Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνολική λύση στην κρίση χρέους αναζητούν οι 27
  • [02] Νέες στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ
  • [03] Αίγυπτος: συνεχίζονται διαδηλώσεις και πιέσεις
  • [04] Βουλή: Ενημέρωση για την πορεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης
  • [05] Συνάντηση Α. Παπαρήγα - ΠΟΕ ΟΤΑ
  • [06] Υπόθεση Κεντέρη-Θάνου: Κατάθεση του ιατροδικαστή Φ.Κουτσάφτη
  • [07] Ενημέρωση για την Κατασκευή οδικού άξονα Σερρών Αμφίπολης
  • [08] ΑΔΕΔΥ: Αντίθετη με τις αλλαγές στο ωράριο
  • [09] Αναμένεται έξαρση του ιού της νέας γρίπης
  • [10] Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην αντιπολίτευση της Αιγύπτου
  • [11] Οι διευθύνσεις IPv4 στο Διαδίκτυο εξαντλήθηκαν - έρχεται το IPv6
  • [12] Κ. Σκανδαλίδης: Όχι άκαιρες αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [13] Υποψήφιοι για τους Δικηγορικούς Συλλόγους
  • [14] Συνεδρίασε το Δ. Σ. Καλαμάτας
  • [15] Νέοι διοικητές στην Πυροσβεστική
  • [16] Το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός»
  • [17] Διαβούλευση για τα αγροτικά
  • [18] Συνεδρίαση του Π.Σ. για τα αγροτικά
  • [19] Ανοίγουν την Κυριακή τα διόδια
  • [20] Χρέος 600.000 β¬ από τη Νομαρχία
  • [21] Τσαντάκιας με γερή μπάζα
  • [22] Ληστεία σε βάρος 85χρονου
  • [23] Ενεργειακά και Κυπριακό στο επίκεντρο
  • [24] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Δ. Χριστόφια στο Μαξίμου
  • [25] ΕΡΤ: Aπάντηση για την κάλυψη του κ. Σαμαρά
  • [26] Προκήρυξη για θέσεις συμβασιούχων στην ΕΡΤ
  • [27] Μικροπροβλήματα από την κακοκαιρία στη χώρα
  • [28] Σκληραίνουν τη στάση τους οι γιατροί
  • [29] Ώρα μηδέν για την Αίγυπτο
  • [30] Ώρα μηδέν για την Αίγυπτο
  • [31] Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος
  • [32] Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αίγυπτο
  • [33] ΓΣΕΕ: Όχι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

    [01] Συνολική λύση στην κρίση χρέους αναζητούν οι 27

    Παρασκευη, 04 02 2011 17:03

    Τα σχέδια για τη συνολική αντιμετώπιση του κομβικού ζητήματος της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη κατέχουν την κυρίαρχη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκή Ένωσης, που πραγματοποιείται από το πρωί, στις Βρυξέλλες. Οι οριστικές αποφάσεις έχουν μετατεθεί για την εαρινή Σύνοδο του Μαρτίου, ενώ αποφασίστηκε η σύγκληση μίας ακόμα έκτακτης Συνόδου στις 4 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα με ένα πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία για την αύξηση της δυνατότητας δανεισμού και της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο παραμένει ασαφές το τί μέλλει γενέσθαι με το λεγόμενο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», τη λύση που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας για την απόλυτη διασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να συναινέσει στην αναβάθμιση του Ταμείου. Σε δηλώσεις τους η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί το χαρακτήρισαν «απάντηση στις αδυναμίες της Ευρώπης» και τόνισαν πως οι βασικές πτυχές του πρέπει να συμφωνηθούν πριν την Εαρινή Σύνοδο. Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Σύνοδο, επισήμανε ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι έχει τη θέληση να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να καταστήσει την οικονομία της βιώσιμη. «Η πρόκληση για την Ευρώπη», είπε ο Πρωθυπουργός, «είναι να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα συστημικά προβλήματα τής Ευρωζώνης». Στη Σύνοδο αναμένεται να εξετασθεί και το θέμα της επιμήκυνσης του δανείου της χώρας μας από την τρόικα, καθώς και το θέμα του επιτοκίου.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει μεγάλες δυνατότητες να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της σημερινής Συνόδου, αλλά και της Συνόδου του Μαρτίου θα είναι καθοριστικές για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

    Το Σχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» ένα πρώτο σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο δεν αποκλείεται να αλλάξει μέχρι το τέλος της ημέρας, εστάλη από τον πρόεδρο της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών.

    Σε αυτό αναφέρεται ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών είπαν το «ναι» σε πρώτη φάση για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο δεν πρόκειται να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις πριν το Μάρτιο.

    Σε ό,τι αφορά τα «εργαλεία» που θα διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης, οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη καθώς εξετάζονται διάφορες ιδέες, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα του μηχανισμού να αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ιδέα που βρίσκει επιφυλακτική τη Γερμανία.

    Το αμφιλεγόμενο «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» - Δηλώσεις από Μέρκελ και Σαρκοζί

    Το σχέδιο συμπερασμάτων είναι αόριστο όσον αφορά το θέμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» που ζητά η Γερμανία με τη στήριξη της Γαλλίας - με τη μορφή της ανάληψης δεσμεύσεων από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης για το συντονισμό της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας τους καθώς και της νομοθεσίας για το χρέος - ως αντάλλαγμα για να συμφωνήσει στην αναβάθμιση του Ταμείου.

    Το Σύμφωνο που παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί περιλαμβάνει προτάσεις για τον περιορισμό των αυξήσεων των μισθών, για τον εναρμονισμό των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και τη θέσπιση ορίου για τον περιορισμό του μεγέθους του ελλείμματος που μπορεί να διαχειρισθεί κάθε χώρα της Ευρωζώνης.

    Σε κοινή δήλωσή τους προς τον Τύπο ζήτησαν «σύγκλιση, συνεργασία και στενότερο οικονομικό συντονισμό».

    «Θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που θα διέπει όλες τις χώρες του ευρώ», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν και χώρες εκτός ευρωζώνης, αν το επιθυμούν. «Δεν πρόκειται για λόγια, αλλά για δράσεις», κατέληξε η Α. Μέρκελ.

    Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία προχωράνε «χέρι χέρι» για να στηρίξουν το ευρώ, το οποίο θεωρούν ως το «μείζον στοιχείο της ευρωπαϊκής οικοδόμησης». «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ, να συγκλίνουμε τις οικονομικές πολιτικές. Είμαστε σύμφωνοι για ένα διαρθρωτικό σχέδιο που θα δώσει απάντηση στις αδυναμίες της Ευρώπης», ανέφερε ο Ν. Σαρκοζί.

    Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι η ΕΕ έλαβε «έκτακτα μέτρα» για να αντιμετωπίσει «έκτακτες καταστάσεις». Τα μέτρα αυτά, τόνισε ο Ν. Σαρκοζί, αποδείχτηκαν αποτελεσματικά, τόσο για την Ελλάδα, όσο για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. «Η Ευρώπη οδεύει προς τη σύγκλιση, δίνοντας έμφαση στην ανταγωνιστικότητα», τόνισε ο Ν. Σαρκοζί.

    Όπως είναι αναμενόμενο το Σύμφωνο παραμένει αμφιλεγόμενο σε ορισμένες πρωτεύουσες.

    Το Βέλγιο το έχει ήδη απορρίψει, καθώς η εφαρμογή του θα σήμαινε για τη χώρα την αποσύνδεση των μισθών από τις τιμές.

    "Κάθε κράτος μέλος έχει τις δικές του ανάγκες, τις δικές του παραδόσεις. Δεν θα δεχθούμε να ξηλωθεί το μοντέλο μας της κοινωνικής συζήτησης", δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ.

    Ο κ. Βαν Ρομπάι, θα έχει διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των Κυβερνήσεων και στο τέλος Μαρτίου θα υποβάλει έκθεση, με την οποία θα καταγράφει συγκεκριμένους τρόπους προώθησης του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Τα συμπεράσματα είναι δεσμευτικά, ωστόσο, όσον αφορά τη διεξαγωγή «ασκήσεων αντοχής (stress tests)» των τραπεζών και τη εξεύρεση χρηματοδότησης για τις τράπεζες που δείχνουν ευάλωτες.

    Το ελληνικό χρέος

    Μέρος του συνολικού «πακέτου» αντιμετώπισης της κρίσης είναι και η Ελλάδα με κυρίαρχα την επιμήκυνση του δανείου, τη μείωση επιτοκίου αλλά και το ζήτημα επαναγοράς ομολόγων μέσω του Ταμείου Διάσωσης με τον Ζαν Κλοντ Τρισέ να ξεκαθαρίζει ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις με την Ελλάδα ή το Ταμείο για την επαναγορά ομολόγων.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Citigroup, καθ. Βίλχελμ Μπούιτερ η Ελλάδα χρειάζεται μείωση του χρέους της κατά το ήμισυ, αλλά καθυστερεί πολιτικά η απόφαση για την αναδιάρθρωση. Ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι πάνω από το ήμισυ του ελληνικού χρέους των 360 δις ευρώ βρίσκεται "εκτός συνόρων".

    Μεταξύ των πιστωτών βρίσκονται και "συστημικά σημαντικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία άριστα δικτυωμένα πολιτικά". Ο κ. Μπούιτερ εκτιμά ότι "μια αναδιάρθρωση θα προκαλούσε σημαντικές αναταράξεις και θα απαιτούσε νέα κρατική βοήθεια. Γίνονται προσπάθειες να επιμηκυνθεί ο χρόνος, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις τράπεζες να προετοιμαστούν για ενδεχόμενες ζημιές. Αυτός είναι ο μόνος λόγος των καθυστερήσεων. Καθυστερείται η αναδιάρθρωση προκειμένου να προετοιμαστεί αυτό το πλαίσιο", σημείωσε ο αναλυτής της Citigroup.

    Τι εξελίξεις στο μέτωπο των Βρυξελλών σχολίασε στην Αθήνα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

    «Το «ψητό» της υπόθεσης του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» δεν είναι το χρέος. Αυτό το έχουν ρυθμίσει και θα το ρυθμίσουν. Πάνω απ' όλα όμως θέλουν να εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου, με ισόβια λιτότητα και φτώχεια για τους εργαζόμενους, με ισόβια καταστολή των αγώνων τους. Το «ψητό» συζητήθηκε και σήμερα. Είναι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, όπου εμπλέκει τη χώρα μας σε οξύτατους ανταγωνισμούς. Επίσης είναι η αναγόρευση σε καινοτομία της λεγόμενης ενεργής υγιούς γήρανσης, δηλαδή μπορείτε να είστε ζωηροί και υγιείς μέχρι τα 80 δουλεύοντας», εκτίμησε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Ο,τι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί με το Ευρωσύνταγμα, το καταφέρνουν τώρα κάτω από τις οικονομικές δυσκολίες των χωρών που συναινούν στην καθυπόταξή τους, σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση ότι έχει ήδη συναινέσει, ερήμην του ελληνικού λαού αλλά και του εθνικού Κοινοβουλίου, σε ένα σχέδιο λιτότητας, στη συνταγματοποίηση της φτώχειας και της εξαθλίωσης για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δεν δικαιούται να βάλει την υπογραφή της σε αυτή την κατάπτυστη πολιτική» λέγοντας ότι «πρόκειται για καθαρή τρέλα».

    Πηγές ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετική είδηση: Κρίσιμη Σύνοδος στις Βρυξέλλες Είδηση: 59010

    [02] Νέες στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ

    Παρασκευη, 04 02 2011 15:53

    Συνεχίζονται και την ερχόμενη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, με τους εργαζόμενους σε αυτές να ζητούν την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, που προωθεί η κυβέρνηση.

    Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση την μεθεπόμενη εβδομάδα. Για τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένες στάσεις εργασίας στα μπλε λεωφορεία και στα τρόλεϊ, από τις 11πμ μέχρι και τις 4μμ. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις, όπου οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν την τακτική που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης νέα στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, την προσεχή Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι θα κάνουν γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

    Αποφάσεις για τη στάση των εργαζομένων στα υπόλοιπα μέσα (τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) θα λάβουν τα σωματεία τους, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής.

    Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας στα μπλε λεωφορεία έως τις3.30μμ, στα τρόλεϊ έως τις 3μμ, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ, έως τις 4μμ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Ομόνοια.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 59007

    [03] Αίγυπτος: συνεχίζονται διαδηλώσεις και πιέσεις

    Παρασκευη, 04 02 2011 18:40

    Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν και πάλι το κέντρο του Καΐρου, στην 11η και ίσως την πιο σημαντική ημέρα των κινητοποιήσεων. Ο στρατός περικύκλωσε την πλατεία Ταχρίρ με άρματα μάχης, αφήνοντας μικρή είσοδο για τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, για να αποτρέψει τα επεισόδια με υποστηρικτές του καθεστώτος. Χιλιάδες Αιγύπτιοι περίμεναν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου, που είχαν στηθεί για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην μεγαλειώδη συγκέντρωση της «Ημέρας της Αποχώρησης», στην πλατεία Απελευθέρωσης. Τα μέτρα ασφαλείας είναι τέτοια, που, για να εισέλθει κανείς μέσα στην πλατεία, έπρεπε να περάσει πάνω από δέκα ελέγχους, με την ταυτότητα στο χέρι και την υποχρέωση να υποβληθεί σε σωματική έρευνα.

    Εντός της πλατείας, το σύνθημα που επικρατεί είναι «φύγε». Ένα άλλο σύνθημα, που συνεχώς επαναλαμβάνεται από το πλήθος, είναι «εμείς δεν θα φύγουμε, εσύ θα φύγεις», από τον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος και ζητά την «εδώ και τώρα» παραίτηση του αιγυπτίου προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ, στέλνοντάς του ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα να εγκαταλείψει άμεσα την εξουσία.

    Στη διαδήλωση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, που νωρίτερα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, για να βοηθήσει στον «κατευνασμό» της κατάστασης, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

    Οι εικόνες της συγκέντρωσης εναλλάσσονται συνεχώς, με τον κόσμο να ανεμίζει αιγυπτιακές σημαίες, να τραγουδά, να δείχνει πανό που ζητούν την αλλαγή του καθεστώτος, να προσεύχεται άλλες φορές, κατά τις ώρες της προσευχής, και να χειροκροτά τους ομιλητές της εκδήλωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην συγκέντρωση συμμετέχουν άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα κάθε ηλικίας. Μπορεί κανείς να δει πολλά παιδιά και πολλές γυναίκες, ολόκληρες οικογένειες που δίνουν το δικό τους δυναμικό «παρών».

    Ο χώρος της πλατείας είχε γεμίσει τόσο ασφυκτικά, που δύσκολα μπορούσε κανείς να περπατήσει μέσα στον χώρο της ειρηνικής διαδήλωσης, καθώς χρειάζονταν αρκετά λεπτά για να διασχίσει μερικές δεκάδες μέτρα μόνο. Υπάρχουν ακόμη και μέλη από την οργάνωση της συγκέντρωσης, που συλλέγουν οποιαδήποτε σκουπίδια μπορεί να μαζευτούν στον δρόμο, ώστε να αφήσουν καθαρούς τους δρόμους μετά την διαδήλωση.

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

    Μέχρι αυτήν την ώρα, κανένα πρόβλημα δε φαίνεται να έχει δημιουργηθεί, ενώ ο στρατός παραμένει περιμετρικά του χώρου της πλατείας για να εξασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή. Πάντως, στον αιγυπτιακό ουρανό πάνω από την πλατεία Ταχρίρ, δεν έχουν σταματήσει να πετούν στρατιωτικά ελικόπτερα για να βλέπουν το τι γίνεται στον χώρο της συγκέντρωσης. Τουλάχιστον μέχρι τώρα, και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τις προηγούμενες ημέρες, κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί ούτε με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα, καθώς πολλοί είναι οι φωτορεπόρτερ που βρίσκονται στον χώρο και, φυσικά, και οι εικονολήπτες, που συνεχίζουν να αναμεταδίδουν τις εικόνες, που συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν για τον όγκο και τον παλμό του κόσμου.

    Παρόμοιες εικόνες εκτυλίσσονται και στην Αλεξάνδρεια, όπου δεκάδες χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην λεγόμενη «Κορνίς», όπως οι ντόπιοι αποκαλούν την παραλιακή οδό στο κέντρο της πόλης, με τα συνθήματα να κυριαρχούν για να παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ.

    Διαδήλωση για την «Ημέρα Πίστης» οργανώνουν, όμως, και οι οπαδοί του προέδρου. Ο ίδιος, πάντως, είπε σε συνέντευξή του στην Κριστιάν Αμανπούρ και στο δίκτυο ABC, ότι «θα ήθελε να αποχωρήσει από την εξουσία, αλλά αν το κάνει τώρα, η χώρα θα βυθιστεί στο χάος».

    Έξωθεν πιέσεις για αλλαγή

    Ωστόσο, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται σχέδιο άμεσης αποχώρησης του Μουμπάρακ από την εξουσία. Στο Βερολίνο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι διαδηλώσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο, θα πραγματοποιηθούν χωρίς βία. «Επιθυμώ ειλικρινά να μην υπάρξει βία κατά τη σημερινή διαδήλωση. Είδαμε υπερβολική βία και αίμα», δήλωσε ο Μπαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, και προσέθεσε: «Είναι καιρός να αρχίσει μια διαδικασία ειρηνικής και συντεταγμένης μετάβασης που θα οδηγήσει σε ελεύθερες και τίμιες εκλογές», τονίζοντας ότι η διαδικασία της μετάβασης πρέπει να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν».

    Την άμεση μετάβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο ζητούν, στο μεταξύ, με κοινή τους δήλωση, οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδικάζοντας παράλληλα όσους υποκινούν τη βία. «Η διαδικασία μετάβασης πρέπει να ξεκινήσει τώρα», αναφέρεται στο κείμενο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι ζητούν, επίσης, από τις αιγυπτιακές αρχές να «ανταποκριθούν στις προσδοκίες του αιγυπτιακού λαού με πολιτική μεταρρύθμιση και όχι με καταστολή», αφήνοντας, πάντως, και μια απειλή να αιωρείται, ότι μπορεί να επανεξετάσουν τους όρους της παρούσας συμφωνίας, με την οποία δύναται η Αίγυπτος να λαμβάνει ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια. Η Γερμανία, μάλιστα, ανακοίνωσε ήδη ότι διακόπτει τις εξαγωγές όπλων προς το Κάιρο.

    Κατακραυγή εκ των έσω

    Στο μεταξύ, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις του για «να παραιτηθεί με αξιοπρέπεια» ο Μουμπάρακ, προειδοποιώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η Αίγυπτος θα βυθιστεί στην παράλυση και το χάος. «Έχει χάσει τη νομιμοποίησή του», δήλωσε. «Ο λαός θέλει δημοκρατία σε ένα νέο κράτος», πρόσθεσε, μιλώντας στο Αλ-Τζαζίρα και επέμεινε ότι «σήμερα θα είναι ειρηνικά, αλλά δεν θα σταματήσουμε τη διαμαρτυρία μέχρι την ελευθερία». Απέρριψε ανησυχίες, που διατυπώθηκαν από μερικούς στη Δύση, σχετικά με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, λέγοντας ότι δεν δημιουργούν απειλή στην Αίγυπτο μετά τον Μουμπάρακ και πως, αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο, το κάνουν για λόγους εκφοβισμού.

    Η Αίγυπτος, πάντως, επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση στον πρώην υπουργό Εμπορίου, Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ, και πάγωσε τα περιουσιακά του στοιχεία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ. «Η απόφαση του εισαγγελέα αποτελεί μέρος των προληπτικών μέτρων που ελήφθησαν κατά ορισμένων αξιωματούχων, αφότου στους εισαγγελείς υποβλήθηκαν καταγγελίες για κλοπή δημόσιου χρήματος», προσθέτει το πρακτορείο.

    Οικονομικές επιπτώσεις και ελλείψεις σε βασικά ήδη

    Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Σαμίρ Ραντουάν, δήλωσε πως η χώρα έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες κατά τη διάρκεια της ακάθεκτα συνεχιζόμενης επί 10 ημέρες πολιτικής αναταραχής. «Βεβαίως και πρόκειται να είναι τεράστια. Είναι όμως ακόμη νωρίς να μετατρέψουμε τις απώλειες αυτές σε λίρες, ή πέννες», τόνισε ο Ραντουάν, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς και τόνισε πως η Αίγυπτος προτίθεται να τηρήσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της, μόλις επαναλειτουργήσουν οι τράπεζες την Κυριακή. Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε πως η Αίγυπτος συνέστησε ένα ταμείο 5 δισ. αιγυπτιακών λιρών (584 εκατ. δολάρια) για να αποζημιωθούν όλοι, όσων οι περιουσίες υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, που εξακολουθούν και συγκλονίζουν τη χώρα. «Έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας και συμπεράναμε πως μπορούμε να καλύψουμε αυτά τα έξοδα χωρίς να βλάψουμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού», τόνισε ο ίδιος.

    Ερωτηθείς περί της ικανότητας της κυβέρνησης να ανταπεξέλθει στην αναμενόμενη εκροή κεφαλαίων από τη χώρα, όταν οι τράπεζες επαναλειτουργήσουν, ο Ραντουάν δήλωσε πως αυτό αποτελεί ευθύνη της κεντρικής τράπεζας: «εμείς παρακολουθούμε επιμελώς την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την κεντρική τράπεζα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομίας, που κατέχει κρατικά χρεόγραφα ύψους 4 εκατ. στερλινών στο θησαυροφυλάκιό του έως τις 28 Φεβρουαρίου, θα κατορθώσει να χειρισθεί τις σχετικές υποχρεώσεις του.

    Την ίδια ώρα, πάντως, τα τρόφιμα αρχίζουν να σπανίζουν σε όλη τη χώρα, λόγω των πολιτικών αναταραχών, και εκφράζονται φόβοι ότι πολλά ορφανοτροφεία θα υποχρεωθούν να κλείσουν, ανέφερε σήμερα μία αυστριακή φιλανθρωπική οργάνωση.

    Πλιατσικολόγοι επιτέθηκαν σε δύο Παιδικά Χωριά SOS, στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, προσπαθώντας να κλέψουν τρόφιμα και φάρμακα, σύμφωνα με την οργάνωση SOS, που δραστηριοποιείται σε 132 χώρες και διατηρεί τρία τέτοια χωριά στην Αίγυπτο. Ένας εκπρόσωπός της από το Μόναχο της Γερμανίας, ο Λουάι Γιασίν, είπε ότι υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις τροφίμων, αλλά και για την ασφάλεια των παιδιών. Πρόσθεσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να δοθούν τα παιδιά σε ανάδοχες οικογένειες σε άλλες πόλεις, εάν η κρίση χειροτερεύσει. Εργαζόμενοι στα χωριά SOS είπαν ότι τράπεζες και επαύλεις έξω από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν. Τα καταστήματα έχουν αδειάσει και οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Ο Γιασίν διευκρίνισε, πάντως, ότι όλα τα Παιδικά Χωριά SOS έχουν τρόφιμα, αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, αν συνεχιστούν οι ταραχές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

    Σχετική Είδηση: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην αντιπολίτευση της Αιγύπτου

    Είδηση: 59028

    [04] Βουλή: Ενημέρωση για την πορεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

    Παρασκευη, 04 02 2011 14:54

    Για την πορεία και τις προοπτικές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης μίλησαν χθες βράδυ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και η διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. Ο Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε πως η δημόσια τηλεόραση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και στηρίζεται στο ανταποδοτικό τέλος όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Επίσης, ανήγγειλε μια νέα κατεύθυνση στη λειτουργία των κρατικών καναλιών, μακριά από τους στόχους της «ανταγωνιστικότητας» που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Συμπλήρωσε ακόμη πως η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να διέπεται από ελευθερία, να είναι πλουραλιστική και αντικειμενική και πως δόθηκε ένα τέλος στις παρεμβάσεις που δημιουργούσαν συνθήκες μονομέρειας.

