Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λιβύη: Σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της χώρας
  • [02] Έκκληση Μπαν Κι-μουν, στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου
  • [03] Νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας ο Βάϊος Χονδρός
  • [04] Επαναξιολόγηση των στόχων και των κατευθύνσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας
  • [05] Αντ. Σαμαράς: «Ανάπτυξη τώρα»

    [01] Λιβύη: Σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της χώρας

    Σαββατο, 05 03 2011 10:24

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στη Λιβύη, μεταξύ στρατευμάτων του Καντάφι και αντικαθεστωτικών, οι οποίοι ελέγχουν πλέον και την πόλη Ρας Λανούφ, μετά τη Ζαουίγια και τη Βεγγάζη. Σφοδροί βομβαρδισμοί και μάχες στην πόλη της Ζαουίγια, μεταδίδουν αραβόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα. Σε 27 ανέρχονται οι νεκροί στη Βεγγάζη από την έκρηξη σε αποθήκη όπλων. Για πρώτη φορά συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης, σε μυστική τοποθεσία. Την Παρασκευή, οι δυνάμεις ασφαλείας του Καντάφι επιχείρησαν να διαλύσουν εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Τρίπολης με πυροβολισμούς και δακρυγόνα. Την ίδια ώρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωνε ότι δεν έχει καμία επιβεβαίωση για δραστηριοποίηση Αφρικανών μισθοφόρων στη Λιβύη, ενώ, οι χώρες της Ένωσης της Μπολιβαρικής Εναλλακτικής για τις Αμερικές (Alba), συμφωνούν στην πρόταση Τσάβες για διεθνή ειρηνευτική διαμεσολάβηση στη Λιβύη.

    Βομβαρδισμμοί στη Ζαουίγια

    Με άρματα μάχης βομβάρδισαν δυνάμεις πιστές στον Καντάφι κατοικημένες περιοχές στην πόλη Ζαουίγια στη δυτική Λιβύη, όπου εξακολουθούν να μαίνονται οι μάχες, μεταδίδουν αραβικά δορυφορικά δίκτυα.

    «Τώρα πλέον με όλη τη δύναμη του πυροβολικού, με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, βλέπουμε μάχες και σκοτωμούς που δεν έχουμε δει ούτε στο Ιράκ. Τη θεωρώ μία πλήρη γενοκτονία», τονίζει αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

    «Οι μάχες έχουν φθάσει πλέον μέσα στην πόλη. Πάνω από 15 τεθωρακισμένα εισήλθαν πριν από δύο ώρες στην πόλη συνοδεία ενός άρματος μάχης. Υπάρχουν σφοδρές ανταλλαγές πυρών σε όλες τις περιοχές και τα τεμένη της πόλης κήρυξαν 'τζιχάντ' ενάντια σε όλες τις ταξιαρχίες», τόνισε ο ίδιος άνδρας στο Αλ Αραμπίγια.

    Το έτερο αραβόφωνο δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα επίσης μεταδίδει ειδήσεις για μάχες στη Ζαουίγια και προσθέτει πως εβλήθησαν πυρά εναντίον κατοικιών.

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 21 είναι οι τραυματίες από τις μάχες στην στρατηγικής σημασίας πετρελαιοπαραγωγό πόλη Ρας Λανούφ, την οποία ισχυρίζονται πως έχουν καταλάβει οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις που μάχονται για την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές στην πόλη Αζμπαντίγια.

    Νωρίς το Σάββατο, στην ίδια πόλη, πυρ κατά ελικοπτέρου που υπερίπτατο των γραμμών τους άνοιξαν το Σάββατο οι εξεγερμένοι κατά της ηγεσίας του Μουάμαρ Καντάφι , όπως μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters.

    Σήμερα δεν υπήρχαν ίχνη της παρουσίας στρατευμάτων πιστών στον Καντάφι σε όλη την πόλη, μολονότι η κυβέρνηση διαψεύδει τις χθεσινές ανακοινώσεις των εξεγερθέντων ότι ελέγχουν πλήρως τη Ρας Λανούφ, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει καταληφθεί πλήρως από τους αντικαθεστωτικούς.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα νοσοκομειακές πηγές, τουλάχιστον 27 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στη Βεγγάζη, προπύργιο της εξέγερσης στην ανατολική Λιβύη.

