Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έφυγε ο Μ. Έβερτ
  • [02] Λ. Κατσέλη: Δεν θα μειωθούν άλλο μισθοί - συντάξεις
  • [03] Συνάντηση Α. Σαμαρά - J. C. Trichet
  • [04] Προς απεργία οι περιπτεριούχοι
  • [05] Κύπρος: Νέα στοιχεία στη δίκη για την δολοφονία του Α. Χατζηκωστή
  • [06] Καλπάζει η ανεργία στις ΗΠΑ
  • [07] Συναγερμός στα σχολεία για τη νέα γρίπη
  • [08] ΗΠΑ: Κουφός σκύλος εκπαιδεύεται στη νοηματική γλώσσα
  • [09] «Σανίδα σωτηρίας» για την αγορά αυτοκινήτων η απόσυρση
  • [10] Να μην υποχωρήσει καλούν την Τ. Μπιρμπίλη περιβαλλοντικές οργανώσεις

    [01] Έφυγε ο Μ. Έβερτ

    Τεταρτη, 09 02 2011 20:14

    "Έφυγε" σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ. Την δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εκφράζοντας παράλληλα και τα συλλυπητήρια του στην οικογένειά του. Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.

    Βιογραφικό

    Ο αυθορμητισμός του, ο δυναμισμός του που του χάρισε το προσωνύμιο "μπουλντόζας", ο συγκρουσιακός χαρακτήρας του, αλλά και το πάθος με το οποίο εξέφραζε τις θέσεις του και διεκδικούσε την υλοποίηση των στόχων του, τον έκαναν να ξεχωρίζει στην Κεντροδεξιά παράταξη, αλλά και στην Βουλή.

    Ο εκλιπών πολιτικός διετέλεσε για περίπου τέσσερα χρόνια πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης(από τον Νοέμβριο του 1993 έως τον Μάρτιο του 1997), εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων και θήτευσε ως υπουργός στις κυβερνήσεις Καραμανλή, Ράλλη (1974-1981) και Μητσοτάκη (1990-1993).

    Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Μαΐου 1939 και ήταν γιος του Αγγέλου Έβερτ, ο οποίος υπήρξε αμφιλεγόμενο πρόσωπο: υπηρέτησε ως Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών επί γερμανικής Κατοχής (1941-1944) και αργότερα, την δεκαετία του '50, ανέλαβε την αρχηγία της Αστυνομίας Πόλεων.

    Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και ασχολήθηκε από φοιτητής με την πολιτική, ενταχθείς το 1957 στην νεολαία της ΕΡΕ, την ΕΡΕΝ, της οποίας ανέλαβε, το 1963, πρόεδρος. Την περίοδο εκείνη ξεκινά η στενή του σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον μετέπειτα ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο θεωρούσε «πολιτικό» του πατέρα. Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρίες φοιτητών της εποχής, συμμετείχε και στις δραστηριότητες της φοιτητικής οργάνωσης ΕΚΟΦ, η οποία εκπροσωπούσε την Δεξιά και είχε γίνει γνωστή για τις σκληρές συγκρούσεις της με τις αριστερές οργανώσεις στα πανεπιστήμια.

    Ο Μιλτιάδης Έβερτ εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα και υπήρξε, μεταξύ άλλων, οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

    Πρώτη φορά εκλέγεται βουλευτής το 1974

    Κατά την διάρκεια της δικτατορίας του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας το 1974, και με προτροπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή πολιτεύθηκε για πρώτη φορά στην Α΄ Αθηνών, όπου και εξελέγη βουλευτής.

    Το 1976 ο Κ. Καραμανλής τον τοποθετεί στη θέση του υφυπουργού Οικονομικών, απ' όπου και ξεκινά την υπουργική του θητεία. Στις εκλογές του 1977 κάνει αισθητή την παρουσία του και εκλέγεται πρώτος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών, στη δε συνέχεια αναλαμβάνει το υπουργείο Βιομηχανίας. Μετά την μεταπήδηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας και την επικράτηση του Γεωργίου Ράλλη στην εσωκομματική εκλογή έναντι του Ευάγγελου Αβέρωφ, ο Μ. Έβερτ αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

    Από το 1975 έως το 1981 μαζί με τους Δημήτρη Σιούφα, Δημήτρη Βουδούρη και Χάρη Καρατζά εκδίδει το περιοδικό «Νέα Πολιτική», το οποίο αποτέλεσε "έπαλξη" του ιδεολογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Μετά την επανεκλογή του, το 1981, ως πρώτος βουλευτής Αθηνών, συμβάλει με την μαχητικότητά του στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, η οποία αναζητά τα βήματά της μετά την παραίτησή του Γεωργίου Ράλλη και την εκλογή στην ηγεσία του Ευάγγελου Αβέρωφ.

    Ο Μιλτιάδης Έβερτ εκείνη την περίοδο εκφράζει "σκληρές θέσεις" και έχει δεχθεί επικρίσεις ότι συνέβαλε στην όξυνση των πολιτικών παθών και την πόλωση της εποχής. Μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 1984 και την παραίτηση του Ευάγγελου Αβέρωφ στηρίζει τον Κωστή Στεφανόπουλο για την αρχηγία, έναντι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος επικράτησε, καθώς μάλιστα εκτιμήθηκε ως ο ιδανικότερος αρχηγός για να αντιμετωπίσει τον τότε πανίσχυρο Ανδρέα Παπανδρέου.

    Η επικράτηση του Κ. Μητσοτάκη προκαλεί αρχικά αμηχανία στην λεγόμενη «καραμανλική πλευρά» της ΝΔ, η οποία, όμως, εν συνεχεία συνεργάζεται μαζί του. Μεταξύ αυτών σε κορυφαία θέση ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος τοποθετήθηκε επικεφαλής της λίστας της Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 1985 (στις οποίες δεν ίσχυσε ο σταυρός προτίμησης) και συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τουλάχιστον μέχρι το 1990, από πολλές καίριες κομματικές θέσεις, χωρίς, όμως, να απεμπολήσει την "αυτονομία" του.

    Στο Δήμο της Αθήνας

    Το 1986 αποτελεί έναν ξεχωριστό σταθμό την πολιτική πορεία του Μιλτιάδη Έβερτ, αλλά και στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Τίθεται επικεφαλής του συνδυασμού "Νέα Εποχή" και κερδίζει τον δήμο της Αθήνας, ο οποίος από το 1975 ελέγχεται από την Κεντροαριστερά.

