Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Παράλληλος αγώνας οι αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη»
  • [02] Παραμένει το αδιέξοδο με τους μετανάστες
  • [03] Δ. Κουσελάς : Ο φοροφυγάς θα πρέπει να χάσει τον ύπνο του
  • [04] Αίγυπτος: Άρχισε η δίκη του πρώην υπ. Εσωτερικών
  • [05] Ακτή Ελεφαντοστού: Εν ψυχρώ δολοφονία αμάχων
  • [06] Σαράντα εννέα κατηγορίες στον φερόμενο ως δράστη του μακελειού στην Αριζόνα
  • [07] «Στόχος της κινεζικής κυβέρνησης η κοινωνική σταθερότητα»
  • [08] Πρόταση ένταξης της εθνικής οδού στο ΕΣΠΑ
  • [09] Προβληματισμός για τους οδικούς άξονες
  • [10] «Να χρηματοδοτηθεί ο αυτοκινητόδρομος»
  • [11] Πρόταση συνεδρίασης για το σιδηρόδρομο
  • [12] Οι Περιφερειάρχες στον υπ. Οικονομικών
  • [13] Νέος Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου
  • [14] Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο
  • [15] Ερωτήματα της Ν.Δ. για το ελαιόλαδο
  • [16] Αποζημίωση αγροτών από τον ΕΛΓΑ
  • [17] Ερωτήματα για τα σκουπίδια
  • [18] Φονικές μάχες στη Ζαουίγια

    [01] Γ. Παπανδρέου: «Παράλληλος αγώνας οι αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρώπη»

    Σαββατο, 05 03 2011 11:55

    Οι αλλαγές σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας παράλληλος κοινός αγώνας, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός ανοίγοντας το Σάββατο τις εργασίες της συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ζάππειο Μέγαρο, ενόψει των δύο κρίσιμων Συνόδων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που ευχαρίστησε τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την αλληλεγγύη τους, διαμήνυσε ότι οι αλλαγές στη χώρα μας έχουν φτάσει στα όριά τους και τώρα πρέπει να συνοδευτούν με αλλαγές στην Ευρώπη. «Βρισκόμαστε στην Ελλάδα με το σύνθημα "αλληλεγγύη"» είπε ο Πολ Ράσμουσεν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για το ευρωομόλογο και το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. «Η Ευρώπη είναι σε λάθος χέρια» τιτλοφορείται η διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο.

    "Στα όριά τους οι αλλαγές στην Ελλάδα"

    «Για εμάς είναι παράλληλος και κοινός αγώνας οι αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ώστε να ξεπεράσουμε και εδώ στην Ελλάδα τον οικονομικό κίνδυνο, αλλά και να δώσουμε προοπτική στους λαούς της Ευρώπης για την ανάπτυξη και την ευημερία» Γ. Παπανδρέου

    Οι κκ. Παπανδρέου και Ράσμουσεν, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου των ηγετών του ΕΣΚ στο Ζάππειο, προανήγγειλαν την έναρξη της εκστρατείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις προτάσεις των Σοσιαλιστών για το ευρωομόλογο και το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε μάλιστα ότι οι Έλληνες σοσιαλιστές συμβάλουν και θα συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή την κοινή προσπάθεια και τόνισε ότι «έχουμε βέβαια το μεγάλο βάρος να κάνουμε τεράστιες αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζουμε ότι και αυτές οι αλλαγές έχουν τα όρια τους, αν δεν γίνουν και οι μεγάλες αλλαγές και στην Ευρώπη».

    Επιπλέον, τόνισε ότι είναι κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και επεσήμανε ότι οι ηγέτες των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων έχουν ένα ακόμα μεγαλύτερο καθήκον, καθώς, όπως τόνισε, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών όπου η Ευρώπη κυριαρχείται από συντηρητικές δυνάμεις, «εμείς καλούμαστε να έχουμε μια ακόμα πιο δυνατή και συλλογική φωνή για να μπορούμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες και τα οράματα των Ευρωπαίων πολιτών».

    Σημείωσε, δε, ότι η φωνή αυτή αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε σαν Ευρώπη και τόνισε ότι όταν υπάρχουν συνεργασία και κοινοί στόχοι μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις όπως είναι η οικονομική, περιβαλλοντική, ενεργειακή κρίση αλλά και οι κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

    Σε αυτό σημείο, ο Πρωθυπουργός μίλησε για τον «πόθο» των λαών της ευρύτερης περιοχής της γειτονιάς μας, όπως και στον αραβικό κόσμο, «και αυτοί να ζήσουν με ελευθερία και δημοκρατία».

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική προς τις κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες «αρνούνται να εξάγουν τα προφανή συμπεράσματα για τα αίτια και την ένταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

    «Παρότι έχουμε ακούσει πολλά, δεν βλέπουμε μια νέα αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, την απαραίτητη εποπτεία και διαφάνεια, δεν βλέπουμε να χτυπιέται η κερδοσκοπία και να ελέγχονται και οι οίκοι αξιολόγησης που μας ελέγχουν και που πολλές φορές είναι πιο καθοριστικοί για την πορεία μιας χώρας από ό, τι είναι οι δημοκρατικές αποφάσεις των κυβερνήσεων», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Επιπλέον, τόνισε ότι η συντηρητική Ευρώπη έχει δείξει ότι αντί να αξιοποιήσει τις αγορές ως ένα εργαλείο που θα συμβάλει στην ευημερία των πολιτών και την ανάπτυξη, τις έχει θεοποιήσει και ζητά να τις υπηρετήσουν οι λαοί.

    Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συντήρηση στην Ευρώπη καλλιεργεί και αξιοποιεί την ανασφάλεια και το φόβο και κάνει την πολιτική του φόβου και της ξενοφοβίας βάση της πολιτικής της.

    «Εμείς αυτά πρέπει να τα σπάσουμε και έχουμε προτείνει άλλες λύσεις γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση μόνο με μια δημοσιονομική προσαρμογή» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι οι Σοσιαλιστές έχουν μιλήσει για μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση, για τη στήριξη της ανάπτυξης στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης που θα ενισχύσει και την απασχόληση, την παιδεία και την καινοτομία και θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς.

    Χαρακτήρισε αυτές τις προτάσεις ως ρεαλιστικές λύσεις που κινητοποιούν και δίνουν αισιοδοξία στους Ευρωπαίους πολίτες και οι οποίες επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε πραγματικές προκλήσεις στη γειτονιά μας, παγκοσμίως και στην Ευρώπη, και υπογράμμισε ότι μέσα σε αυτά έχουν καταθέσει και καινοτόμες ιδέες όπως για το ευρωομόλογο και τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους ηγέτες του ΕΣΚ για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν «σε μια χώρα και έναν λαό που κάνει τεράστιες προσπάθειες να αλλάξει προβλήματα, την κληρονομιά του παρελθόντος και να δημιουργήσει μια Ελλάδα με προοδευτικές αξίες, μια δίκαιη οικονομία και κοινωνία».

    Συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου

    Διμερείς συναντήσεις με προέδρους των σοσιαλιστικών κομμάτων είχε ο Πρωθυπουργός, στο περιθώριο των εργασιών της Συνάντησης των ηγετών του ΕΣΚ.

