Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρές διαπραγματεύσεις ενόψει της Συνόδου
  • [02] Κ. Παπούλιας: «Αν δε βρει λύσεις η Ευρώπη... χαθήκαμε»
  • [03] Βουλή: Ενίσχυση 40.000 ευρώ στις οικογένειες των δύο δολοφονηθέντων αστυνομικών
  • [04] ΗΠΑ: Ανησυχία για την Υεμένη
  • [05] Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα υδροδότησης στα Άνω Λεχώνια
  • [06] Συμφωνία Βουλευτών στις αλλαγές του Natura
  • [07] Πολιτικές παρεμβάσεις για τη δυσοσμία στο ποδόσφαιρο
  • [08] Μια «Ανοιχτή Αγκαλιά» για τα παιδιά
  • [09] Στρος-Καν: «Η απάτη στην Ελλάδα πάει σύννεφο»
  • [10] «Ένεση» 550 εκ. ευρώ στην αγορά και 1 δισ. μέχρι το 2013 για την «Ψηφιακή Σύγκλιση»
  • [11] Υπόθεση - «Πυρήνες της φωτιάς». Κατάθεση Χηνοφώτη
  • [12] Οικονομικός έλεγχος στην ΚΕΚΑΝΕΜ
  • [13] 9 εκατομμύρια έργα σε εκκρεμότητα στη Μαγνησία
  • [14] Γιώργος Νικητιάδης: Αύξηση τουριστών από τη Γερμανία 15-20% σε Ρόδο και Κω
  • [15] Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση το Αγαθονήσι
  • [16] Ανεργία και μαύρη εργασία πλήττουν τους οικοδόμους
  • [17] Συνάντηση του περιφερειάρχη με το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Ρόδου
  • [18] Συνάντηση Α. Νταβούτογλου με Γιάννη Μπουτάρη - Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο
  • [19] Αναφορά για κακοτεχνίες στον εισαγγελέα
  • [20] Πτήσεις από Νέα Αγχίαλο από τέλος Μαρτίου
  • [21] Συνεδρίαση του Δ. Σ της 8/3/2011
  • [22] Στα ύψη ο διπλωματικός πυρετός για Λιβύη
  • [23] Ψηφίστηκε το άρθρο για τη μετεγκατάσταση Ακρινής και Αγίων Αναργύρων
  • [24] Ελληνική πρωτοβουλία για τη στάση των οίκων αξιολόγησης
  • [25] Η ρύθμιση για τις NATURA- Κατοχυρώνονται τα 4 στρέμματα
  • [26] Επίθεση ΝΔ - «Έλλειψη διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο»
  • [27] Αίτηση πτώχευσης υπέβαλλαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
  • [28] Λιβύη: Σε κλοιό βομβαρδισμών το συνεργείο της ΝΕΤ
  • [29] «Δεν έγινε νομιμοποίηση μεταναστών» -Αντιδράσεις
  • [30] Νεκροί και τραυματίες από 5,4 Ρίχτερ στη νοτιοδυτική Κίνα
  • [31] Εφιάλτης για το Βόρειο Αιγαίο η ανεργία
  • [32] Εκδήλωση για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

    [01] Σκληρές διαπραγματεύσεις ενόψει της Συνόδου

    Πεμπτη, 10 03 2011 15:45

    Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στην Ευρωζώνη, λίγες ώρες πριν από την αυριανή έκτακτη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, χωρίς ακόμα να διαφαίνεται φως για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης που επιδιώκει η Αθήνα. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί στο Παρίσι, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

    Μέσα σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε μια ώρα και όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου τούς απασχόλησαν οι εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική, καθώς και το μάλλον της ευρωζώνης.

    Τον τόνο τον έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λίγο μετά τη συνάντηση, κάνοντας λόγο για «δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις που θα συνεχισθούν και στο μέλλον». Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Bild, αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τονίζει ότι η επιμονή να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της σε τρία χρόνια, μόνο νέα αναταραχή θα δημιουργούσε.

    Το απόγευμα έγινε η συνάντηση Παπανδρέου-Σαρκοζί

    Ιδιαίτερα κρίσιμο το 48ωρο που διανύουμε, καθώς αύριο συνέρχεται στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος των ηγετών της Ευρωζώνης.

    Σκληρή διαπραγματευτική στάση αναμένεται να κρατήσει ο Πρωθυπουργός, που θα δώσει μάχη για συνολική λύση στην κρίση χρέους.

    Το απόγευμα, συναντήθηκε στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ την Τετάρτη είχε συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος έχει καθοριστικό ρόλο στις διαβουλεύσεις που γίνονται για την προετοιμασία της συνολικής απάντησης της Ευρωζώνης.

    Οι εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και το μέλλον της ευρωζώνης, απασχόλησαν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί

    Μέσα σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε μια ώρα και όπως δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου τούς απασχόλησαν οι εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική, καθώς και το μάλλον της ευρωζώνης.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος συνόδευσε τον πρωθυπουργό στο κεφαλόσκαλο της Προεδρίας και τον ασπάστηκε πριν την αποχώρηση.

    "Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι οι επαναστατικές αλλαγές στη Βόρειο Αφρική και το τι μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η ΕΕ απέναντι στη βία που βλέπουμε", δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου προς τους εκπροσώπους του ελληνικού και ξένου τύπου.

    "Επίσης μιλήσαμε και για τη συμβολή μας στην ανασυγκρότηση πολλών χωρών που μπαίνουν σε μια διαδικασία εκδημοκρατισμού και που βεβαίως για εμάς στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Πιστεύω ότι έχουμε μια κοινή προσέγγιση στο θέμα αυτό με τη Γαλλία", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

    "Το δεύτερο θέμα είναι η κρίση, η πολύ μεγάλη κρίση θα έλεγα, των διαπραγματεύσεων για τα ζητήματα της ευρωζώνης, που αύριο θα έχουμε στις Βρυξέλλες", εξήγησε ο κ. Παπανδρέου. "Εδώ επίσης έχουμε μια κοινή προσέγγιση με τη Γαλλία σε πάρα πολλά θέματα".

    Τέλος ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στήριξη που έχει δείξει ο Γαλλικός λαός, ο Πρόεδρος Σαρκοζί και η κυβέρνηση για τις προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού. "Οι Γάλλοι στάθηκαν πάντως στο πλευρό μας και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για αυτό", κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    Γ. Παπανδρέου: "Δεν είναι στην ατζέντα της Ευρώπης η αναδιάρθρωση"

    Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει πως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων των δανείων θα είναι αποφασιστικής σημασίας για να μπορέσει η Ελλάδα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της. Πρόσθεσε ότι η Σύνοδος της 25ης Μαρτίου αποτελεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις αγορές.

    "Δεν υπάρχει περίπτωση αναδιάρθρωσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κρατάει γερά", προλογίζει ο δημοσιογράφος Αλέν Σαλ, υπογραμμίζοντας ότι παραμονή της συνάντησης κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία, ο κ. Παπανδρέου θα επιμείνει στην αναγκαιότητα υποστήριξης από την ευρωζώνη.

    Κληθείς να αντιδράσει κατ' αρχάς, στην τελευταία υποτίμηση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's, o Πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πολύ αρνητικό το γεγονός ότι ο οίκος αυτός ουδόλως λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα, με τις θυσίες και τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί. Είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη, είπε, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει την υιοθέτηση κανόνων για τους οίκους εκτίμησης.

    Στο ερώτημα για το "τι ακριβώς περιμένει από το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας", ο κ. Παπανδρέου απάντησε: "Δεν πρέπει να αποτύχουμε. Πρέπει να πάρουμε αρκετά θαρραλέα και ικανά μέτρα ώστε να τεθεί ένα τέλος σε αυτόν τον κύκλο αστάθειας και αβεβαιότητας. Οι χρηματαγορές έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια τέτοιου είδους αποτυχία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επαναφορά της κρίσης".

    "Είμαι πεπεισμένος", πρόσθεσε, "ότι η πολιτική βούληση, όπως άλλωστε και τα τεχνικά εργαλεία βρίσκονται στη διάθεσή μας ώστε να μας προσφέρουν μια βιώσιμη λύση".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η μείωση της απόκλισης της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών και η προαγωγή της οικονομικής σύγκλισης, αποτελούν σημαντικές συνισταμένες τόσο για την επίτευξη της ανάπτυξης όσο και για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

    Ωστόσο, προσθέτει ότι "η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν αποτελεί μια άμεση απάντηση στην κρίση. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν συνιστά παρά ένα συνθετικό τμήμα από ένα σύνολο πολύ ικανότερο να αντιμετωπίσει την κρίση. Στο σημείο αυτό, κάθε άλλη προσέγγιση, πέραν της συλλογικής λύσης, θα μπορούσε να αποδειχτεί ανεπαρκής", δήλωσε.

    Υπογραμμίζει επίσης ότι "η Ευρώπη οφείλει να χρησιμοποιήσει το σύνολο των εργαλείων που διαθέτει: Θα πρέπει να καταστήσει πιο ευέλικτο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να εξετάσει την ιδέα των ευρωομολόγων και τη φορολογία των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών".

    Σε ερώτημα σχετικά με τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους ο κ. Παπανδρέου ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι "η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ευρώπης". Και εξήγησε: "Μια αναδιάρθρωση θα επιβάρυνε την υγεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε ένα μεγάλο αριθμό αγορών ομολόγων άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον, μια αναδιάρθρωση θα σήμαινε την άμεση και ουσιαστική οικονομική ζημία των συνταξιοδοτικών ταμείων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν επενδύσει τις οικονομίες των συμπολιτών μας σε κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για ένα πολύ βαρύ τίμημα, εφόσον υπάρχει μια άλλη εναλλακτική λύση. Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών, των Ελλήνων πολιτών, αλλά ούτε και της ευρωπαϊκής οικονομίας".

    Σε άλλο ερώτημα σχετικά με τις δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στο να πείσει ότι είναι ικανή να κάνει τις απαραίτητες εισπράξεις, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε "στο άνευ προηγουμένου πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων" στο οποίο έχει εμπλακεί η χώρα. Σημείωσε τη μείωση του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ το 2010, ενώ προβλέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη "από τα τέλη του επόμενου έτους".

    Υπογραμμίζει παράλληλα ότι "η επιμήκυνση αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν δοθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ και που συζητούνται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι αποφασιστικοί παράγοντες για να εγγυηθούν ότι θα συνεχίσει η Ελλάδα να επιτυγχάνει στους στόχους της σε μακροπρόθεσμη βάση". "Υπάρχει ένα σημαντικό περιθώριο ελιγμού προκειμένου να χαλαρώσουν οι όροι αυτού του προγράμματος στήριξης" υποστήριξε ο Πρωθυπουργός.

    Σχετικά με το θέμα των αποκρατικοποιήσεων που πρότεινε η τρόικα τελευταία, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Βρισκόμαστε στη διαδικασία εφαρμογής ενός άνευ προηγουμένου αριθμού μεταρρυθμίσεων μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα. Είναι φυσικό να υπάρχουν κακή επικοινωνία και παρανοήσεις. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα κυριαρχίας. Η ελληνική κυβέρνηση, με δική της θέληση, ανέλαβε δεσμεύσεις στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, συχνά ξεπερνώντας τους στόχους που είχαν θέσει οι δανειστές μας".

    Ο Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα συνεργάζεται πολύ στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δημόσιο Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Εν τω μεταξύ, επιστολή στους προέδρους του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τους επιτρόπους Οικονομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, ζητώντας να τεθεί το θέμα της υποβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο Moody' s στις επόμενες συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και EcoFin.

    Μέρκελ: "Δεν αρκούν τρία χρόνια"

    Η καγκελάριος Μέρκελ δηλώνει πρόθυμη να συμφωνήσει στην επιμήκυνση της αποπληρωμής της διεθνούς και ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Μπιλντ".

    Η Άγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να συναινέσει στην επιμήκυνση και πέραν του 2013 της καταληκτικής ημερομηνίας για την εξόφληση του δανείου που έχει δοθεί στην Ελλάδα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, τονίζει η εφημερίδα Μπιλντ, η οποία αύριο θα δημοσιεύσει και σχετική συνέντευξη της γερμανίδας καγκελαρίου.

    «Η Ελλάδα οφείλει να ξεπεράσει τις συνέπειες των μεγάλων σφαλμάτων στον προϋπολογισμό της. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε μία τριετία. Εάν επιμείνουμε σε αυτό, τότε θα μπορούσαν να προκληθούν νέοι κλυδωνισμοί», τονίζει η Μέρκελ στα αποσπάσματα που δόθηκαν για προδημοσίευση από την εφημερίδα.

    Εξάλλου σε άλλη αποστροφή της συνέντευξής της στη Μπιλντ, η Μέρκελ επιμένει ότι κάθε χώρα θα πρέπει να διατηρήσει το δικαίωμα βέτο στον μελλοντικό ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας.

    «Το ταμείο σταθερότητας δεν θα δίδει πίστωση, η οποία φυσικά θα εξοφλείται, παρά μόνον σε περιστάσεις ανάγκης και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Και τέτοιου είδους βοήθειες μπορούν να αποφασισθούν μόνον δι' ομοφωνίας, και ως εκ τούτου η Γερμανία μπορεί να ασκήσει βέτο εάν δεν πληρούνται τούτες οι προϋποθέσεις και εγώ θα κάνω χρήση του δικαιώματός μου αυτού», τονίζει.

    Το περασμένο έτος, η Μέρκελ --που σημειωτέον τότε είχε να αντιμετωπίσει μία κρίσιμη περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση-- είχε αρνηθεί να βοηθήσει την Ελλάδα, υποδαυλιζόμενη από μία εχθρική προς το σχέδιο διάσωσης γερμανική κοινή γνώμη. Και τη φετινή χρονιά η γερμανίδα καγκελάριος έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά από κρίσιμες τοπικές εκλογές.

