Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Στόχος μας μια ισχυρή Ελλάδα»
  • [02] «Κλειστά επαγγέλματα»: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο
  • [03] Α. Σαμαράς: «Ανοιχτή πληγή η Διαφάνεια»
  • [04] Έ Π. Κ. Ν. Χανίων : Να μην επηρεάζονται οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές από την παραπληροφόρηση
  • [05] Τα 30 εκατ. ευρώ προσεγγίζουν οι χρηματοδοτήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ απότην ΔΕΗ
  • [06] Σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα
  • [07] Σε θέση «μάχης» η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
  • [08] Συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΡΤ

    [01] Γ. Παπανδρέου: «Στόχος μας μια ισχυρή Ελλάδα»

    Πεμπτη, 17 02 2011 20:44

    Επίσκεψη στη Σαμοθράκη και συνάντηση με παραγωγικούς φορείς, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη συμβολή των πολιτών που έβαλαν έβαλαν πλάτη σε ένα καταστροφικό ρεύμα που θα σάρωνε τη χώρα και θα την έστελνε στα όρια της χρεοκοπίας και κατάφεραν με σκληρή και συστηματική δουλειά να την κρατήσουν όρθια. Στον αντίποδα, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα θα μπει σε δρόμο ανάπτυξης και προόδου, λέγοντας ότι «Στόχος μας μια ισχυρή Ελλάδα». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου: «Στόχος όλων μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή Ελλάδα, που στο μέλλον δεν θα έχει ανάγκη από κανένα μνημόνιο, τρόικες πακέτα στήριξης και δανειακές δυνάμεις, Ο πολίτης, πρέπει να αισθάνεται ισχυρός. Επιβάλλεται να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη οικονομία, όπου θα υπάρχει ισόνομη κατανομή του πλούτου. Θέλουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, αυτά που μας οδήγησαν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία δικαίου και ασφάλειας για όλους τους πολίτες».

    Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Και τι δεν ακούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι οι στόχοι έχουν ξεφύγει, ότι το έλλειμμα είναι πάνω από 10%, ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και, μάλιστα, εντός του 2010, ότι πώς θα γίνουν όλα αυτά μέσα σε 40 μέρες, ότι αυτά δεν γίνονται και δεν έχουν γίνει ποτέ. Και όμως, εμείς καταφέραμε και είμαστε σε ένα καλό δρόμο Προχωράμε με στόχευση και με σχεδιασμό, με σίγουρα βήματα, ενάντια σε παθογένειες πολλών ετών, ενάντια στην οπισθοδρομική αντίληψη και σε εκείνες τις δυνάμεις, που καλλιεργούν το φόβο και την ανασφάλεια, επειδή δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, επειδή αποτελούν κατεστημένο.

    Και είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της νοοτροπίας, τα ζήσαμε στο πετσί μας όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Γι' αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την Ελλάδα, για το καλό όλων των Ελλήνων, για να αισθάνεται ο πολίτης ισχυρός και με δικαιώματα, για να χτίσουμε μια βιώσιμη οικονομία, που θα παράγει πλούτο και θα μοιράζεται δίκαια σε όλους, σε κάθε περιοχή της χώρας. Να αφήσουμε πίσω μας και να απελευθερωθούμε από αντιλήψεις και δομές, που θέλουν τελικά εξαρτημένο τον Έλληνα πολίτη από μια πελατειακή λογική, που θέλουν τον Έλληνα χωρίς εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, στις ικανότητές του, στο ότι μπορούμε να πετύχουμε.

    Δίνουμε τώρα τη μάχη, λοιπόν, όχι μόνο για τη σωτηρία της χώρας, αλλά και για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, αυτά που μας οδήγησαν εδώ όπου βρεθήκαμε. Να γίνουμε ξανά αυτοδύναμοι, να μειώσουμε τα ελλείμματα και τα χρέη, να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα μια ισχυρή οικονομία, μια κοινωνία δικαίου και ασφάλειας για όλους, είτε μιλάμε για τους πολίτες στην Αθήνα, είτε στη Σαμοθράκη».

    Χαρακτήρισε τη Σαμοθράκη πρότυπο πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης, με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και ανάδειξης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, της παράδοσής της και τα τοπικά της προϊόντα, ξεπερνώντας εμπόδια όπως ο συγκεντρωτισμός του παρελθόντος, η γραφειοκρατία, το πελατειακό κράτος, αναφερόμενος στις δυνατότητες του «Καλλικράτη», σε συνδυασμό με τα νέα επενδυτικά εργαλεία που έχει η χώρα.

    Επίσης στη Σαμοθράκη, ο υπουργός, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε τον επανασχεδιασμό, από μέρους της κυβέρνησης, των δρομολογίων των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια στην άγονη γραμμή.

    Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε τη Σαμοθράκη συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, που ανακοίνωσε τη διάθεση 1.000.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο, καθώς και την εγκατάσταση του συστήματος τηλεϊατρικής στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης όπως επίσης και την πρόσληψη ενός παιδιάτρου προκειμένου να καλύψει το κενό που υπάρχει.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ

    Είδηση: 60372

    [02] «Κλειστά επαγγέλματα»: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο

    Πεμπτη, 17 02 2011 21:44

    Υπερψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων. Η υπερψήφισή του έγινε κατά πλειοψηφία, με την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνητική ήταν η αντιπολίτευση. Για μικροκομματική συμπεριφορά κατηγόρησε η κυβερνητική πλευρά την αντιπολίτευση. Στην ψηφοφορία επί των άρθρων, η ΝΔ ψήφισε τα άρθρα 3 και 6. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δεν ψήφισε το άρθρο 7 επειδή ορίζει ότι οι μηχανικοί υποχρεούται να καταβάλουν το 2% της αμοιβής τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, παρότι δεν τους δέχεται ως μέλη του.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη: «όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, λένε να μην προχωρήσουμε». Όμως, όσοι υπερασπίζονται να αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν, είναι κατώτεροι των περιστάσεων και φοβούμαι ότι θέλουν τελικά η χώρα να παραμείνει παγιδευμένη στην μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει μετά τον πόλεμο. Δεν μας λένε οι συνάδελφοι της ΝΔ, εάν κατά την εκτίμησή τους ανοίγουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες. Αν καταργούνται και συμφωνούν μ' αυτό, να μας πουν γιατί δεν το ψηφίζουν. Αν όχι, να μας πουν πού δεν καταργούμε, πού παρεκκλίνουμε απ' αυτά που είναι σωστά επί της αρχής, για να βελτιώσουμε την τοποθέτησή μας. Άλλοι λένε πως δεν υπάρχει μελέτη επιπτώσεων. Όταν τέθηκαν αυτοί οι περιορισμοί, κατατίθεντο και μελέτες για να μπορούμε να κάνουμε σήμερα αξιολόγηση αν λειτούργησαν προς όφελος της οικονομίας; Άλλοι λένε πως η πολιτεία δεν έχει την χρονική άνεση μέσα σε τέσσερις μήνες να εξετάσει το ποιοι περιορισμοί θα πρέπει να τεθούν. Ας ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και ας έρθουμε όλοι μαζί να δουλέψουμε να τους βάλουμε. Άλλοι λένε, πως δεν ανοίγουν τα επαγγέλματα με το νομοσχέδιο και θα πάμε σε χειρότερη κατάσταση. Στην περίπτωση αυτή, ποια είναι η αντιπρόταση»;

    Υπήρξαν όμως και κριτικές προερχόμενες από την πλευρά των κυβερνητικών βουλευτών, με αποτέλεσμα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς, να δηλώσει ότι: «Ο κ. Γείτονας, ο κ. Καρτάλης, ο κ. Κουρουμπλής και ο κ. Κατρίνης στην Επιτροπή ανέβηκαν στα κεραμίδια. Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι δεν ψηφίζει το άρθρο 7. Η κυρία Σκραφνάκη, ήταν εντελώς αντίθετη στο νομοσχέδιο, όπως και ο κ. Τσώνης, που ήταν εναντίον λόγω της ιατρικής απελευθέρωσης». Στον κ. Σαλμά απάντησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης, λέγοντας: «Για να βελτιωθεί το νομοσχέδιο ζήτησαν το λόγο - όχι για να το κατηγορήσουν».

    Nα σημειώσουμε ότι κοινή θέση των κομμάτων, ήταν να αποκλειστεί η δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών πανελλαδικής δραστηριότητας, θέση που έκανε δεκτή ο υφυπουργός.

    «Το πρόβλημα της ανάπτυξης είναι οι φόροι του κράτους και όχι οι κατώτατες αμοιβές. Από τα εκατό ευρώ που παίρνει ένας δικηγόρος, του μένουν να καταναλώσει είκοσι δύο ευρώ. Και εσείς μου λέτε να κάνουμε ανάπτυξη με την κατάργηση της κατώτατης αμοιβής!», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ).

    Επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Νεράντζης σχολίασε: «Εννέα χώρες στην Ε.Ε. έχουν θεσπίσει κατώτατα όρια αμοιβής δικηγόρων. Ψηφίζετε ένα νομοσχέδιο για να μπορέσετε κατά την έγκριση της τέταρτης δόσης του δανείου, να πείτε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».

    Από την πλευρά του ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ) δήλωσε: «Δεν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα, αλλά εκατοντάδες που αναφέρονται και θα ανοίξουν για την ελεύθερη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, για τις μεγάλες εταιρίες. Κλειστές δεν ήσαν οι πόρτες για τους νέους επιστήμονες. Οι πύλες ανοίγουν για την είσοδο των μεγάλων εταιρειών».

    H Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ), τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Αφήνετε τις μεγάλες εταιρείες να ρημάξουν τα πάντα. Δεν λέτε όμως πως χάνει όμως και φόρους το ελληνικό Δημόσιο. Εξαιρείτε τους αυτοκινητιστές δημοσίας χρήσης από την ίδρυση προσωπικών ή ομόρρυθμων εταιρειών και τους εντάσσετε στην υποχρεωτική ίδρυση ανώνυμων. Για άλλη μια φορά αφανίζετε τους μικρούς επαγγελματίες και ευνοείτε μόνον τις μεγάλες εταιρείες».

    Πηγές: NET FΜ, AΠE

    γγγ

    Είδηση: 60374

    [03] Α. Σαμαράς: «Ανοιχτή πληγή η Διαφάνεια»

    Πεμπτη, 17 02 2011 20:19

    Ομιλία στην εκδήλωση του Παρατηρητηρίου Διαφάνειας της ΝΔ, με θέμα «Διαφάνεια, Προϋπόθεση Δημοκρατίας», πραγματοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, χαρακτηρίζοντας τη διαφάνεια «Οξυγόνο, ήθος και τιμή της Δημοκρατίας, που όμως σήμερα είναι ανοιχτή πληγή», κάνοντας ταυτόχρονα και αναφορά στις προτάσεις της ΝΔ.

    Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς, σημείωσε ότι η αποκατάσταση της Διαφάνειας απαιτεί τρία πράγματα:

