Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της δημόσιας γης
  • [02] Έκθεση ΤτΕ: Ύφεση κατά 3% το 2011
  • [03] Η δια βίου μάθηση στον πυρήνα των αλλαγών
  • [04] Ιράν: Την εκτέλεση των ηγετών της αντιπολίτευσης ζητούν συντηρητικοί βουλευτές
  • [05] Παπακωνσταντίνου: «Λύση χωρίς εκποίηση της δημόσιας περιουσίας
  • [06] Μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων
  • [07] Μπαχρέιν: Στα πρόθυρα εξέγερσης
  • [08] 2013: Σε ισχύ τα ενισχυμένα δικαιώματα επιβατών λεωφορείων
  • [09] Τέλος στην ρευματοκλοπή στην Αγριά
  • [10] Διχογνωμίες γύρω από την υγεία του πρώην προέδρου Μουμπάρακ
  • [11] Η σταδιακή απώλεια ακοής στους ηλικιωμένους ίσως προειδοποιεί για άνοια και Αλτσχάιμερ
  • [12] ΕΛΓΑ :Αποζημιώσεις ύψους 9,7 εκατ. ευρώ
  • [13] Τα ενεργειακά ποτά κρύβουν κινδύνους
  • [14] Α.Π.Π.Δ: Όχι στη δημοσιοποίηση εισοδήματος - Ναι στη δημοσιοποίηση στοιχείων μητρώου
  • [15] Δεν εξελέγη ούτε χθες «Συμπαραστάτης»
  • [16] Ψήφισμα στο Περιφερειακό για τα διόδια
  • [17] Διαγωνισμός για τα απορρίμματα
  • [18] Διογκώνεται το πρόβλημα με τα σκουπίδια
  • [19] Κρούσματα γρίπης στο νοσοκομείο
  • [20] Δ. Κουσελάς: Δεν θα παρθούν νέα μέτρα
  • [21] Το ΣΧΟΟΑΠ της Δυτικής Μάνης
  • [22] Συνάντηση δημάρχων στη Μεσσήνη
  • [23] Αποφάσεις του Δ.Σ. Καλαμάτας
  • [24] Κινητοποίηση για Καλαμάτα και Ναύπλιο
  • [25] Τα κίτρινα του Βαν Γκογκ αλλοιώνονται από την υπεριώδη ακτινοβολία
  • [26] «Έφυγε» ο λαϊκός τραγουδοποιός Γιάννης Καραμπεσίνης
  • [27] «Ό,τι»: H Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
  • [28] Ο υποδιοικητής Μάρκος σπάει τη σιωπή του
  • [29] Αυξήσεις τροφίμων και της ακραίας φτώχειας
  • [30] Ένταση στις φυλακές Κορυδαλλού
  • [31] Τρεις γυναίκες θα δικάσουν τον Μπερλουσκόνι

    [01] Νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της δημόσιας γης

    Τριτη, 15 02 2011 12:44

    Πρόταση νόμου η οποία θα θωρακίζει τη δημόσια γη από πωλήσεις ή μεταβιβάσεις προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, που συνεδρίασε στο Υπουργείο Παιδείας. «Πάγια θέση μας είναι να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία για την ανάπτυξη, την αποκλιμάκωση του χρέους και ως αντιστάθμισμα στις περικοπές μισθών. Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της, την επενδύει και την αξιοποιεί» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Πυρά κατά κυβέρνησης και τρόικας εξαπέλυσε η αντιπολίτευση.

    Παπανδρέου: «Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της»

    «Πάγια θέση μας είναι -και το λέω για όσους εντός και εκτός της χώρας δεν το έχουν εκτιμήσει- ότι μιλάμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, για ανάπτυξη και αποπληρωμή χρεών. Να μη συγχέεται ο όρος αξιοποίηση με τον όρο πώληση. Η Ελλάδα δεν πουλάει τη γη της» τόνισε κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός.

    Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία εντός των επόμενων ημερών. Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει από όλα τα κόμματα και μέσα από διάλογο, να συμφωνήσουν σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία αργότερα με την αναθεώρηση του Συντάγματος να συμπεριληφθεί και στο Σύνταγμα. Συμπλήρωσε δε, ότι θα δίνεται το δικαίωμα μόνο στη Βουλή να αποφασίζει τη μεταβίβαση μικρής έκτασης γης.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και στα όσα διαδραματίστηκαν στην πρόσφατη συνέντευξη της τρόικας, λέγοντας ότι «υποχρέωσή μας είναι να κάνουμε ριζικές αλλαγές για να απαλλαγούμε από επιχειρήσεις, εξαρτήσεις, δουλείες και μνημόνια. Κανείς δεν είναι υπερήφανος, κάθε τρεις και λίγο, κάποιοι κύριοι να έρχονται και να ελέγχουν το έργο μας».

    Από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μιλάει για πώληση αλλά για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η οποία φέρνει έσοδα και συμβάλλει στην ανάπτυξη. Έκανε λόγο για ιδιαίτερα ανεύθυνη στάση της ΝΔ υπενθυμίζοντας ότι πριν από μερικούς μήνες είχε καταθέσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. σε διάστημα δύο χρόνων.

    «Η κυβέρνηση εγγυάται ότι δεν θα πουληθεί δημόσια γη»,τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι άκρως επιβεβλημένη ιδιαίτερα τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση. «Είναι δέσμευσή μας και θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε εκείνες τις συνθήκες ώστε επιτέλους η αναξιοποίητη δημόσια περιουσία που σε αρκετές περιπτώσεις την λυμαίνονται διάφορα συμφέροντα, να αξιοποιηθεί», είπε ο κ. Πεταλωτής.

    Επίθεση στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

    Να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.

    «Άκουσα ότι πρόκειται να συσταθεί δημόσια εταιρία που θα έχει ως εγγύηση την περιουσία του δημοσίου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν αυτή η ιστορία θα περάσει με τη μορφή προεδρικού διατάγματος χωρίς να ενημερωθεί η Βουλή, όπως εξάλλου επιτρέπει και το μνημόνιο ή αν θα υπάρξει συζήτηση επ' αυτού", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος επανέλαβε πως το μόνο κοινό σημείο που έχει η ΝΔ με τα όσα έχει πει η τρόικα για το θέμα, είναι τα 50 δισ. ευρώ. "Από εκεί και πέρα είναι η μέρα με τη νύχτα. Αντιμετωπίζουν τη χώρα ως εταιρία υπό εκκαθάριση", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

    «Αφού η κυβέρνηση, η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έγιναν καταγέλαστοι στο ρόλο του αντιστασιακού απέναντι στην τρόικα, τώρα κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους μιλώντας για αξιοποίηση και όχι πώληση.», σχολίασε το ΚΚΕ.

    «Ο κ. Πρωθυπουργός προσπαθεί να ωραιοποιήσει την αμείλικτη αλήθεια:Είμαστε υπό κακοκηδεμονία», τόνισε ο ΛΑΟΣ

    « Ο πρωθυπουργός ματαιοπονεί θεωρώντας ότι με τις κορώνες περί μη πώλησης της ελληνικής γης μπορεί να πείσει τον οποιοδήποτε. Η διαδικασία παράδοσης του δημόσιου πλούτου της χώρας στο κεφάλαιο έχει ξεκινήσει τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο μνημόνιο και αυτό αξιοποιήθηκε για να περάσουν οι πιο ταξικές και δεξιές μεταρρυθμίσεις που έχουμε γνωρίσει στη Μεταπολίτευση, αφήνοντας άφωνη ακόμα και τη ΝΔ που είχε άλλωστε υποστηρίξει και αυτή την πώληση δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δισ.», σχολίασε ο Συνασπισμός.

    «Η αναγκαία αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας πρέπει να γίνει με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι με όρους ξεπουλήματος. Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει τις επιταγές της τρόικας για πλήρη επικράτηση των συμφερόντων του ιδιωτικού παράγοντα σε βάρος του δημοσίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέα Παπαδόπουλος.

    Ακίνητα «φιλέτα»

    Ποια είναι όμως τα ακίνητα «φιλέτα» του δημοσίου τα οποία έχουν βάλει στο στόχαστρο μεγάλες κατασκευαστικές αλλά και επενδυτικές εταιρείες του κόσμου.

    Ο χώρος του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό είναι ίσως το καλύτερο οικόπεδο του κόσμου σύμφωνα με τους ειδικούς. Η έκταση του είναι στα 5.500 τετραγωνικά μέτρα και η αξία του φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ο Δήμος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην εκποίηση του χώρου υποστηρίζοντας ότι πρέπει να μετατραπεί σε ένα μητροπολιτικό πάρκο. «Το Ελληνικό αποτελεί τον τελευταίο δημόσιο αδόμητο μεγάλο χώρο στο λεκανοπέδιο, ζωτικής σημασίας για τους όρους ζωής των κατοίκων του και των μελλοντικών γενιών» δήλωσε ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης και ζήτησε να γίνει ένα μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου με ήπιες πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς χρήσεις, ελεύθερο και ανοικτό σε όλους τους πολίτες.

    Άλλες αξιοζήλευτες εκτάσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον είναι:

    Τα 1.000.000τμ της παραλίας Θεσσαλονίκης

    Η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες τη Κρήτης

    Η παραλία της Μύρτου στην Κεφαλλονιά

    Η παραλία της Γλυφάδας

    Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας στην Πέλλα

    Η αμερικανική βάση στον Δήμο Αφάντου στη Ρόδο

    Το αστικό πάρκο «Μπαρουτάδικο» στο Αιγάλεω

    Ο χώρος του εργοταξίου της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, που φτάνει τα 270.000 τμ.

    Ένας άλλος τομέας δημόσιας γης που απασχολεί είναι οι περιπτώσεις παλαιών στρατοπέδων κυρίως σε αστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος όπου υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

    Με την οικονομική κρίση σε εξέλιξη ειδικοί υποστηρίζουν πως είναι προτιμότερη η αξιοποίηση των χώρων με την μορφή ενοικίου μια που η πώληση εκτάσεων θα γίνει σε χαμηλή τιμή και δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα κέρδη.

    ΙΣΤΑΜΕ: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας δημοσιεύματα που φέρουν το Ινστιτούτο να προτείνει την πώληση ελληνικών νησιών

    "Ορισμένα σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν πως το ΙΣΤΑΜΕ προτείνει την πώληση ελληνικών νησιών. Πρόκειται περί κατάφωρης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο", αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΙΣΤΑΜΕ.

    Στην ανακοίνωσή του το ΙΣΤΑΜΕ επισημαίνει ότι "η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί από τη διατύπωση πρόχειρων προτάσεων που δεν πατούν σε στέρεο έδαφος και οι οποίες αντί να βοηθήσουν τη χώρα μας να λύσει τα προβλήματά της, την σπρώχνουν σε αδιέξοδες καταστάσεις".

