Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λιβύη: Μάχη σε δύο μέτωπα
  • [02] Μετανάστες: Συνεχίζουν την απεργία πείνας - πολιτικές τριβές
  • [03] Συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου - Περιφερειαρχών
  • [04] Στη Φινλανδία ο Αντ. Σαμαράς για τη Σύνοδο του ΕΛΚ - Ισχνές ελπίδες για λύση στην κρίση χρέους
  • [05] Μηνύματα συνδικάτων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
  • [06] Νέα πνοή ζωής για το ιστορικό θέατρο Ακροπόλ
  • [07] Ληστές πυροβόλησαν εν ψυχρώ 22χρονο
  • [08] Ο Γ. Στουρνάρας στην Καλαμάτα
  • [09] Αναβίωση εθίμων και αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Δράμα
  • [10] Κούλουμα στο Δημητρίτσι
  • [11] Η Καθαρή Δευτέρα στο Νομό Καβάλας
  • [12] Προσλήψεις ωρομισθίων από την Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Αιανής
  • [13] Απογραφή δελτίων κοινωνικού τουρισμού
  • [14] Με ρεκόρ Guinness, Onirama και μεγάλη παρέλαση ολοκληρώνεται το καρναβάλι της Ξάνθης
  • [15] Τεράστιες οι οφειλές του κράτους προς το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας
  • [16] Αποκριές στη Μεσσηνία
  • [17] Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται στα Ιωάννινα, 22χρονος νεαρός που χθες το βράδυ πυροβολήθηκε από ληστές στο σπίτι του στο Καναλάκι
  • [18] Ο «κινεζικός δράκος» εξοπλίζεται
  • [19] Ενημερώσεις για το Δήμο Μεσσήνης
  • [20] Καρναβάλι με κάψιμο του β¦Μνημονίου
  • [21] Ο αντιπεριφερειάρχης για τις συμπράξεις
  • [22] Συσκέψεις για την προώθηση επαναπατρισμού
  • [23] Υπέρ της ΜΟΛΑΚ ο αντιπεριφερειάρχης
  • [24] Διαμαρτυρίες απο ΠΑΣΟΚ και ΑΝΑΣΑ για το περιφερειακό
  • [25] Συνάντηση Σπύρου με τον περιφ. Αυλώνας
  • [26] Συνέδριο για την περ.ανάπτυξη
  • [27] Προσυνεδριακός διάλογος της Δημ. Αριστεράς
  • [28] Ελικοπτεροφόρο του Αμερικανικού Ναυτικού στη Σούδα - Αντιδράσεις από τους φορείς
  • [29] Πρωτοβουλία Αγοραστού για το στεγαστικό πρόβλημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • [30] Εγγυήσεις Λοβέρδου για την επαναλειτουργία της μονάδας νεογνών
  • [31] Αδελφοποίηση Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, με το νοσοκομείο της Λεμεσού
  • [32] Ένταση για το ΓΠΣ
  • [33] Κατάληψη αντιεξουσιαστών στο γραφείο Κεγκέρογλου στο Ηράκλειο
  • [34] Υποσταθμός της ΔΕΗ στο λιμάνι
  • [35] Συνεχίζεται η προσπάθεια επαναπατρισμού ξένων υπηκόων
  • [36] Αφίξεις- αναχωρήσεις σε αριθμούς

    [01] Λιβύη: Μάχη σε δύο μέτωπα

    Παρασκευη, 04 03 2011 08:54

    Σε δύο μέτωπα, τόσο αυτό της διπλωματίας, όσο και αυτό των πολεμικών επιχειρήσεων, διεξάγεται η πάλη για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη Λιβύη. Στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν αντεπίθεση των καθεστωτικών δυνάμεων, που φαίνεται ότι υπερτερούν σε πολεμικό εξοπλισμό. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, βομβαρδίστηκε η πόλη Μπρέγκα της ανατολικής Λιβύης, από δυνάμεις του Καντάφι.

    Για την «επόμενη ημέρα» στη Λιβύη, οι αντικαθεστωτικοί και το Εθνικό Συμβούλιο που έχεουν δημιουργήσει και εδρεύει στη Βεγγάζη, δέχονται συνομιλίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθεί ο Καντάφι ή θα εξοριστεί. Τη θέση αυτή εξέφρασε εκ μέρους του επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ο εκπρόσωπός του Αχμέντ Ζαμπρίλ, ο οποίος τόνισε ότι: «Εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν για ένα και μοναδικό θέμα: πώς θα φύγει ή θα ανατραπεί ο Καντάφι για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τίποτε άλλο δεν υπάρχει για διαπραγμάτευση. Το στρατιωτικό συμβούλιο στη Βεγγάζη άρχισε προετοιμασίες οργάνωσης , μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για το εάν θα κινηθούν στρατιωτικές δυνάμεις προς το δυτικό τμήμα της Λιβύης αλλά υπάρχουν προετοιμασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα για κάθε εξέλιξη τις προσεχείς ημέρες».

    Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ζώνης εναέριου αποκλεισμού, ώστε να σταματήσουν οι αεροπορικές επιθέσεις κατά των ανταρτών.

    Να εγκαταλείψει την εξουσία, κάλεσε τον Λίβυο ηγέτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ενέκρινε τη διάθεση αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών για τη μεταφορά δεκάδων χιλιάδων Αιγυπτίων που βρίσκονται αποκλεισμένοι στα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας, επιχείρηση στην οποία θα συμμετάσχουν και ελληνικά επιβατικά και πολεμικά πλοία. Έρευνα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε βάρος του Μουαμάρ Καντάφι, διέταξε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Υπέρ της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στη Λιβύη και όχι πολεμικής επιχείρησης, τάχθηκε με δηλώσεις του ο Εγκεμέν Μπαγκίς, υπουργός Προεδρίας της Τουρκίας και αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, λέγοντας πως: «η διεθνής κοινότητα πρέπει να πάρει μαθήματα από το ότι συνέβη στο Ιράκ».

    Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής κατέπλευσαν το Ε/Γ-Ο/Γ "ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ" Ν.Π. 10144 στο λιμάνι Μιζουράτα Λιβύης και το Ε/Γ-Ο/Γ "ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ" Ν.Π. 11520 στο λιμάνι της Βεγγάζης στη Λιβύη.

    Το βράδυ της Πέμπτης παραιτήθηκε ο διευθυντής του London School of Economics (LSE)γΧάουαρντ Ντέιβις, λόγω της αποδοχής 300.000 λιρών (350.000 ευρώ) ως δωρεά ενός από τους γιους του Καντάφι, του Σάιφ αλ-Ισλάμ, δηλώνοντας ότι: «Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι πρέπον να αποσυρθώ, ακόμη και εάν αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στο Πανεπιστήμιο στο οποίο είμαι αφοσιωμένος. Είμαι υπεύθυνος για την υπόληψη της σχολής και αυτή έχει πληγεί. Διέπραξα ένα προσωπικό σφάλμα εκτίμησης αποδεχόμενος την πρόσκληση της βρετανικής κυβέρνησης να γίνω οικονομικός απεσταλμένος και την αντίστοιχη πρόσκληση των Λίβυων να τους συμβουλεύσω για το κρατικό επενδυτικό τους ταμείο».

    Το London School of Economics αποφάσισε να διαθέσει το χρηματικό ποσόν που έλαβε από την οικογένεια Καντάφι στη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές από τη βόρεια Αφρική, αλλά να ερευνήσει και αν ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι και απόφοιτος του 2008 από το LSE, Σάιφ αλ-Ισλάμ, είναι ένοχος λογοκλοπής στη διδακτορική του διατριβή με θέμα "τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στον εκδημοκρατισμό των διεθνών θεσμών".

    Τέλος οι αυστριακές αρχές, πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία του καθεστώτος της Λιβύης, στα πλαίσια υλοποίησης διεθνών κυρώσεων προς την κατεύθυνση αυτή.

    γγγ

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς, Γαλλικό

    Είδηση: 61916

    [02] Μετανάστες: Συνεχίζουν την απεργία πείνας - πολιτικές τριβές

    Παρασκευη, 04 03 2011 09:25

    Με την απεργία πείνας των μεταναστών να συνεχίζεται και αρκετούς να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αλλά και τις εκδηλώσεις συμπαράστασης σε διάφορα σημεία της χώρας να εξελίσσονται, πολιτικό θέμα δημιουργήθηκε στην κυβέρνηση, λόγω των δηλώσεων του κ. Βενιζέλου και των απαντήσεων του κ. Ραγκούση και του κ. Παπουτσή. Μετά από διευκρινιστικές δηλώσεις του κ. Πεταλωτή, το πολιτικό θέμα λύθηκε, η εξέλιξη όμως της απεργίας πείνας, διατηρεί το μεταναστευτικό ζήτημα ψηλά στην επικαιρότητα.