    * «Ένα πολιτικό σύστημα χωρίς στρεβλώσεις. Όταν το σύστημα το ίδιο σπρώχνει στη διαφθορά, τότε και «κοινωνία αγγέλων» να έχεις θα σου «χαλάσει». Ματαιοπονούμε όταν μιλάμε για Διαφάνεια, καταριόμαστε τη διαφθορά και δεν κάνουμε τίποτε για να αλλάξουμε τα «συστημικά αίτια» που τη γεννούν και την τροφοδοτούν συνεχώς. Όταν έχεις ένα διοικητικό σύστημα που για να γίνει το παραμικρό χρειάζεται πολλαπλές «υπογραφές», τότε όλο και περισσότεροι θα αναγκάζονται να «λαδώσουν» για να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν έχεις ένα σύστημα Ανώτατης Εκπαίδευσης, το οποίο στηρίζεται στη συναλλαγή, τότε όποιος θέλει να επιβιώσει θα υποκύψει στη συναλλαγή. Θα αδικήσει για να μην τον αδικήσουν. Όταν έχεις ένα ευρύτερο δημόσιο που ευνοεί κυκλώματα και συντεχνίες, τότε δεν θα έχεις δημόσιες υπηρεσίες, ο πολίτης θα συνθλίβεται από το «φακελάκι» στα νοσοκομεία, από το «γρηγορόσημο» στις δημόσιες υπηρεσίες, από το «λάδωμα» στις πολεοδομίες. Και ο φορολογούμενος θα πληρώνει όλο και περισσότερα σε ένα δημόσιο που του προσφέρει όλο και λιγότερα. Και θα ξανα-πληρώνει τις ίδιες υπηρεσίες ιδιωτικά, για να κάνει τη δουλειά του. Χρειάζεται, λοιπόν, πρώτον, να χτυπήσουμε τις στρεβλώσεις του συστήματος. Και να συγκρουστούμε με τα «κυκλώματα» που συντηρούνται από τις στρεβλώσεις και υπερασπίζονται τις στρεβλώσεις.

    * Χρειάζεται δεύτερον, μια Οικονομία χωρίς στρεβλώσεις, χωρίς μονοπώλια, ολιγοπώλια, καρτέλ, «δεσπόζουσες θέσεις» και εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων. Γιατί αν υπάρχουν τέτοιες νοσηρές «αποκλίσεις» από την ανταγωνιστική αγορά, αναπτύσσονται «φωλεές αδιαφάνειας», που εξελίσσονται, αμέσως, σε «φωλεές διαφθοράς». Πρέπει όλοι να έχουν περιθώρια να ανταγωνιστούν με ίσους όρους, να προσφέρουν τις καλύτερες τιμές για τις καλύτερες υπηρεσίες, όχι να επωφελούνται από τις καλύτερες «αρπαχτές». Ώστε κανείς να μην έχει, ούτε δυνατότητα ούτε κίνητρο να κλέψει την εφορία ή την πελατεία του. Κι αν έχει υψηλές τιμές η προσφέρει κακές υπηρεσίες, να τον αποβάλει η αγορά. Και να τον αντικαθιστά ο ανταγωνιστής του, που θα προσφέρει καλύτερα και φθηνότερα. Εδώ χρειάζεται να επιμείνουμε: η Πολιτική πρέπει να είναι θωρακισμένη από επιχειρηματικές επιρροές. Όχι γιατί οι επιχειρηματίες είναι τάχα «κακοί». Αλλά για να μπορούν να επιβιώνουν οι καλύτεροι επιχειρηματίες και να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους! Και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες θα θωρακίζονται από τις «πιέσεις» του κράτους. Και οι δύο θα ωφεληθούν: Το κράτος θα είναι θωρακισμένο από τις επιρροές των επιχειρηματικών συμφερόντων. Και μόνον έτσι και οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα αναπτύσσονται με υγιή τρόπο. Και θα είναι ανταγωνιστικές, εγχώρια και διεθνώς.

    * Τρίτον, χρειαζόμαστε ισχυρούς και άτεγκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ώστε ο επίορκος δημόσιος λειτουργός να βρίσκεται και να τιμωρείται. Κι ο διεφθαρμένος πολιτικός το ίδιο. Κι ο διεφθαρμένος εφοριακός το ίδιο. Και ο διεφθαρμένος γιατρός το ίδιο. Κι ο διεφθαρμένος αστυνομικός το ίδιο. Εδώ υπάρχει μια θεμελιώδης αρχή: ότι δεν μπορούν οι «όμοιοι να κρίνουν τους όμοιους». Ή, αν προτιμάτε, δεν μπορούν συνάδελφοι να κρίνουν συναδέλφους. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να αποτελούνται από ανώτατους δικαστικούς για υψηλόβαθμους αξιωματούχους και από ειδικό τμήμα δικαστικών λειτουργών για όλα τα υπόλοιπα αξιώματα του δημόσιου τομέα. Θυμάμαι και θα θυμάστε, προ καιρού, που συνελήφθη κάποιος επίορκος εφοριακός με πολλά χρήματα. Ζήτησα και έμαθα - επειδή αποσιωπήθηκε αυτή η υπόθεση- τι συνέβη. Και μου είπαν, ότι οι συνάδελφοί του -γιατί εκεί ήταν το δευτεροβάθμιο Συμβούλιο, που τελικά αποφάσισε γι' αυτόν- έκρινε ότι ήταν ουσιαστικά αθώος και μπορούσε να επιστρέψει. Δεν μπορούν οι συνάδελφοι να κρίνουν συναδέλφους. Αυτό πρέπει να αλλάξει σε όλη τη δημόσια Διοίκηση».

    Προτάσεις της ΝΔ

    Μιλώντας για τις προτάσεις της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς είπε ότι: «Ζήτησα πριν λίγες εβδομάδες στη Βουλή, ένα απλό μέτρο για να αποκατασταθεί η διαφάνεια στο χώρο της Πολιτικής: Να διερευνηθεί από ειδικό σώμα δικαστικών το «πόθεν έσχες» όσων διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί από το 1974. Με σημεία αναφοράς την αρχή της πολιτικής τους σταδιοδρομίας και το τέλος. Ή μέχρι σήμερα, αν είναι εν ενεργεία. Να δούμε ποιοι πλούτισαν υπερβολικά και «περίεργα». Έτσι παρακάμπτονται και τα «συνταγματικά κωλύματα» και οι «παραγραφές». Είναι, πάνω απ' όλα - και πριν απ' όλα - μέτρο διαφάνειας. Κι έτσι θα ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι». Και θα αποκαλυφθεί πλέον, ότι «όχι, δεν είναι όλοι ίδιοι»! Η πρόταση αυτή βρήκε θετική ανταπόκριση στην κοινωνία. Και πολύ πέρα από το κόμμα μας, τη Νέα Δημοκρατία. Και μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης ακόμα. Αλλά επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει. Αναμένουμε. Δεν είναι, βέβαια, το μόνο που αναμένουμε. Πέρσι, όπως θυμάστε, είχαμε προκαλέσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τα θέματα Διαφθοράς και Διαφάνειας. Είχαμε ζητήσει να φτιαχτεί ειδική Επιτροπή και να νομοθετήσουμε όλα τα κόμματα μαζί, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την αποκατάσταση κανόνων διαφάνειας. Να νομοθετήσουμε τι;