    Μαζί με τους Σωτήρη Κούβελα (στη Θεσσαλονίκη) και Ανδρέα Ανδριανόπουλο (στον Πειραιά) ανατρέπουν την κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κερδίζουν τους τρεις μεγαλύτερους δήμους, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη συνέχεια για τη Νέα Δημοκρατία.

    Αρχικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προτείνει στο Γεώργιο Ράλλη να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας, κάτι που ο πρώην πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να σκεφτεί. Όμως, η διαρροή της είδησης της συνάντησης Ράλλη - Μητσοτάκη οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό να αρνηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση και έτσι επελέγη ο Μιλτιάδης Έβερτ, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από μερίδα των συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη.

    Αλλά και ο Έβερτ δεν συμφώνησε αμέσως, ζητώντας εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της υποψηφιότητάς του και για την αυτονομία των κινήσεών του. Οι κκ. Κούβελας και Ανδριανόπουλος συνέδεαν την απάντησή τους με αυτή του Έβερτ και το δικό του "ναι" έφερε την αποδοχή και των άλλων δυο.

    Ο προεκλογικός του αγώνας χαρακτηρίστηκε από μια ενωτική ρητορική. Η εθνική συμφιλίωση ήταν στα προτάγματα του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, κάτι που κατέλαβε εξ απήνης το ΠΑΣΟΚ το οποίο θεωρούσε τον Έβερτ «σκληροπυρηνικό δεξιό». Παράλληλα με την έκφραση μετριοπαθών θέσεων και προτάσεων, όπως η υιοθέτηση της απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές, ο Έβερτ έκανε ανοίγματα στην αριστερά.

    Στον πρώτο γύρο έλαβε 44,57%, ποσοστό που ήταν τα μεγαλύτερο που πήρε υποψήφιος δήμαρχος στην Αθήνα μετά την μεταπολίτευση, τη δε εβδομάδα που μεσολάβησε μέχρι τον δεύτερο γύρο έκανε παρεμβάσεις ενωτικού χαρακτήρα και σε δηλώσεις του τόνιζε ότι η γενιά του «θέλει να κλείσει το κεφάλαιο το εμφυλίου ανεξάρτητα από νικητές και ηττημένους». Υποσχέθηκε παράλληλα ότι εάν εκλεγεί θα αξιοποιήσει κάθε θετική πρόταση των άλλων παρατάξεων. Την δεύτερη Κυριακή ο Μιλτιάδης Έβερτ έλαβε το 54,79% των ψήφων έναντι 45,21% του επί δυο τετραετίες δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη.

    Στη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας πρωτοστατεί στις προσπάθειες για την ίδρυση μη κρατικών ραδιοσταθμών, ερχόμενος σε σκληρή αντιπαράθεση με την τότε κυβέρνηση. Με πρωτοβουλίες του, "στήνεται" ο πρώτος δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός στη χώρα ο «Αθήνα 9,84» που κυριάρχησε στα ερτζιανά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

    Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

    Χωρίς να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του, ο Μ. Έβερτ παραιτείται το 1989 από την δημαρχία και επανέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή εκλεγόμενος βουλευτής Αθηνών, στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις του Ιουνίου και Νοεμβρίου 1989 και του Απριλίου 1990.

    Στην κυβέρνηση Τζαννετάκη ανέλαβε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη δε κυβέρνηση Ζολώτα αρνείται να συμμετάσχει, διαφωνώντας με την σκοπιμότητα του σχηματισμού της Οικουμενικής κυβέρνησης.

    Τον Απρίλιο του 1990 η ΝΔ σχηματίζει κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών και ο Μιλτιάδης Έβερτ αναλαμβάνει το υπουργείο Προεδρίας, έχοντας ως άμεσους στόχους την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την ορθολογική κατανομή του προσωπικού στο Δημόσιο.

    Επί των ημερών του ξεκινά ένα πρόγραμμα μετατάξεων, που προκαλεί αντιδράσεις και κατηγορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία κάνει λόγο για διώξεις.

    Παράλληλα όμως ξεκινά να "φιλοτεχνεί" το ηγετικό του προφίλ και να καλλιεργεί τις αρχηγικές του φιλοδοξίες. Η πρώτη κόντρα με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη δεν αργεί να ξεσπάσει. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1990 σε συνέντευξή του επικρίνει την κυβέρνηση πως με την πολιτική της «διεύρυνε την κοινωνική αδικία και αύξησε τον πληθωρισμό». Στις 3 Νοεμβρίου δηλώνει ότι η κυβέρνηση με την φορολογική πολιτική της «δεν μοίρασε σωστά τα βάρη», ενώ δεν διστάζει να επιτεθεί και κατά του ίδιου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν, στις 17 Νοεμβρίου, ο τότε πρωθυπουργός είχε πει ότι η δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου προς το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποτελούσε απολογητικό υπόμνημα. Ο Μιλτιάδης Έβερτ σχολίασε λέγοντας ότι «η δήλωση Μητσοτάκη εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ».

    Την 1η Δεκεμβρίου 1990 εξέφρασε τις διαφωνίες του για τον τρόπο προσλήψεων στο Δημόσιο και παραιτήθηκε από την διυπουργική επιτροπή για τις προσλήψεις. Λίγες μέρες μετά, στις 4 Δεκεμβρίου, ο Κ. Μητσοτάκης αντεπιτέθηκε κατηγορώντας δημοσίως τον Έβερτ ότι δημιουργούσε προσκόμματα στο έργο της κυβέρνησης από την πρώτη ημέρα του σχηματισμού της.

    Η κόντρα Έβερτ - Μητσοτάκη έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 26 Οκτωβρίου 1991, ημερομηνία κατά την παραιτήθηκε, ή, κατ' άλλους απομακρύνθηκε από το υπουργείο Προεδρίας, λόγω της αντιπαράθεσής του με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά. Η παραίτησή του προκάλεσε την πρώτη σοβαρή κρίση στην οριακά πλειοψηφούσα ΝΔ, αφού ορισμένοι βουλευτές της επιρροής Έβερτ ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση, κάτι που απέτρεψε ο ίδιος με παρέμβασή του, όπως επισημαίνει στο βιβλίο του «Ιστορία της ΝΔ» ο στενός συνεργάτης του Άγγελος Μπρατάκος.