    Με νέα δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος διευκρίνησε ότι: «Το θέμα μου δεν ήταν ούτε είναι ο κ. Ραγκούσης, το θέμα είναι η βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και η κοινωνική ένταση. Δεν πρέπει να φορτίζουμε το κλίμα, απαιτείται από όλους ψυχραιμία , υπευθυνότητα , επινοητικότητα , ευελιξία και συγκατάβαση. Για την κυβέρνηση μετρά το αποτέλεσμα όπου πρέπει να είναι το ασφαλές μέλλον της χώρας και η κοινωνική συνοχή».

    Τι είχε προηγηθεί

    Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, ότι: «Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο τραγικό σημείο της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, το όλο θέμα είναι μείζον ανθρωπιστικό και θα ασκήσω την όποια πίεση μπορώ προς τους αρμοδίους συναδέλφους του για να αποτραπεί πάση θυσία και πάση δυνάμει αυτό το ενδεχόμενο».

    Οι απαντήσεις των υπουργών

    O υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γ. Ραγκούσης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι: «Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαχείριση μιας πολύ σοβαρής κρίσης, που στο επίκεντρό της έχει ανθρώπινες ζωές αλλά και το γενικότερο συμφέρον, να υπάρχει δημόσια παρέμβαση μέλους της κυβέρνησης, χωρίς να έχει προηγουμένως ζητήσει να πληροφορηθεί τα δεδομένα που συνθέτουν το σύνολο του προβλήματος. Πολύ περισσότερο, δεν είναι δυνατόν με αυτή τη δημόσια παρέμβαση να λέγεται ουσιαστικά ότι χρειάζεται να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να εξευρεθεί μία λύση με την οποία θα αποτραπεί η απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής. Από την πρώτη στιγμή δεν πράττουμε τίποτα διαφορετικό από το να προσπαθούμε να βρούμε μία λύση που θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον και την αρχή της ευνομίας, με την επιδίωξη να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο για τη ζωή των απεργών πείνας κάμπτοντας την αδιαλλαξία των διαμεσολαβητών - καθοδηγητών τους Μόνον ο κ. Βενιζέλος μπορεί να διευκρινίσει αν προτείνει τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών».

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, δήλωσε ότι: «Σχετικά με τους μετανάστες απεργούς πείνας οι αρμόδιοι επιτελείς του υπουργείου μας έχουν διευκρινίσει προς εκπροσώπους των Μ.Κ.Ο που υποστηρίζουν τον αγώνα τους και έχουν επανειλημμένα προτείνει στους απεργούς την κατά περίπτωση απόφαση αναβολής επιστροφής στη χώρα τους. Η απόφαση αναβολής απομάκρυνσης από τη χώρα σημαίνει για κάθε αλλοδαπό απεργό πείνας στο κτίριο Υπατία γραπτή βεβαίωση με εξάμηνη ισχύ που δικαιολογεί τη διαμονή στην Ελλάδα. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου η βεβαίωση μπορεί να ανανεώνεται μετά από νέα κρίση αν συνεχίσει να είναι ανέφικτη η απομάκρυνση. Επισημαίνεται επίσης ότι η γραπτή βεβαίωση για τη μη εκτέλεση της απόφασης επιστροφής γίνεται μόνο εάν οι μετανάστες απεργοί πείνας καταγραφούν και τακτοποιηθούν μέσω των αστυνομικών αρχών. Στη διαδικασία αυτή θα μπορούσαν να συμβάλλουν με τη συνδρομή τους οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και κάθε επιστημονικός φορέας που υποστηρίζουν τον διάλογο και την εξεύρεση λύσης. Όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει προέχει η ζωή των ανθρώπων. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αντιμετωπίζει τους απεργούς πείνας με ιδιαίτερη ευαισθησία μέσα στο πλαίσιο των νόμων του κράτους και των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας. Με αμετακίνητες θέσεις και συνέχεια της απεργίας πείνας δεν υπάρχουν λύσεις. Υπάρχουν μόνο αδιέξοδα και κίνδυνοι για την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων».

    Πηγές:

    Είδηση: 61930

    [03] Συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου - Περιφερειαρχών

    Παρασκευη, 04 03 2011 10:12

    Με τους 13 περιφερειάρχες συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με θέμα συζήτησης το σχεδιασμό μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, αλλά και τη χρηματοδότηση των περιφερειών, την επιτάχυνση των έργων του ΕΣΠΑ και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Καλλικράτη.

    Από την πλευρά τους οι περιφερειάρχες, ζήτησαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου τη ρύθμιση των οφειλών των προηγούμενων νομαρχιών (που υπενθυμίζουμε ότι καταργήθηκαν με τον Καλλικράτη0, προς ιδιώτες για την κατασκευή έργων και την μεταφορά μαθητών. Επίσης έθιξαν το θέμα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και του καλύτερου συντονισμού των υπουργείων, με στόχο η διάθεση των πόρων να έχει άμεσο αποτέλεσμα για τους πολίτες.

    Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, διευκρίνισε ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος του 2015, δεν περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και συντάξεων ή νέες αυξήσεις φόρων, αλλά προβλέπεται, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εξέλιξης στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής, η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

    Πηγή: ΝΕΤ FM Είδηση: 61962

    [04] Στη Φινλανδία ο Αντ. Σαμαράς για τη Σύνοδο του ΕΛΚ - Ισχνές ελπίδες για λύση στην κρίση χρέους

    Παρασκευη, 04 03 2011 10:19

    Στο Ελσίνκι βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που συνέρχεται σήμερα παρουσία δεκαπέντε αρχηγών κυβερνήσεων της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ζητούμενο η απόπειρα οριοθέτησης μιας κοινής θέσης, πάνω στο πρόβλημα της σοβαρής κρίσης χρέους, που έχει ξεσπάσει στην ευρωζώνη και διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο. Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον νεοκλεγέντα πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένυ, με τον οποίο συμπίπτουν στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των αντίστοιχων μνημονίων που έχουν υπογράψει οι χώρες τους. Το θέμα του επιτοκίου δανεισμού της Ιρλανδίας είναι μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος στο πλαίσιο της συνόδου του ΕΛΚ.

    Προσπάθειες για εξεύρεση κοινού τόπου

    Βασικό πολιτικό ζητούμενο της συνάντησης του ΕΛΚ είναι να βρεθεί κοινός τόπος απέναντι σε ένα «συνολικό πακέτο» μέτρων στο οποίο θα πρέπει να καταλήξουν οι ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης στη σύσκεψη κορυφής της 11ης Μαρτίου, πριν από το Συμβούλιο των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, από 24-27 Μαρτίου, και στο οποίο πρέπει να υπογραφεί οριστική συμφωνία πάνω στο ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους.

    Πάντως οι ελπίδες ότι στη συνάντηση του Ελσίνκι θα σφυρηλατηθεί κοινή θέση των ηγετών που ανήκουν στο ΕΛΚ, απέναντι στα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, προσκρούουν επάνω στον ύφαλο της διαφωνίας των Γερμανών με τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ιρλανδίας, για τους όρους του δανείου των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

    Ο κ. Σαμαράς είναι κατ' αρχήν θετικός στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αλλά στην εκδοχή που προτείνεται από την Κομισιόν και η οποία περιλαμβάνει και την αναπτυξιακή διάσταση, καθώς, όπως επισημαίνει, το επιτελείο του κ. Σαμαρά, «αν συνεχισθεί η οικονομική καθίζηση δεν μας σώζει τίποτε». Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προτείνει μείωση του επιτοκίου για το δάνειο στήριξης προς την Ελλάδα και την έκδοση ευρωομολόγου.

    Πάντως, αν και οι προσδοκίες για ουσιαστικά αποτελέσματα είναι χαμηλές, υπάρχουν μεταξύ των ηγεσιών και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι τελικά θα υπάρξει οριστική συμφωνία επί πακέτου οικονομικών και θεσμικών μέτρων στη συνοδό κορυφής της ΕΕ, στις 24/25 Μαρτίου, που θα χαράξει τη διαχωριστική γραμμή τέλους, κάτω από τη βαθιά κρίση χρέους.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61973

    [05] Μηνύματα συνδικάτων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    Παρασκευη, 04 03 2011 10:48

    Με τίτλο «8 Μάρτη -ημέρα της γυναίκας, από τη θεωρία των δικαιωμάτων στην πράξη των διακρίσεων», η ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

    Στην ανακοίνωση, όπως τονίζει η συνομοσπονδία:

    «Σήμερα , στην εποχή του μνημονίου , με άλλοθι την οικονομική κρίση οι διακρίσεις και οι ανισότητες εις βάρος των γυναικών εντείνονται. Η ανεργία των γυναικών και ιδίως των νέων γυναικών έχει προσλάβει εκρηκτικές πλέον διαστάσεις επειδή η εργαζόμενη γυναίκα θεωρείται από τον εργοδότη «βάρος» λόγω της μητρότητας και των πολλαπλών ρόλων που καλείται να επιτελέσει υποκαθιστώντας τις ανεπαρκείς κοινωνικές δομές στήριξης. Το συνδικαλιστικό Κίνημα έχει προωθήσει ουσιαστικά, κυρίως μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τα θέματα ισότητας και προστασίας της οικογένειας όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί και δεν οφείλει να υποκαταστήσει την Κρατική ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης ενιαίας και συνεκτικής κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής υπέρ της οικογένειας. Είναι προφανές ότι για τη στήριξη τόσο των εργαζόμενων αλλά και των άνεργων γυναικών ή μητέρων δεν αρκεί να υπάρχει μια γενική πολιτική για την τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, με αποσπασματικές ρυθμίσεις απλά φιλικές προς τη γυναίκα και την οικογένεια. Απαιτούνται εξειδικευμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένη στόχευση στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής για τη στήριξη της γυναίκας και της οικογένειας και λήψη άμεσων θετικών μέτρων, μέσα από διάλογο επί των θέσεων και προτάσεων του συνδικαλιστικού Κινήματος. Οι κάθε είδους κρίσεις που πλήττουν την κοινωνία δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για ακόμα μεγαλύτερες και πιο βαθιές ανισότητες, ούτε να υπονομεύουν τα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών. Ό,τι μέχρι σήμερα έχει κατακτηθεί στο θέμα της ισότητας μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας επιχειρείται να ανατραπεί καθώς ο περιορισμός του ρυθμιστικού περιεχομένου των ΣΣΕ μόνο στα μισθολογικά αιτήματα αποδυναμώνει σημαντικά τη δυνατότητα αυτού του κορυφαίου συλλογικού μέσου όχι μόνο να ρυθμίζει εργασιακά δικαιώματα, αλλά και να λειτουργεί εποικοδομητικά στην κατάργηση επικίνδυνων στερεοτύπων μέσα στους χώρους εργασίας».

    Συνεχίζοντας η ΓΣΕΕ στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρει ότι: «Σήμερα που η γυναίκα έχει επιτέλους κατακτήσει νομοθετικά τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας οφείλουμε όλοι να συνεργαστούμε έτσι ώστε να αποτραπούν οι συγκυρίες εκείνες που μπορούν να την καταδικάσουν στην επισφαλή εργασία την ανεργία , και την περιθωριοποίηση. Το σύνθημα για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, παρότι είναι αναγκαίο, θα μένει ένα κενό γράμμα όσο η πλειοψηφία των γυναικών θα είναι άνεργες, υποαπασχολούμενες, ανασφάλιστες, επιφορτισμένες με πολλαπλούς ρόλους. Για το λόγο αυτό: συμμετέχουμε στα συνδικάτα, εντείνουμε τη συλλογική μας δράση και οργάνωση, διεκδικούμε το μέλλον που μας αξίζει, δεν εκχωρούμε σε κανένα το δικαίωμα να αποφασίζει για εμάς και χωρίς εμάς».

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «1820 η αρχή έγινε με μικρές απεργίες - 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 1857 κορύφωση - 1910 Κοπεγχάγη - Καθιέρωση ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Κλάρας Τσετκίν (CLARA ZETKIN) κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης Σοσιαλιστριών. 1977 ΟΗΕ καθιερώνει την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

    ΕΛΛΑΔΑ

    1952 Ν. 2159 Δικαίωμα Εκλέγειν - Εκλέγεσθαι στην Ελλάδα. Πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής η Ελένη Σκούρα με το κόμμα «Ελληνικός Συναγερμός». 1982 Σχετικός νόμος για αγροτική σύνταξη στις γυναίκες. 1984 άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης για τον βιασμό. 1986 νομιμοποίηση αμβλώσεων. Ο Δυτικός κόσμος «γιορτάζει» εκφράζοντας τη συμπάθειά του στις γυναίκες. Ο τρίτος κόσμος έχει άγνοια! Η ισότητα δεν προέρχεται από νόμους και διαδικασίες.

    ΣΗΜΕΡΑ

    Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στη παιδεία, στην υγεία, στην αμειβόμενη εργασία. Η βία όμως κατά των γυναικών παραμένει παγκόσμιο φαινόμενο που συγκαλύπτεται ή γίνεται σιωπηρά ανεκτή. Οι γυναίκες συνεχίζουν να αποτελούν το 70% των φτωχών του κόσμου. Τα 2/3 των αναλφάβητων ενηλίκων είναι γυναίκες, 80% προσφύγων γυναίκες - παιδιά, 80% γυναίκες καλλιεργούν χωράφια, 1% κατέχουν τη γη, 6% παράγουν εισόδημα, 5% απολαμβάνουν.

    Σύμφωνα με έρευνες όταν αποβλέπουμε στην ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών, υπάρχουν άμεσα οφέλη σε ολόκληρη την κοινότητα. Τις περισσότερες φορές γινόμαστε θύματα των στατιστικών ή τις επιβεβαιώνουμε. Τα στοιχεία δεν αποφορτίζουν την πραγματικότητα, ίσα ίσα που την εντείνουν. Οι γυναίκες σήμερα συνεχίζουν να υπολείπονται σε εργασία, σε αμοιβές, συνεχίζουν ως ευάλωτος πληθυσμός - στόχος. Στο όνομα μιας στρεβλής ισότητας οι γυναίκες υποχρεώνονται σε δραματική παράταση του εργασιακού τους βίου ανατρέποντας προγραμματισμούς εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής και αντοχής.

    Κοινωνικές υποδομές - προστασία μητρότητας υφίστανται και επίφαση, ίσα ίσα για να μην προκαλούν με την ανυπαρξία τους το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Οι βίαιες περικοπές συνολικά των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε υγεία - παιδεία - ασφάλιση - εργασία - αμοιβές πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες για να χωρέσουν όλους τους ρόλους, επιλέγουν τη μαύρη εργασία - τη μερική απασχόληση - ευελιξία παντού, εξυπηρετώντας τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές που επιβάλλονται απ' τη Κυβέρνηση - το ΔΝΤ - την Ε.Ε. - την Ε.Κ.Τ., χωρίς να έχουν ευθύνες. Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι σε περιόδους κρίσης οικονομικής - κοινωνικής - πολιτικής - πολιτισμικής - μέσα στις αφόρητες πιέσεις - υπάρχει μία σπίθα που μπορεί να ανατρέψει δήθεν στέρεες δομές αυτόνομες και δεδομένες που υπακούουν και ελέγχονται από τη σιδερένια γροθιά του Κεφαλαίου και τις επιταγές του». Είδηση: 61991

    [06] Νέα πνοή ζωής για το ιστορικό θέατρο Ακροπόλ

    Παρασκευη, 04 03 2011 09:33

    Το ιστορικό θέατρο Ακροπόλ της οδού Ιπποκράτους ξαναζωντανεύει και εβδομήντα επτά χρόνια μετά την γέννησή του φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μεταμοντέρνο χώρο στον οποίο εκτός από θεατρικές παραστάσεις θα φιλοξενηθούν και μουσικές παραγωγές, σε ένα περιβάλλον ζεστό γεμάτο μνήμες και νοσταλγία. Η πρωτοβουλία ανήκει στο νέο επιχειρηματία Φάνη Κιρκινέζο ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα την εκμετάλλευση του θεάτρου για 16 χρόνια.

    «Πήραμε το θέατρο από την Λυρική σε μία κατάσταση εγκατάλειψης και αδιαφορίας και το ανακαινίσαμε ριζικά από τα ηλεκτρολογικά του και τα μηχανολογικά του μέχρι τα καθίσματα και την σκηνογραφία την οποία επιμελήθηκε ο Γιάννης Μετζικώφ.Ξεκινήσαμε να στήσουμε το θέατρο ξανά από την αρχή. Χρειάστηκε να δουλέψουμε σκληρά 4 μήνες αλλά σήμερα έχουμε ένα θέατρο καινούργιο» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φάνης Κιρκινέζος.

    «Είναι ένας ιστορικός χώρος. Eρχόμουν από παιδί, έχω παρακολουθήσει παραστάσεις της Λυρικής, είναι ένας χώρος που αγαπώ πολύ που έχει για μένα μια ιδιαίτερη ενέργεια».

    Μιλώντας για τα σχέδιά του εξηγεί ότι «του χρόνου τα πράγ΅ατα θα 'ναι περισσότερο θεατρικά ενώ προβλέπεται και η δημιουργία παιδικής σκηνής.

    Σκέφτο΅αι ακόμη να φιλοξενήσουμε παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος» ενώ για φέτος, μετά την συνεργασία με τον Διονύση Σαββόπουλο -αν και σε επίπεδο συζητήσεων ακόμη - έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις ΅ε την Αρλέτα, τον Μανώλη Μητσιά, τη Μαρία Φαραντούρη, την Τάνια Τσανακλίδου και τον Αντρέα Μποτσέλι.