    Στους στόχους της μελέτης του ΙΣΤΑΜΕ, με τίτλο "Το πολυσύνθετο πρόβλημα αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας", όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, περιλαμβάνονται η καταγραφή της πραγματικότητας σχετικά με την κατάσταση της δημόσιας περιουσίας, η κατάρριψη κάποιων μύθων σχετικά με την έκτασή της και η διατύπωση προτάσεων για την αξιοποίησή της, όπως άλλωστε αναφέρεται και στον τίτλο της. "Απώτερος αντικειμενικός της στόχος είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων προστασίας της δημόσιας περιουσίας και η αξιοποίησή της προς όφελος του ελληνικού λαού. Ο ίδιος ο τίτλος αναδεικνύει την πολυδιάστατη προσέγγιση του θέματος", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Η μελέτη (η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος), όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΙΣΤΑΜΕ, επιδιώκει αφενός να αποτυπώσει με επιστημονικό τρόπο τα θέματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και αφετέρου να επισημάνει τα βασικά προβλήματα που παρεμποδίζουν την αξιοποίησή της. Τα κύρια ζητήματα που επισημαίνονται αφορούν τη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και Στέγασης των Δημοσίων Υπηρεσιών, τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του μητρώου ακινήτων και τη διευθέτηση του προβλήματος των καταπατήσεων και των εκκρεμών νομικών προβλημάτων. Επίσης, την κατάτμηση ακινήτων για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους, τη συγκρότηση ευρείας λίστας ακινήτων υψηλού ενδιαφέροντος ώστε να τεθούν οι προτεραιότητες στην αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου και την απλοποίηση των κανονισμών λειτουργίας των εταιρειών αξιοποίησης και του νομοθετικού πλαισίου επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

    Εξάλλου, το ΙΣΤΑΜΕ επικρίνει τη ΝΔ για "απουσία θέσεων και προτάσεων" που την οδηγεί στο να "κατασκευάζει ειδήσεις".

    Στη μελέτη (Νοέμβριος 2010) που εκπόνησε ο Βασίλης Μαγκλάρας, αναπληρωτής επιστημονικός διευθυντής στο ΙΣΤΑΜΕ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τα προβλήματα καταγραφής και δημιουργίας ενός κεντρικού μητρώου της δημόσιας ακίνητης περιουσίας έχουν διευκολύνει τις καταπατήσεις και την παράνομη εκμετάλλευση των εν λόγω ακινήτων, αλλά συγχρόνως υπονομεύουν και οποιαδήποτε προσπάθεια αξιοποίησης μεγάλης κλίμακας. Είναι χαρακτηριστικό -σημειώνεται- των διαστάσεων του προβλήματος πως από μια «δεξαμενή» 71.000 ακινήτων η ανάδειξη εκατό αξιοποιήσιμων αποτελεί ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο. Το 22,75% της καταγεγραμμένης ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών είναι άγνωστη, δηλαδή υπάρχουν ελλιπή στοιχεία που δεν τεκμηριώνουν την ακριβή θέση και το μέγεθος του ακινήτου. Ένα μικρό ποσοστό, 2,39%, είναι αμφίβολο, δηλαδή δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να το καθιστούν δημόσιο ακίνητο, ενώ ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, 40,04%, είναι καταπατημένο. Λαμβάνοντας υπόψη και τα υπόλοιπα στοιχεία του πίνακα διαπιστώνουμε πως ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής δημόσιας περιουσίας, το 13,47%, είναι πραγματικά ελεύθερο προς αξιοποίηση.

    Ωστόσο, επισημαίνεται στη μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ, πρέπει να λάβουμε υπόψη και το ποιοτικό μέγεθος του προβλήματος. Το γεγονός ότι μόλις το 13,47% των καταγεγραμμένων ακινήτων είναι ελεύθερο προς αξιοποίηση δεν μας παρέχει καμία πληροφορία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εν λόγω ακινήτων, σημειώνεται στη μελέτη.

    Πηγές : ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους με αφορμή την τρόικα

    Είδηση: 59899

    [02] Έκθεση ΤτΕ: Ύφεση κατά 3% το 2011

    Τριτη, 15 02 2011 13:14

    Την ανάγκη ταχύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής και επίσπευσης της ανάπτυξης υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2010-2011, την οποία υπέβαλε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής. Στην έκθεσή της η ΤτΕ τονίζει πως η οικονομική πολιτική πρέπει να στραφεί πλέον στην εκ βάθρων ανασυγκρότηση του κράτους για να μειωθούν οι δαπάνες και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Την ίδια ώρα απογοητευτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τέταρτο τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ της χώρας μας συρρικνώθηκε κατά 6,6% σε ετήσια βάση. Συνολικό ποσό ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 3,85% από 4,1% που ήταν στην έκδοση του Ιανουαρίου.

    Ταχύτερη μείωση του ελλείμματος , επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων , πάταξη της φοροδιαφυγής, κλείσιμο δημόσιων φορέων που δεν είναι απαραίτητοι και μείωση των αμυντικών δαπανών ζητά ο διοικητής ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος μέσω της έκθεσης του ιδρύματος για την νομισματική πολιτική.

    Ο κ. Προβόπουλος σημειώνει με έμφαση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις βαθιές τομές που χρειάζεται η οικονομία και να επιζητήσει την μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση, καθώς όπως λέει ενδέχεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας καλεί μάλιστα την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα άρνησης, ανυπακοής και ανομίας, που δημιουργούν, όπως λέει ρήγμα στο κράτος δικαίου κ αν γενικευτούν θα υπονομεύσουν την κοινωνική συνοχή κ την οικονομική πρόοδο.

    Παράλληλα, προβλέπει ότι η ύφεση φέτος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 3% και η ανεργία θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά σε σχέση με πέρσι που χάθηκαν όπως τονίζεται στην έκθεση, περίπου 100.000 θέσεις εργασίας.

    Για να περάσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει , υπογραμμίζει οκ. Προβόπουλος, να συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση , να υπάρξουν ακόμα πιο ευέλικτες μορφές εργασίας να απλοποιηθεί περαιτέρω η αδειοδότηση επιχειρήσεων και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.

    Προτείνεται ακόμα ο περιορισμός των δαπανώ φορέων της γενικής κυβέρνησης, αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ παύση λειτουργίας των μη αναγκαίων φορέων του Δημοσίου.

    Παράλληλα, εκτιμάται ότι καθοριστική συμβολή στη μείωση του Δημόσιου Χρέους είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

    Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία αφορά στο «στοίχημα της ανταγωνιστικότητας» από το οποίο θα κριθεί και η ανάκαμψη.

    Στην έκθεση προβλέπεται ότι οι μέσες πραγματικές αποδοχές μειώθηκαν πέρσι κατά 9% και φέτος θα συρρικνωθούν περαιτέρω κατά περίπου 5%, ενώ αναμένεται να σταθεροποιηθούν το 2012.

    Για τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι φέτος θα επιβραδυνθεί στο2,2% από 4,7%πέρσι.

    Για τις τράπεζες οκ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι έχουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια , αλλά είναι υποχρεωμένες να κάνουν κινήσεις για την περαιτέρω θωράκισή τους απέναντι στην κρίση.

    Προβλέπει μάλιστα ότι το 2011 ενδέχεται να έχουμε αρνητικούς ρυθμούς χορήγησης δανείων καθώς και αύξηση του ποσοστού των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

    «Σημαντικά βήματα προόδου» διαπίστωσε στην αντιμετώπιση του τεράστιου δημοσίου χρέους και της αδύναμης ανταγωνιστικότητας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, παραδίδοντας την Έκθεση στον Πρόεδρο της Βουλής.

    Ωστόσο, όπως είπε ο πρόεδρος της ΤτΕ δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς είναι αρκετά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα και να επισπευτούν οι διαρθρωτικές αλλαγές. «Υπό τις σημερινές συνθήκες, αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να φέρουμε την οικονομική ανάπτυξη πιο γρήγορα στον τόπο», σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

    «Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε», συμφώνησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος παραλαμβάνοντας την Έκθεση, και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ανακοπεί ο ρυθμός και η ορμή των αλλαγών, ιδιαίτερα των διαρθρωτικών, που είναι απαραίτητες για να μπορέσει και πάλι η χώρα να ορθοποδήσει.

    «H Ελληνική Οικονομία έχει εισέλθει σε «μακροχρόνιο παγετώνα», βυθιζόμενη όλο και πιο βαθιά στην ύφεση. Συνεχίζει την αδιέξοδη πορεία της, χωρίς προοπτική, εξαιτίας της ασκούμενης Κυβερνητικής πολιτικής. Κυβερνητική πολιτική που έχει οδηγήσει την Οικονομία σε παράλυση και την κοινωνία σε απελπισία», τόνισε σχολιάζοντας την έκθεση της ΤτΕ ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας κάνοντας λόγο για αποτυχία του «μνημονίου».

    «Απολύτως δικαιολογημένη η ικανοποίηση του εκπροσώπου των τραπεζιτών για τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου, εφόσον θα πάρουν 30 δις επιπλέον των 68 που έχουν ήδη εισπράξει απ' τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας το χρέος που με απύθμενο θράσος ζητούν να πληρώσει ο λαός.»,σχολίασε το ΚΚΕ.

    «Είναι πια φανερό στον καθένα ότι οι πολιτικές του Μνημονίου επιδεινώνουν την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και βαθαίνουν την κρίση χρέους», τόνισε ο Συνασπισμός και ζήτησε να συσταθεί άμεσα μια Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους, στην προοπτική επαναδιαπραγμάτευσής του προς το συμφέρον των εργαζομένων.

    Εurostat: υποχώρηση ΑΕΠ 6,6% στην Ελλάδα το Δ' τρίμηνο 2010

    Ύφεση 6,6% σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, η Ελλάδα (-6,6%) είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης με ύφεση σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2010 ενώ συνολικά στην εκτός της χώρας μας ύφεση 0,5% παρουσιάζει και η Ρουμανία.

    Το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο κατά 1,4%. Πάντα σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στους «27».

    Την ίδια περίοδο, στην ΕΕ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1 % και στην ευρωζώνη κατά 2%.

    Με μειωμένο επιτόκιο η νέα έκδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων

    Με μειωμένο επιτόκιο 3,85% το Δημοσίο θα αντλήσει τουλάχιστον 390 δισ.ευρώ με την νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

    Στη διάρκεια της σημερινής δημοπρασίας εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι προσφορές που υπεβλήθησαν έφθασαν τα 1,5 δισ.ευρώ υπερκαλύπτοντας πάνω από 5 φορές το ποσό που επεδίωκε αν δανειστεί το Ελληνικό Δημόσιο.

    Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των εντόκων υποχώρησε στο 3,85% από 4,1% που είχε διαμορφωθεί στη δημοπρασία του Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, Πέτρο Χριστοδούλου, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη σημερινή έκδοση ξεπέρασε το 60%.

    Ακάλυπτες επιταγές 193 εκατ. ευρώ στην αγορά τον Ιανουάριο

    Στα 193 εκατ. ευρώ έφθασαν τα «φέσια» στην αγορά τον πρώτο μήνα του έτους, αντικατοπτρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει, μετά και τον περιορισμό της πιστωτικής επέκτασης από τις τράπεζες.