    Στις 8 Νοεμβρίου κατήγγειλε ότι παρακολουθείται από στελέχη της ΕΥΠ, έναν εκ των οποίων συνέλαβαν οι άνδρες της φρουράς του. Έκτοτε συχνά ο Έβερτ με δηλώσεις του στρεφόταν κατά της κυβέρνησης και υπουργών της και στις 7 Σεπτεμβρίου του 1992, μαζί με τον Σταύρο Δήμα και τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό λέγοντάς του ότι η κυβέρνηση απειλείται με κατάρρευση, λόγω των μετώπων που έχει ανοίξει. Τότε δημιουργήθηκε η άτυπη «ομάδα των τριών», όπως αποκλήθηκε, η οποία αποτελούσε το βασικό πόλο της εσωτερικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

    Στις 17 Σεπτεμβρίου, οι "τρεις" επανήλθαν με υπόμνημά τους στον πρωθυπουργό, εκφράζοντας την ριζική διαφωνία τους με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, ενώ μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, ήταν έντονες οι παρεμβάσεις και οι διαφωνίες τους. Στις 10 Οκτωβρίου διεξάγονται εκλογές: η ΝΔ χάνει με διαφορά 6,5 μονάδων (46,8% το ΠΑΣΟΚ έναντι 39,3% της ΝΔ) και το ίδιο βράδυ ο Μητσοτάκης ανακοινώνει την παραίτησή του και την πρόθεσή του κινήσει τις διαδικασίες της διαδοχής του.

    Η περίοδος της αρχηγίας στη ΝΔ

    Ο Μιλτιάδης Έβερτ «σαν έτοιμος από καιρό» ανακοίνωσε τις προθέσεις του να διαδεχθεί τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ τις ίδιες προθέσεις ανακοίνωσαν ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Σωτήρης Κούβελας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Γιώργος Σουφλιάς. Μετά από ένα δραματικό παρασκήνιο στην κούρσα της διαδοχής έμειναν μόνον οι δύο πρώτοι. Είχε προηγηθεί σειρά επαφών και συναντήσεων μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών, συμφωνίες στήριξης, καταμέτρηση δυνάμεων.

    Μεταξύ των συμφωνιών που έγιναν γνωστές, ήταν και των δύο "μονομάχων" με τριτεγγυητή τον Αθανάσιο Τσαλδάρη, η οποία διέρρευσε στον τύπο και, σύμφωνα με πηγές της εποχής, προέβλεπε ότι ο ηττημένος θα αναλάμβανε θέση αντιπροέδρου (βλέπε: Άγγελος Μπρατάκος: «Η ιστορία της ΝΔ»). Η διαρροή της συμφωνίας προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των υπολοίπων διεκδικητών, οι οποίοι αναζήτησαν τρόπο αντίδρασης, αλλά τελικά αποσύρθηκαν από την κούρσα.

    Στις 3 Νοεμβρίου 1993 άλλαξε και επίσημα η σκυτάλη στην ηγεσία της ΝΔ και ο Μιλτιάδης Έβερτ έκανε ένα όνειρό του πραγματικότητα, να αναλάβει τα ηνία του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως εξομολογήθηκε σε κατ' ιδίαν συζήτησή του σε δημοσιογράφο εφημερίδας που στήριζε τη ΝΔ, ένα χρόνο μετά την νίκη του. Το εκλεκτορικό σώμα ανέρχονταν σε 183 άτομα και απαρτιζόταν από τους 111 βουλευτές του κόμματος, τους 9 ευρωβουλευτές και τους 63 εκπροσώπους των οργανώσεων. Ο Μιλτιάδης Έβερτ κατήγαγε συντριπτική νίκη αφού έλαβε 141 ψήφους έναντι 37 ψήφων του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, η πλευρά του οποίου εκτιμούσε ότι τον Έβερτ στήριξε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος διατηρούσε επιρροή στην κοινοβουλευτική ομάδα και τον κομματικό μηχανισμό.

    Πρώτο μέλημα του νέου προέδρου της ΝΔ ήταν η ανανέωση προσώπων και ιδεολογίας στο κόμμα. Προσπάθησε, όπως λένε φίλοι και συνεργάτες του, να τηρήσει τις ισορροπίες, αλλά τελικά το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα έδινε στη ΝΔ την εικόνα ενός κόμματος με αρραγή ενότητα. Οι συγκρούσεις δεν άργησαν να έρθουν. Στο Γ΄ συνέδριο του κόμματος στη Χαλκιδική τον Απρίλιο 1994, έγινε μια ιδεολογική στροφή και ο «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός» επανήλθε στο προσκήνιο. Μάλιστα την εισήγηση για τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος την έκανε ο τότε γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Κώστας Καραμανλής. Ο Έβερτ στην παρέμβασή του είχε περιγράψει τα όρια που κινείται η ιδεολογία της ΝΔ, απορρίπτοντας "τον σοσιαλισμό και τον νεοφιλελευθερισμό". Κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις στελεχών με επικεφαλής τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η τοποθέτηση Έβερτ έθετε τους νεοφιλελεύθερους εκτός κόμματος.

    Πρώτο "κρας τεστ" για τον νέο αρχηγό της ΝΔ ήταν οι ευρωεκλογές του Ιουνίου 1994, μια αναμέτρηση την οποία έχασε η ΝΔ, συγκεντρώνοντας 32,62% έναντι 37,61% του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερο "κρας τεστ" ήταν οι δημοτικές εκλογές το φθινόπωρο του ίδιου έτους, στις οποίες για πρώτη φορά θα εκλέγονταν και οι νομάρχες. Η ΝΔ κέρδισε την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και αρκετούς δήμους μεγάλων πόλεων, έχασε όμως τον Πειραιά, και την πλειονότητα των νομαρχιών.

    Ο Μιλτιάδης Έβερτ εδραιωνόταν στην ηγεσία της ΝΔ και πίστευε ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει πρωθυπουργός. Η κλονισμένη υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου συνέβαλε σε αυτή την πεποίθηση των στελεχών της ΝΔ.

    Διαγραφές στελεχών μεσαίου βεληνεκούς, όπως ο Γιάννης Δημητροκάλης, ενέτειναν τις εσωτερικές κόντρες, και δημιουργούσαν επικίνδυνο κλίμα στο κόμμα. Την ίδια στιγμή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ανοιχτά σε εκδήλωση εφημερίδας, ότι «δεν θα αφήσω τον Έβερτ να διαλύσει το κόμμα». Η κόντρα «εβερτικών» και «μητσοτακικών» επεκτάθηκε και στον συνδικαλισμό, όπου έγιναν διαγραφές στελεχών της ΔΑΚΕ. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, της εποχής έδιναν στη ΝΔ το προβάδισμα, καλλιεργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας στην ηγεσία, η οποία "έβλεπε" το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται προ αδιεξόδου, όταν αιφνιδιαστικά εισήχθη ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Ωνάσειο στις 20 Νοεμβρίου του 1995.