    "Ακόμη δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν επρόκειτο για δολιοφθορά ή για μία αεροπορική επιδρομή, όμως κανείς δεν είδε κάποιο αεροσκάφος", τόνισε ο σήμερα ο Μουστάφα Γεριάνι, εκπρόσωπος του Ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου που έχει συσταθεί από τους εξεγερμένους στα ανατολικά της χώρας.

    "Εκτιμούμε στους 40 τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονταν στο εσωτερικό της εκείνη τη στιγμή", πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως είναι δυνατόν ο απολογισμός των θυμάτων να αυξηθεί.

    Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης

    Το Εθνικό Συμβούλιο που έχουν συστήσει οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στη Λιβύη για να ανατρέψουν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι και να προλειάνει την πολιτική μετάβαση πρόκειται να έχει την πρώτη του επίσημη συνεδρίαση σήμερα σε μυστική τοποθεσία.

    «Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ξεκινά σήμερα», τόνισε ο εκπρόσωπος Μουστάφα Γεριάνι, δίχως να διευκρινίζει τον τόπο και την ώρα. «Είναι θέμα ασφαλείας. Ο άλλος ο τύπος (σ. ο Καντάφι) συνεχίζει να δολοφονεί τον κόσμο», εξήγησε ο ίδιος.

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελτζάλιλ, μία από τις πρώτες σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες που έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους με το καθεστώς από τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης, ορίσθηκε να προεδρεύει του Συμβουλίου, που αριθμεί 30 μέλη και συστάθηκε την περασμένη Τρίτη.

    Η αντιπολίτευση, που ελέγχει τις πλούσιες σε πετρέλαιο ανατολικές περιοχές, ανακοίνωσε τη σύσταση τοπικών συμβουλίων στις «απελευθερωμένες» περιοχές και ένα «Εθνικό Συμβούλιο» που θα λειτουργεί δίκην μεταβατικής κυβέρνησης έως τη διοργάνωση ελεύθερων εκλογών.

    "Δεν υπάρχουν Αφρικανοί μισθοφόροι"

    "Από την αρχή ερευνήσαμε τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για Αφρικανούς μισθοφόρους και αυτές αποδείχθηκαν στην πλειοψηφία τους εσφαλμένες", δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, ο υπεύθυνος του HRW Πίτερ Μπούκερτ.

    "Προς το παρόν δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε καμία περίπτωση για τη χρήση μισθοφόρων", προσέθεσε ο υπεύθυνος της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης, ο οποίος ζητεί συνέχεια να έχει πρόσβαση σε αυτούς που κρατούνται από τους αντικαθεστωτικούς.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, πέντε φερόμενοι ως μισθοφόροι, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά τις συγκρούσεις την Τετάρτη στη Μπρέγκα, δυτικά της Βεγγάζης, κινδύνευσαν να τους λιντσάρει το πλήθος.

    "Εξαιτίας αυτών των φημών, πολλοί από αυτούς τους Αφρικανούς αποτέλεσαν το στόχο επιθέσεων εξοργισμένων Λίβυων", σημείωσε ο Μπούκερτ, αναφερόμενος σε Αφρικανούς μετανάστες που εργάζονται στη Λιβύη.

    Πολλοί από αυτούς "στο νότιο τμήμα της χώρας είναι σε μεγάλο βαθμό υπέρ του Καντάφι επειδή πήρε μέτρα για να δοθεί τέλος στις συστηματικές διακρίσεις τις οποίες υφίσταντο", υπογράμμισε.

    Περίπου 800 Τουαρέγκ από το Νίγηρα, το Μαλί, την Αλγερία και τη Μπουρκίνα Φάσο στρατολογήθηκαν πρόσφατα από το λιβυκό καθεστώς, δήλωσε ωστόσο από το Μπαμακό πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Μαλί.

