ΄ επιστροφής 45,2 ευρώ.

    Μέσα στα περιεχόμενα των επαναδιαπραγματεύσεων των συμβάσεων με τις κοινοπραξίες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους περιλαμβάνονται και οι τιμές των διοδίων, ενώ οι νέες συμφωνίες που θα προκύψουν, θα ισχύουν για τριάντα χρόνια.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54911

    [04] Ηράκλειο: Συλλήψεις για ασέλγεια εις βάρος 12χρονης και μαστροπεία

    Κυριακη, 02 01 2011 13:45

    Για ασέλγεια σε βάρος 12χρονης συνελήφθη στο Ηράκλειο Κρήτης ένας 66χρονος, καθώς και η μητέρα και η αδελφή της ανήλικης για μαστροπεία. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ηρακλείου.

    Την εξέδιδε η μητέρα της

    Σύμφωνα με την αστυνομία, σε απομονωμένο και σκοτεινό σημείο περιοχής του Ηρακλείου, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου εντόπισαν τον 66χρονο εντός του ΙΧ αυτοκινήτου του, μαζί με τη 12χρονη ανήλικη και να διαπράττει ασελγείς πράξεις σε βάρος της.

    Κατά τον αστυνομικό έλεγχο, βρέθηκαν στην κατοχή της ανήλικης και κατασχέθηκαν, ένα πακέτο τσιγάρα, μία πορτοκαλάδα, ένα ποτό βότκα, ένα πακέτο σποράκια και τέσσερις τυποποιημένους στιγμιαίους καφέδες.

    Τα παραπάνω είδη τα προσέφερε στην ανήλικη ο 66χρονος, ως υλικό αντάλλαγμα για τις ασελγείς του πράξεις.

    Από την προανάκριση προέκυψε ότι η 46χρονη μητέρα της ανήλικης, με την άμεση συνδρομή της 23χρονης κόρη της, εξωθούσε στην πορνεία την μικρή κόρη της, έναντι χρηματικής αμοιβής και υλικών ανταλλαγμάτων.

    Όπως διαπιστώθηκε, η 46χρονη αφού επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον 66χρονο -μέσω του κινητού τηλεφώνου της 23χρονης και μετά από προκαθορισμένο ραντεβού μαζί του- παρέδιδε η ίδια την ανήλικη κόρη της, προκειμένου ο 66χρονος να ενεργήσει ασελγείς πράξεις σε βάρος της, έναντι του χρηματικού ποσού των 40 ευρώ και διαφόρων υλικών ανταλλαγμάτων (τσιγάρα και φαγώσιμα είδη).

    Στη συνέχεια, ο 66χρονος επέστρεφε την ανήλικη στο σπίτι της και την παρέδιδε στην μητέρα της.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 54909

    [05] Τ. Χυτήρης: Αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες

    Κυριακη, 02 01 2011 12:35

    Νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους φοροφυγάδες θα προωθήσει σύντομα η κυβέρνηση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, στην εκπομπή "Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ". Ο κ. Χυτήρης πρόσθεσε ότι έχει δίκιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν μιλάει για κοινωνική δικαιοσύνη.

    «Να σταματήσει η σπέκουλα για το ανταποδοτικό τέλος»

    Στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση αλλά και στην ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, προβλέποντας ότι το 2012 θα ξεκινήσει σταδιακά η ανάκαμψη.

    Όπως είπε, αποδεδειγμένα κάποιοι καταχράστηκαν χρήματα, τα οποία πρέπει να επιστρέψουν.

    Ο κ. Χυτήρης ξεκαθάρισε ότι ο ρόλος και η χρηματοδότηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης καθορίζονται από το Σύνταγμα και την ΕΕ.

    Αυτό που πληρώνουν οι Έλληνες είναι 4 ευρώ τον μήνα, σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι βεβαίως θα υπάρξει περαιτέρω «νοικοκύρεμα» στην ΕΡΤ.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες για ενίσχυση των επιχειρήσεων Τύπου και στο ενδεχόμενο επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους άνεργους δημοσιογράφους.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54905

    [06] Προτεραιότητα στην οικονομία

    Κυριακη, 02 01 2011 16:40

    Ιδιαίτερα σημαντική είναι για την οικονομία η χρονιά που μόλις άρχισε, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει στην προώθηση σειράς μεταρρυθμίσεων, έχοντας ως στόχο την ομαλή εκταμίευση των δόσεων από το μηχανισμό στήριξης, η τέταρτη δόση είναι ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και την επιστροφή στις διεθνείς αγορές στα τέλη του έτους, ενώ στις προτεραιότητες βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Βασικό σημείο των διαπραγματεύσεων, είναι οι όροι επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

    Στα πλαίσια αυτά, τα βασικά πεδία που θα εκφραστούν οι αλλαγές αυτές, είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η εξυγίανση πολλών ΔΕΚΟ, η επανεξέταση της λίστας με τα βαρέα και ανθυγιεινά, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η αυστηροποίηση των ποινών για τη φοροδιαφυγή και η αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

    Οικονομικός στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα κατά πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, με μέτρα όπως η περαιτέρω περικοπή των μισθών άνω των 1800 ευρώ στις δημόσιες επιχειρήσεις, η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και η εφαρμογή των νέων συντελεστών ΦΠΑ.

