Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα ενότητας για ισχυρή Ελλάδα
  • [02] Στην τσιμπίδα του λιμενικού πλοίο με λαθραία τσιγάρα
  • [03] Σημερα ο Γερουλάνος στη Λέσβο
  • [04] Ζητά παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις συγχωνεύσεις σχολείων
  • [05] Απεργιακός «πυρετός» και στη Ζάκυνθο
  • [06] Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αντισταθείτε
  • [07] Στο fast track το Ελληνικό
  • [08] Πρόταση Εθνικής για συγχώνευση με Alpha
  • [09] Έρχεται ο «Περιοδικός Πίνακας» των μαθηματικών σχημάτων, έως και 5 διαστάσεων
  • [10] Σκοτώθηκε 46χρονος σε τροχαίο
  • [11] Τουριστική έκθεση Μιλανου: Σημαντικές συναντήσεις αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία
  • [12] Κρίσιμη εβδομάδα για τα μαθητικά δρομολόγια
  • [13] Η Ντόρα Μπακογιάννη στην Κέρκυρα
  • [14] Κατά των συγχωνεύσεων οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας
  • [15] Παράνομη η διαδικασία διακοπής λειτουργίας της ΒΙΟΣΩΛ
  • [16] Αποκριές με «Ανακατωσιά» αντί «Ανακατωσάρια» στα Γρεβενά
  • [17] «Η Ψεύτρου» στη Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης
  • [18] Βαριές ποινές για τους φοροφυγάδες
  • [19] Νέοι διαξιφισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ
  • [20] Σε οριακό σημείο οι απεργοί πείνας
  • [21] Απειλούσε να πέσει από τη στέγη σχολείου
  • [22] Πυρά κατά διαδηλωτών στο Μπαχρέιν
  • [23] Δημιουργήθηκε το πρώτο χρονικά ανεστραμμένο (αντι) λέιζερ

    [01] Μήνυμα ενότητας για ισχυρή Ελλάδα

    Παρασκευη, 18 02 2011 17:58

    Μήνυμα ενότητας προς όλους τους πολίτες απηύθυνε ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του το πρωί σε χωριά της Σαμοθράκης, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στη Θράκη. Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή Ελλάδα, απεγκλωβισμένη από το μνημόνιο και τις δανειακές ανάγκες, επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στη Ξάνθη όπου επισκέφθηκε το χωριό Δημάριο και δεσμεύτηκε να δώσει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην υπάρχουν διακρίσεις και να σπάσουν αντιλήψεις του παρελθόντος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 60540

    [02] Στην τσιμπίδα του λιμενικού πλοίο με λαθραία τσιγάρα

    Παρασκευη, 18 02 2011 17:49

    Φορτηγό πλοίο με 1990 κούτες λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκε απο δυνάμεις του λιμενικού σώματος , ανοιχτά του Σαρωνικού. Το πλοίο, με σημαία Ουκρανίας , οδηγήθηκε στον Πειραιά, ενώ συνελήφθη το 8μελές πλήρωμα.

    Στη «φάκα» του λιμενικού σώματος έπεσε φορτηγό πλοίο, που μετέφερε 1990 χαρτοκιβώτια λαθραίων τσιγάρων διαφόρων επωνυμιών, με προορισμό την Αλβανία.

    Το πλοίο, με πλήρωμα οκτώ Ουκρανούς, που έπλεε από Κύπρο προς Δυρράχιο Αλβανίας, εντοπίστηκε από δυνάμεις του λιμενικού σώματος, νοτιοανατολικά της Σαλαμίνας, ακινητοποιήθηκε και οδηγήθηκε στον προβλήτα του Παλαιού Μώλου ΔΕΗ στο Κερατσίνι, για έλεγχο.

    Σύμφωνα με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η παραγγελία του φορτίου ήταν εικονική, αφού η φερόμενη ως εταιρεία παραλαβής δήλωσε άγνοια, ενώ οι περισσότερες από τις επωνυμίες των τσιγάρων δεν διέθεταν άδεια πιστοποίησης κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στις κούτες βρίσκονται 19.900.000 τσιγάρα.

    Επίσης στελέχη της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων διαπίστωσαν ότι τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας του πλοίου ήταν ληγμένα και υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις σε αυτό. Το πλήρωμα του πλοίου συνελήφθη και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ενώ κατασχέθηκε το πλοίο και η ποσότητα των τσιγάρων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 60538

    [03] Σημερα ο Γερουλάνος στη Λέσβο

    Παρασκευη, 18 02 2011 14:56

    Τη Λέσβο επισκέπτεται σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, προκειμένου να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς τα θέματα ανάπτυξης και τουρισμού που αφορούν τα νησιά του Β. Αιγαίου. Το απόγευμα ο κύριος Γερουλάνος θα επισκευθεί τα μουσεία Teriade και Θεόφιλου ενώ στις 12:00 αύριο το μεσημέρι θα συναντηθεί με φορείς του Βορείου Αιγαίου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το Σάββατο στη Μυτιλήνη θα βρίσκεται και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης ενώ τον Υπουργό Πολιτισμού θα συνοδεύουν οι ΓΓ, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και Τουριστικής Ανάπτυξης Γιάννης Πυργιώτης.

    Σύνταξη Μυρσίνη Τζινέλλη

    Είδηση: 60521

    [04] Ζητά παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις συγχωνεύσεις σχολείων

    Παρασκευη, 18 02 2011 18:06

    Η απόφαση για το θέμα των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων σχολικών μονάδων πρέπει να ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συνέχεια η πρόταση να αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο, επισήμανε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη», Απόστολος Παπατόλιας στη σύσκεψη με φορείς της εκπαίδευσης που συγκάλεσε στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου. Το θέμα έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και γονιών και μαθητών που έχουν προβεί σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Πάντως ο Διευθυντής Β' θμιας Εκπαίδευσης Γ. Δοδοντσάκης ξεκαθάρισε ότι πλέον σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο, οι διευθυντές εκπαίδευσης κάνουν τις προτάσεις τους στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και η τελική πρόταση αποστέλλεται από κει στο υπουργείο. Ο κ. Παπατόλιας επέμεινε ως νομικός, ότι η διαδικασία αυτή είναι παράνομη κι επέμεινε στην άποψή του. Πάντως στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 24 Φεβρουαρίου ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δ. Αλεξόπουλος έχει εισάγει σχετικό θέμα. Σε δήλωσή του υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «καμία πρόταση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς να προηγηθεί η διαδικασία της αιτιολογημένης γνώμης του Π.Σ., δηλαδή του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου να συντονίζει την κοινωνική διαβούλευση και να αξιολογεί σε τελευταίο βαθμό τις εισηγήσεις των υπηρεσιών, των τοπικών εκπροσώπων και των συλλογικών φορέων».

    Είδηση: 60543

    [05] Απεργιακός «πυρετός» και στη Ζάκυνθο

    Πεμπτη, 17 02 2011 12:52

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του τοπικού σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποιεί έκτακτη γενική συνέλευση αύριο, Παρασκευή, στις 6:30 μ.μ στην αίθουσα του Ε.Κ.Ζ., με θέμα τις εξελίξεις στον κλάδο και την προετοιμασία της απεργίας στις 23 Φεβρουαρίου. Εντωμεταξύ, σύσκεψη της επιτροπής ανέργων του ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, στις 19:30μ.μ, στην αίθουσα του εργατικού κέντρου. Επίσης, με ανακοινώσεις τους, ο σύλλογος ταχυδρομικών υπαλλήλων Ζακύνθου και ο τοπικός εμπορικός σύλλογος, τονίζουν ότι θα συμμετέχουν στην απεργία και μάλιστα την ίδια ημέρα θα κλείσουν τοπικά και πανελλαδικά τα εμπορικά καταστήματα, στο πλαίσιο τριήμερης κινητοποίησης της ΕΣΕΕ από τις 21-23 του μηνός.

