Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύκλος σημαντικών επαφών Παπανδρέου
  • [02] Απέρριψε την πρόταση της Εθνικής η Alpha
  • [03] Μέτρα για τη βία στα γήπεδα - ΕΔΕ στην ΕΡΤ
  • [04] Στη Βουλή το φορολογικό - Εταιρεία για την αξιοποίηση του Ελληνικού
  • [05] Καμπανάκι ΕΣΕΕ για τα λουκέτα στις επιχειρήσεις
  • [06] Στην κορύφωσή της η νέα γρίπη
  • [07] Εγκύκλιος για έλεγχο προσλήψεων στο δημόσιο
  • [08] Ταλαιπωρίας συνέχεια
  • [09] Προειδοποιεί και απειλεί ο γιος Καντάφι
  • [10] Το θέμα των μεταναστών στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας
  • [11] Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [12] Συντριβή Μέρκελ στις εκλογές στο Αμβούργο
  • [13] Αποχή μηχανικών των πολεοδομιών από τη διεκπεραίωση ημιυπαίθριων
  • [14] Το τραύλισμα μπορεί να οφείλεται σε γονίδια
  • [15] Σαμαράς: «Διάλογος χωρίς ιδεοληψίες για την Παιδεία»
  • [16] Ο γαλαξίας μας μόνος περιέχει τουλάχιστον 50 δισ. πλανήτες
  • [17] Στο χορό των κινητοποιήσεων δάσκαλοι και καθηγητές
  • [18] Αίγυπτος: Ανοίγματα προς την αντιπολίτευση και αποφυλακίσεις αντιφρονούντων

    [01] Κύκλος σημαντικών επαφών Παπανδρέου

    Δευτερα, 21 02 2011 15:11

    Κρίσιμες επαφές για την ελληνική οικονομία ξεκινά από αύριο Τρίτη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Ελσίνκι όπου θα συναντηθεί με την Φινλανδή ομόλογό του. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα σενάρια θωράκισης του ευρώ, οι όροι του νέου συμφώνου ανταγωνιστικότητας και η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ με ευνοϊκότερο επιτόκιο. Οι οριστικές αποφάσεις για τον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης αναμένεται να ληφθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου και την Σύνοδο Κορυφής στις 25 του ίδιου μήνα. Στο μεταξύ, πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για τις επαφές που φέρεται να είχε ο Πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του 2009 με τον Ντομινίκ Στρος Καν.

    Στην ατζέντα η επιμήκυνση του δανείου

    Η τέταρτη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο και η δεύτερη συνάντηση του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ μέσα σε διάστημα περίπου ενός χρόνου, είναι η πιο κρίσιμη, καθώς ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει την απεμπλοκή του λεγόμενου ελληνικού ζητήματος από το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθεί ο γαλλογερμανικός άξονας ενόψει των κρίσιμων Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πρωθυπουργός θα δώσει διάλεξη απόψε στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ με θέμα "Η αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης: Μία ευκαιρία για την Ευρώπη".

    Το ραντεβού με την κα. Μέρκελ έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας. Νωρίτερα αύριο το πρωί, θα έχει διαδοχικές επαφές με την ηγεσία του SPD και με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, κ. Βέστερβελε.

    Την Τετάρτη, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει συνομιλίες με την Φιλανδή ομόλογο του στο Ελσίνκι, ενώ θα επισκεφθεί επίσης το Παρίσι και το Λονδίνο.

    Η Γερμανία και η Φινλανδία ήταν οι δύο χώρες που τήρησαν την πιο σκληρή στάση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

    Κόντρα για τις επαφές Πρωθυπουργού-Στρος Καν

    Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με αφορμή δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής" το οποίο αναφέρεται σε επαφές του Πρωθυπουργού με τον Ντομινίκ Στρος Καν τον Δεκέμβριο του 2009.

    Σε σχόλιό του, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι όλοι έχουν καταλάβει τι έχει γίνει, για να δεχθεί τα πυρά του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.

    "Κινηθήκαμε άμεσα σε όλα τα μέτωπα χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Είμαστε πλέον αξιόπιστοι συνομιλητές και αυτό ούτε αυτονόητο ούτε εύκολο ήταν", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και σημείωσε ότι "παρά τις δυσκολίες η συγκρατημένη αισιοδοξία φαίνεται να αποκτά χειροπιαστό περιεχόμενο".

    Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξαρχής αναζητούσε ευρωπαϊκή λύση, κάτι που όπως είπε, στην αρχή ήταν δύσκολο λόγω της "τεράστιας αναξιοπιστίας" που κληροδότησε στη χώρα η ΝΔ και σημείωσε ότι οι επαφές που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν δεν επρόκειτο για διαπραγματεύσεις, αλλά διερευνητικές συζητήσεις για την κάλυψη των δανειακών μας αναγκών

    Ειδικότερα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι τότε η κυβέρνηση ανακάλυπτε το μέγεθος της κρίσης μέρα με την ημέρα και υποστήριξε πως ο κ. Παπανδρέου "ήταν άκρως λογικό και αναγκαίο τότε να είχε επαφές και με τον Στρος Καν και όλους τους άλλους εταίρους μας".

    Σημείωσε δε ότι ο Πρωθυπουργός "ξεκίνησε, όπως όφειλε κάνοντας το καθήκον του ως πρωθυπουργός, να κάνει όλες εκείνες τις διερευνητικές επαφές με όλους τους φορείς που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των δανειακών μας αναγκών και με έξυπνες και συστηματικές κινήσεις ώστε να αναγκάσουμε την ΕΕ να σκύψει πάνω στο πρόβλημα της χώρας μας, η οποία (σ.σ. ΕΕ) τότε τουλάχιστον δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε έκκληση για σοβαρότητα, λέγοντας ότι "ξαφνικά, εκ τους ασφαλούς και όταν ήδη έχουμε λύσει προσωρινά τις δανειακές μας ανάγκες, ερχόμαστε και διυλίζουμε τον κώνωπα".

    Προκειμένου να επισημάνει ότι οι επαφές με τον επικεφαλής του ΔΝΤ δεν ήταν κρυφές, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε σε δημοσιεύματα της 11ης Δεκεμβρίου 2009, τόσο της "Ελευθεροτυπίας" όσο και της "Καθημερινής", τα οποία αναφέρονταν σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με επικοινωνία του Πρωθυπουργού τόσο με τον κ. Στρος Καν όσο και με ευρωπαίους εταίρους.

    "Άρα, το ότι ανακαλύπτουμε μέσα από ντοκιμαντέρ του "Canal+" που θα προβληθεί το Μάρτιο αποσπασματικά και χωρίς καμία επιβεβαίωση, δηλώσεις και αναλύσεις και λόγια του κ. Στρος Καν που δήθεν... ανακαλύπτουν την Αμερική σήμερα, ότι είχε επαφές κρυφά από τον ελληνικό λαό, είναι πολύ εύκολο στην εποχή του διαδικτύου να δούμε τι λεγόταν από την ίδια την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2001", τόνισε.

    Παράλληλα ο κ. Πεταλωτής άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ τίποτα και ότι "αυτοί που έκρυβαν ήταν αυτοί που εγκατέλειψαν τη χώρα τον Οκτώβριο του 2009, αυτοί που λιποτάκτησαν, αποκρύπτοντας την αλήθεια τόσο από τους Έλληνες πολίτες όσο και από τους εταίρους".

    Έκανε δε λόγο για "υποκρισία" και "ειδικά όταν βγαίνει σήμερα ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ να λένε ότι ρώτησαν την κυβέρνηση, αλλά δεν πήραν απάντηση".

    Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα κόμματα της αριστεράς μιλούν για προειλημμένη απόφαση, που απεκρύβη από τον ελληνικό λαό

    Σαφείς αιχμές κατά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    "Την κυβέρνηση τη ρωτήσαμε. Τους ρωτήσαμε και δεν απάντησαν. Και δεν χρειάζεται πια να απαντήσουν. Όλοι έχουν καταλάβει", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης με δήλωσή του θέτει στην κυβέρνηση εννέα ερωτήματα.