    Ήδη η είσοδος στο 2011, σήμανε και την αλλαγή του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 11 σε 13% , με την εξαίρεση από τη ρύθμιση αυτή στα φάρμακα, τα εμβόλια, τα παιδικά βιβλία και τις υπηρεσίες διαμονής, για τα οποία ο συντελεστής μειώνεται από 11 σε 6,5%.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54914

    [07] Νέα χρονιά με νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

    Κυριακη, 02 01 2011 16:16

    Η αλλαγή χρονιάς, έφερε μαζί της και αλλαγές στο ασφαλιστικό, τόσο στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όσο και στην ενοποίηση των κλάδων υγείας των ταμείων, αλλά και στην ένταξη όλων των νέων δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, καθώς και στις αναλογιστικές μελέτες που θα προσδιορίσουν την αντοχή των ταμείων για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

    Μπαίνοντας στο 2011, αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, μέχρι και το 2015, χρονιά που το όριο ηλικίας θα φθάσει τα 65 χρόνια με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή στα 60 με 40 έτη ασφάλισης. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή για όσους είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Επίσης ξεκινά η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 με μέσο συντελεστή 1,2%.

    Από εφέτος το όριο ηλικίας ανέρχεται στα 58 έτη, με απαιτούμενα 36 έτη ασφάλισης, ενώ για συνταξιοδότηση με 25 έτη, το όριο ηλικίας είναι 61 έτη για πλήρη σύνταξη και τα 56 για μειωμένη. Για τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικο, όριο ηλικίας είναι τα 52 χρόνια με 25 έτη ασφάλισης.

    Παράλληλα αυξάνονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ενώ θα εφαρμοστεί εξομοίωση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών στρατιωτικών.

    Αναγνωρίζονται τα πλασματικά έτη ασφάλισης, με δυνατότητα έκπτωσης 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Ο πλασματικός χρόνος ξεκινά από τα τέσσερα έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 και μέχρι το 2014 θα φτάσει τα επτά έτη.

    Σημαντικό όπλο ενάντια στην αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, μαζί με την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας, αναμένεται να δώσουν η θέσπιση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας η οποία θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ και θα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων χωρίς την παρουσία ελεγκτών, όπως και το εργόσημο για την πληρωμή μέσω του τραπεζικού συστήματος, αποδοχών - εισφορών και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

    Υπενθυμίζεται ότι επιχειρήσεις που θα είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, θα έχουν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% τον πρώτο χρόνο, ενώ το κόστος της αδήλωτης εργασίας, υπολογίζεται σε πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Παράλληλα αρχίζουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση.

    Ταυτόχρονα ολοκληρώνονται αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεκινά τη λειτουργία του το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας και συγκροτείται Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία, επανεξετάζεται η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και προωθείται η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για όλα τα Ταμεία.

    Στο τοπίο αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που προκύπτουν από τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54913

    [08] Ακτή Ελεφαντοστού: «Κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων»

    Κυριακη, 02 01 2011 13:16

    Κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περιοχές της χώρας όπου έχουν καταγγελθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η χώρα μαστίζεται από σοβαρή πολιτική κρίση, καθώς ο πρόεδρος Λοράν Γκμπαγκμπό αρνείται να παραιτηθεί μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες η εκλογική επιτροπή ανακήρυξε νικητή τον αντίπαλό του Αλασάν Ουαταρά, αλλά ο ίδιος δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αιματηρά επεισόδια βίας στην αφρικανική χώρα, η οποία παραμένει διχασμένη μετά τον εμφύλιο της περιόδου 2002-03. Από την πλευρά του ο Γκμπαγκμπό κατηγορεί τους κυανόκρανους ότι «άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων» και επανέλαβε την αξίωσή του να αποχωρήσουν, ενώ απέρριψε τη διορία που του έδωσε ο αντίπαλος του για να αποχωρήσει, τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να στηρίξει πραξικόπημα εναντίον του.

    Φόβοι για μαζικούς διωγμούς

    Εκτός της εκλογικής επιτροπής, η περιφερειακή κοινότητα ECOWAS, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, καθώς και η 192μελής Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ως νικητή τον Ουαταρά.