    Στο ανταποδοτικό τέλος αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΕΡΤ Θανάσης Παπαγεωργίου, το οποίο, όπως τόνισε, είναι το τέταρτο χαμηλότερο σε όλη την Ευρώπη. Όσον αφορά στα οικονομικά ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι το 2014 η εταιρία θα έχει μηδενίσει απολύτως τις ζημιές της, ενώ πάνω σ' αυτό το θέμα η Επιτροπή ζήτησε τα στοιχεία της μισθοδοσίας των προηγούμενων ετών της ΕΡΤ.

    Η ευθύνη δεν βαραίνει τους εργαζόμενους, «οι οποίοι κράτησαν την ΕΡΤ σε δύσκολους καιρούς και ο μισθός των οποίων σήμερα είναι χαμηλός», αλλά τις υπερβολές στη μισθοδοσία των γενικών διευθυντών, των «στρατιών των συμβούλων και των υψηλόμισθων συμβασιούχων που έκαναν ειδική δουλειά», όπως ανέφερε ο κος Παπαγεωργίου, με στόχο την εμπέδωση του κομματισμού. «Αυτό γινόταν κατά κόρον από το 2000 και μετά, όταν άτομα εκτός της ιεραρχίας της ΕΡΤ, καταλάμβαναν τις κρίσιμες ανώτερες ιεραρχικές θέσεις, μαζί με τους εντεταλμένους συμβούλους και τις δύο γενικές διευθύνσεις ενημέρωσης, που λειτουργούσαν ως πλαίσιο και ιμάντας μεταβίβασης κομματισμού. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό» ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

    Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ανέφερε ακόμα ότι θα υπάρξουν εκπομπές χωρίς διαφημίσεις και οι τελευταίες «θα συρρικνώνονται με τρόπο ώστε να μην υπάρχει οικονομική διαφημιστική βάση για την δημόσια τηλεόραση. Αυτό θα γίνει με μια κλιμάκωση στα επόμενα δύο χρόνια».

    Εξαγγέλθηκε τέλος υπηρεσία που θα ονομάζεται «Συνήγορος του τηλεθεατή», ενώ οι παραστάσεις των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ θα δίνονται κάθε Κυριακή στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με είσοδο 1 ευρώ και τηλεοπτική μετάδοση. Επίσης, πολύ σύντομα θα υπάρχουν και εκπομπές οι οποίες δεν θα διακόπτονται καθόλου για διαφημίσεις.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης εξήγγειλε εκπομπή για την περιφέρεια την οποία θα παράγουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στην ανάληψη καθηκόντων Διευθύνοντος Συμβούλου στην εταιρία, είπε «δεν νοιώθω πως έχω ομφάλιο λώρο με τον κο Χυτήρη, ούτε είμαι κομματικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Πήγα στην ΕΡΤ, γιατί αξιολογήθηκε πως μπορώ να προσφέρω ύστερα από 30 χρόνια στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση».

    Σημειώνεται πως ο κ. Χυτήρης, δίνοντας έμφαση στην «διαφάνεια» των παραγωγών της ΕΡΤ, δεσμεύτηκε για την ανακοίνωση στο site της ΕΡΤ, του κόστους των παραγωγών της, όπως επίσης δεσμεύτηκε κατόπιν αιτήματος των βουλευτών της Επιτροπής, να την ενημερώσει για το ύψος της μισθοδοσίας των στελεχών της επί της προηγούμενης διακυβέρνησης.

    Οι διευκρινίσεις του κ. Χυτήρη, συνάντησαν ωστόσο και αμφισβήτηση από μέλη της Επιτροπής της Βουλής.

    Η Λιάνα Κανέλη (ΚΚΕ), εξέφρασε τις ανησυχίες της για ενδεχόμενη συρρίκνωση του Οργανισμού, ενώ ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, διαμαρτυρήθηκε για δυσμενή μεταχείριση του κόμματός του σήμερα, επικαλούμενος την χθεσινή κάλυψη των διαξιφισμών στη Βουλή για την κατάργηση του ασύλου - για την οποία ο Θ. Παπαγεωργίου απάντησε λέγοντας πως «στον κο Λυκουρέντζο, αφιερώθηκε ισόποσος χρόνος με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο».

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ), χαρακτήρισε την ΕΡΤ «κομματικό μαγαζί του αισχίστου είδους», τονίζοντας πως κατά την διάρκεια της κατάληψης της Νομικής, το κόμμα του δεν εκλήθη στα πάνελ της δημόσιας τηλεόρασης, σε αντίθεση με εκείνα της ιδιωτικής και παρατήρησε πως «τα ποσοστά στις εκλογές της ΕΡΤ είναι Σοβιέτ: Η άκρα αριστερά, παίρνει 25%».

    «Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει στις εκλογές των σωματείων της ΕΡΤ 70%. Είστε ικανοποιημένοι από το ποσοστό αυτό;» ρώτησε ο Σίμος Κεδίκογλου (ΝΔ).

    «Αν κανείς δεν παρουσιάζεται σωστά, προφανώς θα διαμαρτυρηθεί. Δεν είναι σκοπός μας αυτό - και μην θεωρείτε πως ο Χυτήρης παίρνει τηλέφωνο και λέει «κόψτε τον». Όμως για το 70% τι θέλετε να κάνω; Εδώ μπαίνουμε στη νέα εποχή και υπάρχουν και συγκρούσεις των σωματείων με την κυβέρνηση. Υπάρχουν τομές που πρέπει να γίνουν και το έχουμε αποφασίσει όλοι» απάντησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Πηγές ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59002

    [05] Συνάντηση Α. Παπαρήγα - ΠΟΕ ΟΤΑ

    Παρασκευη, 04 02 2011 16:39

    Με την εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα των απορριμμάτων.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση η γενική γραμματέας του ΚΚΕ: «Είμαστε ριζικά αντίθετοι με την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία της δημιουργίας τεσσάρων εργοστασίων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είμαστε αντίθετοι: Πρώτον, γιατί δεν θέλουμε την ιδιωτικοποίηση. Δεύτερον, γιατί η τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουν είναι ακριβή. Τρίτον, γιατί πλήττει το περιβάλλον επειδή προτιμάται η καύση. Και τέταρτον, γιατί για 25 χρόνια μπορεί να τριπλασιαστούν αυτά που πληρώνουμε για τα τέλη καθαριότητας.

    Υποστηρίζουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονες μεθόδους, από δημόσιο φορέα σε εθνικό επίπεδο και με στόχο τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, την αξιοποίηση της ανακύκλωσης και την τελική επεξεργασία των υπολειμμάτων έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν πολύπλευρα μέσα στη χώρα μας.

    Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε ότι οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση δέχονται μια τεράστια επίθεση με συνέπεια και την επιδείνωση των συνθηκών της ζωής τους, την ανεργία, αλλά και την πλήρη υποβάθμιση των υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν στους κατοίκους».

    Πηγές: NET, AΠΕ Είδηση: 59009

    [06] Υπόθεση Κεντέρη-Θάνου: Κατάθεση του ιατροδικαστή Φ.Κουτσάφτη

    Παρασκευη, 04 02 2011 18:22

    Την αδυναμία του να βεβαιώσει το αν οι Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου έπεσαν θύματα τροχαίου τον Αύγουστο του 2004 δήλωσε ο ιατροδικαστής κ. Φίλιππος Κουτσάφτης στην κατάθεσή του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ενώπιον του οποίου δικάζονται οι δύο ολυμπιονίκες, για την πολύκροτη υπόθεση που έλαβε χώρα λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Ο κ. Κουτσάφτης, ο οποίος κλήθηκε μετά από αίτημα της υπεράσπισης, είχε εξετάσει τους δύο αθλητές λίγες ημέρες μετά το ατύχημα και είχε συντάξει ιατροδικαστική έκθεση για την υπόθεση.

    Ο μάρτυρας επανέλαβε το συμπέρασμα του ότι δεν είναι σε θέση να βεβαιώσει ούτε όμως και να αποκλείσει την ύπαρξη τροχαίου.

    Αναφερόμενος στην διάγνωση των γιατρών του ΚΑΤ περί κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων των δύο αθλητών, την ύπαρξη των οποίων δεν είχε δεχθεί στην έκθεση του, ο κ. Κουτσάφτης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι είναι σύνηθες να αναφέρουν οι γιατροί τέτοιου είδους κακώσεις, χωρίς να εμφανίζονται εξωτερικά κατάγματα, λέγοντας «για εμένα, κακώς το κάνουν αυτό, αλλά το κάνουν όλοι οι κλινικοί γιατροί ανεξαιρέτως».

    Ερωτηθείς εάν οι δύο ολυμπιονίκες έπρεπε να είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο με τα συμπτώματα που δήλωναν ότι είχαν, υποστήριξε ότι σε κάθε άλλη περίπτωση οι γιατροί θα έπρεπε να κάνουν τις εξετάσεις και να στείλουν τον ασθενή στο σπίτι του.

    Όμως, σημείωσε ότι με δεδομένο πως επρόκειτο για δυο ολυμπιονίκες και εφόσον το ΚΑΤ ήταν ολυμπιακό νοσοκομείο στο οποίο υπήρχαν ελεύθερα κρεβάτια και οι συνθήκες ήταν πολυτελείας, αυτοί παρέμειναν στο νοσοκομείο.

    Πηγές ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59016

    [07] Ενημέρωση για την Κατασκευή οδικού άξονα Σερρών Αμφίπολης

    Πεμπτη, 03 02 2011 10:20

    Επιτόπου ενημέρωση για την πορεία της κατασκευής οδικού άξονα Σερρών Αμφίπολης θα έχει σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης. Στις 11.30 πμ., θα επισκεφθεί τον δρόμο Σερρών-Αμφίπολης, όπου θα συναντηθεί με τον προϊστάμενο της επιβλέπουσας υπηρεσίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία εξέλιξης των εργασιών, καθώς και για τον χρόνο που αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο.

    Είδηση: 58894

    [08] ΑΔΕΔΥ: Αντίθετη με τις αλλαγές στο ωράριο

    Παρασκευη, 04 02 2011 19:21

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το θέμα των αλλαγών στο ωράριο στη δημόσιο τομέα, ενώ σήμερα Παρασκευή, με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση. Για μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, έκανε λόγο ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος.

    Όπως δήλωσε μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash, ο κ. Ντόλιος: «Δεν έχουμε στόχο δια του νέου μισθολογίου να μειώσουμε το συνολικό μισθολογικό κόστος στο δημόσιο. Εάν προκύπτει μείωση μισθολογικού κόστους προκύπτει από άλλες πρωτοβουλίες, από άλλους λόγους. Το νέο μισθολόγιο, όταν θα ολοκληρωθεί και θα το συζητήσουμε αναλυτικά με την ΑΔΕΔΥ και δεσμευτήκαμε γι' αυτό, θα αφορά και τους παλιούς εργαζόμενους, θα αφορά και τους νεοεισερχόμενους στην υπηρεσία. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και ελπίζουμε ότι θα έχει τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι περίπου».

