Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεργασίες για εξοικονόμηση 25 δισ. - Κόντρα για δηλώσεις Ραγκούση
  • [02] Σε επίπεδα ρεκόρ πετρέλαιο - βενζίνη
  • [03] Περιμένουν αντίδραση Καντάφι οι αντικαθεστωτικοί
  • [04] Συμβιβαστικές προτάσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας
  • [05] ΟΤΕ - COSMOTE: Περικοπές και αντιδράσεις
  • [06] Κόβουν την πίστωση σε επτά ταμεία οι φαρμακοποιοί
  • [07] Συγχωνεύσεις σχολείων: Σύσκεψη μετ' εμποδίων
  • [08] Αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας
  • [09] Παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων
  • [10] ΕΡΤ: Πόρισμα της ΕΔΕ για την κάλυψη του αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός
  • [11] Έκθεση ζωγραφικής του Arne Frifarare
  • [12] Η πρώτη κονσόλα τρισδιάστατων βιντεοπαιχνιδιών χωρίς γυαλιά
  • [13] Μεταφορά μεταναστών - απεργών πείνας σε νοσοκομεία
  • [14] Με ίωση ο πρωθυπουργός
  • [15] ΑΜΕΑ: Δεν περικόπτονται τα επιδόματα
  • [16] Πρεμιέρα την Πέμπτη για το Λαϊκό Πανεπιστήμιο στη Λάρισα
  • [17] Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βράβευσε το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας
  • [18] Κάηκε βάζοντας φωτιά σε... μασούρια από χαρτονομίσματα των 100 ευρώ!
  • [19] Δημ. Κατσαρός και Φιλ. Σαμαράς αντιμέτωποι στο β΄γυο για την προεδρία του Δικηγορικου Συλλόγου
  • [20] «Όχι» στην «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» για νέες αυξήσεις στα διόδια
  • [21] Στ. Ροντούλης: Η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια για τα διόδια
  • [22] Αγνοείται από χθες ψαράς στο Στόμιο Λάρισας
  • [23] Εκλέγεται «Συμπαραστάτης του Πολίτη» στο Δήμο Λαρισαίων
  • [24] Κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατοίκων της Τσαριτσάνης για το κλεισιμο των σχολείων
  • [25] Αύριο η Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου
  • [26] Αλλαγές σε ασφαλιστικές καλύψεις
  • [27] Γερμανία: Κύμα απεργιών στο δημόσιο τομέα με αίτημα αυξήσεις μισθών
  • [28] «Αλυσίδα της Ειρήνης: Χίος - Τσεσμές 2011»
  • [29] Μεγάλη η συμμετοχή παιδιών στο Ζακυνθινό καρναβάλι
  • [30] Δολοφονία 46χρονου
  • [31] Τα πολλά χρόνια σπουδών μειώνουν την υπέρταση
  • [32] Επιταχύνεται η άνοδος της στάθμης της Μεσογείου
  • [33] Τα δύσκολα με τον ιό Η1Ν1 πέρασαν, λένε οι επιστήμονες
  • [34] Οικογενειακή τραγωδία στις Σέρρες
  • [35] Ομάν: Εξέγερση στο σουλτανάτο

    [01] Διεργασίες για εξοικονόμηση 25 δισ. - Κόντρα για δηλώσεις Ραγκούση

    Δευτερα, 28 02 2011 18:12

    Με την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μαρτίου στον ορίζοντα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κορυφώνει τις διεργασίες για το σχεδιασμό των επόμενων κινήσεων που θα αποφέρουν τα 25 δις ευρώ, που θα απαιτήσει έως το 2015 το αναθεωρημένο μνημόνιο. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει αυτήν την ώρα συναντήσεις με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή στο πλαίσιο της κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012 - 2014. Αντικείμενο της συνάντησης τα ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για τα υπουργεία και οι στόχοι δημοσιονομικού ισοζυγίου για όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης. Το συνολικό ύψος των μέτρων που πρέπει να λάβει η χώρα μας έως το τέλος του 2015 αγγίζει τα 24 δισ. ευρώ, προκειμένου το έλλειμμα να μειωθεί στο 1,3% του ΑΕΠ. Παράλληλα μέσα στο Μάρτιο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να προσδιορίσει έκτακτα μέτρα 1,7 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση πιθανής απόκλισης του στόχου για το έλλειμμα. Εν τω μεταξύ, με συνέντευξή του στα «Νέα», ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, τάχθηκε υπέρ του ελέγχου του δημόσιου χρέους με συνταγματική κατοχύρωση. Οι δηλώσεις του Υπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΝΔ.

    «Συνταγματικές εγγυήσεις κατά της υπερχρέωσης»

    «Πιστεύω ακράδαντα ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αυτή τη φορά πιάνουν τόπο. Ταυτόχρονα, όμως, προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε και όλα τα απαραίτητα μέτρα, μεταξύ των οποίων και σχετικές συνταγματικές εγγυήσεις, ώστε καμία άλλη κυβέρνηση τύπου Καρα΅ανλή, ποτέ στο μέλλον να ΅ην έχει ξανά το περιθώριο να καταστρέψει τη χώρα υπερχρεώνοντάς την» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.

    Απαντώντας στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών τόνισε: «Αν μπορούσαμε με εκλογές να μειώσουμε το χρέος, να κάναμε όχι μία, αλλά πέντε φορές. Τον περασμένο Νοέμβριο ο ελληνικός λαός έδωσε την απάντησή του στο αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές.»

    Η ΝΔ αντέδρασε έντονα κατηγορώντας την κυβέρνηση για διγλωσσία. Ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Μιχελάκης υπενθυμίζοντας δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στις 31 Ιανουαρίου του 2011, ο οποίος τόνιζε πως δεν τίθεται θέμα συνταγματικής κατοχύρωσης της λιτότητας, αλλά και δήλωση του κ. Καστανίδη, στις 13 Φεβρουαρίου του 2011, ο οποίος και χαρακτήριζε ανώριμη και ανεπίκαιρη τη συνταγματική κατοχύρωση αυτού του θέματος, σχολίασε: "Πρόκειται περί θιάσου, όχι περί κυβέρνησης, ή μάλλον αδικώ το θέατρο, αυτή δεν είναι κυβέρνηση είναι σκορποχώρι», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

    Αιχμηρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, προς τη ΝΔ: «Όταν αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ χρέους και ελλείμματος, τη διαφορά μεταξύ υπεύθυνης πολιτικής στάσης και λαϊκισμού, τότε θα καταλάβουν επίσης, ότι ουδεμία αντίφαση υπάρχει μέσα στη κυβέρνηση για συνταγματική πρόβλεψη της δημοσιονομικής ισορροπίας, αν και εφόσον τεθεί τέτοιο ζήτημα. Είναι εμφανές ότι ο κ. Μιχελάκης συμβουλεύεται ακόμη τις θεωρητικές και πρακτικές αναφορές και μεθόδους των υπουργών οικονομικών των κυβερνήσεων Καραμανλή που μας οδήγησαν με τόση ευστοχία στο χείλος της χρεοκοπίας.»

    Ο ΣΥΝ χαρακτήρισε τη δήλωση του κ.Ραγκούση ως άλλη μια ομολογία πλήρους εναρμόνισης με την πολιτική που εκφράζει η κα Μέρκελ. Έκανε λόγο για πρόταση συνταγματοποίησης του νεοφιλελευθερισμού «που συνιστά μετάλλαξη στην ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο κανόνων που προωθούν ένα καθεστώς δικτατορίας των αγορών».

    Πηγή ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61244

    [02] Σε επίπεδα ρεκόρ πετρέλαιο - βενζίνη

    Δευτερα, 28 02 2011 12:03

    Το ράλι της τιμής του πετρελαίου συνεχίζεται εκτινάσσοντας την τιμή στις βενζίνες και το πετρέλαιο θέρμανσης. Μέση τιμή πανελλαδικά για την αμόλυβδη σήμερα σύμφωνα με τους βενζινοπώλες 1 ευρώ και 66 λεπτά ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης 0, 85 λεπτά το λίτρο. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, προκειμένου να πέσει η τιμή ζητούν οι πρατηριούχοι , ενώ παράγοντες της αγοράς πετρελαίου θα έχουν την Πέμπτη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές πετρελαίου και αμόλυβδης

    Σε υψηλά δυόμιση ετών κινείται η τιμή του πετρελαίου διεθνώς με το μπρεντ να διαπραγματεύεται σήμερα στα 114 δολάρια και το αργό στα 99,5 δολάρια.

    Σε επίπεδα - ρεκόρ όλων των εποχών διαμορφώνεται σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης, που έφθασε στο 1,66 ευρώ το λίτρο μετά από «άλμα» ενός λεπτού ανά λίτρο που έκανε το Σαββατοκύριακο.

    Το προηγούμενο υψηλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Οικονομίας, ήταν 1,635 ευρώ, στις 21 Ιανουαρίου. Σωρευτικά, από την αρχή του μήνα η μέση τιμή της βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, αυξήσεις που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των διεθνών τιμών με αφορμή τις ταραχές σε Αίγυπτο και Λιβύη.

    Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος, Χανιά και Κυκλάδες παραμένουν οι ακριβότεροι νομοί της χώρας, με τιμές που κλιμακώνονται έως 1,837 ευρώ το λίτρο.

    Στον αντίποδα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Ημαθία, Αθήνα, Ανατολική Αττική και Κιλκίς είναι οι φθηνότεροι νομοί με τιμές που ξεκινούν από 1,627 ευρώ.

    Ενδεικτικό της κατάστασης στην αγορά είναι το γεγονός ότι η σούπερ αμόλυβδη σε τέσσερις νομούς της χώρας (Χανιά, Ρέθυμνο, Μεσσηνία και Έβρος) πωλείται έως 1,999 ευρώ το λίτρο.

    Για το πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή σήμερα είναι 84,8 λεπτά το λίτρο, αυξημένη κατά 4,6 λεπτά σε σχέση με την αρχή του μήνα. Η μέση τιμή ξεκινά από 82,1 λεπτά στη Δράμα και κλιμακώνεται έως 90,2 στην Κέρκυρα, ενώ η μέγιστη φθάνει έως και 96 λεπτά το λίτρο. Η υψηλότερη μέση τιμή της αμόλυβδης σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Οικονομικών διαμορφώνεται στους Νομούς Κεφαλλήνιας 1,760, Λασιθίου 1,737, Ρεθύμνης 1,734, Χίου 1,718, Κυκλάδων 1,712, Κέρκυρας 1,709.

    Οι πρατηριούχοι ζητούν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να πέσει η τιμή ενώ παράγοντες της αγοράς πετρελαίου θα έχουν την Πέμπτη συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, που εξετάζει υπό τις παρούσες συνθήκες και το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν.

    Πάντως η ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκoμένους στη διακίνηση υγρών καυσίμων που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα, μετατέθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη.

    Κλέβουν στην αντλία

    Την ίδια ώρα εκτιμήσεις του Πολυτεχνείου θέλουν το 10% των πρατηρίων της χώρας να κλέβουν με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς τους καταναλωτές. Τα πρατήρια αυτά πωλούν στους καταναλωτές λιγότερα καύσι΅α σε κάθε γέ΅ισ΅α, καθώς προσαρμόζουν ένα παράνο΅ο ηλεκτρονικό ΅ηχανισ΅ό που κοστίζει γύρω στα 5.000 ευρώ στην αντλία που αλλοιώνει την ένδειξη της ποσότητας του καυσί΅ου που παραδίδεται, βάσει της οποίας τι΅ολογείται τελικά ο οδηγός.

    Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου κλιμάκιο της Διεύθυνσης Μετρολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια τακτικού έλεγχου που πραγματοποιούσε, εντόπισε σε αντλίες αμόλυβδης βενζίνης πρατηρίου, δύο παρεμβατικούς μηχανισμούς.

