Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα δεδομένα από την πρόταση της Εθνικής
  • [02] Α. Σαμαράς: Η κυβέρνηση παραπαίει
  • [03] Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [04] Κυπριακό και Σκοπιανό στο επίκεντρο της συνάντησης Δρούτσα με Γ.Γ ΟΗΕ
  • [05] Λιβύη:Ξεπέρασαν τους 80 οι νεκροί στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες
  • [06] Μπαχρέιν: Νέες διαδηλώσεις στην πλατεία Μαργαριταριού
  • [07] Ομιλία Τσίπρα στο Δίκτυο Γυναικών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
  • [08] Συλλήψεις για βιασμό και σεξουαλική εκμετάλλευση 13χρονης
  • [09] Κρίσιμες επαφές Γ. Παπανδρέου την επόμενη βδομάδα

    [01] Νέα δεδομένα από την πρόταση της Εθνικής

    Σαββατο, 19 02 2011 18:42

    Νέα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο δημιουργεί η πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα προς την Alpha Bank, η οποία απορρίφθηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο, καθώς την έκρινε ασύμφορη για τους μετόχους της, επικαλούμενο και την αβεβαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας. Την έκπληξή της για την αρνητική απάντηση, εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι η συγχώνευση ήταν προς το συμφέρον των δύο τραπεζών αλλά και της ελληνικής οικονομίας. Παράγοντες της αγοράς πάντως εκτιμούν, ότι θα γίνει και νέα βελτιωμένη πρόταση από την Εθνική, χωρίς όμως να θεωρείται τίποτα δεδομένο, ενώ παράλληλα πιστεύουν ότι ανοίγει το θέμα των τραπεζικών συγχωνεύσεων.

    Θετικά είχε τοποθετηθεί απέναντι στην πρόταση συγχώνευσης ο υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα.

    «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Σε ανακοίνωση του ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός αναφέρει ότι «οι συγχωνεύσεις τραπεζών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει και κίνητρα και να εξαντλήσει την επιρροή της».

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις σχετικά με την προωθούμενη συγχώνευση ΕΘΝΙΚΗΣ - ALPHA BANK, το γραφείο τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει: «Η συγκέντρωση του τραπεζικού κεφαλαίου στην Ελλάδα δεν επαρκεί, για να αντιμετωπίσει ούτε την πιστωτική ασφυξία, ούτε τις βασικές αιτίες της οικονομικής κρίσης».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Σχετική είδηση: Όχι της Alpha στην πρόταση της Εθνικής για συγχώνευση

    Είδηση: 60566

    [02] Α. Σαμαράς: Η κυβέρνηση παραπαίει

    Σαββατο, 19 02 2011 13:38

    Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, άσκησε ο Πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της τρίτης συνόδου της πολιτικής επιτροπής του κόμματος.«Η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε κατάσταση ημιδιάλυσης και ημιπαράλυσης» τόνισε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για αλλεπάλληλα κρούσματα σύγχυσης και παλινωδιών. Η συνεδρίαση, στην οποία παραβρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του Μιλτιάδη Έβερτ.

    «Η κυβέρνηση είναι ο πρώτος μπαταξής»

    Σχετικά με τα όσα ακολούθησαν την συνέντευξη της τρόικας, έκανε λόγο για επικολυρικό δράμα με καταγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, διαψεύσεις του υπουργού Οικονομικών, διαψεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και διαψεύσεις των διαψεύσεων του πρωθυπουργού"

    Παράλληλα, ως ενδεικτικά της σύγχυσης της κυβέρνησης ανέφερε την εγκύκλιο για τους ημιυπαίθριους και τις δημόσιες διαφωνίες για το φορολογικό νομοσχέδιο και το ρόλο του εισαγγελέα δίωξης οικονομικού εγκλήματος .

    Όσον αφορά στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα» ενώ αναφερόμενος στο κίνημα όσων αρνούνται να πληρώσουν διόδια και εισιτήρια χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως τον «πρώτο μπαταξή».