    Να σημειωθεί ότι με ανακοίνωση της η ΕΛΜΕΖ δημοσιεύει κείμενο με την πρόταση της για το συντονισμό της με τα πρωτοβάθμια σωματεία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στη Ζάκυνθο. Παράλληλα, προχθές, πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη στο εργατικό κέντρο, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ για την προετοιμασία της απεργίας στις 23 Φεβρουαρίου και της συγκέντρωσης στις 10:30 το πρωί της ίδιας ημέρας μπροστά από το παλιό εργατικό κέντρο καθώς και για την καμπάνια αλληλεγγύης στους διωκόμενους συνδικαλιστές και στελέχη του ΚΚΕ στο νησί. Για την παραπάνω σύσκεψη μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ, το μέλος της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Διονύσης Γουσέτης.

    Σάκης Νέγκας Είδηση: 60313

    [06] Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αντισταθείτε

    Παρασκευη, 18 02 2011 17:34

    Υγεια

    Όσοι άνθρωποι πάσχουν από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, δεν πρέπει να αποδέχονται την κατάστασή τους και να προσαρμόζονται σε ένα «χαλαρό» και, τελικά, περιορισμένο στιλ ζωής, αλλά αντίθετα πρέπει, με ενεργητικό τρόπο, να κάνουν ένα συνδυασμό σωματικής άσκησης και συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας για να βελτιώσουν την υγεία τους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της, μέχρι σήμερα, σχετικά με τη μυστηριώδη και κάπως ασαφή πάθηση.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τρούντι Τσάλντερ του King's College του Λονδίνου και τον καθηγητή Μάικλ Σαρπ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», συνιστούν στους ασθενείς να «δοκιμάζουν» σιγά-σιγά τα όρια τους, αντί να επαναπαύονται, αν θέλουν να βγουν μια ώρα αρχύτερα από την κατάστασή τους.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 60% των ασθενών έδειξαν αισθητή βελτίωση, όταν οι θεραπευτές τούς ενθάρρυναν σταδιακά να κάνουν όλο και περισσότερα πράγματα (ο κάθε ασθενής με τον δικό του ξεχωριστό ρυθμό). Αντίθετα, όταν οι θεραπευτές συμβούλευαν τους ασθενείς να αποδεχτούν το «σύνδρομό» τους και να προσαρμόσουν ανάλογα την καθημερινή τους ζωή, οι ασθενείς έδειξαν σημαντικά μικρότερη βελτίωση σε χρονικό διάστημα 52 εβδομάδων.

    Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια μακροχρόνια εξουθενωτική πάθηση, που κάνει τον άνθρωπο να νιώθει σωματική και νοητική εξάντληση, έλλειψη συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, ανήσυχο ύπνο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις κ.ά. Είναι επίσης γνωστή ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα και εκτιμάται ότι πλήττει περίπου 17 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

    Δεν υπάρχει ακόμα κάποια θεραπεία και οι γιατροί δεν ξέρουν την αιτία της. Μερικοί πιστεύουν ότι αφορμή είναι κάποια μόλυνση από ιό (κάτι που, όμως, δεν έχει επαληθευτεί) και υπάρχει διαφωνία και για τους τρόπους καταπολέμησης της πάθησης, ενώ αρκετοί ασθενείς αντιδρούν στην ιδέα ότι μπορούν να βοηθηθούν από ψυχοθεραπεία.

    Η νέα μελέτη, που εξέτασε 641 ασθενείς με την πάθηση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πιο αποτελεσματικός ένας συνδυασμός σταδιακής φυσικής άσκησης και κάποιας μορφής θεραπείας, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική, ώστε να ξεπεραστούν τα νοητικά «μπλοκαρίσματα».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 60533

    [07] Στο fast track το Ελληνικό

    Παρασκευη, 18 02 2011 16:37

    Η ένταξη του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στη διαδικασία του φαστ-τρακ για την ταχύτερη αξιοποίηση του, αποφασίστηκε στη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων, που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Επικρατείας. Ο Χάρης Παμπούκης σημείωσε ότι πρόκειται για μια τολμηρή επένδυση που θα δημιουργήσει ένα καλύτερο κλίμα και για άλλες επενδύσεις στη χώρα μας, ενώ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

    Την ένταξη του Ελληνικού στις διαδικασίες του "fast track" αποφάσισε ομόφωνα η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) σε σημερινή συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκε και ο προγραμματισμός δράσης για άλλες, δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας, αναφορικά με το Ελληνικό έκανε λόγο για ένα «τολμηρό και οραματικό σχέδιο που μπαίνει σε στάδιο υλοποίησης». Ο Χάρης Παμπούκης τόνισε ότι το έργο θα βοηθήσει «κατά συγκεκριμένο και επαγγελματικό τρόπο» το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα της χώρας, ενώ θα υπάρξει και κοινωνικό μέρισμα για όλους τους κατοίκους της Αττικής καθώς και νέες θέσεις εργασίας.

    Ο κ.Παμπούκης μεταβαίνει την επόμενη εβδομάδα στο Κατάρ έχοντας στις αποσκευές του όπως είπε την ένταξη της επένδυσης στις διαδικασίας «fast track», κάτι που όπως είπε «ενδιαφέρει κάθε εν δυνάμει σοβαρό επενδυτή».

    Ο υπουργός Επικρατείας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά μόνο με το Κατάρ για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ανέφερε ωστόσο ότι το Κατάρ είναι ένας πολύ σοβαρός επενδυτής που έχει επιδείξει ενδιαφέρον και έχει, επιπλέον, τρία χαρακτηριστικά:

    Διαθέτει συγκεκριμένη εμπειρία καθώς χειρίστηκε την ανάπλαση του Canary Wharf στο Λονδίνο, ένα έργο ανάλογης εμβέλειας με το Ελληνικό.

    Έχει τη βούληση και τη χρηματοοικονομική δυνατότητα.

    και μπορεί να υπάρξει συμφωνία στις βασικές παραδοχές του σχεδίου της κυβέρνησης, (ως προς τον τρόπο αξιοποίησης της έκτασης, τις χρήσεις γης, τις δράσεις που θα αναπτυχθούν, κλπ.).

    Την επόμενη εβδομάδα εξάλλου θα ανακοινωθούν ο χρηματοοικονομικός και ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για το πρότζεκτ του Ελληνικού. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Παμπούκης ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγραμματισμού δράσης της ΔΕΣΕ συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Επιτροπής, ανά τομείς επενδυτικής δραστηριότητας, τα επενδυτικά σχέδια που μπορούν και πρέπει να έχουν προτεραιότητα με βάση το γενικό συμφέρον και τα συγκεκριμένα βήματα που θα ακολουθήσουν.

    Είπε ακόμη ότι ο στόχος είσπραξης 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μπορεί να περιλαμβάνει και επενδύσεις του νόμου για το fast track, αλλά όχι μόνο αυτές.