    Συνεχίζοντας για το θέμα του ωραρίου, ο κ. Ντόλιος ανέφερε: «Όταν συζητήσαμε την ανάγκη λειτουργίας κάποιων υπηρεσιών αιχμής απογευματινές ώρες με διαφορετικό ωράριο, εκείνο το οποίο διευκρινίσαμε είναι ότι πρώτον δεν μιλάμε για σπαστό ωράριο και δεύτερον, δεν μιλάμε για εργασία πέραν του οχταώρου. Εμείς αυτό το οποίο αναμένουμε, αν θέλετε κι ευελπιστούμε και προσδοκούμε, είναι αυτή την πρωτοβουλία να την πάρει και η ίδια η ΑΔΕΔΥ. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι σωστό, στο δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι να απασχολούνται λιγότερες ώρες από την απασχόληση που έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Θα δούμε ποιες κοινωνικές ομάδες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το δημόσιο κατά τις πρωινές ώρες και με βάση τις ανάγκες αυτών των κοινωνικών ομάδων θα επιλέξουμε κάποιες υπηρεσίες αιχμής, οι οποίες θα λειτουργούν απογευματινές ώρες, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση. Αυτό δεν θα γίνει άμεσα. Μιλάμε για μέσα στη φετινή χρονιά, αλλά δεν μιλάμε για τους προσεχείς μήνες».

    Η ΑΔΕΔΥ

    «Δεν πρόκειται να δεχθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου καμία μείωση εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη Δημόσια Διοίκηση» τονίζει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε ανακοίνωσή της και προσθέτει ότι «μέτρα όπως είναι η γενικευμένη αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο, δεν οδηγούν σε επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος αλλά γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού.

    Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. τονίζει ότι δεν ικανοποιείται από τη διαβεβαίωση που έλαβε κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ότι δεν θα υλοποιηθεί νέα περικοπή στα εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και δηλώνει ότι δεν θα μετέχει στο διάλογο για το Νέο Μισθολόγιο που πρόκειται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, εάν προηγουμένως δεν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για αποκατάσταση των περικοπών όπως του 13ου και 14ου μισθού και δεν ληφθεί υπόψη ο ελάχιστος βασικός μισθός που θέτει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και η ανάπτυξη των 1Χ2 και 1Χ3.

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σχετικά με το «συσχετισμό ωραρίου λειτουργίας και ωραρίου εργασίας στις Υπηρεσίες «αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών» όπως ο ίδιος ο Υπουργός ανέφερε και συνεπώς όχι σε Υπηρεσίες που ανήκουν στην αρμοδιότητα άλλων Υπουργείων (π.χ. Εκπαίδευση, Υγεία), η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είναι έτοιμη να συζητήσει για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, με γνώμονα την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα στηριχθεί:

    Α) Σε αλλαγή του τρόπου διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

    Β) Σε διακεκομμένο ωράριο εργασίας.

    Γ) Σε αύξηση ωρών εργασίας, οι οποίες καταλήγουν στη μείωση των θέσεων εργασίας».

    Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η ΑΔΕΔΥ αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργού για δημόσια και ειλικρινή διαβούλευση, ώστε οι όποιες αλλαγές να πραγματοποιηθούν με γνώμονα την αναβάθμιση τόσο των Δημοσίων Υπηρεσιών όσο και του ρόλου των δημοσίων λειτουργών».

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 59029

    [09] Αναμένεται έξαρση του ιού της νέας γρίπης

    Παρασκευη, 04 02 2011 18:45

    Υγεια

    Θραύση κάνουν οι ιώσεις στη χώρα μας, μεταξύ αυτών και ο Η1Ν1 η δραστηριότητα του οποίου στην Ελλάδα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ). Μόνο σήμερα δηλώθηκαν 14 νέα κρούσματα, ενώ τα θύματα της νέας γρίπης ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 27. Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι, και για τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας.

    Από την αρχή του έτους 131 άτομα έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων 70 παραμένουν ακόμη.

    Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, το στέλεχος Α(Η1Ν1) 2009 είναι αυτό που απομονώνεται εργαστηριακά.

    "Η γρίπη μπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων μπορεί επίσης να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές", σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ .

    Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπογραμμίζει ότι, η αύξηση της θνησιμότητας υποδηλώνει την ανάγκη προληπτικών μέτρων, τα οποία είναι:

    Ο εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Τονίζεται ότι ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για τον εμβολιασμό

    Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών.

    Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό και χωρίς να προηγείται απαραίτητα εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59023

    [10] Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην αντιπολίτευση της Αιγύπτου

    Παρασκευη, 04 02 2011 17:34

    Ημέρα μαζικών διαδηλώσεων αλληλεγγύης προς τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές της Αιγύπτου ήταν η Παρασκευή, που ειδικά στο μουσουλμανικό κόσμο μετά τις προσευχές, δίνει συχνά την ευκαιρία στους συγκεντρωμένους στα τζαμιά, να εκφραστούν με διαδηλώσεις.

    Πάνω από 1.000 ήταν οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο τέμενος και κρατώντας αιγυπτιακές και παλαιστινιακές. σημαίες, φώναζαν "Ζήτω η παγκόσμια ιντιφάντα", "κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το Ισλάμ". Επίσης οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών τουρκικών ισλαμιστικών οργανώσεων, είχαν φωτογραφίες του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ με το σύνθημα "οι τύραννοι φοβούνται, η ιντιφάντα προχωράει". Μεταξύ των οργανώσεων ήταν και η IHH που είχε ναυλώσει το Μάιο το πλοίο Μαβί Μαρμαρά με τη βοήθεια για τη Γάζα.

    Όπως δήλωσε ο Μπουλέντ Γιλντιρίμ, πρόεδρος της ισλαμιστικής ανθρωπιστικής ένωσης IHH: «Ο Φαραώ πρόκειται να ανατραπεί. Αυτό εξυπηρετεί ως ένα μάθημα για όλους τους ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Εφεξής θα λάμπει η φλόγα της ελευθερίας. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είναι μια ισχυρή οργάνωση σε όλη τη Μέση Ανατολή, στην Τουρκία και σε όλον τον κόσμο. Υποστηρίζουν το λαό. Συμμετέχουν στις εκλογές. Θα δούμε βεβαίως ποιός θα κερδίσει. Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος θα πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών».

    Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Λίβανο, τη Νότια Αφρική, αλλά και στην Τσεχία στην Πράγα, καθώς και σε πολλές αραβικές χώρες.

    Στο Σουδάν 200 φοιτητές που πήραν μέρος σε κινητοποίηση με αφορμή τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, διαμαρτυρήθηκαν και για τις αυξήσεις στις τιμές και ζητώντας "αλλαγή", με αποτέλεσμα να δεχτούν την επίθεση αστυνομικών δυνάμεων, που τους διέλυσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και ξυλοκόπησαν αρκετούς από αυτούς.

    Για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, μίλησε και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ από το Παρίσι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία και έγινε δεκτός για πρώτη φορά με τιμές πρωθυπουργού. Όπως δήλωσε ο κ. Φαγιάντ: «Η παρεμπόδιση της πολιτικής εξέλιξης δεν οδηγεί στη σταθερότητα, αλλά στην ευθραυστότητα. Αυτό που είναι καλό για σας είναι καλό και για μας. Αν ο πολιτικός πλουραλισμός και η καλή διακυβέρνηση είναι καλά για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, θα πρέπει να είναι καλά για τους Άραβες. Αυτό είναι ένα αίτημα για ομοιόμορφες προδιαγραφές. Ένα σύστημα, το οποίο είναι αυθεντικά δημοκρατικό και στο οποίο η κυβέρνηση γίνεται αντιληπτή ως κάτι το σεβαστό από το λαό, βρίσκεται σαφώς σε καλύτερη θέση για να ζητήσει από το λαό να κάνει πράγματα. μακροπρόθεσμα, το γεγονός ότι θα υπάρχουν κυβερνητικοί θεσμοί που θα λειτουργούν καλύτερα και θα είναι υπεύθυνοι, τακτικές εκλογές που θα χαρακτηρίζονται από διαφάνεια θα οδηγήσει σε ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον με λιγότερες αβεβαιότητες».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 59014

    [11] Οι διευθύνσεις IPv4 στο Διαδίκτυο εξαντλήθηκαν - έρχεται το IPv6

    Παρασκευη, 04 02 2011 16:05

    Είναι πια επίσημο, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στην ιστορία του Internet. Τριάντα χρόνια μετά τη δημιουργία των πρώτων διευθύνσεων του Διαδικτύου, οι διαθέσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, που ήταν περισσότερες από 4 δισεκατομμύρια, εξαντλήθηκαν και, τώρα, πρέπει να γίνει οργανωμένα η διεθνής μετάβαση σε ένα νέο σύστημα διευθύνσεων, κάτι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πάντως, οι περισσότεροι χρήστες του Internet δεν θα καταλάβουν καν το πρόβλημα και τις αλλαγές που προωθούνται, αφού αυτές, ως επί το πλείστον, θα συντελεστούν «διαφανώς» προς αυτούς.

    Σε μια ειδική «τελετή», στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, ο διεθνής μη κερδοσκοπικός Οργανισμός ICANN, που εποπτεύει την απόδοση και κατανομή των διαδικτυακών διευθύνσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραχώρησε και τα τελευταία πέντε διαθέσιμα πακέτα διευθύνσεων (αριθμών ΙΡ) με βάση το υπάρχον πρωτόκολλο IPv4.

    Ήδη, έχει αρχίσει η μετάβαση στο νέο πρωτόκολλο IPv6, που θα αποτελέσει το νέο διεθνές πρότυπο για τις διευθύνσεις του διαδικτύου και θα επιτρέψει να υπάρξει πολύ περισσότερος «χώρος» για την επέκταση του Internet, το οποίο συνεχίζει να γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη σε όλο τον πλανήτη.

    Το νέο σύστημα φέρνει ένα ασύλληπτα μεγάλο αριθμό νέων διευθύνσεων, που περιγράφονται από τον αριθμό 340 ακολουθούμενο από 36 μηδενικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ICANN, Ροντ Μπέκστρομ, υπάρχουν πλέον τρισεκατομμύρια διευθύνσεις για ένα τρισεκατομμύριο ανθρώπους και η Γη έχει μόνο επτά δισεκατομμύρια κατοίκους.

    Για να καταλάβει κανείς τη σύγκριση, αν όλες μαζί οι διευθύνσεις IPv4, που μόλις εξαντλήθηκαν, καταλαμβάνουν χώρο όσο μια μπάλα γκολφ, οι νέες διευθύνσεις IPv6 πιάνουν χώρο όσοβ¦ ο ήλιος! Οπότε, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή τη φορά υπάρχουν αρκετές διευθύνσεις για να πάρουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και έτσι, στο προβλεπτό μέλλον, δεν αναμένεται να γίνει ξανά μετάβαση σε κάποιο νέο πρωτόκολλο, τουλάχιστον για λόγους εξάντλησης των διαθέσιμων διευθύνσεων.

    Ο Μπέκστρομ καθησύχασε όσους φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο «αποκαλυπτικό» σενάριο. Αν μη τι άλλο, τα Περιφερειακά Μητρώα του Διαδικτύου έχουν ακόμα στη διάθεσή τους ορισμένες διευθύνσεις, τις οποίες θα συνεχίζουν να παραχωρούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, και αυτές οι διευθύνσεις θα αρχίσουν να εξαντλούνται από την αρχή του 2012. Αυτό αναμένεται να συμβεί πρώτα στην Ασία, όπου η ζήτηση είναι τεράστια για νέες διευθύνσεις. Μόλις τα Περιφερειακά Μητρώα Διευθύνσεων ξεμένουν οριστικά από διευθύνσεις IPv4, θα αρχίσουν να παραχωρούν τις νέες διευθύνσεις IPv6.

