Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λιβύη: Έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αρχίζει το ΔΠΔ - Νέοι βομβαρδισμοί στην Μπρέγκα
  • [02] Σφοδρή αντιπαράθεση για την οικονομία
  • [03] Σε κρίσιμη κατάσταση οι απεργοί πείνας - Εισαγγελική έρευνα
  • [04] Τριήμερο με κακοκαιρία σε όλη τη χώρα
  • [05] Στο Ψυχικό τα ακριβότερα ακίνητα
  • [06] Έφυγε ο εικαστικός Βλάσης Κανιάρης
  • [07] Διυπουργική υπό τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη Λιβύη
  • [08] COSMOTE: Αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση
  • [09] Σουδάν: Τουλάχιστον 70 νεκροί σε συγκρούσεις στην Αμπιέι
  • [10] Ντόρα Μπακογιάννη: Η εποχή των μονοκομματικών
  • [11] Συγχωνεύσεις δημοτικών στα ορεινά ζητούν οι γονείς
  • [12] Ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του δεν έχουν φύγει από την Αίγυπτο, «λέει» η κρατική τηλεόραση
  • [13] Λύθηκε, ίσως, το μυστήριο της παρατεταμένης εξαφάνισης των ηλιακών κηλίδων
  • [14] Οι ρυθμίσεις για άδειες στις λαϊκές αγορές και για το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο
  • [15] Ζητούν άνοιγμα λογαριασμών από κυπριακές τράπεζες, για τις υποθέσεις Siemens και Μονής Βατοπαιδίου
  • [16] Επιταχύνεται η πολιτική δίκη
  • [17] Ποιοι φορείς θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις
  • [18] Ανοίγει τις πύλες της το Μαϊο η 8η Γεωργοκτηνοτροφική - Περιβαλλοντική Εκθεση Λάρισας
  • [19] Τελευταίο αντίο στα Τρίκαλα για τον δολοφονηθέντα αστυνομικό Γ. Σκυλογιάννη
  • [20] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την παρουσία του Κώστα Σκανδαλίδη
  • [21] Ρύθμιση του θέματος της μεταφοράς μαθητών με το ΚΤΕΛ
  • [22] Δεσμεύσεις Σκανδαλίδη στα αιτήματα των αγροτών
  • [23] S. O.S για τη νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου Ρόδου
  • [24] Εισαγγελική παρέμβαση για τις «αμαρτωλές δημοτικές εταιρείες
  • [25] Δεν προβλέπονται συγχωνεύσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Ζάκυνθο
  • [26] ΔΝΤ: Όχι πτώχευση για την Ελλάδα
  • [27] Γ. Καμίνης εφ' όλης της ύλης γιά το Δήμο Αθηναίων
  • [28] Ετήσια έκθεση ΟΗΕ για τα ναρκωτικά: Η διαφθορά το σοβαρότερο πρόβλημα
  • [29] Ευρωπαϊκό πρόστιμο-μαμούθ στη γερμανική εταιρία Siemens
  • [30] ΕΒΖ: Συναντήσεις εργαζομένων με πολιτικούς αρχηγούς
  • [31] Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα και 11η Σύνοδος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ
  • [32] Οι άνθρωποι θα είναι υπεύθυνοι για την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών
  • [33] Αντιφλεγμονώδες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον
  • [34] Νιγηρία: Τρεις νεκροί και 21 τραυματίες
  • [35] Ελεύθερη με όρους η Γερμανίδα
  • [36] Ζημιές στη Ζάκυνθο από τη σφοδρή καταιγίδα
  • [37] Σε κρίσιμη κατάσταση 80 μετανάστες- απεργοί πείνας

    [01] Λιβύη: Έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αρχίζει το ΔΠΔ - Νέοι βομβαρδισμοί στην Μπρέγκα

    Πεμπτη, 03 03 2011 12:06

    της αποστολής της ΝΕΤ

    Μετά τις επιτυχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική λιβυκή επικράτεια, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στρέφουν την προσοχή τους πλέον και προς δυσμάς, στο βασικό προπύργιο του συνταγματάρχη Καντάφι, την Τρίπολη, απειλώντας με επιθέσεις στην περίπτωση που δεν αποχωρήσει από την εξουσία. Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο στην πόλη Μπρέγκα, όπου σημειώθηκαν νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Και καθώς οι μάχες για την τελική επικράτηση κορυφώνονται μεταξύ των δύο πλευρών, ανακοινώθηκε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διεξάγει έρευνα σε βάρος του Καντάφι, των γιων του και πολλών υψηλόβαθμων Λίβυων αξιωματούχων, ενώ, σε 180.000 ανήλθαν οι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, εκτιμά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με πολλούς ηγέτες επί ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τον τερματισμό της κρίσης, που πρότεινε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και το οποίο σύμφωνα με τον τελευταίο βρίσκει σύμφωνο και το Καντάφι. Η είδηση για το σχέδιο φρέναρε προσωρινά την κούρσα του αργού πετρελαίου μπρεντ στα 113 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα συνεχίζονται στον ΟΗΕ οι συζητήσεις για την οριοθέτηση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει σύντομα απόφαση. Η ΕΕ από την πλευρά της ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες αφιερωμένη στη Λιβύη, στις 10 Μαρτίου, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής. Διυπουργική στην Αθήνα υπό τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Προετοιμάζεται για κύμα επιθέσεων η Μπρέγκα - Στρέφουν το ενδιαφέρον τους και προς τα δυτικά οι αντικαθεστωτικοί

    Μόλις σήμερα το πρωί οι άνθρωποι στην πόλη της Μπρέγκα επιδίδονταν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς στους δρόμους, καθώς η πόλη μετά από σύντομη ανακατάληψή της από τις δυνάμεις του καθεστώτος, πέρασε και πάλι στον έλεγχο των εξεγερμένων. Το σκηνικό όμως άλλαξε καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ανασυντάχθηκαν και ετοιμάζονται για νέες επιθέσεις.

    Η χθεσινή επίθεση από ξηράς και αέρος εναντίον της παραλιακής Μπρέγκα, στο λιμάνι της οποίας βρίσκεται τερματικός σταθμός μεταφόρτωσης πετρελαίου, ήταν η πιο σοβαρή στρατιωτική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει το καθεστώς από τότε που ξέσπασαν οι ταραχές. Οι δυνάμεις του καθεστώτος, που υπερτερούσαν αριθμητικά στην αρχή, φάνηκε πως αρχικά είχαν το πάνω χέρι ωστόσο λίγο αργότερα αναγκάστηκαν σε υποχώρηση. Στις μάχες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα.

    Όπως αναμεταδίδει από την περιοχή ο ανταποκριτής της ΝΕΤ Πάνος Χαρίτος, οι 3.000 αντικαθεστωτικοί μαχητές αναμένουν πλέον κύμα επιθέσεων από Αφρικανούς μισθοφόρους του Καντάφι.

    Προάγγελος των επιχειρήσεων, οι νέες επιδρομές αεροσκαφών τα οποία βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της πόλης και τη γύρω περιοχή κοντά στην πανεπιστημιακή σχολή Μηχανικών Πετρελαίου, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, καθώς και μια θέση των αντικαθεστωτικών στη γειτονική πόλη Ατζνταμπίγια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

    Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο απαρτίζουν αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη προτίθενται να κινηθούν προς τα δυτικά αν ο Καντάφι αρνηθεί να εγκαταλείψει την εξουσία και πως απορρίπτουν πλήρως την ιδέα της διεξαγωγής συνομιλιών μαζί του.

    Ο ίδιος ο Καντάφι πάντως εμμένει στη θέση του προειδοποιώντας τη Δύση ότι είναι διατεθειμένος «να οπλίσει 2-3 εκατομμύρια κόσμο και να ξεκινήσει ένα νέο Βιετνάμ».

    Εξάλλου, τρεις άνδρες του ολλανδικού πολεμικού ναυτικού συνελήφθησαν από ενόπλους του συνταγματάρχη Καντάφι ενώ συμμετείχαν στην επιχείρηση μεταφοράς με ελικόπτερο στη Σύρτη ενός Ολλανδού και ενός άλλου Ευρωπαίου. «Εντατικές διπλωματικές συνομιλίες διεξάγονται τώρα για την απελευθέρωση τους», ανακοίνωσε το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας.

    Πιάνει δουλειά το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη

    Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο ανακοίνωσε ότι αρχίζει έρευνα σε βάρος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, των γιων του και πολλών υψηλόβαθμων λίβυων αξιωματούχων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη.

    "Εντοπίσαμε ορισμένα άτομα που έχουν ντε φάκτο εξουσία", ανακοίνωσε ο Μορένο-Οκάμπο και ανέφερε "τον Καντάφι και το στενό κύκλο του, περιλαμβανομένων των γιών του".

    "Η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας. Πρόκειται για πολύ σοβαρά εγκλήματα που συνεχίζουν να διαπράττονται (...) Φαίνεται ότι στη Λιβύη πολυβολούνται και βομβαρδίζονται άμαχοι σε δημόσιους χώρους. Πρόκειται για μαζικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού. Τα γεγονότα είναι πολύ σοβαρά, υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες νεκροί", δήλωσε στην εφημερίδα El Pais, προσθέτοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για να ζητηθεί η έκδοση διεθνούς εντάλματος συλλήψεως κατά του Μουάμαρ Καντάφι θα συγκεντρωθούν "το ταχύτερο δυνατόν".

    Συζητήσεις για τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

    Την ίδια ώρα στη Νέα Υόρκη, οι Λίβυοι διπλωμάτες προσπαθούν να πείσουν τα Ηνωμένα Έθνη να προστρέξουν σε πιθανό αίτημα του προσωρινού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών και το οποίο θα ζητά από τον ΟΗΕ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη για την προστασία τους από τις αεροπορικές επιδρομές και τις μισθοφορικές αφρικανικές δυνάμεις από το Νίγηρα, το Μάλι και την Κένυα.

    Οι ΗΠΑ διαμηνύουν ωστόσο ότι το θέμα είναι πιο περίπλοκο και ότι η οριοθέτηση και η περιφρούρηση μιας τέτοιας ζώνης θα προϋπέθετε επίθεση στη Λιβύη ώστε να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνά της.

    Πάντως, ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως εάν συνεχιστούν οι βιαιότητες θα επιβάλλει μονομερώς μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, σε συντονισμό με την Αφρικανική Ένωση.

    Οι ειδικοί αναλυτές εφιστούν την προσοχή στη βιαστική εξαγωγή συμπερασμάτων τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολη η διασταύρωση των πληροφοριών για το τι πραγματικά συμβαίνει επί λιβυκού εδάφους.

    "Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πρόθεση να επέμβει, αλλά ετοιμαζόμαστε με σύνεση για κάθε ενδεχόμενο", δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    Έκτακτη σύνοδος των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για τη Λιβύη

    Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες μια έκτακτη σύνοδο αφιερωμένη στην κρίση στη Λιβύη στις 10 Μαρτίου, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Στόχος της η προετοιμασία του εδάφους για να διαμορφωθεί μια κοινή απάντηση απέναντι στην περίπτωση της Λιβύης, η οποία αντιμετωπίζει κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης, και ευρύτερα για να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική έναντι των χωρών της βόρειας Αφρικής.

    Τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας 30 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Λιβύη, ανακοίνωσε η ευρωπαία επίτροπος Κρισταλίνα Γκριγκορίεβα, υπεύθυνη για τη διεθνή συνεργασία, την ανθρωπιστική βοήθεια και την αντίδραση στις κρίσεις.

    Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει επειγόντως στον μαζικό επαναπατρισμό δεκάδων χιλιάδων ξένων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Τυνησίας με τη Λιβύη.

    Η Ύπατη Αρμοστεία έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο "τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής" αν δεν ληφθούν μέτρα προκειμένου για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα σύνορα της Τυνησίας.

    Στο μεταξύ, το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει έκτακτη βοήθεια ενός εκατομμυρίου ευρώ προς τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να προσφέρει αρωγή στους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τις μάχες στη Λιβύη.

    Στην Αθήνα, το υπουργείο Εξωτερικών συστήνει ομάδα εργασίας για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή, για θέματα αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, λαθρομετανάστευσης και εκδημοκρατισμού, ενόψει και της έκτακτης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών στις 10 Μαρτίου.

    Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων με γνώμονα την υποστήριξη του δικαιώματος των λαών που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, τόνισε στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας.

    Σύσταση ειρηνευτικής αποστολής προτείνει ο Τσάβες

    Ρόλο διαμεσολαβητή αποφάσισε να αναλάβει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για τον τερματισμό της βίας στη Λιβύη. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνιών της Βενεζουέλας Αντρές Ιζάρα ο Τσάβες συζήτησε τηλεφωνικώς με τον Λίβυο ηγέτη πρόταση για την αποστολή μιας διεθνούς ειρηνευτικής επιτροπής στη Λιβύη αποτελούμενη από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην κρίση.

    «Δεν είναι καλύτερο, αντί να στείλουμε στόλο και αεροπλάνα να στείλουμε μια αποστολή καλής θέλησης για να βοηθήσουμε ώστε τα αδέλφια μας να μη σκοτώνονται μεταξύ τους;», δήλωσε ο Τσάβες. «Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει έτοιμες να εισβάλουν στη Λιβύη. Και σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν καταδικάσει τη Λιβύη. Τί θέλουν; Το λιβυκό πετρέλαιο», τόνισε.

    Ο Τσάβες υπογράμμισε τέλος ότι υποστηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης και την ανεξαρτησία της χώρας. «Θέλουμε ειρήνη για τη Λιβύη και πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά σε κάθε επιθυμία για επέμβαση», τόνισε.

    Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα υπόψη του οποίοι τέθηκε το σχέδιο δήλωσε σήμερα ότι είναι «υπό εξέταση» και διευκρίνισε πως του δεν γνωρίζει εάν συναινεί με αυτό ο Μουμάρ Καντάφι.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC, AFP, AP

    Σχετικές ειδήσεις: Νέα εμφάνιση Καντάφι - Μάχες στα ανατολικά

    BBC: Libya revolt: Gaddafi in crimes against humanity probe

    Είδηση: 61837

    [02] Σφοδρή αντιπαράθεση για την οικονομία

    Πεμπτη, 03 03 2011 15:24

    Η προσπάθεια για την διάσωση της οικονομίας, είναι συλλογική κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε συνάντησή του σήμερα με παραγωγικούς φορείς. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι κάνεις δεν επέβαλλε στην κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών απέστειλε και νέα πρόσκληση σε διάλογο στη ΝΔ, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους να επανεξετάσουν τη στάση τους και να προσέλθουν για να συζητήσουν το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, και για τα 22 δισ. ευρω που αναζητούνται για την επόμενη 4ετία. Η πρόσκληση ωστόσο φαίνεται να πέφτει στο κενό, ενώ συνεχίζεται και η αντιπαράθεση για το θέμα μεταξύ Κυβέρνησης και Ν.Δ.

    Βεβαιότητα για τον έλεγχο του χρέους

    Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει να ελέγξει το δημόσιο χρέος, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

    «Η Ελλάδα θα ελέγξει το χρέος της και θα διαψεύσει όσους υποστηρίζουν το αντίθετο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και υπογράμμισε ότι τα μέτρα ύψους 22δις ευρώ που πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος του 2015 δεν περιλαμβάνονται περικοπές μισθών και συντάξεων ή νέες αυξήσεις φορών.

    Αντιθέτως, όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές τα επόμενα χρόνια εφόσον αποδώσει ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής, ενώ παρέσχε εκ νέου τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να θιγούν μισθοί, συντάξεις και φόροι.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο έλεγχος του δημοσίου χρέους, θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία, ωστόσο τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης, γιατί «είναι εύκολο να στραβοπατήσει κανείς, αλλά αυτό δεν θα συμβεί όσο ακολουθούμε την πολιτική που έχουμε σχεδιάσει».

    Αντίθετα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε «ανήσυχος και απαισιόδοξος» και τόνισε ότι «το κλίμα πρέπει να αλλάξει». Παράλληλα άφησε αιχμές για την πολιτική που ακολουθείται αναρτώμενος «εάν οι θυσίες πιάνουν τόπο και υπέρ ποίου;».

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος από την πλευρά του ανέφερε ότι δεν δικαιούται να λείπει κανείς από αυτόν τον διάλογο και κάλεσε όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν στη συζήτηση για το δημοσιονομικό σχεδιασμό και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Παράλληλα, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε την ανάγκη εφαρμογής ενός εθνικού μνημονίου αλλαγής που θα υπερβαίνει τον μνημόνιο των δανειστών μας.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και αναρωτήθηκε «πόσες επικαιροποιήσεις του μνημονίου μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία και η μικρομεσαία επιχείρηση»

    «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν ούτε καν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, καθώς είναι δέκτες της δυσπραγίας στην αγορά», τόνισε και παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 33% τα «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Όπως τόνισε ότι από τους βασικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Νέο «όχι» στην πρόσκληση σε διάλογο

    Νέο «όχι» στην πρόσκληση σε διάλογο του υπουργού Οικονομικών είπαν σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης.

    Η κυβέρνηση δεν αναζητά συνομιλητές αλλά «συνενόχους» για την επιβολή νέων μέτρων, παρατήρησε ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, και κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την ανοικτή και ουσιαστική συζήτηση του Πλαισίου και όχι την επικοινωνιακή διαχείριση με προσχηματικούς διαλόγους, χωρίς τη διατύπωση, από την πλευρά της, συγκεκριμένων θέσεων και μέτρων.

    «Αντί να επιδιώκουν την μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής, ας προσέλθουν στον διάλογο που καλεί η κυβέρνηση με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την πορεία της χώρας», ανταπάντησε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ώρα που η κυβέρνηση δίνει αγώνα για να διασφαλίσει τη σωτηρία της Ελλάδας, υποδαυλίζει μέσω των στελεχών της, την ανομία, υποκινώντας εκδηλώσεις δήθεν οργής.

    «Απάντηση της Νέας Δημοκρατίας δόθηκε. Αλλά και μαθήματα μετριοπάθειας από τον κ. Καρχιμάκη πάει πολύ», απάντησε με τη σειρά του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

    Αρνητικά στην νέα πρόσκληση, απάντησε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι την ίδια ώρα αρνείται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή το νέο μνημόνιο, ενώ δεν έχει -όπως επισημαίνει- ακόμα απαντήσει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για τη στάση της κυβέρνησης στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 25 Μάρτη.

    Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη νέα πρόταση για συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα «προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μπλοκ των προθύμων να εφαρμόσουν την πολιτική του Μνημονίου», αλλά, όπως είπε, σε μια τέτοια προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση.

    Αρνητική ήταν και η απάντηση του ΚΚΕ στην πρόταση του υπουργού Οικονομικών.

    «Εάν πηγαίναμε στο διάλογο θα κοροϊδεύαμε και τη κυβέρνηση και το λαό. Εμείς πολεμάμε την πολιτική της κυβέρνησης η οποία είναι δεδομένη, δεν αλλάζει με διαλόγους και ο μόνος διάλογος που μπορεί να γίνει είναι στο δρόμο με το λαό. Η κόντρα μεταξύ τους το μόνο αντικείμενο που έχει είναι η διεκδίκηση της κυβερνητικής καρέκλας», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

    «Ανεύθυνη» και «υποκριτική» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τη στάση της ΝΔ να μην προσέλθει στο διάλογο για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής και μίλησε για «σύγκλιση» και των κομμάτων της αριστεράς σε αυτή την «ανευθυνότητα».

    Ο κ. Πεταλωτής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έως τώρα δεν έχει προσέλθει σε κανένα διάλογο ούτε σε αυτόν, σημείωσε ότι «αν η ΝΔ ήταν μια σοβαρή παράταξη, θα περίμενε κανείς, όχι να γίνει συνένοχος με κάποιες πολιτικές μας, όπως λέει, αλλά τουλάχιστον να αποενοχοποιηθεί προσερχόμενη στο διάλογο και με συγκεκριμένες προτάσεις».

    «Μας είπε ότι δεν ακούμε τις προτάσεις της. Μα, για να τις ακούσουμε θα πρέπει να έρθει και στο διάλογο», πρόσθεσε και μίλησε για «σύγκλιση της ανευθυνότητας της ΝΔ με εκείνη άλλων κομμάτων της αριστεράς».

    «Προφανώς για τους δικούς τους μικροκομματικούς λόγους δεν προσέρχονται και οι μεν αλλά και οι, δήθεν προοδευτικοί αριστεροί, δε», τόνισε.

    Επίθεση σε κυβέρνηση και ΝΔ για την οικονομία εξαπέλυσε, από την Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για περιοδεία, και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κυρία Μπακογιάννη, τόνισε μεταξύ άλλων, πως διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική της υπερφορολόγισης, ενώ για την ΝΔ ανέφερε πως ακολουθεί τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στον τρόπο έκφρασης και στο αντιμνημονιακό πάθος.

    Στο 6,6% η ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2010

    Εν τω μεταξύ, ύφεση 6,6% σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με

    δεύτερες εκτιμήσεις της Εurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και επιβεβαιώνουν τα όσα είχε αναφέρει η κοινοτική στατιστική υπηρεσία στις 15 Φεβρουαρίου.

    Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ανακάμπτει για δεύτερο κατά σειρά μήνα και διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο στις 79,4 μονάδες (από 75,6 τον Ιανουάριο),

    Η βελτίωση του Φεβρουαρίου εκπορεύεται από άνοδο των δεικτών σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός των υπηρεσιών.

    Συγκεκριμένα, έντονη ανάκαμψη των επιχειρηματικών προσδοκιών σημειώνεται στη Βιομηχανία και στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ ηπιότερη είναι η βελτίωση στις Κατασκευές. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δείκτες παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει περαιτέρω άνοδο τον Φεβρουάριο, με το σχετικό δείκτη να σημειώνει τη λιγότερο αρνητική επίδοση του τελευταίου πενταμήνου.

    Με νέα υποβάθμιση απειλεί η Fitch Ratings

    Την ίδια ώρα ο Οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, όπως και της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

    Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης προβλέπεται να εισέλθουν σε τροχιά ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Σε περίπτωση, όμως, που οι προβλέψεις αυτές δεν επαληθευτούν, επιβάλλεται εκ νέου αξιολόγηση της μεσοπρόθεσμης πιστοληπτικής τους ικανότητας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με ΟΚΕ

    Είδηση: 61877

    [03] Σε κρίσιμη κατάσταση οι απεργοί πείνας - Εισαγγελική έρευνα

    Πεμπτη, 03 03 2011 17:34

    Τους ογδόντα έχουν φτάσει οι μετανάστες-απεργοί πείνας, που έχουν διακομιστεί μέχρι τώρα σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς συνεχίζουν για 38η ημέρα της απεργία πείνας. Έρευνα για το αν οι απεργοί πείνας της Υπατίας εμποδίζονται από κάποιους να σιτιστούν διέταξε η εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά από δημοσιεύματα του Τύπου.Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η πολιτική συζήτηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από μια ενδεχόμενη δυσάρεστη τροπή στην συνεχιζόμενη απεργία πείνας των μεταναστών.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Με σοβαρά προβλήματα υγείας, μετά από 38 ημέρες απεργίας πείνας, 70 μετανάστες μεταφέρθηκαν από το κτήριο της Υπατίας σε νοσοκομεία της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες.

    Στους εξαντλημένους απεργούς πείνας που η κατάστασή τους θεωρείται από τους γιατρούς κρίσιμη τοποθετούνται οροί και γίνονται ιατρικές εξετάσεις . Κανείς τους δεν ζήτησε τροφή .

    Όμως αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες του Περιφερειάρχη Υγείας οι οποίες στρέφονται κατά των συνοδών. Σύμφωνα με τον Άρη Μουσιώνη διοικητή της πρώτης Υγειονομικής Περιφέρειας, συνοδοί των απεργών δεν επέτρεψαν σε ορισμένες περιπτώσεις τη λήψη φαγητού και νερού σε κάποιους που ήθελαν.

    Επιπλέον, οι καταγγελίες ότι οι συνοδοί των μεταναστών δεν επιτρέπουν την προσέγγιση των υγειονομικών μονάδων στο κτήριο της Υπατίας προκάλεσαν την παρέμβαση της Προϊσταμένης της Εισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών η οποία έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα .

    «Έχει δοθεί εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων να πράξουν τα αυτονόητα σε σχέση με τους απεργούς πείνας που μεταφέρονται στα νοσοκομεία. Η υποκρισία των δήθεν αλληλέγγυων έχει ξεπεράσει κάθε όριο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την τύχη αυτών των ανθρώπων αλλά και με την τύχη της χώρας στη διεθνή σκηνή.

    Οι απεργοί πείνας αποφασίζουν μόνοι τους ανταπαντά η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, ενώ το θέμα απασχόλησε εκ νέου τη Βουλή.

    «Φροντίστε να μην πεθάνει κάποιος από την απεργία πείνας» , τόνισε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης εκφράζοντας το φόβο ότι αν υπάρξει έστω και ένας θάνατος θα υπάρξει σπίθα μεγάλης αναστάτωσης στη χωρά.

    Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο τραγικό σημείο της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και χαρακτήρισε το όλο θέμα ως «μείζον ανθρωπιστικό» λέγοντας ότι «θα ασκήσει την όποια πίεση μπορεί προς τους αρμοδίους συναδέλφους του για να αποτραπεί πάση θυσία και πάση δυνάμει αυτό το ενδεχόμενο.

    "Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ζωή αλλά ούτε και να εκβιάζεται μια ολόκληρη χώρα", δήλωσε στη ΝΕΤ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί το διάλογο με τους απεργούς και θα δείξει ανοχή για ένα χρονικό διάστημα, από 6 έως 12 μήνες, κατά το οποίο δεν θα απελαθεί κανείς.

    "Λύση θα έπρεπε να είχε δοθεί χθες . Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ο χρόνος έχει εξαντληθεί και η ευθύνη είναι μεγάλη", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

    «Η Κυβέρνηση απέδειξε, για μία ακόμη φορά, ότι αδυνατεί να ελέγξει και να επιλύσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Αυτό των απεργών πείνας στο Μέγαρο Υπατίας. 38 τώρα μέρες διαπιστώνεται μια επικίνδυνη ανοχή, όπου από τη μία κινδυνεύουν κυριολεκτικά να πεθάνουν άνθρωποι, με απρόβλεπτες για τη χώρα μας συνέπειες και από την άλλη -όπως κατ' επανάληψη, με ανακοινώσεις της Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ., έχει τονιστεί- διαιωνίζεται μία απαράδεκτη μετακύλιση ευθυνών μεταξύ αρμόδιων υπουργών», τόνισε η γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή.

    Την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, εξέφρασαν δημοσιογράφοι από διάφορα μέσα ενημέρωσης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, στο κτίριο "Υπατία", ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τους απεργούς.

    Μεταξύ των δημοσιογράφων ήταν ο Σταμάτης Νικολόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ο Στέλιος Κούλογλου από την εκπομπή της ΝΕΤ "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα", ο Νίκος Μπογιόπουλος από το "Ριζοσπάστη", ο Νίκος Φίλης από την "Αυγή", ο Γιάννης Καλαϊτζής από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ο Νίκος Ξυδάκης από την "Καθημερινή" , ο Γιώργος Αυγερόπουλος, δημιουργός του "Εξάντα", ο Δημήτρης Παπαχρήστος, καθώς και ο Παύλος Κλαυδιανός από την "Εποχή".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Σε κρίσιμη κατάσταση 80 μετανάστες- απεργοί πείνας

    Είδηση: 61889

    [04] Τριήμερο με κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

    Πεμπτη, 03 03 2011 16:02

    Πρόσκαιρη θα είναι η βελτίωση του καιρού αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο σύμφωνα με την ΕΜΥ. Από το βράδυ της Κυριακής αναμένεται νέα επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες, ενώ κούλουμα θα κάνουμε με χιόνια ακόμη και στην Αττική. Στη Βόρεια Ελλάδα δύσκολη παραμένει η κατάσταση. Οι οδηγοί καλό είναι να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, η χρήση τους κρίνεται απαραίτητη.όπου σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου η κίνηση λόγω παγετού γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Με χιόνια, βροχές και χαμηλές θερμοκρασίας θα γιορτάσουμε φέτος τα κούλουμα. Από το βράδυ της Κυριακής ο καιρός χαλάει και χαρταετό με χιόνια θα πετάξουμε την Καθαρά Δευτέρα, τσουχτερό κρύο και βοριάδες. Στα λευκά ντύθηκε η Δυτική Μακεδονία. Στη Φλώρινα το χιόνι στα ορεινά φθάνει στα 30 εκατοστά, αλλά όλα είναι υπό έλεγχο. Κλειστά παρέμειναν όμως τα σχολεία στο δήμο Γρεβενών, στο Αμύνταιο Φλώρινας, στο Δήμο Βοϊου Κοζάνης και στα ορεινά Τρικάλων.

    Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδος

    Σάββατο 05/03/2011

    Στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για λίγες βροχές κατά διαστήματα. Από το βράδυ στα ΒΔ οι νεφώσεις θα αυξηθούν και οι βροχές θα ενταθούν. Παροδικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Άνεμοι στα δυτικά, Ανατολικοί, ΝΑ 4 με 6 μποφόρ τοπικά, στα νότια 7 με 8 μποφόρ. Στα Ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία σε άνοδο.

    Κυριακή 06/03/2011

    Νεφώσεις με βροχές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως το βράδυ. Άνεμοι στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά ασθενείς και από το απόγευμα βόρειοι με τάση ενίσχυσης. Πρόσκαιρη άνοδος της θερμοκρασίας ως προς τη μέγιστη τιμή, όμως το απόγευμα και από τα βόρεια σε σταδιακή πτώση.

    Καθαρά Δευτέρα 07/03/2011

    Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα Ανατολικά. Χιόνια αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και από το και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας. Σποραδικές καταιγίδες στα Δυτικά και Νότια. Άνεμοι Βορείων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ. Θερμοκρασία σε αισθητή πτώση.

    Τρίτη 08/03/2011

    Γενικά προβλέπεται κακοκαιρία με χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας χώρας και βροχή ή χιονόνερο στις υπόλοιπες περιοχές. Άνεμοι βορείων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση. Τοπικά ολικός παγετός στα ΒΔ. Είδηση: 61879

    [05] Στο Ψυχικό τα ακριβότερα ακίνητα

    Πεμπτη, 03 03 2011 14:57

    Αυξήσεις έως και 60% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στο Ψυχικό και τη Φιλοθέη ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ από τον Ιούλιο, αναμένεται να ισχύσουν νέες, σημαντικά αυξημένες αντικειμενικές τιμές, και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στις αντικειμενικές αξίες αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς στη Βουλή απευθύνοντας παραίνεση προς κατασκευαστές να χαμηλώσουν τις τιμές και να μην βασίζονται στο λίπος όπως είπε που υπάρχει και να μην κρατάνε τις τιμές πολύ ψηλά.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Κατά τη συνεδρίαση στη Βουλή, ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ), ζήτησε διευκρινίσεις για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, λαμβανόμενης υπόψη της αύξησής τους στο Παλαιό Ψυχικό κατά 60%.

    Ο κ. Κουσελάς, απάντησε λέγοντας πως η περίπτωση του Ψυχικού ήταν ιδιάζουσα (λόγω και προσφυγής των κατοίκων στο ΣτΕ) και συμπλήρωσε λέγοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης, δεν είναι οι «ισοπεδωτικές αυξήσεις», αλλά η εξέτασή τους, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, «και οι κατασκευαστές θα πρέπει να χαμηλώσουν τις τιμές τους, για να διευκολύνουν την αγορά», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61876

    [06] Έφυγε ο εικαστικός Βλάσης Κανιάρης

    Πεμπτη, 03 03 2011 12:37

    Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, ο εικαστικός Βλάσης Κανιάρης. Ο διεθνούς εμβέλειας Έλληνας καλλιτέχνης ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες και νοσηλεύθηκε σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε θλίψη στον εικαστικό κόσμο. Η κηδεία του θα γίνει στις 12 το μεσημέρι του ερχόμενοθ Σαββάτου, από το Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας.

    Καλλιτέχνης με διεθνή σταδιοδρομία, γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα. Από το 1946 και για σχεδόν πέντε χρόνια φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη Σχολή Καλών Τεχνών φοιτά από το 1950 έως το 1955, με δασκάλους τον Ουμβέρτο Αργυρό, τον Γιάννη Παππά, τον Πάνο Σαραφιανό και κυρίως τον Γιάννη Μόραλη. Παράλληλα, εργάζεται κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη στις σκηνογραφικές παραγγελίες της εποχής, πραγματοποιώντας και ο ίδιος σκηνογραφικές εργασίες. Με ζωγραφική, σχέδια και σκηνογραφίες πρωτοεμφανίζεται στην Πανελλήνια Έκθεση του 1952.

    Λίγους μήνες μετά το τέλος των σπουδών του εγκαθίσταται στη Ρώμη, όπου ζει και εργάζεται μέχρι το τέλος του 1960, για να εγκατασταθεί στη συνέχεια στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη, εκθέτει το 1960 στη γκαλερί «La tartaruga» έργα του, από την περίοδο 1959 έως 1960, φτιαγμένα πάνω σε κομμάτια δικτυωτού χωρίς καθορισμένο σχήμα, καταργώντας το ζωγραφικό τελάρο και τη σύμβασή του. Ήδη από τότε εμφανίζονται οι πρώτες κατασκευές από πραγματικά υλικά και αντικείμενα.

    Στο Παρίσι ζει μέχρι το 1967 και εκεί επιστρέφει πάλι το 1969, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα εκείνων των εποχών. Στις αρχές της δεκαετίας του '60 εκθέτει στη γκαλερί «J», η οποία στα λίγα χρόνια της λειτουργίας της κατάφερε να προτείνει ό,τι σχεδόν σημαντικότερο έδειξε η Ευρώπη τα επόμενα είκοσι χρόνια. Το 1964 εκθέτει στο πλαίσιο της Biennale της Βενετίας τον πρώτο «χώρο» από κούκλες και αντικείμενα.

    Το Μάιο του 1969 πραγματοποιεί στην Αθήνα την έκθεση με τους γύψους και τα γαρίφαλα. Μεσολαβεί μια αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης το 1971 και συνεχίζει στο Παρίσι την επεξεργασία ενός θέματος που θα τον απασχολήσει μέχρι το 1976. Αφορά τους μετανάστες ως πρόβλημα ατομικό και πρόβλημα σχέσεων, ένταξης, περιβάλλοντος. Για να ολοκληρώσει τη δουλειά αυτή, του χορηγείται υποτροφία της D.A.A.D. (της Γερμανικής Υπηρεσίας Ανταλλαγών) και εργάζεται στο Δ. Βερολίνο για δύο σχεδόν χρόνια. Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε σε πολλά μουσεία της Δ. Γερμανίας και το I.C.A. στο Λονδίνο με τον τίτλο «Gastarbeiter - Fremdarbeiter» (Φιλοξενούμενοι εργάτες - Ξένοι εργάτες).

    Το 1975 εκλέγεται καθηγητής στην έδρα ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. και το 1976 εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Το 1979-80 παρουσιάζει, σε συνεργασία με τη γκαλερί Bernier, στο εγκαταλελειμμένο παγοποιείο του FIX μεγάλη έκθεση με περιβάλλοντα καταστάσεων, συνθηκών, εικόνων, κάτω από το γενικό τίτλο «HELAS-HELLAS» (Αλίμονο-Ελλάδα ή ο ζωγράφος και το μοντέλο του).

    Το 1981 και το 1989 προσκαλείται και διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στη Sommerakademie του Σάλτσμπουργκ.

    Το καλοκαίρι του 1988 στη Biennale της Βενετίας δείχνει ορισμένες προτάσεις ενός νέου κύκλου εργασίας με τον προσωρινό τίτλο «Βορράς - Νότος» (Πού είναι ο Βορράς πού ο Νότος;). Χωρίς να αλλοιωθεί το σκεπτικό, με διαφορετική όμως οργάνωση του χώρου, παρουσιάζει την ίδια πρόταση τον Οκτώβρη του 1988 στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης.

    Το 1991 ο Μιλτιάδης Παπανικολάου οργανώνει αναδρομική έκθεση του Βλάση Κανιάρη στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου πραγματοποιεί την αναδρομική έκθεση «Open Box» στο Karl Ernst Osthaus-Museum στο Χάγκεν της Γερμανίας. Αυτήν την έκθεση παρουσιάζει την άνοιξη του 1992 και η Staatliche Kunsthalle του Βερολίνου. Παράλληλα, το 1991, ο εκδοτικός οίκος Verlag fur Moderne Kunst της Νυρεμβέργης εκδίδει μονογραφία για το έργο του Κανιάρη της περιόδου 1953-1983, την οποία επιμελείται ο Michael Fehr.

    Το 1992 οργανώνεται στο Μίνστερ της Γερμανίας έκθεση με τίτλο «The Open Image. Aspects of Modern Art in Europe after 1945», που πραγματεύεται το άνοιγμα του τελάρου στο χώρο. Στην έκθεση αυτή καλείται ο Κανιάρης μαζί με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως οι Maznoni, Beuys, Dubuffet, Tapies, Rotella, Klein κ.ά. Την ίδια χρονιά καλείται τιμής ένεκεν και στην εναρκτήρια Foire του Art Athina 1992.

    Το 1996 λαμβάνει μέρος σε έκθεση που διοργανώνει το Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι, με τίτλο «Face a l'Histoire, 1933-1996», εκθέτοντας δίπλα στους Beuys, Merz και Tapies.

    Τον Απρίλιο του 1999 συμμετέχει, μαζί με καλλιτέχνες από τις βαλκανικές χώρες, την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Αρμενία, την Κύπρο και την Ελλάδα, στην έκθεση «Minus-Plus. Το Έλασσον-Το Μείζον», στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Την ίδια χρονιά πραγματοποιείται η μεγάλη αναδρομική του στην Εθνική Πινακοθήκη. Με την παρουσίαση της αναδρομικής αυτής εγκαινιάζεται τον επόμενο χρόνο στη Θεσσαλονίκη το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    Το Μάιο του 2000 λαμβάνει μέρος στην έκθεση «Auf den Handen wanderst du» στη γκαλερί «Kubus» του Ανόβερου, μαζί με τους Ακριθάκη, Αρφαρά, Μπουρονίκο, Μαρκόπουλο, Ψυχοπαίδη και Τσόκλη. Την άνοιξη του 2001 συμμετέχει στην έκθεση «Γλωσσαλγία» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και στο Μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα.

    Το 2003 το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διοργανώνει στη Νέα Υόρκη έκθεση προς τιμήν του, με τίτλο «Ό,τι θέλει ο λαός» και επιμελητή τον Μάνο Στεφανίδη. Οι ξένοι επιμελητές δεν τον ξεχνούν. Το 2006 τον καλούν στην πολυέκθεση «Projekt Migration» στην Κολωνία. Τέλος, το 2008 η έκθεση «Γενέθλιον» στο Μουσείο Μπενάκη, ένα αφιέρωμα στα ογδοντάχρονα του καλλιτέχνη, παρουσιάζει το έργο του σε αντιπαράθεση προς την «επίσημη» ιστορία.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61848

    [07] Διυπουργική υπό τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη Λιβύη

    Πεμπτη, 03 03 2011 17:51

    Συνεργασία με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Πάνο Μπεγλίτη τον υφυπουργό Δημήτρη Δόλλη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Ι.Α. Ζέππο είχε λίγο μετά το μεσημέρι της Πέμπτης στο γραφείο του στην Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τελευταίες διπλωματικές και στρατιωτικές εξελίξεις στην κρίση της Λιβύης και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.

    Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα δεδομένα καθώς και οι επιχειρησιακές δραστηριότητες των νατοϊκών βάσεων στη Σούδα και το Άκτιο.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και της συνεδρίασης του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αύριο και το Σάββατο στην Αθήνα.

    Ο Ευ. Βενιζέλος για την κατάσταση στη Λιβύη

    "Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τους χειρισμούς που κάνουν όλες οι χώρες της περιοχής, δεδομένου ότι η όλη κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, και τα επίπεδα σταθεροποίησης είναι διαφορετικά για την Τυνησία, ή την Αίγυπτο, ή το Μπαχρέιν ή τη Λιβύη".

    Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στο περιθώριο κύρωσης διεθνών συμβάσεων.

    Το θέμα ετέθη από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, με το ερώτημα αν θα χρησιμοποιηθεί η Σούδα και αν θα ενεργοποιηθεί πλήρως ο νόμος που διέπει τις σχέσεις του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρχει τουλάχιστον κατά την κρίσιμη περίοδο Έλληνας αξιωματικός στη βάση.

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε από την πλευρά του ότι μετά την αποτυχία των Αμερικανών να ελέγξουν το Ιράν, προχωρούν σε ανατροπή, ενισχύοντας τους Σουνίτες, "δίνοντάς τους μία light ισλαμική δημοκρατία που ενέχει τον κίνδυνο να ενταχθούν υπό τη σκέπη της Τουρκίας".

    Παρεμβαίνοντας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τη ΝΔ σημείωσε ότι "το υπουργείο Εξωτερικών πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, αφού απονευρώνεται και δεν αντιδρά με τα αντανακλαστικά που θα απαιτούνταν", ενώ αναφέρθηκε σε εκκρεμότητες για τις οποίες η ελληνική πολιτεία πρέπει να επιληφθεί, όπως το ενδεχόμενο κύμα νέων λαθρομεταναστών, η τύχη των Πατριαρχείων, ο προσδιορισμός υφαλοκρηπίδας με Αίγυπτο και Λιβύη, αλλά και η προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων και ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή.