    Συμφωνούν με πρόταση Τσάβες

    Οι χώρες μέλη της Alba, το μέτωπο που έχουν συστήσει κατά της φιλελευθεροποίησης η Κούβα και η Βενεζουέλα, συμφώνησαν το βράδυ της Παρασκευής στο Καράκας να οργανώσουν μία διεθνή επιτροπή που θα ασχοληθεί με την κρίση στη Λιβύη.

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες έχει προωθήσει μία πρόταση για διεθνή διαμεσολάβηση ώστε να επιλυθεί η σύγκρουση στην βορειοαφρικανική χώρα.

    «Θα πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες, δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μία ημέρα», τόνισε ο Τσάβες μετά το πέρας της συνόδου των ΥΠΕΞ των χωρών που συγκροτούν την Alba, και οι οποίοι συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας για να μελετήσουν την πρόταση για ειρηνευτική διαμεσολάβηση στη Λιβύη.

    Η Alba, που δημιουργήθηκε το 2004 ως αντίβαρο στη Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου που προωθούν οι ΗΠΑ στην περιοχή, μετρά ως μέλη της τον Ισημερινό, τα δύο μικρά κράτη της Καραϊβικής Σαιν Βίνσεντ & Γρεναδίνες και Αντίγουα & Μπαρμπούδα, την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα , την Ονδούρα και τη Δομηνικανή Δημοκρατία.

    Την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπάθησε να επικυρώσει την πρότασή της για διεθνή μεσολάβηση ώστε να επιτευχθεί ειρηνική λύση στην λιβυκή κρίση, μία ιδέα που ο Αραβικός Σύνδεσμος δήλωσε πως «μελετά», αλλά την οποία οι ΗΠΑ και η αντιπολίτευση στη Λιβύη απορρίπτουν κατηγορηματικά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Λιβύη: Μάχη σε δύο μέτωπα

    BBC: Libyan rebels locked in battles

    Είδηση: 62143

    [02] Έκκληση Μπαν Κι-μουν, στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου

    Παρασκευη, 04 03 2011 23:50

    Νέα έκκληση προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου να προχωρήσουν σε σκληρές αποφάσεις απευθύνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, στην έκθεσή του προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραδεχόμενος παράλληλα ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Λευκωσία. Ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού δεν ανακοινώνει την πραγματοποίηση νέας κοινής συνάντησης, επισημαίνοντας ότι στο τέλος Μαρτίου θα αξιολογήσει την κατάσταση και τότε θα αποφασίσει αν θα γίνει ξανά μια τέτοια συνάντηση, σημειώνοντας όμως ότι αν δεν υπάρχει πρόοδος θα ανέμενε από τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων να του εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να επιλύσουν τις διαφορές τους.

    Επίσης, αναφέρεται στην προοπτική σύγκλισης πολυμερούς διάσκεψης, υποστηρίζοντας ότι θα αποφασίσει όταν το κρίνει πως είναι η κατάλληλη ώρα και σε διαβούλευση με τις δύο πλευρές και ότι θα προσδιορίσει αν υπάρχει "επαρκής πρόοδος" στα βασικά εσωτερικά θέματα και σε όλα τα κεφάλαια, για να εγγυάται τη σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης. Όπως αναφέρει, οι παράμετροι μιας τέτοιας συνάντησης συζητούνται και από τους δύο ηγέτες.

    Ο Μπαν Κι-μουν εμφανίζεται να ανησυχεί με την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι "δεν είναι ικανοποιητικός ο βαθμός προόδου". Όπως και στην έκθεσή του τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και στις δηλώσεις του μετά την κοινή συνάντηση στη Γενεύη, ο ΓΓ καλεί τους δυο ηγέτες να φτάσουν σε συγκλίσεις στα εκκρεμή βασικά κεφάλαια το "συντομότερο δυνατό".