    "Εγώ νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου είχε αποφασίσει πολύ πριν τις εκλογές και πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση. Αυτό το "χρήματα υπάρχουν" το έλεγε ακριβώς για να δικαιολογηθεί μετά ότι του έδωσαν ψεύτικα στοιχεία και άρα να δικαιολογήσει τη συνειδητή προσφυγή στην τρόικα", δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Από ό,τι φαίνεται, τώρα πια οι εκλογές είναι μονόδρομος. Οι κάλπες πρέπει να βγάλουν σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, τις οποίες δεν διαθέτει η παρούσα κυβέρνηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

    Για έλλειμμα αξιοπιστίας κατηγορεί τον Πρωθυπουργό και ο ΣΥΝ, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον νομιμοποίηση: « Την ίδια ώρα που καλούσε τον κ. Στρος Καν για να μπούμε στο ΔΝΤ, το διέψευδε στο εσωτερικό της χώρας. Το ίδιο επιχειρεί και τώρα με την κα Μέρκελ [...]». Παράλληλα, ο ΣΥΝ κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

    Το ΔΝΤ δεν ήταν μονόδρομος, αλλά επιλογή της κυβέρνησης, υποστηρίζει και η Δημοκρατική Αριστερά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Επαφές Παπανδρέου σε Βερολίνο και Ελσίνκι

    Είδηση: 60598

    [02] Απέρριψε την πρόταση της Εθνικής η Alpha

    Δευτερα, 21 02 2011 14:59

    Απέρριψε εκ νέου ο πρόεδρος του ομίλου Αlpha Bank Γιάννης Κώστόπουλος την πρόταση της Εθνικής τράπεζας για συγχώνευσή τους. Σε ανακοίνωση που απέστειλε στους εργαζόμενους του ομίλου κάνει λόγο για "ασύμφορους όρους" και επικαλείται την "αβεβαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας" . Tην Τρίτη πάντως θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank για να επανεκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    Επιμένει στην άρνησή της πρότασης συγχώνευσης από την Εθνική, η διοίκηση της Αlpha Bank. Με επιστολή του προς το προσωπικό της τράπεζας, ο πρόεδρός τράπεζας αναφέρει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση της Εθνικής, με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών της τράπεζας, καθώς όπως σημειώνει οι όροι της πρότασης κρίθηκαν ασύμφοροι.

    «Την απόφασή του αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο την έλαβε με γνώμονα το συμφέρον των Μετόχων, των Εργαζομένων και των Πελατών της Τραπέζης. Συνεκτιμήθηκαν, αφενός, η αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου, το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας εκρίθησαν ασύμφοροι», τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος προς τους εργαζόμενους, ο οποίος ταυτόχρονα τους καλεί να αγνοήσουν «διαδόσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

    Την έκπληξη της Εθνικής για την άρνηση της Alpha Bank εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αποστολος Ταμβακάκης μιλώντας στο conference call της τράπεζας.

    «Θεωρήσαμε ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές, για αυτό το λόγο μας εξέπληξε η αρνητική απάντηση του (διοικητικού) συμβουλίου της Alpha την Παρασκευή. Η πρότασή μας πάντα ήταν και συνεχίζει να είναι φιλική», ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης, εκτιμώντας ότι περισσότερο ωφελημένη από τις συνέργειες θα είναι η Alpha Bank.

    Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Alpha απέρριψε την πρόταση της ΕΤΕ για φιλική συγχώνευση, θεωρώντας ότι η Εθνική έχει υψηλή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και ότι η προσφορά της δεν αποτιμά ικανοποιητικά την τράπεζα.

    Ο παρολίγον αρραβώνας άνοιξε το δρόμο για δηλώσεις όπως του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

    «Νομίζω ότι αν τα βρουν οι δύο πλευρές θα είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία ευρύτερα και για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα», δήλωσε στο Reuters.

    Η συνέχιση του παζαριού προκάλεσε νευρικότητα στο χρηματιστήριο με τη μετοχή της Alpha Bank να κλείνει τελικά με κέρδη 5,01% αν και ενδοσυνεδριακά κατέγραψε άνοδο πάνω από 17% και της ΕΤΕ με θετικό πρόσημο 0,40% αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σημείωσε άνοδο έως και 7%.

    Οποία και αν ήταν τελικά η τύχη της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας, ένα είναι σίγουρο : η εικόνα και ο συσχετισμός δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο θα είναι πολύ διαφορετικός μέχρι το τέλος του έτους.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Πυρετός διαβουλεύσεων Εθνικής-Αlpha

    Είδηση: 60597

    [03] Μέτρα για τη βία στα γήπεδα - ΕΔΕ στην ΕΡΤ

    Δευτερα, 21 02 2011 15:26

    Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα προωθεί η κυβέρνηση. Το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης θα προχωρήσει μέσα στον Μάρτιο θα συντάξει σχετικό νομοσχέδιο και θα το δώσει σε δημόσια διαβούλευση Τα επεισόδια καταδίκασε ο πολιτικός κόσμος, ενώ η εισαγγελέας Ειρήνη Μαραγκάκη διέταξε έρευνα, για την επίθεση στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα.. Η διοίκηση της ΕΡΤ διέταξε ΕΔΕ, αναφορικά με την μετάδοση του αγώνα ΟΣΦΠ-ΠΑΟ.

    Νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα θα προωθήσει η κυβέρνηση εντός του Μαρτίου.

    Το Υπουργείου Πολιτισμού, με αφορμή τα έκτροπα στο γήπεδο Καραϊσκάκη το Σάββατο, προχωρά σε συνεργασία με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, στην επεξεργασία νομοσχέδιου για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, στα γήπεδα

    Το ν/σ που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Μαρτίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, και θα ρυθμίζει τη σύσταση και τη λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων, ώστε να μπορούν να ελέγχονται και να μην αποτελούν κέντρα γέννησης βίας και εγκληματικότητας:

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

    για την ίδρυση και αδειδότηση λέσχης φίλων αθλητικού σωματείου θα απαιτείται άδεια της αστυνομίας.

    κάθε λέσχη θα υποβάλλει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ετησίως αντίγραφο του μητρώου μελών της και αντίγραφο του ποινικού μητρώου των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, ενώ θα υποχρεούται να τηρεί βιβλίο εσόδων-εξόδων.

    σε περίπτωση που μέλος λέσχης μετέχει σε επεισόδια βίας, η λέσχη υποχρεούται να τον διαγράψει, ενώ η δράση των λεσχών θα ελέγχεται από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

    Με το νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται επίσης :

    οι οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών με ευθύνη των διοικήσεων των ΠΑΕ και των ΚΑΕ.

    ανασυγκροτείται η Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας

    αυστηροποιείται το νομοθετικό καθεστώς όσων καταδικάζονται για παραβατικές πράξεις στα γήπεδα και καθιερώνει τον αποκλεισμό της παρουσίας τους από τα γήπεδα για 2 έως 5 χρόνια, καθώς και την υποχρεωτική παραμονή τους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής αγώνων των ομάδων τους.

    καθιερώνεται ηλεκτρονικό εισιτήριο

    θεωρεί κακουργηματική πράξη τον σχεδιασμό προσυνεννοημένων αγώνων.

    επεξεργάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης σε περίπτωση επεισοδίων στα γήπεδα.

    Επίσης μετά από συνεννόηση με τον ΟΠΑΠ και σε εφαρμογή της πολιτικής επιβολής ρητρών βίας που ελήφθη πέρυσι την άνοιξη, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ ζήτησε:

    να επιβληθεί το μέγιστο της προβλεπόμενης ρήτρας βίας.

    να αυστηροποιηθούν περισσότερο οι ρήτρες βίας στις προσεχείς συμβάσεις του ΟΠΑΠ

    τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις ρήτρες να διατίθενται σε άλλα αθλήματα καθώς και στην βελτίωση των υποδομών.

    Η είσοδος των οπαδών του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο στο φινάλε του ντέρμπι και τα όσα διαδραματίστηκαν έξω από την φυσούνα που οδηγεί στα αποδυτήρια προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως Πειραιά. Το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας θα εξεταστεί από την αστυνομία για να βρεθούν και να συλληφθούν οι υπαίτιοι των επεισοδίων.