    "Όλος ο λαός της Αττικής πρέπει να ξεσηκωθεί εναντίον του ξεπουλήματος του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού στο οποίο προχωράει η κυβέρνηση με συνοπτικές διαδικασίες. Καμιά εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της", σχολίασε το ΚΚΕ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 60530

    [08] Πρόταση Εθνικής για συγχώνευση με Alpha

    Παρασκευη, 18 02 2011 16:22

    Πρόταση φιλικής συγχώνευσης υπέβαλε την Παρασκευή στην Alpha Bank η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε έντεκα μετοχές της Alpha Bank. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα και θα κατατάσσεται μεταξύ των 25 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης. Θετικά κρίνει τη πρωτοβουλία η κυβέρνηση, και δηλώνει ότι έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Κάτω από άκρα μυστικότητα στις 18 Ιανουαρίου, η διοίκηση της ΕΤΕ υπέβαλε πρόταση στην διοίκηση της Alpha. Οι συζητήσεις προχώρησαν και στις 18 Ιανουαρίου οι διοικήσεις των 2 τραπεζών υπέγραψαν συμφωνία εμπιστευτικότητας και προχώρησαν οι συζητήσεις για τους οικονομικούς όρους .

    Στην περίπτωση θετικής αποδοχής από την Alpha Bank της φιλικής της συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα, δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, με ηγετική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, καθώς και οι δύο τράπεζες διαθέτουν ήδη ισχυρή παρουσία σε όλες τις χώρες της περιοχής.

    Ειδικότερα, ο ενιαίος όμιλος θα έχει σύνολο ενεργητικού που θα προσεγγίσει τα 200 δισ. ευρώ μέγεθος που τον κατατάσσει στην 27η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών και την 28η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης. Η Εθνική πιστεύει ότι, μετά την αναμενόμενη αναγνώριση από τις αγορές κεφαλαίων της πρόσθετης αξίας που αντιπροσωπεύουν οι συνέργειες του εγχειρήματος, η ενιαία τράπεζα θα κατατάσσεται μεταξύ των 25 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με την πρόταση της Εθνικής, οι μέτοχοι της Alpha θα λάβουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha, αναλογία που αντιστοιχεί σε σχέση ανταλλαγής 0,727 μετοχές της Εθνικής για κάθε μια μετοχή της Alpha. Η συνένωση θα λάβει χώρα με τη μορφή συγχώνευσης με απορρόφηση της Alpha από την Εθνική. Η προτεινόμενη Σχέση Ανταλλαγής εμπεριέχει υπερτίμημα 23,4% επί της τιμής κλεισίματος της Alpha.

    Επίσης, συνεπάγεται σχέση συμμετοχής στην ενιαία τράπεζα 71% και 29%, για τους μετόχους της Εθνικής και της Alpha, αντίστοιχα. Οι άμεσες συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου και των ευρύτερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα διαμορφωθούν σε 0,9% και 12%, αντίστοιχα.

    Η Εθνική εκτιμά ότι η συγχώνευση θα επιτρέψει την επίτευξη συνεργειών της τάξης των 550-700 εκατ. ευρώ ετησίως, σε πλήρη ανάπτυξη, που θα προκύψουν από σημαντικές οικονομίες κλίμακας στις υποστηρικτικές υποδομές και τις απαιτούμενες επενδύσεις, τη βελτιστοποίηση των διεθνών δραστηριοτήτων, τη μείωση των γενικών και διοικητικών δαπανών τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

    Επίσης, ο νέος όμιλος θα έχει την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια και την καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα, γεγονός που θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις του νέου εποπτικού πλαισίου νωρίτερα από πολλές Ευρωπαϊκές τράπεζες, ενισχύοντας τη δυνατότητα απορρόφησης συστημικών κινδύνων.

    Ο συνδυασμός των ισχυρών καταθετικών βάσεων των δύο τραπεζών θα διαμορφώσει τη σχέση δανείων προς καταθέσεις της ενιαίας τράπεζας σε 109%,, μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

    Επίσης ο νέος τραπεζικός όμιλος θα έχει 1032 καταστήματα στην Ελλάδα (ΕΤΕ 574,ΑΛΦΑ 458) και 1762 στο εξωτερικό (ΕΤΕ 1178 , ΑΛΦΑ 584) και θα απασχολεί στην Ελλάδα 21.641 εργαζόμενους στα υποκαταστήματα (ΕΤΕ 12769, ΑΛΦΑ 8872) και 51.812 σε επίπεδο ομίλων (ΕΤΕ 36.804, ΑΛΦΑ 15.008).

    Με το νέο όμιλο η ελληνική οικονομία και οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από τις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και την αυξημένη αποτελεσματικότητα της ενιαίας τράπεζας.

    Η προτεινόμενη συγχώνευση αποτελεί σημαντικό βήμα προς την αναδιάταξη του χρηματοπιστωτικού τομέα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και κατά συνέπεια αναμένεται να έχει την υποστήριξη των εποπτικών αρχών, των διεθνών οργανισμών και της ευρύτερης επενδυτικής κοινότητας.

    Στο νέο ΔΣ που θα προκύψει ο πρόεδρος θα προταθεί από την Alpha Bank και ο αντιπρόεδρος ο Διευθύνων σύμβουλος θα προταθεί από την Εθνική, ενώ οι θέσεις των μελών θα μοιραστούν ισομερώς μεταξύ των ανωτάτων στελεχών των δυο τραπεζών.

    Σύμφωνα με την πρόταση της Εθνικής, το εμπορικό σήμα της Alpha θα διατηρηθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως το νέο σήμα της ενιαίας τράπεζας, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό την επωνυμία της Εθνικής. Η επωνυμία της Alpha θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιλεκτικά για δραστηριότητες του ομίλου.

    Ράλι ανόδου στο ΧΑΑ

    Η ανακοίνωση της Εθνικής ότι πραγματοποίησε πρόταση για φιλική συγχώνευση στην Alpha Bank εκτόξευσε τη χρηματιστηριακή αγορά πάνω από τα επίπεδα των 1.700 μονάδων, σε νέα υψηλά έτους. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.715,13 μονάδες σημειώνοντας κέρδη σε ποσοστό 3,16%. Σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 5,75%.

    Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Εθνικής και της Alpha Bank ανεστάλη στις 15:30, όταν έγιναν γνωστές οι πρώτες φήμες για το επικείμενο deal μεταξύ των δύο τραπεζών.

    Η μετοχή της Εθνικής πριν την αναστολή ήταν στα 7,64 ευρώ και σημείωνε άνοδο 2,14% και της Alpha Bank στα 4,88 ευρώ και σημείωνε κέρδη 6,32 ευρώ.

    Δηλώσεις και θετικές αντιδράσεις

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Εθνικής, Βασίλης Ράπανος, τόνισε ότι η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα που θα είναι σε θέση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας

    Κάνουμε το πρώτο βήμα για την αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα δήλωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Απόστολος Ταμβακάκης.

    Θετικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

    Σε δήλωσή του, ο Υπουργός αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να παίξει το ρόλο του στη σημερινή συγκυρία, στη χορήγηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη. Η συζήτηση που διεξάγεται ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, κινείται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες δεν μένουν αδιάφορες και αμέτοχες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

    Πλέον αναμένεται η απάντηση από την Alpha Bank, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε σήμερα, υπό την προεδρία του κ. Γ. Κωστόπουλου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 60529

    [09] Έρχεται ο «Περιοδικός Πίνακας» των μαθηματικών σχημάτων, έως και 5 διαστάσεων

    Παρασκευη, 18 02 2011 15:52

    Οι μαθηματικοί φαίνεται πως ζήλεψαν τον «Περιοδικό Πίνακα» των χημικών και αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι ανάλογο, που θα περιλαμβάνει όλα τα δυνατά σχήματα στο σύμπαν σε τρεις, τέσσερις και πέντε διαστάσεις, συνδέοντας τα σχήματα μεταξύ τους με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει στα χημικά στοιχεία. Με άλλα λόγια, όπως είπαν, θέλουν να κατασκευάσουν μια «θεωρία χημείας» για τα σχήματα.

