Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τεταμένη η κατάσταση στην Αλβανία
  • [02] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί
  • [03] Απάντηση ΥΠ.ΕΞ. σε επικρίσεις της Άγκυρας για δηλώσεις Παπούλια
  • [04] ΜΜΜ: Συνεχίζεται ο διάλογος- Στάση εργασίας- νέες κάρτες
  • [05] Παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός
  • [06] Έως το Μάρτιο οι πρώτοι δασικοί χάρτες
  • [07] Διαδηλώσεις και συγκρούσεις στην Αλγερία
  • [08] Απεβίωσε 56χρονος που είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1
  • [09] «Το Φόρουμ των Πολιτών» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για την ενέργεια στην Κοζάνη
  • [10] «Καλλικράτης» στις πέντε Συνεταιριστικές Τράπεζες Μακεδονίας-Θράκης

    [01] Τεταμένη η κατάσταση στην Αλβανία

    Σαββατο, 22 01 2011 11:50

    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία μετά τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Παρασκευής στα Τίρανα που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό 50. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τα γεγονότα. Ο πρόεδρος της χώρας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να τον ανατρέψει εμπνεόμενη από τα γεγονότα της Τυνησίας. Οι διαδηλωτές, που έχουν προγραμματίσει για την Κυριακή νέες συγκεντρώσεις και πορείες, ζητούν την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με αφορμή το τελευταίο σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην παραίτηση του Αλβανού αντιπροέδρου.Τη βαθιά θλίψη τους για τα περιστατικά βίας, εξέφρασαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Αλβανία, δεν πρέπει τη στιγμή αυτή, να διολισθήσει, σε φαινόμενα βίας, απ' όπου κι αν προέρχονται», τόνισε μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Προγραμματίζονται νέες διαδηλώσεις

    Το Σάββατο, οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές στην Αλβανία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μία ημέρα μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων στη διάρκεια ταραχών που ακολούθησαν πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

    Η κηδεία των τεσσάρων θυμάτων έγινε σήμερα, όπου ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος και δήμαρχος Τιράνων, Έντι Ράμα, υποσχέθηκε περισσότερες, ειρηνικές, διαδηλώσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπερίσα για τους θανάτους.

    «Η αντιπολίτευση θα τηρήσει σήμερα το πένθος, αλλά αφού τιμήσουμε τους νεκρούς, σε μία ένδειξη ελευθερίας και δικαιοσύνης, διαβεβαιώνουμε τον Σαλί ότι θα τον αντιμετωπίσουμε με όλη την ιστορική και πολιτική ευθύνη που αισθανόμαστε για να απαλλαγούμε από αυτό το ανυπόφορο καθεστώς των κλεφτών», είπε ο Ράμα.

    Από την πλευρά του, ο Μπερίσα κατηγορεί τον Ράμα ότι επιχειρεί εξέγερση ανάλογη με εκείνη της Τυνησίας.

    «Η Αλβανία δεν βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ούτε θα βρεθεί. Αλλά τα σενάρια της βίας δεν θα τα ανεχτούμε. Τα νόθα παιδιά των Μπεν Άλι της Αλβανίας έφτιαξαν σενάρια σαν της Τυνησίας για εσάς πολίτες της Αλβανίας», δήλωσε ο Μπερίσα συγκρίνοντας τους αντιπολιτευόμενους σοσιαλιστές με τον πρώην πρόεδρο της Τυνησίας, Μπεν Άλι.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν την προσεχή Τετάρτη στα Τίρανα «κατά της βίας».

    Τα επεισόδια άρχισαν όταν ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετάει πέτρες και μολότοφ κατά των αστυνομικών, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

    Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού με πέτρες, ξύλα και ομπρέλες. Στο δρόμο έξω από το γραφείο υπήρχαν μεγάλες κηλίδες αίματος. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους παραμένουν αδιευκρίνιστες. Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό και οι τέσσερις πυροβολήθηκαν σχεδόν εξ' επαφής.