    Αυτά που σε γενικές γραμμές είχαμε ήδη συμφωνήσει από την Συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών που είχε γίνει υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Κι αυτά που συζητήσαμε διεξοδικά στη Βουλή αμέσως μετά, όπου συμπέσαμε στα περισσότερα σημεία. Είχαμε λοιπόν, «σύγκλιση». Σε ποια σημεία; Σε μια σειρά από θέσεις όπως:

    * Αλλαγή του Νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύει και για τους υπουργούς.

    * Δημοσιοποίηση του κόστους των μεγάλων έργων και των Προμηθειών του Δημοσίου, σε σύγκριση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.

    * Δημοσιοποίηση Έκθεσης Σκοπιμότητας και Αναγκαιότητας για την εκτέλεση μεγάλων έργων και προμηθειών. Για λόγους προφανείςβ¦

    * Αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται η αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου.

    * Εξασφάλιση Οικονομικής Αυτοτέλειας με σταθερούς πόρους για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός. Διαφορετικά χάνεται ο λογαριασμός και η ευθύνη.

    * Δημιουργία ηλεκτρονικού Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη (e-ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση, η ενημέρωση και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία, να αναγνωρίζονται από το ΑΦΜ του και να γίνονται ηλεκτρονικά.

    * Γενίκευση της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος παντού - και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημοσίους Φορείς - ώστε να υπάρχει συνεχώς έλεγχος ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως.

    * Και τέλος, φυσικά, διαφάνεια, αληθινή διαφάνεια, στη χρηματοδότηση των κομμάτων».

    Ακίνητη περιουσία του Δημοσίου

    Αναφερόμενος στο θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και τη σχέση της με τη διαφάνειας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου! Όταν πρωτο-θέσαμε αυτό το ζήτημα - για να αποδείξουμε ότι υπήρχε εναλλακτικός δρόμος εξόδου από την κρίση, άλλος από το περιβόητο Μνημόνιο, αλλά κι ότι υπάρχει ακόμα δυνατότητα εξόδου από το Μνημόνιο το συντομότερο δυνατό - πολλοί αμφισβήτησαν ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Μας ειρωνεύθηκαν κι όλα! «Που τα βρήκατε αυτά τα μεγέθη»; μας έλεγαν. Ύστερα βγήκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κι αποδέχθηκε δημόσια, και σε διεθνές ακροατήριο μάλιστα, στη Νέα Υόρκη, ότι η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου είναι πάνω από 270 δισεκατομμύρια ευρώ! Μετά μας έλεγαν ότι μπορεί να υπάρχει, αλλά δεν μπορούν να εξασφαλιστούν, σε σύντομο χρόνο, απ' αυτό το σύνολο τα 50 δισεκατομμύρια που είχαμε πει εμείς τον περασμένο Ιούλιο. Τώρα το παραδέχθηκε η Τρόικα και το προσυπέγραψε και η κυβέρνηση. Κι ύστερα προέκυψε η απόλυτη σύγχυση, με τον εκπρόσωπο της Τρόικας να λέει «πουλήστε αυτό και πουλήστε εκείνο», και τον κ. Πρωθυπουργό να λέει δεν «πουλάμε τίποτε». Ενώ εμείς είχαμε πει εξ αρχής ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όχι με ξεπούλημα ούτε με απώλεια κυριότητας. Ξεκάθαρα. Και εξ αρχής! Σήμερα ανακαλύπτουν έκπληκτοι αυτά που λέγαμε εμείς, αλλά βρίσκονται ακόμα πολύ πίσω, καταλαβαίνουν πολύ λίγο και πολύ στρεβλά όσα είχαμε προτείνει οχτώ μήνες πριν. Γιατί άραγε; Ένας λόγος είναι αυτό που έχουμε ήδη υπονοήσει κι είναι ώρα να του πούμε σαφέστερα και να το προβάλουμε περισσότερο: Η έλλειψη διαφάνειας στα δημόσια Οικονομικά! Υπάρχουν πολλά ακίνητα μεγάλης αξίας ή δυνητικής αξίας τα οποία βρίσκονται στην ιδιοκτησία πολλών υπουργείων, παραμένουν ανεκμετάλλευτα, απαξιώνονται καθημερινά, ενώ τα υπουργεία νοικιάζουν πανάκριβα άλλα κτίρια για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους! Το ίδιο ισχύει με πολλές ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ, όπως Πανεπιστήμια και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ίδιο ισχύει και με τα κληροδοτήματα. Άλλο αχανές κεφάλαιο απώλειας πόρων και εσόδων. Κι όλα αυτά δεν περιλαμβάνονται - το τονίζω δεν περιλαμβάνονται - στους υπολογισμούς που κάναμε - και που τώρα τους αποδέχονται όλοι - για αδρανή ακίνητη περιουσία του Δημοσίου από 300 δισεκατομμύρια και πάνω».