    Κατά τις επαφές συζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, θέματα που αφορούσαν στη Σοσιαλιστική Διεθνή, την οικονομική κρίση και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς επίσης και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με το κύμα προσφύγων από τη Βόρειο Αφρική.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους Attila Mesterhazy, πρόεδρο του MSZP (Ουγγαρία), Pierluigi Bersani, πρόεδρο του PD (Ιταλία), τον Sergei Stanishev, πρόεδρο του BSP (Βουλγαρία), τον Edi Rama, δήμαρχο Τιράνων και Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Αλβανία) και με τον Γιαννάκη Ομήρου, πρόεδρο της ΕΔΕΚ (Κύπρος).

    Π.Ν. Ράσμουσεν: Οι αγορές να σεβαστούν τη δημοκρατική ισχύ

    «Είναι πλέον καιρός οι αγορές να σεβαστούν τη δημοκρατική ισχύ, να γίνουν οι υπηρέτες μιας πραγματικής παραγωγικής οικονομίας, οι κερδοσκόποι να σταματήσουν να κερδίζουν μέσα από την οικονομική κρίση», τόνισε ο Δανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, κατά την έναρξη της Συνόδου των ηγετών σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι «γι' αυτό ενωνόμαστε για να δρομολογήσουμε μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών».

    Είπε ειδικότερα ότι «θέλουμε οι αγορές να συνεισφέρουν σε μια οικονομία ανάπτυξης, θέλουμε ο νέος φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». «Όλα αυτά δεν είναι θεωρία. Πρέπει κάθε πολίτης στην Ευρώπη να καταλάβει ότι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αποτελεί μια εγγύηση για το δικό τους μέλλον, την πρόοδο και την ανάπτυξη», υποστήριξε.

    Ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι κατά τη χΘεσινή συνάντηση των ηγετών του ΕΣΚ, τονίστηκε πως μέσω της αλληλεγγύης πρέπει να στηριχτούν η Ελλάδα και η Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ, λαοί και χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αυτή τη στιγμή, να μείνουν μόνοι».

    Σημείωσε, δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των δανείων που διατέθηκαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, «διότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν με πολύ υψηλά επιτόκια».

    Ο κ. Ράσμουσεν επεσήμανε ότι στη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θα στηρίξουν τη χώρα μας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα απαιτηθεί μείωση του ύψους των επιτοκίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, καθώς επίσης και θα ζητηθεί επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους.

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στο προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε στη χθεσινή συνάντηση, βάσει του οποίου θα δημιουργηθούν οκτώ εκατ. νέες θέσεις εργασίας και τόνισε ότι ένα σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα που θέλει να περικόψει το κράτος πρόνοιας, δεν αποτελεί απάντηση στην κρίση.

    «Ήρθε η ώρα να απευθυνθούμε στους κερδοσκόπους και να τους πούμε ότι βεβαίως χρειαζόμαστε τις αγορές, αλλά όχι την κερδοσκοπία», είπε.

    Χαρακτηριστικά τόνισε ότι το μέλλον της Ελλάδας αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι το σύνθημα της Συνόδου του ΕΣΚ είναι η «αλληλεγγύη».

    «Γνωρίζουμε ότι έχουμε κοινό μέλλον και κοινή μοίρα και δεν θέλουμε να επιτρέψουμε η οικονομική κρίση να μας διαιρέσει, οι αγορές να υψώσουν τείχη μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης», είπε ο κ. Ράσμουσεν και, εξ ονόματος των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον «ηγετικό του ρόλο», το «θάρρος και το κουράγιο» που επιδεικνύει.

    Είπε ακόμη ο κ. Ράσμουσεν ότι στη σημερινή Σύνοδο συζητείται η κατάσταση στα Βαλκάνια και την Αφρική και ότι η προσέγγιση των ηγετών του ΕΣΚ είναι ότι «έχουμε κοινή ευθύνη για το μέλλον τόσο στην Αφρική όσο και για τα Βαλκάνια» και πως «είναι κάτι που συμβαίνει, όχι έξω, αλλά μέσα στο σπίτι μας».

    Διακήρυξη ΕΣΚ

    «Η Ευρώπη είναι σε λάθος χέρια» τιτλοφορείται η διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), η οποία υιοθετήθηκε κατά την σημερινή σύνοδο των ηγετών του στην Αθήνα.

    Ο επεξηγηματικός υπότιτλος της διακήρυξης είναι «η εναλλακτική πρόταση μας σε μια Συντηρητική Ευρώπη: στρατηγική για την απασχόληση, ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο» και στην εισαγωγική παράγραφο του κειμένου, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τονίζουν την κρισιμότητα της συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη και επικρίνουν τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς ότι θυσιάζουν τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές -της αλληλεγγύης και της κοινής μοίρας- θέτοντας κράτη και πολίτες σε ανταγωνισμό μεταξύ τους.

    Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επικρίνουν τους Συντηρητικούς για τις προτάσεις τους που θεμελιώνονται στην επιθυμία τους να θεσμοθετήσουν την λιτότητα και να κατεδαφίσουν τα κοινωνικά μοντέλα και τα ασφαλιστικά συστήματα.

    «Παρά τις ενδείξεις των τελευταίων 30 μηνών, ο σκοπός εξακολουθεί να είναι ο ίδιος: Οι απλοί άνθρωποι να πληρώσουν για την αποτυχία των αγορών. Η Ευρώπη είναι σε λάθος χέρια» αναφέρει η διακήρυξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

    Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές αναφέρουν πως το ΕΣΚ έχει ξεκάθαρη, κοινωνικά υπεύθυνη και οικονομικά αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για την ανάπτυξη, την απασχόληση και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, προσθέτοντας ότι «είμαστε το κόμμα που αντιλαμβάνεται πως για την κρίση δεν ευθύνονται ούτε οι πολίτες, ούτε το κοινωνικό κράτος, αλλά οι άπληστες, ανεύθυνες πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων σε ορισμένα κράτη μέλη στο πρόσφατο παρελθόν και οι ανεξέλεγκτες αγορές».

    Η πρόταση του ΕΣΚ αποτελείται από πέντε άξονες με πρώτον εκείνο της ανάπτυξης, όπου οι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ως προϋπόθεση της ανάπτυξης, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα γίνει ανταγωνιστικότερη με την μείωση μισθών και υποβάθμιση του επιπέδου ζωής.

    Το ΕΣΚ θεωρεί πως η οικονομία χρειάζεται μια πραγματική ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, στρατηγική για συνδυασμένες επενδύσεις και κανόνες για μια οικονομία εξυπνότερη, πιο πράσινη και συμμετοχική.

    Ο δεύτερος άξονας της πρότασης του ΕΣΚ αφορά την αύξηση των θέσεων απασχόλησης και της κοινωνικής προόδου. Το ΕΣΚ θεωρεί αναγκαία την σύναψη ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προόδου που θα δημιουργεί νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας και θα καταπολεμά τις ανισότητες, ενώ κεντρικό σημείο αυτού του Συμφώνου θα είναι η εξασφάλιση της ισότητας των φύλων.

    Επίσης το ΕΣΚ θεωρεί ότι τα κράτη χρειάζονται ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον που να τους επιτρέπει να επενδύσουν σε καλύτερη εκπαίδευση, σε καινοτομία και σε τομείς που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας όπως οι πράσινες τεχνολογίες και η υγεία.

    Ο τρίτος άξονας της πρότασης του ΕΣΚ αφορά τη δίκαιη ανάπτυξη, ενώ υποστηρίζεται πως με στρατηγικές επενδύσεις είναι δυνατόν να εξέλθουν οι χώρες από την κρίση απασχόλησης και να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο δίκαιης ανάπτυξης, χρησιμοποιώντας και νέα οικονομικά εργαλεία, όπως ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και ο φόρος άνθρακα.