    Για τις εταιρείες που έχουν δικό τους δικτυακό τόπο, η μετάβαση στο σύστημα διευθύνσεων IPv6 σημαίνει ότι πρέπει να διαμορφώσουν έτσι τον εξοπλισμό τους, ώστε να υποστηρίζει το νέο πρότυπο, χωρίς να είναι ανάγκη -στις περισσότερες περιπτώσεις- να προχωρήσουν σε αναβάθμιση υλικού. Αν δεν κάνουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις, η ταχύτητα των ιστοσελίδων τους μπορεί να επιβραδυνθεί, ενώ, στο μέλλον, μερικοί χρήστες μπορεί να μην έχουν καν πρόσβαση σε αυτές. Πάντως, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλαγές θα γίνουν και πάλι «διαφανώς» προς τους τελικούς, ή ακόμη και τους εταιρικούς, χρήστες, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ιστοτόπων ρυθμίζεται, κατά περίπτωση, από τους ίδιους τους παρόχους, στο πλαίσιο συμφωνιών ολοκληρωμένης διαχείρισης.

    Οι φορητοί υπολογιστές, τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και άλλες, σύγχρονες, φορητές συσκευές που συνδέονται στο Διαδίκτυο, ήδη υποστηρίζουν το νέο πρωτόκολλο. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Μητρώο Αριθμών (Διευθύνσεων) του Διαδικτύου, λιγότεροι από το 1% των χρηστών του διαδικτύου δεν έχουν κατάλληλα ρυθμισμένο εξοπλισμό και θα χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τις ρυθμίσεις τους.

    Αντίθετα με τους καταναλωτές-χρήστες που δεν θα καταλάβουν τίποτε (μερικοί μπορεί απλώς να χρειαστεί να αναβαθμίσουν τις ρυθμίσεις των μόντεμ και των ρούτερ τους), η προσπάθεια και το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα διευθύνσεων θα πέσει κυρίως στους ώμους των παρόχων πρόσβασης στο διαδίκτυο, των υπεύθυνων των διαδικτυακών τόπων και των εταιρειών δικτύωσης. Αυτοί θα πρέπει να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των συστημάτων τους, όταν αυτά θα κληθούν να χειριστούν τις νέες επιγραμμικές (online) διευθύνσεις IPv6.

    Σύμφωνα με τον Μπέκστρομ της ICANN, η πλήρης μετάβαση στο νέο πρότυπο θα πάρει χρόνια, με συνολικό κόστος μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς. Το Google, το Facebook και άλλοι μεγάλοι «παίκτες» του Διαδικτύου θα προσθέσουν μαζικά διευθύνσεις IPv6, δοκιμαστικά και ταυτόχρονα, στις 8 Ιουνίου φέτος (ώρα 00:01 Γκρίνουιτς), για να ελέγξουν τυχόν προβλήματα κατά την μετάβαση.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , ICANN Είδηση: 59008

    [12] Κ. Σκανδαλίδης: Όχι άκαιρες αγροτικές κινητοποιήσεις

    Παρασκευη, 04 02 2011 15:34

    Συνέντευξη Τύπου έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Zootechnia, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις των αγροτών, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα. Ο κ. Σκανδαλίδης τις χαρακτήρισε άκαιρες, άδικες και αψυχολόγητες, λέγοντας ότι «είναι αδύνατο να υλοποιηθούν οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις τους, το υπουργείο θα συνεχίσει τον διάλογο μαζί τους κι ας είχαν πάρει από πριν τις αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους».

    Τους κάλεσε να συνειδητοποιήσουν τη σημερινή οικονομική συγκυρία και να μην επαναληφθούν «φολκλορικές σκηνές», όπως χαρακτήρισε τα γεγονότα τις προηγούμενης χρονιάς, όπου παραγωγοί διαπραγματεύονταν με τον τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, προκειμένου να ανοίξουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου είχαν στήσει μπλόκα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης: «κορυφαίο δείγμα γραφής του τελευταίου 5μήνου το γεγονός ότι οι αγρότες δεν βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα παρά τη δραματική πτώση εισοδήματα στα μικρά και μεσαία στρώματα. Αυτές τις ημέρες ψηφίζεται το Μητρώο Εμπόρων, που θα σπάσει τις διαδικασίες των μεσαζόντων, ενώ πριν το Πάσχα θα ψηφιστεί και το νέο πλαίσιο των αγροτικών συνεταιρισμών. Για πρώτη φορά γίνεται διαχωρισμός στα προγράμματα αυτά ανάμεσα σε νέους αγρότες και άλλους γεωργούς. Αυτό είναι μια προνομιακή πράξη για τους νέους αγρότες, για να μπορέσουν να συνεχίσουν αυτοί που αξιοποίησαν το πρώτο ακριβώς σχέδιο. Θέλουμε σταδιακά να εντάξουμε στα νέα προγράμματα, μέσα από τα σχέδια βελτίωσης, όλους αυτούς που πραγματικά προχώρησαν τις επενδύσεις τους. Τον Μάρτιο θέλουμε, παράλληλα με τα περιφερειακά συμβούλια, που θα ξεκινήσουν ανά περιοχή για το λεγόμενο "καλάθι προϊόντων" κάθε περιφέρειας, να συζητήσουμε πώς όλη η Β.Ελλάδα θα εξελιχθεί σε εμπορικό κέντρο αγροτικής ανάπτυξης, που θα περιέχει διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και κέντρο Καινοτομίας. Το θέμα το συζητήσαμε και στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες, ώστε όλες οι υποδομές εδώ στη Θεσσαλονίκη -πχ, κέντρα και ινστιτούτα καινοτομίας- να ενταχθούν σε ένα καινούργιο πρόγραμμα».

    Τέλος αναφερόμενος στην ATEBank, ο κ. Σκανδαλίδης, δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η τράπεζα να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και ταυτοχρόνως να ολοκληρώσει με επιτυχία το σχέδιο εξυγίανσής της, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Δεν μπορεί και στο δημόσιο που θα μείνει, να παίρνει εντολές από το κράτος, π.χ. για τα επιτόκια».

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 59006

    [13] Υποψήφιοι για τους Δικηγορικούς Συλλόγους

    Παρασκευη, 04 02 2011 18:39

    Εκ νέου και μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, θα είναι ο νυν πρόεδρος Κώστας Μαργέλης, στις εκλογές της 27ης Φεβρουαρίου. Στο ενωτικό ψηφοδέλτιο της "Ενωτικής Κίνησης" όπως ονομάζεται, συμμετέχουν 22 δικηγόροι ως υποψήφιοι για το 10μελές νέο Δ.Σ. του συλλόγου.

    Εξάλλου, για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, θα είναι υποψήφιοι ο νυν πρόεδρος Αιμιλιανός Σεκλός και ο Κωνσταντίνος Τσούτσιας. Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του συλλόγου, στα Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, στις 27 Φεβρουαρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

    Συντάκτης είδησης: Βαγγέλης Ποτέας Είδηση: 59020

    [14] Συνεδρίασε το Δ. Σ. Καλαμάτας

    Παρασκευη, 04 02 2011 18:35

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που συνεδρίασε χθες το βράδυ στο Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», μεταξύ άλλων αποφάσισε και την ανακήρυξη ως επιτίμου δημότη Καλαμάτας του Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 59019

    [15] Νέοι διοικητές στην Πυροσβεστική

    Παρασκευη, 04 02 2011 18:30

    Νέος περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, ανέλαβε ο αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Δεσινιώτης, μετά τις τακτικές ετήσιες κρίσεις αξιωματικών που έγιναν στο Πυροσβεστικό Σώμα. Στο βαθμό του πυράρχου προήχθησαν οι διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Χαράλαμπος Αφάλης και της Πυροσβεστικής της Αεροπορίας Βαγγέλης Τζανετέας.

    Στον ίδιο Βαθμό προήχθη και ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Βασίλης Καπέλιος. Μετά την προαγωγή τους, ο κ. Αφάλης αναλαμβάνει διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου και ο κ. Καπέλιος της Ζακύνθου. Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας αναλαμβάνει ο επίσης προαχθείς στο βαθμό του πυράρχου Κωνσταντίνος Γιόβας.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 59018

    [16] Το πρόγραμμα «Πράσινος Τουρισμός»

    Παρασκευη, 04 02 2011 18:28

    Η παρουσίαση του Προγράμματος «Πράσινος Τουρισμός» θα γίνει σήμερα 06:00 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου (πλατεία 23ης Μαρτίου). Την εκδήλωση οργανώνουν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος - Πελοποννήσου - Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 59017

    [17] Διαβούλευση για τα αγροτικά

    Παρασκευη, 04 02 2011 17:38

    Δημόσια διαβούλευση για την αγροτική ανάπτυξη θα γίνει όπως ανακοινώθηκε από το διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου. Οι προτάσεις αυτές που έχουν αναρτηθεί ανέρχονται σε 26 τον αριθμό, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι οι εξής:

    Για το λάδι της Πελοποννήσου να κατατεθεί σχετικός φάκελος για αναγνώριση ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης Πελοποννήσου, να επεκταθεί η Περιοχή Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) Καλαμάτας σε ολόκληρο το Νομό Μεσσηνίας και να αναδειχθεί η εξαιρετικής ποιότητας «extra παρθένο» ελαιόλαδο της Πελοποννήσου και η παγκοσμίου φήμης ελιά Καλαμών. Ακόμη προτείνεται η προώθηση της βιολογικής καλλιέργειας ελιάς στην περιφέρεια Πελοποννήσου, η δημιουργία κεντρικού γραφείου ελαιοκομικών προϊόντων της περιφέρειας με έδρα την μεγαλύτερη παραγωγική ενότητα, και η συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο διεθνές συμβούλιο ελαιόλαδου. Προτείνεται επίσης να υπάρξει συνεργασία της περιφέρειας Πελοποννήσου με το τμήμα τεχνολογίας τροφίμων του ΤΕΙ Καλαμάτας εξουσιοδοτώντας το για την εκχώρηση διαπιστεύσεων σε όλα τα ελαιοκομικά προϊόντα της περιφέρειας προκειμένου να επιτευχθεί η ποιοτική σταθερότητα και η βελτίωση ποιότητας τους, και να δημιουργηθεί εργαστήριο πιστοποίησης στη Πελοπόννησο. Άλλες προτάσεις αφορούν τη δημιουργία μητρώου παραγωγών και εμπόρων, τον αυστηρό έλεγχο στις αθρόες εισαγωγές ώστε να αποφεύγονται Ελληνοποιήσεις προϊόντων, την εξυγίανση του εμπορικού κυκλώματος, τη δημιουργία συνδέσμου εξαγωγέων Πελοποννήσου, τη συγκρότηση συμβουλίου αγροτικής πολιτικής, την ίδρυση γραφείου προώθησης εξαγωγών Πελοποννήσου, τη δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, καθώς και την ίδρυση γραφείου της περιφέρειας Πελοποννήσου στις Βρυξέλες.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 59015

    [18] Συνεδρίαση του Π.Σ. για τα αγροτικά

    Παρασκευη, 04 02 2011 17:36

    Σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Τρίπολη, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, θα συζητηθεί «το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας». Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει τη Δευτέρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης, θα αρχίσει στις 03:00 μετά το μεσημέρι. Εκτός από τον υπουργό .Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, εισηγητής θα είναι και ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 59013

    [19] Ανοίγουν την Κυριακή τα διόδια

    Παρασκευη, 04 02 2011 17:30

    Η «συντονιστική επιτροπή φορέων και πολιτών Πελοποννήσου ενάντια στα διόδια», στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης την Κυριακή στις 3 το μεσημέρι συμμετέχει στο άνοιγμα όλων των σταθμών διοδίων.

