Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αίγυπτος: Αραβική «μεταπολίτευση»
  • [02] Κινητοποίηση αλληλεγγύης στους Αιγύπτιους
  • [03] O επιταχυντής του CERN δεν θα κλείσει στο τέλος του 2011, αλλά το 2012
  • [04] Ακτή Ελεφαντοστού: Συνεχίζεται η πολιτική βία
  • [05] Προς απεργία ναυτεργατών για τη ΣΣΕ

    [01] Αίγυπτος: Αραβική «μεταπολίτευση»

    Τριτη, 01 02 2011 22:09

    Tη σταθερή του θέση εναντίον του καθεστώτος Μουμπάρακ, έδειξε για άλλη μια φορά, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα ο λαός της Αιγύπτου, με μαζικές διαδηλώσεις τόσο στο Κάιρο, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός είχε δεσμευτεί ότι δεν θα άνοιγε πυρ υπέρ των διαδηλωτών. Ήδη οι διεργασίες στο πολιτικό στρατόπεδο της αντιπολίτευσης είναι πυρετώδεις, ενώ ο κ. Μπουμπάρακ με διάγγελμά του, δήλωσε ότι θα παραμείνει μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ανακοίνωσε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, ώστε ο κ. Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία. Επίσης οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δήλωσαν ότι η φυγή του κ. Μουμπάρακ, θα τους οδηγήσει σε διάλογο, τόσο με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όσο και με την ηγεσία του στρατού.

    Διεθνείς πιέσεις

    Παραινέσεις για να εγκαταλείψει την εξουσία, δέχτηκε ο κ. Μουμπάρακ και από αρχηγούς κρατών, όπως ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, που μάλιστα ακύρωσε την επίσκεψή του στο Κάιρο. Διπλωματική πρωτοβουλία ανέπτυξαν οι ΗΠΑ, καθώς την Τρίτη υπήρξε επαφή και με τις δύο πλευρές, αυτή του κ. Μουμπάρακ με τον Αμερικανό πρώην ο Φρανκ Ουίσνερ και με την πλευρά του κ. Ελ Μπαραντέι, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρεσβευτή των ΗΠΑ Μάργκαρετ Σκόμπι, ενώ τηλεφωνική επικοινωνία είχε και με το Βρετανό πρεσβευτή.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε το βράδυ της Τρίτης (22.30 ώρα Ελλάδας, 15.30μμ ώρα ΗΠΑ) τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να συζητήσουν την κατάσταση στην Αίγυπτο.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Αχμεντ Σαφίκ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο "αλ Χαγιάτ": «Λυπούμεθα και ζητούμε συγγνώμη για το ότι υπήρξαμε βραδείς, όμως τώρα θα ξεκινήσουμε. Οποτεδήποτε, είμαι έτοιμος να συζητήσω με τους εκπρόσωπους της νεολαίας».

    Διάγγελμα Μουμπάρακ

    Όπως είχε προαναγγείλει το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο κ. Μουμπάρακ σε τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ της Τρίτης, ανέφερε ρητώς ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά τόνισε ότι μέχρι τη διενέργεια των εκλογών αυτών θα παραμείνει στη θέση του, για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων συμπατριωτών του. Η αποδοχή ή όχι των προθέσεών του, από τους αντιπολιτευόμενους, που θέτουν το ζήτημα της άμεσης απομάκρυνσής του, είναι το πολιτικό στοίχημα των επόμενων ωρών.

    Επιπτώσεις στην οικονομία

    Οι εξελίξεις των ημερών είχαν αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της χώρας, με τις τράπεζες να μένουν κλειστές, όπως και το χρηματιστήριο, τους τουρίστες να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και μετά τον οίκο Moody's τη Δευτέρα, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poors να υποβαθμίζει κατά ένα βαθμό την πιστοληπτική ικανότητα της Αιγύπτου, αλλά και το ΔΝΤ να δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει την Αίγυπτο.