    Μεταξύ άλλων, επαναβεβαιώνει ότι "τα Ηνωμένα Έθνη σέβονται τις συνομιλίες ως μία κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία και για το λόγο αυτό αναμένουν από τις δύο πλευρές να αναλάβουν την ευθύνη τους να οδηγήσουν τη διαδικασία. Η μοίρα της Κύπρου βρίσκεται στα χέρια των ηγετών της. Είναι αυτοί που πρέπει να δράσουν για να συμβιβάσουν τις διαφορές τους. Χωρίς την προσήλωση και τη δέσμευσή τους για επανένωση του νησιού, η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει".

    Ο ΓΓ επαναλαμβάνει και πάλι τη θέση του ότι η αρνητική ρητορική έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στις δυο πλευρές, ζητώντας παράλληλα τη συμβολή της διεθνούς κοινότητας.

    Σ' ένα άλλο σημείο της έκθεσής του, θεωρεί ότι σημειώθηκε "ορισμένη πρόοδος" από το Νοέμβριο, μετά την έκκλησή του για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας και τα εξής:

    "Το πολιτικό περιβάλλον στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μάλλον θα είναι λιγότερο παραγωγικό στην επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις διαπραγματεύσεις. Καθώς πλησιάζουν οι προγραμματισμένες εκλογές στην Κύπρο και την Τουρκία, υπάρχει ένας πολύ πραγματικός κίνδυνος οι συνομιλίες να χάσουν τη δυναμική τους. Τώρα, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη δυναμική για επίτευξη ουσιαστικών συμφωνιών στα βασικά θέματα, σε όλα τα κεφάλαια, πριν προχωρήσει πολύ ο εκλογικός κύκλος. Το επισήμανα και στους δύο ηγέτες όταν συναντηθήκαμε στη Νέα Υόρκη και ξανά στη Γενεύη".

    Ο ΓΓ αναφέρεται και στις συναντήσεις που είχε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο με ηγέτες διαφόρων χωρών με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    "Όπως είπα στους δύο ηγέτες, όταν τους συνάντησα στη Γενεύη στις 26 Ιανουαρίου, έφτασε η στιγμή να έλθουν αντιμέτωποι με σκληρές επιλογές", επισημαίνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να είναι μία διαδικασία χωρίς τέλος, ούτε μπορούμε να αντέξουμε ατέρμονες συνομιλίες για χάριν των συνομιλιών". Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τις δυο πλευρές να επιδείξουν "θάρρος", κάνοντας "πρακτικά βήματα" για να οδηγήσουν τις συνομιλίες σε επιτυχία. Όπως υποστηρίζει, οι δυο ηγέτες πρέπει "να οικοδομήσουν μεγαλύτερο βαθμό αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ τους και μεταξύ των κοινοτήτων τους".

    Αναφορά κάνει και στη βάση των συνομιλιών, υπογραμμίζοντας ότι "από την αρχή των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, το Σεπτέμβριο του 2008, οι συνομιλίες προχώρησαν στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις κοινές ανακοινώσεις των ηγετών, στις 23 Μαΐου και 1η Ιουλίου του 2008. Είμαι ικανοποιημένος που οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι στις βάσεις των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται στη συμφωνημένη βάση των Ηνωμένων Εθνών".

    Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού παραθέτει τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στις συνομιλίες, αλλά και τις ουσιαστικές διαφορές που εξακολουθούν να δημιουργούν χάσμα μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Κάνει αναφορά στα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει σε ποια σημεία υπήρξαν συγκλίσεις και σε ποια υπάρχει διαφορά. Επίσης, αναφέρεται στο κεφάλαιο της Οικονομίας, διατυπώνοντας την άποψη ότι οι πλευρές έφτασαν "κοντά στην ολοκλήρωση των συγκλίσεων στα θέματα ουσίας" και παραθέτει τα σημεία της συμφωνίας.