    Με τη μέθοδο αυτή, ο πρατηριούχος αλλοίωνε τις ενδείξεις τεσσάρων αντλιών παροχής αμόλυβδης βενζίνης, εξαπατώντας τους καταναλωτές ως προς την παρεχόμενη ποσότητα.

    Στον ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων, επιβλήθηκε αμέσως αρχικό πρόστιμο 8.000 ευρώ, ενώ ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία σύνταξης του σχετικού φάκελου προκειμένου να αφαιρεθεί οριστικά η άδεια λειτουργίας, το συντομότερο δυνατό.

    Ο πρατηριούχος, ήδη έχει συλληφθεί ενώ διεξάγεται προανάκριση προκειμένου να εντοπιστεί και ο εγκαταστάτης του μηχανισμού.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν τους καθημερινούς ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν επιτηδείων και όσοι παραπλανούν τους καταναλωτές θα τιμωρούνται αυστηρά.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - AΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Αυστηρές ποινές στους πρατηριούχους για τις «πειραγμένες» αντλίες

    Είδηση: 61161

    [03] Περιμένουν αντίδραση Καντάφι οι αντικαθεστωτικοί

    Δευτερα, 28 02 2011 14:09

    Επίθεση των καθεστωτικών δυνάμεων αναμένουν οι εξεγερθέντες στη Λιβύη - μετά την άρνηση του Καντάφι να παραιτηθεί, παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στις πόλεις που έχουν απελευθερωθεί, δημιούργησαν ένα Εθνικό Συμβούλιο με έδρα τη Βεγγάζη, ξεκαθαρίζοντας ότι απορρίπτουν κάθε διαπραγμάτευση με τον Καντάφι. Στον έλεγχο των αντι-κυβερνητικών δυνάμεων βρίσκεται και η πόλη Ζαουϊγια, την οποία προσπάθησαν αρκετές φορές να την ανακαταλάβουν δυνάμεις που εξακολουθούν να είναι πιστές στον Καντάφι . Σύμφωνα με αξιωματούχο της επαναστατικής επιτροπής από τη Ναλούτ, πολλές πόλεις της δυτικής Λιβύης πέρασαν «στα χέρια του λαού» που «ετοιμάζουν πορεία απελευθέρωσης της πρωτεύουσα». Υπουργοί εξωτερικών από όλο τον κόσμο συναντώνται στη Γενεύη για να συζητήσουν την κρίση στην Λιβύη.

    Μάχες και ελλείψεις

    Την αντεπίθεση των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων περιμένουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, μετά την άρνηση του Λίβυου ηγέτη να παραιτηθεί.

    Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς δύναμη δύο χιλιάδων πιστών στον Καντάφι έχουν περικυκλώσει την πόλη την πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, και ετοιμάζονται να επιτεθούν σε μια προσπάθεια ανακατάληψης της πόλης.

    «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αντιμετωπίσουμε. Θα επιτεθούν σύντομα», δήλωσε πρώην αξιωματικός της αστυνομίας που προσχώρησε στην εξέγερση, υπογραμμίζοντας ότι οι εξεγερμένοι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν και να πεθάνουν για την ελευθερία.

    Εξεγερμένοι έχουν στήσει οδοφράγματα και σε συνοικίες της Τρίπολης, για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του καθεστώτος.

    Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι αντικαθεστωτικοί, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις εξεγερμένους στο δυτικό τμήμα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν ζητηθεί βοήθεια και από τους εξεγερμένους της Τρίπολης να κινηθούν και προς την πρωτεύουσα.

    Πολιτικοί αναλυτές περιμένουν ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις θα καταλάβουν την πρωτεύουσα και θα σκοτώσουν τον Καντάφι, αλλά προειδοποιούν ότι ο Λίβυος ηγέτης διαθέτει αρκετή στρατιωτική δύναμη για να προκαλέσει χάος και εμφύλιο πόλεμο, όπως άλλωστε έχουν απειλήσει οι γιοι του.

    Σήμερα αντίπαλοι του Λίβυου ηγέτη απέκρουσαν επίθεση φιλοκυβερνητικών δυνάμεων κοντά στην πόλη Μιζουράτα, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με ανάρτηση του Κινήματος Νεολαίας της Λιβύης στο διαδίκτυο αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές στη Μιζουράτα κατέρριψαν σήμερα ένα ελικόπτερο και έπιασαν αιχμαλώτους το πλήρωμά του.

    Η Μιζουράτα βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη λιβυκή πρωτεύουσα.

    Λόγω της έκρυθμης κατάστασης πάντως ενδέχεται αν δεν αλλάξει η κατάσταση η ανατολική Λιβύη να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

    «Θα αντιμετωπίσουμε σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό μέσα σε δύο εβδομάδες, το πολύ τρεις. Χρειαζόμαστε έξωθεν βοήθεια», είπε ο Χαλίφα ελ-Φαϊτούρι, εθελοντής που ειδικεύεται στο χώρο της δημόσιας υγείας και της φαρμακολογίας.

    Οι ταραχές παρακωλύουν τις εισαγωγές, τις τοπικές προμήθειες φρέσκων τροφίμων και τη βιομηχανική παραγωγή, λένε οι κάτοικοι της Βεγγάζης που βλέπουν πολλά καταστήματα και εργοστάσια να παραμένουν κλειστά από την περασμένη εβδομάδα που ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης οι αντικαθεστωτικοί.

    Δεν είναι σαφές πόσες δίοδοι για τη διέλευση των προμηθειών και πόσες βιομηχανικές μονάδες έχουν πληγεί από τις ταραχές. Πάντως, το λιμάνι της Βεγγάζης είναι ανοιχτό, καθώς και τα χερσαία σύνορα της ανατολικής Λιβύης με την Αίγυπτο.

    Σε βοήθεια σπεύδει η Γαλλία, που αποστέλλει δύο αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια και προσωπικό αρωγής.

    Ο Μοαμάρ Καντάφι πάντως εξακολουθεί να αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία, παρά τις έντονες διεθνείς πιέσεις. Μιλώντας τηλεφωνικά σε σερβικό δίκτυο στράφηκε κατά των κυρώσεων που επέβαλε το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ και δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης τον υποστηρίζει.

    Στη Γενεύη για την ανθρωπιστική κρίση

    Την ίδια ώρα, στη Γενεύη έφθασε η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, όπου με τους ομολόγους της από όλο τον κόσμο, θα προσπαθήσουν να βρουν λύση στην ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την Λιβύη, ενώ ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) δήλωσε πως ελπίζει ότι θα ολοκληρώσει μέσα σε λίγες ημέρες μια προκαταρκτική εξέταση για τις βιαιότητες στη Λιβύη, πριν αρχίσει μια πλήρη έρευνα.

    Στο μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε σήμερα στη Γενεύη τη χρήση στρατιωτικής βίας στη Λιβύη εναντίον των πολιτών χαρακτηρίζοντάς την "απαράδεκτη", και τάχθηκε εναντίον της διαίρεσης του κόσμου σε "καλούς και κακούς", λέγοντας πως αυτό θα έβλαπτε την πολυμερή συνεργασία.

    ΗΠΑ: Η εξορία είναι μια επιλογή για τον Καντάφι

    Η εξορία είναι ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στα διεθνή αιτήματα να εγκαταλείψει την εξουσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

    "Η εξορία είναι σίγουρα μια επιλογή γι'αυτόν", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

    Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν διευκρίνισε αν οι ΗΠΑ θα διευκόλυναν την εξορία του Καντάφι.

    Κατά την ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Κάρνεϊ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συζητούν το αν θα δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με διάφορες αντιπολιτευόμενες ομάδες στη χώρα.

    "Έχουμε μια ενεργή επικοινωνία με (...) αυτούς στη Λιβύη που εργάζονται για να έρθει μια κυβέρνηση που σέβεται τα δικαιώματα και ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του λιβυκού λαού", υπογράμμισε.

    "Είναι πρώιμο να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με την αναγνώριση της μίας ή της άλλης ομάδας", προσέθεσε.

    Ο Κάρνεϊ διευκρίνισε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον έχει διάφορους τρόπους για να έρχεται σε επαφή με τις ομάδες αυτές στη Λιβύη, μέσω διπλωματών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και της επιχειρηματικής κοινότητας.

    Η Ε.Ε αποκαθιστά επαφές με τους εξεγερμένους. εμπάργκο όπλων κ.α

    Η ΕΕ "αποκαθιστά επαφές" με τις λιβυκές μεταβατικές αρχές που εγκαθιδρύθηκαν από τους εξεγερμένους κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της επικεφαλης της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

    "Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε επαφές, είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη", δήλωσε η εκπρόσωπος Μάγια Κοτσιγιάντσικ απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Στο μεταξύ, διπλωμάτες έκαναν γνωστό πως οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα προσυπογράψουν σήμερα τις κυρώσεις σε βάρος του Καντάφι και της κυβέρνησής του, περιλαμβανομένου του εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης των ταξιδιών στην Ένωση.

    Η απόφαση αναμενόταν να ληφθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα, όμως επισπεύσθηκε ώστε να διασφαλισθεί ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό, διευκρίνισαν οι διπλωμάτες.

    Τα κράτη της ΕΕ αναμένεται επίσης να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι, της οικογένειας και της κυβέρνησής του και να απαγορεύσουν την πώληση προϊόντων όπως δακρυγόνα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον διαδηλωτών.

    Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως οι υπουργοί από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες θα συμφωνήσουν στα μέτρα ενώ θα υποστηρίξουν επισήμως τις κυρώσεις που συμφωνήθηκαν το Σάββατο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις οποίες περιλαμβάνεται η απαγόρευση των ταξιδιών και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων.

    Η απόφαση αναμένεται γύρω στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

    Πετρέλαιο

    Όσον αφορά την κρίση πετρελαίου, στέλεχος της λιβυκής εταιρείας Arabian Gulf Oil, που βρίσκεται στην ανατολική περιοχή της χώρας, δήλωσε στην Wall Street Journal ότι οι αποστολές πετρελαίου είναι έτοιμες να επαναληφθούν.

    Ένα δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει 700.000 βαρέλια πετρελαίου επρόκειτο να αποπλεύσει από το λιμάνι του Τομπρούκ τη νύκτα με προορισμό την Κίνα, δήλωσε ο Χάσαν Μπουλίφα , μέλος της επιτροπής διοίκησης της εταιρείας, στην αμερικανική εφημερίδα.

    Οι αντικαθεστωτικοί έχουν αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας μετά την παραίτηση του προέδρου της Αμπντουλγουανίς Σάαντ, πιστού στο καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι.

    Το τελευταίο φορτίο πετρελαίου από την ανατολική Λιβύη απέπλευσε στις 19 Φεβρουαρίου.

    Την ίδια ώρα όμως η China National Petroleum Corp, η μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου και πετρελαίου της Κίνας, ανακοίνωσε ότι διέκοψε την παραγωγή της στη Λιβύη και ότι όλοι οι υπάλληλοί της εγκατέλειψαν τη χώρα.

    Η εταιρεία, η οποία είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα επιθέσεις εναντίον υποδομών της στη Λιβύη, στη διάρκεια των ταραχών, δε διευκρίνισε ποιές εγκαταστάσεις της έχουν υποστεί ζημιές.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - AΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Λιβύη: Εκατοντάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες

    Είδηση: 61210

    [04] Συμβιβαστικές προτάσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

    Δευτερα, 28 02 2011 17:14

    Εντείνονται οι προσπάθειες για λύση στην κρίση του χρέους στη ζώνη του ευρώ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου. Στις Βρυξέλλες, συμβιβαστικές προτάσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας παρουσίασαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι προς άμβλυνση των αντιδράσεων που δημιούργησε η γαλλογερμανική πρόταση για το σύμφωνο η οποία θεωρήθηκε από πολλούς εταίρους ως απόπειρα του Βερολίνου για την επιβολή του γερμανικού οικονομικού μοντέλου στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η πρόταση θεωρείται πιο ήπια, καθώς δεν περιλαμβάνει τους επίμαχους όρους για κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαίος αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρέν μίλησε και πάλι για την ανάγκη συνολικής λύσης, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο την αναθεώρηση των επιτοκίων δανεισμού. Το Βερολίνο από την πλευρά του διαμήνυσε ότι η συνολική λύση περνά μόνο μέσα από το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

    Παράκαμψη επίμαχων σημείων της γερμανικής πρότασης

    Η συμβιβαστική πρόταση, η οποία θα διατυπωθεί κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψης αξιωματούχων των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ, προετοιμάσθηκε από το επιτελείο του Ρομπέι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίοι επιφορτίστηκαν επιφορτίσθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, κατόπιν προτάσεως του Βερολίνου και του Παρισιού, να προτείνουν τρόπους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ κυρίως, με στόχο την αποφυγή νέων κρίσεων χρέους.