    Αυτά τα εργαλεία εκτιμούν οι Σοσιαλιστές θα επιφέρουν πρόσθετες πηγές για επενδύσεις και θα επιτρέψουν την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

    Ο τέταρτος άξονας της πρότασης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αφορά τη διαχείριση του χρέους της Ευρωζώνης και τη βελτίωση του οικονομικού πυλώνα της Ευρώπης με δίκαιο τρόπο.

    Το ΕΣΚ υποστηρίζει πως η χρηματοδότηση επενδύσεων για νέες θέσεις εργασίας είναι μέρος της απάντησης σε αυτό το πρόβλημα, καθώς η βελτίωση της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας θα βελτιώνει τα φορολογικά έσοδα και θα μειώνει τα κρατικά έξοδα. Ταυτόχρονα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θεωρούν πως πρέπει να δράσουν περισσότερο για τη συγκεκριμένη κατάσταση στην ευρωζώνη, όπου η έλλειψη ενός επαρκώς ανεπτυγμένου οικονομικού πυλώνα έχει επιτρέψει την δράση κερδοσκόπων.

    Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τονίζουν την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης ενός πραγματικά αποτελεσματικού μηχανισμού οικονομικής διάσωσης για την Ευρωζώνη.

    Ο πέμπτος άξονας της πρότασης του ΕΣΚ αφορά την οικονομική μεταρρύθμιση της ΕΕ, και τονίζεται ότι η ΕΕ είναι μια «φανταστική» ευκαιρία για τους πολίτες της και τα κράτη-μέλη της, αλλά επισημαίνεται ότι απαιτείται η αλλαγή των κανόνων διακυβέρνησης της Ένωσης και πριν απ' όλα της οικονομικής διακυβέρνησης.

    Το ΕΣΚ εκτιμά πως η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ δεν πρέπει να παγιδεύσει την Ένωση σε ένα καθοδικό μονόδρομο, καθώς απαιτούνται έξυπνοι οικονομικοί κανόνες που αφήνουν χώρο και για επενδύσεις και για αναδιανεμητικές πολιτικές.

    Υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, με μείωση επιτοκίων

    Υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων Ελλάδας και Ιρλανδίας, με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων, τάχθηκε ομόφωνα το ΕΣΚ, δια του προέδρου του και της πρώτης γραμματέως του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας Μαρτίν Ομπρί, οι οποίοι, μαζί με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Μελετών Μάσσιμο ντ' Αλέμα παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης των ηγετών του ΕΣΚ.

    Οι βασικές θέσεις του ΕΣΚ, εν μέσω οικονομικής κρίσης, συνοψίζονται στο ότι η κρίση δεν οφείλεται στους λαούς, αλλά στις συντηρητικές κυβερνήσεις, είπε ο κ. Ράσμουσεν, επικρίνοντας επιπλέον τις συντηρητικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν τον παράγοντα του φόβου και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας με αφορμή τα δραματικά γεγονότα στην Λιβύη και την Τυνησία.

    Η κ. Ομπρί είπε στην συνέντευξη Τύπου ότι εγκρίθηκε απόφαση για ευρωπαϊκή στήριξη των λαών αυτών, κατ' αρχήν με αποστολή σοβαρής ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα της Λιβύης, ενώ αργότερα, διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο βασικός στόχος της ευρωπαϊκής βοήθειας έγκειται στην ανάπτυξη των χωρών αυτών, έτσι ώστε να μην μετατρέπονται σε πρόσφυγες οι πολίτες τους.

    Η κ. Ομπρί συνέδεσε τις πολιτικές εξελίξεις στις χώρες αυτές με το αίτημα των λαών για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν επαναστάτησαν για να φύγουν, και τονίζοντας ότι μόνο η εκπλήρωση των παραπάνω μαζί με την οικονομική ανάπτυξη είναι οι όροι για να μην φεύγουν πρόσφυγες πολίτες αυτών των χωρών.

    «Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ένα νέο πρόσωπο στην Βόρειο Αφρική» είπε επιγραμματικά και συνοψίζοντας την πρόταση των Σοσιαλιστών ο κ. Ράσμουσεν.

    Η πρώτη γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας ανέφερε επίσης ότι το ΕΣΚ απoφάσισε την διεξαγωγή πανευρωπαϊκής καμπάνιας για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τις προτάσεις εξόδου από αυτήν, οι ομιλητές έστρεψαν εκ νέου τα πυρά τους κατά της πρότασης Μέρκελ-Σαρκοζί για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξαν ότι οι πολίτες έχουν λόγο και μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της Ένωσης στηρίζοντας τα σοσιαλιστικά κόμματα στις εθνικές εκλογές.

    Παίρνοντας τον λόγο, ο Μάσιμο ντ' Αλέμα εκτίμησε ότι οι συντηρητικοί προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο γιατί καταλαβαίνουν ότι χάνουν και παρέπεμψε στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι που όπως είπε προσπαθεί να αποφύγει τις εκλογές.

    Ταυτόχρονα ο κ. Ντ' Αλέμα είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική, να μην επικεντρώνεται μόνο στην οικονομική σταθερότητα, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης έπρεπε να ήταν πιο ισχυρή και να είχε επιτευχθεί νωρίτερα.

    Αντιδράσεις

    «Τα σοσιαλδημοκρατικά και τα συντηρητικά κόμματα υπηρετούν την πλουτοκρατία, έχουν την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική. Μαζί διαμόρφωσαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τα ίδια βάρβαρα μέτρα εφαρμόζουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, μαζί ετοιμάζουν το μνημόνιο διαρκείας: Το νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Οι διαφορές τους αφορούν μόνο τον τρόπο που θα μοιραστούν στα μονοπώλια τα κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και οι ζημιές από την κρίση του συστήματος. Μονόδρομο για το λαό αποτελεί η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής τους» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

    «Οι επιλογές του κ. Παπανδρέου ποτέ δεν αμφισβήτησαν τα όρια της πολιτικής των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Αντίθετα, τα υπηρέτησε και συνέβαλε με την πρόσκληση του ΔΝΤ στην Ευρώπη ώστε να αποτελέσουν ένα αντικοινωνικό και ταξικό πλαίσιο που δοκιμάζει την συνοχή της Ε.Ε.» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, σχετικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο των ηγετών του ΕΣΚ στο Ζάππειο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Παπανδρέου - Ράσμουσεν: "Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει τις σωστές αποφάσεις", Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα: Συνέντευξη Τύπου των Μαρτίν Ομπρί και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

    Είδηση: 62145

    [02] Παραμένει το αδιέξοδο με τους μετανάστες

    Σαββατο, 05 03 2011 16:56

    Δυσκολότερη γίνεται ώρα με την ώρα η κατάσταση για τους απεργούς πείνας στο κτήριο Υπατία. Εξήντα εννέα βρίσκονται σε νοσοκομεία στην Αθήνα και 18 στη Θεσσαλονίκη, ενώ το Σάββατο, συνάντηση για το θέμα των μεταναστών είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συνάντηση Παπουτσή με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή είχαν το Σάββατο, για το θέμα των μεταναστών απεργών πείνας, ο Μανώλης Γλέζος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παν. Λαφαζάνης και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάκος Κορωνάκης.

    «Είμαστε στο και πέντε και ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί να έχουμε μοιραίες ανεπίστρεπτες εξελίξεις, οι οποίες θα είναι μια πραγματική ιστορική τραγωδία για τη χώρα» τόνισε στον υπουργό η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, ώστε να ικανοποιηθούν θεμελιώδη αιτήματα των απεργών με την εξασφάλιση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.