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Λιβύη: Έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αρχίζει το ΔΠΔ - Νέοι βομβαρδισμοί στην Μπρέγκα

    Είδηση: 61890

    [08] COSMOTE: Αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση

    Πεμπτη, 03 03 2011 18:32

    Δεν υπήρξε αποτέλεσμα στην τριμερή συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Β. Κεγκέρογλου, της διοίκησης της COSMOTE και των εκπροσώπων των εργαζομένων, για το θέμα των 120 απολύσεων που έχει ανακοινώσει η εταιρία.

    Αχτίδα φωτός εμφανίστηκε στην οκτάωρης διάρκειας διαπραγμάτευση, όταν όλες οι πλευρές έδειχναν να συγκλίνουν στην πρόταση του υπουργείου για εφαρμογή της διαδικασίας εθελουσίας εξόδου, αλλά η αμετακίνητη θέση των εκπροσώπων της COSMOTE, να μη δεσμεύονται ότι ταυτόχρονα δεν θα γίνονται και απολύσεις μέχρι το τέλος του 2011 και δεν θα καταργούνται θέσεις, οδήγησε την κατάσταση και πάλι σε αδιέξοδο.

    Όπως δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου: «Στα πλαίσια της διαμεσολάβησης καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία και οι εργαζόμενοι να μην βρεθούν στο δρόμο. Ζητήσαμε, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες του ΠΔ 240 (για τις ομαδικές απολύσεις και τη διαμεσολάβηση), να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου και η μείωση του προσωπικού να αφορά μόνο τους εργαζόμενους που θα αποδεχθούν την ένταξή τους αυτή. Για τους υπολοίπους να συνεχιστεί ο διάλογος στα πλαίσια του ΠΔ 240 προς όφελος του συμφέροντος τόσο της εταιρίας όσο και των εργαζομένων. Παρά την πολύωρη προσπάθεια και για λόγους που δεν μπορώ να κατανοήσω η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από καμιά πλευρά».

    Από την πλευρά των εργαζομένων, τόσο ο πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας και του σωματείου εργαζομένων της COSMOTE Βασίλης Κατσαρός, κάλεσαν σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, τόσο στην απεργία της Παρασκευής, όσο και στο πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας, που θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ την επόμενη Τρίτη. Επίσης ο νομικός σύμβουλος των εργαζομένων Γ. Καρούζος, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει από την πλευρά των εργαζομένων νομική παρέμβαση κατά της εταιρίας για παραβιάσεις της εργατική νομοθεσίας.

    Aνακοίνωση της OME OTE

    Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία εργαζομένων στον ΟΤΕ, με θέμα την διαπραγμάτευση για θέματα εργασιακών αλλαγών στον ΟΤΕ αναφέρει ότι: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας συμφιλίωσης που προβλέπεται από το άρθρο 13 του νόμου 1876/90, μεταξύ των εκπροσώπων της Διοίκησης του ΟΤΕ και εκπροσώπων της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του ΟΤΕ επανέλαβαν τη θέση της εταιρείας ως προς την ανάγκη άμεσης μείωσης του λειτουργικού κόστους της, με την περικοπή παροχών, που είχαν χορηγηθεί στο παρελθόν οικειοθελώς από την επιχείρηση, με επιφύλαξη ανάκλησής τους οποτεδήποτε. Μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων, οι οποίες απέβησαν άκαρπες, η λήψη μέτρων είναι πλέον επιβεβλημένη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της εταιρείας. Ακόμη, είναι απόλυτα αιτιολογημένη με βάση και τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, ο οποίος για το 2010 εμφάνισε πτώση 10% στα έσοδα και 78,5% στα κέρδη, τη στιγμή που το ετήσιο κόστος εργασίας (766 εκατομμύρια ευρώ) αντιστοιχεί στο 35,3% των εσόδων και στο 46% του συνολικού κόστους λειτουργίας του.

    Ειδικά όσον αφορά στην αλλαγή του ωραρίου και στην 30λεπτη υπερωριακή απασχόληση για προθέρμανση κλπ. των υπηρεσιακών οχημάτων, θέματα στα οποία κυρίως επικεντρώθηκε η συζήτηση, ο ΟΤΕ διευκρινίζει ότι:

    · Η αλλαγή του ωραρίου εργασίας στον ΟΤΕ σε 40 ώρες την εβδομάδα, από 1η Μαΐου 2011, είναι απόλυτα σύμφωνη με την εργατική νομοθεσία και εφαρμόζεται σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα, αποτελούσε οικειοθελή παροχή της Διοίκησης, η οποία είχε εφαρμοστεί με τη ρητή επιφύλαξη της ελεύθερης ανάκλησής της εκ μέρους της εταιρείας.

    · Η 30λεπτη καθημερινή υπερωριακή απασχόληση, που είχε προβλεφθεί στο παρελθόν για προθέρμανση κλπ. υπηρεσιακών οχημάτων, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις τρέχουσες ανάγκες και οι εν λόγω εργασίες μπορούν να πραγματοποιούνται κανονικά εντός του προβλεπόμενου νόμιμου ωραρίου.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του ΟΤΕ επανέλαβαν τη θέση της εταιρείας, ότι, ήταν, είναι και θα παραμείνει ανοικτή στο διάλογο και στη διαβούλευση».

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 61893

    [09] Σουδάν: Τουλάχιστον 70 νεκροί σε συγκρούσεις στην Αμπιέι

    Πεμπτη, 03 03 2011 18:33

    Περισσότερες από 300 γυναίκες και παιδιά εγκατέλειψαν σήμερα την πόλη Αμπιέι στο Σουδάν, μετά από τρεις ημέρες συγκρούσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο εκπρόσωπος του στρατού του νότιου Σουδάν Φίλιπ Έιγκερ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 70 άτομα έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη των φυλών Μισερίγια και Ντίνγκα Νγκοκ. Οι δύο φυλές βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη για τον έλεγχο της Αμπιέι, μιας περιοχής που παράγει πετρέλαιο.

    "Κατά τις πρώτες πρωινές ώρες 300 γυναίκες και παιδιά έφυγαν, κατευθυνόμενοι προς το νότο" δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή ανέφερε ότι παρακολούθησε την ταφή 33 πτωμάτων.

    AΠΕ Είδηση: 61894

    [10] Ντόρα Μπακογιάννη: Η εποχή των μονοκομματικών

    Πεμπτη, 03 03 2011 16:46

    Η Δημοκρατική Συμμαχία, όταν γίνουν εκλογές, θα κάνει την μεγάλη έκπληξη υπογράμμισε η πρόεδρός της κ. Ντόρα Μπακογιάννη κατά την σημερινή της επίσκεψη στο Βόλο. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, που δεν επιθυμεί -όπως είπε- η Δημοκρατική Συμμαχία και προέβλεψε πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα δείξει ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις τελειώνουν και η Ελλάδα θα μπει στη λογική των ευρύτερων συνεργασιών, καθώς και η εποχή του δικομματισμού έχει τελειώσει. Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε πως τον Μάίο του 2010 η προσφυγή στο Μνημόνιο ήταν μονόδρομος, αφού κανείς δεν θα δάνειζε στην Ελλάδα ούτε ένα ευρώ. «Ούτε και τώρα θα δανείσει κανείς την Ελλάδα. Η χώρα θα σωθεί με μείωση των ελλειμμάτων και αύξηση των εσόδων. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» είπε με έμφαση η κ. Μπακογιάννη. Σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της περιοχής η κ. Μπακογιάννη έγινε δέκτης των βασικών προβλημάτων της αγοράς και της φωνής αγωνίας των επαγγελματιών. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας υπογράμμισε πως «είναι αδιανόητο να χρωστά το Κράτος, να φορολογεί τον επαγγελματία για χρήματα που θεωρητικά έχει λάβει και να τον βάζει φυλακή για χρέη στο δημόσιο» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εξισώνει τον επιχειρηματία που δεν πληρώνει με τον Κουφοντίνα, βάζοντας τον φυλακή. Αυτός είναι ο απόλυτος παραλογισμός». Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως θα καταθέσει στη Βουλή τρεις βασικές προτάσεις για να πάρει ανάσα η αγορά: Φορολογία στο 20%, εφαρμογή οδηγίας της Ε. Ε. να πληρώνει το κράτος μέσα σε 30 μέρες εκτός από τις οφειλές στα Νοσοκομεία που είναι σε 60 μέρες και να πατάξει το παρεμπόριο στην πηγή του, δηλαδή στα σύνολα της χώρας, καθώς χάνονται τουλάχιστον 6,5 δις ευρώ. Η κ. Μπακογιάννη εγκαινίασε τα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Βόλο (Ερμού - Αντωνοπούλου) όπου και τόνισε πως ο πολιτικός αυτός οργανισμός αναπτύσσει άλλη φιλοσοφία, χωρίς παραγκωνισμούς και ψέματα και πρόσθεσε πως από τις βασικές προτεραιότητες αποτελεί η στήριξη του αγρότη, γιατί «αν δεν δώσουμε βάση στον πρωτογενή τομέα θα βρεθούμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση».

    Είδηση: 61886

    [11] Συγχωνεύσεις δημοτικών στα ορεινά ζητούν οι γονείς

    Πεμπτη, 03 03 2011 13:37

    Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ζακύνθου, Φίλιππος Φραγκογιάνης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, δήλωσε ότι οι συγχωνεύσεις των δημοτικών σχολείων έχουν ολοκληρωθεί με αποτελεσματικό τρόπο τη δεκαετία του 1980, οπότε δεν τίθεται κανένα θέμα στην παρούσα φάση. Ωστόσο, όπως είπε, οι γονείς οι οποίοι αντιδρούσαν για τις συγχωνεύσεις στην ορεινή ζώνη, σήμερα ζητούν και έχουν συναποφασίσει να προχωρήσει η διαδικασία αυτή, με τη δημιουργία ενός 4θεσιου δημοτικού, σε οικόπεδο που θα βρουν και δωρίσουν για το συγκεκριμένο σκοπό, δεδομένου ότι τα μονοθέσια δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις εκπαιδευτικές ανάγκες.

    Μάλιστα, ανέφερε ότι θα συγχωνευτούν τα δημοτικά Μαριών, Εξωχώρας, Αγίου Λέοντα και Κοιλιωμένου, ενώ η δική του πρόταση στους γονείς είναι το νέο σχολείο να στεγαστεί στο δημοτικό Αγίου Λέοντα. Επίσης, ανέφερε ότι η αρμοδιότητα για την ανέγερση σχολείων ανήκει πλέον στο δήμο καθώς και ότι με χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ και το ΕΣΠΑ, θα γίνει το δημοτικό Δερματούσας, το 5ο δημοτικό και δύο νηπιαγωγεία στην πόλη.

    Μιμίκα Παρθύμου Είδηση: 61868

    [12] Ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του δεν έχουν φύγει από την Αίγυπτο, «λέει» η κρατική τηλεόραση

    Πεμπτη, 03 03 2011 18:07

    Ούτε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ούτε τα μέλη της οικογένειάς του έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, μετέδωσε σήμερα η αιγυπτιακή τηλεόραση, επικαλούμενη τις εισαγγελικές αρχές του Καΐρου.

    "Εισαγγελία: Δεν αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί παρουσίας του Μουμπάρακ και της οικογένειάς του εκτός Αιγύπτου", έγραφε στο κρόουλ που περνούσε από το κάτω μέρος της οθόνης στην κρατική τηλεόραση.

    Επιπλέον, Αιγυπτιακή εφημερίδα έγραψε την Τετάρτη, ότι ο Μουμπάρακ βρίσκεται στο Τάμπουκ της Σαουδικής Αραβίας και υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία κάθε πέντε ημέρες επειδή πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας και το κόλον. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η οικογένειά του φιλοξενείται σε πτέρυγα του στρατιωτικού νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται ο πρώην πρόεδρος.

    AΠΕ Είδηση: 61892

    [13] Λύθηκε, ίσως, το μυστήριο της παρατεταμένης εξαφάνισης των ηλιακών κηλίδων

    Πεμπτη, 03 03 2011 17:46

    Τρεις κορυφαίοι ειδικοί στα θέματα του ήλιου πιστεύουν ότι επιτέλους έλυσαν το μυστήριο πίσω από την εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων, η οποία μερικές φορές μάλιστα κρατάει περισσότερο από το συνηθισμένο, ένα φαινόμενο που προβληματίζει τους αστροφυσικούς για πάνω από δύο αιώνες.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ηλιακό φυσικό Πιτ Μάρτενς του πολιτειακού πανεπιστημίου της Μοντάνα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ηλιακές κηλίδες εξαφανίζονται, όταν συνδυάζονται ασυνήθιστα ασθενή μαγνητικά πεδία στον ήλιο με μια γενικότερη μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα.

    Οι ηλιακές κηλίδες εμφανίζονται στο ανθρώπινο μάτι ως σκούρες περιοχές στην επιφάνεια του ήλιου, μερικές από τις οποίες έχουν πλάτος 80.000 χιλιομέτρων (είναι, δηλαδή, πολύ μεγαλύτερες από τον πλανήτη μας). Οι κηλίδες προκαλούνται από έντονη μαγνητική δραστηριότητα και συχνά οδηγούν στην εκτόξευση πιδάκων σωματιδίων στο διάστημα με την μορφή πλάσματος.

    Το πλάσμα είναι η τέταρτη κατάσταση της ύλης (εκτός από τα στερεά, υγρά και αέρια), στην οποία τα αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια και τα θετικά ιόντα ρέουν ελεύθερα.