    Τέλος ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι: «Βουλιάζουμε πλέον όχι γιατί δεν μπορούμε να σωθούμε με τις δικές μας δυνάμεις, αλλά γιατί δεν έχουμε Διαφάνεια. Γι' αυτό και η πρώτη μου κίνηση ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, πριν ένα χρόνο και πλέον, πριν ακόμα προκύψει η κρίση δανεισμού της Ελλάδας, πριν υπογράψει η κυβέρνηση του Μνημόνιο, πριν υπάρξουν όλα αυτά και πριν υπάρξει η δική μας εναλλακτική πρόταση της 7ης Ιουλίου, ζήτησα να συζητήσουμε όλοι μαζί για τη Διαφάνεια. Να θεσπίσουμε και να νομοθετήσουμε όλοι μαζί τη Διαφάνεια. Ήταν το τελευταίο σκέλος της πρότασής μου για τη σωτηρία της Ελληνικής Οικονομίας. Δεν το ανέφερα στις 7 Ιουλίου, γιατί το είχα ήδη πει μήνες πριν. Το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίθηκε τότε. Τώρα κάνει λίγα-λίγα και λειψά, αυτά που εμείς του προτείναμε και θα μπορούσαμε να κάνουμε όλοι μαζί, όλα μαζί, πιο ολοκληρωμένα και εγκαίρως. Όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που προτείνει σήμερα. Η αποκατάσταση Διαφάνειας δεν είναι «ένα ακόμα αίτημα» για την ανάταξη της κοινωνίας μας. Δεν είναι «ένα ακόμα μέτωπο» πολιτικής αντιπαράθεσης, δίπλα σε τόσα άλλα. Είναι προϋπόθεση για να κερδίσουμε ως χώρα, ως κοινωνία και ως σύγχρονη δημοκρατία, όλες τις άλλες μάχες. Και μαζί θα τις κερδίσουμε. Αποκαθιστώντας τη Διαφάνεια».

    γΠηγή: ΑΠΕ Είδηση: 60371

    [04] Έ Π. Κ. Ν. Χανίων : Να μην επηρεάζονται οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές από την παραπληροφόρηση

    Πεμπτη, 17 02 2011 20:05

    Την αγωνία αρκετών καταναλωτών ''εξαιτίας εσκεμμένης παραπληροφόρησης από κάποιους πιστωτές, για την πιθανότητα εγγραφής στοιχείων των καταναλωτών στη μαύρη λίστα ΤΕΙΡΕΣΙΑ'', καταγράφει σε ανακοίνωσή της η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Ν.Χανίων και ζητάει τέτοια φαινόμενα να μην τους επηρεάσουν και να ενταχθούν στις διατάξεις του Ν.3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, ως φορέας που νομιμοποιείται στην συνδρομή των δανειοληπτών βάσει του Ν.3869/2010 σημειώνει ότι οι δανειολήπτες που αδυνατούν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηνιαίων οφειλών προς τις τράπεζες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στο Σύστημα Συγκέντρωσης Χορηγήσεων, καταχωρούνται δεδομένα που αφορούν τόσο ενήμερες οφειλές, όσο και οφειλές που βρίσκονται σε καθυστέρηση για δάνεια καταναλωτικής και στεγαστικής πίστης, πιστωτικές κάρτες φυσικών προσώπων, χορηγήσεις προς επιχειρήσεις των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ και εταιρικές κάρτες.

    Σκοπός του συστήματος είναι η εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ιδιωτών και των μικρών επιχειρήσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι όλα τα δεδομένα καταχωρούνται στη «λευκή λίστα». Στη «μαύρη λίστα» γράφονται οφειλές που βρίσκονται σε καθυστέρηση (στους 3 μήνες οι πιστωτικές κάρτες στους 9 μήνες τα στεγαστικά δάνεια). Ο χρόνος τήρησης των δυσμενών οικονομικών στοιχείων στα αρχεία του Τειρεσία δηλαδή η «μαύρη λίστα» έχει ως εξής:

    - Επιταγές και συναλλαγματικές 2 χρόνια

    - Καταγγελίες συμβάσεων καρτών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων 2 χρόνια

    - Διαταγές πληρωμής 3 χρόνια

    - Προγράμματα πλειστηριασμών 4 χρόνια

    - Κατασχέσεις επιταγές του ΝΔ 1923, 4 χρόνια

    - Διοικητικές κυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών 4 χρόνια

    - Αιτήσεις πτωχεύσεων με την συμπλήρωση 5 ετών από την κατάθεση της αίτησης στο αρμόδιο δικαστήριο

    - Κηρυχθείσες πτωχεύσεις διαγράφονται μετά την πάροδο 10 ετών

    - Αιτήσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού και αιτήσεις δικαστικής ρύθμισης οφειλών παραμένουν στο αρχείο 3 χρόνια από την εξόφληση της οφειλής.

    Αν οι αιτήσεις δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό διαγράφονται από το αρχείο 3 χρόνια μετά την υποβολή τους. Σε περίπτωση που ο αιτών παρατηθεί η πληροφορία διαγράφεται μετά από 1 χρόνο αλλά διατηρούνται στο αρχείο 3 χρόνια μετά την αποπληρωμή του χρέους

    Απόφαση δικαστικής ρύθμισης χρεών, διατηρείται στο αρχείο για 3 χρόνια.

    Σημειώνεται ακόμη ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δεδομένα που αφορούν σφραγισμένες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, γραμμάτια σε διαταγή, καταγγελίες συμβάσεων καρτών και δανείων, διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών, κατασχέσεις, επιταγές ΝΔ 1923, τροπές προσημειώσεων σε υποθήκες και αιτήσεις πτωχεύσεων εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσό των 1.000 ευρώ δεν μεταδίδονται. Οι πληροφορίες διαγράφονται από το σύστημα εφόσον έχει εξοφληθεί η οφειλή στο σύνολό της και έχει παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για όλα τα δεδομένα της συγκεκριμένης κατηγορίας (π.χ ακάλυπτες επιταγές) στην οποία εντάσσονται οι πληροφορίες που διαγράφονται.