    Αντιδράσεις

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωπαϊκές συνόδους, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει χαλάρωση των όρων του Μνημονίου και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως "ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πρώτος που είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση του χρέους".

    "Λίγο αργά θυμήθηκε ο κ. Παπανδρέου να κάνει τον σκληρό, όταν για μήνες ήταν πειθήνιος και δεν διαπραγματευόταν το παραμικρό", δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης ο οποίος υπενθύμισε πως "είμαστε οι πρώτοι που μιλούσαμε για όλα αυτά τα εργαλεία που είναι εργαλεία διαχείρισης του χρέους", ξεκαθαρίζοντας πως αυτά δεν αρκούν για την έξοδο από την κρίση.

    "Αν πάρουμε μόνο για παράδειγμα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται χαλάρωση των μέτρων του Μνημονίου", δήλωσε, προσθέτοντας πως "όλα αυτά έχουν ήδη προαποφασιστεί".

    «Το θέμα αυτή τη φορά είναι ότι ο λαός πρέπει να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να απομονώσει τελείως τα άλλα κόμματα της ΕΕ. Τον εμπαίζουν! Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ δεν αφορούν τη σωτηρία του λαού αλλά το ποια μονοπώλια θα ωφεληθούν από τη σίγουρη πτώχευση που τον οδηγούν και από το βάθεμα της κρίσης [...]» τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου του ΚΚΕ.

    «Μην έχουμε ψευδαισθήσεις και ωραιοποιήσεις: το ΔΝΤ περιτριγύριζε τις σκέψεις και της προηγούμενης κυβέρνησης. Απλώς ο κ. Καραμανλής δεν είχε το θάρρος να το κάνει, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν είχε το θάρρος να το αποκρούσει...», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Αγώνας για συνολική λύση από την ελληνική κυβέρνηση

    Είδηση: 62796

    [02] Κ. Παπούλιας: «Αν δε βρει λύσεις η Ευρώπη... χαθήκαμε»

    Πεμπτη, 10 03 2011 15:42

    Να μην αναζητούμε τον «από μηχανής Θεό», για τη λύση των προβλημάτων μας, «η οποία πρέπει να γίνει εδώ και όχι στις Βρυξέλλες», ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γ. Προβόπουλος προέβλεψε, ακόμη, ότι το 2011 θα είναι χρονιά συγχωνεύσεων και συνεργασιών για τις ελληνικές τράπεζες.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    «Αν δε βρει λύσεις η Ευρώπη... χαθήκαμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κάρολος Παπούλιας, αναφερόμενος στις αποφάσεις που επίκεινται στις Βρυξέλλες, για να απαντήσει ο Γ. Προβόπουλος πως «η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα και τα δικά της προβλήματα, τα ελληνικά, μένει σε μας τους Έλληνες να τα λύσουμε».

    Πρόσθεσε ότι δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και, απαντώντας σε σχόλιο του Κ. Παπούλια, ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης, επέμεινε λέγοντας: «Εμείς οι Έλληνες πολλές φορές αναζητούμε τον από μηχανής Θεό, ο οποίος θα υποκαταστήσει τις δικές μας προσπάθειες. Η δουλειά πρέπει να γίνει εδώ, στην Ελλάδα και επικουρικά βεβαίως μπορεί να έρθει και η βοήθεια στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας πρόσφορης λύσης που θα αφορά το μέλλον της Ευρώπης. Τα προβλήματα είναι δικά μας και θα τα λύσουμε εδώ, όχι στις Βρυξέλλες».

    Σε ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε «εξαιρετικά κρίσιμη καμπή εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης» και προέβλεψε ότι, εντός του έτους, θα πραγματοποιηθούν συγχωνεύσεις και συνεργασίες στον τραπεζικό τομέα.

    «Γιατί παλινωδούν;» ρώτησε ο Κ. Παπούλιας, για να απαντήσει ο Γ. Προβόπουλος: «Αυτό είναι και δική μου κριτική, αλλά πιστεύω ότι δεν θα καθυστερήσουν για πολύ. Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που θα τις οδηγήσουν προς συνεργασίες».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, NET FM Είδηση: 62794

    [03] Βουλή: Ενίσχυση 40.000 ευρώ στις οικογένειες των δύο δολοφονηθέντων αστυνομικών

    Πεμπτη, 10 03 2011 17:20

    Οικονομική στήριξη ύψους 20.000 ευρώ θα παράσχει η Βουλή στη κάθε μία από τις οικογένειες των δύο ειδικών φρουρών της Ομάδας "ΔΙΑΣ", που δολοφονήθηκαν από αδίστακτους εγκληματίες την 1η Μαρτίου. Πρόκειται για τις οικογένειες του Ιωάννη Ευαγγελινέλη και του Γεωργίου Σκυλογιάννη. Σχετική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και έγινε δεκτή από την Διάσκεψη των Προέδρων του Κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι οι δύο άτυχοι νέοι θυσίασαν τη ζωή τους για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

    Οικονομική ενίσχυση και από τον επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη

    Προσφορά συνολικού ποσού 200.000 ευρώ για την ενίσχυση των οικογενειών των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, που βρήκαν τον θάνατο από αγνώστους στην περιοχή του Ρέντη και των δύο τραυματισμένων συναδέλφων τους, δέχθηκε το πρωί από τον επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου. Ο κ. Μελισσανίδης παρέδωσε στον αρχηγό της ΕΛΑΣ, τέσσερις επιταγές, δηλώνοντας ότι με τη χειρονομία αυτή εκφράζει την έμπρακτη συμπαράστασή του στους αστυνομικούς, που αγωνίζονται καθημερινά για την ασφάλεια των πολιτών.

    Ο κ. Οικονόμου ευχαρίστησε τον επιχειρηματία για τη χειρονομία και δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στηρίζουν ηθικά τους Έλληνες αστυνομικούς, οι οποίοι καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την ασφάλεια της κοινωνίας και την προστασία των πολιτών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 62800

    [04] ΗΠΑ: Ανησυχία για την Υεμένη

    Πεμπτη, 10 03 2011 18:52

    Την ανησυχία τους εξέφρασαν οι ΗΠΑ μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις στην Υεμένη, όπου όπως και σε άλλες αραβικές χώρες, η αντιπολίτευση διαδηλώνει με αίτημα την πτώση του καθεστώτος. Η παρέμβαση των ΗΠΑ έγινε από τον πρεσβευτή τους στην Υεμένη, Γκέραλντ Φέιερσταϊν, που προέτρεψε τους διαδηλωτές να αλλάξουν τη διεκδίκησή τους και από ανατροπή της κυβέρνησης, να στραφούν στο διάλογο.

    Επιχείρημα του Αμερικανού πρεσβευτή είναι η αβεβαιότητα και η αστάθεια που θα προκύψει στο θέμα της διάδοχης κατάστασης. Όπως αναφέρει ο Αμερικανός πρέσβης: « Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν μέσω της διαδικασίας του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Το ερώτημά μας είναι πάντα αν ο πρόεδρος Σάλεχ φύγει, τι κάνεις την επόμενη μέρα»;

    H πραγματική ανησυχία των ΗΠΑ, είναι να μην υπάρξει διάδοχη κατάσταση που να είναι θετική προς την πλευρά ακραίων ισλαμιστών. Στον αντίποδα με τις προτροπές των ΗΠΑ, ο σύμμαχός τους και επί δεκαετίες πρόεδρος της χώρας Σάλεχ, αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές με κατασταλτικές μεθόδους.

    γ

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς Είδηση: 62812

    [05] Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα υδροδότησης στα Άνω Λεχώνια

    Πεμπτη, 10 03 2011 18:58

    Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα υδροδότησης στα Άνω Λεχώνια μετά την ζημιά που υπέστη ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης που μεταφέρει νερό στην κεντρική δεξαμενή του χωριού από τις πηγές του Αγίου Βλασίου. Η βλάβη υπέστη όταν στον αγωγό που είναι υπέργειος έπεσε δένδρο κατά τη διάρκεια της μεγάλης κακοκαιρίας της Καθαρή Δευτέρα στην περιοχή μεταξύ Παλαιοκάστρου και Αγ. Βλασίου, μέσα στο ρέμα.

    Η έλλειψη νερού εκδηλώθηκε αργότερα και αφού άδειασε η κεντρική δεξαμενή. Όταν διαπιστώθηκε ότι η δεξαμενή δεν γεμίζει, την περασμένη Τρίτη, ο αντιδήμαρχος Αγριάς - Αρτέμιδας Νίκος Στόικος, ενεργοποίησε γεώτρηση στα Άνω Λεχώνια.

    Η γεώτρηση χρησιμοποιούνταν επικουρικά τους καλοκαιρινούς μήνες και όταν δεν έφτανε το νερό των πηγών, ενώ, λόγω των διακοπών ρεύματος, τέθηκε σε λειτουργία από το βράδυ της Τρίτης. Μάλιστα χρειάστηκε η παρέμβαση της ΔΕΥΑΜΒ, που με ειδικό μηχάνημα, αποσυμπίεσε τον αγωγό.

    Τα Άνω Λεχώνια εξακολουθούν να υδρεύονται από τη συγκεκριμένη γεώτρηση.

    Στο μεταξύ 15 κατοικίες, που βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο των Α. Λεχωνίων και υδρεύονταν από παρακλάδι του κεντρικού αγωγού, δεν είχαν νερό μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, διότι η ζημιά στον αγωγό είχε αποτέλεσμα να εισχωρήσει αέρας στον αγωγό.

    Αναφορικά με τη ζημιά, ο αγωγός που έσπασε είναι χαλύβδινος και εξωτερικός, στο μεγαλύτερο μέρος του. Την Τετάρτη, συνεργείο της ΔΕΥΑΜΒ, σε συνεργασία με υδραυλικό του πρώην Δήμου Αρτέμιδας, εντόπισε τη ζημιά, που βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή (σε ρέμα) και προκλήθηκε από σπασμένο δένδρο.

    Σήμερα Πέμπτη, με μηχανήματα, γίνεται προσπάθεια να ανοίξει δρόμος (καθώς υπάρχουν χιόνια, δένδρα, βάτα και θάμνοι), προκειμένου τα συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ να πλησιάσουν το σημείο του σπασμένου αγωγού, για την αποκατάσταση της βλάβης, που εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με τον κ. Στόικο, η γεώτρηση επαρκεί για να καλύψεις τις ανάγκες των Α. Λεχωνίων, για μερικές ημέρες.

    Επισήμανε δε ότι, λιώνοντας τα χιόνια, διαπιστώνεται ότι στις πηγές έχουν πέσει φερτές ύλες, δένδρα πέτρες, στο μέτωπο από Δράκεια μέχρι και Αγ. Λαυρέντιο, που βρίσκονται οι πηγές και συνεργεία, προσπαθούν να κάνουν καθαρισμό των πηγών, καθώς οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν ακόμη, λόγω του καιρού. Είδηση: 62811

    [06] Συμφωνία Βουλευτών στις αλλαγές του Natura

    Πεμπτη, 10 03 2011 13:17

    Έκανε τις αλλαγές που έπρεπε να κάνει, δήλωσε σήμερα στην ΕΡΑ, ο βουλευτής Ζακύνθου, Δημήτρης Βαρβαρίγος, αναφερόμενος στην υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, σε σχέση με την αρτιότητα και την οικοδόμηση από τα 4 στα 10 στρέμματα στις περιοχές ΝΑΤURA δεδομένου, ότι, όπως είπε, υπαναχώρησε από τις αρχικές της θέσεις, πρώτα με μικροβελτιώσεις και την τελευταία στιγμή, πριν τη ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, μετά και τις σοβαρές αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής του ΠΑΣΟΚ, υιοθέτησε το αίτημα τους, για να παραμείνει η αρτιότητα και η δυνατότητα οικοδόμησης στα 4 στρέμματα στις συγκεκριμένες προστατευόμενες περιοχές.

    Μάλιστα, ο κ. Βαρβαρίγος, τόνισε ότι επικράτησε παραλογισμός στη διαδικασία προώθησης του νομοσχεδίου, χωρίς έγκαιρη ενημέρωση των βουλευτών, ενώ έκανε λόγο για κάποιους επαγγελματίες προστάτες του περιβάλλοντος που δεν τους ενοχλεί η δυνατότητα δημιουργίας μεγάλων τουριστικών υποδομών στις περιοχές ΝΑΤURA, αλλά τους ενοχλεί που οι μικροϊδιοκτήτες θέλουν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

    Mιμίκα Παρθύμου Είδηση: 62782

    [07] Πολιτικές παρεμβάσεις για τη δυσοσμία στο ποδόσφαιρο

    Πεμπτη, 10 03 2011 18:20

    Aντίκτυπο και στο πολιτικό πεδίο, είχαν οι νέες καταγγελίες παραγόντων του ποδοσφαίρου για αδιαφανείς διαδικασίες με στόχο την αλλοίωση αποτελεσμάτων και τον επηρεασμό διαιτητών. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αλλά και ο ΣΥΝ με ανακοίνωση του αθλητικού του τμήματος.

    Όπως δήλωσε η κ. Παπαρήγα: «Κατάργηση αυτού του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που γνωρίζουμε. Είναι άλλο πράγμα το ποδόσφαιρο ή γενικά ο αθλητισμός να μην είναι οργανωμένος σε μία, ας πούμε τυχαία, ερασιτεχνική βάση. Αλλά από τη στιγμή που στο ποδόσφαιρο έχουμε επαγγελματικές ομάδες, έχουμε αγοραπωλησίες, έχουμε χορηγούς επιχειρηματίες, όπου μπορεί να γίνεται από ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέχρι επένδυση σε κοινωνικό προφίλ του επιχειρηματία. Εκεί τα πράγματα χάνονται».