    «Μας ενδιαφέρει να λυθεί το ταχύτερο δυνατό η απεργία πείνας, να προστατευθεί η ζωή των ανθρώπων αυτών» σημείωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του πολίτη προσθέτοντας ότι θα μεταφέρει στον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Ραγκούση και στον Πρωθυπουργό, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί στους μετανάστες ενός έτους παράταση παραμονής στην Ελλάδα.

    Την Παρασκευή, οι μετανάστες απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για ένταξή τους στο καθεστώς υπό ανοχή, που τους δίνει τη δυνατότητα παραμονής στη χώρα για χρονικό διάστημα έξι συν έξι μηνών.

    Ζήτησαν τη χορήγηση άδειας παραμονής με πλήρη δικαιώματα και ανανεώσιμη ενώ αρνήθηκαν να διακομιστούν μαζικά στα νοσοκομεία.

    Η ζωή τους, ωστόσο, κρέμεται πλέον από μια κλωστή, καθώς πολλοί αρνούνται να πάρουν ακόμη και νερό, ενώ δεκάδες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

    Υπ. Εσωτερικών: Η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια του νόμου

    «Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του νόμου και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζική νομιμοποίηση μεταναστών» δήλωσε από την πλευρά του, ο υπ. Εσωτερικών.

    «Η κυβέρνηση έχει πολλούς τρόπους αν θέλει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών» δήλωσε από την πλευρά της, στην εφημερίδα FREE SUNDAY, η Αλέκα Παπαρήγα.

    «Ο λαός πρέπει να απαιτήσει την κατάργηση της απαράδεκτης συμφωνίας του Δουβλίνου ΙΙ της ΕΕ, όπως και τη συνολική πολιτική των κυβερνήσεων της που με τη ληστεία των λαών της Αφρικής και της Ασίας και τους πολέμους δημιουργούν το πρόβλημα της μετανάστευσης» σημείωσε.

    «Ο επιζητούμενος, από κάποιους, θάνατος ενός μουσουλμάνου λαθρομετανάστη, είναι πολύ πιθανόν να δοκιμάσει τις αντοχές της χώρας» τονίζει ο ΛΑΟΣ.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις:Απέρριψαν την πρόταση Ραγκούση οι μετανάστες

    Είδηση: 62159

    [03] Δ. Κουσελάς : Ο φοροφυγάς θα πρέπει να χάσει τον ύπνο του

    Σαββατο, 05 03 2011 17:35

    «Ο φοροφυγάς θα πρέπει να χάσει τον ύπνο του, για να τον ξαναβρούν επιτέλους, οι συνεπείς φορολογούμενοι» τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΙΣΟΤΙΜΙΑ, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς. Αναφερόμενος στο Επιχειρησιακό Σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, δήλωσε ότι για πρώτη φορά γίνεταιι μία μια οργανωμένη πολύπλευρη και συστηματική προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.«Από τις "καλές προθέσεις" και τα μεγάλα λόγια του παρελθόντος, περνάμε σε στοχευμένα έργα, με μετρήσιμο αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αισιόδοξος για την είσπραξη 1.6 δισ Ευρώ από τη φοροδιαφυγή

    Ο υφυπουργός χαρακτήρισε τα φορολογικά αδικήματα, βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και απειλή για την κοινωνική συνοχή και εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος είσπραξης 1.6 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή μέσα στο 2011.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε, ότι περιθώρια για παραπέρα αύξηση των φορολογικών συντελεστών ή περικοπές μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν.

    Πηγή: ΝΕΤ FM - ΑΠΕ -ΜΠΕ Είδηση: 62160

    [04] Αίγυπτος: Άρχισε η δίκη του πρώην υπ. Εσωτερικών

    Σαββατο, 05 03 2011 14:09

    Άρχισε το πρωί του Σαββάτου, σε δικαστήριο του Καΐρου, η δίκη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου Χαμπίμπ ελ Άντλι. Ο ελ Άντλι, που εκδιώχθηκε από την κυβέρνηση στα τέλη Ιανουαρίου, συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, έπειτα από την πίεση της λαϊκής εξέγερσης. Είναι ο πρώτος υψηλά ιστάμενος του πρώην καθεστώτος που δικάζεται μετά την εξέγερση. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών ήταν μισητός σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και η αποχώρησή του ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα των διαδηλωτών από την πρώτη ημέρα της εξέγερσης, στις 25 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή, διαδηλωτές τραυματίστηκαν στην Αλεξάνδρεια σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Πυρά κατά διαδηλωτών

    Διαδηλωτές τραυματίστηκαν χθες, Παρασκευή, από σφαίρες στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια, στη βόρεια Αίγυπτο, με αίτημα τη διάλυση των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και μία ιατρική πηγή.

    Περίπου χίλιοι άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην έδρα των υπηρεσιών αυτών του υπουργείου Εσωτερικών ζητώντας τη διάλυσή τους, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

    Από το εσωτερικό του κτιρίου ερρίφθησαν πυρά όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να πετάξουν μολότοφ στο κτίριο.

    Τουλάχιστον τρία ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες σε νοσοκομεία, σύμφωνα με ιατρική πηγή, η οποία δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό των ατόμων που τραυματίστηκαν.

    Στη συνέχεια παρενέβη ο στρατός και στρατιώτες παρατάχθηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές και στο κτίριο των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η διάλυση των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες κατηγορούνται από τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για καταχρήσεις και βασανιστήρια, είναι ένα από τα αιτήματα αυτών που διαδηλώνουν υπέρ της δημοκρατίας.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Αίγυπτος: Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις υποσχέθηκε ο νέος πρωθυπουργός

    BBC: Egypt: Feared former interior minister el-Adly on trial

    Είδηση: 62153

    [05] Ακτή Ελεφαντοστού: Εν ψυχρώ δολοφονία αμάχων

    Σαββατο, 05 03 2011 13:00

    Σφαγή με στόχο γυναικόπαιδα, πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης υποστηρικτών του έτερου διεκδικητή της εξουσίας Αλασάν Ουατάρα. Σε ερασιτεχνικό βίντεο, καταγράφηκε λεπτό προς λεπτό η εν ψυχρώ δολοφονία τουλάχιστον έξι γυναικών κι ενός παιδιού. Από τις εκλογές του Νοεμβρίου, ο ηττημένος πρόεδρος Λοράν Γγκμπαγκμπό αρνείται να αποχωρήσει και οι συγκρούσεις των δύο στρατοπέδων είναι σφοδρές. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Αμπιτζάν μοιάζει με εμπόλεμο ζώνη. Την Παρασκευή, αντιπροσωπεία του Αλασάν Ουαταρά ανήγγειλε ότι θα επιδιώξει να κατατεθεί σχέδιο απόφασης ενώπιον του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ αλλά και να ασκηθεί δίωξη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε βάρος του απερχόμενου προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού.

    Για εθνοκάθαρση μιλά ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ

    Εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωναν ειρηνικά την Πέμπτη μαζί με τα παιδιά τους στην Αμπιτζάν υπέρ του Αλασάνε Ουατάρα, τον οποίο οι διεθνείς παρατηρητές ανακήρυξαν νικητή των εκλογών του Νοεμβρίου.

    Οι άοπλες γυναίκες τραγουδώντας και χορεύοντας καλούσαν τον πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο να εγκαταλείψει την εξουσία. Λίγο αργότερα, όμως, η κάμερα εστιάζει σε ένα κονβόι τριών τεθωρακισμένων οχημάτων που πλησιάζουν και χωρίς προειδοποίηση αρχίζουν να πυροβολούν εν ψυχρώ. Επικρατεί χάος και η γειτονιά Αμπόμπο βάφεται με αίμα.

