Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καβάλα: Πρωτοφανή διακίνηση λαθρομεταναστών
  • [02] Σύλληψη για μεταφορά παράνομων αλλοδαπών
  • [03] Μηνύματα φιλίας και επισημάνσεις για θέματα - αγκάθια
  • [04] Κινητοποίηση βολιωτών κατά των διοδίων
  • [05] Ράγισαν καρδιές στο «στερνό αντίο»
  • [06] Συζητούν νέες κινητοποιήσεις οι φορτηγατζήδες
  • [07] Οι αντιδήμαρχοι του Δήμου «Ρήγας Φεραίος»
  • [08] Εκρυβε ηρωίνη στον πρωκτό του
  • [09] Ήξεραν το σκάνδαλο με τις διοξίνες από το Μάρτιο
  • [10] Αιματηρές ταραχές σε Αλγερία και Τυνησία
  • [11] Ακριβαίνει το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες
  • [12] Η σιωπή για το Γουαντάναμο είναι... χρυσός
  • [13] WikiLeaks: Το μανιφέστο του ετοιμάζει ο Ασάντζ
  • [14] Δικαίωση 15 υπαλλήλων από τον Άρειο Πάγο

    [01] Καβάλα: Πρωτοφανή διακίνηση λαθρομεταναστών

    Σαββατο, 08 01 2011 18:18

    Σε σειρά συλλήψεων προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής, οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» όταν διαπιστώθηκε ότι επιχειρείται προσπάθεια εξόδου από τη χώρα Αφγανών λαθρομεταναστών με προορισμό τη Γένοβα της Ιταλίας με τη βοήθεια Ελλήνων διακινητών, αλλά και μια Ιταλίδας που λειτουργούσε ως σύνδεσμος. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν μια 19χρονη γυναίκα, υπήκοο Μαρόκου που κατείχε ιταλική άδεια διαμονής, η οποία ενεργούσε ως ενδιάμεσος διακινητής και εργάζεται σε τουριστικό γραφείο του Μιλάνο, καθώς και τέσσερις Έλληνες αυτοκινητιστές, που μετέφεραν δεκαπέντε Αφγανούς από την Αθήνα στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Παράλληλα, αναζητούνται και άλλα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα διακίνησης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Επίσης, συνελήφθησαν στο χώρο αναχωρήσεων του αερολιμένα της Καβάλας δεκαπέντε Αφγανοί, οι οποίοι με πλαστές ταυτότητες δανικών αρχών προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα, με ιδιωτικά αεροταξί, για τη Γένοβα της Ιταλίας.

    Κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου προσώπων στο χώρο αναχωρήσεων του αεροδρομίου εντοπίσθηκαν οι δεκαπέντε Αφγανοί, μεταξύ των οποίων και οικογένειες, να κατέχουν και να επιδεικνύουν πλαστές ταυτότητες δανικών αρχών, με σκοπό να παραπλανήσουν τους αστυνομικούς.

    Μαζί τους ήταν και η 19χρονη υπήκοος Μαρόκου, η οποία προηγουμένως είχε εφοδιάσει καθένα από τους Αφγανούς με επαγγελματική κάρτα ταξιδίου, προκειμένου να εμφανίζονται ως γκρουπ. Στο χώρο του αερολιμένα είχαν προσγειωθεί και ανέμεναν δύο ιδιωτικά αεροταξί ελληνικών συμφερόντων, που ναυλώθηκαν, ως πτήσεις τσάρτερ, από το Ιταλικό τουριστικό γραφείο, με σκοπό τη μεταφορά των Αφγανών από την Καβάλα στη Γένοβα.

    Όπως προέκυψε, από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα, οι Αφγανοί είχαν μεταφερθεί, λίγο πριν από τον έλεγχο, από την Αθήνα στην Καβάλα με τέσσερα αυτοκίνητα - ταξί, έναντι του ποσού των 700 ευρώ για κάθε ταξί. Οι τέσσερις αυτοκινητιστές, εντοπίσθηκαν, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, στον εθνικό οδικό άξονα ΠΑΘΕ, στο ύψος της Λάρισας και του Βόλου, όπου και συνελήφθησαν.

    Στην κατοχή των διακινητών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, κινητά τηλέφωνα, κάρτες τηλεφωνίας και χρήματα, τα οποία και κατασχέθηκαν. Παράλληλα, κατασχέθηκαν και τα τέσσερα αυτοκίνητα - ταξί, ως μέσα διακίνησης παράνομων μεταναστών.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες αφορούν, κατά περίπτωση, τη χρήση πλαστών εγγράφων, απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα, διακίνηση - προώθηση παράνομων μεταναστών και εγκληματική οργάνωση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 55815

    [02] Σύλληψη για μεταφορά παράνομων αλλοδαπών

    Σαββατο, 08 01 2011 17:45

    Ένας 30χρονος Μαροκινός συνελήφθη από την αστυνομία στα Χανιά, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών, ενώ ως συνεργούς του, η αστυνομία αναζητά ένα ακόμα ομοεθνή του, καθώς και έναν 32χρονο από τη Συρία. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, την Παρασκευή εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο δημοτικό διαμέρισμα Κολυμβαρίου του δήμου Πλατανιά, 15 αλλοδαποί Συριακής καταγωγής, εκ των οποίων οι εννέα ανήλικοι ηλικίας 3 έως 16 ετών, διότι εισήλθαν και παρέμεναν παράνομα στη χώρα. Από την έρευνα που επακολούθησε, προέκυψε ότι ευρισκόμενοι στα Χανιά το τελευταίο δίμηνο, κατέβαλαν ο καθένας στον συλληφθέντα και στους συνεργούς του χρηματικό ποσό από 2000 έως 3000 δολάρια, προκειμένου να τους μεταφέρουν στην Ιταλία.