    Με τίτλο «για τηγδυσοσμία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου», το αθλητικό τμήμα του ΣΥΝ τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Μετά την πολύμηνη κυβερνητική σιωπή σχετικά με την πρόοδο των ερευνών για όσα καταλογίζουν οι φάκελοι της UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά και τα πολλαπλά κρούσματα βαρβαρότητας που υποθάλπουν οι παράγοντες στα γήπεδα, οι αλληλοκατηγορίες και οι «νέες» αποκαλύψεις αποτελούν τη φυσική κλιμάκωση στο λυσσαλέο πόλεμο της επικράτησης κερδοσκοπικών συμφερόντων στην αγορά του αθλητικού τζόγου. Η φίλαθλη γνώμη γνωρίζει καλά από ποιους και πως διοικείται το ποδόσφαιρο ακόμα, αντί να βρίσκονται στη φυλακή. Παρομοίως με περιπτώσεις σκανδάλων όπως το Βατοπέδι και η Siemens, ο φίλαθλος κόσμος δεν έχει δει ποτέ να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι για όσα τραγικά διαδραματίζονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η κυβερνητική ανοχή αναδεικνύει ξανά τις σχέσεις διαπλοκής που υπάρχουν ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των κυρίαρχων ΠΑΕ με κύκλους της πολιτικής και των ΜΜΕ, όταν αυτοί δεν είναι τα ίδια πρόσωπα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η αθλητική ηγεσία σαν σύγχρονος Πόντιος Πιλάτος εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από το λεγόμενο «αυτοδιοίκητο» του καρτέλ του τζόγου, σαν να πρόκειται για μια υπέρτατη αρχή υπεράνω του συντάγματος της χώρας και του ποινικού κώδικα, νομίζοντας ότι έτσι απαλλάσσονται από τις δικές τους βαρύτατες ευθύνες. Ο Συνασπισμός έχει τοποθετηθεί κατ' επανάληψη για όλους τους κρίκους της αλυσίδας που χειραγωγεί το ελληνικό ποδόσφαιρο».

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι: «Ρωτάμε λοιπόν και σήμερα την κυβέρνηση: 1. Τι απέγιναν οι φάκελοι για τα στημένα παιχνίδια; 2. Θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Σούπερ Λιγκ μέσω του ΟΠΑΠ; 3. Επιμένει στην παροχή νέων αδειών αθλητικού στοιχηματισμού και την απελευθέρωση του τζόγου; 4. Πότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος πόθεν έσχες των παραγόντων, των διαιτητών και των μάνατζερ και με ποια αποτελέσματα; 5. Διεξάγονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι ντόπινγκ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο; 6. Εάν έχει γίνει έλεγχος νομιμότητας στο πρωτάθλημα Β' Εθνικής, έχουν εντοπισθεί περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ομάδων και χειραγώγησης αγώνων; Τελικά, αφού αναρωτηθούμε τι νόημα έχει υπό τις παρούσες συνθήκες η συμμετοχή ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των επόμενων ετών, ας μας απαντήσει η κυβέρνηση εάν σκοπεύει έστω και την ύστατη στιγμή να λάβει τα οποιαδήποτε μέτρα για το λαϊκό άθλημα του ποδοσφαίρου. Για όλα τα παραπάνω η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει άμεσα επίκαιρη ερώτηση στην Ελληνική Βουλή και παράλληλα θα επαναφέρει με νέα ερώτηση το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και την UEFA. Η κοροϊδία του φίλαθλου κοινού ας τελειώσει εδώ και τώρα».

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ Είδηση: 62807

    [08] Μια «Ανοιχτή Αγκαλιά» για τα παιδιά

    Πεμπτη, 10 03 2011 18:14

    Υγεια

    Σε μια εκδήλωση που «ανέβλυσε ζωή», η «Ανοιχτή Αγκαλιά» των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, παρέδωσε έναν υπέρυθρο φασματογράφο, ένα εξειδικευμένο μικροσκόπιο, ένα pHμετρο και έναν καταγραφέα ρυθμού τα οποία θα συμβάλλουν στην πληρέστερη λειτουργία του παιδο-νεφρολογικού εργαστηρίου των παιδιατρικών κλινικών.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που, στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, η «Ανοιχτή Αγκαλιά» των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής & Ιατρικής, ενώνει τη δράση της με εταιρίες ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες στους τομείς Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού. Κάθε ενέργεια, ωστόσο, αποτελεί εφαλτήριο για την πραγματοποίηση καινούργιων στόχων, με περισσότερη ευθύνη, συνέπεια και σεβασμό στον συνάνθρωπο.

    Τα αποτελέσματα αυτών των ανθρωποκεντρικών δράσεων αποτελούν και την επικύρωση των προσπαθειών για ένα καλύτερο αύριο, που δικαιούμαστε όλοι μας.

    Στο χαιρετισμό της, η πρόεδρος της «Ανοιχτής Αγκαλιάς» Γιολάντα Βλάχου, αναφέρθηκε στις κατά καιρούς προσφορές προς το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, τονίζοντας ότι «στόχος και σκοπός της οργάνωσης ήταν και είναι η προσφορά στον πάσχοντα άνθρωπο -μικρό ή μεγάλο- με ευθύνη, συνέπεια και σεβασμό σε αυτό που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός από εμάς, το δικαίωμα στην υγεία, την πρόληψη, την περίθαλψη μέσα από ένα κοινωνικό κράτος».

    Η δωρεά του φασματογράφου και του μικροσκοπίου πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του νερού «ΚΟΡΠΗ». Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό ο υπεύθυνος για τη χώρα μας της Nestle Waters, Κωνσταντίνος Κούτσας, ο οποίος τόνισε ότι «η σημερινή κίνηση ανθρωπιάς της εταιρίας σηματοδοτεί την ολοκλήρωση και συνάμα την έναρξη μιας ακόμη σημαντικής προσπάθειας του ΚΟΡΠΗ, που στόχο έχει την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και, συγκεκριμένα, στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας».

    Τις σημαντικές ιδιότητες του νερού, ως πηγή ζωής και ενέργειας για όλο τον πλανήτη, υπογράμμισε ο καθηγητής Υγιεινής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Παπαδάκης.

    Εκ μέρους του Ιπποκράτειου μίλησαν οι διευθυντές των Πανεπιστημιακών Παιδιατρικών Κλινικών, Μιράντα Αθανασίου-Μεταξά και Ιωάννης Τσανάκας, καθώς και ο καθηγητής Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Παναγιώτης Καρδαράς. Είδηση: 62805

    [09] Στρος-Καν: «Η απάτη στην Ελλάδα πάει σύννεφο»

    Πεμπτη, 10 03 2011 17:04

    Λαϊκή και σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί για τους Έλληνες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Ντομινίκ Στρος-Καν, σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για το γαλλικό σταθμό Canal+, με τίτλο «Ένα χρόνο με τον Ντομινίκ Στρος-Καν στην καρδιά του ΔΝΤ» και πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή στη Γαλλία.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ο άνθρωπος που φημολογείται ότι θα είναι βασικός υποψήφιος για τα Ηλύσια Πεδία στις εκλογές του 2012, σημειώνει ότι ο όλος αυτός ο θυμός είναι θεμιτός, αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα μας: "Όλος αυτός ο θυμός είναι θεμιτός. Οι άνθρωποι στο δρόμο έχουν την αίσθηση ότι τους εξαπάτησαν. Κι ας είναι οι ίδιοι που ΅αγείρεψαν τα στοιχεία, που δεν έχουν πληρώσει φόρους, κάτι που είναι λίγο σαν εθνικό σπορ. Η απάτη πάει σύννεφο. Αν δεν είχαμε έρθει, θα είχαν πέσει στην άβυσσο".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναφορές σχετικά με την επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό έχουν απαλειφθεί, μετά από αίτημα του ίδιου του ΔΝΤ.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 62798

    [10] «Ένεση» 550 εκ. ευρώ στην αγορά και 1 δισ. μέχρι το 2013 για την «Ψηφιακή Σύγκλιση»

    Πεμπτη, 10 03 2011 16:58

    Τρέχουν ήδη, στην αγορά, προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ύψους 550 εκατ. ευρώ, τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα για την Ψηφιακής Σύγκλιση και σημείωσε ότι μέχρι το 2013 θα δοθούν, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και, μόνο για φέτος, αυτές οι δράσεις θα δημιουργήσουν 19.000 νέες θέσεις εργασίας και για την επόμενη τριετία θα επέλθει αύξηση του ΑΕΠ 11%. Σημείωσε, ακόμη, ότι στόχος είναι μέχρι το 2013 να υπάρχει κάλυψη όλου του πληθυσμού με ευρυζωνική πρόσβαση.

    «Με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ των δημόσιων ταμείων, θέλουμε να απευθύνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά. Το υπουργείο συνεχίζει κανονικά τη ροή αξιολόγησης και αποπληρωμής των επενδυτικών σχεδίων του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου 3299/2004. Για το 2010 εγκρίναμε σχεδόν ένα δισ. ευρώ, από εθνικούς πόρους και συγχρηματοδοτούμενα έργα» είπε ο υπουργός.

    «Ένα δισ. ευρώ και επιπλέον εκτιμάται ότι θα εγκριθεί από το υπουργείο και για το 2011, παρά τη δύσκολη συγκυρία και τη στενότητα πόρων που υπάρχει» επεσήμανε ο Μ. Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε ότι «μέχρι το πρώτο μισό του έτους θα έχουμε αξιολογήσει το σύνολο των σχεδίων που υποβλήθηκαν με το παλαιό καθεστώς».

    Μέσα στους επομένους δύο μήνες θα εκταμιευτούν 400 εκ. ευρώ για 211 επενδυτικά σχέδια, που θα δημιουργήσουν 1.206 θέσεις εργασίας. Με υπουργική απόφαση εγκρίθηκε ποσό 142,5 εκατομμυρίων ευρώ για τον Φεβρουάριο του 2011, για 120 επενδυτικά σχέδια.

    Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, το ΕΠΑΝ ΙΙ, ο προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης για ενεργές και σχεδιαζόμενες ενέργειες φτάνει τα 3 και πλέον δισ. ευρώ, οι δαπάνες ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, ενώ για το 2011 έχουν εγκριθεί δαπάνες περίπου 430 εκ. Ευρώ.

    Βασικό εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η νέα ψηφιακή στρατηγική. «Ατμομηχανή αυτής της νέας στρατηγικής είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση", το οποίο, στην ουσία, μεταμορφώνεται και συνδέεται οριζόντια με τις πολιτικές προτεραιότητες του συνολικού αναπτυξιακού μας σχεδιασμού» είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) συνεισφέρουν κατά 50% στην οικονομική ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Συγκεκριμένα στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) οφείλεται η μισή αύξηση της παραγωγικότητας στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα.

    Στην Ελλάδα, συνέχισε ο υπουργός, τα τελευταία χρόνια οι κλάδοι υψηλής τεχνολογίας παρουσιάζουν ταχεία ανάπτυξη. Πάνω από 26.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας με την πλειονότητα αυτών να έχει ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ και η σχετική απασχόληση παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

    «Μέχρι σήμερα η Ψηφιακή Σύγκλιση αποτελούσε, χωρίς αμφιβολία, ένα σημαντικό αλλά παντελώς αναξιοποίητο εργαλείο, που μια σειρά από αστοχίες και λάθη του παρελθόντος είχαν ως αποτέλεσμα το πρόγραμμα να παρουσιάζει σχεδόν μηδαμινή απορρόφηση, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση».

    Αλλάζουν οι όροι

    Πλέον, προκηρύσσονται στοχευμένες προσκλήσεις ανά τομέα πολιτικής, χρησιμοποιούνται πρότυπα στις διαδικασίες, τα έργα εντάσσονται σε έναν ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό και έχουν εξορθολογισμένους προϋπολογισμούς. Παράλληλα, για πρώτη φορά εισάγονται χρονοδιαγράμματα, τα οποία και παρακολουθούνται συστηματικά, ώστε να απεντάσσονται έργα τα οποία «λιμνάζουν».

    Ακόμα, η Ψηφιακή Σύγκλιση μετατρέπεται από απλό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ σε βασικό εργαλείο ανάπτυξης, αφού υποστηρίζει πλέον σημαντικές προτεραιότητες του αναπτυξιακού σχεδίου, όπως είπε ο γενικός γραμματέας κ. Μαρκόπουλος, που, στη συνέχεια, παρουσίασε αναλυτικά τα προγράμματα.

    Ψηφιακή Ελλάδα

    Συγκεκριμένα, από σήμερα και μέχρι το 2013 διατίθεται στην αγορά, μέσω της ψηφιακής σύγκλισης, περίπου 1 δισ. ευρώ:

    - 300 εκ. ευρώ για υποδομές

    - 400 εκ. ευρώ για δημόσια έργα

    - 300 εκ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα

    Εντός του 2011 επιδιώκεται αύξηση απορρόφησης κατά 250 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα και επιπλέον διαθέσιμα 300 εκ. ευρώ στην αγορά, από προγράμματα του JEREMIE. Η στρατηγική βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

    - Υποδομές Τεχνολογιών Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

    - Δημόσια Διοίκηση - Δημόσια Έργα ΤΠΕ

    - Κρατικές Ενισχύσεις

    - Νεανική & Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα

    Υποδομές Τεχνολογιών Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

    Αξιοποιούνται οι εγκατεστημένες υποδομές των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών (MAN) σε 72 πόλεις της περιφέρειας και καθίσταται η περιφέρεια περισσότερο ελκυστική σε υποδομές ΤΠΕ, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Στόχος είναι, μέσα από νέες επενδύσεις περίπου 100 εκ. ευρώ, τα επόμενα 3 χρόνια να επιτευχθεί η αξιοποίηση και ανάπτυξη των υποδομών των MAN στις πόλεις αυτές. Επιδίωξη είναι το 20% των νοικοκυριών στις πόλεις αυτές (100.000 περίπου) να απολαμβάνουν γρήγορη και ποιοτική ευρυζωνική πρόσβαση (Οπτική Ίνα στο Σπίτι - Fiber to the Home - FttH). Παράλληλα, στόχος είναι η χώρα μας να συμβαδίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε, μέχρι το 2013, να υπάρχει κάλυψη όλου του πληθυσμού με ευρυζωνική πρόσβαση. Ήδη, «τρέχει» η διαβούλευση για την χαρτογράφηση και τον καθορισμό όλων αυτών των περιοχών, έτσι ώστε στα τέλη του 2011 να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Οι απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές αφορούν πληθυσμό που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 850.000 κατοίκους. Ενεργοποιείται, ακόμη, άμεσα η λειτουργία των περίπου 400 σημείων ασύρματης πρόσβασης και δρομολογείται η κεντρική και πολυγλωσσική προβολή των σημείων αυτών, έτσι ώστε όλα τα εγκατεστημένα hotspots να είναι διαθέσιμα το καλοκαίρι, προσφέροντας δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο στους κατοίκους και στους επισκέπτες.