    Τον Ιανουάριο σφραγίστηκα 7.851 επιταγές αξίας 172,3 εκατ. ευρώ ενώ η αξία των 12.713 απλήρωτων συναλλαγματικών έφθασε τα 20,8 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: ΝΕΤ FM - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 59909

    [03] Η δια βίου μάθηση στον πυρήνα των αλλαγών

    Τριτη, 15 02 2011 16:50

    Ιδιαίτερο βάρος στην Παιδεία δίνει η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές που χρειάζονται για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό που μίλησε το πρωί στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, η δια βίου μάθηση βρίσκεται στον πυρήνα των αλλαγών με το εθνικό πρόγραμμα που καταρτίζεται να προβλέπει επιταγές για σπουδές και εισιτήριο για την απασχόληση. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου είπε ότι με βάση έρευνες για την περίοδο 2010 - 2020 θα δημιουργηθούν 370.000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών. Η αναπληρώτρια υπουργός Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 2,2, δισ. ευρώ για τη δια βίου μάθηση και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και μετρήσιμα αποτελέσματα.

    O πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήταν ένθερμος υποστηριχτής της Δια Βίου Μάθησης, από τα πρώτα πολιτικά βήματά του. Σήμερα, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση που έγινε στο υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η ανάπτυξη των δομών της Δια Βίου Μάθησης θα είναι ο μοχλός για την αλλαγή ολόκληρης της χώρας.

    Χρειαζόμαστε είπε ο Πρωθυπουργός πολίτες που θα συμμετέχουν στις δομές και όχι για την ανοχή ή την ψήφο τους και τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι αλλαγές τόσο γρηγορότερα θα απαλλαγεί η χώρα από τα Μνημόνια.

    Σημειώνοντας πως ακόμη και αν δεν είχαμε ελλείμματα, θα έπρεπε να αλλάξουμε, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει στάσιμη επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη το εκπαιδευτικό σύστημα να συνδεθεί με την παραγωγή.

    Μιλώντας για τη νέα ουσιαστική σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την παραγωγή υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα για την Ελλάδα, θα έρθουν μέσα από την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

    Ο Πρωθυπουργός, υπενθύμισε ότι είχε διατελέσει υφυπουργός Λαϊκής Επιμόρφωσης και μιλώντας για το «δια βίου μάθημα» που ζούμε σήμερα, είπε ότι πρέπει να το εκμεταλλευθούμε για να μην επιστρέψει η Ελλάδα στις παθογένειες που την έφεραν στη σημερινή κατάσταση.

    Χαρακτήρισε τη δια βίου μάθηση, ως βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη, ενώ απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου τους κάλεσε να απορρίψουν την πολιτική του φόβου και της αμάθειας, και να αναλάβουν το ρόλο του εμψυχωτή και του παιδαγωγού του λαού.

    «Αλλάζουμε Παιδεία. Αλλάζουμε την Ελλάδα», τόνισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου κατά την ομιλία της και συνέδεσε κα αυτή από την πλευρά της την δια βίου μάθηση, με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την προοπτική απασχόλησης μέσω της έγκαιρης ανταπόκρισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

    Σύμφωνα με την υπουργό, οι προγνώσεις για τη χώρα μας για τη δεκαετία 2010-2020 όσον αφορά την προσφορά και ζήτηση θέσεων εργασίας, δείχνουν αύξηση της ζήτησης σε επαγγέλματα μεσαίου και υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Μετά το 2011 και μέχρι το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν γύρω στις 370.000 νέες θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι στις μεταφορές και διανομή αγαθών, στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες.

    Η στρατηγική της κυβέρνησης για τον τομέα της Δια Βίου, βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Τη Δικτύωση, τον Προγραμματισμό, τη Διασφάλιση Ποιότητας και την Αναγνώριση και πιστοποίηση προσόντων. Ιδιαίτερα γι΄αυτό το τελευταίο, η υπουργός τόνισε ότι «είναι μια ευκαιρία για τους Έλληνες πολίτες να συνδέσουν τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν στη διάρκεια της ζωής τους με τις ανάγκες τής συνεχώς μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας και να διεκδικήσουν με ίσους όρους θέσεις εργασίας και στην ενωμένη Ευρώπη».

    Διαφάνεια σε όλα τα προγράμματα δια βίου μάθησης και ούτε μια συναλλαγή κάτω από το τραπέζι υποσχέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας κυρία Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της κατά την έναρξη των εργασιών του νέου Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση.

    Η Φώφη Γεννηματά, ανακοίνωσε τις βασικές αρχές για την ανάπτυξη των δομών της Δια Βίου Μάθησης, τονίζοντας ότι θα δοθούν 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε δομές και όχι σε μελέτες, όπως τόνισε.

    Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γιάννης Πανάρετος, παρόντος του κ. Παπανδρέου, σχολίασε από το βήμα των εργασιών του Συμβουλίου ότι «η κρίση θα έχει ξεπεραστεί όταν ο πρωθυπουργός αρχίσει να συνομιλεί λιγότερο με τον υπουργό Οικονομικών και περισσότερο με τον υπουργό Παιδείας».

    Τα προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης θα ανοίξουν 370.000 θέσεις εργασίας, προέβλεψε, κατά τον δικό της χαιρετισμό η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη, σημειώνοντας ότι σχεδιάζονται δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν με 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη μίλησε για την ανάγκη στενότερης συνεργασίας υπουργείου Παιδείας και υπουργείου Εργασίας, τα οποία πρέπει, όπως είπε, να αναπτύξουν κοινές δράσεις, αφού κοινό είναι και το στοίχημα για ανάπτυξη της χώρας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ- ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 59939

    [04] Ιράν: Την εκτέλεση των ηγετών της αντιπολίτευσης ζητούν συντηρητικοί βουλευτές

    Τριτη, 15 02 2011 17:08

    Στο Ιράν συνέχισε το ντόμινο των εξεγέρσεων στην Τυνησία και την Αίγυπτο, με διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια στην Τεχεράνη και άλλες μεγάλες πόλεις, με δύο νεκρούς. Μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου ζήτησαν την εκτέλεση των ηγετών της αντιπολίτευσης, ενώ τη στήριξή τους στους Ιρανούς που διαδήλωσαν κατά της ιρανικής κυβέρνησης εξέφρασαν οι ΗΠΑ, με τη Χίλαρι Κλίντον να καλεί την Τεχεράνη να ακολουθήσει το αιγυπτιακό παράδειγμα και να μην προσφύγει στη βία κατά των διαδηλωτών.

    "Καζάνι που βράζει"

    Ιρανός βουλευτής δήλωσε πως δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χθεσινή διαδήλωση της αντιπολίτευσης, η οποία είχε απαγορευθεί από τις ιρανικές αρχές.

    Την ίδια ώρα, στο ιρανικό κοινοβούλιο, βουλευτές ζητούν την εκτέλεση των ηγετών της αντιπολίτευσης Μουσαβί και Καρουμπί, στους οποίους έχει επιβάλει περιορισμούς το ιρανικό καθεστώς.

    Στην Τεχεράνη, ο αρχηγός της αστυνομίας Αχμαντ Ρεζά Ραντάν, διαβεβαίωσε μέσω του πρακτορείου Fars ότι "ένας συμπολίτης έγινε μάρτυρας και εννέα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίσθηκαν από πυρά των 'μοναφεγίν' (υποκριτών, όρος που χρησιμοποιείται από το ιρανικό καθεστώς για να περιγράψει τους Μουτζαχεντίν) κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων." "Πολλά μέλη των μοναφεγίν συνελήφθησαν", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά τους, οι Μουτζαχεντίν του Λαού, σημαντικότερη δύναμη της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης, διαψεύδουν τις πληροφορίες αυτές.

    "Οι ψευδείς ισχυρισμοί, που δεν εξαπατούν κανέναν, είναι κατασκευασμένοι από το καθεστώς, τη στιγμή που όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι η εξουσία και τα όργανά της κατέστειλαν τις διαδηλώσεις πυροβολώντας εναντίον των διαδηλωτών με πραγματικά πυρά και με δακρυγόνα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο της Ιρανικής Αντίστασης, κύρια συνιστώσα του οποίου είναι οι Μουτζαχεντίν.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου της Ιρανικής Αντίστασης, πρόκειται για ένα σενάριο που επιδιώκει να νομιμοποιήσει και άλλες εκτελέσεις προσκείμενων στους Μουτζαχεντίν.

    "Από τις διαδηλώσεις του 2009 εναντίον του καθεστώτος, δύο άνθρωποι εκτελέσθηκαν επισήμως για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις αυτές. Και οι δύο, ο Τζααφάρ Καζεμί και ο Μοχαμάντ-Αλί Αγάι εκτελέσθηκαν στις 24 Ιανουαρίου 2011- ήταν μέλη της Οργάνωσης των Μουτζαχεντίν του Ιρανικού Λαού", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Το απόγευμα της Δευτέρας, χιλιάδες άνθρωποι επιχείρησαν να διαδηλώσουν στο κέντρο της Τεχεράνης έπειτα από έκκληση των ηγετών της αντιπολίτευσης, του πρώην πρωθυπουργού Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί και του πρώην προέδρου του κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί. Αυτοί οι δύο πολιτικοί βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες ντε φάκτο υπό κατ' οίκον κράτηση, χωρίς δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας.

    Τη στιγμή που οι αρχές έχουν απαγορεύσει κάθε συγκέντρωση, επεισόδια ξέσπασαν σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας ανάμεσα σε χιλιάδες διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταφέρθηκαν μέσω των ιστοσελίδων της αντιπολίτευσης ή από δημοσιογράφους.

    Διαμαρτυρία της Ισπανίας

    Παράλληλα, η Ισπανία διαμαρτυρήθηκε σήμερα στις ιρανικές αρχές, χαρακτηρίζοντας πολύ σοβαρό το γεγονός ότι ένας από τους διπλωμάτες της στην Τεχεράνη συνελήφθη χθες και έμεινε υπό κράτηση για τέσσερις ώρες. Ο πρεσβευτής του Ιράν στην Ισπανία εκλήθη στο ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις και για να του εκφραστεί η διαμαρτυρία της ισπανικής κυβέρνησης "για γεγονότα που θεωρούμε ως πολύ σοβαρά και απαράδεκτα", δήλωσε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Η Μαδρίτη απέστειλε επίσης "επιστολή διαμαρτυρίας" στο ιρανικό ΥΠΕΞ, προσέθεσε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι ο Ισπανός διπλωμάτης που συνελήφθη είναι σύμβουλος της ισπανικής πρεσβείας, επιφορτισμένος με τις προξενικές υποθέσεις.

    Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, συνελήφθη κοντά στην ισπανική πρεσβεία την ώρα της διεξαγωγής εκεί κοντά της αντικυβερνητικής διαδήλωσης, που είχε απαγορευτεί από τις ιρανικές αρχές.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι νέες κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν θα δημιουργούσαν κοινωνικά προβλήματα στη χώρα και η Μόσχα δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει την επιβολή τους.

    Από την πλευρά του, το Ιράν απέρριψε τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε χαιρετίσει το "θάρρος" των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην Τεχεράνη. "Τα σχόλια που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από αμερικανούς επισήμους οφείλονται στη σύγχυσή τους εξαιτίας των αλλαγών στην περιοχή", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ, σε μια προφανή αναφορά στην Κλίντον.