    Την Δευτέρα τριήμερη προθεσμία απολογίας ζήτησαν και έλαβαν οι 14 συλληφθέντες οι οποίοι λίγο πριν την έναρξη του ντέρμπι προσπάθησαν να εισέλθουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήρια. Οι συλληφθέντες διώκονται για παραβάσεις του νόμου περί επαγγελματικού αθλητισμού.

    Το βράδυ της Κυριακής οπαδοί του Παναθηναϊκού συγκεντρώθηκαν έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο τις ενστάσεις τους για την μετάδοση του αγώνα.

    Την διενέργεια ΕΔΕ ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης.

    «Σήμερα το πρωί, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. ζήτησε την διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης αναφορικά με την μετάδοση του αγώνα ΟΣΦΠ-ΠΑΟ το απόγευμα του Σαββάτου, το πόρισμα της οποίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 48ωρών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΡΤ στην οποία επισημαίνεται επίσης:

    «Με την ευκαιρία αυτή διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση, πως η ΕΡΤ δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να είναι ο «σάκος του μποξ» που πάνω της εκτονώνεται ένα σύστημα, που χρόνια τώρα λειτουργεί με λάθος τρόπο.

    Ο ρόλος της ΕΡΤ δεν είναι να ρίχνει λάδι στη φωτιά, ο ρόλος της ΕΡΤ δεν είναι να αναδεικνύει ασχήμιες και ύβρεις, ο ρόλος της ΕΡΤ είναι να συμβάλλει στην εκτόνωση του επικίνδυνου κλίματος το οποίο προφανώς δε δημιούργησε η ίδια».

    Ταυτόχρονα, το ΥΠΠΟΤ αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε συνεργασία με όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς -συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ -ώστε να μπουν ρήτρες βίας στις συμβάσεις παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που υπογράφουν με τις ομάδες».

    Τα επεισόδια κατήγγειλε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος.

    «Είναι θλιβερό που γίνονται επεισόδια σε έναν χώρο αθλητισμού, αμαυρώνουν το όποιο αθλητικό πνεύμα έχει απομείνει. Όλα αυτά που έγιναν είναι μια ευκαιρία προς όλους πραγματικά να αναλογιστούν που πάνε. Η Αρμόδια εισαγγελέας ήδη συλλέγει υλικό και η Δικαιοσύνη κάνει το καθήκον της να τιμωρηθούν όσοι προκάλεσαν επεισόδια», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι τα έκτροπα του Σαββάτου αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

    Την θλίψη του για τα γεγονότα του Σαββάτου εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις διοικήσεις των ομάδων οι οποίες, όπως είπε, αδυνατούν να ελέγχουν τους φιλάθλους τους αλλά και επιτρέπουν τέτοιες συμπεριφορές από πλευράς των οπαδών τους. «Έχουν ευθύνη πολλοί και εκείνοι που υποκινούν τέτοιες βίαιες πράξεις», τόνισε.

    «Τα επεισόδια στο Καραϊσκάκη,έγιναν από προβοκάτορες που δρουν εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων», δήλωσε η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε εκδήλωση του κόμματος για τον αθλητισμό στη Βουλή, η οποία τόνισε επίσης ότι «η βία στα γήπεδα αντανακλά τη βία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που δέχεται καθημερινά ο εργαζόμενος» και ότι «ήταν πρόβα τζενεράλε, ενόψει της μεθαυριανής πανεργατικής απεργίας».

    Σφοδρή κριτική στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ αλλά και στην πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του αθλητισμού, άσκησε ο ΣΥΝ που κάλεσε τους φιλάθλους όλων των ομάδων να μη χαραμίζουν ανέξοδα το πάθος τους μέσα από ταυτίσεις με τα καρτέλ του τζόγου, αλλά να ενώσουν την οργή τους ενάντια στις ληστρικές πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του ΔΝΤ και όσων μας επιβάλλουν τα μνημόνια της ντροπής.

    Απαράδεκτα και καταδικαστέα χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν στο Γήπεδο Καραϊσκάκη ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 60599

    [04] Στη Βουλή το φορολογικό - Εταιρεία για την αξιοποίηση του Ελληνικού

    Δευτερα, 21 02 2011 18:35

    Εταιρεία για τη διαχείριση και την αξιοποίηση του Ελληνικού προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Αιχμή του νομοσχεδίου είναι η ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής με αυτόφωρο από το πρώτο ευρώ χρέους.

    Εταιρεία για την αξιοποίηση του Ελληνικού

    Την σύσταση εταιρίας για την αξιοποίηση της έκτασης και των εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού Προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών προσέλκυσης επενδυτών. Παράλληλα η εταιρία τουριστικής ανάπτυξης συγχωνεύεται με τα Ολυμπιακά ακίνητα.

    Στην Ανώνυμη Εταιρία "Ελληνικό Α.Ε", που ιδρύεται με το άρθρο 42 του φορολογικού νομοσχεδίου, θα εισφερθούν η διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση του ακινήτου, των κτιρίων και εγκαταστάσεων του πρώην Αεροδρομίου ενώ για τη μεταβίβαση της κυριότητας ολόκληρου ή μέρους του ακινήτου απαιτείται η ψήφιση νόμου, αφού προηγηθεί αποτίμηση της αξίας του. Επίσης στην "Ελληνικό ΑΕ" περιέρχεται η κυριότητα του κινητού εξοπλισμού των κτιρίων και εγκαταστάσεων, χωρίς αντάλλαγμα, μετά από προηγούμενη καταγραφή.

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου σχετικά με το Ελληνικό προβλέπεται επίσης ότι η "Ελληνικό ΑΕ" εξαιρείται από τις διατάξεις του δημοσίου τομέα και ότι οι ανάγκες της εταιρίας σε προσωπικό μπορούν να καλύπτονται με μεταθέσεις - αποσπάσεις από το Δημόσιο.

    Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζει πλέον ως διαρκές το αδίκημα της φοροδιαφυγής και υπάγεται στην αυτόφωρη διαδικασία.

    Με ποινή φυλάκισης θα τιμωρούνται όσοι:

    δεν καταβάλουν για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών χρέη προς το δημόσιο τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    η φοροδιαφυγή με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος

    η μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών

    Οι ποινές είναι:

    έως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ,

    έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος, υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ,

    ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ,

    τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος, υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ.

    Η ποινική δίωξη θα ασκείται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και συνοδεύεται υποχρεωτικά από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων.

    Τον συντονισμό των προανακριτικών διαδικασιών αναλαμβάνει ο οικονομικός εισαγγελέας, τις διαφορές μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών θα επιλύει το νέο σώμα Φορολογικών Διαιτητών, ενώ η προκαταβολή για προσφυγή στη δικαιοσύνη διπλασιάζεται από 25% σε 50%.

    Ακόμη το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει τη δημοσιοποιήση ονομάτων οφειλετών για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ

    Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ακόμη:

    μείωση του συντελεστή φορολογίας των ΑΕ και ΕΠΕ από 24% σε 20% και εφαρμόζεται για το σύνολο των κερδών. Για τα διανεμόμενα κέρδη προβλέπεται παρακράτηση φόρου με 25%. Τα μερίσματα εντάσσονται στην φορολογική κλίμακα, ουσιαστικά όμως εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, (20% σε επίπεδο νομικού προσώπου και 25% παρακράτηση στα μερίσματα) για την πλειοψηφία των μετόχων.

    αύξηση του συντελεστή από 1,5β° σε 2β° για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται είτε στο ΧΑ είτε σε αλλοδαπά χρηματιστήρια από την 1.1.2011 και μετά

    Το φορολογικό νομοσχέδιο καθιερώνει αυστηρότερες ποινές για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, όσον αφορά σε υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών αλλά και αυστηρούς ελέγχους για τους ελεγκτές, ώστε να παταχθούν τα φαινόμενα διαφθοράς.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ - ΝΕΤ FM Είδηση: 60611

    [05] Καμπανάκι ΕΣΕΕ για τα λουκέτα στις επιχειρήσεις

    Δευτερα, 21 02 2011 18:09

    Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πλήττονται από την κρίση και το ποσοστό αυτών που κλείνουν να αυξάνεται θεαματικά, ο εμπορικός κόσμος της χώρας, προχωρά την Τετάρτη σε πανελλαδικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων. Την ίδια ώρα, μαύρα μαντάτα για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα έσοδα του κράτους φέρνει έρευνα του Ινστιτούτου Μελέτης Εμπορίου και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, οι απώλειες του κράτους από το κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα ανέλθουν στα 7,8 δισ. τους επόμενους 18 μήνες.