    Το 1934, το θέατρο Ακροπόλ ήταν καρβουναποθήκη που φιλοξενούσε ιταλικά βαριετέ, το 1941 ΅ετατράπηκε σε θερινό θέατρο και ΅ετά το Β' Παγκόσ΅ιο έγινε συνώνυ΅ο του οικογενειακού λαϊκού θεά΅ατος.

    Την τελική του ΅ορφή, όπως την ξέρουμε σή΅ερα, ΅ε τις εισόδους από τις δύο στοές και εσωτερικά τα θεωρεία και τον εξώστη, την πήρε το 1957. Στη σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ έγραψαν ιστορία οι ΅εγαλύτεροι πρωταγωνιστές του ελληνικού σινε΅ά, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Σπεράντζα Βρανά, ο Χρόνης Εξαρχάκος, ο Νίκος Σταυρίδης, ο Ορέστης Μακρύς ,ο Ντίνος Ηλιόπουλος ο Γιάννης Γκιωνάκης.

    H θεατρική Αθήνα του 1950 και του 1960 χαρακτηρίστηκε από τις θεα΅ατικές παραστάσεις με εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια, ΅εγάλες ορχήστρες και φαντασμαγορικά ΅παλέτα.

    Το 1952, ο ιδιοκτήτης Βασίλης Μπουρνέλης κάλεσε τη Ρένα Βλαχοπούλου να τραγουδήσει ένα ντουέτο ΅ε την Μπελίντα στην επιθεώρηση «Βασίλισσα της νύχτας». Στην ίδια παράσταση συμμετέχει και η λαμπερή Σπεράντζα Βρανά. Το 1963 ο Μάνος Λοΐζος και ο Χρήστος Λεοντής δίνουν εκεί την πρώτη τους συναυλία, την οποία προλογίζει ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα εμφανίζονται τον Ιανουάριο του 1964 στην επιθεώρηση του Γιώργου Οικονο΅ίδη "Αρχοντορε΅πέτισσα" και η ουρά φτάνει από το τα΅είο του θεάτρου ΅έχρι τη γωνία της οδού Ακαδη΅ίας.

    Η καλή πορεία ανακόπηκε τις δύο επό΅ενες δεκαετίες, όταν η επιθεώρηση είχε αρχίσει να χάνει τη λάμψη της. Το φθινόπωρο του 1992 και αφού το θέατρο έχει περάσει στα χέρια του Αλέξανδρου Παρίση (1985) η Ρένα Βλαχοπούλου συνεργάζεται ΅ε το θέατρο για να γιορτάσουν τα 100 χρόνια της επιθεώρησης και η ΅εγάλη πρωταγωνίστρια ξανατραγουδάει παλιές της επιθεωρησιακές επιτυχίες.

    Από το 1994 ως το 2000 το Ακροπόλ θα ταυτιστεί ΅ε την ε΅πορική επιτυχία της Μι΅ής Ντενίση, η οποία ανεβάζει εκεί τις παραστάσεις «Αννα Καρένινα», «Θεοδώρα, η αγία των φτωχών» και «Εγώ, η Λασκαρίνα».

    Στη συνέχεια και ΅έχρι τον Μάιο του 2010 το κτίριο, χρησι΅οποιήθηκε ως ανακαινισ΅ένη στέγη της Λυρικής Σκηνής για παραστάσεις οπερέτας.

    Το θέατρο που δεν έκλεισε ποτέ ούτε στην διάρκεια του Πολέμου ανακαινίστηκε εκ βάθρων, για να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος με μεγάλη και μικρή σκηνή και φιλοδοξεί να κατακτήσει τη δική του ξεχωριστή θέση στο χώρο του θεάματος, όπως άλλωστε τόνισε ο Φάνης Κιρκινέζος «η Αθήνα δεν έχει κανένα χώρο που μπορεί να ανταγωνιστεί από άποψη ζεστασιάς και δυναμικής του Ακροπόλ. Είναι ένα χώρος 800 θέσεων ένα ζεστό θέατρο που όλοι νομίζουν ότι βρίσκονται πάνω στην σκηνή. Θα παραμείνει ένα λαϊκό θέατρο με χαμηλές τιμές, θα είναι προσιτό στον κόσμο που όμως θα παρουσιάζει θεάματα υψηλού επιπέδου, κύρους και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος».

    Το ανακαινισμένο θέατρο Ακροπόλ ξεκίνησε την καινούργια του ζωή με τον Διονύση Σαββόπουλο σε ένα φαντασμαγορικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους που δίνει πνοή στη Θεογονία του Ησίοδου, την παράσταση «Για να γίνει ο χρόνος καινούργιος» , που παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μέγαρο Μουσικής. Την περασμένη εβδομάδα το θέατρο Ακροπόλ ξαναλειτούργησε με την προοοπτική να αποκτήσει ένα μέλλον αντάξιο του παρελθόντος του.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61937

    [07] Ληστές πυροβόλησαν εν ψυχρώ 22χρονο

    Παρασκευη, 04 03 2011 09:24

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας 22χρονος από το Καναλάκι Πρέβεζας, ο οποίος πυροβολήθηκε χθες από αγνώστους μέσα στο σπίτι του και παρουσία της μητέρας του. Η κατάσταση της υγείας κρίθηκε μάλιστα τόσο σοβαρή ώστε μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο Πρέβεζας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η οικογένεια του θύματος διατηρεί δύο χρυσοχοεία στην περιοχή και οι δράστες έφυγαν παίρνοντας μαζί και σημαντικό αριθμό χρυσαφικών που υπήρχαν στο σπίτι.

    Οι άγνωστοι πριν μπουν στο σπίτι, έκοψαν το καλώδιο του ΟΤΕ αχρηστεύοντας το τηλέφωνο και εισβάλλοντας στο σπίτι, πυροβόλησαν με πιστόλι τρεις φορές τον 22χρονο που αμέριμνος διάβαζε. Εκείνη την στιγμή μπήκε στο σπίτι και η μητέρα του, από την οποία οι δράστες άρπαξαν την τσάντα της και τράπηκαν σε φυγή. Η γυναίκα βλέποντας τον γιο της αιμόφυρτο στο δάπεδο του σπιτιού, κάλεσε σε βοήθεια και οι γείτονες που προσέτρεξαν μετέφεραν αρχικά τον 22χρονο στο Κέντρο Υγείας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.

    Το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο του Καναλακίου και κάτοικοι είδαν τους δράστες. Δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι πρόκειται για δύο αλλοδαπούς που εργάζονται στην περιοχή, ενώ κατά πάσα πιθανότητα τους αναγνώρισε και το θύμα και για το λόγο αυτό τον πυροβόλησαν.

    Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και την σύλληψή τους.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61929

    [08] Ο Γ. Στουρνάρας στην Καλαμάτα

    Παρασκευη, 04 03 2011 10:58

    Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Στουρνάρας θα μιλήσει σε εκδήλωση για την οικονομία, το Σάββατο 12 Μαρτίου, στις 07:00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Rex" της Καλαμάτας, προσκεκλημένος του Βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη.

    Ο κ. Στουρνάρας είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική και Πρόεδρος του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ). Υπήρξε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

    Σύνταξη είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 61994

    [09] Αναβίωση εθίμων και αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Δράμα

    Παρασκευη, 04 03 2011 10:56

    Στον λόφο του Κορύλοβου θα γιορτάσουν τα κούλουμα οι κάτοικοι της Δράμας. Ο διευρυμένος πλέον δήμος έχει προγραμματίσει μετά τις 10:30 το πρωί εκδηλώσεις με χορούς και τραγούδια του τόπου, νηστήσιμα εδέσματα και παραδοσιακό γλεντι με τους μουσικούς της Καλής Βρύσης. Θα ακολουθήσει στις 2:30 το μεσημέρι το καρναβάλι της Χωριστής. Την Κυριακή (6 Μαρτίου) ο δήμος Προσοτσάνης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρολεύκης αναβιώνει το Αποκριάτικο Θρακιώτικο Δρώμενο του «Καλόγερου» στον προαύλιο χώρο της κοινότητας. Η τέλεση του δρώμενου, για την καλοχρονιά, θα αρχίσει στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 4 το απόγευμα με το όργωμα και τη σπορά. Θα ακολουθήσει, το βράδυ γλέντι με ζωντανή μουσική στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων.

    Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 61993

    [10] Κούλουμα στο Δημητρίτσι

    Παρασκευη, 04 03 2011 10:54

    Κούλουμα στο Δημητρίτσι

    Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δημητριτσίου διοργανώνει την Καθαρά Δευτέρα παραδοσιακές εκδηλώσεις με την επωνυμία «ΚΟΥΛΟΥΜΑ 2011» , στη θέση «Μεράς», πίσω από το ΤΟΕΒ. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11.00 π.μ. με σαρακοστιανά εδέσματα, γαϊτανάκι, παραδοσιακούς χορούς και γλέντι με ζωντανή μουσική .