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα σε τηλεοπτικό διάγγελμα εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα της διαδήλωσης και κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους για προσπάθεια ανατροπής του εμπνευσμένη από την Τυνησία.

    «Αυτοί οι μπάσταρδοι σχεδίασαν ένα σενάριο Τυνησίας, το οποίο είχαν στο μυαλό τους τις προηγούμενες ημέρες», τόνισε.

    Το τελευταίο σκάνδαλο διαφθοράς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Ιλίρ Μέτα σύμμαχος του Μπερίσα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί η εταιρία που επιθυμούσε.

    Η αποτυχία της αλβανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη διαφθορά ανάγκασε τις Βρυξέλλες να απορρίψουν πέρυσι την αίτηση της Αλβανίας για υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ.

    Οι επόμενες εκλογές στη χώρα είναι προγραμματισμένες για το 2013.

    Η αντιπολίτευση, όμως ζητά πρόωρες εκλογές, καθώς ποτέ δε δέχτηκε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2009, κατηγορώντας για νοθεία το κόμμα του Σαλί Μπερίσα που κέρδισε με μικρή διαφορά.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Επεισόδια στην Αλβανία - Νεκροί - Πολιτική ένταση

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57923

    [02] Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

    Σαββατο, 22 01 2011 14:12

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα. Οπως αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίαση ο πανελλήνιος σύλλογός τους, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά την προσεχή Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή. Σημειώνεται πως ο φαρμακευτικος σύλλογος Πειραιά θα συνεχίσει την απεργία όλες τις μέρες μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

    Τη συνέχιση της απεργίας τους πανελλαδικά την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (26,27,28,Ιανουαρίου) ,αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του, το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου , αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για το άνοιγμα του επαγγέλματος τους.

    Στη συνεδρίαση, όπου συμμετείχαν οι πρόεδροι των συλλόγων όλης της χώρας αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην περίπτωση , που δεν γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στο σχετικό νομοσχέδιο, έτσι όπως είχαν συμφωνηθεί στο διάλογο μεταξύ των φαρμακοποιών και του υπουργείου Υγείας.

    «Ο αγώνας θα κλιμακωθεί και τις επόμενες εβδομάδες. Ζητάμε ριζική αναμόρφωση ενός απαράδεκτου νομοσχεδίου και θα συνεχίσουμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και με άλλες μορφές αγώνα που θα αποφασιστούν σε επόμενες συνεδριάσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Θ.Αμπατζόγλου ο οποίος τόνισε ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους κανονικά με τη συνταγή του ασφαλιστικού τους ταμείου, τη Δευτέρα και την Τρίτη από όλα τα φαρμακεία και τις άλλες μέρες από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντας.

    Πιο σκληρή στάση κράτησε ο Φαρμακευτικό Σύλλογος Πειραιά, που ξεκινά κυλιόμενες 48ωρες απεργίες. Έτσι από Δευτέρα τα Φαρμακεία του Πειραιά θα είναι κλειστά και για όλη την εβδομάδα.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνος Κούβαρης, οι φαρμακοποιοί του Πειραιά δεν θα δίνουν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους πέντε ταμείων,( ΟΠΑΔ, ΗΣΑΠ, ΔΕΗ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Συμβολαιογράφων), καθώς αυτά εδώ και πέντε μήνες δεν έχουν πληρώσει.

    Την ίδια ώρα πάντως, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε μέτρα κοινωνικής διαβίωσης, γνωστοποιώντας ότι θα διατεθούν φάρμακα από τα δημόσια νοσοκομεία σε περίπτωση που οι φαρμακοποιοί αρνηθούν να τα πουλήσουν κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεών τους, καθώς και ότι το δημόσιο θα ανταποκριθεί με άμεσες πληρωμές στην περίπτωση που υπάρξει ανάλογη αξίωση των φαρμακοποιών από τους ασφαλισμένους.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: ΓΣ Φαρμακοποιών - Ατασθαλίες σε νοσοκομεία