    Σύμφωνα με ενημέρωση της Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, στο 1,5 εκατομμύριο υπολογίζονται οι εγγραφές διαφόρων πολιτών στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία που αφορούν είτε ακάλυπτες επιταγές, είτε αθέτηση πληρωμής δόσεων από δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

    AΠΕ Είδηση: 60370

    [05] Τα 30 εκατ. ευρώ προσεγγίζουν οι χρηματοδοτήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ απότην ΔΕΗ

    Πεμπτη, 17 02 2011 20:55

    Τα 30 εκατ. ευρώ προσεγγίζει το συνολικό ύψος των χρηματοδοτήσεων προς τη ΓΕΝΟΠ την τελευταία δωδεκαετία (από το 1999 ως το 2010), ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται τόσο οι συνδικαλιστικές εισφορές των εργαζομένων όσο και επιχορηγήσεις για διοργάνωση συνεδρίων, εκπόνηση μελετών, οδοιπορικά, υποστήριξη της συνδικαλιστικής δράσης, κ.α.

    Το στοιχείο προκύπτει από έγγραφο της ΔΕΗ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το οποίο με αφορμή το δάνειο ύψους 500.000 ευρώ που πήρε εφέτος η ΓΕΝΟΠ από την επιχείρηση, είχε ζητήσει να διερευνηθούν τα κονδύλια με τα οποία χρηματοδοτείται το συνδικάτο.

    Πηγές της διοίκησης της ΔΕΗ ανέφεραν σήμερα σχετικά ότι "η ΔΕΗ ως επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα δραστηριοποιείται με βάση τους νόμους και μέσα σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας" και πρόσθεταν πως "ό,τι στοιχεία ζητούνται από όλους τους αρμόδιους φορείς, η ΔΕΗ τα προσκομίζει άμεσα και με ακρίβεια, συμμορφούμενη πλήρως προς τη νομοθεσία".

    AΠΕ Είδηση: 60373

    [06] Σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα

    Πεμπτη, 17 02 2011 12:09

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», το οποίο έχει συγκεντρώσει τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση πραγματοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και προχωράει σε μεγάλες τομές για την οικονομία όπως είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων τόνισε από το βήμα της Βουλής», είπε ο υπουργός Οικονομίας ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι «την ίδια δέσμευση είχαν αναλάβει και άλλα κόμματα, όταν ήταν στην εξουσία, αλλά δεν τόλμησαν να πραγματοποιήσουν». Εν τω μεταξύ, υπό κατάληψη τελούν για τρίτη ημέρα τα γραφεία του ΤΕΕ, στην οδό Νίκης, από μηχανικούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους και σήμερα έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή. Για τον ίδιο λόγο απέχουν από σήμερα έως και τις 23 Φεβρουαρίου από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι του Πειραιά. Χθες, οι δικηγόροι της περιφέρειας αντέδρασαν με συμβολικές καταλήψεις των δικαστικών μεγάρων σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Χανιά και Μυτιλήνη υποστηρίζοντας ότι το δικηγορικό επάγγελμα δεν είναι κλειστό. Σχετικά με την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών σημειώνουν ότι δεν θα επωφεληθεί ο απλός πολίτης, προσθέτοντας ότι η αύξηση των παραβόλων καθιστά απαγορευτική για τον πολίτη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το απόγευμα.

    «Αυτή η κυβέρνηση παίρνει δύσκολες αποφάσεις, κάθε μέρα. Δεν τα κάνει όλα σωστά, αλλά επιχειρεί να πάει τη χώρα πέντε βήματα μπροστά και αυτοί που επιχειρούν να την κρατήσουν πίσω, θα κριθούν πολύ αυστηρά από τους Έλληνες πολίτες.» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση και όπως σημειώνει ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, απαντά στους αποκλεισμούς νέων ανθρώπων να μπουν στην οικονομία με τη δική τους δυναμική και γνώση. Όπως σημείωσε οι περιορισμοί που διατηρούνται, αφορούν μονάχα το δημόσιο συμφέρον, σε σχέση με την φύση του επαγγέλματος - και αυτό θα εξασφαλιστεί με Προεδρικά Διατάγματα τα οποία θα εκδοθούν μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νομοσχεδίου.

    Η ΝΔ, δια του εισηγητή της κ. Σαλμά, τάχθηκε μεν υπέρ της φιλοσοφίας της λεγόμενης απελευθέρωσης των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, αλλά δηλώνει πως στην προκειμένη περίπτωση αδυνατεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς δεν βασίζεται σε μελέτες κοινωνικών επιπτώσεων.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μιχελάκης υπενθύμισε το αίτημα της ΝΔ να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα επαγγελμάτων που απελευθερώνονται, κάνοντας λόγο για σχέδιο νόμου γεμάτο ασάφειες και κενά, που αναθέτει την εξειδίκευση των ρυθμίσεων σε Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα εκδοθούν μακριά από τη Βουλή από τους αρμόδιους υπουργούς.

    «Η κυβέρνηση, χωρίς ενδοιασμούς, θέλει να δοθεί από τη Βουλή εν λευκώ πληρεξούσιο σε γραφειοκράτες να αποφασίζουν κατά το δοκούν και να μετατρέπουν το νόμο σε ακορντεόν. Επιτέλους, ας σταματήσουν το «κρυφτούλι» και τις επικοινωνιακές πιρουέτες. Ήλθε η ώρα να πουν την αλήθεια στους επαγγελματίες και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

    «Όταν ακούμε από την αξιωματική αντιπολίτευση την αξίωση για συγκεκριμένη μελέτη για κάθε επάγγελμα, αναρωτιόμαστε αν είχε γίνει μελέτη, για να εξηγήσει κάποιος, γιατί και πώς πρέπει να μπουν περαιτέρω ρυθμίσεις, όταν με πίεση συγκεκριμένων ομάδων η Βουλή νομοθέτησε ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων, έτσι ώστε να είμαστε η ευρωπαϊκή χώρα με τις περισσότερες ρυθμίσεις και το δυσκολότερο επιχειρείν. Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το συνταγματικό μας καθήκον δεν είναι να δικαιολογούμε την άρση των περιορισμών, αλλά να δικαιολογούμε την επιβολή περιορισμών. Αυτό λέει το Σύνταγμα και αυτό κάνουμε» απάντησε ο Υπουργός Οικονομίας.