    Σύμφωνα με την αστυνομία οι δυο αλλοδαποί που αναζητούνται, το πρωί της 6ης Ιανουαρίου, τους μετέφεραν τμηματικά με αυτοκίνητα και τους εγκατέλειψαν σε παροπλισμένο, αγκυροβολημένο πλοιάριο στο λιμάνι Κολυμβαρίου, στο οποίο ο συλληφθείς Μαροκινός εργαζόταν ως φύλακας, όπου και παρέμειναν έως τη σύλληψή τους.

    Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 55813

    [03] Μηνύματα φιλίας και επισημάνσεις για θέματα - αγκάθια

    Σαββατο, 08 01 2011 13:19

    Μήνυμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, αλλά και σαφείς αναφορές στο θέμα των παραβιάσεων, το Κυπριακό και τη λαθρομετανάστευση, συμπεριέλαβε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία που απηύθυνε την Παρασκευή στη διάσκεψη Τούρκων διπλωματών στο Ερζερούμ της Τουρκίας. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με τις υπερπτήσεις μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά, δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο, ενώ για την υφαλοκρηπίδα υπογράμμισε ότι εάν δεν επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα, τότε θα πρέπει να διευθετηθεί με προσφυγή στο Διεθνές Δίκαιο. Όσο για τη λύση του Κυπριακού, τη χαρακτήρισε ως όρο για την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας. Στην τρίωρη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο ομόλογο του συζητήθηκε όλο το φάσμα των σχέσεων των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των λαθρομεταναστών. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών και μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ, ενώ μίλησε για ιστορική ευκαιρία να αλλάξουν ριζικά οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας προς το καλύτερο. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι ίσως θα πρέπει να αλλάξει η ελληνοτουρκική προσέγγιση, από εκείνη της γειτνίασης προς μία σχέση εταιρική, ενώ κάλεσε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να κάνουν κοινά βήματα για το μέλλον του νησιού.

    Το θέμα των υπερπτήσεων τουρκικών αεροπλάνων έθεσε χωρίς περιστροφές ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το βήμα της διάσκεψης.

    Φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη πτήση οκτώ τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι «ένα μικρό ελληνικό νησί με 150 κατοίκους», αναρωτήθηκε για «το νόημα αυτής της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας»: «Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο. Να είστε βέβαιοι γι΄ αυτό», τόνισε.

    Στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι δεν πιστεύει σε ενέργειες που «σε μια μέρα μπορούν να υπονομεύσουν την προσεκτική και συστηματική δουλειά που χρόνια οικοδομούμε», πρόσθεσε πως «η απειλή πολέμου δεν έχει θέση στο σύγχρονο κόσμο, ούτε λύνει προβλήματα» και κάλεσε τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ως «αξιόπιστο συνομιλητή» να φροντίσει για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι οι δυο λαοί μπορούν να επωφεληθούν από το μέρισμα της ειρήνης και έθεσε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

    «Από το 2002 με τις διερευνητικές επαφές προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κοινό έδαφος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνημένη διευθέτηση», είπε ο κ. Παπανδρέου. «Οφείλουμε -πρόσθεσε- να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Αν δεν τα καταφέρουμε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα πρέπει να απευθυνθούμε στη Διεθνή Δικαιοσύνη για να κριθεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Στο μεταξύ πρέπει να γίνουν βήματα για μείωση της έντασης».

    Το επόμενο κεφάλαιο που άνοιξε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν το Κυπριακό το οποίο συνέδεσε με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. «Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει μια εισβολή. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί όσο συνεχίζεται η κατοχή. Χρειάζεται νέα προσπάθεια», τόνισε.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης είπε ότι "χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ μας και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Και πρόσθεσε ότι αυτό επιβεβαιώθηκε στην κατ' ιδίαν συζήτησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

    Ερντογάν: Νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών

    «Δεν μπορούμε να δομήσουμε το μέλλον μας πάνω στις δυσκολίες του παρελθόντος, ή στην αρνητική γλώσσα του παρελθόντος. Πρέπει αυτά να τα αφήσουμε πίσω και μπορούμε να δουλέψουμε, για να δημιουργήσουμε μία καινούργια γλώσσα, ώστε να χτίσουμε το μέλλον μας», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, και πρότεινε επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο περιγράφονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, από εκείνη της γειτνίασης, προς μία σχέση εταιρική. Έτσι θα έπρεπε να χαρακτηρίζουμε τη σχέση μας», είπε.

    «Κάποιοι θέλουν να δημιουργούν εντάσεις και από τις δυο πλευρές. Το βλέπουμε να συμβαίνει κατά καιρούς. Από το 1952 κανείς Τούρκος αξιωματούχος δεν είχε επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όμως την περασμένη Δευτέρα πήγε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης», σχολίασε σχετικά.

    Σχετικά με το Κυπριακό χαρακτήρισε αβάσιμες τις ανησυχίες των Ελληνοκύπριων σχετικά με μη εκπλήρωση των υποσχέσεων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς και απηύθυνε έκκληση «να δουν από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους το μέλλον του νησιού» . «Το να έχουν μια ευτυχή και ευημερούσα ζωή οι δύο Κοινότητες, είναι πολύ σημαντικό. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενισχύοντας τη φιλία μας», σημείωσε.

    Απευθύνθηκε όμως και στην Ε.Ε. και στο σκεπτικισμό που υπάρχει από ορισμένα κράτη-μέλη σχετικά με το θέμα της αποδοχής της Τουρκίας στους κόλπους της. «Αν δεν μας θέλουν να μας το ανακοινώσουν», είπε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης είπε ότι ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες κατά τη συνομιλία του με τον κ. Παπανδρέου.