    Οι ροές του ηλιακού πλάσματος δημιουργούν μαγνητικά πεδία και αυτά, με τη σειρά τους, προκαλούν τις κηλίδες, τις καταιγίδες και τις εκλάμψεις του ήλιου. Ο ήλιος περιέχει στο εσωτερικό του τεράστιους «ποταμούς» πλάσματος, παρόμοιους με τα ωκεάνια ρεύματα της Γης, όσον αφορά στην αέναη ανακύκλωσή τους. Αυτά τα ρεύματα επηρεάζουν την ηλιακή δραστηριότητα με τρόπους που μόλις τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν οι επιστήμονες, όπως δήλωσε ο ερευνητής Άντρες Μουνιόθ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

    Οι κηλίδες είχαν εξαφανιστεί από το 2008 έως το 2010, αλλά τελευταία ο ήλιος «ξύπνησε» ξανά. Αν και ο ήλιος περνάει από διαδοχικές φάσεις 11ετούς εναλλασσόμενης έντονης και χαμηλής δραστηριότητας, οι κηλίδες σπάνια εξαφανίζονται για μεγάλες περιόδους, όπως συνέβη πρόσφατα. Όσο πιο έντονη φάση δραστηριότητας περνάει ο ήλιος (ηλιακό μέγιστο), τόσο αυξάνονται οι κηλίδες στην επιφάνειά του και μαζί τους οι εκρήξεις δισεκατομμυρίων τόνων καυτού πλάσματος. Αντίθετα, στη φάση της μεγαλύτερης ηρεμίας (ηλιακό ελάχιστο), οι κηλίδες και οι ηλιακές καταιγίδες είναι σπάνιες.

    Στον τελευταίο, όμως, τέτοιο ηλιακό κύκλο, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη του συνηθισμένου διάρκεια της φάσης «νηνεμίας» (780 μέρες στη διάρκεια των ετών 2008-2010), με συνέπεια η περίοδος χωρίς κηλίδες να κρατήσει υπερδιπλάσιο χρόνο σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους (περίπου 300 μέρες), πράγμα που προβλημάτισε τους επιστήμονες, οι οποίοι πασχίζουν να καταλάβουν γιατί ο ήλιος έμεινε για τόσο καιρό ήσυχος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά το 1913.

    Η κατανόηση του φαινομένου των ηλιακών κηλίδων θεωρείται σημαντική, σύμφωνα με τον Μάρτενς, επειδή αυτές επηρεάζουν τον διαστημικό «καιρό», με τις ανάλογες παρενέργειες για τη Γη. Για παράδειγμα, η εξαφάνιση των κηλίδων του 2009 οδήγησε σε εξασθένηση του ηλιακού «ανέμου» και, κατά συνέπεια, σε μεγάλη αύξηση της κοσμικής ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας που έρχεται από το διαστρικό διάστημα και η οποία μπορεί να αποβεί καταστροφική για αστροναύτες και πιλότους.

    Οι τρεις αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία από διαστημικά τηλεσκόπια για να συλλέξουν πληθώρα δεδομένων σχετικά με τις κηλίδες, τις ηλιακές εκλάμψεις και καταιγίδες και τις μεταβολές των μαγνητικών πεδίων στο βόρειο και στο νότιο πόλο του ήλιου. Οι ποταμοί πλάσματος ρέουν από τον ισημερινό του ήλιου προς τους πόλους του, όπου βυθίζονται, για να επιστρέψουν και πάλι στον ισημερινό του. Αυτός ο αέναος κύκλος, με ταχύτητα περίπου 65 χιλιομέτρων την ώρα, διαρκεί γύρω στα 11 χρόνια. Όμως οι επιστήμονες ανακάλυψαν -μέσα από προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή- ότι τα ρεύματα του ηλιακού πλάσματος μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τη ροή τους, όπως μια κυλιόμενη σκάλα που δυσλειτουργεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη εξαφάνιση των κηλίδων.

    Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η δυνατότητα καλύτερης πρόβλεψης των περιόδων ακραίας «ησυχίας» στον ήλιο (το επόμενο ηλιακό ναδίρ αναμένεται το 2019), που οδηγεί σε εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων, θα βοηθήσει στην καλύτερη προστασία των γήινων συστημάτων επικοινωνιών, αλλάζοντας τις τροχιές των δορυφόρων ή κλείνοντας περιστασιακά ορισμένα άλλα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 61891

    [14] Οι ρυθμίσεις για άδειες στις λαϊκές αγορές και για το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο

    Πεμπτη, 03 03 2011 17:12

    Άδειες για λαϊκές αγορές και για υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο μπορούν να λαμβάνουν πλέον οι Έλληνες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ χωρίς να απαιτείται να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος. Αυτές είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφασης για το λιανεμπόριο, το υπαίθριο και στεγασμένο εμπόριο με τις οποίες απελευθερώνονται τα συγκεκριμένα επαγγέλματα.

    Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Οικονομικών με θέμα «Προσαρμογή διατάξεων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Εμπορίου στην Οδηγία 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά» δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 275/22.2.2011) και οι αλλαγές που επέρχονται είναι αναλυτικά οι εξής:

    1. Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο

    Τι ίσχυε μέχρι 22.2.2011:

    Απαιτείται χορήγηση άδειας από την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Στη διαδικασία χορήγησης άδειας μετέχουν (σε γνωμοδοτικά όργανα) εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, του Σωματείου Μικροπωλητών, της ΤΕΔΚ και της Τροχαίας.

    Η άδεια χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, ανέργους, ΑΜΕΑ, πολυτέκνους, γονείς ανηλίκων με ειδικές ανάγκες, τσιγγάνους, αναπήρους, κλπ

    Δικαιούμενοι της άδειας είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας (ή διαμένοντες συνεχώς τα 2 τελευταία χρόνια), με ιθαγένεια Ελληνική ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, ομογενείς παλιννοστούντες κλπ

    Ο αριθμός αδειών είναι περιορισμένος

    Τα μέλη της οικογένειας του πλανόδιου εμπόρου δεν έχουν το δικαίωμα άσκησης παρεμφερούς δραστηριότητας

    Δεν επιτρέπεται η άσκηση της δραστηριότητας σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων

    Τι αλλάζει:

    Στη γνωμοδοτική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών δεν συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος, διότι είναι ανταγωνιστικός φορέας και η συμμετοχή του απαγορεύεται από το άρθρο 14 παρ. 6 της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ

    Οι δικαιούμενοι της άδειας (Έλληνες ή πολίτες της ΕΕ) δεν απαιτείται να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος ή να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια (σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1β της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ)

    Τα μέλη της οικογένειας του πλανόδιου εμπόρου δικαιούνται να ασκούν παρεμφερείς δραστηριότητες (σύμφωνα με το άρθρο 25 της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ)

    Επιτρέπεται η άσκηση της δραστηριότητας σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων (σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2α της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ)

    2. Υπαίθριο στάσιμο εμπόριο

    Τι ίσχυε μέχρι 22.2.2011:

    Απαιτείται χορήγηση άδειας από την τοπική αυτοδιοίκηση

    Στη διαδικασία χορήγησης άδειας μετέχουν (σε γνωμοδοτικά οργανα) εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, του Σωματείου Μικροπωλητών, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, της Εφορείας Αρχαιοτήτων και της Τροχαίας

    Η άδεια χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα ανέργους, ΑΜΕΑ, πολυτέκνους, γονείς ανηλίκων με ειδικές ανάγκες, τσιγγάνους, αναπήρους, κλπ

    Ο αριθμός των αδειών είναι περιορισμένος

    Τι αλλάζει:

    Στη γνωμοδοτική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών δεν συμμετέχει ο Εμπορικός Σύλλογος, διότι είναι ανταγωνιστικός φορέας και η συμμετοχή του απαγορεύεται από το άρθρο 14 παρ. 6 της Οδηγίας 2006/123/ΕΚ.

    3. Λαϊκές αγορές

    Τι ίσχυε μέχρι 22.2.2011:

    Απαιτείται χορήγηση άδειας

    Η άδεια χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα ανέργους, ΑΜΕΑ, πολυτέκνους, γονείς ανηλίκων με ειδικές ανάγκες, τσιγγάνους, αναπήρους, κλπ

    Δικαιούμενοι της άδειας είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, με ελληνική ιθαγένεια ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, ομογενείς παλιννοστούντες κλπ, καθώς και υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα νόμιμα και αδιάλειπτα πέντε χρόνια

    Το κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται μόνο μια άδεια και είναι αποκλειστικής απασχόλησης

    Η διάρκεια της άδειας των παραγωγών πωλητών είναι εξάμηνη

    Τι αλλάζει:

    Οι δικαιούμενοι της άδειας Έλληνες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ δεν απαιτείται να είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος (σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1β της Οδηγίας 2006/ 123/ ΕΚ). Για τους υπηκόους τρίτων χωρών δεν επέρχεται αλλαγή

    Σε ορισμένες περιπτώσεις η διάρκεια της άδειας των παραγωγών πωλητών γίνεται δωδεκάμηνη

    4. Καταστήματα λιανικού εμπορίου

    Τι ίσχυε μέχρι 22.2.2011:

    Απαιτείται χορήγηση άδειας για όλες τις περιφέρειες, εκτός ΝΑ Αθήνας - Πειραιά (με εξαίρεση τα νησιά), Ν. Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και Δήμου Θεσσαλονίκης και Εχεδώρου

    Για μικρά καταστήματα, ανάλογα με την περιοχή δεν απαιτείται άδεια

    Η άδεια χορηγείται από την τοπική αυτοδιοίκηση

    Στη διαδικασία χορήγησης άδειας μετέχουν (σε γνωμοδοτικά όργανα) η ΟΚΕ, ο Δήμος και το Επιμελητήριο

    Στα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας περιλαμβάνεται οικονομοτεχνική μελέτη

    Για την έκδοση της άδειας ισχύουν οι κείμενες πολεοδομικές, χωροταξικές, οικιστικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και απαιτήσεις

    Για τη χορήγηση της άδειας λαμβάνονται υπόψη υποκειμενικά κριτήρια

    Προθεσμία έκδοσης της άδειας: 50 μέρες

    Τι αλλάζει:

    Στη γνωμοδοτική διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών δεν συμμετέχει το Επιμελητήριο, διότι είναι ανταγωνιστικός φορέας και η συμμετοχή του απαγορεύεται από το άρθρο 14 παρ. 6 της Οδηγίας 2006/ 123/ ΕΚ.

    Καταργείται η οικονομοτεχνική μελέτη (σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 5 της Οδηγίας 2006/ 123/ ΕΚ)

    Καταργούνται τα υποκειμενικά κριτήρια (σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 2α και 3β της Οδηγίας 2006/ 123/ ΕΚ και σύμφωνα με την απόφαση 3037/2008 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας)

    Η προθεσμία έκδοσης της άδειας συντομεύεται σε 30 μέρες

    5. Χορήγηση αδειών μέσω των Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης

    Οι άδειες μπορούν πλέον να χορηγούνται μέσω Ενιαίων Κέντρων Εξυπηρέτησης. Στο παράρτημα της ΚΥΑ υπάρχουν ειδικά έντυπα αίτησης, τα οποία αναφέρουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να διευκολύνονται οι αιτούντες.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61888

    [15] Ζητούν άνοιγμα λογαριασμών από κυπριακές τράπεζες, για τις υποθέσεις Siemens και Μονής Βατοπαιδίου

    Πεμπτη, 03 03 2011 16:43

    Την ανάγκη να συνεργαστούν καλύτερα οι κυπριακές υπηρεσίες ώστε να ανοίξουν οι επίμαχοι τραπεζικοί λογαριασμοί που έχουν ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές και σχετίζονται με τις υποθέσεις της Siemens και του Βατοπεδίου, επεσήμαναν τόσο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, όσο και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Το θέμα έθεσε πρώτος ο κ. Κακλαμάνης με αφορμή την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για θέματα ασφάλειας και αστυνομικής συνεργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να συμβάλει όχι μόνο στο θέμα της τρομοκρατίας αλλά και στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Δυστυχώς, ενώ οι Εξεταστικές Επιτροπές που ασχολήθηκαν με τη Siemens και το Βατοπέδι, ζήτησαν να διερευνηθούν από τις κυπριακές υπηρεσίες στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνά τους, αυτές δεν ανταποκρίθηκαν. Λογαριασμοί υπάρχουν στην Κύπρο και προκύπτουν από την έρευνα των Εξεταστικών Επιτροπών. Η ελληνική Βουλή δεν στερείται της δυνατότητάς της να συνεχίσει τις έρευνές της είτε να ξεκινήσει νέες αν προκύψουν νέα στοιχεία. Θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα στις κυπριακές υπηρεσίες και να το καταλάβουν, ότι αυτά τα οικονομικά εγκλήματα εμάς μας ενδιαφέρει να ερευνηθούν".

    Ο κ. Όθωνας, συμφώνησε με τον κ. Κακλαμάνη, υπενθυμίζοντας ότι διετέλεσε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου και σημειώνοντας ότι και τότε είχε επισημανθεί "η δυστοκία και η δυσκολία παροχής κρίσιμων στοιχείων από τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα".

    "Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι και οι δικές μας αρμόδιες αρχές δεν τα ζητούσαν και με ιδιαίτερο ζήλο", πρόσθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61887

    [16] Επιταχύνεται η πολιτική δίκη

    Πεμπτη, 03 03 2011 16:34

    Νέο σχέδιο νόμου κατατίθεται στο αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή, με στόχο την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης. Στο νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, προβλέπεται μεταξύ άλλων η υπαγωγή στα ειρηνοδικεία, διαφορών με χρηματικό αντικείμενο έως 20.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, στα Μονομελή Πρωτοδικεία διαφορές έως 120.000 ευρώ και στα Πολυμελή Πρωτοδικεία από 120 χιλιάδες ευρώ και πάνω. Όσον αφορά στην εξώδικη επίλυση των διαφορών, πλέον θα δίνεται η δυνατότητα να γίνεται αυτή σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και όχι μόνο πριν τη δίκη, όπως ίσχυε ως σήμερα. Επί πλέον θα καθιερωθεί η ηλεκτρονική δίκη με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής δικογράφων, ηλεκτρονικής άσκησης ενδίκων βοηθημάτων και μέσων καθώς και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων.

    Το νομοσχέδιο που προβλέπει επίσπευση του χρόνου έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, παρουσίασε ο Χ. Καστανίδης

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης με το οποίο προβλέπονται καινοτομίες που αποσκοπούν στην επίσπευση του χρόνου έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων. Μεταξύ των προβλέψεων του νομοσχεδίου που επιφέρουν επίσπευση των δικών είναι ότι ανεβαίνουν τα χρηματικά όρια εκδίκασης των υποθέσεων ανά δικαστήριο.