    «Εξηγήσαμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με το κίνημα «δεν πληρώνω» αλλά είπαμε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της δυναμιτίζει την κοινωνία. Ο πρώτος που υιοθέτησε το «δεν πληρώνω»είναι η κυβέρνηση που χρωστά σε επιχειρήσεις κατασκευαστικές και εξαγωγικές» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι έχει ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ το εσωτερικό χρέος, αυτά που χρωστά η κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ, υπογράμμισε ακόμα ότι την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζει εικόνα διάλυσης, η ΝΔ έχει σχέδιο.

    «Κάθε μέρα υπογράφουμε συμβόλαιο αξιοπρέπειας με τον ελληνικό λαό » είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην πρόταση που είχε διατυπώσει από τον περασμένο Ιούλιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

    «Είπαμε πέρυσι ότι το μνημόνιο δεν βγαίνει, επίσης ότι το μνημόνιο δεν σταματά αλλά ενισχύει και ανατροφοδοτεί την δυναμική των ελλειμμάτων και του χρέους» σημείωσε και πρόσθεσε «τότε, κατηγορηθήκαμε ενώ τώρα συμφωνούν μαζί μας. Όταν το ΠΑΣΟΚ ζήτησε συναίνεση στην πραγματικότητα ήθελε συνενοχή».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, προανήγγειλε ότι στα τέλη Μαρτίου, θα παρουσιάσει την επικαιροποιημένη οικονομική του πρόταση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων.

    Ομιλία Α. Λυκουρέντζου

    Στην ομιλία του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, μίλησε για ποιοτική, ουσιαστική αναβάθμιση του κομματικού μηχανισμού, αλλά και στην ενίσχυση της πολιτικής δυναμικής και της επιρροής του κόμματος στη κοινωνία. Επίσης προανήγγειλε εκτεταμένες περιοδείες του προέδρου του κόμματος σε όλη τη χώρα. Αναφέρθηκε εξάλλου στις δυνατότητες επικοινωνίας που δίνει στο κόμμα το νέο portal, καθώς όπως είπε «η τεχνολογία μας προσφέρει τους συνδετικούς δεσμούς και οι ιδέες μας τη συνοχή αυτής της κοινωνίας».

    Τέλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και στη συμμαχία των προθύμων του μνημονίου. «Εκείνοι που επένδυσαν στη διάλυση της παράταξής μας τώρα, για να ανακόψουν την ανοδική πορεία της ΝΔ, στηρίζουν εκείνους που εντάχθηκαν στη «συμμαχία των προθύμων», στη συμμαχία στήριξης της πολιτικής του Μνημονίου, γιατί έτσι εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ. Η υποκρισία τους δεν έχει φραγμούς, δεν έχει όρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αντιδράσεις

    Σχολιάζοντας την ομιλία του Α. Σαμαρά, ο Γ. Πεταλωτής, έκανε λόγο για ανυπαρξία πολιτικής πρότασης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε, για καθημερινές αντιφάσεις και διγλωσσία, σημειώνοντας ότι ένα σύμφωνο αξιοπρέπειας με το λαό προϋποθέτει να λες την αλήθεια, κάτι που για τη ΝΔ αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο.

    «Απαιτείται σύμφωνο αξιοπρέπειας με τον λαό, όχι όμως από τη χώρα, αλλά από την ίδια τη Ν.Δ., γιατί η στοιχειώδης αξιοπρέπεια προϋποθέτει να λες την αλήθεια. Κάτι όμως που, για τη Ν.Δ., αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, αφού συνεχίζει να εξαντλεί τους λόγους και τις πράξεις της σε αυτοθαυμασμό και περιχαράκωση στον πολιτικό της αυτισμό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    «Αυτό που ακόμα και σήμερα δεν εξηγεί ο κ. Σαμαράς είναι το γιατί δεν συμβούλευε κατά τον ίδιο τρόπο και τη κυβέρνηση Καραμανλή, ως μέλος της, ώστε να μη λιποτακτήσουν, αφού κατέστρεψαν τη χώρα και την οδήγησαν στην ανάγκη ύπαρξης μνημονίου, για το οποίο σήμερα υποκριτικά εκπλήσσεται και ανακαλύπτει πόσο καταστροφικό είναι» συμπλήρωσε.