    Η πρωτοβουλία ανήκει στον καθηγητή Αλέσιο Κόρτι, του Τμήματος Μαθηματικών του Imperial College του Λονδίνου και συμμετέχουν ερευνητές από την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν βαλθεί, μελετώντας εκατοντάδες εκατομμύρια σχήματα, να καταγράψουν και να συσχετίσουν κάθε πιθανό σχήμα που δεν μπορεί να διαιρεθεί σε άλλα σχήματα.

    Σύμφωνα με τον δρα Τομ Κόουτς, επίσης του Imperial College, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα ιδέα πόσα τέτοια σχήματα μπορεί να υπάρχουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, για παράδειγμα, υπάρχουν περίπου 500 εκατομμύρια σχήματα, που μπορούν να οριστούν αλγεβρικά σε τέσσερις διαστάσεις.

    Το έργο, που θα διαρκέσει τρία χρόνια και μόλις ξεκίνησε, όταν ολοκληρωθεί, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πολύτιμη πηγή γνώσεων και αναφοράς για μαθηματικούς, φυσικούς, μηχανικούς και άλλους επιστήμονες, ιδιαίτερα χρήσιμη για υπολογισμούς και για έρευνα σε μια πληθώρα επιστημονικών πεδίων (υπολογιστική όραση, θεωρία αριθμών, θεωρητική φυσική κ.α.).

    Καθώς θα αποκαλύπτονται διαδοχικά οι «δομικοί λίθοι» των διαφόρων σχημάτων, οι μαθηματικοί θα επεξεργάζονται τις αντίστοιχες για κάθε σχήμα εξισώσεις, ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανόηση για τις γεωμετρικές ιδιότητές τους και για τη μεταξύ των σχημάτων συσχέτιση.

    Όπως είπε ο καθηγητής Κόρτι, «ο Περιοδικός Πίνακας είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία στη Χημεία. Κατατάσσει τα άτομα από τα οποία κάθε τι δημιουργείται και εξηγεί τις χημικές ιδιότητές τους. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε το ίδιο πράγμα για τα σχήματα τριών, τεσσάρων και πέντε διαστάσεων, να δημιουργήσουμε μια βάση αναφοράς που θα κατατάσσει όλους τους γεωμετρικούς "δομικούς λίθους" και θα αναλύει τις ιδιότητες καθενός, με τη χρήση σχετικά απλών εξισώσεων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε τεράστιους αριθμούς τέτοιων σχημάτων, έτσι, πιθανότατα, δε θα μπορεί κανείς να κρεμάσει έναν τέτοιο πίνακα στον τοίχο του, παρ' όλα αυτά θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο».

    Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθηματικοί θα αναζητήσουν σχήματα που δεν είναι ορατά με τη συμβατική έννοια στον φυσικό κόσμο. Πέρα από τις τρεις διαστάσεις του μήκους, του πλάτους και του ύψους, θα συμπεριληφθούν επιπλέον διαστάσεις, άρα και πολύ περισσότερα σχήματα. Για παράδειγμα, ο χωρόχρονος που περιγράφει η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, έχει τέσσερις διαστάσεις (οι τρεις του χώρου συν τον χρόνο). Από την άλλη, οι φυσικοί της «θεωρίας των χορδών» υποστηρίζουν ότι στο σύμπαν υπάρχουν πολλές ακόμα κρυμμένες διαστάσεις, που δεν φαίνονται με τα μάτια καθώς βρίσκονται «αναδιπλωμένες στον εαυτό τους» και ότι, πιθανότατα, ο αληθινός αριθμός των διαστάσεων εντός των οποίων «συμβαίνει» το σύμπαν μας φτάνει τις έντεκα.

    Η προσπάθεια χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, τη Βασιλική Εταιρεία Επιστημών της Βρετανίας, το Leverhulme Trust και άλλους φορείς.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60528

    [10] Σκοτώθηκε 46χρονος σε τροχαίο

    Παρασκευη, 18 02 2011 19:27

    Σκοτώθηκε στη 1.30 μετά το μεσημέρι στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σπηλιάς - Κυπαρισσίας ένας 46χρονος που είχε γεννηθεί στον Αγιο Νικόλαο Μεσσηνίας και κατοικούσε στην Κυπαρισσία, όταν η μηχανή που οδηγούσε ξέφυγε από την πορεία της και προσέκρουσε σε τοίχο σπιτιού.

    Σύνταξη είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 60547

    [11] Τουριστική έκθεση Μιλανου: Σημαντικές συναντήσεις αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία

    Παρασκευη, 18 02 2011 19:27

    «Η Ιταλική αγορά είναι στις προτεραιότητες μας και πρέπει να τη ξανακερδίσουμε» είναι το μήνυμα που απέστειλε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής στον Υφυπουργό κ. Νικητιάδη, τους Ιταλούς Tour Operators, φορείς του Τουρισμού και ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της έκθεσης στο Μιλάνο , όπου ο Δήμος Κέρκυρας συμμετείχε μέσω του περιπτέρου της ΠΙΝ.

    Σημαντική, θεωρείται η συνάντηση που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της AOCTA με τα μέλη του προεδρείου της FIAVET ( Ιταλοί Τουριστικοί Πράκτορες) σχετικά με την πραγματοποίηση, του ετήσιου συνεδρίου τους στην Κέρκυρα τον προσεχή Μάιο.

    Στη συνάντηση, παραβρέθη και ο Υφυπουργός Γ. Νικητιάδης ο οποίος διαβεβαίωσε το Δήμαρχο ότι το Υπουργείο θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την υλοποίηση του. Υποσχέθηκε δε, ότι θα παραστεί ο ίδιος η ο Υπουργός στην έναρξη του Συνεδρίου.

    Τέλος, συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος με το Δ/ντή της Edeavor Lines Γ. Μάνεση και τη κα. Βρεττού Δ/ντρια της Minoan Lines όπου και καθορίστηκαν κοινές ενέργειες προβολής και προώθησης του Κερκυραϊκού Τουριστικού Προϊόντος στην Ιταλική αγορά.

    Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ταξιδιωτικών πρακτόρων Δημήτρης Χαρίτος ο οποίος βρίσκεται στο Μιλάνο για τη διεθνή τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται εκεί.

    Ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι γίνονται προσπάθειες από τον υφυπουργό Τουρισμού, Γιώργο Νικητιάδη, για την αύξηση αριθμού των πτήσεων εταιρειών χαμηλού κόστους που, όπως εκτίμησε, θα βοηθήσει στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Ιταλία.

    Είδηση: 60548

    [12] Κρίσιμη εβδομάδα για τα μαθητικά δρομολόγια

    Παρασκευη, 18 02 2011 19:24

    Κρίσιμη είναι η επόμενη εβδομάδα για το θέμα των μαθητικών δρομολογίων. Προς το παρόν βέβαια φαίνεται ότι βαίνει προς εξομάλυνση η κατάσταση

    , αφού σύμφωνα με την απόφαση της Ομοσπονδίας των Υπεραστικών ΚΤΕΛ, που ελήφθη σήμερα, τα μαθητιά δρομολόγια που έχουν αναλάβει δεν θα διακοπούν, διότι έχει τη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα. Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, αυτοί αναμένεται να αποφασίσουν το αργότερο έως αύριο ενώ στη συνέχιση των δρομολογίων προσανατολίζονται και οι ταξιτζήδες, υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί η διαβεβαίωση για τη νομοθετική ρύθμιση. Είδηση: 60546

    [13] Η Ντόρα Μπακογιάννη στην Κέρκυρα

    Παρασκευη, 18 02 2011 19:21

    Επίσκεψη στην Κέρκυρα πραγματοποιεί σήμερα η πρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Η κα Μπακογιάννη θα εγκαινιάσει το βράδυ τα γραφεία του κόμματός της στην Κέρκυρα ενώ το μεσημέρι είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα, η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ανάπτυξη του τουρισμού στην Κέρκυρα, ενώ απάντησε σε σειρά ερωτήσεων για την οικονομική πολιτική, τις ενδεχόμενες εκλογές και το μνημόνιο.