    Περίπου 8 δισ. ευρώ θα χάσει το ελληνικό δημόσιο από τη φορολόγηση - χωρίς να συνυπολογίζονται οι έκτακτοι φόροι και εισφορές - εάν κλείσουν μέσα στον επόμενο χρόνο 120.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως προκύπτει από στοιχεία έρευνας του που παρουσίασε το Ινστιτούτο Μελέτης Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

    Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τα λουκέτα αφορούν 24.000 αυτοαπασχολούμενους (20%) με απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο από αυτή την κατηγορία 309.494.880 ευρώ. Οι ατομικές επιχειρήσεις που θα κλείσουν υπολογίζονται σε 66.000 (55%) με έσοδα 3.598.514.700, οι Ο.Ε. υπολογίζονται σε 24.000 (20%) με απώλεια εσόδων για το δημόσιο 2.276.835.360 και ΑΕ 6.000 (5%) με απώλεια εσόδων για το δημόσιο 1.703.970.960 ευρώ.

    Συνολικά δηλαδή το δημόσιο θα χάσει 7.888.815.900 ευρώ. Οι απώλειες προσαυξάνονται, όπως σημειώθηκε, αν υπολογιστούν οι παράπλευρες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (ανεργία απώλεια εισοδημάτων κλπ).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΣΕ το 2010 έκλεισαν 65.000 επιχειρήσεις με τα χαμένα έσοδα για το δημόσιο να φτάνουν τα 3 δις ευρώ ενώ με η Συνομοσπονδία εκτιμά ότι με το τέλος των εκπτώσεων θα αυξηθούν οι χρεοκοπίες, καθώς οι 6 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πλέον ζημιές.

    Για να αποφευχθεί η χρεοκοπία ένας στους τρεις εμπόρους εκτιμά ως δυναμικό μέτρο αντίδρασης στην κατάσταση που διαμορφώνεται την μη πληρωμή των υποχρεώσεών του προς το δημόσιο και τις τράπεζες με την ΕΣΕΕ ωστόσο να μην επικροτεί μια τέτοια άποψη αλλά αντίθετα να επιδιώκει το εμπόριο να επιτύχει να είναι εύρωστο.

    Οι έμποροι προχωρούν σε κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, ημέρα γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μοναδική εξαίρεση ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών που κατά πλειοψηφία αποφάσισαν να κλείσουν τα καταστήματά τους μόνο την ώρα της πορείας.

    «Είναι συμβολικό το κλείσιμο των καταστημάτων στις 23 Φεβρουαρίου 2011. O κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ντρέπομαι, φοβάμαι και δεν αντέχω άλλο είναι αυτά που ακούμε περισσότερο από τους συναδέλφους και υπάρχει μια λαϊκή οργή που σιγοβράζει και πολύ φοβάμαι ότι η αιτία για να εκδηλωθεί αυτή η οργή θα είναι ασήμαντη και σε ανύποπτο χρόνο», τόνισε σχετικά ο κ. Κορκίδης.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επανέλαβε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά δεν επιτρέπει σε αρκετούς εμπόρους να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει από το ΤΕΜΠΜΕ και τάχθηκε υπέρ της συνένωσης των τραπεζών εκτιμώντας ότι τέτοιες κινήσεις είναι προς συμφέρον της αγοράς καθώς θα αυξηθεί η χρηματοδότηση και η ρευστότητα.

    Ταυτόχρονα κάλεσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να κατανοήσουν τα προβλήματα των εμπόρων και να σταματήσουν να απορρίπτουν τα 8 στα 10 δάνεια θέτοντας με αυτό τον τρόπο, στο περιθώριο, υγιείς επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότεροι έμποροι τάχθηκαν κατά της αλλαγής του ωραρίου τονίζοντας ότι η μόνη εναλλακτική που τίθεται ως συζήτηση είναι για να ανοίγουν τα καταστήματα μια επιπλέον Κυριακή.

    Τέλος ο κ. Κορκίδης τόνισε την ανάγκη μείωσης των ενοικίων μέχρι και 40% από τους ιδιοκτήτες και ανέφερε ότι η ΕΣΕΕ προωθεί μία πρόταση για εξωδικαστική διαδικασία συμφωνίας στα πλαίσια ενός «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ ιδιοκτητών και εμπόρων υπό την επίβλεψη μιας μορφής διαιτησίας με συμμετοχή εκπροσώπου του δικηγορικού συλλόγου σχετικά με την αντικειμενική αξία του ακινήτου ενώ

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 60610

    [06] Στην κορύφωσή της η νέα γρίπη

    Δευτερα, 21 02 2011 16:56

    Στους 100 έχουν φτάσει από την αρχή του χειμώνα έως σήμερα οι νεκροί από τις επιπλοκές της γρίπης, καθώς τα τελευταία δύο 24ωρα άλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται περίπου 120 ασθενείς. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της επιδημίας και πως η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας θα συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν ακόμα μήνα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τονίζει πως στην περίπτωση κατά την οποία τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η γρίπη είναι βαριά, θα πρέπει να χορηγείται με ιατρική συνταγή αντιϊκό φάρμακο τα πρώτα 24ωρα.

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι όσα φαρμακεία δεν διαθέτουν απόθεμα αντιϊκών φαρμάκων, θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και στη συνέχεια να τα διαθέτουν δωρεάν στους ασθενείς, με ιατρική συνταγή.

    Υπενθυμίζεται, ότι οι ασθενείς μπορούν να προμηθεύονται δωρέαν με απλή ιατρική συνταγή τα αντιϊκά φάρμακα από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων.

    Για την πορεία της γρίπης στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας με τη συμμετοχή του ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλων αρμόδιων επιστημονικών φορέων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση, 30% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, λόγω της νέας γρίπης, καταλήγουν. Η μέση ηλικία όσων προσβάλλονται από τον ιό Η1Ν1 είναι τα 53 έτη, ενώ υπολογίζεται ότι 57% όσων νοσούν είναι άνδρες.

    Φέτος, είναι κατειλημμένα 126 κρεβάτια ΜΕΘ, λόγω γρίπης Η1Ν1, ενώ πέρσι ήταν 70. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι από όσους εμφανίζουν επιπλοκές, εκείνοι που χρειάζονται εντατική θεραπεία, είναι σχεδόν διπλάσιοι από πέρσι.

    Εκτιμούν ότι αυτό συνέβη:

    Α. Διότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι χρόνιοι πάσχοντες, που έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί, δεν το έκαναν φέτος.

    Β. Διότι ο ιός Η1Ν1 αποδεικνύεται ότι έχει πιο λοιμογόνα στελέχη.

    Γ. Επειδή η εμφάνιση των κρουσμάτων έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η διασπορά του ιού ήταν μεγάλη.

    Οι ειδικοί τόνισαν για μία ακόμα φορά ότι τα αντιϊκά φάρμακα, αν δοθούν έγκαιρα, καλύπτουν απόλυτα την πρόληψη και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να σώσουν ζωές, ενώ υπογράμμισαν ότι ποτέ δεν είναι αργά για εμβολιασμό. Σημείωσαν ότι η Τσεχία, η Αυστρία, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι τέσσερις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμβολιασθέντων για τη νέα γρίπη. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα ποσοστό 8,5% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60609

    [07] Εγκύκλιος για έλεγχο προσλήψεων στο δημόσιο

    Δευτερα, 21 02 2011 16:51

    Να μην προβούν σε διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού μέχρις ότου εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων στην κάλυψη των αναγκών, καθώς και των θέσεων, ζητεί με εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών από τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου.Η εγκύκλιος αφορά και σ΄ όσους έχουν μετάσχει επιτυχώς σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και δεν έχουν ακόμη διοριστεί, λόγω του παγώματος των προσλήψεων.