    «Τι απάτη αυτή με τα «κλειστά» επαγγέλματα! Υπάρχουν έξι-επτά κλειστά. Τα περισσότερα απλώς είναι ρυθμισμένα. Λέτε και ξαναλέτε πως έχουμε πληθωρισμό γιατρών, δικηγόρων, οδοντιάτρων, τι «κλειστά» είναι λοιπόν; Όλη η καπιταλιστική αναρχία είναι εδώ» αντέδρασε με τη σειρά της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Κατά τη Γ.Γ. του ΚΚΕ, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων αποσκοπεί στην κυριαρχία των μονοπωλίων σε χώρους που μέχρι τώρα δεν επένδυαν, με επιπτώσεις για τους ίδιους τους ελεύθερους επαγγελματίες, η πλειοψηφία των οποίων θα προλεταριοποιηθεί, ενώ μεγάλες προβλέπονται και οι επιπτώσεις στο χώρο της παιδείας.

    «Η επικράτηση εταιρειών σ' αυτούς τους τομείς, χρειάζεται λιγότερο επιστημονικό δυναμικό. Δεν χρειάζονται τόσες χιλιάδες δικηγόροι με αυξημένες γνώσεις και προσόντα. Θα υπάρχουν οι πολλοί για τη λάντζα και οι λίγοι με την εξειδίκευση. Απ' αυτήν την άποψη, βεβαίως, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακόψει τη ροή προς τα πανεπιστήμια και θα πρέπει να πάμε στην ισοτίμηση των σπουδών μεταξύ ΚΕΣ και ΑΕΙ-ΤΕΙ. Θα πάμε σε οριζόντια διάσπαση των ακαδημαϊκών σπουδών, γιατί δεν είναι δυνατόν να ανέχονται οι επιχειρήσεις αυτές, τόσο μεγάλο αριθμό πτυχιούχων, που θα θέλουν να αναγνωρίζονται με συγκεκριμένο αριθμό προσόντων» εκτίμησε μεταξύ άλλων η κ. Παπαρήγα.

    Ο ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο διαμορφώνει συνθήκες νομοθετικού «φαρ ουεστ.» », καθώς απελευθερώνεται μεν η πρόσβαση σε ακαθόριστο αριθμό επαγγελμάτων, αλλά διατηρούνται «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» ορισμένοι μη καθοριζόμενοι περιορισμοί, που θα διευκρινιστούν μετά από τετράμηνο, χωρίς διευκρίνιση του τι θα ισχύσει στο μεσοδιάστημα.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να νη νομοθετεί τίποτα υπό πίεση. «Το ζητούμενο είναι να κάνουμε πιο φτηνή τη ζωή μας εδώ που βρισκόμαστε. Συζήτησα με όλους και οι μηχανικοί δέχονται μείωση 30% στην αμοιβή τους και οι δικηγόροι 20% μείωση ανά υπόθεση. Μείνετε εκεί κ. υπουργέ, δεχτείτε αυτό και μην ανακατεύετε όλη την «τράπουλα» τη δεδομένη στιγμή», είπε.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία».

    «Είναι αστείο και παράλογο να πιστεύει κάποιος ότι μέσα σε αυτή την ύφεση την οποία μας έχετε καταδικάσει θα αναστραφεί η εικόνα αν καταργήσετε κάποιες ρυθμίσεις σε ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων. Εάν θέλατε πραγματικά να τα βάλετε με μεγάλα συμφέροντα και συντεχνίες δεν θα τα βάζατε με τη μεσαία επαγγελματική διαστρωμάτωση. Κάνετε τους φαρμακοποιούς υπάλληλους στα ίδια τα φαρμακεία τους, τους νέους γιατρούς επισφαλώς εργαζόμενους για 600 ευρώ, στους νέους μηχανικούς ελαστικά απασχολούμενους με μπλοκάκι, στους νέους δικηγόρους χαμηλόμισθους υπάλληλους στα φραντσάιζ δικηγορικά γραφεία μεγαλοδικηγόρων των Αθηνών που προσεχώς θα ανοίξουν σε όλες τις επαρχιακές πόλεις.

    Ε, λοιπόν, αν θέλατε να συγκρουστείτε με τα κατεστημένα συμφέροντα, θα συγκρουόσαστε με τις τράπεζες στις οποίες έχετε παραχωρήσει κοντά 100 δισ. σε εγγυήσεις περίπου όσα δανειστήκαμε από το μνημόνιο και αυτές έχουν κλείσει την στρόφιγγα στην ελληνική οικονομία. Θα συγκρουόσαστε με τους φοροφυγάδες, τους οποίους και διαρκώς ξεπλένετε με περαιώσεις. Με τους μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου στους οποίους ετοιμάζεστε να χαρίσετε 24 δισ.» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    «Το νομοθέτημα δεν υπηρετεί την επί της ουσίας ρύθμιση των ζητημάτων των επαγγελμάτων. Ψευδεπίγραφα αναφέρεται στο άνοιγμα των επαγγελμάτων. Σε απορρύθμιση οδηγείται η άσκηση των επαγγελμάτων.» επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης τονίζοντας ότι «η Βουλή νομοθετεί ελλειπτικά, γιατί τα κύρια ζητήματα, με μία απαράδεκτη νομοθετική εξουσιοδότηση, δίνονται για ρύθμιση στον υπουργό, ή στο περιεχόμενο ενός Προεδρικού Διατάγματος, δηλαδή και πάλι στον Υπουργό.»

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60300

    [07] Σε θέση «μάχης» η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

    Πεμπτη, 17 02 2011 14:08

    Έληξε λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης η συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΕΗ από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με τα γραφεία της Επιχείρησης όμως να παραμένουν κλειστά. Η ΓΕΝΟΠ έχει ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπίρμπιλη, ενώ θα επιδιώξει συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Είδηση: 60334

    [08] Συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΡΤ

    Πεμπτη, 17 02 2011 08:45

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011) του Διοικητικού Συμβούλιου της ΕΡΤ Α.Ε, ο Διευθύνων Σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ, για σημαντικές εκπτώσεις που επέτυχε στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης συμβάσεων που λήγουν με την ευκαιρία της ανανέωσης ορισμένων εξ αυτών.