    Υποστήριξε ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να γίνει σήμερα στη χώρα ενώ εκτίμησε πως αν γίνουν τελικά εκλογές, κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να κατακτήσει την αυτοδυναμία καθώς οι ψηφοφόροι θα δώσουν εντολή για συνεργασίες. Ωστόσο, όσον αφορά στη στάση του δικού της κόμματος, ξεκαθάρισε ότι δεν την ενδιαφέρουν οι καρέκλες αλλά οι πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Έκανε λόγο για λάθος οικονομική πολιτική από την κυβέρνηση επειδή έριξε βάρος στις μειώσεις μισθών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους που απέφεραν ελάχιστα πλήττοντας τους πολίτες, αντί να προχωρήσει στη μείωση του δημόσιου τομέα με καταργήσεις, συγχωνεύσεις και εξυγίανση δημοσίων φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων.

    Σχετικά με την υπόθεση του παγώματος της συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο που είχε υπογράψει η ίδια όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντέδρασε για να αποτρέψει τις δυσμενείς εξελίξεις και να πιέσει το αδελφό στο ΠΑΣΟΚ Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας και τον Έντι Ράμα ώστε να μην προσφύγει κατά της εν λόγω συμφωνίας. Είδηση: 60545

    [14] Κατά των συγχωνεύσεων οι εκπαιδευτικοί της Μαγνησίας

    Παρασκευη, 18 02 2011 18:01

    Τόσο η ΕΛΜΕ Μαγνησίας όσο και ο Σύλλογος Δασκάλων τάχθηκαν κατά των συγχωνεύσεων καθώς δεν προάγουν την εκπαιδευτική διαδικασία και κατεδίκασαν την πολιτική του υπουργείου Παιδείας που αντιμετωπίζει τους μαθητές ως αριθμούς κι όχι ως άτομα. «Όχι σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων που έχουν στόχο να εξοικονομήσει το κράτος χρήματα, υποβιβάζοντας την παρεχόμενη εκπαίδευση» είπε ο εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ κ. Ρουπακιάς. Επιπλέον οι εκπαιδευτικοί επισήμαναν ότι θα πρέπει τις συγκεκριμένες αποφάσεις να λαμβάνει η Αυτοδιοίκηση κι όχι το υπουργείο κι αυτό να γίνεται μέσα από διάλογο ενώ και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων ζήτησε στις όποιες αποφάσεις ληφθούν, στόχος να είναι η βλείτωση της εκπαίδευσης για τους μαθητές. Συναινετικός και διαλλακτικός για το θέμα των συγχωνεύσεων εμφανίστηκε ο Διευθυντής Α'θμιας Εκπαίδευσης Γ. Παπαϊωάννου και τόνισε ότι «εμείς θα κάνουμε τις προτάσεις μας με παιδαγωγικά κριτήρια» ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα μεταφοράς των μαθητών είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας κι άλλωστε το θέμα θα συζητηθεί στις 28 Φεβρουαρίου σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει με τους δημάρχους η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Παραδέχθηκε πάντως ότι στη Μαγνησία υπάρχει γενικότερα μια ορθολογική κατανομή μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων. Τέλος ο κ. Δοδοντσάκης τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων σε περιπτώσεις σχολείων με λίγους μαθητές τονίζοντας την ανάγκη της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, παραδέχθηκε όμως ότι το οδικό δίκτυο της Μαγνησίας δεν είναι το ασφαλέστερο για πολλές μετακινήσεις μαθητών.

    Είδηση: 60541

    [15] Παράνομη η διαδικασία διακοπής λειτουργίας της ΒΙΟΣΩΛ

    Παρασκευη, 18 02 2011 17:56

    Εντελώς παράτυπα και παράνομα ενήργησε η διοίκηση του εργοστασίου της ΒΙΟΣΩΛ κλείνοντας την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου και διαλύοντας το σωματείου μέσω και των τελευταίων απολύσεων, αποφάνθηκε σημερα η Επιθεώρηση Εργασίας κατά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπου της διοίκησης, του νομικού της συμβούλου, του σωματείου και της διοίκησης του ΕΚΒ. Μάλιστα ζήτησε από την εταιρεία εντός πέντε ημερών να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα και το αίτημα για κλείσιμο του εργοστασίου διαφορετικά αν εμείνει στη στάση της θα της επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα. Όπως αποδείχθηκε, η εταιρεία δεν είχε πάρει άδεια από την Επιθεώρηση Εργασίας για να σταματήσει την παραγωγική διαδικασία και δεν είχε καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα. Επίσης δεν είχε πάρει άδεια για τις απολύσεις και την διάλυση του σωματείου. «Είναι απαράδεκτο να φέρεται ανθελληνικά η διοίκηση και να μεταφέρει την παραγωγή του εργοστασίου εκτός Ελλάδας αλλά και να υιοθετεί ένα τελείως διαφορετικό αντικείμενο (πήρε άδεια για φωτοβολταϊκά), παραβαίνοντας κάθε νόμιμη διαδικασία» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του σωματείου Τάσος Στεργίου. Τέλος επισήμανε ότι αν δεν πάρει πίσω η εταιρεία τις απολύσεις, οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν να τις επιβληθούν πρόστιμα και θα κινηθούν δικαστικά σε βάρος της.

    Είδηση: 60539

    [16] Αποκριές με «Ανακατωσιά» αντί «Ανακατωσάρια» στα Γρεβενά

    Παρασκευη, 18 02 2011 17:47

    Αποκριές με «Ανακατωσιά» αντί «Ανακατωσάρια» στα Γρεβενά «Γρεβενά και Ανακατωσιά» αντί «Ανακατωσάρια» θα είναι φέτος ο τίτλος των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην πόλη των Γρεβενών.

    Τη σκυτάλη των αποκριάτικων εκδηλώσεων παίρνει ο δήμος Γρεβενών, από το Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο, καθώς φέτος δε θα διοργανώσει τα Ανακατωσάρια. Οι ημέρες των αποκριάτικων εκδηλώσεων στην πόλη των Γρεβενών θα παραμείνουν πέντε και φέτος θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ενώ θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου. Δίνοντας το στίγμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων ο δήμαρχος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης τόνισε ότι θα είναι διαφορετικές με τα προηγούμενα χρόνια μια και θα κυριαρχεί η συμμετοχή των σχολείων, των συλλόγων, των φορέων και των επαγγελματιών της πόλης. ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 60537

    [17] «Η Ψεύτρου» στη Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης

    Παρασκευη, 18 02 2011 17:44

    Στην τελική ευθεία είναι οι πρόβες και οι προετοιμασίες για την θεατρική παράσταση "Η ψέυτρου" γραμμένη στο Κοζανίτικο ιδίωμα από τον Μανώλη Μαρκόπουλο.