    "Οι αλλαγές αυτές κατέφεραν πλήγμα στα συμφέροντα των αυταρχικών δυνάμεων που στηρίζουν το σιωνιστικό καθεστώς (σ.σ.: το Ισραήλ). Κάνοντας σχόλια αυτού του είδους, προσποιούνται ότι αγνοούν το γεγονός αυτό", πρόσθεσε.

    Για τον Μεχμανπαράστ, οι λαοί στην περιοχή θέλουν να απελευθερωθούν από την αμερικανική επιρροή: "Οι αλλαγές που ζητούν οι λαοί στην περιοχή είναι να σταματήσει η επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων στις υποθέσεις τους, καθώς και η εξάρτηση από την Αμερική και το σιωνιστικό καθεστώς και τους συμμάχους τους".

    Να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά κάλεσε την Τεχεράνη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και επέκρινε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ορισμένα μέλη της μεταρρυθμιστικής αντιπολίτευσης.

    Η Άστον παρακολουθεί από κοντά τα γεγονότα στο Ιράν, "ιδιαίτερα τους περιορισμούς στην ελευθερία κινήσεων ορισμένων μελών της αντιπολίτευσης και τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της εκπροσώπου της και προστίθεται: "Καλεί τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν πλήρως και να προστατέψουν τα δικαιώματα των πολιτών τους, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος να συγκεντρώνονται ειρηνικά".

    Η Άστον καλεί επίσης "τις ιρανικές αρχές να απόσχουν από τη χρήση βίας σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών".

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στηρίζουν οι ΗΠΑ τις διαδηλώσεις στο Ιράν

    BBC: Iran unrest: MPs call for death of Mousavi and Karroubi

    Είδηση: 59941

    [05] Παπακωνσταντίνου: «Λύση χωρίς εκποίηση της δημόσιας περιουσίας

    Τριτη, 15 02 2011 17:48

    Την πρωτοφανή προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, επεσήμανε στa Συμβούλια Eurogroup και Ecofin ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. O κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πώληση της δημόσιας γης.

    Με τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, την ανάπτυξη, αλλά και με ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, θα επιτευχθεί η μείωση το υψηλού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών από τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη λογική πώλησης δημόσιας γης και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Ουδείς προτίθεται να πουλήσει τους αιγιαλούς, τις ράχες και τα βουνά. Μιλάμε για αξιοποίηση που φέρνει έσοδα στο δημόσιο και λειτουργεί αποτελεσματικά».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνη» τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Προέδρου της Ν.Δ. , Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως είπε, έκανε λόγο για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέσα σε δύο χρόνια στο πλαίσιο το μνημονίου, ενώ στενοί σύμβουλοί του αναφέρθηκαν σε πώληση ακίνητης περιουσίας της τάξης των 100 δισ. ευρώ.

    Σε ότι αφορά τους πρόσφατους χειρισμούς των εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα, ο Υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει τις δικές της αποφάσεις και βάζει στόχους για να δώσει στους Έλληνες πολίτες μία λύση που θα μειώνει το δυσβάσταχτο χρέος. «Η λύση δεν έχει να κάνει με κανέναν τρόπο με εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις αφορούν την ελληνική κυβέρνηση και το περιεχόμενό τους το καθορίζει μόνο αυτή.

    Σε ότι αφορά την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2010, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι σε ετήσια βάση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάθε τρίμηνο το βάθος της ύφεσης περιορίζεται (-1,9% το πρώτο τρίμηνο, -1,8% το δεύτερο, -1,7% το τρίτο και -1,4% το τέταρτο), κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η αύξηση των εξαγωγών κατά 8% το τελευταίο έτος.

    Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκδοση έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, τριμηνιαίας διάρκειας, καθώς το επιτόκιό τους μειώθηκε από 4,1% στην προηγούμενη έκδοση σε 3,85% σήμερα και σημείωσε ότι το 60% του ενδιαφέροντος προήλθε από ξένους επενδυτές.

    Σε ότι αφορά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα 500 δισ. ευρώ που θα δύναται να δανείζει ο μελλοντικός Μηχανισμός, θα πείσουν τις αγορές ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα. Σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ο Μηχανισμός να αποκτήσει αυξημένη χρηματοδότηση, μεγαλύτερη ευελιξία (παρεμβάσεις στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά με δυνατότητα επαναγοράς κρατικών ομολόγων), καθώς και καλύτερους όρους δανεισμού.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το θέμα της επιμήκυνσης των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα αποτελέσει μέρος της λύσης - πακέτου που θα δοθεί για τη συνολική σταθερότητα του ευρώ και πως η επιμήκυνση θα αφορά την εναρμόνιση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων με αυτά της Ιρλανδίας.

    Καταλήγοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν καιρό για να καταλήξουν σε μία συνολική λύση - πακέτο. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει συνολική απάντηση. Αυτή τη φορά πρέπει να υπερβούμε τις προσδοκίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Σήμερα τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Οικονομικών, με επιστολή τους ζήτησαν να έρθει ο υπουργός Οικονομικών σε ειδική συνεδρίαση του ΚΤΕ για να τους ενημερώσει για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές κκ. Ι. Αμοιρίδης, Μιχ. Κατρίνης, Οδ. Κωνσταντικόπουλος και Αθ. Γικόνογλου, όπως απόκαλυψε πριν από λίγο ο κ. Αμοιρίδης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 59947

    [06] Μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων

    Τριτη, 15 02 2011 17:19

    Μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Λόγω της μείωσης των τιμών των φαρμάκων έχει διογκωθεί το φαινόμενο των εξαγωγών από εταιρείες και φαρμακαποθήκες σε άλλες χώρες που οι τιμές τους είναι ακριβότερες.

    Σειρά μέτρων προκείμενου να αντιμετωπιστεί το θέμα των ελλείψεων στην αγορά σημαντικών φαρμάκων, ανακοίνωσε ο ΕΟΦ. Σύμφωνα με αυτά απαγορεύεται προσωρινά η εξαγωγή 28 φαρμάκων ενώ οι εταιρείες που τα διακινούν θα αναφέρουν τακτικά στον ΕΟΦ τα αποθέματα που διαθέτουν.

    Επίσης, από την επόμενη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου θα λειτουργεί η ειδική τηλεφωνική γραμμή 1142 στην οποία οι φαρμακοποιοί και οι πολίτες θα αναφέρουν τυχόν ελλείψεις φαρμάκων στον ΕΟΦ.

    Από τον Απρίλιο θα λειτουργήσει στον οργανισμό ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για άμεση ηλεκτρονική υποβολή των ελλείψεων.

    Ο ΕΟΦ θα προχωρήσει ξανά στην επιβολή χρηματικών ποινών σε φαρμακαποθήκες και εταιρείες που δεν διασφαλίζουν την επάρκεια της αγοράς.

    Στο τελικό στάδιο της διερεύνησης βρίσκονται ήδη 4 εταιρείες , 30φαρμακαποθηκες και δεκάδες φαρμακεία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 59943

    [07] Μπαχρέιν: Στα πρόθυρα εξέγερσης

    Τριτη, 15 02 2011 19:13

    Άλλη μια αραβική χώρα, αυτή τη φορά το Μπαχρέιν, μπήκε στην τροχιά της κοινωνικής αναταραχής, που εξαπλώνεται συνεχώς στον αραβικό κόσμο. Με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μαρόκου, Μανάμα, να ζητούν την πτώση του καθεστώτος.

    Αφορμή για τη συγκέντρωση, ήταν η κηδεία ενός Σιίτη που έχασε τη ζωή του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Δευτέρας 14 Φεβρουαρίου. Άλλος ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις, μετά την κηδεία, ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων.

    Κινούμενοι κατά τα πρότυπα των Αιγυπτίων διαδηλωτών, οι ομόλογοί τους στο Μπαχρέιν, έστησαν σκηνές στη μέση της πλατείας του Μαργαριταριού, την οποία έχουν μετονομάσει σε "Πλατεία των μαρτύρων", ενώ ένας από αυτούς, ο 32χρονος Μαζέντ Τάχερ, δήλωσε στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ότι: «Πήραμε μαθήματα από την Αίγυπτο και την Τυνησία. Θέλουμε νέο σύνταγμα, να δοθεί τέλος στις διακρίσεις και να εγκατασταθεί συνταγματική μοναρχία».

    Την κυβερνητική εξουσία στο Μπαχρέιν έχει μια σουνιτική οικογένεια, με την πλειοψηφία του πληθυσμού να είναι σιίτες, ενώ η απαίτηση για πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, οργανώθηκε σε μεγάλο βαθμό, μέσω διαδικτύου. Πολιτικά οι σιίτες στηρίζουν το συνασπισμό με την επωνυμία «Ουέφακ», με 18 έδρες στις συνολικά 40 του κοινοβουλίου και μάλιστα αποχώρησε από τη Βουλή, λόγω της βίαιης αντιμετώπισης των διαδηλωτών, από τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερς Είδηση: 59965

    [08] 2013: Σε ισχύ τα ενισχυμένα δικαιώματα επιβατών λεωφορείων

    Τριτη, 15 02 2011 17:47

    Από την άνοιξη του 2013 τίθενται σε ισχύ τα ενισχυμένα δικαιώματα των επιβατών των λεωφορείων. Το κομμάτι το οποίο υπολειπόταν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών, εγκρίθηκε στο Στρασβούργο, με την υιοθέτηση των ενισχυμένων δικαιωμάτων των επιβατών, που ταξιδεύουν με λεωφορεία και πούλμαν.

    Μετά από δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και τα κράτη μέλη συμφώνησαν επί ενός κανονισμού, που θα καλύπτει όλες τις τακτικές, εθνικές και διασυνοριακές μετακινήσεις, με λεωφορεία σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 250 χιλιομέτρων).

    Αποζημιώσεις

    Η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν στους επιβάτες, στις περιπτώσεις καθυστερήσεων των αναχωρήσεων άνω των δύο ωρών, τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πλήρους επιστροφής του αντιτίμου του εισιτηρίου ή μεταφοράς τους, μέσω εναλλακτικών διαδρομών ή εναλλακτικών μέσων. Στην περίπτωση κατά την οποία η επιλογή, που προσφέρεται στον επιβάτη, είναι μόνο η επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου, οι εταιρείες θα πρέπει να προσθέτουν ως αποζημίωση και ένα επιπλέον ποσό, ίσο με το 50% της τιμής του εισιτηρίου.

    Όταν η αναχώρηση του δρομολογίου καθυστερεί πέρα των 90 λεπτών, θα πρέπει να προσφέρονται στους επιβάτες σνακ και αναψυκτικά. Σε περίπτωση διακοπής του ταξιδίου, ατυχήματος ή καθυστέρησης, που θα καθιστούν αναγκαία τη διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο, η εταιρεία οφείλει να καλύψει το κόστος στέγασης, για δύο νύχτες κατά ανώτατο όριο και έως 80 ευρώ για κάθε νύχτα. Οι εταιρείες θα απαλλάσσονται από αυτές τις υποχρεώσεις, μόνο στις περιπτώσεις κακών καιρικών συνθηκών ή φυσικών καταστροφών, οι οποίες δεν επιτρέπουν στο λεωφορείο να μετακινηθεί με ασφάλεια.