    Η συμβιβαστική πρόταση που πέφτει αυτή τη φορά στο τραπέζι προβλέπει για τις χώρες την εισαγωγή μίας σειράς δεικτών που πρέπει να τηρηθούν σε τρεις τομείς: ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και δημοσιονομική πειθαρχία, σύμφωνα με πηγή της ΕΕ, η οποία επιβεβαιώνει τις σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στους Financial Times.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να συμμετάσχουν, ακόμα και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που δεν είναι ακόμη μέλη της ευρωζώνης και ανησυχούν μήπως αποκλειστούν από ένα σχήμα ενισχυμένης συνεργασίας, η οποία θα αφορούσε μόνο τις χώρες της ευρωζώνης.

    Ωστόσο, οι χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα θα έχουν, σύμφωνα με την πρόταση , τη δυνατότητα «να εμβαθύνουν περισσότερο ορίζοντας πιο φιλόδοξους στόχους» από τους άλλους, αναφέρει η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα με την πρόταση, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης θα προχωρούν σε μία τελική εξέταση της προόδου που έχει πραγματοποιηθεί, αλλά με βάση μία αποτίμηση που θα γίνεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σε αναζήτηση λύσης πακέτο - Παράθυρο για αναθεώρηση των επιτοκίων δανεισμού

    Κορυφώνονται οι προσπάθειες ενόψει της Συνόδου στις 24 και 25 Μαρτίου ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την κρίση χρέους της ευρωζώνης, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν οι τελικές αποφάσεις προκρίνουν τη «λύση πακέτο».

    Τρεις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά στις οποίες υπάρχει πολιτική αστάθεια λόγω επικείμενων εκλογών διατηρούν επί του παρόντος την πιο σκληρή στάση. Επικεφαλή η Γερμανία με την κ. Μέρκελ να προέρχεται από μεγάλη ήττα στις εκλογές του Αμβούργου και στις 27 Μαρτίου να έχει και άλλες εξίσου κρίσιμες εκλογές, Σε εκλογική διαδικασία βρίσκεται και η Φινλανδία, όπως και η τρίτη χώρα, η Ολλανδία.

    Σε αυτό το φόντο εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση μιας μέσης οδού.

    Σε δηλώσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν άνοιξε παράθυρο για αναθεώρηση των επιτοκίων δανεισμού της τρόικας, τονίζοντας ότι συζητείται ως μέρος της ευρύτερης λύσης-πακέτου στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

    «Αναμένω ότι το θέμα της τιμολόγησης, αναφέρομαι στα επιτόκια, θα εξεταστεί από μια συνολική ευρωπαϊκή προοπτική για να εξασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ και η διατηρησιμότητα του χρέους όλων των μελών της», δήλωσε.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να βάλει «πάγο» στις δηλώσεις.

    «Η Γερμανία δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τους όρους και τις δικλίδες ασφαλείας, που ζητεί να υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι για τη διάσωση οικονομιών της ευρωζώνης», τόνισε.

    Έναρξη διαβουλεύσεων για την έκδοση ευρω-ομολόγων για έργα υποδομής

    Εν τω μεταξύ, την πρωτοβουλία της έκδοσης ομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής κυρίως στους τομείς μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.παρουσίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Φιλίπ Μεϊστάντ.

    Τα ομόλογα για έργα υποδομής θα έχουν ως στόχο την άντληση πρόσθετων-πέραν της δημόσιας χρηματοδότησης και των τραπεζικών δανείων- ιδιωτικών κεφαλαίων από ενδιαφερόμενους επενδυτές , όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, που με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα μπορούσαν να συμβάλουν περισσότερο στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση των έργων.

    Όπως ανέφερε ο Ολι Ρεν υπολογίζεται ότι την επόμενη δεκαετία θα απαιτηθούν 1,5-2 τρις. ευρώ σε επενδύσεις, ενώ μόνο στον τομέα των μεταφορών εκτιμάται ότι οι ανάγκες σε επενδύσεις ανέρχονται σε 21,5 δις. ευρώ ετησίως για τη μετά 2013 περίοδο.

    Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαΐου με στόχο τον Ιούνιο να υποβάλει η Επιτροπή συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε αυτά τα ομόλογα να είναι λειτουργικά από το 2014.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ FM Είδηση: 61238

    [05] ΟΤΕ - COSMOTE: Περικοπές και αντιδράσεις

    Δευτερα, 28 02 2011 17:47

    Στην ανακοίνωση μέτρων μείωσης του λειτουργικού του κόστους προχώρησε ο ΟΤΕ, με ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής τους την 1η Μαΐου 2011. Σύμφωνα με αυτά καθιερώνεται εβδομαδιαίο ωράριο απασχόλησης 40 ωρών, μειώνεται η υπερωριακή απασχόληση, καταργούνται ειδικά επιδόματα, αλλά και τα λεωφορεία με τα οποία μεταφέρονταν οι εργαζόμενοι στο μέγαρο του Αμαρουσίου (διατηρούνται τα λεωφορεία για την Πάρνηθα).

    Από αύριο Τρίτη μειώνονται κατά 15% τα έξοδα κίνησης που λαμβάνουν οι προϊστάμενοι όλων των βαθμίδων.

    Η υπερωριακή απασχόληση μειώνεται στο ελάχιστο και περιορίζεται στους τομείς εκείνους που είναι αναγκαίο, όπως καταστήματα, call centers. Η αμοιβή για την εργασία Κυριακών και αργιών θα είναι προσαυξημένη κατά +75% και μια μέρα ρεπό για 8ωρη εργασία αντί προσαύξησης +175% για 5ωρη εργασία, όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στον ΟΤΕ, ενώ η προθέρμανση και συντήρηση υπηρεσιακών οχημάτων θα γίνεται εντός του ωραρίου.

    Εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 32 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην COSMOTE, ανακοινώθηκε η μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά 120, επί συνόλου 2354, μέσα από πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, με απολαβές από ένα έως τρία έτη. Η COSMΟTE ανακοίνωσε ότι προχωράει στην εξέλιξη αυτή λόγω αυτοματοποίησης μερικών από τις λειτουργίες της, αλλά οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για στοχευμένες απολύσεις.

    Σε εσωτερικό έγγραφο προς τους εργαζόμενους του ΟΤΕ, του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Μιχάλη Τσαμά, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο ΟΤΕ να χάνει πάνω από 30.000 πελάτες φωνής μηνιαίως, παίρνει μόνο το 15% των νέων ευρυζωνικών συνδέσεων και το 2010 να κλείνει με 10% πτώση στα έσοδα και 78,5% πτώση στα κέρδη.

    Αντιδράσεις

    Ο Σύλλογος Εργαζομένων Cosmote, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι:

    «Σήμερα σε προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ διοίκησης Cosmote και εκπροσώπων του Συλλόγου Εργαζομένων, η διοίκηση μας ανακοίνωσε την ομαδική απόλυση 120 εργαζομένων. Μια κίνηση που δεν συνάδει ούτε με τα κέρδη της εταιρίας, ούτε και με το χαμηλό μισθολογικό κόστος. Καταδικάζουμε απερίφραστα την Διοίκηση της Cosmote, που αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα και ενώ είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αποφασίζει να «πετάξει 120 εργαζόμενους στο δρόμο».Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και έκρηξης της ανεργίας η Cosmote στρέφεται με ωμό εκβιασμό κατά των εργαζομένων και εντείνει την ανασφάλεια. Οι εργαζόμενοι στην Cosmote θα δώσουν με κάθε τρόπο την υπέρτατη μάχη για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας τους. Το Δ.Σ. εργαζομένων στην Cosmote σε έκτακτη συνεδρίαση του αποφάσισε ομόφωνα: 1) Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη 2-3-20112) Αγωνιστικές κινητοποιήσεις3) Να ζητήσει τη Σύγκληση Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΕ ΟΤΕ Καλούμε τη κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.Καλούμε την ΟΜΕ ΟΤΕ και τα σωματεία του Ομίλου ΟΤΕ να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.Καλούμε τη Γ.Σ.Ε.Ε. και το ΕΚΑ να αντιδράσουν άμεσα για αυτή την εξέλιξη. Απευθυνόμενοι προς κάθε κατεύθυνση και προς όλους τους φορείς - συνδικαλιστικούς ή πολιτικούς - ζητάμε να σταθούν δίπλα μας σ' αυτόν τον αγώνα που ξεκινήσαμε».

    Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

    «Η ΓΣΕΕ εκφράζει την έντονη και ριζική διαφωνία της στην απόφαση της διοίκησης της COSMOTE να πραγματοποιήσει 120 απολύσεις. Εταιρία που ελέγχεται κατά πλειοψηφία απ' τη D.Telecom και το Ελληνικό Δημόσιο και υποτίθεται ότι έχει αυξημένη κοινωνική ευθύνη! Με την απόφαση αυτή η Διοίκηση της COSMOTE και ο κος Τσαμάζ ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας και αναλγησίας, γιατί πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πλέον κερδοφόρα εταιρία κινητής τηλεφωνίας, με την μεγαλύτερη παραγωγικότητα και την χαμηλότερη μισθολογική δαπάνη, σε επίπεδο Ε. Ένωσης. Οι απολύσεις αυτές υποτίθεται ότι αποφασίζονται για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους στο οποίο όμως αθροίζονται οι πλουσιότατες και προκλητικότατες αμοιβές, τα bonus, τα stock options και οι ειδικές παροχές των επιτελικών και διευθυντικών στελεχών της εταιρίας, για τα οποία δεν γίνεται καμιά περικοπή και συζήτηση. Αποτελεί δε διπλή πρόκληση η απόφαση αυτή, γιατί πραγματοποιείται σε μια περίοδο έκρηξης της ανεργίας και των απολύσεων, μόνο και μόνο για να διατηρήσει την κερδοφορία της η D.Telecom. Καλούμε την Κυβέρνηση, τον μέτοχο του Ελληνικού Δημοσίου και το Υπ. Εργασίας να παρέμβουν άμεσα και να επιβάλλουν την ανάκληση αυτής της παράνομης και αντικοινωνικής απόφασης των ομαδικών απολύσεων στη COSMOTE. Σε διαφορετική περίπτωση οι αντιδράσεις των εργαζόμενων θα είναι άμεσες και δυναμικές».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ

    Είδηση: 61241

    [06] Κόβουν την πίστωση σε επτά ταμεία οι φαρμακοποιοί

    Δευτερα, 28 02 2011 12:44

    Σταματούν από την 1η Μαρτίου οι φαρμακοποιοί να χορηγούν επί πιστώσει τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους εφτά ασφαλιστικών ταμείων .Όπως λένε τους χρωστούν 188 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων από 28 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας . Για το φαινόμενο ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου τα σκευάσματα κοστολογούνται ακριβότερα από ότι στην Ελλάδα.

    Οι φαρμακοποιοί σταματούν από αύριο να χορηγούν επί πιστώσει τα φάρμακα για τους ασφαλισμένους εφτά ασφαλιστικών ταμείων .Όπως λένε τους χρωστούν 188 εκατομμύρια ευρώ.