    Είδηση: 61992

    [11] Η Καθαρή Δευτέρα στο Νομό Καβάλας

    Παρασκευη, 04 03 2011 10:49

    Την αποκριάτικη εκδήλωση «Διονυσιακοί Απόηχοι» συνδιοργανώνουν για 16η συνεχή χρονιά την Καθαρή Δευτέρα, στο Ακροβούνι Καβάλας, ο τοπικός Πολιτιστικός - Αιμοδοτικός Σύλλογος της περιοχής και ο Δήμος Παγγαίου. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 10.30 το πρωί στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και περιλαμβάνει σατυρικά σκετς, χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

    Λαογραφικές και Διονυσιακές εκδηλώσεις διοργανώνει την Καθαρή Δευτέρα, στο παραδοσιακό χωριό της Παναγίας στη Θάσο, και ο τοπικός Λαογραφικός Σύλλογος «Βάκχος». Συνεχίζοντας την παράδοση, οι κάτοικοι πραγματοποιούν μεγάλη παρέλαση αρμάτων και μασκαρεμένων με κύρια χαρακτηριστικά την κοινωνική και πολιτική σάτιρα και τις αθυροστομίες. Στη διοργάνωση υπάρχει έντονο το φαλλικό στοιχείο.

    Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 61990

    [12] Προσλήψεις ωρομισθίων από την Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Αιανής

    Παρασκευη, 04 03 2011 10:46

    Στην πρόσληψη διακοσίων είκοσι οκτώ (228) ατόμων Πανεπιστημιακής και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με σύμβαση 1320 ωρών, προχωρά η Λ' Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Αιανής, για τους νομούς Γρεβενών και Κοζάνης για την αντιμετώπιση σωστικών ανασκαφών.

    Ειδικότερα πρόκειται για δεκαπέντε (15) θέσεις ΠΕ Αρχαιολόγων, τρεις (3) θέσεις ΠΕ Αρχαιοβοτανολόγων και διακόσιες δέκα θέσεις ΥΕ Εργατών. Αιτήσεις και δικαιολογητικά υποβάλλονται έως στις 9 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 2461098800.

    ΕΡΑ Κοζάνης: Σύνταξη Κώστας Δαβάνης Είδηση: 61989

    [13] Απογραφή δελτίων κοινωνικού τουρισμού

    Παρασκευη, 04 03 2011 10:45

    Συνεχίζεται η απογραφή των δικαιούχων για τα φετινά δελτία κοινωνικού τουρισμού από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαρτίου.

    Για τη χορήγηση των δελτίων κοινωνικού τουρισμού ισχύουν τα εξής όρια εισοδήματος κατά κατηγορία: Μεμονωμένοι δικαιούχοι ατομικό εισόδημα έως 17.000 β¬ , δύο άτομα οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 β¬, τρία άτομα οικογενειακό εισόδημα έως 33.000 β¬, τέσσερα άτομα οικογενειακό εισόδημα έως 41.000 β¬, και οι πολύτεκνοι οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 β¬. Οι δικαιούχοι της Μεσσηνίας πρέπει να προσέρχονται κατά αλφαβητική σειρά στο γραφείο του Οργανισμού στην Καλαμάτας (Αριστοδήμου 92Α στο Εργατικό Κέντρο), τις εργάσιμες ημέρες από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι. Σήμερα απογράφονται όσοι δικαιούχοι που το επώνυμό τους αρχίζει από Ν, Ξ και Ο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 27210 29548.

    Συντάκτης είδησης: Βαγγέλης Ποτέας Είδηση: 61987

    [14] Με ρεκόρ Guinness, Onirama και μεγάλη παρέλαση ολοκληρώνεται το καρναβάλι της Ξάνθης

    Παρασκευη, 04 03 2011 10:44

    Τη μεγαλύτερη αποκριάτικη μάσκα στον κόσμο φιλοτεχνεί και παρουσιάζει αύριο (Σάββατο), ο δήμος Ξάνθης φιλοδοξώντας να μπει στο παγκόσμιο βιβλίο των ρεκόρ Guinness. Η παρουσίαση της μάσκας θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο κλειστό αθλητικό κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης». Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συναυλία των Onirama στην κεντρική πλατεία.

    Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές κορυφώνονται την Κυριακή, στη 13:30 το μεσημέρι με τη μεγάλη Καρναβαλική παρέλαση και το κάψιμο του "Τζάρου", αργά το απόγευμα. Φέτος, θα παρελάσουν 34 πληρώματα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Σύνθημά τους, η Διεθνής Νομισματικά Τρέλα.

    Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 61988

    [15] Τεράστιες οι οφειλές του κράτους προς το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας

    Παρασκευη, 04 03 2011 10:41

    Οι οφειλές του κράτους προς το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας ξεπερνούν τις 450.000 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΑ Καβάλας του προέδρου του Αστικού ΚΤΕΛ, Σίμου Γιαβανάκη. Όπως εξήγησε, μέρος του ποσού αφορά το πρόγραμμα «Συν-κοινωνία», καθώς από πέρυσι το Φεβρουάριο που σταμάτησε, μέχρι και σήμερα δεν έχει αποδοθεί ολόκληρο το ποσό, καθώς υπολείπονται 147.000 ευρώ. Επίσης υπάρχει οφειλή ύψους 150.000 ευρώ από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, που στάθηκε αφορμή για τη διακοπή της δωρεάν μεταφοράς των ατόμων με ειδικές ανάγκες. «Λυπόμαστε γι΄ αυτό αλλά υπεύθυνη είναι η πολιτεία πρωτίστως» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιοβανάκης. Καταληκτικά επεσήμανε ότι υπάρχει μια οφειλή της τάξης των 100.000 ευρώ για τη μεταφορά μαθητών.

    Σύνταξη: Σάκης Ασβεστάς

    Είδηση: 61985

    [16] Αποκριές στη Μεσσηνία

    Παρασκευη, 04 03 2011 10:39

    Με πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων θα εορτασθεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και η Καθαρά Δευτέρα σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.

    Επίκεντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων είναι για μια ακόμη χρονιά η πόλη της Μεσσήνης το καρναβάλι της οποίας συμπληρώνει φέτος 151 χρόνια. Ιδιαίτερη λαογραφική αξία έχει το αρχέγονο δρώμενο της εβετηρίας που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα στη Νέδουσα του Δήμου Καλαμάτας. Εορταστικές εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Δήμο Καλαμάτας και τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και σε δημοτικές κοινότητες της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Εκδηλώσεις γίνονται επίσης στη Μεθώνη (Γάμος του Κουτρούλη), το καρναβάλι των «Φούληδων» στην Κυπαρισσία, ο «Βλάχικος γάμος» στο Δώριο και καρναβάλια σε Κορώνη, Διαβολίτσι, Μελιγαλά, Στούπα, στην Πύλο και άλλες περιοχές.

    Συντάκτης είδησης: Βαγγέλης Ποτέας Είδηση: 61983

    [17] Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται στα Ιωάννινα, 22χρονος νεαρός που χθες το βράδυ πυροβολήθηκε από ληστές στο σπίτι του στο Καναλάκι Πρεβέζης.

    Παρασκευη, 04 03 2011 10:39

    Ο νεαρός χειρουργήθηκε στις 02:00 το πρωί στον θώρακα ώστε να αφαιρεθεί η σφαίρα που είχε σφηνωθεί στον πνεύμονα δίπλα από την καρδιά.

    Μετά από δύο ώρες χειρουργείο ο 22χρονος νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Οι δράστες της αιματηρής ληστείας το βράδυ της Πέμπτης περίμεναν στο σπίτι της οικογένειας να επιστρέψει η μητέρα η οποία διατηρεί κοσμηματοπωλείο στην περιοχή. Υπό την απειλή του όπλου αφαίρεσαν την τσάντα της μητέρας και πυροβόλησαν το νεαρό, όταν αυτός προσπάθησε να αντιδράσει.

    Αστυνομικά μπλόκα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών .

    Σύνταξη-Επιμέλεια: Βασιλική Γκόρου Είδηση: 61984

    [18] Ο «κινεζικός δράκος» εξοπλίζεται

    Παρασκευη, 04 03 2011 11:28

    Αύξηση των αμυντικών δαπανών της κατά 12,7% το 2011, δηλαδή σε 601,1 δισεκατομμύρια γουάν (65,6 δισεκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική κυβέρνηση, δημιουργώντας αναστάτωση στους γείτονες της και προβληματισμό στους διεθνείς αναλυτές που διαβλέπουν το ενδεχόμενο μιας νέας κούρσας εξοπλισμών στην Ασία. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Λι Ζαοσίνγκ, παραμονή της έναρξης της συνεδρίασης ολομέλειας του κοινοβουλίου. Ο Λι, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για την άμυνα το 2011 αντιπροσωπεύουν το 6% του εθνικού προϋπολογισμού, επισημαίνοντας η κίνηση αυτή «δεν αποτελεί απειλή για καμιά χώρα». Εντούτοις, ο ταχύτατος εκσυγχρονισμός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος.