    Τα ανώτατα όρια της αποζημίωσης, σε περίπτωση θανάτου ή σε περίπτωση προσωπικού τραυματισμού, απώλειας ή ζημίας των αποσκευών, εξαιτίας ατυχήματος, δεν θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, κατώτερα από τα ελάχιστα ποσά, που καθορίζονται στον κανονισμό, δηλαδή 220.000 ευρώ ανά επιβάτη και 1200 ευρώ για κάθε αποσκευή.

    Προκειμένου να μπορέσουν οι μικρότερες επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες αυτές απαιτήσεις, το ΕΚ συμφώνησε να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να εξαιρούν τις εγχώριες τακτικές γραμμές και τις γραμμές των οποίων σημαντικό τμήμα εκτελείται εκτός της ΕΕ, από την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού για μια χρονική περίοδο όχι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών. Η εξαίρεση αυτή δύναται να ανανεωθεί μία μόνο φορά.

    Θεμελιώδη δικαιώματα

    Οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να λάβουν τη συμφωνία των κρατών μελών για δώδεκα θεμελιώδη δικαιώματα, που θα ισχύουν για όλες τις τακτικές μετακινήσεις, ανεξάρτητα από την απόσταση του δρομολογίου.

    Αυτά τα δικαιώματα αφορούν, κυρίως την παροχή πληροφόρησης, πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς και τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα. Ακόμη, καλύπτουν τη χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς και την αποζημίωση, σε περίπτωση απώλειας ή ζημίας της αναπηρικής καρέκλας ή άλλου κινητικού εξοπλισμού.

    Εκπαίδευση προσωπικού

    Το προσωπικό των λεωφορείων και των πούλμαν θα εκπαιδευθεί στις δεξιότητες, που ορίζονται στο παράρτημα του κανονισμού, προκειμένου να μπορεί να παράσχει επαρκή βοήθεια σε επιβάτες με ειδικές ανάγκες, οι οποίοι έχουν υποβάλει το σχετικό αίτημα, τουλάχιστον 36 ώρες πριν την αναχώρηση. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι σε θέση να παράσχει την κατάλληλη βοήθεια, οι επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα θα μπορούν να συνοδεύονται από πρόσωπο της επίλογής τους, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

    "Η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική για τις μεταφορές και τον τουρισμό. Εμπεριέχει μία στρατηγική ισορροπία, καθώς προστατεύει τις μικρότερες επιχειρήσεις και καθιστά πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες", δήλωσε ο εισηγητής, Αντόνιο Καντσάν (ΕΛΚ, Ιταλία).

    Το νομοθετικό ψήφισμα (διαδικασία συναπόφασης, 3η ανάγνωση) εγκρίθηκε με 504 ψήφους υπέρ, 63 κατά και 89 αποχές.

    AΠΕ Είδηση: 59946

    [09] Τέλος στην ρευματοκλοπή στην Αγριά

    Τριτη, 15 02 2011 16:48

    Λύση μία και καλή στις παράνομες συνδέσεις κάποιων καταστημάτων στο δημοτικό φωτισμό στην παραλία της Αγριάς έθεσε η δημοτική αρχή Βόλου καθώς προχώρησε στην αντικατάσταση όλων των πεπαλαιωμένων και διαβρωμένων ηλεκτρικών πινάκων. Σημειώνεται ότι χθες ήταν η τελευταία προθεσμία που έδωσε η ΔΕΗ για να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του δικτύου. Παράλληλα θα αντικατασταθούν και οι πίνακες του δημοτικού φωτισμού στην Αρτέμιδα, θέμα που συζητήθηκε σε σύσκεψη που είχε σήμερα το πρωί ο αντιδήμαρχος Αγριάς Ν. Στόϊκος με τον διευθυντή της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού κ. Βεντούρα.

    Οι εργασίες αντικατάστασης των παλαιών πινάκων, είχε ως αποτέλεσμα, την περασμένη Παρασκευή να γίνει επεισόδιο μεταξύ 42χρονου υπαλλήλου του Δήμου και 49χρονου καταστηματάρχη από την Αγριά, όταν ο δεύτερος ζήτησε εξηγήσεις από τον πρώτο για εργασίες που γινόταν στο χώρο μπροστά από το κατάστημά του. Μετά από φραστικό επεισόδιο που ακολούθησε, ο υπάλληλος του Δήμου βρήκε τον 49χρονο, στο δεύτερο κατάστημα που διατηρεί, οπλισμένος με πιστόλι, ενώ, μετά από νέο φραστικό επεισόδιο και συμπλοκή έπεσαν πυροβολισμοί, χωρίς ευτυχώς, ο 42χρονος υπάλληλος να βρει στόχο.

    Οι εργασίες αντικατάστασης των πινάκων του ηλεκτροφωτισμού εκτελούνται από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου κι έναν εργολάβο (που ρίχνει βάσεις μπετόν για να τοποθετηθούν οι πίνακες) και σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν. Με αφορμή τις ρευματοκλοπές και την προθεσμία που έδωσε η ΔΕΗ, ο κ. Στόϊκος τόνισε ότι «επειδή δεν μπορούμε να αποδυθούμε σε «κυνήγι μαγισσών», για να βρούμε ποιοι έκλεβαν ρεύμα από τους πίνακες του Δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, αποφασίσαμε την αντικατάσταση όλων των πινάκων».

    Στα Δημοτική Διαμερίσματα Αγριάς και Αρτέμιδος θα αντικατασταθούν συνολικά περίπου 10 πίνακες Δημοτικού ηλεκτροφωτισμού, με κόστος περίπου 1200 β¬ ανά πίνακα, δηλαδή περίπου 16.000 β¬ συνολικά, μαζί με άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται.

    Παράλληλα ο κ. Στόικος ζητά από τη δημοτική αρχή την πρόσληψη δύο ηλεκτρολόγων για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες όπως την αντικατάσταση λαμπτήρων. Μέχρι τότε η οικονομική επιτροπή του δήμου θ' αποφασίσει για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου σε εργολάβο.

    Τέλος σε ότι αφορά στη νομιμοποίηση των σταθερών στεγάστρων στην παραλία της Αγριάς (που φέρουν κεραμίδια), ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε μελέτη ανάπλασης της παραλίας Αγριάς, ώστε οι κατασκευές να έχουν νομιμοποιηθεί μέχρι το Πάσχα. Είδηση: 59938

    [10] Διχογνωμίες γύρω από την υγεία του πρώην προέδρου Μουμπάρακ

    Τριτη, 15 02 2011 18:03

    Η υγεία του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ επιδεινώνεται και αρνείται την ιατρική περίθαλψη, γράφει σήμερα η σαουδαραβική εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ.

    Το δημοσίευμα αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

    "Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η κατάσταση της υγείας του χειροτερεύει σημαντικά, επιπρόσθετα υπάρχουν πληροφορίες ότι αρνείται να δεχθεί την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη", σημειώνει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα, η οποία επικαλείται πρώην αξιωματούχο της αιγυπτιακής ασφάλειας, ο οποίος έχει σχέσεις με την ανώτερη στρατιωτική διοίκηση της Αιγύπτου.

    Ωστόσο πηγή που γνωρίζει την οικογένεια Μουμπάρακ δήλωσε χθες ότι ο πρώην πρόεδρος δεν είναι άρρωστος.

    ΑΠΕ Είδηση: 59950

    [11] Η σταδιακή απώλεια ακοής στους ηλικιωμένους ίσως προειδοποιεί για άνοια και Αλτσχάιμερ

    Τριτη, 15 02 2011 17:43

    Υγεια

    Οι ηλικιωμένοι που αρχίζουν να πάσχουν από μειωμένη ακοή, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια και Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρες διαγνωστικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις από τους γιατρούς.

    Οι ερευνητές του Τμήματος Ωτορινολαρυγγολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη, υπό τον δρα Φρανκ Λιν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευρολογίας «Archives of Neurology» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, μελέτησαν για πολλά χρόνια 639 άτομα ηλικίας 36 έως 90 ετών, που σε πρώτη φάση δεν είχαν άνοια. Αρχικά οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μια σειρά από νοητικά τεστ και τεστ ακοής. Ένα μέρος των εθελοντών, στην πορεία του χρόνου, εμφάνισαν απώλεια ακοής από ήπια (25 - 40 ντεσιμπέλ) έως σοβαρή (πάνω από 70 ντεσιμπέλ), καθώς, επίσης, μερικοί εμφάνισαν άνοια και Αλτσχάιμερ.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για άνοια και Αλτσχάιμερ αρχίζει να αυξάνεται για όσους έχουν απώλεια ακοής άνω των 25 ντεσιμπέλ και, όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια της ακοής, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για εκφυλισμό των άλλων νοητικών λειτουργιών. Για τα άτομα άνω των 60 ετών, περισσότερο από το ένα τρίτο (36,4%) του κινδύνου άνοιας βρέθηκε να σχετίζεται με την απώλεια ακοής.

    Ειδικότερα για το Αλτσχάιμερ, ο κίνδυνος επίσης αυξάνεται με την απώλεια ακοής. Συγκεκριμένα, για κάθε απώλεια δέκα ντεσιμπέλ στην ικανότητα ακοής, ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου αυξάνεται περίπου κατά 20%.

    Όπως είπε ο δρ. Λιν, μπορεί να υπάρχει κοινή εγκεφαλική αιτία για την απώλεια ακοής και την έκπτωση των νοητικών-γνωστικών λειτουργιών. Πρόσθεσε πως αν τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, τότε θα βοηθήσουν στη διάγνωση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

    Μέχρι το έτος 2050, περίπου εκατό εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς (ή, ένας στους ογδόντα πέντε) θα πάσχουν από άνοια.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59945

    [12] ΕΛΓΑ :Αποζημιώσεις ύψους 9,7 εκατ. ευρώ

    Τριτη, 15 02 2011 17:41

    Αποζημιώσεις ύψους περίπου 9,7 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου ο ΕΛΓΑ στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές στη φυτική παραγωγή το 2010 από διάφορα ζημιογόνα αίτια (χαλάζι, παγετός, ανεμοθύελλα, βροχόπτωση, πλημμύρα).

    Πρόκειται για ζημιές που υπέστησαν 6.567 δικαιούχοι παραγωγοί των Νομών, Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας και Φλωρίνης. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους λογαριασμούς που διατηρούν στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος οι δικαιούχοι παραγωγοί.

    Αναλυτικότερα στοιχεία για κάθε παραγωγό υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ στην διεύθυνση www. elga. gr.

    AΠΕ Είδηση: 59944

    [13] Τα ενεργειακά ποτά κρύβουν κινδύνους

    Τριτη, 15 02 2011 17:10

    Υγεια

    Με τους Αμερικανούς να καταναλώνουν όλο και περισσότερα ενεργειακά ποτά, αυξάνονται οι φωνές στις ΗΠΑ εκείνων που συνιστούν προσοχή στην κατανάλωσή τους. Τα ποτά αυτά περιέχουν μεγάλη δόση καφεΐνης, ζάχαρη και διαιτητικά συμπληρώματα, όπως βιταμίνες και αποστάγματα βοτάνων, των οποίων η δράση δεν είναι σαφής.