    Η επί πιστώσει χορήγηση θα σταματήσει για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, του ΗΣΑΠ, των δικηγόρων επαρχίας και Αθήνας , των υγειονομικών, της Εμπορικής Τράπεζας και των Συμβολαιογράφων.

    Αν και μεγάλο μέρος των χρημάτων εγκρίθηκε προς πληρωμή μέσα στον Ιανουάριο, οι φαρμακοποιοί ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί.

    Ελλείψεις φαρμάκων

    Την ίδια ώρα έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων από 28 φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας . Για το φαινόμενο ευθύνονται οι παράλληλες εξαγωγές σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπου τα σκευάσματα κοστολογούνται ακριβότερα από ότι στην Ελλάδα .

    Με εγκύκλιό του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ενημερώσει τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες πως απαγορεύεται η εξαγωγή των 28 φαρμάκων ενώ θα πρέπει διασφαλίσουν την επάρκεια της ελληνικής αγοράς .

    Μέτρα για διαφάνεια

    Σε σύμβουλο, με διευρυμένες αρμοδιότητες καθώς θα μπορεί να επιβάλλει και πρόστιμα, θα αναθέσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας την απλούστευση των κακώς εννοούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

    Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η διαφάνεια στον τρόπο υπολογισμού των τιμών φαρμάκων, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης πολιτών και επιχειρήσεων προς το κράτος και τη δημόσια διοίκηση και εν τέλει ο ταχύτερος και ορθολογικότερος καθορισμός των τιμών.

    Έχει ήδη γίνει πρόσκληση υποβολής προσφορών για την υλοποίηση της πράξης: ''σχεδιασμός και αποτύπωση απλουστευμένων διαδικασιών καθορισμού των τιμών φαρμάκων και υποστήριξη της αρμόδιας υπηρεσίας'' από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και τη σχετική απόφαση υπογράφει ο γενικός γραμματέας κ. Στ. Κομνηνός.

    Η προϋπολογισθείσα προμήθεια ανέρχεται μέχρι του ποσού των 24.600 ευρώ και η ανάδειξη του μειοδότη θα γίνει με βάση την οικονομικότερη προσφορά.

    Η υποβολή των προσφορών θα γίνεται στη γενική γραμματεία μέχρι τις 14 Μαρτίου 2011 και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, ο ανάδοχος του έργου θα προβεί στο σχεδιασμό και αποτύπωση ολοκληρωμένης και ενοποιημένης απλουστευτικής διαδικασίας που να περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών που θα ακολουθεί το Τμήμα Τιμών Φαρμάκων προκειμένου να καθορίζει τις τιμές φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση και να εκδίδει το Δελτίο Τιμών.

    Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρονται αναφέρονται οι ενέργειες των οποίων οι διαδικασίες θα σχεδιαστούν και αποτυπωθούν:

    Καθορισμός τιμής βάσει κοστολογίου, των φαρμακευτικών προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, που έχουν εγκριθεί και τιμολογούνται στην Ελληνική αγορά και δεν είναι εγκεκριμένα και τιμολογημένα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Καθορισμός τιμής, βάσει κοστολογίου, φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία έχει έρευνα δραστικής ουσίας η φαρμακοτεχνικής μορφής ελληνικής κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας και για τα οποία υφίστανται φαρμακοκινητικές μελέτες και άδεια κυκλοφορίας του ΕΟΦ.

    Καθορισμός τιμής πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων με βάση τις τρεις χαμηλότερες, αντίστοιχα, τιμές του φαρμακευτικού προϊόντος στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαδικασία συλλογής στοιχείων και καθορισμού της τιμής συμπεριλαμβανομένων και των ορφανών φαρμακευτικών προϊόντων καθώς και των παραγώγων αίματος, τη δημοσίευση των πηγών των προτεινόμενων τιμών, τη μετατροπή των τιμών - από άλλο νόμισμα - σε ευρώ, αλλά και την επιβολή προστίμου στις επιχειρήσεις που αποκρύπτουν ή αρνούνται να παράσχουν στοιχεία ή παρέχουν ανακριβή ή αναληθή στοιχεία.

    Οι απλουστευτικές διαδικασίες που θα προκριθούν θα πρέπει να είναι ''μοντελοποιημένες'' και εύκολα προσαρμόσιμες σε μελλοντικές τροποποιήσεις ενώ μεταξύ των υποχρεώσεων του αναδόχου θα είναι και η εκπαίδευση του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου που ασχολείται με τις τιμές των φαρμάκων στην εφαρμογή των απλουστευμένων διαδικασιών.

    ''Οι παραγόμενες από το έργο ολοκληρωμένες διαδικασίες θα ενδυθούν από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου με το απαιτούμενο θεσμικό περίβλημα (Προεδρικό Διάταγμα)- βάσει του άρθρου 24 του νόμου 3853/2010 - προκειμένου να γίνουν λειτουργικές για την αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία της και ανταπόκρισής της στις ανάγκες των χρηστών της'' όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του υπουργείου που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ''Διοικητική μεταρρύθμιση 2007-2013''.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 61177

    [07] Συγχωνεύσεις σχολείων: Σύσκεψη μετ' εμποδίων

    Δευτερα, 28 02 2011 15:02

    Συνάντηση με Δημάρχους και Περιφερειάρχες είχε σήμερα Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων. Στα παραδείγματα που ανέφερε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ήταν αυτά των τριών γυμνασίων σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων με 18 μαθητές το καθένα, δύο δημοτικών με λιγότερους από 100 μαθητές το κάθε ένα που συστεγάζονται και έχουν διπλοβάρδια ή Δημοτικό και λύκειο που προαυλίζονται ταυτόχρονα.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας το ιδανικό μέγεθος για την εξυπηρέτηση των αναγκών, είναι:

    Δωδεκαθέσιο Δημοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο με 12 έως 15 τμήματα αμετάβλητος αριθμός μαθητών: Δημοτικό 25 ανά τάξη Γυμνάσιο- Λύκειο 30 ανά τάξη

    Η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «κανένα Μνημόνιο δεν περιέχει αναφορά ή δέσμευση για τις συνενώσεις', ενώ αναφερόμενη στο θέμα των σχολικών εκδρομών, τόνισε ότι μέχρι τώρα το 48% γίνονταν εκτός Ελλάδος, ενώ η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί, είναι η ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού, με τη διεξαγωγή των μαθητικών εκδρομών, μέσα στη χώρα και όχι στο εξωτερικό.

    Επίσης η ευθύνη για τη μεταφορά των μαθητών περνάει στους Καλλικρατικούς Δήμους, ενώ οι δαπάνες για τη μεταφορά μαθητών ήταν 105 εκατομμύρια ευρώ το 2004 και το 2009 ανήλθαν σε 260 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας οι αυτοκινητιστές που μετέφεραν μαθητές, είναι απλήρωτοι και σταμάτησαν τις μεταφορές, ενώ σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εκπαιδευτικοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο με πανό και φώναζαν συνθήματα κατά των συγχωνεύσεων και της εκπαιδευτικής πολιτικής. Μια ομάδα από τους συγκεντρωθέντες μπήκε στο χώρο της σύσκεψης, όπου και φώναξε συνθήματα και η διαδικασία διεκόπη για λίγη ώρα. Στα πλαίσια υποστήριξης της κινητοποίησης, η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε στάση εργασίας.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 61216

    [08] Αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας

    Δευτερα, 28 02 2011 15:58

    Με θέμα την αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), πραγματοποιήθηκε η τακτική μηνιαία σύσκεψη της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους. Η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων η οποία θα εισηγηθεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΑΣΕ. Στόχος του ΑΣΕ όπως τόνισε η κ. Κατσέλη, είναι να ξεπεράσει το στάδιο των μέχρι σήμερα γνωμοδοτικών αρμοδιοτήτων και να αναλάβει ρόλο υπέρ της προαγωγής της εργασιακής ειρήνης και της εξομάλυνσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

    Για το μεγάλο θέμα των κλαδικών συμβάσεων και της τρόικας που προτείνει την κατάργησή τους, η κ. Κατσέλη δήλωσε: «ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κοινωνικοί εταίροι έχουν λάβει καθαρή θέση για το θέμα». Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν 40 κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες θα υπογραφούν όταν τοποθετηθεί νέος γενικός γραμματέας.

    Υπέρ της αναβάθμισης του ΑΣΕ, τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, κ. Κυριαζής από τον ΣΕΒ, ο κ. Ν. Αγγελόπουλος του Συνδέσμου τουριστικών επιχειρήσεων, ο κ. Ν. Σκορίνης της ΓΣΕΒΕΕ και ο κ. Κροκίδης της Ομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Όπως δήλωσε ο κ. Σκορίνης: «το 75% των επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και ότι πρέπει να μην ανατραπεί ο υγιής ανταγωνισμός για να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι», ενώ ο κ. Κροκίδης σχολίασε ότι: «η Ομοσπονδία Εμπορίου δεν θα επιτρέψει την κατάργηση των κλαδικών μισθολογικών συμβάσεων και ότι σύντομα θα υπογράψει κλαδική συλλογική σύμβαση».

    Σε δηλώσεις του για το θέμα των συμβάσεων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε: «Η σύμβαση χρειάζεται δύο. Είναι προϊόν της ελεύθερης βούλησης δύο μερών. Δεν πάει να λέει ότι θέλει ο κάθε Υπουργός, ο κάθε παράγοντας. Αν δε θέλει η εργατική πλευρά να υπογράψει δεν υπογράφει. Αυτό για το οποίο καλώ την εργατική πλευρά είναι παντού να αναπτύξουν διαπραγματεύσεις με δυναμική και να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις που είναι πιο ισχυρές και για τις οποίες έχουν δεσμευτεί κυβέρνηση και εργοδότες ότι θα επεκτείνονται με βάση το νόμο».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν δεν υπογραφούν επιχειρησιακές τον Ιούνιο, μήπως πάμε σε τροποποιήσεις του Νόμου, ο κ. Παναγόπουλος απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που διαρρέει η Τρόικα. Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η Τρόικα. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι υπάρχουν γραπτά οι θέσεις των εργοδοτών που λένε στην κυβέρνηση ότι δεν συμφωνούν να μην επεκτείνονται οι συλλογικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση ποιον θα ακούσει. Αυτούς που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ή τον κ.Ντερούζ και τον κ.Τόμσεν»;

    Για την αναβάθμιση του ΑΣΕ: «Η επιδίωξη είναι η αναβάθμιση του ΑΣΕ ώστε μέσω και του Ανωτάτου Συμβουλίου να γίνεται κοινωνικός έλεγχος στη δραστηριότητα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ο Νόμος για το ΣΕΠΕ και εμείς εκεί κάνουμε τις παρατηρήσεις μας. Μιλάμε για αυστηροποίηση των κυρώσεων για τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Να υπάρχουν δρακόντεια μέτρα γιατί οι εργοδότες χρησιμοποιούν την κρίση ως «παπά που θάβει και τους ζωντανούς».

    Αντιδράσεις

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Η κυβέρνηση με τη συνεργία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ προχωρά στην ολοκλήρωση του αντεργατικού εγκλήματος της κατάργησης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Μετά τον νόμο όπου οι επιχειρηματικές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών τώρα επιχειρεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα υλοποιώντας την απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών και της τρόικα να είναι προαιρετική η εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης και να εξαρτάται από τον εργοδότη. Αυτό το ρόλο έρχεται να υπηρετήσει η δημιουργία του λεγόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που συμφώνησαν κυβέρνηση - ΓΣΕΕ - ΣΕΒ. Η πλήρης κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εκτός από την δραστική μείωση των μισθών θα επιφέρει και αφαίρεση βασικών εργασιακών κατακτήσεων στο ωράριο, στις άδειες, στα επιδόματα κα. Σε κάθε εργασιακό χώρο πρέπει να σημάνει συναγερμός, οι εργαζόμενοι να ξεπεράσουν φόβους και αυταπάτες, να απομονώσουν τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές, τις δυνάμεις που υπηρετούν τη συναίνεση και την υποταγή. Η ταξική οργάνωση και η αντεπίθεση είναι καθήκον για κάθε εργαζόμενο».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ Είδηση: 61229

    [09] Παράταση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

    Δευτερα, 28 02 2011 18:47

    Παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Ε9 για ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όσους απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε ΕΠΕ, από κινητές αξίες, από ακίνητα, τους κατόχους ΕΙΧ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ενώ η αρχική πρώτη καταληκτική ημερομηνία για τη υποβολή των δηλώσεων αυτών με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ έληγε αύριο ( 1η Μαρτίου 2011) με την παράταση θα λήξει την 4η Απριλίου 2011.