    «Όταν πληροφορήθηκα από τον ομόλογό μου τον αριθμό των λαθρομεταναστών, σχημάτισα μια διαφορετική γνώμη», είπε και πρόσθεσε: «Μου ανέφεραν για ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι 500.000 εξ αυτών έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια», είπε ο κ. Ερντογάν και υπογράμμισε ότι «είναι οξύμωρο εμείς να σκεφτόμαστε την επανεισδοχή βάση των συμφωνιών 1.000 ατόμων». Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι συνεργάτες του «εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέες αποφάσεις. Σχετικά με το φράκτη που σχεδιάζεται να στηθεί στον Έβρο σχολίασε ότι «θα ήταν λάθος να το αποκαλούμε αυτό τείχος, είναι μόνο ένα συρματόπλεγμα, την κατασκευή του οποίου έχουμε συζητήσει μεταξύ μας και υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη», είπε ο Τούρκος Pρωθυπουργός.

    Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα των συζητήσεων ανταλλάσοντας οικείους χαρακτηρισμούς, με τον κ. Παπανδρέου να αποκαλεί τον κ. Ερντογάν «καρντάση» και εκείνος με τη σειρά του να τον προσφωνεί «αδελφό».

    Οι δύο Πρωθυπουργοί αποτίμησαν ανανέωσαν το ραντεβού για τον ερχόμενο Ιούλιο στο πλαίσιο της σύσκεψης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

    Δηλώσεις Νταβούτογλου

    «Η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου στην συνάντηση των Τούρκων Πρέσβεων στο Ερζερούμ αποδεικνύει σε πόσο σωστό δρόμο βρίσκονται οι σχέσεις μας. Έτσι θα ξεπεράσουμε ψυχολογικά εμπόδια. Η Τουρκία έχει την θέληση να οδηγήσει τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες στο υψηλότατο επίπεδο», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη ολοκλήρωση της 3ης ετησίας συνάντησης στην οποία είχε προσκληθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα όσα είπε ο κ. Παπανδρέου για «εισβολή» και «κατοχή» στην Κύπρο και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ο κ. Νταβούτογλου σημείωσε ότι τα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός χθες στο Ερζερούμ «είναι η γνωστή άποψη της Ελλάδας». «Οι δικές μας απόψεις μας στα θέματα αυτά είναι γνωστές, και ο πρωθυπουργός μας τις έθεσε με σαφήνεια. Δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει μία θέση στην άλλη πλευρά, και κυρίως στην Τουρκία. Είναι αμοιβαίως γνωστές οι θέσεις μας», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι « τα μηνύματα του κ.Παπανδρέου σε γενικές γραμμές αποτελούσαν μηνύματα φιλίας και συνεργασίας».

    Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, που μίλησε για την ανάγκη μιας «άλλης γλώσσας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    «Για την ανάπτυξη μίας νέας πολιτικής γλώσσας θα πρέπει να εκφράζονται ανοιχτά οι αμοιβαίες θέσεις. Αυτό θα γίνεται στο εξής. Θα συμβαδίσουμε ανακαλύπτοντας μαζί αυτή τη νέα πολιτική γλώσσα και θα συμβιώσουμε σε αυτή τη γεωγραφία, θα ακούσουμε ο ένας τις απόψεις του άλλου αλλά και θα συνεχίζουμε να βαδίζουμε σεβόμενοι τα αμοιβαία συμφέροντα και τις αρχές μας, με μία κοινή προσπάθεια», είπε ο Τούρκος υπουργός.

    Επικρίσεις από την ελληνική αντιπολίτευση

    «Η συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων διπλωματών, στο Ερζερούμ και οι εν κρυπτώ συζητήσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό, συσκότισαν περισσότερο τις δοκιμαζόμενες, αυτό τον καιρό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκαλώντας ερωτηματικά, προβληματισμό και ανησυχία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    «Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού περί νέας ειρηνικής εποχής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ούτε από τις δήθεν τολμηρές αναφορές του στις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πίσω απ' αυτά προωθούνται επικίνδυνες συμφωνίες σε βάρος των λαών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ειδικότερα στο Αιγαίο.» σχολίασε το ΚΚΕ και σημείωσε την «επιδίωξη συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο από μονοπώλια της Ελλάδας, της Τουρκίας, των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ».

    Ο ΛΑΟΣ κατηγόρησε τον κ.Παπανδρέου ότι «χτίζει το προφίλ του γκρεμίζοντας εθνικές επιδιώξεις».

    O πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας ζήτησε επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης και ευχήθηκε «η υπενθύμιση των αυτονόητων δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στο διεθνές δίκαιο να είναι μια ειλικρινής πράξη, να είναι πραγματικότητα και όχι μέρος ενός επικοινωνιακού σχεδίου που θέλει να θολώσει τα νερά»: Την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός κάνει αναφορά στο αυτονόητο, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. περνάει μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού, η κυβέρνησή του έχει συναινέσει στο ξεπάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας χωρίς κανένα αντάλλαγμα, χωρίς καμία πρόοδο στο Κυπριακό. Και την ίδια στιγμή που κάνει αναφορά στις υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν φαίνεται να κάνει καμία αναφορά στις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς να βγει το Καστελόριζο έξω από τη συζήτηση για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, δηλαδή τα δικαιώματα του Καστελόριζου να μην χρησιμοποιηθούν από τη δική μας πλευρά, σημείωσε.

    Ενημέρωση της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά ζήτησε και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ για εξωτερική πολιτική χωρίς διαφάνεια και εθνική συναίνεση μίλησε η Δημοκρατική Συμμαχία.