    Δημόσια Διοίκηση - Δημόσια Έργα ΤΠΕ

    Σε ό,τι αφορά στη δημόσια διοίκηση, προωθείται η Ενιαία Αρχή Πληρωμής, το ELENXIS και το TAXIS, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Το Σύζευξις ΙΙ για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, οι ηλεκτρονικές προμήθειες δημοσίου για την εδραίωση της διαφάνειας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και, ακόμη, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, την τηλεματική ΟΑΣΑ (έργα ΣΔΙΤ), την Ψηφιακή Δικαιοσύνη, το Κτηματολόγιο και το Ψηφιακό Σχολείο για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις.

    Κρατικές Ενισχύσεις

    Προωθούνται και οι δράσεις των Κρατικών Ενισχύσεων με το σχεδιασμό 2 αλληλο - συμπληρωματικών αξόνων ενισχύσεων:Ενίσχυση της Προσφοράς (ICT for Growth) με προϋπολογισμό 120 εκ ευρώ για ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών/προϊόντων & επιχειρήσεων ΤΠΕ. Ενίσχυση της Ζήτησης (ICT for Market) με προϋπολογισμό 180 εκ ευρώ για ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών στην επιχειρηματική αγορά. Σημειώνεται ότι, πλέον, η υλοποίηση δράσεων θα γίνεται σε κύκλους και σε στάδια, ενώ θα υπάρχει επιβράβευση της εφαρμογής της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα από την ίδρυση έως την ωρίμανση. Παράλληλα, αξιοποιούνται εργαλεία για άμεση ρευστότητα (τεχνολογικό κουπόνι) και προωθείται η ενίσχυση έντασης εργασίας, με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας σε Έρευνα και Ανάπτυξη

    Εξωστρέφεια

    Επιπλέον σχεδιάζεται να ενταχθεί στην ψηφιακή στρατηγική η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας με μια πρωτοβουλία ιδιαίτερα καινοτομική ακόμα και για τα παγκόσμια δεδομένα, αφού, όπως σημείωσε ο υπουργός, μόνο 3 χώρες μέχρι στιγμής έχουν κάνει κάτι ανάλογο, η Σουηδία, η Σιγκαπούρη και η Ολλανδία. Πρόκειται για το Παράθυρο Πληροφορικής για την Εξωστρέφεια (Single Window for Exports), το οποίο θα αποτελεί ένα ενοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα «μιας στάσης» για τις εξαγωγές. Στόχος είναι η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και διοικητικού φόρτου με απλούστευση και επιτάχυνση διαδικασιών. Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι θα ενισχυθεί η ασφάλεια και η διαφάνεια, αλλά και η διασφάλιση ορθής απόδοσης εσόδων. Στην ουσία, η πρωτοβουλία αυτή υπολογίζεται ότι θα αποτελέσει την ομπρέλα πολλών ψηφιακών πρωτοβουλιών, όπως το ΓΕΜΗ, το ηλεκτρονικό τελωνείο, η ηλεκτρονική φορτωτική κ.α. Ακόμη, προωθείται η ψηφιακή ενίσχυση φορέων εξωστρέφειας, όπως των συνδέσμων εξαγωγέων και των διμερών επιμελητηρίων.

    «Σε πείσμα όσων καταστροφολογούν, υπάρχουν ιστορίες, φωτεινά παραδείγματα, που δείχνουν ότι η νέα γενιά μπορεί να ηγηθεί, μπορεί να παράγει θαύματα, μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής της νέας οικονομίας. Πριν από λίγες ημέρες, με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου δύο νέοι που επένδυσαν τις σπουδές τους στην έρευνα και στην καινοτομία. Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο προϊόν, που ενσωματώνει τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς. Είναι δύο νέοι, ο Νίκος Οικονόμου και ο Μάνος Αθηναίος, που αναζητούν βοήθεια, κεφάλαιο, επενδυτές να τους ενισχύσουν» είπε ο υπουργός και οι εκπρόσωποι της εταιρείας MOVINNO αναφέρθηκαν στη δραστηριότητα της εταιρείας τους που έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής Ατόμων Με Αναπηρία.

    Αντιδράσεις

    Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης, σχετικά με τις εξαγγελίες του Υπουργού Ανάπτυξης για την Ψηφιακή Σύγκλιση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Το Υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή της κυβέρνησης, έναν επανασχεδιασμό για την Ψηφιακή Σύγκλιση και την αξιοποίηση των ήδη δεσμευμένων πόρων του ΕΣΠΑ. Εν τω μεταξύ είχε αναλώσει μεγάλο χρονικό διάστημα σε περιττές διαβουλεύσεις για τη φιλοσοφία του προγράμματος, για να καταλήξει τελικά με κάποιες παραλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό του 2009! Με άλλα λόγια, σε δουλειά να βρισκόμαστε!!!

    Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση», παρά το ότι υποτίθεται πως καλύπτει τομέα «πρώτης προτεραιότητας», για την κυβέρνηση παραμένει ένα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ με τη χαμηλότερη απορρόφηση (9,76%). Πολλά από τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν, είχαν ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και διεκόπησαν αναιτιολόγητα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι διαβουλεύσεις και οι μελέτες όξυναν, αντί να επιλύσουν τα προβλήματα της αγοράς.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δίκτυο οπτικών ινών (FttH) που αποτελεί τη βάση για οποιαδήποτε προσπάθεια στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ξεκινήσει ένα πρωτοπόρο, τότε, πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός δικτύου οπτικών ινών. Στόχος ήταν να συνδεθούν με οπτικές ίνες 2 εκ. νοικοκυριά, σε όλη τη χώρα. Είχαμε προχωρήσει στη μελέτη. Είχαμε λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έργο. Και το σπουδαιότερο είχαμε προβλέψει τη χρήση ΣΔΙΤ, που θα αντιμετώπιζε το ζήτημα της έλλειψης κρατικών πόρων. Το κόστος υλοποίησης του προγράμματος αυτού είχε εκτιμηθεί στα 2 δις ευρώ περίπου σε βάθος 7 ετών.

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρότι δήλωσε ότι συμφωνεί με αυτό το πρόγραμμα, αντί να το τρέξει, ανακοίνωσε ότι θα παραγγείλει εκ νέου την ίδια μελέτη, δαπανώντας άσκοπα χρόνο, αλλά και χρήμα, ενώ έρχεται τώρα να το παρουσιάσει ως νέο έργο. Ανάλογες πρακτικές ακολουθήθηκαν και σε άλλες δράσεις που σήμερα παρουσιάστηκαν.

    Την ίδια στιγμή, ο πίνακας που τηρεί ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο δείχνει ότι τα έργα των Τεχνολογιών και Πληροφορικής, που προωθεί η κυβέρνηση, βρίσκονται στο κόκκινο με σοβαρές καθυστερήσεις. Έχει έρθει η ώρα οι κυβερνητικοί παράγοντες να αφήσουν τις εξαγγελίες και τα λόγια και να περάσουν στην υλοποίηση των έργων, χωρίς άλλες καθυστερήσεις»

    Στη δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη, ήρθε, λίγο αργότερα, η απάντηση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας:

    «Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» πράγματι καλύπτει τομέα «πρώτης προτεραιότητας» για την κυβέρνηση, γι' αυτό και μέσα σε ένα μόλις χρόνο έφτασε από το 0,34% που «κληρονομήσαμε» στο 10,7%. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2007 που ξεκίνησε το πρόγραμμα μέχρι και το τέλος του 2009, δηλαδή 3 ολόκληρα χρόνια κατάφερε (!) να απορροφήσει μόλις το 0,34% αυτού. Δηλαδή παρέδωσε ένα πρόγραμμα με ΜΗΔΕΝΙΚΗ απορρόφηση. Αντίστοιχη ήταν προφανώς η προτεραιότητα που έδινε στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών παρεμβάσεων, όπως επίσης και στη στήριξη της καινοτομικής επιχειρηματικότητας στη χώρα.

    Όσον αφορά τα προγράμματα που είχαν δρομολογηθεί από την παρελθούσα κυβέρνηση, αν η Νέα Δημοκρατία αναφέρεται σε έργα όπως ενδεικτικά ο Ψηφιακός Μοχλός, έργο προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη μηχανογράφηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, τότε, ναι, αυτά τα προγράμματα «διεκόπησαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», αλλά κάθε άλλο παρά «αναιτιολόγητα».

    Σκοπός μας δεν είναι η άκριτη και αστόχευτη κατασπατάληση πόρων σε έργα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, αλλά η ουσιαστική αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων, ιδίως σε μία τόσο κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα.

    Αναφορικά με το δίκτυο οπτικών ινών (FttH) για το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απορίας άξιον είναι που μέχρι σήμερα, δεν έχει φτάσει στα χέρια μας. Μήπως επειδή δεν κατάφερε να τη λάβει ποτέ; Μήπως επειδή τις δικές της αναιτιολόγητες καθυστερήσεις προσπαθούμε σήμερα με κάθε δυνατό τρόπο να ξεπεράσουμε και να επιταχύνουμε ένα πρόγραμμα που αντί να είναι «πρωτοπόρο» ήταν μέχρι πρότινος ουραγός;

    Ευτυχώς πλέον, τα προγράμματα αυτά δε μένουν στις εξαγγελίες. Αλλά προχωρούν στην υλοποίηση. Το δυσάρεστο είναι ότι αντί να συνεχίζονται, τώρα ξεκινούν. Από το μηδέν. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καλύψουμε όλο το χαμένο χρόνο. Αυτόν που η Νέα Δημοκρατία άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτος».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 62799

    [11] Υπόθεση - «Πυρήνες της φωτιάς». Κατάθεση Χηνοφώτη

    Πεμπτη, 10 03 2011 16:03

    Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» προσήλθε την Πέμπτη ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτης Χηνοφώτης, προκειμένου να καταθέσει για την βομβιστική επίθεση έξω από την οικία του, στις 11 Ιουλίου 2009.

    Το δικαστήριο είχε κρίνει αναγκαία την κατάθεση Χηνοφώτη, καθώς προέκυψαν αντιφατικά σημεία στις περιγραφές των αστυνομικών για ύποπτες κινήσεις ενός ατόμου έξω από το σπίτι του υφυπουργού, λίγο πριν την ενέργεια της οργάνωσης.

    Ο κ. Χηνοφώτης στην κατάθεσή του ανέφερε ότι ο μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί ήταν πολύ μικρής ισχύος και δεν θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για ανθρώπινη ζωή. Είδηση: 62797

    [12] Οικονομικός έλεγχος στην ΚΕΚΑΝΕΜ

    Πεμπτη, 10 03 2011 18:09

    Διαχειριστικό έλεγχο στην ΚΕΚΑΝΕΜ διατάσσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές ύψος του οικονομικού ελλείμματος και της ζημιάς της εταιρίας. Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, αλλά η εντολή της αιρετής Περιφέρειας είναι η συνέχιση της εργασίας τους ώστε να ολοκληρωθούν τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και να υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης νέων.

    Είδηση: 62804

    [13] 9 εκατομμύρια έργα σε εκκρεμότητα στη Μαγνησία

    Πεμπτη, 10 03 2011 18:01

    Αίτημα στον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου να δοθούν χρήματα σε έργα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στη Μαγνησία -που υπολογίζονται σε εννέα εκατομμύρια ευρώ - και χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους ώστε να κινηθεί η τοπική αγορά έθεσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, επισημαίνοντας και το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα επαγγελματιών της περιοχής από τα απλήρωτους λογαριασμούς εκ μέρους του Κράτους. Η Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας δεν έχει ακόμη εικόνα του συνολικού ποσού που οφείλονται από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από έργα και προμήθειες. Το ποσό ωστόσο υπολογίζεται πως είναι αρκετά μεγάλο.

    Είδηση: 62802

    [14] Γιώργος Νικητιάδης: Αύξηση τουριστών από τη Γερμανία 15-20% σε Ρόδο και Κω

    Πεμπτη, 10 03 2011 13:43

    Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η 45η Διεθνής Τουριστική Έκθεση στο Βερολίνο, η σημαντικότερη στο είδος της . Ο υπουργός και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Γιώργος Νικητιάδης, έχουν από το πρωί χθες συνεχείς συναντήσεις με tour operators, μέσα ενημέρωσης και εκθέτες εισπράττοντας κλίμα αυξημένης αισιοδοξίας για την έλευση Γερμανών επισκεπτών στην Ελλάδα το 2011.

    Ο κ. Νικητιάδης μιλώντας στο σταθμό μας εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της νέας τουριστικής περιόδου με αύξηση τουριστών από τη Γερμανία προβλέποντας μάλιστα αύξηση της τάξης του 15 - 20 % σε Ρόδο και Κω. « Για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη σημασία του τουρισμού» τόνισε ο υφυπουργός πολιτισμού και τουρισμού.

    Είδηση: 62789

    [15] Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση το Αγαθονήσι

    Πεμπτη, 10 03 2011 13:40

    Χωρίς πλοίο εξακολουθεί να βρίσκεται το Αγαθονήσι. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Βαγγέλη Κόττορο, που μίλησε στην ΕΡΑ Ρόδου, μετά την ακινησία του πλοίου «Κάλυμνος» δεν υπάρχει προοπτική δρομολόγησης πλοίου μέχρι τις 25 του μήνα, ενώ υπογράμμισε και την έλλειψη υπαλλήλων στο Δήμο που τον αναγκάζει να καλύπτει εκείνος όλα τα κενά.