    Χαιρόμαστε για την αγανάκτηση που προκάλεσε η ομιλία Σαμαρά στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα ότι τους τάραξε το «Συμβόλαιο Αξιοπρέπειας», λέξη που δεν υπάρχει στο λεξικό του ΠΑΣΟΚ, ανταπάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης.

    Από την πλευρά του, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση των δυο μεγάλων κομμάτων, το ΚΚΕ επεσήμανε ότι «πίσω από την αντιπαράθεση βρίσκεται η συμφωνία τους στην υλοποίηση της πολιτικής που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και ξεπουλά δημόσιο πλούτο».

    Και οι δύο, αναφέρει το ΚΚΕ, «κάνουν πως δεν ακούνε για τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ της πλουτοκρατίας στην Ελβετία και για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που καταργούν τις συλλογικές».

    Πηγή: NET - NET FM - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συνεδρίαση Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ / Ομιλία Σαμαρά

    Είδηση: 60559

    [03] Μήνυμα αισιοδοξίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Σαββατο, 19 02 2011 15:09

    Την αισιοδοξία ότι η χώρα θα πετύχει και θα ξεπεράσει κάθε κρίση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τα ορεινά Τσερίτσιανα Ιωαννίνων, όπου τίμησε με την παρουσία του τις εκδηλώσεις για τις γυναίκες της περιοχής, οι οποίες το 1912-13 βοήθησαν τον ελληνικό στρατό, στην πολιορκία του Μπιζανίου και την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, μεταφέροντας κανόνια και πυρομαχικά.

    Συνδέοντας τους τότε αγώνες με το σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε πως υπάρχει«ένα μήνυμα για όλους μας ,ένας άδολος πατριωτισμός που μας ρίχνει στη μάχη για να ξεπεράσουμε κάθε κρίση και κάθε δυσκολία. Και θα το πετύχουμε».

    Οι εκδηλώσεις για την 98η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων θα συνεχιστούν την Κυριακή και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα με παρέλαση στα Γιάννενα.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Είδηση: 60561

    [04] Κυπριακό και Σκοπιανό στο επίκεντρο της συνάντησης Δρούτσα με Γ.Γ ΟΗΕ

    Σαββατο, 19 02 2011 16:20

    Τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι επιθυμεί απ' όλους αντικειμενικότητα στους χειρισμούς για την επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ το βράδυ της Παρασκευής στη Ν. Υόρκη, ενόψει της έκθεσης του Οργανισμού για το Κυπριακό. Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις ο Κύπριος πρόεδρος υποβάλλει εποικοδομητικές προτάσεις, ενώ ο τουρκοκύπριος ηγέτης συχνά θέτει θέματα εκτός της συμφωνημένης βάσης. Όσον αφορά στο Σκοπιανό ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα σε ότι αφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών

    Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με Γ.Γ του ΟΗΕ τόνισε ότι επανέλαβε στον κ. Μπαν Κι -μουν πως η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και του Γ.Γ. προσωπικά, υπογραμμίζοντας ότι η λύση που επιθυμούμε είναι στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και αυτό πρέπει να ληφθεί πλήρως υπόψη και στις διαπραγματεύσεις και στο τελικό σχέδιο λύσης. Τόνισα στον κ. Μπαν Κι-μουν ότι θέλουμε να βλέπουμε πάντα απ' όλους αντικειμενικότητα στο χειρισμό του θέματος και τη διαδικασία. Επιμένουμε σε μια διαδικασία που είναι κυπριακή, από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Δεν χωρούν ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε απλοποιήσεις σ' αυτά τα θέματα. Θέλουμε τα γεγονότα να καταγράφονται πάντα με αντικειμενικότητα. Το γεγονός είναι ότι βλέπουμε μια Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελληνοκυπριακή πλευρά και προσωπικά τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια να υποβάλει πολύ εποικοδομητικές προτάσεις, να προσεγγίζει το όλο θέμα με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Παρατηρούμε όμως ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά και προσωπικά ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Έρογλου, ότι δεν ανταποκρίνεται πάντα με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο. Παρατηρούμε ότι εκφράζονται θέσεις που θυμίζουν το παρελθόν και που, κατά την άποψή μας, ξεφεύγουν από τη βάση επίλυσης που έχει συμφωνηθεί, κατά καιρούς, για το Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Δρούτσας.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία της πΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας επισήμανε ότι γι' άλλη μια φορά είχε την ευκαιρία να επαναλάβει στο Γ.Γ. τη θέση της Ελλάδας για «μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση από όλους». Όπως είπε, διαβεβαίωσε τον κ. Μπαν Κι-μουν ότι βούληση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εξεύρεση λύσης. «Η πρόσκληση, αν θέλετε, απευθύνεται προς την πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας και τον κ. Γκρούεφσκι να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε λύση, και ταυτόχρονα θα οδηγήσουν τη χώρα του και το λαό της χώρας του σ' ένα μέλλον ευρωπαϊκό, σε σταθερότητα στη χώρα του και σταθερότητα και ευρωπαϊκό μέλλον όλης της περιοχής».

    Όσον αφορά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν «πολύ χρήσιμο και σοβαρό ρόλο», σημειώνοντας ότι «υπάρχει η σκέψη ίδρυσης ενός Κέντρου Δημοκρατίας, με το οποίο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε για να εκπαιδευτούν νέες προσωπικότητες και πολιτικοί από τις χώρες αυτές».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60562

    [05] Λιβύη:Ξεπέρασαν τους 80 οι νεκροί στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες

    Σαββατο, 19 02 2011 11:56

    Μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες που λαμβάνουν χώρα στη Λιβύη. Σύμφωνα με την Οργάνωση Human Rights Watch, μόλις τις τρεις τελευταίες μέρες, 84 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος. Οι περισσότερες διαδηλώσεις, σημειώνονται στη Βεγγάζη, όπου χθες ένα νοσοκομείο της πόλης ανακοίνωσε 35 θανάτους.

    Ανοίγουν πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών

    Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλούν οι διαπιστώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ανακοίνωσε ότι τα θύματα που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλ Τζάλα της Βεγγάζης έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, στο στήθος και στο σβέρκο.

    Το γεγονός, αυτό, καταδεικνύει, σύμφωνα με την οργάνωση, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει άδεια να ανοίγουν πυρ κατά των άοπλων διαδηλωτών.

    Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζονται.

    Παράλληλα, έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην ενημέρωση μέσω Internet.

    Σύμφωνα με το BBC, δεν επιτρέπεται η είσοδος στο δικτυακό τόπο του facebook αλλά και του δικτύου Al Jazeera.