    Η κατάσταση φάνηκε να εκτονώνεται την Παρασκευή, όταν οι οπαδοί του Ουατάρα για να εμποδίσουν επιθέσεις, έστησαν οδοφράγματα στη γειτονιά όπου έγινε το μακελειό.

    Ωστόσο, οι συγκρούσεις τριών μηνών με τους εκατοντάδες νεκρούς μέρα με τη μέρα βυθίζουν την Ακτή Ελεφαντοστού στον εμφύλιο. Ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ κατηγόρησε τον πρόεδρο για εθνοκάθαρση.

    Σε συνάντηση για εκτόνωση της κρίσης κάλεσε η Αφρικανική Ένωση τους δύο διεκδικητές της προεδρίας, ενώ ο Γκμπαγκμπό αποδεικνύεται όλο και πιο απρόθυμος να αποχωρήσει.

    Μέχρι τότε, η κατάσταση είναι δραματική στο μουσουλμανικό βορρά που βρίσκεται χωρίς ηλεκτρικό και ύδρευση, ενώ ήδη χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα

    Στον ΟΗΕ προσφεύγει η παράταξη του Ουαταρά

    "Θα πρέπει αντί για λόγια, να αναλάβουμε δράση", τόνισε στη Γενεύη ο Ζερβέ Ζαν Μπατίστ Κακού, υπουργός Εξωτερικών του Ουαταρά, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα ως εκλεγμένος νόμιμός πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού.

    Τον Ζαν Μπατίστ Κακού συνόδευε ο υπουργός της Δικαιοσύνης, Ζανό Κουαντιό Αχουσού, ο οποίος τόνισε ότι "η Ακτή Ελεφαντοστού έχει φθάσει στα πρόθυρα του εμφύλιου πολέμου".

    "Πώς γίνεται και ο ΟΗΕ παραμένει απλός θεατής μιάς καταστροφικής κατάστασης;", διερωτήθηκε από την πλευρά του ο Ζαν Μπατίστ Κακού.

    Την 25η Μαρτίου, στη Γενεύη, είναι προγραμματισμένο να συνέλθει το Συμβούλιο γιά τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ, που θα επιληφθεί των καταγγελιών για μετεκλογική πολιτική βία στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

    Οι εκλογές έγιναν καθυστερημένα στα τέλη Νοεμβρίου 2010, ο Γκμπαγκμπό όμως παραμένει έγκλειστος στο προεδρικό μέγαρο και οι πιστές "Δυνάμεις ασφάλειας, άμυνας" συγκρούονται με τις "Νέες δυνάμεις" του Ουαταρά, στο Αμπιτζάν (οικονομική πρωτεύουσα) αλλά και στην κεντρική και βόρεια Ακτή Ελεφαντοστού.

    Από την έναρξη των συγκρούσεων έως σήμερα, οι νεκροί ανέρχονται σε 365, 50 μόνο το τελευταίο επταήμερο.

    Πριν από την 25η Μαρτίου, στις 14 Μαρτίου θα γίνει συζήτηση για την κατάσταση αυτή υπό την προεδρία της Ύπατης Αρμοστού, Νάβι Πιλάι.

    Πηγές: ΝΕΤ, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Ivory Coast: parts of Abidjan resemble war zone - UN

    Είδηση: 62149

    [06] Σαράντα εννέα κατηγορίες στον φερόμενο ως δράστη του μακελειού στην Αριζόνα

    Σαββατο, 05 03 2011 13:56

    Συνολικά 49 κατηγορίες απαγγέλθηκαν την Παρασκευή στον Τζάρεντ Λόουνερ, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι ο δράστης του μακελειού στην Τουσόν της Αριζόνας στις αρχές του Ιανουαρίου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και τραυματίστηκε η βουλευτής των Δημοκρατικών Γκάμπριελ Γκίφορντς. Ο Λόουνερ θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή στην Τουσόν για να δηλώσει αν είναι αθώος ή ένοχος. Στα τέλη Ιανουαρίου, ο Λόουνερ είχε δηλώσει αθώος σε τρεις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί για απόπειρα δολοφονίας.

    Ο 22χρονος συνελήφθη εκεί που έγινε το μακελειό, σε συγκέντρωση που είχε διοργανώσει η Γκίφορντς στις 8 Ιανουαρίου σε εμπορικό κέντρο της Τουσόν.

    Ο Λόουνερ διώκεται για το φόνο έξι ατόμων, μεταξύ των οποίων ένας ομοσπονδιακός δικαστής, ένα κοριτσάκι και ένα μέλος της ομάδας της Γκίφορντς, η οποία βρίσκεται μεταξύ των 13 ανθρώπων που τραυματίστηκαν στο μακελειό.

    Η βουλευτής γλίτωσε ως εκ θαύματος, καθώς είχε τραυματιστεί σοβαρά από σφαίρα στο κεφάλι.

    Μετά τη νοσηλεία της η Γκίφορντς μεταφέρθηκε σε κέντρο αποκατάστασης, στο οποίο βρίσκεται έκτοτε.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: CNN: Alleged Tucson gunman indicted on 49 charges in shooting

    Είδηση: 62152

    [07] «Στόχος της κινεζικής κυβέρνησης η κοινωνική σταθερότητα»

    Σαββατο, 05 03 2011 12:28

    Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ο οποίος υπονομεύει την κοινωνική σταθερότητα, αλλά και η πάταξη της διαφθοράς, δήλωσε το Σάββατο ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουάν Ζιαμπάο κατά την εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον της ετήσιας συνόδου της Εθνοσυνέλευσης αυτή τη χρονιά. Παράλληλα, η Κίνα, πρώτος ρυπαντής με CO2 στον πλανήτη, στοχεύει να μειώσει κατά 17% τον όγκο των εκπομπών του αερίου ανά μονάδα του ΑΕΠ έως το 2015, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος. Την ίδια ώρα, σε συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές, σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

    "Δίκαιη η λαϊκή δυσαρέσκεια"

    Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Κινέζος πρωθυπουργός αναγνώρισε πως υπάρχει λαϊκή δυσαρέσκεια αναφορικά με την άνοδο των τιμών, τις «παράνομες απαλλοτριώσεις» και τις ελλείψεις των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης.

    «Έχουμε πλήρη συνείδηση του γεγονότος πως η ανάπτυξή μας στερείται ακόμη ισορροπίας, συντονισμού και διάρκειας», τονίζεται στο κείμενο της ομιλίας που δημοσιεύθηκε πριν από την εκφώνηση της ομιλίας του Γουέν στη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση.

    «Ακόμη δεν έχουμε λύσει βασικά έναν μέγα αριθμό από ζητήματα, τα οποία έχουν άμεση επίπτωση στον λαό», τονίζει στο κείμενό του ο Γουάν, αναφερόμενος «στη μεγάλη ψαλίδα στα εισοδήματα» μεταξύ πλουσίων και πτωχών, τις πολύ αυξημένες τιμές στις κατοικίες στις μεγάλες πόλεις, καθώς και τις «παράνομες απαλλοτριώσεις γαιών και τις κατεδαφίσεις κατοικιών», και εν γένει στη διαφθορά.

    Στην αναφορά του στην ετήσια κοινοβουλευτική σύνοδο, ο Γουέν Ζιαμπάο είπε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα ώστε να καταφέρει να περιορίσει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 4% και το χρέος στο 2% του ΑΕΠ.