    Να μην προβούν σε διορισμό ή πρόσληψη προσωπικού μέχρις ότου εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων στην κάλυψη των αναγκών, καθώς και των θέσεων, που θα εγκριθούν τελικώς ανά φορέα και υπηρεσία, ζητεί με εγκύκλιό του ο υπουργός Εσωτερικών από τα υπουργεία και όλες τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου.

    Η εγκύκλιος αφορά και όλους όσοι έχουν μετάσχει επιτυχώς σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και δεν έχουν ακόμη διοριστεί, λόγω του παγώματος των προσλήψεων.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην έκδοση της εγκυκλίου, προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος στον προγραμματισμό των προσλήψεων και να μην αλλοιωθεί ούτε στο ελάχιστο η αναλογία μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις από το δημόσιο.Επισημαίνεται δε ότι η αυστηρή υπενθύμιση για την αναλογία «ένας προς πέντε» συμπεριλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τα Σώματα Ασφαλείας.

    Επιπλέον, ο ο κ. Ραγκούσης προκειμένου να αποτραπούν ενδεχόμενες προσλήψεις από τις «χαραμάδες» του θεσμικού πλαισίου, απέστειλε την εγκύκλιο και στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα των δοκιμίων, καθώς και στο Εθνικό Τυπογραφείο, με την επισήμανση να μη δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ατομικές πράξεις διορισμού ή πρόσληψης οποιουδήποτε υπαλλήλου.

    Υπενθυμίζεται ότι από τα υπουργεία και άλλους φορείς του δημοσίου έχουν υποβληθεί αιτήματα για περίπου 16.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού, ενώ από αυτά θα ικανοποιηθούν μόνο τα 10.600, σύμφωνα με τη δέσμευση της μίας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ - ΝΕΤ FM Είδηση: 60608

    [08] Ταλαιπωρίας συνέχεια

    Δευτερα, 21 02 2011 16:06

    Με υπομονή πρέπει να είναι οπλισμένο για άλλη μια εβδομάδα το επιβατικό κοινό, καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες. Στάση εργασίας έως τις 4.30 το απόγευμα πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και έως τις 4 στα τρόλεϊ, ενώ στάση εργασίας έχουν προγραμματίσει για αύριο οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο 12.00 με 16.00 και στα τρόλεϊ 11.00 με 16.00. Εκπρόσωποι των εργαζομένων στις συγκοινωνίες πραγματοποίησαν για τρεις ώρες το μεσημέρι, κατάληψη στα γραφεία του ΟΑΣΑ στην οδό Μετσόβου. Νωρίτερα έκαναν μηχανοκίνητη πορεία από την πλατεία Κοτζιά, ενώ μετά την κατάληψη συνέχισαν την μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη με 24ωρη απεργία. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ενώ το μετρό θα λειτουργήσει κανονικά. Την ίδια ημέρα ακινητοποιούνται τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση εξωτερικού και εσωτερικού, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι ελεγκτές και άλλοι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Την Πέμπτη σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα όλες οι συγκοινωνίες θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία πραγματοποιούν στάση από τις 11 ως τις 16.30.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Σχετική είδηση: Εβδομάδα ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό

    Είδηση: 60604

    [09] Προειδοποιεί και απειλεί ο γιος Καντάφι

    Δευτερα, 21 02 2011 12:01

    Για τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, προειδοποίησε ο γιος του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Σαϊφ Αλ Ισλάμ, παραδέχτηκε ότι ο στρατός και η αστυνομία έκαναν λάθη τις προηγούμενες μέρες και απείλησε με μία πετρελαϊκή κρίση. Την ίδια ώρα πάντως, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξαπλώνονται και στην πρωτεύουσα Τρίπολη με τις τελευταίες πληροφορίες να μιλούν για νέο λουτρό αίματος σήμερα με 61 νεκρούς, ενώ σε περισσότερους από 230 ανέρχονται οι νεκροί από την περασμένη Πέμπτη.

    Απειλεί με την παραγωγή πετρελαίου

    «Η Λιβύη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είτε συμφωνούμε σήμερα σε μεταρρυθμίσεις, είτε δεν θα θρηνήσουμε 84 νεκρούς, αλλά χιλιάδες και ποταμοί αίματος θα κυλήσουν σε ολόκληρη τη Λιβύη", δήλωσε ο Σάιφ Αλ-Ισλάμ επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μικρότερος από αυτόν που έχει δει το φως της δημοσιότητας.

    Σύμφωνα πάντως με την οργάνωση Human Rights Watch, ο τραγικός απολογισμός από την περασμένη Πέμπτη ανέρχεται σε 233 νεκρούς.

    Στο διάγγελμα του, ο γιος Καντάφι, ανακοίνωσε πολιτικές αλλαγές, σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης.

    Εξήγγειλε τη ψήφιση νέου ποινικού κώδικα και νέων νόμων που θα δίνουν προοπτική ελευθερίας στον Τύπο και την κοινωνία των πολιτών

    Παράλληλα, προανήγγειλε τη θεσμοθέτηση νέου συντάγματος.

    O Σάιφ Αλ Ισλάμ, έστειλε παράλληλα και μήνυμα προς το εξωτερικό απειλώντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η χώρα θα σταματήσει την παραγωγή πετρελαίου.

    Στο διάγγελμα του ο γιος του Καντάφι υποστήριξε ότι η Λιβύη έχει πέσει θύμα ξένης συνωμοσίας.

    Συγκρούσεις και στην Τρίπολη - Νέο λουτρό αίματος με 61 νεκρούς

    Στο πεδίο των συγκρούσεων, οι διαδηλώσεις φαίνεται ότι επεκτείνονται πλέον από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη.

    Αργά το βράδυ της Κυριακής συγκρούσεις αντικαθεστωτικών διαδηλωτών με υποστηρικτές του Καντάφι, σημειώθηκαν στην Πράσινη Πλατεία της πρωτεύουσας της Λιβύης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πυρποληθεί αρκετά αστυνομικά τμήματα αλλά και το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης.

    Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για 61 νεκρούς τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

    Καταγγελίες για αδίστακτους μισθοφόρους

    Από την πλευρά τους, πάντως οι εξεγερθέντες καταγγέλλουν ότι το καθεστώς έχει επιστρατεύσει εναντίον τους μέχρι και μισθοφόρους από χώρες της Αφρικής.

    Την ίδια καταγγελία, έκανε και ο πρεσβευτής της Λιβύης στην Ινδία ο οποίος σε ένδειξη διαμαρτυρίας υπέβαλε την παραίτηση του.

    Ο πρεσβευτής Αλι αλ-Εσάουι κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση ότι κινητοποιεί ξένους μισθοφόρους για την καταστολή των διαδηλώσεων.

    Διεθνής ανησυχία

    Έντονη ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα εκφράζει η διεθνής κοινότητα.

    Τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων καταδίκασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. ενώ εξετάζεται η απομάκρυνση Ευρωπαίων υπηκόων.

    Ήδη έκκληση προς τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν άμεσα τη Λιβύη απηύθυνε η Γαλλία.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιβάλει κυρώσεις στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, απαγορεύοντάς του να ταξιδεύει στην Ευρώπη και "παγώνοντας" τους χρηματικούς του πόρους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας. Τον Ιανουάριο η ΕΕ επέβαλε ξανά κυρώσεις στην ηγεσία της Λευκορωσίας μετά την καταστολή από τις αρχές τις χώρας των κινητοποιήσεων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης.

    Οι ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της ΕΕ συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Λιβύη.

    Έκκληση για τερματισμό της βίας στη Λιβύη απηύθυνε ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος τόνισε ότι τα αιτήματα του αραβικού λαού για αλλαγή είναι νόμιμα.

    Πηγή: BBC- Reuters - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 60592

    [10] Το θέμα των μεταναστών στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας

    Δευτερα, 21 02 2011 19:26

    To θέμα των μεταναστών που πραγματοποιούν απεργία πείνας, απασχόλησε για Τρίτη φορά το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, χωρίς όμως να προκύψει απόφαση. Η μία πρόταση ήταν από το Δήμαρχο κ. Καμίνη, που κατέθεσε την πρόταση να ανασταλεί η απεργία πείνας και να ξεκινήσει διάλογος με την πολιτεία, με τη μεσολάβηση του Δήμου Αθηναίων. Η δεύτερη πρόταση ήταν κοινή των παρατάξεων «Λαϊκής Συσπείρωση», «Ανοιχτή Πόλη», του Γ. Αμυρά και της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ», ώστε να υιοθετηθεί το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, με το οποίο εκφράζεται η αλληλεγγύη στους 300 απεργούς πείνας και καλείται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους.

    Κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία, σε καμία πρόταση, ενώ και στα δύο ψηφίσματα η παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη ψήφισε λευκό, αλλά και από την παράταξη του κ. Καμίνη, έξι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν «παρών». Πριν τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, μίλησε ο Ρασίντ Ραφίκ, απεργός πείνας, ζητώντας τη συμπαράστασή τους.

    Μετά το τέλος της ψηφοφορίας οι κ.κ. Αναγνωστόπουλος και Προβατάς, που ήταν μεταξύ αυτών που ψήφισαν «παρών», υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από τις θέσεις των αντιδημάρχων που κατέχουν. Οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές από το Δήμαρχο, ωστόσο θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να οριστούν οι αντικαταστάτες τους.

    Στο θέμα των μεταναστών απεργών πείνας, αναφέρεται και το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης" στους μετανάστες. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ο αγώνας των μεταναστών που ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα για ίσα δικαιώματα Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζόμενων, αναπόσπαστο κομμάτι των αγώνων της εργατικής τάξης αυτής της χώρας, από τα νοσοκομεία και τα μέσα μεταφοράς μέχρι τα διόδια και την Κερατέα. Αυτοί που λεηλατούν τις ζωές μας, κυβερνήσεις, κεφάλαιο, τράπεζες, ΔΝΤ και πολυεθνικές, μας θέλουν διασπασμένους, τον έναν εναντίον του άλλου, ντόπιους και μετανάστες, εργαζόμενους και άνεργους για να αυξάνουν τα κέρδη τους και να επιβάλλουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Τώρα, μετά τις χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων, τα κλεισίματα μαγαζιών και επιχειρήσεων, τις απολύσεις ακόμα και σε κερδοφόρες επιχειρήσεις καταρρέει εντελώς αυτό που έλεγαν παλιά ότι οι μετανάστες μεγαλώνουν την ανεργία των Ελλήνων, παρότι ήταν γνωστό ότι οι αλλοδαποί απασχολούνταν κυρίως σε δουλειές που δεν πήγαιναν οι ντόπιοι.

    Η νομιμοποίηση των μεταναστών/μεταναστριών πέρα από την κατοχύρωση στοιχειωδών δικαιωμάτων για τους ίδιους ενισχύει τη δυνατότητα των ντόπιων εργαζόμενων να υπερασπίσουν τους μισθούς και τις συνθήκες δουλειάς τους, γιατί όταν ένα κομμάτι της εργατικής τάξης δεν έχει δικαιώματα, απειλούνται τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων».

    Πηγή: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ

    Είδηση: 60613

    [11] Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    Δευτερα, 21 02 2011 16:10

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε έξω από την έδρα διοικητικών υπηρεσιών της επαρχίας Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν, όπου μαίνεται η εξέγερση των Ταλιμπάν. Τα θύματα ήταν άμαχοι οι οποίοι είχαν σχηματίσει ουρά έξω από την έδρα της διοίκησης περιμένοντας για διάφορα διοικητικής φύσης έγγραφα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60602

    [12] Συντριβή Μέρκελ στις εκλογές στο Αμβούργο

    Δευτερα, 21 02 2011 16:31

    Μεγάλη ήττα υπέστησαν οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές στο Αμβούργο. Σύμφωνα με το επίσημο προσωρινό αποτέλεσμα που ανακοίνωσε η εφορευτική επιτροπή, το CDU έπεσε στο 21,9% από το 42,6% των προηγούμενων εκλογών. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμα μεταπολεμικά για τους Χριστιανοδημοκράτες στο Αμβούργο και η χειρότερη αφετηρία για το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ στις εκλογικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν. Πανηγυρική είναι η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών, με το ποσοστό του SPD να φτάνει το 48,3%, και κατ' επέκταση να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στη μελλοντική τοπική βουλή.

    Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η καγκελάριος.

    Οι Χριστιανοδημοκράτες χάνουν τρεις έδρες στην άνω bουλή, γεγονός που θα δυσκολέψει τον κυβερνητικό συνασπισμό να περνά νέες ομοσπονδιακές νομοθεσίες.

    Η εκλογική αναμέτρηση στο Αμβούργο, τόπος γέννησης της Αγκελα Μέρκελ, ήταν η πρώτη από τις επτά που θα ακολουθήσουν σε ισάριθμα κρατίδια της Γερμανίας.

    Σημαντικότερη θεωρείται αυτή της Βάδης Βυτεμβέργης τον Μάρτιο, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες κινδυνεύουν επίσης να χάσουν.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: ο»ΏΣυντριβή των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο

    BBC: Germany: Angela Merkel's party loses in Hamburg poll

    Είδηση: 60606

    [13] Αποχή μηχανικών των πολεοδομιών από τη διεκπεραίωση ημιυπαίθριων

    Δευτερα, 21 02 2011 19:05

    Την αποχή των μηχανικών των Πολεοδομιών από τα καθήκοντα τους, που αφορούν τη διεκπεραίωση των ημιυπαίθριων χώρων, κατ΄αρχήν έως τέλος Φεβρουαρίου αποφάσισε το ΔΣ της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Αττικής (ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής), το οποίο αναφέρει ότι με βάση τη στελέχωση των πολεοδομικών γραφείων δεν μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων.

    Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΔΣ αναφέρουν ότι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία τήρησης των προθεσμιών του ν. 3843/10 (τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων κλπ.) λόγω: «Έλλειψης επαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών, του διοικητικού - και όχι μόνον - χάους που επικρατεί από την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και του όγκου εργασίας που επιφορτίζεται το μειωμένο προσωπικό (λόγω των μετατάξεων) τόσο από τις υποθέσεις του ν. 3843/10 όσο και από την ενάσκηση των κύριων καθηκόντων του».

    Επιπλέον, αναφέρεται στην ανακοίνωση το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, ότι λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία τήρησης των προθεσμιών, τις απειλές του Υπ. Εσωτερικών για πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων από μη τήρηση των παραπάνω προθεσμιών, και την «πεισματική άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να συναντηθεί με την ΕΜΔΥΔΑΣ», αποφασίσθηκε την απεργία - αποχή των μηχανικών των Πολεοδομιών από τα καθήκοντά τους, που αφορούν την διεκπεραίωση των ημιυπαίθριων χώρων κατ΄αρχήν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και ταυτόχρονα ζητείται άμεση συνάντηση με τις ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και ΥΠΕΚΑ για να δρομολογηθούν οι απαραίτητες λύσεις στα ανωτέρων προβλήματα.

    AΠΕ Είδηση: 60612

    [14] Το τραύλισμα μπορεί να οφείλεται σε γονίδια

    Δευτερα, 21 02 2011 16:07

    Υγεια

    Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το τραύλισμα είναι πιθανό να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, κάτι που μπορεί να ρίξει φως στο μυστήριο του γιατί μερικά παιδιά, κυρίως αγόρια, αρχίζουν να τραυλίζουν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους (συνήθως τριών έως τεσσάρων ετών) και μετά, σε αντίθεση με άλλα παιδιά που είχαν ανάλογο πρόβλημα, δεν μπορούν ποτέ πια να το ξεπεράσουν. Ήδη, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τρεις μικρές γενετικές μεταλλάξεις (GNPTAB, GNPTG και NAGPA) που επηρεάζουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το λόγο και οι οποίες είναι πιο συνηθισμένες σε ανθρώπους που τραυλίζουν.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντένις Ντρέινα του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κώφωση και άλλες Διαταραχές της Επικοινωνίας των ΗΠΑ, όπως γνωστοποίησαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), δημιούργησαν στα εργαστήρια το πρώτο γενετικά τροποποιημένο ποντίκι, το οποίο έχει τις ίδιες μεταλλάξεις που πιστεύεται ότι ευθύνονται για το τραύλισμα των ανθρώπων. Στόχος των ερευνητών είναι να καταλάβουν καλύτερα τη διαταραχή και να βρουν νέους βιολογικούς τρόπους καταπολέμησής της, τελικά αναπτύσσοντας κάποιο φάρμακο, αν και, όπως παραδέχτηκαν, κάτι τέτοιο, αν γίνει ποτέ, θα πάρει αρκετά χρόνια ακόμα.