    «Η Κίνα πάντοτε φρόντιζε να διατηρεί υπό έλεγχο το ύψος των δαπανών της για την άμυνα», δήλωσε ο Λι κάνοντας λόγο για «χαμηλές αμυντικές δαπάνες» συγκριτικά με τα διεθνή δεδομένα.

    Η Κίνα χτίζει μεθοδικά το στρατό της τελευταία χρόνια εγκρίνοντας διψήφια ποσοστά αυξήσεων ετησίως, με εξαίρεση μόνο το 2010 όπου δόθηκε αύξηση της τάξης του 7,5% στις αμυντικές δαπάνες.

    «Η άνοδος της αύξησης του στρατιωτικού προϋπολογισμού σε διψήφιο αριθμό αντανακλά την αυξανόμενη ισχύ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού», σχολίασε ο Ουίλι Λαμ, του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

    «Αυτό σημαίνει ότι οι Κινέζοι θέλουν να διασφαλίσουν τις θέσεις τους στην εξωτερική πολιτική και στην ασφάλεια, κυρίως απέναντι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ακόμη και η Ταϊβάν», τόνισε.

    Εξοπλίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις της με όλο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά στρατιωτικό υλικό, η Κίνα απειλεί την ηγεμονία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και προκαλεί ανησυχία στις γειτονικές χώρες, εκτιμούν οι ειδικοί.

    Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ο μεγαλύτερος στον κόσμο, πραγματοποιεί τα στρατιωτικά του προγράμματα με άκρα μυστικότητα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά αναπτύσσει στόλο από «αόρατα» για τα ραντάρ μαχητικά αεροσκάφη τύπου «στέλθ» και εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα, ενώ ετοιμάζει και το πρώτο της αεροπλανοφόρο.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC Είδηση: 62007

    [19] Ενημερώσεις για το Δήμο Μεσσήνης

    Παρασκευη, 04 03 2011 11:49

    Στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντησή του με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρήστο Μαλαπάνη, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος χθες, σε δηλώσεις του προς του δημοσιογράφους.

    Ειδικότερα, αυτά ήταν οι φυσικές καταστροφές στην Αίπεια και το Πεταλίδι από την τελευταία κακοκαιρία, οι αντιπυρικοί δρόμοι της περιφέρειας του Δήμου Μεσσήνης, οι επαρχιακοί οδοί Μεσσήνης - Βαλύρας και Λάμπαινας - Αρχαίας Μεσσήνης, η προώθηση της διαδικασίας περιορισμού αποδεκτών αποβλήτων ελαιοτριβείων, η κατάργηση του Γραφείου ΕΛ.ΤΑ. στο Χατζή και τα προβλήματα μεταφοράς μαθητών. Επίσης, ο κ. Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην επίσκεψης στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο τον οποίον όπως είπε συζήτησαν για το έργο ύδρευσης Μεσσήνης και διαμερισμάτων Δημοτικής Ενότητας Μεσσήνης για τη σύνταξη πρότασης για αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης Ασπροχώματος - Μεσσήνης και για την προώθηση υποβολής φακέλου για την ολοκλήρωση του έργου αποχέτευση - βιολογικός καθαρισμός Αβραμιού - Λευκοχώρα.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 62021

    [20] Καρναβάλι με κάψιμο του β¦Μνημονίου

    Παρασκευη, 04 03 2011 11:47

    Θα καεί τοβ¦ Μνημόνιο, στο ολοήμερο αποκριάτικο πάρτι του Δήμου Βόλου που οργανώνεται μεθαύριο στην παραλία του Βόλου.

    Το κάψιμο του Μνημονίου θα είναι το κάψιμο της Αυτού Εξοχότητας του Καρνάβαλου, το Μνημόνιο θα είναι ο ίδιος ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, έτσι που οι δημότες και οι επισκέπτες του Βόλου θα έχουν την ευκαιρία να πραγματώσουν συμβολικά την κρυφή ευχή και επιθυμία τους, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Η διασκέδαση θα αρχίσει το πρωί και θα συνεχιστεί ώς τις 10 το βράδυ, με μια ανάπαυλα μεταξύ 2.30 - 4.30 το απόγευμα.

    Είδηση: 62020

    [21] Ο αντιπεριφερειάρχης για τις συμπράξεις

    Παρασκευη, 04 03 2011 11:46

    Στη βελτίωση σημαντικών οδικών αξόνων της Μεσσηνίας με τη μέθοδο των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφεριεάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης, σημειώνοντας ότι με τη συγκεκριμένη συνεργασία μπορούν να υλοποιηθούν ακόμα αναγκαία λιμενικά έργα του Νομού, αλλά και έργα στον τομέα του πολιτισμού, αναφέροντας ως παράδειγμα την κατασκευή σύγχρονου μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη.

    Με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το συγκεκριμένο θέμα, παρουσία του ειδικού γραμματέα του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και όλων των αντιπερειφεριαρχών, ο κ. Μαλαπάνης σημείωσε ότι «η παραγωγή μεγάλων ή μικρότερων έργων μέσω των ΣΔΙΤ θα απασχολήσει έντονα την περιφέρεια το επόμενο διάστημα», διευκρινίζοντας πως αποτελούν βασικό μέρος του προγράμματος του συνδυασμού του κ. Τατούλη. Για την διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Μαλαπάνης απάντησε ότι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουν προωθηθεί από την ελληνική πολιτεία και από τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να βρεθεί λύση στο μεγάλο αυτό θέμα που απασχολεί ολόκληρη τη χώρα.

    Συντάκτης είδησης: Βαγγέλης Ποτέας Είδηση: 62017

    [22] Συσκέψεις για την προώθηση επαναπατρισμού

    Παρασκευη, 04 03 2011 11:42

    Διαδοχικές είναι οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Ηράκλειο, για την διευθέτηση των λεπτομερειών που αφορούν στον άμεσο επαναπατρισμό των απεγκλωβισμένων από τη Λιβύη, που έχουν προωθηθεί στην Κρήτηβ¦

    Χθες, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών όλων των εθνοτήτων που έχουν έρθει στο Ηράκλειο, αλλά και δύο εκπροσώπων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θανάσης Καρούντζος, έκανε γνωστό ότι αναμένονται κι άλλες αφίξεις, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι και ποιων εθνοτήτων, καθώς το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών.Αντιπροσωπεία από το Μπαγκλαντές, έδωσε την διαβεβαίωση ότι οι υπήκοοι της χώρας αυτής, μέχρι αύριο, θα έχουν αναχωρήσει από το Ηράκλειο. Εως αύριο αναμένεται να αναχωρήσουν ακόμη, 2.400 με 2.500 άτομα για την Κίνα.Μέλημα όλων είναι, να αναχωρήσουν όλοι, εντός 15ημέρου, όση και η προθεσμία που έχει οριστεί από το υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας.Στο μεταξύ, αιχμές για την διαμονή χιλιάδων Κινέζων στο Ηράκλειο αφήνει σε ερώτησή του προς το Υπουργείο Εξωτερικών ο Βουλευτής Χανίων της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

    Σύνταξη: Νέλλη Κατσαμά Είδηση: 62014

    [23] Υπέρ της ΜΟΛΑΚ ο αντιπεριφερειάρχης

    Παρασκευη, 04 03 2011 11:42

    Στη Μονάδα λιπασματοποίησης απορριμμάτων, τη ΜΟΛΑΚ, αναφέρθηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μαλαπάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, θεωρώντας -όπως άφησε εμμέσως να διαφανεί- ότι μπορεί να αποτελέσει σε ένα μεγάλο βαθμό μέρος της λύσης του προβλήματος του σκουπιδιών που ταλαιπωρεί την Καλαμάτα και ευρύτερα το Δήμο.