    Τότε όλα έδειχναν ιδανικά για τον Μιλτιάδη Έβερτ και μάλιστα μερίδα του συμπολιτευόμενου Τύπου τον παρουσίαζε ως τον «διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία». Όμως, η διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κώστα Σημίτη δημιούργησε τελείως διαφορετικά δεδομένα και αιφνιδίασε την ΝΔ, η οποία φάνηκε απροετοίμαστη.

    Το επεισόδιο των Ιμίων (1996) προς στιγμή "φρέναρε" την δυναμική που ανέπτυσσε ο Κώστας Σημίτης, αλλά δεν προκάλεσε «ανήκεστο βλάβη» στο ΠΑΣΟΚ. Ο Μιλτιάδης Έβερτ επικρίθηκε τότε έντονα από μεγάλη μερίδα του Τύπου για την πολύ σκληρή αντίδρασή του στη Βουλή και για ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποίησε σε βάρος του τότε πρωθυπουργού. Οι αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματος, τις οποίες επεχείρησε ο Μ. Έβερτ για να περιορίσει τις αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν έκαναν τη διαφορά, αφού στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 1996 επικράτησε εκ νέου το ΠΑΣΟΚ (με 41,49%), ενώ η ηττημένη ΝΔ (που έλαβε 38,12%) εισήλθε σε νέα φάση μεγάλης εσωστρέφειας.

    Η ήττα στις εκλογές και η έξοδος

    Τα κατά καιρούς λεκτικά ολισθήματα του Μιλτιάδη Έβερτ αξιοποιήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, οι δε οι συνεχείς κόντρες στο εσωτερικό της ΝΔ δεν έδιναν την εικόνα ενός κόμματος που είχε συνοχή και ήταν έτοιμο να κυβερνήσει, ενώ φίλοι του θεωρούν ότι ήταν πολύ νωπό το κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ.

    Ο Έβερτ παραιτείται το βράδυ των εκλογών, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους συνεργάτες του, ενώ ο Γιώργος Σουφλιάς μετά από λίγες μέρες ανακοινώνει την υποψηφιότητά του. Το ίδιο έπραξαν ο Στέφανος Μάνος και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης βολιδοσκόπησε τον παραιτηθέντα πρόεδρο της ΝΔ, εάν θα τον στήριζε σε μια πιθανή δική του υποψηφιότητά. Ο Έβερτ από την πλευρά του βολιδοσκόπησε τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απάντησε αρνητικά.

    Στη συνέχεια κι αφού τα πράγματα είχαν αρχίσει να οδηγούνται σε αδιέξοδο, με την εσωστρέφεια και τις ανταλλαγές κατηγοριών μεταξύ στελεχών να ανεβάζουν επικίνδυνα την εσωκομματική ένταση, ο Μιλτιάδης Έβερτ, μετά από πίεση των υποστηρικτών του, όπως ο ίδιος ανέφερε τότε, αναίρεσε την παραίτησή του και έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα.

    Στις 4 Οκτωβρίου έγινε η εκλογή του νέου προέδρου, σε κλίμα άγριας εσωκομματικής πόλωσης. Ψήφισαν 193 βουλευτές, ευρωβουλευτές και εκλέκτορες της οργανωμένη βάσης, και ο Μιλτιάδης Έβερτ κέρδισε λαμβάνοντας 103 ψήφους έναντι 84 ψήφων του Γιώργου Σουφλιά. Η νέα εσωκομματική νίκη του Έβερτ όμως ουδόλως συνέβαλε στην εκτόνωση της κατάστασης και την λήξη της εσωστρέφειας. Οι δυο μονομάχοι παρέπεμψαν στο συνέδριο του επόμενου χρόνου, το οποίο, όπως συμφωνήθηκε με πρόταση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, θα εξέλεγε αρχηγό.

    Επί μερικούς μήνες Σουφλιάς και Έβερτ προετοιμάζονταν μεθοδικά, αλλά η υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή ανέτρεψε τα δεδομένα. Η υποψηφιότητα Καραμανλή, την οποία στήριξαν νέοι βουλευτές της ΝΔ, συνεπικουρούμενοι από το Γ. Βαρβιτσιώτη και το Γ. Κεφαλογιάννη, αιφνιδίασε τον Μ. Έβερτ και τον πίκρανε. Όπως δε λένε φίλοι του αυτήν την πικρία δεν την ξεπέρασε ποτέ.

    Το συνέδριο του Μαρτίου του 1997 αποτέλεσε «Βατερλό» για το Μιλτιάδη Έβερτ, αφού ήρθε τρίτος (25,34%), μετά τον Κώστα Καραμανλή (40,73%) και τον Γιώργο Σουφλιά (30,52%), ενώ υποψήφιος ήταν και ο Βύρων Πολύδωρας (3,41%). Όμως στο δεύτερο γύρο στήριξε τον Καραμανλή, ο οποίος και εξελέγη πρόεδρος με 69,15%.

    Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν πικραμένος, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πολιτικός που τον συνάντησε στο σπίτι του στο Πικέρμι, λίγες μέρες πριν εισαχθεί στο Ιπποκράτειο. Και αυτό γιατί, όπως είπε στο συνομιλητή του, τον ξέχασαν αρκετοί από αυτούς που ευεργετήθηκαν από αυτόν.

    Παρέμεινε βουλευτής μέχρι τις εκλογές του 2009, αλλά η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Στήριξε τον Κώστα Καραμανλή ως πρόεδρο της ΝΔ και ως πρωθυπουργό στη συνέχεια, διατηρώντας όμως την αυτονομία του. Άλλωστε, δεν δίστασε ποτέ να κάνει κριτική στις κυβερνήσεις της ΝΔ, όταν διαφωνούσε με νομοσχέδια, προκαλώντας την οργή υπουργών.

    Η τελευταία πολιτική πράξη του Μ. Έβερτ ήταν η δημόσια στήριξή του τον Νοέμβριο του 2009, στην πάλαι ποτέ αντίπαλό του Ντόρα Μπακογιάννη, στη διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ έναντι του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κέρδισε.

    Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν νυμφευμένος με τη φωτογράφο Λίζα Βάντερπουλ και είχαν δυο κόρες.

    Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία, όπως: «Καραμανλής, ο Αναμορφωτής», «Ο κόσμος που έρχεται, Ο ρόλος της Ελλάδος στο διεθνές περιβάλλον», «Ειρηνική Επανάσταση για τη Νέα Εποχή» και «Άγγελος Έβερτ. Η δράση του στην Κατοχή μέσα από μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής».

    Δηλώσεις κομμάτων και πολιτικών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, δήλωσε: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, ενός μαχητικού πολιτικού. Η πορεία του χαρακτηρίστηκε από συνέπεια και αγωνιστικότητα για τις ιδέες και τις αρχές του. Στους οικείους του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

    Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ.

    Ενός μαχητικού πολιτικού, που αγωνιζόταν με σθένος για τις ιδέες και τις αρχές του.

    Η παρουσία του στο δημόσιο βίο της χώρας υπήρξε έντονη και καθοριστική. Αποτέλεσε μια από τις βασικές και σταθερές συνιστώσες της συντηρητικής παράταξης.

    Είχα στο παρελθόν συνεργαστεί μαζί του, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές μας αναφορές, ιδιαίτερα την περίοδο που βρισκόμουν στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και νωρίτερα, την πρώτη περίοδο της ελεύθερης ραδιοφωνίας.

    Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

    Δήλωση προέδρου της Βουλής, Φ. Πετσάλνικου

    Τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια του Μιλτιάδη Έβερτ και τα θερμά συλλυπητήριά του στους οικείους τού εκλιπόντος, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος.

    Σε δήλωσή του ο κ. Πετσάλνικος τονίζει ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και επί πολλά χρόνια συνάδελφος στα κοινοβουλευτικά έδρανα υπήρξε μία πολύ σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής της χώρας και έβαλε τη σφραγίδα του στη μεταπολιτευτική πορεία της.

    «Κατά τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του, ως βουλευτής, υπουργός, δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, υπηρέτησε με συνέπεια και δυναμισμό τις ιδέες τις οποίες πρέσβευε και αναδείχθηκε σε κορυφαία θεσμικά αξιώματα από τα οποία εργάστηκε ευσυνείδητα για τις αρχές της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού», σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά

    O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, από τη Φραγκφούρτη όπου βρίσκεται, μόλις πληροφορήθηκε για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Έβερτ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Μόλις πληροφορήθηκα, στη Φραγκφούρτη όπου βρίσκομαι, τη θλιβερή είδηση για το θάνατο του Μιλτιάδη Έβερτ, πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Ενός Αγωνιστή της Παράταξης, του τόπου, της Δημοκρατίας. Γιατί αυτό υπήρξε ο Έβερτ, πάνω απ όλα: Αγωνιστής!

    Η Ελλάδα έγινε φτωχότερη σήμερα. Στην οικογένειά του τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας».

    O Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης

    «Ένας πραγματικός ευπατρίδης της πολιτικής και της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης δεν είναι πια κοντά μας.

    Η παράταξη θρηνεί.

    Η πολιτική είναι από σήμερα ακόμη πιο φτωχή.

    Στην οικογένειά του εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου».

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εντός της βουλής εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την βαθιά του λύπη.

    Δημοκρατική Αριστερά

    «Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του πρώην προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ. Ήταν ένας έντιμος πολιτικός, συνεπής στις ιδέες του, με μεγάλη κοινοβουλευτική παρουσία. Ο Μιλτιάδης Έβερτ θα μας θυμίζει το μεγάλο βήμα της ελεύθερης δημοτικής ραδιοφωνίας, όταν ανέλαβε δήμαρχος Αθηναίων».

    Δημοκρατική Συμμαχία

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη

    «Με βαθιά λύπη πληροφορήθηκα την απώλεια του Προέδρου Μιλτιάδη Έβερτ. Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ευπατρίδης της πολιτικής. Πνεύμα μαχητικό, ενωτικό και δημιουργικό για τη Νέα Δημοκρατία, την κεντροδεξιά παράταξη και τη χώρα. Πολιτικός που αγάπησε και δούλεψε για την Αθήνα και την αυτοδιοίκηση και συνέδεσε την πορεία του στην πολιτική με σημαντικές αλλαγές και με έργο που σφράγισε κρίσιμους τομείς του δημόσιου βίου. Είχε αρχές και πιστεύω και ακόμη και όταν συγκρούονταν ποτέ δεν έχανε το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής. Εκφράζω στην οικογένεια του τα θερμά μου συλλυπητήρια».

    Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής

    «Με οδύνη αποχαιρετώ τον σημαντικό Πολιτικό, τον ξεχωριστό Άνθρωπο, το μεγάλο Φίλο. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

    Ο πρώην πρωθυπουργός συνδεόταν με στενή φιλία με τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ, του είχε βαθιά εκτίμηση και τον επισκεπτόταν συχνά. Ο κ. Καραμανλής είχε επισκεφτεί τον Μιλτιάδη Έβερτ και στο νοσοκομείο, αμέσως μετά την εισαγωγή του, ενώ ήταν διαρκώς ενήμερος για την πορεία της υγείας του.

    AΠΕ Είδηση: 59097

    [02] Λ. Κατσέλη: Δεν θα μειωθούν άλλο μισθοί - συντάξεις

    Τεταρτη, 09 02 2011 22:49

    «Τα 12,7 δις θα τα εξασφαλίσουμε από τον εξορθολογισμό των δαπανών και μείωση της σπατάλης», τόνισε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα και δεν μιλάμε για περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα».

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η συμβατή μας υποχρέωση είναι το έλλειμμα να διατηρηθεί κάτω από το 3% και θα πρέπει για κάποιες από τις δαπάνες να υπάρξει έγκαιρα μια προετοιμασία για τη διατήρηση αυτής της δημοσιονομικής εξυγίανσης και μετά το 2013. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή χρειάζονται πρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις. Υπάρχει δέσμευση διατήρησης του ελλείμματος κάτω από το 3% και δεν νομίζω ότι χρειάζεται νομοθετική επαναρύθμιση της δέσμευσης».