    Τα μεταλλαγμένα ποντίκια υποβάλλονται σε διάφορα τεστ για να διαπιστωθεί αν οι ήχοι που βγάζουν (και δεν μπορεί να ακούσει καν το ανθρώπινο αυτί), έχουν αλλαγές που μπορούν να συνδεθούν με τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις των γονιδίων τους. Οι μεταβολές του γενετικού υλικού στους ανθρώπους μπορεί να προκαλούν χημικές αλλαγές (παραγωγή λανθασμένων πρωτεϊνών), οι οποίες, με τη σειρά τους, οδηγούν σε αλλοιώσεις στον μεταβολισμό των εγκεφαλικών κυττάρων του λόγου, στη συνέχεια στο «μπλοκάρισμα» της εκφοράς ορισμένων ήχων και τελικά στο τραύλισμα. Επειδή η νευρωνική αυτή βλάβη λαμβάνει χώρα σε μικρή ηλικία, δημιουργείται η εντύπωση ότι πρόκειται για κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα (π.χ. έντονο άγχος).

    Αν και οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι κάθε τραύλισμα προκαλείται από γονίδια, θεωρούν ότι σε σημαντικό ποσοστό οι κληρονομικές μεταλλάξεις δημιουργούν τη σχετική γενετική προδιάθεση. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι με πρόβλημα τραυλίσματος έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτής της διαταραχής.

    Το τραύλισμα προκαλεί επανάληψη ήχων, συλλαβών ή ολόκληρων λέξεων, διαταράσσοντας την ομαλή ροή του λόγου, την επικοινωνία του ατόμου και την ποιότητα ζωής του. Συχνά, όμως, όσοι τραυλίζουν, δεν έχουν κανένα πρόβλημα όταν τραγουδούν ή όταν μιλάνε μαζί με άλλους ή σε μωρά και κατοικίδια ζώα.

    Οι λογοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος (με μείωση του άγχους, ρύθμιση της αναπνοής και του ρυθμού της ομιλίας, κ.α.), αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για το τραύλισμα, που εκτιμάται ότι εμφανίζεται στο 1% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

    Αντίθετα με άλλες διαταραχές του λόγου, το τραύλισμα δεν εμφανίζεται αμέσως μόλις αρχίσει ένα παιδί να μιλάει, αλλά κάποια στιγμή μεταξύ των δύο και πέντε ετών. Σχεδόν το 5% των παιδιών, γύρω στην ηλικία των πέντε ετών, εκδηλώνει κάποιο τραύλισμα, αλλά στα περισσότερα το πρόβλημα εξαφανίζεται μόνο του, μέχρι το τέλος της παιδικής ηλικίας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60603

    [15] Σαμαράς: «Διάλογος χωρίς ιδεοληψίες για την Παιδεία»

    Δευτερα, 21 02 2011 15:42

    Αλλαγή του νόμου για το άσυλο, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και αναθεώρηση του άρθρου 16, είναι μερικές από τις προτάσεις για τη δημόσια εκπαίδευση που παρουσίασε η φοιτητική παράταξη της ΝΔ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις προτάσεις, οι οποίες -όπως είπε- είναι τολμηρές χωρίς στρογγυλέματα, συγκεκριμένες και όχι γενικόλογες και πως αποτελούν μαθήματα πολιτικής, δημοκρατίας και συμμετοχικότητας. Επίσης, δεσμεύτηκε να τις μεταφέρει στην κοινωνία ζητώντας παράλληλα από τα κόμματα διάλογο δίχως ιδεοληψίες.

    Μαθήματα πολιτικής, δημοκρατίας και συμμετοχικότητας

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την παρουσίαση των προτάσεων της σπουδαστικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την Παιδεία στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος για τα θέματα της παιδείας μακριά από αγκυλώσεις και στεγανά.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως την ημέρα που η ΔΑΠ με τη δική της πλατφόρμα έσπασε τα κατεστημένα δεκαετιών στην ελληνική Παιδεία για να αλλάξει νοοτροπία και εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις προτάσεις, οι οποίες -όπως είπε- είναι τολμηρές χωρίς στρογγυλέματα, συγκεκριμένες και όχι γενικόλογες.

    Επισήμανε ακόμη το γεγονός ότι οι προτάσεις της νεολαίας κατατίθενται μετά από μια μακρά διαδικασία δημοσίου διαλόγου και έκανε λόγο για ένα μαθήματα πολιτικής, δημοκρατίας και συμμετοχικότητας.

    «Μάθημα πολιτικής γιατί θέτετε τα πραγματικά προβλήματα, μάθημα δημοκρατίας γιατί ξέρετε να ακούτε, μάθημα συμμετοχικότητας γιατί εμπλέκετε ολοένα και περισσότερο στη συζήτηση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έκανε λόγο για σύνθημα αλλαγής νοοτροπίας στο χώρο της παιδείας.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «θαρραλέα» την πρόταση για «κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα πανεπιστήμια» αλλά και το γεγονός ότι οι νέοι κάνουν λόγο για αξιολόγηση και εξωστρέφεια των πανεπιστημίων.

    «Ανοίγετε έναν ευρύτερο διάλογο μέσα στα πανεπιστήμια και την κοινωνία, στον οποίο θα συμμετάσχουμε κι εμείς ως κόμμα. Εμείς αντλήσαμε ήδη πολύτιμα συμπεράσματα από την πρότασή σας και θα την φέρουμε μέσα κι έξω από το κοινοβούλιο για να κερδίσουμε το στοίχημα της παιδείας. Κάνετε μια σταυροφορία για την παιδεία, πάνω και πέρα από ιδεοληψίες», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

    Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν οι νέοι της ΝΔ είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ριζική αλλαγή του άρθρου 16, έτσι ώστε να επιτρέπεται η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων κάτω από αυστηρό όμως θεσμικό πλαίσιο και η σοβαρή αξιολόγηση του έργου και των παρεχόμενων υπηρεσιών στα πανεπιστήμια.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60601

    [16] Ο γαλαξίας μας μόνος περιέχει τουλάχιστον 50 δισ. πλανήτες

    Δευτερα, 21 02 2011 15:42

    Ο γαλαξίας μας περιέχει ένα αστρονομικό αριθμό πλανητών, τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια, από τους οποίους περίπου 500 εκατομμύρια βρίσκονται στην λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» (ούτε πολύ κρύοι, ούτε πολύ καυτοί), σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημόνων. Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι στο σύμπαν υπάρχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες, οπότε δε φαντάζει υπερβολική πια η ιστορική φράση του διάσημου αστροφυσικού Καρλ Σαγκάν για «δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια κόσμους».

    Ο Ουίλιαμ Μπορούκι, ο επικεφαλής επιστήμων της αποστολής του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ» της NASA, που αναζητά εξωπλανήτες, δήλωσε, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) ότι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των πλανητών στον γαλαξία μας βασίζονται στα πρώτα δειγματοληπτικά αποτελέσματα της έρευνας του «Κέπλερ», το οποίο μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και εστιάζοντας σε ένα μικρό τμήμα του νυχτερινού ουρανού (μόλις στο ένα τετρακοσιοστό), έχει ήδη βρει εκατοντάδες πιθανούς εξωπλανήτες.

    Ο Μπορούκι και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ένα στα δύο άστρα του γαλαξία μας (που υπολογίζονται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια συνολικά) έχει τουλάχιστον ένα πλανήτη γύρω του, άρα υπάρχουν συνολικά 50 δισεκατομμύρια εξωπλανήτες, οι οποίοι μπορεί όμως να είναι πολύ περισσότεροι, αφού είναι φυσικό πολλά άστρα να έχουν περισσότερους από ένα πλανήτη. Επίσης, εκτιμάται ότι ένα στα 200 άστρα έχει πλανήτες σε τροχιά στην «κατοικήσιμη ζώνη» (έτσι προκύπτει ο αριθμός των 500 εκατ. εν δυνάμει κατοικήσιμων εξωπλανητών). Μάλιστα, δεν αποκλείεται τα άστρα του γαλαξία μας να είναι πολύ περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις ενός επιστήμονα του πανεπιστημίου Γιέηλ, μπορεί να είναι τριπλάσια τελικά (γύρω στα 300 δισεκατομμύρια), οπότε σε αυτή την περίπτωση πολλαπλασιάζεται ανάλογα και ο αριθμός των εξωπλανητών.