    Ο Μπαν Κι-μπουν ισχυρίζεται ότι είναι "καθοριστικές" για την έκβαση των συνομιλιών οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί σε "θέματα κλειδιά" στον τομέα της διακυβέρνησης, της εκτελεστικής εξουσίας και της κατανομής των εξουσιών, προσθέτοντας ότι από τη συνάντηση του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, οι δυο ηγέτες ανταποκρίθηκαν στο αίτημά του να προχωρήσουν στις εναπομένουσες πτυχές των αποκλίσεων στο συγκεκριμένο κεφάλαιο και πως οι δύο πλευρές παρουσίασαν αριθμό "γεφυρωτικών προτάσεων". Ο Γ.Γ. ισχυρίζεται ότι "οι αποκλίσεις που απομένουν, δεν είναι αξεπέραστες. Είναι σημαντικό, όπως οι δύο πλευρές συνεχίσουν να εστιάζονται στην ολοκλήρωση των συγκλίσεων σ' αυτό το κεφάλαιο".

    Τέλος, ο Γ.Γ. κάνει αναφορά στα άλλα κεφάλαια του Κυπριακού, στο περιουσιακό, το εδαφικό, στην ασφάλεια και στις εγγυήσεις, σημειώνοντας ότι έχει να αναφέρει "μικρότερη πρόοδο", προσθέτοντας: "Στο περιουσιακό, ήδη υπάρχει μια ευρεία εννοιολογική κατανόηση για το μηχανισμό με τον οποίο θα επιλυθούν τα ιδιαίτερα δύσκολα αυτά ζητήματα. Ωστόσο, από την τελευταία μου έκθεση, δεν συζητήθηκαν εκκρεμή ουσιαστικά θέματα του περιουσιακού. Οι δεδηλωμένες θέσεις των πλευρών στο περίπλοκο αυτό θέμα παραμένουν σε μεγάλη απόσταση. Επιπλέον, ενώ οι πλευρές άγγιξαν το θέμα του εδαφικού, στη διάρκεια της ταυτοποίησης των βασικών θεμάτων, δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί οι περιστάσεις υπό τις οποίες και οι δύο πλευρές θα ήταν έτοιμες να συζητήσουν αυτό το κεφάλαιο".

    Για τα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων τονίζει ότι οι βασικές τους πτυχές δεν έχουν ακόμη συζητηθεί. "Ενθαρρύνω σθεναρά τις πλευρές να ασχοληθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τα εκκρεμούντα βασικά θέματα, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες", σημειώνει ο Γ.Γ., επισημαίνοντας ότι "για να το πράξουν, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ορισμένοι παράμετροι κλειδιά των προαναφερθέντων τριών κεφαλαίων αναγκαστικά συσχετίζονται. Χρειάζονται λεπτομερείς διαπραγματεύσεις όχι μόνο εντός, αλλά και σ' όλα αυτά τα κεφάλαια".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 62128

    [03] Νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας ο Βάϊος Χονδρός

    Σαββατο, 05 03 2011 09:13

    Νέος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναλαμβάνει μετά τις χθεσινές κρίσεις στην Αστυνομία, ο μέχρι πρότινος Αστυνομικός Διευθυντής Γρεβενών, ο οποίος προήχθη στο βαθμό του ταξίαρχου, Βάϊος Χονδρός.

    Αποστρατευτήκαν ωε ευδοκίμος τερματίσαντες την σταδιοδρομία τους ο μέχρι πρότινος Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Γρηγόρης Πατσιαρίκας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Κοζάνης Γιώργος Κολτσίδας. Στο βαθμό του ταξίαρχου προήχθη επίσης και ο αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς Ηλίας Στεφανής ο οποίος παραμένει Αστυνομικός Διευθυντής. Οι τοποθετήσεις στις υπόλοιπες αστυνομικές διευθύνσεις αναμένονται τι επόμενες ημέρες.

    ΕΡΑ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης Είδηση: 62142

    [04] Επαναξιολόγηση των στόχων και των κατευθύνσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας

    Σαββατο, 05 03 2011 09:12

    Η επανεξέταση και η επαναξιολόγηση των στόχων και των κατευθύνσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας αποτελούν μέλημα της Πολιτείας με σκοπό την βελτίωση του επιπέδου των σπουδών και την απόκτηση πτυχίων με αντίκρισμα που θα τους βοηθήσουν στο μέλλον και στη ζωή τους.

    Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός παιδείας αρμόδιος για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννης Πανάρετος κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της 44ης συνόδου των προέδρων και αντιπροέδρων των ΤΕΙ όλης της χώρας που διοργάνωσε στην Πτολεμαίδα, το Τεχνολογικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας. Το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ διοργάνωσαν μπροστά στο χώρο της συνόδου εκδήλωση και διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση στο χώρο των ΤΕΙ ενώ εκπρόσωπος τους συνομιλώντας με τον κ. Πανάρετο εξέφρασε την αντίθεση του στις αλλαγές που προετοιμάζονται μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου. Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας είπε ότι δεν έχει συζητηθεί τίποτε σχετικά με την συγχώνευση ΤΕΙ και Πανεπιστημίων και ότι αποφασιστεί στη συνέχεια θα προέλθει από διάλογο και διαβούλευση. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο λειτουργίας νέων τμημάτων χαρακτήρισε άκαιρη την συζήτηση για τις νέες Μονάδες με παλαιά υλικά με δεδομένο ότι η Πολιτεία βρίσκεται στο στάδιο συζητήσεων και προγραμματισμού συμφωνιών με τα ΤΕΙ. Κυρίαρχο αίτημα της 44ης συνόδου των προέδρων και Αντιπροέδρων των ΤΕΙ είναι όπως τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας να ολοκληρωθούν θεσμικά και να ενταχθούν στην ενιαία ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Μαίρη Κεσκιλίδου Είδηση: 62135

    [05] Αντ. Σαμαράς: «Ανάπτυξη τώρα»

    Σαββατο, 05 03 2011 10:53

    Την ανάγκη να μην τρέχει η Ευρώπη πίσω από τα γεγονότα σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι, με αφορμή τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική. Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν η ευρωπαϊκή κρίση, η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά και οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών. Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στην συνάντησή του με τον Έντα Κένι, τον νέο πρωθυπουργό της Ιρλανδίας.

    «Χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση»

    Στην ανάγκη να βρεθεί μια πραγματικά ευρωπαϊκή λύση στη οικονομική κρίση και να υιοθετηθούν εναλλακτικές προτάσεις στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, με το πέρας της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ελσίνκι.

    "Στη συνάντηση των ηγετών, συζητήθηκε η πρόταση για Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, καθώς και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Ήδη διαμορφώνονται εναλλακτικές προτάσεις πολύ πιο ρεαλιστικές από τις αρχικές" σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: "Είμαστε σε κοινή προσπάθεια με πολλούς άλλους ηγέτες της Ευρώπης για να δημιουργήσουμε μια αληθινή διέξοδο, μια αληθινή ευρωπαϊκή λύση. Ελπίζω, μέσα από πολλές δυσκολίες, κάτι τέτοιο να γίνει σύντομα πραγματικότητα...".

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τόνισε ότι "η κρίση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επιδεινώσει την εσωτερική οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν χώρες, όπως είναι και η Ελλάδα".

    "Δεν θα πρέπει η Ευρώπη να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Πρέπει πρώτα εκείνη να δείξει μια ουσιαστική, οικονομική, διπλωματική και - πρώτα απ' όλα- πολιτική συμπαράσταση στις χώρες αυτές. Και από την άλλη πλευρά πρέπει η ίδια η Ευρώπη να αποκτήσει μια κοινή -δική της- πολιτική για τη μετανάστευση, την ασφάλεια, τον επαναπατρισμό και την πρόληψη" πρόσθεσε ο ίδιος.

    Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κένι, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: "Τόνισα στην ιδιαίτερη συζήτησή που είχα μαζί του ότι η χώρα του και η χώρα μας -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη ΝΔ- επιμένουμε σε μια πολιτική χαμηλής φορολογίας και πάνω απ΄ όλα σε μια πολιτική Ανάπτυξης. Πράγμα που πρέπει, επιτέλους, να κάνει και η Ελλάδα".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στη Φινλανδία ο Αντ. Σαμαράς για τη Σύνοδο του ΕΛΚ - Ισχνές ελπίδες για λύση στην κρίση χρέους

    Είδηση: 62144


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 March 2011 - 10:00:21 UTC