    H κ. Κατσέλη δήλωσε ότι οι προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων θα γίνουν με τον εξορθολογισμό των δαπανών στα υπουργεία, από τη μείωση της σπατάλης από προγράμματα όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από τις μεγάλες διαρθρωτικές τομές στον χώρο της υγείας όπως τον Ενιαίο Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας, από την εξοικονόμηση πόρων στους ΟΤΑ και άλλες επιλογές που έχουν δρομολογηθεί.

    Τέλος η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην παρουσία του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, όπου έθεσε το στόχο τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015 να διατηρήσουμε το έλλειμμα κάτω από το 3%.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 59102

    [03] Συνάντηση Α. Σαμαρά - J. C. Trichet

    Τεταρτη, 09 02 2011 21:21

    Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet, συναντήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Μετά τη συνάντηση ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι: «Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ και να συζητήσω μαζί του τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις. Εξελίξεις που απαιτούν, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, συντονισμένες και ολοκληρωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του χρέους και σε εθνικό επίπεδο, τολμηρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του χρέους, του ελλείμματος και της ύφεσης».

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Επανέλαβα τη δεδομένη θέση μας για τη σημερινή Οικονομική Πολιτική της Κυβέρνησης, που είναι χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση. Πρόβαλα τις δικές μας προτάσεις. Συζητήσαμε, όμως, κυρίως το ζήτημα της ρευστότητας στην Ελληνική Οικονομία. Ζήτησα από τον κ. Τρισέ να συνεχίζει την αναγκαία αυτή παροχή χρηματοδότησης προς τις Ελληνικές τράπεζες. Καλώ, όμως, και τον κ. Παπανδρέου να διασφαλίσει ότι η παροχή αυτή θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, κάτι που δεν γίνεται μέχρι σήμερα».

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ

    Είδηση: 59100

    [04] Προς απεργία οι περιπτεριούχοι

    Τεταρτη, 09 02 2011 20:42

    Ορατό είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις από την Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος (Ο.Π.Κ.Ε.) και ταυτόχρονα να συνδυαστούν και με δικαστικούς αγώνες. Αυτή η εξέλιξη προέκυψε μετά από γενική συνέλευση του κλάδου.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας, οι δικαστικοί αγώνες, με τη μορφή των συλλογικών αγωγών, θα είναι «κατά των εμπλεκομένων στην παραγωγή, εισαγωγή και διακίνηση καπνοβιομηχανικών προϊόντων με αίτημα την παράλειψη στο μέλλον της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης τους και των εναρμονισμένων πρακτικών τους».

    Αιχμή των κινητοποιήσεων είναι οι διαδοχικές αυξήσεις της φορολογίας καπνού, που μέσα στη γενικότερη οικονομική κρίση, έχουν οδηγήσει σε κλεισίματα αρκετά περίπτερα και αρκετά άλλα απειλούνται άμεσα, αφού οι περικοπές φαίνεται ότι επηρέασαν και τη συμπεριφορά των καπνιστών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ο.Π.Κ.Ε., το 70 με 80% του συνολικού τζίρου, προέρχεται από τα καπνικά προϊόντα. Πριν τη λήψη των οριστικών αποφάσεων, θα επιχειρηθεί να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά και το όποιο αποτέλεσμα προκύψει θα συνεκτιμηθεί στη λήψη των αποφάσεων της ομοσπονδίας.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 59098

    [05] Κύπρος: Νέα στοιχεία στη δίκη για την δολοφονία του Α. Χατζηκωστή

    Τεταρτη, 09 02 2011 20:45

    Περισσότερα στοιχεία για τα όσα προηγήθηκαν της στυγερής δολοφονίας, στις 11.1.2010, του διευθύνοντος συμβούλου του εκδοτικού συγκροτήματος "ΔΙΑΣ" Άντη Χατζηκωστή και το σχεδιασμό της έδωσε σήμερα στο Κακουργιοδικείο, συνεχίζοντας την κατάθεση του, ο μάρτυρας κατηγορίας Γιώργος Χριστοδούλου Ζαβράντωνας.

    Ο μάρτυρας, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για άλλες υποθέσεις, ανέφερε πως περί τα τέλη Νοεμβρίου 2009 επισκέφτηκε το κρεοπωλείο του κατηγορούμενου Ανδρέα Γρηγορίου όπου και είδε έξω από αυτό τον Ανδρέα Γρηγορίου να συνομιλεί μαζί με το κατηγορούμενο, Τάσο Κρασοπούλη για θέμα όμως το οποίο δεν γνώριζε.

    Αργότερα, την ίδια περίοδο είπε πως επισκέφτηκε τον Ανδρέα Γρηγορίου στο διαμέρισμα και πως ο Γρηγορίου του είπε ότι βρήκε άλλο άτομο να τον βοηθήσει για τη δουλειά την οποία ετοίμαζε, δηλαδή τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, και πως σκεφτόταν τι όπλο να χρησιμοποιήσει, ''ένα τσέχικο ή ένα πιστόλι''.

    Ο Ζαβράντωντας είπε στο Δικαστήριο ότι παρότρυνε τον κατηγορούμενο να σκεφτεί και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα κοντόκαννο κυνηγετικό όπλο.

    Σύμφωνα με τον Ζαβράντωνα, ο Γρηγορίου του είπε ακόμα πως είχε και ένα ''άβουλλο'', δηλαδή άγραφο-αδήλωτο, κυνηγετικό όπλο το οποίο είχε τροποποιήσει κόβοντας την κάννη και το κοντάκι.

    Ο Ζαβράντωνας κατέθεσε ότι τη νύχτα της 11ης Ιανουαρίου 2010 πληροφορήθηκε για το φόνο του Άντη Χατζηκωστή από τον Αλέξη Μαυρομιχάλη, ο οποίος ήταν φίλος του και στον οποίο έδινε πληροφορίες που έπαιρνε από το Γρηγορίου, την ώρα που ήταν στο αεροδρόμιο και περίμενε να υποδεχτεί τους γονείς του που έρχονταν από την Αγγλία.

    ΑΠE Είδηση: 59099

    [06] Καλπάζει η ανεργία στις ΗΠΑ

    Τεταρτη, 09 02 2011 20:07

    Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η ανεργία στις ΗΠΑ, που ανέρχεται σε 9%, ποσοστά από τα υψηλότερα στην ιστορία της χώρας, ενώ το Νοέμβριο του 2010 ήταν στο 9,8%. Παράλληλα οι ρυθμοί βελτίωσης της αγοράς εργασίας και ειδικά στο ρυθμό προσλήψεων, είναι εξαιρετικά χαμηλοί.

    Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι. Χτυπώντας το «καμπανάκι», ο κ. Μπερνάνκι, αναφέρθηκε στα ελλείμματα του προϋπολογισμού και την ανάγκη να ελεγθούν, καθώς όπως δήλωσε: «Οι πιστωτές δε θα θέλουν ποτέ να δανείσουν σε μία κυβέρνηση με χρέος, το οποίο αυξάνεται χωρίς όριο». Τέλος, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς Είδηση: 59095

    [07] Συναγερμός στα σχολεία για τη νέα γρίπη

    Τεταρτη, 09 02 2011 21:46

    Υγεια

    Ενεργοποιείται στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της νέας γρίπης στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιο που απέστειλε στα σχολεία όλης της χώρας. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, τα παιδιά τα οποία θα εμφανίζουν τα συγκεκριμένα συμπτώματα θα περιορίζονται σε χώρο όπου δεν βρίσκονται άλλοι υγιείς μαθητές, έως ότου παραληφθούν από τους γονείς τους.

    Επίσης εκπαιδευτικοί και μαθητές που ασθενούν δεν θα προσέρχονται στο χώρο του σχολείου. Παράλληλα η εγκύκλιος δίνει και οδηγίες ατομικής υγιεινής, καθαρισμού χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

    Το τελευταίο 24ωρο άλλα πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 41. Υπενθυμίζεται ότι όσοι εκδηλώνουν την ασθένεια με βαριά συμπτώματα, έχουν τη δυνατότητα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με απλή ιατρική συνταγή να να προμηθεύονται δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, τα αντιϊκα φάρμακα που χορηγούνται μόνο κατά τα πρώτα εικοσιτετράωρα.

    Πηγές: NET, NET FM Είδηση: 59101

    [08] ΗΠΑ: Κουφός σκύλος εκπαιδεύεται στη νοηματική γλώσσα

    Τεταρτη, 09 02 2011 20:04

    Ένας κουφός σκύλος έμαθε μερικές λέξεις στη... νοηματική γλώσσα χάρη στα μαθήματα που του έδωσαν κρατούμενοι σε μια φυλακή και παιδιά σε ένα σχολείο κωφαλάλων.

    Οι κρατούμενοι σε φυλακή του Μισούρι εκπαίδευσαν τον Σπάρκι, ένα κουφό ντατσχάουντ και μετά ζήτησε από τη Σχολή Κωφών του Φούλτον να τον αναλάβουν. Σήμερα ο Σπάρκι έχει βρει στέγη στο σχολείο και φροντίδα από τα παιδιά που του έμαθαν επιπλέον λέξεις. Το σχολείο μπορεί μάλιστα να αναλάβει άλλο ένα κουφό σκυλί, τον Πίτι.

    Η διευθύντρια του σχολείου, Μπάρμπαρα Γκάρισον, ενέκρινε πλήρως τον Σπάρκι ως... μαθητή. "Πραγματικά πίστευε ότι θα ήταν θαυμάσια εμπειρία για τα παιδιά", είπε η γραμματέας της Γκάρισον, Μπάρμπαρα Μαγκράθ.

    Ο Σπάρκι καταλαβαίνει και ανταποκρίνεται σε χειρονομίες που του υποδεικνύουν να κάθεται, να ξαπλώνει και να σταματάει ενώ εκπαιδεύεται για να μάθει επιπλέον σήμερα που σημαίνουν "φαγητό" και "έξω".

    Ο Σπάρκι και ο Πίτι προέρχονται από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για κρατούμενους της Σωφρονιστικής Υπηρεσίας του Μισούρι. Οι κρατούμενοι καλούνται να αναλάβουν και να εκπαιδεύσουν ζώα με προβλήματα συμπεριφοράς ή άλλα, που τα εμποδίζουν να βρουν σπίτι να τα υιοθετήσει. Το πρόγραμμα αυτό σώζει σκυλιά που σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλλονταν σε ευθανασία και ταυτόχρονα δίνει στους κρατούμενους την ευκαιρία να ασχοληθούν με μια εποικοδομητική δραστηριότητα.

    AΠΕ Είδηση: 59096

    [09] «Σανίδα σωτηρίας» για την αγορά αυτοκινήτων η απόσυρση

    Τεταρτη, 09 02 2011 19:52

    Ως σανίδα σωτηρίας αναμένεται στην αγορά του αυτοκινήτου η απόσυρση. Οι έμποροι αυτοκινήτων και οι εισαγωγείς εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση του μέτρου, μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) και τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών.

    Σύμφωνα με το μέτρο, που είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, η απόσυρση αφορά αυτοκίνητα, που τέθηκαν για πρώτη φορά στην κυκλοφορία πριν το 1999.

    «Υπολογίζουμε ότι τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευριπίδης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου των Εμπόρων, και προσθέτει: «Αν δεν ενταθεί η οικονομική κρίση, η αύξηση των πωλήσεων έως το τέλος της χρονιάς μπορεί να αγγίξει και το 25%. Πλέον, οι τιμές των αυτοκινήτων μειώνονται και οι αγοραστές θα έχουν μία καλή ευκαιρία να αποκτήσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο με περιορισμένο κόστος χρήσης».

    Αρνητικό ρεκόρ έως τώρα

    Ο κ. Κωνσταντινίδης τονίζει ότι η αγορά βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δεδομένου και του αρνητικού ρεκόρ (-63,3%), που σημειώθηκε τον Ιανουάριο στις πωλήσεις των αυτοκινήτων, ενώ σημειώνει και την ανάγκη τόνωσης της αγοράς του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.

    «Αν η απόσυρση επεκταθεί και στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα θα δοθεί η ευκαιρία σε μεγάλη μερίδα καταναλωτών, με περιορισμένη οικονομική δύναμη, να αποκτήσουν ένα ασφαλές αυτοκίνητο», λέει.

    Ίσως και 30% η αύξηση

    Αύξηση των πωλήσεων περίπου κατά 30% προβλέπει και γνωστός εισαγωγέας αυτοκινήτων μικρού κυβισμού. «Ο βασικός παράγοντας, που θα κρίνει την επιτυχία της απόσυρσης είναι η πολιτική των τραπεζών. Αν οι τράπεζες ακολουθήσουν την ίδια τακτική και απορρίπτουν ακόμη και τις αιτήσεις για δάνεια, που ικανοποιούν τους όρους της σύμβασης, τότε οι πωλήσεις θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Οι περισσότεροι αγοραστές αδυνατούν να πληρώσουν μετρητοίς το αυτοκίνητο οπότε η τράπεζα πρέπει να δώσει τη λύση», λέει και υπογραμμίζει πως άλλος καθοριστικός παράγοντας για την κινητικότητα στην αγορά αποτελούν τα τεκμήρια και οι άλλες επιβαρύνσεις στο αυτοκίνητο. «Το αυτοκίνητο αντιμετωπίζεται σαν η καλύτερη και πιο σίγουρη πηγή κρατικών εσόδων».