    "Τελευταία οι τιμές σημειώνουν ραγδαία άνοδο και έτσι η εκτίμηση για το ύψος του πληθωρισμού έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Αυτό το πρόβλημα επηρεάζει την ευημερία του λαού, έχει αντίκτυπο συνολικά στα επιτόκια και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή ", τονίζει ο Κινέζος πρωθυπουργός.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το Πεκίνο φιλοφοξεί να μειώσει κατά 17% την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

    Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, αυτή θα πρέπει να μειωθεί κατά 16% ανά μονάδα ΑΕΠ στη διάρκεια του πενταετούς προγράμματος (2011-15), τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους 3.000 αντιπροσώπους της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

    Το 2011, «η κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα του ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί κατά 3,5% και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να πέσουν κατά 3,5% εν σχέσει προς το παρελθόν έτος» τονίζει από την πλευρά της στην ετήσια έκθεσή της προς τους βουλευτές η Εθνική Επιτροπή για την Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις, που ασχολείται με τον σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής.

    «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας (2006-10) η κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα του ΑΕΠ μειώθηκε κατά 19,1%», τόνισε ο Γουέν, προσθέτοντας πως η χώρα του «ενθαρρύνει την εκμετάλλευση πηγών καθαρής ενέργειας».

    Κατά το μέλλον, «πρόκειται να προωθήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο την οικονόμο διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την προστασία του περιβάλλοντος. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε έμπρακτα στις κλιματικές αλλαγές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, τόνισε, «οφείλουμε να εξασφαλίσουμε πως η κατανάλωση ενέργειας που δεν προέρχεται από υδρογονάνθρακες θα φθάσει το 11,4% των πρωτογενών ενεργειακών πηγών» μέσα στην επόμενη πενταετία.

    Το πρακτορείο Νέα Κίνα τονίζει πως το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε το 8,3%. Η Κίνα έχει δρομολογήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως αιολικής και υδροηλεκτρικής, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τους λιθάνθρακες, που σήμερα καλύπτουν το 70% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

    Συλλήψεις διαδηλωτών

    Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές συνέλαβε η αστυνομία, κοντά στην έδρα διεξαγωγής της ετήσιας συνόδου της κινεζικής Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, και ζήτησε από φωτογράφους του Γερμανικού Πρακτορείου να σβήσουν τις λήψεις τους από τις συλλήψεις.

    Έπειτα από μία 15λεπτη ανάκρισή του, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον φωτογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου να σβήσει τις εικόνες, ή θα ακολουθήσει κανονική σύλληψή του.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: China's Premier Wen Jiabao targets 'social stability'

    Είδηση: 62146

    [08] Πρόταση ένταξης της εθνικής οδού στο ΕΣΠΑ

    Σαββατο, 05 03 2011 18:25

    Πρόταση για ένταξη του δρόμου Παραδείσια -Τσακώνα στο ΕΣΠΑ υπέβαλλε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με στόχο την ομαλή ολοκλήρωση του συγκεκριμένου οδικού έργου, που είναι κομβικής σημασίας για τον εθνικό αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Καλαμάτας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Δημ. Κουσελάς.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κουσελάς, «η Ειδική Υπηρεσία Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας του εν λόγω Υπουργείου ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση την άμεση ένταξή του για το ποσό των 60 εκατ. ευρώ σαν επιλέξιμη δαπάνη (50% Ευρωπαϊκή Ένωση και 50% εθνικοί πόροι). Το έργο είναι ώριμο, μπορεί να παράξει άμεσα δαπάνες, δεν έχει εκκρεμείς απαλλοτριώσεις και δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το Γ' ΚΠΣ. Συγκεντρώνει, δηλαδή, όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η πρόταση από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έφυγε ήδη για τις Βρυξέλλες, ενώ η απάντηση αναμένεται στο επόμενο εικοσαήμερο». Ακόμα ο υφυπουργός Οικονομικών σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της χρηματοδότησης του έργου και θα δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011 χωρίς την πληρωμή αποζημιώσεων που θα συνεπάγοντο οι όποιες εξωσυμβατικές καθυστερήσεις. Σχετικά, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς δήλωσε ότι «η εξέλιξη αυτή, στο βαθμό που θα καταλήξει θετικά, είναι πολύ σημαντική γιατί θα δώσει ένα τέλος στην πολύχρονη εκκρεμότητα και θα δικαιώσει τους αγώνες και τις προσπάθειές μας για την προσπελασιμότητα και την ανάπτυξης της Μεσσηνίας».

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 62172

    [09] Προβληματισμός για τους οδικούς άξονες

    Σαββατο, 05 03 2011 18:23

    Τη σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα αυτό των μεγάλων οδικών αξόνων της Πελοποννήσου, ζητά ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δυνατή Πελοπόννησος» Δημήτρης Δράκος, με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, επειδή, όπως αναφέρει σε αυτήν, «τα νέα δεδομένα, εξαιρετικά δυσάρεστα και ανησυχητικά δυστυχώς, που διαμορφώνονται, δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο λαό μας, εν μέσω μάλιστα γενικευμένης κρίσης, επιτείνοντας το κλίμα δυσφορίας και απαισιοδοξίας».

    Ο κ. Δράκος αναφέρεται στο τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα και τον περιμετρικό δακτύλιο της Καλαμάτας του οδικού άξονα Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, καθώς και την Ολυμπία οδό, «στο επίμαχο νότιο τμήμα του Πύργου - Καλού Νερού - Τσακώνας». Για το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα, που κατασκευάζεται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο κ. Δράκος σημειώνει ότι υπάρχει πρόβλημα υποχρηματοδοτήσεων και πως απαιτείται «άμεσα εύρεση λύσης για την άνετη χρηματοδότηση, που θα διασφαλίζει τη γρήγορη ολοκλήρωση του έργου». Για τον Περιμετρικό δακτύλιο της Καλαμάτας αναφέρει ότι «πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι υπάρχουν τουλάχιστον "σκέψεις και νέες ιδέες" από υπεύθυνους του Υπουργείου και τους αναδόχους του έργου λόγω των διαδικασιών και των αποτελεσμάτων του ύψους επιδίκασης των αποζημιώσεων καθώς και των προσφυγών για τις απαλλοτριώσεις. Αν αυτά αληθεύουν, τότε απαιτείται υπεύθυνη και συντονισμένη παρέμβασή μας και συνεννόηση, προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα ζητήματα». Όσον αφορά στο θέμα της Ολυμπίας οδού ή Δυτικού άξονα, ο κ. Δράκος σημειώνει ότι «είναι απολύτως αναγκαίο σε πολλά του σημεία να αποσαφηνιστεί και να ληφθούν ξεκάθαρες- συγκεκριμένες αποφάσεις για την πορεία και την πραγματοποίησή του. Ιδιαίτερα, όμως, πρέπει να καταλήξουμε σαφώς και να διεκδικήσουμε το «δέον γενέσθαι» στο τμήμα από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα». «Τα μεγάλα αυτά ζητήματα υποδομών και ανάπτυξης έχουν φθάσει σε ένα σημείο, εξαιρετικά κρίσιμο για την περιοχή μας» αναφέρει ο κ. Δράκος και συμπληρώνει: «Οφείλουμε να πάρουμε το θέμα πάνω μας και φυσικά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Έχουμε χρέος να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία ανήκουν στον τόπο μας και είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις, της ολοκληρωμένης συνολικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου».