    Η παράταση, όπως διευκρινίζεται στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά δόθηκε προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι για τους οποίους εφαρμόζεται για πρώτη φορά η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και των λογιστικών γραφείων.

    Η υποβολή των δηλώσεων αυτών ολοκληρώνεται μέσα σε 11 εργάσιμες μέρες ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, με αρχή για το ψηφίο 1 την 4η Απριλίου 2011.

    Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9), ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

    Πηγή ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61245

    [10] ΕΡΤ: Πόρισμα της ΕΔΕ για την κάλυψη του αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

    Δευτερα, 28 02 2011 18:00

    Tέσσερα άτομα παραπέμπονται στο Πειθαρχικό της ΕΡΤ σχετικά με τις παραλείψεις που παρατηρήθηκαν στην τηλεοπτική κάλυψη του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, μετά την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που παρήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της εταιρείας, πρόκειται για το σκηνοθέτη της αναμέτρησης, τον αρμόδιο διευθυντή παραγωγής, τον υπεύθυνο κάμεραμαν και το συντονιστή δημοσιογράφο.

    Άπαντες οι προαναφερόμενοι παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, επειδή «... έπληξαν το κύρος της Δημόσιας Τηλεόρασης, αφού ένα μεγάλο μέρος των τηλεθεατών παρέμεινε με την πεποίθηση ότι από την παρουσίαση του αγώνα απουσίαζαν τα στοιχεία της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας».

    Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, τα λάθη και οι παραλείψεις κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης του αγώνα εντοπίστηκαν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

    «Στη διάταξη των καμερών, η οποία δεν παρείχε εναλλακτικές λύσεις που να εξασφαλίζουν την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση του τηλεθεατή, η δε λήψη από τη συγκεκριμένη κάμερα (κάμερα οφσάιντ) ήταν πλημμελής.

    Οι φάσεις υψηλής αμφισβήτησης και μεγάλης σημασίας για την έκβαση του αγώνα, δεν προβλήθηκαν σε επανάληψη (replay) περισσότερες φορές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εύλογα η εντύπωση στον τηλεθεατή ότι η παράλειψη αυτή ήταν σκόπιμη και απέβλεπε στο να ευνοηθεί μία εκ των δύο ομάδων.

    Όταν έληξε ο αγώνας σχεδόν ταυτόχρονα σταμάτησε και η ζωντανή μετάδοση, μολονότι στο γήπεδο διαδραματίζονταν επεισόδια με την εισβολή φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο. Παρά ταύτα, οι υπεύθυνοι της μετάδοσης δεν συνδέθηκαν εκ νέου με το γήπεδο, ώστε να υπάρξει αναφορά-παρουσίαση των όσων έλαβαν χώρα μετά τη λήξη του αγώνα.

    Οι τέσσερις κασέτες από τις φορητές κάμερες που περιείχαν στιγμιότυπα από τα όσα διαδραματίσθηκαν, τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και μετά τη λήξη αυτού, δεν εστάλησαν άμεσα στο Ραδιομέγαρο μέσω του VAN, προκειμένου να είναι δυνατή η αξιολόγηση και η δημοσιογραφική αξιοποίησή τους.

    Δεν υπήρξε ενημέρωση προς τους υπεύθυνους των ειδήσεων ότι διαδραματίστηκαν επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη του αγώνα. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να δοθεί η εντύπωση προς τους τηλεθεατές ότι υπήρχε υλικό το οποίο σκόπιμα δεν προβλήθηκε.

    Η περιγραφή και ο σχολιασμός των επίμαχων φάσεων από τους δημοσιογράφους χαρακτηριζόταν από έλλειψη "εμφατικότητας", με αποτέλεσμα και εδώ να δημιουργείται η εντύπωση ευνοϊκής προδιάθεσης υπέρ της μίας εκ των δύο ομάδων».

    Όλη η ανακοίνωση

    "Με αφορμή την Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την τηλεοπτική κάλυψη του πρόσφατου ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που παρήγγειλε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου της εταιρείας ανακοινώνει τα συμπεράσματα της ΕΔΕ:

    Στη φάση ακύρωσης του γκολ του Κατσουράνη, συμπεραίνουμε ότι, η διάταξη των καμερών δεν παρείχε εναλλακτικές λύσεις που να εξασφαλίζουν την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση του τηλεθεατή, η δε λήψη από τη συγκεκριμένη κάμερα (κάμερα οφσάιντ) ήταν πλημμελής.

    Οι φάσεις υψηλής αμφισβήτησης και μεγάλης σημασίας για την έκβαση του αγώνα, δεν προβλήθηκαν σε επανάληψη (replay) περισσότερες φορές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εύλογα η εντύπωση στον τηλεθεατή ότι η παράλειψη αυτή ήταν σκόπιμη και απέβλεπε στο να ευνοηθεί μία εκ των δύο ομάδων.

    Όταν έληξε ο αγώνας, σχεδόν ταυτόχρονα σταμάτησε και η ζωντανή μετάδοση, μολονότι στο γήπεδο διαδραματίζονταν επεισόδια με την εισβολή φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο. Παρά ταύτα, οι υπεύθυνοι της μετάδοσης δεν συνδέθηκαν εκ νέου με το γήπεδο, ώστε να υπάρξει αναφορά - παρουσίαση των όσων έλαβαν χώρα μετά τη λήξη του αγώνα.

    ·Οι τέσσερις κασέτες από τις φορητές κάμερες που περιείχαν στιγμιότυπα από τα όσα διαδραματίσθηκαν, τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και μετά τη λήξη αυτού, δεν εστάλησαν άμεσα στο Ραδιομέγαρο μέσω του VAN, προκειμένου να είναι δυνατή η αξιολόγηση και η δημοσιογραφική αξιοποίησή τους.

    Δεν υπήρξε ενημέρωση προς τους υπεύθυνους των ειδήσεων ότι διαδραματίστηκαν επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη του αγώνα. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να δοθεί η εντύπωση προς τους τηλεθεατές ότι υπήρχε υλικό το οποίο σκόπιμα δεν προβλήθηκε.

    Η περιγραφή και ο σχολιασμός των επίμαχων φάσεων από τους δημοσιογράφους χαρακτηριζόταν από έλλειψη «εμφατικότητας», με αποτέλεσμα και εδώ να δημιουργείται η εντύπωση ευνοϊκής προδιάθεσης υπέρ της μίας εκ των δύο ομάδων.

    Οι ανωτέρω παραλείψεις - πλημμέλειες στην παραγωγή και στη μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός έπληξαν το κύρος της Δημόσιας Τηλεόρασης, αφού ένα μεγάλο μέρος των τηλεθεατών παρέμεινε με την πεποίθηση ότι από την παρουσίαση του αγώνα απουσίαζαν τα στοιχεία της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας.

    Επειδή πρέπει να καταστεί σαφές στο σύνολο των υπηρεσιών της ΕΡΤ Α.Ε, ότι κατά την κάλυψη διοργανώσεων αναλόγου προβολής και εμβέλειας, κατά τις οποίες διακυβεύεται το κύρος και η αξιοπιστία της Δημόσιας Τηλεόρασης, πρέπει να εξαντλείται το σύνολο των δυνατοτήτων της εταιρείας, ώστε να διασφαλίζεται κατά το μέγιστο δυνατόν η αρτιότητα του προϊόντος της, για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η παραπομπή στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο:

    Α. του σκηνοθέτη του αγώνα

    Β. του αρμόδιου Διευθυντή Παραγωγής

    Γ. του υπεύθυνου κάμεραμαν.

    Δ. του συντονιστή δημοσιογράφου". Είδηση: 61242

    [11] Έκθεση ζωγραφικής του Arne Frifarare

    Δευτερα, 28 02 2011 17:25

    Η Gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Arne Frifarare, Dreamtime journey Vernissage την Τρίτη 8 Μαρτίου 2011, ώρα 19:30. Διάρκεια έκθεσης: 8 Μαρτίου 2011 - 2 Απριλίου 2011.

    Η γλώσσα του ζωγράφου ποιητή Arne Frifarare Carpaccio ήταν το όνομα ενός νεαρού αναγεννησιακού ζωγράφου από τη Βενετία που απαθανάτισε την πόλη και τους κατοίκους της σαν μια αέναη και ατέρμονη ιστορία. Γλιστρώντας ήσυχα μέσα από τα στενοσόκακα, περνώντας ανάμεσα στιςπολυάνθρωπες πλατείες, αποτυπώνοντας τη μοναξιά των αρχόντων που είχανκλειστεί στα παλάτια τους και περιγράφοντας με τρυφερότητα την προετοιμασίατου καρναβαλιού με τις ατέλειωτες ευκαιρίες που προσφέρει για ανώνυμηδιασκέδαση.

    Μόλις λίγες εκατοντάδες μίλια πιο βόρεια, στη Σουηδία, άλλες δολοπλοκίες καισυνομωσίες, παιχνίδια έρωτα και πάθους παιζόντουσαν σε ένα λιγότερο γραφικόπεριβάλλον. Ο Arne Frifarare ξαναζωγραφίζει την ιστορία σαν ένας σύγχρονος Carpaccio,που κατέχει το κλειδί που οδηγεί στο δωμάτιο του αιώνιου φωτός, εκεί που τοκάθε τι ξαναεμφανίζεται ελαφρά μεταλλαγμένο. Ο ζωγράφος της ευλάβειας, που θεώρησε τον εαυτό του ως εργαλείο του θεού,προσφέρει γενναιόδωρα από το κελάρι του στους σημερινούς συντρόφους του.

    Ασβεστωμένοι τοίχοι πίστης, ελπίδας και προσευχών για συγχώρεση, γονατίζουνκάτω από τις κορυφογραμμές των βουνών, παλεύοντας να ξεπεταχτούν μέσα από τηγη. Ο Arne Frifarare κινείται άνετα και αναγκαία, δια μέσου της ιστορίας καιανάμεσα στα δωμάτια του "τότε" και του "τώρα". Για μας ανανεώνει το ποίημα, το παραμύθι και την φαντασία ως μέσα για νακατακτήσουμε τη ζωή.

    Gallery Genesis.35 HARITOS StreetKolonaki 10675Athens, Greece.Tel.: +30 211 7100566

    www.gallerygenesisathens.com Gallery Genesis Opening Hours: Tuesday - Thursday - Friday 11:00 - 22:00Wednesday - Saturday 11:30 - 15:30 Είδηση: 61239

    [12] Η πρώτη κονσόλα τρισδιάστατων βιντεοπαιχνιδιών χωρίς γυαλιά

    Δευτερα, 28 02 2011 17:16

    H ιαπωνική εταιρία Nintendo κυκλοφόρησε την πρώτη στον κόσμο κονσόλα για βιντεοπαιχνίδια, η οποία διαθέτει τρισδιάστατη οθόνη που λειτουργεί χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να φοράει ειδικά 3-D γυαλιά. Το 3DS, στο οποίο «ποντάρει» πολλά η εταιρία για να ανακάμψει και να αντιμετωπίσει τον σκληρό ανταγωνισμό, κυκλοφόρησε ήδη στην Ιαπωνία, ενώ θα βγει στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ τον Μάρτιο.