    Απαισιόδοξος εμφανίζεται άλλος εισαγωγέας, που εμπορεύεται αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού.

    «Η διάκριση των αυτοκινήτων και η δυνατότητα χρήσης του δικαιώματος της απόσυρσης μόνο στα αυτοκίνητα με κινητήρα έως 2.000 κ.εκ. δημιουργεί αγορά δυο ταχυτήτων. Τα μοντέλα με μεγαλύτερο κινητήρα δέχονται ένα ακόμη πλήγμα. Είμαστε υποχρεωμένοι να περιορίσουμε κι άλλο τη δραστηριότητά μας και να προβούμε σε νέες περικοπές», λέει.

    Σημειώνεται ότι γίνονται προσπάθειες να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έως το τέλος της εβδομάδας, οπότε στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του μήνα να ξεκινήσει ο εκτελωνισμός των καινούργιων αυτοκινήτων με το ευνοϊκό κίνητρο της απόσυρσης. Από την ημέρα την δημοσίευσης της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, πρέπει να περάσουν 10 ημέρες για να ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου.

    Οι έμποροι και οι εισαγωγείς επισημαίνουν τις αρνητικές συνέπειες στην αγορά από την καθυστέρηση της εφαρμογής. «Έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από τότε, που ανακοινώθηκε η απόσυρση, και όπως είναι φυσικό "πάγωσε" η αγορά», λένε.

    Σε αυτό το χρονικό διάστημα των δύο μηνών, πάντως, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και φορείς δημιούργησαν πλαίσιο, το οποίο θα διασφαλίζει την τήρηση των διαδικασιών. Η προσπάθεια επικεντρώθηκε στο «κλείσιμο των παραθύρων», που επέτρεπαν στους επιτήδειους να καταστρατηγούν τη νομοθεσία και να καρπώνονται μεγάλα ποσά από την κρατική επιχορήγηση.

    Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι η ΚΥΑ είναι μία ολοκληρωμένη μελέτη, που θα θέσει τη βάση για να δημιουργηθεί το πλαίσιο και στις επόμενες ανάλογες ενέργειες του κράτους. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα καταγράφεται ο γηραιότερος στόλος οχημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αναγκαία η συνέχιση του μέτρου για τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, η απόσυρση αυξάνει κατακόρυφα τα κρατικά έσοδα, λόγω της άμεσης καταβολής των φόρων, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της οδικής ασφαλειας.

    Η εμπειρία από την εφαρμογή του μέτρου σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, τα προηγούμενα χρόνια (2009 και 2010), δείχνει ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά. Το μεγάλο μειονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι δεν διαθέτει μονάδες συναρμολόγησης αυτοκινήτων, η έστω μία παραγωγική δραστηριότητα γύρω από το αντικείμενο και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να στηρίξει την απασχόληση και την ανάπτυξη σε αυτό τον τομέα.

    Μείωση απολύσεων

    Από την απόσυρση, όμως, θα ωφεληθεί ο κλάδος εμπορίας αυτοκινήτων και θα μειωθεί ο ρυθμός απολύσεων των εργαζομένων και των περικοπών.

    Από την πλευρά του αγοραστή, πάντως, αναμένεται και το όφελος από την προσπάθεια των εισαγωγέων να ενισχύσουν τον όγκο των πωλήσεων με εκπτώσεις και προσφορές. Δεδομένου ότι η απόσυρση αφορά τα αυτοκίνητα με κινητήρα έως 2.000 κ.εκ., αναμένονται ανακοινώσεις για προωθητικές ενέργειες και των μοντέλων υψηλότερου κυβισμού.

    AΠΕ Είδηση: 59094

    [10] Να μην υποχωρήσει καλούν την Τ. Μπιρμπίλη περιβαλλοντικές οργανώσεις

    Τεταρτη, 09 02 2011 19:31

    Την ανησυχία τους για την έκβαση της συζήτησης από τη Βουλή του νομοσχεδίου «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», εκφράζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

    Πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας θεωρούν τις χθεσινές τοποθετήσεις βουλευτών, οι οποίοι δήλωσαν πως, είτε επιφυλάσσονται, είτε θα καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο, που αφορά την οριζόντια ρύθμιση για την αύξηση του ορίου αρτιότητας στον εκτός σχεδίου χώρο των περιοχών Natura 2000.

    Οι οργανώσεις σημειώνουν πως «η οριζόντια ρύθμιση για δόμηση στα 4 στρέμματα ανά την επικράτεια χρήζει επίσης οριζόντιας κατ' αρχήν αντιμετώπισης, όταν μιλάμε για προστατευόμενες περιοχές. Αν και ανεπαρκής, η ρύθμιση για "άνοδο του οικοδομικού πήχη" στα 10 από τα 4 στρέμματα και η κατάργηση των καταστροφικών παρεκκλίσεων αποτελεί ένα δειλό αλλά σίγουρα ικανοποιητικό πρώτο βήμα για αναχαίτιση της μεγαλύτερης απειλής για τον φυσικό χώρο: της διάσπαρτης δόμησης και του κατακερματισμού των βιοτόπων».

    Τονίζουν, επίσης, ότι «κάθε σοβαρή ερμηνεία του άρθρου 6 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ θα οδηγούσε σε συνολική επαναδιαπραγμάτευση του ζητήματος της δόμησης και δικαιώματα δόμησης μόνο στο πλαίσιο σχεδιασμού και δέουσας περιβαλλοντικής εκτίμησης, όχι το αντίστροφο, που ζητούν τώρα πολλοί βουλευτές».

    Ζητούν, τέλος, από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, να επιμείνει στη διάταξη και μόνο αν κινδυνεύει να απορριφθεί συνολικά το άρθρο 9, να επανεξετάσει τη στάση της και ακόμα να αποσύρει την επίμαχη διάταξη.

    AΠΕ Είδηση: 59093


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 February 2011 - 21:57:13 UTC