    Σε μια νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, παιδίατροι από την Φλόριντα αναφέρονται σε περιπτώσεις ανθρώπων που εμφάνισαν σπασμούς, παραισθήσεις, καρδιακά προβλήματα και βλάβη στα νεφρά και στο συκώτι, έχοντας καταναλώσει ένα ή περισσότερα ενεργειακά ποτά.

    «Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν ενδείξεις ότι σε κάποιους ανθρώπους που καταναλώνουν αυτά τα ποτά, υπάρχουν παρενέργειες», είπε ο δρ Στίβεν Ε. Λίπσουλτζ, ο οποίος ηγείται του τμήματος παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι «Leonard M. Miller School of Medicine».

    Καθώς τα ποτά αυτά χαρακτηρίζονται διατροφικά συμπληρώματα υφίστανται πολύ μικρότερο έλεγχο και περιορισμούς σε σχέση με τα τρόφιμα και τα φάρμακα.

    Οι παρασκευαστές υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους ενισχύουν τόσο την πνευματική όσο και την σωματική απόδοση. Για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα του Red Bull, αναφέρεται ότι το ενεργειακό ποτό αυξάνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης και την ταχύτητα αντίδρασης και βελτιώνει την ικανότητα εγρήγορσης και τη συναισθηματική κατάσταση. «Η λειτουργία του Red Bull εκτιμάται σε ολόκληρο τον κόσμο από κορυφαίους αθλητές, πολυάσχολους επαγγελματίες, δραστήριους φοιτητές και οδηγούς μακρινών αποστάσεων», αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

    Μόνο μέσα στο 2010, η εταιρία, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, πούλησε περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ποτά. Το ενεργειακό αυτό ποτό διατίθεται πλέον σε περισσότερες από 160 χώρες. Αλλά, σύμφωνα με τους ερευνητές από τη Φλόριντα, οι οποίοι αναθεώρησαν τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν το θέμα, οι δηλώσεις της βιομηχανίας περί των ευεργετικών ιδιοτήτων του ποτού είναι αμφισβητήσιμες.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 59942

    [14] Α.Π.Π.Δ: Όχι στη δημοσιοποίηση εισοδήματος - Ναι στη δημοσιοποίηση στοιχείων μητρώου

    Τριτη, 15 02 2011 17:06

    Σύμφωνη με τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, είναι η δημοσιοποίηση φορολογικών καταλόγων με τα στοιχεία μητρώου των φορολογουμένων για τον σκοπό της επαλήθευσης των στοιχείων τους.

    Αυτό ανέφερε προς το υπουργείο Οικονομικών, σε γνωμοδότησή της σχετικά με τη δημοσιοποίηση φορολογικών καταλόγων στο διαδίκτυο, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επίσης, τα φορολογικά δεδομένα που αναφέρονται σε νομικά πρόσωπα δεν συνιστούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και συνεπώς μπορούν να δημοσιευτούν ελεύθερα.

    Αντίθετα, σύμφωνα με την Αρχή, η δημοσιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με το δηλωθέν εισόδημα των φυσικών προσώπων και τον φόρο που κατέβαλαν δεν είναι αναγκαίο, πρόσφορο και αναλογικό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Τέλος, η Αρχή θεωρεί σκόπιμο να εισαχθεί σαφής νομοθετική πρόβλεψη για την ηλεκτρονική υπηρεσία επαλήθευσης στοιχείων μητρώου καθώς και για τη μη δυνατότητα εμπορικής χρήσης των πληροφοριών που περιέχονται στους φορολογικούς καταλόγους.

    Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνεται ότι το υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη του τη γνωμοδότηση, έχει ήδη εισάγει στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή, διατάξεις για την επαλήθευση στοιχείων μητρώου των φορολογουμένων, καθώς και για τη δημοσιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έχοντας γνώμονα τη διαφάνεια και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος.

    AΠΕ Είδηση: 59940

    [15] Δεν εξελέγη ούτε χθες «Συμπαραστάτης»

    Τριτη, 15 02 2011 19:09

    Άκαρπη ήταν και η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Τρίτη συνολικά, στην ανάδειξη του «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης», καθώς η πλειοψηφία επέμενε στην πρότασή της για ανάδειξη του δικηγόρου Γιώργου Μπουλούκου στη συγκεκριμένη θέση.

    Στην πρώτη μάλιστα ψηφοφορία η επιλογή του κ. Τατούλη δεν συγκέντρωσε τις ψήφους όλων των μελών της πλειοψηφίας και πήρε 27 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρξαν 4 διαρροές. Ο επίτιμος διευθυντής της Περιφέρειας Παν. Μπαζίγος, από τη Μεσσηνία πήρε11 ψήφους, ο Γιάννης Μαχαίρας δρ. Βιολογικής Ανθρωπολογίας, από την Κορινθία πήρε 5 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και 5 λευκά ψηφοδέλτια. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο Γ. Μπουλούκος πήρε 31 ψήφους, αλλά δεν εξελέγη «Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης», καθώς χρειάζονται 34 ψήφοι, ο Παν. Μπαζίγος πήρε 13 ψήφους, ενώ βρέθηκαν και 4 λευκά ψηφοδέλτια. Να σημειωθεί, ότι στην ψηφοφορία δεν πήραν μέρος οι σύμβουλοι του Δ. Δράκου Ν. Ταγαράς, Σπ. Παπαθεοφάνους και Κ. Λέγκας, από την Κορινθία.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 59964

    [16] Ψήφισμα στο Περιφερειακό για τα διόδια

    Τριτη, 15 02 2011 19:05

    Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση των επίμαχων συμβάσεων που έχουν συναφθεί με την κοινοπραξία του «Μωρέα» στο πλαίσιο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και τον κλάδο Λεύκτρο - Σπάρτη, ώστε να μειωθούν τα διόδια, ζητά με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

    Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Τρίπολη, που άρχισε χθες στις 03:00 μετά το μεσημέρι, με εισηγητή του θέματος τον Περιφερειάρχης Πέτρο Τατούλη, σημειώνεται ότι «σε διαφορετική περίπτωση, οι Πελοποννήσιοι πολίτες δε θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος των αυξήσεων, οι οποίες παράλληλα θα αποτελούν ανάχωμα στην αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας μας». Όπως σημειώθηκε κατά τη συνεδρίαση «τη σύμβαση παραχώρησης του οδικού άξονα, με 30ετή διάρκεια εκμετάλλευσης, υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2007, με την Παραχωρησιούχο Εταιρεία «ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.». Ο προϋπολογισμός του έργου, περίπου 1 δισεκατομμυρίου β¬, καλύπτεται κατά το 30% από δημόσιους πόρους, ενώ το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται από τον Παραχωρησιούχο και αποπληρώνεται μέσω των διοδίων. Η εταιρία «ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.» έχει το δικαίωμα να προχωρεί σύμφωνα με την κυρωθείσα από τη Βουλή Σύμβαση, στην αναπροσαρμογή των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο». Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο όπως αναφέρθηκε- είναι ότι στο Άρθρο 37 της Σύμβασης Παραχώρησης, προβλέπεται η δυνατότητα Τροποποίησης μετά από συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και Παραχωρησιούχου η οποία θα πρέπει να κυρώνεται με σχετικό νόμο. Στις σχετικές διαβουλεύσεις συμμετέχουν και οι Τράπεζες που επηρεάζουν το δανεισμό του παραχωρησιούχου.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 59963

    [17] Διαγωνισμός για τα απορρίμματα

    Τριτη, 15 02 2011 19:01

    Με διεθνή διαγωνισμό θα επιλεγεί ο τρόπος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ανέφερε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, απαντώντας σε ερώτηση του Δημ. Δράκου κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

    Βασικό χαρακτηριστικό που θα τεθεί για τη διαχείριση θα είναι η τεχνολογία που θα επιλεγεί να έχει μηδενικούς ρύπους, ενώ άλλος παράγοντας θα είναι η πιο οικονομική προσφορά. Ο κ. Τατούλης σημείωσε ότι «η περιφέρειά μας επαπειλείται ευθέως με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα στην πολιτική της διαχείρισης και στην πολιτική του κλεισίματος των πάσης φύσεως χωματερών είτε υπό την έννοια των ΧΥΤΑ, είτε υπό την έννοια των ΧΑΔΑ». Επίσης ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι « εμείς έχουμε εξαρχής υποσχεθεί στους συμπολίτες μας από την προεκλογική διαδικασία ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει για την περιφέρεια Πελοποννήσου είναι να είναι η περιφέρεια της αειφορίας. Τουτέστιν είτε υπήρχε η απειλή της Ε.Ε., είτε δεν υπήρχε εμείς οφείλουμε να κινηθούμε σε μία πολιτική η οποία ουσιαστικά θα υπερασπίζεται τον αειφόρο χαρακτήρα της περιφέρειας Πελοποννήσου». Αναφερόμενος τέλος στο παρελθόν είπε ότι «η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση, η αποκεντρωμένη περιφερειακή διοίκηση είχε δημιουργήσει μία ασάφεια στις πολιτικές της με εξαιρετικά ζητήματα και προβλήματα», ενώ για τον πρώην περιφερειάρχη κ. Αγγελόπουλο είπε ότι «είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ότι σχεδόν είχαμε κλείσει όλους τους ΧΥΤΑ και τους ΧΑΔΑ».

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 59962

    [18] Διογκώνεται το πρόβλημα με τα σκουπίδια

    Τριτη, 15 02 2011 18:51

    Τα σκουπίδια εξακολουθούν να σωρεύονται στους δρόμους της Καλαμάτας και να διογκώνονται οι σωροί, με αποτέλεσμα να οξύνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο το πρόβλημα. Ο εργολάβος που έχει αναλάβει εδώ και λίγους μήνες την μεταφορά των σκουπιδιών της Καλαμάτας δυσκολεύεται να βρει νόμιμο χώρο εναπόθεσης ενώ διαθέτει συνολικά έξι φορτηγά τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υποχρεώσεις του.

    Αποτέλεσμα αυτών είναι τα σκουπίδια να παραμένουν σε σωρούς μέσα και γύρω από τους κάδους για παραπάνω από μια εβδομάδα. Στο Δήμο Καλαμάτας πάντως έφθασε η έγκριση νομιμότητας της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την προώθηση -πιλοτικά- της μεθόδου διαχείρισης RAM ενώ όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας αναμένεται η επικαιροποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με βάση τη νέα μέθοδο. Ο κ. Νίκας ωστόσο σε δηλώσεις του, εξέφρασε την λύπη του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και απέδωσε ευθύνες στην πολιτεία, στην αιρετή περιφέρεια και την αποκεντρωμένη διοίκηση που δεν έχουν προχωρήσει όπως είπε- τον εθνικό σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων.