    Πολλοί νεαροί Ιάπωνες έκαναν ουρές από τη νύχτα έξω από τα καταστήματα για να πάρουν μια ώρα αρχύτερα το 3DS, που πρέπει να αντιπαρατεθεί όχι μόνο στο νέο Sony Playstation Move (επιτρέπει τα τρισδιάστατα παιγνίδια αλλά με χρήση ειδικών γυαλιών) και στο νέο Microsoft Xbox Kinnect (στο οποίο οι παίκτες παίζουν με το σώμα τους, χωρίς να κρατάνε κάποιο όργανο ελέγχου), αλλά και σε άλλες συσκευές, όπως τα «έξυπνα» κινητά και οι υπολογιστές-ταμπλέτες, που πλέον προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες για βιντεοπαιχνίδια.

    Η νέα κονσόλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, ίσως κρίνει την μελλοντική πορεία της Nintendo, που το 2010 εμφάνισε μεγάλη πτώση 75% στα κέρδη της. Το 3DS έχει δύο οθόνες και τιμολογείται γύρω στα 305 δολάρια.

    Αν και ο «στόχος» της Nintendo είναι πρωτίστως τα παιδιά, η εταιρία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι παιδιά κάτω των έξι ετών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν την τρισδιάστατη παιχνιδομηχανή, γιατί μπορεί να κάνει κακό στα μάτια τους.

    Το 3DS δημιουργεί μια ψευδαίσθηση βάθους, ώστε το βιντεοπαιχνίδι να φαίνεται σαν τρισδιάστατο, ενώ διαθέτει και ενσωματωμένες κάμερες που επιτρέπουν στους χρήστες να τραβάνε «τρισδιάστατες» φωτογραφίες. Ακόμα, η συσκευή διαθέτει δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης Wi-Fi, πράγμα που της επιτρέπει να συνδέεται με το διαδίκτυο για το «κατέβασμα» και άλλων παιγνιδιών, καθώς επίσης να ανταλλάσσει δεδομένα με άλλα γειτονικά 3DS.

    Μέχρι τον Ιούνιο, θα υπάρχουν διαθέσιμοι περίπου 30 τίτλοι 3-D βιντεοπαιχνιδιών για το νέο προϊόν της Nintendo. Σε περίπου δέκα μήνες αναμένεται να βγει στην αγορά η νέα φορητή παιχνιδομηχανή Next Generation Portable της Sony, που προβάλλεται ως η «νέας γενιάς» κονσόλα.

    Η αρχική φορητή κονσόλα DS της Nintendo κυκλοφόρησε στην αγορά το 2004 και, από τότε, έχει πουλήσει περίπου 145 εκατ. μονάδες, μέχρι τώρα, διεθνώς.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61240

    [13] Μεταφορά μεταναστών - απεργών πείνας σε νοσοκομεία

    Δευτερα, 28 02 2011 17:10

    Συνεχίζεται η απεργία πείνας των μεταναστών, στο κτήριο Υπατία στην Αθήνα και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, για 35η ημέρα, ενώ συνολικά 26 από τους μετανάστες - απεργούς πείνας, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα των απεργών πείνας, είναι η νομιμοποίησή τους.

    Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, σε συνάντησή της με τη ΓΣΕΕ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν οι μετανάστες σε καθεστώς "προσωρινής ανοχής", προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση, ενώ σε αλλαγές στον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, που απαιτούνται για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, τόνισε: «Είναι απολύτως λογικό να ανησυχούμε όλοι γιατί μην ξεχνάμε ότι στην κοινωνία μας εκείνο που είναι το πιο πολύτιμο απ' όλα είναι η ανθρώπινη ζωή. Υπάρχουν όμως οι νόμοι του κράτους. Η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα και ούτε μπορεί ούτε προτίθεται ούτε υπάρχει τέτοια περίπτωση να γίνει μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. Δεν το επιτρέπει το νομικό και το Ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμεθα. Από κει και πέρα οι νόμοι ψηφίζονται από τους ανθρώπους, εφαρμόζονται από ανθρώπους και πάνω απ' όλα είμαστε άνθρωποι. Και γι' αυτό το λόγο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εξετάσουμε τις περιπτώσεις εκείνες που θα μπορέσουν να εφαρμοστούν.

    Ήδη έχουν γίνει κάποιες προτάσεις και πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιος δρόμος που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση αυτής της υπόθεσης. Θεωρώ όμως ότι οι μετανάστες αλλά και εκείνοι που υποστηρίζουν τους μετανάστες και ουσιαστικά οργανώνουν όλες αυτές τις εκδηλώσεις, πρέπει και εκείνοι να συναισθανθούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στη ζωή των ανθρώπων που κινδυνεύει. Η πολιτεία είναι εδώ, οι νόμοι του κράτους είναι εδώ και θα βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε ό,τι μας αφορά. Δεν μπορούν όμως ορισμένοι οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης ουσιαστικά ενός πολιτικού γεγονότος, γιατί περί αυτού πρόκειται, το δημιούργησαν, το ανέδειξαν, πέτυχαν αυτό που ήθελαν να κάνουν, να θέτουν σε κίνδυνο και τις ζωές των ανθρώπων. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος, Πρέπει όλοι να συνδράμουν ούτως ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση».

    Πηγές: ΝΕΤ ΦΜ, AΠΕ

    Είδηση: 61237

    [14] Με ίωση ο πρωθυπουργός

    Δευτερα, 28 02 2011 17:00

    Αναβλήθηκε η σημερινή, συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, καθώς ο πρωθυπουργός προσβλήθηκε από ίωση με υψηλό πυρετό και ο γιατρός του συνέστησε να παραμείνει στο κρεβάτι του και να αποφύγει οποιαδήποτε μετακίνηση.

    Οι πολιτικοί αρχηγοί μετά την ειδοποίησή τους από τον πρόεδρο της Βουλής ανταποκρίθηκαν με κατανόηση και η συζήτηση μάλλον μετατίθεται για το Σάββατο.

    Επιπλέον να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο καθώς έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Στο πρόγραμμα του Γ. Παπανδρέου περιλαμβάνεται η επίσκεψή του στο Παρίσι, και η συνάντησή του, με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Σαρκοζί. Είδηση: 61236

    [15] ΑΜΕΑ: Δεν περικόπτονται τα επιδόματα

    Δευτερα, 28 02 2011 16:37

    Το θέμα των περικοπών στα επιδόματα των ΑΜΕΑ, συζητήθηκε το πρωί της Δευτέρας, σε σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ. Όπως προέκυψε από τη συνάντηση, δε θα γίνουν περικοπές στα επιδόματα των ΑΜΕΑ.

    Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ικανοποίηση βασικών αιτημάτων που έθεσε η ΕΣΑΜΕΑ. Αυτά είναι:

    Θα υπάρξει ρύθμιση για ειδικό πόρο από τα κρατικά έσοδα από τα τυχερά και τεχνικά παίγνια, με τον οποίο θα χρηματοδοτούνται οι πολιτικές για τα ΑμεΑ

    Ρυθμίζεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η συμμετοχή των ΑμεΑ στην ΟΚΕ (αίτημα από το 1994)

    Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το ερμηνευτικό ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τους νέους ασφαλισμένους ΑμεΑ και τη χορήγηση πλήρους σύνταξης

    Θα συσταθεί μόνιμη επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Συνομοσπονδίας και γενικών γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων (π.χ. Υγείας), για τρέχοντα θέματα, τα οποία επιδέχονται άμεσης επίλυσης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM Είδηση: 61235

    [16] Πρεμιέρα την Πέμπτη για το Λαϊκό Πανεπιστήμιο στη Λάρισα

    Δευτερα, 28 02 2011 16:27

    Ευρετήριο Άρθρου

    Πρεμιέρα την Πέμπτη για το Λαϊκό Πανεπιστήμιο στη Λάρισα

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Η επίσημη πρώτη για την έναρξη της λειτουργίας των μαθημάτων του Λαϊκού Πανεπιστημίου ή Ακαδημίας Πολιτών στη Λάρισα πραγματοποιείται αυτή την Πέμπτη και το ενδιαφέρον των πολιτών για την παρακολούθηση των μαθημάτων είναι μεγάλο.

    Είδηση: 61232

    [17] Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βράβευσε το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας

    Δευτερα, 28 02 2011 16:02

    Ευρετήριο Άρθρου

    Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βράβευσε το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Το Λύκειο Ελληνίδων Λάρισας βράβευσαν σήμερα το πρωί σε μία συγκινητική τελετή στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρεια θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για την εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε πρόσφατα το χορευτικό του συγκρότημα σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, στο Agrigento της Σικελίας, συμβάλλοντας έμπρακτα στην προβολή της πλούσιας παράδοσης της Θεσσαλίας..

    Είδηση: 61230

    [18] Κάηκε βάζοντας φωτιά σε... μασούρια από χαρτονομίσματα των 100 ευρώ!

    Δευτερα, 28 02 2011 15:58

    Ευρετήριο Άρθρου

    Κάηκε βάζοντας φωτιά σε... μασούρια από χαρτονομίσματα των 100 ευρώ!

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2

    Μία περίεργη υπόθεση ερευνά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων καθώς μία 79χρονη μεταφέρθηκε χθες, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, με βαριά εγκαύματα, στο Νοσοκομείο Τρικάλων, τα οποία υπέστη την ώρα πουβ¦ έκαιγε χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ, σε αποθήκη του σπιτιού της.

    Είδηση: 61228

    [19] Δημ. Κατσαρός και Φιλ. Σαμαράς αντιμέτωποι στο β΄γυο για την προεδρία του Δικηγορικου Συλλόγου

    Δευτερα, 28 02 2011 15:56

    Ευρετήριο Άρθρου

    Δημ. Κατσαρός και Φιλ. Σαμαράς αντιμέτωποι στο β΄γυο για την προεδρία του Δικηγορικου Συλλόγου

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Επαναληπτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, θέση που θα διεκδικήσουν οι κ.κ. Δημ. Κατσαρός και Φιλ. Σαμαράς. Ειδικότερα, ο συνδυασμός του κ. Κατσαρού κατέγραψε σημαντική νίκη κατακτώντας την απόλυτη πλειοψηφίας στο νέο Δ.Σ. κατά στην χθεσινή εκλογική αναμέτρηση έναντι του κ. Σαμαρά, ο οποίο είχε σημαντικές απώλειες σε ψήφους και έδρες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ειδικότερα, ο για τη θέση του προέδρου κ. κ. Κατσαρός έλαβε 311 ψήφους, έναντι 137 του Σαμαρά.

    Είδηση: 61227

    [20] «Όχι» στην «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» για νέες αυξήσεις στα διόδια

    Δευτερα, 28 02 2011 15:54

    Ευρετήριο Άρθρου

    «Όχι» στην «Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου» για νέες αυξήσεις στα διόδια

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Αρνητική είναι θέση της εταιρείας «Εγνατία Οδός» δηλαδή της εταιρείας που ασκεί δικαιώματα και υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου, για τη σύμβαση παραχώρησης του δρόμου Μαλιακός - Κλειδί, που υλοποιεί η «Αυτοκινητόδορμος Αιγαίου», στο αίτημα της τελευταίας για αύξηση των τιμών διοδίων κατά 33%, από την 1η Μαρτίου.

    Τα παραπάνω αποκάλυψε ο Λαρισαίος υφυπουργός Οικονομικών κ. Φιλιππος Σαχινίδης, στο πλαίσιο της προχθεσινής εκδήλωσης της ΤΟ Λάρισας του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα για το θέμα των διοδίων.

    Ο κ. Σαχινίδης, υποστήριξε ότι η θέση του Ελληνικού δημοσίου, όπως εκφράστηκε από την εταιρεία «Εγνατία Οδός» είναι ότι δεν μπορεί να γίνει περαιτέρω αύξηση αφενός λόγω της μη ολοκλήρωσης των έργων αλλά και της γενικότερης κοινωνικοικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

    Γενικότερα, για το θέμα των διοδίων, ο Λαρισαίος υφυπουργός, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις κοινοπραξίας, προκειμένου να επιτευχθεί το πάγωμα των τιμών και σε ορισμένες περιπτώσεις κι η μείωσή τους.