    «Ο Γενικός Γραμματέας είπε στον πρόεδρο Ουαταρά ότι θορυβήθηκε από τις καταγγελίες για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεζίρκι σε ανακοινωθέν του, αναφερόμενος σε τηλεφωνική συνομιλία των Μπαν και Ουαταρά.

    Ο Μπαν «είπε ότι η UNOCI έλαβε εντολές να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκτήσει πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές τόσο για πρόληψη όσο και για να ερευνήσει και για να καταγράψει τις παραβιάσεις ώστε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους», πρόσθεσε ο Νεζίρκι.

    Η διοίκηση των κυανόκρανων είχαν ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Γκμπαγκμπό εμπόδιζαν την πρόσβαση σε ενδεχόμενο μαζικό τάφο κοντά στην Αμπιτζάν. Διπλωμάτες στον ΟΗΕ είπαν ότι η πρόσβαση εξακολουθεί να είναι αδύνατη για τα στελέχη της UNOCI.

    Ο Ουαταρά επανέλαβε την έκκλησή του στον Μπαν να υπάρξει «μια αρχική έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως αξιόπιστο μήνυμα λογοδοσίας». Την περασμένη εβδομάδα είχε ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να στείλει μια ομάδα στη χώρα της Δυτικής Αφρικής για να ερευνήσει τα επεισόδια μετεκλογικής βίας, τα οποία απέδωσε σε δυνάμεις που πρόσκεινται στον Γκμπαγκμπό.

    Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι ο απολογισμός από τη βία ξεπερνά τους 170 νεκρούς. Εξέφρασαν επίσης φόβους ότι τα σπίτια πολιτών που αντιτίθενται στον Γκμπαγκμπό στην Αμπιτζάν σημαδεύονται για να φαίνεται η εθνότητα και η θρησκεία τους, κάτι που ίσως σημαίνει ότι υπάρχουν δυνάμεις που ετοιμάζονται για μαζικούς διωγμούς.

    Ο Νεζίρκι είπε ακόμα πως ο Μπαν «επαναβεβαίωσε στον πρόεδρο Ουαταρά την θέση αρχής και την απαρασάλευτη προσήλωση στην τήρηση του αποτελέσματος των εκλογών βάσει της βούλησης του λαού της Ακτής Ελεφαντοστού».

    Ο Μπαν πρόσθεσε πως «η διεθνής κοινότητα παραμένει δεσμευμένη στη συνεργασία για μια ειρηνική και διαρκή άρση του αδιεξόδου», κατά το Νεζίρκι.

    Κατηγορίες Γκμπάγκμπο κατά της δύναμης του ΟΗΕ

    Η δύναμη του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού «άνοιξε πυρ σε πολίτες μας, δύο από τους πολίτες μας που είδατε στην τηλεόραση, οι οποίοι είναι τώρα στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Αμπιτζάν», είπε ο Γκμπαγκμπό στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTI.

    Αναφερόταν σε ένα επεισόδιο που σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν άνδρες της UNOCI συγκρούστηκαν με ένα εχθρικό πλήθος. Η UNOCI διέψευσε ότι στελέχη της πυροβόλησαν εναντίον των συγκεντρωμένων.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός RTI, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Γκμπαγκμπό, μετέδωσε ότι περίπολος του ΟΗΕ άνοιξε πυρ στο πλήθος και τραυμάτισε άμαχους.

    Ο Γκμπαγκμπό είχε ήδη καλέσει την δύναμη του ΟΗΕ να φύγει από τη χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Laurent Gbagbo rejects Ivory Coast resignation deadline

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54907

    [09] «Κόβουν» το τσιγάρο οι Ισπανοί

    Κυριακη, 02 01 2011 12:13

    Σε ισχύ τέθηκε, με την έλευση του νέου χρόνου, ο νέος νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους στην Ισπανία. Ο συγκεκριμένος νόμος θεωρείται από τους πλέον αυστηρούς στην Ευρώπη. Ο ισπανικός νόμος τίθεται σε ισχύ επτά χρόνια μετά τα ανάλογα μέτρα που ενέκρινε -πρώτη στην Ευρώπη - η Ιρλανδία.

    Ενστάσεις από επαγγελματικές ομάδες

    Αν και ο νόμος είχε εγκριθεί ήδη από το 2006, μία σειρά ενστάσεων από επαγγελματικές ομάδες καθυστέρησαν την εφαρμογή του έως σήμερα. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ εκτιμούν ότι λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος θα μειωθεί ο τζίρος τους κατά 5 έως 10%.