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57925

    [03] Απάντηση ΥΠ.ΕΞ. σε επικρίσεις της Άγκυρας για δηλώσεις Παπούλια

    Σαββατο, 22 01 2011 18:43

    Την αντίδραση της Αθήνας, προκάλεσε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτήριζε «διαστροφή» ιστορικών γεγονότων τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά την επίσκεψη του Αρμένιου προέδρου στην χώρα μας, συστήνοντας μάλιστα, να αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις. «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν παραγράφεται, διδάσκει όμως, πως μπορούμε να χτίσουμε, μέλλον ειρήνης, αρκεί να τη σεβαστούμε και να εργασθούμε με συνέπεια γι' αυτό το σκοπό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία, έχουν πραγματοποιήσει, σημαντικά βήματα, στην προσπάθεια βελτίωσης, των διμερών τους σχέσεων, Όμως τα πιο μεγάλα και τα πιο δύσκολα, βρίσκονται μπροστά μας». Αναφερόμενος στον κ. Παπούλια τονίζει πως «η διαδρομή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδεικνύει την καταλυτική προσφορά του στην προσπάθεια ελληνοτουρκικής συνεννόησης. Με τη στάση και τις πράξεις του επιβεβαιώνει καθημερινά ότι οι λαοί της περιοχής μπορούμε να ελπίζουμε και να πετύχουμε ένα μέλλον ειρήνης και συνεργασίας».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57930

    [04] ΜΜΜ: Συνεχίζεται ο διάλογος- Στάση εργασίας- νέες κάρτες

    Σαββατο, 22 01 2011 13:02

    Νέο κύκλο συναντήσεων με τα συνδικάτα στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας ξεκινά τη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με στόχο την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των συγκοινωνιών εντός του Φεβρουαρίου. Την Παρασκευή ήταν η σειρά των οδηγών της ΕΘΕΛ να περάσουν το κατώφλι του Υπουργείου Μεταφορών για να συζητήσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών. Παρότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα στάση εργασίας, από τις 11.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική τους συνέλευση όπου θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Τη Δευτέρα αρχίζει και η διάθεση των νέων ακριβότερων, ετησίων και μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών για το έτος 2011. Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη θα ισχύσουν και οι νέες αυξημένες τιμές στα διόδια.

    Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η συνάντηση του γγ του υπουργείου Υποδομών, Χ. Τσιόκα, με το σωματείο οδηγών της ΕΘΕΛ.

    Ο πρόεδρος του σωματείου, Νίκος Κουλουμπαρίτσης, εξέφρασε την αντίθεσή του για τις 640 μετατάξεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τη εξυγίανση του ΟΑΣΑ και δήλωσε πεπεισμένος ότι οι αυξημένες τιμές των εισιτηρίων θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά λαθρεπιβίβασης.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα στο υπουργείο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Μετρό, το Τραμ και του ΗΛΠΑΠ Επίσης, αναμένεται συνάντηση και με τους συνδικαλιστές του ΗΣΑΠ οι οποίοι και θα καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

    Για τη Δευτέρα η ΕΘΕΛ έχει προκηρύξει πεντάωρη στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη γενική τους συνέλευση όπου θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Νέες ακριβότερες ετήσιες και μηνιαίες κάρτες από Δευτέρα

    Την Δευτέρα ξεκινά και η διάθεση των νέων ακριβότερων ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών οι οποίες θα ισχύουν για το έτος 201.

    Πρόκειται για την :

    Ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για όλα τα μέσα αξίας 450 ευρώ.

    Ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ αξίας 200 ευρώ.

    Η τιμή της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα λεωφορεία τρόλεϊ και τραμ αναπροσαρμόζεται στα 20 ευρώ, ενώ η αξία της μειωμένης στα 10. Η τιμή της μηνιαίας κάρτας για όλα τα μέσα θα φτάσει τα 45 ευρώ, ενώ η μειωμένη τα 23.