    Σύμφωνα με τις (στατιστικές) εκτιμήσεις του Μπορούκι, το 10,5% των άστρων του γαλαξία μας έχουν πλανήτες στο μέγεθος περίπου της Γης (δηλαδή 50% έως 125% σε σχέση με τον πλανήτη μας), το 7,3% ανήκουν στην κατηγορία της «σούπερ-Γης» (με μέγεθος 125% έως 200% σε σχέση με τη Γη), το 20,8% έχουν τις διαστάσεις του Ποσειδώνα (διπλάσιοι έως εξαπλάσιοι σε σχέση με τη Γη) και το 5,2% έχουν τουλάχιστον το μέγεθος του Δία (πάνω από έξι φορές μεγαλύτεροι από τη Γη).

    Μέχρι στιγμής το «Κέπλερ» έχει εντοπίσει 1.235 υποψήφιους εξωπλανήτες, από τους οποίους οι 54 βρίσκονται στην «κατοικήσιμη ζώνη», όπου η ύπαρξη κάποιας μορφής ζωής θα μπορούσε να είναι πιθανή. Η διασταύρωση των στοιχείων και η επιβεβαίωση της ύπαρξης των εξωπλανητών από άλλα τηλεσκόπια θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.

    Μετά από τόση «πολυκοσμία» πλανητών, ανακύπτει αβίαστα το ζήτημα της ύπαρξης όχι απλώς ζωής, αλλά νοήμονος ζωής στο σύμπαν. «Το επόμενο ερώτημα είναι γιατί δεν μας έχουν επισκεφτεί; Και η απάντηση είναι "δεν ξέρω"», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπορούκι.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 60600

    [17] Στο χορό των κινητοποιήσεων δάσκαλοι και καθηγητές

    Δευτερα, 21 02 2011 13:55

    Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους απειλούν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που πραγματοποιούν 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των πιστώσεων της παιδείας και τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Ταυτόχρονα, δηλώνουν ότι δεν θα δεχθούν συνέχιση των μισθολογικών αδικιών και στο υπό διαμόρφωση νέο μισθολόγιο. Την Τρίτη στις 11:00, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και την Τετάρτη, την ίδια ώρα, στο Μουσείο.

    Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δύο κλάδων αποφάσισαν επίσης να προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.

    Νέα γενική συνέλευση έχει ορισθεί για τις 4 Μαρτίου, οπότε οι εκπαιδευτικοί θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Πηγές ΝΕΤ FM Είδηση: 60596

    [18] Αίγυπτος: Ανοίγματα προς την αντιπολίτευση και αποφυλακίσεις αντιφρονούντων

    Δευτερα, 21 02 2011 12:52

    Το πρώτο βήμα προς τον υπεσχημένο μίνι ανασχηματισμό έγινε χθες από την μεταβατική αιγυπτιακή κυβέρνηση η οποία πρόσφερε χαρτοφυλάκια σε στελέχη της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, νευραλγικά υπουργεία όπως τα Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών και Άμυνας, παραμένουν υπό τον έλεγχο προσώπων φίλα προσκείμενων στον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου . Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι έκρουσε κώδωνα κινδύνου για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο «το παλαιό καθεστώς θα συνεχιστεί με μία νέα μάσκα». Εν τω μεταξύ, αποφυλακίστηκαν οι πρώτοι 108 από τους πολιτικούς κρατούμενους για τους οποίους έγινε γνωστό ότι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση στη διάρκεια της εξέγερσης.

    Νέα πρόσωπα σε δευτερεύουσες θέσεις

    «Απρόσμενη κίνηση» χαρακτήρισαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία την κίνηση της μεταβατικής κυβέρνησης της Αιγύπτου να προσφέρει θέσεις σε στελέχη της αντιπολίτευσης.

    Ο νομικός Γεχία Ελ Γκαμάλ, εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών στον «Εθνικό Σύνδεσμο για την Αλλαγή» τον υπό τον Μπαραντέι συνασπισμό της αντιπολίτευσης, διορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός.

    Το υπουργείο Τουρισμού προτάθηκε στον Μουνίρ Αμπντέλ Νουρ, μέλος του κόμματος των Φιλελευθέρων. Ο ίδιος αποδέχθηκε την πρόταση κάνοντας λόγο για «εθνικό χρέος να συνεισφέρει στην αλλαγή προς την σωστή κατεύθυνση».

    Όμως το κόμμα του Αμπντέλ Νουρ, που είναι παραδοσιακά το προπύργιο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην Αίγυπτο, τα τελευταία χρόνια φαινόταν σαν να ήταν εξ αυτών που συνδιαλεγόταν με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Ο Αμρ Χαμζάουι, πολιτικός αναλυτής και μέλος του «Συμβουλίου των Σοφών», που είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο κατά την εξέγερση, έγινε υπουργός Νεότητας.

    Ο Μοχάμεντ Ελ Σάουι που διευθύνει ένα δημοφιλές πολιτιστικό κέντρο, διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού, η Ζορζετ Καλινι αναπληρωματική βουλευτής έγινε υπουργός Μετανάστευσης, ο Αχμεντ Γκαμαλ Ελ Ντιν υπουργός Παιδείας και ο Ομάρ Σαλαμα υπουργός Επιστημονικών Ερευνών.

    Η θέση του Υπουργού Πληροφοριών καταργήθηκε.

    Το κόμμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας απέρριψε τον ανασχηματισμό καταγγέλλοντας ότι δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει και ζήτησε την απομάκρυνση όλων των υπουργών του Μουμπάρακ, που εξακολουθούν να κρατούν υπουργεία-κλειδιά.

    Ειδικά το θώκο του υπουργείου Άμυνας διατηρεί επί εικοσαετία ο Μοχαμεντ Χουσείν Ταντάουι στρατάρχης και νυν επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου, που κρατά αυτήν την περίοδο τα ηνία της εξουσίας στη χώρα. Αποστολή του συμβουλίου να διοργανώσει εκλογές εντός εξαμήνου για την δημοκρατική ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

    Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ προειδοποίησε ότι η διοργάνωση πρόωρων εκλογών στην Αίγυπτο θα σημάνει το τέλος της επανάστασης, ευνοώντας τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ.

    «Αν βιαστούμε, αν διοργανώσουμε εκλογές σε τέσσερις ή πέντε μήνες, θα είναι το τέλος της επανάστασης, το παλαιό καθεστώς θα συνεχιστεί με μία νέα μάσκα» δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

    «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα πάντα: τα χρήματα, τα μέσα ενημέρωσης. Πάνε πολύ γρήγορα προς τις εκλογές, αυτό σημαίνει ότι αφήνουν το παλαιό καθεστώς να επιστρέψει στο προσκήνιο με ένα νέο πρόσωπο» τόνισε.

    Πρώτες αποφυλακίσεις

    Οι πρώτες 108 αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων από τις 222 που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αχμεντ Σαφίκ είναι γεγονός σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

    Σύμφωνα με τον Σαφίκ, οι υπόλοιποι πολιτικοί κρατούμενοι είναι 487. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν τεθεί υπό κράτηση χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, καθώς εκατοντάδες αγνοούνται από τότε που ξέσπασαν τα επεισόδια και ότι πολλοί από αυτούς μπορεί να χαρακτηριστούν πολιτικοί κρατούμενοι.

    Ο Σαφίκ αντέτεινε ότι είναι μικρός ο αριθμός αυτών που συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση στη διάρκεια της εξέγερσης, που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου, και ότι γίνονται προσπάθειες να εντοπιστούν εκείνοι που αγνοούνται.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Associated Press Είδηση: 60593


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 February 2011 - 18:00:46 UTC