    Ακόμα, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

    1. Αποδέχθηκε τη δωρεά ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή από το Δημοτικό Διαμέρισμα Αχλάδας του Δήμου Μελίτης -Νομού Φλώρινας στον περιφερειακό σταθμό ΕΡΑ Φλώρινας, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών του προγράμματος του σταθμού.

    2. Ενέκρινε το κόστος της εκπομπής «Μεταδόσεις Super League» για την περίοδο 2010-2011. Ειδικότερα, η ΕΡΤ έχει υπογράψει συμβάσεις και μεταδίδει τους εντός έδρας αγώνες των Π.Α.Ε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ SKODA ΞΑΝΘΗ. Το κόστος κάθε αγώνα κατά την περίοδο 11 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε στο ποσό των 1.842,85 ευρώ για την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και των 21.822,29 ευρώ για την ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ. Τα ποσά αυτά κατά την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου έως 15 Μαίου 2011 αναμένεται ότι θα ανέλθουν σε 2.540 ευρώ και 14.774 ευρώ αντιστοίχως. Το συνολικό κόστος των ανωτέρω μεταδόσεων ανέρχεται στο ποσό των 326.740, 05 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, όπου απαιτείται). Ακολούθησε ευρύτερη ενημέρωση από το Διευθύνοντα Σύμβουλο για το αθλητικό πρόγραμμα.

    3. Ενέκρινε τη σύμβαση για την κάλυψη των τηλεοπτικών αναγκών της ERT World στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον εμπλουτισμό του προγράμματος με θέματα από τις ΗΠΑ, όπου είναι εγκατεστημένο μεγάλο τμήμα των τηλεθεατών της ERT World. Από έρευνα που διενεργήθηκε, ως καταλληλότερη αλλά και από την προσφερθείσα τιμή κρίνεται η εταιρεία ΙΝTERFACE COMMUNICATIONS, η οποία για διάστημα τριάντα έξι (36) εβδομάδων, αρχής γενομένης από 1ης Μαρτίου 2011, θα παρέχει δύο συνεργεία εβδομαδιαίως (με 8ωρη βάρδια) το καθένα, για τη δημιουργία και παρουσίαση έως και τριών ρεπορτάζ σε κάθε βάρδια έναντι του ποσού των 3.150 δολαρίων (πλέον ΦΠΑ) ανά εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων μετακίνησης στη Μητροπολιτική Περιοχή της Νέας Υόρκης, αλλά και σε οποιαδήποτε Πολιτεία των ΗΠΑ.

    4. Ενέκρινε κατ' αρχήν την ανανέωση της εκπομπής «Το Κουτί της Πανδώρας». Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στην οποία θα παρουσιαστεί αναλυτική εισήγηση για την εκπομπή.

    5. Τροποποίησε την απόφαση του Δ.Σ 979/19-10-10 Θ11ο, περί «Κατακύρωσης διαγωνισμού προμήθειας και εγκατάστασης ενός συστήματος κεφαλικού άκρου (Head-End)». Δόθηκε παράταση του χρόνου παράδοσης και εγκατάστασης έξι εβδομάδων στην εταιρεία Space Hellas, λόγω τεχνικών ζητημάτων.

    6. Ενέκρινε τη χορήγηση ειδικής πληρεξουσιότητας σε δικηγόρους της ΕΡΤ για υποθέσεις της εταιρείας.

    7. Εξουσιοδότησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ Α.Ε.. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την εγκύκλιο της 25ης Δ/νσης του Υπουργείου Οικονομικών η ΕΡΤ θα πρέπει να υποβάλλει μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Υπ. Οικονομικών τριμηνιαίες και ετήσιες οικονομικές καταστάσεις ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή-λογιστή και να ορίσει εσωτερικούς ελεγκτές, οι οποίοι θα ελέγχουν σε μηνιαία βάση την εφαρμογή των μισθολογικών μειώσεων, καθώς και τις λειτουργικές δαπάνες στο πλαίσιο της προσπάθειας συγκράτησης των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης Γενικής Συνέλευσης θα είναι:

    Εκλογή ορκωτών ελεγκτών και των αναπληρωματικών τους, για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2011 και καθορισμός της αμοιβής τους.

    Ορισμός εσωτερικού ελεγκτή από το μητρώο του Υπ. Οικονομικών και έγκριση της σχετικής σύμβασης.

    Έγκριση του καταστατικού εσωτερικού ελέγχου.

    Ορισμός δύο μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ ως ανεξάρτητων.

    Ορισμός δύο μη εκτελεστικών μελών και ενός ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ, για τη συγκρότηση της Επιτροπής Ελέγχου.

    8. Ενέκρινε την πρόσληψη της δημοσιογράφου κυρίας Νικόλ Λειβαδάρη, σε θέση Προσωπικού Ειδικών Θέσεων, με σύμβαση εργασίας από 01/02/2011 έως 31/01/2012, με μηνιαίες μικτές αποδοχές 3.000 ευρώ, περιλαμβανομένων των πάσης φύσεως επιδομάτων και πρόσθετων αμοιβών.

    9. Ενέκρινε τη σύναψη σύμβασης με τον κ. Δημήτρη Μπουζάνη, ως Προσωπικό Ειδικών Θέσεων, για τη θέση του Διευθυντή Χορωδίας της Δ/νσης Μουσικών Συνόλων της Γ.Δ Ραδιοφωνίας. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια από 01/01/2011 μέχρι 31/12/2011 με μικτές μηνιαίες αποδοχές 3.100 ευρώ.

    Τέλος, έγινε συζήτηση για το θέμα των νεοπροσληφθέντων δημοσιογράφων ύστερα και από σχετική εισήγηση του Νομικού Συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε.

    Είδηση: 60217


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 February 2011 - 22:02:41 UTC