    Από την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύσουν και οι νέες τιμές των εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς των Αθηνών. Η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου θα είναι 1,40 ευρώ και θα ισχύει για 90 λεπτά σε όλα τα μέσα μεταφοράς μέχρι το Κορωπί. Εάν η ισχύς του 90λεπτου παρέλθει ενόσω ο επιβάτης βρίσκεται καθ' οδόν, υποχρεούται να το επικυρώσει για δεύτερη φορά. Η τιμή του αντίστοιχου μειωμένου εισιτηρίου θα είναι 0,70 ευρώ.

    Η τιμή του εισιτηρίου μίας διαδρομής και χρήσης, το οποίο θα ισχύει μόνο για τα λεωφορεία (ΕΘΕΛ), τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) και το Τραμ, θα είναι 1,20 ευρώ, ενώ το μειωμένο 0,60 ευρώ.

    Το ημερήσιο εισιτήριο για όλα τα μέσα μεταφοράς αναπροσαρμόζεται στα 4 ευρώ, ενώ το εβδομαδιαίο στα 14 ευρώ.

    Το εισιτήριο της ΕΘΕΛ για Σαρωνίδα αναπροσαρμόζεται στα 1,60 ευρώ, ενώ το μειωμένο στα 0,80 ευρώ.

    Το εισιτήριο των λεωφορείων της ΕΘΕΛ για τις γραμμές express προς Αεροδρόμιο αυξάνεται στα 5 ευρώ, ενώ το μειωμένο αναπροσαρμόζεται στα 2,50 ευρώ.

    Τα εισιτήριο του Μετρο (ΑΜΕΛ και ΗΣΑΠ) από και προς το «Ελ. Βενιζέλος» αυξάνεταιι στα 8,00 ευρώ, ενώ το μειωμένο στα 4,00. Οι μηνιαίες κάρτες του Μετρό από και προς αεροδρόμιο αναπροσαρμόζονται στα 140 ευρώ, ενώ οι ετήσιες αυξάνονται στα 1.000 ευρώ.

    Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας οι νέες τιμές στα διόδια

    Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη θα ισχύσουν και οι νέες αυξημένες τιμές στα διόδια που είχαν ανακοινώσει στις αρχές του μήνα οι εταιρείες παραχώρησης που κατασκευάζουν τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

    Στο δρόμο Κόρινθος - Καλαμάτα τα δίκυκλα θα πληρώνουν στο Σπαθοβούνι 1,70 ευρώ, τα ΙΧ 2,40 ευρώ, τα μεσαία φορτηγά 6,20 ευρώ και τα μεγάλα 8,70 ευρώ.

    Στην Νεστάνη οι τιμές θα είναι αντίστοιχα 1,60, 2,30, 5,90 και 8,20 ενώ στην Ασέα οι τιμές θα είναι 1,30, 1,90, 4,80 και 6,70.

    Στα διόδια της Ελευσίνας τα δίκυκλα θα πληρώνουν 2,20 τα ΙΧ 3,10 τα μεσαία φορτηγά 7,90 και τα μεγάλα φορτηγά 11.

    Αντίστοιχές θα είναι οι τιμές στα διόδια του Ισθμού στο ρεύμα προς Αθήνα, στα διόδια του Ζευγολατιού στο ρεύμα προς Πάτρα και το Ρίο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 57924

    [05] Παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

    Σαββατο, 22 01 2011 18:04

    Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Fianna Fail, αλλά θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι τις 11 Μαρτίου που θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. «Αποφάσισα από μόνος μου να παραιτηθώ από πρόεδρος του Fianna Fail και ηγέτης του», είπε ο Κόουεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ξενοδοχείο του Δουβλίνου.

    Η εξέλιξη αυτή είχε διαφανεί μετά από την αποτυχημένη απόπειρα ανασχηματισμού, η οποία την Πέμπτη λίγο έλειψε να ρίξει την κυβέρνηση και η οποία ανάγκασε τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

    Ο ίδιος είπε ότι αναμένει πως η κυβέρνηση θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης την επόμενη εβδομάδα στο κοινοβούλιο παρά την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

    «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα», είπε ο Κόουεν.

    Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έχει καταθέσει πρόταση μομφής κατά της ιρλανδικής κυβέρνησης κι επομένως την προσεχή εβδομάδα θα διεξαχθεί σχετική ψηφοφορία.

    Το Fianna Fail θα εκλέξει νέο ηγέτη την επόμενη εβδομάδα με εσωκομματική ψηφοφορία, εξήγησε ο Κόουεν.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57929

    [06] Έως το Μάρτιο οι πρώτοι δασικοί χάρτες

    Σαββατο, 22 01 2011 14:59

    Από τις καμένες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής ξεκινά εως τις αρχές Μαρτίου η ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών, οι οποίοι θα δόσουν τέλος σε καταπατήσεις και παράνομους χαρακτηρισμούς. Οι ενστάσεις που θα υποβληθούν , θα αφορούν μόνο στο δασικό ή μη χαρακτήρα μιας περιοχής και για την υποβολή τους θα πληρώνεται τέλος, "δασόσημο", από 50 έως 4.000 ευρώ.

    Οι πρώτοι δασικοί χάρτες που θα αναρτηθούν έως τις αρχές Μαρτίου θα αφορούν περιοχές στο Μαραθώνα, την Πάλαια και τη Νέα Πεντέλη. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες καμένες περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής . Η χαρτογράφηση θα γίνει με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1937.

    Στους δασικούς χάρτες θα εμφανίζονται πολύγωνα με κωδικούς που θα προσδιορίζουν τις δασικές και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, τους δασωμένους αγρούς και τη σημερινή μορφή του δάσους.

    Στους δασωμένους αγρούς ιδιοκτησία κατοχυρώνεται με κατοχή από το 1946, στις υπόλοιπες εκτάσεις από το 1886. Υπολογίζεται ότι τα δάση που έχουν σωθεί είναι 30 εκατομμύρια στρέμματα και γύρω στα 50 οι δασικές εκτάσεις.

    Από την στιγμή της ανάρτησης οι πολίτες θα έχουν περιθώριο 45 ήμερων για να υποβάλλουν ένσταση, ενώ μέσα σε 9 μήνες ο δασικός χάρτης θα επικυρώνεται.

    Οι ενστάσεις θα αφορούν μόνον στην αμφισβήτηση του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής και θα υποβάλλονται με τέλος από 50 έως 4000 ευρώ, που δεν επιστρέφονται όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 57927

    [07] Διαδηλώσεις και συγκρούσεις στην Αλγερία

    Σαββατο, 22 01 2011 17:45

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν σήμερα ανάμεσα σε Αλγερινούς υποστηρικτές της αντιπολίτευσης που επιχείρησαν να διαδηλώσουν στο Αλγέρι και την αστυνομία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 42 άνθρωποι, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές της πορείας και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης. Η διαδήλωση, η οποία είχε απαγορευτεί από τις αρχές, διοργανώθηκε περίπου μία εβδομάδα μετά από το κύμα διαδηλώσεων στη γειτονική Τυνησία που οδήγησε στην απομάκρυνση του προέδρου της χώρας Μπεν Άλι και προκάλεσε αντιδράσεις σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Ο επικεφαλής του κόμματος RCD, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι αξιωματούχοι του κόμματος περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής όταν επιχείρησαν να εγκαταλείψουν το κτίριο, που στεγάζει το αρχηγείο του κόμματος, για να συμμετάσχουν στην πορεία.

    Μετά τα επεισόδια με την αστυνομία, μία μικρή ομάδα υποστηρικτών του RCD παρέμεινε έξω από το αρχηγείο του κόμματος φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οι αρχές είναι δολοφόνοι" και «Μία ελεύθερη και δημοκρατική Αλγερία».

    Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας APS μετέδωσε, επικαλούμενο πηγή της αστυνομίας, ότι πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις και ότι επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57928

    [08] Απεβίωσε 56χρονος που είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1

    Σαββατο, 22 01 2011 14:26

    Υγεια

    Ένας 56χρονος, που έπασχε από την «νέα γρίπη», άφησε την τελευταία του πνοή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Ο άτυχος άνδρας, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 16 του μηνός και είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Στην ΜΕΘ νοσηλεύονται με τον ιό της νέας άλλοι δύο κάτοικοι της Λάρισας γρίπης ενώ αναμένονται οι εργαστηριακές εξετάσεις για άλλα δύο περιστατικά που κατά τους γιατρούς με βάση την συμπτωματολογία θεωρούνται «ύποπτα». Δύο ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον Η1Ν1 νοσηλεύονται και στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

    Πρόκειται για μια 50χρονη, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου με έντονα τα στοιχεία της γρίπης, υψηλό πυρετό, δύσπνοια και κόπωση. Εισήχθη στην Πνευμονολογική κλινική και οι εξετάσεις της εστάλησαν στο Ινστιτούτο Παστέρ , το οποίο επιβεβαίωσε τελικά ότι πρόκειται για τον ιό Η1Ν1.

    Η ασθενής, η υγεία της οποίας εξελίσσεται ικανοποιητικά, νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο απομονωμένο δωμάτιο.

    Την ίδια ώρα συνεχίζει να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου, με μηχανική υποστήριξη σε σοβαρή κατάσταση και ο δεύτερος ασθενής , που είναι ένας 55χρονος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 57926

    [09] «Το Φόρουμ των Πολιτών» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για την ενέργεια στην Κοζάνη

    Σαββατο, 22 01 2011 11:56

    Στην Πτολεμαϊδα ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2010 το Φόρουμ Πολιτών, που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με τους Δήμους Κοζάνης και Εορδαίας και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

    Μιλώντας χθες Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2010, πρώτη ημέρα του «Φόρουμ Πολιτών» στην Κοζάνη ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής ζήτησε να αποδοθούν πίσω στις τοπικές κοινωνίες της οι εκτάσεις , που χρησιμοποίησε η ΔΕΗ για εξορύξεις και άλλες δραστηριότητες, τονίζοντας ότι μόνο στην Κοζάνη υπάρχουν 170 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία αν δεν επιστραφούν θα καταστήσουν την επιχείρηση «έναν μεγάλο τσιφλικά» και την περιοχή να μετατρέπεται «σε καθεστώς υποτέλειας». Παράλληλά τόνισε ότι η υπέρβαση των ορίων για τα μικροσωματίδια (PM) εγκυμονεί προβλήματα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, υπενθυμίζοντας ότι σε μέτρηση του Νοεμβρίου 2009, στον σταθμό Αναργύρων, αυτά υπερέβαιναν κατά 52,5 φορές το όριο επιφυλακής.

    Επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για την ολοκληρωμένη εκμετάλλευση των λιγνιτών της περιοχής, ζήτησε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, «καθώς», όπως υποστήριξε, «σήμερα ο βαθμός εκμετάλλευσης δεν ξεπερνά το 34% και στην ουσία πετάμε ενέργεια στο περιβάλλον».

    Μπροστά σε μεγάλα αδιέξοδα, που απαιτούν άμεσες λύσεις, βρίσκεται σήμερα η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς «έχει δώσει παρά πολλά στον τομέα της ενέργειας και τώρα πιέζεται», τόνισε η δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου.