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 62171

    [10] «Να χρηματοδοτηθεί ο αυτοκινητόδρομος»

    Σαββατο, 05 03 2011 18:20

    «Να δώσει η κυβέρνηση λύση για τη χρηματοδότηση του Παραδείσια - Τσακώνα» αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος, σημειώνοντας: «Οι ανησυχίες που εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Χρήστος Μαλαπάνης, ότι κινδυνεύει να μετατεθεί η παράδοση του Παραδείσια - Τσακώνα, λόγω μη χρηματοδότησης των εκτελεσμένων εργασιών του έργου, επιβεβαιώνουν δυστυχώς τα όσα είχαμε τονίσει από τις 18 Νοεμβρίου 2010, όπου είχαμε προειδοποιήσει ότι υπάρχουν κίνδυνοι μεγάλων καθυστερήσεων στην παράδοση του έργου, λόγω της μη χρηματοδότησής του.

    Τότε βέβαια οι κ.κ. Κουσελάς και Τατούλης είχαν βιαστεί να μας πουν ότι "δεν ξέρουμε τι λέμε και ότι όλα βαίνουν καλώς"». Ακόμα ο κ. Πετράκος αναφέρει στη δήλωσή του, ότι «οι εξελίξεις δυστυχώς μας δικαιώνουν, διότι μόνο αν υπάρξει άμεσα χρηματοδότηση των εκτελεσμένων εργασιών, υπάρχουν ελπίδες στο τέλος του καλοκαιριού να δοθεί ο δρόμος με παράκαμψη της μεγάλης γέφυρας. Η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Οικονομικών οφείλουν να δώσουν άμεσα λύση για τη χρηματοδότησή του, ώστε να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για να τελειώσει επιτέλους το μαρτύριο της Τσακώνας».

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 62169

    [11] Πρόταση συνεδρίασης για το σιδηρόδρομο

    Σαββατο, 05 03 2011 18:17

    Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το σιδηρόδρομο ζητεί ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θαν. Πετράκος με επιστολή του στον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

    Όπως αναφέρεται σ' αυτήν, προτείνει «να προσκληθούν να συμμετέχουν η Διοίκηση του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Ομοσπονδία των Σιδηροδρομικών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Παράρτημα Πελοποννήσου), τα Εργατικά Κέντρα της Πελοποννήσου και οι Σύλλογοι Φίλων του Σιδηροδρόμου, με σκοπό να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα διεκδικήσουμε την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου». Ο κ. Πετράκος επικαλούμενος στοιχεία που έχουν αναρτηθεί «στο site www.amnizia.com, του μεγαλύτερου Ελληνικού φιλοσιδηροδρομικού διαδικτυακού forum», όπως λέει, σημειώνει ότι «τα δρομολόγια Πελοποννήσου μπορούσαν να διατηρηθούν με επιχορήγηση της τάξεως των 4 εκατ. β¬ δηλαδή ποσοστό 8% της συνολικής επιχορήγησης. Προς σύγκριση, μόνο τα ενδονομαρχιακά δρομολόγια του νομού Μεσσηνίας (από Καλαμάτα προς Μεσσήνη, Τ.Ε.Ι. και Μελιγαλά, Διαβολίτσι) απαιτούν για τη λειτουργία τους μόλις 670.000 β¬ ετησίως από το σύνολο των 50 εκατ. β¬ (ποσοστό 1,3%), με δυνατότητα επιπλέον συμπίεσης του κόστους άνω των 150.000 β¬ αν χρειαστεί» και προσθέτει: «Συνολικά ένα ποσοστό εκτιμούμενο της τάξεως του 15% το μέγιστο, αρκούσε να διατεθεί για τη συνέχιση της λειτουργίας ολόκληρου του περιφερειακού σιδηροδρομικού δικτύου». Απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη ο κ. Πετράκος σημειώνει ότι «επειδή τα στοιχεία και οι καταγγελίες αυτές είναι κατά τη γνώμη μου πάρα πολύ σοβαρές, είναι ρεαλιστικό να διεκδικήσουμε την επαναλειτουργία του δικτύου και να διερευνήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία υπάρχουν στο site www.amnizia.com, από τα οποία προκύπτουν, εκτός των άλλων, ακόμη και ποινικές ευθύνες για τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ».

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 62168

    [12] Οι Περιφερειάρχες στον υπ. Οικονομικών

    Σαββατο, 05 03 2011 18:16

    Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 13 Περιφέρειες στα πρώτα βήματα εφαρμογής του «Καλλικράτη» συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση των 13 Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον Υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ηλία Πλασκοβίτη.

    Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δεσμεύτηκε να δοθεί λύση στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, τόσο για τα χρέη των προηγούμενων με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας όσο και για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων που αναλαμβάνουν τη μεταφορά των μαθητών από την 1η Ιουλίου 2011. Οι 13 Περιφερειάρχες έθεσαν στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών διεξοδικά τα θέματα της μισθοδοσίας του προσωπικού και των λειτουργικών εξόδων και συναποφασίστηκε να υπάρξει διάλογος τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο για την επίλυσή τους. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο χρονικό σημείο όπου καλούνται οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες. Αυτό δε θα μπορέσουμε να το πετύχουμε εάν δε λύσουμε πρώτα τα θέματα της γραφειοκρατίας και δεύτερον, εάν τα υπουργεία πραγματικά δε δώσουνε την υπόσταση που αρμόζει στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας. Πρέπει να μας λύσουν τα χέρια για να μπορέσουμε από κοινού να βαδίσουμε».

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 62167

    [13] Νέος Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου

    Σαββατο, 05 03 2011 18:13

    Στο βαθμό του ταξίαρχου προήχθη ο Ηλίας Γεωργόπουλος, που κατείχε τη θέση του αστυνομικού υποδιευθυντή Μεσσηνίας και αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου. Εξάλλου, ο μέχρι τώρα Αστυνομικός Διευθυντής Μεσσηνίας, Ταξίαρχος Νικόλαος Μπάστας, αποστρατεύεται με το βαθμό του υποστρατήγου.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος

    Είδηση: 62166

    [14] Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο

    Σαββατο, 05 03 2011 18:10

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας θα συνεδριάσει την Πέμπτη στις 08:00 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», του Διοικητηρίου, προκειμένου να ασχοληθεί με τη συζήτηση των 11 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

    Μεταξύ αυτών είναι η συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, και της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, η συγχώνευση Σχολικών Επιτροπών, τα Βραβεία κοινωνικοπολιτικού δοκιμίου «Π. ΦΩΤΕΑΣ» και ποίησης «Μ. ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ», η διοργάνωση των εκδηλώσεων εορτασμού της εθνικής επετείου της 23ης Μαρτίου. Επίσης θα συζητηθεί και η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στη διοργάνωση του Διεθνούς Συμποσίου με θέμα «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στη μελέτη των Αρχαίων Υφασμάτων: Τεχνικές και Κοινωνιολογικές όψεις του Ρωμαϊκού ενδύματος», που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 62165

    [15] Ερωτήματα της Ν.Δ. για το ελαιόλαδο

    Σαββατο, 05 03 2011 18:04

    «Μια μοναδική ευκαιρία στα χρονικά της χώρας για το ελαιόλαδο αφήνει η κυβέρνηση να πάει χαμένη, χωρίς να συναισθάνεται την αγωνία και τη ζημία των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι βλέπουν το προϊόν τους να μένει απούλητο ή να πωλείται σε τιμές κάτω του κόστους».