    Ειδικότερα:

    Στο ειρηνοδικείο θα εκδικάζονται πλέον διαφορές μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα προβλεπόταν μέχρι 12.000 ευρώ.

    Στα μονομελή πρωτοδικεία θα εκδικάζονται στο εξής διαφορές μέχρι 120.000 ευρώ, ενώ σήμερα προβλεπόταν μέχρι 80.000 ευρώ.

    Το νομοσχέδιο αναμορφώνει ακόμα το θεσμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού επίλυσης διαφορών, καθώς προβλέπεται ότι ο συμβιβασμός θα μπορεί να γίνει σε όλα τα στάδια της δίκης. Είδηση: 61883

    [17] Ποιοι φορείς θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις

    Πεμπτη, 03 03 2011 16:30

    Τους φορείς που θα έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις για το 2011 καθορίζει απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών. Με βάση την αρχή μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, που θα ισχύσει έως και το 2013, για εφέτος αναλογούν 10.600 νέες προσλήψεις , οι οποίες όμως θα είναι στην πράξη πολύ λιγότερες καθώς υπολογίζονται σε αυτές και οι μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Σε έντεκα τομείς του Δημοσίου θα δοθεί προτεραιότητα για την πρόσληψη μόνιμου, το τρέχον έτος, ενώ αναμένεται να προσληφθούν και επιτυχόντες σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, των οποίων η πρόσληψη είχε παγώσει μετά την απαγόρευση το 2010 λόγω του Μνημονίου.

    Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών κ η τετραμελής επιτροπή, προτεραιότητα θα έχουν οι τομείς Υγείας , Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας , υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ασφαλιστικά ταμεία , η επιτροπή ανταγωνισμού, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, καθώς και οι τεχνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι παιδικοί σταθμοί των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι ανάγκες αυτών των υπηρεσιών θα καλυφθούν ιδίως από προσωπικό των παρακάτω κατηγοριών:

    Το προσωπικό που θα καλύψει τις ανάγκες είναι απόφοιτοι των διαφόρων σχολών του δημοσίου, όπως η εθνική σχολή δικαστών, η εθνική σχολή δημόσιας διοίκησης, οι σχολές των ενόπλων δυνάμεων, αστυνομίας και πυροσβεστικής, όσοι περιλαμβάνονται σε πίνακες διοριστούν του ΑΣΕΠ, από προσωπικό που μετατάσσεται, καθώς και προσωπικό με βάση τα αιτήματα που υπέβαλαν οι φορείς του δημοσίου.

    Τα κριτήρια τα οποία θα ληφθούν υπόψη για την πρόσληψη νέου προσωπικού είναι:

    Πρώτον, ο αριθμός των αποχωρήσεων εξειδικευμένου προσωπικού της συγκεκριμένης υπηρεσίας ή φορέα κατά το 2010 ( μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ), τα καθήκοντα του οποίου είναι συναφή με τους τομείς προτεραιότητας.

    Δεύτερον, οι νέες αρμοδιότητες της υπηρεσίας ή του φορέα που προέκυψαν κυρίως από τον Καλλικράτη και απαιτούν την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.

    Τρίτον, ο αριθμός προσωπικού ανά κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα που μετατάχθηκε σε υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου κατά το προηγούμενο και το τρέχον έτος.

    Τέταρτον, ο αριθμός προσωπικού ανά κατηγορία κλάδο και ειδικότητα που μετατάχθηκε από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά το προηγούμενο και το τρέχον έτος.

    Υπενθυμίζεται ότι οι προσλήψεις το τρέχον έτος θα είναι με το«σταγονόμετρο», δεδομένου ότι εφαρμόζεται η αρχή του ένα προς πέντε, ενώ στις προσλήψεις προσωπικού προσμετρούνται πλέον και οι μετατάξεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61881

    [18] Ανοίγει τις πύλες της το Μαϊο η 8η Γεωργοκτηνοτροφική - Περιβαλλοντική Εκθεση Λάρισας

    Πεμπτη, 03 03 2011 16:44

    Ευρετήριο Άρθρου

    Ανοίγει τις πύλες της το Μαϊο η 8η Γεωργοκτηνοτροφική - Περιβαλλοντική Εκθεση Λάρισας

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 H 8η Γεωργική Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Έκθεση Λάρισας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 18 έως τις 22 Μαΐου με τη συμμετοχή περισσοτέρων από εκατό εκθετών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου από το δήμο Λάρισας.

    Είδηση: 61884

    [19] Τελευταίο αντίο στα Τρίκαλα για τον δολοφονηθέντα αστυνομικό Γ. Σκυλογιάννη

    Πεμπτη, 03 03 2011 16:21

    Ευρετήριο Άρθρου

    Τελευταίο αντίο στα Τρίκαλα για τον δολοφονηθέντα αστυνομικό Γ. Σκυλογιάννη

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Μπάρας, η κηδεία του δολοφονημένου Τρικαλινού Αστυνομικού Γιώργου Σκυλογιάννη.

    Είδηση: 61880

    [20] Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με την παρουσία του Κώστα Σκανδαλίδη

    Πεμπτη, 03 03 2011 13:51

    Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, και του υφυπουργού Παναγιώτη Ρήγα συνεδριάζει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και συζητά το θέμα για τη νέα στρατηγική ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα. Ο Νίκος Χρυσόγελος επικεφαλής του "Οικολογικού Ανέμου" και γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κατέθεσε μια σειρά ερωτήσεων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η τυχόν έρευνα για τα αίτια της πρόσφατης πλημμύρας στην Ρόδο.

    Είδηση: 61873

    [21] Ρύθμιση του θέματος της μεταφοράς μαθητών με το ΚΤΕΛ

    Πεμπτη, 03 03 2011 13:44

    Ρυθμίστηκε - έστω και προσωρινά - το θέμα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών των ΕΠ.ΑΛ., με λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ, που σταμάτησε λόγω μη εξόφλησης οφειλών προηγούμενων ετών. Σήμερα το πρωί, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, κ. Δημ. Αλεξόπουλο, αντιπροσωπεία μαθητών των ΕΠ.ΑΛ., των διευθυντών των σχολείων, της ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Γονέων - Κηδεμόνων. Με πρωτοβουλία του κ. Αλεξόπουλου, κλήθηκε και ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ, κ. Τρύφωνας Πλαστάρας και κατόπιν συζήτησης, αποφασίστηκε όπως συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΚΤΕΛ, πρόταση για συνέχιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών από την ερχόμενη Τρίτη. Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές προς το Αστικό ΚΤΕΛ.

    Είδηση: 61871

    [22] Δεσμεύσεις Σκανδαλίδη στα αιτήματα των αγροτών

    Πεμπτη, 03 03 2011 13:43

    Με τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη συναντήθηκαν οι αγρότες της Νότιας Ρόδου από τον οποίον απέσπασαν τη δέσμευση πως ως το τέλος του μήνα θα λάβουν τα χρήματα από τις επιδοτήσεις και την εξισωτική αποζημίωση όλων των ετών. . Μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό, οι αγρότες ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους ως το τέλος του Μαρτίου.

    Ο κ. Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα τους να σταλεί στους συνεταιρισμούς η κατάσταση, ένα μήνα πριν την πληρωμή των επιδοτήσεων για να γνωρίζει κάθε δικαιούχος αγρότης το ποσό που θα λαμβάνει, για να υπάρχει η δυνατότητα εμπρόθεσμης ένστασης από τους ίδιους. Όπως είπε στο σταθμό μας το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών Φιλήμωνας Ζανεττίδης τέθηκαν στον υπουργό και θέματα που αφορούν στην ανεξέλεγκτη βοσκή και τις ζημιές που κάνουν τα ελάφια στις καλλιέργειες Είδηση: 61872

    [23] S. O.S για τη νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου Ρόδου

    Πεμπτη, 03 03 2011 13:39

    Την προσωπική παρέμβαση του υπουργού υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ζητά με επιστολή του ο διοικητής του νοσοκομείου Μιχάλης Κόκκινος, για να λυθεί άμεσα το πρόβλημα που προέκυψε για την κάλυψη της νεφρολογικής κλινικής και των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης.Την αισιοδοξία του πως εντός της ημέρας θα βρεθεί λύση ώστε να μην κλείσει η νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου Ρόδου εξέφρασε μιλώντας στο σταθμό μας ο διοικητής του νοσοκομείου Μιχάλης Κόκκινος. Τα κενά προσωρινά καλύπτονται με αποσπάσεις γιατρών από την Κάλυμνο, αλλά σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο θα πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστική λύση.

    Είδηση: 61869

    [24] Εισαγγελική παρέμβαση για τις «αμαρτωλές δημοτικές εταιρείες

    Πεμπτη, 03 03 2011 13:34

    Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου Κωνσταντίνου Μπούτσικου προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου της νέας εταιρείας του Δήμου Ρόδου Γιάννη Περδίκη στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και αφορούν το παρελθόν των Εταιρειών ΡΟΔΩΝ ΑΕ και ΑΔΕΚΑΜ.

    Θα διερευνηθούν τα αδικήματα της υπεξαίρεσης σε βάρος νομικού προσώπου εταιρείας με μέτοχο Δήμο κατ' εξακολούθηση για ποσό άνω των 150.000 ευρώ ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας με τον επιβαρυντικό νόμο για τους καταχραστές του δημοσίου και απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Είδηση: 61867

    [25] Δεν προβλέπονται συγχωνεύσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Ζάκυνθο

    Πεμπτη, 03 03 2011 13:30

    Mε κατηγορηματικό τρόπο, ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ζακύνθου, Γιάννης Κοπανάς, δήλωσε σήμερα στην ΕΡΑ, ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία συγχώνευση σχολείων στο νομό σε ότι αφορά τα γυμνάσια και λύκεια, μετά από διαβεβαίωση της αρμόδιας υπουργού, στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οι προϊστάμενοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι περιφερειακοί διευθυντές και οι δήμαρχοι όλης της χώρας.

    Μάλιστα, τόνισε ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι στο παρελθόν φρόντισαν για την ορθολογική κατανομή των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό, ενώ απομένει να υπάρξει και ορθολογική κατανομή των μαθητών και καθηγητών. Επίσης, ανάφερε ότι από την υπουργό ξεκαθαρίστηκε ότι οι συγχωνεύσεις δεν έχουν να κάνουν με το ΔΝΤ και την οικονομική κατάσταση αλλά με ορθολογικά κριτήρια στην εκπαίδευση και αφορούν σε νόμο του 1985 καθώς και ότι πρέπει να υπάρχουν 25 μαθητές ανά τάξη. Πρόσθεσε ακόμα ότι έγινε συζήτηση για τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης στην εκπαίδευση, ενώ πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών για τις μεταφορές των μαθητών.

    Μιμίκα Παρθύμου Είδηση: 61866

    [26] ΔΝΤ: Όχι πτώχευση για την Ελλάδα

    Πεμπτη, 03 03 2011 19:02

    Παρέμβαση με αναφορές στην Ελλάδα , πραγματοποίησε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Άτκινσον, λέγοντας ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πτώχευση δεν αποτελεί επιλογή». Οι δηλώσεις της έγιναν στα πλαίσια τακτικής συνέντευξης Τύπου, όπου η κ. Άτκινσον αναφέρθηκε στις επιλογές της ελληνικές κυβέρνησης.

    Χαρακτήρισε αναγκαίες τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις απελευθέρωσης της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

    Προσπάθησε επίσης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, στις 11 Φεβρουαρίου, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπου και προέκυψε πολιτικό θέμα, λέγοντας πως «το ΔΝΤ διατηρεί πολύ στενή και ισχυρή σχέση με την κυβέρνηση της Ελλάδας και σέβεται τις πολιτικές που ακολουθεί όπως και τον καθορισμό αυτού που θεωρεί ως τον καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

    Η κ. Άτκινσον εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επιτυχία του προγράμματος και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ εκτίμησε ότι η συνεργασία του κ. Παπανδρέου, με τον κ. Στρος Καν και τους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, θα αποτυπωθεί και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, με τις αποφάσεις που θα προκύψουν.

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 61897

    [27] Γ. Καμίνης εφ' όλης της ύλης γιά το Δήμο Αθηναίων

    Πεμπτη, 03 03 2011 18:56

    Στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών του δήμου (βρεφονηπιακοί σταθμοί , Ίδρυμα αστέγων κ.α) θα διοχετευτούν τα χρήματα που αναμένεται να "κερδίσει" ο δήμος της Αθήνας από την πολιτική των περικοπών που εφαρμόζεται στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84. Σε συνέντευξη τύπου, την πρώτη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης από την ανάληψη των καθηκόντων του, έθεσε τις προτεραιότητες της δικής του τετραετίας.

    Με το βλέμμα στραμμένο στο ιστορικό κέντρο και τις ανάγκες του, ο κ. Καμίνης είπε ότι από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να γίνονται οι πρώτες ανακοινώσεις, ενώ έδωσε έμφαση στην επίσπευση των απαλλοτριώσεων, την ανάκτηση των δημόσιων χώρων, ενώ παρουσίασε για άλλη μία φορά τα κίνητρα που θα βοηθήσουν στην επιστροφή των κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας.

    Για την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι θα επιδοτηθούν με περίπου 10 εκ. ευρώ , όσα δηλαδή θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές που γίνονται στον "Αθήνα 9.84" το κόστος λειτουργίας του οποίου ετησίως ανέρχονταν στα 9 εκ ευρώ με εξαίρεση το εκλογικό έτος 2010, όπου το κόστος λειτουργίας ανήλθε στα 15.5 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος, ο ραδιοφωνικός σταθμός που τον Ιούνιο θα μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία, θα λειτουργήσει φέτος με 5 εκ. ευρώ και από τον Σεπτέμβριο θα αλλάξει το προφίλ του σταθμού και θα μετατραπεί σε ένα αμιγές ραδιοφωνικό σταθμό τη πόλης των Αθηνών.