    Η παράσταση θα ανέβει από την θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Κοζάνης " Η ΚΟΖΙΑΝΗ", στη Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης από αύριο Σάββατο 19 έως την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011. Οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά στις 9:30 το βράδυ. Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 λίγο πριν την έναρξη της Θεατρικής παράστασης ο Σύλλογος « Κόζιανη» θα τιμήσει τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιο Δακή, το Δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα, τον Αντιδήμαρχο Κοζάνης, Παναγιώτη Αποστολίδη, το Διοικητή της Τροχαίας Κοζάνης, Σπύρο Διόγκαρη και το Λαογράφο, Ιωάννη Κορκά. Είδηση: 60536

    [18] Βαριές ποινές για τους φοροφυγάδες

    Παρασκευη, 18 02 2011 15:32

    Η φοροδιαφυγή, "η θηλιά" της ελληνικής οικονομίας, όπως εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες αποτελεί την αιχμή του δόρατος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που πήρε το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο προβλέπει ποινή φυλάκισης έως 20 χρόνια για φοροδιαφυγή που αφορά μεγάλα ποσά, αλλά και αυτόφωρο για μη απόδοση ΦΠΑ. Επίσης θεσπίζει οικονομικό εισαγγελέα και αυστηρούς ελέγχους στους εφοριακούς, άρση του φορολογικού απορρήτου και δημοσιοποίηση των ονομάτων οφειλετών ληξηπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, όταν αυτά υπερβαίνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο ενός έτους.

    Βαρύς ο πέλεκυς για τις κακουργηματικές ποινές φοροδιαφυγής με την κάθειρξη να διπλασιάζεται από τα 10 στα 20 χρόνια. Το νέο φορολογικό φέρνει αυτόφωρη διαδικασία για μη απόδοση ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και την καθιέρωση Οικονομικού Εισαγγελέα

    Πλέον ως αδικήματα που εμπίπτουν στο συνεχές αυτόφωρο θα θεωρούνται:

    η μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο

    η φοροδιαφυγή με την παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης

    καθώς και η φοροδιαφυγή για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α

    Σε περίπτωση προσφυγής στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσό προβεβαίωσης από 25% σε 50% , ενώ προβλέπεται και άρση του φορολογικού απορρήτου και δημοσιοποίηση οφειλετών και παραβατών για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 150.000 ευρώ.

    Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μπαίνει και ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, ο οποίος θα κατευθύνει και θα συντονίζει τα στάδια της έρευνας των οικονομικών εγκλημάτων.

    Με το νομοσχέδιο, θεσπίζεται τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της Φοροδιαφυγής. Το πρώτο Πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί μέχρι τέλος Μαρτίου του 2011.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη διατάξεις που στοχεύουν στη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα μεταξύ άλλων:

    Από τις χρήσεις που αρχίζουν από 1/1/2011 μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων. Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα προβλέπεται δικαίωμα επιστροφής του παρακρατούμενου φόρου μερισμάτων.

    Αντιδράσεις

    "Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση κηρύσσει ανελέητο πόλεμο κυρίως στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς επιχειρηματίες και εμπόρους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν και αδυνατούν να πληρώσουν την ήδη βαριά φορολογία, την ίδια στιγμή που αυξάνει τις προκλητικές φοροαπαλλαγές και τα προνόμια για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους", τόνισε το ΚΚΕ.

    «Τη στιγμή που η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κόβει μισθούς και συντάξεις, επειδή, υποτίθεται, πρέπει να εξοικονομήσει πόρους από παντού για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, προχωρά, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, σε μια πρωτοφανή μείωση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας. Ταυτόχρονα, προχωρά σε μια πρωτοφανή αυταρχικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας στέλνοντας στο αυτόφωρο τους πολίτες για χρέη ακόμα και ενός ευρώ.»,σχολίασε ο Συνασπισμός.

    «Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει σταθερά ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με αναλογική συμβολή όλων των πολιτών, γι αυτό και έχει ταχθεί υπέρ των πλέον αυστηρών μέτρων και μηχανισμών για την πάταξη της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής», δήλωσε ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Αυστηρά μέτρα για τη φοροδιαφυγή

    Είδηση: 60525

    [19] Νέοι διαξιφισμοί για τις αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ

    Παρασκευη, 18 02 2011 14:21

    Κόκκινο πανί μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης παραμένει το ποσό των 50 δις. που πρέπει εξασφαλίσει η χώρα από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τα πνεύματα οξύνθηκαν με αντεγκλήσεις στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Αστέριου Ροντούλη. Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα 50 δισ. ξεπερνούν το μνημόνιο και ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με 36 δισ. έλλειμμα κάθε χρόνο». Τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο κ. Ροντούλης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «επικοινωνιακή εξέγερση της πιτζάμας», ενώ ο τελευταίος της καταλόγισε ότι με την ανακίνηση του θέματος της δημόσιας περιουσίας «έκαψε το διαπραγματευτικό χαρτί τής χώρας πριν από τη συζήτηση για την επιμήκυνση και αποπληρωμή του χρέους.» Η κόντρα συνεχίστηκε και με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έψεξε την κυβέρνηση ότι δεν έχει λαϊκή εντολή να δεσμεύσει τη χώρα με αποφάσεις που αφορούν τις επόμενες δύο γενεές. Αντικρούοντας ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα «για φτηνό λαϊκισμό που δεν είναι αντάξιος των περιστάσεων», έκανε λόγο για «καρικατούρες» και «απουσία συγκεκριμένων εναλλακτικών προτάσεων».

    Παπακωνσταντίνου: Στόχος μας η επάνοδος στις αγορές το 2012 - Ξεχάστε τις εκλογές

    Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι φέτος θα ξεπεραστεί ο στόχος που έχει τεθεί για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, επαναλαμβάνοντας ότι η επίτευξη της είσπραξης 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, είναι «δική μας διαχρονικά και όχι "μνημονιακή" υποχρέωση, αφού φτάνοντας και στοχεύοντας στο 2015 ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα του Μνημονίου».

    Στην επισήμανση του κ. Ροντούλη, ότι ενοχλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποβάλλει το λαό εσκεμμένα στο «μαρτύριο της σταγόνας», αλλάζοντας ανά τρίμηνο και ύστερα από νέες κάθε φορά διαπραγματεύσεις επί το δυσμενέστερο τους όρους που πρέπει να επιτευχθούν με αντίστοιχες πιέσεις στο λαϊκό εισόδημα, ο υπουργός απάντησε ότι η σημερινή κυβέρνηση «πάντα λέει την αλήθεια και αυτό το έπραξε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε η χώρα προ του απολύτου αδιεξόδου».

    "Κάνουμε δουλειά και θα φθάσουμε στο τέλος, ενώ οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν μία δύσκολη προσπάθεια", είπε.

    Από την πλευρά του ο κ. Ροντούλης έκρινε ότι το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα έπρεπε να ανοιχθεί από την ελληνική πλευρά, αφού είχαν επιτευχθεί στόχοι που έχουν ήδη μπει στη διαπραγμάτευση, όπως η επιμήκυνση, πιθανόν μία πτώση των επιτοκίων ή πιθανόν η έκδοση ενός ευρωομολόγου.

    «Κάψατε πολύ γρήγορα αυτό το χαρτί με την επικοινωνιακή "αντίσταση της πιτζάμας", είτε από αδυναμία, είτε για να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές με το φωτοστέφανο του δήθεν αντιστασιακού έναντι της τρόικας», είπε ο κ. Ροντούλης και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια.