    Συντάκτης είδησης: Βαγγέλης Ποτέας Είδηση: 59957

    [19] Κρούσματα γρίπης στο νοσοκομείο

    Τριτη, 15 02 2011 18:48

    Δεκάδες είναι τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής που προσφεύγουν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο Καλαμάτας σύμφωνα με δηλώσεις υπευθύνων του ιδρύματος. Στους ασθενείς χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή με αντιικά και άλλα φάρμακα και η κατάσταση χαρακτηρίζεται από το νοσοκομείο ως ελεγχόμενη.

    Ωστόσο σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες υγείας και στο νομό μας καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς ενδέχεται να υπάρξει έξαρση της γρίπης το επόμενο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων αναμένουν στο νοσοκομείο Καλαμάτας ώστε να εξακριβωθεί αν ο θάνατος του 32χρονου που νοσηλευόταν στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Καλαμάτας οφείλεται στον ιό Η1Ν1.

    Συντάκτης είδησης: Βαγγέλης Ποτέας Είδηση: 59956

    [20] Δ. Κουσελάς: Δεν θα παρθούν νέα μέτρα

    Τριτη, 15 02 2011 18:43

    Δεν υπάρχουν περιθώρια περικοπής μισθών ή συντάξεων, ούτε αύξησης των φορολογικών συντελεστών, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς στην ΕΡΑ Καλαμάτας, απαντώντας σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση πάρει και άλλα μέτρα.

    Ο κ. Κουσελάς μιλώντας για τις διαθρωτικές αλλαγές, στις οποίες προχωρεί η Κυβέρνηση είπε ότι η προσπάθειά μας εστιάζεται να καταλήξουμε σε ένα μικρότερο και αξιόπιστο κράτος, σ' ένα επιτελικό κράτος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Σχολιάζοντας ο υφυπουργός Οικονομικών τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Tρόικας για εκποίηση δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να υπάρξουν έσοδα για το κράτος, είπε ότι «δεν είναι δουλειά τους να κάνουν σχόλια που αφορούν στην εσωτερική κατάσταση της χώρας μας. Δεν είναι δουλειά τους για το πώς θα αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία της χώρας μας. Αυτή είναι κυρίαρχη απόφαση της Κυβέρνησης». Ο κ. Κουσελάς επέκρινε τη Ν.Δ. για την κριτική της και τη στάση της στον τομέα της οικονομίας. Ο κ. Κουσελάς ανατρέχοντας σε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ., ότι σε 18 μήνες θα μπορούσε να μηδενίσει το έλλειμμα της χώρας, είπε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μειωθούν τα έξοδα και να αυξηθούν οι δαπάνες και πρόσθεσε: «Πώς θα γίνει αυτό όμως δεν μας το είπε ποτέ. Θα επιβληθούν νέες φορολογίες και ποιες είναι αυτές, ή θα προχωρήσουν σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων». Ο κ. Κουσελάς είπε ακόμη ότι πρόσφατα κλήθηκαν από τον Υπουργό Οικονομικών να συζητήσουν τους τρόπους περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, από τα 17 δισεκατομμύρια που θα είναι στο τέλος του 2011 στα 6 δισεκατομμύρια β¬, αλλά αρνήθηκαν να πάνε. Ο κ. Κουσελάς αφού κατηγόρησε τη Ν.Δ. ως υπεύθυνη για το δημοσιονομικό έλλειμμα των 36 δισ. β¬, είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση με τη πολιτική που ακολούθησε και «με τη στήριξη και την ανοχή του ελληνικού λαού» μείωσε κατά 14 δισ. β¬ το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ακόμα ο κ. Κουσελάς είπε ότι δημιουργούνται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, την οποία σημείωσε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς ρευστότητα.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 59955

    [21] Το ΣΧΟΟΑΠ της Δυτικής Μάνης

    Τριτη, 15 02 2011 18:38

    Οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της έγκρισης του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) της Δυτικής Μάνης ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσου Αποστολόπουλου με το Δήμαρχο Δυτικής Μάνης κ. Δημήτρη Γιαννημάρα, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα στην Τρίπολη.

    Στη συζήτηση εξετάστηκε η πορεία εξέλιξης του ΣΧΟOΑΠ Δυτικής Μάνης, το οποίο έχει υποβληθεί για έγκριση από το Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος και αποφασίστηκε στο επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν συσκέψεις σε υπηρεσιακό επίπεδο, τα συμπεράσματα των οποίων θα συζητηθούν εκ νέου με τον Γενικό Γραμματέα.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 59954

    [22] Συνάντηση δημάρχων στη Μεσσήνη

    Τριτη, 15 02 2011 18:36

    Συνάντηση μεταξύ των δημάρχων των καλλικρατικών δήμων της Μεσσηνίας πλην της Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο της Μεσσήνης, μετά από πρόσκληση του δημάρχου της περιοχής Στάθη Αναστασόπουλου.

    Στη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επί τάπητος τρία ζητήματα που είναι η τοποθέτηση στο δήμο Καλαμάτας όλου του μόνιμου προσωπικού των πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοικήσεων και των ΤΥΔΚ, οι διακρίσεις και η μεροληπτική μεταχείριση -όπως τονίστηκε- σε ότι αφορά χρηματοδοτικούς μηχανισμούς υπέρ της έδρας των περιφερειακών ενοτήτων και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Σε δηλώσεις του σήμερα στην ΕΡΑ Καλαμάτας ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος διευκρίνισε πως δεν υπάρχει μέτωπο δημάρχων εναντίον του δήμου Καλαμάτας αλλά εναντίον των παραλείψεων και κενών που υπάρχουν στο νόμο του «Καλλικράτη». Να σημειώσουμε ότι στη χθεσινή σύσκεψη δεν συμμετείχε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ενώ έδωσαν το παρόν, εκτός από το δήμαρχο Μεσσήνης, οι δήμαρχοι Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας.

    Συντάκτης είδησης: Βαγγέλης Ποτέας Είδηση: 59953

    [23] Αποφάσεις του Δ.Σ. Καλαμάτας

    Τριτη, 15 02 2011 18:34

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, που συνεδρίασε χθες το βράδυ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων, και κοιμητηρίων για το 2011. Επίσης αποφάσισε ομόφωνα την επιβολή νέου τέλους διέλευσης δικτύων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 59952

    [24] Κινητοποίηση για Καλαμάτα και Ναύπλιο

    Τριτη, 15 02 2011 18:33

    Οι Επιτροπές Αγώνα ΑΕΙ-ΤΕΙ ετοιμάζουν κινητοποίηση ενόψει της επίσκεψης της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου το Σάββατο στην Καλαμάτα, και την Κυριακή στο Ναύπλιο, όπου και θα μιλήσει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

    Οι Επιτροπές Αγώνα ΑΕΙ-ΤΕΙ καλούν τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση το Σάββατο στις 10:00 το πρωί, στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα, και την επομένη ημέρα στο Ναύπλιο «ενάντια στην φιέστα της κυβέρνησης στην Εστία Καλαμάτας, και στην παμπελοποννησιακή κινητοποίηση του ΜΑΣ στην σύνοδο των Πρυτάνεων στο Ναύπλιο», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται: «Είναι τουλάχιστον προκλητική η στάση της Διαμαντοπούλου να «εγκαινιάσει» τις σπουδαστικές εστίες στην Καλαμάτα. Κάνουν φιέστες την ώρα που η Εστία δεν επαρκεί ούτε για το 10% των αναγκών των σπουδαστών».

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 59951

    [25] Τα κίτρινα του Βαν Γκογκ αλλοιώνονται από την υπεριώδη ακτινοβολία

    Τριτη, 15 02 2011 15:46

    Μια πολύπλοκη χημική αντίδραση, που ξεκινά από την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, ευθύνεται για την χρωματική αλλοίωση μερικών από τους πίνακες του διάσημου ζωγράφου Βίνσεντ βαν Γκογκ, στους οποίους τα φωτεινά κίτρινα γίνονται σιγά-σιγά καφέ. Η ανακάλυψη αποτελεί το πρώτο βήμα για να σταματήσει η αργή και ύπουλη φθορά των έργων του μεγάλου Ολλανδού καλλιτέχνη.

    Μια ομάδα Ιταλών, Ολλανδών, Βέλγων και Γάλλων επιστημόνων, με επικεφαλής τον Κόεν Γιάνσενς του πανεπιστημίου της Αντβέρπης στο Βέλγιο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό χημείας «Analytical Chemistry» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, συνιστούν στα μουσεία και τους συλλέκτες, όσο είναι δυνατό, να προστατεύσουν τους πίνακες από το φως του ήλιου.

    Οι ερευνητές εντόπισαν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες μεθόδους, κυρίως ισχυρές ακτίνες-Χ, 100 φορές πιο λεπτές από μια ανθρώπινη τρίχα, οι οποίες δημιουργούνται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Σύγχροτρου, στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας.

    Το ηλιακό φως μπορεί να διεισδύσει μόνο σε βάθος ελάχιστων μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) στο χρώμα του πίνακα, παρόλα αυτά πυροδοτεί μια άγνωστη μέχρι τώρα χημική αντίδραση, που μετατρέπει το κίτρινο χρώμα σε καφέ. Η αντίδραση συμβαίνει στο τρομερά λεπτό στρώμα, όπου το χρώμα συναντά το βερνίκι.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως μια μεταβολή στο βαθμό οξείδωσης του στοιχείου χρωμίου (από χρώμιο 6 σε χρώμιο 3) κάνει την κίτρινη μπογιά χρωμίου, που χρησιμοποιούσε ο βαν Γκογκ, να σκουραίνει σταδιακά και να ξεθωριάζει.

    Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους με την ελπίδα να «φρενάρουν» τη ζημιά και, αν είναι δυνατό, να την αναστρέψουν. Παράλληλα, τα πρωτοποριακά πειράματά τους, όπως δήλωσε η Έλα Χέντρικς του Μουσείου Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ, «είναι ζωτικά για την πρόοδο της κατανόησής μας όσον αφορά τη "γήρανση" των χρωμάτων και με ποιο τρόπο θα διατηρηθούν για τις επόμενες γενιές».

    Η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Σύγχροτρου στο πεδίο της τέχνης «ανοίγει την πόρτα σε ένα ολόκληρο νέο κόσμο ανακαλύψεων για τους ιστορικούς της τέχνης και τους συντηρητές», δήλωσε η επιστήμων Μαρίν Κοτ, εκ μέρους του ερευνητικού κέντρου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59924

    [26] «Έφυγε» ο λαϊκός τραγουδοποιός Γιάννης Καραμπεσίνης

    Τριτη, 15 02 2011 15:29

    Έφυγε από τη ζωή σήμερα τα ξημερώματα, ο λαϊκός τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Καραμπεσίνης.

    Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στις 14.45, από το Τρίτο Νεκροταφείο Αθήνας στη Νίκαια.

    Ο Γ. Καραμπεσίνης γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1931.