    Οι αρχές επέτρεψαν πάντως στους καπνιστές να χαρούν τις πρωτοχρονιάτικες γιορτές, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να βγαίνουν στο δρόμο κάθε φορά που ήθελαν να καπνίσουν.

    Από σήμερα, όμως, απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα σε μπαρ, εστιατόρια, κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν παιδιά και στον περιβάλλοντα χώρο των σχολείων και των νοσοκομείων. Επίσης απαγορεύεται το κάπνισμα σε χώρους εργασίας, στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Spain's strict new anti-smoking rules take effect

    Είδηση: 54904

    [10] Επικίνδυνη κλιμάκωση από τον ισραηλινό στρατό καταγγέλλει η Παλαιστινιακή Αρχή

    Κυριακη, 02 01 2011 14:08

    Για επικίνδυνη κλιμάκωση από τον ισραηλινό στρατό κάνει λόγο η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά το θάνατο δύο Παλαιστινίων τις τελευταίες 24 ώρες στη Δυτική Όχθη. Το Σάββατο, πέθανε μία γυναίκα που είχε εισπνεύσει δακρυγόνο αέριο το οποίο πέταξαν Ισραηλινοί στρατιώτες στη διάρκεια διαδήλωσης και την Κυριακή ένας νέος άντρας που χτυπήθηκε από ισραηλινά πυρά σε στρατιωτικό οδόφραγμα. Την ίδια ώρα, πολλές είναι οι συλλήψεις Παλαιστινίων από τις ισραηλινές αρχές.

    Έκκληση για επέμβαση από τη διεθνή κοινότητα

    "Η ισραηλινή κλιμάκωση της δύο τελευταίες ημέρες έχει στόχο να διαλύσει κάθε ελπίδα για μια ειρηνευτική διαδικασία", τόνισε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

    "Ζητάμε από την αμερικανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η Τζαουάχερ Αμπού Ράχμε, 35 ετών, ήταν το δεύτερο μέλος της οικογένειάς της που φέρεται να έχει πεθάνει σε μία από τις διιαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στο χωριό Μπιλίν εναντίον του ισραηλινού τείχους που κατασκευάζεται κατά μήκος της Δυτικής Όχθης.

    Ένας αδελφός της Ράχμε, ηλικίας περίπου 20 ετών, σκοτώθηκε το 2009 όταν ένα κάνιστρο δακρυγόνου τον χτύπησε στο στήθος.

    Η ακριβής αιτία θανάτου της Αμπού Ράχμε είναι ασαφής, όπως και το είδος του αερίου που μπορεί να εισέπνευσε.

    Τα ξημερώματα της Κυριακής, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά σε στρατιωτικό φυλάκιο στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

    Ο Μοχάμεντ Νταράγκμι, περίπου 20 χρόνων, που καταγόνταν από την Τούμπας, έχασε τη ζωή του όταν ένας Ισραηλινός στρατιώτης άνοιξε πυρ μετά από διαφωνία με τον Παλαιστίνιο, κοντά σε φυλάκιο ΒΑ της Νάμπλους.

    Η ισραηλινή ραδιοφωνία μεταδίδει ότι ο Παλαιστίνιος προσπάθησε να χτυπήσει τον στρατιώτη, ο οποίος αμυνόμενος τον πυροβόλησε.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία, συνελήφθησαν πέντε Παλαιστίνιοι που θεωρούνται ύποπτοι ότι εκτόξευσαν ρουκέτα με στόχο το μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στη δυτική Ιερουσαλήμ.

    Η ισραηλινή υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας διευκρίνισε πως συνέλαβε τον Νοέμβριο δύο ύποπτους για διασυνδέσεις με την Χαμάς, οι οποίοι σχεδίαζαν να εκτοξεύσουν ρουκέτα εναντίον του γήπεδο στη διάρκεια αγώνα. Επίσης ,συνελήφθησαν και τρεις άλλοι Παλαιστίνιοι με την κατηγορία ότι συνεργάζονταν με τους δύο βασικούς υπόπτους, τον Μούσα Χαμάντα και τον Μπάσεμ Ομάρι.

    Οι δύο αυτοί έλεγχαν και παρακολουθούσαν την περιοχή, αλλά δεν είχαν αναλάβει δράση. Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ απήγγειλε σήμερα κατηγορίες και στους πέντε.

    Τέλος, 11 φιλο-Παλαιστίνιοι ακτιβιστές συνελήφθησαν γιατί διαδήλωναν έξω από την κατοικία του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέιμς Κάνιγκχαμ βόρεια του Τελ Αβίβ.

    Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για το θάνατο της 36χρονης Παλαιστίνιας που συμμετείχε σε διαδήλωση.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 54910


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 2 January 2011 - 18:01:31 UTC