    Πολύ πιο ανταγωνιστικός από πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) παραμένει ο λιγνίτης, παρά το αυξημένο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 μετά το 2013, όπως υποστήριξε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος- Δημόσιας Υγείας-Τροφίμων και Βιομηχανίας - Έρευνας - Ενέργειας. Μάλιστα, ο κ. Σκυλακάκης προέτρεψε τους πολίτες της Κοζάνης να διεκδικήσουν μέρος των κονδυλίων, που θα μπαίνουν στα κρατικά ταμεία από τα δικαιώματα ρύπων, ώστε να αντισταθμίσουν το πρόβλημα που δημιουργεί στην περιοχή τους ο περιορισμός των λιγνιτικών μονάδων. «Γενναία πράσινη στροφή» πρότεινε ως διέξοδο από την κρίση στην Ελλάδα ο Ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, μέλος των Επιτροπών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος - Δημόσιας Υγείας - Ασφάλειας Τροφίμων, σύμφωνα με τον οποίο ολοένα και συχνότερα γίνεται αισθητή η ανάγκη μιας ενεργειακής επανάστασης. Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη δημιουργία του μεγαλύτερου παγκοσμίως φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, ο κ. Τρεμόπουλος επεσήμανε ότι, αν και κάτι τέτοιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο πρέπει να αποσαφηνιστούν πολλά κενά.

    Το ζητούμενο στο νέο τοπίο της ενεργειακής πολιτικής όχι μόνο της χώρας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ποιος τη χαράζει επισήμαινε ο Μπάμπης Αγγουράκης, ευρωβουλευτής και Μέλος των Επιτροπών: Περιφερειακής Ανάπτυξης - Εξωτερικών Υποθέσεων, τονίζοντας ότι δυστυχώς κάτι τέτοιο γίνεται από τις πολυεθνικές εταιρείες. «Τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα» χαρακτήρισε ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος την όποια απόπειρα βίαιης απεξάρτησης της Δυτικής Μακεδονίας από τον λιγνίτη και απότομης αναπροσαρμογής της, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, θα έστελνε την περιοχή στον πάτο της θάλασσας. Επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ έχει προγραμματίσει η ΔΕΗ για την περίοδο ως το 2015, σύμφωνα με την αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας, Ράνια Αικατερινάρη, η οποία επιβεβαίωσε παράλληλα ότι στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένονται οι προσφορές για τη νέα μονάδα στην Πτολεμαΐδα, με προοπτική την ανάπτυξη του έργου μέχρι το τέλος του 2011.

    Το Φόρουμ Πολιτών αποτελεί μία νέα πρωτοβουλία, της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πόλη σας" και απευθύνεται στους πολίτες της περιφέρειας, με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου μαζί τους σχετικά με ζητήματα ευρωπαϊκών πολιτικών που αφορούν ιδιαίτερα την εκάστοτε περιοχή. Το θέμα που έχει επιλεγεί είναι: "Ενέργεια και Περιβάλλον: Νομοθετικές και πολιτικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου". Σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011, οι ευρωβουλευτές θα μεταβούν στην Πτολεμαΐδα, για να πραγματοποιήσουν συναντήσεις και να ανταλλάξουν απόψεις με εκπροσώπους φορέων και ενώσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Απασχόλησης, της Υγείας και της προστασίας του Περιβάλλοντος, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου. Στη συνέχεια, θα επισκεφθούν τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, το λιγνιτωρυχείο Νότιο Πεδίο και τη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57922

    [10] «Καλλικράτης» στις πέντε Συνεταιριστικές Τράπεζες Μακεδονίας-Θράκης

    Σαββατο, 22 01 2011 11:47

    «Καλλικράτης» στις πέντε Συνεταιριστικές Τράπεζες Μακεδονίας-Θράκης

    Σε συνένωση προτίθεται να προχωρήσουν οι πέντε Συνεταιριστικές Τράπεζες Μακεδονίας-Θράκης, μετά από πρωτοβουλία-πρόταση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας.

    Μιλώντας στην ΕΡΑ Κοζάνης, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Αποστολίδης, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ανατεθεί σχετική μελέτη για να εξετάσει την προοπτική και την βιωσιμότητα της συνένωσης των συνεταιριστικών τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Πιερίας, Έβρου, Σερρών και Δράμας, με στόχο την δημιουργία μιάς ισχυρής Συνεταιριστικής Τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που όπως αναφέρθηκε θα αποφασισθεί εάν γίνει ή όχι μέχρι τα μέσα του 2012.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Αντώνης Μαυρίδης

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 57921


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 22 January 2011 - 18:07:04 UTC