    Σε σχέση με την προχθεσινή συνάντησή του με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, ο κ. Μαλαπάνης αναφερόμενος στη ΜΟΛΑΚ είπε ότι ο δήμαρχος αξιοποιεί ένα μόνο τμήμα της, υπογράμμισε πως στο τέλος του 2006, όταν ήταν αντιδήμαρχος Καλαμάτας, η συγκεκριμένη μονάδα, αφού αποκαταστάθηκαν οι βλάβες, και δόθηκε στη λειτουργία. «Ήταν πλήρης η λειτουργία της, είχε δοκιμαστεί με σκουπίδια και είχε ανταποκριθεί», είπε ο κ. Μαλαπάνης, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να ξέρει τώρα , 4 χρόνια μετά, σε τι κατάσταση είναι η ΜΟΛΑΚ, για την οποία είπε ότι χρειάζεται ανανέωση η άδειας λειτουργίας της που έληξε το 2009. Ακόμα, ο αντιπεριφερειάρχης αφού είπε ότι η συγκεκριμένη μονάδα μπορεί να επεξεργάζεται 80 τόνους σκουπίδια την ημέρα, σημείωσε την ανάγκη «να υπάρξει και κάτι άλλο, είτε άλλη μέθοδος, είτε επέκταση της μονάδας, καθώς τα σκουπίδια του Δήμου Καλαμάτας υπολογίζονται σε 110 με 120 τόνους σε καθημερινή βάση». Τέλος ο κ. Μαλαπάνης αναφέρθηκε και στη δυνατότητα της ΜΟΛΑΚ για την επεξεργασία της λυματολάσπης της μονάδας του βιολογικού Καθαρισμού, επισημαίνοντας ότι στο σχεδιασμό της μονάδας ήταν και αυτή η δραστηριότητα, δηλαδή να επεξεργάζεται τη λάσπη μαζί με φλοιούς φυστικιών και υπολείμματα ξύλων από το κλάδεμα των δέντρων του δήμου, υπό την παρακολούθηση του ΕΘΙΑΓΕ. Τέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη λειτουργία της ΜΟΛΑΚ θα δοθεί τέλος στην δυσοσμία και την απαράδεκτη εικόνα των τόνων λυματολάσπης, που έχουν καλύψει μεγάλη έκταση γύρω από Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων.

    Σύνταξη είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 62012

    [24] Διαμαρτυρίες απο ΠΑΣΟΚ και ΑΝΑΣΑ για το περιφερειακό

    Παρασκευη, 04 03 2011 11:40

    Πολύ κατώτερο των προσδοκιών των Επτανησίων, χαρακτηρίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο η Επιτροπή Γραμματέων των Τοπικών Οργανώσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

    Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται κατά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», δε δικαιολογούν την απαράδεκτη λειτουργία της Περιφερειακής Αρχής και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστου Άνθη. Οι γραμματείς των οργανώσεων Κεφαλονιάς - Ιθάκης κάνουν λόγο για χαοτικές Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς σοβαρό πολιτικό ή διοικητικό ή διαχειριστικό αποτέλεσμα. Κατηγορούν την Περιφερειακή αρχή για αδυναμία αντιμετώπισης, ακόμη και απλών καθημερινών προβλημάτων, αναξιοκρατία και κομματισμό στις θέσεις Διοίκησης της Περιφέρειας και επίσης τους αποδίδουν ευθύνες ότι δεν στάθηκαν ικανοί να εκλέξουν Περιφερειακό συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης στερώντας από τους επτανησίους αυτόν τον ελπιδοφόρο θεσμό. Στην ίδια ανακοίνωση επιτίθενται και εναντίον των Μάκη Φόρτε και Παναγιώτη Σκληρού κατηγορώντας τους ότι στήριξαν το Σπύρο Σπύρου στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

    Διαμαρτύρεται η παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΝΑΣΑ, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, για τον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου. Με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου, το περασμένο Σάββατο, η ΑΝΑΣΑ κάνει λόγο για «δυσλειτουργίες του Συμβουλίου και ευθύνες τόσο του προέδρου του σώματος όσο και της παράταξης της πλειοψηφίας» ενώ παράλληλα μιλά για αδυναμία συντονισμού των αντιπεριφερειαρχών και δηλώνει πως η ΑΝ.Α.Σ.Α δεν πρόκειται να μείνει απαθής σ αυτή την μίζερη εικόνα που παρουσιάζει το ΠΣ στα πρώτα του βήματα.

    σύνταξη: Μαρία Παγκράτη Είδηση: 62019

    [25] Συνάντηση Σπύρου με τον περιφ. Αυλώνας

    Παρασκευη, 04 03 2011 11:40

    Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, θα υποδεχθεί στο γραφείο του τον περιφερειάρχη Αυλώνας, με στόχο αφενός την αλληλογνωριμία και αφετέρου τη συζήτηση για τα διασυνοριακά προγράμματα «Ελλάδα - Αλβανία», στα οποία μετέχουν οι δυό περιφέρειες.

    Είδηση: 62018

    [26] Συνέδριο για την περ.ανάπτυξη

    Παρασκευη, 04 03 2011 11:39

    Συνέδριο - Φόρουμ Πολιτών για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την οικονομική κρίση διοργανώνουν στις 11 Μαρτίου, στην Κέρκυρα, το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Κέρκυρας.

    Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα " Σπύρος Δένδιας" του Εμπορικού Επιμελητηρίου. Θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ευρωβουλευτές, καθώς και εκπρόσωποι των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών και κοινωνικό-επαγγελματικών Ενώσεων, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί.

    σύνταξη: Μαρία Παγκράτη Είδηση: 62016

    [27] Προσυνεδριακός διάλογος της Δημ. Αριστεράς

    Παρασκευη, 04 03 2011 11:39

    Αρχίζει και στην Κέρκυρα ο προσυνεδριακός διάλογος της Δημοκρατικής Αριστεράς, εν όψει του πρώτου συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από 31 Μαρτίου έως 3 Απριλίου στην Αθήνα.

    Την ερχόμενη Τρίτη στις 7.30 μ.μ. η Δημοκρατική Αριστερά της Κέρκυρας διοργανώνει την πρώτη συνάντηση, η οποία θα γίνει στο Aρτ -καφέ (Κήπος του Λαού) Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, στο διάλογο που είναι ανοικτός στα μέλη και τους φίλους του κόμματος αλλά και σε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται, θα συζητηθούν, τα σχέδια του καταστατικού και των θέσεων που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο. Η συζήτηση θα κλείσει γύρω στις 20 Μαρτίου οπότε και θα εκλεγούν (από τα μέλη του κόμματος) οι εκπρόσωποι της Κέρκυρας για το συνέδριο

    σύνταξη: Μαρίνα Μοσχάτ Είδηση: 62015

    [28] Ελικοπτεροφόρο του Αμερικανικού Ναυτικού στη Σούδα - Αντιδράσεις από τους φορείς

    Παρασκευη, 04 03 2011 12:07

    Το ελικοπτεροφόρο του Αμερικανικού Ναυτικού USS Kearsarge θα καταπλεύσει σήμερα στην προβλήτα Κ14 της ναυτικής βάσης της Σούδας προκειμένου να ανεφοδιαστεί και να συμμετάσχει στον πιθανό αποκλεισμό της Λιβύης, από την διεθνή κοινότητα. Το ελικοπτεροφόρο, μεταφέρει περίπου 2.000 πεζοναύτες, , ενώ έχει 1.100 ναύτες πλήρωμα και 77 αξιωματικούς.

    Το USS Kearsarge μεταφέρει επίσης αεροσκάφη καθέτου απογειώσεως, ελικόπτερα και αμφίβια σκάφη, ενώ είναι εξοπλισμένο με πυραύλους, καθώς επίσης και με αντιαεροπορικά πολυβόλα . Στο μεταξύ σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας με θέμα τις εξελίξεις στη Λιβύη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Μαρίνος, Σπύρος Χαλβατζής και Λιάνα Κανέλλη, ζητούν να μάθουν ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οι ΝΑΤΟϊκές Βάσεις της Ελλάδας -όπως η Σούδα και το Ακτιο- να κλείσουν και να μην παρέχουν καμία συνδρομή, να μην έχουν καμία συμμετοχή σε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη. Όχι στην εμπλοκή της Βάσης της Σούδας στα επιθετικά σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, λένε σε ανακοίνωσή τους οι Νομαρχιακές Επιτροπές Συνασπισμού Κρήτης. Κάλεσμα σε συλλαλητήριο σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Νέων Καταστημάτων, ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη Λιβύη, απευθύνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ν.Ε. πόλης Χανίων του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καταδικάζει κάθε σκέψη και προσπάθεια εμπλοκής της χώρας μας στο όνομα των συμβατικών υποχρεώσεων στα νατοϊκά σχέδια επέμβασης στη Λιβύη. Κάλεσμα στους φορείς της πόλης, τις αντιιμπεριαλιστικές συλλογικότητες και τα πολιτικά κόμματα σε σύσκεψη την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, απευθύνει η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο με στόχο, όπως αναφέρει, τον συντονισμό της δράσης και την οργάνωση κινητοποιήσεων.

    Σοφία Θεοδωράκη Είδηση: 62043

    [29] Πρωτοβουλία Αγοραστού για το στεγαστικό πρόβλημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    Παρασκευη, 04 03 2011 12:06

    Ευρετήριο Άρθρου

    Πρωτοβουλία Αγοραστού για το στεγαστικό πρόβλημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Πρωτοβουλία για τη στέγαση Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναλαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως δεσμεύτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός σε συνάντηση που είχε με τον Αντιπρύτανη καθηγητή κ. Μιχάλη Ζουμπουλάκη, παρουσία του Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου, επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλία», καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα.