    Το 1960 θριάμβευε στο νυχτερινό κέντρο ψυχαγωγίας "Σπηλιά του Παρασκευά". Λίγο αργότερα, η μεγάλη επιτυχία του "Τάμπα-Τούμπα" έδωσε το όνομά της και στο κέντρο που τραγουδούσε. Ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς δίσκους του: "Τσιφτετέλι, Νο. 2" (1971), "Μαίρη Μαράντη" (1971), "Αγάπες και παράπονα" (1984), "Θα φύγω μόνος μου" (1985), "Σε καινούρια τραγούδια" (1990). Μετέχει, επίσης, στους δίσκους: "Ρετσίνα και μπουζούκι, 3" (1964), "Η ρεμπέτισσα, Νο.3" (1982) κ.ά. Από τα πιο γνωστά τραγούδια είναι τα εξής: "Πήραν τα στήθια μου φωτιά", "Κάψε με να ησυχάσω", "Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη", "Η παντρεμένη", "Τα μελιτζανιά σου μάτια", "Θα φύγω κι ας πονώ", "Του φτωχού ο πόνος", "Τσιφτετέλι παιχνιδιάρικο", "Ξημερώνει η γιορτή σου", "Της φτώχειας τα παιδιά", "Τσιφτετέλι με μπουζούκι" κ.ά.

    Ο Γιάννης Καραμπεσίνης ήταν μέλος της ΑΕΠΙ από το 1995.

    AΠΕ Είδηση: 59921

    [27] «Ό,τι»: H Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

    Τριτη, 15 02 2011 12:16

    Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει τη χαρά να φιλοξενήσει την έκθεση του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών - Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο: "Ό,τι : Η Τέχνη του Βιβλίου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών". Τι συμβαίνει όταν η τυπογραφική σελίδα παίρνει τη θέση του καβαλέτου και του τελάρου;

    Tο Εργαστήριο επιμένει και συγκεντρώνει ό,τι έχει: ιδέες, λέξεις, εικόνες, σελίδες και βιβλία. Δάσκαλοι, φοιτητές και υπότροφοι, σχεδιάζουν μαζί ένα μεγάλων διαστάσεων βιβλίο-εγκατάσταση, που ξεδιπλώνεται στις αίθουσες του Μεγάρου Σταθάτου, οι σελίδες του οποίου δημιουργούν ένα περιβάλλον και σχηματίζουν μια διαδρομή, όπου ο επισκέπτης καλείται να περιηγηθει.

    Η εκθέση περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στην ιστορία του Εργαστηρίου: εκτίθενται οι «Δέκα Λευκαί Λήκυθοι» (1956), το τελειότερο βιβλίο της ελληνικής καλλιτεχνικής τυπογραφίας, καρπός πολυετούς και επίπονης δουλειάς από τον Γιάννη Κεφαλληνό, Ιδρυτή του Εργαστηρίου, και τους φοιτητές του. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις νεανικές τυπογραφικές απόπειρες γνωστών μετέπειτα καλλιτεχνών, όπως της Βάσως Κατράκη, του Χρόνη Μπότσογλου, του Γιάννη Μπουτέα, της Νέλλας Γκόλαντα, της Άριας Κομιανού, και πολλών άλλων.

    Τα εκθέματα περιλαμβάνουν μια επιλογή από τα καλλιτεχνικά βιβλία των φοιτητών του Εργαστηρίου, αποτέλεσμα έρευνας και πειραματισμών της τελευταίας δεκαετίας. Ευφάνταστα και απρόβλεπτα, τα βιβλία παντρεύουν εικόνα και κείμενο με παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους στοιχειοθεσίας και εκτύπωσης και είναι αυτά που ενέπνευσαν την εγκατάσταση.

    Η έκθεση αυτή, με τα βιβλία των καλλιτεχνών (νέων και παλαιότερων) που δούλεψαν στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών - Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί απο-τυπώνει μια σημαντική πλευρά της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ | Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011, 12.30

    Μέγαρο Σταθάτου, Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1

    ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ | Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011, 20.00

    Μέγαρο Σταθάτου, Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1 Είδηση: 59887

    [28] Ο υποδιοικητής Μάρκος σπάει τη σιωπή του

    Τριτη, 15 02 2011 19:36

    Ο υποδιοικητής Μάρκος, επικεφαλής της μεξικανικής εξέγερσης του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας (EZLN), έσπασε τη σιωπή του έπειτα από δύο χρόνια για να επικρίνει τον πόλεμο κατά των καρτέλ των ναρκωτικών που διεξάγει η κυβέρνηση του Μεξικού. «Ο πόλεμος αυτός δεν θα προκαλέσει μόνο χιλιάδες νεκρούς και ζουμερά κέρδη. Θα αφήσει κυρίως ένα έθνος κατεστραμμένο, αφανισμένο, αθεράπευτα διαλυμένο», γράφει σε επιστολή του στον μεξικανό φιλόσοφο Λουίς Βιγιόρο, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

    «Ο πόλεμος του Φελίπε Καλδερόν» κατά των καρτέλ «είναι ένα εμπόριο», στο οποίο ο μεξικανός πρόεδρος έχει διαθέσει, σύμφωνα με τον Μάρκος, περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια από το δημόσιο χρήμα μεταξύ του 2007 και του 2010.

    Ο μεξικανός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν έχει κινητοποιήσει 50.000 στρατιώτες στον πόλεμο κατά των καρτέλ των ναρκωτικών, από την άνοδό του στην εξουσία στα τέλη του 2006, χωρίς να έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τη βία, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο 34.600 ανθρώπων σε περίοδο τεσσάρων ετών.

    Η εκστρατεία αυτή, σημειώνει ο Μάρκος, ωφελεί τις ΗΠΑ, την πρώτη παγκοσμίως χώρα σε κατανάλωση κοκαΐνης και κύριο προμηθευτή όπλων των αρχών και των λαθρεμπόρων ναρκωτικών στο Μεξικό.

    «Οι ΗΠΑ κερδίζουν κάτι από αυτόν τον "τοπικό" πόλεμο; Η απάντηση είναι: Ναι», υπογραμμίζει ο Μάρκος, ο οποίος εκφράζει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά τον επίσημο απολογισμό αυτού του «πολέμου».

    «Από αυτούς τους 34.612 δολοφονημένους, πόσοι ήταν εγκληματίες; Και τα περισσότερα από χίλια παιδιά που δολοφονήθηκαν, ήταν επίσης πληρωμένοι φονιάδες του οργανωμένου εγκλήματος;», ρωτάει.

    Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDH) έχει δεχθεί εκατοντάδες μηνύσεις κατά των στρατιωτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδικάζουν το θάνατο αμάχων στις ανταλλαγές πυρών μεταξύ των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και των στρατιωτικών.

    Ο Μάρκος σιωπούσε από τον Ιανουάριο του 2009 και ο EZLN έχει ακυρώσει τις εκδηλώσεις για την επέτειο της ένοπλης εξέγερσης στην πολιτεία Τσιάπας, στο νοτιοανατολικό Μεξικό, την 1η Ιανουαρίου του 1994, ημέρα κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου των χωρών της βόρειας Αμερικής (Alena) μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 59967

    [29] Αυξήσεις τροφίμων και της ακραίας φτώχειας

    Τριτη, 15 02 2011 19:25

    Δραματικές συνέπειες δημιούργησε η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα από τον Ιούνιο έως και το Δεκέμβριο του 2010. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, προστέθηκαν άλλα 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας.

    Τα κριτήρια για τη μέτρηση των μεγεθών αυτών, είναι η δαπάνη 1,25 δολαρίων την ημέρα ανά άτομο, ενώ σε παγκόσμια βάση, κάτω από το όριο αυτό, βρίσκονται 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

    Στην ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέρεται ότι: «Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο. Ο δείκτης των τιμών των τροφίμων της Παγκόσμιας Τράπεζας αυξήθηκε κατά 15% μεταξύ Οκτωβρίου 2010 και Ιανουαρίου 2011, και δεν είναι παρά μόνο 3% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο του το 2008. Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν σημειωθεί απότομες αυξήσεις στις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο στο σιτάρι, το καλαμπόκι, τη ζάχαρη και τα βρώσιμα έλαια, και μια σχετικά μικρότερη αύξηση της τιμής του ρυζιού».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 59966

    [30] Ένταση στις φυλακές Κορυδαλλού

    Τριτη, 15 02 2011 15:19

    Επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης στην Γ' πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όταν αλλοδαποί κρατούμενοι προσπάθησαν να ανεβούν στην ταράτσα του κτηρίου. Με επέμβαση των ΜΑΤ η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο ενώ σημειώθηκαν αρκετές ζημιές. Οι κρατούμενοι δεν έχουν καταθέσει αιτήματα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 59920

    [31] Τρεις γυναίκες θα δικάσουν τον Μπερλουσκόνι

    Τριτη, 15 02 2011 15:52

    Την άμεση παραπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε δίκη για το σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ» διέταξε η αρμόδια δικαστής, εγκρίνοντας το αίτημα που είχε υποβληθεί από τους εισαγγελείς του Μιλάνου. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να κριθεί από τρεις γυναίκες στη δίκη σε βάρος του, που πρόκειται να ξεκινήσει στις 6 Απριλίου, με την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας και συνέργεια σε εκπόρνευση ανηλίκων.

    Έναρξη της δίκης στις 6 Απριλίου

    Η δικαστικός του Μιλάνου αρμόδια για τις προκαταρκτικές έρευνες Κριστίνα Ντι Τσένσο θεώρησε με την απόφασή της, έγκυρα και πειστικά τα στοιχεία που κατέθεσε η εισαγγελία της ιταλικής συμπρωτεύουσας και αποφάσισε να παραπέμψει σε δίκη με κατεπείγουσα διαδικασία τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Η πρώτη δικάσιμος ορίσθηκε για τις 6 Απριλίου. Πρόκειται για μια νίκη ουσιαστικά των εισαγγελέων του Μιλάνου, που είχαν ζητήσει την άμεση παραπομπή του "Καβαλιέρε" και για τα δυο αδικήματα. "Δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό", ήταν το πρώτο σχόλιο των συνηγόρων υπεράσπισης του Ιταλού πρωθυπουργού.

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα πρέπει, κατά συνέπεια, να ετοιμάσει μια λεπτομερή στρατηγική υπεράσπισης, για να δικαιολογήσει τον ρόλο του, ως πρωθυπουργός αλλά και απλός Ιταλός πολίτης, στο σκάνδαλο "Ρούμπιγκέιτ".

    Παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι αν τελικά ο «Καβαλιέρε» καταδικασθεί για τα συγκεκριμένα αδικήματα, πρόκειται να χάσει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Παράλληλα, τίθεται και το ερώτημα, αν ένας πρωθυπουργός μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ενώ παράλληλα, απολογείται στις δικαστικές αίθουσες για συναντήσεις με νεαρές κοπέλες.

    «Είναι η πρώτη περίπτωση πρωθυπουργού που πρέπει να απολογηθεί για αυτού του είδους τα αδικήματα», γράφει η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα".

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση της εισαγγελέως από το Μιλάνο, αναχώρησε εσπευσμένα από την Σικελία -όπου βρισκόταν για την αντιμετώπιση του έκτακτου κύματος μεταναστών από την Τυνησία- κι επέστρεψε στη Ρώμη, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: La Repubblica: Il Gip: "C'Γ¨ la prova, processate Berlusconi" - Rito immediato, prima udienza il 6 aprile BBC: Silvio Berlusconi faces Ruby sex charge trial in April

    Είδηση: 59925


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 February 2011 - 18:17:10 UTC