    Ο κ. Κόττορος ανέφερε ακόμα και την έλλειψη ταχυδρομικού υπαλλήλου στο νησί που στερεί από τους κατοίκους την αλληλογραφία τους και από τους ηλικιωμένους τις συντάξεις.

    Είδηση: 62788

    [16] Ανεργία και μαύρη εργασία πλήττουν τους οικοδόμους

    Πεμπτη, 10 03 2011 13:37

    Στο 80 % φτάνει το ποσοστό της ανεργίας των οικοδόμων της περιοχής μας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων Ρόδου Νίκο Τριπολίτη. « Ως μόνη λύση βλέπουμε τη συμμετοχή των ντόπιων σε δημόσια έργα», είπε στο σταθμό μας ο κ. Τριπολίτης, προαναγγέλλοντας ελέγχους για την πάταξη της «μαύρης» εργασίας που σημειώνει στην περιοχή μας μεγάλα ποσοστά.

    « Αν δουλεύουν 100 οικοδόμοι στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή οι 70 είναι παράνομοι» υποστήριξε ο πρόεδρος του σωματείου.

    Είδηση: 62787

    [17] Συνάντηση του περιφερειάρχη με το σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Ρόδου

    Πεμπτη, 10 03 2011 13:33

    Για τις δραστηριότητες του συλλόγου τους ενημέρωσαν χθες τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη ο πρόεδρος Φιλήμονας Νικολάου και τα μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου,παρουσία της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου, αρμόδιας για τον Εθελοντισμό και την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Δέσποινας Μουτάφη.

    Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της Περιφέρειας να συνεχίσει να στηρίζει ηθικά και οικονομικά το Σύλλογο, σε αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελούν τα μέλη του. Για μία ακόμα φορά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως διαρκής και μόνιμος στόχος πρέπει να είναι η διασφάλιση της επάρκειας σε αίμα του νοσηλευτικού μας ιδρύματος, ενώ μέλη του Συλλόγου Αιμοδοτών έθεσαν και το θέμα της στελέχωσης του Τμήματος Αιμοδοσίας του νοσοκομείου.

    Είδηση: 62786

    [18] Συνάντηση Α. Νταβούτογλου με Γιάννη Μπουτάρη - Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο

    Πεμπτη, 10 03 2011 19:39

    Την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση μιας «καινούργιας ελληνοτουρκικής φιλίας» και «ενός καινούριου ελληνοτουρκικού άξονα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας «το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

    «Διανύουμε μια περίοδο πολύ μεγάλης φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μπορούμε να στήσουμε αυτές τις δυνατές γέφυρες φιλίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο να λύνουμε τα προβλήματα αλλά να βλέπουμε με αισιοδοξία και το μέλλον». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έχει «μια ακόμη πιο αισιόδοξη εικόνα» για τις σχέσεις των δύο χωρών και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό εξωτερικών και τις τοπικές αρχές για την «φιλοξενία» τους. Σε ερώτηση για το Καστελόριζο ο κ. Νταβούτογλου είπε «ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα και δε θέλω να επαναλάβω» παραπέμποντας στις εξηγήσεις, που έδωσε στην Αθήνα.

    Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε «ερωτευμένος» με τη Θεσσαλονίκη, για την οποία είπε ότι ιστορικά αποτελούσε, χάρη στο λιμάνι της, «σπουδαίο εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο» και τόνισε ότι μπορεί να ξαναγίνει «παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού». Πρόσθεσε ότι «η πόλη είναι τυχερή που έχει έναν δήμαρχο με όραμα», συμπληρώνοντας, ότι στο εξής σε κάθε ομιλία του θα προσκαλεί τους Τούρκους πολίτες να την επισκέπτονται. Επεσήμανε ότι «τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των Τούρκων τουριστών στη Θεσσαλονίκη έχει διπλασιαστεί, ενώ τριπλασιάστηκε σε όλη την Ελλάδα» και υπογράμμισε ότι θα στηρίξει το αίτημα για πιο διευρυμένη αεροπορική, σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως επίσης και θα παρακολουθήσει προσωπικά την προοπτική αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη.

    «Όποιος δεν ξέρει την ιστορία της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να καταλάβει την ιστορία των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Μεσογείου, την ιστορία της ανθρωπότητας» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας ότι δεσμεύεται θετικά απέναντι στην πρόταση, σε επόμενη επίσκεψη, να δώσει διάλεξη στο ΑΠΘ, με θέμα «Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Θεσσαλονίκη».

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο κ. Νταβούτογλου έθεσε στον κ. Μπουτάρη θέμα λειτουργίας τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου. Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι το θέμα του τζαμιού είναι ζήτημα της κεντρικής διοίκησης και στη συνέχεια, στις δηλώσεις του, τον διαβεβαίωσε δημόσια ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους «για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου που έχει προγραμματιστεί». Τόνισε δε ότι θα εργαστεί για την ανάδειξη της πολυπολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης.

    «Η πόλη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.

    Επίσκεψη Νταβούτογλου στο τουρκικό προξενείο

    Νωρίτερα, ο κ. Νταβούτοβλου επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης, όπου έγινε δεκτός από τον τούρκο πρόξενο Χουσείν Οζτεμίρ. Ο κ. Νταβούτογλου ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού κτίσματος, που έζησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.

    «Ως ΥΠΕΞ της Τουρκίας που επισκέπτομαι την Ελλάδα είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι στο σπίτι του μεγάλου Ατατούρκ, που είναι ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας. Αυτό το μέρος που έχει το άρωμα και την ψυχή της βαθιάς οικογενειακής, σπιτικής κουλτούρας, μας δίνει έμπνευση και στο προξενείο μας. Αυτό το μέρος που έχει το αποτύπωμα ενός μεγάλου Τούρκου ηγέτη δίνει μεγάλη θέληση και δύναμη σε μένα και στη συνοδεία μου», έγραψε στο βιβλίο, ο κ. Νταβούτογλου.

    Συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρόξενο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το γειτονικό καφέ «Πρίγκηπος» και ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες του και το προσωπικό, που πριν λίγους μήνες είχαν συμβάλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην εξωτερική περίφραξη του τουρκικού προξενείου, που είχε προκληθεί από ρίψη μολότοφ.

    «Οι γείτονες πρέπει να προσέχουν ο ένας τον άλλον», τους είπε ο κ. Νταβούτογλου κι αφού τους ευχαρίστησε, τους προσκάλεσε να τους φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στο τουρκικό προξενείο ομάδα κυπρίων φοιτητών της ΠΕΟΦ διαδήλωσε ειρηνικά με πανό, στο απέναντι πεζοδρόμιο, φωνάζοντας συνθήματα για το κυπριακό.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών το απόγευμα γευμάτισε σε εστιατόριο της πόλης, ενώ αναχωρώντας σταμάτησε για λίγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και συνέχισε για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη χώρα. Και ο κ. Νταβούτογλου, όπως κάθε ξένος επισκέπτης, είναι ευπρόσδεκτος σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, από τον Έβρο έως το Καστελόριζο. Η εμπειρία του, ειδικά από την επίσκεψή του στην Θράκη ελπίζουμε ότι, εκτός από ευχάριστη, θα ήταν και διδακτική. Διότι οι Έλληνες Μουσουλμάνοι απολαμβάνουν τους καρπούς μιας πολιτικής πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας, μιας μακροχρόνιας πολιτικής θετικών διακρίσεων, μιας πολιτικής που, σε τελική ανάλυση, έχει καταστήσει την τοπική κοινωνία πρότυπο αρμονικής συμβίωσης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας δεν έχουν ανάγκη αυτόκλητων συνηγόρων ή υπερασπιστών - είτε από το εξωτερικό, είτε μέσα από την Ελλάδα».

    AΠΕ Είδηση: 62814

    [19] Αναφορά για κακοτεχνίες στον εισαγγελέα

    Πεμπτη, 10 03 2011 18:55

    Προβλήματα στην επαρχιακή οδό Βόλου - Αγριάς, που καθιστούν επικίνδυνη την κυκλοφορία πεζών και οδηγών, διαπιστώνει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Χαράλαμπος Ζάχος, που κάνει σχετικά αναφορά στην Εισαγγελία Βόλου, ενώ κοινοποιεί τη σχετική αναφορά στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου και στον ΟΣΕ.

    Όπως αναφέρει ο κ. Ζάχος, από το 4ο χλμ. της εθνικής οδού Βόλου - Τσαγκαράδας (θέση Παιδόπολη Αγριάς), έως και το 6ο χλμ. της ίδιας διαδρομής και στο τμήμα του δρόμου από Βόλο προς Πήλιο, υπάρχουν επικίνδυνα σημεία στο οδόστρωμα, τα οποία, ενδεχομένως να αποτελέσουν αιτία σοβαρών ατυχημάτων.

    «Πολύ εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι υπάρχουν τέσσερα σημεία καθίζησης του εδάφους, πιθανόν, από διάβρωση, τα οποία εφάπτονται του κρηπιδώματος κοντά στη θάλασσα», αναφέρει στην αναφορά του ο κ.Ζάχος και συνεχίζει «Το περασμένο καλοκαίρι η υπηρεσία του ΟΣΕ στην οποία ανήκει και ο συγκεκριμένος χώρος, από τη στιγμή που στο συγκεκριμένο σημείο είναι εγκατεστημένες οι σιδηροδρομικές γραμμές του τραίνου (Βόλου-Μηλεών), είχε πραγματοποιήσει εργασίες εξωραϊσμού της περιοχής, τοποθετώντας καθ' όλο το μήκος του δρόμου, που αναφέρω, διακοσμητικά τούβλα, χωρίς όμως, να έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του κρηπιδώματος προς την πλευρά της θάλασσας. Με τον τρόπο αυτό ένα έργο που πληρώθηκε βέβαια από τον ΟΣΕ, όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά απεναντίας έχει γίνει επικίνδυνο για όλους όσοι διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο (περαστικούς-οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων καθώς και αυτοκινήτων). Επειδή θεωρώ υποχρέωσή μου, όπως άλλωστε έκανα και παλιότερα, να προβαίνω στην ενημέρωση της δημοτικής αρχής για τα προβλήματα της περιοχής μου αλλά και στη λήψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών, για τον ίδιο λόγο θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις δικές μου σχετικές ενέργειες που ειλικρινά πιστεύω θα είναι άμεσες». Είδηση: 62810

    [20] Πτήσεις από Νέα Αγχίαλο από τέλος Μαρτίου

    Πεμπτη, 10 03 2011 18:07

    Τρεις αεροπορικές εταιρίες θα εκτελούν αεροπορικές πτήσεις από την Νέα Αγχίαλο, από το τέλος Μαρτίου προς διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ειδικότερα η «Rynair" θα συνδέσει την Αγχίαλο με τακτικές εβδομαδιαίες πτήσεις με το Μιλάνο, την Ρώμη, τις Βρυξέλλες και την Φραγκφούρτη. Η εταιρία «Λάουντα» με την Βιέννη και η «Air Berlin" με την Νυρεμβέργη, Αμβούργο, Ντίσεντορφ και Βερολίνο.

    Είδηση: 62803

    [21] Συνεδρίαση του Δ. Σ της 8/3/2011

    Πεμπτη, 10 03 2011 18:12

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του (Τρίτη 8 Μαρτίου 2011) το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. αποφάσισε τα ακόλουθα:

    1. Τροποποίησε προηγούμενη απόφασή του για τη συμπλήρωση του ορίου συμμετοχών των μουσικών σε παραστάσεις και παραγωγές της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

    2. Aποφάσισε την κατασκευή σκηνικών για τις παρακάτω τέσσερις εκπομπές με στόχο την ανανέωση τους, αλλά και την απόκτηση ενιαίου σκηνογραφικού ύφους: «ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» και «ΕΧΕΙ ΓΟΥΣΤΟ» οι οποίες θα επανέλθουν άμεσα στο πρόγραμμα της ΕΡΤ και «ΜΑΜΑΔΕΣ» και «ΜΟΝΑ - ΖΥΓΑ», δύο νέες εκπομπές οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αναζητήθηκε χορηγός και η ALPHA BANK προσεφέρθη να καλύψει το κόστος των σκηνικών. Η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στο ποσό των 220.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

    3. Όρισε ως αναπληρωτή εκπρόσωπο της ΕΡΤ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου τον κ. Βασίλειο Αλεξόπουλο, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Μουσείου - Αρχείου της ΕΡΤ. Σημειώνεται ότι τακτικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, από πλευράς της ΕΡΤ, είναι η κυρία Ελένη Διβάνη, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ.

    4. Ανέθεσε σε εταιρεία την παραγωγή 13 πενηντάλεπτων επεισοδίων ψυχαγωγικής εκπομπής με τίτλο «ΕΥΡΗΚΑ». Το κόστος κάθε επεισοδίου ανέρχεται στο ποσό των 19.478 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), σύμφωνα και με τη γνωμοδότηση της Eπιτροπής Kοστολογίου.

    5. Ανέθεσε σε εταιρεία την παραγωγή 13 πενηντάλεπτων επεισοδίων της επιμορφωτικής σειράς «ΜΙΜΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ», έναντι του ποσού των 9.245 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά επεισόδιο.

    6. Ενέκρινε την αντικατάσταση της ταινίας «LIVES OF OTHERS» με την ταινία «SLUMDOG MILLIONAIRE» (βραβευμένη με οκτώ Όσκαρ), καθώς η εταιρεία διανομής πληροφόρησε την ΕΡΤ ότι δεν έχει πλέον τα δικαιώματα της πρώτης ταινίας.

    7. Απεδέχθη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που αφορά σε αγωγή υπαλλήλου της εταιρείας.

    8. Παρείχε ειδική εντολή και πληρεξουσιότητα σε δικηγόρο Αθηνών για τον χειρισμό υπόθεσης της εταιρείας.