    Είδηση: 62042

    [30] Εγγυήσεις Λοβέρδου για την επαναλειτουργία της μονάδας νεογνών

    Παρασκευη, 04 03 2011 12:04

    Σε αγώνα δρόμου για την επαναλειτουργία, μέχρι το τέλος Μαρτίου, της μονάδας ενδιάμεσης νοσηλείας νεογνών έχει επιδοθεί η διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων. Σε συνάντηση που είχε ο διοικητής του ιδρύματος Χαράλαμπος Δουλγεράκης με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, χθες στο Ηράκλειο, συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας να καταβάλει κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να ξεμπλοκαριστεί από το υπουργείο Οικονομικών η πρόσληψη δύο εξειδικευμένων παιδιάτρων από τα Χανιά, οι οποίοι είχαν ανταποκριθεί σε σχετική προκήρυξη και εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα είναι έτοιμοι για να αναλάβουν εργασία στην μονάδα νεογνών.

    Παράλληλα θα προχωρήσει η νέα προκήρυξη για την πρόσληψη δύο νεογνολόγων. Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε τη θλίψη του για το κλείσιμο της μονάδας νεογνών και απόρησε πώς οι δύο γιατροί της παραιτήθηκαν, αφού αυτή την εβδομάδα η μονάδα θα ενισχύονταν με πρόσθετο προσωπικό. Όπως ανέφερε, θα δημοπρατηθούν μέσα στο Μάρτιο και Απρίλιο έργα υγείας 250 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά απομένουν αδιάθετα ακόμα 300 εκατομμύρια, επειδή δεν υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Στο μεταξύ, ανοιχτό κάλεσμα για την οργάνωση των πολιτών, με στόχο την άσκηση πίεσης για την επαναλειτουργία της Μονάδας Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, απευθύνει ο νεοσύστατος Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας. Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος καλεί σε συντονισμό την Ένωση Γονέων Χανίων, τους Συλλόγους Τριτέκνων και Πολυτέκνων αλλά και όποιον άλλο Σύλλογο Γονέων δραστηριοποιείται στην πόλη, σε συνάντηση την Τρίτη 8/3 ώρα 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

    Σοφία Θεοδωράκη

    Είδηση: 62039

    [31] Αδελφοποίηση Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, με το νοσοκομείο της Λεμεσού

    Παρασκευη, 04 03 2011 12:03

    Συμφωνία αδελφοποίησης του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, με το νοσοκομείο της Λεμεσού υπογράφηκε χθες στο Ηράκλειο παρουσία των υπουργών Υγείας Ελλάδος και Κύπρου Ανδρέα Λοβέρδου και Χρήστου Πατσαλίδη.

    Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στο πρωτόκολλο συνεργασίας ανέφερε ότι προβλέπει τη συνεργασία σε συγκεκριμένους επιστημονικούς τομείς με προτεραιότητα στα οφθαλμολογικά και ογκολογικά περιστατικά. Η επόμενη συνάντηση, όπως ανέφερε, θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό για την οριστικοποίηση της συνεργασίας. Έξω από το ξενοδοχείο που πραγματοποιήθηκε η υπογραφή έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από νοσοκομειακούς γιατρούς και φοιτητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις εξελίξεις στην υγεία και ζήτησαν να συναντηθούν με τον κ. Λοβέρδο.

    (Σοφία Θεοδωράκη) Είδηση: 62040

    [32] Ένταση για το ΓΠΣ

    Παρασκευη, 04 03 2011 12:03

    Ένταση υπήρξε χθες το βράδυ έξω από το αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», την ώρα που συνεδρίαζε εκεί το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Δεκάδες ιδιοκτήτες από την περιφέρεια του Δήμου βρέθηκαν εκεί και διαμαρτυρήθηκαν για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, παρ' ότι η αναβολή της συζήτησης του οποίου για επόμενη συνεδρίαση έχει ανακοινωθεί εδώ και ημέρες.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα της αποκεντρωμένης Περιφέρειας Τάσο Αποστολόπουλο να μην υπογράψει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο πριν τις 17 Μαρτίου, οπότε θα συζητηθεί το θέμα στο Σώμα και στη συνέχει διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου και εκπρόσωποι των κατοίκων να τον επισκεφθούν και να θέσουν υπόψη του τις προτεινόμενες μεταβολές.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 62038

    [33] Κατάληψη αντιεξουσιαστών στο γραφείο Κεγκέρογλου στο Ηράκλειο

    Παρασκευη, 04 03 2011 12:01

    Συμβολική, ειρηνική κατάληψη στο πολιτικό γραφείο του Υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο πραγματοποιεί αυτήν την ώρα ομάδα 15 νεαρών αντιεξουσιαστών.

    Οι νεαροί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάνουν αυτή την συμβολική κίνηση σε ένδειξη αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας της οδού Πατησίων. Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες απεργούς πείνας, εξάλλου, πραγματοποίησαν χθες το βράδυ εκατοντάδες πολίτες στο κέντρο των Χανίων. Οι διαδηλωτές αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγοράς και γύρω στις 8 το βράδυ έκαναν πορεία σε δρόμους της πόλης. Ο αγώνας των 300 μεταναστών εργατών απεργών πείνας είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

    Σοφία Θεοδωράκη

    Είδηση: 62037

    [34] Υποσταθμός της ΔΕΗ στο λιμάνι

    Παρασκευη, 04 03 2011 12:00

    Την έγκριση της δαπάνης για την εγκατάσταση υποσταθμού της ΔΕΗ στο νέο σύγχρονο επιβατικό σταθμό του λιμανιού του Βόλου αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένα Βόλου. Η εγκατάσταση του υποσταθμού είναι το τελευταίο έργο που πρέπει να υλοποιηθεί για να αρχίσει η λειτουργία του επιβατικού σταθμού.

    Είδηση: 62035

    [35] Συνεχίζεται η προσπάθεια επαναπατρισμού ξένων υπηκόων

    Παρασκευη, 04 03 2011 11:58

    Δύο εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται από χθες στο Ηράκλειο, όπου και πραγματοποιούν συσκέψεις με τις αντιπροσωπίες των χωρών, οι υπήκοοι των οποίων βρίσκονται στην Κρήτη. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θ. Καρούντζος, οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν στη διαμονή και στην αποχώρηση των αλλοδαπών από την Κρήτη. «Θα ακολουθήσουν κι άλλες αφίξεις, αλλά δεν έχουμε ακόμη κάτι συγκεκριμένο να πούμε», είπε ο κ. Καρούντζος.

    Στο μεταξύ χιλιάδες αναχωρήσεις για την Κίνα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από το αεροδρόμιο των Χανίων. Μόνο προχθές αναχώρησαν 1.818 Κινέζοι υπήκοοι. Παράλληλα, ξεκίνησαν και οι πτήσεις για υπηκόους Μπαγκλαντές, Σουδάν και άλλων χωρών. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Αστυνομίας, προχθές αφίχθησαν στο λιμάνι Ηρακλείου, με πλοία προερχόμενα από Λιβύη, 2.421 υπήκοοι Κίνας και 665 υπήκοοι Φιλιππίνων. Όλοι, στους οποίους έγινε διαβατηριακός έλεγχος, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Κρήτης, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα αναχωρήσουν αεροπορικώς, με τελικό προορισμό την πατρίδα τους. Μαζί τους αφίχθη κι ένας Έλληνας υπήκοος προερχόμενος από Λιβύη. Στο μεταξύ, τα όσα συμβαίνουν στην Κρήτη, σε σχέση με τη φιλοξενία των επαναπατριζομένων αλλοδαπών από τη Λιβύη μόνο ως παραλογισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αναφέρει σε ερώτησή του στον υπουργό Εξωτερικών ο βουλευτής Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Ο βουλευτής κάνει λόγο για κατευθυνόμενη φιλοξενία με στόχο να επωφεληθούν οι ξενοδόχοι συγκεκριμένης περιοχής, σε βάρος των ξενοδόχων των Χανίων.

    (Σοφία Θεοδωράκη με πληροφορίες από Χανιώτικα Νέα) Είδηση: 62034

    [36] Αφίξεις- αναχωρήσεις σε αριθμούς

    Παρασκευη, 04 03 2011 11:57

    Συνεχίζονται οι αφίξεις από την Λιβύη στην Κρήτη αλλά και οι αναχωρήσεις από τα αεροδρόμια του νησιούβ¦ Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης ένας Έλληνας, 2.141 Κινέζοι, 665 Φιλιππινέζοι έφθασαν προχθές στο λιμάνι του Ηρακλείου από τη Λιβύη.

    Την ίδια μέρα αναχώρησαν από τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου 2.765 αλλοδαποί. Συγκεκριμένα από τα Χανιά έφυγαν 1.818 κινέζοι, 45 από το Μπαγκλαντές, 2 από το Σουδάν κι ένας από το Ουζμπεκιστάν, ενώ από το Ηράκλειο αναχώρησαν 899 Κινέζοι.

    Σύνταξη: Νέλλη Κατσαμά Είδηση: 62032


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 March 2011 - 10:46:49 UTC