    Είδηση: 61226

    [21] Στ. Ροντούλης: Η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια για τα διόδια

    Δευτερα, 28 02 2011 15:53

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης, μιλώντας στην ΕΡΑ Λάρισας για τα όσα τόνισε ο κ. Σαχινίδης για το αίτημα της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», υποστήριξε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών αποκρύπτει τη μισή αλήθεια για το ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι ενδεχόμενη άρνηση στην αύξηση της τιμής των διοδίων, θα σημάνει την αυτόματη διεκδίκηση από την εταιρεία διαφυγόντων κερδών, που θα πρέπει να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο.

    Είδηση: 61225

    [22] Αγνοείται από χθες ψαράς στο Στόμιο Λάρισας

    Δευτερα, 28 02 2011 15:52

    Ευρετήριο Άρθρου

    Αγνοείται από χθες ψαράς στο Στόμιο Λάρισας

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Άκαρπες είναι μέχρι στιγμής οι έρευνες, που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην θαλάσσια περιοχή του Στομίου Λάρισας για τον εντοπισμό ψαρά, που αγνοείται από χθες το απόγευμα.

    Είδηση: 61224

    [23] Εκλέγεται «Συμπαραστάτης του Πολίτη» στο Δήμο Λαρισαίων

    Δευτερα, 28 02 2011 15:50

    Ευρετήριο Άρθρου

    Εκλέγεται «Συμπαραστάτης του Πολίτη» στο Δήμο Λαρισαίων

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εκλέξει τον «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης» στη συνεδρίασή που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη στις 2 μ.μ. Στην επιλογή του προσώπου που θα στελεχώσει τη θέση του «Συμπαραστάτη του βημότη και της Επιχείρησης» θα προχωρήσει σήμερα στις 7 το απόγευμα το βημοτικό Συμβούλιο του βήμου Λαρισαίων.

    Είδηση: 61223

    [24] Κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατοίκων της Τσαριτσάνης για το κλεισιμο των σχολείων

    Δευτερα, 28 02 2011 15:49

    Ευρετήριο Άρθρου

    Κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατοίκων της Τσαριτσάνης για το κλεισιμο των σχολείων

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικης Οδού Λάρισας - Κοζάνης, προχώρησαν χθες κάτοικοι τηγς Τσαριτσάνης, που διαμαρτύρονται για το στο προωθούμενο σχέδιο κατάργησης του Γυμνασίου και Λυκείου Τσαριτσάνης.

    Είδηση: 61222

    [25] Αύριο η Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου

    Δευτερα, 28 02 2011 15:41

    Η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, πραγματοποιείται αύριο 1η Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας Μετά τη Συνέλευση θα κοπεί η βασιλόπιτα στο εντευκτήριο του Επιμελητηρίου.

    Είδηση: 61221

    [26] Αλλαγές σε ασφαλιστικές καλύψεις

    Δευτερα, 28 02 2011 14:35

    Ρυθμίσεις προσαρμογής στα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κρίση στην αγορά εργασίας, ανακοίνωσε για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος μαζί με την υφυπουργό Άννα Νταλάρα, στα πλαίσια συνάντησής τους με τη ΓΣΕΕ για το μεταναστευτικό ζήτημα. Στα πλαίσια αυτά μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές σε τουλάχιστον 120 ένσημα από τα 150 που απαιτούνται σήμερα για την έκδοση παραμονής και εργασίας στη χώρα και από 80 ένσημα σε 50 για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Οι ρυθμίσεις αυτές θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ (σώμα επιθεωρήσεων εργασίας), που θα κατατεθεί σύντομα. Άλλες ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις που θα προωθηθούν, είναι το λεγόμενο «εργόσημο» με το οποίο θα ελέγχεται καλύτερα η ασφάλιση των αλλοδαπών, και τα αυστηρά πρόστιμα σε βάρος εργοδοτών για αδήλωτη εργασία εργαζομένων.

    Η ΓΣΕΕ εισηγήθηκε και την πιθανότητα να υπάρξει περαιτέρω μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για την ανανέωση της άδειας διαμονής των μεταναστών εργαζομένων στα 100.

    Όπως δήλωσε η κ. Νταλάρα: «Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο είναι ο βραχίονας της πολιτικής μας για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε επί μακρόν εργαζόμενους μετανάστες, που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν». Με τις ρυθμίσεις αυτές εκτιμάται ότι θα καλυφθούν και ορισμένοι εκ των μεταναστών που πραγματοποιούν απεργία πείνας, ενώ για τους υπόλοιπους η κ. Νταλάρα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί εξάμηνη παράταση της διαδικασίας απέλασης ώστε να εκτονωθεί η κρίση, κάτι που όμως είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Τόσο ο κ. Κουτρουμάνης, όσο και η κ. Νταλάρα, τόνισαν ότι οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν είναι αποτέλεσμα διεργασιών μηνών και δε δεν σχετίζονται με την απεργία πείνας των μεταναστών, λέγοντας επίσης ότι ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλόξενη, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπάρχουν νόμοι οι οποίοι πρέπει να εφαρμοστούν.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε: «Η ΓΣΕΕ δεν θεωρεί πως η μετανάστευση είναι πρόβλημα. Θεωρεί ότι οι μετανάστες έχουν προβλήματα και η μεταναστευτική πολιτική της χώρας για χρόνια τώρα είναι προβληματική.

    Επειδή έχει προκύψει και το θέμα με την Υπατεία που πλέον έχει φτάσει στο σημείο της ανθρωπιστικής κρίσης και είναι μια εξαιρετική περίπτωση, συζητήσαμε τις προτάσεις που συνδέονται με την παραμονή των μεταναστών που δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν τα ένσημα αν και επί μακρόν μένουν στη χώρα και λόγω των ενσήμων κινδυνεύουν να χάσουν τη δυνατότητα παραμονής.

    Το Υπουργείο προσέγγισε αλλά δεν αποδέχθηκε πλήρως αυτά που έθεσε η ΓΣΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι εμείς λέμε ότι τα ένσημα κατά ανώτατον πρέπει να είναι 100 και λέμε ότι το περιθώριο της 12ετίας που προβλέπεται στο νόμο πρέπει να γίνει 5ετία. Και αυτά για να διευκολυνθούν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη της εκμετάλλευσης».

    Για περιορισμό των επιδομάτων και κλαδικών συμβάσεων: «Δεν συζητήσαμε αυτό το ζήτημα, η θέση μας όμως είναι γνωστή. Το μόνο που χρειάζονται τα επιδόματα είναι αφενός μεν να πηγαίνουν πραγματικά στους δικαιούχους και αφετέρου να έχουν τέτοια κοινωνική χρησιμότητα που θα κρατούν τον κοινωνικό ιστό συμπαγή. Η σύμβαση χρειάζεται δύο. Είναι προϊόν της ελεύθερης βούλησης δύο μερών. Δεν πάει να λέει ότι θέλει ο κάθε Υπουργός, ο κάθε παράγοντας. Αν δε θέλει η εργατική πλευρά να υπογράψει δεν υπογράφει. Αυτό για το οποίο καλώ την εργατική πλευρά είναι παντού να αναπτύξουν διαπραγματεύσεις με δυναμική και να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις που είναι πιο ισχυρές και για τις οποίες έχουν δεσμευτεί κυβέρνηση και εργοδότες ότι θα επεκτείνονται με βάση το νόμο».

    Πηγές: NET FM, ΑΠΕ Είδηση: 61214

    [27] Γερμανία: Κύμα απεργιών στο δημόσιο τομέα με αίτημα αυξήσεις μισθών

    Δευτερα, 28 02 2011 19:21

    Σε σειρά μονοήμερων απεργιών κατεβαίνουν από σήμερα οι γερμανοί εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα για να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση για αυξήσεις μισθών κατά 3% τουλάχιστον.

    Το συνδικάτο Verdi που εκπορσωπεί πάνω από 600 χιλιάδες εργαζόμενους ανακοίνωσε ότι πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι στο κρατίδιο Σάαρλαντ και στην Έσση απέχουν από τις εργασίες τους, με αποτέλεσμα προβλήματα να δημιουργούνται στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα υπουργεία και στις τοπικές κυβερνήσεις.

    Η απεργία θα επεκταθεί αύριο Τρίτη προς τα βόρεια του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και την Τετάρτη στη Βαυαρία, στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στο Αμβούργο, στην Κάτω Σαξονία και στη Βρέμη.

    Ένας νέος δεύτερος κύκλος συνομιλιών που επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή αναβλήθηκε γιατί οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να παρουσιάσουν οικονομικές προτάσεις τους.

    Απεργίες έγιναν την Παρασκευή και στα τρένα λόγω απεργίας των οδηγών που προκάλεσαν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

    AΠΕ Είδηση: 61246

    [28] «Αλυσίδα της Ειρήνης: Χίος - Τσεσμές 2011»

    Δευτερα, 28 02 2011 14:27

    Στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μια αξιόλογη πρωτοβουλία, η «Αλυσίδα της Ειρήνης: Χίος - Τσεσμές 2011» θα ενώσει τις δυο πλευρές του Αιγαίου στις αρχές Ιουλίου. Πρόκειται για ένα project που θα υλοποιήσει ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με το Δήμο του Τσεσμέ και τον μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Λυσιστράτη».

    «Η Αλυσίδα Ειρήνης» ευελπιστεί ν αποτελέσει γέφυρα κατανόησης, συνεργασίας και προσέγγισης των δυο λαών. Σκάφη που θα ξεκινήσουν από τη Χίο και το Τσεσμέ, και θα λειτουργήσουν ως κρίκοι της ίδιας αλυσίδας ειρήνης, θα καλύψουν την απόσταση των 9 ναυτικών μιλίων που χωρίζουν τις δυο πλευρές του Αιγαίου, για να συναντηθούν στη μέση της θαλάσσιας απόστασης.

    Με τον τρόπο αυτό θα σταλεί ένα μήνυμα ειρήνης αλλά και ένα μήνυμα προς την πολιτική και κοινωνική ηγεσία των δύο χωρών, για ανάληψη κοινών δράσεων στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανάδειξης του πολιτισμού και της ανάπτυξης για το κοινό καλό και των δυο πλευρών του Αιγαίου.

    Στο πλαίσιο προετοιμασίας-υλοποίησης της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, μετά από πρόταση του Δημάρχου Χίου κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας από τη Χίο, στο Δήμο Τσεσμέ, όπου είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο Τσεσμέ, κ. Faik Tutuncuoglu και τον ΄Επαρχο Τσεσμέ κ. Cafer Sanli.

    Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Χίου συμμετείχαν η κ. Λίτσα Λύκου, Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου για θέματα Τουρισμού, η κ. ΄Ελλη- Τασούλα Σεμοϊλογλου, Πρόεδρος της ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗΣ - Σύσφιξη Ελληνοτουρκικών Σχέσεων , ο κ. Μιχάλης Βαρλάς από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Χίου κ. Ρένα Δαμίγου.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

    Είδηση: 61213

    [29] Μεγάλη η συμμετοχή παιδιών στο Ζακυνθινό καρναβάλι

    Δευτερα, 28 02 2011 14:05

    Ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των παιδιών αλλά και των μεγάλων στο πίκολο καρναβάλι καθώς και από τη γενικότερη παρουσία του κόσμου, εμφανίστηκε με σημερινές δηλώσεις του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Άκης Λαδικός, ο οποίος τόνισε ότι παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο δήμος, δεν λείπει το κέφι, ενώ γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια από όλους για να σταθεί αντάξιο του ονόματος του το Ζακυνθινό καρναβάλι.