    Αντιστεκόμενη -όπως αναφέρει - στις υπέρογκες αυξήσεις των διοδίων, καλεί όλους τους πολίτες και τους φορείς της Πελοποννήσου «να ανοίξουμε τα διόδια σε όλους τους σταθμούς του αυτοκινητόδρομου από το Μάναρι μέχρι την Κόρινθο». Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι πολίτες και οι φορείς της Μεσσηνίας ανοίγουν τα διόδια στο Μάναρι, οι Αρκάδες και οι Λάκωνες τα διόδια στη Νεστάνη, οι Αργολδείς τα διόδια του Σπαθοβουνίου, οι Κορίνθιοι τα διόδια Κορίνθου». «Η συντονιστική επιτροπή» ζητεί «να καταργηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων σε ιδιωτικές εταιρίες, να καταργηθούν όλα τα διόδια, και να συνεχιστούν όλα τα έργα επέκτασης ή βελτίωσης όλων των εθνικών δικτύων με ευθύνη ενός δημόσιου φορέα με κοινωνικό έλεγχο».

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 59012

    [20] Χρέος 600.000 β¬ από τη Νομαρχία

    Παρασκευη, 04 02 2011 17:28

    Το χρέος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών, ανέρχεται στις 600.000 β¬, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Μαλαπάνης, μετά από οικονομικό έλεγχο από τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας της Περιφερείας Πελοποννήσου.

    Το έλλειμμα αφορά ενοίκια στέγασης υπηρεσιών, τηλέφωνα, ρεύμα, καύσιμα, καθαριότητα και γραφική ύλη. Όπως είπε ο κ. Μαλαπάνης, το χρέος που αφορά στην εκτέλεση έργων θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο, αλλά σαφέστερη εικόνα για το συγκριμένο θέμα θα υπάρχει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ακόμα, ο αντιπερφερειάρχης σημείωσε, ότι το προαναφερόμενο έλλειμμα θα πρέπει να καλυφθεί από τα κονδύλια του 2011, τα οποία όμως θα είναι μειωμένα σε σχέση με το 2010. Αναφερόμενος στον τρόπο κάλυψης αυτού του ελλείμματος, ο κ. Μαλαπάνης είπε ότι θα προταθεί στον Περιφερειάρχη η επιστροφή των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον 6ο όροφο του Διοικητηρίου, καθώς για τη στέγασή τους στο κτήριο του ΟΤΕ δαπανώνται τώρα ενοίκια 6.000 β¬ το μήνα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι με τις μεταστεγάσεις του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας στο νεόδμητο κτίριό του και του Εσπερινού Γυμνασίου σε σχολικό κτίριο, θα εξοικονομηθούν 10.000 β¬ το μήνα. Τέλος, ο κ. Μαλαπάνης ανακοίνωσε ότι οι χώροι του Διοικητηρίου από το 2ο, έως και τον 5ο όροφο θα παραμείνουν στη διάθεση της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, στη Διεύθυνση Υγείας θα διατεθεί στο ισόγειο, ενώ για το Δήμο Καλαμάτας απομένει ο 1ος όροφος προκείμενου να στεγάσει κάποια από τις υπηρεσίες του.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 59011

    [21] Τσαντάκιας με γερή μπάζα

    Παρασκευη, 04 02 2011 15:36

    Μεγάλη ήταν η λεία ενός τσαντάκια, ο οποίος στις 07:00 το πρωί της Τετάρτης, πλησίασε μια 50χρονη γυναίκα, που περίμενε στη στάση του λεωφορείου, στην οδό Φαρών. Ο άγνωστος δράστης, αιφνιδιάζοντάς την, της άρπαξε την τσάντα που περιείχε χρηματικό ποσό 2.500 ευρώ, 2 επιταγές, τραπεζικές κάρτες, και 2 κινητά τηλέφωνα και προσωπικά έγγραφα και εξαφανίστηκε τρέχοντας.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 59005

    [22] Ληστεία σε βάρος 85χρονου

    Παρασκευη, 04 02 2011 15:24

    Θύμα ληστείας έπεσε 85χρονος που διαμένει σε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Τρείς κουκουλοφόροι με πιστόλι και μαχαίρι, αφού παραβίασαν την μπαλκονόπορτα του σπιτιού του, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, μπήκαν σε αυτό και τον κτύπησαν απαιτώντας να τους δώσει χρήματα. Τελικά, αφού πήραν το πορτοφόλι του 85χρονου με 2.500 ευρώ, τον κλείδωσαν στην τουαλέτα του σπιτιού του, όπου τον βρήκε σήμερα στις 08:30 το πρωί μετανάστευσης από τη Βουλγαρία, με τον οποίο είχε κλείσει ραντεβού το θύμα για αγροτική εργασία. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 59004

    [23] Ενεργειακά και Κυπριακό στο επίκεντρο

    Πεμπτη, 03 02 2011 16:43

    Μήνυμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί στις προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια με πραγματική βούληση για την επίλυση του Κυπριακού, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, μίλησαν για συντονισμένες πολιτικές Αθήνας-Λευκωσίας στον τομέα της ενέργειας. Την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Αίγυπτο και την ευχή όλα να εξελιχθούν σύντομα και με ομαλό τρόπο εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο κ. Χριστόφιας.

    "Να δοθεί δίκαιη λύση"

    Προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής είναι το Κυπριακό, χωρίς την επίλυση του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τόσο ο πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και ο Ελληνας πρωθυπουργός, κάλεσαν την Τουρκία και τους Τυρκοκύπριους να επιδείξουν εποικοδομητική στάση και να μη θέτουν θέματα εκτός των διαδικασιών, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και ακόμη και των συμφωνηθέντων με τον κ. Ταλάτ.

    Επίσης, ο κ Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί λύση του Κυπριακού δίκαιη βιώσιμη και αποδεκτή από το σύνολο των Κυπρίων μέχρι το τέλος του 2011.

    Το δεύτερο θέμα που συζήτησαν οι δύο ηγέτες, αφορούσε το σύνολο των ενεργειακών θεμάτων της περιοχής, όπου τονίστηκε ότι υπάρχει συναντίληψη και συντονισμός των κινήσεων.

    Τέλος, το τρίτο μείζον θέμα που συζήτησαν ήταν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο όπου διατυπώθηκε η ευχή για ομαλή μετάβαση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πάρει όποιες πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες. Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τη βοήθεια που παρείχε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία στους Κύπριους πολίτες που ήθελαν να φύγουν από την Αίγυπτο.

    Συνάντηση Παπούλια - Χριστόφια

    Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο εξέφρασαν οι Πρόεδροι Κ. Παπούλιας και Δ. Χριστόφιας, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα

    Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέδειξε ακόμη την σημασία να μην αλλάξει η πολιτική της Αιγύπτου προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

    "Η Αίγυπτος υπήρξε σημαντικό αποκούμπι για την Ελλάδα και την Κύπρο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ως ηγέτιδα χώρα, μεγάλη χώρα στην περιοχή. Εύχομαι και ελπίζω να μην αλλάξει αυτή η πολιτική. Διότι οι γείτονές μας, η κατοχική μας δύναμη, με την τεχνική του ισλαμισμού απλώνει φτερά παντού", πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας και σημείωσε ότι συζήτησε όλα τα θέματα και με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο είχε συναντηθεί προηγουμένως.

    "Συντονιζόμαστε και αυτό νομίζω είναι απαραίτητο. Ευχές μπορούμε να κάνουμε, να είναι τέτοια η πολιτική που θα ακολουθηθεί ώστε να μην εκτρέπεται από την πολιτική που συνηθίσαμε", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπούλιας ενδιαφέρθηκε ακόμη για τις εξελίξεις που αφορούν τα ενεργειακά και, απευθυνόμενος στον ομόλογό του, είπε: "Είσαι στο επίκεντρο τώρα με την ενέργεια". Ο κ.Χριστόφιας εμφανίστηκε μετριοπαθής και περιορίστηκε να απαντήσει: "Εντάξει, θα φανεί".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58934

    [24] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Δ. Χριστόφια στο Μαξίμου

    Πεμπτη, 03 02 2011 11:43

    Με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η πορεία των διμερών σχέσεων και ευρωπαϊκά θέματα. Το μεσημέρι ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Χριστόφιας, υπογράμμισε ότι μπορεί να βρεθεί λύση του Κυπριακού, μέχρι το τέλος της χρονιάς, υπό την προϋπόθεση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και η Άγκυρα θα σεβαστούν τη βάση λύσης, που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 58916

    [25] ΕΡΤ: Aπάντηση για την κάλυψη του κ. Σαμαρά

    Παρασκευη, 04 02 2011 14:28

    Το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ Α.Ε., απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Μιχελάκη, για πλημμελή κάλυψη των δραστηριοτήτων της ΝΔ από την ΕΡΤ, επισημαίνει:

    Οι δραστηριότητες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά καλύφθηκαν πλήρως με έκτακτη μετάδοση από την ΕΤ1 και με ρεπορτάζ στα δελτία Ειδήσεων της ΝΕΤ.

    Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 3/2/2011 η ΕΡΤ αφιέρωσε:

    1. 41 λεπτά για την απευθείας μετάδοση της ομιλίας του κυρίου Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. 2. Απόσπασμα 1'.35'' στο δελτίο των 12.00 (συνολικός χρόνος με το ρεπορτάζ του συντάκτη: 3'.07''). 3. Βίντεο 2'.10'' στο δελτίο των 15.00 (συνολικός χρόνος με το ρεπορτάζ του συντάκτη: 2'.42''). 4. Βίντεο 2'.10'' στο δελτίο των 18.00 (συνολικός χρόνος με το ρεπορτάζ του συντάκτη: 2'.40''). 5. Βίντεο 1'.32'' στο νυχτερινό δελτίο (συνολικός χρόνος με το κείμενο του παρουσιαστή: 1'.46''). 6. Το κεντρικό δελτίο των 21.00 λόγω του προγραμματισμένου αγώνα μπάσκετ είχε διάρκεια 18'. Επελέγησαν να μεταδοθούν θέματα άμεσης επικαιρότητας. Μεταξύ των άλλων προγραμματισμένων θεμάτων που δεν μεταδόθηκαν, ήταν οι δραστηριότητες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και του Πρωθυπουργού, καθώς έτυχαν ευρείας τηλεοπτικής κάλυψης από την ΕΡΤ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    Οι ειδήσεις της ΕΡΤ παράγονται και αξιολογούνται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, με αίσθηση ευθύνης και δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

    Απάντηση Γ. Μιχελάκη- Ανταπάντηση ΕΡΤ

    Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΡΤ Α.Ε., έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η σημερινή ανακοίνωση - απολογία της ΕΡΤ Α.Ε. αποτελεί άλλο ένα μνημείο ντροπής. Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε. και κυβέρνηση, κρυμμένοι πίσω από μια ανώνυμη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΕΡΤ, αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Η καθεστωτική ΠΑΣΟΚική «δημόσια τηλεόραση» βγαλμένη από άλλες εποχές απολυταρχικής νοοτροπίας, το μόνο που κάνει με την ανακοίνωσή της είναι να καλύπτει την ενοχή της, μετρώντας με υποδεκάμετρο τα δευτερόλεπτα προβολής του Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας, όχι στο κεντρικό, αλλά στα περιφερειακά της δελτία ειδήσεων.

    Αν είναι δυνατόν, επικαλείται λογιστικά τερτίπια για να σκοτώσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

    Όμως, στην ανώνυμη ανακοίνωσή τους δεν λένε λέξη για την ταμπακιέρα!

    Ότι, δηλαδή, εξαφάνισαν από το κεντρικό τους δελτίο ειδήσεων τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. και την ομιλία του Προέδρου της Αντώνη Σαμαρά, γεγονός πρωτοφανές που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, από καμία διοίκηση της ΕΡΤ.

    Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΡΤ Α.Ε. διέπραξε μια ακόμη αθλιότητα: Έβαλε μπροστά τους πραγματικούς επαγγελματίες δημοσιογράφους της ΕΡΤ για να κρυφτούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι της φίμωσης, οι εγκάθετοι κομματικοί γκεμπελίσκοι.

    Και τι μας λένε; Ότι αξιολόγησαν ως θέμα χαμηλής επικαιρότητας τις δραστηριότητες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όπως και του Πρωθυπουργού, εν αντιθέσει με όλους τους συναδέλφους τους απ΄ όλα, ανεξαιρέτως, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των υπολοίπων τηλεοπτικών σταθμών.

    Οι κομματικοί ανώνυμοι γκεμπελίσκοι, οφείλουν επίσης άμεσα να απαντήσουν:

    Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι τα θέματα που αφορούν στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και τα άλλα κόμματα φιλοξενούνται σχεδόν πάντοτε προς το τέλος των δελτίων ειδήσεων, αφού προηγουμένως, έχουν παρελάσει ο πρωθυπουργός και οι δραστηριότητες όλων των υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και άλλων κομματικών παραγόντων;

    Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι η συμμετοχή σε τηλεοπτικά πάνελ στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πολύ περιορισμένη;

    Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς της Κυβέρνησης Παπανδρέου φιλοξενούνται από την ΕΡΤ Α.Ε. σχεδόν πάντοτε μόνοι τους, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αντιλόγου;

    Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι οι παρουσιάζονται ως «ειδήσεις» γεγονότα που ουδέποτε έχουν συμβεί (όπως πρόσφατα συνέβη με την Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κα Ρόδη Κράτσα) και έτσι «αναδεικνύονται θέματα» που μόνο στόχο έχουν να πλήξουν τη Ν.Δ.;

    Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε τον Οκτώβριο το ΕΣΡ στη δημοσιότητα και αφορούν την πολιτική πολυφωνία των δελτίων ειδήσεων της «δημόσιας τηλεόρασης», το ΠΑΣΟΚ προβάλλεται κατά 63,5% και η Ν.Δ. μόλις κατά 17%;

    Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι για αυτόν το λόγο το ΕΣΡ κάλεσε σε απολογία την ΕΡΤ Α.Ε. για την χαμηλή παρουσίαση της Ν.Δ. στα δελτία ειδήσεων;

    Θέλουμε να πληροφορήσουμε τους γκεμπελίσκους της ΕΡΤ Α.Ε. ότι η υπομονή έχει και τα όρια της. Η «δημόσια τηλεόραση» δεν είναι «τσιφλίκι» κανενός! Χρηματοδοτείται από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, όχι για να εξυπηρετεί τις κομματικές υπηρεσίες ορισμένων στελεχών της, αλλά για να παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία, από δω και πέρα, θα παρακολουθεί καθημερινά την πρακτική των εγκάθετων της ΕΡΤ Α.Ε., με στόχο την προάσπιση της πολυφωνίας, της ελευθερίας και της ίδιας Δημοκρατίας».

    Η απάντηση της ΕΡΤ

    Με αφορμή τις δηλώσεις του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Μιχελάκη, το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ σε ανακοίνωσή του τονίζει τα ακόλουθα:

    "Οι χαρακτηρισμοί του Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας δεν αφορούν τη Δημόσια Τηλεόραση. Η ΕΡΤ συνεχίζει το έργο της. Η πραγματικότητα θα διαψεύδει καθημερινά τον κ. Μιχελάκη."

    Είδηση: 59001

    [26] Προκήρυξη για θέσεις συμβασιούχων στην ΕΡΤ

    Παρασκευη, 04 02 2011 14:13

    Την προκήρυξη για την πλήρωση 192 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), δημοσιοποίησε η ΕΡΤ Α.Ε. σήμερα Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011. Οι θέσεις αυτές αφορούν στην κάλυψη εποχικών και παροδικών αναγκών των Κεντρικών Υπηρεσιών της εταιρείας.

    Το πλήρες κείμενο της προκήρυξης με το παράρτημά της, καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής, βρίσκονται στο διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ Α.Ε. www.ert.gr

    Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση (έντυπο ΑΣΕΠ ΣΟΧ 1), μόνο ταχυδρομικά, με συστημένη επιστολή στα γραφεία της ΕΡΤ Α.Ε. από την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011. Η σχετική φόρμα και το έντυπο της αίτησης, θα είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική ανάρτηση της προκήρυξης στoν ανωτέρω διαδικτυακό τόπο www.ert.gr.

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αξιολόγησης Προσωπικού της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΡΤ Α.Ε. στα τηλέφωνα 210 6075681-82 και 2106075657, τις ώρες 08:30 -14:30.

    Είδηση: 59000

    [27] Μικροπροβλήματα από την κακοκαιρία στη χώρα

    Πεμπτη, 03 02 2011 13:27

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές αλλά και ισχυρές χιονοπτώσεις κατά τόπους ακόμη και στα πεδινά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις 8 τοπικά και 9 μποφόρ στα ανατολικά πελάγη. Για την Παρασκευή η ΕΜΥ προβλέπει χαμηλές θερμοκρασίες με παγετό στα βόρεια, εξασθένηση των φαινομένων στα Δυτικά, και καταιγίδες στα Ανατολικά, κυρίως στα Δωδεκάνησα. Λόγω των ισχυρών ανέμων ισχύει απαγορευτικό απόπλου για ορισμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από το Λαύριο, ενώ από Πειραιά δεν έφυγε το «Blue Star Orizon» για Πάρο-Θήρα-Κάλυμνο-Νίσυρο-Τήλο και Ρόδο. Το «Blue Star Paros», δεν πραγματοποίησε το δρομολόγιο Πειραιά-Σύρο-Πάρο-Νάξο-Ηρακλειά-Σχοινούσα-Κουφονήσι- Κατάκωλο. Επίσης το πλοίο «Διαγόρας» για Κω και Ρόδο δεν πραγματοποίησε δρομολόγιο. Από τον Αργοσαρωνικό έως την Αίγινα τα δρομολόγια των πλοίων πραγματοποιούνται κανονικά, ενώ δεν έγιναν τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για Ύδρα-Σπέτσες και Πόρτο Χέλι. Από Σαλαμίνα δεν φεύγουν μόνο τα μικρά σκάφη για Πέραμα.

    Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν από τις χιονοπτώσεις σε σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου. Η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

    Με αλυσίδες κινούνται τα αυτοκίνητα από Λαμία προς Καρπενήσι, μετά το ύψος της Μακρακώμης, ενώ ειδικά μηχανήματα δίνουν μάχη από νωρίς το πρωί, να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό, ρίχνοντας αλάτι και απομακρύνοντας το χιόνι.

    Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώνονται και στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας όπου σε πολλές περιπτώσεις το χιόνι από νωρίς το πρωί έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά.

    Έντονη χιονόπτωση έχουμε και στο δρόμο από Λαμία προς Άμφισσα, στην περιοχή του Μπράλου, χωρίς όμως να υπάρχουν κάποια προβλήματα.

    Χιονίζει συνεχώς από αργά χθες το μεσημέρι στην ορεινή Πελοπόννησο, χωρίς όμως να δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις καθώς το βασικό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι ανοικτό.

    Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία, στο δρόμο προς Χρυσοβίτσι, προς Δημητσάνα, προς Βυτίνα και γενικά σε όλη την Γορτυνία. Υπάρχουν συνεργεία αποχιονισμού, όμως η χιονόπτωση είναι έντονη και οι αλυσίδες απαραίτητες, καθώς και προς Καστρί - Άγιο Πέτρο Κυνουρίας.

    Επίσης αλυσίδες χρειάζονται οι διερχόμενοι οδηγοί που κινούνται στην εθνική οδό Σπάρτης - Καλαμάτας μέσω Ταϋγέτου, Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας, Τρίπολης - Καλαβρύτων και Πατρών μέσω της οδού των 111, στην θέση Καλογερικό στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Μεγαλόπολης και στην ορεινή Κορινθία για τα χωριά Γκούρα, Τρίκαλα και Φενεό.

    Κλειστός είναι ο δρόμος από Λεβίδι προς Νεμέα μέσω Κανδήλας και ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, το οποίο να σημειώσουμε ότι δεν λειτουργεί, ενώ αποκλεισμένα είναι τα χωριά Κοσμάς, Άγιος Βασίλειος και Πελετά στη Νότια Κυνουρία και Σέρβου στην Γορτυνία. Τα χωριά αυτά όπως μας ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ανοίγουν κατά διαστήματα από συνεργεία αποχιονισμού, όμως ξανακλείνουν λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

    Συνεργεία εκχιονισμού βρίσκονται στους δρόμους κι εργάζονται αδιάκοπα από χθες το απόγευμα.

    Κλειστά είναι τα σχολεία σε Βαλτεσινίκο, Δημητσάνα και Βυτίνα στην Αρκαδία

    Πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

    Για το Σάββατο αναμένονται νεφώσεις με βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, σποραδικές καταιγίδες στα Δωδεκάνησα και στα ορεινά της Κρήτης χιονοπτώσεις και σχετική βελτίωση από το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην ανατολική στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.

    Οι άνεμοι θα είναι βορείων διευθύνσεων, στα δυτικά μέχρι 4 μποφόρ και στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός που σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας θα είναι ισχυρός.

    Την Κυριακή, στην Κρήτη και πιθανόν τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά βόρειοι μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 58928

    [28] Σκληραίνουν τη στάση τους οι γιατροί

    Πεμπτη, 03 02 2011 10:06

    Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι γιατροί, ενώ το υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία δεν πρόκειται να αποσυρθεί. Εικοσιτετράωρη απεργία, πραγματοποιούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά και τετράωρη στάση εργασίας από τις 10 έως τις 14.00 το μεσημέρι στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν έως και την Παρασκευή την τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση τους, ενώ ο Ιατρικός σύλλογος Αθηνών κάλεσε τα μέλη του να μη λειτουργήσουν σήμερα τα ιδιωτικά ιατρεία.

    Ρύθμιση για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ

    Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, θα μπορούν, από τη Δευτέρα, να απευθύνονται στους συμβεβλημένους γιατρούς του Δημοσίου και του ταμείου των Ελεύθερων Επαγγελματιών, ενώ θα εξυπηρετούνται και από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας.

    Ανεξαρτήτως της έκβασης της απεργίας των γιατρών, η ρύθμιση θα ισχύσει μέχρι την 1η Ιουνίου, οπότε θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας''.

    Το ΙΚΑ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κατάλογο με τα ονόματα των συμβεβλημένων γιατρών που θα δεχτούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους του.

    Όσο για την αμοιβή τους, θα κυμαίνεται γύρω στα 10 με 15 ευρώ.

    Οι γιατροί αρνήθηκαν την πρόσκληση του υπουργού υγείας για κοινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στη σημερινή γενική συνέλευση τους θα λάβουν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων τους.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο το νομοσχέδιο, ωστόσο, δεν πρόκειται να αποσυρθεί. Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Λύση για την εξυπηρέτηση των ασθενών

    Είδηση: 58889

    [29] Ώρα μηδέν για την Αίγυπτο

    Παρασκευη, 04 02 2011 12:11

    Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ώρες για την Αίγυπτο, εν αναμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης που προγραμματίζεται για σήμερα στο Κάιρο, μετά την προσευχή. Οι διοργανωτές, καλούν τους πολίτες να συρρεύσουν κατά χιλιάδες στην πλατεία Ταχρίρ ενώ προβλέπεται να ακολουθήσει πορεία και προς το προεδρικό μέγαρο. Την ίδια ώρα,εντείνονται οι πιέσεις προς τον πρόεδρο Μουμπάρακ να προχωρήσει σε άμεση παραίτηση. Ο ίδιος πάντως, στην πρώτη συνέντευξη του από την ημέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, δήλωσε ότι θα ήθελε να προχωρήσει σε άμεση παραίτηση, σημειώνει ωστόσο ότι αν το κάνει τώρα η χώρα θα βυθιστεί σε χάος.