    9. Ενέκρινε την αντικατάσταση μελών του στο Δευτεροβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΔΥΣ) της εταιρείας. Ειδικότερα, τα μέλη του Δ.Σ. κυρία Λένα Διβάνη και κ. Ηλίας Μοσχονάς, αντικαθιστούν τους κ.κ. Γεωργανδρέα Ζάννο και Πάνο Σαμούρη. Είδηση: 62806

    [22] Στα ύψη ο διπλωματικός πυρετός για Λιβύη

    Πεμπτη, 10 03 2011 19:14

    Την ύστατη μάχη για την τελική επικράτηση, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, δίνουν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι και οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη. Στις Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ συζητούν το θέμα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ώστε να αποτραπούν οι βομβαρδισμοί από τα μαχητικά του Καντάφι. Το λιβυκό καθεστώς πρέπει να παραδώσει την εξουσία "χωρίς καθυστέρηση", λέει ο πρόεδρο της ΕΕ Βαν Ρομπέι. Οποιαδήποτε στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη θα πρέπει να στηρίζεται στην ύπαρξη μιας προφανούς ανάγκης για την ανάληψή της, σε μια σαφή εντολή και στην υποστήριξή της στην περιοχή, δηλώνει ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν. Η Γαλλία αναγνώρισε το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως το μόνο "νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού", ενώ, αναγνώριση του Συμβουλίου των ανταρτών ζήτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη Λιβύη, το καθεστώς Καντάφι συνεχίζει το ανελέητο σφυροκόπημα στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς και η κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι το Ρας Λανούφ πέρασε στον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Επίθεση δέχθηκε το συνεργείο της ΝΕΤ με τον απεσταλμένο της δημόσιας τηλεόρασης, Πάνο Χαρίτο, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Εν τω μεταξύ, άγρια ξυλοκοπήθηκε συνεργείο του BBC από δυνάμεις του Καντάφι, ενώ, η βρετανική Guardian ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή δεν έχει νέα από έναν από τους δημοσιογράφους της κι έναν Βραζιλιάνο δημοσιογράφο που ήταν μαζί του.

    "Να παραδώσει άμεσα την εξουσία η λιβυκή κυβέρνηση"

    Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να παραδώσει την εξουσία η λιβυκή κυβέρνηση, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του συμβουλίου των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ αύριο Παρασκευή, "θα καταστήσει σαφές στις λιβυκές αρχές ότι η χρήση βίας εναντίον πολιτών πρέπει να σταματήσει. Οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες. Η σημερινή ηγεσία πρέπει να παραδώσει την εξουσία χωρίς καθυστέρηση", αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

    Το Γερμανικό Πρακτορείο επισημαίνει πως για την ΕΕ είναι πολύ ασυνήθιστο να ζητάει την παραίτηση ενός διεθνούς ηγέτη. Κατά τις πρόσφατες εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, η Ένωση αρκέσθηκε να ζητήσει μια μετάβαση στη δημοκρατία, χωρίς να στραφεί εναντίον των ηγετών των χωρών.

    Την ίδια ώρα, εγκρίνοντας κοινό Ψήφισμα που είχαν καταθέσει όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, η Ολομέλεια ζήτησε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον να αναγνωρίσει ως επίσημη αρχή εκπροσώπησης της Λιβύης το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της χώρας.

    Με το ίδιο Ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να συμπράξουν σε απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε περίπτωση που υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Το κοινό Ψήφισμα συγκέντρωσε 584 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 18 αποχές ενώ η μόνη πολιτική ομάδα που αντιτάχθηκε ήταν η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.

    Η Ολομέλεια καταδικάζει "με τον εντονότερο δυνατό τρόπο τις κραυγαλέες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη" από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι και τον καλεί να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία στη χώρα.

    Στο Ψήφισμα απευθύνεται έκκληση προς την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια από θαλάσσης και αέρος για τον επαναπατρισμό και την επανεγκατάσταση των 200.000 περίπου ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα.

    Επίσης, γίνεται έκκληση η Κομισιόν να εξασφαλίσει ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα περιλαμβανομένων "επαρκών οικονομικών, ανθρωπίνων και τεχνικών πόρων", προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες της ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται στα σύνορα, σε περίπτωση εκδήλωσης μαζικού μεταναστευτικού ρεύματος προς αυτές.

    Οι ευρωβουλευτές, πέρα από τις συστάσεις τους σχετικά με την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και τους τρόπους διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, προτείνουν στις κυβερνήσεις της ΕΕ να λάβουν υπόψη τους, κατά τη διάρκεια της αυριανής Συνόδου Κορυφής, ότι οποιαδήποτε μέτρα ληφθούν από την ΕΕ όσον αφορά το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του καθεστώτος Καντάφι, θα πρέπει να αφορούν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Λιβυκή Επενδυτική Αρχή και του προϊόντος των πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα παρανόμως αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να διερευνώνται και να επιστρέφονται στο Λιβυκό λαό.

    Στο μεταξύ, η Γαλλία αναγνώρισε το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως το μόνο "νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού", ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

    "Μετά την αναγνώριση θα ανοίξουμε διπλωματική αντιπροσωπεία στο Παρίσι και ο πρεσβευτής της Γαλλίας θα μεταβεί στην Βεγγάζη, όπου θα εγκατασταθεί προσωρινά πριν μεταβεί στην Τρίπολη", επισήμανε ο απεσταλμένος του Συμβουλίου Άλι Εσάουι.

    Εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου επισήμανε κι εκείνος πως η Γαλλία θα στείλει πρεσβευτή στην Βεγγάζη και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών θα στείλει το δικό της απεσταλμένο στο Παρίσι.

    Τα μέλη του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη είναι "έγκυροι συνομιλητές", ανακοίνωσε από την πλευρά του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την αναγνώριση από τη Γαλλία του συμβουλίου αυτού ως του νόμιμου εκπροσώπου του λιβυκού λαού.

    "Η Βρετανία αναγνωρίζει κράτη, όχι κυβερνήσεις. Το προσωρινό εθνικό συμβούλιο είναι ένας έγκυρος συνομιλητής, με τον οποίο επιθυμούμε να συνεργαστούμε στενότερα", δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ.

    "Έχουμε καταστήσει σαφές ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει τώρα. Συνεργαζόμαστε στενά με τους διεθνείς εταίρους για να το επιτύχουμε αυτό. Εξετάζουμε ένα φάσμα επιλογών και προσβλέπουμε στη συζήτηση αυτών με τον πρόεδρο Σαρκοζί και τους άλλους εταίρους στο αυριανό ευρωπαϊκό συμβούλιο", προσέθεσε.

    Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι "δεν τίθεται θέμα" αναγνώρισης του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου ως μόνης νόμιμης αρχής της Λιβύης. "Δεν αναγνωρίζουμε μια κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε ένα κράτος", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

    Το Βερολίνο αναγνωρίζει το λιβυκό μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο "ως κάποιον που μιλάει εξ ονόματος μερών του πληθυσμού", σημείωσε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μάρτονι δήλωσε ότι οι συναντήσεις που έχουν αξιωματούχοι της ΕΕ με εκπροσώπους του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει "ντε φάκτο" αναγνωρίσει τους αντικαθεστωτικούς.

    "Τώρα έχουμε επαφές με το Εθνικό Συμβούλιο, αυτό μπορεί κανείς να το ερμηνεύσει ως μια "ντε φάκτο" αναγνώριση, η οποία δεν είναι βεβαίως μια νόμιμη αναγνώριση, ωστόσο αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να αναπτύξουμε επαφές με αυτό το εθνικό συμβούλιο", κατέληξε ο Μάρτονι.

    Η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε ηχογράφηση, την οποία παρουσίασε ως τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, χώρα την οποία έχει εγκαταλείψει, με τον στρατιωτικό υπεύθυνο του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών.

    Για προδοσία κατηγόρησε ο συνταγματάρχης Καντάφι το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας τα μέλη του πράκτορες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

    Στο μεταξύ, συναντήσεις με μέλη της λιβυκής αντιπολίτευσης αναμένεται να έχει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατά την επίσκεψη της σε Αιγυπτο και Τυνησία την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στην Αθήνα, τις θέσεις του καθεστώτος για τη διέξοδο από την κρίση παρουσίασε ο ειδικός απεσταλμένος του Μουαμάρ Καντάφι Ταχίρ Σιάλα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα η βία, ενώ επισημάνθηκε ο απαραίτητος και καθοριστικός ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Ενημερωμένη είναι η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον για τις επαφές που έχουν μέλη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας με απεσταλμένους της Λιβύης.

    Πράξεις βασανιστηρίων μπορεί να αποτελούν οι βιαιότητες που υπέστησαν τρεις δημοσιογράφοι του BBC, οι οποίοι έκαναν ρεπορτάζ στη Λιβύη, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

    Οι τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σε σημείο ελέγχου σε απόσταση περίπου 10 χλμ νοτίως της πόλης Ζαουίγια, στη δυτική Λιβύη. Οδηγήθηκαν σ' ένα στρατόπεδο και "υπέστησαν επανειλημμένες επιθέσεις" από μέλη του στρατού και της μυστικής αστυνομίας, σύμφωνα με το BBC.

    "Το γεγονός ότι έγιναν στόχοι, τέθηκαν υπό κράτηση και αντιμετωπίστηκαν με τέτοια ωμότητα, που θα μπορούσε να εξισωθεί με βασανιστήρια, είναι εντελώς απαράδεκτο και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου", αναφέρει η Πιλάι σε ανακοίνωσή της.

    "Αν μια ομάδα της διεθνούς τηλεόρασης μπορεί να υποβάλλεται σ' αυτού του τύπου τη μεταχείριση, αυτό με κάνει να ανησυχώ εξαιρετικά για τη μεταχείριση που μπορεί να επιφυλάσσεται στους αντιπάλους του λιβυκού καθεστώτος που έχουν πέσει στα χέρια των υπηρεσιών ασφαλείας", πρόσθεσε η Πιλάι.

    Στο μεταξύ, η βρετανική εφημερίδα Guardian ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή δεν έχει νέα από έναν από τους δημοσιογράφους της που έκαναν ρεπορτάζ στη Λιβύη και από έναν Βραζιλιάνο δημοσιογράφο που ήταν μαζί του.

    "Καταβάλλονται επείγουσες προσπάθειες για να εξακριβωθεί πού βρίσκεται ο δημοσιογράφος Γέιτ Αμπντούλ-Άχαντ που εργαζόταν εδώ και δύο εβδομάδες στη δυτική Λιβύη", αναφέρει η εφημερίδα σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

    Ο Γάιτ Αμπντούλ-Άχαντ, ιρακινής εθνικότητας, εργάζεται για την εφημερίδα από το 2004. Ταξίδευε "με τον Αντρέι Νέτο της βραζιλιάνικης εφημερίδας O Estado de Sao Paulo, ο οποίος έχει εξαφανιστεί επίσης", σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Μπήκε στη Λιβύη από την Τυνησία και "ήρθε σε επαφή για τελευταία φορά με την εφημερίδα την Κυριακή, μέσω ενός τρίτου προσώπου, ενώ βρισκόταν στα περίχωρα της Ζαουίγια".

    Η εφημερίδα αναφέρει πως "βρίσκεται σε επαφή με τις λιβυκές αρχές στην Τρίπολη και στο Λονδίνο και τους έχει ζητήσει να ενεργήσουν για να μάθουν πού βρίσκεται ο Γάιτ Αμπντούλ-Άχαντ, αν είναι σώος και αβλαβής και αν κρατείται από τις αρχές".

    Σκληρές μάχες

    Συνεχίζονται στη Λιβύη οι σκληρές μάχες μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των κυβερνητικών δυνάμεων.

    Σφοδρός βομβαρδισμός του Ρας Λανούφ. Οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι σέβονται τα πετρελαϊκά συμβόλαια. Η Λιβύη κινδυνεύει να διχαστεί, ενώ χρειάζεται περισσότερος σχεδιασμός για μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων, λέει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν.

    Σφοδρό βομβαρδισμό δέχεται σήμερα το πετρελαϊκό λιμάνι Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με την ηγεσία των αντικαθεστωτικών.

    Σε σχετική ερώτηση που έγινε για τις πληροφορίες που μετέδωσε λίγο νωρίτερα η κρατική τηλεόραση της Λιβύης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις "καθάρισαν" το Ρας Λανούφ από τις "ένοπλες συμμορίες", ο εκπρόσωπος του λιβυκού μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Χάφεζ Γόγκα απάντησε: "Όχι, αυτό δεν είναι ακριβές".

    "Το μόνο που βλέπουμε εκεί είναι ο βομβαρδισμός με βαρύ πυροβολικό από θάλασσα και αέρα", προσέθεσε.

    Παράλληλα ο Γόγκα σημείωσε ότι το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών θα σεβαστεί όλα τα συμβόλαια για την προμήθεια πετρελαίου που υπέγραψε η Λιβύη μετά την εξέγερση.

    "Έχουμε ήδη καθησυχάσει τον κόσμο, δηλώνοντας ότι σεβόμαστε όλα τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η Λιβύη, αυτό ισχύει ιδιαιτέρως όσον αφορά την πετρελαϊκή βιομηχανία", σημείωσε ο Γόγκα, προσθέτοντας ότι το συμβούλιο δρα ως μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης κι ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα και να τα δαπανά ανάλογα με τις προτεραιότητες που υπάρχουν.

    "Επιζητούμε να αυξήσουμε την πετρελαϊκή μας παραγωγή, αλλά ο βομβαρδισμός ορισμένων εγκαταστάσεων της πετρελαϊκής βιομηχανίας θα επηρεάσει αναμφίβολα τα επίπεδα της παραγωγής μας", προσέθεσε.

    Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν προειδοποιούσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι υπάρχει ο κίνδυνος η Λιβύη να μετατραπεί σε ένα διχασμένο, αποτυχημένο κράτος που μπορεί να γίνει το καταφύγιο τρομοκρατών.