    "Να διαβάσουν, έστω και στοιχειωδώς, την ομιλία του πρωθυπουργού στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων", κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Εν τω μεταξύ, την ικανοποίηση της εξέφρασε η Κυπριακή κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για το Κυπριακό, σχολίασε ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Οι αντιδράσεις του Τουρκικού Τύπου

    Οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σε «εισβολή» και «κατοχή» στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, στο Ερζερούμ, προκάλεσαν αντιδράσεις, που αποτύπωσε ο σημερινός τουρκικός Τύπος.

    «Πάγωσε η Συνάντηση Κορυφής» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Μιλιέτ, «Φιλία στα εγκαίνια του Σταδίου, επικρίσεις στην Σύνοδο των πρέσβεων», γράφει η Ζαμάν.

    Σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έστειλε μήνυμα φιλίας, «απείλησε» λέγοντας «δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΕ, όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου».

    Πολλές εφημερίδες χαρακτηρίζουν «σκληρή» απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό, τα όσα είπε ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, για την ΕΕ και ειδικότερα, ότι «περιμέναμε 50 χρόνια για να γίνουμε μέλος της ΕΕ, έχει δοκιμαστεί η υπομονή μας. Ακόμα και οι πολίτες της Βραζιλίας μπορούν να κινηθούν στην ΕΕ χωρίς βίζα. Ωστόσο, εσείς ζητάτε από εμάς βίζα. Πείτε μας, τι σας έχει κάνει η Τουρκία», όπως δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική Τουρκίγιε.

    Η εφημερίδα Χουριέτ επικεντρώνει στα λεχθέντα του κ. Παπανδρέου περί των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, υπό τον τίτλο "Επίσκεψη Παπανδρέου με 8 υπερπτήσεις". «Αθήνα και Άγκυρα αντιμετώπισαν μία κρίση δύο μέρες πριν από την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ, όταν οκτώ τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά», δημοσιεύει η εφημερίδα, επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε στους πρέσβεις της Τουρκίας ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός σκέφτηκε ακόμα και να ματαιώσει την επίσκεψη στο Ερζερούμ, αλλά παρενέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, και η κρίση εκτονώθηκε.

    Σύμφωνα με τη «Βατάν» αξιολογείται ως «έκπληξη» η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Σύνοδο των πρέσβεων και ειδικά, η ευθεία τοποθέτηση του περί των παραβιάσεων ελληνικού FIR και για το Κυπριακό. «Ο Τ. Ερντογάν έδωσε μία ήρεμη, αλλά ισχυρή απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό», προσθέτει η εφημερίδα, παραθέτοντας τμήμα της ομιλίας του Τούρκου πρωθυπουργού: «Δεν θέλουμε έναν κόσμο, όπου κυριαρχούν ο πόλεμος, το μίσος και η αιματοχυσία. Όμως, αν εννοείτε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει πάντοτε να κάνουν παραχωρήσεις, αυτό δυστυχώς δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό που βίωσε η Τουρκία με την ΕΕ δεν το έχει υποστεί κανείς άλλος. Έχουμε κάνει υπομονή για 50 χρόνια, όμως η υπομονή μας έχει όρια».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Συνάντηση Παπανδρέου - Ερντογάν

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55797

    [04] Κινητοποίηση βολιωτών κατά των διοδίων

    Σαββατο, 08 01 2011 13:48

    Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την νέα αύξηση στις τιμές των διοδίων -που θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 9 Ιανουαρίου- πραγματοποιούν αύριο Κυριακή στις 12 και 3 το μεσημέρι οι επιτροπές αγώνα κατά των διοδίων. Θα σηκώσουν τις μπάρες στα διόδια Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου και Πυργετού για να περάσουν χωρίς να πληρώσουν οι οδηγοί των αυτοκινήτων. Οι νέες αυξήσεις που θα ισχύσουν από αύριο στο τμήμα Μαλιακός - Κλειδί Ημαθίας, κυμαίνονται από 0,10 έως 0,60 λεπτά.Το κόστος των διοδίων σε πέντε σταθμούς στη διαδρομή από το Βόλο προς την Αθήνα ανέρχεται σε 22,20 ευρώ. Το κόστος διοδίων στη διαδρομή Βόλος-Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 21 ευρώ. Η αυριανή συγκέντρωση των διαμαρτυρομένων πολιτών θα γίνει στις 11.20 το πρωί στο Δημαρχείο του Βόλου. Θα μεταβούν στις 12 στα διόδια Μοσχοχωρίου και στις 3 στα διόδια Μακρυχωρίου και Πυργετού.

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 55803

    [05] Ράγισαν καρδιές στο «στερνό αντίο»

    Σαββατο, 08 01 2011 13:43

    Ράγισαν μέχρι και οι πέτρες στην κηδεία της 20χρονης Ευαγγελίας Καρανάσιου, που έχασε μέσα σε λίγες ώρες αναπάντεχα την ζωή της από καλπάζουσα μηνιγγίτιδα, όπως όλα δείχνουν. Τραγικές φιγούρες οι δύο γονείς της, που έχασαν το μοναχοπαίδι τους. Φίλοι και συγγενείς συνόδευσαν την άτυχη κοπέλα στην τελευταία της κατοικία και κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το τραγικό γεγονός. Η άτυχη Ευαγγελία παρουσίασε υψηλό πυρετό ανήμερα των Θεοφανίων. Ελαβε αντιπυρετικό που της έριξε τον πυρετό. Λίγη ώρα όμως αργότερα εμφάνισε και πάλι πολύ υψηλό πυρετό, η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε και οι γονείς της την μετέφεραν στο Νοσοκομείο, όπου τρεις ώρες μετά η 20χρονη έσβησε σαν κεράκι...Για μεμονωμένο και σπάνιο περιστατικό κάνουν λόγο οι γιατροί.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 55802