    Ανταπαντώντας ο Υπουργός Οικονομικών ζήτησε να σταματήσει η εκλογολογία και η μόνιμη επωδός ότι η κυβέρνηση κινείται και ενεργεί με γνώμονα επικοινωνιακά κριτήρια.

    «Ξεχάστε τις εκλογές, δεν μπορεί το θέμα να ανακινείται κάθε τρίμηνο. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας", είπε ο Υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα θα βρεθεί με χρέος άνω του 150% του ΑΕΠ πριν αρχίσει η αποκλιμάκωσή του και θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα για αλλαγές και διαρθρωτικά μέτρα μέσω του προγράμματος προσαρμογής πριν τα μέσα του 2012 που θα ξαναβγούμε στις αγορές για να δανειζόμαστε.

    «Κάνουμε τομές για να επανέλθει η ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι παρ΄ ότι η ύφεση βάθυνε περισσότερο από το αναμενόμενο το 2010, κάθε τρίμηνο του έτους ήταν καλύτερο του προηγούμενου:

    «Αρχίζουμε να βγαίνουμε από το τούνελ», είπε ο Υπουργός, ζητώντας προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    Φραστική κόντρα με τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

    Οι υψηλοί τόνοι συνεχίστηκαν και κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση «επικοινωνιακά τερτίπια και εξεγέρσεις της πιζάμας που την γελοιοποιούν», ενώ υποστήριξε ότι το μνημόνιο, που επέβαλε ως σανίδα σωτηρίας της χώρας, απέτυχε παταγωδώς και ανέφερε ότι η Ελλάδα αποδείχθηκε «λαγός στην κούρσα της διάλυσης της Ευρώπης».

    «Η κυβέρνηση σας δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση και τη λαϊκή εντολή για να υπογράψει αποφάσεις που αφορούν τις επόμενες δύο γενεές», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

    «Η κυβέρνηση αυτή έχει από τον ελληνικό λαό τη νομιμοποίηση και την εντολή να κυβερνήσει για τέσσερα χρόνια, την οποία και εκτελεί. Όταν θα πάμε σε εκλογές ο καθένας θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του και ο ελληνικός λαός θα κρίνει και πάλι», ανταπάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι περιορίζεται σε ένα φτηνό λαϊκισμό με κατηγορίες του αέρα, χωρίς να προτείνει καμία εναλλακτική λύση.

    «Προτιμούσατε το Μάη του 2010 να κηρύξει στάση πληρωμών η χώρα. Πείτε το καθαρά. Και να εξηγήσετε στον ελληνικό λαό τι σημαίνει αυτό. Ότι οι τράπεζες θα κατέρρεαν και το δημόσιο δεν θα είχε λεφτά για να πληρώσει. Εσείς αυτή την επιλογή προτείνετε; Εμείς πήραμε την άλλη απόφαση για να σωθεί η χώρα», πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών.

    «Αντί να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό προσπαθείτε να βγείτε και από πάνω», σχολίασε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνυπέγραψε κάτω από το τραπέζι τα swaps χρέους, με αντάλλαγμα την δημόσια περιουσία.

    «Στην πολιτική υπάρχουν δύο στάδια κατρακύλας. Το πρώτο να σε μισήσει ο λαός, και το δεύτερο να γίνεις καταγέλαστος. Και εσείς στον ελληνικό λαό είστε καταγέλαστοι», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομίας, που τον κατηγόρησε ότι καταφεύγει σε «εύκολα κλισέ και κορόνες» χωρίς να παρουσιάζει καμία πρόταση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 60516

    [20] Σε οριακό σημείο οι απεργοί πείνας

    Παρασκευη, 18 02 2011 15:49

    Σε οριακό σημείο, πλέον βρίσκονται οι λαθρομετανάστες που συνεχίζουν για 25η μέρα την αποχή από το φαγητό. Με βαριά αφυδάτωση και γαστρεντερίτιδα, τρεις απ' αυτούς που βρίσκονται στο Μέγαρο Υπατία, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι απεργοί παρουσιάζουν οριακά χαμηλή πίεση και συχνές λιποθυμίες ενώ 7 μετανάστες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

    Οριακή η κατάσταση της υγείας τους

    Λιπόθυμος έπεσε ενώ μιλούσε στη συνέντευξη τύπου στο κτίριο «Υπατία» ο μετανάστης απεργός πείνας Χασάν, εξαιτίας υποθερμίας και μεγάλης εξάντλησης, κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι από τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας ύστερα από 25 μέρες απεργίας, σύμφωνα με όσα δηλώνουν και οι γιατροί της ομάδας παρακολούθησης της υγείας τους.

    Λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του, ο απεργός δήλωσε «δεν έχει υπάρξει καμιά απάντηση από την κυβέρνηση, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ο θάνατος δεν μας φοβίζει, τουλάχιστον ας πεθάνουμε επειδή παλέψαμε».

    Από την πλευρά του ο γιατρός Θανάσης Καραμπέλης επεσήμανε ότι ήδη τέσσερις απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ο ένας με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, δύο με βαριά αφυδάτωση και ένας με γαστρεντερολογικά προβλήματα. Χαρακτήρισε «οριακή και κρίσιμη» την κατάσταση των υπολοίπων, τονίζοντας ότι «τις επόμενες μέρες θα καταστεί ακόμα πιο κρίσιμη».

    Νερό, ζάχαρη και αλάτι είναι οι μόνες ουσίες που οι απεργοί πείνας καταναλώνουν. Δηλώνουν όμως αποφασισμένοι να συνεχίσουν και καλούν τον πρωθυπουργό σε διάλογο με τον Αμπντούλ Χατζή, από το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης να τονίζει ότι δεν πρέπει να αφήσει την κατάσταση να φθάσει σε οριακό σημείο, περιμένοντας να υπάρξει το πρώτο θύμα.

    «Οι 300 μετανάστες αποφάσισαν έναν αγώνα μέχρις εσχάτων για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: να έχουν χαρτιά νόμιμου πολίτη στη χώρα που ζουν και εργάζονται, να μπορούν να επιστρέφουν στη χώρα τους όταν το επιθυμούν», δήλωσε ο γραμματέας του Συνασπισμού Δημήτρης Βίτσας και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 60527

    [21] Απειλούσε να πέσει από τη στέγη σχολείου

    Παρασκευη, 18 02 2011 19:30

    Στη στέγη του σχολικού συγκροτήματος του Διαβολιτσίου ανέβηκε σήμερα το πρωί το μεσημέρι ένας από τους γονείς των μαθητών και απειλούσε να πέσει από εκεί, διαμαρτυρόμενος για την κατάργηση του Λυκείου. Στη στέγη ανέβηκε και ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει το γονέα να κατέβει από εκεί, ενώ επί τόπου έσπευσε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Κ. Βασιλόπουλος. Αργότερα πήγε και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος έπεισε τον πάτερα να κατέβει και έφυγαν μαζί από το χώρο του σχολείου.

    Σύνταξη είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 60549

    [22] Πυρά κατά διαδηλωτών στο Μπαχρέιν

    Παρασκευη, 18 02 2011 18:53

    Πυρ κατά των αντικυβερνητικών διαδηλωτών άνοιξε την Παρασκευή ο στρατός, μετά τις κηδείες των τεσσάρων νεκρών διαδηλωτών. Δεκάδες τραυματίστηκαν στην πλατεία Μαργαριταριού, όπου χτυπά η καρδιά της εξέγερσης κατά της σουνιτικής δυναστείας των Χαλίφα. Η εκρηκτική κατάσταση στο κρατίδιο του Περσικού Κόλπου, ανησυχεί την Ουάσιγκτον. Πιθανή αποσταθεροποίηση θα μπορούσε να φέρει το Μπαχρέιν στη σφαίρα επιρροής του σιιτικού Ιράν. Ματαίωσε την επίσκεψή του ο πρόεδρος της Γερμανίας, ενώ, η Βρετανία θα επανεξετάσει τις εξαγωγές όπλων και αστυνομικού εξοπλισμού.