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 60557

    [06] Μπαχρέιν: Νέες διαδηλώσεις στην πλατεία Μαργαριταριού

    Σαββατο, 19 02 2011 12:40

    Καζάνι που βράζει θυμίζει τις τελευταίες ώρες το Μπαχρέιν. Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και πάλι στην Πλατεία Μαργαριταριού της πρωτεύουσας και απομάκρυναν τα συρματοπλέγματα που περιέβαλαν την πλατεία αυτή στην καρδιά της Μανάμα, ενώ ένα ελικόπτερο πέταξε πάνω από την περιοχή. Η αστυνομία δεν επενέβη εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, έριξε όμως δακρυγόνα και βομβίδες ασφυξιογόνων αερίων σε έναν από τους άξονες που οδηγούν στην πλατεία, που δεν παρεμπόδισαν την άφιξη των διαδηλωτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 60 ως 80 άτομα να μεταφερθούν σε νοσοκομείο του Μπαχρέιν με προβλήματα στα μάτια και το αναπνευστικό από τα δακρυγόνα, και τραύματα από σφαίρες από καουτσούκ, όπως δήλωσε ένας γιατρός. Νωρίτερα πάντως, ο στρατός αποσύρθηκε από την πλατεία, ένα αίτημα που πρόβαλε η Αντιπολίτευση προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

    Διεθνής ανησυχία

    {youtube}r8HLi6fKdzM{/youtube}

    Το πρωί του Σαββάτου, το αντιπολιτευόμενο σιιτικό κόμμα Wefaq απέρριψε την έκκληση του βασιλιά Χαμάντ για «εθνικό» διάλογο, αν προηγουμένως δεν παραιτηθεί η κυβέρνηση και δεν φύγει ο στρατός από τους δρόμους της πρωτεύουσας Μάναμα.

    Την Παρασκευή, τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίσθηκαν μετά τις κηδείες των τεσσάρων διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη.

    Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το αντιπολιτευόμενο κόμμα Wefaq αποχώρησε από το κοινοβούλιο, όπου κατέχει τις 18 από τις συνολικά 40 έδρες του.

    Να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, κάλεσε την κυβέρνηση του Μπαχρέιν, ο Αμερικανός Πρόεδρος και καταδίκασε τη βία κατά των διαδηλωτών.

    «Η σταθερότητα της χώρας εξαρτάται από το σεβασμό στα δικαιώματα του λαού του Μπαχρέιν και από μια διαδικασία ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων που θα εκπληρώνει τις προσδοκίες όλων των πολιτών του Μπαχρέιν» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον βασιλιά του Μπαχρειν.

    Την ανησυχία της για την κατάσταση στο Μπαχρέιν, εξέφρασε το Σάββατο και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

    Η Κάθριν Αστον, ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος που ανακοινώθηκε από τον Πρίγκιπα διάδοχο Σάλμαν Χαμάντ Αλ Χαλίφα και κάλεσε τις αρχές να σεβαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως την ελευθερία της έκφρασης αλλά και το δικαίωμα στην ελεύθερη συνάθροιση.

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 60558

    [07] Ομιλία Τσίπρα στο Δίκτυο Γυναικών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

    Σαββατο, 19 02 2011 16:51

    Στην πολυπλοκότητα του ρόλου της γυναίκας και στον υψηλό βαθμό δυσκολιών που αντιμετωπίζει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού και αντιπρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας κατά τη συνάντηση του Δικτύου Γυναικών του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τα βαριά πλήγματα που έχει επιφέρει ο νεοφιλελευθερισμός στη σύγχρονη γυναίκα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ουδέποτε στο παρελθόν ένα οικονομικό σύστημα και ένας κοινωνικός πολιτισμός δεν χρησιμοποίησαν, κακοποίησαν και απαξίωσαν με τόσους πολλούς τρόπους, τη γυναίκα, από το Αφγανιστάν ως το Χόλιγουντ και από την Ευρώπη ως την Αφρική». Τόνισε επίσης, ότι με την πρόσφατη οικονομική κρίση «έχει ξεκινήσει για την Ελλάδα μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κατεδάφιση, κατά την οποία η επισφαλής εργασία, η μερική απασχόληση, που συνιστά τη σκληρότερη μορφή εκμετάλλευσης, αφορά σε σημαντικά μεγάλο βαθμό τις γυναίκες».

    «Επίθεση στο κοινωνικό κράτος»

    Αναφέρθηκε επίσης, στον ρατσισμό του φύλου, ο οποίος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας, στη μείωση των αποδοχών τους, καθώς και στην ανεργία «η οποία είναι δύο φορές δυσβάστακτη για κάποιες κατηγορίες γυναικών», όπως είπε.

    Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι με την πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα, πραγματοποιείται επίθεση στο κοινωνικό κράτος, το οποίο θίγει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις γυναίκες, «είτε αφορά τις άδειες εγκυμοσύνης και μητρότητας, είτε τη μείωση των παιδικών σταθμών, είτε την απουσία βοήθειας στις μονογονεϊκές οικογένειες, είτε την εργασιακή υπερεκμετάλλευση».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην κατηγορία των οικονομικών μεταναστών, όπου η γυναίκα είναι δύο φορές καταπιεσμένη, όπως είπε, ενώ καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Το γυναικείο πρόσωπο της αντίστασης, εμψυχώνει ολόκληρη την κοινωνία».

    Στη συνάντηση κεντρική ομιλήτρια ήταν η Λίτσα Δουδούμη, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, η οποία έκανε λόγο για «κρίση της δημοκρατίας», η οποία επηρεάζει δραματικά τη θέση της γυναίκας, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι «δεν χρειάζονται μακροχρόνιες άδειες, αλλά δημόσιες ποιοτικές δομές φύλαξης και φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία», ανθρώπους που τους φροντίζουν συνήθως γυναίκες.

    Στη διήμερη συνάντηση του Δικτύου γυναικών του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη Γερμανία, τη Δανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Φιλανδία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Εκ μέρους του ΣΥΝ συμμετείχαν επίσης τα στελέχη του κόμματος Πάνος Τριγάζης και Ελένη Πορτάλιου.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60563

    [08] Συλλήψεις για βιασμό και σεξουαλική εκμετάλλευση 13χρονης

    Σαββατο, 19 02 2011 17:22

    Θύμα βιασμού και σεξουαλικής εκμετάλλευσης από 28χρονο Αλβανό έπεσε μια 13χρονη Ελληνίδα, στην Αθήνα. Ο δράστης βίαζε το κοριτσάκι και την πούλησε αντί 1.600 ευρώ σε Έλληνα μαστροπό ο οποίος την ανάγκαζε να εκδίδεται σε οίκους ανοχής. Οι γονείς είχαν υποβάλει δήλωση εξαφάνισης και η Αστυνομία τέσσερις μέρες μετά εντόπισε τη μικρή σε άθλια κατάσταση σε ένα από τα «σπίτια». Για την υπόθεση συνελήφθησαν επτά άτομα, ανάμεσά τους δύο γυναίκες. Μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή χθες, οι πέντε προφυλακίστηκαν.

    Πηγή: ΝΕΤ FM Είδηση: 60564

    [09] Κρίσιμες επαφές Γ. Παπανδρέου την επόμενη βδομάδα

    Σαββατο, 19 02 2011 14:17

    Κρίσιμες επαφές, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ξεκινά ο Πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα. Την Τρίτη, θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την Τετάρτη στο Ελσίνκι με την Φινλανδή ομόλογό του Μάρι Κιβινιέμι.

    «Χρέος μας η αλλαγή της Ελλάδας»

    Κατά τη διήμερη περιοδεία του στη Θράκη, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές και τις τομές που χρειάζονται προκειμένου να αλλάξει η χώρα και να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο.

    «Άλλοι δικαίως και άλλοι αδίκως, όλοι πληρώνουμε χρέη του παρελθόντος, αλλά έχουμε χρέος να αλλάξουμε την Ελλάδα για να μην ξανάρθουμε σε αυτή τη θέση» επισήμανε ασκώντας κριτική σε όσους καταστροφολογούν.

    Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να συμμετέχουν στα κοινά.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ακόμα πως για πρώτη φορά υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και δεσμεύτηκε να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

    Πηγή: NET FM - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Μήνυμα ενότητας για ισχυρή Ελλάδα

    Είδηση: 60560


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 February 2011 - 17:59:29 UTC