    [06] Συζητούν νέες κινητοποιήσεις οι φορτηγατζήδες

    Σαββατο, 08 01 2011 13:41

    Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων με πανελλαδική απεργία διαρκείας από τις 15 Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως. Το Σαββατοκύριακο συνεδριάζουν στην Αθήνα οι διοικήσεις των σωματείων των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων και συζητούν τα προβλήματα του κλάδου, μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους και την μείωση του μεταφορικού έργου. Οι επαγγελματίες φορτηγατζήδες της Μαγνησίας βρίσκονται σε αναμονή αποφάσεων.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 55801

    [07] Οι αντιδήμαρχοι του Δήμου «Ρήγας Φεραίος»

    Σαββατο, 08 01 2011 13:38

    Από την Δήμαρχο του Δήμου «Ρήγας Φεραίος» κ. Ελένη Λαϊτσου ανακοινώθηκαν οι αντιδήμαρχοι του νέου Δήμου. Είναι: Η κ. Αρετή-Βισβίκη-Πρίντζου για θέματα διοίκησης, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διαφάνειας και κοινωνικών θεμάτων, Νίκος Μπομπότης για θέματα τεχνικών υποδομών, χωροταξικού σχεδιασμού και πολιτικής προστασίας, Θανάσης Μπατζιάκας για οικονομικά θέματα και ζητήματα διαχείρισης περιουσίας, Χαράλαμπος Πάσχος για θέματα καθαριότητας, ανακύκλωσης και πρασίνου. Οι νέοι αντιδήμαρχοι αναλαμβάνουν καθήκοντα από την ερχόμενη Δευτέρα.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 55800

    [08] Εκρυβε ηρωίνη στον πρωκτό του

    Σαββατο, 08 01 2011 13:36

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν δύο άτομα, ένας 30χρονος και ένας 17χρονος, μετά την απολογία τους στον Ανακριτή Βόλου για μεταφορά ηρωίνης. Συνελήφθησαν στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Σούρπης. Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, διαπίστωσαν πως ο 30χρονος μετέφερε, κρυμμένη στον πρωκτό του, ηρωίνης βάρους 25 γραμμαρίων, που ισοδυναμεί με 300 περίπου δόσεις και είχε αγοράσει από την Αθήνα. Ο 30χρονος επέβαινε σε ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε 17χρονος και επέστρεφαν από την Αθήνα.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 55798

    [09] Ήξεραν το σκάνδαλο με τις διοξίνες από το Μάρτιο

    Σαββατο, 08 01 2011 16:53

    Σάλο έχει προκαλέσει στη Γερμανία, η αποκάλυψη ότι διοξίνες είχαν ανιχνευθεί σε ελέγχους ζωικών προϊόντων τον περασμένο Μάρτιο και σε επίπεδα πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο, όμως το αρμόδιο Υπουργείο ενημερώθηκε μόλις στις 17 Δεκεμβρίου. Υψηλά επίπεδα διοξίνης βρέθηκαν σε γερμανικά κοτόπουλα, μετά από τους φόβους για μολυσμένα αυγά που προκάλεσαν το προσωρινό κλείσιμο περισσότερων από 4.700 αγροτικών επιχειρήσεων. Η ζημιά που έχουν υποστεί οι αγρότες από το διατροφικό σκάνδαλο υπολογίζεται σε 40 με 60 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι μολυσμένα αυγά έγιναν εξωγωγή στη Βρετανία και την Ολλανδία. Η Σλοβακία ανέστειλε προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία. Ακόμη, οι αρχές της Σλοβακίας προέβησαν σε εκτενείς αναλύσεις για την παρουσία διοξίνης στα εισαγόμενα τρόφιμα. Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη χώρα μας για να μην διοχετευθούν στην αγορά τρόφιμα μολυσμένα με διοξίνη. Οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ είναι συνεχείς σε σούπερ μάρκετ και σε άλλα σημεία πώλησης γερμανικών προϊόντων. Η Μόσχα ενίσχυσε τους ελέγχους στο κρέας που προέρχεται από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Σλοβακία - Νότια Κορέα

    Από το Υπουργείο Γεωργίας της Σλοβακίας έχει διατάξει έλεγχος στα καταστήματα και στις αποθήκες, μετά την ανακάλυψη διοξίνης σε ορισμένα τρόφιμα. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών δοκιμών, η πώληση αυγών και πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία θα ανασταλεί προσωρινά.

    Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα ενημέρωσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αναστέλλει τις εισαγωγές γερμανικού χοιρινού κρέατος, ένα μέτρο που κρίθηκε αμέσως δυσανάλογο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Γερμανία

    Δείγματα από λιπώδεις ιστούς από τρία κοτόπουλα ωοτοκίας περιείχαν 4,99 μέρη διοξίνης ανά τρισεκατομμύριο μερών κρέατος--περισσότερο από διπλάσιο του επιτρεπόμενου ορίου, σύμφωνα με μια έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης που αποστέλλεται στις Βρυξέλλες, γράφει το περιοδικό Focus.

    Τα επηρεαζόμενα ομοσπονδιακά κρατίδια επέλεξαν να μην εκδίδουν προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς "άμεσες αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία δεν θα πρέπει να αναμένονται από την κατανάλωση", σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου προστασίας των καταναλωτών

    Εν αναμονή των πιθανών αξιώσεων αποζημίωσης, το κρατίδιο του Σλέσβιγκ Χολστάιν προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των παραγωγών ζωοτροφών Harles και Jentzsch, οι οποίοι είναι ύποπτοι για τη δημιουργία του πανικού για τη διοξίνη, επειδή παρήγαγαν μολυσμένα λίπη, αναφέρει το Focus.