    Τα οικονομικά του δήμου

    Μιλώντας για τα οικονομικά του δήμου Αθηναίων ο κ. Καμίνης είπε ότι τα δάνεια αυξήθηκαν κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο (κατά 50%) και από 150 εκ. ευρώ που ήταν το 2009 έφτασαν τα 220 ε. , ενώ τα χρέη προς τρίτους αγγίζουν πια τα 77 εκ. Ως εκ τούτου ο φετινός προϋπολογισμός θα είναι προσαρμοσμένος στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και από 990 εκ. ευρώ ( που δόθηκαν το 2010) θα δοθούν 818 εκ. ευρώ .

    Έμφαση όμως θα συνεχίσει να δίνει ο δήμος τόσο στον σωστό φωτισμό της πολης (αναμένεται να μπουν ακόμη και ιδιώτες στο ζήτημα αυτό δίνοτας χορηγίες), ενώ με μεγάλη αυστηρότητα θα υλοποιείται και ο καθαρισμός των δρόμων. Οπως εξήγησε ο δήμαρχος, "η πόλη θα μείνει καθαρή πάση θυσία". Γεγονός που σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι ακόμη και να μειωθεί το σώμα των εργαζομένων στην καθαριότητα , θα ενισχυθεί από εργαζομένους άλλων ειδικοτήτων.

    Όσο αφορά τα ακίνητα του δήμου, ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό ώστε να υπάρξει μεγάλης κλίμακας οικονομία από τα ενοίκια που καταβάλλονται σήμερα .

    Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε επίσης το έργο που έχει ολοκληρωθεί στον τομέα της παράνομης στάθμευση λέγοντας ότι δόθηκαν 116.000 κλήσεις και τόνισε ότι θα δώσει έμφαση στην κυκλοφορία των ποδηλάτων μέσα στην πόλη, αυξάνοντας κατ' αντιστοιχία τις θέσεις στάθμευσης για δίκυκλα και ποδήλατα.

    Τέλος ο κ. Καμίνης εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης των θέσεων στάθμευσης προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερος χώρος στους μπλε κάδους ανακύκλωσης (από 4000 που έχει σήμερα ο δήμος να φτάσουν τους 8000) .

    AΠΕ Είδηση: 61896

    [28] Ετήσια έκθεση ΟΗΕ για τα ναρκωτικά: Η διαφθορά το σοβαρότερο πρόβλημα

    Πεμπτη, 03 03 2011 18:56

    Η διαφθορά των αξιωματούχων στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, είναι, σύμφωνα με την Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών, το σοβαρότερο πρόβλημα φέτος. Και η Βαλκανική Χερσόνησος είναι μια περιοχή όπου ανθεί η συνδεόμενη με τα ναρκωτικά διαφθορά. Τα εγκληματικά δίκτυα έχουν τεράστιους οικονομικούς πόρους, μεγάλη πολιτική επιρροή, πρόσβαση σε εξελιγμένες τεχνολογίες και λαμβάνουν πολύ αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

    Όπως σημείωσε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Μπάμπης Πουλόπουλος, κατά την παρουσίαση της έκθεσης «ο βαθμός επικράτησης της διαφθοράς δεν είναι εύκολο να μετρηθεί. Ο αντίκτυπός της ωστόσο γίνεται ιδιαίτερα αισθητός στις υπηρεσίες ελέγχου των ναρκωτικών, που διαχειρίζονται μεγάλα χρηματικά ποσά και μεγάλες ποσότητες ουσιών, και στις αντίστοιχες δικαστικές και τελωνειακές αρχές».

    Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η συνεχής δημιουργία νέων, συνθετικών ναρκωτικών τα οποία διακινούνται μέσω Διαδικτύου και συχνά διαφημίζονται ως άλατα μπάνιου ή λίπασμα. Όπως σημείωσε ο κ. Πουλόπουλος, τα ναρκωτικά αυτά προκύπτουν με ελαφρά τροποποίηση στη μοριακή δομή κάποια γνωστής και ελεγχόμενης ουσίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεφεδρόνη, που γνωρίζει, από το 2008, ευρεία εξάπλωση στην Ευρώπη.

    Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη αγορά ναρκωτικών διεθνώς με 38 εκατ. ανθρώπους, 15,1% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, να είναι χρήστες. Οι περισσότεροι εξαρτημένοι δεν λαμβάνουν κάποιας μορφής θεραπεία.

    Ενθαρρυντική είναι η λειτουργία 2.500 δικαστηρίων για τα ναρκωτικά, που έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση της υποτροπής και εξοικονομούν μακροπρόθεσμα πόρους. Σε μια αποστροφή της δικής του ομιλίας, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γεράσιμος Νοταράς, σημείωσε ότι εάν υπήρχαν τέτοια δικαστήρια στην Ελλάδα, «ο μισός πληθυσμός των φυλακών θα ήταν εκτός. Όμως, εμείς δεν έχουμε καν πραγματογνώμονες, ώστε να πιστοποιούν την εξάρτηση στα δικαστήρια».

    Στην Κεντρική και Νότια Αμερική, το πρόβλημα της χρήσης επιτείνουν η φτώχεια και η υψηλή ανεργία. Εκεί η οικονομία των ναρκωτικών είναι ισχυρότερη από τις οικονομίες των κρατών.

    Στην Αφρική, επικρατεί η κάνναβη, που αφορά 5% - 10% του πληθυσμού, ηλικίας 15 - 64 ετών. Το λαθρεμπόριο κοκαΐνης από τη Δ. Αφρική προς την Ευρώπη αυξάνει.

    Στην Ασία, η μεθαμφεταμίνη και η ηρωίνη είναι οι πιο διαδεδομένες ουσίες. Στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος επιδημίας AIDS, εξαιτίας της ενέσιμης χρήσης ναρκωτικών. Στην Κίνα οι χρήστες ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια. Η Ινδία είναι η πρώτη παραγωγός ψυχοτρόπων ουσιών στον κόσμο, που διακινούνται μέσω παράνομων φαρμακείων του Διαδικτύου.

    Στο Αφγανιστάν, από το 2005 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 53% η χρήση οπίου και κατά 140% η χρήση ηρωίνης. Σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους υπολογίζονται οι Αφγανοί, ηλικίας 15-64 ετών, που κάνουν χρήση παράνομων ουσιών.

    Το Ιράν είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρηστών οπιούχων στον κόσμο, με 2 εκατομμύρια χρήστες.

    Στην Ευρώπη η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ουσία είναι το χασίς και ακολουθεί η κοκαΐνη. Το υψηλότερο ποσοστό χρηστών οπιοειδών έχει η Ρωσία με 1,6-1,8 εκατ. χρήστες, ηλικίας 15 - 64 ετών. Στην Ανατολική Ευρώπη, εξαπλώνεται ανησυχητικά το Έιτζ, με το 1,6% των ενηλίκων να έχει μολυνθεί στην Ουκρανία.

    Η Ελλάδα παρουσιάζει, σταθερά, από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης κάνναβης και κοκαΐνης. Συγχρόνως, έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις στη χώρα.

    Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, Γ. Νοταράς, σημείωσε ότι το ΚΕΘΕΑ έχει γίνει αποδέκτης 20 αιτημάτων από περιοχές και πόλεις της Ελλάδας για τη δημιουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών. Τα αιτήματα έχουν γίνει από Ρόδο, Ναύπλιο, Μεσολόγγι, Θήβα, Λιβαδειά, Χαλκίδα, Άρτα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Λαύριο, Παιανία, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά, Φλώρινα, Κατερίνη, Ορεστιάδα.

    Το ΚΕΘΕΑ, είπε, έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο με τριπλή στόχευση: την ανταπόκριση στις ανάγκες της επαρχίας, την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου και την ενίσχυση των προγραμμάτων στις φυλακές, των δομών υποδοχής και της επανένταξης των φυλακισμένων.

    Σε ό,τι αφορά στον πρώτο στόχο, επιδιώκει την ολοκλήρωση των θεραπευτικών προγραμμάτων σε Γιάννενα, Καβάλα, Καλαμάτα, Χανιά, Μυτιλήνη. Σχεδιάζει την ανάπτυξη προγράμματος για τον εθισμό στο αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

    Αναφορικά με το ιστορικό κέντρο, προχωρά στη δημιουργία Κέντρου Κοινοτικής Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης στα Εξάρχεια και στη δημιουργία Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης και Ψυχοκοινωνικής Στήριξης για τους μετανάστες στον Άγιο Παντελεήμονα. Προτείνει τη δημιουργία τριών Σταθμών Άμεσης Πρόσβασης σε Ομόνοια, Βικτώρια, Άγιο Παντελεήμονα. Σχεδιάζει την ενίσχυση των υπαρχόντων προγραμμάτων «δουλειάς στο δρόμο» στις περιοχές: Γερανίου, Ομόνοιας, Γ' Σεπτεμβρίου, Πολυτεχνείου-Μουσείου, Κουμουνδούρου, πλατείας Βάθη, Εξαρχείων, σταθμού Λαρίσης. Τέλος, συστήνει την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων για τη στέγαση δομών κοινωνικής φροντίδας.

    Στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος, το ΚΕΘΕΑ έχει σχεδιάσει τη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων στη φυλακή Διαβατών Θεσσαλονίκης, στο υπό επισκευή κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στον Ελαιώνα Θηβών και στις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα και στην Κασσαβέτεια.

    Όπως σημείωσε ο Γ. Νοταράς, αυτή τη στιγμή το ΚΕΘΕΑ ζητά την απόδοση των 1.920.000 ευρώ που είχαν κοπεί από την επιχορήγηση του 2010 και την εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης 1.933.700 ευρώ για το 2011. Τέλος, μίλησε για τα κενά της ελληνικής νομοθεσίας που δεν καθιστούν δυνατή την καταδίκη της κλινικής Άγιος Νικόλαος και του ιδιοκτήτη της, Δ. Θεοδωρολέα, που, όπως είπε, εκμεταλλεύεται συστηματικά εδώ και χρόνια τους εξαρτημένους και τις οικογένειές τους.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, UNODC, INCB Είδηση: 61898

    [29] Ευρωπαϊκό πρόστιμο-μαμούθ στη γερμανική εταιρία Siemens

    Πεμπτη, 03 03 2011 18:37

    Ο πολύ γνωστός γερμανικός όμιλος Siemens είδε σήμερα να παραμένει αμείωτο το πάρα πολύ μεγάλο πρόστιμο, που τού είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο το επικύρωσε. Το εν λόγω πρόστιμο χρονολογείτο από το 2007 κι είναι ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ (550 εκατ. δολάρια ΗΠΑ). Η έφεση που άσκησε η Siemens ενώπιον του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου απορρίφθηκε σήμερα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί σε έναν επιχειρηματικό όμιλο, για μία μοναδική επιχειρηματική του πράξη.

    Η Siemens κρίθηκε τελικά ένοχη, για μονοπωλιακές πρακτικές και πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω της σύστασης καρτέλ στο πεδίο της προηγμένης τεχνολογίας για δίκτυα ηλεκτροδότησης και πιο συγκριμένα για τον εξοπλισμό μεταγωγής με μόνωση αερίου (GIS).

    Εντούτοις, μειώθηκαν με την ίδια απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου τα πρόστιμα για μικρότερες εταιρείες του καρτέλ, τις γαλλικές Areva, Alstrom, όπως επίσης για πολλές θυγατρικές της ίδιας της Siemens. Εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου, εξέφρασε "λύπη" που δεν εισακούστηκε η επιχειρηματολογία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 61895

    [30] ΕΒΖ: Συναντήσεις εργαζομένων με πολιτικούς αρχηγούς

    Πεμπτη, 03 03 2011 19:33

    Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και καταλήψεων εγκαταστάσεων της εταιρίας και της ΑΤΕBank, προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), λόγω της απόφασης της Αγροτικής Τράπεζας, να βγάλει την ΕΒΖ στο σφυρί.

    Στα πλαίσια ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων, οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ συναντήθηκαν με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αλλά και με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, όπως και με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Γιώργο Κασαπίδη, ενώ εκκρεμεί τις επόμενες ημέρες συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά. Οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι στο ενδεχόμενο πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και δεν απέσπασαν απαντήσεις που να τους ικανοποιούν, στη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία δεν πήρε μέρος ο υπουργός κ. Σκανδαλίδης.

    Η ΕΒΖ διαθέτει τρεις μονάδες, στις περιοχές Πλατύ, Σέρρες και Ορεστιάδα, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, με στόχο την οργάνωση και τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 61899

    [31] Σύνοδος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Αθήνα και 11η Σύνοδος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

    Πεμπτη, 03 03 2011 13:49

    Η διαμόρφωση μιας "προοδευτικής διακυβέρνησης για την Ευρώπη του αύριο" είναι το κύριο θέμα συζήτησης της συνάντησης των ηγετών των κομμάτων-μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που συνέρχεται στην Αθήνα στις 4 και 5 Μαρτίου 2011, στο Ζάππειο. Στις 4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο και η 11η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος, Γιώργου Α. Παπανδρέου, με ομιλία του οποίου θα ανοίξουν οι εργασίες. Τη Σύνοδο του ΠΑΣΟΚ θα χαιρετίσουν ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαρτιν Σουλτς και ο Πουλ Ρασμουσεν, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα με αφορμή τη Σύνοδο του ΕΣΚ.

    Η συζήτηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπως ανακοινώθηκε, θα αναπτυχθεί με βάση τους εξής τέσσερεις άξονες:

    (α) Προοδευτικές απαντήσεις στην κρίση: θα συζητηθούν οι προσπάθειες του ΕΣΚ για την προώθηση μιας νέας αρχιτεκτονικής για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης όπου ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση θα συνδεθούν με αναπτυξιακές πολιτικές που βοηθούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση καινοτόμων εργαλείων χρηματοδότησης όπως είναι το Ευρωομόλογο και ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

    (β) Πολιτική στρατηγική: προτεραιότητα για τους ευρωπαίους σοσιαλιστές είναι η βελτίωση του συντονισμού τους σε σχέση με τις κοινές πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνάντηση θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης του συντονισμού και της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης και θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο δράσης προς αυτή την κατεύθυνση.