    "'Σφαγή' η επίθεση της αστυνομίας"

    Στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών στην πλατεία Μαργαριταριού, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο πρώην βουλευτής Τζαλάλ Φιρούζ του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Wefaq, το οποίο αποσύρθηκε την Πέμπτη από το κοινοβούλιο.

    Οι διαδηλωτές βρισκόντουσαν νωρίτερα σε διάφορα άλλα μέρη της πρωτεύουσας, παρευρισκόμενοι στις κηδείες των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, διευκρίνισε.

    Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πλατεία του Μαργαριταριού, όταν οι στρατιώτες που ανέλαβαν τον έλεγχό της μετά την επιδρομή της αστυνομίας, άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σημείωσε.

    "Υπάρχουν πολλές απώλειες, ορισμένοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση", υπογράμμισε ο Φιρούζ.

    Η αστυνομία δεν έχει ακόμη σχολιάσει την είδηση αυτή.

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 231 τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης από την επιδρομή της αστυνομίας στην πλατεία του Μαργαριταριού για τη διάλυση δια της βίας της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, την ώρα που οι περισσότεροι από αυτούς κοιμόντουσαν.

    «Σφαγή» χαρακτήρισε την επίθεση της αστυνομίας ο ανώτερος σιίτης ιερωμένος του Μπαχρέιν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έκλεισε την πόρτα στο διάλογο. Ο σεΐχης Ίσα Κάσεμ μίλησε σ' ένα τζαμί σε σιιτικό χωριό στις ΒΔ παρυφές του Μπαχρέιν, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για την προσευχή της Παρασκευής.

    Το κήρυγμα του Κάσεμ διέκοπταν πιστοί που φώναζαν "ο λαός θέλει να πέσει το καθεστώς".

    Ο ισχυρός αυτός ιερωμένος έχει σημαντική επιρροή στους σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία στα αραβικά κράτη του Κόλπου, γεγονός που τον καθιστά σημαντική φυσιογνωμία στην αναταραχή που επικρατεί στη χώρα. Αναλυτές λένε πως σπάνια κάνει αναφορές σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων και, όταν το κάνει, οι επισημάνσεις του είναι μετρημένες.

    Ο Τζαουάντ Φαϊρούζ, μέλος του σιιτικού συνασπισμού Ουέφακ στο κοινοβούλιο, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο σεΐχης Ίσα κάλεσε επίσης το λαό να ασκήσει πίεση για τα δικαιώματά του.

    "Είπε ότι πρέπει να επιμένεις στα αιτήματά σου", δήλωσε ο Φαϊρούζ, προσθέτοντας ότι ερμήνευσε τη φράση αυτή ως υποστήριξη των διαδηλώσεων: "Είναι σαφές ότι δεν θα πρέπει να μείνουν σιωπηλοί και πρέπει να βγουν στους δρόμους", τόνισε.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γερμανίας ματαίωσε τα σχέδιά του να επισκεφθεί αργότερα αυτό το μήνα το Μπαχρέιν μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας.

    "Η ελευθερία του συνέρχεσθαι και η ελευθερία της γνώμης πρέπει να είναι πλήρως εγγυημένες στο Μπαχρέιν", δήλωσε ο Όλαφ Γκλέζεκερ, εκπρόσωπος του Γερμανού προέδρου .

    Εξάλλου, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στο Λονδίνο πως η Βρετανία επανεξετάζει επειγόντως τις πωλήσεις όπλων στο Μπαχρέιν, στις οποίες περιλαμβάνονται δακρυγόνα και εξοπλισμός για την καταστολή ταραχών.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Μπαχρέιν: Φόβοι για νέα επεισόδια στις κηδείες των θυμάτων

    BBC: Bahrain troops 'fire on crowds'

    Είδηση: 60544

    [23] Δημιουργήθηκε το πρώτο χρονικά ανεστραμμένο (αντι) λέιζερ

    Παρασκευη, 18 02 2011 15:40

    Ένα αντι-λέιζερ, που απορροφά το φως αντί να το εκπέμπει, δημιουργήθηκε από ερευνητές στις ΗΠΑ. Αντί να απορροφά ηλεκτρική ενέργεια και να εκπέμπει ακτίνες φωτός όπως ένα λέιζερ, το αντι-λέιζερ κάνει το αντίστροφο, απορροφώντας φως και μετατρέποντάς το σε θερμότητα, η οποία εύκολα μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια -ή, κατ' άλλη οπτική, κάνει ό,τι κάθε άλλο λέιζερ, μόνο που το κάνει με το «βέλος του χρόνου» του ανεστραμμένο.

    Ένα συμβατικό λέιζερ -μια ώριμη πλέον τεχνολογία 50 ετών, που χρησιμοποιείται σε πάμπολλες εφαρμογές- παράγει μια ροή πολωμένων φωτονίων, τα οποία ενισχύονται κατάλληλα και μετά εξέρχονται από τη μια ή τις δύο άκρες της συσκευής με μορφή ακτίνας. Το 2010, ο φυσικός Ντάγκλας Στόουν του πανεπιστημίου Yale κατάφερε να αντιστρέψει τη διαδικασία θεωρητικά και, τώρα, η ίδια ομάδα ερευνητών του ίδιου πανεπιστημίου, χρησιμοποιώντας ένα κοινό υλικό (μια μικροσκοπική ράβδο πυριτίου 110 μικρομέτρων), που απορροφά το φως αντί να το ενισχύει, κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν το αντι-λέιζερ.

    Το πυρίτιο απορρόφησε το 99,4% (θεωρητικά το ποσοστό μπορεί να αυξηθεί στο 99,999%) του εκπεμπόμενου, σχεδόν υπέρυθρου, φωτός με μήκος κύματος 998,5 νανομέτρων, μετατρέποντας το σε θερμότητα, αντί σε ακτίνα λέιζερ.

    Οι μελλοντικοί οπτικοί υπολογιστές μπορεί να χρησιμοποιούν φως για να μεταδίδουν σήματα (πληροφορίες) μεταξύ των υβριδικών επεξεργαστών τους, που δεν θα αποτελούνται μόνο από πυρίτιο και τρανζίστορ, αλλά θα χρησιμοποιούν τόσο φωτόνια, όσο και ηλεκτρόνια. Το αντι-λέιζερ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως «οπτικός διακόπτης» σε αυτήν την τεχνολογία επόμενης γενιάς, μετατρέποντας τα σήματα φωτός σε ηλεκτρικά.

    Μελλοντικά, το αντίστροφο λέιζερ μπορεί να εφαρμοστεί επίσης στην ακτινολογία, είτε για διαγνωστικούς, είτε για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς επίσης σε νέους υπερευαίσθητους αισθητήρες.

    Οι ερευνητές διευκρίνισαν, πάντως, ότι το αντι-λέιζερ δεν μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας ενάντια σ' ένα κανονικό λέιζερ. «Αν ένα όπλο λέιζερ σας σημαδέψει, θα σας σκοτώσει», είπε ο Στόουν.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Science Magazine Είδηση: 60526


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 February 2011 - 18:07:42 UTC