    Ανησυχία σε άλλες χώρες

    Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, τα γεγονότα στην Τυνησία, η δραστηριοποίηση στη Συρία, της αντιπολίτευσης, που ετοιμάζει αντικυβερνητική διαδήλωση το ερχόμενο Σάββατο, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα στον αραβικό κόσμο. Ανταποκρινόμενος στα μηνύματα των καιρών, με επιτυχία ή όχι, θα το δείξουν οι εξελίξεις, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, αποφάσισε να αλλάξει τον πρωθυπουργό της χώρας με επιλογή ενός δημοφιλούς απόστρατου αξιωματικού και πρώην πρέσβη, και με εντολή να γίνουν άμεσα σοβαρές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Σχετικά άρθρα: Εκατομμύρια διαδηλωτές κατά του Μουμπάρακ

    Είδηση: 58752

    [02] Κινητοποίηση αλληλεγγύης στους Αιγύπτιους

    Τριτη, 01 02 2011 21:01

    Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Αιγύπτιους, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Αθήνα, έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία, από την πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για την Γάζα», τη «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο» και το σύλλογο «Ελεύθερη Αίγυπτος». Αιγύπτιοι και Έλληνες διαδηλωτές, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον αιγυπτιακό λαό, φωνάζοντας συνθήματα κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης της Ελλάδας Ναϊμ Ελγκαντούρ: «Ο Μουμπάρακ μοιράζει υποσχέσεις αλλά είναι πλέον πολύ αργά για αυτόν. Ο λαός δεν τον φοβάται πια και δεν υποχωρεί, είναι θέμα χρόνου πότε θα καταρρεύσει το καθεστώς του», ενώ ο διαδηλωτής Πέτρος Σενούντα, τόνισε: «Η Αίγυπτος δεν είναι φτωχή χώρα, είναι μια πολύ πλούσια χώρα, στο μέλλον θα γίνει μία από τις σημαντικότερες του κόσμου. Αυτό το καθεστώς μας έχει ντροπιάσει σε όλο τον πλανήτη».

    Στην ανακοίνωση των διοργανωτών, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως: «Η Αίγυπτος αποτελεί βασικό στήριγμα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και της προσπάθειας κυριαρχίας των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε «συμφωνία ειρήνης» με το Ισραήλ το 1978 προδίδοντας τον αγώνα των Παλαιστίνιων. Είναι η δεύτερη χώρα μετά το Ισραήλ που λαμβάνει 1.5 δις δολάρια βοήθεια από τις ΗΠΑ κάθε χρόνο για τις δυνάμεις ασφαλείας της -αυτές τις δυνάμεις που σήμερα δολοφονούν τους εξεγερμένους διαδηλωτές. Παίζει καθοριστικό ρόλο στον αποκλεισμό της Γάζας και στην βοήθεια προς το σιωνιστικό απαρντχάϊντ του Ισραήλ για να συνεχίζει την κατοχή της Παλαιστίνης. Η πτώση του Μουμπάρακ και του δικτατορικού καθεστώτος του θα είναι νίκη για όλους τους Παλαιστίνιους, για το σύνολο των αραβικών μαζών που βγαίνουν στους δρόμους». Είδηση: 58751

    [03] O επιταχυντής του CERN δεν θα κλείσει στο τέλος του 2011, αλλά το 2012

    Τριτη, 01 02 2011 20:28

    Ο επιταχυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, δεν θα κλείσει για ετήσια συντήρηση στο τέλος του χρόνου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά θα συνεχίσει τη λειτουργία του και το 2012.

    Η συμβουλευτική επιτροπή του CERN, σύμφωνα με το BBC, έκρινε ότι τα πειράματα του επιταχυντή βρίσκονται σε καλό δρόμο και υπάρχουν καλές πιθανότητες να οδηγήσουν σε σημαντικές ανακαλύψεις μέσα στην επόμενη διετία, συνεπώς θα ήταν σκόπιμο να μην ανακοπεί η λειτουργία του μηχανήματος, κάτι που ήταν και αίτημα των φυσικών.

    Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η "ανάσα" πρόσθετου χρόνου θα τους επιτρέψει να εντοπίσουν το "σωματίδιο του Χιγκς" ή να κάνουν άλλες ανακαλύψεις, όπως τα σωματίδια της υπερσυμμετρίας.

    Ο επιταχυντής αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2012 κάνοντας συγκρούσεις σωματιδίων με ενέργεια 3,5 TeV ανά ακτίνα, ενώ μετά το 2013 και αφού κάνει τότε τη μακρά διακοπή λειτουργίας του, θα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε πλέον να λειτουργήσει στο μέγιστο της ενεργειακής ισχύος του, πραγματοποιώντας συγκρούσεις σωματιδίων με ενέργεια 7 τεραηλεκτρονιοβόλτ (TeV) ανά ακτίνα. Μέχρι τότε, άλλωστε, το CERN θα "παίζει" μόνο του στο "γήπεδο", καθώς θα έχει αποσυρθεί οριστικά ο αμερικανικός επιταχυντής Tevatron του Fermilab.

    AΠΕ Είδηση: 58750

    [04] Ακτή Ελεφαντοστού: Συνεχίζεται η πολιτική βία

    Τριτη, 01 02 2011 20:19

    Πολιτική ένταση δημιούργησε, επιβαρύνοντας το εδώ και καιρό τεταμένο κλίμα, ο θάνατος υποστηρικτή του Αλασάν Ουαταρά και ο τραυματισμός άλλων εννέα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, μετά από επιδρομή της αστυνομίας.

    Υπενθυμίζεται ότι ο εγκατεστημένος στο προεδρικό μέγαρο Λοράν Γκμπαγκμπό και η αστυνομία που τον υποστηρίζει, δεν αποδέχονται την εκλογική νίκη του Αλασάν Ουαταρά και δεν αποχωρούν από την εξουσία. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε συχνές συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών των δύο στρατοπέδων και οι νεκροί ήδη αριθμούν τους 260, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΗΕ. Παρά τις παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας υπέρ του Αλασάν Ουατάρα, δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος και χιλιάδες κάτοικοι της χώρας, έχουν αναζητήσει καταφύγιο και ασφάλεια σε γειτονικές χώρες.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερς Είδηση: 58749

    [05] Προς απεργία ναυτεργατών για τη ΣΣΕ

    Τριτη, 01 02 2011 19:55

    Χωρίς ορατό διέξοδο, μέχρι αυτή τη στιγμή, παραμένουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ναυτεργατικών σωματείων και της εργοδοτικής πλευράς, για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Ήδη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, Στέφενσον και μαγείρων αποφάσισαν απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Φεβρουαρίου.

    Επίσης οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ζήτησαν αύξηση 0,5% για το 2010 και 1,5% για το 2011 κάτι που δεν έγινε δεκτό από την Πανελλήνια ναυτική ομοσπονδία (ΠΝΟ), που απέρριψε το αίτημά τους. Ρήγμα όμως έχει σημειωθεί στον εφοπλιστικό χώρο, καθώς με επιστολή του προς το ΣΕΕΝ και τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας ο ισχυρός άνδρας της Hellenic Seaways και της ΑΝΕΚ Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης, χαρακτηρίζει τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας μη αντιπροσωπευτικό για τον ακτοπλοϊκό κλάδο και να προβαίνει σε διαπραγματεύσεις επί θεμάτων ακτοπλοΐας, ενώ από τον ΣΕΕΝ εκτός της Hellenic Seaways, έχει αποχωρήσει και η ΑΝΕΚ.

    Από την πλευρά του το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, έχει κάνει γνωστό ότι αν ΣΕΕΝ και ΠΝΟ συμφωνήσουν, θα αρθεί η πολιτική επιστράτευση, θεωρώντας ότι ο νόμος3276/44, επιτρέπει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από ενώσεις με πλειοψηφική παρουσία στην αγορά και με τον αντιπροσωπευτικότερο ρόλο, άρα δίνει αυτή τη δυνατότητα στη ΣΕΕΝ να υπογράψει με την ΠΝΟ.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 58748


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 February 2011 - 22:11:06 UTC