    Επίσης, ανέφερε ότι πολύ μεγάλη αναμένεται να είναι η συμμετοχή την επόμενη Κυριακή στην κεντρική καρναβαλική παρέλαση, με την παρουσία 7 χιλιάδων καρναβαλικών, ενώ δεδομένου ότι εκτός από τους συμμετέχοντες, θα υπάρξουν και πολλοί επισκέπτες, απεύθυνε έκκληση να μην εμποδίζει ο κόσμος την ομαλή διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

    Μιμίκα Παρθύμου Είδηση: 61208

    [30] Δολοφονία 46χρονου

    Δευτερα, 28 02 2011 19:26

    Δολοφονημένος βρέθηκε πορτ-παγκαζ του αυτοκινήτου του στην περιοχή «Αγριώματα», ανατολικά της Καλαμάτας, ένας 46χρονος στη 1 μετά το μεσημέρι. Πρόκειται για επιχειρηματία, ο οποίος είχε φύγει χθες το βράδυ από το σπίτι του και δεν είχε επιστρέψει μέχρι το πρωί.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το αυτοκίνητο του 46χρονου βρέθηκε σε χτήματα στην προαναφερόμενη περιοχή από τη γυναίκα του που τον αναζήτησε και ειδοποίησε την Αστυνομία, η οποία βρήκε το πτώμα του δεμένο στο πόρτ-παγκάζ του αυτοκινήτου του. Επιτόπου βρίσκονταν μέχρι αργά το απόγευμα αξιωματικοί της Αστυνομίας και ο ιατροδικαστής. Η Αστυνομία που ερευνά την υπόθεση για την ανακάλυψη των δραστών της δολοφονίας, αναμένεται να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση για το έγκλημα.

    Σύνταξη είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 61247

    [31] Τα πολλά χρόνια σπουδών μειώνουν την υπέρταση

    Δευτερα, 28 02 2011 15:23

    Υγεια

    Μπορεί τα διαγωνίσματα να ανεβάζουν περιστασιακά την πίεση του αίματος των μαθητών και των φοιτητών, όμως μια μεγαλύτερης διάρκειας εκπαίδευση στη ζωή ενός ανθρώπου φαίνεται τελικά πως ρίχνει την πίεση και προστατεύει από την υπέρταση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες, που είχαν συνδέσει το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μάλιστα, δείχνει ότι μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μπράουν, με επικεφαλής τον βοηθό καθηγητή Έρικ Λουκς, στη σχετική μελέτη που δημοσίευσαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας "BMC Public Health", μελέτησαν δεδομένα 30 ετών για περίπου 3.900 άτομα, χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τα χρόνια εκπαίδευσής τους (κάτω των 12, 13-16 και άνω των 17 ετών).

    Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη διάρκεια της εκπαίδευσης με το μέσο επίπεδο της συστολικής πίεσης και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα ήταν τα χρόνια σπουδών τόσο μικρότερη έτεινε να είναι η πίεση. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (που δεν είχαν τελειώσει καν το λύκειο ή το γυμνάσιο) είχαν 3,26 mmHg υψηλότερη πίεση σε σχέση με όσες είχαν το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο (μάστερ ή διδακτορικό), ενώ στους άνδρες η αντίστοιχη διαφορά υπήρχε επίσης, αλλά ήταν μικρότερη (2,26 mmHg). Η διαφορά αυτή ίσχυε, αν και σε μικρότερο βαθμό, όταν απομονώθηκαν άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την πίεση, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία κ.ά.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης προδιαθέτει τους ανθρώπους να εμφανίσουν υψηλότερο επίπεδο στρες, επειδή συνήθως κάνουν δουλειές με μεγαλύτερο άγχος και υψηλές απαιτήσεις από τους εργοδότες τους, χωρίς, από την άλλη, να αισθάνονται ότι μπορούν να έχουν τον απαιτούμενο έλεγχο στην εργασία και τη ζωή τους, πράγμα που -σε συνδυασμό με τη διαβίωση συχνά στο όριο της φτώχειας και σε υποβαθμισμένες περιοχές- αυξάνει την κατάθλιψη και την πίεσή του αίματος.

    Η μελέτη εστιάστηκε στη συστολική πίεση, επειδή η συστολική υπέρταση είναι πολύ πιο συχνή από τη διαστολική υπέρταση.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61219

    [32] Επιταχύνεται η άνοδος της στάθμης της Μεσογείου

    Δευτερα, 28 02 2011 15:06

    Στο τέλος του 20ου αιώνα η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στην Μεσόγειο ήταν μικρότερη σε σχέση με την άνοδο των υδάτων σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όμως, από την έναρξη του 21ού αιώνα και μέχρι σήμερα η άνοδος των νερών της Μεσογείου έχει αυξηθεί και φαίνεται να επιταχύνεται, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη.

    Οι ερευνητές, υπό τον Μανουέλ Βάργκας Γιάνεθ του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, που παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους σε μελέτη με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο», αποδίδει την ανοδική τάση των υδάτων κυρίως στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής, λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

    Σύμφωνα με τους Ισπανούς επιστήμονες, η στάθμη της Μεσογείου ανέβαινε ένα έως ενάμιση χιλιοστό κάθε χρόνο μετά το 1943, όμως τελευταία παρατηρείται επιτάχυνση της ανόδου, με αποτέλεσμα από το 2000 και μετά η στάθμη να έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά περίπου. Η μελέτη, που βασίζεται σε ένα ισπανικό θαλάσσιο σύστημα παρατήρησης, πρωτοποριακό στην Ευρώπη, επιβεβαιώνει ότι η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου αυξάνεται (αν και στην περίοδο 2005-08 καταγράφηκε επιβράδυνση στην αύξηση), όπως επίσης αυξάνεται και η αλατότητά (αλμυρότητά) της.

    Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην Μάλαγα από το Ισπανικό Ίδρυμα Επιστήμης και Τεχνολογίας (FECYT) και το Ισπανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο, αποδίδει πάντως τις παραπάνω τάσεις όχι μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά επίσης σε φυσικές -κυρίως ατμοσφαιρικές- μεταβολές. «Η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί είναι χαοτικά συστήματα», σύμφωνα με την έρευνα.

    Στην επιφάνεια της θάλασσας της Μεσογείου, η θερμοκρασία αυξήθηκε τον 20ο αιώνα σε βαθμό ανάλογο με την θερμοκρασία του άνωθεν αέρα, γύρω στους 0,7 έως 0,8 βαθμούς συνολικά.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61217

    [33] Τα δύσκολα με τον ιό Η1Ν1 πέρασαν, λένε οι επιστήμονες

    Δευτερα, 28 02 2011 19:45

    Υγεια

    Τα δύσκολα πέρασαν σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του ιού Η1Ν1 στην Ελλάδα, τόνισαν οι επιστήμονες, που συναντήθηκαν σήμερα για το θέμα, παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Υγείας.

    Η τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν εκείνη με τη μεγαλύτερη θνητότητα. Φαίνεται ότι στο εξής και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες τα νέα κρούσματα γρίπης θα μειωθούν και κατ΄ επέκταση θα συρρικνωθούν και οι επιπλοκές της.

    Έως σήμερα έχουν καταγραφεί 125 θάνατοι, ενώ 330 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς 110 εξακολουθούν να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

    Όπως σημείωσαν οι επιστήμονες, στην Ελλάδα και τη Βρετανία έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας της νέας γρίπης, αναλογικά με τον πληθυσμό τής κάθε χώρας, κάτι ωστόσο που μπορεί να σχετίζεται -σύμφωνα με τους ερευνητές- με την καλύτερη καταγραφή των κρουσμάτων και στις δύο αυτές χώρες.

    Οι επιστήμονες τόνισαν, για μία ακόμη φορά, ότι ο ιός Η1Ν1 εμφανίζεται πιο επιθετικός και λοιμογόνος φέτος σε σχέση με πέρσι, καθώς -όπως είπαν- σε κάποιους ασθενείς της νέας γρίπης εμφανίζεται «ξαφνική ανεξήγητη επιδείνωση», ενώ λογικά θα περίμεναν να δουν την κατάστασή τους να βελτιώνεται.

    Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, 62% όσων νοσηλεύονται, με τον ιό, σε ΜΕΘ είχαν υποκείμενο νόσημα, ενώ 38% ήταν απολύτως υγιείς, πριν προσβληθούν από τη γρίπη.

    AΠΕ Είδηση: 61249

    [34] Οικογενειακή τραγωδία στις Σέρρες

    Δευτερα, 28 02 2011 12:31

    Οικογενειακή τραγωδία στο Λιμνοχώρι Σερρών, όταν ένας 12χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον 7χρονο ξάδελφο του, με ένα κυνηγετικό όπλο που βρήκε την ώρα που έπαιζαν στο σπίτι του παππού του. Το γεγονός συνέβη χθες το απόγευμα όταν τα δύο ξαδέλφια έπαιζαν ανέμελα στο σπίτι του παππού τους. Το μεγαλύτερο, 12χρονο, παιδί βρήκε το κυνηγετικό όπλο τύπου «φλόμπερ» και πυροβόλησε παίζοντας τον 7χρονο ξάδελφο του, στην καρωτίδα. Ο πυροβολισμός όμως κατέστη μοιραίος για το 7χρονο παιδί που αιμόφυρτο οδηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας Ηράκλειας και κατόπιν διαμετακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών όπου και κατέληξε. Το μεσημέρι, ο 12χρονος θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Σερρών, ενώ στο αστυνομικό τμήμα κρατούνται και οι γονείς του παιδιού, οι οποίοι θα οδηγηθούν και αυτοί στην εισαγγελέα με την κατηγορία της αμέλειας. Όπως αποδείχτηκε το κυνηγετικό όπλο ανήκε στον πατέρα του 12χρονου. Εξάλλου, «φως» στην υπόθεση αναμένεται να δώσει το πόρισμα του ιατροδικαστή Σερρών, Μηνά Γεωργιάδη.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 61175

    [35] Ομάν: Εξέγερση στο σουλτανάτο

    Δευτερα, 28 02 2011 15:36

    Μέχρι το σουλτανάτο του Ομάν έφτασε το ντόμινο των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο, με τους διαδηλωτές να επιχειρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, να επιτεθούν στο αστυνομικό τμήμα του λιμανιού Σοχάρ και τελικά να απωθούνται με χρήση δακρυγόνων. Παράλληλα οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει την οδική πρόσβαση στο λιμάνι που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στο Ομάν, απαγορεύοντας την είσοδο και την έξοδο των φορτηγών.

    Οι εξαγωγές διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων από το λιμάνι Σοχάρ, ανέρχονται σε συνήθως 160.000 βαρέλια ημερησίως και μέχρι σήμερα δεν έχουν επηρεαστεί. Στη ζώνη ελέγχου των διαδηλωτών, βρίσκονται ένα διυλιστήριο και ένα εργοστάσιο αλουμινίου, ενώ έχουν κατασχεθεί φορτηγά από τους διαδηλωτές. Το λιμάνι απέχει 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μουσκάτ.

    Οι διαδηλωτές ζητούν να δικαστούν όλοι οι υπουργοί για διαφθορά, να υπάρξουν δουλειές και αυξήσεις μισθών, όπως και να καταργηθούν όλοι οι φόροι στις υπηρεσίες υγείας και στις καταχωρήσεις όλων των οικοπέδων που προσφέρει το κράτος. Παράλληλα έχουν οργανώσει λαϊκές επιτροπές για τον ανεφοδιασμό τους και για την άμυνά τους.

    Επίσης λεηλατήθηκε ένα φλεγόμενο σούπερ μάρκετ, με τους πολίτες να φορτώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα καροτσάκια, με διάφορα προϊόντα. Η ενέργεια αυτή δεν έτυχε της αποδοχής όλων των διαδηλωτών, καθώς ορισμένοι από αυτούς έκαναν λόγο για πλιάτσικο και λεηλασίες που αμαυρώνουν τον αγώνα τους για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν.

    Ο απολογισμός των κινητοποιήσεων είναι έξι νεκροί, όπως υποστηρίζουν οι διαδηλωτές και ένας νεκρός και 20 τραυματίες, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας της χώρας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλικό, Ρόιτερς Είδηση: 61220


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 February 2011 - 18:22:51 UTC