    Αυτό αναφέρει ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γ. Κασαπίδης, για θέματα του ελαιολάδου, σημειώνοντας ότι «μετά το διατροφικό σκάνδαλο από τον Ιούνιο του 2010 με τα νοθευμένα ιταλικά και ισπανικά ελαιόλαδα στην αγορά των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί καταναλωτές στρέφονται εναντίον των εμπόρων και προμηθευτών των νοθευμένων ελαιολάδων. Την ίδια στιγμή αναζητούν στην αγορά γνήσιο και ποιοτικό ελαιόλαδο που όμως δεν υπάρχει. Το κενό αυτό στην αγορά και τη χρυσή ευκαιρία για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς και το εθνικό μας προϊόν, η κυβέρνηση εδώ και 8 μήνες τα αφήνει ανεκμετάλλευτα». Συνεχίζοντας ο κ. Κασαπίδης θέτει τα εξής ερωτήματα: «Γιατί άραγε η κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο δεν ενεργοποιεί και την διεπαγγελματική ελαιολάδου και όλους τους ενδιαφερόμενους για το καλό της πατρίδας; Γιατί η κυβέρνηση δεν προχώρησε, μέχρι σήμερα, στην επιτάχυνση των διαδικασιών τυποποίησης και πιστοποίησης, με στόχο την ανταγωνιστικότητα και εμπορευσιμότητα του Ελληνικού λαδιού στις διεθνείς αγορές; Πόσες άλλες τέτοιες ευκαιρίες θα μας παρουσιαστούν και, μάλιστα, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για της χώρα μας;».

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 62164

    [16] Αποζημίωση αγροτών από τον ΕΛΓΑ

    Σαββατο, 05 03 2011 18:01

    Κατατέθηκαν την Παρασκευή οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007 και έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες ανασύστασης στο φυτικό τους κεφάλαιο (ανασύσταση και συμπληρωματική ενίσχυση έως και 3η δόση), όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΛΓΑ.

    Το ύψος των ενισχύσεων συνολικά ανέρχεται περίπου σε 14 εκατομμύρια β¬ και αφορά 15.117 παραγωγούς των παρακάτω νομών: Μεσσηνίας Αργολίδας Αρκαδίας Κορινθίας Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, , Πέλλας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χανίων και Χίου.

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 62163

    [17] Ερωτήματα για τα σκουπίδια

    Σαββατο, 05 03 2011 17:53

    Στο πρόβλημα των σκουπιδιών που για αρκετές ημέρες βρίσκονται στους δρόμους της Καλαμάτας αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο τ. Δήμαρχος Γιώργος Κουτσούλης διερωτώμενος αν «συνειδητά ή από ανικανότητα μάς οδήγησε σε αδιέξοδο» ο νυν δήμαρχος Παν. Νίκας.

    Όπως αναφέρει ο κ. Κουτσούλης, «το Δεκέμβριο του 2007 παραδώσαμε στη Δημοτική Αρχή όλα όσα χρειαζόταν για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να σχεδιάσει χωρίς την πίεση του χρόνου, όπως εμείς, το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων», ενώ στη συνέχεια προσθέτει πως «για μια ακόμη φορά οφείλω να αναδείξω την αλήθεια για τα απορρίμματα, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, κάτι που για περισσότερα από 4 χρόνια αρνείται να πράξει ο δήμαρχος». Ο κ. Κουτσούλης ζητά από το δήμαρχο Καλαμάτας απαντήσεις γιατί αρνείται να επαναλειτουργήσει τη Μονάδα Λιπασματοποίησης Απορριμμάτων (ΜΟΛΑΚ), αν και επισκευάστηκε, και γιατί δεν μερίμνησε για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας της. Επίσης του ζητά «να στοιχειοθετήσει γιατί, δηλώνοντας υπέρμαχος της κομποστοποίησης, απορρίπτει τη δοκιμασμένη και με τα σχετικά εχέγγυα για την ποιότητα του επεξεργασμένου προϊόντος λύση της ΜΟΛΑΚ και κυρίως με πολύ μικρό κόστος που συνολικά δεν υπερβαίνει τα 40 β¬ τον τόννο, και προτιμά τις μεθόδους του «Σούκου» αρχικά και της RAM σήμερα, με βεβαρυμμένο κόστος (69 β¬ τον τόννο)!». Καταλήγοντας ο κ. Κουτσούλης διατυπώνει το εξής ερώτημα: «Μπορείς να μας πεις δήμαρχε πόσο κοστίζουν οι σκουπιδοεργολάβοι τους οποίους μετά βδελυγμίας απεκήρυττες μέχρι και πριν τους εκλογές του Νοεμβρίου, τότε που τους "επιστράτευσες" για να κερδίσεις τηνβ¦ παρτίδα;».

    Συντάκτης είδησης: Γιώργος Ξιάρχος Είδηση: 62162

    [18] Φονικές μάχες στη Ζαουίγια

    Σαββατο, 05 03 2011 19:27

    Φονικές μάχες για τον έλεγχο της πόλης Ζαουίγια διεξάγονται στη Λιβύη μεταξύ των στρατευμάτων του Καντάφι και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια που έκαναν το πρωί για τον έλεγχο της πόλης, οι δυνάμεις του Καντάφι, πραγματοποιούν τις τελευταίες ώρες και νέα επίθεση. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι άρματα μάχης έχουν εισέλθει στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ζαουίγια και βάλλουν εναντίον κατοίκων.

    Εμφύλιες μάχες για τις πόλεις - κλειδιά

    «Τα άρματα μάχης βρίσκονται παντού στην πόλη. Είδα επτά να περνούν μπροστά μου. Οι ρίψεις με όλμους δεν σταματούν» ανέφερε νωρίτερα κάτοικος της πόλης στο Γαλλικό Πρακτορείο και πρόσθεσε

    «Να προσεύχεστε για μας»

    Μόλις πενήντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τρίπολη, η Ζαουίγια είναι μία πόλη στρατηγικής σημασίας για τον Μουαμάρ Καντάφι.

    Οι μάχες, που σημειώθηκαν νωρίτερα για τον έλεγχο της πόλης, είναι σύμφωνα με τους ανταποκριτές στην περιοχή, σκληρότερες ακόμα και από εκείνες στο Ιράκ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για πραγματική γενοκτονία.

    Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, κατά την επίθεση που πραγματοποίησαν το πρωί οι δυνάμεις του Καντάφι, τριάντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.

    Στην υπόλοιπη χώρα, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις φαίνεται ότι ελέγχουν την πόλη Ρας Λανούφ, περιοχή όπου βρίσκονται διυλιστήρια, την πόλη Μπιν Τζαχάντ, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατευθύνονται προς τη Σύρτη, γενέτειρα του Μ. Καντάφι.

    Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις του Μ. Καντάφι, φαίνεται ότι έχουν εδραιώσει την κυριαρχία τους στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

    Μυστική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου

    Την ίδια ώρα, στη Βεγγάζη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, που είναι στα χέρια των αντικαθεστωτικών, για πρώτη φορά συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Αντιπολίτευσης.

    Η ακριβής τοποθεσία που πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση έμεινε μυστική για λόγους ασφαλείας.

    Το Εθνικό Συμβούλιο αποτελείται από τριάντα μέλη και έχει επικεφαλής του είναι ο Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ, πρώην υπ. Δικαιοσύνης ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του, μετά τις πρώτες διαδηλώσεις κατά του Μουαμάρ Καντάφι.

    Πηγή: Al Jazeera, BBC Σχετικές ειδήσεις: Λιβύη: Σφοδρές μάχες για τον έλεγχο της χώρας Είδηση: 62173


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 March 2011 - 18:06:40 UTC