    Ωστόσομ κρατικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι Harles και Jentzsch γνώριζαν ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ότι ορισμένα από τα δείγματα του λίπους που παρήγαγαν, ξεπερνούσαν κατά 78 φορές τις νόμιμες συγκεντρώσεις διοξίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

    Ρωσία

    Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε τους ελέγχους στο κρέας που προέρχεται από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μετά το κλείσιμο από το Βερολίνο χιλιάδων αγροτικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη διοξίνη.

    Η ρωσική υπηρεσία παρακολούθησης της γεωργίας δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι άλλες χώρες.

    Σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρεται ότι η Ρωσία μπορεί να απαγορεύσει τις εισαγωγές κρέατος εάν δεν λάβει επίσημη πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση το ταχύτερο δυνατόν, και αν δεν ικανοποιηθεί από τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται από τους Ευρωπαίους.

    "Διατηρούμε το δικαίωμα να επιβάλλουμε περιορισμούς στις προμήθειες προς την ρωσική αγορά τροφίμων ζωικής προέλευσης από περιοχές υψηλού κινδύνου", διευκρινίζεται.

    Η Γερμανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έκλεισε 4.700 αγροτικές επιχειρήσεις, κυρίως εκτροφεία χοίρων, και κατέστρεψε 100.000 αυγά, λόγω του κινδύνου μόλυνσης των ζωοτροφών από διοξίνη.

    Η ρωσική υπηρεσία εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την έλλειψη ενημέρωσης από τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δήλωσε ότι έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για ενημέρωση.

    "Η ΕΕ εξακολουθεί να στερείται ενός μηχανισμού για ταχεία αντίδραση σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες για τα ζώα και τους ανθρώπους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξεγιένκο στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Διατροφικό σκάνδαλο με διοξίνες στη Γερμανία / Έλεγχοι και στην Ελλάδα

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55812

    [10] Αιματηρές ταραχές σε Αλγερία και Τυνησία

    Σαββατο, 08 01 2011 16:36

    Ανησυχία προκαλούν στη διεθνή κοινότητα, οι συνεχείς ταραχές τις τελευταίες εβδομάδες σε Αλγερία και Τυνησία. Η ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων, η ανεργία, αλλά και η έλλειψη πολιτικής ελευθερίας έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών στις δύο χώρες. Από το νέο κύμα βίας δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 400 τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι 300 ήταν αστυνομικοί στην Αλγερία και άλλοι τεσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Τυνησία.

    Ένα άτομο πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Αϊν Λαχντζέλ στην περιοχή Μσίλα 300 χλμ. νοτιοανατολικά του Αλγερίου, δήλωσε ο Αλγερινός υπουργός Εσωτερικών στο Εθνικό Ραδιόφωνο Chaine ΙΙΙ, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα El Khabar.

    "Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια απόπειρας εισβολής σε ένα αστυνομικό τμήμα", είπε ο αλγερινός υπουργός Εσωτερικών Ντάχου Ουλντ Κάμπλια. Ένας άλλος έχασε τη ζωή του στο Μπου Σμάιλ, περίπου πενήντα χιλιόμετρα δυτικά του Αλγερίου.

    Μια ιατρική πηγή είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το θύμα είχε δεχτεί στο πρόσωπο βομβίδα δακρυγόνων.

    Αναφερόμενος στους τραυματίες, ο υπουργός τόνισε ότι η αστυνομία είχε διαταχτεί να αναχαιτίσει τις διαδηλώσεις αποφεύγοντας τη δυσανάλογη χρήση βίας.

    "Περισσότεροι από 300 άνδρες, της αστυνομίας και της χωροφυλακής, έχουν τραυματιστεί, δήλωσε ο υπουργός, ενώ από την άλλη πλευρά, υπάρχουν λιγότεροι από εκατό τραυματίες".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55811

    [11] Ακριβαίνει το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες

    Σαββατο, 08 01 2011 14:16

    Δύο νέοι τύποι εισιτηρίων, αλλά με αυξημένη τιμή κατά 20 και 40 λεπτά του ευρώ αντιστοίχως, θα ισχύουν από τον επόμενο μήνα στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Ακριβότερο θα είναι και το κόστος της κάρτας μηνιαίων διαδρομών. Το ύψος της αύξησης, επιβεβαίωσε μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο» της ΝΕΤ, ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας. Αυξήσεις θα υπάρξουν και στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 προανήγγειλε διαπραγματεύσεις για τη μείωση του αριθμού των διοδίων και των αντιτίμων.

    Στο 1,20 ευρώ η απλή διαδρομή

    Ο κ. Βούγιας ανακοίνωσε πως από την 1η Φεβρουαρίου τα εισιτήρια στην πρωτεύουσα θα αυξηθούν σε 1,20 ευρώ για τις απλές διαδρομές και σε 1,40 για τις συνδυαστικές, με διάρκεια ισχύος τα 90 λεπτά. Εξάλλου, η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα θα διατίθεται προς 45 ευρώ, αντί των σημερινών 35.

    Όπως τόνισε ο Υφυπουργός, έγινε προσπάθεια, οι αυξήσεις να είναι όσο το δυνατό πιο ήπιες και να υπάρχει διάκριση μεταξύ εκείνων, που χρησιμοποιούν τα μέσα για μία διαδρομή και των άλλων, που είναι αναγκασμένοι να κάνουν πολλαπλές διαδρομές.

    Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης και συμβολική κατάληψη λεωφορείων πραγματοποίησαν μέλη της κίνησης πολιτών «Επιβάτες της Θεσσαλονίκης», αντιδρώντας στις προγραμματισμένες αυξήσεις. Τα μέλη της κίνησης επιβιβάστηκαν σε πέντε αστικά λεωφορεία ανάρτησαν πανό με το σύνθημα «ΟΑΣΘ: Η ληστεία του χειμώνα. Αυξήσεις έως 180%. Πάρτε πίσω το χαράτσι» και προέτρεπαν τους επιβάτες να μην ακυρώνουν τα εισιτήριά τους. Παράλληλα προειδοποίησαν για κλιμάκωση των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Στη Θεσσαλονίκη, οι αυξήσεις που αναμένεται να ισχύσουν είναι στα 0,80 ευρώ από 0,60 στο βασικό εισιτήριο χωρίς μετεπιβίβαση και στα 0,90 ευρώ από 0,60 στο εισιτήριο που επιτρέπει τη μετεπιβίβαση προς μόνο μία κατεύθυνση.

    Μαγκριώτης: Υπομονή μέχρι τον Μάρτιο για τα διόδια

    Εν τω μεταξύ σε προαναγγελία για διαπραγματεύσεις για τη μείωση του αριθμού των διοδίων και των αντιτίμων, προχώρησε ο κ. Μαγκριώτης μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, την ώρα που συνεχίζονται οι αυξήσεις από τις ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες τα εκμεταλλεύονται. Ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι έχουν δίκιο οι πολίτες και ζήτησε να κάνουν υπομονή μέχρι τον Μάρτιο για να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2007.

    Εν τω μεταξύ, από 10 έως 60 λεπτά αυξάνονται από τα μεσάνυχτα της Κυριακής τα διόδια στον οδικό άξονα Ράχες-Μαλλιακός-Κλειδί Ημαθίας.

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, APE-MPE

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55804

    [12] Η σιωπή για το Γουαντάναμο είναι... χρυσός

    Σαββατο, 08 01 2011 15:32

    Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ επιβεβαίωσε σήμερα Σάββατο ότι ο πρώην φυλακισμένος στη βάση Γκουαντάναμο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, Μαμντούχ Χαμπίμπ συμφώνησε να μην υποβάλει μήνυση εναντίον του αυστραλιανού κράτους με αντάλλαγμα χρηματική αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν αποκάλυψε. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υπέγραφε το νόμο για τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου το 2011, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να κλείσει το Γουαντάναμο, παρά τις διατάξεις που εισήγαγε το Κογκρέσο στο κείμενο, εμποδίζοντας ντε φάκτο μία τέτοια επιχείρηση.

    Κατήγγειλε βασανιστήρια

    Ο γεννημένος στην Αίγυπτο Χαμπίμπ είχε δηλώσει ότι θα μήνυε την κυβέρνηση στην Καμπέρα για τις ανακρίσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο Πακιστάν, στην Αίγυπτο, στο Αφγανιστάν και στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, στη διάρκεια των οποίων ανέφερε ότι του χορηγήθηκαν φαρμακευτικές ουσίες, του επιβλήθηκε στέρηση ύπνου, του έγιναν ηλεκτροσόκ, δέχθηκε απειλές για βιασμό και απειλήθηκε από σκυλιά, δέθηκε με αλυσίδες και κρεμάστηκε από τα πόδια, παρουσία Αυστραλών αξιωματούχων-κατασκόπων, διπλωματών και αστυνομικών.

    «Δεν ήταν προς το συμφέρον μας να έχουμε μια μακρά και παρατεταμένη αντιδικία, και έτσι το θέμα διευθετήθηκε», δήλωσε η Γκίλαρντ, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο ύψος της αποζημίωσης που ο Χαμπίμπ δέχθηκε να του καταβληθεί.

    Ο Χαμπίμπ επισκεπτόταν το Πακιστάν όταν συνελήφθη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε ότι βρισκόταν στη χώρα για να δει ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία στα οποία σκόπευε να στείλει τα παιδιά του, που έχουν γεννηθεί στην Αυστραλία.

    Ο πρώην καθαριστής, που ήταν άνεργος και λάμβανε επίδομα αναπηρίας όταν συνελήφθη, απελευθερώθηκε από Γουαντάναμο το 2005 χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

    Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διέψευσε ότι ενεχόταν στη σύλληψη του Χαμπίμπ ή στα βασανιστήρια που κατήγγειλε ότι υπέστη στην διάρκεια της κράτησής του.

    Στη μήνυσή του ο Χαμπίμπ αναμενόταν να επικεντρωθεί σε 12 ανακρίσεις στην διάρκεια της φυλάκισής του στο Πακιστάν. Δεν κατηγορούσε τους αξιωματούχους της Αυστραλίας για τα βασανιστήρια που υπέστη άμεσα, αλλά κατήγγειλε ότι «βοήθησαν, ενθάρρυναν και κατηύθυναν» τους βασανιστές.

    Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανέφερε ότι δε φέρει ουδεμία «νομική ευθύνη» μετά τη συμφωνία για την καταβολή αποζημίωσης, που κατά κυβερνητικές και νομικές πηγές επιτεύχθηκε την 17η Δεκεμβρίου.

    Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση στην Καμπέρα κατέβαλε περίπου 1 εκατ. δολάρια Αυστραλίας [994.000 δολάρια ΗΠΑ, περίπου 697.000 ευρώ] στον γεννημένο στην Ινδία γιατρό Μοχάμεντ Χανίφ, ο οποίος κατηγορήθηκε άδικα ότι ενεχόταν στις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γλασκόβη και στο Λονδίνο το 2007.

    ΗΠΑ: Προεδρική υπογραφή με ενστάσεις

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την Παρασκευή το νόμο για τη χρηματοδότηση του Πενταγώνου το 2011. Εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να κλείσει τη στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο, ωστόσο ο σχετικός νόμος περιέχει διατάξεις που μάλλον του δένουν τα χέρια.