    (γ) Το όραμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις Προοδευτικές Κοινωνίες στον 21ο αιώνα: στο πλαίσιο της θεματικής αυτής θα συζητηθούν νέες πολιτικές προτάσεις των ευρωπαίων σοσιαλιστών για τη δημιουργία μιας προοδευτικής Ευρώπης των πολιτών. Παράλληλα, θα δοθούν οι κατευθύνσεις για την ολοκλήρωση του ανανεωμένου Κειμένου Αρχών του ΕΣΚ που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο του ΕΣΚ στο τέλος του χρόνου.

    (δ) Πρότυπα Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης: θα συζητηθούν καινοτόμες πολιτικές που επιτρέπουν την προώθηση ενός μοντέλου βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου θα συνέλθει και η 11η Σύνοδος του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για την εκλογή τριών μελών του Πολιτικού Συμβουλίου τα οποία θα αντικαταστήσουν τα μέλη του οργάνου που έχουν καταλάβει κυβερνητικές θέσεις. Είδηση: 61874

    [32] Οι άνθρωποι θα είναι υπεύθυνοι για την έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών

    Πεμπτη, 03 03 2011 16:30

    Τα πλάσματα της Γης βρίσκονται στο χείλος, αν όχι στο μέσο, μιας νέας, της έκτης κατά σειρά στην ιστορία του πλανήτη μας, μαζικής εξαφάνισης των ειδών, ανάλογης με αυτή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. Αυτό είναι το ανησυχητικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, η οποία υπολογίζει ότι τα τρία τέταρτα των σημερινών ζώντων οργανισμών μπορεί να έχουν εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 300 χρόνια και, σε κάθε περίπτωση, μέσα στους επόμενους 22 αιώνες -αν οι άνθρωποι δεν αλλάξουν μαζικά τις συνήθειές τους.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοβιολογίας και παλαιοντολογίας Άντονι Μπαρνόσκι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", σημαίνουν συναγερμό, αν και εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι, μάλλον, η κατάσταση δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να είναι μη αναστρέψιμη.

    Σύμφωνα με τη δαρβινική θεωρία της φυσικής επιλογής και της εξέλιξης, είναι αναμενόμενο ότι τα είδη θα εμφανίζονται και θα εξαφανίζονται από προσώπου Γης στο πέρασμα του χρόνου. Όμως, όταν τα τρία τέταρτα των συνολικών ειδών εξαφανίζονται σχετικά γρήγορα (όπως συνέβη πέντε φορές μέχρι σήμερα), αυτό συνιστά μαζική εξαφάνιση και σε αυτήν ακριβώς την πορεία φαίνεται να βρίσκεται ήδη ξανά ο πλανήτης μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

    Η Γη έχει ήδη γνωρίσει πέντε τέτοιες μαζικές εξαφανίσεις κατά τα τελευταία 540 εκατομμύρια χρόνια (από τότε που υπάρχουν πολύπλοκοι οργανισμοί), με πιο γνωστή αυτή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους περίπου πριν από 65 εκατ. χρόνια, έπειτα από την πρόσκρουση αστεροειδούς στον πλανήτη μας, σύμφωνα με την κρατούσα αντίληψη. Η νέα, εξελισσόμενη, έκτη μαζική εξαφάνιση, όπως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες, αυτή τη φορά δεν έχει φυσικά αίτια, αλλά τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τις συνέπειες τους, όπως την κλιματική αλλαγή.

    Οι αμερικανοί επιστήμονες, μελετώντας τα υπάρχοντα απολιθώματα ζώων, υπολόγισαν ότι ο ρυθμός, με τον οποίο πέθαιναν τα θηλαστικά κατά τα τελευταία 65 εκατ. χρόνια, είναι μικρότερος από δύο είδη ανά ένα εκατομμύριο χρόνια. Όμως κατά τα τελευταία 500 χρόνια, το λιγότερο 80 από τα αρχικά περίπου 5.570 είδη θηλαστικών έχουν εξαφανιστεί, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις των βιολόγων -ρυθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφηκε στις προηγούμενες μαζικές εξαφανίσεις. Για αυτό το λόγο, ο Μπαρνόσκι και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ήδη ξεκίνησε μια νέα μαζική καταστροφή των ειδών που μπορεί να διαρκέσει πολλές χιλιάδες χρόνια.

    Αν όλα τα θηλαστικά, που σήμερα θεωρείται ότι απειλούνται με εξαφάνιση, όντως εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, τότε σε περίπου 300 χρόνια από τώρα, το 75% όλων θηλαστικών δεν θα υπάρχει πια. «Κοιτάξτε έξω από το παράθυρό σας και φανταστείτε αν θα θέλατε να ζείτε σε έναν κόσμο, όπου τα τρία τέταρτα των ζωντανών οργανισμών δεν θα υπήρχαν πια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός επιστήμονας.

    Οι ερευνητές επέκτειναν πέρα από τα θηλαστικά τις εκτιμήσεις τους και υπολόγισαν ότι από τα αμφίβια ως τα πουλιά, τα ερπετά, τα φυτά και τις άλλες μορφές ζωής, περίπου το 1% έως 2% του συνόλου των ειδών έχει ήδη εξαφανιστεί και το 20% έως 50% απειλείται.

    Πάντως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συγκρίσεις με το παρελθόν δεν είναι καθόλου εύκολες, καθώς το αρχείο των απολιθωμάτων έχει πολλά κενά, καθιστώντας αδύνατη την καταγραφή κάθε είδους που εξελίχτηκε στη Γη και κάποια στιγμή εξαφανίστηκε. Τα «χαμένα» αυτά είδη, σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις, μπορεί να αποτελούν ακόμα και το 99% όλων των ειδών που κάποτε υπήρξαν.

    Επιπλέον, η χρονολόγηση των απολιθωμάτων δεν είναι πάντα εύκολη, με συνέπεια, όταν ανακαλύπτεται μια προηγούμενη μαζική καταστροφή, δεν είναι απλό να προσδιοριστεί αν αυτή κράτησε ένα «σαββατοκύριακο», μια δεκαετία ή 10.000 χρόνια. Η έρευνα του Μπαρνόσκι εστιάστηκε στα θηλαστικά, ακριβώς επειδή, σε αυτά, το αρχείο των απολιθωμάτων είναι πληρέστερο και πιο ακριβές.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61882

    [33] Αντιφλεγμονώδες μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον

    Πεμπτη, 03 03 2011 15:58

    Υγεια

    Οι ενήλικες που παίρνουν σε τακτική βάση το διαδεδομένο αντιφλεγμονώδες φάρμακο «ιβουπροφαίνη» (ibuprofen), μπορεί να μειώσουν μέχρι 40% τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον, σε σχέση με όσους δεν το παίρνουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Άλλοι επιστήμονες, πάντως, θεωρούν πρόωρο να καταλήξουν σε συμπέρασμα κατά πόσο τα οφέλη της λήψης του φαρμάκου αντισταθμίζουν τις πιθανές παρενέργειες που έχουν γενικότερα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κυρίως τον κίνδυνο για γαστρεντερική αιμορραγία.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αλμπέρτο Ασκέριο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευρολογίας "Neurology", μελέτησαν περισσότερους από 135.000 άνδρες και γυναίκες, που ήταν τακτικοί χρήστες της συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας (δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα) και διαπίστωσαν ότι ήταν κατά 40% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν Πάρκινσον.

    «Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, συνεπώς είναι σαγηνευτική η πιθανότητα ότι το ιμπουπροφέν, ένα υπάρχον και σχετικά μη τοξικό φάρμακο, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από αυτή την πάθηση», δήλωσε ο Ασκέριο.

    Το Πάρκινσον είναι μια νευρολογική πάθηση που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα σε ποσοστό περίπου δύο ατόμων ανά χίλια. Μεταξύ άλλων, προκαλεί άνοια, τρέμουλο, ακαμψία και δυσκολία στην κίνηση, ιδίως σε άτομα άνω των 50 ετών, αν και είναι δυνατό να εκδηλωθεί και σε νεαρότερους ανθρώπους. Η πάθηση αποδίδεται στην έλλειψη της χημικής ουσίας ντοπαμίνης, λόγω της προηγηθείσας καταστροφής εγκεφαλικών κυττάρων.

    Οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και καιρό ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα δρουν προστατευτικά για το Πάρκινσον, όμως δεν ήταν ως τώρα ξεκάθαρο ποια, από όσα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, παρέχουν το μεγαλύτερο όφελος.

    Συγκρίνοντας διάφορα από αυτά, κατέληξαν ότι το ibuprofen, που περιέχεται σε διάφορα αναλγητικά, τα οποία κυκλοφορούν με ποικίλες εμπορικές ονομασίες, όπως Advil, Motrin και Nuprin και άλλα, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Ο μηχανισμός που δρα το φάρμακο στη νευρολογική νόσο, πάντως, είναι ακόμα άγνωστος, όπως δήλωσε ο ερευνητής του Χάρβαρντ Ξιάνγκ Γκάο.

    Πάντως, εκτός από τα πιθανά στομαχικά προβλήματα, μια πρόσφατη έρευνα συνέδεσε το ibuprofen, αν λαμβάνεται κάθε μέρα για μερικά χρόνια, με μια μικρή αύξηση του κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61878

    [34] Νιγηρία: Τρεις νεκροί και 21 τραυματίες

    Πεμπτη, 03 03 2011 19:33

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 21 τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι εκτόξευσαν εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον του πλήθους που παρακολουθούσε μια προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Σουλέτζα, κοντά στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας Αμπούζα.

    Ο μηχανισμός, που ρίχτηκε από κινούμενο όχημα, δεν πέτυχε τη συγκέντρωση του κυβερνώντος Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP) αλλά προσγειώθηκε κοντά στο σημείο όπου στέκονταν μερικές γυναίκες και πουλούσαν την πραμάτειά τους.

    "Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και 21 τραυματίστηκαν", είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ολουσόλα Αμόρε.

    Η επίθεση αυτή ήρθε να προστεθεί στις πράξεις πολιτικής βίας που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στη Νιγηρία ενόψει των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.

    ΑΠΕ Είδηση: 61900

    [35] Ελεύθερη με όρους η Γερμανίδα

    Πεμπτη, 03 03 2011 14:38

    Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η 27χρονη Γερμανίδα Φέι Μάγιερ, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.Η 19η τακτική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση, έκανε δεκτή την προσφυγή της και διέταξε την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής της με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισής της ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.

    Αντίστοιχη πρόταση είχε υποβάλει πριν από λίγες ημέρες και ο εισαγγελέας πρωτοδικών, ο οποίος ζητούσε να αποφυλακιστεί η κατηγορούμενη, κρίνοντας ότι τα στοιχεία σε βάρος της δεν δικαιολογούν την κράτησή της.

    Η Φέι Μάγιερ είχε κριθεί προφυλακιστέα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο είχε κληθεί να άρει διαφωνία που είχε προκύψει μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως ως προς το ζήτημα της κράτησης. Η μεν ανακρίτρια θεωρούσε ότι η Γερμανίδα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη με όρους, ενώ η εισαγγελέας ότι πρέπει να προφυλακιστεί.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 61875

    [36] Ζημιές στη Ζάκυνθο από τη σφοδρή καταιγίδα

    Πεμπτη, 03 03 2011 12:19

    Σφοδρή καταιγίδα έπληξε το πρωί τη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να προκληθούν αρκετά προβλήματα. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο όπου διαπιστώθηκε ότι το σύστημα απορροής των υδάτων είχε κλείσει από παράνομες χωματουργικές εργασίες. Πέραν των πλημμυρών, έκλεισαν δρόμοι εξαιτίας κατολισθήσεων ενώ προκλήθηκαν και ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Μέσα στην πόλη, ζημιές σημειώθηκαν σε δρόμους και στο αποχετευτικό δίκτυο.

    Κλειστά σχολεία σε Τρίκαλα - Γρεβενά

    Στο μεταξύ, εξαιτίας της κακοκαιρίας κλειστά παρέμειναν σήμερα σχολεία στις ορεινές περιοχές του νομού Τρικάλων.

    Πρόκειται για σχολεία στις Δημοτικές Ενότητες Πινδεών, Αιθήκων, Κλεινοβού, Μαλακασίου, Χασίων και Τυμφαίων, καθώς και στις Τοπικές Κοινότητες Νεράιδας και Μυροφύλλου.

    Κλειστά λόγω της κακοκαιρίας, παρέμειναν με απόφαση του Δημάρχου Γρεβενών όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61846

    [37] Σε κρίσιμη κατάσταση 80 μετανάστες- απεργοί πείνας

    Πεμπτη, 03 03 2011 12:08

    Στους ογδόντα έχουν φτάσει οι μετανάστες-απεργοί πείνας, που έχουν διακομιστεί μέχρι τώρα σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παρότι οι γιατροί τους προειδοποιούν για μόνιμες βλάβες στον οργανισμό τους, ακόμη και για τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, εκείνοι φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να νομιμοποιηθούν. «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ζωή αλλά ούτε και να εκβιάζεται μια ολόκληρη χώρα», δήλωσε στη ΝΕΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί το διάλογο με τους απεργούς, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση και πως για ένα χρονικό διάστημα, από 6 έως 12 μήνες, δεν θα απελαθεί κανείς. Απέκλεισε πάντως, κατηγορηματικά, κάθε ενδεχόμενη ειδική μεταχείριση εκτός νόμου, καθώς, όπως είπε, αυτό θα άνοιγε το δρόμο και για άλλες παράνομες νομιμοποιήσεις.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Σημαντικές ευθύνες «σε αυτούς που τους καθοδηγούν πολιτικά», επέρριψε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

    «Οι απεργοί πείνας αποφασίζουν μόνοι τους, για την ίδια τους την τύχη», επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Σχετική είδηση: Μετανάστες: Μαζικές μεταφορές στα νοσοκομεία

    Είδηση: 61839


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 3 March 2011 - 18:12:45 UTC