    Ημέρα της Αποχώρησης

    Ήδη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ για την 11η μέρα διαδηλώσεων την οποία ονομάζουν Ημέρα της Αποχώρησης

    Η παρουσία του στρατού είναι έντονη με 1000 στρατιώτες να έχουν παραταχθεί στο κεντρικό Κάιρο.

    Από την πλευρά τους, οι οπαδοί του προέδρου Μουμπάρακ έχουν προγραμματίσει για σήμερα διαδήλωση, την οποία αποκαλούν "Ημέρα της Πίστης".

    Πρώτη συνέντευξη Μουμπάρακ μετά τις διαδηλώσεις

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο Χόσνι Μουμπάρακ, επανέλαβε ότι την επόμενη μέρα της παραίτησής του, θα επωφεληθούν της απουσίας του οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη οργάνωση της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης

    Εκπρόσωπος τους, ωστόσο, νωρίτερα, διέψευσε μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, ότι δεν έχουν φιλοδοξίες για την προεδρία ή για κάποιο υπουργείο στην κυβέρνηση συνασπισμού

    Αποκαλυπτικό δημοσίευμα των NYTimes

    Πάντως, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York, η αμερικανική κυβέρνηση συζητά με Αιγύπτιους αξιωματούχους και την αμερικανική κυβέρνηση την προοπτική άμεσης παραίτησης Μουμπάρακ.

    Στο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, σημειώνεται ότι το σχέδιο αυτό, προβλέπει ότι

    ο Μουμπάρακ θα παραδώσει την εξουσία σε μία μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, που θα έχει τη στήριξη του στρατού της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο Αμρ Μούσα, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την Προεδρία μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ αλλά ούτε και το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μία μεταβατική κυβέρνηση.

    Εκτίμησε ωστόσο ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την εξουσία πριν το τέλος του Αυγούστου. Είδηση: 58993

    [30] Ώρα μηδέν για την Αίγυπτο

    Παρασκευη, 04 02 2011 12:11

    Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ώρες για την Αίγυπτο, εν αναμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής διαδήλωσης που προγραμματίζεται για σήμερα στο Κάιρο, μετά την προσευχή. Οι διοργανωτές, καλούν τους πολίτες να συρρεύσουν κατά χιλιάδες στην πλατεία Ταχρίρ ενώ προβλέπεται να ακολουθήσει πορεία και προς το προεδρικό μέγαρο. Την ίδια ώρα,εντείνονται οι πιέσεις προς τον πρόεδρο Μουμπάρακ να προχωρήσει σε άμεση παραίτηση. Ο ίδιος πάντως, στην πρώτη συνέντευξη του από την ημέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, δήλωσε ότι θα ήθελε να προχωρήσει σε άμεση παραίτηση, σημειώνει ωστόσο ότι αν το κάνει τώρα η χώρα θα βυθιστεί σε χάος.

    Ημέρα της Αποχώρησης

    Ήδη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ για την 11η μέρα διαδηλώσεων την οποία ονομάζουν Ημέρα της Αποχώρησης

    Η παρουσία του στρατού είναι έντονη με 1000 στρατιώτες να έχουν παραταχθεί στο κεντρικό Κάιρο.

    Από την πλευρά τους, οι οπαδοί του προέδρου Μουμπάρακ έχουν προγραμματίσει για σήμερα διαδήλωση, την οποία αποκαλούν "Ημέρα της Πίστης".

    Πρώτη συνέντευξη Μουμπάρακ μετά τις διαδηλώσεις

    Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο ABC, ο Χόσνι Μουμπάρακ, επανέλαβε ότι την επόμενη μέρα της παραίτησής του, θα επωφεληθούν της απουσίας του οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη οργάνωση της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης

    Εκπρόσωπος τους, ωστόσο, νωρίτερα, διέψευσε μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, ότι δεν έχουν φιλοδοξίες για την προεδρία ή για κάποιο υπουργείο στην κυβέρνηση συνασπισμού

    Αποκαλυπτικό δημοσίευμα των NYTimes

    Πάντως, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York, η αμερικανική κυβέρνηση συζητά με Αιγύπτιους αξιωματούχους και την αμερικανική κυβέρνηση την προοπτική άμεσης παραίτησης Μουμπάρακ.

    Στο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, σημειώνεται ότι το σχέδιο αυτό, προβλέπει ότι

    ο Μουμπάρακ θα παραδώσει την εξουσία σε μία μεταβατική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, που θα έχει τη στήριξη του στρατού της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο Αμρ Μούσα, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την Προεδρία μετά την αποχώρηση Μουμπάρακ αλλά ούτε και το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μία μεταβατική κυβέρνηση.

    Εκτίμησε ωστόσο ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την εξουσία πριν το τέλος του Αυγούστου. Είδηση: 58994

    [31] Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος

    Πεμπτη, 03 02 2011 13:34

    Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στην Αίγυπτο όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και παίρνει διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης. Στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου, από την επίθεση υποστηρικτών του Προέδρου εναντίον διαδηλωτών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά διαδηλωτές περισσότεροι από 1000 τραυματίσθηκαν. Ελαφρά τραυματίες είναι και τρεις Έλληνες δημοσιογράφοι, ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, ο Γιώργος Μουτάφης και ο Γιάννης Μπεχράκης. Νωρίτερα πάντως, ο στρατός προχώρησε στη δημιουργία μίας νεκρής ζώνης δεκάδων μέτρων ανάμεσα στα δυο «στρατόπεδα».

    Αίτημα για αλλαγή τώρα

    Οι ΗΠΑ, ζητούν πλέον η μετάβαση της εξουσίας να ξεκινήσει «τώρα» ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με κοινό τους ανακοινωθέν και πέντε ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία

    "Παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Αίγυπτο", επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Νικολά Σαρκοζί, Αγγελα Μέρκελ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ντέιβιντ Κάμερον και Χοσέ-Λουίς Θαπατέρο και ζητούν να ξεκινήσει από τώρα η διαδικασία μετάβασης της εξουσίας.

    "Οι Αιγύπτιοι πρέπει να μπορούν να ασκούν ελεύθερα και ειρηνικά το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν και να έχουν την προστασία των δυνάμεων ασφαλείας» προσθέτουν στην ανακοίνωση ενώ χαρακτηρίζουν ως απολύτως απαράδεκτες τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων.

    Την άμεση παραίτηση Μουμπάρακ, ζητούν επίσης ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Βρετανία και Γαλλία.

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ζήτησε σήμερα από τις αιγυπτιακές αρχές να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους των συγκρούσεων.

    Νωρίτερα, Ουάσινγκτον και Παρίσι ζήτησαν από τους πολίτες τους που ακόμα βρίσκονται στη χώρα, να την εγκαταλείψουν άμεσα. Προηγήθηκε η αυστηρή καταδίκη όσων συνέβησαν την Τετάρτη από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών.

    Η Χίλαρι Κλίντον έκανε λόγο για απεχθείς αιματηρές συγκρούσεις και ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να τιμωρήσει όλους όσοι ευθύνονται για τις βίαιες ενέργειες.

    Πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Αιγύπτου έχει αναλάβει και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητα και του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Αρνούνται να προσέλθουν στο τραπέζι της διαλόγου

    Την ίδια ώρα, συγνώμη για τις επιθέσεις των οπαδών του Μουμπάρακ κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών ζήτησε ο πρωθυπουργός Αχμέντ Σαφίκ ενώ όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, ζήτησε να αρχίσει διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και τις εθνικές δυνάμεις της χώρας. Αρνητική ήταν η απάντηση τόσο του Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, όσο και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Είδηση: 58929

    [32] Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Αίγυπτο

    Πεμπτη, 03 02 2011 08:43

    Χάος επικρατεί στην Αίγυπτο, από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Προέδρου Μουμπάρακ. Πριν από λίγο, ο υπουργός Υγείας της χώρας ανέφερε ότι στα χθεσινά επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών του τελευταίου 24ωρου στους έξι. Την ίδια ώρα, οι τραυματίες από τα επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ, ξεπερνούν τους 1500. Να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα κάλεσε τους Αμερικανούς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυστηρή καταδίκη των βίαιων επεισοδίων από την Αμερικανίδα υπ. Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Έκανε λόγο για απεχθείς αιματηρές συγκρούσεις και ζήτησε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να τιμωρήσει όλους όσοι ευθύνονται για τις βίαιες ενέργειες.

    Σε συλλήψεις προχώρησε ο στρατός

    Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα επεισόδια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

    Νωρίτερα πάντως ο Αιγύπτιος υπουργός Υγείας, δήλωσε στο Reuters ότι ο αληθινός αριθμός των τραυματιών στα νοσοκομεία ανέρχεται στους 836 οι οποίοι τραυματίσθηκαν από πέτρες και ρίψη άλλων αντικειμένων, αλλά όχι από πυρά.

    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, ο αιγυπτιακός στρατός έχει ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινισθεί ο ακριβής τους αριθμός.

    Νωρίτερα, το ίδιο δίκτυο μετέδωσε εικόνες στρατιωτικών οχημάτων που παρατάχθηκαν κατά της πλατείας Ταχρίρ μετά την επίθεση με πυρά που δέχθηκαν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές από υποστηρικτές του Προέδρου Μουμπάρακ. Την επίθεση με πυρά κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών επιβεβαιώνουν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες αλλά και η Ένωση Αιγυπτίων Νομικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Αίτημα η άμεση παραίτηση Μουμπάρακ

    Την άμεση παραίτηση Μουμπάρακ ζητούν ο ΟΗΕ , το ΝΑΤΟ, Βρετανία και Γαλλία, ενώ το Ισραήλ απαίτησε από τις δυτικές δυνάμεις να διακηρύξουν ότι οποιοδήποτε νέο αιγυπτιακό καθεστώς οφείλει να σεβαστεί τη συνθήκη ειρήνης Αιγύπτου-Ισραήλ, του 1979.

    Πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Αιγύπτου έχει αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητα και του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Από το Σάββατο έχει συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες με προσωπικότητες που μπορούν να έχουν καθοριστικό λόγο στις εξελίξεις.

    Στο μεταξύ , η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, καταγγέλλει επιθέσεις υποστηρικτών του προέδρου Μουμπάρακ, σε δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας τα περιστατικά, ως συγκαλυμμένη προσπάθεια λογοκρισίας.

    Πηγή: Reuters- ΑΠΕ - ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8 Σχετικές ειδήσεις: Τελεσίγραφο αποχώρησης στον Μουμπάρακ από τις ΗΠΑ

    Είδηση: 58860

    [33] ΓΣΕΕ: Όχι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

    Παρασκευη, 04 02 2011 15:07

    Τις προθέσεις για μείωση αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ: «Τρόϊκα, κυβέρνηση και εργοδότες να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για μείωση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Τα ελλείμματα τα παράγει το κράτος. Για τα ελλείμματα ευθύνονται οι μονίμως φοροκλέποντες και φοροδιαφεύγοντες. Οι σκληρά εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας και γι' αυτό έχουν δικαιολογημένες απαιτήσεις».

    Συνεχίζοντας ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι: «Τα κόλπα και τα εφευρήματα με τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τα οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων.

    Εμείς σταθερά απαιτούμε από την Κυβέρνηση να τηρήσει και να υπερασπίσει το θεσμικό πλαίσιο που ομόφωνα έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για το συλλογικό δίκαιο, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο πρέπει να ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας».

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 59003


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 February 2011 - 18:02:09 UTC