    Ο λόγος για διάταξη που "απαγορεύει τη χρήση κονδυλίων του υπουργείου Άμυνας για την κατασκευή ή τροποποίηση των χώρων στις Ηνωμένες Πολιτείες για κρατούμενους που μεταφέρονται από το κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο".

    Απαγορεύει εξάλλου στο Πεντάγωνο να χρηματοδοτήσει "τη μεταφορά, την απελευθέρωση ή τη βοήθεια" σε κρατούμενους του Γουαντάναμο στις ΗΠΑ. Απαγορεύει επίσης τη μεταφορά κρατουμένων σε χώρες όπου πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο έχουν μεταφερθεί και έχουν επαναλάβει από τότε "τρομοκρατικές δραστηριότητες".

    Την Παρασκευή, σε μία ανακοίνωση, ο Ομπάμα εκτίμησε πως οι όροι αυτοί "αποτελούν μία πρόκληση χωρίς προηγούμενο και επικίνδυνη στη δικαιοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας να καθορίζει πότε και πού πρέπει να δικαστούν οι κρατούμενοι του Γουντάναμο, στη βάση των γεγονότων και των περιστάσεων κάθε υπόθεσης και των συμφερόντων της εθνικής μας ασφαλείας".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55810

    [13] WikiLeaks: Το μανιφέστο του ετοιμάζει ο Ασάντζ

    Σαββατο, 08 01 2011 15:18

    Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ ανακοίνωσε σήμερα ότι τον Απρίλιο θα δημοσιεύσει στην Βρετανία ένα "πολύ προσωπικό" βιβλίο στο οποίο θα εξιστορεί τον αγώνα του για την "δημιουργία μιας νέας σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και των κυβερνήσεών τους". "Ελπίζω ότι αυτό το βιβλίο θα είναι ένα από τα ενοποιητικά κείμενα της γενιάς μας" ανέφερε ο Τζούλιαν Ασάντζ, σύμφωνα με ανακοίνωση του μικρού σκοτσέζικου εκδοτικού οίκου Canongate Books, ο οποίος έχει αναλάβει την έκδοση του βιβλίου.

    "Σε αυτό το πολύ προσωπικό βιβλίο, εξηγώ τον αγώνα μας προκειμένου να επιβάλουμε μία νέα σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις τους" προσθέτει.

    Το πρώτο βιβλίο του Τζούλιαν Ασάντζ "αναπτύσσει την φιλοσοφία" πίσω από την Wikileaks, εξιστορώντας την "υπέροχη ζωή" αυτού του άνδρα που μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε ριζικά θεμελιώδεις ιδέες όπως η διαφάνεια, η δημοκρατία και η εξουσία, αναφέρει ο εκδοτικός οίκος Canongate Books.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55809

    [14] Δικαίωση 15 υπαλλήλων από τον Άρειο Πάγο

    Σαββατο, 08 01 2011 19:21

    Δεκαπέντε υπαλλήλους στην εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκη, οι οποίοι διεκδικούσαν τη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος των 176 ευρώ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, δικαίωσε ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αρθμ, 1723/2010. Οι εν λόγω εργαζόμενοι απασχολούνται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και διεκδικούσαν τη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος των 176 ευρώ για τη τριετία 2002 - 2005, αλλά ο Άρειος Πάγος ενέκρινε την καταβολή του συνολικού ποσού των 32.600 ευρώ μόνο για τη διετία 2004 και 2005, καθώς είχε υποπέσει σε παραγραφή η αξίωσή τους για την καταβολή του επιδόματος κατά την περίοδο 2002 έως 2003. Ο Άρειος Πάγος δέχθηκε ότι η μη καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ στους εργαζόμενους στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος που αφορά την ισότητα των πολιτών, καθώς συνιστά άνιση δυσμενή μεταχείριση έναντι των υπολοίπων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα που λαμβάνουν την επίμαχη παροχή (επίδομα των 176 ευρώ).

    Ακόμη, έκρινε ο Άρειος Πάγος ότι η χορήγηση του επιδόματος σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων έχει λάβει το χαρακτήρα της προσαύξησης και ο αποκλεισμός των εργαζόμενων στην Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης από τη χορήγηση του επίμαχου επιδόματος αντιβαίνει το άρθρο 4 του Συντάγματος.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος με παλαιότερες αμετάκλητες αποφάσεις του, έχει κρίνει νόμιμη την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

    Ειδικότερα, το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με παλαιότερες αποφάσεις του έκανε δεκτές αγωγές εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου απασχολουμένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (όπως είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Ουρανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νοσοκομεία κ.λπ.) και επικύρωσε την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ.

    Ο Άρειος Πάγος με τις παλαιότερες αποφάσεις του έχει κρίνει ότι η μη καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Ειδικότερα, έχει κρίνει ότι η κατ΄ εξαίρεση μη χορήγηση της εν λόγω παροχής (επιδόματος) σε ορισμένες μόνο κατηγορίες υπαλλήλων συνιστά άνιση δυσμενή μεταχείριση αυτών έναντι των υπολοίπων εργαζομένων.

    Το Εργατικό Τμήμα του ΑΠ επισημαίνει στις παλαιότερες αποφάσεις που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ότι η ειδική παροχή (επίδομα) των 176 ευρώ χορηγήθηκε αρχικά με το νόμο 3016/2002 και αποσκοπούσε στο να εξομαλυνθούν οι υπάρχουσες μισθολογικές διαφορές υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δεν λαμβάνουν πρόσθετες μισθολογικές παροχές. Όμως στην συνέχεια από το 2002 και μετά το επίδομα αυτό επεκτάθηκε με 55 υπουργικές αποφάσεις και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 55818


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 January 2011 - 18:01:14 UTC