    "Υπάρχει (...) ο κίνδυνος διχασμού μέσα στη χώρα και ο κίνδυνος να δούμε στο μέλλον ένα αποτυχημένο κράτος, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει βοσκοτόπι για τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, οπότε προφανώς αυτό είναι ένα θέμα ανησυχίας", προσέθεσε ο Ράσμουσεν έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

    "Συνιστούμε έντονα στην κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει τη βία και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία", συνέχισε.

    Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει εξάλλου να μετακινήσει περισσότερα πλοία στη Μεσόγειο σε ανταπόκριση στην κρίση στη Λιβύη, σημείωσε επίσης ο Ράσμουσεν, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερος σχεδιασμός για την πιθανή επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη χώρα αυτή.

    "Εξετάσαμε (...) κάποιες αρχικές επιλογές όσον αφορά μια πιθανή ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στην περίπτωση που το ΝΑΤΟ πάρει μια σαφή εντολή από τον ΟΗΕ. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω σχεδιασμός", υπογράμμισε μετά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας.

    "Αποφασίστηκε να αυξηθεί η παρουσία ναυτικών στοιχείων του ΝΑΤΟ στην κεντρική Μεσόγειο", προσέθεσε, σημειώνοντας ότι τα πλοία θα "βελτιώσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΝΑΤΟ, η οποία είναι ζωτικής σημασίας υπό τις τρέχουσες συνθήκες, και θα συμβάλουν στην ικανότητά μας επίβλεψης και επιτήρησης και όσον αφορά το εμπάργκο όπλων (του ΟΗΕ)".

    Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ τα πλοία που αφορά η μετακίνηση αυτή είναι μια γερμανική φρεγάτα και ένα ιταλικό καταδρομικό από μια μόνιμη ομάδα περιπολίας στη δυτική μεσόγειο, μαζί με μια ναρκαλιευτική δύναμη.

    Το πετρέλαιο

    Την ίδια στιγμή σύμφωνα με λίβυους υπευθύνους και των δύο πλευρών, τα απαισιόδοξα σενάρια για τις συνέπειες της κρίσης στη Λιβύη στην πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα: η παραγωγή έχει πέσει κατά 66%, σύμφωνα με το λιβυκό καθεστώς, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του οποίου έπληξαν χθες πετρελαϊκή εγκατάσταση.

    "Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δείχνει τις πραγματικές του προθέσεις. Αν δεν ελέγχει το πετρέλαιο, το βομβαρδίζει", δήλωσε σήμερα ο Φέτχι Φάρατζ, σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Agoco (Arabian Gulf Oil Company), ένας από τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στο λιβυκό έδαφος.

    Ο Φάρατζ είναι επίσης υπεύθυνος της Επιτροπής Πολιτών που διοικεί το Τομπρούκ από τότε που η πόλη πέρασε στα χέρια των αντικαθεστωτικών οι οποίοι ελέγχουν την πετρελαϊκή περιοχή της ανατολικής Λιβύης.

    "Αυτό που φοβόμασταν από την αρχή συνέβη με τον βομβαρδισμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από το πυροβολικό και τα αεροπλάνα του καθεστώτος Καντάφι", σημείωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών Αμπντελχάφεζ Γόκα.

    Ωστόσο ο επικεφαλής της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Σούκρι Γάνεμ ελαχιστοποίησε τις ζημιές, λέγοντας ότι μόνον μια "μικρή εγκατάσταση αποθήκευσης", που περιείχε 200.000 βαρέλια ντίζελ, επλήγη και ότι η παραγωγή δεν έχει επηρεαστεί.

    Πάραυτα ο ίδιος αναγνώρισε ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί κατά πολύ από τις αρχές της κρίσης στα μέσα Φεβρουαρίου, πέφτοντας από τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στα 500.000.

    Η σημαντική αυτή μείωση οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθώς οι ξένοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και οι Λίβυοι μένουν στα σπίτια τους για να αποφύγουν τη βία.

    "Ανθρώπινα ποτάμια"

    Όσον αφορά το κύμα προσφύγων από τη Λιβύη, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τυνησιακού στρατού χαρακτήρισε την κατάσταση σταθερή στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στο τυνησιακό έδαφος κοντά στη μεθόριο Τυνησίας-Λιβύης, ο οποίος φιλοξενεί περίπου 16.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη Λιβύη. Χθες καταγράφηκαν 3.000 αφίξεις και 2.000 επαναπατρισμοί.

    Σύμφωνα με τον στρατιωτικό γιατρό Φέτχι Μπαγιούντ, περίπου 15.800 άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στον καταυλισμό που διαχειρίζεται ο τυνησιακός στρατός και ο ΟΗΕ, έναντι 15.000 που είχαν διανυκτερεύσει εκεί την περασμένη νύχτα.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι στον καταυλισμό είναι από το Μπανγκλαντές (13.000 άτομα, εκ των οποίων 1.000 έφτασαν χθες). Ακολουθούν οι πολίτες του Μάλι (περίπου 1.400), οι Σουδανοί (σχεδόν 800) και τουλάχιστον 200 Σομαλοί, σύμφωνα με τον ίδιο. Οι Αιγύπτιοι έχουν επαναπατριστεί σχεδόν όλοι.

    Συνολικά, περίπου 115.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη Λιβύη διέσχισαν τη μεθόριο με την Τυνησία από τις 20 Φεβρουαρίου, κατέληξε ο ίδιος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Διπλωματικές διεργασίες για την κατάσταση στη Λιβύη

    BBC: Rebels forced from Libyan oil port, BBC team's Libya ordeal in their own words

    Είδηση: 62813

    [23] Ψηφίστηκε το άρθρο για τη μετεγκατάσταση Ακρινής και Αγίων Αναργύρων

    Πεμπτη, 10 03 2011 18:43

    Οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ακρινής Κοζάνης και Αναργύρων Φλώρινας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε 10 χρόνια.

    Αυτό προβλέπει, το άρθρο 28 του νομοσχεδίου «διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, η ΔΕΗ θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναλυτικό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των οικισμών αυτών. Η δαπάνη μεταφοράς και μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων, καθώς και της αποκατάστασης και απελευθέρωσης των εκτάσεων των υφιστάμενων οικισμών, θα βαρύνει κατά το ήμισυ την ΔΕΗ Α.Ε. και κατά το υπόλοιπο ήμισυ τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις θα κηρυχθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο και θα τις επισπεύδει. Στην δαπάνη που θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό για τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής και Αναργύρων, καθώς και αυτών της Ποντοκώμης και Μαυροπηνής, μπορεί να συμμετέχει και ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης, με αποφάσεις των οργάνων που ορίζονται από το νόμο. Το καταβαλλόμενο τέλος θα διατεθεί κυρίως για την επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης, την ωρίμανση των αναγκαίων έργων, τον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των οικισμών, καθώς και την κατασκευή κοινωφελών δημοσίου χαρακτήρα έργων στα πολεοδομικά κέντρα των οικισμών.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ Σύνταξη Περικλής Καραφυλλίδης Είδηση: 62809

    [24] Ελληνική πρωτοβουλία για τη στάση των οίκων αξιολόγησης

    Πεμπτη, 10 03 2011 13:16

    Την άμεση εξέταση και την αποτελεσματική ρύθμιση του ζητήματος των διεθνών οίκων αξιολόγησης ζήτησε από τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον απόηχο της πρόσφατης νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και έξι ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody' s και τις ανάλογες προειδοποιήσεις εκ μέρους του οίκου Standard & Poor's. Σε επιστολή του, προς τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, τον Επίτροπο Εσωτερικών Αγορών και Υπηρεσιών, Μισελ Μπαρνιέ και τον πρόεδρο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Υπουργός χαρακτηρίζει την υποβάθμιση «εντελώς αδικαιολόγητη, καθώς δεν βασίζεται σε μια αντικειμενική και ισορροπημένη αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών, τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα». Επιπρόσθετα, επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «το εύρος της υποβάθμισης και η χρονική στιγμή, που ο συγκεκριμένος οίκος επέλεξε για να την ανακοινώσει, είναι ακατανόητα και εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά».

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Αιχμηρή επιστολή

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, «αποφάσεις, όπως αυτή της Moody's, μπορούν στην πραγματικότητα να καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την πορεία της Ελλάδας και άλλων χωρών, που βρίσκονται σε παρόμοια θέση στην προσπάθειά μας να επανακτήσουμε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μέσω προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό θεωρώ ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί όλους μας. Επιπλέον, είναι σαφές ότι στο σημερινό περιβάλλον, μια τέτοια απόφαση αξιολόγησης έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις αγορές από τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κάθε τρίμηνο.

    Η τελευταία αξιολόγηση για την Ελλάδα έδειξε ότι το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στα συμπεράσματα του οίκου αξιολόγησης Moody΄s. Εν τέλει, η υποβάθμιση από τη Moody's είναι περισσότερο αποκαλυπτική ως προς την στρέβλωση των κινήτρων και την έλλειψη λογοδοσίας των οίκων αξιολόγησης παρά ως προς την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».

    Ένα επιπλέον στοιχείο εις βάρος των οίκων, για τον Υπουργό Οικονομικών, είναι και το γεγονός ότι αυτοί δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αυξανόμενη έκθεση σε κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που οδήγησε στην κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την πρωτιά στην «ανακάλυψη» κινδύνων που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση.

    «Σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, παρόμοιες αδικαιολόγητες και κάθε άλλο παρά ισσόροπες αποφάσεις ενέχουν τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε αυτόεκπληρούμενες προφητείες», τονίζει χαρακτηριστικά.

    Για όλα αυτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί αναγκαία και επείγουσα την αντιμετώπιση και την ανάληψη δράσης εκ μέρους της ΕΕ.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Υπ.Οικονομίας Είδηση: 62781

    [25] Η ρύθμιση για τις NATURA- Κατοχυρώνονται τα 4 στρέμματα

    Πεμπτη, 10 03 2011 15:47

    Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη βουλή η ψήφιση του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα μετά και την υπερψήφιση με ονομαστική ψηφοφορία των επίμαχων διατάξεων για τα 4 στρέμματα και την δόμηση στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Όσον αν φορά την δόμηση στις περιοχές Natura η διάταξη υπερψηφίστηκε και από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά την τροποποίηση που έκανε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με ψήφους 155 υπέρ, 112 κατά. Αντίθετα, η τροπολογία του αναπληρωτή υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Νίκου Σηφουνάκη για τα μικρά νησιά καταψηφίστηκε από δυο βουλευτές τους ΠΑΣΟΚ παρότι ανέβασε το όριο της κλίσης του εδάφους που επιτρέπεται η δόμηση από το 35 στο 40%.Το καταψήφισε η Βάσω Παπανδρέου με το σκεπτικό ότι αυτή η ρύθμιση καταργεί δικό της νόμο το 2003 καθώς και ο βουλευτής Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης καθώς θεωρεί ότι η ρύθμιση θίγει τους κατοίκους των μικρών νησιών. Τόσο το άρθρο 9 όσο και την τροπολογία καταψήφισαν ΝΔ , ΚΚΕ , ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Υπερψηφίστηκαν οι επίμαχες διατάξεις -Καταψήφισαν Βάσω Παπανδρέου και Γ. Παπαμανώλης

    Υπερψηφίστηκαν, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία, οι δύο επίμαχες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη δόμηση των εκτάσεων τεσσάρων στρεμμάτων και τη δόμηση στα μικρά νησιά. Η διάταξη για τα τέσσερα στρέμματα ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μετά την τελευταία τροποποίηση της υπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη.

    Ωστόσο, η τροπολογία που είχε καταθέσει ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, για την απαγόρευση δόμησης σε μικρά νησιά του Αιγαίου με κλήση άνω του 40%, καταψηφίστηκε από τη Βάσω Παπανδρέου και τον βουλευτή Κυκλάδων, Γιώργο Παπαμανώλη.

    Η Βάσω Παπανδρέου καταψήφισε τη σχετική ρύθμιση με το σκεπτικό ότι επανέρχεται ένα καθεστώς, που η ίδια είχε καταργήσει το 2003 με νόμο, τον οποίο προηγουμένως είχε προωθήσει ο κ. Σηφουνάκης ως υπουργός Αιγαίου. Σύμφωνα με τη ρύθμιση του 2003, υπερίσχυαν των ειδικών συντελεστών δόμησης και Προεδρικών Διαταγμάτων για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, οι διατάξεις του ΓΟΚ, γεγονός που διευκόλυνε τη δόμησή τους.

    Με τη νέα αλλαγή τίθενται νέοι περιορισμοί στη δόμηση των μικρών νησιών, σύμφωνα με τους οποίους, το οικόπεδο πρέπει να μην υπερβαίνει μέση κλήση 40%, το κτίσμα να είναι μονόροφο και να μην υπερβαίνει τα 150 τμ, ενώ, όπου βγαίνει υπόγειο, να μην υπερβαίνει τα 30 τμ και το ύψος του κτιρίου να μην υπερβαίνει τα 4,5 μέτρα από το έδαφος. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαμανώλης καταψήφισε γιατί θεωρεί, όπως είπε, ότι η νέα ρύθμιση αδικεί τους κατοίκους μικρών νησιών.

    Υπέρ της τροπολογίας, τάχθηκαν η Δημοκρατική Αριστερά, την καταψήφισαν ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών». Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, κατά τάχθηκαν οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, ενώ ο Βαγγέλης Παπαχρήστος δήλωσε «παρών».

    Ειδικότερα, επί της τροπολογίας του κ. Σηφουνάκη, για την οποία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία η ΝΔ, σε σύνολο 268 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 156 βουλευτές, «όχι» 103 και εννέα δήλωσαν «παρών». Υπέρ του άρθρου 9, για το οποίο ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία ο ΛΑΟΣ, υπέρ τάχθηκαν 155 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 112 και ένας δήλωσε «παρών».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 62795

    [26] Επίθεση ΝΔ - «Έλλειψη διαπραγμάτευσης για το μνημόνιο»

    Πεμπτη, 10 03 2011 18:35

    Επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τη επικείμενη σύνοδο Κορυφής. " Ο κ. Παπανδρέου λίγο αργά θυμήθηκε να κάνει τον σκληρό" ήταν το σχόλιο της ΝΔ, η οποία κατηγορεί τον πρωθυπουργό για έλλειψη διαπραγμάτευσης. Με αφορμή, τα όσα φέρεται να έχει πει ο Ντομινίκ Στρος Καν σε ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης, η ΝΔ κατηγόρησε εκ νέου τον κ. Παπανδρέου ότι την ώρα που έλεγε ότι "λεφτά υπάρχουν" έκανε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ.

    Επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο και κατηγόρησε πως με τη στάση του "τορπιλίζει τη συναίνεση", εξαπέλυσε η ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος τύπου Γιάννης Μιχελάκης στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός μια μέρα μετά την πρόσκληση που είχε απευθύνει στον Αντώνη Σαμαρά επέλεξε να του επιτεθεί, κάτι που έκανε και μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

    "Μετά τη συνάντηση και ενώ υπάρχει μια συναίνεση στα αυτονόητα (επιμήκυνση, ευρωομόλογα, κ.λ.π.), τα οποία έχουμε πει εμείς πρώτοι, την επομένη στο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρξε η αναφορά στον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός έβαλε φωτιά. Για εμάς αυτό είναι αδιανόητο. Τορπιλίζει τη συναίνεση", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωπαϊκές συνόδους, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει χαλάρωση των όρων του Μνημονίου και επιτέθηκε στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως "ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο πρώτος που είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείριση του χρέους". "Λίγο αργά θυμήθηκε ο κ. Παπανδρέου να κάνει τον σκληρό, όταν για μήνες ήταν πειθήνιος και δεν διαπραγματευόταν το παραμικρό", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης ο οποίος υπενθύμισε πως "είμαστε οι πρώτοι που μιλούσαμε για όλα αυτά τα εργαλεία που είναι εργαλεία διαχείρισης του χρέους", ξεκαθαρίζοντας πως αυτά δεν αρκούν για την έξοδο από την κρίση. "Αν πάρουμε μόνο για παράδειγμα την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται χαλάρωση των μέτρων του Μνημονίου", δήλωσε, προσθέτοντας πως "όλα αυτά έχουν ήδη προαποφασιστεί".

    Ο κ. Μιχελάκης υπενθύμισε σχετικές δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν τονίζοντας πως υπάρχει ήδη ένα θετικό πλαίσιο. "Ας μην προσπαθήσουν να στήσουν λοιπόν θριάμβους, όταν εμείς τα λέγαμε δεν μας άκουγαν. Πάνε να εμφανίσουν "μνημονιακό" τον Αντώνη Σαμαρά, όταν την υπογραφή του την έχει βάλει κάτω από το Μνημόνιο ο Γιώργος Παπανδρέου", σχολίασε ο κ. Μιχελάκης.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ προειδοποίησε τον Πρωθυπουργό πως δεν θα δεχθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση ως εθνική επιτυχία και αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης, την περαιτέρω... σκλήρυνση του Μνημονίου με κερασάκι την επιμήκυνση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 62808

    [27] Αίτηση πτώχευσης υπέβαλλαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

    Πεμπτη, 10 03 2011 17:31

    Αίτηση για να υπαχθούν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα κατέθεσαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η μητρική εταιρεία, «Νεώριον Συμμετοχών» ανακοίνωσε ότι η θυγατρική προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, λόγω του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας απασχολούνται 940 άτομα, ενω κατά περιόδους και ανάλογα με τις ανάγκες, ο αριθμός των εργαζομένων μπορεί να φτάσουν και τις 2.000.

    Μ. Χρυσοχοΐδης για Ναυπηγεία Ελευσίνας

    'Γίνεται μια προσπάθεια να ανασχεθεί η πορεία λουκέτου για υγιείς επιχειρήσεις με τις δράσεις που σχεδιάζει υλοποιεί το υπουργείο" σημείωσε ο υπουργός περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις εξελίξεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι ''είναι ήττα να κλείνουν υγιείς επιχειρήσεις'' ενώ σχετικά με την ρευστότητα στην αγορά ανέφερε την εκτίμησή του ότι μετά τις εξελίξεις του Μαρτίου αναμένει ότι θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια οι τράπεζες για να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα. Είδηση: 62801

    [28] Λιβύη: Σε κλοιό βομβαρδισμών το συνεργείο της ΝΕΤ

    Πεμπτη, 10 03 2011 15:23

    με τη μαρτυρία του απεσταλμένου της ΝΕΤ

    Από θαύμα γλίτωσαν, το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή της Ρας Λανούφ, τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου της ΝΕΤ, όταν βόμβες από πολεμικά μαχητικά έπεσαν κοντά τους, την ώρα που ο πολεμικός ανταποκριτής Πάνος Χαρίτος μετέδιδε το ρεπορτάζ. Η είδηση κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Όπως μετέδωσε ο Πάνος Χαρίτος, περίπου στις 11:00 το πρωί, κι ενώ το συνεργείο βρισκόταν στο τελευταίο φυλάκιο της Ρας Λανούφ, μαχητικό αεροσκάφος των δυνάμεων του Καντάφι εμφανίστηκε στον ουρανό.

    Αφού έκανε δύο κύκλους, έγινε ρίψη δύο βομβών, 80 μ. από εκεί που βρισκόταν το συνεργείο.

    Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο ανταποκριτής της ΝΕΤ, η Ρας Λανούφ δέχτηκε ανελέητο σφυροκόπημα από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

    Ανακοίνωση για το θέμα αυτό εξέδωσε η ΕΡΤ ΑΕ, στην οποία αναφέρεται ότι: «Η ΕΡΤ εκφράζει τη συμπαράστασή της στα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου της ΝΕΤ, καθώς και στους άλλους δημοσιογράφους και τεχνικούς, που διέτρεξαν σήμερα (Πέμπτη 10 Μαρτίου) θανάσιμο κίνδυνο, κατά την άσκηση του καθήκοντός τους στην περιοχή Ρας Λανούφ της Λιβύης. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση αντιτίθεται σε κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων του Τύπου, οι οποίοι ασκούν το λειτούργημά τους με αυταπάρνηση».

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 62791

    [29] «Δεν έγινε νομιμοποίηση μεταναστών» -Αντιδράσεις

    Πεμπτη, 10 03 2011 15:39

    Καμία νομιμοποίηση μετανάστη δεν έγινε και δεν δόθηκε καμία άδεια παραμονής, τονίζει η κυβέρνηση, αναφερόμενη στη λύση που δόθηκε στο θέμα των απεργών πείνας που διέμεναν στο κτήριο Υπατία και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ύστερα από 44 ημέρες οι μετανάστες σταμάτησαν την απεργία και συμφώνησαν να ενταχθούν στο καθεστώς ανοχής έξι συν έξι μήνες και παροχή της δυνατότητας να ταξιδεύουν προς τις πατρίδες τους για ανθρωπιστικούς λόγους. Η λύση που δόθηκε στο θέμα των μεταναστών σχολιάστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήδη ξεκίνησαν την σίτιση έπειτα από την συμφωνία με την κυβέρνηση για δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς υπό ανοχή. Στο μεταξύ περίπου 90 μετανάστες παραμένουν σε νοσηλεία και παρακολουθούνται από γιατρούς.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Κυβέρνηση: «Καμία νομιμοποίηση». «Δεν δόθηκε καμία άδεια παραμονής»

    Διέκοψαν την απεργία πείνας, μετά την λύση που έδωσε η κυβέρνηση. Ρητή και κατηγορηματική η δήλωση του υπουργού εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση μέσω του σταθμού μας. Η κυβέρνηση -τόνισε- δεν έδωσε ούτε άδειες παραμονής, ούτε υποσχέσεις, έμεινε σταθερή σε μια γραμμή ευνομίας, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για διαστρέβλωση της αλήθειας. Όπως είπε ο υπουργός με τη λύση που δόθηκε επιτέθηκε ο στόχος να μην διασαλευτεί η κοινωνική ειρήνη, να μην υπάρχει νεκρός και να μην παραβιαστεί η νομιμότητα. Η κυβέρνηση, επισήμανε ο κος Ραγκουσης με την λύση που έδωσε έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η χώρα δεν εκβιάζεται και δεν θα νομιμοποιήσει άλλους μετανάστες.

    Άννα Νταλάρα: «Άριστη η στάση των υπουργών Εσωτερικών -Προστασίας Πολίτη»

    Δεν πρόκειται για συμβιβασμό, είναι μια απόφαση πιστής εφαρμογής των νόμων που ήδη ισχύουν είπε στο σταθμό μας η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα και επανέλαβε ότι το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό.

    ΝΔ: Η ενημέρωση του εκπροσώπου Γιάννη Μιχελάκη για τους μετανάστες της Υπατίας

    "Ταπεινωτική" χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνηση για τους μετανάστες της Υπατίας ο Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως το ΠΑΣΟΚ "υπέκυψε σε εκβιασμούς".

    "Ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τι έχει πει, τι έχουν υποσχεθεί στους λαθρομετανάστες. Ας ξεκαθαρίσουν στον ελληνικό λαό τι έχουν κάνει για να καταλάβουμε. Είναι μια ταπεινωτική για την ελληνική πολιτεία απόφαση. Η κυβέρνηση έχει υποκύψει στα αιτήματα και όλα αυτά σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η Βόρειος Αφρική ταράσσεται από γεγονότα, κάτι που μπορεί να έχει επιπτώσεις στο θέμα της λαθρομετανάστευσης". δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα για τις εξελίξεις στο θέμα των μεταναστών

    «Εμείς από την αρχή είχαμε ορισμένες επιφυλάξεις με όλο τον τρόπο που οργανώθηκε αυτή η υπόθεση, που, κατά κάποιο τρόπο, προκαλούσε πρόσθετες δυσκολίες, όχι ο αγώνας για τους μετανάστες. Αλλά παρ' όλα αυτά, εμείς δεν πάψαμε ούτε ένα λεπτό να είμαστε υπέρ των μεταναστών. Η κυβέρνηση μπορούσε να αξιοποιήσει τα νομικά όπλα που είχε, εμείς αυτό είπαμε, πολύ πιο πριν. Παλεύει ανάμεσα στην πολιτική της μηδενικής ανοχής και στην πίεση που δέχεται από μια σειρά αγώνες», δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΡΑΔΙΟ 9», αναφερόμενη στις εξελίξεις στο θέμα των μεταναστών του Μεγάρου Υπατία.

    Εκτίμησε ότι οι πολίτες θα αντιδράσουν στα μέτρα που λαμβάνονται και σημείωσε ότι «τα πράγματα δεν θα είναι ακίνητα". "Εμείς πιστεύουμε, μπορεί αρχικά με αργά βήματα και αργότερα με πιο γρήγορα, ότι θα υπάρχει απάντηση από το λαό, θα υπάρχει παρέμβαση. Κανένας λαός δεν αυτοκτόνησε. Στρακαστρούκες εξεγέρσεις δεν έχουν νόημα, είναι χαμένες από πριν. Εμείς δίνουμε πολλή σημασία στο συνειδητό παράγοντα, στη συνειδητή επιλογή να χαράξεις το δρόμο, να ξέρεις και τις δυσκολίες που έχει αυτός ο δρόμος, εμείς δεν λέμε ότι ο δρόμος του αγώνα είναι στρωμένος με τριαντάφυλλα", πρόσθεσε.

    Γ.Καρατζαφέρης: «Σκεφτόμαστε να μηνύσουμε τους Υπουργούς»

    Η Νέα Δημοκρατία παρατήρησε ότι η κυβέρνηση υπέκυψε στον εκβιασμό των παράνομων μεταναστών, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε την πρόθεση να μηνύσει τους υπουργούς που αποφάσισαν τη συγκεκριμένη λύση.

    ΣΥΡΙΖΑ: «Ικανοποίηση στην ελληνική κοινωνία

    Για θετική εξέλιξη μίλησε στη ΝΕΤ FM ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης που αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι η λύση που τελικά δόθηκε ήταν εντός της υφισταμένης νομοθεσίας, αλλά δεν δόθηκε νωρίτερα. Οι μετανάστες θα αποχωρήσουν σταδιακά, αφού επιστρέψουν στο κτίριο της Υπατίας όσοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Αίσιο τέλος για τους μετανάστες απεργούς πείνας

    Είδηση: 62793

    [30] Νεκροί και τραυματίες από 5,4 Ρίχτερ στη νοτιοδυτική Κίνα

    Πεμπτη, 10 03 2011 12:06

    Τουλάχιστον επτά νεκροί και 121 τραυματίες είναι ο απολογισμός σεισμικής δόνησης μεγέθους 5,4 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα στη νοτιοδυτική Κίνα, κοντά στα σύνορα με τη Μιανμάρ, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Το επίκεντρο του σεισμού, σε βάθος 34 χιλιομέτρων, εντοπίστηκε 225 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Ντάλι στην επαρχία Γιουνάν, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, που επικαλείται αξιωματούχους, πολλά σπίτια και ένα σουπερμάρκετ κατέρρευσαν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 62766

    [31] Εφιάλτης για το Βόρειο Αιγαίο η ανεργία

    Πεμπτη, 10 03 2011 12:13

    Εφιάλτης για το Βόρειο Αιγαίο η ανεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής το επίσημο ποσοστό της ανεργίας το Δεκέμβριο του 2010 ανήλθε στο 10,6% έναντι 6,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

    Από την ανεργία πλήττονται περισσότερο οι νέοι και οι γυναίκες.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή

    Είδηση: 62775

    [32] Εκδήλωση για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

    Πεμπτη, 10 03 2011 13:31

    Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορωνής και το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τις επιδράσεις της στην ανθρώπινη υγεία. Το θέμα θα παρουσιάσει ο Αντώνης Βάκης, επίκουρος καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 στις 7.00 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Σορωνής.

    Είδηση: 62785


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 March 2011 - 18:44:27 UTC